Olvasói rovat - A modoros autóvásárló

2009/10/04. - írta: Modor Tibi

Szlíper gyöngyszeme következik, hosszú és nagyon jó.

Szépjónapot Tibikém!

A modoros autós íráson felbuzdulva engedtessék meg nekem, hogy a modoros autóvásárlókat egy csokorba szedjem. Jómagam 4 évig dolgoztam autókereskedelemben, így az alant felsorolt vásárlótípusokat jól ismerem. Nem kevés kellemes/kellemetlen órákat szereztünk egymásnak.


 

Az autóvásárlásnak ünnepnek, élménynek kell lennie a vevő számára!” verték belém a tréningeken és a mítingeken. Nos igyekeztem úgy állni a dologhoz, hogy tényleg azzá váljon.

 

Kezdjük az élet minden területén jelen lévő Öblösékkel!

Jellemzően valamilyen régi szocialista járművel, ami lehetőleg tetőcsomagtartós (Lada, Skoda120, Wartburg, Samara), esetleg a ’90-es évek elején kintről behozott, szebb napokat is megélt autóval rendelkezik. Ha az utóbbi a családi járgány, akkor általában vonóhorgos, hogy a telekre le tudja húzni az utánfutót. Majdnem biztos, hogy dízel, hiszen a kamionos Feritől szerzett mutyizott gázolajjal féláron furikázik. A gázolaj-átfejtés külön szertartás a garázsban. Minden szükséges eszközzel rendelkezik: nagy műanyagkannák, kétméteres tömlő golyóval a közepén.

Öblös unja már, hogy a családi szekérre állandóan 2havi fizetését kell költenie 2évente műszaki előtt. Irigykedve nézi vasárnaponként a szomszédot, ahogy az mossa az újrendszámos ezüst Astra G-t vagy a piros Ignist (Ignácot), hogy aztán a családdal elugorjanak a Tescoba vagy Zalakarosra.

Ő a falkavezér a családban, neki kell előállni minden új ötlettel és nagyobb beruházással a család előtt. A vasárnapi ebéd után a kanapén hátradőlve böfög egyet a Kőbányaitól. De most szokásától eltérően nem csak úgy röviden, hanem jó hosszan. A család jól tudja, hogy a hímoroszlán valami fontosat fog bejelenteni.

„Veszünk egy új autót. Megérdemeljük mi is”

Innét kezdve felgyorsulnak a történések. A feleségtől jönnek az ellenérvek, természetesen az öblös mindre tudja a megfelelő indokot és választ. Nincs mese, holnap úgyis délelőttös a család, elmennek a város szélén lévő kereskedésbe. Azért vasárnap délután még átpasztázza, kiporszívózza a régi kocsit, hogy minél többet kapjon érte beszámoláskor.
Reggel felveszi a vasalt ingét és a nadrágját, a közepesen vastag fuxot gondosan eligazítja mellkasán, arcszeszt paskol pirospozsgás arcára. Eddigre már a feleség Terike, és a két kölök is elkészül.

Megállnak a városszéli autószalon előtt. Elhatározza, hogy határozott lesz és céltudatos.

„Nem hagyom, hogy a sok öltönyös értékesítő jól átb*sszon, mind a jutalékra hajt”

A szomszéd már jó előre elmagyarázta neki, hogy a csillagos eget is le kell alkudni, és hogy ajándékot is kérjen mindenképpen.

Ahogy belép a szalonba, az idegen közeg, a csillogás egy pillanatra blokkolja. Gyorsan leküzdi ezt az érzést. Muszáj a család előtt megőriznie a magabiztosságát és a tekintélyt. Egy perc múlva már úgy mászkál az autók között, mintha századszor járna itt. Szakértően nézegeti a kinyomtatott műszaki paramétereket és természetesen az ÁRAT. A család persze szorosan mögötte van. Nyitogatja-zárogatja a kocsiajtókat. Az értékesítő feláll az asztalától és megközelíti, ettől ő még szakértőbben nézegeti az autót. Közli az eladóval, hogy ő bizony komoly és potenciális vevő.

Leülnek a tárgyalóasztalhoz. Meg sem várja, hogy megkínálják kávéval, ő már kér is. Az értékesítővel egyből összetegeződik, még is csak könnyebben megy a vásárlás közvetlen hangnemben. A kávéját kihozó asszisztenscsajt leplezetlenül megbámulja és közli az eladóval, hogy „Jó kis pipi a kolléganőd”. Az asszony és a gyerekek még mindig az autónál vannak, beleülnek, próbálgatják az üléseket, nézegetik a csomagtartót.

Öblösünk felvázolja az igényeit:

„Egyhatos benzines kell mindenképpen”

„Ne legyen metálfényes, mert az kényesebb, legyen inkább piros”

„Nem kell bele villanyablak, mert elromlik én meg nem akarok belerohadni az 50fokos autóba!”

„Klíma legyen, de ne automata!”

Lázasan figyeli az értékesítőt, ahogy jegyzetel és készíti az árajánlatot, közben félhumorosan elenged még ilyeneket, hogy

„Ne nyomd ám rá nagyon a ceruzádat az árnál!”

„Sokleszaz”

„Mennyit engedsz a feléből?”

Elkészül az árajánlat, kinyomtatják. Az öblös leteszi a kávéját, és a széken hátrafordulva közli a családdal, hogy azonnal jöjjenek az asztalhoz, mert „Megvan az ára”

Terike leül öblös mellé. A kisebbik gyerek a szalonban elhelyezett játékautóra rápattanva örült szlalomozásba kezd a kiállított autók között.

„Zolika, ne száguldjál itt nekem, mert nyakon csaplak. Nem vagy Te Schumacher,! Nekimész még valami 5millás autónak!” – visszhangzik a szalon öblös hangjától.

A nagyobbik, kamasz fiú addig a sportosabb modellekbe és a kabriókba pattan, tekergeti a kormányt és eljátszik a „dolce vita” érzéssel.

Öblös elkéri nejétől az olvasószemüveget, amin még rajta van a tescós árcédula. Átfutja az árajánlatot, majd félhangos röfögős nevetésbe kezdve leteszi a papírt az asztalra.

„Ezt most komolyan gondoltad?”

„Én nem Mercédeszt akarok venni, mi az hogy 2,8 milla ez az gépsárkány?”

Közlik vele, hogy nyugodjon meg, ez az akció nélküli listaára a kocsinak.

„Na figyelj, nekem ne bűvészkedj itt a számokkal! Nem vagy Te Dévid Kopperfíld”

Egyre idegesebb lesz öblös. Mit fog mondani a szomszédnak, hogy nem alkudott a kocsiból és még egy nyamvadt téli gumi garnitúrát sem kapott hozzá ajándékba?

„Fussunk neki még egyszer!”

„Legyen ennyi az ár, de kérek még hozzá ajándékba téli gumit, gumiszőnyeget és JVC MP3-as lejátszót.”

Az értékesítő rutinosan fogadja a kérést, már szinte epekedve várta, hogy elhangozzon. Eddig minden a papírforma szerint megy, gondolja. A kinyomtatott árajánlatra kézzel még ráírja a plusz ajándékokat. Öblös kissé megkönnyebbülten felsóhajt magában, de éppen csak annyira, nehogy észrevegyék. .

„Szép a reklámtollad! Nekem adod? Neked még úgy is van itt egy csomó a bögrédben,”

Természetesen megkapja az újabb ajándékot, még ha csak egy toll is. Jobb kezével kivesz egy mentolos cukrot az előtte lévő tányérból. Jól haladunk, gondolja…de kéne még valami.

„Csapjunk hozzá még vonóhorgot, az nagyon kellene. Felfogja az ütést, ha hátulról belém csattannak!”

Kissé idegesen, de hozzáírják a kiegészítőt az ajánlatra

Innét ismét felgyorsulnak az események. Megegyeznek az árban és az átvétel időpontjában.

Aláírják a megrendelést. A személyes papírok másolásánál kiderül, hogy öblös keménykötésű, régi típusú személyi igazolványa 4 hónapja lejárt. A benne szereplő fotó hatalmas derültséget okoz az asszisztens csajok körében, mivel a kép erősen emlékeztet egy dél-amerikai kokainbáró és egy ’80-as évekbeli Bundesliga focista mutációjára.

A papírmunka után „barátként” válnak el az értékesítővel. Naponta telefonál az öblös, hogy mikor veheti át az autót.

Az átvétel napján aztán megjelenik az egész család. A bőr autóstáskából szépen címletezve leszámolja a pénzt a kasszánál. Az értékesítőt megajándékozza saját készítésű házi pálinkájával vagy 5literes kannában termelői bort csúsztat az asztal alá. Az új autóba átpakolja a régi autójából a virágszirmos pörgő illatosítót, a bólogató kutyát, a szőrmés kormányvédőt és a báránybőrt.

Az autóval természetesen ő jár ki a szalon ajtaján, kétszer le is fullasztja.

„Szoknom kell még a kuplungot”

Terike készít még néhány képet az új autóról az ajtóban.

Haza felé a gyerekekkel kiabál öblös, hogy ne rugdalják össze a küszöböt.

 

Következő modoros vásárlótípus a „Mindentudó katalógusbuzi

Általában 30 és 50 év közötti férfi. Előfizetője legalább 3 autósmagazinnak. A TV-ben egyetlen autósműsort sem hagy ki. A neten megtalálható összes autósportál a kedvencei között szerepel. Rendszeresen fórumozik, kommentel.

Bő fél év összehasonlítgatás után leszűkül a választott autó két típusra. 2 hónapig tanulmányozza a gyári visszahívásokat. A műszaki paramétereket álmából felkelve is kívülről fújja. Természetesen a tesztvezetés nála a csúcspont. Hosszasan állítgatja az ülést, kormányt, tükröket, nyomkodja a gombokat. Kopogtatja a műszerfalat, mindenféle letisztult formáról beszél. Elindítja a motort. Kikapcsolja az autórádiót, szakértően hallgatja az utastérbe beszűrődő zajokat. Menet közben a kanyarokban a futóművet figyeli ide-oda rángatva a kormányt. A motor karakterisztikáját dicséri vagy szidja. Úgy beszél egy 3 milliós autóról, mintha egy 10milliós autót tesztelne. „A V6-os azért jobb, mert mélyről húz, mint a vízhordó lány”

3Km vezetés után úgy kezeli az autót, mintha mindig is azt használta volna. Egyre bátrabban veszi a kanyarokat, pörgeti a motort a piros tartományban. Az értékesítő 2 percenként felhívja a figyelmét a közlekedési szabályok betartására, ilyenkor visszavesz a tempóból.

Vezetés után kiszáll. Körbejárja a kocsit, simogatja az éleket. Szagolja a motorteret. Érdeklődik a szerviz intervallumokról, vásárlói visszajelzésekről. Természetesen nem dönt azonnal, hiszen a másik márkát is alaposan szemügyre kell vennie. Távozáskor elkér egy halom prospektust. 1 hét múlva visszatér. Közli, hogy megvette a másik márkát, mert ott kedvesebben bántak vele.

 

A harmadik típus a THM-mániás.

Nála nem is annyira az ár és a típus a döntő, hiszen az a fontos számára, hogy jó kondíciókkal kösse meg az üzletet. Legtöbbször 0%, esetleg 10% kezdőrészlet és 120 hónap futamidőre szeretne vásárolni. Minimum 4 bank ajánlatát összehasonlítja. Minden 3. mondatában szerepel a THM kifejezés, holott a pontos kiszámításával nincs tisztában. Táskájából előkerül a nagygombos, napelemes számológép. Azt számolgatja nagy igyekezettel, hogy a futamidő végén mennyivel többet fizet vissza a felvett hitel összegénél. Állandóan a Tesco ingyen hitelével példálózik. A számokat látva szitkozódó kijelentéseket tesz.

„Rablóbanda az összes bank.”

„Miattuk tart itt a gazdaság”

Részletesen el kell neki magyarázni a lízing és a hitel közötti különbséget. Az apró betűs részt órákig tanulmányozza. Próbálkozik hozott, külsős hitellel is, de rendszerint rájön, hogy azok kedvezőtlenebbek. A szükséges igazolásokat, iratokat egy nagy kartonmappában hozza, amire alkoholos filce otthon nagybetűvel rávéste: AUTÓHITEL PAPÍROK.

Ha úgy dönt, hogy belevág a vásárlásba, akkor végig izgulja a procedúrát. Telefonját állandóan kémleli, hogy mikor hívják a bankból adategyeztetésre. Munkahelyén jó előre tájékoztatja a bérügyet, hogy keresni fogják őket munkaviszony ellenőrzése miatt.

Félnaponta hívja a kereskedést, hogy „ Visszaszóltak-e már a bankból?” „Van-e elfogadó?”

Kedvező elbírálás után megkönnyebbül. Türelmesen várja az átadás napját. Azért biztos, ami biztos, naponta betelefonál a szalonba, hogy mikor viheti el az autóját.

5 hónap után rájön, hogy az árfolyam ingadozással nem számolt, de szó nélkül fizeti a csekkeket. Egészen 10 évig, amíg a vételár kétszeresét ki nem fizeti az addig 5Ft-ot nem érő autójára.


Ősanyáék autót vásárolnak

Fiatal házasok. 1-2 gyerekkel rendelkeznek, a 3-ikat épp most várják.

Anya és Apa a gyerkőcökkel együtt keresi fel a kereskedést. Apa kenguru erszényben a mellkasán cipeli a legkisebbet, a nagyobbik 3 év körüli gyermek, Anya kezét szorongatja. Amint belépnek a szalonba a kicsi már rohan a gyermeksarokba zsírkrétázni vagy a játékautóra huppan rá és heves lábtempókkal őrülten vágtázik a teremben.

Illedelmesek és jó modorúak. A legfőbb elvárásuk a választott autóval szemben „Biztonság, praktikusság és tágasság. Általában a kombikat és az egyterűeket részesítik előnyben. Kedvelik a világos metál színeket, mert „Már messziről látszanak az úton”.

Hozzák a 3 gyerekülést, belepróbálgatják az autóba. Apuka a műszaki paraméterek után érdeklődik. „Dízel kell, az nyomatékos és takarékos”

Rendszerint nem megfelelő számukra a készleten lévő típus, rengeteg légzsákot rendelnek bele. Szeretik a 7 személyes változatokat, amit lehet variálgatni. Az autóra úgy tekintenek, mint egy burokra, ami a magzatot védi. Nem vitatkoznak egymással, nagy az összhang. Apunak fontos, hogy a horgászbotjai is beférjenek, ezért tetőboxot is rendel. A kárpit színével kicsit vacillálnak. Anya meleg színt szeretne, mert az nyugtatja a piciket, Apa sötétet, mert azon kevésbé látszik meg, ha a kis Robika rábüfizi a sárga bébiételt.

Ha van rá lehetőség, egy hétvégére elkérik a tesztautót, hogy a mindennapokban is megtapasztalják minden apró részletét. Természetesen a tesztautónak világos színű a kárpitja, és a kis Robika annyira nyugodt lett ettől a színtől, hogy vissza is büfizi a fent említett bébiételt. Közösen megállapítják, hogy még is csak a fekete kárpit a célszerűbb.

Nagyjából egy hetet alszanak a vásárlásra, hiszen „Nem 2Ft-ról van szó”.

Az esetek nagy részében meg is vásárolják a kinézett négy keréken guruló anyaméhet.


A csaja előtt felvágó műmájer

Életkora 25 és 30 év közé tehető. Apja jól menő építőipari vállalkozásában „tevékenykedik”. 8-10 éves felsőkategóriás autóval jár (AudiA6, BMW, valamilyen cabrio).

Agyonszoláriumozott, közepesen kigyúrt, Retro koptatott farmert és Dolce Gabbana polót visel. Hátrazselézett hajában Oakley napszemüveget tűz.

A csaja 19 és 22 év körüli cicababa.

Azért tér be a kereskedésbe, hogy megerősítse életstílusát a csaja előtt. Természetesen vásárlási szándékkal nem rendelkezik, ezt jól leplezi az értékesítő és a barátnője előtt. Jellemzően a drága felsőkategóriás autók után érdeklődik. Elvárja, hogy körberajongják az alkalmazottak. Előszeretettel használja a „verda”, „cash” és a „sirály” szót.

Komoly tárgyalásokba kezd, ásványvizet és kávét kér. Kóstolgató megjegyzéseket tesz az értékesítő karórájára és öltözetére. Megkérdezi, hogy „Ki itt a góré?”. A szalonvezetőtől kikönyörög a hétvégére egy cabriót, amivel lehúz a csajával Siófokra. Hétfőn visszahozza üres tankkal. Fikázza az autót és közli, hogy majd még benéz valamikor. Természetesen újabb fél évig a szalon közelébe sem szagol. Majd kezdődik az egész előröl… Ezt kéthavonta eljátssza másik kereskedésben is.


Nyílt hétvége az autószalonban

Ezt mindenki ismerheti a reklámokból. Ilyenkor szombat-vasárnap nyitva tartanak a kereskedések. Üdítővel, gyermekprogramokkal, kisebb ajándékokkal kedveskednek a betérőknek. És betérőből van bőven… :) A fent említett modoros típusok közül mindenki képviseli magát egyszerre. Ezen kívül 80% szimplán bámészkodó, nézegető, katalógust gyűjtő, tesztvezető. Egyes családok hétvégi programnak tartják, ahol a gyerekek jól kitombolhatják magukat a játszósarokban. Ezeket a családokat már szinte ismerősként üdvözli az értékesítő, hiszen az összes ilyen rendezvényen óramű pontossággal megjelennek. Az ingyen ropi és sósmogyoró 1 órán belül elfogy. A gyerekek sütis és lekváros kézzel csapkodják a kocsiajtókat, durrangatják a dekorációs lufikat. A leendő tesztvezetők türelmetlenül várják, hogy sorra kerüljenek. Az értékesítőknek rengeteg árajánlatot kell készíteniük, ami rosszabbik esetben már 5 perc múlva a szemetesben landol. Jobbik esetben a család gyerekei repülőt hajtogatnak belőle vagy filctollal telefirkálják.

Nyílt hétvégén szinte sosem történik üzletkötés, esetleg a komolyabb érdeklődök (1-2%), visszatérnek 1 hét múlva.

A fent említett típusokon kívül rengeteg egyedi eset van, hisz minden ember egy egyéniség! :)
 

 Klasszikus, Szlíper, köszi még egyszer!

124 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave_hu (törölt) 2009.10.04. 22:37:46

rémrendes család jelenet? Bundy csakazértis új autót akar, és jól atcseszik. Megvan?

Dave_hu (törölt) 2009.10.04. 22:39:13

@Jankove: kettő között. Azért ne rohadjon le minden sarkon, de egy low end szarért 3 millát fizetni, mert új...

vmaast 2009.10.04. 22:41:26

@Borcsika: Hmm... Én 164-es Alfával járok 13 éve, két évig volt Sprintem is, de szerintem nem kell kikérned semmit. Legalábbis az én nevemben :)
Nem fikázta.
Az olajcsere meg nem baj.
Viszont a vezérlésre figyeljetek, mert ugyan nem tudom hogy mennyit jártatok a 6 év alatt, de nagyon nem ajánlott kivárni a szervízkönyvben említett csereintervallumot. 70k körül már lehet félretenni a készletre.

Dave_hu (törölt) 2009.10.04. 22:43:25

most jut eszembe, hogy ősanyáék tipus jellemzője nem csak az ilyen autóvásárlás, hanem a kényszeres ikeázás, kikázás, praktikerezés is. Ilyesmiről volt már poszt? Legyen. :)

szliper 2009.10.04. 23:00:56

Köszönöm a hozzászólásokat. Örülök, hogy általánosságban tetszett az írás.
Látom kikerült az Index címlapjára... remélem, ez nem azt vonja maga után, hogy unalmas autótípus fikázásba megy át a kommentelés. :))))

A használt autós adás-vétel témája igazi modoros aranybánya. "Murvás placcos kereskedések, szotyizós övtáskás autónepperek, stb..." :)
Össze szedem a gondolataimat és megírom azt is később, ha gondoljátok.

Borcsika 2009.10.04. 23:03:13

@vmaast:
ja persze, vezérés csere megvolt 60-nál, és persze az is igaz, hogy kéthavonta izzócsere van, de az csak 6700 Ft, az meg hála az égnek nem a kétszerese a fizumnak :-D
én imádom úgy, ahogy van. véletlenül vettünk ALFA-t, de egyetlen percre sem bántuk meg.
a renaultot, azt igen...
egyébként a családom jó része Suzuki fun, amivel nincs bajom, csak ne akarjanak meggyőzni, hogy az a jó... esküszöm anyukám 20 éves vw jettája többet ér, mint a vadi új sx4.
de a sztori lényege nem is ez, hanem a tipusok, már ember tipusok.
az jutott eszembe, én is összeszedek egy modoros sztorigyűjteményt az autókölcsönzőkről, illetve az ott megforduló egyedekről. az is megérne egy me(i)sét :-D

Leslieke 2009.10.04. 23:06:52

„Mindentudó katalógusbuzi”

Haha, ilyet ismerek, veszi a katalógusokat autóról-motorról. Autója sose volt, motorja, egy épített sz@r, amit állandóan szerelt (motorszerelőnek végzett).
De bármit mond neki az ember, mindig mindent jobban tud!

Borcsika 2009.10.04. 23:10:00

@Leslieke:
húúúúú, az ilyen nagyon veszélyes. ezeket jobb elkerülni.
a férjem kollegája az a fajta, aki hónapokig elemez, kutat, keres, majd vesz egy fost, és mindenkié szar, csak az övé jó, ha meg elromlik az teljesen természetes.

Paul Newman Jr. 2009.10.04. 23:10:12

ez nem ütötte meg az átlagos modoros szintet.

Dave_hu (törölt) 2009.10.04. 23:11:26

@Leslieke: s 90es években nagy divat volt a számítógépek tuningolása, proci felhúzás stb. ott is voltak olyan emberek, akik már egy normál gép 2xesét költötték el a tuning cuccra, de működő gépük sose volt. Csak arról beszéltek, hogy hány volton, hány x hány mhz, meg milyen hűtő és táp.

ORGASMUSFORSCHER 2009.10.04. 23:16:51

Én személy szerint szeretném jól összeverni a saját két kezemmel Szlíper urat vagy hölgyet az általa eszközölt bejegyzésért.

Szerintem disznóság, hogy ebben a kúrva országban mindenki mindenkinél feljebbvalónak képzeli magát, lenézi, utálja embertársait, csak azt veszi észre, hogy azoknak milyen hibájuk van.

Ha valaki abból él, hogy autókat ad el, akkor az nem az Atyaisten, hanem egy boltos, árús, kereskedő, azaz tisztelnie kell az ügyfeleit, mindegy, hogy milyenek azok.

A legrosszabb az egészben, hogy ebben az országban mindegy, hogy hány milliós az autó (2 vagy 15, vagy 100), biztos, hogy szar szolgáltatást kap a vevő, mert a magyar nem képes nem bunkó lenni, rendesen kiszolgálni, azaz normálisan viselkedni. Persze ez annál kínosabb, minél drágább egy autó.... Ázsiaiakat kellene kiképezni az eladói tevékenysgre, mert bennük megvan a természetes kedvesség, közvetlenség.....

De hasonló bejegyzés jöhetne bárkitől, aki a kereskedelemben dolgozik... szinte sehol sincs normális kiszolgálás, mindegy, hogy hol van az ember....

Mityu Addideapénzt kft LE 2009.10.04. 23:33:08

Tessék meghallgatni Nagy Bandó András 1982-es Kocka utca 13. című szösszenetét. Nekem ez jutott fejembe rögtön :))

videa.hu/videok/vicces/nagy-bando-andras-kocka-utca-13-1982-humorfesztival-GqN59M9zBOTpsbmZ

szliper 2009.10.04. 23:33:20

@ORGASMUSFORSCHER:

Köszönöm a véleményed. Enged meg, hogy egy mondatban reagáljak a hozzászólásodra: "A stílus maga az ember"
Remélem elég modoros voltam. :)
Javaslom olvass el több bejegyzést is erről a blogról, és rá fogsz jönni, hogy nem a másik lenézéséről és fikázásáról szól a dolog. Ezek tipizálások.
Nem vagyok valóban az Atyaúristen (szerencsére). Honnét veszed, hogy lenéztem az ügyfeleimet? Találkoztunk személyesen? Vásároltál tőlem valaha is valamit? Ha nem, akkor nem fogadom el a véleményed .Szánalmas vagy, ha így gondolkozol.

"Szerintem disznóság, hogy ebben a kúrva országban mindenki mindenkinél feljebbvalónak képzeli magát, lenézi, utálja embertársait, csak azt veszi észre, hogy azoknak milyen hibájuk van"

"Én személy szerint szeretném jól összeverni a saját két kezemmel Szlíper urat vagy hölgyet az általa eszközölt bejegyzésért."

Te meg az igazságosztó Terminátor vagy...

flamer 2009.10.04. 23:38:41

@0o0o:
Ha a posztot akartad kiegészíteni, akkor ez fasza volt.
Ha komolyan gondoltad, akkor nem.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.10.04. 23:40:52

@szliper: Tesó, óriási a poszt, szerintem (nem meglepetés) a műmájer csávó ütött legjobban, ismertem pár ilyet. :)

Az erőszakkal fenyegetés teljesen normális ekkora poszt után, ez valamennyire a siker fokmérője. :D

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.10.04. 23:42:32

@0o0o: Kinek mi a legjobb tesó, nekem például autóm sincs, az a legbiztosabb. :D

scsaba1 2009.10.04. 23:43:12

@ORGASMUSFORSCHER:

Így van, édes testvérem...
Bezzeg Ausztriában vagy Európa boldogabb felén a kereskedők jóformán összetörik magukat az ügyfélért. Nemhiába mondják, hogy a Lajtán innen kezdődik a balkán. Szórol szóra igaz. Fingunk sincs a korrekt kereskedelmről. Itt mindenki abból él, hogy átbassza, lehúzza a másikat Mit várunk a 10 millió adócsaló országától? Itt, ahol egy bűnöző miniszterelnök is lehet? Komolyan mondom, nekünk Mohács kell. Szégyellem, hogy magyar vagyok.
Sokan Szlovákiába viszik szervizelni az autójukat, mert feleannyi pénzért európai kiszolgálást kapnak. Meg is tudom érteni. Nálunk csak sírni tud a sok ügyeskedő, minimálbéres vállalkozó.
Ilyenkor értem meg azt, hogy mit jelent az, hogy már a szlovákok és a románok is leköröztek bennünket. Minket, akik 15 éve még a régió éllovasai voltunk.

szliper 2009.10.04. 23:54:27

@Nyelvész Józsi: Köszi. :)

Fel voltam készülve arra, hogy sokan utálják az autóértékesítőket.
Úgy, mint a legtöbb ágazatban, sajnos itt is jelen vannak az ügyeskedő, átbaszós emberek.
Egyik volt kollégám szinte napi bölcsességként mondta mindig a reggeli kávéjánál a vevőkről: "Baszd át őket, különben ők fognak téged"
Egy csipet öniróniát is beletettem az írásomba Öblös szavaival:
"„Nem hagyom, hogy a sok öltönyös értékesítő jól átb*sszon, mind a jutalékra hajt”"

gitáros 2009.10.04. 23:59:40

@Winston Smith:
Ebből a típusból konkrétan van is egy az ismeretségemben. Amikor utoljára láttam, három lerobbant verdát cserélgetett maga alatt.
"egy 60-as évekbeli amerikai benzinzabálót" Na, ja, egy ilyet is megvett egyszer, és amikor hazatért a vadiúj szerzeménnyel Tahiba, azzal szembesült, hogy a kocsival konkrétan nem tud a háza elé állni, mert szélesebb a verda, mint az utca. :))

EG0 2009.10.05. 00:05:33

Kedves Öblös ORGASMUSFORSCHER úr, szerintem Szlíper egyáltalán nem lehetett bunkó az ügyfelekkel, csak jó pszichológiai érzékkel kezelte az önmagukat okosnak, cselesnek hívő ügyfeleket. Tulajdonképpen mindegyikük megkapta az igényelt törődést, és kiszolgálva érezték magukat, akkor is, ha épp csak jogos sértettségüket igazolandó mentek is be a szalonba, mint Ön, kedves örök elégedetlen, alulfizetett, kihasznált, alábecsült, hibák okát ügyesen másban (vagy az egész országban) megtaláló Öblös ORGASMUSFORSCHER úr.

Leopoldblog 2009.10.05. 00:10:05

Idézet a szövegből: "Jellemzően valamilyen régi szocialista járművel, ami lehetőleg tetőcsomagtartós (Lada, Skoda120, Wartburg, Samara) [...] Majdnem biztos, hogy dízel, hiszen a kamionos Feritől szerzett mutyizott gázolajjal féláron furikázik." Hát nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ezekből az autókból egyáltalán nem létezik diesel. Ha igen, akkor valaki motort cserélt benne otthon. Aki autókereskedésben dolgozott 4 évet, tisztában kellene hogy legyen ezzel...

szliper 2009.10.05. 00:16:29

Az idézeted nem pontos. :)
[...] "esetleg a ’90-es évek elején kintről behozott, szebb napokat is megélt autóval rendelkezik." Így szólt.
Kiragadtad a környezetből...
Ezekben azért volt dízel, ugye? :)

Na, mára a f@szom tele van a kákán is csomót kereső emberekből. :)

Leopoldblog 2009.10.05. 00:24:18

Nem a kákán keresem a csomót, hanem nem pontatlankodunk egy Index címlapos bejegyzésben. Amúgy tetszik az írás. :)

ave 2009.10.05. 01:03:09

Tok jo, ha az ember helyett mas ir posztot. Kenyelmes.

Golema 2009.10.05. 01:24:01

@Winston Smith:

Amit leírtál az tulajdonképpen azoknak az önnyugtató szövege, akik igazából iszonyatosan vágynak egy ritka autóra, de soha nem merték meglépni, így inkább bebeszélik maguknak, hogy azokkal úgyis csak szívás van, jó lesz hát a tucatcucc is. Aki pedig mást állít az hazudik vagy esetleg egy nagyon ritka kivétel, másképp nem lehet kerek a világ.

Én meg csak csendben mosolygok :)

persicsbalint 2009.10.05. 01:27:42

Köszönjük, tökéletes. Igácon nagyon röhögtem.

psmith 2009.10.05. 02:35:51

Én azon röhögtem legjobban, hogy
0o0o 2009.10.04. 21:15:53 ironikus írását mennyien komolyan vették, még Nyelvész Józsi is.
:)

bjela szila 2009.10.05. 03:33:04

csóró nyugdíjast lehúzó autódíler postja . gáz a köbön .....soha új autót !
öblös bármekkora gyökér nem tud alulmúlni .

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:01:13

Hát, akkor lássuk, autóvigéc koromból.
"Na, ez is megfuttat csak" -néztünk össze a kolláégákkal, ha a modoros autóvásárló betolta talicskán a képét a szalonba. Ami nemmellesleg három autó-állásos volt tükörfallal, hogy hatnak látszon a benti kínálat.

Az egyik legtipikusabb modoros a nemfizikaipiacról érkezik, "pénzügyi szolgáltató" ügynöke és kompenzációs célból akarja szétszopatni az irígyelt fizikaitermékértékesítő ááálatt agyát is. Általában olyan autóról kér ajánlatot, ami nincs, a kiskategória full-fullos sportmotorral szerelt (csak gyári megrendelés, de azt is úgy kel kikönyörögni) változatot kandírozott bicikligumimetáll színben. Ha nő az illető, akkor bedob szisszkót és a miniszoknyában szétrakott térdeit kb 4 perc alatt zárja össze.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:03:48

Hát, akkor lássuk, autóvigéc koromból.
"Na, ez is megfuttat csak" -néztünk össze a kolláégákkal, ha a modoros autóvásárló betolta talicskán a képét a szalonba. Ami nemmellesleg három autó-állásos volt tükörfallal, hogy hatnak látszon a benti kínálat.

Az egyik legtipikusabb modoros a nemfizikaipiacról érkezik, "pénzügyi szolgáltató" ügynöke és kompenzációs célból akarja szétszopatni az irígyelt fizikaitermékértékesítő ááálatt agyát is. Általában olyan autóról kér ajánlatot, ami nincs, a kiskategória full-fullos sportmotorral szerelt (csak gyári megrendelés, de azt is úgy kel kikönyörögni) változatot kandírozott bicikligumimetáll színben. Ha nő az illető, akkor bedob szisszkót és a miniszoknyában szétrakott térdeit kb 4 perc alatt zárja össze.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:04:59

Hát, akkor lássuk, autóvigéc koromból.
"Na, ez is megfuttat csak" -néztünk össze a kolláégákkal, ha a modoros autóvásárló betolta talicskán a képét a szalonba. Ami nemmellesleg három autó-állásos volt tükörfallal, hogy hatnak látszon a benti kínálat.

Az egyik legtipikusabb modoros a nemfizikaipiacról érkezik, "pénzügyi szolgáltató" ügynöke és kompenzációs célból akarja szétszopatni az irígyelt fizikaitermékértékesítő ááálatt agyát is. Általában olyan autóról kér ajánlatot, ami nincs, a kiskategória full-fullos sportmotorral szerelt (csak gyári megrendelés, de azt is úgy kel kikönyörögni) változatot kandírozott bicikligumimetáll színben. Ha nő az illető, akkor bedob szisszkót és a miniszoknyában szétrakott térdeit kb 4 perc alatt zárja össze.

Modoros vállakozó. Szintén pszichés okokból futtatja az autóvigcet. Azzal nyit a szalonba, hogy a nagykerárból 30% árengedményt kér -mit kap ajándékba azért, hogy eggyel följavítja ennek akócerájnak az eladásait? -Erre azzal szoktuk köszönteni: "Csókolom, a jászberényi Fiat Darázs-tól tetszett jönni?"

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:21:15

Hát, akkor lássuk, autóvigéc koromból.
"Na, ez is megfuttat csak" -néztünk össze a kolláégákkal, ha a modoros autóvásárló betolta talicskán a képét a szalonba. Ami nemmellesleg három autó-állásos volt tükörfallal, hogy hatnak látszon a benti kínálat.

Az egyik legtipikusabb modoros a nemfizikaipiacról érkezik, "pénzügyi szolgáltató" ügynöke és kompenzációs célból akarja szétszopatni az irígyelt fizikaitermékértékesítő ááálatt agyát is. Általában olyan autóról kér ajánlatot, ami nincs, a kiskategória full-fullos sportmotorral szerelt (csak gyári megrendelés, de azt is úgy kel kikönyörögni) változatot kandírozott bicikligumimetáll színben. Ha nő az illető, akkor bedob szisszkót és a miniszoknyában szétrakott térdeit kb 4 perc alatt zárja össze.

Modoros vállakozó. Szintén pszichés okokból futtatja az autóvigcet. Azzal nyit a szalonba, hogy a nagykerárból 30% árengedményt kér -mit kap ajándékba azért, hogy eggyel följavítja ennek a kócerájnak az eladásait? -Erre azzal szoktuk köszönteni: "Csókolom, a jászberényi Fiat Darázs-tól tetszett jönni?"

fundaróka - Egy felvétel a kezdetekről. A kezdő beszopatott ügynök többnyire pénzéhes pedagógus, orosztanárnő, aki nem boldogul a gyorstalpalón kisírva és orális képességeivel megszerzett "második nyelvével" (ami leginkább a német, ugye van már eleve szókincse németül, spejz, vinkli, ridikül és ejn-cvej meg tankesőn, vifílúriszt). A fundarókás mentor azal nyit, hogy a full-fullalap (fapados) kivitelből kell neki tíz darab nagyflottakedvezménnyel és ajándék klímával, íme az első vevő, az autók ezüst színűek legyenek. Az ezüstmetáll feláras? Tényleg? Akkor az a felár is legyen ajándék. Ekkor felhívtam a konkurens szalonok ismerős értékesítőit és megkérdeztem őket, hogy hány fullalap autó megvásárlásráa tett ígéretet a fundarókás piramismájer, majd egy kedves megjegyzést tettem arról, hogy ezek szerint a kb 120000 ember lakta körzetben 60 ügynököt akarnának futatni? Ekkor a főnökasszonyommal kezdett el tárgyalni, aki a prae-orgazmus állapotáig jött izgalomba s ezüst-sarlós szemhéjakkal, forrón lehellve arcomba, cicifixet hegyeskésen bökdöső didkókkal utasított, miszerint: " Takaroggyá bazmeg a géphez a faszomba és írjad a korrekt ajánlatot, ha megrendelik a tízet, odaadjuk a berohadt [raktári nagymodell kettővel azelőtti modellévből... neve]-t, azt a fost 30% engedménnyel!

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:32:24

A beszámítós modoros. Egy Peugeot 8 évesen, 300000 km-rel már haldokló roncs, miközben még szemre [Ein Blick] jól tartja magát , mint Louise Veronica Ciccone. Többnyire a tulajdonosa okos ember, sőt, vidéki újságíró, aki időnként a Népszabinak külsőzik s egyszer jelent meg riportja az ÉS-ben. Már végigjárta a minden porcikájában szétesni készülő, a repedezett szigetelések miatt feszt zárlatos elektronikájú autójával fél Magyarország kisebb kereskedéseit. Kedves, bájos, aranyos, reális igényekkel - csak számítsuk be az autóját. Az autóját egy náciautógyűlölő frankomán [modoros] vásárlónak el lehet nyomni kb az Eurotax-katalógusérték 75%-ért, ami ezesetben kb 750000 Ft. Ő viszont kerek egymilliót akar. Amikor a pofámról a gusztustalan vigyort legyűrve kérem, engedje el azt a pszichikai jellegű egyforintot, bájosra gyűrve gusztustalan vigyorát közli, hogy neki is szüksége van a pszichológiai 1 Ft-ra a feleségével szemben, mert az letépi az arcát. A műhelyben a szerelők között parasztlázadás tör ki, nem hajlandóak a Peugeot-t 2 lépésnél jobban megközelíteni, be kell szólnom a műhelyvezetőnek, hogy utasítsa őket az állapotfelvételre. Az állapotfelvétel 3 lapos és alkalmas lenne a jármű forgalomból való kitiltásához. (A motorszám alu-plakettjét csak egy popszegecs tartja, mert már ez a második motor benne...) Ekkor bedübörög a főnököm és rá se nézve a megyszerte ismert újságíróra bömbölve, modortalanul utasít, hogy bukjak rá a fényesítőkendőre a szalonba és ne marhuljak ezzel a fostaligával, aminek látványa is szennyezi az ő műhelyét, filmszakadás.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:37:12

Inverz kép: Modortalan vásárlók:
Német házaspár, biodinamikus szemlélettel, azért élnek Magyarországon, mert itt nem kaszálják az utak mellékén a füvet és az alföldi határ egy vadaspar, őzikék, nyuszik, égi madarak s jólevegő. Valamilyen üzleti tevékenységet folytatnak, bejönnek a szalonba, megkérdezik, hogy az ott kiállított, nekik tulajdonképpen tetsző autó más színben raktári készleten van-e, hány nap az átadási határidó, mennyi az előleg és legyen benne klíma. Kb 8-10 mondat, mindent tisztázunk, hétfő van, pénteken jöhetnek az autóval, a vezérképviselet elbasszusgitározta a számlát, nem baj, adig a próbarendszámunkkal használják, kértek és kaptak 3% engedményt, ajándékba nagycsokor virágot, üdítő, szendvics, kávé, megjön a gyáriszmla, feltelefonálom őket, beugranak a rendszámokrért, grüßgot, dankescheen, wiederschaun , kész paß, ilyen egy tipikus német modortalan a kundschaft-ból. (Azonban az osztrák vásárló ám egy másik , über modorosch)

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:41:04

modoros ügynök vásárló: Az autót fűthető ülésvédő betéttel + trikóüléshuzat kéri, kormányvédőt ő maga hoz, a gyárikerekeket AZONNAL kéri lecserélni (majd két év múlva, az autóban 249000 "leszabályozva 65000km-re a gyári kerekekkel viszi egy másik kereskedésbe beszámíttani az autót) az ajándékba kért kerékgarnitúra+gumik -ra... Ad 500 Ft-ot az egyik inasgyereknek: lopjon ki egy hamutartót meg szivargyújtót neki az ikermodellből az udvarról

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:42:09

@Winston Smith: Az inkriminált Saab Saab-nak látszó Opel volt ;)

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:49:23

Frusztrált Suzukis Modoros... Már ez a kilencvenhetedik márkaidegen (nem Suzuki) kereskedés, ahol Eurotax-értéken szeretné beszámíttatni az előző sorozatú Swift-jét. 68 kereskedésben föl se vették az állapotát az autójának (ami jó, hibátlan, leszámítva, hogy a Suzuki szervízben csak x-elték az olajcséket, de nem végezték el, ám a 8 éves autóban 69000 valóban 69000 km van)
Régebben volt autója is, azért vett Suzukit, mert a Suzuki volt az első nullabefizetéses autó, sőt, Pesten volt, ahol a vásárló +50ezer kp-t fölvéve vihette nullabefizetésel a Swiftet. (megboltolván az ajándék üa kártyát az értékesítővel). Az úriember már hány a Suzuki gondolatától is, halálfélelme van a konzervbádog spórautóban, de mert a legtöbb kereskedésben nem számítják be, csak legföljebb a piaciár 110%-ért (vagy be sem...) ezért mindenautó vacak, csak az ő Suzija az édes.
Azt javaslom neki, fölvázolva a Suzuki vezérképviselet agressziv, és a kereskedők árrésére harapó üzletpolitikáját, hogy úgyis az új Swift lesz a vége, az már stabilabb, jó a belseje és Répa Kata is szereti. Nyugodjon bele, hogy aki egyszer Suzukit vett, az vagy lenyei a békát és 450000 veszteséggel kiszáll a márkából, vagy hű Suzuki Vásárló marad és BMW fikázó fórumokon kompenzálhat őrjöngésében...

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 04:52:44

offo: elnézést kérek az elütésekért, de kellő modorosságban csak azt mondhatom, laokoooncsoportként küzdöttem a beírásiidővel cc/cv -vel, jegyzettömbbel, mert vagy lepattintott az oldal vagy lebénult a kommentgomb vagy hasonlók, fürgén, csuklózva, jav. nélkül kellett rögtönöznöm (az élőbeszédemhez hasonló modorosságban).

Empty 2009.10.05. 05:12:24

@magyar-magyar szótár:

Végigolvastam, s jólesett így hajnalban.

mizie 2009.10.05. 05:43:40

magyar-magyar: nagyon köszi neked is :) mindig azok a legjobbak akik hosszú éveket lehúztak az adott "szakterületen".

redriot77 2009.10.05. 06:57:56

Nagyon tetszett az írás, csak egy mondattal nem értek egyet:

"Úgy beszél egy 3 milliós autóról, mintha egy 10milliós autót tesztelne. "

Ez kicsit olyan, mintha lenéznéd azért mert nem 10milliós autót keres. Biztos unalmas a magyar autóvásárlók khm, költségérzékenysége, de van akinek 500ezer, van akinek 1, 3, vagy 6milliója van autóra. Az hogy ezért a pénzért megnézi mit vesz, szerintem nem fikázandó.

A karakterek egyébként zseniálisak. Én a teszkóparkolóban szoktam nézegetni az embereket, simán felismerhetők a figurák. Az ősanyás-családokról még annyit, hogy némelyikük hamisítatlan kamikaze stílusban közlekedik: do-or-die előzések, index használatának mellőzése, naaagyon sietnek. Gyakran látok ilyesmit világoskék vagy nyugtató fahéjbarna-metál Citroen Berlingók és Zafirák tolmácsolásában. Ezek után érdekes volt megismerni a szalonban előadott biztonságmániás viselkedést. :DDDD

"Nem vitatkoznak egymással, nagy az összhang." <--- ez tízpontos :DD

Z.E.D. 2009.10.05. 07:02:00

Istenem. Három évet húztam le egy autószalonban értékesitőként. A fent leirtak az első szótól az utolsóig igazak. Az az igazság, hógy igy visszaolvasva jókat röhögtem a különböző vásárlókon és vásárlási szokásokon, de gyerekek, ott ülni és ezt személyesen átélni.....néha már nagyon kellett tűrtőztetni magamat, hogy ne röhögjek a képébe, vagy éppen ne üssem arcon a billentyűzettel. A legjobb az, amikor azt hiszi, hogy most jól megszopatott és örül, hogy átvert...én meg csak mosolygok magamban.
A beszámitásra kinált használt autóbl a csere alkalmával természetesen eltűnik a rádiós-magnó, az egészségügyi doboz, a széttaposott szőnyeg, a fossá kopott üléshuzat. Volt aki még a pótkereket is kiszedte. Mi a francot kezd vele azt nem tudom.

Ajtony 2009.10.05. 07:13:10

Jóóóóó!
Baromira passzol.
Üdvözlettel - egy vonóhorgos-ladás
:-)))

Tibike15 2009.10.05. 07:32:37

Tipikus kereskedői hozzállás :)
Mindenki egy paraszt, aki a mélyen tisztelt ügynök és kereskedő úr idejét pazarolja kérdésekkel
Csak az a jó vásárló, aki bemegy, nem kérdez, nem kér semmit, csak rámutat az autóra és fizet és eltakarodik

Remélem ez a nagyképű kereskedő is hamar csődbe megy, aki igy katergorzálja a vevőit, mint ebben a posztban.

redriot77 2009.10.05. 07:45:47

@Tibike15: az esélye megvan rá. :) Ha nagy lenne a forgalma, nem lenne ideje ilyen takaros kis esszéket írogatni.

Egyébként tényleg, milyen lehet az ideális vevő?

"Azt kérem ott, a sarokban! 11millió háromszáz-kilencvennyolcezer-kettőszáz? Nem próbálom ki, ne fáradjon! Biztos körülményes lenne vele olyan hátulról kiállni, nem akarok én itt felfordulást. Végülis csak egy garzonlakás árát tervezem itt hagyni, azért ne legyenek speciális elvárásaim. Egyébként is: olyan amilyen, négy kereke van, elvisz ahova akarom, jó lesz.

Rendben van. Itt van nálam készpénzben, de ha a banki jutalék miatt önöknek előnyösebb egy 120 hónapos hitel, állok elébe! A lényeg hogy Önöknek is jó üzlet legyen!
Nem zavar az a pár karcolás sem, hiszen tudom hogy tesztautó volt. A városban úgyis megkarcolnák, emiatt nehogy engedjen az árból! Itt van a telefonszámom is, nyugodtan telefonáljanak minden "kedvezményes tavaszi átvizsgálás: ingyenes szélvédőmosó-utántöltéssel!" akció alkalmával!

Minden jót, és hívjanak, ha szükségük van rám!"

Naked_Lunch 2009.10.05. 07:47:10

Hát ilyen sz@r posztot már rég olvastam.

1. Te az életben nem dolgoztál még autószaion közelében sem, még a parkolóját sem söprögetted.

2. Valami több évtizesed vicclapokból kimásoltad az összes sablonos karakter, és ideomlesztetted az összes, unbalomifg ismert karikatúraszerű jellemet.

Legközelebb valmai eredeti támát keress, ne másolj, és az élet olyan területéről, ahol valóban van személyes tapasztalatod.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2009.10.05. 07:50:43

Még a feléig sem jutottam, mert mennem kell dolgozni, de megvan a délelőtti programom! :)

Rókakígyó 2009.10.05. 07:51:38

Szerintem autószalonos a szerzőúr. Ebből a kis írásból kiderül, h minden autószalon csak hobbielfoglaltság, a tulajok főállású maffiózók.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 08:02:37

Na, betolta a taligát az egyik tipikus futtató:
>>Naked_Lunch 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.<<

Szerintem a "visszacsévélt órá"-jú ex-céges 7 éves, 810ezret futott Saab-jat akarná beszámíttatni 2,7-2,9 magasságában.

Vagy az anyuka-a-kistáskával kateg'ben ő Pepitajakós Apu hóna alatt az Autósélet-tel?

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 08:10:51

@Rókakígyó:
Szalontulajdonosok:
- fehérmurva kategben indultak a használtautós placcokról, 1986-89 között a gorenje korszakban autóbehozatallal kezdték a vidékinagynénikén valutakereteit összegereblyézvén
-jóautószerelők, akik zug-y-dílerként a budaőrsi Tóth Pistának nyomatták valahol lent Tolnában vagy Baranyában. Anyu már nem engedi nekik levetni a koczkás tweedjakót, hogylemásszanak az aknába.
Jót kaszáltak egykor a horvát reexportos autókon, de hol van a tavalyelőtti töhömö...

-Minden szalontulajdonosk Archetipusa Hovány Marci bácsi

Pénzmosodás maffiózók nem akkora ökrök, hogy kettésztott árréses rendszerben az önállóság legkisebb lehetősége nélkül csicskázzanak vezérképviseleteknek úgy, hogy az akvizitoroknak hawwájjzó motorhajóztatás a Tisza tónál, medncés meztelen habparty a Balcsinál, vadásztatás és egyebek, ilyesmire maffiózó nem költ, csak adósságspirálba kergetett hülye kisvállalkozó.
Némelyik szalontulajdonosnak annyi adóssága van, hogy 120 évig évi 1200 autót kéne eladnia a háromautós, tükörfalú szalonjában a Fehér Murva közepén..
Az ilyen csávók (és feleségük, a 30 kg-val ezelőtt csini & jólszopó pultoslány) frusztráltságukban azon élveznek, hogy állandóan gyakornokokkal dolgoztatnak, 3 hónap próbaidő fix 25000 és a nettóárrás 2,5%-a, mint jutalék.

Persze állandó, bérelt helyük van az ÁLLÁSTKÍNÁL rovatokban + pesti fejvadász cégekkel is vadásztatnak max 22 éves felsőfokú (bicskaügynöki kép.) végzettekre...

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 08:17:14

@Tibike15: Az az igazság, hogy az autóvgéci büdösebb szakma, mint a sertéstenyészet-tulajdonos állatorvosé, akinek zugbarneváljai is vannak.
Ott van pl a "orvosnőé volt!" autó kategóriája, egy tapasztalatlan 17 éves autótakarító inas beteget jelent azon a regelen, amikor pedig az autóvezetés igézetében e kezébe nyomom a kulcsot, hogy kap 3 napot a doktornő autójának kitakarítására.
Vagy 3 orvosautót takarítottam öltönyben és előírásos nyakkendőben (kis kék meg piros autókák voltak a díszei a nyakkendőnek)
ha kiteszi a modoros blog a +44-es lilakarikát, folytatom az "orvos autója volt!" kateg leírását...

Egyébként egy ilyen orvos már a tizenkettedik új autóját veszi (nő a huszonhetediket) és a pulnál állva lediktálja, mi kell neki, címet az árajánlatnak és viszlát, az autóátadáskor pedig kéri a ceremónia melőzését.
Igazából az öröm a munkában egy vidéki, egyszerű család első új autóját átadni.
Vagy gumicsizmás vidéki VALÓDI paraszt autóját beszámítani és ezt eladni a noteszem VIP listájából valakinek, karcmentes, újautóillatú, 3 évesen 47ezret futott, jobb, mint az új.

metal · http://electric.blog.hu 2009.10.05. 08:18:36

Nem értem ezt a cikket. Rinyál, pedig ez az egész jelenség nem az emberek miatt van, hanem az autókereskedők hozzáállása miatt.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2009.10.05. 08:20:51

Remek poszt, gratula!

Majdnem magamra ismertem ;)

Naked_Lunch 2009.10.05. 08:25:27

@magyar-magyar szótár:
Mi ez itt, katonaság, hogy akinek több hozzászólása van annak van igaza? Elárulom kiskomám, hogy ez az "én vagyok az öreg csóka, te meg a kopasz" stílus már a 80-as években is avas volt.
Azt is elárulom kiskomám, hogy nulla hozzászólásommal több tapasztalatom van az autós szakmáról, mint ami neked valaha is lesz.
Na csá.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 08:28:11

Az autóvigéceket a szalontulajdonosk szelektálják le ennyire gecivé. Az az elv, hogy ha az autóértékesítő akkora balfasz, hogy nem képes meglopni a főnökét meg becsapni a vásárlót, akkor hogyan képviseli a céget a főnök évi négy nyaralása-telelése alatt? (Télen délsziget, nyáron síelés). Volt olyan versenytársam, aki úgy nyirt ki maga mellől a szalonból, hogy a főnökasszonyom daedalon kúrára vette magát, de azóta is úgy érzi, jól döntött, hogy az undorító, tejberizsaképű alakot választotta, mert az szerinte megfelelően geciajjjas a vevőkkel.
A normális értékesítő neve balfasz a szalontulajok (autós szaknyelven dílerek) körében.

magyar-magyar szótár 2009.10.05. 08:30:20

@Naked_Lunch: Nem kétlem, öreg barátom, és további méggazdagabb tapasztalatszerzést kívánok. Én kopasz vagyok, mindig szopok, ahogy a dalocska mondja.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.10.05. 08:36:02

@Naked_Lunch: Azért ennyire drasztikus nem lennék, de az első karakter leírása nagyon ismerős, biztos, hogy olvastam már valahol, valami régi újságban.

kutyavonat 2009.10.05. 08:40:49

tök vicces, ahogy a szalonból kitévedt eladó próbál a postban másokon nevetni, azt közben ilyet ír:

"a kép erősen emlékeztet egy dél-amerikai kokainbáró és egy ’80-as évekbeli Bundesliga focista mutációjára."

ha kettő van, akkor azt már keresztezés, nem mutáció... :)

Naked_Lunch 2009.10.05. 08:44:21

@espadazo:
Ha nem is egy-az-egyben olvashattad, de amit leír az gyakorlatilag nem más, mint lakótelepi proli archetípusa. Ráadásul keveredik mással is, mert a közepesen vastag fux nem illik ide. Az egy másik kisebbség.

érdeklődő 2009.10.05. 08:53:38

Ez a kategorizálás is hűen tükrözi a magyar néplélek ama sajátosságát, miszerint az az alaptétel, hogy mindneki át akar baszni mindenkit ezért én is át akarok baszni mindenkit. A kereskedő a vevőt, a vevő a kereskedőt.

Olyan mér nincs, hogy a vevő megmondja ennyi pénze van, és ezért milyet lehet, a kereskedő meg azt, hogy bár ez a kocsi szarabb kicsit, de ennyiért ez jár.

Miért kell a fost aranyba csomagolni? Miért kell trükközni? És ez miért lett mára művészet? Miért nézik szinte le azokat, akik nem trükközni, alkudozni, fingot fésülni akarnak, hanem A pontból B-be eljutni szarakodás nélkül?
A magyarok 96% miért magyarázza meg a saját nyomorát, hogy az pedig nem is olyan szar, a szomszéd tehene meg dögöljön meg?
Miért nem lehet azt mondani, hogy most per pillanat erre telik, tudom, hogy szar, de szükségem van egy autóra.

Kognitív disszonancia redukció. Ezért zseniálisak ezek a posztok, igazából ebben rejlik a magyarok és az ország minden baja. Az egyetemistáktól kezdve, akik nem hajlandóak belátni, hogy az adott szakuk egy szart sem ér, a fogyasztói társadalomig, akik megmagyarázzák a szánalmasságukat...
Itt mindenki megmagyaráz mindent és senki nem lát semmit.
Költői kérdé: mikor lesz ez máshogy?

gorillka 2009.10.05. 09:01:26

várom a posztot az autóértékesítő kategóriában.
Kedvenc sztorim: két autó között vaciláltunk. A autó kicsit drágább volt B autó kedvesebb volt a szívünknek (márkahűség). A-t sajnos nem tudtuk kipróbálni, bár egyeztetett időpontunk is volt, de a kollega elvitte. B-t kipróbáltuk, szinte kinyalták a s.ggünket. B-t vettük meg.
Egy barátunk a forgalmazónál dolgozik, beszélt az ügynökkel. Mi volt a válasza? Azért vették meg B-t, mert olcsóbb.
Nem azért, mert ő nem tett meg mindent...

gorillka 2009.10.05. 09:03:25

Bocsi, importőrnél dolgozik.

zoli_ 2009.10.05. 09:08:39

Nagyon jó a poszt!!!!!!

A tesco szemüveg, még rajta az árcimke, az nagyon ütős! :)))))

Páneurópai Harci Kos 2009.10.05. 09:29:41

Nagyon tetszett a post.
Már megérte idejönni.
Hajrá:)

(a beszóló barmokra ügyet se vess:)

laszy001 · http://www.autostat.hu/ 2009.10.05. 09:47:57

Ez jó!
Nem tudom, hogy tudnék elviselni ennyi barom embert, bár azért lehet mókázni. gondolom a komoly érdeklődőket már messziről ki lehet szúrni!?

Leslieke 2009.10.05. 09:50:53

@Borcsika:

Egyetértek!

@dave: Az említett ismerősőm majdnem ilyen, csak ő nem tuningol, hanem a Mac-et dicséri. A vicc az, hogy sose látott olyat és még a Windows használatához is hülye.

Tökös Veréb 2009.10.05. 09:59:28

@Naked_Lunch: csak nem magadra ismertél valamelyikben?

Humphrey 2009.10.05. 10:02:29

@szliper:
persze, vicces volt.
de valamit nem értek:

"...Illedelmesek és jó modorúak...
...Nem vitatkoznak egymással, nagy az összhang...
...Ha van rá lehetőség, egy hétvégére elkérik a tesztautót...
...Az esetek nagy részében meg is vásárolják ..."

de az ilyen vevővel mi a baj?

Tökös Veréb 2009.10.05. 10:08:21

@Humphrey: nincs velük baj, ez csak egy jellemrajz! Az autót vásárló emberek n+1 csoportba oszthatók! ez kb olyan, mint egy pszichiológiai besorolás!

Glg 2009.10.05. 10:09:39

"négykeréken guruló anyaméh" :D:D:D

pityke8 2009.10.05. 10:17:03

@Humphrey: Szerintem igazán az egyik tipussal sincs baj.Csak egyszerűen bekategorizálták őket.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.10.05. 10:18:51

@szliper: Kellemes poszt, jót derültem rajta. Esetleg egy poszt a modoros autósértékesítőkról? Vagy azt írja meg egy vásárló?

Circus 2009.10.05. 10:19:38

@érdeklődő:
ugyan nem tartozott ide, de ült :)

@Fulzsenszio:
"Az autót vásárló emberek n+1 csoportba oszthatók!"
akkor minek csoportosítani, mindent beskatulyázni?
Az emberek két csoportra bonthatók - akik mindent csoportosítanak, és akik nem.

@alaptéma
nagyon jó karikatúrák voltak, de alapból annyi gondom van, hogy míg öblösék főleg a nagyrészt jogos kifigurázásról szól, addig ősanyáék kilógnak a sorból - nem igazán értem a kifigurázást.
Egyébként pedig igen, az egész ügynökösdi arról szól, hogy hogyan lehet átcseszni egymás fejét. Ebből a szempontból egy picit tényleg vicces az, hogy az aki belőlem él, rajtam röhög... Ne értsetek félre, én is, de azért visszautalnék érdeklődő hozzászólására - ezért tart itt ez az ország (ezt máshol, más szokta mondani, de mindegy :) )

dedus 2009.10.05. 10:19:50

én melyik típus vagyok?
Tizenöt éve egyre nagyobb új Toyoták,aztán anyagi kicombosodás,leskelődés a Lexus szalonban,ezer kérdés,próbaút,árajánlat,alku.Aztán áhított jármű megvéve a közeli murvás telepen 1 millával olcsóbban,ácsorgás az esőben bőrönd pénzzelÚj autó átvétel,mocskosan,ülésfóliával,hiányzó alkatrészekkel,döglött akksival.
Aztán önigazolás,Népitélet,Márkaszervízben pollenszűrő nem kérés...Azt hiszem,lélekben még mindig használt toyotás vagyok.

Tökös Veréb 2009.10.05. 10:23:22

@Circus: szerintem nem kell ezen felhúzni magát senkinek! én egykét kivétellel pl az autóbuzban kis Öblös beutéssel magamra ismertem! na bumm! szerintem jó kis írás!

szliper 2009.10.05. 10:24:06

@Humphrey:

Semmi baj nincs vele. Sőt egyik vevőtípussal sincs.
Nem azért írtam ezt a posztot, mert lenéztem vagy hülyének tartottam volna bármelyik jellemet.
Ha még1x elolvasod, remélem észre veszed, hogy nem szóltam le benne senkit.

@Naked_Lunch:
Te ne kérj meg semmire, légy szíves! :)
Nem másoltam semmit. Az Öblös karaktere nagyon megtetszett egy korábbi posztból. Rádöbbentem, hogy találkoztam már vele, mint ügyfélként. Azért lehet ismerős mindenkinek, mert ahogy írtam, az élet minden területén megtalálható.
Honnét veszed, hogy nem dolgoztam autószalonban? :)
Sejtettem, hogy a nagy világfájdalomban szenvedők ugrani fognak a témára. Az autó értékesítőkben is a közellenséget látják. Legalább van visszhangja a dolognak! :)
Jól van gyerekek. Csak így tovább...
Egy valamit nem értek. Ez a poszt nem az autóértékesítők svindlijéről, átbaszásairól szól, hanem a modoros vásárlókról. Akkor miért a másik oldalba rúgtok bele? :)

ca2 2009.10.05. 10:24:13

Na hát azért a cikket ellenkező előjellel is meg lehetne írni. Én ugyan autókereskedő sohasem voltam, de lassan 20 éve foglakozok kereskedelemmel és lassan 20 éve vagyok autó vásárló is. Ez alatt a 20 év alatt vásároltam ha jól számolom 11 személy autót saját célra illetve céges használatra. Többségét újonnan, néhányat kicsit használtan. Tehát -noha szakember nem vagyok-azért vannak tapasztalataim az autó vásárlás illetve eladás terén, aminek alapján azt mondhatom, hogy annyi tahót mint a gépjármű iparban én még sehol nem láttam. Ez persze nem általánosítás, találkoztam sok felkészült, korrekt szakemberrel is, de a többség sajnos nem ebbe a kategóriába tartozik!
Általános tapasztalatom pl, hogy ha az általam vásárolt céges autót nem én, hanem valamelyik kollégám vagy a feleségem vitte szervízbe rögtön megpróbálták arcátlanul átvágni. (Máig sem jöttem rá, hogy nem állt össze a fejükbe, hogy kié-kiké az autó, vagy ennyire pofátlanok és hülyék voltak, de minden esetre a harmadik dobásuk után megszakítottam a kereskedéssel a kapcsolatot).
A másik kellemes téma a márkakereskedések használtautó beszámítása. (saját márka új autóba)
Pofátlanul állítja a piaci ár 60%-ra, hogy ennél többre ne számítsak, mert hogy "fehér meg céges, sajnos nem megy több". Mondtam nekik, hogy ezt felejtsék el, akkor ott hagyom bizományba. Erre az a válasz hogy ott hagyhatom, de az bizományos autó nagyonsokáig ott lesz, talán fél évig is, mert NEKI AZ AZ ÉRDEKE, HOGY AZOKAT AZ AUTÓKAT ÉRTÉKESÍTSE, AMIKBE AZ Ő PÉNZE ÁLL ÉS NEM A BIZOMÁNYOSOKAT. Mindezt úgy , hogy közben új autó vásárlásáról is tárgyaltunk.
Na ekkor itt is felálltam az asztaltól, és megköszöntem az eddigi együttműködést... Az autót meghirdettem a net-en, két nap múlva jelenkezett egy vidéki használtautó kersekedő, hogy ha valósak a hirdetésben szereplő paraméterek , akkor ő délután jön az autóért (nem vigyem oda, jön érte, tehát nem lehetett túságosan irreális a hirdetésben szereplő ár, amiből végül a jóérzés kedvéért 30e Ft-ot engdtem) az ominózus márkaklereskedésnek meg azóta a környékére sem mentem.
Szóval fura fazonok a szalonokban is vanna szépszámmal...

Humphrey 2009.10.05. 10:25:15

@Fulzsenszio:
ez ok, eddig én is értem.
de a blog, 'modoros' (akármit is jelentsen ez), azt hiszem a vicces/nevetséges/maníros/műmájer viselkedésről, helyzetekről, személyiségről szól.
nem igazságos mindent mindennel összemosni.

én pl a modoros fotós egyes tüneteit mutatom.

fake nathanp made in kínai · http://tarda2.blog.hu 2009.10.05. 10:32:49

Új Tarda poszt!
Vigyázat, hamisítvány! Hol?
tarda2.blog.hu
meg security copy:
tarda2.blogspot.com

kultúrpesszimista 2009.10.05. 10:36:56

@Winston Smith:

Rengeteg baromságot hordasz össze, ömlik belőled a magyarosch sztereotípia-kórság. Egyrészt egy 8 éves Saab nem rohad le, de még egy 20 éves se (sőt), pontosabban nem többször, mint egy új csoda. A Toyoták statisztikái sem olyan jók már, mint pár éve. Ajánlom revideálásra a féligazságokat sem tartalmazó kijelentéshalmazod.

kultúrpesszimista 2009.10.05. 10:39:37

@Motorpenis:

Te is baromságokat beszélsz. Nem kicsit.

kultúrpesszimista 2009.10.05. 10:42:19

@Borcsika:

Igazad van, de nem érdemes felhúznod magad egy manipulált agyú fogyasztón. Őt már megvezették. Az Alfások többségét aligha... ;-)

herr_der_erdinger 2009.10.05. 11:09:29

16 éve Németo.-i életem alatt vettem már jónéhány használt és új autót is. Az eladók között itt is ugyanúgy van jólképzett, hozzáértö profi és síkparaszt suttyó, aki semmi máshoz nem ért. Érdekes, hogy vendéglátóipari szaklapok tele vannak autókereskedések álláshirdetéseivel...
A vevök ugyanazt akarják mint m.o.-on. Minél olcsóbban minél jobb autót venni, ha kell bunkó módszerekkel is. Az eladók pedig, minél többet kaszálni és ha lehet a vevöt megtartani hogy szervizelni is idejárjon. Ebböl miért kell rögtön párhuzamot vonni egy egész ország mentalitásával???

herr_der_erdinger 2009.10.05. 11:11:48

Az egyes célcsoportok leírása nagyon állat! én magamra ismertem a sokgyerekes, 4 keréken guruló anyaméhet keresöben! :)))

rocaszujo 2009.10.05. 11:24:17

@redriot77: EZ NAGYON NAGY!!! :D:D ÁÁ "vissza nyalt a fagyi"

gyz 2009.10.05. 11:24:23

nagyszerű lett. A sokgyerekes kategóriában magamra ismertem, bár a feleségem távolról sem ősanya-típus.

Megint hőzöngenek, akik nem értik ezt a blogot, de nem gond.

Persze ettől még szívesen olvasnék egy autókereskedős posztot is :)

Tökös Veréb 2009.10.05. 11:27:49

@gyz: azt én is olvasnék és akkor helyre állna a világ rendje :) legalábbis a sok fikázós menjen csődbe az ilyen hozzászoló biztos megnyugodna!

gyz 2009.10.05. 11:31:33

@Fulzsenszio: dehogy éllna. Akkor jönnének a tisztességes kereskedők, hogy miért járatják le az ő szakmájukat, meg különben is.

Aki hülye, az is marad :)

Tökös Veréb 2009.10.05. 11:35:58

@gyz: de miért nem értik meg, hogy ez egy karikatúra? nem kell benne semmi bántót keresni! vagy akkor az összes humorista is dögöljön meg, amiért kiragadnak egy egy viselkedést és azt felnagyítják?

IndaMuncher 2009.10.05. 11:39:39

@ORGASMUSFORSCHER: Azért mert túl sok hülye ember van. Ennyi.

Pecséttörő 2009.10.05. 11:47:47

Szerintem a poszt "nagyon ott van"!
Főleg az ősanyás "ütött"
De tényleg.

IndaMuncher 2009.10.05. 11:56:38

@redriot77: LOL :D Az álomügyfél. Tény, hogy az emberek néha utálják a munkájukat. Ha tudja, hogy képes szarráfikázni másokat, és felhúzza magát ha hülye, okoskodó emberekkel találkozik, inkább ne menjen értékesíőnek. Menjen informatikusnak. (Én is azért lettem az tanár helyett. LOL)

Motorpenis 2009.10.05. 16:28:43

@Tibike15: Hidd el, hihetetlenül ostoba véglények szaladgálnak autót venni (nem csak oda, mindenhol ott vannak), szóval én megértem a kereskedőket is.

szliper 2009.10.05. 21:07:24

Legyen igazság a Földön! Úgy döntöttem, megírom a modoros autóértékesítő posztot is.
Lehet majd fikázni az értékesítőket is... előre szólok, szókimondó szöveg lesz :))

Naked_Lunch 2009.10.06. 07:36:15

@Fulzsenszio:
Nem igazán, mert az én esetemben az szokott lenni, hogy ha elmegyek autót vásárolni, akkor a kereskedó csúszik-mászik előttem, hogy ott hagyjam a pénzem. És nem kell bohóckodnom azért, hogy vegyek egy autót.

loláb 2009.10.08. 19:34:34

@szliper: Írd, kiváncsian várjuk. Ehhez hasonló szinvonalon persze.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.12.14. 11:29:31

a szocreál öblös eredeti járgányokról oldalakat lehetne mesélni. koppány kipufogó, lada csapatás, diagonál gumi tekeredése kanyarban, autó segge beriszálása.
trabanttal kézifékes gyakorlása murván vagy havon.
szőrös kormányvédő, marékszámra wunderbaum a tükrön, tömény vanília vagy kókusz illatosító-szag, hátul szpoiler (amit spojlernek mond), műanyag vagy krómos dísztárcsa, díszléc.
akvalézeres kínai odavisszajátszós kazettás magnó, kardánkereszt fölé beépített kazettatartó, kalaptartóban olvadt videoton háromszög hangszórók, extra hosszú villámhárító, kulcstartón rókafarok, hosszú cb antenna (cb nincs persze), végén kindertojás, vonóhorog végén babafej vagy kopott, levedlett teniszlabda.
ja, és a csaó matrica.

szliper 2010.07.07. 11:18:34

Basszus, jól elcsúsztam a folytatással.
Új munkahely (ismét autó szalon:))
3 hét múlva esküvő...
Billentyűzetet ragadok és megírom...csak azért is! :)
süti beállítások módosítása