A kisember

2011/02/10. - írta: Modor Tibi

A kisember függ. Függ az államtól, a munkahelyétől, a banktól, a rokonoktól, a társadalomtól - egyedül saját magától nem. Minden oldalról kiszolgáltatva érzi magát, de egyúttal nem is kíván ezen változtatni, hiszen ő ehhez kevés. Kisemberségébe beletörődött - nem ér annyit az egész. Oda fiam, születni kell. Nekünk más sors rendeltetett.

Őt a körülmények sodrása ragadja ide-oda. Iskoláit kijárta, szakmáját megszerezte, első munkahelyén tartósan berendezkedett. Valószínűleg másról álmodozott eredetileg, de így alakult - megkedvelte idővel, hozzászokott. Váltani nem akar, nem is tudna. A változástól egyenesen retteg - mindentől viszolyog, ami új és ismeretlen. Ő két év, öt év, tíz év után is azt akarja, amit eddig kapott: a biztonságot, a rutint, a megszokást. Jó képesítése van: tanár, írógépszerelő, eladó, ügyintéző. Azokra mindig szükség lesz! Eleget tanult már, ő már nem ülne vissza az iskolapadba. Angolul kellett volna még talán tanulni, de akkoriban nem lehetett, az oroszt meg utálták. Harmincöt-negyven évesen pedig már sajnos képtelen az ember az új felé nyitni. Ilyenkor hagyják már őt békén az átképzésekkel, öreg már ő ehhez. Vagy küldjék el nyugdíjba, végül is az állam, a társadalom, a körülmények tehetnek arról, hogy ő most nem talál állást. Annyian elmehettek húszévesen milliókért nyugdíjba, ő miért ne mehetne? Az már nem tétel.

Tíz éve ugyanabban a pozícióban ugyanannyit keres. Legfeljebb a bértábla szerint változik a fizetése. Nem kell emberfelettien teljesíteni, törtetni, küzdeni - az idő majd megoldja. Nem akar ő szívrohamot ilyen fiatalon. Esetleg kihalásos alapon előléptetik. Hátha majd több jár nekik, ha új kormány lesz. Megígérték, hogy emelnek majd. Meg lesz prémium meg 13. havi fizetés. 14. havi is. Juttatások. A szerencse majd érte megy. Ki kell bekkelni. Majd csak jobb lesz. Multihoz nem menne, ott kihajtják az emberből a szart is. Meg hát ki tudja, hogy másnap nem áll-e tovább valahova a cég, hát nem?

Panaszkodik, hőbörög, morog, de ez is hozzátartozik. Igazából elvan, így érzi jól magát. Neki ez jutott az élettől, ő ilyennek született. Emelkedik a gázár, emelik az áfát? A szemetek, lehúzzák a hetedik bőrt is az egyszeri emberről. De hát mindig ez van. Mi lenne, ha egyszer csökkentenék, mi? Új kormány van? Majd ezek végre kicsit többet adnak nekünk, megígérték. Á, ezek is csak olyanok, mint az összes többi, egy követ fújnak mind. Váltsuk le őket, akkor most már tényleg jobb lesz.

Támogatás kell. Illetve: nem kell, hanem jár. Ha kap, kevesli. Csökkentsék a fogyó energiahordozók árát! A gázét, benzinét. Persze csak a rászorulóknak, a kisembereknek. Kizárólag szociális alapon. Legyen olcsóbb az áram is. De nehogy szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre menjen az a pénz... ott is valaki mindig jól jár, valami vállalkozó. Csak pont ő nem! Szja-változások. Már megint csak a gazdagoknak dobják a selyemcukrot. A felső 5%-nak. Pedig pont tőlük kéne elvenni a pénzt, hát ki mástól? Neki alig marad így a hónap végére, és most megint annak adnak többet, akinek amúgy is több van? Hol itt a társadalmi szolidaritás, az egyenlőtlenségek elsimítása?

A gazdagok, a felsőbb rétegek? Á, az nem neki való. Nem is érezné jól magát, ha gazdag lenne. De ha mégis megnyerné a lottót vagy örökölne, biztosan ugyanilyen maradna. Nem is szeretne közéjük tartozni. Az egy olyan távoli, steril, örömtelen, képmutató világ. A pénz nem boldogít. Ott feszengeni a partikon, és mindegyik úgyis boldogtalan! A gyerekeik meg drogosok. Öngyilkosok lesznek a boldogtalanságban. Ha adózni kell, őket kéne jobban megadóztatni. Akinek pénze van, az csakis becstelen módon juthatott hozzá úgyis. Lopott, adót csalt, hazudott, trükközött, beleszületett. Inkább keressek huszadannyit, de nálunk a gyerek új cipő helyett egy kis törődést kap. Nepotizmus, protekció, összefonódás, mutyizás, brancsok. Kicsiben ez nincs meg igazán. Ami meg van, azt is csak a szükség diktálja. Az teljesen más, nem lehet összehasonlítani. Valaki muszájból lop, valaki passzióból.

243 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.11. 08:11:30

@vészmadár (pica pica): Nocsak, ez az oldalad új nekem! Nem a szokásos szarkasztikus, gunyoros kissé provokatív észrevétel, hanem realista, bölcs és empatikus hozzászólás.

Egyébként egyetértek, sok középosztálybelinek (aki valójában legfeljebb a hazai szerény mércével mérve tekinthető annak) fogalma nincs arról, hogy hogyan élnek (sokszor a szomszédjukban) emberek, mennyire korlátozottak a lehetőségek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 08:52:40

@Alapvető élelmiszer: este 11-kor, okiratot szerkesztve, vagy más ügyben hajnalban dolgozva, az ember tényleg vágyik ilyesmire. Csak bitang sokat fizessenek.

Ernoke 2011.02.11. 08:54:42

@vészmadár (pica pica): szerintem ehhez nem is kell az a mélyszegénység, amit mondasz. sokszor gondolkoztam azon, h ha engem is rejtegetni kellett volna apám elől, h esélyem legyen valamennyit foglalkozni a leckével és legalább kicsit aludni éjjel, akkor hol tartanék. mert nyilván könnyen tud az tanulni, akinek 7 évesen hajnalig tartó buli az élet a kocsmában, mert apuka pizsamában kirángatja az ágyból a gyereket, és viszi.:D és ez nem egyedi eset, szinte minden ismerősömmel ezt csinálták, akiknek alkoholista az apjuk.

lárvalányhaj 2011.02.11. 09:09:00

@Ernoke:

Hajlok arra, hogy a gyerekbántalmazást súlyosabban kellene büntetni, mint a gyilkosságot.

Mondjuk azokhoz a nőkhöz is lenne egy-két szavam, akik kiteszik ennek a gyerekeiket, ahelyett, hogy lelépnének a faszba.
(OK, tudom, hogy ez nem olyan könnyű, mint hiszem stb., de sokszor olyanok is benne maradnak egy ilyen kapcsolatban, amikor lenne lehetőségük lelépni, mert "máskülönben olyan rendes ember".)

2011.02.11. 09:10:49

@Professor Pizka: Kollega, önnek a közszféra egy megfelelő helyén kell találnia egy osztályvezetői szintű állást. Bitang sokat nem fizetnek, de tisztességesen igen, a meló meg fix, kezelhető mennyiségű.
Magam egyelőre nem is nagyon vágyom vezetői pozícióba, jó nekem így nyugisan, tisztességes pénzért, pláne úgy, hogy azt látom, ügyvédek a bizonytalan és nem is több pénzért mennyit lótnak-futnak. (Nem is a nettó munkamennyiség brozalmasan sok esetükben, inkább a járulékos szarakodás, + az fogyatékos, agresszív, überokos ügyefelek elviselése...)

2011.02.11. 09:17:37

@lárvalányhaj: Hááát, tudod, nekem volt egy gyermekkori barátom, aki az anyjával meg a testvérével gyakran telente is az utcán bolyongott késő este, mert meg kellett várni, amíg a tökrészeg, agresszív apjuk elájul.
Szerencsére itt a természet viszonylag korán megoldotta a kérdést és a fater gégerákban hamar elpusztult, mielőtt jóvátehetetlen károkat okozott volna - egyébként egy mérnök úr...
Nem olyan könnyű az, megszabadulni egy panelból, hogy a p.-ba tartson el mondjuk nettó 100-ból egy nő két gyermeket? (Alkesz férjek ugyebár általában nem fizetnek tartásdíjat...)
Szóval, nem kell a szabolcsi putriban gondolkodni ahhoz, hogy valakinek gyakorlatilag kilátástalan legyen a sorsa, emberfeletti akaratot, kitartást, szorgalmat elvárni meg a zuglói vagy budai családi házból osztva az észt, hát kissé visszás...

lárvalányhaj 2011.02.11. 09:18:53

@vészmadár (pica pica):

És az a szomorú, hogy a nyomor újratermeli magát. Aki alkoholista szülő mellett nőtt föl, az a saját traumáit is alkohollal, drogokkal stb. fogja "kezelgetni", és majd az ő gyerekei is ebben fognak felnőni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:21:49

@Brother Love: nem szeretem a tévkettő időnként jelentkező osztrák bevásárlásos műsorát (átmennek Ausztriába és kevesebb a ceh, mint itthon), de érdems időnként euróba átváltani, azt, ami itt van. Főleg vidéki ügyekben eljárva, mikor előjön, hogy a havi jövedelmük papíron és személyenként a családban 25 ezer forint, plusz valami mityimutyi alapon van még tizenöt-húsz, akkor az ember tud csodálkozni. Iszonyatosan szegénynek lehet ám úgyis lenni, hogy közben van autód, házad, normális ruháid. Az utódon még az unokádnak is lesz törlesztője, a ruháid kínai bóvlik, tizenévvel ezelőtti divat szerintiek, satöbbi.
De, akármilyen furcsa, ez az 50-60 ezer forintot kereső ember középosztály, mert ugyan törékenyen, de stabil az egszisztenciája, innen van felfelé út. Persze, be kell vállalni a diákhitelt, dolgozni a suli mellett, hat másikkal egy albérletben lakni (a kolit a papíron árva gyerekek kapják, aki a saját lakást kiadják albiba).
Van azonban ez alatt egy réteg, ahonnan se előre, se hátra nincs mozgás. A pária kasztban nem azért nem jutsz előre, mert nem vagy szorgalmas, hanem, ahogy ig. H. (kmf, ph) úr is írta, mindennap megvernek a kapanyéllel.
Ebből a rétegből most nehezebb felmenni, mint régen, ugyanis megszűntek a vertikális társadalmi mobilitást (elnézést, nem tudom most irodalmibban) katalizáló intézmények. NEm lehet a mikrokörnyezetből három megyével arrébb elmenni gyári szakmunkásnak, mert nincs gyár. Ismertem olyan embert, (egy csaj szülei) akik tisztességes jó körülmények között éltek, miközben téma volt, hogy a rokonság két megyével arrébb milyen pocsékul él de isznak, szarnak mindenre, stb. Ez a házaspár harminc éve elköltözhetett két bőrönddel a szoc. nagyüzembe, mert technikusok voltak. Ma ez a réteg Londonban van, és az életük lantos krónikása Modor Tibor.
Abban Ny. Józsinak igaza van, hogy van a fent leírt középrétegben sok olyan, akit egyáltalán nem motivál a felfele jutás, jó lesz neki az a havi ötven-hatvan.
Meg van olyan réteg is, aki havi ötven-hatvannál többet kap, csak éppen a segélyosztás másnapján már el is vitte az uzsorás.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:24:00

@lárvalányhaj: tudnád hány olyan válóper van, ahol látszik a nőn, hogy fél (a saját maga kezdeményezte) válástól, mert mert még soha nem élt egyedül, nem volt olyan, hogy ne a domináns hím mondta volna meg, hogy mit kell csinálni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:25:34

@Brother Love: viszont fogyatékos, agresszív, überokos ügyfélből egy irodánál lehet maszopos is, meg fideszes is, ellenben egy hivatalban főnökből csak vagy ilyen, vagy olyan :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:28:27

@Professor Pizka: vertikális és horizontális mobilitás, a többi hibát az értelmiségi közönség értelemszerűen javítsa. Kómában vagyok és nem hat a kávé.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 09:41:18

@Professor Pizka:

Oh, yea!
Éppen tegnap este néztem meg a Duna tv-n a Kopaszkutyát. Utána morfondíroztam egy darabig rajta, hogy nem is emlékszünk igazán, mekkora csóróság volt a 70-80-as években. És most sokan nosztalgiáznak, hogy akkor bezzeg biztonság volt, meg megbecsülték a melóst. Hát ja, volt akit igen, volt akit nem. Aki meg nem került valami jó beosztásba, az baszhatta akkor is. Nagyon komoly jelenet, mikor Schuster Lórit lebassza az asszony, mikor suttyomban meg akarja enni a gyerek almáját.
Aztán vége lett a filmnek, de a monologizálást nem tudtam befejezni, még az ágyban is folytattam. És bizony arra jutottam, hogy szemét egy időszak volt, de ma sok szempontból rosszabb helyzetben vagyunk, mint akkor.

Ernoke 2011.02.11. 09:42:12

@lárvalányhaj: ezek a nők nem véletlenül választottak bele pont ebbe, lehet az apjuk is ilyen volt, csak viszik tovább tudat alatt a mintát. plusz, egy fizetésből 2 gyereket eltartani nem lehet, akkor inkább legyen esély arra, h megmarad valami apu fizetéséből piálás után is. plusz, végső esetben apu megkeresi őket, és rájuk töri az ajtót, mert a családnak együtt kell lennie.
hogy mennyire nem ritkák ezek a dolgok: egy ismerősöm 10 centis sebhelyet visel a mellkasán, mert az apja megkéselte 12 éves korában. egy másikat kamaraerdei összkomfort nélküli vityillójukból rendszeresen vitte több kilométerre -10 fokban télen, egy szál pizsamában kocsmázni (amúgy a barátommal is ezt csinálta az apja, aztán az iskolában cseszegették, h miért alszik el órán). apu mindhárom esetben dolgozó "rendes ember" volt, csakhát istenem, szereti a mulaccságot...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:45:50

@El Topo (Sgt. Elias): én sem azt mondtam, hogy jó volt, hanem hogy akkor az országon belül voltak környezetből kiszakadási lehetőségek. Persze, nem ettem meg a csasztuskák szövegét, tehát nem gondolom, hogy az ózdi vasművet csak tévedésből nem hívták Ózdi Shangri-la Vasműnek, földi paradicsom jellege miatt.
Ma aki ugyanígy otthagy mindent, mit Miskolc adhatott, az felül a repülőre és elmegy Angliába szerencsét próbálni. Illetve ma már annyira nem, de pár éve még igen.

2011.02.11. 09:48:20

@Ernoke: le van ez írva szépen a Ballagó időben is. Amikor a Fekete család Kaposvárra költözött, összebarátkozott Fekete István egy ügyvéd fiával. Az gyerek apja jó ügyvéd volt, de mindenét elitta, a gyerekek meg messzire elmentek otthonról olyankor, mert kezelhetetlen volt az öreg.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 09:51:06

@Professor Pizka:

Meg volt egy csomó minden, ami ma nem, vagy csak látszólag működik. Annak idején az osztályfőnököm még végigjárta az összes tanítványát, és komoly családlátogatásokat tartott. Ha valahol problémát észlelt, bizony ráuszította a tisztelt szülőkre a GYIVI-t, aminek legalább az a hatása megvolt, hogy legalább valaki baszogatta a helytelenkedő szülőket.
Ma a gyerek osztályfőnökét akkor látom, ha én megyek be hozzá, és akkor se tudja, hogy kinek az apja vagyok.

2011.02.11. 09:51:53

@Ernoke: én 3 éves voltam, amikor faluról a nagyszülőktől városba költöztünk. Apám, ahogy az falun szokás munka után elment pár fröccsre a kocsmába. NA amikor beköltöztünk, úgy gondolta, hogy ő is nagyban akar játszani. Csak amikor ezt otthon előadta, anyámtól kapott egy istenes parasztlengőt (aki teheneket ganéz a háztájiban, abban van egy kis erő) oszt beborult a szekrénybe. Onnantól kezdve ha el is ment munka után inni valamit, hazaérve lefeküdt inkább aludni:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 09:58:01

@El Topo (Sgt. Elias): Na igen, a nosztalgia a Kádár-korszak iránt részben attól is van, hogy bár rohadt egy rendszer volt, működtette az intézményeket. Sokszor olyan öncélúan-dobozolósan, szinte mindig óriási korrupcióval és lenyúlással, de a büro legalább precízen működött. GYIVI? élelmiszer-biztonság, oktatás szakmai felügyelete, ilyen alapvető dolgok. Emlékszem milyen rettegést csaptak a tanárok az érkező szakfelügyelő miatt.

2011.02.11. 10:00:41

@Hadrian77: nagyon kedves kis mű, a szerző elnosztalgázott is kicsit, úgy Gölle és Attala között.

2011.02.11. 10:09:30

@Frengi: göllei bocskor Attalára? Olyan kis idillikus, naiv iromány, de szép vannak benne tragikus sorsok is.

2011.02.11. 10:11:46

@lárvalányhaj: Sokkal kevesebb gyerek maradna magára, ha azokat az anyákat jobban tisztelnék, akik lemondanak a gyerekükről egy másik család javára. A krétakör ismert, az igazi anya el tudja engedni a gyereket.

Egyszer láttam egy amerikai nőt a tévében, magyar anyja lemondott róla, a tévéből üzent neki, hogy nagyon köszöni, hogy meghozta érte ezt az áldozatot,a legnagyobbat, amit egy anya csak tehet, mert jó nevelő szülei, boldog gyerekkora volt, és ezt az anyjának közsönheti.

Az én egyik gyerekem 16 évesen az apjához költözött, hát úgy néztek rám a kolléganők, mint a véres rongyra, hogy tudtam lemondani a gyerekről. Én pedig úgy gondoltam, hogy nem ártok vele senkinek, legalább az új feleség is megismerkedik a 46-os, büdös zoknikkal, és a többivel amit egy 16 évessel való együtt élés jelent.

De hát ez Magyarország, erre még meg kell érni.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 10:12:48

@Professor Pizka:
Most viszont csak a rohadt rendszer van meg ebből.
Emberek vígan fagynak meg a saját kibaszott lakásukban, a _tanács_ azt sem tudja róluk, hogy léteznek. És nem kell mélyszegénységben élni ahhoz, hogy egy egész családot földhözbasszon ha megfázik a gyerek, és a patikában 10 rongy a cech. Ez nem vicc, baszod, hanem mindennapi valóság.
Régen mindenki istebasszázott, mikor bemondta a rádió január elsején, hogy drágul a cukor, a kenyér, meg a sör. Most nem mond be senki, semmit, egyszerűen csak minden, minden héten drágább lesz 10-20 forinttal. Így kimondva nem sok, 10-20 forint, de pár hónap alatt kiderül, hogy bemegy az ember aközértbe, és egy szatyot kajára elköltött egy egomi látképet. És abban a közmöndásos kóla-csipsz még nincs is benne.

Ernoke 2011.02.11. 10:22:10

@El Topo (Sgt. Elias): amit leírtam, az mind nyolcvanas évek, de senki nem segített a családoknak semmit. biztosan jobban működött ez, mint most (én gyerek voltam, ezért nem tudhatom), de akkor se mindig ezek szerint.

amúgy a gyermekbántalmazáshoz alkoholizmus sem kell, elég, ha a szülők elmebetegek.
keresztanyám fiánál (elméleti fizikus diplomája van, de nem dolgozik semmit) kiderült, h a kisebb gyerekének súlyos idegrendszeri baja van. a gyerek 4 hetes korától mondta neki mindenki, h valami nem stimmel, de ugye az ő gyerekével minden rendben van (ez azért fontos, mert ha időben elkezdik kezelni és fejleszteni, sikerült volna helyrehozni). aztán mostanában derült ki, h a gyereket bizony éheztetik otthon, mert szerintük egy 14 hónaposnak elég naponta 1 deci víz és kb. 1 deci vízbe belevágott kicsi krumplipüré. a gyerek egyébként 4 hónapos fejlettségi szinten van. nem értem, ilyenkor miért nincs valami minimális gyermekvédelem, mondjuk ha a védőnő látja, h a gyerek 10 hónapos, de még mindig nem emeli a fejét sem, miért nem lép valamit.:s

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 10:29:02

@Ernoke:

Igen, természetesen az akkori szisztéma is hibásan működött. Mint mondtam, maga az eész rendszer volt rohadt alapjaitól. De azért fenntartott bizonyos útvonalakat, amik ha hibásan is, ha esetlegesen is, ha így-úgy, de működgettek. Most ezek egyáltalán nincsenek, nem is léteznek, legfeljebb papíron.
Nálunk is van hasonló. Az egyik rokon kislány nemhogy csámpás, de gyakorlatilag az egyik lábfejével a másik fölött lép át, ha jár. Ha ránézek szegény kisgyerekre, minden erőmre szükségem van, hogy ne dobjam ki a taccsot.
Amikor szóvá tettem, hogy esetleg meg kéne mutatni a gyereket egy ortopédusnak, majdnem rámuszították a kutyát.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 10:36:25

@Ernoke: Egyszer menj majd be a rendőrségre, és látni fogod, hogy az ott dolgozó emberek nyolcvan százaléka rendes ember, aki megpróbálja a munkáját rendesen csinálni, a maradék a húsz százalék link, aki másutt is megvan.
De olyan szintetn lehetetlenítik el a munkájukat, hogy az ijesztő. Semmire sincs eszköz és ember, mert a megoldandó ügyszámhoz vagy kétszeres létszámmal kéne üzemelni, vagy maximális hatékonyság mellett másfélszeressel.
Nincsenek eszközeik, de benzinjük se, hogy egy ilyen esethez kimenjenek.
ugyanakkor millióegy piszlicsáré ügyben meg futják a köröket, gyártják a papírt.Ha véletlenül valami fontos ember disznóságát nyomozzák ki, akkor többet dolgoznak az elsimításon, felsőbb utasításra. Össze-vissza szignálják az ügyeket, Gipsz Jakab r. hdgy. ha tehetséges nyomozó és felgöngyölít valami bűnbandát, akkor biztos, hogy az ügyész lesz hülye, vagy Gipsz hadnagyot a nyomozás lezárása előtt átrakják (nagy munkabírása miatt) a Kolompár és a Rézműves klán legutóbbi kocsmai verekedését (53 rendbeli garázdaság! 53 befejezett eredményes nyomozás, baszod! Közvádas ügyben!). Ilyen körülmények között sok tehetséges ember elmegy, aki ott marad, az vagy fanatikus zsaru, vagy alkalmatlan. De ha rendőrjárőr-pár egy alkalmas és egy alkalmatlan zsaruból, akkor az egy alkalmatlan járőrpáros.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 10:41:16

@El Topo (Sgt. Elias): úgy látszik ilyen története mindenkinek van. Ismerős ismerősének a gyereke. Ott vagyok ismerőséknél, beszélgetünk a ház előtt, a szomszéd gyerek kijön. Hatéves forma, hisztis, mindenbaja-van kisfiú, sutánál is sutább mozgással. Ismerős mondja, játszani kéne egy kicsit vele, mert annyira nem szoktak vele, addig úgyse tágít. Na jó. Labdázzunk. Odagurítom neki a focit, amelyet jobb kézzel dobott nekem. Vagy inkább furcsán kétkezesen. Jobb lábához gurítom, ortopéd mozdulattal rúgja el. Hoppá. Na a következő passz a bal lábához meg, egészségesen teli csüddel belerúg. Aha. Azért dob hülyén, meg ír csúnyán az iskolában, mert elnyomott balkezes. Fasza. Kapja a fekete pontokat, pedig a diagnózis felállításához két labdagurítás kell...

lárvalányhaj 2011.02.11. 10:43:45

@Ernoke:

"plusz, egy fizetésből 2 gyereket eltartani nem lehet, akkor inkább legyen esély arra, h megmarad valami apu fizetéséből piálás után is."

Nem tudom, h végső soron hogy járnak jobban, úgy, hogy tényleg egy fizetésből élnek-e, vagy úgy, hogy effektíve is egy fizetés van, csak még ott van velük egy fedél alatt egy agresszív vadállat is.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 10:46:44

@Professor Pizka:

A jó öreg 80-20-as szabály. Az állomány 20 százaléka okozza a szervezet hibáinak 80 százalékát. Az állomány 20 százaléka oldja meg a folyamatban lévő ügyek 80 százalékát. Az emberek 20 százaléka kapja a bérkifiteés 80 százalékát, satöbbi, satöbbi...

Ernoke 2011.02.11. 10:49:47

@lárvalányhaj: hát ezt én sem tudom. de ezek a nők olyan elnyomott lelkűek, h nem mondhatom, h "miért nem hagyja ott", mert nem tudhatom, mit érez.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 10:51:30

@Professor Pizka:

Az az igazság, hogy a szülők jelentős része is szarik bele az egészbe. Vagy még rosszabb.
Az említett kislány más szempontból is idegesítő. Négy éves, és egyetlen műsora van: egész nap tele torokból ordít. De betont lehetne megmunkálni a hangjával. Nem is értem, hogyan bírja, én húsz percnyi ilyen üvöltözés után kiköpném a tüdőmet.
Na és apja, anyja, nagynénje, meg a nagyszülei mélységesen megtisztelve érzik magukat, hogy részesülhetnek ebből show-ból.

Ernoke 2011.02.11. 10:52:08

@Professor Pizka: "játszani kéne egy kicsit vele, mert annyira nem szoktak vele"
ez hihetetlen. nekem csak macskám van, de annál is odafigyelek, h naponta legalább 10 percet játsszak vele akkor is, ha baromira nincs kedvem, mert kell a lelki egészségéhez... mondjuk nem kétlem, h egy gyerek jóval fárasztóbb, mint egy macska, dehát nem jóval fontosabb is, h boldog ember legyen?

Ernoke 2011.02.11. 10:55:01

@El Topo (Sgt. Elias): nem tudom, mennyire hasonló eset, de pár napja a buszon láttam egy 6 éves forma gyereket, aki ütötte az anyja arcát, és közben üvöltött neki, h "fogd már be a szádat". az anyja pedig mosolyogva tűrte, majd szépen magyarázni kezdett a kisfiának, h ez csúnya dolog, de közben simogatta a fejét. hát ez a másik véglete a dolgoknak.

2011.02.11. 10:56:58

@Ernoke: mi ősszel adtuk be a gyereket bölcsődébe, azt mondták a dadusok, tele vannak ilyen gyerekekkel, és a miénk milyen kivétel, hogy le tud ülni játszani egyedül is és nem hisztizik.
Sokan nem tudják mit jelent az, hogy nevelni.

lárvalányhaj 2011.02.11. 11:00:55

@Ernoke:

Hányszor látom azt, hogy az emberek a macskájukkal/kutyájukkal mennyivel kedvesebben bánnak, mint a gyerekükkel...

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 11:02:06

@Ernoke:

Na ez meg ez a hiperliberális-feminista módi.
Múltkor mentem valahova kocsival és a rádióban egy órán keresztül hallgattam három hülyepicsát, akik arról beszélgetek, hogy a gyerekek megütésére is be kell vezetni a nulltoleranciát, mert gyereket nem lehet megütni. Dögöljek meg, ha hármójuknak összesen egy gyereke volt!
Én se verem a gyerekeimet, de bizony előfordul, hogy valamelyik kap egy tarkóst, vagy egy seggest, ha úgy adódik. Nem lesz tőle semmi baja, és mindig tudják is, miért kapták.
Ismerek viszont egy svájci házaspárt, akik két ikerlányt nevelnek, a nulltolerancia jegyében, ami azt jelenti náluk, amit te mondtál. Hogy ha a gyerek késsel kergeti az anyját, akkor is csak a jó szó, meg a simi-simi.
Na két ilyen sótlan, örömtelen gyereket ritkán lehet látni. 10 évesek, de egy jóízű mosolyuk nincsen soha.
Az üvöltős kislánynak sincs.

Sand Lover 2011.02.11. 11:05:19

@Hadrian77: „Sokan nem tudják mit jelent az, hogy nevelni.“
Ezen nem lehet csodálkozni, a nevelés egy része a példamutatás, ebből a szempontból nagyon kevesek autentikusak.

Sand Lover 2011.02.11. 11:10:39

@El Topo (Sgt. Elias): „Na ez meg ez a hiperliberális-feminista módi.”
Nem értem, hogy abban, amit leírtál, mi a liberális vagy pláne feminista?
Egész életemben egyszer (!) kaptam egy pofont apámtól és akkor is megérdemeltem.
És nem volt örömtelen a gyerekkorom. Persze lehet, hogy apám feminista. :)

Ernoke 2011.02.11. 11:14:06

@lárvalányhaj: hát mert mondjuk egy macskával egyszerű kedvesen bánni. naponta 1-2x megeteted, negyed órát labdázol meg egerezel vele, nem rugdosod, oszt boldog lesz és imádni fog. simogatni meg tiszta öröm, mert puha és szép. nem fog hisztizni, húzatni magát a földön, mikor időre mennétek valahova, utálni téged, mert nem veszed meg neki a 20ezres játékot, stb... kicsit idegesít, mikor valaki úgy állatvédő, h "az embereknél mennyivel hálásabbak meg hűbb társak", persze, mert csöppet kevésbé bonyolult a lelkük és a szellemük.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.11. 11:16:03

A fentebbiekhez annyit, hogy a kisebb állam, reform, megszorítás, öngondoskodás mantrát ismételgető okoskák abba nem gondolnak bele, hogy a tökvakaró közalkalmazott működteti (ha hagyják) a gyermekvédelmet, az oktatást - és most utóbbi alatt azt értem, hogy a kis klambót megtanítják a menzán késsel-villával enni, meg kezet mosni a budiról jövet, amit otthon jó eséllyel nincs kitől ellesnie.

2011.02.11. 11:16:27

@Morgan LeFay: bocs, hogy megint Fekete Istvánnal hozakodok elő, de kedvencem az a sztorija, amikor kimentek szénáért, ő meg felugrott az egyik lóra, hogy lovagoljon. A ló nagy iramban megindult haza, majd a kapu előtt behúzta a kéziféket, a gyerek meg átrepült a kerítésen. Az apja akkor jött ki:
- Megérkeztél? Majd ha kipihented magad, a lovat is engedd be!

Leírta, hogy ez akkor milyen rosszul esett neki, de később belátta, hogy mégiscsak hasznos volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 11:16:40

@Morgan LeFay:

A liberális és a hiperliberális nem ugyanaz. Körülbelül úgy viszonyulnak egymáshoz, mint a jobb oldal (nem a mai magyar), és a szélsőjobb.
Én sem azt mondom, hogy ütni kell a gyereket, mint a répát. Pontosan azt mondom, hogy ha megérdemli, vagy ha nincs más lehetőség hirtelen. Például adott esetben a gyereknek is kevésbé megalázó, és kevésbé fárasztó egy jókor elhelyezett, figyelmeztető jellegű nyakas, mint egy másfél órás prédikáció, amiből úgysem emlékszik egy hangra sem, lévén hogy az esze közben egészen máshol járt.

2011.02.11. 11:17:25

@Ernoke: egy gyerekkel fél- egy éves kora körül le kell játszani a meccset a hisztiről és később nem nagyon fog próbálkozni.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.11. 11:19:13

@Ernoke:
Viszont a gyerek nem rágja le a tapétát, nem eszi meg a főbérlő székének a lábát, nem hullik a szőre. Bár kétségtelen, egy csincsilla hálás kis dög tud lenni(ahogy egy macska is), és tartása kevésbé bonyolult mint egy gyereké, azért az állat meg a kölök tartás közt van egy kis difi.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 11:22:12

@Hadrian77:

Hehehe.:) A gyerek időről időre próbálkozni fog.:)
Tulajdonképpen ez a dolga.
Én mindig azt monom, hogy aggodalomra ad okot, ha a gyerek néha nem szalad bele egy fülesbe. Ha ugyanis beleszalad, akkor tudni lehet, hogy faltól falig bejátssza a rendelkezésére álló pályát.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 11:27:24

@Nadiposzi:

Ezt te csak úgy gondolod. A gyerek, ha úgy adódik, simán lerágcsálja a tapétát, de ha nem rágcsálja le, akkor mézes kézzel végigtapogatja a falat a fürdőszobáig.:) Amikor a nagyfiam még nem volt egészen két éves, kinyomkodta a mosogatógép összes kezelőgombjait, amit csak vezérlőpanel cserével lehetett orvosolni 35.000 forintért.
A szervízmérnök azt mondta, hogy de hát úgy van tervezve direkt, hogy ne lehessen kiszedni a gombokat.
Igenám, de a gyereknek ügyes kis ceruzaujjai vannak, és végtelen türelme.

2011.02.11. 11:27:38

@El Topo (Sgt. Elias): ez igaz, de a későbbi próbálkozások már nem lesznek olyan intenzívek:) hülyét is kapnék, ha a gyerekem mintagyerek lenne:)

lárvalányhaj 2011.02.11. 11:30:32

@Morgan LeFay:

:)

Az én édesapám _tényleg_ feminista. Korábban nem vtam a női kvóta híve, de a múltkor egész meggyőző érveket adott elő a női kvóta védelmére, úh. azóta meg vagyok győzve. :)

lárvalányhaj 2011.02.11. 11:36:28

@Ernoke:

" kicsit idegesít, mikor valaki úgy állatvédő, h "az embereknél mennyivel hálásabbak meg hűbb társak", persze, mert csöppet kevésbé bonyolult a lelkük és a szellemük."

Arról nem is beszélve, hogy az állat az ember alárendeltje, a másik ember meg defaultban egyenrangú partner.

Szerintem aki a fenti állatvédő dumával jön, az nagyrészt saját maga tehet arról, hogy olyan a kapcsolata a többi emberrel, amilyen.

Sand Lover 2011.02.11. 11:36:41

@Professor Pizka: Na és melyik típusú leszbikus, butch vagy femme? :))

Sand Lover 2011.02.11. 11:42:54

@lárvalányhaj: Az én apám inkább a konzervatív fajta, de mivel a családban 3:2 arányban vannak fölényben a nők, lehet hogy „megtért” :D

2011.02.11. 11:44:03

Én magamon úgy vettem észre, hogy az ún. pedagógiai célzatú seggrecsapás vagy tockos a gyereknek nem más, mint látványos elismerése annak, hogy ott és abban a pillanatban nem tudom a helyzetet megoldani, ráadásul inkább csak a saját feszülségem, frusztrációm levezetésére szolgál jól-rosszul. Éppen ezért le is szoktam róla, bőven elég egy-egy tekintet, ha mégsem, egy megemelt hang, és tudja a kisszaros, hol a helye.
A nagyokat meg már nyilván nem fenekelem.
Egyáltalán, a fizikai erőszak legenyhébb formája sem igazán hasznos, értelmes hosszú távon a gyermeknevelésben, bár kétségtelen, egy-két gyerekkori füles senkiből nem farag sorozatgyilkost.
Más kérdés, ha idegenekkel szemben kell védekezni, elrettenteni, stb.
Az meg már a szülői idiotizmus csúcsa, amikor pl. a gyerek hasraesik valamiben (mert nem néz a lába elé) és az okos szülő megveri a "bűnöst": "Nesze neked, csúnya rossz szék, miért lökted fel a kis Noelkét!" Azaz, ha sérelem ér (bármi, akár saját hülyeséged miatt), torold meg fizikai erőszakkal.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.11. 11:48:02

@Morgan LeFay: femme. Csak mázsa fölött vagyok és rövid a hajam. Az baj? :-)

2011.02.11. 11:49:10

@lárvalányhaj: Az ilyeneknek nem is partner kell, hanem alárendelt...

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 11:53:30

@Brother Love:

Ördög tudja, lehet hogy neked is igazad van, meg nekem is. Lehet hogy az én tekintetemtől nem fagy meg a vér a kölök ereiben, a tiedtől meg igen. Persze hangot dörrenteni én is tudok, de nem szeretek. Pláne nyilvános helyen nem. Akkor már sokkal feltűnésmentesebb egy nyakonlegyintés.
A másik, amikor megkérdi a gyerek, hogy -például- fölmehet-e a sziklára? Persze, fiam, de ha leesel, még meg is verlek. Még sosem esett le egyik sem.

Ernoke 2011.02.11. 12:05:37

@Nadiposzi: hát az én macskám eddig csak egy puffnak a huzatát kezelte valamennyire, de az se vészes. nagyon jó kiscica ő.:)
testvérem kiskorában viszont volt, h egy szobányi perzsaszőnyeget egyenletesen kikent popsikenőccsel. a szüleim nem reagáltak elég korán a gyanús csendre.:)

blur7 2011.02.11. 12:13:51

@lárvalányhaj: Ez nem is kérdés. Az előbbi jobb. Tapasztaltam.

2011.02.11. 12:23:19

@El Topo (Sgt. Elias): Én is osztottam ki egy-két taslit annak idején, de többek között azért is hagytam abba, mert utána meg azon rágódtam, hogy na, mekkora egy fasz vagyok, ennyi tellik tőlem, ütök egy négyévest...
Nálunk működik a "Tűnj a szobádba, ne lássalak egy darabig!", persze ahol egyébként sem fogalkoznak semmit a gyerekkel, ez aligha rázza meg a kölköt.
Eh, akárhogy is, majd 25-30 éves koruk körül derül ki, hogy elbasztunk-e nagyon valamit...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.02.11. 12:29:38

Bocs, hogy on-topic leszek, de egy kicsit visszaternek a posztra. :)

A legtobb ember csak erzi/sejti, de nem tudja mekkora gebasz van ma a vilagban. Es nem csak Magyarorszagon, de a meses Nyugaton is, bar itt meg viszonylag enyhebben erzodik (de mar erzodik!). Nincs sehol igazi anyagi biztonsag; aki elveszti az allasat (barmikor, barkivel megtortenhet), beteg lesz, stb. bizony negyon konnyen es gyorsan lecsuszhat, Nyugat-Europaban is (USA-ban meg plane). Meg a megtakaritott/befektetett penz sem teljesen biztos: eleg egy ujabb valsag, es bedolhet az Euro, pl.

Ebben a helyzetben az egyetlen modja a tulelesnek (szerencses esetben a jol elesnek) a rugalmassag es az allando tanulni, valtani tudas. Ezert en pl. sokkal kevesbe sajnalom es feltem Frengit, mint valakit, aki a posztban leirtak szerint el. Az ilyen tipusu "kisember" olyan, mint egy dinoszaurusz, aki bekesen legeleszik par perccel az aszteroida becsapodasa utan.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 12:31:54

@Brother Love:

Aha, aha, nálunk is van gondolkodószoba.
"Menj és gondolkodj rajta, hogy mit kellett volna másképp csinálni! Majd ha már tudod, kijöhetsz."
Különben most nehogy az legyen, hogy én a gyerekbántalmazást, mint eszközt védelmezem!
Nyilván nem kékül meg a gyerek, ha tőlem kap egyet, meg nem veszti el az eszméletét. Inkább ilyen figyelmeztető érintésről van szó, férfiak között elmegy. Nem követi sírás, nem is veszik igazából verésnek.
Ha eltörik a mécses, mondjuk az se olyan nagy baj, azt szoktam mondani, inkább te sírj egy kicsit, fiam, mint hogy én sírjak nagyon!
Érted, hogy mondom.

2011.02.11. 12:35:29

@El Topo (Sgt. Elias): persze, persze... Egyébként a gyerek a nevelő tockosért iszonyú bőgést tud csapni, közben egy birkózásban tízszer akkorákat kap, amin röhög... :)))

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 12:36:35

@altoid:

Az kurvaélet, hogy nagy a szar. Minap beszéltem egy ismerősömmel, aki elég sokat utazik az Egyesült Államokban.
Azt mondja, hogy a közép-nyugaton egész városok vannak elnéptelenedve. Senki sem tudja, hogy konkrétan hova tűntek az ottaniak. De ahol eddig pezsgett a gazdaság, ott is családok élnek, havi 6-800 USD-ból, anélkül, hogy kilátás lenne arra, hogy beinduljon valami.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.11. 12:36:41

@Brother Love: hogy visszatérjek az iróniához: ez az említett elbaszás elkerülhetetlen:)

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 12:38:46

@Brother Love:

El tudom képzelni. Kurva nagy színészek tudna lenni.
Velem már az is előfordult, hogy az egyik fiam azt mesélte az anyjának, hogy olyat lebasztam neki, hogy elájult, a csaj meg félőrülten hívott fel, hogy mit hallott. Hirtelen nem is értettem, mi van.

2011.02.11. 12:45:49

@vészmadár (pica pica): jaja, a kérdés csak a mértéke... :))

2011.02.11. 12:46:35

@El Topo (Sgt. Elias): Óóóó, hát az "Apa megvert!" árulkodás anyának, nagyszülőknek alap...

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.11. 12:52:02

@Brother Love:

Amire a nagyszülők rá is játszanak. Múltkor anyáméknál látom, hogy az egyik gyerek a húslevesből kiszedett répát éppen kanállal készül elpöckölni a picsába. Éppen levegőt vettem, hogy felemeljem a hangom, de anyám megelőzött: "Ne bántsd _mindig_ azt a gyereket!"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.11. 13:00:06

@El Topo (Sgt. Elias): azért azt hozzátenném, hogy a színészi képességeket nem növik ki. Főleg azok nem, akiknek szükségük van rá. 14 éves kis cigány gyerekeim bármikor folyékonyan és egybehangzóan nyilatkoznak, miért nincsenek órán. És minden tapasztalatom mellett is, 10 esetből 3-szor még engem is megvezetnek:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.11. 13:02:04

@lárvalányhaj: Azért alkatfüggő is ez a dolog. Vannak jópáran, akik piszok sok akaraterővel és kitartással kitörtek ebből. Pont azért, hogy majd az ő gyerekeiknek ne kelljen azon átmenniük amin nekik kellett.
Kevesen, persze, de vannak.

2011.02.11. 13:06:08

@vészmadár (pica pica): Illetve akiknek "bejön" a szülők megvezetése, egymás ellen kijátszása.
A fiam még bőven próbálkozik, de a lányok már csak elvétve próbálják meg bedobni a "De apa megígérte..." kezdetű nótát. :)

2011.02.11. 13:07:32

@El Topo (Sgt. Elias): A nagyszülő arra van, hogy ha ne adj' Isten te egy viszonylag következetes szülő vagy, ennek minden eredményét szisztematikusan rombolja...

2011.02.11. 13:09:40

@El Topo (Sgt. Elias): Egyébként a nagyszülői tényleg egy igen különleges létforma, szavakban gyakran következetes-szigorú-konzervatív (pláne, ha közel távol nincs unoka), tettekben meg hangulatfüggő-kényeztető-erélytelen...

escargot 2011.02.11. 13:16:03

@Brother Love: Ez nem feltétlenül színészkedés, a nevelő célzatú szülői pofon mindig fájdalmas, mert - jó esetben - van alapja. Vonatkozó, kicsit modoros tanmese:
- Miért sírsz, Lao Csang?
- Megvert az apám.
- De hát az apád már öreg ember, nem fájhatott.
- Épp azért sírok.

pincze 2011.02.11. 13:42:41

Legyen alapja a pofonoknak , mert az örökös ok nélküli pofozás sehova nem vezet .

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.02.11. 14:19:08

nem tudom, hogy van ez, de ezt az utolsó százakárhány kommentet nagyon jól esett elolvasni. lehet, hogy én lettem kicsit nyugodtabb vagy türelmesebb, vagy ti lettetek feministábbak, vagy áldozatbarátabbak, nem tudom, de ez most tényleg nagyon jól esett. majdnem végig leírtátok a nane: miért marad? kiadványát.

köszönöm.

szellőláb 2011.02.11. 14:34:33

@El Topo (Sgt. Elias): Esetleg bővebben a nyakas technikádról? Csak hogy értsd: 2 fiam kb itteni átlag kommentelő korú. Általában igyekeztem megértő, toleráns stb. lenni, de voltak helyzetek, amiket csak egy nyakassal tudtam lerendezni. (De előtte mindig volt 2 kötelező felszólítás a helytelen cselekvés abbahagyására.) Az arcukat sosem ütöttem, a seggükre is csak előre szerződött feltételek be nem tartása miatt, és egy életveszély elhárítása után kaptak. A volt anyósom viszont rettenetesen veszélyesnek és helytelennek ítélte a nyakas technikát, mert hogy abba a gyerek bele is halhat :-)

Ottlaki Kababám 2011.02.11. 16:14:47

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Minden feminizmus, különösen meg jogvédősködés nélkül, de nekem is az jutott eszembe, hogy milyen normális emberek gyűlnek itt össze, rendes világkép, ritkán tudok ennyire egyetérteni. Jó közeg, na.

A poszt főszereplőjéről pedig fényképet is tudnék linkelni, ha igazán bunkó lennék. És a felesége is pont olyan, semmittevő-sírós-beteges közalka.

2011.02.11. 16:20:59

Nekem sajnos néha elszállt a kezem, és az agyam is, mert néha szétcsaptam a 3 fiú között, ha már túl voltak az elviselhető határon, de megbántam, bocsánatot is kértem. A fiak vigasztaltak, hogy anya, nem is fájt, csak nevettünk rajta.
De én nem tudom magamnak megbocsájtani.

Rajtuk kívül csak a volt férjemet ütöttem meg, de az nem érvényes, mert 30 cm, és 30 kg volt az ő javára, nem voltunk egy súlycsoportban. (mégis beperelt testisértésért, jót röhögtek a bíróságon)

Kutyát vagy macskát soha.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.11. 17:59:02

@vészmadár (pica pica): ne tudd meg, hogy ezt mennyien nem képesek felfogni, amiket itt írsz...különösen az infósoknál fordulnak elő nagy számban az ilyenek...totál burokban élnek.

Stronci 2011.02.11. 18:45:30

@vészmadár (pica pica): nem erre voltak a szociban a bentlakásos iskolák? nem nosztalgiázni akarok (akkor sem volt annyira fényes az élet), csak én pl. ált.iskolában vmi ilyen helyre vittek ebédelni, ahol a környékbeli pusztákon lakók gyerekek/rossz családi körülmények miatt voltak ott. Amit irtatok: működött a büró. Pedig lakhelyem környékén nem rossz tsz-ek voltak, hanem a 3.legnagyobb állami gazdaság. Itt a kaja nem volt annyira gond, hiszen a háztáji ment, még kisvárosban is (persze a sok üzemi munkás, hivatalnok stb. apja-anyja paraszt volt, csinálta is aki nem volt lusta, és spórolni akart).

Stronci 2011.02.11. 18:47:19

a gyerek és a türelem: nekünk van 2 gyerek + a kutya is beköltözött a házba... mondjam tovább?
ave

Ésik 2011.02.11. 22:53:20

@vészmadár (pica pica): jaja, a kis csávók nagyon tudnak vetíteni :-)

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2011.02.12. 19:10:13

@vészmadár (pica pica): Láttam (túl) közelről mélyszegénységet, barátom. Mindent le lehet győzni, a saját hátteredet is.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2011.02.12. 19:24:01

@vészmadár (pica pica): Moccanj el ettől az álszent cuclib hozzáállástól, és nézzél körbe, hogy miket írsz le meg kinek. Mélyszegénység meg olajmécses meg a faszom, de attól még aki dolgozik, és jól, abból lesz valaki. Ha mélyszegénységből jössz, akkor sajnos még keményebben kell dolgoznod, mint egy miller gyereknek, ennyi. Meg lehet oldani, más mélyszegény arc is megoldotta, és ez kell, hogy követendő példa legyen.
Vagy elfogadja a mélyszegény arc az áldozatszerepet, amivel te is felcímkézed, de akkor az is marad a csóka.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2011.02.12. 19:29:11

@Frengi: Panaszkodás meg kisemberkedés helyett ezt a "szakadékot" kell ledolgozni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.14. 12:28:45

@Nyelvész Józsi: jól van, örülj neki, hogy te ilyen kurva nagy ember vagy. Remélem protestáns országba vetett a jó sors, ott ezt a lutheri gondolatot erőst kultiválják.

F79 2011.02.14. 12:37:51

@Nyelvész Józsi: ez nem álszent hozzáállás, álszentség legfeljebb úgy tenni mintha nem létezne ilyen.Vagy butaság, vagy félelem, mert abban benne van az is, hogy aki mindent megtesz azért, hogy jobb legyen, az is bármikor elveszítheti. Kis baranyai falvak cigányságában nap mint nap látok olyan élettörténeteket első kézből, ahol a mélyszegénységből kitörni esély nincs, pedig akarat van. Nem vagyok ballib, sőt, ez szemellenzős a saját sorsod kovácsa te vagy csak a közép ( és esetleg alsó-közép) rétegekben érvényes, az alatt csak elvétve. Felette nem tudom.

cd-r 2011.02.14. 12:42:59

@Nyelvész Józsi: "Vagy elfogadja a mélyszegény arc az áldozatszerepet, amivel te is felcímkézed, de akkor az is marad a csóka."

sokan nem fogadják el, ezért vannak fullon a börtönök.

egyébként valahol egyetértek a mondókáddal, de személyesen az ilyen dumákat általában csak attól szoktam komolyan venni, aki tényleg a szar legmélyéről küzdötte fel magát (önerőből !), mert amúgy kibaszottul fingja nincs róla miről beszél.

cd-r 2011.02.14. 12:54:29

csak egy apró példa: a cigányok bizonyos rétegeiben nemhogy nem kultiválják a szülők a gyerek továbbtanulását, hanem egyenesen kirekesztik az ilyen gyereket, mondván, hogy szakít a hagyományokkal, elmagyarosodik (elparasztosodik). na érted, ebben a szituban ember legyen a talpán aki dacolva az egész rokonság megvetésével mégis tovább tanul (már ha a szülők egyáltalán hajlandók ezt finanszírozni) és szembefordulva mindenkivel kiverekedi magát a szarból.

cd-r 2011.02.14. 13:03:21

persze nyilván van ellenpélda is: ismerek olyan srácot aki egy istenhátamögötti faluvégi dinnyeföldről küzdötte fel magát (igaz neki támogatták a továbbtanulását és az akarat is megvolt benne), most 6-700 nettóért rendszermérnök egy _piacvezető_ xy cégnél, akinek most nem fogok reklámot csinálni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.14. 13:12:12

@cd-r: hiába magyarázol, józsi szerint nyilván a cigánygyerek, akit naponta terrorizál lelkileg egy népes rokonság, amiért nem igazi cigány és naponta krumplira vernek és ha véletlenül kicsit jobb tanuló, egyből véletlenül neki kell hetente 3szor a kisebb gyerekre vigyáznia, ami miatt "véletlenül" pont ő marad ki túl sokat a suliból, szval az ilyen az nyilván csak nem eléggé akar kitörni, a faszért nem megy világgá és jár be a híd alól az iskolába...

á, hagyjuk, nah.

cd-r 2011.02.14. 18:46:41

@vészmadár (pica pica): meg nemcsak a cigányoknál megy ez. ahonnan én származom, ott az ment, hogy akármilyen képességű volt a gyerek, a szülők küldték ipari tanulónak a gecibe. (nagy ritka volt a kivétel) minél előbb járja ki az iskolát, legyen szakma a kezében, önállósodjon, azt' heló. mire a gyerek észbekapott, hogy mi is történt, már vígan cserélte a fáradt olajat a kockaladákban, vagy csavarokat esztergált a helyi maszeknál. aztán a napi 8-10 órás műszak után bizonyára az járt a fejében mindegyiknek, hogy melyik egyetemre kéne jelentkezni. egyébként ez sem feltétlenül tragédia, mert egyik-másik azóta betegre kereste magát külföldön szakmunkásként.

szellőláb 2011.02.14. 21:23:52

@vészmadár (pica pica): Ketté választanám a dolgot. Abban neked és cd-r kollégának van igaza, hogy a származás alapvetően befolyásolja a lehetőségeket. Ez mindig is így volt, de ma meg különösen igaz (pl. angol nyelvi óvodák, ovi balett és társai). Egyre inkább a mese kategória, hogy a semmiből jön egy titán és meghódítja a világot. Nem kizárt, mert az életben minden megtörténhet, de kb. olyan gyakori, mint árvaházban a szülői értekezlet. 50+ vagyok, de nem ismerek olyat, aki a mély nyomorból az egekbe jutott. Amíg a gyerek gyerek, és ki van szolgáltatva bárkinek, nincs szabad akarata. A másik oldalról viszont hiszek abban, hogy amint a saját lábadra álltál, csak rajtad múlik, meddig jutsz (elvben) Megint más kérdés, hogy sikerül-e kijelölnöd magadnak a megfelelő polcot, ahová jutni akarsz.

fluffer 2013.12.28. 20:30:54

Zseniális egy írás! Minding elolvasom, ha ide tévedek! :)
süti beállítások módosítása