Olvasói rovat - A mártír

2010/03/02. - írta: Modor Tibi

Sziasztok! 

A Control Freak (Irányításmániás) után feleségem megesküdött, hogy bosszút áll. Nem ijedtem meg, jogász, képes olyasmiket is leírni, hogy olvasásra alkalmas fényű olvasólámpa. Ha elkezdene valamit megfogalmazni, valószínűleg soha nem érne a végére, megakadályozná abbéli törekvése, hogy mindenki értse. Próbáltam rajta segíteni, bosszút állni magamon, de valahogy nem tudtam igazi hévvel torkomnak esni. Bánt engem eleget a világ. 

Tobábbi jó blogolást,

Buffout


 

A mártír

 

Összerezzen, felsóhajt, feltápászkodik. Ismét ő, megint rajta, most is neki. A mártír akcióba lendül.

Amikor a társadalmi szerepeket osztogatják, a jobbak, akciósak a készlet erejéig tartanak, mártírjelmezből azonban van raktáron. Nem tolakodós, tolongós fajta, neki is csak ebből jut. Nem annyira rossz, a hőssel határos önfeláldozás mentén. A hős egyébként is jóképű, szellemes, dalia, kell a fenének a sok médiaszereplés meg hónaljszőrtelenítés. Nem is nagy szám, élvezi a sikert, majd látványosan, igazoltan mindent egyszerre áldoz reflektorfényben. A hős nem más, mint egy ripacs mártír. Az igaziak némán, legfeljebb morgolódva, az élet minden percében lemondanak valamiről, apróságokról és fontosságokról egyaránt, hogy mások javára legyenek. Egyszer megetetni egy griffet saját lábunkkal smafu ahhoz képest, mikor valaki a griff rendszeres étkezésére születik.

Meggyőződése, hogy másokért éli az életét. És már nem szívesen. Egyedül az tartja helyben, hogy bizony nélküle az enyészet és a romlás legkülönbözőbb fajtái falnák fel egyből, amit ő otthagy. Nélküle megállna az élet, ami csakis az ő elfolyt vérén és verítékén képes megmaradni. Már tájképmódban fényképezve meglátszik rajta, hogy terheket cipel. Mozdulatai, mintha ólommal lenne kibélelve kabátja. Tartása egy szomorú bányászé, léptei szekeret húznak, tekintete egy depressziós temetkezési vállalkozóé. 

Kasszandra, Atlasz és Don Quiote szeletekre vágva, jéggel és keserű naranccsal összerázva. 

Kasszandra mondja: "Ne tedd oda, mert valaki véletlenül leveri majd."

A jóslat néha beteljesül. Mivel a nap minden percére van kimondott vagy betárazott jövendölése, ez nem is ritka. Próbáljuk csak ki, ha eleget mondogatjuk mindenről, hogy szar lesz, előbb utób valami tényleg az lesz. Csak akad egy busz, amit lekések. Ezek a mártír számára nagyon fontos pillanatok. Mert igen, még a végtelen egyszerű konstans pesszimizmusnak is szüksége van megerősítésre. Talán ez ad erőt Atlasznak, hogy bírja tovább az eget, miközben összetakarít. "Ki más, természetesen én!" A megjósolt pusztulást, elrepedt akármit. Miután végzett; hátralép, hogy a búsképű lovag kifejthesse, mennyire fáradt is már ahhoz, hogy a kemény világ érzéketlensége ellenében vívjon szent háborút. De mint mindíg, most is mintha falnak beszélne az ember. 

A mártír tapasztalt önvizsgáló. Lágy szíve (az viszi majd egyszer a sírba) már hamar feltűnik neki, korholja is magát rendesen miatta. Sőt, tudja ezt mindenki más is, a siserehad, akiknek ő csak ad, ad, és nem vár cserébe semmit. 

A fiatal mártír szívesen szidja a világot, aggódik kortünetnek nevezett devianciái miatt és hiszi, ha mindenki hozzá hasonló lenne, ez egy élhetőbb bolygóvá változna. Kevesebb lenne a szar zene is. 

Idősebb mártírok soha nem felejtik el emlékeztetni a siserehadat, hogy lelkének nap mint nap való kitevése bizony már már meghaladja erejét. Az ő rossz lábaival csoszog le reggel a közértbe, rossz szemeivel már az árakat is alig látja, gyenge karjait vágja a szatyor füle és kevés pénzét költi. De jó étvágyat, ő ezért él, neki más sincs, minthogy közönyös habzsolókat hízlaljon. Ha mások is éreznék, amit ő, úgy látnák a dolgokat, ahogyan ő ezekkel a rossz szemeivel, tudnák, hogy amit tesz: emberfeletti.

A munkahelyi mártír szintén meglehetősen gyakori. Mindíg marha sok dolga van, azt sem tudja hol áll a feje, mert megint minden az ő nyakába szakadt. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden elfoglalt, leterhelt ember mártír, csak azt, hogy egy mártír általában nyomás alatti, meg nem értett, méltatlanul mellőzött, lelkét kitevő, sóhajtozó ember benyomását kelti. Ha igazán elszánt, céges bulikra sem jár, merthogy neki ott ne nyalják a seggét. Vagy ha elmegy, akkor egyenesen a melóból, gondosan gyűrötten. Lehetőleg lihegve, de ezt mondjuk tényleg nem értem miért.

A mártír szívéhez kikövezett út vezet, amennyiben észreveszed, elismered őt. Álmaiban dícséri a főnöke, elnézést kér és fizetésemeléssel, előléptetéssel engesztelne. A valóságban már azért is hálás, ha valaki megemlíti neki, "Látom neked is eleged van." Ekkor boldog. Beszédesebbje ilyenkor kiegészít, méghogy elege? Nézze meg bárki, ez itt maga a lehetetlenség, és hát természetesen megint neki jutott. Érdemes rá odafigyelni egyébként, mert ha belemelegedik rengeteg értékes rosszindulatú pletykát mesél el, miközben magát fényezi. Ezek munkaheyli életünket szinesítik. 

Mártírnak lenni nem feltétlenül életforma. Szabadidős tevékenységként, ad hoc jelleggel is űzhető. A hobbimártír, vagy amatőr mártír szerep társalgási alapmotívum. Lépj csak be egy kocsmába, és kicsit átmelegedve meséld el, hogy kihúzták a fogad. A következő percben már egy három fogát egyszerre elvesztő ember fog beszélni olyan naturalizmussal, hogy érzed az égő csont szagát, majd valahonnan a sarokból előperdül egy alak, akinek szemműtéte volt. Ha túlórázol és azt említed meg, lesz valaki, aki évek óta nem jutott haza. Felhajtóerőként hat, hogy tolonganak körülötted a nálad sokkal szerencsétlenebbek. Egyébként tényleg. Sör unikum kombó javallott mellé - és néhány óra alatt annyira feltölt, hogy baltás baleseteken röhög az ember. 

Kevésbé paranoid mártírok a körülöttük lévő világot követelőző, túlsúlyos csecsemőnek szeretik látni. Ők az éjjel ébredő anya a tejjel. Gondoskodásra szorul, hisz oly hülye szegénykém, hogy képes lenne gallyastúl enni a cseresznyét. Ők azok akik "már százszor megmondták", "ezerszer elmagyarázták", de "hiába koptatták a szájukat".

Nagy levegővel kezd, paneleket beszél, elfárad benne, legyint, hagy. Pár másodpercre megsértődik a világra, sóhajból mégis erőt merít, egy kiábrándult katatón rezignáltságával, robotként teljesít tovább. 

Súlyosabb esetekben viszont a világ úgy ahogy van, már ellenség. A boltban átbasszák, a villamoson meglopják, a bankban tönkreteszik, a kórházban megölik őket, az iskolában pedig kimossák az ember agyát. Meg úgy általában is mossák, látja ezt ő, de ugyan kinek, minek is mondaná. A kutya direkt ellene szarik, a város meg csak neki hagyja ott. Az összes Audit az ő adójából gründolták. És becsületes emberként marha nehéz neki ebben a mai világban.

Egy vérbeli, keményvonalas szenvedő már már különleges képességekkel bír. Tud úgy tenni, mint akit leszart egy madár anélkül, hogy leszarta volna egy madár. Láttam olyan síró mártírt, aki nem követett el hibát a zsebkendőjével. Csak néztem őt, és az figyeltem, milyen korrektül kezeli együtt a jól szerkesztett mondanivalót, a testnedveit és a zsepit. A legtapasztaltabbak pedig képesek elhalványítani a fényt, elnémítani a nevetést, és puszta jelenlétükkel megríkatni egy csecsemőt.

Sóhajtással aszúból rizlinget, kalácsból ecetes uborkát varázsolnak.

A softcore szenvedő olykor még szórakoztató is. A stand up comedy gyakorlatilag vicces műmártírok terepe. A cinizmus sitcom-sorozatok hegyeit tölti meg viccesnek szánt kesergéssel. 

A hardcore mártír túl korán született a világ végéhez, és túl későn a legutolsó világégéshez. Elforgácsolódik egyetlen tehetsége, nehéz helyzetben nehézkesen viselkedni. Apróságokra megy rá itt ebben a langymeleg konzumvilágban.


 

Buffout szenvedései már megint egy igazgyöngyöt formáltak nekünk, és ezért hálásak vagyunk.

Aki úgy érzi, még bírja, az nézzen át a Sminktükörre - ahol a falusi életre és igazi, nyitott emberek közé vágyódó természet leányáról olvashatunk.

89 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GAbica 2010.03.02. 10:43:31

A CF sem volt semmi, de ez is a top posztok egyike :D

thomasmakmusz 2010.03.02. 10:44:02

Jé, az énanyám egy stand up comedy-s műmártír, amikor előadja a kis műsorát mindig tájékoztatom, hogy nagyon-nagyon rossz színésznő, de most majd megosztom vele, hogy már van a műsorára pontos analízis!
De tetszik!

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 10:45:08

Vuhháááááááá!:D:D:D

Óriási! Max riszpekt!
Kedvem támadt némi politikai ízű merengésre, de visszafogom magamat.:D

Styxx 2010.03.02. 10:48:34

Zseniális poszt, gr!

"Lépj csak be egy kocsmába, és kicsit átmelegedve meséld el, hogy kihúzták a fogad. A következő percben már egy három fogát egyszerre elvesztő ember fog beszélni olyan naturalizmussal, hogy érzed az égő csont szagát, majd valahonnan a sarokból előperdül egy alak, akinek szemműtéte volt. Ha túlórázol és azt említed meg, lesz valaki, aki évek óta nem jutott haza."

:-))) ez nagyon ütős, de volt még pár ilyen.

Nekem a feleségem mártír, én meg hedonista vagyok. Szerintem Raschburg Jenő és Vekerdy Tamás több nagydoktorit írhatna a családunkról.

Ottlaki Kababám 2010.03.02. 10:50:19

Ez kurva jó, micsoda képek és leírások! Költői. Főleg, hogy ismerek egy ilyet viszonylag közelről. Elég idegesítő tud lenni, a folyamatos lelkiismeret-furdalás-okozási kényszer (dik, ez milyen szó).

Nájlonpunga!

yenoee 2010.03.02. 11:01:42

10/10, tökéletes. Egyik legnagyobb poszt.
Azért CF se volt semmi, shőőt... azt is újra kell olvasnom most.

dianafan9 (törölt) 2010.03.02. 11:15:46

"Már tájképmódban fényképezve meglátszik rajta, hogy terheket cipel."

Itt kezdtem el besírni.
:)

esomedve 2010.03.02. 11:21:29

brávó, brávó (hozzá gyomorforgató gyorsasággal, aprókat tapsolva, felállva... :)
ez csodálatos :D

KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!! :)

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.02. 11:51:17

Mindjárt elkések, rajtam a világ terhe :), de muszáj ide vésnem, hogy ez egy fantasztikus írás! Gratulálok!

Ha nekem fáj valamim és megemlítem, anyukám rákontráz, neki kétszer annyira és még mindene fáj :)
De bennem is van bőven mártírhajlam, a gyerekek kikényszerítik.

brodaclop 2010.03.02. 12:01:22

Kérdés, hogy a munkahelyi mártírnak látszó tárgyak közül hányan nem aozk valójában. Ugyanis ez gyakorlatilag a legjobb munkaelkerülési stratégia: ha mindig elfoglaltnak és túlhajszoltnak tűnsz, nemcsak garantált, hogy senki nem fog megkérni semmire, de még jutalmat is kaphatsz, ha kellően ügyes és pofátlan vagy.

Blackrock (törölt) 2010.03.02. 12:01:33

Hirtelen azt olvastam, hogy vámpír...

Blackrock (törölt) 2010.03.02. 12:02:28

Egyébként a mártír upgradelt formája a hőbörgő.

vincere 2010.03.02. 12:20:18

nem semmi részletes leírás!!
az idősebb mártír az anyukám, aki az egész életét feláldozta értünk, a családért, és mit kapott cserébe...
munkahelyi mártír kollégám is volt, mindig hozzá jártam tényleg, ha színt akartam vinni a napomba egy kis pletykával :)

bioritmus 2010.03.02. 12:28:56

"A legtapasztaltabbak pedig képesek elhalványítani a fényt, elnémítani a nevetést, és puszta jelenlétükkel megríkatni egy csecsemőt."
ezdejómán.

amúgy tetszett az egész, végső soron mindannyian hobbimártírok (is) vagyunk

mocc 2010.03.02. 12:30:20

Hát ez...hát ez...hát naggyon igggen!!! És mindegyik alfajára beúszott a szemem elé a megfelelő ismerős - meg néha a tükör :) Bár csak ritkán mártírkodom és ha észreveszem, gyorsan abbahagyom ám! A rendszeres mártírtalálkozók egyébként a háziorvosi rendelőkben zajlanak, meg a hosszabb sorbanállások közben bárhol.

Rich.mond 2010.03.02. 12:34:34

Az egyik legjobb poszt a blogon. Pedig volt már jópár, ami tetszést váltott ki belőlem, no de esssszkéremszépen....pazar!

2010.03.02. 12:36:27

A klasszikus mártírság:
Feleség: Én tartom a hátamon a családot, én nevelem a gyerekeket, minden az én vállamon van!
Férj: Dolgozok ész nélkül három munkahelyen, én keresem a pénzt, ha nem tenném, miből élnénk?

Ottlaki Kababám 2010.03.02. 12:37:34

@Rich.mond: Ez tényleg az eddigi egyik legjobb, katasztrofálisan gyönyörű. És mindenkinek sok ilyen ismerőse van (mármint önmagán kívül).

bioritmus 2010.03.02. 12:38:23

@Blackrock:
gondolom nem véletlenül, hiszen jól tudják szívni az energiát.
de egy igazi hardocre mártírnak ez meg se kottyan :))

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 12:41:13

Eszembe jutott egy speciális mártírfaj: a pinamártír.
Tudjátok, akit jaistenem, MINDENKI meg akar dugni! Alig győzi magáról az éhes hímeket levakarni.

mocc 2010.03.02. 12:51:44

@El Topo (Sgt. Elias): érdekes, én inkább farokmártírokat ismerek: "minden bukszának az én farkam kell - megértem őket, na jóvan, gyertek lányok..."

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 12:56:47

@mocc:

Gondolom eltérő az érdeklődési körünk.:)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.03.02. 12:56:50

Most ezzel kisebbség leszek, de nekem nem tetszett, bevallom, végig se olvastam, mert félúton eluntam.
Pedig eddig szinte minden írást öröm volt olvasni.

hegyilany 2010.03.02. 13:05:12

Gyönyörű poszt, valóságos stílusgyakorlat.

Styxx 2010.03.02. 13:08:06

@purga:
Szerintem az egyik eddigi legjobb. Nem ismerem a szerzőt, nem érdekből mondom. De tisztelem a különvéleményed. Erre is nagyon jók a népszerű, nagyforgalmú blogok, hogy kiderül, mennyire igaz: ízlések és pofonok. Ok, nyilván van elenyésző számú "dögöljön meg a szomszéd tehene is!" típus, akiket ki tudja mi motivál, de szerintem a számuk a hibahatáron belüli.

Mitya Ivanov 2010.03.02. 13:08:53

meglehetőst jó poszt.

GAbica 2010.03.02. 13:17:24

@Styxx: "Nekem a feleségem mártír, én meg hedonista vagyok"
Gyönyörű lehet egy békés családi este :D

@El Topo (Sgt. Elias): Megdugni szinte bármikor talál magának pasit egy ivarérett nő. Csak ne mártírkodjon vele :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.03.02. 13:18:27

írhatnátok végre magatokról is, az lenne csak a modoros

Gumineaux 2010.03.02. 13:19:53

@vincere: A mártírkodás nem vicc. Kőkemény manipulációs stratégia. Anyák különösen jók ebben a műfajban.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 13:22:02

@Gabica [almighty]:

Nehehehem!
Ezeket valójában a kutya sem akarja megdugni, csak tüntetnek vele.
Egyszer elmentem Törökországba. Na és volt velünk két csaj, akik ilyenek voltak. Már az első este, mikor odaértünk elköltötték az összes pénzüket mindenféle szirszarokra és utána egy hétig ültek a szállodában és nézték a török televíziót, mert "jaj, ki sem merünk mozdulni az utcára, mert minden férfi a szerelmével üldöz minket és félünk, hogy a végén még elrabolnak minket a szépségünkért!"
Valójában nagyon is benne lettek volna, hogy néhány kackiás bajszú effendi megbecstelenítse őket, csak hát a törököknek jobb izlésük volt.

Styxx 2010.03.02. 13:22:25

@Gabica [almighty]:
Nem vészes, nagyon ritkán robban a helyzet, igyekszem elpoénkodni a konfliktusokat:-)
De ha egyszer túlfeszítem a húrt és többé nem kommentelek, akkor sanszos, hogy a 16 cm pengehosszúságúval vetett véget mártírom a hosszú évek szekatúrájának és Kalocsán folyt. köv. a mártírkodást:-)
Tréfát 1/2-retéve, magam is belátom, nyilván velem se könnyű együttélni, hál' istennek, hogy nem az én vállamat nyomja ez a kő:-)

GAbica 2010.03.02. 13:23:28

@Gumineaux: Nagyon jó meglátás. Anyám már nagyrészt leszokott róla, de mióta emlékszem, nagyon profi volt ebben.

mocc 2010.03.02. 13:25:29

@El Topo (Sgt. Elias): a farokmártírok meg általában törpék, vagy zsírdisznók, vagy impotensek, vagy csak szimplán kicsi a pöcsük. Mivel eltérő az érdelődési körünk, leírtam, hogy tanulj és okosodj :)

GAbica 2010.03.02. 13:26:58

@El Topo (Sgt. Elias): Jaaaaaaaaaaaaaaaaa. Félreértettem, de így már előttem van a típus.

@Styxx: Mobilnet... Simán kommentelhetsz tovább onnan is :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 13:27:30

@mocc:

Nem tartom kizártnak, de ezzel a tipussal, ha találkozom is, nem nekem mártírkodik.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 13:28:38

@Gabica [almighty]:

A felesége kerülne Kalocsára Styxx meggyilkolásáért. Styxx a föld alá kerülne, ott meg a mobilnet sem működik.

Styxx 2010.03.02. 13:29:41

@El Topo (Sgt. Elias):
:-)))
Ettől a "mindenki engem akar megdugni" female mártíriumtól, csak az a jobb, amikor jellemzően korosodó hölgyek irreális szexpletykáktól tartanak.

Pl. a házunkba pár hónapra béreltek huszonéves feka srácok lakást. Deka háj nélküli egzotikus bájgúnárok, akik gondolom szénné kúrták magukat, ha akarták, erre fogékony zsengerkorú válogatott particicákkal. Erreföl a hetven fölötti szenilis nénike a szintünkről elkezdett sápítozni, hogy M. néni (hatvanas, vígkedélyű alkesz pletykafészek) azt terjeszti róla, hogy éjjel feljár a harmadikra a négerekkel baszni.

kalifa 2010.03.02. 13:30:08

atyaég ez most nagyon jó lett. A családom nőnemű tagjai mártírok + édesapám. Nagyi bármikor elmorzsol egy-két könycseppet is, ha a helyzet úgy kívánja.

GAbica 2010.03.02. 13:32:40

@El Topo (Sgt. Elias): Jólvan, azt hiszem nem ártana kávéznom egyet, meg kiszellőzni az agyamat. Meghülyültem, úgy látszik :D

GAbica 2010.03.02. 13:34:25

@Styxx: Jaj, drága kisfiam, hát képzelje el, én, meg azok a mocskos feketék! Én, aki világéletemben fehér kesztyűvel fogtam meg a tiszta edényt is!
Király! :D :D :D

mocc 2010.03.02. 13:35:35

@El Topo (Sgt. Elias): gondolom, ez az eltérő érdeklődési körből adódik...nekem se mártírkodtak még lányok, hogy nem tudnak hova menekülni a farokművészek elől...

deee 2010.03.02. 13:38:35

Az eddigi legjobb post, max a második a budai hegylakó után.

deee 2010.03.02. 13:39:18

...képesek elhalványítani a fényt, elnémítani a nevetést, és puszta jelenlétükkel megríkatni egy csecsemőt...

Ez a rész a legkirályabb. :D

vivax 2010.03.02. 13:42:09

bazz, ez kész. megyek tikkelni;)

thomasmakmusz 2010.03.02. 13:43:17

@El Topo (Sgt. Elias): Tényleg ilyen nálunk is van melóhelyen, és addigm ondogatta, amíg elérte, hogy tényleg mindenki meg akarja... Hiába az önbizalom!

tanger 2010.03.02. 13:50:52

azért azon elgondolkodtatok, hogy miért a családok nőnemű tagjai azok, akikre illik a leírás?

hülyegyerek 2010.03.02. 13:51:45

Jó ez, csak azt nem érem fel, hogy tulajdonképpen, mi a gond a rizlinggel ?
Mert abból lemegy egy üveggel, de ki az aki bedob egyszerre egy üveg aszut ? (Ja az a hős :D )

pizs (törölt) 2010.03.02. 13:52:42

Könnyebb leírni, hogy valaki mártir, mint megélni!!!!...
Miért mártir az, aki dolgozik szívvel-lélekkel, de azért nem túlórázik másnap hajnalig.
Miért mártir valaki, ha önfeláldozóan évekig ápolja a halálos beteg szüleit, rokonait.
Miért mártir az, aki ezt el is mondja, talán panaszolja, hogy miulyen nehéz ez-vagy az...
Van olyan igen aki naponta mondogatja a munkahelyén, jaj mennyit dolgoztam ma, jaj ez meg az...ha naponta ezt kell hallgatni, akkor mártirnak lehet mondani, illetve mártirnak mondja saját magát!
Bőven lehet beszélni erről a mártirkodásról más témákban is...
Viszont a családomban, 1848-ban volt egy igazi mártír!!! Soha senkinek nem mondtam, és nagyon híres! Ő mártír!!!!!!!...

GAbica 2010.03.02. 13:55:16

@tanger: Volt apósom megtestesült mártír volt. De a legrosszabb, keményvonalas fajtából. Úgyhogy nem csak az egyik nemre jellemző.

GAbica 2010.03.02. 14:00:19

@bokapiri:
Olvasd el újra a posztot és értelmezd.
Több mint tíz évig, félig gyerekként kezdve ápoltam egy haldokló családtagot. Aztán később még ezt (bár nem ennyi éven át) eljátszottam a volt apóssal és anyóssal. Most akkor hangoztassam ezt és sajnáltassam magam? Természetes volt, megtörtént, vége, ennyi.

Styxx 2010.03.02. 14:01:57

@bokapiri:
A kommentedről nem tudtam eldönteni, hogy poénkodsz, vagy komolyan írtad (és ez lehet, hogy az én szerény szellemi szintemet minősíti)

"Viszont a családomban, 1848-ban volt egy igazi mártír!!! Soha senkinek nem mondtam, és nagyon híres! Ő mártír!!!!!!!..."

Ezt a részt végképp nem értem. Mondjuk egy aradi vértanú a szépapád? De mi van ezen elhallgatnivaló?
OK, megértem ha nem hivalkodsz vele, mert nem vag yolyan tipus, de egyenesen eltitkolni? Netán hardboiled Haynau imádó környéken laksz?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 14:02:13

@bokapiri:

48-ban? Nem 49-ben véletlenül? Mert igazi szabadságharcos celebek akkor keletkeztek.

Styxx 2010.03.02. 14:04:14

@Gabica [almighty]:
A keméynvonalas mártír az milyen? Bemegy az arénába az oroszlán elé, persze ha oldschool őskeresztény mártír az illető, és elkezd beszólogatni a sörényes fenevadnak: - Egyenként tépkedd ki a beleimet, geci nagymacska, hogy még többet szenvedjek! :-)

GAbica 2010.03.02. 14:05:42

@Styxx: :D :D :D
A posztból idéztem: "Egy vérbeli, keményvonalas szenvedő"
Oroszlán? Ugyan már, az igazi keményvonalas az mondjuk egerekre bízza magát, úgy tovább tart és tovább fáj és szenved :D

Styxx 2010.03.02. 14:05:52

@El Topo (Sgt. Elias):
Sólyomszem, ezt én is benéztem. De lehet, hogy Garibaldi szinekben mártírkodott (habár ez így nem elég szabatos, hiszen ők is piros-fehér-zöldben tolták, csak vertikálisan)

2010.03.02. 14:10:08

Az én nagyim az élete árán is (értsd: alig bír már a konyhába is kisántikálni) süt nekünk almáspitét, és még a teát is ő tölti ki a reggelihez kisonokáknak (=30 feletti felnőtt emberek).:))

noirp 2010.03.02. 14:20:14

juúújj baszics. Jó szöveg!.
Pláne h rá kellett jönnöm (még régebben) h bennem is van némi mártírhajlam. No akkor mondtam magamnak, ácsi, a világot más fogja megváltani, te csak a retúrt Balatonfüredre váltsd meg.
Azt' most kénytelen voltam tükörbe nézni. Jajjajajj, engem mindenki csak szekálik :DDD

Styxx 2010.03.02. 14:28:55

@Traktorka:
Jó az öreg(mártír) a háznál!:-)

F79 2010.03.02. 14:34:34

Basszus ez legalábbolyan durva mint a control freak, az komoly önvizsgálatra késztetett.
Munkahelyi mártír velem egy szobában ül,nem ártalmatlan egy fajta ez! lehúz minden nap 8 órában hallgatni azt hogy mennyit dolgozik ( ha nincs itt, mindenkinek jobban megy a munka ) és egyébként egy vicces kedves személyiség, így nem lehet simán eltávolítani magunktól, igazi energialeszívó. Mikor céges kocsit kapott, két napig hőbörgött, hogy most de szar neki meg ez milyen megalázó! Persze mikor 3 hónap múlva úgy látszott, elveszik tőle, akkor azért sírt.

vincere 2010.03.02. 15:17:22

@Gumineaux: hajaj, ne is mondd. anyukám több témában is mártír (mert feleség, mert anya, mert nagymama, előtte meg vkinek a lánya volt, mert beteg, mert stb.). azóta tudom ezt kívülről nézni, mióta pár éve kibuggyant belőle, hogy egy bizonyos ügy kapcsán ő annak idején mekkora áldozatot hozott értünk gyerekekért. azóta ezen a téren nem tudom komolyan venni szegényt, valamint újabb ponttal gazdagodott a listám, h. mit nem fogok én csinálni a gyerekeimmel.

Motorpenis 2010.03.02. 16:18:04

Én munkahelyi mártír voltam az előző munkahelyemen. Minden rám szakadt, mert nőkkel kellett együtt dolgozni, és a termelés helyett a szájuk járt egyvégtében. Ha nem beszéltek, akkor ettek. Elkéstek.

Dél körül már a plafonon voltam tőlük, és irtózatos lendülettel közlekedtem, nagyokat sóhajtottam, nem néztem rájuk.

Az új munkahelyemen viszont a főnököm ilyen mártír, de neki jobban megy, mert ő nő.
............

Hobbimártírt is ismertem, volt egy ilyen évfolyamtársam. Ha arra panaszkodtunk, hogy 25 fok van és meleg, akkor ő rátromfolt, hogy náluk 30 fok van. Ha esett az eső, náluk esett csak igazán. Ha hó esett, náluk volt a legmélyebb az egész városban.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.03.02. 16:47:41

@Styxx: kizartnak tartom, hogy lanyok "ilyenekkel" akarnanak lenni :). En legalabbis nem ismerek ilyet.

Na de. En egy martir vagyok. Nem tudom, hogy birnak elviselni a kornyezetemben elok, mert engem peldaul egyeb martirok baromira fel tudnak bosszantani.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.02. 17:13:27

ez odabasz, Erikesen szólva: Lájkolom 5/5.

Amúgy a mártír nem ártalmatlan, ő az életkedv professzionális kiszipolyozásának mestere.

Említsd meg neki, hogy mondjuk ma este moziba mentek a barátnőddel (minősített esetben már az is elég, ha van barátnőd). Amit erre előad, attől felvágnád az ereidet és te fogsz a végén elnézést kérni, hogy élsz.

Le kell szarni, ez az egy lehetőség van... vagy meg kell dugni, ha nő.

coucou 2010.03.02. 17:15:52

fantasztikus-zseniális-überfasza vonulathoz: +1

2010.03.02. 17:27:18

50-es években az iskolában gyakorlatoznak a gyerekekkel.
- Légitámadás! - kiáltja a tanárnő. Mindenki a földre veti magát csak Móricka nem.
- Nem hallottad mit mondtam?
- Tanárnő, maga még nem hallott MÁRTÍROKRÓL?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2010.03.02. 17:32:45

Klassz ez a poszt!
A mártírokhoz sokat hozz tudok fűzni, kommentnek hosszú, így nesztek: kskozlony.blog.hu/2010/01/30/a_martir_1

(ronda módon be is trackbackeltem)

jancsika1234 2010.03.02. 18:21:14

szerintem ott jobboldalt az szlengblogkönyv-árusítás, de ti tudjátok.

lárvalányhaj 2010.03.02. 18:36:37

Az én családom anyai ágon kizárólag mártírokból áll -- a férfiakat leszámítva persze. A saját anyukámba is szorult egy jó adaggal.
De vannak sokkal durvábbak is. Tipikus példa az a felső-középosztálybeli díszfeleség, akinek egy háromszobás házat és egy zsebkendőnyi kertet kell karbantartania, és feszt sopánkodik, hogy ő "meg nem áll", és "állandóan csak ez a rohanás".

A Tyne folyó déli partja 2010.03.02. 19:53:03

@vincere: az enyém is:) a mitkapottcserébe nincs ott annyira, de a folyamatos siránkoás, h. ő mennyit dolgozik, és neki nem segít senki, nagyon. a mai napig nem képes úgy bejelentkezni msn-re, hogy ne mesélné el, h. épp milyen házimunkát csinál. 2000 kilométer távolságból ez a legfontosabb..

A Tyne folyó déli partja 2010.03.02. 19:54:39

@mocc: én is inkább férfit ismerek ilyet...meg erről jut eszembe, náhány ismerősöm: az exem most is vissza akar jönni hozzám, de én nem engedek ám a csábításnak! aztán kiderül, h. az exnek esze ágában sincs visszamenni hozzá, de akkor sérülne a róla alkotott kép, ugye.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.02. 20:03:23

a gondoskodó meg a keresztanyám, aki képes volt azzal felhívvni, mikor elköltöztem otthonról (28 évesen...), h. nem fázom és éhezem-e. mert nyilván, aki mellett nincs ott az anyja/idősebb nőrokon, az nem képes befűteni/enni/bolta menni kajáért...

pizs (törölt) 2010.03.02. 20:04:07

@El Topo (Sgt. Elias): @mirjam*: 49-ben.
Nem volt mit titkolni, csak nem mondtam senkinek. Igen, az Aradi vértanúk egyike.
@Gabica [almighty]: na én is ilyesmire gondoltam, hogy ez természetes, és nem is hangoztatja az ember.
Különben én is haldokló, rákbeteg 4 szülőt ápoltam 10 (!!!) évig, majd egy 94 éves nagymamámat, aki már járni sem tudott, -láttam el,mellette a pici gyerekemet neveltem, két háztartást vezettem, vagy hármat, plussz 8 órai munka egy munk.helyen,meg idős, beteg nagynéni, szintén haláláig... -plusz 5 kerek évig kórházakban súlyos beteg embereket ápoltam, láb és kéz nélküli embereket emelgettem a Rehabba, ...és még lenne mit sorolnom. Akkor mártir vagyok én is? Nem éreztem annak magamat ilyenkor.Nem is panaszkodtam.
@Styxx: igen, azt hiszem "szépapám" a neve, nem volt szó róla a környezetemben, és nem is mondtam senkinek. Nem titkoltam. Néha a Lexikonban nézegettem a képét, vagy az elsárgult papíroson, amit örököltem...:)

zanzibári lány 2010.03.02. 20:12:01

Sajnos közvetlen munkatársnőim közt két igen kifejlett példány található.

Én az ilyen típust energiavámpírnak hívom.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.02. 20:16:11

@bokapiri:

Jó, az aradi vértanuk ugyen 1849 okt. 6-án lettek vértanuk, tehát 48-ban még nem.
Köszönöm, bíró úr, egyelőre nincs több kérdésem.

kicsi bogár 2010.03.02. 20:25:50

@El Topo (Sgt. Elias): Véletlenül elírta Bokapiri, ez nem azt jelenti, kérem bocsánat, hogy ő hantázik! Kérem alássan...bíró úr.

nadivereb 2010.03.02. 20:46:53

@bokapiri: Namármost, ha ez a történet így igaz, akkor se látok semmi összefüggést közte és a poszt között. Akit lelőnek a háborúban, az (patetikussági fok szerint növekvő sorrendben) háborús veszteség/hősi halott/háborús hős/mártír/szentvértanú, viszont nem mártír a poszt értelmezésében.
A poszt azokkal foglalkozik, akik megállás nélkül nyávognak a többé-kevésbé piszlicsáré vélt vagy valós problémáik és nehézségeik miatt. ("Miért mindig velem történik ilyesmi?", színpadiasabb - és egoistább - vénájúaknál "Miért bünteti meg a jó szándékot az élet?") Ha tényleg haláláig ápoltad a fél családfádat, és tényleg nem panaszkodtál miatta (ez utóbbit mondjuk eddig két hozzászólásod erős keresztcipelős-töviskoszorús beütése kétségbe vonja), akkor te pont hogy nem mártír vagy, hanem az anti-mártír, az összeszorított fogakkal filantropizáló ős-terézanya.
Ebben az esetben gratulálok/sajnálom. Attól függ.

Lenry 2010.03.02. 23:26:53

"A legtapasztaltabbak pedig képesek elhalványítani a fényt, elnémítani a nevetést, és puszta jelenlétükkel megríkatni egy csecsemőt.
Sóhajtással aszúból rizlinget, kalácsból ecetes uborkát varázsolnak."

ez valami csodálatos volt

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.03. 08:08:50

no igen, a lelki terror csodaszép bugyrai. nagyon undorító sportág ez.

pizs (törölt) 2010.03.03. 08:49:45

@nadivereb: Akkor te sem olvastad végig a kommenteket,sem a posztot, én csak azt írtam ki a mártir szerintem és ki nem!!! Csak erről van szó. Semmi másról. Az én munkahelyeimen is voltak "mártirok"...annyira már nem részletezném...de itt többen kiforgatták a szavaimat. Nem voltam érthető??? Első kommentem feljebb, -olvasd el.A postban pl. "A mártír tapasztalt önvizsgáló. Lágy szíve (az viszi majd egyszer a sírba) már hamar feltűnik neki, korholja is magát rendesen miatta. Sőt, tudja ezt mindenki más is, a siserehad, akiknek ő csak ad, ad, és nem vár cserébe semmit." Ugye idéztem. És mégegy:

"A fiatal mártír szívesen szidja a világot, aggódik kortünetnek nevezett devianciái miatt és hiszi, ha mindenki hozzá hasonló lenne, ez egy élhetőbb bolygóvá változna." és a posztból még sokat idézhetnék. Tehát nem tudom mi is a probléma?...
Csak mellékesen írtam oda a "1849...", hogy ő: igen mártir, ha már a mártirkodásról szól a poszt, legyen pontos a megállapítás.

09szepi06 2010.03.04. 11:59:53

Én El Topo pinamártírján röhögtem legjobban:) Na az mindent visz...

09szepi06 2010.03.04. 12:13:12

Am. a mártír az negatív jelentésű szó mármint nekem...És sztem ez a poszt is erre próbált rávilágítani. Azokért a dolgokért rinyál órákon át amit más ugyanúgy egy szó nélkül, kussban megold, noha attól még őt is fárasztja. Ő pont hogy nem hős, csak az általa véghezvitt dolgokat úgy állítja be mintha...
Az aradiak pedig nem mártírok voltak hanem igazi hősök.

lr 2010.03.04. 19:33:48

Hát igen, már Berne is milyen költőien írt a plafon sarkában kötögető nagymamákról...rossz azzal szembesülni, hogy bár már 26 éve van lehetőségem immunissá válni a lelkiismeretfurdaltatási szándékra, nem hogy ez nem sikerült 100%-ra (->önbizalomhiány), de ráadásul még jutott belém is ebből a viselkedésformából. Ami viszont még ezt is übereli: a védekezésül kifejlesztett/lődött alaphangulat miatt még engem néznek érzéketlen parasztnak soxor. :| Azért remélem, 1-2 generációnyi odafigyeléssel ki sikerül ezt gyomlálni a családból.

Valaki kérdezte: azért a nők közt van több ilyen, mert a férfiak viszonylag ritkán szülnek, így esélyük sincs -később soha fel nem dolgozott- traumaként megélni azt.
süti beállítások módosítása