Olvasói rovat - Szintén zenész: A dobos

2010/10/09. - írta: Modor Tibi

 

Szeretjük a szűkebb rétegeknek szóló szakmai posztokat - ilyen ez a mai, igazi szombatra való is Sulacus Maple kútfőjéből. Várjuk a hozzáértőket.


 

A modoros dobos

Essünk túl most azokon a közhelyeken, hogy „a dobos a zenész legjobb barátja”, meg hogy „ a dobos már nem közönség, de még nem zenész”, valamint azon is, hogy a dobos szerencsés helyzetben van, mert ő nézheti legközelebbről (a színpadról) a koncertet.

 

 

 

Általában:

A dobos valóban külön alfaja a zenészeknek. A melodikus hangszeren játszókkal ellentétben nem kell bajlódnia a zeneelméleti alapokkal (szolfézs), a kezdeti lépések megtételéhez sincs szükség komolyabb beruházásra, megteszi a kötőtű, fakanál, vagy bármely, a dobverőt helyettesítő eszköz - illetve dobfelszerelés gyanánt egy puff, vagy kellően nagyot durranó kispárna is. Ez később a visszájára fordul, mert valójában az egyik legkomolyabb és folyamatos befektetést igénylő hangszer. A cintányérok repednek, a dobverő törik, a bőrök elhasználódnak, az állványok elkopnak, és még ezer ismeretlen, a semmiből felbukkanó pluszkiadás keseríti a dobosok sanyarú életét.

Hogyan lesz valakiből dobos? Az inspiráció sokféle lehet. Ezek között első helyen az iskolai (garázs) zenekar szempontjából a legfontosabb a csajozás. A dobos menő csávó, nem egy darab száraz fával a nyakában vonaglik a színpadon, nem is egy billentyűzethez láncolva bólogat és nem is a mikrofonállvánnyal táncol a színpadon, hanem vizuálisan is látványosan teszi a dolgát, erőt sugároz, már-már férfiasan kemény munkát végez a színpad hátsó részében. Külön tragédiája a sorsnak, hogy általában valaki mindig kitakarja (legtöbbször az énekes), de hallani azért lehet.

A másik lehetőség, hogy éppen egy dobos hiányzik a zenekarból, és az éppen semmilyen hangszeren nem, vagy csak nagyon rosszul játszó haver, osztálytárs, ugrik be a szerepre mondván, hogy „majd elcsörömpöl valamit, nem baj, csak jó hangos legyen”.

A harmadik variáció, hogy maga a dobos alapít zenekart, de ez gyakorlatilag a fehér holló kategória.

A dobost általában szeretik a lányok, nem úgy a zenekar tagjai, akik szerint a dobos kész istencsapása. A felszerelés szállítása plusz egy autót igényel, koncert előtt összerakni, aztán szétszedni a cuccot szintén komoly időbe telik (buli utáni sörözés kezdetének elhúzódása). Nem beszélve arról a tényről, hogy a dobfelszerelésen nincs potméter, általában ugyanolyan hangerőn jön az áldás hátulról, tehát mindenkinek hozzá kell igazodni. Ez többnyire abban nyilvánul meg, hogy mindenki hangosnak találja, ezért mindenki feljebb csavarja a potit. Ennek viszont az a következménye, hogy a dobos nem hallja magát, tehát még hangosabban dobol. Ambivalencia-konfliktus.

Miután így kiveséztük a dobos evolúcióját, térjünk át néhány archetípusra:

 

Az örök lúzer:

Ez az alfaj gyakorlatilag semmilyen zenekarban nem állná meg a helyét (nem is játszik), pontatlan, koordinációs zavarokkal küzd, a négy végtagos függetlenítést nem ismeri, dobtanárt soha nem látott („majd én megtanulom kottából, nem kell nekem tanár!”). Viszont lelkes. Legtöbbször otthon „gyakorol”, egy-egy bennfentesnek isteni adományként talán bemutatja, hogy hogy „vette le” Chad Smith szólamát az RHCP-ből, akik többnyire elismerően bólogatnak, mert fogalmuk sincs a dobolásról. Az egyedülgyakorlásnak aztán az lesz a vége, hogy rettenetesen rossz technikák idegződnek be és a nehezebb részeket nagyvonalúan átugorja, gyakorlatilag az egész dobolása két-három pontatlanul, dinamika nélkül hozott sémára épül. Fejlődni nem tud, minden egyes újabb ritmikai képlet lejátszása földöntúli boldogságot eredményez nála. Nem ritka, hogy tükörben, vagy a vitrin üvegajtaján kontrollálja azt, hogy kellően esztétikusan üti-e a cuccot. A lúzerség folyománya, hogy már dobszólót is játszik (csak úgy magának), ami gyakorlatilag abból áll, hogy minél gyorsabban, minél több dobot, cintányért eltaláljon. A legmegátalkodottabbak ezt a Youtube-ra is felteszik, majd az esetleges fanyalgókat több nicken leugatják („csináld utána bazmeg!” „Jó lesz ez, tényleg ügyes vagy, nem értem a nyivákolókat”). A hangszere többnyire ezeréves szedett-vedett (jobb esetben valami alsókategóriás) cuccból áll, viszont az úgy szól szerinte, hogy Borlai Gergő dobja csak jelenthetne neki. Lelkes látogatója az összes dobos-portálnak, ahol többnyire azzal tűnik ki, hogy valakinek a felszerelését, helyesírását, vagy a zenei ízlését fikázza. Ha itt összeakad olyannal, aki ellent mer mondani neki, vagy beégeti valamivel, akkor sértődötten elvonul, másnap kezdi elölről. Az örök lúzer pozitívuma a kitartás, zene és a hangszer szeretete.

 

A nagyarc:

A legirritálóbb és legrosszabb alfaj. Képességei (legfeljebb közepesek) messze nincsenek arányban a felszerelése minőségével. Többnyire felsőkatos cuccon játszik olyan cintányérerdővel, hogy azt még Donászy Tipcsi is megirigyelhetné. Megütni nem szokta őket, csak a két crasht (vagy amit eltalál), meg esetleg a ride-ot, viszont jól mutat a színpadon. Minimum nyolc tam, kolomp, splash-erdő (ha van még szabad hely valahol), két kínai minimum, octoban, gong, meg ezerféle kütyü. A cucc alapból karámmal van szerelve (nem állványokkal). Fél nap, amíg összerakja, negyed nap, amíg leszedi. Elmondása szerint minden meghatározó zenésszel hányt már közösen (egy-két közös csaj is befigyelt), Solti Janika nem tudott már újat tanítani neki ezelőtt harminc évvel sem (Németh Gábor, Nesztor Iván, dettó), Kovács Gyula (Isten nyugosztalja) pedig csak egy dzsemborira volt hajlandó vele az első óráján, majd Gyula elkérte tőle a közös zenélésen elkövetett ritmikai képleteit, mert ő még ilyen izgalmas dolgokat nem is hallott (valójában páros lábbal rúgta ki, az első –és egyben utolsó- óra után, a kottát elvihette, azzal menőzik már húsz éve).

A zenekarban szerinte ő a legfontosabb ember. Ez gyakran azzal függ össze, hogy neki van a legtöbb pénze. Ennek az a folyománya, hogy a próbahelyet ő bérli, az utazásokat, fellépéseket ő szervezi. Kártékony alfaj, több igazi zenésznek elvette már a kedvét a zenéléstől. Ha lelkes és igazi szívember, akkor viszont aranyat ér.

 

A zseni

Az úgy van, hogy a „zseni” üdítő színfolt. Nagyon kevés van belőle. A dobos-pályafutás voltaképpen az anyaméhben kezdődik nála. Az anyai szívhangokat 70-90- bpm-mel a születés után is metronóm pontossággal hozza. Kilenc hónap elég ahhoz, hogy mértani pontossággal belője a lüktetést. Miután világra jön, számára a ritmus pontos tartása nem kényszer, hanem természetes dolog. Minden végtagját mindentől (és egymástól függetlenül is) használni tudja. 3 éves korában már bármilyen csörömpölhető eszközön ritmusokat üt, később ez elfajul. A szülők először klasszikus zenére szeretnék tanítani, ami hellyel-közzel megy is, mert a „zseni” muzikális. Ám egyszer csak széttöri a korlátokat, fittyet hány minden hegedűs nyekergésre, öregszagú zongoratanárnőre, mert megérinti a „rákenroll”. Alapból mennek neki a ritmikai képletek, és innentől kezdődik a nyifogás a szülőknek, hogy ő inkább mégsem zongorát, hanem inkább dobot szeretne tanulni.

A szülők megrettennek, de elismerik, hogy tehetséges a gyerek. Beiratják egy dobtanárhoz. A tanár kb. 2-3 év múlva már nem tud újat tanítani, technikailag a tanítvány tökéletes, ekkor összeveszik a tanárral. Mindenki el.

A tanítvány ezt követően a maga útját járja. 18 éves korára olyan zseni lesz, akit már bárki szívesen lát a bandájában. Virgázik még jó nagyokat egy-egy zenében, de már kezd letisztulni. Mindenkit túl akar játszani, ez nem helyes. Zenekarról zenekarra vándorol, mindenkivel összeveszik, de azért szeretik, mert alapból nem gonosz, csak amolyan önkifejező. Minden hangszerhez ért egy kicsit, nem ritka, hogy a dob mellett basszusgitározni tanul, esetleg billentyűzni, mert muzikális alkat. A zenét érti, olvassa, hallja. Ritka alfaj, becsüljük meg!

A nagyképűség és az alázás áll tőle a legtávolabb.

 

Előny: van kire felnézni az új dobospalántáknak, élmény hallgatni őket, hihetetlen motivációt jelentenek

Hátrány: szembesülnek a dobospalánták azzal, hogy van aki erre született és akkor sem tudnák ezt leütni, ha három lábuk és négy kezük lenne.

52 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totyizselé 2010.10.09. 09:55:03

Zsír!
A szűk réteghez tartozom, akinek a poszt szól.
Még egy alfaj:a lusta.
Tehetséges, van ritmusérzéke, de semmi különös. Az első dobóráján lelkesen részt vett, aztán nagyjából egy óra hosszat bírta otthon a gumilapon a papamamázást - valljuk be, kurva unalmas dolog a gyakorlás. Metronómja van, néha ötletszerűen használja is a próbákon, de többnyire inkább keveredést okoz, belezavarodik a számba a pittyegéstől.
Lelkes, de egyedül ritkán megy le dobolni, az szintén unalmas, minimum egy gitárosra szüksége van, hogy élvezze a zenélést.
Kurvára hangos, ha belelendül, töri a dobverőket, mint a ropit, főleg miután már megtanult kávázni a pergőn.
A zeneírásban a dalok szerkezetének kialakításával vesz részt, bár kicsit tud gitározni, a próbák szüneteiben mindig lenyúlja a gitárt és azzal zajong, mikor a többiek végre egy kis csend után áhítoznának.
Ha sikerül valami jó kis zenekart összehozni, akár nagyon jó is lehet, bár bossanovákat meg egyéb bonyolult ritmusképletek ne várjunk tőle: a kettőnégyet (némi variálással) viszont ízesen, fílingesen tudja hozni.

Aztán van még a (szerintem sokkal rosszabb) fantáziátlan is.
Pontos. Már elejétől fogva metronómra játszik.
A stílusa azonban csontszáraz, ötlettelen. egy két kavarást, dolblefutást tud, azokat beilleszti pár helyre, a továbbiakban hozza a kötelező alapritmust, minden cicoma nélkül, gecire unalmasan.
Szerencsés esetben a pontossága miatt több esélye van "befutni" valami zenekarral, onnantól kezdve a nagyarc egyes tulajdonságait felvéve folytatja tovább.

2010.10.09. 10:22:32

Na igen, egy dobos olyan a zenekarnak mint a kapus a focicsapatnak:)
Amikor dobos alakít zenekart az a Ganxsta Zoli és a Kartell, nem?:)
Ha valaki emlékszik rá, a Republic harmadik albuma csak dobolás volt. Azt mesélték, hogy három lemezre szerződtek le a kiadóval, de a harmadik előtt már gondjaik voltak egymással, így csak dobolást játszottak fel:)

4TUN3 2010.10.09. 10:52:07

A BMP lehet fájlformátum, vagy szovjet gyalogsági harckoci. A ritmushoz semmi köze.
BPM (beat per minute) akart az ott lenni. Javítani! :)

Stiel 2010.10.09. 11:07:44

@4TUN3: harckocsi akart az ott lenni. Javítani! :)

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2010.10.09. 11:12:57

Sajnos én a dobosokon belül is a legkegyvesztettebb vagyok. Balkezes :(

Gastroger 2010.10.09. 11:17:43

Hát jó a poszt, csak tényleg az tudja értékelni igazán, aki ebben a műfajban dolgozik nap-mint-nap (zenész).
Nekem csak az jutott eszembe, hogy mindig sajnálom a Vidám Vasárnapban a dobost (az az r-go dobosa volt?), hogy amíg mindenki hallelujázva az égnek emelei a kezét a zene közben, ő sajnos ezt nem teheti meg.
Amúgy ha nem vidámvasárnapos, félmeztelen, vagy atlétratrikós hónaljkutyával, és vagy csücsörít, vagy igyekszik szigorú képet vágni.
És egy klasszikusan aranyos, imádom, ide kívánkozik, bár nem modoros (1:40-től a lényeg):
www.youtube.com/watch?v=GVPbCmshtsI

zwilling 2010.10.09. 11:20:32

szerintem, az anyaméhben 120-125 bPm (beats per minute) van,(ez a house zene sikerének az alapja amúgy).

2010.10.09. 11:33:24

a poszt nagyon jó, de a téma kimeríthetetlen, vannak a stílusdobos kategóriák pl. szerintem mindenki - én is - át esik azon a fiatalkori fázison, hogy az számára a legjobb dobos, aki 47260-at tud lábdobolni egy perc alatt. aztán fokozatosan eljut a 2 méteres benga kockafejű német duplázósoktól a jazzig, és jó eséllyel sznob válik belőle =D

taecleau 2010.10.09. 11:34:06

Dobosvicceket lehet már?

taecleau 2010.10.09. 11:34:38

Dobosvicceket lehet már?

G.Tibor 2010.10.09. 12:03:31

Ő melyik kategória?

www.youtube.com/watch?v=ItZyaOlrb7E

Szigorúan végignézés után!

nagysuhi 2010.10.09. 12:04:01

A tipikus meg nem értett zseni, akit kirúgtak egy pénzes rokon miatt: a HBO-n a Meztelen dobos c. filmben jól meg van rajzolva.

dobosch 2010.10.09. 12:08:15

tam, tam, tam és még mindig tam...
Tom a rendes név. Hihetetlen, hogy elterjedt a rossz név.
Tam-tam: nem konkrét hangra hangolt gong (nincs ú.n. púp a közepén)

A cikk tetszett különben.

G.Tibor 2010.10.09. 12:09:06

Surveyor!

Kísértetiesen hasonlít a kommentünk. :-)

Gastroger 2010.10.09. 12:17:42

@MoneyBunny: Sok sikert kívánunk, ha ennyire nagy a biznicc, mit offolsz itt te szerencsétlen...

KopaszMercis 2010.10.09. 12:19:10

Az utolso csavo.. a harmadik, az kb az alvinek volt dobosa :)

gitáros 2010.10.09. 12:29:03

@Hadrian77: Állítólag hasonló okokból készült egy mindössze egy darab, negyvenperces gerjesztett gitárhangot tartalmazó Tátrai-lemez...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.09. 12:35:55

"A dobos nem ember" :D

Viszonr elég sok dobos játszik más hangszereken, ami becsülendő.
Ismerős zenekarok még kiscsikó korukban sokszor játszottak a színpadon szerepcserét.

Magister · http://bevertarc.blog.hu/ 2010.10.09. 12:43:37

Igen, kimaradt a lusta kategória. Szerintem én is oda tartozom :) Az a 3 link, amit a kolléga postolt tipikus "minél gyorsabban annál jobb" kategóriájú dobos. Nemszeretem. A dobolás - legalábbis számomra - nem erről szól. Javaslok helyette egy kis Barriemore Barlow-t a Jethro Tullból. Pl. a Songs from the Wood vagy a Hunting Girl c. számokat. Na az igen!

öregbuksi 2010.10.09. 12:53:28

Nálunk is, a fentebb már említett "fejlődési sor" érvnyesült: középpályás, védő és kapus, fociban, a kéziben meg pláne, mert széles és magas a gyermekünk, kapuban a helye. Zenekarban, nem kutyaütőbb a többinél, de eltakarja a haverokat, ha elől "penget", ezért "dobos legyél hevrem, erős is vagy, bírod cipelni a szerkot". És lőn! Amint kétszer eltalálta a pergőt,már kezdett ismét látszani az orcáján a túlvilági fény, mint kapus korában. Bár a nővére szerint kicsit hibbant ez a kölök. A fijúnak csak az számitott amivel zörögni lehet. Esküvőn ütötte a tányért a poharat, ütemesen rugdosta az asztalt.Én hótra röhögtem magam rajta, édesanyja a kétségbeesés határán volt. Azóta tudom, hogy olyan mint, nyugodt, nomális kapu, vagy kicsit se hibbant dobos, az nem létezik. Az fenn ajánlott videok dobosai, nekem a csúcs, és nincs kétségem felőle, hogy már gyerekként az enyhe hülyeségükkel lógtak ki a sorból. Gigasztár, menő, vagy kutyaütő, mint a FIAM, minden dobost imádok.

szerkesztő 2010.10.09. 12:57:05

Ez is jó arc:

www.youtube.com/watch?v=-b_BEz_7-kY

Valamint egy kimaradt dobos-közhely, miszerint a színpad olyan mint a sakk: elöl a parasztok, hátul meg a király!

öregbuksi 2010.10.09. 13:07:05

@szerkesztő:
Igen elől a murnya...!!! Az ilyen dobos
láttán még több hurkát káposztát eszik a bajor és vedeli a sört!

SzocsO 2010.10.09. 13:09:25

már bocs, de nem úgy van
az énekes legjobb barátja a dobos.

SzocsO 2010.10.09. 13:17:56

És amúgy a Still Crazy című filmben megmondták, a dobosok a Plútóról származnak : )

Mc_Fly 2010.10.09. 13:32:10

Magyar (származású) versenyző a 'Crazy Drummer' versenyben:

www.youtube.com/watch?v=uAOzkz6T-m4

És ha már dobosokról van szó, ne felejtsük el minden császárság ősapját, a világ egyik legsikeresebb emberét, aki szintén dobos:

www.youtube.com/watch?v=ZJD94O0Hw_I

SzocsO 2010.10.09. 13:34:25

alfaj:
dobos extrém cuccal, általában saját dizájnolt szett, csődobok, külön centire legyártva, stb. Mert az úgy szól jól, az ő fülének. Volt egy dobosunk, (szintén Copeland rajongó) neki heppje volt dobcucc címén mindenféle lego-űrbázist felépíteni. Mentségére szóljon, hogy pontos volt, nagyon kreatív és inspiráló. Nagyon szerettem vele játszani.

szs 2010.10.09. 13:56:59

De jó hogy van ez a poszt! Pont dobost keres a zenekarom. További részletek: www.retinalabor.com

totyizselé 2010.10.09. 13:58:43

Jól szórakoztam nem egy linken, köszi, srácok!
A dobszóló meg a világ legfeleslegesebb dolgainak egyike. Egyvalamire jó: a többi zenész addig pihen.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.10.09. 14:15:18

Szerintem ennek van jó dob része:

www.youtube.com/watch?v=rNjZmT2Y-sI

A Bánfalvi Sanyi is jól dobol sztem.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2010.10.09. 14:21:53

@totyizselé:
Jééé, én is ismerek egy lusta alfajhoz tartozó dobost.

csaba34 2010.10.09. 14:46:54

A dobos ismerőseim nagy része véletlenszerűen akárhol (suli, meló, busz) elkezd "dobolni" a kezével, míg nem valaki meg nem kérdezi: -Mit csinálsz? Erre ő: -Ja, semmit tudod DOBOS vagyok...

2010.10.09. 15:07:52

Régen az ORI vizsgát nem adták meg csak dobra, mert az nem hagszer, énekelni kellett mellé.(a B kategóriát meg csak érettségivel, A kategóriája csak a konzisknak)

Óh, azok a jó kis zenés helyek! Egy dobos, meg egy zogorista. Kis boríték az asztalon: kérje kedvenc számát!

Volt egy ismerősöm, hétközben figaró volt, nyirta a hajakat, borotvált, hétvégén dobolt egy üdülő éttermében. Én a fodrász üzlettel szemben lévő krimóban voltam csapos, a fröccshöz, csak egy centiliter szódát szabadott önteni neki, nehegy megártson, mert napközben gyakran átszaladt ha megszomjazott.

Hétvégeken a zongora sarkán diszkréten a kis kamukonyak. Gizike a zenész uraknak amit szoktak! - szól oda a törzsvendég a pultos macának amikor belép, mert a zenészek már a járom az utat a macskaköves utat játszák.

Na, de ez még egy másik világban volt.

2010.10.09. 15:19:52

Szintén zenész - megvan,hogy honnan jön? Ne körmöljek feleslegesen.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.09. 15:29:43

@Frengi: Megvan. De az mar a "modoros zsido" kategoria...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.09. 15:58:09

"Essünk túl most azokon a közhelyeken, hogy „a dobos a zenész legjobb barátja”, meg hogy „ a dobos már nem közönség, de még nem zenész”, valamint azon is, hogy a dobos szerencsés helyzetben van, mert ő nézheti legközelebbről (a színpadról) a koncertet."

Demérmá??!!!!
Révay lexikonban is biztos így van a meghatározása. :DDDDDD

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.09. 17:37:45

Modoros zenészből még lehetne:

- modoros karmester (hajjaj!)
- modoros tenor (megírnám)
- modoros díva

Rockügyileg meg Pratchett: Soul Music, ami címe ellenére a rockról szól.

totyizselé 2010.10.09. 18:25:57

@Kurtz ezredes: Én csak ismertem - én voltam az :)

chilis csokoládé 2010.10.09. 19:08:41

Engem ez a zene varázsol el.Dobos,gitáros,énekes.

www.youtube.com/watch?v=BcL---4xQYA

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2010.10.09. 23:51:52

@totyizselé:
Ez tényleg így van...

Amúgy meg a legnagyképűbb zenészek körében felülreprezentáltak a dobosok. Míg a dallamhangszeresek körében a tudás és a királykodás kapcsolata egy mezei lineáris, a dobosoknál egy exponenciális függvényre emlékeztet.

jodi 2010.10.10. 01:46:41

aki díjazza az ötletességet, a zeneiséget, a technikusságot..., annak

www.youtube.com/watch?v=AlhKf7FM7qs

Michael Collins 2010.10.10. 17:01:35

@Magister: Az avatárod alapján sejthető a kedvenc dobosod?

jodi 2010.10.11. 15:20:00

@zwilling: a (pl. cuccal és tánccal) felpörgetett szívnek ennyi az ütésszáma. ha egy anyának folyamatosan ennyi lett volna, nem biztos, hogy...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.10.15. 11:27:33

Utolsózni lehet?

www.youtube.com/watch?v=5z4PKBNzmuo

Jonah Rocks! 5 éves néger kisklambó, ami a pontosságból hiányzik, azt lelkesedéssel pótolja. Amúgy 5 évesen a kettőnégyet nem veri le egy átlagos kisgyerek, ez meg (többek közt) System of a Down-t játszik.
süti beállítások módosítása