Az agglomerációs építkező

2010/10/05. - írta: Modor Tibi

-Apu, Apu, mikor lehet már kutyánk? Annyira szeretnék egy nápolyi masztiffot meg egy magyar vizslát... meg macskát meg mindent!

-Majd ha kertes házunk lesz, akkor. Akkor mindent lehet. De ide, a lakásba nem hozunk állatot, annak nem itt van a helye.

 

 

Ismerős párbeszéd lehet sokaknak évtizedekkel ezelőttről, amit persze kutyalexikonok, kertészeti szakirodalom és az Expressz ingatlanrovatának rendszeres böngészése követett Budapest-közeli, 2-3 milliós házak után kutatva - közben esetleg a "Szexpartner"-rovatot  ("Mercédesz vadmacska keres gavallér urat - búvóhely szükséges") is átfutottuk.

Sokunknál a családiház-vásárlás ennyiben is maradt - később áldva a jó sorsot, hogy megkímélhettük magunkat az éveken át tartó ingázástól, félkész házak javítgatásától, a pénzhiány miatt örökké befejezetlen épületekben éléstől. Ám mások pedig éltek a lehetőséggel, és a büdös-koszos-zajos fővárosból menekülés közben magukkal vitték maguk Budapestjét is egyben, annak közigazgatási határait az évek során egy 10-30 kilométeres sugarú körben elmosva-kijjebb húzva.

A sikertörténeteket sok helyről hallja az ember, hogy 1-3-10 millió forintokból mit sikerült kihozni fél év alatt kulcsrakészre:

-Csupán az újpalotai panellakást adtuk el: alig kellett kipótolni az árát, oltári jó kis házat találtunk 10 millióért Turán, csak egy tisztasági festést csináltunk meg a teraszt burkoltuk újra, és kész is voltunk... a házaspár válófélben volt, azonnal kellett nekik a pénz, a Laci tizenötről alkudta le tízre öt perc alatt.

Figyelj, hát köbö egy félórával kell többet utazni - te, a vonat olyan gyorsan beér a Keletibe. Most ha úgy vesszük, a villamos meg a busz se sokkal jobb, amilyen dugó volt mindig reggelente. Nekem meg megér ennyit a nyugalom meg a jó levegő. Nem basztatnak a szomszédok a hülyeségeikkel, azt csinálok a kertben meg a házamban, amit akarok, a gyerek zongorázhat meg gitározhat, ami jólesik.

Ezeket az érveket persze az ember csakis akkor hiszi el fenntartás nélkül, ha megerősítést keres saját, kilátástalannak tűnő - de már rég eldöntött terveihez. Természetesen a bejárás nem olyan egyszerű, a menetrendhez igazodni és az utolsó vonatok-buszok után rohanni pedig külön kihívás - az ingázni kényszerülő gyerek tinédzserkorát meg tökéletesen tönkretesszük, ha így kivonjuk bármilyen közösségből. A szomszéd ráadásul vidéken feltehetőleg jobban megpróbál majd belefolyni a család életébe, mint amennyire a városlakó azt korábban bármikor el tudta volna képzelni.

Persze nem ez a lényeg, ettől még tetszhet bárkinek a vonzáskörzetbeli élet - annak minden hátulütőjével együtt. Vicces akkor lesz a dolog, amikor az ember tényleg belevág, és elkezd keresni; létező igényekkel, elképzelésekkel. Majd ahogy készít egy gyors költségvetést, úgy változnak ezek az igények. A végén már szinte mindegy, csak valami földterület legyen, a többit megoldjuk.

Így történik hát, hogy a Modorosblog számára érdekesebb és találékonyabb újtelepesek kreatív házai-telkei nem annyira Telkin, Pilisborosjenőn vagy Leányfalun, hanem inkább a másik oldalon: Üllő, Csömör vagy Veresegyház környékén találhatóak - az őslakosok bizonyára kisebb örömére.

 

Az agglomerációs építkező kreatív háza tehát lehet:

Felújított Kádárbarokk kockaház: ők nem bíztak semmit a véletlenre, megtakarításokból és a fővárosi lakás értékesítéséből tényleg el tudtak indulni az agglomerációban is. A házat általában idősebbektől vették, és már a beköltözés előtt megcsináltatták valami generálkivitelezővel. Jellemző a fürdőszobaszínű vakolat (rózsaszín, blendamed-zöld), az új, arany keresztléces műanyag nyílászárók gipszkartonból képzett szegélye.

Kerítésnek rusztikus (ám csiszolt-lakkozott) lecek, rengeteg (évente ellopott) tuja és ezüstfenyő, kapunál praktikeres házszám, levélbedobó/postaláda ("Post" felirattal), esetleg valami kutyafej-relief.

Kicsit olyan ez, mint a csontig felújított panellakás: rendezett, divatos-tetszetős, éppen modernnek számít, de mégiscsak látszik rajta, hogy mi volt.

 

A 80-as évek kalákás házai: ebbe tényleg nyomták rendesen az anyagot, amiről ki tudja, honnan volt. Haver kőműves, sógor tüzépes, szomszéd festékboltos, tesó kavicsbánya mellett lakik. A családapa előrelátó volt: hát ott van a két gyerek, még talán lesz harmadik - azoknak is kell a hely, meg a műhely, a garázs, az apuék, az anyósék. Aztán felnőnek a srácok, családot alapítanak, na. Jó lesz az majd nekik.

Egyszóval összehoztak egy 300 nm-es, háromgenerációs családi házat, ami sosem készült el igazán, és a gyerekek - miután végigbőgték az építkezés legrosszabb éveit - már csak hétvégente alszanak a szobájukban, a kollégiumból hazatérve. Aztán utána már csak havonta vagy akkor sem. A házaspár - ha még nem váltak el - végül ottmarad egy nyolcszobás, felfűthetetlen szörnyben 1-2, gazdasági megfontolásból beköltöztetett  és rászedett nagyszülővel; de a húsz éve vakolásra váró, bekarcolt falak, a hiányzó erkélykorlát és a drótkerítés valahogy már úgy maradnak.

Ezek a házak készültek általában szinteltolásos technikával, sosem garázsként hasznosított mélygarázzsal (lett belőle Csilla ABC színes szalagfüggönnyel, Kinga presszó,  Tünde kozmetika, lomtár), almazöld vagy világoskék fürdőszobák virágmintás csempékkel, rögzített fogkefetartókkal, mágneses szappanfogókkal és fogmosópoharakkal (ki öblögetne azokkal?) - vécépumpával igen, de vécékefével és radiátorral nem, csak kis ablakkal rendelkező hideg, visszhangos klozettel, cseppmintás padlócsempével. Mondjuk aranyér ellen kiváló stratégia - itt biztos nem időzik el az ember önként hosszan.

Ebben a házban kell a nappaliba az óriási könyvespolc hülyeségekkel (Reader's Digest-sorozatok, a csipketerítős videó ITT-Nokia tévével, Fisher hifitoronnyal. A konyhabútor sötétre pácolt fa, a dupla mosogató óriási, szögletes csappal. Van külön étkező is (asztalon gyertyatartóban szűz gyertyák), de mindenki úgyis a konyhában eszik - ott kapott helyet a gyerek ukrán pianínója is, mert járt egy évig zeneiskolába.

 

A régi ház körül öregszik minden...

 

Életveszélyes, megbotlós (elölről nem fedett), csúszós (lakkozott) fokokkal fa csigalépcső korlát nélkül; a tetőtérben 45 fokos, esőben dübörgő ablakok; régóta lakatlan gyerekszoba tízéves BRAVO-poszterekkel, ballagási tablóval, kötelező olvasmányokkal, Delfin-könyvekkel, soha nem használt tanulósarokkal. A gyerek - ha hazalátogat - mindig elvisz magával valamit. Személyes raktárnak pont jó a szülői ház. 

 

És most jön nosferato része - ja, a B-oldal kétéves születésnapját ünnepelte tegnap, úgyhogy innen is csentánni!

 

Romániai cigánypalota bádogból: igazán modorosan ilyenkor persze Románia, amúgy Erdély. 3 lakóra 5 emelet, plazmatévé van autóakksiról és szobaantennával, de a házat be nem vakolják, és fűtés sincs, mert az azt jelentené, hogy készen van, és be kellene fizetni az illetéket. Csak laknak benne. Horvátországban dettó, de ott a szükség vitte rá őket. Új tető mindenhol, festés sehol. Lényeges különbség, hogy míg a horvát nyaralóövezetben nem esik az eső, addig Romániában a cementkupacok a kertben egy borúsabb nap után megszilárdulnak, és 12 évre prolongálják ottartózkodásukat.

Bejárati ajtó elmonumentalizálása: az arany keresztléces nyílászáró-jelleg az ajtóra is kiterjed, "ki itt belépsz..." felirat, mini oszlopcsarnok. Ehhez talán egy jól passzoló madáritató vagy vízköpő még található a közelben, az ajtón belül aztán jön a backstage: a belső lépcsőkorlát soha nem kerül fel (külön szabály, hogy csigalépcső esetén PLÁNE ne legyen korlát). Egygyerekes család esetén a gyerek nem esik le rajta, kétgyerekeseknél 2-ből 1, háromgyerekeseknél 3-ból 2, 4:2, 5:3, 6:3, 7:4, és így tovább (a "nosferato sorozat", Dan Brownnál bármikor utána lehet nézni). Kert bemutatásakor "ott majd lesz egy..."-kezdetű mondatok, majd 4-5 év múlva tényleg lesz ott egy valami, de nem (figyelem!) lugas, filagória, pergola, vagy szaletli, hanem mondjuk a megkeményedett cementkupac. A jakuzzi tervezett helyére végül előre épített kutyaház kerül, és ha már ott jár, ahol azt kapni, akkor még egy olyan kis kő madáritató is mehet, ami már van, nem baj, ha nem pont egyforma.

Mosókonyha: családi ház építésekor kötelező elnevezés a mosógépet is tartalmazó szoba részére. Ettől lesz családi ház. Ott természetesen nem főznek, hanem mosnak. Ez alapján a "konyhamosó" lehet az a helyiség, ahol pedig főznek, de a cikk megjelenéséig nem találtunk olyat, aki ezt igazolta volna. Másodlagos családi ház definiatív épületrész: pince. Járólapok, cserepek maradékának megtartása itt lehetséges, hiszen ki tudja, meddig lehet még ezt a típust kapni (madáritatónál nem számít az egyformaság, csak cserépnél). Ha pince nincs, akkor a garázsban. A kocsi az utcán áll, első 1-2 évben "még megyek boltba szívem, majd este beállok", aztán kétfelé ágazik a történet:

(a) vagy veszünk valami raklap cserepet, szigetelőanyagot, amit a garázsban helyezünk el, és akkor nem kell többet sumákolni, hogy miért nem tettük be a kocsit, vagy

(b) a nejünk vásárol magának egy 4x szarabb kocsit, ami viszont 1-2 évvel újabb, és ezért "nem fogom kinthagyni, hogy meghúzzák a kölykök, vagy jégeső legyen" nem feltétlenül azonos valószínűségű káreseményeket kilátásba helyezve kisajátítja a garázst. Amikor 15 év után eljön a reform, és mégis kihajításra kerül a maradék járólap és cserép, 1 héttel utána ejt le tepsit valaki a konyhában, vagy fa dől (nől:) a háztetőre, stb.

Maradékfelhasználás: kőkerítés kirakása terméskő szeletekkel, óriási elszámolás, kurva sok marad: maradék kényszeres felhasználása a ház alsó 80 centijére, persze végül nem ér körbe, így a ház 2 oldalán 80 centi magas, a másik 2 oldalán már csak 30. Földút esetén a maradék házkörüli betonból előbb a garázsbejáró lebetonozása következik, majd a kapu előtti rész leaszfaltozása, esetleg csak a ház előtt húzódó 10 méter leaszfaltozása közben "nem értem, mi kerül 1 km autópályán 11 millió euróba". Ha ez nincs, akkor van olyan kőtégla a garázsig, amelynek a lyukain kinő a fű, a fűnyírót viszont nem lehet rátolni, mert a penge elkapná a kapubeakasztót. (Ebből a téglából is marad 17 darab, végül az vezet vékony ösvénnyel a szaletli tervezett helyéig, ahol viszont nincs szaletli, és egy darab uszadékfából kifaragott hüpe sem.)

Kiegészítők, ászeszoárok: Welcome lábtörlő, szélkakas, szélben zenélő bambuszcsilingelő, pálinkás poharak kéznél tartása a nagy ijedségre illetve áldomásiváshoz, minden vendégbe valami nagyon szar törköly lediktálás (ezt itt főzik, nem az a bolti szar - hanem ez ilyen helyi szar). Vadásztrófea beszerzése, vagy medve- vaddisznóbőr. Kandallóépítés utólagos észbejutás: a kéményt MAJD megcsináljuk, vagy lehet kapni az obiban ilyen gázüzeműt, amit nem kell kivezetni, mindenesetre addig is magát a kandalló részét megcsináltuk. Ja igen, addig a hősugárzót tartjuk benne, amíg be nem indul a nagyüzem.

Cipőlevevés helye: változó. (a) alsó szinten nem kell levenni; (b) járólapig be lehet jönni, előszoba+konyha+étkező, és csak padlószőnyeges vagy parketta+szőnyeges rész előtt kell levenni; (c) előszobában kell levenni; (d) még a bejárati ajtón KÍVÜL le kell venni, hazafelé akinek a cipőjét a kutya nem vitte el, az meg van fagyva; (e) eleve már otthon se vedd fel. "Váltócipőt/papucsot akkor hozzatok! Tudod, a Zolika porallergiája miatt mi nagyon figyelünk a tisztaságra" - és valóban óriási tisztaság, ugyanakkor penetráns rendetlenség honol. A kettő összege állandó, ugyanúgy nem lehet mindkettőt átvinni egy átlagos családnál, mint ahogy nem tudod egy elektron helyét és impulzusát egyszerre pontosan mérni, illetve nem lehet egyszerre dugni és szopatni (csak terhes nővel), Schrödinger macskájáról meg aztán nem is beszélve.

283 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winston Smith 2010.10.05. 15:04:36

@MTFUN: Tipikusan nem a poszt által kifigurázott arcokat ("Az agglomerációs építkező") szokás irigyelni, hanem akik a szép keretes házat a városhatáron belül tudják megvalósítani, és lehetőleg nem Rákosrettentőn vagy egy vasúti töltés mellett, hanem a város valami szép részén. Pl. II., XII., III., XI. kerület egyes részei.

Frucsasz 2010.10.05. 15:04:55

Áhhhhhhh... mintha a mi házunkat írtátok volna le :):) (nem a cigánypalota, hanem a többi: süllyesztett garázs, amibe végül szerszámok, 'tartalékba megtartott' régi bútorok kerültek, lyukas kőtégla, ebédlő, kaláka, Riders Digest... ÉS igen, én is elköltöztem, a régi szobámat pedig raktárnak használom :)

Winston Smith 2010.10.05. 15:06:51

@Brother Love: Nem is értem, miért van még szükség ingatlanosokra. Az internet ingyen és bérmentve összehozza a keresletet és a kínálatot, az ingatlanos meg mehet a gyárba hegeszteni.

pPanni 2010.10.05. 15:06:59

@MTFUN: nincs irigység. Az átlagos városból KIköltözőkről van szó. Van, aki csak a flaszteron érzi magát jól, aután kiköltözik, aztán vágná ki az orgonát, "mert minek az. Csak az asszonyok miatt maradt meg, mert épp virágzott, és szép volt" (ez konkrétan egy megtörtént párbeszéd). Az nem zavarta, h a szomszédot csak egy tyúkháló választja el, és a tökét nem tudja úgy megvakarni, hogy ne lássák. :)
(gödi nyaralóból upgrade-elt lakóház, még átalakítás előtt)

Csili655 2010.10.05. 15:07:22

@házisárkány:
Mi hét éve költöztünk akkor 8 éves cicával agglomerációba. Előtte ivartalaníttattuk a nemkívánt szaporulat megelőzése érdekében.
Azonnal feltalálta magát, az összes egeret elpusztította a környéken (mindig behozta őket dicsekvésből), nyáron kint alszik a teraszon, télen viszont egyáltalán nem szeret kijárni (akárcsak én), olyankor jobban fogy az alom.
A rezsink valóban ugyanannyi, mint a feleakkora panellakásé volt, viszont a benzinköltséggel számolni kell, aki nem akar a tömegközlekedni. Márpedig az még Bp. határától 20 km-re is embert próbáló. Oda-vissza pedig már háromszor annyi időt töltesz utazással, mintha kocsival mentél volna.

Mimas 2010.10.05. 15:11:04

@Jerky_Master: ha egész éjjel "szellőzött" márpedig szellőzött -, akkor legfeljebb egy lángszóró tudná felmelegíteni az ülőkét, készüljön akármiből:).

@Ringlósztár: ennél csak a londoni "old cottage" ház volt jobb. Szimpla ablakok ("nálunk hivatalosan nincs tél, csak minden évben meglepődünk"), fűtés a fürdőszobában nincs, ellenben kettő darab ablak igen. Fütyült a szél, miközben zuhanyoztam. Hangulatos volt. Ehhez képest az itteni fűthetetlen vizes helyiségeket legalább be lehet lehelni...

2010.10.05. 15:13:47

@Winston Smith: elképzelhető, hogy valaki szeretné eladni a lakását, de nincs ideje, türelme a vevőkkel szarakodni - ebben az esetben O.K. a dolog, a használt autóimat én is hagytam már kereskedőnél, ha nem volt kedvem cigányokkal, piti bűnözőkkel alkudozni.
valójában inkább az a megdöbbentő, hogy magas jutalékért semmiféle kötelmet nem vállalnak, egy rohadt tulajdoni lapot nem kérnek ki, stb., magyarán - szerintem - semmit nem csinálnak.
Komolyan fontolgattam, hogy a legközelebbi hiénát leviszem a pincébe, összeverem és bezárom a régi csatorna-összefolyóba...

2010.10.05. 15:15:13

@Mimas: meg azok buzi csapok, egyik kopasztóvízzel, a másik folyékony hidrogénnel, a mosdó két szélén, egy méterre egymástól...

2010.10.05. 15:17:30

MOst jut eszembe: több 90-es években épül családi hodályban láttam olyat, hogy egy bidé pl. teljesen önálló helyiségben volt, vagy pl. a fürdőszobában, ahol viszont WC nem volt.
Itt hogy működött a dolog? Szaros seggel átsétáltak a bidéhez?!?

házisárkány 2010.10.05. 15:18:32

@Csili655: Igen, engem is a bejárás aggaszt. Ezért néztük Csömört, mert arra jár a HÉV, a XVII. kerületbe pedig mst épül ki a buszfolyosó, és ez a két terület talán még megfizethető két leendő volt panelprolinak. :-) Mogyoródon is találtunk volna gyönyörű, panorámás telket, csak éppen kiszámoltam, hogy kb. öt év alatt elautózunk annyi benzint, amennyivel olcsóbb a telek. Innentől kezdve pedig csak viszi a pénzt a bejárás.

Leginkább az dühít fel, hogy simán dolgozhatnék otthonról, távmunkában, nem kellene naponta kétszer 1-2 órát utaznom, ha a főnököm kicsit is rugalmasabb lenne. Akkor aztán lakhatnánk Piripócson is, sőt amikor Hurghadán nyaraltunk, felvetődött bennem a gondolat, hogy a tengerpartról küldözgethetném interneten az anyagokat. :-)

Mimas 2010.10.05. 15:18:41

@Brother Love: európai ember azt nem értheti, valószínűleg azért, mert nincs értelme.

Mimas 2010.10.05. 15:20:27

@Brother Love: (eltűnt az éterben a hsz.) európai ember azt nem értheti, valószínűleg azért, mert nincs értelme.

házisárkány 2010.10.05. 15:22:20

@Csili655: Ja, és a bársonytalpúak (Figyelsz, d'oh? Ez neked szól! :-)) már ivartalanítottak, mivel lakásban sem túl praktikus az ivaros kandúr tartása, tekintettel a spriccelésre.

Hát, nehéz kérdés a kint vagy bent tartsuk a cicát. De nagyon szeretném már, ha ezen kellene tipródnunk! :-)

mocc 2010.10.05. 15:23:27

@Brother Love: Egyetértek. Meghirdettem a pecót, a sokadik ingatlanos telefonjára úgy gondoltam már, hogy oké, nézzük meg, mit tud. Csávó kijött, nekiállt fikázni a lakásomat (kurvaannyát!), hogy hát nincs lift a házban, és az elrettentő, és a harmadik magasan van, és a ház régi(bazmeg, milyen legyen a Palotanegyedben?), és ennyiért nem lehet eladni. De azért szerződjünk, neki 5% jár, de vigyük lejjebb az árat. Elhajtottam, 3 hónap múlva elment a lakás nélküle is.

LionOfZion 2010.10.05. 15:26:46

75%-ban igaz a volt barátnőmék házára, a többi 25% csak azért hiányzik mert még nem készült el:))

murunga 2010.10.05. 15:27:17

@Brother Love: lehet hogy a szaros seggüket kitörölték és a bidét csak pinamosáshoz használták. esetleg szennyes ruha beáztatáshoz.

ehhez az opcióhoz mitszósz?

Dr Milton 2010.10.05. 15:30:33

Borzasztó érzés volt ezt olvasni. Kisstílű, ügyeskedő alantas emberek képe jelent meg előttem, amitől borsódzik a hátam. Üllő negativ agglomeratios településként történő szerepeltetése szomorú, de igaz. Nem tudom, hogy máshol is így van-e de Üllőből az utobbi 5 évben egyfajta lakótelepet csináltak. Pusztán hirtelen pénzszerzési vágyból felparcellázott telkekkel /nyeles-telek, megépült házak hátsó udvarára épült lakótelepek, 1 keskeny szűk telken 4 ház felépítése/ elvették a lehetőséget a már itt élőktől és az újonnan kiköltözőktől is, hogy rendes külvárosi körülmények között éljenek. Gyakorlatilag 30km-re a várostól egy zajos, unalmas faluba jönnek ki ahol még nyugalmuk sem lesz a nyakukban levő szomszédoktól.

Külvárosi/agglomeratios lakóövezetben tilos lenne 1000m2-nél kisebb telkeket parcellázni.

Fapuma (törölt) 2010.10.05. 15:33:16

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: na, téged barátom megsajnáltalak. :)

1ébként fasza, főleg a kommentekkel kiegészítve.

mocc 2010.10.05. 15:36:18

@Dr Milton: Igen, Pátyon áthaladva mindig csodálkozom, hogy az újonnan felparcellázott zsebkendőtelkekere épített puccos házak, ahol egymás seggébe látnak a szomszédok az ablakon, és a megmaradt kb.8nm "kert" vajon kinek mennyibe kerülhetett és kik járhattak jól vele...és hogy mi értelme volt ezért bárkinek is vidékre költözni...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 15:41:38

jaj a sok hülye aki szerint 'vidéken'(=nem bp) csak "parasztház" van :D

a kutya meg azért van ,hogy ugasson; részeget,idiótát,háromhást,tolvajt vagy ezek keverékét

annyi a szopás ,hogy amikor épült a ház szarért-húgyért adták a tüzelőt,tehát nem spóroltak négyzetméterrel a jómunkásemberek,viszont 2*-4* belefér a bp önérzetes városlakó csótányos lyuka a "paraszt" házakba ;D

Zorgo 2010.10.05. 15:44:16

@Winston Smith: Bizony, csak amíg a ház Érden megáll 20m ből, a XI ben telket sem kapni ennyiért.laktam itt is, ott is, nincsen semmi különbség a Bp tábla ezen vagy azon az oldalán,csak a telek árak.Pontosan 5 percel ülök többet az autóban mint aki a XI ben lakik, de sokkal többet kaptam a pénzemért.

2010.10.05. 15:44:17

Egyébként az összes kiköltöző megmagyarázza: "Egyáltalán nem kell sokat utazni, 20 perc alatt bent vagy."
Azután valamiért mindég 20 perc, félórákat késnek... A húsz perc meg legfelejebb motorral, vasárnap délután igaz. Valójában reggelente 50-60 percet autóban ülnek. Este, visszafelé többet.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 15:45:28

Az erkély nélküli ház nagyon jó ,hogy tudd 1988-1994 között épült:))),kedvencem amikor sörösüveg van a (fa) korlát helyén :D ,sose értettem miért nem lehetett maradék téglából vagy másból odavaszni valamit,ahelyett a "majd ha lesz rá pénz az asztalos iyen olyan korlátot csinál" életérzés helyett.

mocc 2010.10.05. 15:50:03

@Brother Love: nem, én 60 percet ülök a buszon :) De a munkám jellege miatt sem minden nap nem kell bejönnöm, és a csúcsidőket is elkerülöm. Het 3-4x napi 2 óra utazás belefér. Valószínűleg 10 évvel ezelőtt nem fért volna bele, mert akkor nekem is fontos volt, hogy olyan helyen lakjak, ahová minden szórakozóhelyről 15 perc alatt hazaérjek malájrészegen is.

Zorgo 2010.10.05. 15:51:54

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Azért nem lehet mert leszakadna az erkély ha tégla korlátja lenne.Ha egyszer kiköltözöl Te is, megtanulod a gyakorlatiasabb gondolkodást :)

choko 2010.10.05. 15:52:23

...imádom Budapestet...Budapest egyik peremkerületében nőttem fel, de beköltöztem a belvárosba, egy új épitésű ingatlanba, van egy óriási belső kert és csendes, nyugodt...nem bántam meg a költözést:-)))
Ja, valaki kérdezte: kisbolt 5 perc...ALDI/SPAR 5 perc, metró 5 perc, MÜPA 10, Nemzeti Szinház 10 perc!
Nem szeretem az agglomerációban található Auchan, Tesco...stb. helyeket, nem is hiányoznak!

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.10.05. 15:54:42

@Fapuma:

őszintén örülök, hogy a nyomorommal mosolyra tudtalak fakasztani.

Zorgo 2010.10.05. 15:54:59

Gondolom ez valahol életkorfüggő is, hogy mikor hol szeretnénk élni.20 évesen legyen közel a szórakozási lehetőség, lehetőleg tömeggel elérhetően.40 felé pedig felértékelődik a csend, és nyugalom.Főleg ha laktál olyan társasházban ahol lábujjhegyen kellett közlekedni, és egy szög beverése előtt lakógyüllést kellett tartani, kézfeltartásos szavazással.

ziza133 2010.10.05. 15:58:43

@MTFUN: "Ha egyszer kiköltözöl Te is, megtanulod a gyakorlatiasabb gondolkodást :) "
....akaod mondani a kibaszott kisstilu ocska igenytelenseget

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:00:58

@MTFUN: 25 éve "ki vagyok költözve",ja leszakadna...hagyd már magad,akkor csak macska járhat az erkélyen?Jó okosságot mondtál és egy nagy faszság lett belőle,nem baj van ez így.

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:06:08

@Infomaker: Topo: "Azért az a gyerek Gyömrőn is találhatna spanokat, akikkel tud bandázni. Bár nyilván minél idősebben kerül oda, annál szarabb."

Saját tapasztalatból kiindulva, én is agglomeráció-lakó vagyok, és nem oda születtem. Sajnos, a "bennszülöttek" egy nagyvárosból agglomerációba (ergo falura) kiköltözött tizenévesnek mondjuk - legalábbis ez az én véleményem - menthetetlenül prosztó, falusi társaság, valahogy - akárhogy is próbáltam nem úgy nézni rájuk, valahogy BAROMIRA nem az az érdeklődési körük, a modoruk, a viselkedésük, mint egy nagyvárosban felnőtt tininek. Harsányak, (túlságosan) szókimondók, szangvinikusak, rámenősek, hamar skatulyázók, egyszerűek mint a bot. Ez egy költő számára a "bukolikus ember" alaptípusa. Egy nagyvárosi embernek meg a "tajparaszt"-é :)

Zorgo 2010.10.05. 16:09:30

@ziza133: Igen,szar nekem,és igénytelenül élek egy 150nm es új házban,amit fűteni,fenntartani is tudok.:) A nagy,gondozott kert csak hab a tortán.Nagyon szar nekem,és nosztalgiával gondolok vissza budapesti belvárosra! :)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:11:09

@Void Bunkoid: "nem az az érdeklődési körük, a modoruk, a viselkedésük, mint egy nagyvárosban felnőtt tininek."

ez sem mostanában lehetett öregem...

"Harsányak, (túlságosan) szókimondók, szangvinikusak, rámenősek, hamar skatulyázók, egyszerűek mint a bot. "

érdekes ezeket meg a városi taknyoknál tapasztalom,amikor kiszabadulnak nagyfater paneljából

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:11:40

@Void Bunkoid: a legnyilvánvalóbb jellemző az, hogy én pl még sosem találkoztam olyan nagyvárosban felnőtt 18-25 éves emberrel, aki KOMOLYAN (tehát nem azért kattintott rá, mert kirakták a napiszarra/puruttyára/etc) hallgatna vagy valaha is hallgatott volna lakodalmas zenét, dzsoss és juttát, emszí havert és tekknőt, modernebben közül mondjuk SPt vagy oláh ibolyát vagy bármelyik más megasztár-szereplőt.

Az agglomerációs bennszülöttek (a fehéremberek is!) ezeket a "csodás" előadókat előszeretettel szokták nyomatni a buszmegállóban természetesen kihangosított tízezer forintos elgé mobiltelefonon.

És tetszik nekik...

Zorgo 2010.10.05. 16:13:02

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: kedves idióta fórumozó,számold ki mennyi a tégla korlát tömege, talán rájössz,hogy miért nem ebből csinálják..!

mocc 2010.10.05. 16:14:57

@Void Bunkoid: Szóval a vidéki tinik hamar skatulyáznak. Hát te?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:16:28

@MTFUN: a téglából nem csak tömör húzott falat lehet építeni te nyomorult,de egy 80 centi magas meg 2 méter hosszú téglafal neked lezúzza az erkélyt bazmeg :D,amikor két részeg állat 120 kilóst is kibír

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:20:55

@mocc: naná, hogy én is, sajnos tíz éve közöttük élve előbb-utóbb átveszi az ember pár rossz szokást :)

A belváros közepére költöző vidékiek is fel szoktak venni rossz belvárosi szokásokat, pl. ha már három villamosmegállóra vannak csak az otthonuktól sem bírják ki, hogy ne faszbúkoljanak egyet az ájfónjukkal, szintén hülye zenék hallgatása csak a másik oldalról, liberalizmus, etc. :P

Zorgo 2010.10.05. 16:23:45

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: hja,hogy neked ilyen kis szar erkélyed van csak :) Ok,oda rakjál téglát, amilyen igénytelen vagy.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:29:22

@MTFUN:a posztban lévő tipikus házakról volt szó,fospumpa

scsaba1 2010.10.05. 16:31:25

@Dr Milton:

Üllőn a legjobb azon a új parcellázású részen lakni, ami mellett a körforgalomtól visz az út egy felüljárón keresztül a 2x2 sávosig. Gyakorlatilag a kertjük végében megy még egy jó darabig Európa forgalmának az 1/4-e.

scsaba1 2010.10.05. 16:34:03

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

Maradék téglából valószínűleg éppen olyan igényes korlátokat lehetne készíteni, mint a melóhelyről hazalopott betonvasakból.

Dr Milton 2010.10.05. 16:40:35

@scsaba1: Igen én is főleg erre gondoltam, ráadásul 1 háznak való telekre bepakoltak 4 (!) házat. De a falu belseje is ilyen. A régebbi házak közötti telkek feltárását úgy oldották meg, hogy 1 méter 'széles' utakon nyeles telkekre lehet bemenni ahol megépítettek egy házat a másik hátába. Van ismerősöm aki 5 éve még rendes kertes házban lakott /igaz ikerház/, azóta pedig egy lakótelepen mert 4 oldalról beépítették, valahol nem is egy házzal.

2010.10.05. 16:45:09

A mi kis falunk de szép falu.
Minden kis ház arany falú.
Arany itten a rézkilincs.
Pajta padlás mind csupa kincs.

Édeanyám! Arra kérem,
egyforintot adjon nékem.
Egyforint a fagyi ára,
Itt van a szép cukrászdába.

Fáj a fejed, nagy a lázad?
Keresd az egészségházat.
Ád a doktr orvoságot.
Megis gyógyulsz, majd meg látod.

2010.10.05. 16:57:05

@noirp: Majdnem, de a ház ugyan olyan.
Eladó egyébként.

A passió meg a falu teljesen rendben van. A palóc akcentust is meg lehet szokni. Nem jártam vele rosszul, mert ennyi pénzért rendes helyen kutyaólat sem kaptam volna, de azért nem ez a vágyaim netovábbja - hogy stilszerű maradjak a bloghoz.

Én sokhelyen laktam Gyöngyös, Eger, Miskolc, Érd, Budapest, dunán-túli sváb falu, és mindenütt a belvárosban, hol jó, hol rosszabb lakásokban. Volt ettől már jobb is, és remélem hogy nem ez lesz a végső.

nehogymárne 2010.10.05. 17:04:37

Azért vicces ez a sok sztereotípia, mert nyilván van egymillió példa, ahol pont így és pont ennyire. Persze fel lehet háborodni, és lehet bizonygatni, hogy nálunk ez mennyire másként megy (és tényleg) vagy, hogy nekünk mennyire mások az igényeink, (és igénytelenségeink) mint nektek, de ez nem igazán vezet sehová.
Ha valaki saját magával nem őszinte, mikor lakhelyet életmódot, bárakármit választ, az szívni fog. Ha valaki huszonháromgenerációs, mindenre jó kompromisszumot épít, szívni fog. Ha meggyőzöd magad arról, hogy a galaxis a "hánypercre a Deák" tengelye körül forog, könnyen nevetségessé válhatsz. Mert minden, így a lakhelyválasztás is, adok-kapok. Én például szivesen autózom, motorozok 2x1 órát egy nap, cserébe a kertért meg a többi hülyeségért, de ha neked ez nem fér bele, nem köplek le. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy jól körüljártuk az iskolákat meg a lehetőségeket mikor kiválasztottuk a falunkat, de nem nyúltunk mellé. Lett iskola, gimnázium negyven percre, de edzés és zeneiskola is megoldható Pest nélkül. A gyerekeknek nem élmény az állatkerti állatsimogató ellenben a trolibusz igen, vannak tehenek a faluban és ha szeretnénk a frissen fejt tej is megoldható lenne, igaz nyírni kell a füvet és más is nyírja, ami zúgással jár.
Ha megnőnek a gyerekek majd elköltözünk és itthagyjuk nekik, meg az unokáknak, ha meg nem lesznek unokák, akkor eladjuk valakinek, akinek éppen akkor soka gyereke és kell nekik a sok szoba. Jegyzem meg kurva jól járnak majd az általam készített arborétummal, ami akkorra lesz az igazi.

Uff

choko 2010.10.05. 17:05:23

@MTFUN:
...nem életkorfüggő, szerintem...ismerek nyugdijas "kiköltöző-visszaköltözőket"...
...szerintem az a fontos, hogy hol nőttél fel és az milyen élményeket nyújtott...aki vidéken nőtt fel és Bp-re költözött, az idősebb korban vissza fog vágyódni!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.05. 17:20:06

Na még egy kommentet arról, hogy ki hol lakik :)

2010.10.05. 17:22:19

Érdekes, hogy én 3 éve lakom falun, senkit nem ismerek.

A gyerek kiköltözött a nyáron (büntiben volt, de már tibbá is ment, elég volt neki annyi) két hét mulva a korosztályát már ismerte,meghvták buliba, tudta, hogy hol lehet füvet szerezni, ki az aki termeli is. Körbe autóztatták a falun.

Érdekes színfolt a polgármesteri hivatal előtt füvezgető srácok, meg a laptopjukkal netező hollandok, mert ott van ingyen wifi (jobb és gyorsabb mint az én otthoni netem), de lusta vagyok kimenni.

nyílméregbéka 2010.10.05. 18:16:04

A cipőlevevés-vendégpapucs a halálom. Fázós a lábam, meg különben is. Családi házas, agglomerációs haveréknál mindig le kell venni, kapok helyette vendégpapucsot, amivel viszont a kertbe kimenni tök oké, majd bejönni vele a lakásba; sőt a két kutya és a 4 macska is nagy lelki nyugalommal jár ki-be a papucstalan talpaikkal, be a házba, ki a kertbe. De akkor hol a cipőlevevés logikája, kérdem én!?

nyílméregbéka 2010.10.05. 18:43:18

@Professor Pizka: "Pókok. Én nem lelkesedem értük egyébként sem,"
Végre szóba hozta valaki a kertes házak legnagyobb átkát. Előbb említett családiházas haveromnál azóta nem ülök ki a verandára, mióta egy szép nyári este, az ötödik sör után, feltűnt, hogy a fejemtől 20 cm-re ablaküveg nagyságú pókháló közepén himbálózik egy kurva nagy pók.
Egyszer pedig lefekvés előtt vettem észre egy vad kinézetű, nagy fekete pókot pont az ágyam és a vendégszoba ajtaja között (értsd: elállta a menekülési útvonalat) - ébren töltöttem az éjszakát, egyik kezemben papucs, másikat védekező bokszolóállásban az arcom elé tartottam, hogy ha netán a dög felugrik az ágyra és megtámad éjszaka... A többiek nagyon jól aludtak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.05. 18:51:43

@nyílméregbéka:
Nálunk a Zasszony nagyon durván pókiszonyos, de két hónap ittlakás (és 1 év épitkezés közbeni kijárogatás) alatt eljutott odáig, hogy káromkodik/sikolt és agyoncsap :D
Én csak szimplán utálom őket, ráadásul a nagyobbik vizslát idomitom a pókevésre, több-kevesebb sikerrel.

vincere 2010.10.05. 19:50:06

@mocc: egy ismerős házaspár (meg nem mondom melyik településen Pest megyében) építkezett jó pár éve egy ilyen telken. hiába a nagy ház, kert, mindkét szomszéd a seggükben volt, már nem is nagyon jártak ki, elegük lett a bejárásból (másfél óra kocsival), rájöttek, h. később a gyerekeket is cipelhetik majd be Bp-re iskolába. ezért eladták, és most a szülők kisvárosában építkeznek.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 19:52:17

@El Topo (Sgt. Elias): mit mit...akármit. focizik, horgászik, kirándul, olvas, netezik, kártyázik, akármi. de miből gondolod, hogy kizárólag a fővárosban lehet létezni? anno net sem volt, mi a város legutolsó utcájában laktunk, folyton tengóztunk, fociztunk, átjártunk egymáshoz kártyázni, sakkozni, társasjátékozni, vagy 10-15 gyerek, hol itt, hol ott. nagyobb korunkban már eljártunk így közösen moziba, vagy csak szimplán beszélgettünk kint az utcán, a ház előtt. nem vagy te túlságosan hozzászokva ahhoz, hogy kívülről jöjjön valami program?

nyílméregbéka 2010.10.05. 19:52:38

@Kőmíves Kelemen: ó, én is agyoncsapom őket (vagy ő, vagy én, csak egyikünk maradhat életben!), de mégis egy tiszta vendégszobában nem akartam szétkent bazi fekete póktetemet hagyni magam után.
Semmi más állattól nem félek, tigrispitonnal a nyakamban is van rólam fénykép, de a pók, ez az istentelen teremtmény a sátán találmánya, nem való embere közé.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 19:59:39

@Frengi: na, nekem viszont a nagyvárosból van tele a tököm, én bizony szívesen kiköltöznék egy faluba. ha olyan munkahelyem lenne, ami mondjuk itthon végezhető. ha be kell járni, nem sok értelme van.

lárvalányhaj 2010.10.05. 20:06:10

@Void Bunkoid:

Emellett a falusi kamaszok nagy eséllyel gondolják úgy, hogy a nagyvárosi srácok eltérő szóhasználata, érdeklődési köre valamiféle "nagyképűség" kifejeződése, és az illető "lenézi" a falusiakat. Ráadásul a betelepülők anyagi helyzete sokszor lényegesen jobb, mint a falusiaké, akik emiatt a betelepülőre hajlamosak irigykedéssel nézni. (Ugye egyértelműen a gyerek tehet arról, hogy vastagok a szülei.) A dolognak akár az is lehet a vége, hogy a falusi gyerekek úgy döntenek, hogy a betelepülő gyerek megrendszabályozásának ideális módja az lehet, hogy kollektíve elverik a kisdedet.
(Rokonok történetei alapján)

2010.10.05. 20:24:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Szép is a falusi élet.
A barátnőm kinnt járt nálam, mondja, jó lenne itt lakni, de egy tökös pasival, aki vágná a fát, havat lapátol, kis barátnője meg rebarbarás pitét sütöget.

De egyedül bámulni a csilagos égboltot, ahelyett hogy a barátnőkkel szidnánk a disznó pasikat valami jó kis belvárosi kertheységben, hát nem erről álmodik a lány.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 20:39:40

@Frengi: nem mindenki álmodik belvárosi kerthelyiségről. egy idő után megunja az ember...itt kb. húsz perc sétára van pub pub hátán, nem igazán izgat. már kinőttem belőle. a tömeget viszont utálom. mellesleg, Pestre se vágytam soha (most se), se nagyvárosba, pechemre most mégis abban lakom. és még mindig nem szeretem. igaz, kis faluan sem laktam, csak megyeszékhelyen.

scsaba1 2010.10.05. 20:49:03

Azért milyen szép már ez a kibontakozó népi-urbánus vita.

"Mer' egy nagyvárosi embernek tajparasztok a vidékiek, bezony"
"A vidékiek meg egy nagyképű lóvés gecinek tartják a városit, és ha lehet meg is verik, bezony"

scsaba1 2010.10.05. 20:52:16

@Kőmíves Kelemen:

Arra számíthatsz, hogy a rablólelkű állatorvos 10k-ra simán levesz majd az összecsípett torkú kutyád gyógykezelésért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 21:02:09

@scsaba1:
Tudod mi a legérdekesebb? A Budapest-vidék, beleértve a vidéki városokat is a vidékbe, olyan dolog, hogy a vidékieknek atomtapló a pestről vidékre költöző, a pestieknek meg a vidékről pestre költöző.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 21:03:13

@Void Bunkoid:
Hát nem is tudom, én úgy látom az átlag nagyvárosi fiatalnál senki sem harsányabb...

mdee 2010.10.05. 21:14:13

El nem tudnám képzelni a tinédzserkoromat az agglomerációban, de még a külvárosban sem, pedig Debrecennek köze sincs méretben Budapesthez.

-Na este valami buli?
-Hát, max uccsóbuszig (22:00-22:30)
-Taxi?
-(Jabazmeg minden hétvégén lenne fölös kétezrem taxira, éjszakai busz meg ugye nem jár)

Faluban ugye még a taxi sem játszik, minden héten meg valakinél aludni egy idő után elég cinkes. Ez így pont tökéletes, a lakótelep sem hangos, a lakás sem másfél, hanem ötszobás, a gimim és a főtér pedig negyed óra gyalog. Ha meg erdő kell ott a Nagyerdő, ami egy laza 30 perces séta, vagy villamos.

Stiel 2010.10.05. 21:44:23

@ziza133: Hollandiában melyik város nagyobb, mint Budapest?

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 21:52:02

@vizsla74: teljes mértékben igazad van. (eddig nem láttam, csak beleolvasgattam a hozzászólásokba). röhej, hogy egyesek szerint kizárólag milliós városban lehet felnőni, bármit is csinálni. eléggé szánalmas, ha valaki nem tudja magát lefoglalni anélkül, hogy milliónyi mozi, stb. lenne a környéken. meg az is vicces, hogy a jelek szerint egyesek szerint van főváros, és a kis falu. közte semmi, nyilván egy megyeszékhelyen nem lehet se mozi, se színház, se állatkert, se múzeum, se semmi.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 21:58:58

@noirp: na, erről eszembe jutott, hogy egyszer laktam egy magyarországi nagyvárosban (nagyobban, mint a szülővárosom, ami szintén megyeszékhely), és ez előbbiben az volt a szokás, hogy a társasház öregasszony lakói folyton lestek kifele az ablakon, hogy kihez ki jön, melyik lakó mit csinál. a nagyváros közepén.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 22:10:08

@Mitya Ivanov: olcsóbb megélhetés, hát, ha Gyulafirátótról kell bejárnom, az inkább drágább lesz. viszont nézz körül, milyen házak vannak arrafele...nem épp a szegények költöznek ki.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 22:17:20

@ziza133: volt munkatársam anyósa pl. London mellett lakik. még a közlekedés is ok, be tudna menni. 8 éve nem volt. mert minek, nem hiányzik neki.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.05. 22:47:52

Nomost én nemtom, hogy Erdélyben amit láttam, az tényleg ilyen román bádogpalota volt-e, mert nem Bánffyhunyadnál volt, de cementkupacok voltak, rendre mintha munkanapokon építkeznének. Ház meg állt bevakolatlan. Mindez valami gyógyforrás közvetlen közelében az erdőben. Nyugik meg szítták magukba a "csodavizet", remélve, hogy ettől még 200 évig élnek majd. Azt ki tudja. Lehet, a cement megköt az ereikben, és télleg itt fognak még mocorogni pár emberöltőig. Max. a precíziós mozdulatokat igénylő műveletekre lesznek képtelenek.

Címlap megint? Juhééé!! Itt nem az van, mint VBűrön, hogy "Öveket bekapcs!", hanem "Popcornt elő!" :D

Intizar 2010.10.06. 00:40:32

@El Topo (Sgt. Elias): Eee.... a leckéjét otthon? jaj, mindjárt rám zuhan a tizenkilencedik század!!!

Intizar 2010.10.06. 00:42:54

@Mitya Ivanov: Ezt a Budapest tábláig dolgot nem értem. Gyömrőről (példa) kb. negyedóra alatt lehet bent lenni a Keletin. Gondolkodjunk el erősen, hogy ugyan mivel.

Intizar 2010.10.06. 00:44:42

@Intizar: Bazz, hazudtam! Teljes fél órába fáj!!! hűj, azanyja. És azért még súlyadó sincs.

Intizar 2010.10.06. 00:51:49

@lárvalányhaj: Nahát, bezzeg a budapesti fiatalság ennél mennyivel kulturáltabban szórakozik!!!

Intizar 2010.10.06. 00:53:11

@Augur: Ez mennyire intelligens hozzáállás: rájövünk, hogy valaki valamit fasz módon csinál, mire a következtetés: hű, azt aztán nem is lehet értelmesen csinálni.

Intizar 2010.10.06. 01:01:15

@Bachterman: A többgenerációs megoldás első sorban azért nem kivitelezhető, mert a legtöbb embernek az az egyetlen őszinte szívmélyi érzelme, hogy pusztuljon el a családja (szép hazánkról beszélek). Lássuk be, így mégiscsak nehézkes.

Intizar 2010.10.06. 01:09:30

@bajor gizella: huston az houston, texas? csak érdeklődöm. szerintem tehetség kell ahhoz, hogy az ember minden élethelyzetből a szart szűrje ki.

Intizar 2010.10.06. 01:13:21

@niyabinghi: Húj, mekkora ribancság, hogy nem dobnak mindjárt a kukába jó tíz dekányi gépsonkát. Talán megtanulták gyerekkorukban, hogy az ennivalót, azt tisztelni kell, mert marhára nem jut mindenkinek.

Intizar 2010.10.06. 01:15:42

@noirp: Neba. Falun blokkház? Mindeddig azt hittem, hogy az öcsémék egyesítik az elképzelhető lakhatások hátrányait.

Intizar 2010.10.06. 01:18:50

@Zabalint: Azt, hogy az áldott, ártatlan gyerMekközösség kivel geciz, azt nem lehet kiszámítani. Naiv ártatlanok képzelik, hogy ehhez eltérő szociális háttér, neadjisten szemüveg, neadjisten hülye név kell. Semmi ilyen léha külsőségre nincs szükség. A gyerMekek minden kiváltó ok nélkül is elpusztítanak bárkit, akire kedvük szottyan.

Intizar 2010.10.06. 01:35:59

@Zabalint: Ez utóbbinak hol látjuk nyomát? Elnézést, de kábé harminc éve nem találom bizonyítékát annak, hogy a "pestiek" akárhogyan is néznének a "vidékiekre".

demostkomolyan 2010.10.06. 14:56:31

Hát a fasz tudja. 20 évig a belvárosban éltem, aztán letipliztünk Maglódra. Telket vettünk, felhúztuk a házat, ez volt kábé két év. Be van fejezve, nincs maradék tégla, sitt, faszom. Gyerekek ott nőnek, Bp-re járnak suliba, mi meg melózni. Kábé 20 perc. Vannak haverjaik, nekünk is megmaradtak, sőt, kurvára szeretnek nálunk lenni, igaz, nem basszuk ki őket este nyolckor. Közvetlen szomszéd nincs, ez mondjuk külön mázli. Tíz éve ott vagyunk és még mindig nem bántam meg. Ideológiát meg nem gyártottam mellé.

niyabinghi 2010.10.06. 15:35:10

@Intizar:

Nem az a baj, hogy nem dobta ki, hanem az, hogy szép gondosan összekockázta, úgy adta oda szerencsétlen kiscsajnak, az meg nem mert szólni. Az a baj.

Rekhit 2010.10.06. 16:57:18

11 éves koromig egy kisvárosban laktam, ott átéltem a költözzünk családi házba, mert az milyen jó mizériát. pár év múlva válás, félkész ház eladása (durva megalomán beütés megvan a méreteiben). Utána nyugat-magyarországi nagyobb város, majd onnan is agglomeráció. a kamaszkoromat tönkretette az állandó bejárás, és buszhoz igazodás, haveroknál csövezés. nem a bulik maradtak meg, hanem a buszmegálló üvegének betört pókhálómintája. most pesten vagyok egyetemista, és inkább szikkadok egy albiban a város közepén, minthogy még1x életemben vidéken kelljen laknom. ha saját lakásom lesz, a munkahelyem szájába és/vagy tömegközlekedési csomópontba fogom pozicionálni. ha meg majd annyira zöldet akarok látni, bekapcsolom a national geographicot. szerintem ha lesznek gyerekeim, nagyon meg fogják köszönni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.06. 18:06:03

@Rekhit:
én falun nőttem fel, 45 perc buszozás volt a megyeszékhely (suli, haverok, bulik). Bizony sokszor mattrészegen kellett várni a hajnali buszra télen is, ha éppen nem volt hol aludni. Kurva szép emlékek ezek is, és szánom a mai fiatalságot, hogy olyan puhapöcsök lettek, hogy kocsi nélkül meg akarnak halni.

A 90-es években nem volt mp3 lejátszó, átaludtuk a bejárást a buszon. Hazafelé dettó.

Jah, és a haveroknál csövezés egy-egy buli után? A legnagyobb királyság! Amikor összerókázod a fürdőszobát, és össze kell takaritanod, mielőtt felébrednek az ősök :D
Én csupa szép emléket örzök, és nagyon kevesen nem tudják elfogadni azt, hogy nem akar mindenki a fővárosban élni, a "sűrűjében".
Az a legnagyobb baj a mostani fiatalokkal (hogy modoros legyek), hogy lófasz kitartás sincs bennük. Hogy a picsába akartok igy sikeresek lenni? Azért küzdeni is kell ám, nem csak betenni a picsátokat a jóba, és lapulni...

A Tyne folyó déli partja 2010.10.06. 19:59:46

@Rekhit: hát azt tényleg biztos meg fogja köszönni, hogy zöldet csak tévében lát, tényleg tök jó dolog...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.06. 21:30:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Hát, nagyon remélem, hogy a gyerekeim még egy darabig legalább nem látnak _zöldet_.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.06. 22:06:56

@Intizar:
Ha tudsz olvasni, az itteni kommentek között is találni fogsz néhány hozzászólást, ami ezen ellentéten alapul pro és kontra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.06. 22:09:20

@Rekhit:
"ha meg majd annyira zöldet akarok látni, bekapcsolom a national geographicot"

Hát éppen ez a baj...

Rekhit 2010.10.06. 22:34:27

@Zabalint: Nem a természet utálatára akartam kihegyezni, v. ilyesmi. egyszerűen csak annyi, h. nem tett boldogabbá, mintha a városban lakhattam volna.:) de ez persze az én véleményem. a pörgést preferálom inkább, mások a nyugalmat.

Celtic 2011.01.17. 16:27:06

Baszki, ezt is csak most olvastam :) Hany ilyen hazat lattam gyerekkoromban nagyanyameknal (naja, 70-es evekben kalakaban felhuzott, vakolatlan, termeskoves :) meg kesobb a szomszed falvakban :) Gyonyoru leiras volt :)

[c] 2014.09.30. 06:54:23

@Zorgo: "Ha valaki azt mondja,hogy jobb a büdös, koszos, zajos Budapesten lakni annak elment az esze."
Hm. Ha van mit a tejbe aprítani, akkor Budapest se csak "büdös, koszos, zajos" paneldzsungel ám.
Ha Budára nem is futja, azért akad szép számmal olyan külső kerület, ahol a kertváros nyugis és élhető.

[c] 2014.09.30. 06:54:31

@lárvalányhaj: Az 1-es simán csak paraszt, a 4-es meg megtalálja a lelki békéjét, mit nem lehet ezen érteni? :)

[c] 2014.09.30. 06:55:20

@lárvalányhaj: "Az építkezést a leggyakrabban Anyu találja ki, többnyire olyankor, amikor otthon van egy pici gyerekkel, és jó sok ideje van ilyesmiken gondolkozni."
Én inkább a fordított felállást látom; Apu barkácsolni akar a garázsban, meg autót szerelni, meg kertészkedni, meg majd milyen fasza lesz a kisklambóval együtt focizni a kertben; Anyu erre jön az elképzeléseivel, melyekre természetesen lesz pénz "majd" - aztán nem lesz, és Anyu gazolhat a kertben, meg szívhat az óvodahiány miatt.
süti beállítások módosítása