Olvasói rovat - A kis blogger

2009/12/28. - írta: Modor Tibi

És újra a megdöbbentően termékeny Styxxet szólítom a Modoros színpadára - a megszokottan laza struktúrájú írás az alacsonyabb olvasottságú blogok tulajdonosainak lelkébe nyújt betekintést.

 

A KIS BLOGGER

 

A kis blogok világában nyakig el lehet merülni. Értelme nincs sok, de ezt jobb nem feszegetni. A kisblog-spotting a nyakló nélküli internetezésnek egy ugyanolyan fölösleges, a függőség határát súrló, vagy éppen azt átlépő, GDP-termelést gátló és családgyilkos válfaja, mint mondjuk mainstream blogokat szénné kommentelni. Vagy szerepjátékozni, tömegchatelni és még sorolhatnám, de minek.

A kis bloggerek közül sokan eljátszadoznak a gondolattal, hogy milyen űbercsászárság is lenne, ha a sztárbloggerségig vinnék. Persze erre hasonlóan kicsi az esély, mint garázszenekarnak nagy színpadra jutni. Van rá precedens, de a tuti receptet senki se tudja.

Egyvalami szinte egészen biztos: a sztárbloggerséghez vezető rögös úton is a tehetségen és a szerencsén kívül még egyvalami elengedhetetlen, ha egyenest nem a legfontosabb összetevő. Szerintem mindenki sejti a választ. Mint a viccbéli járókelő, aki megkérdezi a hegedűtokot szorító úrtól a Nagykörút és a Király utca sarkánál:

-Elnézést, hogy tudok eljutni a Zeneakadémiára?
-Rengeteg munkával!

Szóval pöcsölős dolog a feltörekvő bloggeri sors, és távolról se garantált a siker. A nap csupán 24 órából áll, ezért a legvanabíbb hivatali semmittevők se tudnak annyit netezni, hogy újabb és újabb blogok szenvedélyes rabjaivá váljanak. Ezért a kis blogger, ha csak egy csöpp esze még megmaradt, és nem vált a sztárbloggerségre görcsösen vágyó rögeszméjének szánalmasan nevetséges áldozatává, egy idő után nem erőlteti blogjának a népszerűsítését.

Amíg tartott a lelkesedése, ugyanis minden Index-ketrecbe kirakott blogba szórta az észt, hátha átklikkelnek rá. Előbb-utóbb ráébred, hogy attól, ha valaki mondjuk egyedi traktor karosszériafényezés tematikában blogol, kis eséllyel fog átklikkeléseket generálni, ha egy kortárs költészetről szóló poszthoz, a téma újsütetű szakértőjeként valami ilyesmit kommentel: Karafiáth Orsolyát sunáznám, de Filó Verához bottal se nyúlnék.

Ha teszem azt; az egyszeri kis blogger racionális célzattal és nem vegytiszta hiúságból vezérelve kezdett blogolni, hátha a blogjának hirdetési felületén sikerül promóznia valamit, és felcsillan a megizmosodás reménye - nos, akkor nem árt, ha elvégez egy kommentelő-kezelő gyorstalpalót:

Mindannyian ismerjük a modoros közhelyet: a bloggertől csak a kommentelő az okosabb. Ha kijutunk az Index-ketrecbe, akkor egyrészt örülünk, mint majom a farkának,és abban bízunk, hogy majd eztán csőstől dől a jónép. Nos, a nagy büdös lófaszt. Aznap brutális nagy látogatottságunk lesz - és ha tényleg jó a posztunk, akkor többnyire szimpatikus kommenteket is kapunk. Másnap meg marad a kemény mag + max 0,000 kevés % új olvasó. Viszont óhatatlanul ránk szabadul egy-két troll fikagép. Akik lehet, hogy civilben megkeseredett kis bloggerek.

Moderálni valahol megfutamodás. Ha a kis blogger a rejtett promó érdekében viszont futtat pár kamu alter nicket, és szert tesz némi rutinra több különböző virtuális személyiség mozgatásában, akkor némi fortélyos furfanggal kicsinálhatja az őt kóstolgatót. Erre remek módszer a magát anyázni ottfelejtő troll nickjéhez egy kínosan hasonló nicket regisztrálni. Majd azzal a saját blogunk mellett elterelésként még pár helyen, de főképp a ruszkibaka.blog.hu (férfi homoszexuális pornográf tartalmú blog) blogon is kommentelni. Aztán az ő mocskos szájából már nem igazán meggyőző a többi jámbor kommentelőnek hangoztatott érvelése, miszerint ahhoz a nickhez neki semmi köze. Muhaha, mintha egy mezei baltás gyilkos stoppos szállna be a texasi láncfűrészes furgonjába.

De hiába remek trollirtó a kis blogger, egyszer végleg rájön, hogy nem fejlődik fel felsőkategóriás megélhetési blogerré. Ilyenkor inkább átmegy mezei kommentelőbe, és csak hébe-hóba foglalkozik saját blogjával, avagy az újabb posztolással teljesen felhagy. Ha totálisan becsavarodik, akkor viszont szélsőséges anyázásba kezd bele, lásd fentebb.

A kis bloggernek egy másik válfaja a lecsúszott sztárblogger. Aki, ha mindezt kellő öniróniával kezeli, önmaga és mások előtt se válik nevetségessé. A blogok egy picit olyanok, mint a civilizációk. Virágzó korszakukat előbb-utóbb többnyire a hanyatlás követi. Ritka, aki annyira belecsap egy tartósan örökzöld témával a lecsóba, hogy unokái is tovább vihetik a blogját. Az elegáns lecsúszott sztárblogger olyan, mint a büfészínészek krémje. Akinek annak idején megvolt Hamlet meg Othello is, most meg már beéri egy könnyen megtanulható jutalomszereppel, és abból is elég ha hébe-hóba jut neki. Egy ilyen rokonszenves ex-sztárbloggertől olvastam kommentként a saját blogján, hogy: „Egyre szarabb ez a blog.”

És persze a legtöbb kis blogger józan életű, normális ember. Aki csak úgy írogat. Ők jól elvannak egymás között. Mainstream blogokat nem is nagyon olvasnak. Figyelnek, törődnek egymással, kis blogtalikra járnak. Szóval totálisan jófejek.

Aztán ott a szűzkurva típusú kis blogger. Aki, ha olykor kikerül az Index-ketrecbe, eljátssza a hattyú halálát, hogy a sok-sok troll miért pont őt kóstolgatja? Anyázza az Indexet, órákon keresztül a kommentelés lezárásával fenyegetőzik, majd amikor már az áradat így is, úgy is lecsöngött, azt látványosan le is zárja. Picit ahhoz a csajhoz hasonlítanám, aki az ötéves osztálytalin pátoszos műfelháborodással előadja, hogy őt a szalagavatón meg akarta dugni az azóta médiasztár volt osztálytársa, de hát mégis mit képzelt? Ph! Majd a tízéves osztálytalin ugyanezt dettó, a különbség annyi, hogy azóta még nagyobb médiasztár az a bizonyos osztálytárs, a húszévesen pedig az egykori médiasztár…

És vannak olyan kis blogok, amiknek a kisblog-státusuk rejtély, mert annyira a nagy, mainstream-státushoz méltóan szórakoztatóak - hacsak nem a modoros makktársak pinairigységéhez hasonlatos módon, élvezettel és suttyomban olvassa a pár kiválasztott, aki rátalált, és még véletlenül se népszerűsíti.

Eddig többnyire a mainstream, főképp a szórakoztató tematikájú blogokra fókuszáltam. Viszont a kis blogok között találni olyan műremekeket, amelyek alkotói nagymesterei magának az adott témának és annak a tálalásában is első osztályú színvonalon produkálnak. Csak valamiért nem tett szert tömeges érdeklődésre az adott téma, vagy túlontúl szerény, visszahúzódó a blogger. Olyan érzés ilyen blogra bukkanni, mint egy senki által sem ajánlott - de mint utólag kiderül -, tényleg jó művészfilmet megnézni.

Rejt a nemzetközi net is kalandokat, főleg, ha kellő elmebeteg állaggal megadott partnert is kerít a kis blogger. Nincs is kulturáltabb időtöltés, mint izlandi nyelvű, Reykjavik városrendezésével foglalkozó blogon magyarul, Osama Bin Laden szakállápolásával kapcsolatos kommenteket váltani. Külön sármot ad a dolognak, ha az egyik kommentelő Indonéziában, míg a másik USA-ban hosztolt szerverről teszi mindezt. Aztán ne lepődjünk meg, ha kifejezetten ijesztő e-maileket kapunk és nem .com, de még csak nem is az izlandi .is kiterjesztésről.

Hát, nagyjából ennyit. Hogy mi ebből a tanulság? A kis blogok adják a blogoszféra csendes, hallgatag többségét. Szinte észrevétlenek, ám ha valamiért érdekessé válnak, akkor pünkösdi királyként a maguk Andy Warhol-i 15 perc hírnevüket könnyen kiélvezhetik. Teszem azt, ha a blogunk fejlécére kihelyeztünk anyósunk aranyeréről egy fényképet, és az egészen véletlenül megtévesztően hasonlít II. Erzsébet brit királynő lesifotós által frissen lencsevégre kapott aranyerére, akkor nem kizárt, hogy a CNN.com-on találhatjuk a blogunkat.

De ami még ennél is fontosabb, kedves sztárbloggerek, kis bloggerek és kommentelők: tiszteljük egymást. Provokálni ér, sőt (különben időjárásjelentést olvasnánk, nem blogokat) - de indokolatlanul bántani nem. Mert ne feledjük, ami nektek csak egy blog, az lehet, hogy másnak az élet! 

 

Styxx, és még sokan mások :-)

 

Akit az írás teljes terjedelmű, aktuálpolitikai és történelmi utalásokkal tarkított verziója is érdekel, az folytassa itt.

És ismét köszönjük szépen, kedves Styxx, hogy az internetfüggőség eme bugyraiba is elvezettél minket - azért ez nem semmi, főleg a vágatlan poszt tükrében :-))

Címkék: internet olvasói
88 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizs (törölt) 2009.12.28. 07:54:13

Nagyon tetszett a poszt!!! Jó lenne ha sokan olvasnák ezt, és meg is fogadnák a jó tanácsot...:)

rózsa2 (törölt) 2009.12.28. 07:58:35

Tényleg van izlandi nyelv?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 07:59:20

Tényleg ilyenek vagyunk mi, kis bloggerek, na.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 08:08:10

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Persze, persze, leszarjuk, ja, de azért néha csak rápillantunk a statra, ne mondd, hogy nem.

dr. Sigmund Fraud 2009.12.28. 08:10:47

Karafiáth Orsolyát sunázni?
Fúj basszus.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.12.28. 08:21:41

Érdekes, érdekes.
Én nagyon szeretem a kis blogokat.
Kicsit olyan mintha a kivilágított ablakon át leskelődnél be egy lakásba.
"Né'már ugyanolyan ikeja konyhájuk van! Né'má kávét főz a pasi!"
A kis blogok íróival még kapcsolatba is kerülhetsz, mert többnyire odafigyelnek a kommentedre és számon tartanak mint rendszeres olvasót.
Divat cikizni őket, lehúzni ha animgifes vagy csilivili az oldal (van ami még nekem is bántja a szememet), de szerintem meg ez benne az íz, ez a kaland. Sok kis blogger soha nem akar főlapra kerülni, ők csak írnak, a családnak, a barátoknak éss örünek az odatévedőknek.
És ez jó.
Szerintem.

citrompótló 2009.12.28. 08:37:10

Az újságírókat kiszervezik és bloggernek álcázzák. Nagy kunszt.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 08:38:43

@citrompótló: itt pont nem Péter Anna és társai a téma, hanem épp ellenkezőleg, a másik véglet.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.28. 08:54:47

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: ez a helyes hozzáállás! :)

Aki a népszerűség miatt aggódik, az a bloggerség első szakaszában van, ami olyan, mint egy gyerekbetegség. Elmúlik idővel.

Hacsak nem pénzkereseti okokból blogol valaki, de az nem a cikkben említett kisblogger kategória.

GAbica 2009.12.28. 08:57:09

Királyságos lett. És a cenzúramentes változat is :)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.12.28. 09:10:30

@rózsa2: van. gyanúsan hasonlít az ónorvégra.
...most akkor klikkelj át a blogomra ;)

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 09:29:56

Nem olvastam a hosszú válzotatot, de számomra itt a lényeg: "Mert ne feledjük, ami nektek csak egy blog, az lehet, hogy másnak az élet!" ÉLET??? Nemár... (nem a posztolónak, hanem azoknak, akik alapján ez a következtetés TÉNYLEG levonható)Én is észrevettem már, hogy vannak, akik kizárólag a monitor-billentyűzet-netkábel (bármilyen hardver tetszőlegesen behelyettesíthető) takarásában nagylegény/lány, egyébként a valóságban puhapöcs/picsa, visszahúzódó, zárkózott, szerencsétlen lúzer is. Kíváncsi lennék az ilyen emberkék pszichoanalízisére. Ez a fenti mondat szerintem nem csak a KisBloggerekre vonatkozik, nem csak rájuk érvényes. Persze vannak kivételek is, amelyek a szabályt erősítik :) Én spec. csak azért blogolok, hogy valahová kiköphessem az eszement gondolataimat, függetlenül a statisztikától :)

cd-r 2009.12.28. 09:33:07

@Lukréciamia: "Én spec. csak azért blogolok, hogy valahová kiköphessem az eszement gondolataimat, függetlenül a statisztikától :) " arra elég lenne egy kockás füzet is. :D

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 09:34:59

Nno, elolvastam a hosszút is. Tetszett. Jó poszt.

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 09:36:21

@cd-r: Sajnos az már betelt, a boltban meg elfogyott :D És közben megtaláltam a netkábelem - hát, így kezdődött :D:D:D

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.12.28. 09:37:32

Nekem a múlt héten volt egy címlapom, de az volt a konklúzió, hogy abból évi egy elég...
jacint.blog.hu/2009/12/25/egy_index_cimlap_margojara

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.12.28. 09:44:09

@Lukréciamia:
"Mert ne feledjük, ami nektek csak egy blog, az lehet, hogy másnak az élet!"
Ezt én máshogy értelmeztem mint te.
Nem a blog az élete, hanem az életét írja le benne, abban ő is benne van, csillogós hátterestől, Comic Sans-os karakterestül. :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.28. 09:52:41

Remek cikk! Már majdnem ráismertem magamra, csupán néhány apróság hibádzott; például, hogy a cikkíró abból indul ki, minden feltörekvő kisblogger magát a blogját akarja népszerűvé tenni/látni, s mindezt ugyanazon célból.

Rockinrockcats 2009.12.28. 09:53:39

én azt szeretem, amikor a frusztrált blogger azért a blogketrecbe került "sikeres" blogokhoz biztos-ami-biztos alapon odakommentel egy "ez deszar" megjegyzést

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2009.12.28. 09:54:27

Jó poszt volt, abszolút magamra ismertem benne.
És tessék, most is kommentelek önreklámból.
A lecsúszott sztárblogger az kész, Micky Rourke arca jelenik meg, ahogy egy dobozos sörrel a kezében posztol valami önironikus faszságot.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.12.28. 10:02:00

én szeretem a kis blogokat, de péter annát is. de persze a modoros a legjobb minden blog közül.

karafiáthot pedig sunáznám, filó verát nem.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.28. 10:02:55

Sosem értettem, milyen alapon kerülnek Index címlapra ilyen vagy olyan témájú blogposztok. Van egy ember, aki az ízlésének megfelelően válogat, avagy létezik egyfajta pszichológia, hogy az emberek nagy csoportjait érdekelni fogja adott téma, hát rakjuk címlapra? Na és akkor még van egy varáció, még pedig az, hogy valamivel fel kellett tölteni a jobb hasábot, mi is legyen az, mi is legyen az, háát persze: ott figyelgetnek szerelemgyerekeink, a blogok.
Én meg azért írok, hogy gyakoroljam a szakmát, mert ugye ebben a kibaszott országban nem lehet elhelyezkedni abban a szakmában, amit az ember kitanult.

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 10:03:33

@anyamadár: igen, elolvasva a teljes posztot (beteggyerek-történetek) - lehetséges ilyen olvasata is az idézett mondatnak. Az a rész egészen elszomorított :(

citrompótló 2009.12.28. 10:05:32

@Kicsi.Sati: De sokakat így adnak el mostanában. Mert mi másnak lenne köszönhető a sok egymást követő Index-címlap?

Mitya Ivanov 2009.12.28. 10:07:48

az írás nyomokban engem tartalmaz.
Az egyik nyom, amikor nickem mellé odaírtam a blog nevét, ahova írok. Pedig nem is az én blogom:)) A másik nyom az, amikor hasonló témájú blogoba beírtam olyanokat, hogy "ez mekkora egy fos". A harmadik nyom pedig, hogy most kommentet írok, és leírom benne azt is, hogy a posztban sokszor szerepel a mainstream szó, és az a blog, ahova írok, abban ugyanez a szó szerepel görög eredetű ellentétes értelmű előtaggal. Végül a negyedik nyom: a nap végén megnézem, hogy mennyivel növekedett a napi látogatók száma ezen komment megírása után.

Csurár apuka 2009.12.28. 10:16:32

"A kis bloggerek közül sokan eljátszadoznak a gondolattal, hogy milyen űbercsászárság is lenne, ha a sztárbloggerségig vinnék"

saját álmaid kivetülése, mi?
gondolom, a felsorolt praktikákkal mind bepróbálkoztál már. ahogy elnézem, eredménytelenül.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 10:27:07

aki azt állítja, csak magának ír, az hazudik, akkor ugyanis nem olyan eszközt választana, amin másokkal is megoszthatja... nekem van egy barátom, aki tényleg magának ír, egy kockás füzetbe, rövid elbeszéléseket, anekdotákat egy református atyáról. Egyszer nagy unszolásra elolvashattam, állati viccesek, Karinthy óta nem olvastam ilyen jókat, de nem érdekli, hogy kiadják, vagy más is olvassa.

Aki azonban blogot ír, az kicsit exhicionista, kár tagadni. Az egy másik kérdés, hogy én is, más is van, aki azt, hogy sosem lesz sztár, fel tudja dolgozni, és nem zavarja, nem irigy a nagy blogokra, de való igaz, kicsit azért mind szeretnénk, hogy más is észrevegye a tehetségünket.

Az érdekesebb sztem az, emiatt elkezdünk-e úgy írni, hogy megfeleljen annak, amit elvárnak (plö fikablogok), vagy megmaradunk a saját koncepciónknál, és reménykedünk, valakinek bejön.

sztem pontos volt a posztban megírt látlelet, gratula érte:)

Gumineaux 2009.12.28. 10:34:03

@vészmadár (pica pica):
Kicsit exhibicionista, igen. Főleg, akik énblogot írnak. Sosem jutna eszembe kitárulkozni a nagyvilág előtt, de sokan megteszik.

Amúgy meg a NOL-on (Népszabadság online) kezdtem el blogot írni, de hamar rájöttem, hogy ott a bloggerek nagy része beszervezett újságíró, és szakmabeliekkel szemben – főleg, akik a szerkesztőt is személyesen ismerik – kevés esélyem nyílik arra, hogy hasonló színvonalú cuccot csináljak; ugye, én csak hobbiból írtam volna, nem megélhetésért, másrészt mert kicsit visszataszító volt a klikkesedés és egymás szembedicsérése amikor egymás posztjairól ömlengtek. Azóta sem olvasok NOL-blogokat. Mondjuk, már NOL-t sem.

Celtic 2009.12.28. 10:42:12

Jo volt nagyon. Akarcsak a lakotelepi Karacsony a nagyszuloknel. Mindig erdekes, ahogy (szamomra) a Modoros szinvonala hullamzik, de mostanaban nagyon jo :)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.12.28. 10:43:58

Kedves blogolvasók!

Én kizárólag a nagyérdemű publikum jókedvre derítésének okán publikáltam fizikaórán történt vicces eseteimet a világhálón! Annak viszont nagyon örülök, hogy ezt 2008-ban Arany farmermellény díjjal jutalmazták. Mivel a történeteim már sajnos fogytán vannak, várható, hogy hamarosan le kell zárnom virtuális diáriumom jegyzőkönyvezését.
Üdv,
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

68nyara 2009.12.28. 10:44:06

@Kicsi.Sati: Péter Anna ? Aki az év bloggere lett, az ál amtőr - és mellesleg a világ leg modorosabb - malackaraj blogjával? Akinél minden bejegyzés rettentő kifinomultan indul, hagy aztán elhelyezzenek benne pár bazdmeget, mint a kisujj eltartva kávét szürcsölgető öregasszony aki időnként azért fingik egy kiadóssat? Egyre gondolunk? :-))(Elnézést a fanatikus hívőktől)

aranyom (törölt) 2009.12.28. 10:47:19

@Mitya Ivanov: Pusztulok ,kipusztulok mint a sárkányok ,nagyon bírom a humorod egyébként én is ilyen ... vagyok ,naccerű.

aranyom (törölt) 2009.12.28. 10:49:21

@68nyara: Bizony mert a galamb nem viszi el tőle,akkor fingik ,na de kérlek Te nem ?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 10:51:30

egy típus maradt ki, a kommentekben blogoló, akinek nincs saját blogja, de felépíti a saját legendáját a kommentjeiben (magyarán a blogját senki nem olvassa, de mindenki ismneri a nevét)

Mitya Ivanov 2009.12.28. 10:53:38

@vészmadár (pica pica): igen.
tudok is pár nicknevet, de nem írom le, mert félem haragjukat, kellőképpen.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 10:57:20

@Mitya Ivanov: kivi lennék:)

én nem félem, ezek csak betűk:) hallgatlak:)

hdk · http://hulladekok.blog.hu/ 2009.12.28. 11:01:45

És akkor ott vannak még azok a blogok is, amelyeket kizárólag a szerzőik olvasnak... Vagy még ők se...

68nyara 2009.12.28. 11:01:58

@aranyom: Dehogynem, ám nem iszom eltartott kisujjal a kávét. Meg a pezsgőt sem. :-))

Kimaradt még egy típus, igaz ez nem annyira bloggazda, mint kommentelő: Aki nem olvassa el - vagy nem érti - a blogot, de hosszan képes kommentelni.

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.12.28. 11:06:42

@Lukréciamia:
Bizony sok olyan blog is van ami egy gyerek/felnőtt betegsége, speciális igénye miatt kezdődik el, tanácsot, segítséget nyújt a hasonló cipőben járóknak.

Szerintem ezek a kis bloggerek pont nem azok akik a népszerűségre hajtanak.

Most ugyan hazabeszélek, de sok blog kezdődik úgy, hogy más élethelyzetbe kerül egy család - mondjuk külföldre költöznek -, az otthon maradottak miatt blogba kezdenek ami kinövi magát és már nemcsak róluk szól, hanem a kinti élet buktatóiról, megspékelve néhány jótanáccsal.
Nekem pl. ez utóbbiak a kedvenceim. Nagyon izgalmasnak találom milyen az élet gyerekkel/gyerek nélkül mondjuk Németországban, Belgiumban, az USA-ban.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 11:07:53

@68nyara: igen. Ugye ő újságíró (meg ingeket gyárt), méghozzá nem is rossz. A blogját ettől függetlenül szeretem, bár tény, hogy nincs egy súlycsoportban az átlagbloggerrel, már ami a lehetőségeit illeti.

Amúgy meg mindenki előtt ott a nagy lehetőség, hogy jókat írogasson. Nekem az a kedvencem, amikor a Modoroson, Szlengen, Belsőségen, Malackarajon olyan ugatnak, hogy ez vagy az szar, nincs jól megírva, akik nevére kattintva kiderül, hogy csak egy két napja regisztrált fikanick, vagy épp ellenkezőleg, hónapok óta csak trollként üzemel.

Általában a kisblogger békés kommentelő, ameddig jól elvan magával, ahogyan frusztrálódik, úgy lesz egyre veszélyesebb.

68nyara 2009.12.28. 11:08:42

@Modor Tibi: Volt benne némi jelzés valakinek...:-)

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 11:10:04

@68nyara: tényleg, vajon mit szól a "szerzsent"?

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2009.12.28. 11:15:14

@Kicsi.Sati: bocs, az előző @vészmadár (pica pica): hozzászólására ment, félrenyomtam. Öregszem, jajj!

68nyara 2009.12.28. 11:15:20

@Kicsi.Sati: Tudod két problémám van vele. Valamikor a 80-as években még aktívabban sportoltam mint most. Volt néhány komolyabb eredményem is, de hát ezt várják el az igazolt - akkor még kvázi - hivatásos sportolóktól. Attól azonban kicsit felborult már akkoriban is a gyomorműködésem, amikor a futapest és hasonló rendezvényeken, a kiírt díjakat, az egyesületek igazolt - mai értelemben profi - futói hozták el. Nem tudom érthető voltam e?

A másik, hogy szerintem nem annyira jó, pláne nem mint gasztronómus. Persze ez már erősen szubjektív, ha valakinek tetszik hát olvassa csak, ettől nem lesz roszabb ember, vagy kevésbé jó szakács.

greggrant 2009.12.28. 11:17:07

Há' ezt egy kis gyakorisággal frissülő blog gazdájaként jó vót olvasni :)
Voltak vonások, amikben magamra ismertem, persze :)
De egészében is nagyon találó írás; amikor szörfölgetek unalmas óráimban a kisblogok közt, pont ilyen következtetéseket vontam le magamban én is. riszpekt :)

Gumineaux 2009.12.28. 11:24:07

@68nyara:
Nem értem, hogy kimondottan amatőr versenyekre miért engednek profikat? Azért az ilyesmit jobban lehet ellenőrizni, mint a bloggereket akik gyakran álnév mögül írnak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 11:24:59

a kisbloggerre még az jellemző (vagy legalábbis rám), hogy a blogja olyan, mint egy bipoláris lábjegyzet: néha 30 poszt egy hónapban, aztán 2 hónapig meg egy sem:)

68nyara 2009.12.28. 11:28:43

@Gumineaux: Mert ott nem úgy indul, mint Kovács Pisti FTC, hanem nevez, mint Kovács Pisti Budapest Malom utca 2. alatti lakos.

katkaland 2009.12.28. 11:44:21

Szupi kis írás volt. Köszönöm a tippeket a kis blogom népszerűsítéséhez:). Szerintem az egész kicsit olyan, mint a sztárság. Valahol a legtöbben vágyunk rá (legalábbis sokan), de elképzelhető, hogy igen csalódottak lennénk, amikor olvasnánk a sok mocskot magunkról a bulvárlapokban. Ezzel együtt jó néha a fürdőkádban fekve elképzelni, hogy minket is felismernek az utcán vagy megkeres valaki azzal, hogy kiadná a blogunkat.
A kis blogok nagy előnye még szerintem, hogy főként elfogult családtagok, ismerősök, barátok olvassák, akik aztán egekbe dicsérik az ember stílusát, elismerően nyilatkoznak a blog színvonaláról.

A tehetség mellett egy jó bloghoz véleményem szerint elsősorban időre és kitartásra van szükség. Valószínűleg a nagy olvasottság azért jelenthet némi motivációt.

Az én blogom amúgy az anyamadár által emlegetett kategóriába tartozik: egy új élethelyzet miatt indult (külföldre költözés), meghatározott időre szól, elsődleges célja eredetileg a családtagok, barátok tájékoztatása volt. Az, hogy emellett mások is olvassák, csak örömteli ráadás.

Azt gondolom, hogy ha valaki felteszi a netre az életét vagy annak egy szeletét, finoman szólva álszemérmes, amikor azt állítja, hogy nem szeretné, hogy minél többen olvassák. (Biztos vannak kivételek is, pl. a vágatlan verzióban említett "beteg gyerek blogok".)

Summa summarum: nagyon jó kis poszt volt, köszönjük!

Gumineaux 2009.12.28. 11:48:41

@68nyara: OK, de Kovács Pistiről a rendszeresen futók/régi igazoltak - pl te - tudják, hogy kicsoda.
Csalódás, hogy PA mint írtad, álamatőr. Így nem kunszt. :/

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.12.28. 11:58:12

Aki ismeri a blogomat, talán olvasta #39-es számú posztomat, ahol őszintén vallottam a sztárbloggerséggel kapcsolatos érzéseimről! ;)

68nyara 2009.12.28. 11:58:52

@Gumineaux: igza, de innen már nagyon off. A futók esetében mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy a szervezők is tudják, hogy ők kik:-) A probléma, hogy nem foglalkoznak vele. Ha pedig valaki kötözködne, akkor előkapják a szabályzatot ahol valóban nincs leírva, hogy ők nem indulhatnak. Az olyan dolgok meg, hogy morál, meg versenyszellem meg kit érdekel. On

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 12:17:44

kellene sztem egy statisztika, melyik rendszeres kommentelő hozzászólásainak száma csökkent szignifikánsan, mióta nem jelenik meg a blogunk címe a hozzászólás mellett:)

mezítlábasfellebbezés 2009.12.28. 13:07:53

@anyamadár: húhúhú, ilyen témájú blogokkal tele van az NLCafe (én onnan jöttem)! Speciel amiatt, mert megtalált egy "troll" és nem akadt le rólam. Itt a blogom profilját a párom kezeli, ő ért hozzá, én csak írok a mindennapokról, mint egy kockás füzetbe :) Exhibicionizmus? Talán. Vannak, igen, akik vitaindítók, véleményalkotók... Vannak, akik az életüket irkálják le, a velük történteket monitoron kívül. Sajnos azonban vannak, akik csak a virtuális világban vannak igazán elemükben. Az arany középút megtalálása nagyon-nagyon nehéz.

rózsa2 (törölt) 2009.12.28. 13:09:17

@manókomment:

Érdeklődtem. A skandináv nyelvek kb. ezer évvel ezelőtt levált furcsa szigetországi rokona.

greggrant 2009.12.28. 13:15:37

OFF: most találtam, nem reklám, de Uj Péter remek kis modoros írást rittyentett össze a hólapátolókról :)
nol.hu/megmondok/uj_peter/20091223-a_holapatolas_muveszete

talán meg kellene hívni vendégelőadóművésznek, ugyan lehetne-e másodközölni itt az írását :D

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.12.28. 13:36:38

En is szeretem a kisblogokat. Van nehany, ahova vissza-visszanezek. Es hat en is blogok.
Egy angol nyelvut kezdtem 2 es fel eve, aztan nagy valtozas az eletemben, ennek hatasara kezdtem az afromagyart, majd a kolbi-blogot. Hogy miert kell harom? Az angolt csak megszokasbol, es azt nem is olvassa a kutya sem, egy-ket baratnomon kivul. Az afromagyart azert, mert ugy gondoltam, lenne par tortenet, ami hasonlo cipoben jaro embereknek erdekes lehet (bar mostabanan mar teljesen en-blog format olt). A kolbaszbolakeritest meg nem en akartam irni, hanem masok torteneteibol allt volna ossze, de mostanaban senki nem kuld sztorit, nekem nincs erom meg energiam nepszerusiteni.

Mindezt a kutya sem kerdezte, de most, hogy lehetoseg van reklamozni blogjainkat, orommel megteszem :).

(Egyebkent hosszu ideje nem neztem stat-ot. Nincs sok kommentelom. Viszont tobben kerestek meg emailben, es egesz jo kis haversagok szulettek igy. Mar csak ezert is megeri irni.)

medvedr 2009.12.28. 14:07:19

Jó meglátások, klassz írás!

Szalacsi_Dezső 2009.12.28. 14:49:29

A Karafiáth Orsolyát én is sunáznám!

tündérbogyó 2009.12.28. 15:49:22

a cikk írója nem tett különbséget a kétféle kisblogger között:

1. tematikus blogot ír, nagy akar lenni, minden álma egy index címlap. a cikk róluk, csakis róluk szól.

2. énblogger, akiről @anyamadár írt, akinek az életébe nézel bele egy kis ablakon.

utóbbi soha nem lesz naggyá, és nem is akar.
énbloggal ugyanis nem lehet.
ha címlapra vágyna, akkor az 1. kategóriában alkotna.
ha a 2-est műveli, biztos lehetsz benne, hogy rá egyáltalán nem igaz a cikkből egy szó sem.

csak ezt akartam helyretenni :)

ps.: nem szoktam nagyblogokba írkálni, ez a legelső alkalom, utána lehet nézni :)

Styxx 2009.12.28. 15:52:59

Sziasztok,

Köszönöm szépen mindenkinek a kedvező fogadtatást.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.28. 16:03:07

@Styxx: ha jól értettem a sorok közt elhelyezett utalásokat, habár én nem ismerlek, de te magad a lecsúszott egykori bloggersztár kategóriába sorolod, ugye?:)

váj mí 2009.12.28. 16:33:41

@Kicsi.Sati:
Bakker, te szoktál nicknévre kattintgatni? Én dög vagyok hozzá. Igaz, általában felismerem a trollt, ha nem is az első, de a második kommentjéből, biztosan ;). Moderálni meg hülyeség ...

@Styxx: Nem rossz, nem rossz ;). Bár a bloggerkedés mögötti szándék taglalása pöppet egysíkú, miszerint a kisbloggerek minden álma, hogy sztárbloggerek legyenek. Viszont a kisbloggerek ezen szegmensét nézve jó, a maga nemében. Nu, elég .. izé .. voltam?

tarsolyger · http://tanacsokazelethez.freeblog.hu 2009.12.28. 16:39:24

Én csak azért kommentelek, hogy a linekmre kattintsatok!! :D

Amúgy hatalmas jó ez a poszt, máris elkezdem az aranyeremet fényképezgetni, hátha hasonlít Michael Jacksonra!

aJeti 2009.12.28. 18:02:35

@Styxx: széééép. azt hiszem semmit se hagytál ki. tudod még a helyesírásba se tudok belekötni ;-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.28. 18:44:31

könnycseppet a szemem sarkából, onnan morzsoltam el a jóság okán.

a kisblogger.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.12.28. 18:45:10

Hát, ez a poszt egy terápia első lépésének is jó volt, köszönöm szépen. És még jót is derültem rajta. ;-)

Azt azért megjegyezném, hogy egy gondos kisblogger nemcsak címlapos posztokban kommentel, hanem például fórumokban is, ahol időnként ügyesen el-el pöttyinti egy-egy témába vágó posztjának linkjét. Jelige: kilóg a lóláb... ;-)

@Gumineaux: Egy blogban kitárulkozni sokkal személytelenebb, mint társaságban, színpadon, szóval élőben. Sok blogger az személyesen éppenhogy visszahúzódó alkat. Azaz a blogolás az introvertált exhibicionisták kiváló eszköze.

@tündérbogyó: Ajánlom figyelmedbe Zolit.

butatót 2009.12.28. 23:31:43

@Gumineaux:
Péter Anna nem álamatőr, hanem egy olyan amatőr, aki azt hiszi magáról, hogy profi. Az utóbbi időben többször is hallottam az MR1-en (Kossuth) valamilyen műsorban, ahova a fene tudja, miért hívják rendszeresen. Azon kívül, hogy "őőő, izé, őőő, izé", egy értelmes mondatot nem tud kinyögni.

Szalacsi_Dezső 2009.12.29. 07:39:33

@butatót: Az olyan amatőr, aki azt hiszi magáról hogy profi, az a dilettáns, nem?
Mert a jó amatőr és a profi egy tőről fakad, de az amatőr még élvezi is. :-D (ha érted hogy mondom)

rózsa2 (törölt) 2009.12.29. 08:48:44

@butatót:

Ráadásul ellenszenves. Leírja, hogy piásan, röhörészve milyen jól kipróbálta a Szent Jakab kagyló grillezését.
Meg a bélszín, meg a hátszín...

Gyerekkorában meg az asztal körül kergették, ha nem ette meg a tűzdelt őzgerincet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.12.29. 10:27:58

@butatót: azért, mert valaki ránézésre mondjuk nem mutat sokat, és szóban nem tud megnyilvánulni, még nem biztos, hogy hülye.

Kedvenc példám Weöres Sándor, aki kinézetre egy falusi fűszeres volt, ha beszélt, a kiejtése alapján mucsainak hitte volna bárki, és a saját verseit olyan bénán olvasta fel, hogy nem is hitted, ezeket a sorokat ez az ember írta... aztán mégis az elmúlt 200 év legjobb magyar költője volt.

Mitya Ivanov 2009.12.29. 11:33:19

@butatót: haha én is hallottam a rádióban P.A.-t. Tényleg ilyen.

ElCapitan 2009.12.29. 13:35:30

@ifj. Farkas Gyula: Gyula, kezdjen el egy másik egyetemet, megannyi új izgalmas kaland az előadóteremben!

váj mí 2009.12.29. 15:20:59

Lassan átmentek itt a disznóalkatrész blog kielemzésébe, gyerekek ;). Különben, én szórakozni járok oda, érdekes a blog szerzőinek meg a kemény-mag kommentelőknek a világa. Bár beleőrülnék, ha az lenne a központi kérdés az életemben, hogy a nagycsarnoki hentesem/halasom tudott-e félretenni echte bio felsált vagy lazac-filét. De amúgy szórakoztató a maga sznob módján. Nu, és most én is elemeztem egy rövidet rajta .. ;)

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.12.29. 18:33:37

Amikor én elkezdtem blogot írni, nekem egy vágyam volt: ha már 10-en odakattintanak, már jó - azért ne a fióknak írjam. Ha meg egy pozitív kommentem lesz, vagy egy valakinek segítettem (alapvetően kertblog), már jó lesz. Ehhez képest:
A blog indulása óta az összes PI: 18941
Nekem nem kell több.

Styxx 2009.12.29. 19:41:57

Elöljáróban, se pozitív, se negatív előjelet ne keressetek, csak tényt közlök:
Isten és a kommentelők útjai kifürkészhetetlenek. Amíg a posztot írtam, Péter Anna volt az a kevés blogger egyike, aki egyáltalán nem jutott eszembe.:-)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.12.29. 23:39:03

@indif: Kedves Kommentelő!

Jómagam is gondoltam rá, de nem tudom, hol tanulhatnék még valami újat. Talán humán területen kéne próbálkoznom?

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2009.12.30. 02:24:49

Péter Anna vesepecsenyézik egy a szarvasgombás nyelvhal szeletekkel díszített zellerkanapén.

Kop 2009.12.30. 11:59:49

Az eleje nem volt ismerős (én soha nem akartam sztárblogger lenni, mert minek), a vége már annál inkább. De hahó, nem csak a zIndexnél vannak bloggerek, hanem pl. a Bloggernél, őket nem motiválja hogy kikerüljenek a főoldalra.
Na mindegy, olvastam már jobb írást is.

váj mí 2009.12.30. 14:34:36

@Blassius: És akkor ezt most elképzeltem. Azóta is röhögök.

mlly_blm · http://mollyblooom.blogspot.com/ 2009.12.31. 14:51:20

tündérbogyó és mi van a kedves combfiksz nevű júzerrel? olyan énblogot ír, hogy ihaj és mégis az egyik legolvasottabb.

Dr. No 2010.01.06. 17:16:44

Javasolnám, hogy Karafiáth Orsolyát már csak az hozza szóba, aki egyes szám első személy múlt vagy jelen idejű kijelentő módban tudja emlegetni, azaz "sunáztam" vagy "sunázom". A többieknek czoki.
süti beállítások módosítása