Látogatás a kórházban

2009/07/13. - írta: Modor Tibi

-Boriszkám, ma elmegyünk a Jánosba, és meglátogatjuk a Pici bácsit, rendben? Arra szeretnélek kérni előre is, hogy a Pici bácsi nagyon beteg, és ne nagyon kérdezz tőle semmi butaságot, hogy a Pici bácsi meg fog-e ugye halni, jó? Semmi ilyesmit. Amiről itthon anyáddal beszélgettünk, az nem számít. Köszönsz neki szépen, adsz puszit, és beszélsz neki az iskoláról, ha kérdezi.

És ha jól viselkedtél, akkor a látogatás után kapsz sztracsatellafagyit a 18-as végállomásánál, vili? Nagyfiú vagy már, lehet veled komolyan beszélni, mint férfi a férfival, áll az alku?

-Igen! És puncsot is!

...

-Na szerbusz, Pici bácsi, hát te, fantasztikusan nézel ki, nézzenek oda! Hoztam magammal egy igazi kishavert is, a Boriszkát. Boriszka, köszönj szépen a Pici bácsinak, és add oda neki a virágot. Tudod, ő volt nálunk nemrég az Anyut meglocsolni és hozott neked konyakosmeggyet.

-Csókolom!

-Szevasz, kisember! A hét meg a százát, fejedre nő ez a gyerek, Bécikém, maholnap már udvarolni fog. Észre se vesszük, aztán kirepülnek ezek a srácok. Az élet meg ripsz-ropsz, elszalad. Én is nagyon gyűrött vagyok, jól megkínoztak az orvosok, örülök, ha a jövő hetet megérem.

-Ne hülyéskedj, Pici bácsi, szinte kicsattansz az egészségtől, pár hét, és újra a csajokat fogod hajkurászni a parkban, szaladni fogsz, mint a nyúl!

-Á, Bécikém, ne áltass, nem érzem magamban azt az erőt, mint a legutóbb. Mindenhol fáj, meg hát unom is a banánt már egy kicsit. Tudod, ami nem megy, azt ne erőltessük.

-Na ne kárálj, mint egy vénasszony, bivalyerős ember vagy, nem begyulladni! Tessék, hoztunk neked befőttesüvegben finom tyúkhúslevest meg madártejet, a múltkor annyira vágytál rá. A Kingus főzte, külön neked, ahogy szereted.

-Köszönöm szépen, drágák vagytok, de csak akkor kívántam, most már nem. De mindegy, berakatjuk a hűtőbe a nővérkével, te, olyan rendes az a kislány. Adunk nekik heti kétezret, a főorvos úrnak egy tizest, de ezek a lelküket is kiteszik, még a seggemet is kinyalják! Jaj, elnézést, Boriszka, látod, a bácsi csúnyán beszél. Szóval mondhatnak bármit, a pénzt mindenki szereti. Meg... meg szóval AZT is, érted! ;)

-És a műtét hogy sikerült, mit mondanak az orvosok?

-Te, ezek az doktorok összehordanak mindent, ködösít mindegyik. Jól összekaszaboltak, nézd csak meg, itt meg itt is - hát gyógyulgat, de még nagyon fáj, hamarosan szedik a varratokat. Azt mondják, jó esélyeim vannak, csak hát semmi kávé, cigi meg pia. Szerencsére a... a szerelmet azt nem mondták, ugye érted, mire gondolok, Bécikém? ;)

-Már hogyne tudnám. Szerelmes ember örökké fiatal! Na ahogy kiengednek, csapunk egy világraszóló bográcsozást a telken szalonnasütéssel egybekötve, lesz minden, Wein, Weib und Gesang (bor, asszony és nótaszó)! De most már hagyunk békibe', látom, nagyon álmos vagy, pihenj csak.

-Hova rohantok? Van időtök, maradjatok még egy kicsit.

-Á, sietnünk kell, meg látjuk, jön a kedves feleséged is, nem akarunk zavarni.

-Dehogy zavartok, na de jól van, reméljük a legjobbakat. Köszi még egyszer, hogy jöttetek. Te meg, kiskrapek, gyere ide egy barackért, ez az!

22 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrJohnson 2009.07.13. 18:22:31

Pici bácsi beteg. Az ismerősei megpróbálják felvidítani. Mindannyian egyszerű emberek. Hol a probléma?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.07.13. 19:01:03

Kórházban szokás még vidékről huszonheten felutazni és családi dzsemborit csapni a szobában, ahol frissen műtött emberek ébredeznek az altatásból, valamint tőtöttkápsztát falatozni a félhalott hozzátartozó hasára helyezett harminc literes badellából.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.07.13. 20:29:09

Ne haragudj, Tibi, de ez a Pici bácsi műtét után, ez nagyon Csonka Pici bácsi...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.13. 20:41:45

@DrJohnson: @Vaszilisza: jaja, ezt nem is egy szórakoztató posztnak szántam. Megírtam egy ideje, és úgy gondoltam, elfér, és kár lenne CTRL+A, DEL-ezni.

Holnap kaptok újat + a héten nem egyet!

2009.07.13. 22:26:07

klasszikus... szerintem.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.13. 23:51:40

Bivalyerős :) Fájó emlékeket szakít fel ez a poszt. Természetesen a barackra gondolok.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2009.07.14. 07:52:04

A hozott ajándékok közül lemaradt a 25%-os Sió vagy Hey-Ho barack-/körtelé.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.14. 08:01:07

Ismét meg kell kérdeznem, hogy az IVÓLÉ az tényleg vízzel felöntött lekvár, vagy csak az összetevői azonosak?

Az "amiről itthon anyáddal beszéltünk az nem számít"-tal kapcsolatban: egy ismerőshöz, ahol 4 éves gyerek volt, jött nagymama látogatóba. Elölmaradt egy - már létezésével is kellemes pillanatokat okozó - meseköny, címe: Én, a nagymama és az elmúlás. Nagymamát onnantól eléggé érdekelte, hogy miért is van ez meg.

Maga a könyv olyasmi lehet, mint a "Peti, Ida és Picuri", ha megvan valakinek, csak nem a kúrásra megy rá, hanem a meghalásra. Egyformán fontos, csak az egyik szerencsére gyakrabban van.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.14. 08:45:07

@nosferato: az ivólevet nálunk a konyhásnénik kis hobbiakváriumnak beillő 5 literes befőttesüvegből mérték - persze kellő higítási aránnyal, hogy a marzsot hazalophassák a kukabúvárszatyrukban.

A lekváros sztori szerintem nem igaz, hacsak az üzemben nem így készítik a cuccot.

Peti, Ida és Picuri - gyémántkemény. A svédek (úgy emlékszem) mindig otthon voltak ezekben a témákban, most is ott van a Kakikönyv meg a Halálkönyv. Régebben meg az Ami a szívedet nyomja, ami bár nem felvilágosító témájú, de kellően nyomasztó ahhoz, hogy a gyerek ne szívesen nézzen bele.
+ a francai Sehány éves kislány.

Na jó, ez egy másik poszt :-D

cziczmiczpindur 2009.07.14. 08:49:36

További kedves népszokások:

a látogatók utcai ruhában ráülnek a frissen műtött beteg ágyára,

a kórterem könnyebb betegei ordítatják a tévét, közben hangosan panaszkodnak, hogy minek tesznek közéjük olyat, aki kínjában nyögni mer.

murmulya 2009.07.14. 10:03:51

Sosem értettem miért van szükség azokra a kínos jelenetekre, amikor a haldoklóval megpróbálják elhitetni, hogy ő majd mindenkit túlél. A haldokló ember pontosan tudja, hogy haldoklik. Mennyire rossz lehet neki megkeseredett arcokra erőltetett mosolyokat látni és közben, élete utolsó óráiban is a "kegyes hazugságokat" hallgatnia.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.07.14. 10:55:11

nekem a legkedvesebb emlékem az volt amikor egy nagy nőgyógy műtét után a szomszédasszonyom kötelességének érezte meglátogatni, és közölni velem, hogy nem baj, ettől még nőnek érezhetem magam. (engem akkor épp az életben maradás foglalkoztatott leginkább, 32 éves voltam, és 3 gyerek várt otthon)

és valóban: mer a betegségből kifolyólag manöken alkatom lett hirtelen - mert ha az Isten büntetni akar meghallgatja a kéréseinket:D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.07.14. 11:32:31

Emlékszem, mikor gyerekkoromban bementünk a nagymamámhoz, pontosan tudtam, hogy meg fog halni, és ő is tudta. Ahelyett, hogy bájologtunk volna vele, leültetett, és beszélgettünk. Ma is pontosan emlékszem rá, hogy miket mondott. És nagyon jó volt, hogy el tudtam tőle búcsúzni.

murmulya 2009.07.14. 12:48:55

@Karbonade: Ez jó. Sokaknak nem adatik meg, és nem tudnak végleg elszakadni a hozzátartozótól. Ezek a dolgok szerintem nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az itt maradtak hogyan élik meg a halált illetve a gyászt, és milyen nyomot hagy bennük.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.14. 13:23:12

Nagymamámnak mindene volt a telefon. Már-már kabaréba illet, hogy akármikor ültünk le vacsorázni 4 és 8 között, a telefon mindig csörgött... "Mama!" bukott mindenki a tányérjába, és reménykedve néztünk szét az asztal körül, hátha valakinek van kedve meghallgatni, hogy mit főzött Mama aznap, és ki milyen hülye a társasházban...

Persze ikervonala volt, de az iker eléggé elnyomva érezhette magát...

Aztán a vége felé már sokat volt kórházban, és nem úgy nézett ki, hogy hazajön... Én nem sokszor voltam bent, de soha kábítottuk egymást hülyeségekkel.

Egyszer a legvégéhez közel húgommal mentünk be. Még megvolt Mama, de már nem lehetett vele beszélgetni. A szobatársa mondta, hogy vigyük el a mobiltelefont, nehogy valaki ellopja. Húgom érte nyúlt, én megfogtam a kezét és közöltem vele, meg a szobatárssal, hogy a telefon itt marad.

Én úgy gondolom, hogy Mama is hallotta. És megbocsát, hogy akkor egyszer álltattam mindenkit. És azért örült annak, hogy nem akartam lemondani róla.

Gilderoy 2009.07.14. 13:35:44

Kingus :) Ez jó név, ez tetszett a legjobban. Király post.

Celtic 2009.07.14. 14:11:52

@nosferato: Ez nemigaz, mi abban a szerencse, ha evente meghal valaki?

(na, ez _igazan_ modoros humor volt...)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.07.15. 19:35:44

@Modor Tibi:

Szerelem

Stan Maltenak nagy, voros, es elallo fule van.
Nekem tetszik a nagy, voros es elallo ful.

Ez igenis nagyon jo!!!! De az lehet, h a nevet nem jol irtam.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.15. 23:45:56

@afromagyar: Sten-Malte, amúgy szpot on.

Nem gyerekeknek való szerintem, én már a címlaptól féltem, de ez inkább az ÁSÉS :D

drani 2009.07.21. 09:31:20

különben meg kimaradt, hogy banánt meg mandarint (nem narancsot!) kell vinni a betegnek

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.21. 09:50:03

@drani: ez az! És lakkozott, vörös körömmel a legkönnyebb meghámozni a mandarint :))
süti beállítások módosítása