Az agglomerációs építkező

2010/10/05. - írta: Modor Tibi

-Apu, Apu, mikor lehet már kutyánk? Annyira szeretnék egy nápolyi masztiffot meg egy magyar vizslát... meg macskát meg mindent!

-Majd ha kertes házunk lesz, akkor. Akkor mindent lehet. De ide, a lakásba nem hozunk állatot, annak nem itt van a helye.

 

 

Ismerős párbeszéd lehet sokaknak évtizedekkel ezelőttről, amit persze kutyalexikonok, kertészeti szakirodalom és az Expressz ingatlanrovatának rendszeres böngészése követett Budapest-közeli, 2-3 milliós házak után kutatva - közben esetleg a "Szexpartner"-rovatot  ("Mercédesz vadmacska keres gavallér urat - búvóhely szükséges") is átfutottuk.

Sokunknál a családiház-vásárlás ennyiben is maradt - később áldva a jó sorsot, hogy megkímélhettük magunkat az éveken át tartó ingázástól, félkész házak javítgatásától, a pénzhiány miatt örökké befejezetlen épületekben éléstől. Ám mások pedig éltek a lehetőséggel, és a büdös-koszos-zajos fővárosból menekülés közben magukkal vitték maguk Budapestjét is egyben, annak közigazgatási határait az évek során egy 10-30 kilométeres sugarú körben elmosva-kijjebb húzva.

A sikertörténeteket sok helyről hallja az ember, hogy 1-3-10 millió forintokból mit sikerült kihozni fél év alatt kulcsrakészre:

-Csupán az újpalotai panellakást adtuk el: alig kellett kipótolni az árát, oltári jó kis házat találtunk 10 millióért Turán, csak egy tisztasági festést csináltunk meg a teraszt burkoltuk újra, és kész is voltunk... a házaspár válófélben volt, azonnal kellett nekik a pénz, a Laci tizenötről alkudta le tízre öt perc alatt.

Figyelj, hát köbö egy félórával kell többet utazni - te, a vonat olyan gyorsan beér a Keletibe. Most ha úgy vesszük, a villamos meg a busz se sokkal jobb, amilyen dugó volt mindig reggelente. Nekem meg megér ennyit a nyugalom meg a jó levegő. Nem basztatnak a szomszédok a hülyeségeikkel, azt csinálok a kertben meg a házamban, amit akarok, a gyerek zongorázhat meg gitározhat, ami jólesik.

Ezeket az érveket persze az ember csakis akkor hiszi el fenntartás nélkül, ha megerősítést keres saját, kilátástalannak tűnő - de már rég eldöntött terveihez. Természetesen a bejárás nem olyan egyszerű, a menetrendhez igazodni és az utolsó vonatok-buszok után rohanni pedig külön kihívás - az ingázni kényszerülő gyerek tinédzserkorát meg tökéletesen tönkretesszük, ha így kivonjuk bármilyen közösségből. A szomszéd ráadásul vidéken feltehetőleg jobban megpróbál majd belefolyni a család életébe, mint amennyire a városlakó azt korábban bármikor el tudta volna képzelni.

Persze nem ez a lényeg, ettől még tetszhet bárkinek a vonzáskörzetbeli élet - annak minden hátulütőjével együtt. Vicces akkor lesz a dolog, amikor az ember tényleg belevág, és elkezd keresni; létező igényekkel, elképzelésekkel. Majd ahogy készít egy gyors költségvetést, úgy változnak ezek az igények. A végén már szinte mindegy, csak valami földterület legyen, a többit megoldjuk.

Így történik hát, hogy a Modorosblog számára érdekesebb és találékonyabb újtelepesek kreatív házai-telkei nem annyira Telkin, Pilisborosjenőn vagy Leányfalun, hanem inkább a másik oldalon: Üllő, Csömör vagy Veresegyház környékén találhatóak - az őslakosok bizonyára kisebb örömére.

 

Az agglomerációs építkező kreatív háza tehát lehet:

Felújított Kádárbarokk kockaház: ők nem bíztak semmit a véletlenre, megtakarításokból és a fővárosi lakás értékesítéséből tényleg el tudtak indulni az agglomerációban is. A házat általában idősebbektől vették, és már a beköltözés előtt megcsináltatták valami generálkivitelezővel. Jellemző a fürdőszobaszínű vakolat (rózsaszín, blendamed-zöld), az új, arany keresztléces műanyag nyílászárók gipszkartonból képzett szegélye.

Kerítésnek rusztikus (ám csiszolt-lakkozott) lecek, rengeteg (évente ellopott) tuja és ezüstfenyő, kapunál praktikeres házszám, levélbedobó/postaláda ("Post" felirattal), esetleg valami kutyafej-relief.

Kicsit olyan ez, mint a csontig felújított panellakás: rendezett, divatos-tetszetős, éppen modernnek számít, de mégiscsak látszik rajta, hogy mi volt.

 

A 80-as évek kalákás házai: ebbe tényleg nyomták rendesen az anyagot, amiről ki tudja, honnan volt. Haver kőműves, sógor tüzépes, szomszéd festékboltos, tesó kavicsbánya mellett lakik. A családapa előrelátó volt: hát ott van a két gyerek, még talán lesz harmadik - azoknak is kell a hely, meg a műhely, a garázs, az apuék, az anyósék. Aztán felnőnek a srácok, családot alapítanak, na. Jó lesz az majd nekik.

Egyszóval összehoztak egy 300 nm-es, háromgenerációs családi házat, ami sosem készült el igazán, és a gyerekek - miután végigbőgték az építkezés legrosszabb éveit - már csak hétvégente alszanak a szobájukban, a kollégiumból hazatérve. Aztán utána már csak havonta vagy akkor sem. A házaspár - ha még nem váltak el - végül ottmarad egy nyolcszobás, felfűthetetlen szörnyben 1-2, gazdasági megfontolásból beköltöztetett  és rászedett nagyszülővel; de a húsz éve vakolásra váró, bekarcolt falak, a hiányzó erkélykorlát és a drótkerítés valahogy már úgy maradnak.

Ezek a házak készültek általában szinteltolásos technikával, sosem garázsként hasznosított mélygarázzsal (lett belőle Csilla ABC színes szalagfüggönnyel, Kinga presszó,  Tünde kozmetika, lomtár), almazöld vagy világoskék fürdőszobák virágmintás csempékkel, rögzített fogkefetartókkal, mágneses szappanfogókkal és fogmosópoharakkal (ki öblögetne azokkal?) - vécépumpával igen, de vécékefével és radiátorral nem, csak kis ablakkal rendelkező hideg, visszhangos klozettel, cseppmintás padlócsempével. Mondjuk aranyér ellen kiváló stratégia - itt biztos nem időzik el az ember önként hosszan.

Ebben a házban kell a nappaliba az óriási könyvespolc hülyeségekkel (Reader's Digest-sorozatok, a csipketerítős videó ITT-Nokia tévével, Fisher hifitoronnyal. A konyhabútor sötétre pácolt fa, a dupla mosogató óriási, szögletes csappal. Van külön étkező is (asztalon gyertyatartóban szűz gyertyák), de mindenki úgyis a konyhában eszik - ott kapott helyet a gyerek ukrán pianínója is, mert járt egy évig zeneiskolába.

 

A régi ház körül öregszik minden...

 

Életveszélyes, megbotlós (elölről nem fedett), csúszós (lakkozott) fokokkal fa csigalépcső korlát nélkül; a tetőtérben 45 fokos, esőben dübörgő ablakok; régóta lakatlan gyerekszoba tízéves BRAVO-poszterekkel, ballagási tablóval, kötelező olvasmányokkal, Delfin-könyvekkel, soha nem használt tanulósarokkal. A gyerek - ha hazalátogat - mindig elvisz magával valamit. Személyes raktárnak pont jó a szülői ház. 

 

És most jön nosferato része - ja, a B-oldal kétéves születésnapját ünnepelte tegnap, úgyhogy innen is csentánni!

 

Romániai cigánypalota bádogból: igazán modorosan ilyenkor persze Románia, amúgy Erdély. 3 lakóra 5 emelet, plazmatévé van autóakksiról és szobaantennával, de a házat be nem vakolják, és fűtés sincs, mert az azt jelentené, hogy készen van, és be kellene fizetni az illetéket. Csak laknak benne. Horvátországban dettó, de ott a szükség vitte rá őket. Új tető mindenhol, festés sehol. Lényeges különbség, hogy míg a horvát nyaralóövezetben nem esik az eső, addig Romániában a cementkupacok a kertben egy borúsabb nap után megszilárdulnak, és 12 évre prolongálják ottartózkodásukat.

Bejárati ajtó elmonumentalizálása: az arany keresztléces nyílászáró-jelleg az ajtóra is kiterjed, "ki itt belépsz..." felirat, mini oszlopcsarnok. Ehhez talán egy jól passzoló madáritató vagy vízköpő még található a közelben, az ajtón belül aztán jön a backstage: a belső lépcsőkorlát soha nem kerül fel (külön szabály, hogy csigalépcső esetén PLÁNE ne legyen korlát). Egygyerekes család esetén a gyerek nem esik le rajta, kétgyerekeseknél 2-ből 1, háromgyerekeseknél 3-ból 2, 4:2, 5:3, 6:3, 7:4, és így tovább (a "nosferato sorozat", Dan Brownnál bármikor utána lehet nézni). Kert bemutatásakor "ott majd lesz egy..."-kezdetű mondatok, majd 4-5 év múlva tényleg lesz ott egy valami, de nem (figyelem!) lugas, filagória, pergola, vagy szaletli, hanem mondjuk a megkeményedett cementkupac. A jakuzzi tervezett helyére végül előre épített kutyaház kerül, és ha már ott jár, ahol azt kapni, akkor még egy olyan kis kő madáritató is mehet, ami már van, nem baj, ha nem pont egyforma.

Mosókonyha: családi ház építésekor kötelező elnevezés a mosógépet is tartalmazó szoba részére. Ettől lesz családi ház. Ott természetesen nem főznek, hanem mosnak. Ez alapján a "konyhamosó" lehet az a helyiség, ahol pedig főznek, de a cikk megjelenéséig nem találtunk olyat, aki ezt igazolta volna. Másodlagos családi ház definiatív épületrész: pince. Járólapok, cserepek maradékának megtartása itt lehetséges, hiszen ki tudja, meddig lehet még ezt a típust kapni (madáritatónál nem számít az egyformaság, csak cserépnél). Ha pince nincs, akkor a garázsban. A kocsi az utcán áll, első 1-2 évben "még megyek boltba szívem, majd este beállok", aztán kétfelé ágazik a történet:

(a) vagy veszünk valami raklap cserepet, szigetelőanyagot, amit a garázsban helyezünk el, és akkor nem kell többet sumákolni, hogy miért nem tettük be a kocsit, vagy

(b) a nejünk vásárol magának egy 4x szarabb kocsit, ami viszont 1-2 évvel újabb, és ezért "nem fogom kinthagyni, hogy meghúzzák a kölykök, vagy jégeső legyen" nem feltétlenül azonos valószínűségű káreseményeket kilátásba helyezve kisajátítja a garázst. Amikor 15 év után eljön a reform, és mégis kihajításra kerül a maradék járólap és cserép, 1 héttel utána ejt le tepsit valaki a konyhában, vagy fa dől (nől:) a háztetőre, stb.

Maradékfelhasználás: kőkerítés kirakása terméskő szeletekkel, óriási elszámolás, kurva sok marad: maradék kényszeres felhasználása a ház alsó 80 centijére, persze végül nem ér körbe, így a ház 2 oldalán 80 centi magas, a másik 2 oldalán már csak 30. Földút esetén a maradék házkörüli betonból előbb a garázsbejáró lebetonozása következik, majd a kapu előtti rész leaszfaltozása, esetleg csak a ház előtt húzódó 10 méter leaszfaltozása közben "nem értem, mi kerül 1 km autópályán 11 millió euróba". Ha ez nincs, akkor van olyan kőtégla a garázsig, amelynek a lyukain kinő a fű, a fűnyírót viszont nem lehet rátolni, mert a penge elkapná a kapubeakasztót. (Ebből a téglából is marad 17 darab, végül az vezet vékony ösvénnyel a szaletli tervezett helyéig, ahol viszont nincs szaletli, és egy darab uszadékfából kifaragott hüpe sem.)

Kiegészítők, ászeszoárok: Welcome lábtörlő, szélkakas, szélben zenélő bambuszcsilingelő, pálinkás poharak kéznél tartása a nagy ijedségre illetve áldomásiváshoz, minden vendégbe valami nagyon szar törköly lediktálás (ezt itt főzik, nem az a bolti szar - hanem ez ilyen helyi szar). Vadásztrófea beszerzése, vagy medve- vaddisznóbőr. Kandallóépítés utólagos észbejutás: a kéményt MAJD megcsináljuk, vagy lehet kapni az obiban ilyen gázüzeműt, amit nem kell kivezetni, mindenesetre addig is magát a kandalló részét megcsináltuk. Ja igen, addig a hősugárzót tartjuk benne, amíg be nem indul a nagyüzem.

Cipőlevevés helye: változó. (a) alsó szinten nem kell levenni; (b) járólapig be lehet jönni, előszoba+konyha+étkező, és csak padlószőnyeges vagy parketta+szőnyeges rész előtt kell levenni; (c) előszobában kell levenni; (d) még a bejárati ajtón KÍVÜL le kell venni, hazafelé akinek a cipőjét a kutya nem vitte el, az meg van fagyva; (e) eleve már otthon se vedd fel. "Váltócipőt/papucsot akkor hozzatok! Tudod, a Zolika porallergiája miatt mi nagyon figyelünk a tisztaságra" - és valóban óriási tisztaság, ugyanakkor penetráns rendetlenség honol. A kettő összege állandó, ugyanúgy nem lehet mindkettőt átvinni egy átlagos családnál, mint ahogy nem tudod egy elektron helyét és impulzusát egyszerre pontosan mérni, illetve nem lehet egyszerre dugni és szopatni (csak terhes nővel), Schrödinger macskájáról meg aztán nem is beszélve.

283 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 07:27:07

Phászmeeeeeeg!
Kovács Katiért külön jutalompont, úgyhogy ez 11 a tízes skálán!

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.10.05. 08:00:43

A betonerkélyek szigorú magánya...
A vakolatlan házak. Mint a szomszédé.
Szobafestő - mázoló. Foga nincs, csak pár elől neki.
Háza vakolatlan. Ordas kutyaszarokat hömbölget a szél az udvaron.

bekbórd! 2010.10.05. 08:19:51

Külső kapuoszlopból gégecsövek tekergőznek: itt kaputelefon lesz (videós!), a tetején pedig egy kovácsoltvas lámpa.

lárvalányhaj 2010.10.05. 08:24:16

A házat egy sztárépítész (Makovecz-tanítvány) tervezi meg, de a túlvállalós mészkőburkolatra már nem marad pénz, a ház évek óta bepucolva várja a befejezést (hiába).

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.10.05. 08:25:44

Kedves Posztoló!

Kellemetes poszt volt, főleg a végén található fizikai tárgyú utalás miatt volt szívemnek kedves.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának VI. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

2010.10.05. 08:28:34

@bekbórd: aztán marad a praktikeres olcsó vezeték nélküli kaputelefon:)
Gyerekkorom helyszínein járva mindig elmerengek a széteső félben lévő több generációs családi házakon...

pPanni 2010.10.05. 08:37:54

öö nőből vagyok, magyarázza el valaki, hogyan lehet maradék betonból aszfaltozni?

Mitya Ivanov 2010.10.05. 08:38:13

ez egy szomorú poszt volt. Nem saját közvetlen tapasztalat miatt, hanem nagyszüleim falujában annyi, de annyi ilyen ház van, ők Győrből és Veszprémből érkeztek, rendesen tönkretették a falu főutcáját.

A másik helyszín ahol sok hasonlót látok, az a Balatoni üdülőövezetek, na nem a parthoz közeli rész, hanem kicsit feljebb, beljebb. Ott van példa arra sokszor elmegyek mellette, hogy mindenféle építkezési hulladékból épül egy "nyaraló" már vagy 20 éve, sitt, kupac, hullámpala szétszórva, egyetlen helység van amit használnak, a kertben megvan már a szőlő és a gyümölcsfák helye, de ott csak egy nagy gödör látszik, amire az a magyarázat, hogy majd az erdőből "odalesz hozva jó humuszos föld". Aztán a gyerekek már most leszarják az egészet, pedig az egész majd nekik épül, és az unokáknak.

Mitya Ivanov 2010.10.05. 08:39:18

@pPanni:
ha leszerelt ajtóból lehet falazni, akkor maradék betonból is lehet aszfaltozni

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.05. 08:40:09

Ez a poszt is a Tibi altal szabadalmaztatott "modoros-romantikus" (TM) stilus gyongyszemei kozul valo: egyszerre vicces es borongosan nosztalgikus. Meglatjatok, a modorosblogot egyszer meg a Nyugat magazinnal fogjak egy fejezetben targyalni!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 08:49:03

Volt szerencsém az agglomerációhoz is, meg az agglomeráció lakóhoz is. Persze nőben.
Na most az tévedés, hogy a szomszédok ott majd foglalkoznak veled. Azon kívúl, hogy egymás felé nyílik a fürdőszobáitok ablaka, akár másik bolygón is élhetnétek. Én például hónapokig éltem ott teljesen illegálisan (értitek hogy mondom) anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna a jelenlétem.

pPanni 2010.10.05. 08:49:14

Emeletes családi házon emeleti balkon ("hát azért költöztünk ki, hogy a zöldben legyenek a gyerekek"), amit semmire nem használnak, mert virágot tartani lusták/igénytelenek, a mosógép lenn van, szóval ruhát szárítani sem fenn kell, és korlát sincs rajta.
Akkor kezdik el építeni, amikor a gyerekek már növögetnek, aztán mire nagyjából kész lesz, elköltöznek.
A kert rendezése kimerül 5 fenyő telepítésében, esetleg tujasorban. 2 évig tilos a fűre lépni, mert most gyepesítettek (vagy még több, ha teljesen elrontják).
A hőn áhított kutya meglesz, de mivel kerítés nincs, 2 méteres láncon, és mivel a gyerek naponta ingázik suliba, sétáltatva sincs.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 08:51:41

És a gyerek, akinek ugye készülne a dolog, úgy meggyűlöli az egész hóbelevancot, hogy az első adandó alkalommal elköltözik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 08:57:04

Új építésű ház ugyebár többnyire gékartonból van, kivéve a teherviselő falakat, amik betonból. Az építkezés után a beton még jó darabig izzad, az arany keresztléces nyílászárók viszont istenien szigetelnek (egy darabig). Szellőztetni nem szokás, mivel nem az utcának fűtünk.
Hazánk határát penész jelzi körben a málló falon...

lárvalányhaj 2010.10.05. 08:59:23

@altoid: szerintem a Modoros által képviselt irányzat inkább a realista próza 21. századi változatának tekinthető: néhol fanyar, néhol borongós, néhol nosztalgikus, de alapvetően tűpontos _kor- és kórkép_.

szellőláb 2010.10.05. 09:00:36

@El Topo (Sgt. Elias): Nono! Mérget nem vennék rá. A szomszédnak szeme, a szomszédasszonynak füle van :-)
Mindent tudtak rólad, és valószínűleg azért nem basztattak,
mert nem irritáltad őket.

lárvalányhaj 2010.10.05. 09:00:58

@pPanni:

Az alapvető, hogy a kutyát nem sétáltatják, így a szegény állat teleszarja a kertet. Az ingerszegény környezet miatt a kutya szétugatja a tüdejét, ha valaki elhalad a kapu előtt. Éjszaka is, sőt akkor a leginkább.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:02:12

@szellőláb:

Aha, és a (hogy is mondjam csak) jogos tulajdonosnak meg nem szólt senki? Nem áll ez össze nekem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 09:03:38

1. Balatoni nyaraló. Pókok. Én nem lelkesedem értük egyébként sem, persze úgy általában semmilyen ízeltlábúért sem. Ehhez képest az összes általam ismert balatoni nyaraló (északi-déli part, mindegy) közös tulajdonsága, hogy ha tíz percre magára hagyja az ember, akkor már van hat pók az ablakon-ajtón. Ha három napnál tovább áll üresen a nyaraló, akkor horgászzsinór-vastagságú hálót szövő, fém kétszázas méretű keresztesekkel van tele minden. Előkerülnek a budi alól (szarás közben) a konyhaszekrény mögül (főzés közben), a hálójuk az erkélyajtón fejmagasságban.

Arkalina 2010.10.05. 09:04:13

Ismét tökéletes, de minek is mondjam...

Kiköltözünk a zöldbe, azaz a telek 70%-át beépítjük egy házzal, meg még egy kis körbebetonozás itt-ott, meg ugye a kocsibeálló, és a kerítés mellett marad egy fél méter széles földsáv, ahol esélye nincs nővénynek megélnie, mert a kutya úgyis letapossa.

pPanni 2010.10.05. 09:04:57

A szomszédság jó kérdés. Ha régi környékre települtél, akkor gyüttment vagy, és nem kerülsz be a közösségbe kerítés-beszélgetés alapján, hanem akkor templomba/néptánceggyüttesbe/matyóhímzőcsoportba/város-faluszépészeti egyesületbe/fociklubba/pecázni kéne járnod. Viszont kibeszélnek.
Ha az újtelepre mentél, akkor meg még kevésbé van kapcsolatod a környező emberekkel, akik éppúgy ingáznak/robotolnak egész héten, mint te.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.05. 09:05:00

@lárvalányhaj: Nem egeszen ertek egyet... A modorologia a mostani harmincas korosztaly onvizsgalata, a poszt-kadari ertelmiseg enyhen egzisztencialista eleterzesenek (mi mar mindent lattunk, minden ateltunk) fanyar humorba valo lekepezese.

szellőláb 2010.10.05. 09:07:13

@El Topo (Sgt. Elias): a kulcs az lehet, hogy nem irritáltad őket: mondjuk nem voltál magasabb, fiatalabb sikeresebbnek látszó, mint a szomszéd, vagy valami hasonló nagyon fontos ok. Vagy a tulajt jobban nem kedvelték, mint téged :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:08:42

@pPanni:

Újtelepről beszéltem, természetesen.

Arkalina 2010.10.05. 09:10:31

@lárvalányhaj: igen, erre a kutyára gondoltam, csak lánc nélkül.

scsaba1 2010.10.05. 09:16:13

@El Topo (Sgt. Elias):

A másik kedvenc hibám, amikor a Budapesti kiköltöző megvesz egy öreg, jó eséllyel 5 éve lakatlan parasztházat (Hja kérem, a havannai lakásért kapott kilenc millerért vidéken sem lehet kacsalábonforgót venni), és nekiáll felújítani. A régi szép míves ablakok helyett műanyagablak, a málló vakolatot gyorsan lesimítjuk és mehet rá körbe az akciós nikicell, ha kész legurítjuk Győzike-narancssárgára. Belül alig kell hozzányúlni, az ujjnyi repedéseket elviszi a Rigips és mehet rá a legolcsóbb, teszkógazdaságos diszperziós.
Mivel az ilyen öreg házaknál a lábazati szigetelés csak jelzésértékű, így a talajból felszivárgó nedvesség már sehova nem tud elillanni, így fal ledobja a festéket és vastagon penészedik.

bagolybagoly 2010.10.05. 09:18:41

Az agglomerációban családot alapítoknak vajon mondta valaki, hogy nagyon kevés gyerek születik kocsival jogosítvánnyal?
Mert az, hogy ő 12.5 perccel kavasebb ideig nyomogja a gázpedált, mintha budapesti dugóban araszolna ... az nem lesz majd érvényes a szerencsétlen sulibaingázó csemetére.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:20:56

@scsaba1: Ahogy kell! Ilyenkor még nekiállnak javítani, és belülről vastagon kikenik Bitugellel!:D:D:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:22:21

@bagolybagoly:

Suliba még csak-csak beingázik a kölök, szerencsés esetben van helyben gimnázium is.
És suli után mit csinál a kis faszkópé, mondjuk Gyömrőn?

lárvalányhaj 2010.10.05. 09:23:07

Arról is eshetne pár szó, hogy kiben és milyen módon merül föl az építkezés gondolata. Az építkezést a leggyakrabban Anyu találja ki, többnyire olyankor, amikor otthon van egy pici gyerekkel, és jó sok ideje van ilyesmiken gondolkozni. Az indoklás az, hogy "legyen hova kivinni a gyereket", de valójában a rivális szülők / hasonló korú gyerekkel rendelkező rokonok lekörözése a cél. Ha a gondolat megszületett, akkor el lehet kezdeni csepegtetni a remek ötletet Apunak, aki sokáig ellenáll, mert tudja, hogy egyrészt rengeteg pénzbe fog kerülni, másrészt az összes szívás az ő nyakába fog szakadni. Anyu egy idő után bekeményít, sőt, válással fenyegetődzik, mire Apu sóhajtva beadja a derekát. Az építkezés persze pont akkora szívással fog járni, mint ahogy Apu eltervezte, sőt, még nagyobbal. Természetesen, ha ezek után valami elbaszódik, azért egy személyben Apu lesz a felelős, mint ahogy azért is, hogy a sok jelzáloghitel miatt kevesebb pénz jut csini rucikra és táskákra. Sőt, az is rövidesen be fog bizonyosodni, hogy a svájci frank árfolyamingadozásaiért is valamilyen szempontból Apu a felelős.
A ház persze remek, a levegő is jó, ugyanakkor Anyu sokat panaszkodik amiatt, hogy milyen messze van, és milyen nehéz bejárni a városba.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 09:24:22

@El Topo (Sgt. Elias): akkor most mindenki eljutott a megvilágosodás következő fokozatába: megértettük, hogy honnan származnak a házibulis-rémtörténetes amerikai filmek. :-)

Mitya Ivanov 2010.10.05. 09:24:49

kiköltözéskor elfelejtik a népek, hogy ha Üllőről be kell járni, akkor az út nem csak a Budapest tábláig tart. Odáig lehet hogy gyorsan beér, de mi van utána?

Zorita 2010.10.05. 09:26:17

beugrott a Balaton retró, az illegális panzióépítő fószer :D

amúgy meg én is ismerek olyan házaspárt, akik egész életükben építik a 600 nm-es kúriát a gyerekeknek, unokáknak, azok meg inkább elhúznak városba albiba - de hát érthető is, úgy csinál magából az ilyen szülő mártírt, hogy senki nem kérte, hogy szakadjon meg érte. ja és persze igen, ez tényleg szomorú.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:27:41

@Mitya Ivanov:

A szívás nem a budapest táblánál kezdődik, hanem már Maglódon, ugyanis mindenki egyszerre indul munkába Budapest felé, és azt a falut nem erre méretezték.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 09:29:22

@lárvalányhaj: aztán amikor válni kéne, akkor a csernobili betonszarkofág méretű házat el lehet sütni max húszmilláért és lehet szétköltözni két lakóparki ötvennégyzetméteresbe, hitellel...

noirp 2010.10.05. 09:29:39

Tetszik. A kalákás házaknál visszaröppentem a kora 90-es évekbe. "Az volt a heeeeeeeeeeeeeeeeeeej, igazi széppidő" :D Az a Bakker-kertészkatalógusos, Otto-katalógusos-rendelős magamutogatás (sorry, a Bakker létező márka volt:)), az a diszkrét kivagyiság, édes istenem, régiszépidők.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 09:29:56

@Professor Pizka: ...ezért aztán nem válnak el. A tulajdon rabbá tesz, mondta már Wass Albert is.

lárvalányhaj 2010.10.05. 09:30:56

Valamikor régen felvázoltam a társadalmi felemelkedés főbb stációit az ingatlanok vonatkozásában.

1. Saját tulajdonú falusi kertesház, tyúkokkal.

2. Bérelt városi lakás.

3. Saját tulajdonú városi lakás.

4. Saját tulajdonú agglomerációs (tehát FALUSI) kertesház, tyúkok nélkül.

Ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy az 1-es és a 4-es fokozat közti differentia specifica a tyúk.

Mitya Ivanov 2010.10.05. 09:32:37

@lárvalányhaj: nem a tyúk, hanem a baromfiudvar, aminek csak kelléke a tyúk:)

Infomaker 2010.10.05. 09:32:46

Mi tavaly építkeztünk, szintén agglomerációban, annyi különbséggel, hogy eleve ott nőttünk fel.

Egy vállalkozó csinálta az egészet udvarral együtt (ez modoros?) így aztán 5 hónap alatt úgy lett kész a ház, hogy teljesen elkészült, a kert is, már csak nőni kellett a fűnek, és a növényeknek.
Na szóval a fentieket nem penyózásból írtam, csak arra akartam kilyukadni, hogy amikor bárhol említem, hogy tavaly építkeztünk, mindenki sajnálkozóan néz, hogy ó szegények, annak sosincs vége..
Mindenki cementesvödröket, bepucolatlan falakat, korlátvasakat vízionál még 2 év után is nálunk, pedig már tavaly is full kész volt. Szóval szarul esik, na :(

Persze az átlag valóban az, hogy az utcára néző emeleti erkély, korlát nélkül. Ez miért van majd minden vidéki házon? (90es évek eleji házak)

lárvalányhaj 2010.10.05. 09:32:57

@Professor Pizka:

Ilyenkor az is fontos szempont, hogy mennyi időt és energiát öltek bele a ház felépítésébe, és akkor már nem engedik ki a markukból. Kár, hogy nincs ott mellettük egy felhúzható közgazdász, mert az elmondaná nekik, hogy ez már elsüllyedt költség.
(A nap többi részében a felhúzható közgazdász a "nincs ingyenebéd" mondatot ismételgeti.)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:33:17

@Professor Pizka:

És mivel el nem viselik egymást, majd külön autóval ingáznak Gyömrőről. Egyikük a Hegedűs Gyula utcába, másikuk a Visegrádiba.

bagolybagoly 2010.10.05. 09:33:29

@El Topo (Sgt. Elias): Mit csinálna? Hát tanul. Én ennyi idősen tiszta kitűnő tanuló voltam, de színjeles. Szegény szüleim güriztek eleget, legalább a neveletlen kölkük miatt ne fájjon fejük. De, hát ezek a mai fiatalok nem ilyenek. Igaz, Tibikém? Jó dóógukban az se tudják, mit csináljanak. Minden a seggük alá van tolva, aztán meg jó nekik semmise.

noirp 2010.10.05. 09:34:38

@lárvalányhaj:
'(A nap többi részében a felhúzható közgazdász a "nincs ingyenebéd" mondatot ismételgeti.)'

minden észlelhető hatás nélkül persze.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 09:37:15

@bagolybagoly:

Adom!
Én mondjuk tizenévesként azt hiszem felvágnám az ereimet az agglomerációban. Vagy macskákat kínoznék, vagy felgyújtanám a szomszéd lányt.

noirp 2010.10.05. 09:38:38

és az uszadékfából faragott hüpe, az csak most esett le. jaj istenem. :)

Arkalina 2010.10.05. 09:39:40

@Zorita: Volt egy barátnőm, akinek a családja lassan tíz éve próbálja árulni a három szintes házát, mostmár valami 3 milliónál tart az ajánlat, e három szinten lakik a két szülő, meg három palotapincsi.

Infomaker 2010.10.05. 09:39:40

Topo: Azért az a gyerek Gyömrőn is találhatna spanokat, akikkel tud bandázni. Bár nyilván minél idősebben kerül oda, annál szarabb.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 09:42:27

@lárvalányhaj: és a neofm kívánságműsorában küldjük a Sunk costs never to be recovered című számot mindenkinek, aki szereti :-)

vincere 2010.10.05. 09:51:46

ezt nagyon korrekten megírtátok, Tibikém :)))

Zorita 2010.10.05. 09:54:24

@Arkalina: lehet, hogy ezért lett az év háza az energiatakarékos garzonház :)

Infomaker 2010.10.05. 09:56:48

@El Topo (Sgt. Elias): azt amit millió másik vidéken felnövő gyerek.
én 0 éves korom óta itt élek, és ezer haverom van itt.
Bicikliztünk, számítógépeztünk, zenéltünk, kosaraztunk, mint bármelyik másik Bp-i gyerek. Ami nincs, az igényes bulihely. Ha az kell, akkor megyünk Bpre.

pPanni 2010.10.05. 10:07:41

@El Topo (Sgt. Elias): mit csinálnak Gyömrőn? bodzaágból faragnak, árokparton bogarásznak, videóznak (bocs jútyúboznak) valamelyiküknél, stb. csak hát helyi suli kell.

Mitya Ivanov 2010.10.05. 10:15:49

@Hadrian77:konkrétan Veszprémvarsányra gondoltam, de a 82-es út mentén végig lehet venni majdnem az összes települést. Veszprém felé ismerem jobban, ott Eplény, Kádárta Gyulafirátót főleg.

lárvalányhaj 2010.10.05. 10:19:29

@Infomaker:

Hát ez településfüggő. Abban a konkrét agglomerációs faluban, ahol én vagyok ismerős a helyi fiatalság az alábbi tevékenységekben szokott részt venni a) cigizés és köpködés a buszmegállóban (12-13 éves kissrácok szájából is lóg a cigi), a buszmegálló üvegének opcionális összetörése b) kocsmázás (12-13 éves gyerekek is inkludálva) c) a helyi vegyesbolt kirámolása (ez nem rekurrens elfoglaltság, de volt már rá példa) d) a helyi alkesz és enyhén pedofil, ránézésre jó negyvenes szingli apuka házában tartott bulik látogatása. Ilyenkor megnő az egy négyzetméterre eső haspólós tinilányok száma a körzetben, és csak remélni tudjuk, hogy az illető apuka a "mindent a szemnek" policyt követi.
Egyébként egy tündéri hegyi falucskáról van szó, magas ingatlanárakkal.

Augur 2010.10.05. 10:20:11

100%-os telitalálat! elismerésem a szerzőpárosnak, minden tökéletesen a helyén van! soha nem költöznék ilyen helyre, inkább már a paneldzsungel sokkal bensőségesebb posványa, pedig az is borzadály.

Infomaker 2010.10.05. 10:23:28

@lárvalányhaj:
nyilván mindenhol, nálunk is vannak ilyenek, de én ebből anno kimaradtam. Így 31 évesen már csak arra kéne vigyázni, hogy a gyerek is kimaradjon ezekből.
Illetve egyszer cangázás közben kitaláltuk, hogy a kulacsból lelocsoljuk a többi cangást vízzel :DD Volt is sikoltozás de jól tudtunk tekerni! :DD

Amúgy a füstről nem esik szó? Mostanában elkezdenek az emberek fűteni, és most még van abból a szirszarból ami nyáron felgyűlt, így aztán vidék esténként egy omega koncerthez hasonlít, csak büdös is van...tavaszra már azért elfogy a limlom, aztán benyomják a gázt is.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 10:27:12

@Infomaker:

A jó vidéki levegő, mi?

Egyébként van annak haszna is, hogy a kutya kitapossa a füvet, legalább nem kell nyírni, ugyebár.

CosmoBacsika 2010.10.05. 10:31:38

Muha, a poszt teljesen rólunk szól :) Áprilisban költöztünk ki BP-i albérletből agglomerációs ikerházba :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 10:34:29

@CosmoBacsika:

Mázeltov!
Hogy halad a válókereset?

scsaba1 2010.10.05. 10:35:06

@El Topo (Sgt. Elias):

Nyilván együtt őrzik a teheneket, lopják a görögdinnyét, és bosszantják a nagymamát. Tudod, pont úgy, ahogy az Indul a bakterházban láttad. Ja és van még aratóbál is, meg szüreti felvonulás. Húsvétkor locsolkodni járnak fehér ingben és fekete mellényben meg borétás kalapban. Ill. van még pünkösdi király választás is. A búcsúba berúgnak és verekednek és rendszeresen megbicskáznak 2-3 legényt. Ez is pont úgy van, ahogy a sasjózsi mondja a Mikroszkóp színpadon. ;)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 10:41:06

@scsaba1: valójában a húsvéti locsolkodáshoz sokáig zöld és lila öltönyt hordtak az emberek,ma már a legtöbb szerencsére tönkrement :-)

2010.10.05. 10:41:23

@Mitya Ivanov: Pápa felé többet járok, de ott is hasonló kép van.
Kedvencem amikor a városi kiköltöző felháborodott levelet ír az újságba, hogy reggel harangoznak, a tehenek bőgnek, a tyúkok meg kárognak és micsoda felháborító dolog ez.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 10:45:21

@Hadrian77:
Miért, városban nem harangoznak?
Egyébként a hangulatos harangszó kibaszott durva tud lenni ám!
Régebben, ha Münchenben jártam, egy barátomnál hédereltem, aki a legbelebb belvárosban lakott, a negyedik emeleten. Az utca túloldalán templom. Óra pontosan az ablakkal szemben, kb öt méterre. És negyed óránként harang, de éjjel-nappal. Fontolgattam, hogy felrobbantom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 10:45:46

@Hadrian77: a tyúkok kárálnak. Igen. Én vagyok az ornitológia-náci. Lassan elmennek a csérek is...

CosmoBacsika 2010.10.05. 10:47:50

@El Topo (Sgt. Elias): Egyelőre sehogy, még nagyon élvezzük, pedig kibasok a meló vele.

2010.10.05. 10:57:49

Gratulálok! Fel van véve.

A fiam fősulira felvételizett szoc.munkás szakra. a felvételi dolgozat témája: Városi értelmiségi házaspár vidékre költözik a jobb megélhetés reményében. Ismertesse a buktatókat.

Mi akkor költöztünk. A gyerek tökéletes dolgozatot írt. Fel is vették.

A haszon is kb ennyi volt belőle.

Jerky_Master 2010.10.05. 11:03:44

*5-ös: "illetve nem lehet egyszerre dugni és szopatni (csak terhes nővel)"
- ezen felröhögtem, baaaaaz! :-D

Jerky_Master 2010.10.05. 11:14:20

A XXXVIII. kerültbe való költözés, és a csenddel, nyugalommal való felvágás (aminek a negyede sem igaz) elég tipikus lett manapság. Aztán visszakérdezek, hogy hánykor kell péntek-szombat este lelépnie az összejövetelről, buliból? Ja, hogy 20:00 órakor? Király. Vagy mehet taxival, 8000 Ft-ért. Zolikám, beugrasz meginni valamit? Áh nem, indul a buszom. Ja, király. Akkor élvezd az állandó kutyacsaholást, du. 5-kor bezáró boltokat, fusi autóműhelyt (mert nincs időd Bp-re vinni/ott hagyni a kocsit), folyton rendezkedő szomszédot, 10 percig piros lámpákat, sárdagasztó, út közepé cammogó kombájnokat, gratulálok.

niyabinghi 2010.10.05. 11:35:13

@Hadrian77:
Győr, Belváros. 200 méteren belül "csak" négy darab templom van, 300-on belül meg öt, és nem tudnak egyszerre elkezdeni harangozni, kell az a pár perces csúszás. Hogy az Isten baszná meg mindet. Úgy, ahogy megérdemlik.

Maestro 2010.10.05. 11:38:03

elég aktuális a poszt, bár még Budapest, de jó messze van a belvárostól. Régi házból bedobozolt holmik 8(!) éve a szobám egyik felét képezik. Élmény...

2010.10.05. 11:44:48

Én parasztházat vettem a világvégén.

Csend, nyugalom, közbiztonság. A gyerekeim utálják, én utálom.

A kert idén végre néz ki valhogy, mert egy buldózer tolólapáttal rendbe tettem. Amúgy jó ha egyáltalán a kapor kinől, más nem.

Amikor megkérdezik, hogy akkor még is miért? Minek cifrázzam: tönkre mentünk, erre volt pénzem, lakni kell valahol. Nem tudtam a holmijaimat bérelt lakásban tárolni, meg a kutyának is kellett hely, a bérelt lakás otthon nem olyan, hogy ha fizeted a lakbért 100 évig lakhatsz.

Mivel a házban viz-szenyvíz-gáz, fürdőszba megvolt, azonnal lehetett költözni, és a környéken nincs etnikai kisebbség, ami Miskolc után lényeges szempont volt.

Átépíteni nem lehet, mert világörökség, kell a műemlékesek engedélye. Nem látszik rajta, mégis annyit költök rá, hogy ebből nyugodtam bérelhetnék is. Szerencsére a falak stabilak, nem áznak, de egér az akad, a macska nálunk nem dísznek van. A Kutyám sajnos meghalt, most egy kis puli van, csengő helyett, de ha megyek valahová a faluban akkor vinnem kell magammal, mert csengő máshol sincs.

Szóval, az sem normális, aki falura költözik, ha nem feltétlenül muszály. Az lakjon falun akinek már az ősei is ott laktak, a falu egy más világ, más a kommunikáció, sokkal jobban egyedül van az ember, mint egy nagyvárosban.

mobo 2010.10.05. 11:45:39

@Jerky_Master: "nem lehet egyszerre dugni és szopatni (csak terhes nővel)"
Ez trainspotting nyúlás. Mármint a regényből.

niyabinghi 2010.10.05. 11:47:36

@Mitya Ivanov:
Veszprémvarsányból ha Győr felé mész, Nyúlon az első vagy második kádárbarokk ház oldalán van egy böhöm nagy (kb 2,5x2,5 méteres) rottweiler fej. Rettentetes. :)

2010.10.05. 11:52:08

Ismét mesterremek született!
Az a szép az egészben, hogy mostanában is rengeteg eladó, felibe-harmadába hagyott ház van, ám az eladók (és az idióta ingatlanosok) még mindig ott tartanak, hogy 31 gurigáért "mélyen áron aluli" egy ház, ami rossz beosztású, korszerűtlen volt már a tervezéskor (ez 38-as tégla, felesleges a hőszigetlés!), és még rá kellene költeni 10 millát, hogy használható ház legyen belőle.

Érdemes megfigyelni a hirdetésket és észrevenni: gyakran hiányzik a vakolás, terasz burkolás, a kert maga a magyar ugar (kivéve a 1,5 nm-es, Tesco kerti tavat), stb. azonban belül az olcsó középkategóriás burkolatokon és ajtókon kívül szemet szúr a jégadagolós, dupla ajtós inox(!) hűtő, mosogatógép, klíma, 15000 l-es herepezsgetős sarokkád, kis szaunafülke, 5 hektós tengervizes akvárium, a kerti fotókon esetleg még látható a két autó, a quad és a krosszmotor. Ezekre még tellett a hitelből...

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.05. 11:53:56

A vidéki Élet szépségeihez még :

- az első napsugár kibújásakor természetes hogy gazt és tyúktollat vagy tejeszacskót kell égetni, ha nem égne -> gázolaj, teregetéskor, szellőztetéskor is beválik
- stihl-, szalag-, körfűrészezni szigorúan csak a kocsma nyitása előtt, reggel fél hatkor vagy zárás után fél tízkor szabad, de mindig csak a holnapi tüzelőt, többet egy darabbal sem
- a traktor gumijába ragadt a sár tulajdonképpen egyenesen aszfalt ápolására szolgál
- lovat, tehenet, birkát csak a falu közepén, a szélcsatornában érdemes tenyészteni
- és még sorolhatnám..

Jerky_Master 2010.10.05. 11:57:00

@mobo: mindenki nyúl valahonnan, ha más nem, a haverjaitól. nem baj, jó az.

@Frengi: ez így más, igen. viszont aki kényszerhelyzet után vág fel, az nagyon Modoros.:-P

@Maestro: nem mintha a bp-i belváros lenne az Alfa és az Omega, de azért sok minden itt van. semmi pénzért nem költöznék ki a f@szba.

2010.10.05. 12:00:54

@niyabinghi: Badacsonytomaj, igaz csak egy templom, de ott aztán veretik éjjel-nappal, negyedóránként, ahogyan kell. Éjfélkor is múlhatatlanul szükséges 12-őt kondítani, valamint vasárnap reggel 6-kor istentelen kongatással a misére figyelmeztetni a feledékenyebb híveket.

camparisoda 2010.10.05. 12:01:02

@Professor Pizka: viszont még jól bírják a zöld, vagy bordó selyem dzsekik! Elpusztíthatatlanok. Viszont messziről látni, ki áll a buszmegállóban. Ha bordó a Józsi, ha zöld Tibi bácsi.

Jerky_Master 2010.10.05. 12:01:48

@Thomas Gottschalk: Vegyesbót (az Áfész embléma kint maradt, és nem is veszik le soha, mert belekerülne vagy 5000 Ft-ba), ami értsd: a poharazó, késdobáló előszobája. Kocsma: no comment
Tejcsárda: kék épület, kis korláttal és lépcsővel.
A többi tejcsárda az éppen felcseperedett Julis, akit a részegeskedő fiatal legények és részeg idősebb pasasok közül szinte mindenki meg akar hágni - meg is teszik sokan. A legrátermettebb lesz a falu bikája, giccsklasszikus házzal, kölkökkel, autókereskedéssel a szomszéd (30 km-re lévő) kisvárosban.
A bolt napi 5 órát van nyitva.
A postás heti 1szer gyün, de esetleg van mobilinternet, yeah!!:-D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.10.05. 12:01:55

hát, amennyire be lett előre harangozva, ez most annyira nekem nem ül, valszeg azért, mert az egész családiházas szenvedéses szitu csak annyira érint, mint anno a szörfös poszt.

pont ezek miatt sosem vennék családi házat... pfejj...

mobo 2010.10.05. 12:03:59

@Jerky_Master: És ki a haver, a Rent srác vagy Irvine Welsh? : )
Amúgy én semmi pénzért nem költöznék a bp-i belvárosba. Vagy csak naggyon sokért... : )

Mimas 2010.10.05. 12:06:32

Apáméknak és anyáméknak is a '80-as években épült házuk van. Az alsó szint kihasználatlan (szuterén!), fent zsúfolt, rossz beosztású lakótér.
És a jéghideg klotyók! Téli hajnalokon az ember sikoltva foglal helyet rajta, de legalább tutira felébred, ahogy a család többi tagja is.

2010.10.05. 12:07:16

Még középiskolásként, egy aktuális barátnőnél segíteni kellett a családi ház építésében. A család az egy szem lány és a 87 éves nagyi volt, a házat így praktikusan három szintesre tervezték, szintenként 100 nm-el, dupla garázs, műhely, stb.
Már az építkezés közben elhunyt a nagyi, a lány természetesen nem akart Bivalybürgüzdön lakni, a pénz elfogyott, a szerencsétlenek évekig árulak egy betontornyot (gázbetonból épült), ami leginkább egy normandiai bunkermaradványra emlékeztetett.
Máshogy, de a mai napig rengetegen alászaladnak ennek, a nyers méretmánia helyett ma már talán nagyobb szerepet kapnak a hasonló nagyratörő, ám kifinomultabb tervek dupla garázzsal, biliárdszobával, luxusgyógyfürdőre emlékeztető fürdőszobákkal, szaunával, stb... Tágas terek, hatalmas légtér ami az első 90.000-es gázszámláig lenyűgöző...

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.05. 12:09:30

@Jerky_Master:

- fűnyírást csak hajnalban
- ennek az ellentéte, méteres gaz, (aki adta majd el is veszi)
ugyanez a hóra is igaz)
- friss zsömlét venni minden nap csak 06:30 és 06:35 között lehet, hétvégén 08:00 és 08:02
- minden hához két kutya kell, hogy ha unatkoznának akkor egymással is tudjanak ugatni
- éééésss a focipálya, ahol a hét hat napján libák legelnek és potyogtatnak
- vasárnapi mise = divatbemutató

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.05. 12:13:29

Hosszú parasztházak felépítése, amik végignyúlják az egész telket hosszábanaz úttól befelé :

1. Ház
2. Kiskonyha
3. Nyárikonyha
4. Leces
5. Disznóól
6. Tyúkól
7 Budi

Jerky_Master 2010.10.05. 12:14:27

@mobo: a belváros alapjába véve az ötker. zsúfolt, qrvadrága. a többi OK. a legjobb ahhoz közel lakni, mondjuk tizenhárom ker Szt István krt-hoz közel eső részei. vagy a gettótlanított nyolcba menni, illeve a krt-hoz közel eső kilencbe. a többi mucsaröcsöge. Budán is mucsa, semmi nincs ott, szar a közlekedés, drágább minden.

@Mimas: a WC-ülőkét le kell fedni vécépapírral, amíg ülsz rajta. vagy műanyag/fa ülőke, nem porcelán.

@Brother Love: ez tipikusan magyar, és nem csak ebben, hanem az autóvásárlásban is, alapvetően.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.05. 12:18:30

helyi menőcsávó = nagy ház - vaskerítés
az ötvenes évektől kinnfelejtett tiszta udvar, rendes ház- tábla, ugyanez igaz a "sztáin- út 32." házszámtáblára is

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.05. 12:20:01

Úgyamúgy nem csak agglomerációban lehet alászaladni a méretmániának.
Jut eszembe: faterom pont így járt, csak a Ferencvárosban.
Ehhez hozzá tartozik, hogy két testvérem van, így öten éltünk egy 68 négyzetméteres lakásban, plusz kutya.
Apámnak nagyon sokáig az voltaz álma, hogy megveszi a szomszéd lakást és egybenyitja a kettőt. Dolgozott, hajtott, mint a güzü, GMK, meg minden.
Aztán meghalt a szomszéd és a lánya piacra dobta a lakását. Gyakorlatilag már folytaz dásvétel, mikor az egyik húgom férjhez ment hirtelen. Aztán a másik is. És hamarosan én is elköltöztem. Úgyhogy az öregnek most van egy szolid vadászkastélya a hetedik emeleten. Anyámmal néha keresgélik egymást.

vizsla74 2010.10.05. 12:22:38

Jó az írás, tényleg tipizálható így (is) az agglomeráció, és az ott történő építkezések egy része. De azért ebben és a kommentekben is van 1-2 "érdekes" dolog.
Pl:az ingázni kényszerülő gyerek tinédzserkorát meg tökéletesen tönkretesszük, ha így kivonjuk bármilyen közösségből.
Én 14 éves koromtól ingáztam(eleve kis faluban nőttem fel, ahol nem volt gimi, pláne nem egyetem:-), és egyáltalán nem éreztem úgy, hogy kivontak volna bármilyen közösségből. Ezt csak a bigott városlakók hiszik, hogy így van, miközben inkább az ellenkezője igaz. Mindkét helyen tagja vagy biz. közösségeknek, amitől inkább több leszel, mint kevesebb. Egy komment: "mit lehet csinálni Gyömrőn?" Nem tudom, mert még nem voltam ott, de azért nem kellene, hogy azt gondoljuk csak és kizárólag egy 2 milliós vársban van élet, mindenhol máshol a sivár, kietlen, ingerszegény kilátástalanság honol... Persze ízlések és pofonok, de aki nem tudja elképzelni, hogy milyen élményeket nyújt egy gyereknek vagy kamasznak a kietlen vidéki, neadjisten természetközeli élet, azt kicsit sajnálom. Persze nem lehet bármikor hirtelen elmenni moziba, meg múzeumba stb, de azért nem csak ezek nyújthatnak élményteli fiatalságot(meg öregséget). Bárhol is lakik az ember van előnye hátránya.
Szóval jó a cikk, de a hozzászólók zöme annyira sztereotíp véleményeket fogalmaz meg, amit szomorú olvasni, mert az általánosítás mindig vszélyes, ráadásul a gondolkodás és a szellemi képességek korlátozottságára utal, és mutatja mennyien is vagyunk ilyenek..velem együtt:-)
Ja, amúgy most Bp-en lakom.

IndaMuncher 2010.10.05. 12:29:50

@lárvalányhaj: Jaj a katrecben meg láncon tartott kutyák mindig elszomorítanak.
"Elengedni, Minek? Tönkrevágja a kertet meg felborongatja a kertitörpéket"

:(

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 12:30:07

A jelenség nem csak Budapesten, hanem vidéken is létezik. A városok szélére, illetve a szomszéd falvakba rengetegen költöznek ki. Sopronban egyik nagyon jó példa az Ágfalvi úti lakópark. Akik oda költöztek, állítólag a nyugalom miatt költöztek ki, aztán olyan nagy arányú beépítésre adtak engedélyeket, hogy gyakorlatilag egymás hegyén-hátán vannak a házak, tehát a nyugalom helyett tömeg van, de legalább a legtöbb utca nincsen betonozva, és autóval/busszal kell bejárniuk, míg én aki a belvárosban nőttem fel, mindig is gyalog jártam iskolába, miközben pont hogy nálunk volt csend. De közben az Ágfalvi úti lakópark bővült a Kutya-hegy felé, és az ottani első építkezők dicsekedtek, hogy náluk bezzeg csend van. Ez tartott kb. 2 évig, amíg az a rész is teljesen beépült. Közben a város másik végében megépült a Pihenőkereszt lakópark, ahol már alapból sem csak kertes házak, hanem emeletes épületek is épültek, kint van a fenében az elkerülő úton kívül, ugyanakkor nyugalom sincsen, így valójában nem tudni miért jó az ott lakóknak. Eközben persze vannak akik más településről, pl. Ágfalváról járnak be, az a falu az utóbbi 15 évben duplájára nőtt, de szintén nincs semmi előnye oda költözni, lévén a nyugalmat ott sem találják meg az egymás nyakára épült házaikban, csak azt, hogy be kell járni.

Nyilván nálunk az is szerepet játszik, hogy kint alacsonyabbak a telek árak. Azonban ebből pont az következik, hogy miután megveszi a telket az építkező, felépíti a házat, az építési költség sokkal magasabb, mint az az összeg amennyiért évekkel később túl tud adni a házon.

niyabinghi 2010.10.05. 12:30:19

@Thomas Gottschalk:
Szombaton csak előjegyzésre van kenyér. Egyszer mentünk valahová szombat délelőtt és még telefonáltak, hogy kellene kenyér. A következő faluban boltba be:
- Jó napot, egy kenyeret kérek.
- Eltetették?
- Nem, de látom, van a polcon.
- Annak mindnek van gazdája, szombaton csak rendelésre van kenyér.
- Mi van? Ez most komoly?
- Igen. Délben zárunk, még az hiányzik, hogy a nyakunkon maradjon. Jöjjön vissza dél előtt pár perccel, ha nem jönnek egyért, azt elviheti.

Gyerekkoromban egyik barátnőméknél nyaraltam egy Győrtől 12 km-re levő faluban. Előttünk egy lány állt a a sajtos-felvágottas sorban, 20 deka gépsonkát kért. Mivel pont annyi volt a vége, az eladó szépen felkockázta(!), mert a szeletelő már nem vitte. Nem ám újat bont, nem. Felkockázza. Voltam vagy 12 éves, de elképedve néztem, hogy a lány, aki idősebb volt nálam, nem visszadobja, hogy ezt talán vigye haza a Cirminek, hanem megköszöni, a kosarába teszi, kifizeti és hazaviszi. Gondolom nem akart cirkuszt. Azért anyuka fejét megnéztem volna otthon. Lehet, aznap szendvicsfalatkák voltak vacsorára színes műanyagkardokkal átszúrva.

noirp 2010.10.05. 12:31:54

@lárvalányhaj: @Mitya Ivanov: Veszprémvarsány, ismerem...
A blokkházépítés valahogy kikerülte, de minden egyéb megtalálta...

Jerky_Master 2010.10.05. 12:33:48

@vizsla74: boccccsánat, de a XVII. kerület legszéle is Budapest, elvileg:-D viszont kutya sem mászik oda ki a kedvedért, ha a haverok a városban laknak. vagy te indulhatsz el időben (hazamenő túra szervezése), avagy alszol a városban egy havernál. ismerős a helyzet, vicces, szerencsére nem velem. az emberek azt hiszik, kint olcsóbb lakni, pedig ha beleszámolom a folytonos időveszteséget, a napi több órát, az esetleges plusz benzinköltséget (mire leteszed az autót vmi tömegközlekedési csomóponton), akkor sokkal drágább, mint mondjuk a Klinikák környékén olcsón, nem is kis lakásban lakni.

scsaba1 2010.10.05. 12:35:18

Egyébként a kommentelők egy rész gecinagy fogalomzavarban szenved. Ez a poszt az Agglomerációs építkezőről szól (gyengébbek kedvéért: Budapest körüli 20-30 km-es gyűrű, illetve szóba jöhet még valamelyik vidéki nagyváros is, csak olyan nem sok van Magyarországon), és nem a társadalomellenes kiköltözőről, aki az VII. kerületben nőtt fel, és szabadbölcsészként diplomázva úgy döntenek a párjával, hogy kiköltöznek Ököritatópusztára természetközeli életet élni.

Például Nagykovácsi vagy Budakeszi főutcáján nem sok tehéncsordával találkoztam mostanában. ;)

2010.10.05. 12:36:58

@vizsla74: egészen más, ha ott nőttél fel, mintha tini koroban oda költözöl, ahol mindenki mindenkit ismer, belértve téged is, de te a világon senkit nem ismersz.

mobo 2010.10.05. 12:37:33

@Jerky_Master: Hát nemtom, nálam alapból tudnia kell a lakóhelyemnek azt, hogy max. 20 percen belül erdőben legyek (nem parkban és nem is "kiserdőben"), így alighanem nem vagyunk közös nevezőn "semmi nincs ott" és "mucsajröcsöge" tekintetben, de hát istenem. Ami az egyiknek orvosság, a másiknak gyógyszer, hogy modoros is legyek.
(Nyolckernek csakugyan van már pár olyan része, ahol el tudnék laki egy fél napig. Nemrég jártam arra. : )

noirp 2010.10.05. 12:38:31

@Frengi: érdekes, múlt héten a nagy idill ment a passiójátékkal meg a nemzetikeresztény örökséggel :)

Hol laksz különben, csak nem Hollókő?

én mindig is parasztházat szerettem volna, kerttel. Akár a világ végén.
Csak ne, ne, NE legyek már 70 idióta vénasszonnyal összezárva egy tömbházba...ahol minden lépésemet scannelik a lépcsőről...

Lehet, hogy revideálnom kéne nézeteimet?
Bár a blokkház is, amiről szó van, falun áll...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 12:39:28

@vizsla74:
Barátnőm 6 éves koráig Várpalotán egy lakótelepen lakott. Akkor kiköltöztek Inotára, amely a város része, de nincs túl közel, onnan már busszal kell bejárni. Mivel ők újak voltak, ő és a nővére, ezért a régebben ott lakó gyerekek úgy is kezelték őket, hogy az "új lányok", ezért gyakorlatilag soha nem tudtak beilleszkedni az ottani gyerekek közé, kivéve 1-2-t, hiszen 5 év múlva is ugyanúgy ők voltak ott az "új lányok". Viszont kelhettek mindig jó korán, mivel alig van busz amely megáll Inotán. A náluk sokkal fiatalabb, most általános iskola másodikos húguk viszont nagyon elvan a faluban a környékbeli gyerekekkel, hiszen amikor ő született, már régen ott laktak.

Ebből csak annyit akartam kihozni, hogy szerintem egy bizonyos életkor után már nem annyira jó ötlet ez a kertes házba költözés dolog, mert a gyerekek nem fogják élvezni az új környezetüket.

Jerome P. 2010.10.05. 12:39:50

Miután kiköltözött a fővárosból még nagyobb pofával ugatja hogy miért az lett a főpolgármester akit éppen megválasztottak. Illetve kurvára fel van háborodva a forgalomcsökkentésen, mert lassabban tud közlekedni a fővárosban.

Jerky_Master 2010.10.05. 12:43:51

@niyabinghi: az ilyeneket szopja le a vacogó cápa! megérdemlik, hogy nyíljon egy Auchan a közelben, és örökre lehúzza a rolót a g@ci, bennfenteskedésből élő kisboltos.

@mobo: a Szt István körúttól is 20 perc alatt erdőben lehetsz. Villamos, séta, vagy fogaskerekű. Vagy Újpest központtól (ami csak akkor funny, ha bemetrózol a városba).

@noirp: én is el tudnék lakni parasztházban, úgy 3 napig. tehát nyaralónak pont jó. de csak ha van benne internet.

niyabinghi 2010.10.05. 12:44:18

@scsaba1:
Jó, akkor mondok olyat, hogy Győr-Ménfőcsanak. A Metro mögött épült pár éve egy nagy lakópark. Zöld az nincs, csend még kevésbé, mivel ott van az autópálya le- és felhajtó, plusz a Pápára vezető út. Naponta húsz perccel többet utazik munkába aki ott él, plusz hangosabb, mint nekem a belvárosi lakás. (A déli harangozástól eltekintve tényleg csendes.) Aztán meg ott vannak a szomszédos falukban főút mellé építkezők, akik zsebkendőnyi telekre építenek nagy házakat, közben meg a szomszéddal egymásba ér a f...uk. Oppardon. De hát a gyerek hadd lásson zöldet, a levegő is jobb...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 12:45:11

@scsaba1:
A kettő azért függ össze, mert ha továbbra is Budapestre járnak be dolgozni, akkor nyilván nem messzire költöznek ki, a nem messzi településeket meg előbb-utóbb megtalálják az építkezni vágyók.

Mitya Ivanov 2010.10.05. 12:47:35

@scsaba1: nincs itt semmiféle fogalomzavar, csak ami Budapesten az agglomerációs, az vidéken egy 25-30 km-re lévő kis falu. A kiköltözés motivációja pedig mindig ugyanaz: csend és nyugalom és olcsóbb megélhetés. Aztán hogy ezt mivel ideologizálják tele az teljesen mellékes.

Mitya Ivanov 2010.10.05. 12:49:31

@niyabinghi:
érdekes, hogy egy csomóan észak dunántúli példákat mondanak: Pápa, Győr, Sopron, Veszprém.

labi 2010.10.05. 12:50:52

Óóóó... az első bekezdéseket olvasva azt hittem milyen jót fogok majd röhögni magamon, de aztán látom hogy a házam nem jó egyik kategóriába sem... :)
Pedig a panel+megtakarítás megvót. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 12:51:35

Egyébként ebből az egészből nekem az a tanulság, hogy a valóságban az tud jó, nyugalmas környékre kiköltözni, akinek nem kötött a munkája a városhoz, és a gyerekeinek is talál a választott környéken iskolát. Különben csak illúzió a kiköltözés, hiszen az ideje nagy részét a városban, illetve a ki-be forgalomban fogja tölteni, a házát mint tulajdont nem igazán fogja élvezni.

Moriarty 2010.10.05. 12:52:31

Nem szabad megfeledkeznünk az újépítésű családi házak legfelkapottabb alfajáról, a paraliai üdülés ihlette, "mediterrán" típusról.

Két alap kritérum: tömény színű homlokzat színezés, mely leginkább terrakotta vörös, vagy hús színű, és a színesre öregedett kolostor fedést imitáló tarkára fújt, hullámos betoncserép.

Ha ezek megvannak, a házunk már mediterrán.

A tuja meg pont olyan, mint egy ciprus, hát nem?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 12:53:07

@Mitya Ivanov:
Pedig lehetne mondani akár Miskolcot vagy Nyíregyházát is, ott is ugyanúgy megvan az "alvó" agglomeráció.

nadivereb 2010.10.05. 12:53:47

A smaragdtuja (a harmincból minimum 10 kiszáradt) + műkő madáritató + talajtakaró boróka (gazosodó) + teahibrid rózsabokor (többnyire haldokló) összetételű kertek tulajait minden esetben szívesen megcsapkodnám lombseprűvel.

GERI87 2010.10.05. 12:55:35

Nincs is szebb annál mint amikor a falusi tót bemerészeli tenni a lábát a sváb nagyfaluba aztán kinézik:)
Wartburgos-cementszállítóstól, talicskástól.

A wartburg, a gaz, a szomszád disznaja kutyája
(pedig elvileg nem falu) ahogy a szomszéd szőlőmetszésnek álcázza a leskelődést.

Ma is rühellem ha valaki (ennivaló) háziállatot tart
a kertvárosban.

Így válság idején a fa-szén tüzelés is ismét trendi és büdös:(
És bassszák meg akik nedves falevelet tüzelnek...

Ejj azok a 90-es évek.

kigyurt álat 2010.10.05. 12:56:12

A legjobb, amikor a kerítés évekig nincs, de két kutyát azért tartanak az udvaron nem megkötve, és nem lehet végigmenni az utcán anélkül, hogy ne rohannának le ugatva és végigszaglászva.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 13:02:48

@noirp: a szkennelés nálam addig tartott, amíg egy hangosabb lányt nem vittem haza. Aki távoztában udvariasan csókolomot köszönt az ajtón kikandikáló néninek...

2010.10.05. 13:04:25

@niyabinghi: nem véletlen hívják fekvőpanelnek meg birkahodálynak azt a lakóparkot....

labi 2010.10.05. 13:07:18

@El Topo (Sgt. Elias): "És? Mit csinálnak?"

Hát kérlekszépen megkeressük az elkóborolt kecskét oszt megbasszuk, ha már elég nagyok vagyunk hozzá hogy felálljon. Télen 9 év felett kocsmába járunk.
A jányok mennek a fonóba oszt hali.

Így megy ez kérlek vidéken, hiszen ott semmit nem lehet csinálni, nics még egy rohadt jó pláza sem, ahol csökött tyúkokat szedhetnénk fel. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 13:08:44

@Zabalint: Nyh-Oros, Nyh-Sóstó, Ny-Nyírpazony, Nyh-"Nyírszaoöllő" (Nyírszőlős)

mocc 2010.10.05. 13:09:07

Nyóckerből költöztünk parasztházba. Pesti születésű férj is szereti. Nagyon. Egyedül szüleim (akik a '70-es évek végén húzták fel kalákában azt a 180 nm kifűthetetlen, felújíthatatlan, szerencsétlen elrendezésű, számomra mindig lakhatatlan házat)nem értik, hogy hogy fogunk elférni 76 nm-en, ha majd esetleg gyerekek is lesznek? És miért nem cseréljük ki azokat a régi fa abakokat műanyagra, ami jobban szigetel? És meg fogunk fagyni gázfűtés nélkül :) Bár mi már az agglomeráción túl vagyunk, ebben a faluban is sok a gyüttment, de talán, mert már nem agglomeráció és nem is az a földesutcás falu, sőt, még munkalehetőség is van a környéken, csak a színház-mozi-elit gimnázium az, amit csak a városban érhetünk el. A kutyaugatást meg ki lehet bírni :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.10.05. 13:12:59

@mocc: na igen. a családi házban kettecskén lakó szülőpár. Meg az atomreaktor kazán, amir akkorra kell, mikor a gyerekek hazamennek...

Ringlósztár 2010.10.05. 13:16:55

@Mimas:
Azok a télen baszott hideg vizes helyiségek és folyosók!
Meghalnék, ha újra ilyenben kéne laknom (8 hónapig laktunk anyósoméknál két lakás között).

camparisoda 2010.10.05. 13:19:09

@Jerome P.: köszönöm. köszönöm! Talált, süllyedt. Ez a téma külön posztot érdemelne.

mocc 2010.10.05. 13:22:30

@Professor Pizka: meg óriáskonyha, nagy étkezővel, sufni, műhely, garázs, másik sufni, és beton, beton, beton...
Semmit ki nem dobuk, mert "jó lesz az még valamire" - és a lebetonozott udvarokon a gányolt sufnikban/mellett/mögött tárolják a Videoton tévé kartondobozától kezdve a dédszülő ekevasán keresztül a megmaradt 4 db.kék csempét, amivel '78-ban rakták ki a fürdőszobát. Ja.

camparisoda 2010.10.05. 13:25:09

@GERI87: a belefészkelt sünnel együtt. Nincs is szebb a mindennapos bodorodó füstnél, különösen szélcsendben! A vidék illata.

múvemáccsó 2010.10.05. 13:26:57

@El Topo (Sgt. Elias): de édes sztori...:)
elképzelem , ahogy keresgélik egymást, mint két huncut gyermek :)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.10.05. 13:28:58

egyébként az agglomerációs falvak/városok is kimerítik a ~ fogalmát: szűk, életveszélyes főutca a 70-es évek forgalmára tervezve. Vasútállomás a település egyik szélén, sárga busz két óránként. minden utca földes, csatornázatlan, a felparcellázott külterületek bevétele még véletlenül sem az infrastruktúrára megy el. ha tudni akarod hol lakik a polgármester, nézd meg melyik utcában van aszfalt :D két falu között a szántóföldön félig lakatlan ikerházas lakópark (lásd pl Dkeszi és Fót között), a szomszédod sokszor három raklap tégla (addig jó amíg nem építkeznek). a kevéske szolgáltatást a garázsboltok/kocsmák és a jó esetben is csak szürkén dolgozó fodrászok/autószerelők/stb jelentik.

a legdurvább talán az egyébként oly' tehetős pilisvörösvári régió, egy két sávos országúton és egy egyvágányos vasúton ömlik be az egész régió a fővárosba, kerülő út nincs.

2010.10.05. 13:29:26

Azért az elkezdünk nagy házat építeni műsorra a legjobb példa Sopronban a Bolondvár-Taródi vár. Amikor ott járok eszembe jutnak a 80-as években épült többgenerációs csoda paloták.

2010.10.05. 13:29:51

@mocc: Apóséknál (pedig Bp. XVII. ker.) szintén a házhoz tapasztva, szép sorban: pincelejárat+sufni, műhely, budi ("ne kelljen felmenni, ha lent dolgozom - valójában még 82'-ben sikerül megdurrantina egy WC-csészét), kissufni valamint a kertben néhány felfoghatatlan funkciójú, betonból öntött műtárgy (pl. kb. 1x1 m-es betonkocka, oldalán vasajtóval a kert szélén???), poroló, hinta, beton satupad(?), félbehagyott üvegház (beton keretbe ágyazott vascsövek), Ikarus zemanyagtartályból készített kerti zuhany, esővízgyűjtő hordók (az unokka legalább megtanulja a közlekedőedények elvét), 25-30 köbméter fahulladák, sóderhalom, rajta 3 m-es bálványfa, rossz téglák, cserepek, stb.

A legszebb az, amikor a kiköltözős, puccos házat rittyentőnek ilyen szomszédja van, a teraszról ezt a panorámát élvezheti...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.10.05. 13:33:43

ez a többgenerációs azért nem kivitelezhető, mert ha még gyorsan is készül el, akkor sem lehet optimálisan hosszú időn át (amíg a hitel tart) kihasználni.

Zorgo 2010.10.05. 13:34:42

Érden lakom a családi házamban, az utcánk zsákutca, mögötte már csak az erdő van.Ha valaki azt mondja,hogy jobb a büdös, koszos, zajos Budapesten lakni annak elment az esze.Igen, lehet gúnyolni a magukat túlvállaló embereket, valóban van ilyen.De még mindig jobbnak tartom megpróbálni jobb körülményeket teremteni, mint bele szürkülni az örökölt 50 négyzetméteres panelbe.

KaPé 2010.10.05. 13:40:35

Én laktam vidéki városban, Budapesten belvárosban és peremkerületben is, Bp mellett alvófaluban. Most meg egy vidéki kisváros melletti faluban lakom és egyik korábbi lakóhelyemre se cserélném el.
Aki meg csak filmen látta a vidéki életet, az higgye csak nyugodtan, hogy vidéken mindenki csak halálra unni tudja magát, még a fiatalok is :)
Meg az is érdekes kérdés, hogy ha egy belvárosi kerületben lakó a sarki kisboltnál komolyabb helyre megy bevásárolni, az neki mennyi idő? Mert nekem 10 perc.

noirp 2010.10.05. 13:42:07

@Mitya Ivanov: Jó, legyen neked Felsőtárkány: Tárkány City. Vagy Felnémet.

:))))

noirp 2010.10.05. 13:43:19

@Moriarty: jaaaaaaaaaaaj :)))
a színesre fújt, sztem ocsmány álantik cserepet eddig nem értettem, mire jó.

mocc 2010.10.05. 13:44:48

@Brother Love: Nyertél. A parasztok megint alulmaradtak :)

mobo 2010.10.05. 13:45:15

@Jerky_Master: "a Szt István körúttól is 20 perc alatt erdőben lehetsz. Villamos, séta, vagy fogaskerekű."
Hát ez csábító, de azért nem pont úgy hangzik, mint mikor veszem a kedvenc botomat, füttyentek a kutyámnak és elballagok gombázni a bakonyi erdőbe.

niyabinghi 2010.10.05. 13:45:41

@Mitya Ivanov:
Szerintem ez minden nagyobb város körül megvan.

@Hadrian77:
Hát nem véletlen.

A folyamatosan füvet nyíró kekec szomszédról még nem esett szó. Van egy házunk Győrtől pár km-re, Apám találta ki, hogy az feltétlen kell. Namost kb. kéthetente megyünk ki füvet nyírni vagy virágot öntözni. Már az odavezető út elég necces, mert gyakorlatilag egybefüggő kátyú az egész. Nyáron talán háromszor voltunk kint egy-egy délután napozni, de annyi. Unokatesóm a második szomszéd, vele szoktunk röhögni a közös szomszédon. Emberünk diszkrét malacrózsaszínre festett műmediterrán stílust követő házban él, minden hétköznap füvet nyír. Na nem kisollóval, hanem olyan fűnyíróval, amiben kb. akkora motor van, mint egy Barbie-mosógépben. Eddig ahányszor kint voltunk, a faszi ott zümmögött. Akibe lehet, beleköt (miért világít be a nappalijába a busz fényszórója miközben hatszáz méterre a kert végétől megfordul). Amikor a három méteres kőkerítést felhúztuk, rosszul volt, hogy juj, árnyék, most mi lesz. Apám meg hanyagul közölte vele, hogy akkor arra az oldalra talán tessék mohát vagy páfrányt telepíteni. :) Nincs árnyék, egész nap odasüt a nap, de nem baj. A legnagyobb gond persze az, hogy nem lát át. Unokatesómék oldalán még nincs kerítés, ő mesélte, hogy a múltkor ez a kretén valami lövészedzést tartott a húszéves fiának a kert végében. Faszán beöltöztek terepszínű ruhába és lövöldözték az üres theodorás palackokat légpuskával egész délután. A szembe szomszédék ilyen beszélgetősek (lennének), őket hamar sikerült leszerelni. Hiába szép maga a ház meg az udvar, nem szeretek ott. Két óra után menekülhetnékem van.

bajor gizella 2010.10.05. 13:45:46

nem bírom a parasztházas életérzést. meg alapvetően a csend meg a nyugalom fogalmát sem a kertes ház köré építettem fel magamban. 12 éves koromig nagyon sok helyen laktunk a dunántúlon. keresztül kasul költöztünk zalaeg-keszhely-sümeg-veszprém-pápa vonzáskörzeteiben, de mindenki nagyon sokat anyázott egymással. madárdalra egyátalán nem emlékszem. és kutyám sem volt. persze kertesben is csapattuk. apám elrontotta fűnyírót, amivel nagy peckesen hazaállított pár hónappal korábban, és ott rohadt el az udvar szélén. nem volt egy nagy barkácsman.
az összes házban-társasházi lakrészben az volt a közös hogy csöpögött a csap, és rohadt sok bogár volt. egyszer egy lódarázsfészekkel teli padlás alatt éltünk. egy évig.
az életünk csupa kaland volt. például apámnak szeptember végén jutott eszébe a téli tüzelő. mivel jegyző volt, tehát befolyásos ember, azonnal kerítettek egy platós ifára való fát, de több napi kurvaanyádozásba került mire tákoltak hullámpalából egy hajlékot is neki. sosem laktunk bent a városban, mert apám imádta a falusi jegyző életérzést, az ilyen gazdagabb aglós környékeken nem volt rossz az ellátás.csak mindig történt egy kis probléma a papírokkal. hol a polgármester sikkasztott, hol mások. apám elég önérzetes balféknek bizonyult.mindig továbbálltunk. mint a cirkuszosok. aztán anyámmal meguntuk. békére, nyugalomra vágyva elköltöztünk hustonba.

Eric_Cartman 2010.10.05. 13:49:13

Jók ezek a vidékről szóló ostoba közhelyek a kommentekben. Gondolom a beírók egyszer láttak egy dokumentumfilmet a Dunán a vidékről.

niyabinghi 2010.10.05. 13:51:41

@niyabinghi:
Ja, hétvégén csak délután van fűnyírás, hétvégén - gondolom azért, mert akkor az asszony is otthon van - egész nap.

pPanni 2010.10.05. 13:51:59

@Frengi: hát egy ház talán nem olyan folyamatos kiadás, mint egy lakás bérlés, de ha jön egy-egy akció, akkor az viszi a zsét, egyben (tető, eresz, egy kis festés, kertrendezés, fagyáskárok felszámolása brr).
Most hirtelen megszerettem a társasházi lakótársakat, akikkel nehéz megegyezni, de akkor aprózódik a költség.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.10.05. 13:53:09

ebben a tetves posztban, meg a kommentekben benne van az egész elbaszott, szétkúrt életem minden traumája.

kurva életbe.

niyabinghi 2010.10.05. 13:53:51

@niyabinghi:
Hétközben délután, hétvégén egész nap. Na. o.O

Eric_Cartman 2010.10.05. 13:56:13

@bajor gizella: ellenben ez a hjusztonos sztori jó.

ziza133 2010.10.05. 13:58:05

@vizsla74: "Persze nem lehet bármikor hirtelen elmenni moziba, meg múzeumba stb, de azért nem csak ezek nyújthatnak élményteli fiatalságo"

Pontosan. Vannak ezek a modoros varosi dumak, hogy de ide nem lehet elmenni, oda sem videken. En BPen eltem sokaig, muzeumba 7 ev alatt 2x mentem (ez tobb mint az atlag), koncertre (masik kedvec erv) 1970 ota igenyes ember nem jar, moziba sem torrent ota. Tehat kvazi amikor jonnek ezzel a nem lehet semmi dumaval, akkor olyan erveket hoznak fel amiket ok sem csinalnak soha :D
Amit szeretek itt BPen csinalni, felmenni a Gellert -hegyre, Normafara, azaz a termeszet :D

Egy elonyt tudok, az h barmikor haverokkal be lehet ulni vm igenyes helyre, meginni vmt, biliardozni, csajozni. Legyen akar kedd este, vagy pentek. De mas elonye nincs.

leila begin 2010.10.05. 14:01:45

@d'oh: Pilisvörösváron az örök dilemma: Hidegkúti út vagy a 10-es. És a nemlétező M0-ás északnyugati szakaszát csak várják.

Az ilyen háromemeletes vakolatlan kastélyokat hívják holttőkének. Az emberek évtizedekkel ezelőtt nem tudták mire költeni a pénzüket, ha volt, így építkeztek.

Faluhelyen volt ugye a standard 10x10-es sátortetős, földszintes kockaház és ennek eggyel magasabb kategóriás változata a nyeregtetős, kétszintes integető-erkélyes.

2010.10.05. 14:06:58

@ziza133: Én szívesen kiköltöznék, számomra semmi riasztó nincs abban, hogy "nincs semmi szórakozási lehetőség, stb.".
Eleve egy hülye paraszt vagyok, aki nem jár színházba, Gödörbe, kiállításra, stb. - legfeljebb egy jól felszerelt konditerem hiányozna. A plazáktól hipermarketektől úgy átlag 5 perc után kapok idegrohamot, továbbá gyűlölöm a tömegközlekedést, az aluljárókat, a tömeget. A munkámon kívül semmi, de semmi nem köt a fővároshoz. Nekem ugyan nem lenne gond, ha hétvégenként a kölkökkel kirándulnánk, néha lenyírnám a füvet, bütykölném a motoromat - legfeljebb ezeket úgy tennem, hogy másokra is tekintettel vagyok.
Mindezzel együtt Üröm-Pilisborosjenő a legtávolabbi, amit még vállalnék, egyszer kellett délelőtt megjárnom a Bp.-Pilisvörösvár utat esőben, csúcsban, egy életre elég volt.

ziza133 2010.10.05. 14:12:29

@MTFUN: LOL, ugy latszik itt betalalt a post :D

Gera 2010.10.05. 14:13:20

Kimaradt a 45 fokos, 5 méter hosszú garázslehajtó, amin csak terepjáróval lehetne lemenni (más felakad), de az meg nem fér be az ajtón. Így lesz aztán tényleg lomtár a garázsból :)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.10.05. 14:13:41

@ziza133: az, hogy te inkább a tisztaszobában torrentezel a sparherd melegénél az legyen a te egyéni szociális problémád :) más szeret beülni mondjuk a cirkó-jezírbe, aztán leülni egy parkban stb... a modoros, vizslával az oldalamon faluszéli erdőben rajkodás sem mindenkiél életcél (ezt mondjuk nem te írtad).

Arról nem beszélve, hogy pesten is lehet rengeteg olyan helyen lakni ahol csend van és nyugalom, de 15 perc a deák tér csak ahhoz tényleg sikeresnek kell lenni. aki meg kevésbé sikeres, az lakhat "lakótelepen" is mint én, ami egy 10 emeletes házsor egy erdő szélén, patakparttal. és a Deák tér még mindig csak 40 perc :)

házisárkány 2010.10.05. 14:16:48

Szétröhögtem magam, nagyon tetszik az írás. :-)

Amúgy mi éppen két panellakást árulunk, mert szeretnénk kertes házat (megígértük a cicáknak), csak senki nem akarja megvenni. Elkezdtünk nézelődni főleg a XVII. kerületben, illetve Csömörön, mert az anyagi lehetőségeink végesek lesznek akkor is, ha elmegy mind a két lakás, hát mit mondjak, könyvet lehetne írni a kínálatból. Na meg az ingatlanközvetítőkből! A kedvenceim: hihetetlenül forgalmas, zajos út melletti ház, egymás szavát csak kiabálva értjük, mire az ő megjegyzése: "csak egy busz jár erre" (ez azóta szállóige lett köztünk). Mondjuk, hogy kertet(!) szeretnénk, erre megmutat két olyan ingatlant, ahol a ház által szabadon hagyott terület 90 százaléka le van betonozva. A harmadik elfelejt szólni, hogy a kert végéban egy mobiltorony ékeskedik. Ja, az nem zavar senkit! Szerinte... de aki mindent vitt: XVII. kerület, kellemes(nek tűnő) ház, nem is rossz az elosztása, amikor valami brümmögést hallunk. A - természetesen - tujákkal határolt kerítésen átlesve a szomszéd kertbe, döbbenten látjuk az ott sorakozó 9 autót. Ki az utcára, onnan is megnézzük, hát látjuk, hogy a mélygarázsban karosszérialakatos üzemel, innen a brümmögés, ami egyre fokozódik, mint a nemzetközi helyzet. Kérdezzük ingatlanostól, hogy hátezmegmi? Tulajdonos válasza: Ja, csak a szomszéd gyerekei is itt tartják az autójukat, nincs itt semmilyen műhely! Hát látom, vazze! Meg főleg hallom...

Ennek ellenére költözni akarunk, mert a gyep, az a szép, ződ gyep, az nagyon hiányzik. A gyep.

pPanni 2010.10.05. 14:18:04

biztos van valami tanulmány arra, hogy hány nm élettér kell a komfortos élethez. Komfort az, hogy mindenkinek legyen elég tere, de ne dögöljön bele a család a fenntartásba (anyagilag se meg fizikailag se). Onnantól meg csak a jó térbeosztás a lényeg.
Az emberek olvasgathatnának, mielőtt ilyen döntéseket hoznak.

pPanni 2010.10.05. 14:22:25

@házisárkány: költözzetek a kinézett környéken egy-két hétre panzióba, és nézzétek meg, hogy hogyan tudjátok megoldani a napi rutint. A gyep, na az meg sok gondoskodást, vizet, nyírást igényel, hogy szép zöld legyen (nyáron az egekben a vízszámla, ha kicsit szárazabb a szezon).

pPanni 2010.10.05. 14:23:41

@házisárkány: ja, és mi van, ha a cicák nem szeretnek kertben lenni, mert megszokták a lakást? és ha kinti macskák lesznek, akkor viszont elcsavarognak, és nagyobb az esély, hogy idő előtti elmúlásban részesülnek. SZerintem.

mocc 2010.10.05. 14:33:03

@pPanni: mire nem jó a fúrt kút az udvarban...

pPanni 2010.10.05. 14:36:15

@mocc: Budapesten? Hát kíváncsi lennék rá, adnának-e engedélyt kútfúrásra.
Meg a kút is helyfüggő. Mostanában a talajvíz sem ott van mindig, ahol szeretnék.

ziza133 2010.10.05. 14:36:45

@d'oh: "az, hogy te inkább a tisztaszobában torrentezel a sparherd melegénél az legyen a te "
???
En BPen laktam, es ott torrenteztem mozi helyett, ahol a cigany kolykoktol nem lehetett filmet nezni.
Most egy meg nagyobb varosban elek amugy. Es mosolygok a varosi let hangoztatott "elonyein" :)

De ahogy latom te sem tudtal felsorolni egy elonyt sem :D Ja de, bennt vagy a Deak-teren. Aztan akkor mi van? Egy ocsmany hely az, miert jo odaerni 15 percen belul? Odamesz aztan hazamesz? Vagy mi?

CO2 2010.10.05. 14:40:25

@KaPé: Én 30 évig laktam budapesten. Elég is volt. Most a 90 nm-es házra fizetek annyi rezsit mint a 47m2 távfűtésesre.. Bót 1 percre, doki (sztk is) kb 3 percre, posta, ovi suli 4-5 percre. Busz és vonat 3 percre sétailag. Ja Aldi, spar, lidl stb közelben. Vasárnap nyáron 9-ig nyitva amúgy csak 6 ig kb. Hétköznap 8 ig... Minden ucca aszfaltos jobb mint bp-en nagyságrendekkel... Imádjuk a gyerekekkel a hattyúkat etetni, bringázni stb. A közösség kb 1000x jobb mint budapesten ahol max anyázás megy. Egyáltalán van közösség.. Én szintén a családi házra szavazok (nem a 3 szintes kifűthetelenre..)

2010.10.05. 14:41:16

@házisárkány: Az ingatlanos egy különlegesen gusztustalan állatfajta, csak egy jól kifejlett meztelen csigához tudom hasonlítani. Sajnos őt nem lehet elintézni egy-két csipet sóval.

Mi is árulunk lakást, annak ellenére, hogy minden hirdetésben bazi nagy betűkkel szerepel, hogy ne hívjon ingatlanos, folyton próbálkoznak. Két-hármat meghallgattam, döbbenetes a pimaszságuk és az, hogy valójában mennyire nem akarnak foglalkozni a lakással.

házisárkány 2010.10.05. 14:44:42

@pPanni: A gyep idézet volt (Égigérő fű, alapmű :-)), valójában a hideg kiráz az ún. gyep-tuja típusú kertektől. Mi igazi, gyönyörűséges mini botanikuskertre vágyunk, egy kis tavacskával, tavirózsával (ez a kedvenc virágom), selyemakáccal, vörös levelű japán juharral, pampaszfűvel, tavasszal krókuszokkal, teli illatokkal és színekkel, madarakkal, bogarakkal, kutyával, cicákkal, szívvel, lélekkel. :-)

A cicmákokat valóban féltem, de olvastam, hogy van egy olyan megoldás, ami hasonlít a villanypásztorhoz. Egy nyakörvet kell adni az állatkákra, és akkor nem tudják elhagyni az őrzött területet.

2010.10.05. 14:44:44

@mocc: JObbat mondok, esővízgyűjtő. Egy 100 nm-es ház tetejéről már igen komoly mennyiségű vizet lehet begyűjteni. Természetesen nem a tódott-fódott olajoshordókból alkotott rendszerekre gondolok, de viszonylag szerény költségvetésből megoldható.

házisárkány 2010.10.05. 14:45:47

@pPanni: A gyep idézet volt (Égigérő fű, alapmű :-)), valójában a hideg kiráz az ún. gyep-tuja típusú kertektől. Mi igazi, gyönyörűséges mini botanikuskertre vágyunk, egy kis tavacskával, tavirózsával (ez a kedvenc virágom), selyemakáccal, vörös levelű japán juharral, pampaszfűvel, tavasszal krókuszokkal, teli illatokkal és színekkel, madarakkal, bogarakkal, kutyával, cicákkal, szívvel, lélekkel. :-)

A cicmákokat valóban féltem, de olvastam, hogy van egy olyan megoldás, ami hasonlít a villanypásztorhoz. Egy nyakörvet kell adni az állatkákra, és akkor nem tudják elhagyni az őrzött területet.

Jerky_Master 2010.10.05. 14:48:51

@házisárkány: velünk ilyesmi esett meg:
összevissza kavargás, az ingatlanos asse tuggya, hány óra, de a céllakás mellett feltűnik egy érdeklődő nyanya, "kit keresnek?", anyádat, házmester, mellette három ronda kis vakarcs üvölt megállás nélkül. eladhatatlan így bármilyen lakás. max. ha lebaltázzák a tulajok a nyanyát.

Váci úti lakás, magas emelet, de remegnek az ablakok a kinti forgalomtól, amik jól kizárták a hangot, de néha ki is kell nyitni. Kinyitjuk, hangorkán, mintha forgalmas reptér kifutóján lennénk, ablak becsuk, szevasz.

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.10.05. 14:48:55

@ziza133: nem állt szándékomban előnyöket felsorolni, kinek mi az előny. nekem előny, hogy bő fél óra a deák tér (csak egy példa, írhattam volna bármit), és nem egy órás hendikeppel indulok a Volánbusz miatt mondjuk. hanem 8 percenként megy busz a ház elől az 5 percenként járó metróhoz. éjszaka 30 percenként van az egész várost átszelő járat. másnak az az előny, hogy reggel 6kor fát vághat meg füvet nyírhat a vidéki élet jegyében, vagy egy sáros fóti/maglódi mellékutcában lakik, ahol csak azért nincs forgalom mert kevés embernek futja Hummerre a környéken.

kinek mi.

labi 2010.10.05. 14:49:52

@pPanni: Meg a 13 köbméteres esővíztározóm... :)

mocc 2010.10.05. 14:50:10

@Brother Love: esővízgyűjtő tényleg faszaság, de nekünk jelenleg "csak" egy fúrt kút ál a rendelkezésünkre a locsoláshoz. mondjuk, idén nem kellett használni... de az utóbbi időben ez már a sokadik város vs vidék poszt. Vagyis a kommentek mennek el sokadjára ebbe az irányba. Értelme?

2010.10.05. 14:50:13

@házisárkány: Az kegyetlenség. A macsek szabad állat, villámgyorsan félvaddá válik akármelyik szobacica. A szomszédunk elhízott, lomha perzsája nyaranta "leköltözik", egy hónap alatt lefogy és onnatól ő a környék réme. Kutyákat ver meg és nincs olyan apró állat, amelynek szétcincált tetemével ne örvendeztetné meg a gazdáit: egér, patkány, pocok, sikló, vakond, lótetű, kismadár, galamb, sőt, egyszer egy fácánt is megtépett.
Tessék, még egy érv a családi ház mellett: jobb a macskának és a gazdi mindig kap ajándékokat.

ziza133 2010.10.05. 14:50:39

@Brother Love: "döbbenetes a pimaszságuk és az, hogy valójában mennyire nem akarnak foglalkozni a lakással. "

Irj mar peldakat :)

mybudapest · http://mybudapest.blog.hu/ 2010.10.05. 14:51:54

@házisárkány: "gyönyörűséges mini botanikuskert... teli illatokkal és színekkel, madarakkal, bogarakkal, kutyával, cicákkal, szívvel, lélekkel." "cicmákok"

no offense, de ezek gyönyörű kis modorszirmok a poszt kerti tavacskáján :D

2010.10.05. 14:52:20

@mocc: semmi. Éljen a kisváros!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.05. 14:52:46

@házisárkány:
Macskákat nem lehet igy bezárni... mi most épitkeztünk, lakásmacskákkal költöztünk ki, ráadásul kaptak a nyakukba két vizslát.
A nagyobbik leszarja az egészet, vidáman közlekedik a macska-kutyaajtón keresztül ki-be. A középső magáévá tette a huzatos garázst, és a szomszédokhoz csavarog folyton. A legkisebb még hülye, neki csak a kaja a fontos. Annyira, hogy képes odamenni a vizslákhoz kaja közben... :D

A poszt egyébként találó, csak ebben az utcában megtallható minden tipus. Egyelőre még mi is ide tartozunk a sitthalmokat tekintve :]

házisárkány 2010.10.05. 14:58:27

@d'oh: Köszi. Tudok még hasonlókat. :-)

Zorgo 2010.10.05. 14:59:01

Nagyon egyszerű pedig a világ.Aki Bp-en érzi magát a földi paradicsomban az ott vásárol lakást, aki pedig megunta a városi környezetet az elkezdi megvalósítani a kicsi álmát egy kertvárosban.Lehet gúnyosan bírálni ezt az elképzelést, de bennem mindig ott a nagy kérdés, vajon nem csak az irigység ami ilyenkor kiszökken a panel lakó tollából?

delle 2010.10.05. 15:02:31

@pPanni: Nem hiszem, h sok engedély kellene hozzám kihívsz egy kútfúrót, kijön egy rakat műanyag csővel, megoldja pár óra alatt, utána nem kell csapvízzel locsolni, max a szivattyú villanyfogyasztása játszik. Ha meg engedély kellene hozzá, akkor sem bukhatsz le, ha nem kérsz, mivel a kút nem is látszik ( feltéve, ha nem az utcára, a ház elé teszed ). A környéken, ahol lakom ( Budapestről van szó ) a fél utca ilyen fúrt kutakról locsolja a füvet.

2010.10.05. 15:03:02

@ziza133: Gondosan tanulmányoztam a környéken kínált, hasonló adottságú lakások árait. Ez legyen mondjuk 30 milla. Meghirdettük 28 milla (hangsúlyozottan)irányáron, gondolván a pangó piacra is.
Erre jött egy kis takony, közölte, hogy ő el tudja adni 20-ért(!), abből jön le az 5% jutaléka. Elmagyaráztam neki, hogy nem 20-ért, hanem 25-ös azonnalos ajánlat volt már, de nem akarom mindenáron eladni, úgyhogy mehet a faszba az ajánlatával. De kössünk szerződést...

A másik, hogy kijön a barom, és elkezdi a lakás szörnyű hátrányait ecsetelni: földszinti és zajos. (Mindkettőről tudok, a földszint igaz, a zaj relatív, Piliszentkereszthez képest valóban, de pl. körúthoz képest csendkirályság. Városi lakás baszd meg, nem tanya vagy zuglói zsákutca.)

Ezek után - alátámasztandó a pofátlan jutlékigényét - arról papol, hogy mennyi munkája van vele. (Kit érdekel?) Egyébként semmit nem csinál azon kívül, amit te is megtehetsz - hirdeti a neten.

Ha az általa hirdetett lakásokról kérdezed, kiderül, hogy semmit nem tud (közös költség, mikori építés, stb.) egy alaprajza nincs a lakásról, stb.

Pofátlanul azt hazudja, hogy "Épp ilyen lakást keres 30-40 ügyfelünk." stb.

Ingatlanosokkal kizárólag súlyosan negatív tapasztalataim vannak.

ziza133 2010.10.05. 15:03:13

@MTFUN: nagyon nem vagod a postot..

Winston Smith 2010.10.05. 15:04:36

@MTFUN: Tipikusan nem a poszt által kifigurázott arcokat ("Az agglomerációs építkező") szokás irigyelni, hanem akik a szép keretes házat a városhatáron belül tudják megvalósítani, és lehetőleg nem Rákosrettentőn vagy egy vasúti töltés mellett, hanem a város valami szép részén. Pl. II., XII., III., XI. kerület egyes részei.

Frucsasz 2010.10.05. 15:04:55

Áhhhhhhh... mintha a mi házunkat írtátok volna le :):) (nem a cigánypalota, hanem a többi: süllyesztett garázs, amibe végül szerszámok, 'tartalékba megtartott' régi bútorok kerültek, lyukas kőtégla, ebédlő, kaláka, Riders Digest... ÉS igen, én is elköltöztem, a régi szobámat pedig raktárnak használom :)

Winston Smith 2010.10.05. 15:06:51

@Brother Love: Nem is értem, miért van még szükség ingatlanosokra. Az internet ingyen és bérmentve összehozza a keresletet és a kínálatot, az ingatlanos meg mehet a gyárba hegeszteni.

pPanni 2010.10.05. 15:06:59

@MTFUN: nincs irigység. Az átlagos városból KIköltözőkről van szó. Van, aki csak a flaszteron érzi magát jól, aután kiköltözik, aztán vágná ki az orgonát, "mert minek az. Csak az asszonyok miatt maradt meg, mert épp virágzott, és szép volt" (ez konkrétan egy megtörtént párbeszéd). Az nem zavarta, h a szomszédot csak egy tyúkháló választja el, és a tökét nem tudja úgy megvakarni, hogy ne lássák. :)
(gödi nyaralóból upgrade-elt lakóház, még átalakítás előtt)

Csili655 2010.10.05. 15:07:22

@házisárkány:
Mi hét éve költöztünk akkor 8 éves cicával agglomerációba. Előtte ivartalaníttattuk a nemkívánt szaporulat megelőzése érdekében.
Azonnal feltalálta magát, az összes egeret elpusztította a környéken (mindig behozta őket dicsekvésből), nyáron kint alszik a teraszon, télen viszont egyáltalán nem szeret kijárni (akárcsak én), olyankor jobban fogy az alom.
A rezsink valóban ugyanannyi, mint a feleakkora panellakásé volt, viszont a benzinköltséggel számolni kell, aki nem akar a tömegközlekedni. Márpedig az még Bp. határától 20 km-re is embert próbáló. Oda-vissza pedig már háromszor annyi időt töltesz utazással, mintha kocsival mentél volna.

Mimas 2010.10.05. 15:11:04

@Jerky_Master: ha egész éjjel "szellőzött" márpedig szellőzött -, akkor legfeljebb egy lángszóró tudná felmelegíteni az ülőkét, készüljön akármiből:).

@Ringlósztár: ennél csak a londoni "old cottage" ház volt jobb. Szimpla ablakok ("nálunk hivatalosan nincs tél, csak minden évben meglepődünk"), fűtés a fürdőszobában nincs, ellenben kettő darab ablak igen. Fütyült a szél, miközben zuhanyoztam. Hangulatos volt. Ehhez képest az itteni fűthetetlen vizes helyiségeket legalább be lehet lehelni...

2010.10.05. 15:13:47

@Winston Smith: elképzelhető, hogy valaki szeretné eladni a lakását, de nincs ideje, türelme a vevőkkel szarakodni - ebben az esetben O.K. a dolog, a használt autóimat én is hagytam már kereskedőnél, ha nem volt kedvem cigányokkal, piti bűnözőkkel alkudozni.
valójában inkább az a megdöbbentő, hogy magas jutalékért semmiféle kötelmet nem vállalnak, egy rohadt tulajdoni lapot nem kérnek ki, stb., magyarán - szerintem - semmit nem csinálnak.
Komolyan fontolgattam, hogy a legközelebbi hiénát leviszem a pincébe, összeverem és bezárom a régi csatorna-összefolyóba...

2010.10.05. 15:15:13

@Mimas: meg azok buzi csapok, egyik kopasztóvízzel, a másik folyékony hidrogénnel, a mosdó két szélén, egy méterre egymástól...

2010.10.05. 15:17:30

MOst jut eszembe: több 90-es években épül családi hodályban láttam olyat, hogy egy bidé pl. teljesen önálló helyiségben volt, vagy pl. a fürdőszobában, ahol viszont WC nem volt.
Itt hogy működött a dolog? Szaros seggel átsétáltak a bidéhez?!?

házisárkány 2010.10.05. 15:18:32

@Csili655: Igen, engem is a bejárás aggaszt. Ezért néztük Csömört, mert arra jár a HÉV, a XVII. kerületbe pedig mst épül ki a buszfolyosó, és ez a két terület talán még megfizethető két leendő volt panelprolinak. :-) Mogyoródon is találtunk volna gyönyörű, panorámás telket, csak éppen kiszámoltam, hogy kb. öt év alatt elautózunk annyi benzint, amennyivel olcsóbb a telek. Innentől kezdve pedig csak viszi a pénzt a bejárás.

Leginkább az dühít fel, hogy simán dolgozhatnék otthonról, távmunkában, nem kellene naponta kétszer 1-2 órát utaznom, ha a főnököm kicsit is rugalmasabb lenne. Akkor aztán lakhatnánk Piripócson is, sőt amikor Hurghadán nyaraltunk, felvetődött bennem a gondolat, hogy a tengerpartról küldözgethetném interneten az anyagokat. :-)

Mimas 2010.10.05. 15:18:41

@Brother Love: európai ember azt nem értheti, valószínűleg azért, mert nincs értelme.

Mimas 2010.10.05. 15:20:27

@Brother Love: (eltűnt az éterben a hsz.) európai ember azt nem értheti, valószínűleg azért, mert nincs értelme.

házisárkány 2010.10.05. 15:22:20

@Csili655: Ja, és a bársonytalpúak (Figyelsz, d'oh? Ez neked szól! :-)) már ivartalanítottak, mivel lakásban sem túl praktikus az ivaros kandúr tartása, tekintettel a spriccelésre.

Hát, nehéz kérdés a kint vagy bent tartsuk a cicát. De nagyon szeretném már, ha ezen kellene tipródnunk! :-)

mocc 2010.10.05. 15:23:27

@Brother Love: Egyetértek. Meghirdettem a pecót, a sokadik ingatlanos telefonjára úgy gondoltam már, hogy oké, nézzük meg, mit tud. Csávó kijött, nekiállt fikázni a lakásomat (kurvaannyát!), hogy hát nincs lift a házban, és az elrettentő, és a harmadik magasan van, és a ház régi(bazmeg, milyen legyen a Palotanegyedben?), és ennyiért nem lehet eladni. De azért szerződjünk, neki 5% jár, de vigyük lejjebb az árat. Elhajtottam, 3 hónap múlva elment a lakás nélküle is.

LionOfZion 2010.10.05. 15:26:46

75%-ban igaz a volt barátnőmék házára, a többi 25% csak azért hiányzik mert még nem készült el:))

murunga 2010.10.05. 15:27:17

@Brother Love: lehet hogy a szaros seggüket kitörölték és a bidét csak pinamosáshoz használták. esetleg szennyes ruha beáztatáshoz.

ehhez az opcióhoz mitszósz?

Dr Milton 2010.10.05. 15:30:33

Borzasztó érzés volt ezt olvasni. Kisstílű, ügyeskedő alantas emberek képe jelent meg előttem, amitől borsódzik a hátam. Üllő negativ agglomeratios településként történő szerepeltetése szomorú, de igaz. Nem tudom, hogy máshol is így van-e de Üllőből az utobbi 5 évben egyfajta lakótelepet csináltak. Pusztán hirtelen pénzszerzési vágyból felparcellázott telkekkel /nyeles-telek, megépült házak hátsó udvarára épült lakótelepek, 1 keskeny szűk telken 4 ház felépítése/ elvették a lehetőséget a már itt élőktől és az újonnan kiköltözőktől is, hogy rendes külvárosi körülmények között éljenek. Gyakorlatilag 30km-re a várostól egy zajos, unalmas faluba jönnek ki ahol még nyugalmuk sem lesz a nyakukban levő szomszédoktól.

Külvárosi/agglomeratios lakóövezetben tilos lenne 1000m2-nél kisebb telkeket parcellázni.

Fapuma (törölt) 2010.10.05. 15:33:16

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: na, téged barátom megsajnáltalak. :)

1ébként fasza, főleg a kommentekkel kiegészítve.

mocc 2010.10.05. 15:36:18

@Dr Milton: Igen, Pátyon áthaladva mindig csodálkozom, hogy az újonnan felparcellázott zsebkendőtelkekere épített puccos házak, ahol egymás seggébe látnak a szomszédok az ablakon, és a megmaradt kb.8nm "kert" vajon kinek mennyibe kerülhetett és kik járhattak jól vele...és hogy mi értelme volt ezért bárkinek is vidékre költözni...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 15:41:38

jaj a sok hülye aki szerint 'vidéken'(=nem bp) csak "parasztház" van :D

a kutya meg azért van ,hogy ugasson; részeget,idiótát,háromhást,tolvajt vagy ezek keverékét

annyi a szopás ,hogy amikor épült a ház szarért-húgyért adták a tüzelőt,tehát nem spóroltak négyzetméterrel a jómunkásemberek,viszont 2*-4* belefér a bp önérzetes városlakó csótányos lyuka a "paraszt" házakba ;D

Zorgo 2010.10.05. 15:44:16

@Winston Smith: Bizony, csak amíg a ház Érden megáll 20m ből, a XI ben telket sem kapni ennyiért.laktam itt is, ott is, nincsen semmi különbség a Bp tábla ezen vagy azon az oldalán,csak a telek árak.Pontosan 5 percel ülök többet az autóban mint aki a XI ben lakik, de sokkal többet kaptam a pénzemért.

2010.10.05. 15:44:17

Egyébként az összes kiköltöző megmagyarázza: "Egyáltalán nem kell sokat utazni, 20 perc alatt bent vagy."
Azután valamiért mindég 20 perc, félórákat késnek... A húsz perc meg legfelejebb motorral, vasárnap délután igaz. Valójában reggelente 50-60 percet autóban ülnek. Este, visszafelé többet.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 15:45:28

Az erkély nélküli ház nagyon jó ,hogy tudd 1988-1994 között épült:))),kedvencem amikor sörösüveg van a (fa) korlát helyén :D ,sose értettem miért nem lehetett maradék téglából vagy másból odavaszni valamit,ahelyett a "majd ha lesz rá pénz az asztalos iyen olyan korlátot csinál" életérzés helyett.

mocc 2010.10.05. 15:50:03

@Brother Love: nem, én 60 percet ülök a buszon :) De a munkám jellege miatt sem minden nap nem kell bejönnöm, és a csúcsidőket is elkerülöm. Het 3-4x napi 2 óra utazás belefér. Valószínűleg 10 évvel ezelőtt nem fért volna bele, mert akkor nekem is fontos volt, hogy olyan helyen lakjak, ahová minden szórakozóhelyről 15 perc alatt hazaérjek malájrészegen is.

Zorgo 2010.10.05. 15:51:54

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: Azért nem lehet mert leszakadna az erkély ha tégla korlátja lenne.Ha egyszer kiköltözöl Te is, megtanulod a gyakorlatiasabb gondolkodást :)

choko 2010.10.05. 15:52:23

...imádom Budapestet...Budapest egyik peremkerületében nőttem fel, de beköltöztem a belvárosba, egy új épitésű ingatlanba, van egy óriási belső kert és csendes, nyugodt...nem bántam meg a költözést:-)))
Ja, valaki kérdezte: kisbolt 5 perc...ALDI/SPAR 5 perc, metró 5 perc, MÜPA 10, Nemzeti Szinház 10 perc!
Nem szeretem az agglomerációban található Auchan, Tesco...stb. helyeket, nem is hiányoznak!

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.10.05. 15:54:42

@Fapuma:

őszintén örülök, hogy a nyomorommal mosolyra tudtalak fakasztani.

Zorgo 2010.10.05. 15:54:59

Gondolom ez valahol életkorfüggő is, hogy mikor hol szeretnénk élni.20 évesen legyen közel a szórakozási lehetőség, lehetőleg tömeggel elérhetően.40 felé pedig felértékelődik a csend, és nyugalom.Főleg ha laktál olyan társasházban ahol lábujjhegyen kellett közlekedni, és egy szög beverése előtt lakógyüllést kellett tartani, kézfeltartásos szavazással.

ziza133 2010.10.05. 15:58:43

@MTFUN: "Ha egyszer kiköltözöl Te is, megtanulod a gyakorlatiasabb gondolkodást :) "
....akaod mondani a kibaszott kisstilu ocska igenytelenseget

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:00:58

@MTFUN: 25 éve "ki vagyok költözve",ja leszakadna...hagyd már magad,akkor csak macska járhat az erkélyen?Jó okosságot mondtál és egy nagy faszság lett belőle,nem baj van ez így.

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:06:08

@Infomaker: Topo: "Azért az a gyerek Gyömrőn is találhatna spanokat, akikkel tud bandázni. Bár nyilván minél idősebben kerül oda, annál szarabb."

Saját tapasztalatból kiindulva, én is agglomeráció-lakó vagyok, és nem oda születtem. Sajnos, a "bennszülöttek" egy nagyvárosból agglomerációba (ergo falura) kiköltözött tizenévesnek mondjuk - legalábbis ez az én véleményem - menthetetlenül prosztó, falusi társaság, valahogy - akárhogy is próbáltam nem úgy nézni rájuk, valahogy BAROMIRA nem az az érdeklődési körük, a modoruk, a viselkedésük, mint egy nagyvárosban felnőtt tininek. Harsányak, (túlságosan) szókimondók, szangvinikusak, rámenősek, hamar skatulyázók, egyszerűek mint a bot. Ez egy költő számára a "bukolikus ember" alaptípusa. Egy nagyvárosi embernek meg a "tajparaszt"-é :)

Zorgo 2010.10.05. 16:09:30

@ziza133: Igen,szar nekem,és igénytelenül élek egy 150nm es új házban,amit fűteni,fenntartani is tudok.:) A nagy,gondozott kert csak hab a tortán.Nagyon szar nekem,és nosztalgiával gondolok vissza budapesti belvárosra! :)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:11:09

@Void Bunkoid: "nem az az érdeklődési körük, a modoruk, a viselkedésük, mint egy nagyvárosban felnőtt tininek."

ez sem mostanában lehetett öregem...

"Harsányak, (túlságosan) szókimondók, szangvinikusak, rámenősek, hamar skatulyázók, egyszerűek mint a bot. "

érdekes ezeket meg a városi taknyoknál tapasztalom,amikor kiszabadulnak nagyfater paneljából

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:11:40

@Void Bunkoid: a legnyilvánvalóbb jellemző az, hogy én pl még sosem találkoztam olyan nagyvárosban felnőtt 18-25 éves emberrel, aki KOMOLYAN (tehát nem azért kattintott rá, mert kirakták a napiszarra/puruttyára/etc) hallgatna vagy valaha is hallgatott volna lakodalmas zenét, dzsoss és juttát, emszí havert és tekknőt, modernebben közül mondjuk SPt vagy oláh ibolyát vagy bármelyik más megasztár-szereplőt.

Az agglomerációs bennszülöttek (a fehéremberek is!) ezeket a "csodás" előadókat előszeretettel szokták nyomatni a buszmegállóban természetesen kihangosított tízezer forintos elgé mobiltelefonon.

És tetszik nekik...

Zorgo 2010.10.05. 16:13:02

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: kedves idióta fórumozó,számold ki mennyi a tégla korlát tömege, talán rájössz,hogy miért nem ebből csinálják..!

mocc 2010.10.05. 16:14:57

@Void Bunkoid: Szóval a vidéki tinik hamar skatulyáznak. Hát te?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:16:28

@MTFUN: a téglából nem csak tömör húzott falat lehet építeni te nyomorult,de egy 80 centi magas meg 2 méter hosszú téglafal neked lezúzza az erkélyt bazmeg :D,amikor két részeg állat 120 kilóst is kibír

Void Bunkoid 2010.10.05. 16:20:55

@mocc: naná, hogy én is, sajnos tíz éve közöttük élve előbb-utóbb átveszi az ember pár rossz szokást :)

A belváros közepére költöző vidékiek is fel szoktak venni rossz belvárosi szokásokat, pl. ha már három villamosmegállóra vannak csak az otthonuktól sem bírják ki, hogy ne faszbúkoljanak egyet az ájfónjukkal, szintén hülye zenék hallgatása csak a másik oldalról, liberalizmus, etc. :P

Zorgo 2010.10.05. 16:23:45

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year: hja,hogy neked ilyen kis szar erkélyed van csak :) Ok,oda rakjál téglát, amilyen igénytelen vagy.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.10.05. 16:29:22

@MTFUN:a posztban lévő tipikus házakról volt szó,fospumpa

scsaba1 2010.10.05. 16:31:25

@Dr Milton:

Üllőn a legjobb azon a új parcellázású részen lakni, ami mellett a körforgalomtól visz az út egy felüljárón keresztül a 2x2 sávosig. Gyakorlatilag a kertjük végében megy még egy jó darabig Európa forgalmának az 1/4-e.

scsaba1 2010.10.05. 16:34:03

@blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year:

Maradék téglából valószínűleg éppen olyan igényes korlátokat lehetne készíteni, mint a melóhelyről hazalopott betonvasakból.

Dr Milton 2010.10.05. 16:40:35

@scsaba1: Igen én is főleg erre gondoltam, ráadásul 1 háznak való telekre bepakoltak 4 (!) házat. De a falu belseje is ilyen. A régebbi házak közötti telkek feltárását úgy oldották meg, hogy 1 méter 'széles' utakon nyeles telkekre lehet bemenni ahol megépítettek egy házat a másik hátába. Van ismerősöm aki 5 éve még rendes kertes házban lakott /igaz ikerház/, azóta pedig egy lakótelepen mert 4 oldalról beépítették, valahol nem is egy házzal.

2010.10.05. 16:45:09

A mi kis falunk de szép falu.
Minden kis ház arany falú.
Arany itten a rézkilincs.
Pajta padlás mind csupa kincs.

Édeanyám! Arra kérem,
egyforintot adjon nékem.
Egyforint a fagyi ára,
Itt van a szép cukrászdába.

Fáj a fejed, nagy a lázad?
Keresd az egészségházat.
Ád a doktr orvoságot.
Megis gyógyulsz, majd meg látod.

2010.10.05. 16:57:05

@noirp: Majdnem, de a ház ugyan olyan.
Eladó egyébként.

A passió meg a falu teljesen rendben van. A palóc akcentust is meg lehet szokni. Nem jártam vele rosszul, mert ennyi pénzért rendes helyen kutyaólat sem kaptam volna, de azért nem ez a vágyaim netovábbja - hogy stilszerű maradjak a bloghoz.

Én sokhelyen laktam Gyöngyös, Eger, Miskolc, Érd, Budapest, dunán-túli sváb falu, és mindenütt a belvárosban, hol jó, hol rosszabb lakásokban. Volt ettől már jobb is, és remélem hogy nem ez lesz a végső.

nehogymárne 2010.10.05. 17:04:37

Azért vicces ez a sok sztereotípia, mert nyilván van egymillió példa, ahol pont így és pont ennyire. Persze fel lehet háborodni, és lehet bizonygatni, hogy nálunk ez mennyire másként megy (és tényleg) vagy, hogy nekünk mennyire mások az igényeink, (és igénytelenségeink) mint nektek, de ez nem igazán vezet sehová.
Ha valaki saját magával nem őszinte, mikor lakhelyet életmódot, bárakármit választ, az szívni fog. Ha valaki huszonháromgenerációs, mindenre jó kompromisszumot épít, szívni fog. Ha meggyőzöd magad arról, hogy a galaxis a "hánypercre a Deák" tengelye körül forog, könnyen nevetségessé válhatsz. Mert minden, így a lakhelyválasztás is, adok-kapok. Én például szivesen autózom, motorozok 2x1 órát egy nap, cserébe a kertért meg a többi hülyeségért, de ha neked ez nem fér bele, nem köplek le. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy jól körüljártuk az iskolákat meg a lehetőségeket mikor kiválasztottuk a falunkat, de nem nyúltunk mellé. Lett iskola, gimnázium negyven percre, de edzés és zeneiskola is megoldható Pest nélkül. A gyerekeknek nem élmény az állatkerti állatsimogató ellenben a trolibusz igen, vannak tehenek a faluban és ha szeretnénk a frissen fejt tej is megoldható lenne, igaz nyírni kell a füvet és más is nyírja, ami zúgással jár.
Ha megnőnek a gyerekek majd elköltözünk és itthagyjuk nekik, meg az unokáknak, ha meg nem lesznek unokák, akkor eladjuk valakinek, akinek éppen akkor soka gyereke és kell nekik a sok szoba. Jegyzem meg kurva jól járnak majd az általam készített arborétummal, ami akkorra lesz az igazi.

Uff

choko 2010.10.05. 17:05:23

@MTFUN:
...nem életkorfüggő, szerintem...ismerek nyugdijas "kiköltöző-visszaköltözőket"...
...szerintem az a fontos, hogy hol nőttél fel és az milyen élményeket nyújtott...aki vidéken nőtt fel és Bp-re költözött, az idősebb korban vissza fog vágyódni!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.05. 17:20:06

Na még egy kommentet arról, hogy ki hol lakik :)

2010.10.05. 17:22:19

Érdekes, hogy én 3 éve lakom falun, senkit nem ismerek.

A gyerek kiköltözött a nyáron (büntiben volt, de már tibbá is ment, elég volt neki annyi) két hét mulva a korosztályát már ismerte,meghvták buliba, tudta, hogy hol lehet füvet szerezni, ki az aki termeli is. Körbe autóztatták a falun.

Érdekes színfolt a polgármesteri hivatal előtt füvezgető srácok, meg a laptopjukkal netező hollandok, mert ott van ingyen wifi (jobb és gyorsabb mint az én otthoni netem), de lusta vagyok kimenni.

nyílméregbéka 2010.10.05. 18:16:04

A cipőlevevés-vendégpapucs a halálom. Fázós a lábam, meg különben is. Családi házas, agglomerációs haveréknál mindig le kell venni, kapok helyette vendégpapucsot, amivel viszont a kertbe kimenni tök oké, majd bejönni vele a lakásba; sőt a két kutya és a 4 macska is nagy lelki nyugalommal jár ki-be a papucstalan talpaikkal, be a házba, ki a kertbe. De akkor hol a cipőlevevés logikája, kérdem én!?

nyílméregbéka 2010.10.05. 18:43:18

@Professor Pizka: "Pókok. Én nem lelkesedem értük egyébként sem,"
Végre szóba hozta valaki a kertes házak legnagyobb átkát. Előbb említett családiházas haveromnál azóta nem ülök ki a verandára, mióta egy szép nyári este, az ötödik sör után, feltűnt, hogy a fejemtől 20 cm-re ablaküveg nagyságú pókháló közepén himbálózik egy kurva nagy pók.
Egyszer pedig lefekvés előtt vettem észre egy vad kinézetű, nagy fekete pókot pont az ágyam és a vendégszoba ajtaja között (értsd: elállta a menekülési útvonalat) - ébren töltöttem az éjszakát, egyik kezemben papucs, másikat védekező bokszolóállásban az arcom elé tartottam, hogy ha netán a dög felugrik az ágyra és megtámad éjszaka... A többiek nagyon jól aludtak.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.05. 18:51:43

@nyílméregbéka:
Nálunk a Zasszony nagyon durván pókiszonyos, de két hónap ittlakás (és 1 év épitkezés közbeni kijárogatás) alatt eljutott odáig, hogy káromkodik/sikolt és agyoncsap :D
Én csak szimplán utálom őket, ráadásul a nagyobbik vizslát idomitom a pókevésre, több-kevesebb sikerrel.

vincere 2010.10.05. 19:50:06

@mocc: egy ismerős házaspár (meg nem mondom melyik településen Pest megyében) építkezett jó pár éve egy ilyen telken. hiába a nagy ház, kert, mindkét szomszéd a seggükben volt, már nem is nagyon jártak ki, elegük lett a bejárásból (másfél óra kocsival), rájöttek, h. később a gyerekeket is cipelhetik majd be Bp-re iskolába. ezért eladták, és most a szülők kisvárosában építkeznek.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 19:52:17

@El Topo (Sgt. Elias): mit mit...akármit. focizik, horgászik, kirándul, olvas, netezik, kártyázik, akármi. de miből gondolod, hogy kizárólag a fővárosban lehet létezni? anno net sem volt, mi a város legutolsó utcájában laktunk, folyton tengóztunk, fociztunk, átjártunk egymáshoz kártyázni, sakkozni, társasjátékozni, vagy 10-15 gyerek, hol itt, hol ott. nagyobb korunkban már eljártunk így közösen moziba, vagy csak szimplán beszélgettünk kint az utcán, a ház előtt. nem vagy te túlságosan hozzászokva ahhoz, hogy kívülről jöjjön valami program?

nyílméregbéka 2010.10.05. 19:52:38

@Kőmíves Kelemen: ó, én is agyoncsapom őket (vagy ő, vagy én, csak egyikünk maradhat életben!), de mégis egy tiszta vendégszobában nem akartam szétkent bazi fekete póktetemet hagyni magam után.
Semmi más állattól nem félek, tigrispitonnal a nyakamban is van rólam fénykép, de a pók, ez az istentelen teremtmény a sátán találmánya, nem való embere közé.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 19:59:39

@Frengi: na, nekem viszont a nagyvárosból van tele a tököm, én bizony szívesen kiköltöznék egy faluba. ha olyan munkahelyem lenne, ami mondjuk itthon végezhető. ha be kell járni, nem sok értelme van.

lárvalányhaj 2010.10.05. 20:06:10

@Void Bunkoid:

Emellett a falusi kamaszok nagy eséllyel gondolják úgy, hogy a nagyvárosi srácok eltérő szóhasználata, érdeklődési köre valamiféle "nagyképűség" kifejeződése, és az illető "lenézi" a falusiakat. Ráadásul a betelepülők anyagi helyzete sokszor lényegesen jobb, mint a falusiaké, akik emiatt a betelepülőre hajlamosak irigykedéssel nézni. (Ugye egyértelműen a gyerek tehet arról, hogy vastagok a szülei.) A dolognak akár az is lehet a vége, hogy a falusi gyerekek úgy döntenek, hogy a betelepülő gyerek megrendszabályozásának ideális módja az lehet, hogy kollektíve elverik a kisdedet.
(Rokonok történetei alapján)

2010.10.05. 20:24:17

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Szép is a falusi élet.
A barátnőm kinnt járt nálam, mondja, jó lenne itt lakni, de egy tökös pasival, aki vágná a fát, havat lapátol, kis barátnője meg rebarbarás pitét sütöget.

De egyedül bámulni a csilagos égboltot, ahelyett hogy a barátnőkkel szidnánk a disznó pasikat valami jó kis belvárosi kertheységben, hát nem erről álmodik a lány.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 20:39:40

@Frengi: nem mindenki álmodik belvárosi kerthelyiségről. egy idő után megunja az ember...itt kb. húsz perc sétára van pub pub hátán, nem igazán izgat. már kinőttem belőle. a tömeget viszont utálom. mellesleg, Pestre se vágytam soha (most se), se nagyvárosba, pechemre most mégis abban lakom. és még mindig nem szeretem. igaz, kis faluan sem laktam, csak megyeszékhelyen.

scsaba1 2010.10.05. 20:49:03

Azért milyen szép már ez a kibontakozó népi-urbánus vita.

"Mer' egy nagyvárosi embernek tajparasztok a vidékiek, bezony"
"A vidékiek meg egy nagyképű lóvés gecinek tartják a városit, és ha lehet meg is verik, bezony"

scsaba1 2010.10.05. 20:52:16

@Kőmíves Kelemen:

Arra számíthatsz, hogy a rablólelkű állatorvos 10k-ra simán levesz majd az összecsípett torkú kutyád gyógykezelésért.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 21:02:09

@scsaba1:
Tudod mi a legérdekesebb? A Budapest-vidék, beleértve a vidéki városokat is a vidékbe, olyan dolog, hogy a vidékieknek atomtapló a pestről vidékre költöző, a pestieknek meg a vidékről pestre költöző.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.05. 21:03:13

@Void Bunkoid:
Hát nem is tudom, én úgy látom az átlag nagyvárosi fiatalnál senki sem harsányabb...

mdee 2010.10.05. 21:14:13

El nem tudnám képzelni a tinédzserkoromat az agglomerációban, de még a külvárosban sem, pedig Debrecennek köze sincs méretben Budapesthez.

-Na este valami buli?
-Hát, max uccsóbuszig (22:00-22:30)
-Taxi?
-(Jabazmeg minden hétvégén lenne fölös kétezrem taxira, éjszakai busz meg ugye nem jár)

Faluban ugye még a taxi sem játszik, minden héten meg valakinél aludni egy idő után elég cinkes. Ez így pont tökéletes, a lakótelep sem hangos, a lakás sem másfél, hanem ötszobás, a gimim és a főtér pedig negyed óra gyalog. Ha meg erdő kell ott a Nagyerdő, ami egy laza 30 perces séta, vagy villamos.

Stiel 2010.10.05. 21:44:23

@ziza133: Hollandiában melyik város nagyobb, mint Budapest?

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 21:52:02

@vizsla74: teljes mértékben igazad van. (eddig nem láttam, csak beleolvasgattam a hozzászólásokba). röhej, hogy egyesek szerint kizárólag milliós városban lehet felnőni, bármit is csinálni. eléggé szánalmas, ha valaki nem tudja magát lefoglalni anélkül, hogy milliónyi mozi, stb. lenne a környéken. meg az is vicces, hogy a jelek szerint egyesek szerint van főváros, és a kis falu. közte semmi, nyilván egy megyeszékhelyen nem lehet se mozi, se színház, se állatkert, se múzeum, se semmi.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 21:58:58

@noirp: na, erről eszembe jutott, hogy egyszer laktam egy magyarországi nagyvárosban (nagyobban, mint a szülővárosom, ami szintén megyeszékhely), és ez előbbiben az volt a szokás, hogy a társasház öregasszony lakói folyton lestek kifele az ablakon, hogy kihez ki jön, melyik lakó mit csinál. a nagyváros közepén.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 22:10:08

@Mitya Ivanov: olcsóbb megélhetés, hát, ha Gyulafirátótról kell bejárnom, az inkább drágább lesz. viszont nézz körül, milyen házak vannak arrafele...nem épp a szegények költöznek ki.

A Tyne folyó déli partja 2010.10.05. 22:17:20

@ziza133: volt munkatársam anyósa pl. London mellett lakik. még a közlekedés is ok, be tudna menni. 8 éve nem volt. mert minek, nem hiányzik neki.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.05. 22:47:52

Nomost én nemtom, hogy Erdélyben amit láttam, az tényleg ilyen román bádogpalota volt-e, mert nem Bánffyhunyadnál volt, de cementkupacok voltak, rendre mintha munkanapokon építkeznének. Ház meg állt bevakolatlan. Mindez valami gyógyforrás közvetlen közelében az erdőben. Nyugik meg szítták magukba a "csodavizet", remélve, hogy ettől még 200 évig élnek majd. Azt ki tudja. Lehet, a cement megköt az ereikben, és télleg itt fognak még mocorogni pár emberöltőig. Max. a precíziós mozdulatokat igénylő műveletekre lesznek képtelenek.

Címlap megint? Juhééé!! Itt nem az van, mint VBűrön, hogy "Öveket bekapcs!", hanem "Popcornt elő!" :D

Intizar 2010.10.06. 00:40:32

@El Topo (Sgt. Elias): Eee.... a leckéjét otthon? jaj, mindjárt rám zuhan a tizenkilencedik század!!!

Intizar 2010.10.06. 00:42:54

@Mitya Ivanov: Ezt a Budapest tábláig dolgot nem értem. Gyömrőről (példa) kb. negyedóra alatt lehet bent lenni a Keletin. Gondolkodjunk el erősen, hogy ugyan mivel.

Intizar 2010.10.06. 00:44:42

@Intizar: Bazz, hazudtam! Teljes fél órába fáj!!! hűj, azanyja. És azért még súlyadó sincs.

Intizar 2010.10.06. 00:51:49

@lárvalányhaj: Nahát, bezzeg a budapesti fiatalság ennél mennyivel kulturáltabban szórakozik!!!

Intizar 2010.10.06. 00:53:11

@Augur: Ez mennyire intelligens hozzáállás: rájövünk, hogy valaki valamit fasz módon csinál, mire a következtetés: hű, azt aztán nem is lehet értelmesen csinálni.

Intizar 2010.10.06. 01:01:15

@Bachterman: A többgenerációs megoldás első sorban azért nem kivitelezhető, mert a legtöbb embernek az az egyetlen őszinte szívmélyi érzelme, hogy pusztuljon el a családja (szép hazánkról beszélek). Lássuk be, így mégiscsak nehézkes.

Intizar 2010.10.06. 01:09:30

@bajor gizella: huston az houston, texas? csak érdeklődöm. szerintem tehetség kell ahhoz, hogy az ember minden élethelyzetből a szart szűrje ki.

Intizar 2010.10.06. 01:13:21

@niyabinghi: Húj, mekkora ribancság, hogy nem dobnak mindjárt a kukába jó tíz dekányi gépsonkát. Talán megtanulták gyerekkorukban, hogy az ennivalót, azt tisztelni kell, mert marhára nem jut mindenkinek.

Intizar 2010.10.06. 01:15:42

@noirp: Neba. Falun blokkház? Mindeddig azt hittem, hogy az öcsémék egyesítik az elképzelhető lakhatások hátrányait.

Intizar 2010.10.06. 01:18:50

@Zabalint: Azt, hogy az áldott, ártatlan gyerMekközösség kivel geciz, azt nem lehet kiszámítani. Naiv ártatlanok képzelik, hogy ehhez eltérő szociális háttér, neadjisten szemüveg, neadjisten hülye név kell. Semmi ilyen léha külsőségre nincs szükség. A gyerMekek minden kiváltó ok nélkül is elpusztítanak bárkit, akire kedvük szottyan.

Intizar 2010.10.06. 01:35:59

@Zabalint: Ez utóbbinak hol látjuk nyomát? Elnézést, de kábé harminc éve nem találom bizonyítékát annak, hogy a "pestiek" akárhogyan is néznének a "vidékiekre".

demostkomolyan 2010.10.06. 14:56:31

Hát a fasz tudja. 20 évig a belvárosban éltem, aztán letipliztünk Maglódra. Telket vettünk, felhúztuk a házat, ez volt kábé két év. Be van fejezve, nincs maradék tégla, sitt, faszom. Gyerekek ott nőnek, Bp-re járnak suliba, mi meg melózni. Kábé 20 perc. Vannak haverjaik, nekünk is megmaradtak, sőt, kurvára szeretnek nálunk lenni, igaz, nem basszuk ki őket este nyolckor. Közvetlen szomszéd nincs, ez mondjuk külön mázli. Tíz éve ott vagyunk és még mindig nem bántam meg. Ideológiát meg nem gyártottam mellé.

niyabinghi 2010.10.06. 15:35:10

@Intizar:

Nem az a baj, hogy nem dobta ki, hanem az, hogy szép gondosan összekockázta, úgy adta oda szerencsétlen kiscsajnak, az meg nem mert szólni. Az a baj.

Rekhit 2010.10.06. 16:57:18

11 éves koromig egy kisvárosban laktam, ott átéltem a költözzünk családi házba, mert az milyen jó mizériát. pár év múlva válás, félkész ház eladása (durva megalomán beütés megvan a méreteiben). Utána nyugat-magyarországi nagyobb város, majd onnan is agglomeráció. a kamaszkoromat tönkretette az állandó bejárás, és buszhoz igazodás, haveroknál csövezés. nem a bulik maradtak meg, hanem a buszmegálló üvegének betört pókhálómintája. most pesten vagyok egyetemista, és inkább szikkadok egy albiban a város közepén, minthogy még1x életemben vidéken kelljen laknom. ha saját lakásom lesz, a munkahelyem szájába és/vagy tömegközlekedési csomópontba fogom pozicionálni. ha meg majd annyira zöldet akarok látni, bekapcsolom a national geographicot. szerintem ha lesznek gyerekeim, nagyon meg fogják köszönni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.10.06. 18:06:03

@Rekhit:
én falun nőttem fel, 45 perc buszozás volt a megyeszékhely (suli, haverok, bulik). Bizony sokszor mattrészegen kellett várni a hajnali buszra télen is, ha éppen nem volt hol aludni. Kurva szép emlékek ezek is, és szánom a mai fiatalságot, hogy olyan puhapöcsök lettek, hogy kocsi nélkül meg akarnak halni.

A 90-es években nem volt mp3 lejátszó, átaludtuk a bejárást a buszon. Hazafelé dettó.

Jah, és a haveroknál csövezés egy-egy buli után? A legnagyobb királyság! Amikor összerókázod a fürdőszobát, és össze kell takaritanod, mielőtt felébrednek az ősök :D
Én csupa szép emléket örzök, és nagyon kevesen nem tudják elfogadni azt, hogy nem akar mindenki a fővárosban élni, a "sűrűjében".
Az a legnagyobb baj a mostani fiatalokkal (hogy modoros legyek), hogy lófasz kitartás sincs bennük. Hogy a picsába akartok igy sikeresek lenni? Azért küzdeni is kell ám, nem csak betenni a picsátokat a jóba, és lapulni...

A Tyne folyó déli partja 2010.10.06. 19:59:46

@Rekhit: hát azt tényleg biztos meg fogja köszönni, hogy zöldet csak tévében lát, tényleg tök jó dolog...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.10.06. 21:30:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Hát, nagyon remélem, hogy a gyerekeim még egy darabig legalább nem látnak _zöldet_.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.06. 22:06:56

@Intizar:
Ha tudsz olvasni, az itteni kommentek között is találni fogsz néhány hozzászólást, ami ezen ellentéten alapul pro és kontra.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.10.06. 22:09:20

@Rekhit:
"ha meg majd annyira zöldet akarok látni, bekapcsolom a national geographicot"

Hát éppen ez a baj...

Rekhit 2010.10.06. 22:34:27

@Zabalint: Nem a természet utálatára akartam kihegyezni, v. ilyesmi. egyszerűen csak annyi, h. nem tett boldogabbá, mintha a városban lakhattam volna.:) de ez persze az én véleményem. a pörgést preferálom inkább, mások a nyugalmat.

Celtic 2011.01.17. 16:27:06

Baszki, ezt is csak most olvastam :) Hany ilyen hazat lattam gyerekkoromban nagyanyameknal (naja, 70-es evekben kalakaban felhuzott, vakolatlan, termeskoves :) meg kesobb a szomszed falvakban :) Gyonyoru leiras volt :)

[c] 2014.09.30. 06:54:23

@Zorgo: "Ha valaki azt mondja,hogy jobb a büdös, koszos, zajos Budapesten lakni annak elment az esze."
Hm. Ha van mit a tejbe aprítani, akkor Budapest se csak "büdös, koszos, zajos" paneldzsungel ám.
Ha Budára nem is futja, azért akad szép számmal olyan külső kerület, ahol a kertváros nyugis és élhető.

[c] 2014.09.30. 06:54:31

@lárvalányhaj: Az 1-es simán csak paraszt, a 4-es meg megtalálja a lelki békéjét, mit nem lehet ezen érteni? :)

[c] 2014.09.30. 06:55:20

@lárvalányhaj: "Az építkezést a leggyakrabban Anyu találja ki, többnyire olyankor, amikor otthon van egy pici gyerekkel, és jó sok ideje van ilyesmiken gondolkozni."
Én inkább a fordított felállást látom; Apu barkácsolni akar a garázsban, meg autót szerelni, meg kertészkedni, meg majd milyen fasza lesz a kisklambóval együtt focizni a kertben; Anyu erre jön az elképzeléseivel, melyekre természetesen lesz pénz "majd" - aztán nem lesz, és Anyu gazolhat a kertben, meg szívhat az óvodahiány miatt.
süti beállítások módosítása