Üzemi Mikulásünnepség 1988

2009/12/06. - írta: Modor Tibi

-De Anyu, ne már, másodikos vagyok, nem akarok a dedósokkal együtt ott ülni!

-Kiscsibém, most az egyszer kibírod, már előre felírtak téged meg a Rolit is, úgyhogy nincs apelláta! Ráadásul ingyen fogjátok kapni a csomagot, lesz benne állítólag Milka csoki is!

-Igen?

-Akkor megbeszéltük?

-Hát, jó. De nem akarok szerepelni sehogy!

-Dehogyis, nem is kell. Köszönsz szépen a Télapónak, és átveszed az ajándékot.

 

Ricsikét és Rolikát tehát szépen felöltözteti Anyu a vállalati ebédlőbe tervezett Mikulásünnepségre: a srácok az NSZK-ból kapott kordnadrágokat szépen felveszik, majd beletűrik a meztelen lábnyomot hagyó, felül megköthető, fröccsöntött műanyag csizmácskákba. Felkerülnek az atlétatrikók, a fehér kisdobosingek, rá a nadrágtartó, ami minden leüléskor nyakonvágja őket. Nyakba szépen megkötött fekete selyemszalag, fejre komoly, unokabátyustól megörökölt fémkeretes szemüveg, a mindenhol kb. ötcentis, szőke hajat szépen, oldalt kettéválasztjuk - végül jön az anyuka-kötötte, durva tapintású télies mellény, a gallért gondosan kihajtva.

 

-Anyu, hadd ne kelljen már ezt a rohadt nyakkendőt viselni!

-Jó lesz az, Ricsikém, az én kedvemért, na! Olyan kis helyesen néztek ki, mint az igazi kislovagok! És ne felejtsd el, a csomagon már ott van a nevetek!

 

A fiúk még próbálnak kicsit nyavalyogni, de a szülők hajthatatlanok - ráadásul ott ülnek ők is a teremben.

A többi apukát pásztázva rengeteg lefittyedő bajuszt, pofaszakállat, fémkeretes szemüveget, taxisfrizurát, felhajtott szárú sötét farmert, autóstáskát, Tisza-cipőt látunk - az anyukáknál ezzel ellentétben a melírozott frizura hódít poncsóval, vastag szoknyával, rogyasztott szárú csizmával, rajta saját készítésű, kötött lábszárvédővel. A rohangáló gyerekeknél uralkodó a fülcimpát sebesre dörzsölő, rugós szárú műanyagkeretes hemü, kötött pulcsik, gazdagabbaknál BMX- vagy USA-feliratú pulóver.

Hogy a legaktívabb apróságokat lekössék, az ideiglenes animátorok (nagylányok, illetve a cégnél dolgozó nénik) zsírkrétával, sóliszt-gyurmával, papírral-ollóval látják el őket, és "kis kézműves verseny"-re próbálják őket agitálni - a téma: Anyu/Apu és a Röltex. A nem túl magas színvonalú alkotások közül a legjobbat egy Takarékoskodj okosan! - társasjátékkal jutalmazzák majd az ünnepség végén. Na de hirtelen elhalványulnak a fények, és ismerős árnyak jelennek meg a PVC-padlós folyosó végén! Bizony, jön a Télapó, oldalán a krampuszokkal.

Kicsit furcsa az összhatás, de gyorsan belenyugszanak a gyerekek is: a Mikulás idén valószínűleg egy néni. Szokásos, rövid mondókája után felcsapja az iskolai naplóra emlékeztető varázskönyvét, hogy név szerint szólítsa ki az ijedt Röltex-gyerkőcöket.

 

-Roli! Figyu már! Ez a Mikulás tök máshogy néz ki, mint ami a suliba volt!

-Persze, ez nem az. Ez egy spiné.

-Hát akkor kezdjük a Gyergyay Kerecsennel! Gyere ki szépen. De szép neved van, nagyon eredetiek voltak a szüleid, bizony, kevés Kerecsen van ma Magyarországon! Aztán tudod-e, hogy mit jelent a neved?

-Nem.

-És készültél-e valamilyen verssel vagy énekkel nekünk?

-Hát, van egy: Vers a Mikuláshoz, Gyurkovics Tibor verse.

 

Miki, Miki, Mikulás,
hova bújsz, hova állsz,
mennyi aranyat találsz
a csomagban?

Vár rád a gyerekcsapat,
ide add, oda add
a cukrot, a kosarat,
gyere gyorsan!

 

-Nagyon szép vers volt, Gyergyayék legszebb fia, köszönjük szépen, nagy tapsot neki! Parancsolj, itt a csomagod. No, ki legyen a következő... itt bizony nem más van, mint a Maracskó Ricsi és a Maracskó Roli! Nosza, fáradjatok ki hát! Hó, hát ti ikrek vagytok? Mint két tojás.

-Nem, másfél év van köztünk, én vagyok az idősebb.

-Az igen, ügyes az Apu meg az Anyu! Na, hát akkor kezdje a fiatalabbik, Rolika. Tudsz-e verset vagy szép nótát?

-Tudok, Gyurkovics Tibor: Vers a Mikuláshoz.

 

Felhőből van a szakállad,
szél tömi meg a pipádat,
rókaprémből van a bundád,
szeretettel gondolunk Rád!

 

Itt állunk megilletődve,
míg a lábad törlöd le,
jól tudod te, illik ez
a Mikulás-emberhez!

 

-Nagyon, nagyon szép volt ez is, parancsolj. Te viszont Ricsike, rólad itt azt mondja a mindentudó Kincses Kalendáriom, hogy angoltagozatos vagy, és nagyon jól tudsz angolul! Hát itt van ez a gyönyörű, zizegős csomag telidestele minden nyalánksággal, és arra szeretnénk téged kérni, hogy valami szép, angol dalt énekelj el, vagy szavalj nekünk valami angol verset!

-De én nem...

-No, menni fog az!

-Hát jó, legyen a Linda and the Greenies. Left, right, left, right, óóó, help, help, please help, oh Mummy i'm cold, i'm so cold. Welcome to Greenieland, Hömpörö apor ündürüxi!

-Nagy tapsot kérünk szépen a Maracskó Richárdnak is, boldog Télapót, itt a jól megérdemelt csomag, megdolgoztál érte. És további sok mosolygós ötöst az isiben!

 

Ricsike céklavörös fejjel ballag vissza a családhoz, ahol a szülei nagyon büszkék rá: bizony, a gyerek angolul tanul. Ricsike Anyut és Aput meg szeretné rugdosni.

 

-Hazudtatok, azt mondtátok, hogy nem kell szerepelni!

-Jól van na, mi tényleg nem akartuk, de a laboros Fröhlich Margitka úgy látszik, elmondta a Mikulásnak. Tudod, hogy milyen nagy szó, hogy angoltagis vagy! Válogatott osztályos! És ott van a sok finomság, nézd csak meg!

 

Az áttetsző, piros zacskóban rengeteg földimogyoró, dió, konzum szaloncukor és egy Katica-szelet, mellé virgács - a beígért Milkának se híre, se hamva.

 

-Most ne cirkuszolj, hát nem tudtak hozni Milkát, a Katicát meg majd belefőzöm valami torticskuba, nagyon jó lesz az! Na, viselkedj úgy, mint egy nagyfiú. És ha szót fogadsz, elmegyünk a hétvégén a Vidámparkba, na?

137 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malackarosszarc 2009.12.07. 10:05:01

@El Topo (Sgt. Elias): a magyar nemesség ünneplési szokásiról gőzöm nincs, de az akadémikus karácsony a nyolcvanas évek elején is ilyen volt, csak az országos átlaghoz képest több volt a szemüveges gyerek, meg a norvég mintás kötött mellény.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 10:07:12

@malackarosszarc:

Én ezt sejtettem, bár sosem vettem részt az MTA mikulásünnepségén. Apám és anyám egyaránt az akkori Magyar Postát _erősítette_.

malackarosszarc 2009.12.07. 10:08:23

egyébként meredeken bírom utálni ezt a prolizásos dolgot...

Styxx 2009.12.07. 10:09:38

@medvedr:
Erről a Pali bácsiról rittyenthetnél egy vendég posztot, nagyon felcsigáztál, tényleg No 1 arc lehetett az öreg.

De az "alapposzt" is nagyon OK, gr.

Kötött cuccot nekem anyám tolta, de nem volt olyan vészes, szerettem őket.

'89 férfidivatban (vagyis a későbbiekben inkább maradjunk a "férfidivatnál") azért a püspöklila,opcionálisan bordó, visszatűrt ujjú, kasmírbéléses menedzserzakók éve. Aki nem hiszi, fusson föl a padlásra és porolja le a modern Talking posztereit:-).

Nekem is volt (mi több, anyámék házában, még meg is van) egy bordó. A katonaságból abban szereltem le.

Nekem a nagy vállalati télapó trippem egy igencsak korai korszakomból származik. Talán négy éves voltam és gigászi erőfeszítések árán betanítottak a Gyere Gyurka disznótorra c. versre, de én helyette inkább improvizáltam a Télapó és a vállalati szülő/gyerek közösség előtt egy saját dadaista költeményt. Íme, szenvedjetek ti is:-):
Styxx:Tigriska
Tigriska, tigriska, tigriska, tigriska, tigriska, tigriska

malackarosszarc 2009.12.07. 10:11:38

@El Topo (Sgt. Elias): mondjuk az tök jó sztori lenne, ha az MTA mikluás ünnepségén a gyerekektől nem dalocskákat, hanem fejben deriválást kértek volna, de emlékeim szerint nem így volt... na jó amikor elsős voltam megkérdezték hogy megy a matek...

Blackrock (törölt) 2009.12.07. 10:13:19

@Styxx: úgy van! a 89-90-es évek kulcsszava: a MENEDZSER (iskolai szlengben menáger) és az echte ungarische viselet sötét szövetnaci rikítóan fehér tenisz zoknival! Posztért kiált Tibikém! Posztért!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.07. 10:16:01

@acidszarka (trolibusz): hát,a főiskolai mikulás ünnepség is ilyen volt.
Kötött cuccok...ajjj, a nagyanyáim versenyt kötöttek... a színérzékelése mindkettőnek olyan, mint a nagy Hunter Thomsonnak fél Las Vegas végigdrogozása után. Viszont kötni nagyon tudnak.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 10:17:02

@Styxx:

A hétvégi evezős mikulásbulin a nagyfiam hosszan titkolta, mit fog előadni a télapónak. Aztán elénekelte neki a "Nem leszek karácsonyi dísz a fán" c. opust a Kistehéntől

medvedr 2009.12.07. 10:20:27

@El Topo (Sgt. Elias): De igen, bár akkor ő már haza volt rendelve. Bárdossyt "anyázta" rendesen, ha jól emlékszem. Kár, hogy nem tudtam értékelni jobban a sztorikat, de 9-11 éves koromban voltam a kezei között, akkoriban azért más érdekelt. Anyázás azért idézőjelben, mert ilyesmire nem vetemedett, asszem szégyenletesnek titulálta az egész működését.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.07. 10:20:31

@acidszarka (trolibusz): @malackarosszarc: annyira nem gáz - muteromék érettségizett technikusok túlzott művészi és kulturális érdeklődéssel (ami rám kevésbé jellemző), plusz panelgyerek voltam mindig. Úgyhogy vállalom :)

malackarosszarc 2009.12.07. 10:25:03

a helyzet egyébként azóta sem sokat változott, kicsit több a magyal meg a rézfúvós…
amikor külön van a menedzsment kölköknek meg a rabszolgák ivadékainak a mikulás, de ha nem akkor a vezetőség úgy érzi, hogy ez szívesség
Anno én nem emlékszem, hogy lett volna külön szendvics meg ilyenek, csak jött a puttonyos, ének, csomag aztán húzás haza
most az ünnepség alatt a szülők elkezdik megdézsmálni a gyerekek szendvicseit, süteményét - amit persze előtte hosszan fikáztak, hogy már megint ez a szar szalámis és miért nem kaviáros meg libamájas...
Pötyikétnek csak az ott dolgozó szülő, hanem az egész család kíséri, mert az mekkora már, hogy a 10 éves gyerek átveszi a csomagot a Mikitől
Azt, hogy Télapó egyes körökben nem tiltott szó, mert ugye az kommunista kifejezés, csak és kizárólag Mikulás vagy Szent Miklós

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 10:25:55

@Blackrock:

Ha már így kérdezted, akkor azért elmesélem.

Szóval az ominózus hadüzenet úgy volt, hogy az akkori Washingtoni magyar nagykövet elbattyogott Foggy Bottomba és átadta a Magyar Királyság hadüzenetét az Egyesült államok ellen.
A külügyi államtitkár kissé zavartan forgatja a jegyzéket:
-Magyar Királyság, Magyar Királyság, ne haragudjon, excellenciás uram, de kicsit hiányosan készített fel a stábom. Ki is a király önöknél?
-Hát királyunk, momentán nincs, kormányzónk van helyette.
-És ő ki?
-Vitéz Nagybányai Horthy Miklós, ellentengernagy.
-Ahh, bizonyára komoly hadiflottával rendelkeznek.
-Sajnos jelneleg nincs tengerünk, őfőméltósága még azelőtt...
-Hmm, értem. Szóval a hadüzenet... mondja, vannak területi követeléseik az Egyesült államokkal szemben?
-Hová gondol excellenciád? Természetesen nincsenek.
-Na és kivel szemben vannak?
-Romániával, Csehszlovákiával, Ausztriával...
-Na és nekik üzentek már hadat?
-Ők pillanatnyilag a szövetségeseink.
-Kér még teát?

Blackrock (törölt) 2009.12.07. 10:28:25

@El Topo (Sgt. Elias): Ja, én is valami hasonló sztorit ismertem.:) Már akkor is a komolyan vehető nemzetek közé tartoztunk...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.07. 10:29:58

@El Topo (Sgt. Elias): ja, de ez alap kampa, még ha vicces is :-))

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.07. 10:30:55

Linda And The Greenies uralkodnak! A vén Greenie nagypapa neve Okopüköl volt. A "Hahaha hihihi hömpörö appor ündürixi" dallama meg a "Greenies creeping through the night" azóta is belémégett.

IndaMuncher 2009.12.07. 10:37:53

Távirányítós (szigorúan kábeles) Wartburg a karácsonyfa alatt.
Lendkerekes Trabant a mikuláscsomagban.

Aztakurva.

malackarosszarc 2009.12.07. 10:38:17

@Modor Tibi: éppen azért utálom a prolizást, mert ha kicsit megkaparjuk akkor úgyis (majdnem)mindenki az volt. Valahogy az arisztolrácia akkor nem nagyon volt láthat. Vissza emlkészem a dicső akadémián dolgozókra, azoknak a nagy része panelben lakott (mi is) és a modoros-on olvasható valamennyi sztereotípiát betöltötték, kicsit vétszegényebben ugyan - kevesebb infarktus, több gyomorbaj - ők ezt úgy próbálják feledni, hogy most proliznak :)

Zorita 2009.12.07. 10:39:43

hál'istennek anyám nem erőltette soha ezeket a murikat. összesen 2 esetre emlékszem, amit ő kezdeményezett, egyszer valami áruházban küldött fel a kis színpadra Straub Dezsőhöz (aki aztán valamiért nem is akart elengedni, csak úgy szórta rám az ajeszt), én már mentem volna, de újra és újra feltett valami csalafinta kérdést, hogy ha erre még felelsz, mehetsz szépen vissza anyukádhoz. igyekeztem, mint állat.
a másik egy művházas karácsony volt, oda anyu nem is jött, csak öcsémet és engem elküldött, hátha csurran-cseppen valami. így is lett, tesómmal hősiesen álltuk a sarat; picit szenvedtünk, de társasjátékokkal meg egy halom csokival tértünk haza :)
ündürixi nekem is kipipálós, és nem is okozott lelki sérülést, hogy szörnyek szerepeltek a tankönyvben (bár lehet, hogy ezt csak egy kívülálló tudná megítélni, para) később az egyetemen olvastam Medgyes Pétertől cikkeket, sőt még az angliai kalandjairól is olvastam, szerintem is rendben van a fickó.

domdodom69 (törölt) 2009.12.07. 10:40:14

@El Topo (Sgt. Elias): nem ismertem ezt a sztorit, de sok mindent megmagyaráz...

egyébként épp a minap volt valahol, valami visszatekintés 20 évvel ezelőttre és a fiam párperc után azt mondja: de furák voltak régen az emberek...

nekem az üzemi Télapó ünnepségek kimaradtak, cserébe van képem iskolai klubdélutánról.... ajajaj...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 10:43:49

@malackarosszarc:

Aki most prolizik, az nem okvetlen MTA-s szülők gyereke ám. Simán lehet, hogy bőven '90 után született, és attól nem proli, hogy még most is valamelyik középiskolában nyűvi a tanarak idegzetét.

Styxx 2009.12.07. 10:56:48

@El Topo (Sgt. Elias):
Lehet, hogy a mi hadüzenetünk ihlette a Peter Sellerses filmet, amikor Nagy Fenwick nagyhercegség hadat üzent az USA-nak?

paszto 2009.12.07. 10:57:28

Na és a kötött harisnyára, meg a hátul hosszú nyúlványban végződő nehézbúvársisakszerű sapkára ki emlékszik? Szigorúan hótaposóval persze.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 10:58:06

@Styxx:

Az Ordító egérre gondolsz?
Simán.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 11:00:48

@paszto:

Ja, volt nekem is. Felül csíkos, természetesen.

Megjegyzem, kurva praktikus volt.

Blackrock (törölt) 2009.12.07. 11:05:48

@malackarosszarc: anyám, apám diplomás, jogász és műszaki végzettségű emberek, de mi is panelben nyomtuk. Nekem semmi bajom nem volt vele. A prolizók meg leszívhatnak bőnyállal.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 11:17:29

@Blackrock:

Csatlakozom. Szavazzuk meg, hogy aki prolizik, az bekaphassa.

Styxx 2009.12.07. 11:22:04

@El Topo (Sgt. Elias):
vagy panel lépcsőházban, kukoricán térdepelve, ölben huszonöt kilós Ural laptopon írja meg a modoros prolizót:-).

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 11:25:28

@Styxx:

Az Ural laptop az üt.:D
Mondjuk nem 25 kilós, mert az elektroncsövek elég súlyosak, na de radiátorként is használható, mivel befűt egy 50 négyzetméteres lakást. Hátránya, hogy az akkumulátorokat egy Kraz viszi a számítógép után, előnye viszont, hogy segít kihasználni a Paksi Atomerőmű kapacitását.

malackarosszarc 2009.12.07. 11:27:11

@El Topo (Sgt. Elias): már megint a szopásnál tartunk :) de az én kezem a magasban
tényleg modoros prolizós poszt
ahogy a nagyanyám is mondta, attól még nem úriember valaki, hogy kiveszi az edényt a mosogatóból melőtt belehugyozik

Blackrock (törölt) 2009.12.07. 11:45:19

@malackarosszarc: ha belhugyozás után fertőtlenítem, akkor már úriember vagyok?:)

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2009.12.07. 11:59:40

hömpörö apor ündürüxi nekem is megvolt, ezért a posztért ma már érdemes volt felkelni! :))

Nálunk anno az volt, hogy csak a mikulás csomagot küldte el a szakszervezet, emlékeim szerint ilyen kínos ünnepségeken nem kellett résztvenni. :)

Blackrock (törölt) 2009.12.07. 12:27:58

Bazmeg, én a hüp-hüpp-hüpp barbatrükknél megrekedtem.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.12.07. 13:06:09

@malackarosszarc @El Topo (Sgt. Elias) @Blackrock:szívetekre vettétek, pedig nem akartalak megsérteni titeket.

@paszto: az megvan, súlyos emlékek!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 13:09:08

@malackarosszarc:

Azt hittem, cserélni akarsz, de ha nem, hát nem...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 13:09:46

@acidszarka (trolibusz):

Nem erről van szó, hogy minket megsértettél-e.

nyílméregbéka 2009.12.07. 13:11:45

Nekem elég kellemes emlékeim vannak az ilyen Télapó-ünnepségekről.
Viszont az az angolkönyv annyira hihetetlenül kínos volt, hogy még most, felnőtt fejjel is belepirulok, ha eszembe jut.

Rich.mond 2009.12.07. 13:19:26

My country is called Greeneland, It's full of little greenes you understand,
They're my people, I'm their king,
Yet we often dance and sing,
Ha-ha-ha, hi-hi-hi...

Baz'meg, szerintem 15 éve nem hallottam, de egyből beugrott.
Ebből a könyvből amúgy megtanult valaki angolul?
Anyám mindig felettem állt, hogy a Magay-Országh piros-kék szótár segítségével fordítsam le ezeket a kis szösszeneteket, de soha nem jött ki értelmes magyar mondat -így utólag nem is csodálkozom rajta.

nyílméregbéka 2009.12.07. 13:23:14

@Styxx: ez a dadaista költemény! :-D
Még szerencse, hogy tudok néma csendben röhögni! :-D

Zorita 2009.12.07. 13:26:23

@nyílméregbéka: a német tankönyv talán még kínosabb volt, "Ich und Du, Müllers Kuh, Müllers Esel das bist Du" :))

nyílméregbéka 2009.12.07. 13:26:33

@El Topo (Sgt. Elias): Ezt a hadüzenetet nekünk szó szerint így mesélte a töritanár!
Ugyanaz volt a töritanárunk, vagy ez tényleg így volt? :-O (mingyárt megnézem a gugliban...)

nyílméregbéka 2009.12.07. 13:30:14

@Zzz_: németül soha nem akartam tanulni, mert a fél családom német volt, és a vén nagynénik, ha azt akarták, hogy mi kölykök ne értsük, minden családi össszeröffenésen németre váltottak.
Különben is miféle hülye Nyelv az olyan, ahol az Asztalt meg a Krumplihámozót, de még a Fridzsidert is annyira megtiszteljük, hogy Nagybetűvel írjuk?!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 13:33:06

@nyílméregbéka:

Szerintem ez egy vicc.:) De nagyon jó.
A mai napig tudok rajta röhögni, ha dramatizálom fejben.

coucou 2009.12.07. 14:19:03

@malackarosszarc: én úgy ismertem, hogy félretolja a tányérokat és úgy köp bele a mosogatóba :)

Linda and the Greenies!!! óriási fless! és akkor már Sajdik Ferencet se felejtsük, aki a rajzokat alkotta melléje

niyabinghi 2009.12.07. 14:35:38

Fúúúúú, ez a lindás könyv volt nekünk is akkoriban. Greenie-nyelven előbb beszélt minden gyerek, mint hogy egy négysoros angol mondókát sikerült volna elsajátítani. :)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.07. 15:27:59

@Blackrock: barbatrükk sokkal újabb, az nekem már száni volt, ugyanakkor a Greenie-ket még poénnak tartottam. volt legalább 5 év a kettő között a Greenie-k javára... amúgy hogy fordítottuk ezeket, Szörnyecskének? emlékszik valaki?

malackarosszarc 2009.12.07. 15:32:00

@El Topo (Sgt. Elias): Először leírtam, hogy a csere egy bizonyos fajtájára képtelen vagyok, ám de a verbális szopatásnál természetesen nem a szopó ágon lennék, aztán azt gondoltam, hogy ez így leírva kicsit durva kitöröltem és vihogtam. Hát így

Motorpenis 2009.12.07. 15:52:23

Látom,szunnyadó szép emlékek ébredtek fel mindannyiunkban, ezért bízom abban, hogy lesz egy modoros poszt a fenyő ünnepről is (fiatalok kedvéért:így nevezték egykor a Karácsonyt a szocializmusban).

Rich.mond 2009.12.07. 15:55:42

@Szigi.: Zöldikéknek egészen pontosan, de máshol asszem' zöldszörnyikék futott.A zöldike éééédibb:)

Rich.mond 2009.12.07. 16:01:15

Amúgy a könyv egy időzített bomba volt, főleg ahol én felnőttem, vidéken, faluhelyen. Az egymással örökké versengő anyukák ugyanis ha csak megneszelték, hogy valamelyik gyerek előrébb jár angolból, akkor az Isten sem mentette meg a csemetéiket attól, hogy megkapják Lindát és a Zöldikéket.

Bár ott és akkor a "This old man..." eléneklésével (spontán módon, anyám unszolására egy nagyobb szülői csoport mellett) már lehetett "májerkodni".

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.12.07. 16:05:32

@Rich.mond: az volt a kedvenc angol dalom, és még ma se érteném segítség nélkül. Valami olyan volt, hogy "with a knick-knack-paddywhack, give-a-dog-a-bone, this old man came rolling home".

Remélem, tényleg nem jelent semmi értelmeset :-))

Rich.mond 2009.12.07. 16:16:57

@Modor Tibi: Hehe, volt vagy tíz versszaka, és egynek sem volt semmi értelme:)

"This old man, he played one, he played knick-knock on my thumb..." Amúgy én is szerettem.
Tipikus alattomos dalocska volt: az égegyadta világon nem volt semmi értelme, ellenben fülbemészó dallama volt.

Bettie Page · http://90es.blog.hu 2009.12.07. 16:27:59

a munkahelyi mikuláson a mikulás részeg lett, és apámnak kellett beállni helyette. mi meg csodálkoztunk aztán, hogy milyen ismerős a télapó.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 16:37:44

@Motorpenis:

A keresztelőt meg névadó ünnepségnek. Brrrr...

Erzsebet 2009.12.07. 17:56:36

Én még a 70-es években részt vettem vállalti fenyőünnepeken. A gimnáziumban a téli szünet előtti utolsó nap is szerveztek. Fiamnak 89-ben volt névadó ünnepsége, apja cége szervezte a Rendezvények Házá-ban. Volt párom pogány volt,nővére és sógora a névadó szülők pedig kommunista pedagógusok. Templomi keresztelője suttyomban volt Pesten.

nyílméregbéka 2009.12.07. 18:09:39

@Erzsebet: nekünk a tesómmal névadónk is volt (nyilvánosan), meg keresztelőnk is (nem nagydobra verve, vidéken :-)
Arra emlékszem, hogy az orosz (szovjet) ünnepeket akarták nagyon ránk erőltetni. Télapó pl. Bár nekem speciel tetszik ez a név is. Valami olyat tanultunk oroszból, hogy a Télapót valami kis luvnya is kíséri (Hópihécske?); csodálom, hogy azt nem próbálták betuszkolni a magyar kultúrkörbe :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 18:15:38

A télapó: Дед Мороз, hópihécske pedig Снегурочкa.:)

Erzsebet 2009.12.07. 18:33:46

Én orosz tagozatos voltam. A télapó Újévkor jött, a lány a Hópehelyke kísérte. Ő hozta a fenyőfát. Ott is központi ünnepségek voltak, az úttörők /pionírok/ jelmezben a fa körül táncoltak. Kicsit hasonlított a farsangra. Van egy orosz barátnőm, ő a magyar szokások szerint ünnepel a gyerekeivel.

Erzsebet 2009.12.07. 18:45:07

Látom sokan utálták a kötött pulóvereket. Én nagyon szerettem kötni, fiam nem díjazta. Szerinte sem kényelmes viselet. Kiskamasz korában abba hagytam.
Tavaly kötöttem egy sálat a fekete felöltőjéhez.@Dariengo: Én is utáltam a cérna harisnyákat. Tekeredett a lábamon, csípte a combomat.Most sem tudnék nadrág alatt nylon harisnyát viselni, csak szoknyához.

Erzsebet 2009.12.07. 18:57:37

@Dariengo: Bennem is rossz emléket idéz fel a cérna harisnya. Csípte a combomat, tekeredett a lábamon. Most sem tudok nadrág alatt nylon harisnyát viselni, csak szoknyához. Én nagyon sokat kötöttem. Fiam ezt nem díjazta. Neki sem voltak kényelmesek a kötött pulcsik, abba kellett hagynom.

noirp 2009.12.07. 19:44:08

(Súlyosan off, de kikívánkozik)
Jáháááááááááááááájj! :DDD Hömpörö apor ündürixi! Ez nem igaz! Nem is hittem, hogy van, aki arra az angolkönyvre emlékszik. És tényleg, azok voltak a könyv kezdő mondatai, amiket a Ricsike benyögött :DDD Édes Istenem...A hömpöröpömpörőt gond nélkül vágtuk, az angolt kevésbé...Na meg az a háttérsztori a londoni csatorna zöld manóival, akik kezdik elfelejteni az ősi ündürixi nyelvet és angolul kell tanulniuk...:)))

noirp 2009.12.07. 19:47:34

@El Topo (Sgt. Elias): hehehe:DD Én is agyfaszt hoztam a kis dalocskával széles környezetemre :)

Fapuma (törölt) 2009.12.07. 19:50:03

télifagyi? meg van mindenkinek? imádtam gyerekként, nem tudom miért...

noirp 2009.12.07. 19:52:43

@Fapuma: de meg ám! én most is igen bírom

Erzsebet 2009.12.07. 20:11:04

@Fapuma: Most is lehet kapni téli fagyit. A pálcikás kerek nyalókát, közepén virággal is nagyon szeretem. Vén fejjel is szoktam venni.

nyílméregbéka 2009.12.07. 20:11:47

@Erzsebet: anyám kötött nekünk pulcsikat. Nagyon utáltuk. Ha igazán hideg volt, akkor egymás fölé kellett vennünk egy pulóvert és arra a kardigánt. Olyan vastag és merev volt, hogy nem tudtam behajlítani a könyökömet!!
Cérnaharisnyát utáltam; ma már a jó pamutharisnyát 0 fok alatt szeretem :-)

A Télapó-ünnepségek apám munkahelyén tök jók voltak: a Télapó (aki mindig egy bizonyos kollégavolt, akit jól ismertünk) kiosztotta a csomagokat, utána lehetett ott maradni játszani, Tom & Jerry videókat nézni, üdítőt inni, aztán mikor elálmosodtunk, hazaszállítottak minket az ősök. Hej, a szép gyerekkor! :-)
És a Télapó-ünnepséget már csak pár hét választotta el a hoszú téli szünettől! Na ez volt a legszebb az egészben :-)

Zorita 2009.12.07. 20:19:31

@Fapuma: @noirp: ja-ja, téli fagyi :) mert gyerekként a fagyievés volt az egyik legkirályabb dolog :)
sokszor meg sem bírtam enni, annyira tömény volt, de azért mindig kértem

Zorita 2009.12.07. 20:21:42

@Erzsebet: kakasnyalóka rúzs-effektussal?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 20:23:38

@Zzz_:

Sűrített tej, tubusból kiszopva megvan?
Én nem fogyasztottam, de a két húgom igen, maradandóan elintézve apám összes kocsijának hátsó ülését.

Zorita 2009.12.07. 20:25:33

@El Topo (Sgt. Elias): azt még néha most is, titokban az irodai konyhában :D

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 20:29:19

@Zzz_:

Gyerekkori csemege volt még a Melba kocka nevű töltött csokoládé.
Nagyanyámék minden évben vettek egy egész dobozzal és sátoros ünnepekkor kaptunk belőle egy-egy darabot. Mire az alsó sort megkezdtük, már olyan faszán kiszáradt, hogy behorpadt az alja is.

Zorita 2009.12.07. 20:33:42

@El Topo (Sgt. Elias): tényleg! a nagyszülők mindig évekig ültek egy-egy doboz bonbonon (legalábbis azon, amit mutogattak, hogy ők csak ezt vették idén, hogy megkínálhassák alkalomadtán a vendégeket) a likőrös cucc viszonylag hamar kikristályosodott belül, bleh.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.07. 20:38:16

@Zzz_:

Hát akkor ez általános dolog lehetett, mert ezt minden ismerősöm emliti.:D

Gyerekkoromban egyszer voltam ilyen nyári munkán a Budapest Csokoládégyárban. Na az volt még egy kaland!

Rich.mond 2009.12.08. 08:37:56

Csodálom, hogy sokan elsiklottak a Katica tortabevonó felett :) Az egyik legnagyobb fake valami volt a világon...úgy nézett ki, mint egy csoki, de mégsem volt az.Biztos jelenetet rendezek, ha valaki ezt rakja a mikuláscsomagomba.

Zorita 2009.12.08. 10:23:29

@Rich.mond: mondjuk a katica bevonó ipari édesség tényleg nem egy ünnepi csemege, és inkább azok fogyasztják, akik a minőség helyett a mennyiséget részesítik előnyben

vincere 2009.12.08. 10:28:01

@Rich.mond: Katica a mai napig van. de remélem nincs már olyan szerencsétlen gyerek, aki csokinak kapja, tortabevonónak viszont továbbra is kiváló.

paszto 2009.12.08. 11:58:36

@Zzz_: Egyszer anyám poénból ezzel lepte meg apámat, mert akkoriban annyira csórók voltunk, hogy a cipőnk mellett jártunk.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 12:01:57

@vincere:

Túróst!
Tortabevonó az, amit én csinálok.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.08. 15:31:22

Ó, mennyi boldog gyerek, akinek csak a pulcsija volt kötött!!! Nekem kötött kantáros nadrágjaim voltak, muterom kötőgépének "hála"... És még büszkének is kellett rá lenni, hogy milyen ügyes a muter... Amikor ilyeneket kellett hordanom, komolyan azt hittem, hogy árvaházból vett ki és nem is a saját gyereke vagyok.
Akin még nem viselt kötött nadrágot nyilvános helyen, az nem tudhatja, mi az a szégyen...

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 15:38:21

@Ormótlan:

De. Nekem volt kötött rövidnadrágom és egyszer a buszon le is fejtettem magamról. Nagyanyám alsógatyában vitt haza.

Erzsebet 2009.12.08. 17:46:57

Én már óvodás korom óta magam választottam a ruháimat. Kihisztiztem magamnak, amit akarok, volt egy pár béna cuccom, amit természetesen nem hordtam. Természetesen a vásárlások veszekedésekbe torkolltak. Amúgy, úgy lettem volna öltöztetve, mint egy lelenc. Szerencsére a szomszéd néni és nagylánya nagyon csinosak voltak, ők beszóltak volna az anyukámnak.

Erzsebet 2009.12.08. 17:48:00

A Katica tortabevonó, tortára kiváló. Kipróbáltam már másokat, de azok gagyik voltak.

Szalacsi_Dezső 2009.12.08. 18:47:28

Nálunk most is ilyen szintű a Mikulás ünnepség.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.08. 18:49:25

@Erzsebet: Én csak akkor tennék a sütire ilyesmit, ha ki akarnék szúrni azzal, aki kapja... Családnak, barátnak szigorúan szerencsi szerecsennel dúsított házi máz. A cukorbeteg fateromnak meg csak sima műcukros-kakaós-vajas főzött máz, ami legalább olyan jó, mintha rendes csokival készülne.
Amikor gyerek voltam, lehetett kapni olyan, gyerekeknek való hashajtót a patikában, ami tábla csokira emlékeztetett, az íze nugátszerű volt. Nagypapám egyszer megviccelte vele a szomszéd kissrácot... Hetekig röhögtünk rajta. :-)))

nyílméregbéka 2009.12.08. 19:10:24

@Erzsebet: Hát ,mi majdnem úgy néztünk ki, mint a lelencek. Csórók is voltunk, ráadásul anyám kötött-varrt ránk. És anyám rosszul tudott kötni-varrni. De az volt az olcsó. Egyszer télire valami csizmához való, térdig érő bricseszt hozott össze, valami szúrós posztóból. Ocsmány volt, kényelmetlen volt, és a csizma és a nadrág közt pont besüvített a szél. Amit nem anyám varrt, azt többnyire bizományiból vettük. Ott még akadt egy-két jó cucc. De annyira meggyűlöltem a bizományt, hogy megfogadtam, SOHA nem fogom egy másik ember levetett ruháját hordani! Ezért nem járok turkálóba sem.

Viszont a Melba kockánál is finomabb Párizsi kockából én is kaptam egy egész dobozzal! 5 mp alatt elfogyott. Még ma is imádom! :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.08. 19:11:16

@Ormótlan:

Annyira nem volt botrányos. 2-3 éves lehettem.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.09. 05:39:09

@El Topo (Sgt. Elias): Ugyan! Én 3 évesen szerelmes voltam a Kolosba, akinek már nem emlékszem a vezetéknevére, de gyönyörű göndör szőke haja volt és én tanítottam meg hintázni, azonban, amikor oltást kaptunk és ő sikítva elbújt a doki elől, kiábrándultam belőle. Szóval lehet, hogy 3 évesen is érdekes lett volna a helyzet. :-)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.12.09. 09:34:50

@Ormótlan:

Sajnos a három éves seggemet már nem tudom neked megmutatni.:)

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2009.12.09. 18:13:29

Csak eszembe jutott, hogy ezt a szoccalistamikulás-témát Janikovszky Éva iszonyat jól megírta, asszem A lemez két oldala sorozatban.

Egyéb tekintetben is vélek rokon szálakat felfedezni a blog, és az írónő látásmódja között.

Na, ez egy kiba modoros irodalmias hsz lett :)
süti beállítások módosítása