A vidéki Mamáéknál

2010/03/24. - írta: Modor Tibi

-Na jól van akkor, Gabikám. Üdvözlöm Apádékat. Mondd mëg a Ferinëk, hogy majd a hétën benézëk valamikor pár liter Ezërjóért.

-Átadom, megmondom. Köszönjük szépen, viszlát. Srácok, gyertek, leszállás! Köszönjetek el a buszvezető bácsitól. Irány a Kossuth Lajos utca.

(folytatás innen)

A katolikus templom melletti buszállomástól csak pár percnyi séta a szülői ház - a folyton a kerítéseknek ugró, nyáladzva tomboló házőrzők miatt a család az úttesten halad céltudatosan. A hideg, kora tavaszi levegőben a trágya és a füst szaga keveredik, mezőgazdasági gépek berregése-zúgása, csettegők pöfögése és mindenhol kutyaugatás adja a falu alapzaját.

 

Kossuth Lajos utca 18. Ahogy az egész környéken, itt is gyönyörűen gondozott az utcafront a vízelvezető árokkal, az illesztéseknél mohanőtte betonlapokkal kirakott járdával, rengeteg virággal és szögletesre nyírt bukszusbokrokkal. A családi ház klasszikus kádárbarokk kockaház sátortetővel, szépen vakolt, sormintás, színes faszáddal. Gábor a helyi szokásnak megfelelően nem csönget, csak leakasztja a kulcsot a kerítés belső oldaláról, és már nyitja is a kaput. Belépve jobbra végig konyhakert, majd rögtön a szomszéd házának hátsó fala a vizes helyiségek szellőzőablakaival, amit az a szemétláda Hlavati a mesgyére épített: így az eresz már átnyúlik Flaiszékhoz. A kert rendezettsége az utcáról láthatósággal fordítottan arányos: a tyúkudvar környéke már koszos, többéves rongyokkal, csetresekkel (limlom) van teledobálva - az egyik cseresznyefán pedig többkilós Videoton-rádió lóg spárgára erősítve, amiből a Kossuth rádió szignálja bömböl.

A ház mellett tyúkudvar disznóóllal, valamint a Feri papa által borszalonnak elkeresztelt, cefreszagú borkamra. Fickó, a Flaisz nagyszülők tizensokéves keverék kutyája itt őrzi a házat láncra verve, születése óta csak csontokat ropogtatva. Néha elengedték sétálni a faluban, de ilyenkor folyton befogták a cigányok, és csak hónapok múlva keveredett haza véresre verve. Jobb itt neki a levegőn, mint a panellakásban, azok a városiak csak kínozzák szegény kutyát ott a panelban!

A hátsó kert hatalmas: elején az összekockázott Szabad Földdel ellátott kertivécé, mellette a permetöléskor rézgáliccal mindig megtöltött betonteknő, és itt van Feri papa szölleje végeláthatatlan sorokkal, süppedős futóhomokkal mindenhol. Itt aztán lehet hetekig, hónapokig kapálni, kacsolni, szüretölni.

A gyerekek persze rohannak be a Mamáékhoz: már rutinosan kikerülik a mélyhűtőládával elbarikádozott, csak kivételes alkalmakkor feltárt, rombuszmintás, sárga kitekintőablakos főbejáratot, és azonnal a nyárikonyha melletti kerti bejáraton lépnek be az üvegezett, de lefüggönyözött hátsó ajtón át a házba, kopogás nélkül. A kis teraszt lejtős, tarka szekuritüveggel ellátott tető fedi - oldalán végig sugárirányú mintájú rácsozattal, amit a rózsabokor már teljesen benőtt.

 

Az előszobában világosbarna, lakkozott lambéria és mélyhűtőláda. A tükör melletti rácsozaton mindenhol a gyerekektől kapott képeslapok, évekig visszamenőleg (persze ezeket is a feleségek írták meg az anyóséknak). A padlót jellegzetes,  vörösesbarna kőutánzatú metlaki borítja. A falon őzagancs és Házi Áldás, a plafonon fából készült csillár. Szemben a kizárólag tévészobaként működő nappali, a nagyszülők és a látogatóba érkező rokonok is csak a hatalmas konyhában élnek társadalmi életet - itt lehet üldögélni a rökamién, főzni, kávézni, cigizni.

 

A konyhában hatalmas neoncsöves lámpatest lóg alá a mennyezetről, amit tológombbal lehet csak sokadik próbálkozásra, húrpengetésre emlékeztető hangok közepette felkapcsolni. A fáradtzöld kredencet a nagyszülők már pár éve lecserélték egy korszerűbb; lakkozott barna, vitrines konyhabútorra. Az óriási, masszív konyhaasztalban titkos fiók, a  virágmintás viaszkosvászon-terítő az évek során már teljesen felvette az asztallap formáját. A szekrényben recézett, még talán nászajándékba kapott felespohár-készlet mokkáspoharakkal, szedett-vedett borospoharakkal, alattuk horgolt terítővel. Jugóból hozott konyakok, pálinkák, likőrök. Van itt még kockacukor kartonban, fém bonbonosdoboz tele hülyeségekkel, adag szifonpatron.

A nappali és a konyha cserépkályháját is ebből a helyiségből lehet megrakni, de szintén itt kapott helyet a PB-palackkal működő tűzhely. A halványzöld falakat görgővel készült, sormintás díszítés dobja fel - a gyerekek hiába könyörögtek, hogy jó lesz a sima festés. A békásmegyeri nagyszülőkhöz hasonlóan itt is van pár gobelin, de főleg kalocsai mintás hímzések és szentképek dominálnak.

-Szia Mama, szia Papa!

-Rolikám, Ricsikém, hát szervusztok, Istën hozott! Olyan boldogok vagyunk, hogy újra látunk Bennetëkët... talán utoljára, ki tudja! Most nézzétëk mëg a Papát, hogy mënnyire öreg mëg bëteg már, de Bennetëkët még mindig nagyon szerët. No, hát anyagi nehézségeitëk nincsënëk? Olyan beesëtt a kis arcotok. Üljetëk le, van a spejzben egy kis tavalyi kolbász, kissé avas szalonna, finom baracklekvár, a Mama főzte, mit esztëk? Egyëtëk valamit, amíg készën nem van az ebéd. A Mama nagyon finomat csinál, tyúkot is vágott a kedvëtëkért.

-Köszönjük, talán egy kis kolbászt.

-Fiúk, most már ne egyetek semmit az ebédig, hát elrontjátok a gyomrotokat.

-Anikó drágám, kis menyëm, Gabikám, kisfiam, hát olyan jó Titekët újra látni. Bizony az én Gabikám is már kétcsaládos, büszke apuka. Aztán elértétëk rendëssen a csëngődi csatlakozást?

-El Apu, rendben volt minden. Az a buszsofőr, elfelejtettem a nevét, Stenczel Laci bácsi talán, ő üdvözöl, meg mondta, hogy beugrik majd valami borért.

-Jól van, ugorjon csak. Csak már fizëtne is, folyton hitëlre visz mindënt, itt darizik, pedig rendëssen kerës. Ha mëg nem fizët, majd meglássa, hogy legközelebb elküldöm. De hát itt is milyen borzasztó dolgok történnek... pár hete a Csordás Marikát - ismertétëk, az unokahúgával egy évfolyamra jártatok - itt elütötte a kombájn a Liliom utcában...

-Apu, valami jó hírt is mesélj már nekünk.

-Igaz, mondjuk fönt nálatok Pëstën még rosszabbak a dolgok. Mësélték, hogy a gyerëkët nem lehët kiengëdni az utcára sötétedés után, soha. Itt is leszúrtak valakit még karácsony környékén...

-Jobb hír nincs?

-Hát, a Stadler mostanában nagyon mozgolódik, támogassa a kőrősi csapatot, de hát hogy lënne ott enbéegy, ha nincs stadion?

Közben elkészült az ebéd, Mama nekiáll tálalni. A már leszűrt levest tálban teszi ki az asztalra, mellé külön tálba a tésztát, a főtt zöldséget meg a húsféléket (főleg a fejet meg lábakat persze). Feri papa csordulásig meri a tányért és rengeteg borssal szép barnává színezi az addig aranyló tyúklevest.

-Úrjézus, légy vendégünk, áldd meg, amit adtál nékünk - Ámen.

-Ámen.

Elfogyott, a gyerekek még a főtt tyúklábakat szopogatják, mert nem szabad rajtuk hagyni semmit. Feri papa újra szed magának, de senki más nem kér többet. Következik a második: pörkölt. A faggyús marhapörköltet Mama a közben kiürült levesestányérokba szedi, mellé tésztát, főtt krumplit vagy rizst is lehet kérni. Minden van, mindenből sok és zsíros.

A család már nehezen bírja - pedig még csak most jön a sülthús, utána pedig a sütemény. Anikó már feladta, nehogy megint eperohama legyen. A gyerekek még mindig esznek. Majszolják a fekete aljú, kormos ízű zserbót, a linzert, mindent.

-Úgy jóllaktam, mint a duda, hála Néked, Egek Ura! Papa, játszhatunk az írógéppel?

-Persze, de vigyázzatok rá. Írtak is nektëk az unokabátyáitok a múltkor valami üzenetët, kerëssétëk csak mëg a dobozában!

A fő szórakoztatóközpont, az írógép a közvetlenül a konyhából nyíló gyerekszobában van. Ez a kis lyuk körülbelül háromszor olyan kicsi, mint a soha nem használt nappali vagy a szülők hálószobája - de mégis itt nőtt fel három gyerek. Így persze legalább tényleg csak aludni jártak ide.

A kisszobában fehér HTO-kályha, az ablakon szúnyogháló, az ágy mellett falvédő. Az  összecsomagolt írógép mellett az időközben felnőtt gyerekek ittmaradt holmijai mindenhol: szalagos magnó, háromsebességes lemezjátszó Vitay Ildikó- és Koncz Zsuzsa-lemezekkel, rengeteg verseskötet.

-Ugye milyen jó itt Akasztón, kisunokáim? Tiszta, friss a levegő, nincs sëmmi zaj... majd jöhettëk hozzánk a nyáron üdülni, gyümölcsöt szedni, amit akartok. Jobb lësz ez, mint a Balatonon vagy a táborban, mëglássátok.


 

A facebookos hozzászólóknak szívből köszönöm a hozzájárulást, lakberendezési tippjeik rengeteget segítettek és emlékeztettek.

278 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

holosovice 2010.03.24. 14:50:57

Az én szívemet is megmelengette a szöveg, különösen a konyhának mint az élet kizárólagos terepének már-már költői, ugyanakkor hajszálpontos és lényeglátó felrajzolása. Ugyanezen probléma szélsőséges megnyilvánulása, az ún. "tiszta ház"-effektus, amikor is az új (természetesen kétszintes, ebből adódóan teoretice több generáció számára is alkalmas) ház megépítéséhez akképpen kezdünk neki, hogy a régi házat félig elbontjuk, meghagyunk azonban belőle egy koszlott, alig 15-20nm-es helyiséget, ahol az építkezést átvészelhetjük, sezlonyokat és egyéb az új házba már nem való bútorokat hordunk bele (vö: „konyhakredenc-falvédő-sparhelt”-szentháromság) majd az új (kizárólag alpesi stílusú és hiánytalanul, ám vásári ízléssel felszerelt) ház megépülte után a romot nyárikonyhának nevezzük ki, és az időnk mintegy 98,7-98,8%-át továbbra is ott töltjük.
Éppen ebből kifolyólag vagyok megjegyzendő, hogy szerény véleményem szerint (bár annyira sose figyeltem dialektóligián) Akasztón nem annyira zárt e-znek, mint inkább ö-znek. Legalábbis Akasztótól kb. 15 km-re, ahol én is fölnőttem föltétlenül, és mondjuk azt sem pont így. De, hogy a "jöhettek", az valójában gyühettek, az szinte 100.

vincere 2010.03.24. 14:51:19

@GAbica: a szüleimnél télen (vagyis októbertől márciusig, mivel a kisszobában nincs fűtés...) a mai napig azzal a dunyhával alszom, mikor otthon vagyok, amit a mama sk töltött meg libatollal. fel kellene újítani, de biztos egy vagyon lenne. soha nem fáztam még benne!

vincere 2010.03.24. 14:56:02

@mocc: az én anyukám szokott csinálni igazi rétest, aminek a tésztáját is ő nyújtva. szó szerinte szökőévente egyszer, mert az egy egész napos program, és a konyha teljes területén zajlik. nem is emlékszem rá, mikor csinált utoljára, de a nyáron megfűzöm. össze se lehet hasonlítani az ízét a réteslapos rétessel.
biztos vagyok benne, h. akkor fogok utoljára enni ilyent, mikor ő utoljára csinál...

balra 2010.03.24. 14:58:06

Majd elsírtam magam, kicsit hiányzik ez a rokoni vonal, merthogy kihaltak szegények, ammen.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 14:58:11

Ja, Vásárhelyen még az volt nagy móka, hogy meg lehetett próbálni eltalálni, hogy melyik e hang lesz kicserélve ö-re. Néha sikerült, néha nem.

Gyertek gyerekök! Epröt esztök könyérrel mög möggyel!

papinianus 2010.03.24. 14:58:44

Vasárnapi templombavonulás fehér nejlonharisnyában, sötétkék rakott szoknyában és szandálban? Mise után fagyi - 2 Ft/gombóc, ha szerencsém volt, nem vette észre a mama, hogy nem dobtam be a perselybe a pénzt, így dupla adagot tolhattam, ebéd előtt (!!!). Majd hazafelé szandál levesz, mert a hülyegyerek belelépett az utcán gőzölgő tehénürülékbe...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 14:59:31

majd' besírtam. mindenkinek vannak ilyen rokonai, vagy nem is igazi _harmincas_.

vincere 2010.03.24. 15:02:41

@Silent Bob: b+ ezen akkorát röhögtem, h. mindjárt kirúgnak :)))

2010.03.24. 15:03:12

@papinianus: nálunk ebéd után volt a fagyi, dunsztos üvegben hoztuk a presszóból, mise után nők hazamentek férfiak meg a kocsmába, mi gyerekek is üdítőt inni:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:05:22

@Hadrian77:

Janikám, két korsó, meg egy nagymálna a fiatalembernek!

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 15:08:51

@bárisnya: bizony a dinnyet szigoruan kanallal kellett enni es nem szeletelve, de elotte le kellett engedni a kutba vodorben, hogy megfelelo homersekletu legyen. lehetett /vagy kellett/ kenyerrel enni, ami 3 kg-os kerek alaku alfoldi kenyer volt es a hetfoi kenyernek semmi baja sem volt meg szombaton sem.

Konyha asztal aljabol kihuzhato fiok? teli szoggel, madzaggal, irni mar regen nem tudo tollal, regi levelekkel.

...ott van meg a "tiszta udvar, rendes haz" tabla amit el kellett nyerni es dicsoseg volt ha valaki kiszogelhette a hazra...

2010.03.24. 15:11:39

@El Topo (Sgt. Elias): Nekem egy nagyfröccsöt, a gyereknek meg egy Canada dry-t:) Ja és volt fából eszkábált asztali kugli, kis fabábukkal és egy acélgolyóval, amit egy emelvényről kellett legurítani, kb egy méter volt az egész hossza:)

papinianus 2010.03.24. 15:12:40

@Fapuma: Tényleg, a kerti kút!!!!! Leengedés közben: "menj onnan, mer' megcsap!" jéghideg, tiszta víz a felhúzott vödörből...

cd-r 2010.03.24. 15:13:04

@Hadrian77: "fagyi, dunsztos üvegben " hahhha, classic ! hányszor mentem én is dunsztosüveggel fagyiért. mire hazaértem az egy üvegbe ömlesztett csoki, málna, vanília stb fagyiból egy félig felolvadt seszínű lé lett, de azért finom volt. :)

papinianus 2010.03.24. 15:19:15

Tesómnak a Papa traktorkülsőből készült homokozót installált az udvaron, a szilvafa alatt, nehogy megsüsse a nap...

Nyáron, aratáskor az utcabeliekkel két bandába verődve ordítottuk ezerrel az árokból: "kombány, kombány, kombány", a másik csapat meg: "klasz-domi-náátor, klasz-domi-náátor".

2010.03.24. 15:26:20

@cd-r: nekünk közel volt a presszó, nem olvadt meg. Vízért meg az artézi kútra jártunk, finom és hideg:) Ha útba esik, most is megállok vizet vételezni:)

peti papagáj 2010.03.24. 15:31:57

jáj, borzalom, nekem ez nem fog hiányozni, ha eltűnik

vincere 2010.03.24. 15:35:13

annyira jó volt ez a poszt meg a kommentek, h. tisztára benosztalgiáztam. egyébként is honvágyam van már, jövő héten megyek haza 3 hónap után, most teljesen felkészülök a hangulatra :)

Zorita 2010.03.24. 15:36:27

@El Topo (Sgt. Elias): egyé möggyet, de lé ne ödd az ümögödet :))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:38:13

@vincere:

Szigorú szeme meg se rebben,
Falu még nem várt kegyesebben
Városi bujdosóra.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:39:29

@Zzz_Zorita:

Az unokabátyámék egyébként remekül ö-ztek, pedig eredetileg pestiek voltak. Innen emigráltak az ötvenes években.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 15:41:25

@vincere: en is megyek haza es viszem ezt a "sotet alakot" is magammal, hadd lassa meg szep hazankat :). Bar a posztban elmondottakat nem tudom megmutatni neki, csak a panelek vilagat.

Zorita 2010.03.24. 15:48:54

@El Topo (Sgt. Elias): őzzön csak mindenki, de főleg azok ne szégyelljék, akiknek az az anyanyelv, legkirályabb

vincere 2010.03.24. 15:48:57

@afromagyar: még nem volt M.o-on?
én csak magamat viszem, de már nagyon várom meg engem is várnak :)

@El Topo (Sgt. Elias): :))

Motorpenis 2010.03.24. 15:49:16

Nálunk ebből állt az ebéd:
"Sárgaleves"- ami valamilyen húsleves, házi metélttel
Főtt hús (marha, vagy tyúk), ehhez paradicsom-, vagy fokhagyma mártás.
Rétes
Sült disznó, rizsa (benne apró darabokban máj)
Fokhagymás marhahús, és a fenti rizsa
Süti.

Ebben a sorrendben ment mindig.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:50:42

@Zzz_Zorita:

Én nem ő-zök, mert lehet hogy itt pesten elmennék vele, de Vásárhelyen egyből kiröhögnének vele.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 15:52:24

@vincere:

Nem tudom, mi a fene van velem ma.:)

madz 2010.03.24. 15:59:26

nem tudok mindent visszaolvasni, volt már a "tiszta udvar rendes ház" táblácska? és a virágoskertben az üveggömbök? ferdén vágott fatörzskorongra festett falikép? csővázas bútor? kukoricadaráló? gyerekek régi ballagótarisznyája? retrócsillár? kincses kalendárium?
szóval jó volt nagyon!

Motorpenis 2010.03.24. 16:00:57

Falvédő felirat megboldogult öreganyáméktól:
"Szórakozást ne kereS a távolban,Maradj itt a boldog családi otthonban"

Direkt kiemeltem a helyesírási hibát.

A Szabad Föld alap, anélkül nincs falusi élet. Emellett még Kertészet és szőlészet, Kincses kalendárium, Ludas Matyi.

Fejőgép zakatolása? Ha a tehenek az itatót használják, nincs víz az egész komplexumban?
Szétfagyott angol wc, ami rohadt büdös, és műanyag vödörből kell leönteni?

Herlock Sholmes 2010.03.24. 16:08:09

Gyere velem a bótba', kapol téli fagyit.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 16:09:24

kommentek végiglapozása utáni hozzáfűznivalóim.
- a faszád a façade magyaros kiejtéséből származik.
- ez a nagymama főztje egy ilyen legendadolog. attól, hogy egész életében 20-féle kaját csinált folyamatosan, még nem lesz jó szakács, csak rutinos.
- falvédő frappáns örök igazságokkal: google-zd meg a "házi áldás" szót. lesz bőven.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.24. 16:10:20

és még valami:
a maria treben könyv nagymama-bestseller, az elején a pitypanggal és treben nénivel a faintos kis irhabekecsében.

noirp 2010.03.24. 16:12:19

@a kövér ellenőr: Hejjj! A szappanok szekrénybe dugdosását bizony eltanultam öreganyámtól. Nekem is van a szekrényemben Baba szappan. Meg 4 illatmécs, amit ajándékba kaptam, és sajnáltam elégetni. Marha finom reggel belebújni az ilyen otthonos szagú cuccokba. :))

Mandarinszappan: és legalább finom volt? :DD

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 16:12:20

rizsA, ettol mindig beszarok, kepletesen persze es nem attol hogy eszem, na...

madz 2010.03.24. 16:15:18

klasszikus konyhai falvédők:
"férjemuram ne jöjjön a konyhába, várja meg az ebédet a szobába"
"ne hagyd el azt, ki téged szívből imád"

noirp 2010.03.24. 16:27:22

@civistroll: "műanyag indiánok-cowboyok"
Azonkívül ókori görögök rómaiak, gótok/trákok(? de vmi olyasmi), 14. századi páncélos lovagok, Damjanich vörössapkásai és II vh. géppuskások is lehetnek a skálás szatyorban.
Legalábbis az én esetemben voltak. Nagyon szerettem katonázni. (és senki nem jött avval, hogy "lány létedre??")
És a játék lovak, úristen! Azokba teljesen bele voltam zúgva. Nagyon pici gyerekkoromból emlékszem 1 porcelán lóra is. Az még talán 1945 előtti. Aztán az 50-es évek elejéről egypár, már műanyag jószágra. 4-5 centis ló, de teljesen élethű. Kétféle volt: az egyik üget, a másik ágaskodik. Majd 70-es évektől egyféle, amelyik vágtat (de ebből kék és zöld is).
Kevés maradt a műanyag ménesemből és az ármádiám is ki tudja hová kallódott...hajjaj. De a pacik egyrésze mégis megvan :))

Baloggie 2010.03.24. 16:28:48

Jó a poszt, de azért egy dolgot hadd jegyezzek meg:
a szentképek pápista, az asztali áldás szövege viszont kálvinista családra engednek következtetni.
Tibikém azt kell gondoljam, hogy elment a blog egy olyan irányba...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:31:01

@Bachterman:

Ne bohóckodjunk már!
Hány féle ételt kellett volna főznie a nagymutternak? Én sem főzök sokkal többet rendszeresen. Nagymutterhoz nem a Haute cuisine miatt jár az ember, aki olyat szeretne, az keresse föl a Rascas-t, tudom ajánlani!

rdi 2010.03.24. 16:31:22

Az megvan, hogy a műanyag tejeszacskót felvágták csíkokra, és lábtörlőt szőttek belőle?
Semmi kárba ne vesszen.

vázkulcs 2010.03.24. 16:31:29

azok a régi szép nyaralások falun nagyszülőknél, egész nyáron csatangolás erdőn, mezőn. Dunyhás ágyban lustálkodás, olvasás hűvös szobában vályogházban, kint 40 fok meleg, bent jó ha 20. azok a finom jó zsíros palacsinták, sült húsok, kuglófok. Kertből ribizli, eper, fa alatt hullott jó érett sárgabarack. Ősszel kukorica törés, aztán morzsolás, közben lesben állás a góréból tucatjával menekülő egerekre. Fekete-fehér tv amin hol van kép hol nincs. Pottyantós WC, kút a kertben a vize legnagyobb melegben is jéghideg. Lavórban mosakodás. Nagymama aki mindig mondja ha halljátok a déli harnagszót gyertek ebédelni, nagypapa aki néha morog, hogy a kertbe ne rúgjátok be a labdát. De szép is volt.

noirp 2010.03.24. 16:32:41

@noirp: Mekkora marha vagyok, nem tudok írni. Naszóval nem én emlékszem az 50-es évek elejére(furcsa is lenne), csak a lóállományom egyrésze olyan idős. :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:33:20

@noirp:

"Emlékek, kicsi ólomkatonák,
kikért annyira sóvárogtam én
s akiknek egyengettem szuronyát -
törökök, búrok, gyüljetek körém!"

Mi a fasz van ma velem?

noirp 2010.03.24. 16:36:48

@Motorpenis: Szétfagyott angolvécé yes, megvan, apai nagymamánál. Olyan odőr van körülötte, hogy attól mindig a nyári gyakorlatom jut eszembe:DDDD... Azt ui. egy olyan üzemben töltöttem, ahol ammóniából karbamidot csinyáltak(Pétfürdő, szép is vagy te)
Mindig röhögnöm kell leöntésnél, mert 2 literes üvegből öntjük le, víztakarékosság okán.

noirp 2010.03.24. 16:38:08

@El Topo (Sgt. Elias): Azt nem tudom, de a verstől nagyon meghatódtam, mert igen idevág.
Még, még, mutasd a saját ólomkatonáidat, naa :))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:42:10

@noirp:

De ma egész nap ilyeneket köptem, lehet hogy lenyeltem valami szöveggyüjteményt, vagy mi.

noirp 2010.03.24. 16:43:21

@Zzz_Zorita: köll is az őzés nagyon, a rosseb ott ögye mög, aki szerint a tájszólás nem szép:D. Aztán gyere Vászprémbe, káresd meg az ágyetemet (és 5 év után olyan király kettőshangzóid lesznek a diploma mellé, hogy ujuj :)))

lepojka 2010.03.24. 16:43:48

Emlékszem minden nyáron a Nagymamánál felejthetetlen két hónapot töltöttünk. Hajnalban a kellemes hűvös hálószobában a dunna alatt a friss kenyér és lángos illatára ébredtünk. Később a Papa megjelent egy lovaskocsi dinnyével,és miközben hűlt a dinnye a kútban készült a tyúkhús leves.Sorolhatnám tovább, de biztos nem vagyok egyedül ezekkel a szép emlékekkel, melyeket feledni nem lehet.

noirp 2010.03.24. 16:43:52

@El Topo (Sgt. Elias): Szerintem csak lelágyultál itten alfába. :D

cd-r 2010.03.24. 16:45:16

@noirp: angolvécé??? na maradjatok már, az úri hóbort ! kerti pottyantós billegős deszkával, meg kibaszott nagy pókokkal a sarokban.

noirp 2010.03.24. 16:51:18

@cd-r: Kaszáspókok a budiban, az ám! Valljuk be: egyszer-kétszer az is kipróbálta, milyen, ha menekültében a kezedben marad a lába, és "kaszál", akiből később Greenpeace-aktivista lett.

ella1988 2010.03.24. 16:51:51

Mifelénk volt melence-fából kivájt,füles tál,szalmából font zsompor,a kiskacsák csollányának aprításához toponár,a kukoricazúzót ma is őrzöm,nagypapa asztali dohányvágójával együtt.Szedtük a disznóknak a talpas muhart,a libáknak a lúdkéket,a tikoknak a tikhúrt-akkoriban még nem volt allergia.Hordtam nagyapám és apám után karkosárban az ebédet a határba,és milyen jóízűen ettem a maradékot,mert a Mama mindig annyit pakolt,hogy nekem is jusson.Szombaton este mindenki összesöpörte az utcát,szigorúan a felé eső részt,nehogy vasárnap reggel megszólják.Ébredtem mlég a kondás kürtölésére,a csordás ostordurrogtatására,és a gondos háziasszonyok igenis összeszedték a lósz..t,mert az kellett az agyag közé,mikor az üstöt tapasztották ki.Boldog gyerekkor,így visszagondolva párásodik az ember szeme

vincere 2010.03.24. 16:52:32

@noirp: nekem is nagyon tetszett a másik vers, ami meg az én kommentemből jutott eszébe. nem is ismertem szégyenszemre, de örülök, h. előjött!

Fapuma (törölt) 2010.03.24. 16:54:11

@noirp: azt gondolom, csoda hogy emlekszel ilyen dolgokra, hiszen ha a gyerekkorod 45 elottre datalodik, bakker csoda hogy elsz...

nehez volt megtanulni az internetet hasznalni?

elo legenda, csak tessek, csak tessek!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 16:58:00

@vincere:

És már azelőtt is, amikor azt mondtam, hogy én éjszakánként hallom a vonatokat az ablakomból, ahogy összeállítják őket.
Vasútnál lakom. Erre sok
vonat jön-megy és el-elnézem,
hogy’ szállnak fényes ablakok
a lengedező szösz-sötétben.

lr 2010.03.24. 17:03:34

Höjj, nagyon jó volt ez a poszt.
Már csak azt nem vágom, h ha ekkora az egyetértés ennek a életformának a tutkóságát illetően, akkor miért hivatkozik mindenki a "deamaivilágra", ami pedig mi magunk vagyunk?
Ráadásul a deamaivilágban is van 1-2 jó dolog, amivel kiváltva azt, amit mégis érdemes lehet, beköszönthetne az össznépi optimum. Alapítsak-e párt? :D

Mindegy, lényeg h jó érzés volt olvasni, kommentestül.

noirp 2010.03.24. 17:03:51

@Fapuma: Hát aranyoskám, mért incselkedöl szegény vénasszonnyal. Mán az internetölést megtanúni nem vót ollan nehéz, de monnyuk a ChemCAD-del amikó bánni köllött, meg az ótomata bürettáva', hát...no csurgott a víz a gárendán, tiszta tepett vizes lött az egész réklim, e!

(újra beismerem, marha vagyok, nem tudok írni! Mint azt már fentebb is említettem :DD)

Zorita 2010.03.24. 17:07:27

@rdi: ja, meg a rossz drótokból befonták a demizsont :)

noirp 2010.03.24. 17:09:06

No, további jó mulatást, nekem menni kell.
Várnak haza az ablakban lévő macskapöcspaprikáim :D

Maj' reggel visszaolvaslak titeket:)

Zorita 2010.03.24. 17:10:00

@noirp: csak kicsit kellet a szabolcsi rokonokhoz menni néha, utána hetekig diftongusokkal beszéltem (bár akkoriban még nem tudtam ezt így definiálni :) )

Zorita 2010.03.24. 17:14:22

@cd-r: ja, simán a pottyantós az autentik, született pesti gyerekként elég megdöbbentő volt, amikor először jött a szippantós kocsi (vidéki rokonoknál voltunk épp) :D
tesómmal aztán inkább csak akkor látogattuk, ha nem volt más megoldás
phejj, a városi mindenemet

Agent Cooper 2010.03.24. 17:15:35

Öreganyámnál alapok:

- Bútorok a 60-as évek végéről, még anyám vette az egyetemi ösztöndíjából
- Lenin összes a szekrénysoron
- Világjárók sorozat ugyanott
- Konyakos üvegek a szekrénysor tetején
- Libapásztorlánykás kép a falon
- Nagy dunyha a sarokban
- Olajkályha
- Növények + Starkl-kert katalógusok darabjai mindenhol
- Kis fehér neccterítő a TV és a hűtő tetején
- Sparhelt a konyhában, télen fával megrakva

És végül, de nem utolsósorban a mélyszegénység, és 77 év nyomora a ház minden szegletében.

Gumineaux 2010.03.24. 17:22:33

@noirp: LOL:D:D:D
(De mi az a HÁTVAKARÓKÉS?)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 17:54:44

@vincere:

És hát ugyanaz a pályaudvar is.:)

vincere 2010.03.24. 17:58:21

@El Topo (Sgt. Elias): no pláne. ő a kedvenc költőm egyébként

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 18:03:07

@vincere:

Hát, ez ilyen intim dolog, de az az igazság, hogy engem hosszú éveken keresztül nem lehetett látni sehol J.A. összes nélkül. De tényleg.
Nem mondom, hogy fejben van az egész, de... majdnem.:)

2010.03.24. 18:48:31

Az udvari budinak van egyfajta sajátos bája:) Én elég sokáig használtam akkor is, amikor volt bent is vécé. Olvasgattam az újságokat, néztem a tyúkudvari történéseket:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.24. 18:55:54

@noirp: akkor ezt nem csak en csinaltam??? Huhh, de megkonnyebbultem :).

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 19:10:06

@Hadrian77:

A legfaszább budi amit életemben láttam, az egyik haveromé volt, párszáz méterre a Bucsin tetőtől. Olyan kilátás volt kábelfektetés közben, amiért máshol tízezreket kell fizetni négyzetméterenként. Dollárban, gecau!

2010.03.24. 19:18:15

@El Topo (Sgt. Elias): csendes téli estéken talpig pufajkában és közben a Göncölt nézve:)

TradeMark 2010.03.24. 19:19:49

az én nagyszüleim szegény emberek voltak, de mindig dúskálhattam a dolgokban. volt tyúkhúsleves másfélcentis zsírréteggel, piros meg fehér mártással, kirántotthús, krumplipüre, tejfölös uborkasaláta, turróspite, gyűmölcstorta zselével. fagyim is mindig volt....villával összetörte a málnát a mamám, cukros tojáshabba keverte és megfagyasztotta. hiányzik....

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 19:23:04

@Hadrian77:

Inkább napkeltekor. És frissen indul a nap!

2010.03.24. 19:53:01

@El Topo (Sgt. Elias): reggeli kávé után legalább félórás lapszemle hétvégéken.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.24. 20:04:28

@Hadrian77:

Hát, sajnos nem ott lakom. Amikor meg utoljára ott voltam, akkor félórás lapszemle azért nem volt, mert hajnalban azért harminc fok körül volt. Minuszban.

2010.03.24. 20:13:05

Hmm, a légpuska mintha kimaradt volna, vagy máshol nem volt divatban?

Lenry 2010.03.24. 20:19:49

megint rossz helyre lett pozicionálva szegény buszmeg'. elárulom: a műv.háznál van ;)

egyébként meg ti bejáratosak vagytok nagymamámhoz? mert 1:1-ben le lett írva a házuk :)

redzs 2010.03.24. 23:27:39

nahát:) nem gondoltam, hogy valaki emlékszik még Vitai Ildikóra :) nagyon szerettem a dalait....

Patrick Bateman 2010.03.25. 00:01:20

Most engem is megérintett a nosztalgia... A konyhakredencen állandóan szóló Szokol rádió, vén befőttesgumival hozzáapplikált laposelemmel, reggeltől estig. Nyár végén már fejből tudtam a vízállásjelentés összes városát, hogy az Inn Scherdingnél, a Duna Passaunál, a Sajó meg Sajóbábonynál. Délben aztán kinyerma, játékésmuzsika tíz percben, Zsoldos Péterrel és a tévedhetetlen vájárokkal és kazánkovácsokkal, akik négy hangból simán megmondták, hogy a A-moll menüett '76 oszakai előadását hallottuk, herbertfonkarajannal...

Cabolch 2010.03.25. 00:05:42

@Hadrian77: légpuska, dehogynem. sőt, nálunk még az ostor is befigyelt, öcsémmel gyerekként prímán tudtuk pattogtatni.

a leírás meg a lehető legpontosabban jellemzi a házat/nagyszülőket

vincere 2010.03.25. 00:10:19

@El Topo (Sgt. Elias): erre már nem is tudok mit mondani...

2010.03.25. 00:50:39

haha, szóról szóra így van =) az én mamámék még jobban ë-znek, és én is átveszem, mikor náluk vagyok már egy napnál többet.

noirp 2010.03.25. 08:07:09

@El Topo (Sgt. Elias):

"Az éj komoly, az éj nehéz.
Alszom hát én is, testvérek.
Ne üljön lelkünkre szenvedés.
Ne csípje testünket féreg."

Ebbe mindig, de mindig belefájdul a szívem, nagyon-nagyon. Rengetegszer dünnyögtem (szfvári szép napjaimban) esténként, de mostanában is csak be-bejön (ha hallom, hogy mi az ábra arrafele). Na.
hülye vagyok, tudom.

noirp 2010.03.25. 08:08:13

@Patrick Bateman:

Kabarécsütörtök (2-5-ig)
tyhuha!

noirp 2010.03.25. 08:14:12

@afromagyar: A kaszáspókokra gondolsz? Mert akkor tényleg nem vagy egyedül. :DDD

Jóval később az erkélyünk vasára telepedett egy marhanagy, csodásan tarka keresztes, gyönyörű hálót szőtt. De annyira béna egy istenteremtése volt, hogy nekem kellett legyet fogni neki (a spontán odapunnyadó legyek szétkapták a horgolását). Két hét múlva elmosta a hálóját egy zivatar, aztán nem láttuk többet. Kegyetlen az élet:)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.25. 09:30:55

@noirp: en nagyon felek a pokoktol, es mindig arra gondolok, hogy a kaszaspokok gyerekkori labkitepese bosszulja meg magat... felolem lehet nagyon pici pok is, ha tudom, hogy van egy a szobaban, be nem merek menni. Egyszeruen irtozom toluk.

Kismacska (BELLA) 2010.03.25. 09:59:43

Kár, hogy ilyen iszonyat rossz lett a poszt. Úgy értem, hogy szép-szép és majdnem nosztalgikus, de ami lenézést, gúnyt ki lehet érezni belőle, az egészen elképesztő! Ez megint egy olyan blog, ahol a poszt xart se ér, de a kommentek… halljátok, hihetetlenek vagytok.

És nem csupán az az elképesztő, hogy mennyi emléket elevenítetek fel bennem, hanem az is, mennyi szeretet van a szavaitok mögött. Ez az igazán megkapó. Szinte tapintható. Én is városi gyerek vagyok / voltam világ életemben, nekem is volt vidéki nagyim, és amit még nem írtatok le: gyerekkoromban a hokedli volt az asztalunk.

Nagyanyámnak volt kisszéke (fekete műbőr üléssel, fa háttámlával), azon ültünk, a tányér gyanánt használt kis méretű, fehér, füles pléh tálból ettük azt az elképesztően isteni finom húslevesét, ami arany színű volt és ő maga gyúrta bele a tésztát. Utána meg a töltött káposztát – ugyanabból a tálból. :D Vagy amikor még magasabb volt a nyárikonyha küszöbe, arra ültem le. Ezek megvoltak valakinek? Akkor utáltam kimenni, mindig kényszer volt, most mégis nagyon-nagyon szívesen emlékszem vissza és BIZTOS, hogy a gyerekeimnek lesznek ilyen élményei. Ha máshogy nem, keresek egy falusi nagyit nekik. (Persze… nem kell valószínűleg, nagybátyámék még mindig ott élnek. Bár már nekik sincs pottyantós budi.)

Köszi nektek az emlék-felidézést! :D

vincere 2010.03.25. 10:35:25

@afromagyar: én is, de én soha hozzájuk nem értem, nem tépkedtem a lábukat...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.25. 11:40:22

@Kismac - Térdileg még rokkant: ja, a hozzászólók kifejezetten azért járnak ide, hogy valahogy megpróbálják még menteni a menthetőt.

Styxx 2010.03.25. 11:50:49

@Modor Tibi:
az még haggyám, hogy te szar posztokat írsz, de amikor mindenféle gyüttmentnek is mindezt lehetővé teszed:-)

noirp 2010.03.25. 14:44:55

@Modor Tibi: @Styxx:
De meg még minden marhát is ideenged, kommentelni. :)

Celtic 2010.03.25. 15:36:43

uristen, majdnem nagyszuleimnel ereztem magam, pedig Del-Dunantulon eltek :) (En is, extra mulatsag volt eljutni hozzajuk, vagy ket orat ment a vonat 40 km-t (!), aztan volt felora buszozas is. Mindez autoval kb. haromnegyed ora volt, 70-80 km/h sebessegel, dehat nem volt autonk...)

De a haz nagyon hasonlo volt (csak kisse regebbi, kb. a '30-as evekben epult), szerencsere nemelyik szobat csak meszeltek, nem hengereltek :), nagyanyam baracklekvarja es a kolbasz/szalonna mennyei volt (kiveve, amikor egyszer nagyapam veletlenul fenyofabol szarmazo fureszporral fustolte...), mindig volt suti, nagyon jokat lehetett jatszani es az egesz...jo volt...(Akarcsak a post)

Juteszembe, nem tudom, mondta-e mar valaki, de volt egy ugynevezett "gádor", ez egy kis fedett folyoso volt a hatso udvar fele, a haz egyik szobaja elott. Folyoso, tehat ket vege nyitott, egyik oldalrol a haz fala hatarolta, masikrol pedig derekig falazva, azonkivul oszlopok, derekmagassagtol a plafonig (ennel jobban nem tudomleirni :)

Erzsebet 2010.03.26. 19:06:15

Vidéki megyeszékhelyen élek, de szeretek hazautazni 30 km-re lévő szülőfalumba. 77 éves nagynéném él csak ott a rokonságból. Ő is hagyományos ételeket főz, de nagyon finomakat. Az ún. Kádár-barokk házak kényelmesebbek, mint a panel, ahol élek. Én 14 éves koromig udvari WC-re jártam. Nagynénémnél is ezt használom. A Húsvét csak falun szép igazán, itt a lakótelepen dögunalom. Az exanyósom is vidéken él, neki van egy jó szövegű falvédője: Nekem olyan ember kell, ki kocsmába nem jár el. Aki sok pénzt keressen és csak engem szeressen." Neki ez bejött.

Celtic 2010.03.26. 19:33:59

@Erzsebet: Hihi, ez a falvedo nagyanyamnal is megvolt :) Annak idejen ilyen nyomatok voltak, azt kellett kihimezni otthon.

kerikak 2010.04.03. 17:24:45

csak most olvastam de ez is milyen jó, pont ilyen, még a Kossuth utca is stimmel :))))
aranykeretes jézus a falon, a szobák meg tele a gyerekek/unokák által az éves búcsúból vett ócska vásárfiákkal, némelyiken az eredeti fólia is rajta van :) a nap eseménye ha a teheneket terelik haza, a hét eseménye meg a dinnye árus és a dinnyét tényleg a kútban hűtik :))
de a falvédőszöveg nem jut eszembe..

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.07.20. 04:28:13

Nekem is vannak ilyen rokonaim, és még mindig imádok hozzájuk járni, csak a "pincébe való kinézés" marad el, mióta én viszem a családot "nagypapa, hetvenöt fölött már ne te vezess" felkiáltással. Mindenszentek enélkül elképzelhetetlen. Mindig egyforma, pont ezt szeretem benne.

Állandóan változó 2010.08.26. 18:52:06

Ha "ë"-vel jelölöd azt a nyitottab "e" betűt, amit pl. a délvidékiek valóban nyitott "e"-nek, a palócok "í"-nek, a szögediek "ö"-nek ejtenek, akkor bizony az írásod szörnyen pontatlan. Ezeket gyűjtöttem össze amíg bele nem fáradtam (eredetileg délvidéki, 17 éve pedig szegedi vagyok, szóval van hozzá fülem):

Bennetëkët -> Bennetëket
mënnyire -> mennyire
bëteg -> betëg
beesëtt -> bëesëtt
egyëtëk -> ëgyetëk
készën -> készen
kedvëtëkért -> kedvetëkért
menyëm -> mënyem
titekët -> titëket

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.08.26. 19:02:08

@Állandóan változó: Ja, ilyen "é"-szerű e-hang. Kösz, bár nem szakdolgozatnak szántam :)

tkf 2011.03.22. 05:20:02

Falvédő:

"Rövid az élet,
hosszú a sír.
Bolond,aki búsul,
bolond,aki sír."

Plusz voltak a fürdőszobában is ilyen tartók vászonból.Azokra rá volt hímezve,hogy "Fésű",meg "Kefe".

Meg persze az a nagyon régi szenes vasaló,kredencfiókban több tucat hajtű,hűtő tetején 500 oldalas MÁV menetrend...

Rég volt...

wynarsky1 2012.02.24. 09:28:38

Igazából ennek a szövegnek nem sok köze van Aksztóhoz.
1. Akasztón a katolikus templomnál nincs buszmegálló (sose volt)
2. Akasztón a Kossuth utcában sosem lakott Flaisz Feri papa(Akasztón egyáltalán nem laknak Flaiszok, ők Kecelen laknak, lehet, hogy Tibi rossz vonatra szállt...)
3. Csordás Marikát sosem ütött el kombájn Akasztón.
4. Akasztón biztosan nem ettek marhapörit rizzsel, ez itt nem lehetséges, vagy nokedli, vagy kenyér(üzemi konyhán tészta eetleg)
5. a kép éppenséggel lehet egy akasztói utcáról, de nem a Kossuth utca
6. Akasztón nincsenek tótok, ők Kiskőrösön telepedtek meg szerencsére, Akasztó 100% nyakas buta, keményfejű magyarokból áll, számtalan vicces, modoros sztorit lehetne írni, ez azonban nem az
süti beállítások módosítása