A budai Hegylakó

2009/05/20. - írta: Modor Tibi

Már több posztban előjött az a számunkra alapvető nyelvhasználati probléma, miszerint a "pesti" nem egyenlő a "budapesti"-vel.

Most anélkül, hogy ismét állást foglalnék (megtettem már elégszer), inkább ismerkedjünk meg a budaiak klasszikus, de kevésbé ismert alfajával, a laza, fiatal hegyi sráccal! Küldöm azoknak, akik eddig - szerintem túlzóan - sokallták a nős írásokat) :-)

Klisévé vált példa a rózsadombi apuka kedvenceire, ahogy a meghasonlott , lázadó fiatalok a Mokkára (Moszkva tér, régiesen - pestiesen szólvaKalef) jártak punkoskodni meg tarhálni. Na, az nem ez a kategória.

Kifejezetten a II-XII., illetve a III. kerület hegyvidéki részén lelhető fel ez az embertípus, lent csak ritkán találkozhatunk vele - akkor is leginkább a budai oldalon tartózkodik tanulmányainak köszönhetően, esetleg a Moszkván  bandázik. Munkahelye általában bizonytalan, nekem legalábbis eddig nem volt szerencsém egyikükhöz sem a multiknál - talán még mindig egyetemisták? Vagy túl jó állást sikerült szerezniük?

Gimnáziumba rendszerint a Városmajoriba, Móriczba, Hunfalvyba jár, és alapvetően mindenkit lenéz, aki nem budai, és/vagy a Duna vízszintjéhez közelebb lakik, mint ő. Őket következetesen városinak nevezi. A jános-hegyiek és a szabhegyiek szembenállása köreikben legendás hírű, de egymást legalább tisztelik.

Családi hátterükre nézvést nem feltétlenül milliárdoscsemete mind, de nem jellemző rájuk a bizonytalan anyagi háttér. Rokonságukban és ismerőseik között felülreprezentáltak a disszidensek: az NSZK-ba, Ausztriába, Svájcba így szinte hazajárnak. A család törzshelyei a budai oldalon a Régi Sipos, Remíz Kávéház és persze vasárnapi séták alkalmával a Daubner cukrászda (amire a fölöttébb modoros ingatlanhirdetések is hivatkozni szoktak, mintha ez alapján választana bárki lakhelyet).

Bár a családi ingatlan - legyen az villa vagy társasházi lakás - gyanús körülmények között került a birtokukba, 1990 óta elvakultan támogatják a jobboldali céltábort aktuálisan lefedő politikai pártokat. Kerületük aktuális választási eredményeit saját erényükként hangoztatják minden társaságban, ezzel egyúttal szinte megkérdőjelezve és lejjebbsorolva pl. egy XI. kerületi fideszes emberi értékeit.

A fiatal hegylakó aktív sportoló volt sokáig: kiképzőtiszt-jellegű testneveléstanáruknak és az iskola szemléletének is köszönhetően szinte minden nyarukat végigtúrázták kerékpárral vagy kenuval, kajakkal, télen tátrai sítábor az iskolával, Ausztria és Szlovénia a családdal. Szinte minden sportágban jó, de főleg az extrémsportoknak hódol: a sziklamászás és a siklóernyőzés irányába mozdult el az utóbbi években, gyerekcsínyként még mindig szívesen csimpaszkodik fel a Libegő üresen maradt üléseire. Kedvenc időtöltéseiről jellegzetesen laza, játékos nyelvezetben áradozik:

-Nem mondod, kamion? Há! Én már csak a röppenésnek élek, ne tudd meg. Ernyőt be a Transitba, enyhe nyugati szellőcske a Hármashatáron, azt hopp, már szállok is, én már együtt lélegzem a termikkel! A többiekkel meg van egy közös frekink, azon tartjuk a kapcsolatot szárnyalás közben is.

Tizenéves kora végére romlik el valami benne, ekkor kezd a korábbi sörök és a habszifon után rendszeresen (jobb esetben) dohányozni, füvezni - a gyakori testmozgást ennek ellenére továbbra is űzi. 

Öltözködésére a 90-es évek végére kialakult vonal jellemző: méregdrága ing (Ralph Lauren, Lacoste), de ezt is hanyagul kigombolva, nagyon lazán veszi fel - lazaságát fokozandó, egyhetes szakállt, szandált, papucsot hord, Camel cipőt zokni nélkül. Ezzel is mutatja, hogy bár megengedheti magának a márkás ruhákat, nem tulajdonít nekik nagyobb jelentőséget. Csak semmi feszengés. Ugyanilyen "észrevétlenül" csüng ki füléből folyton a fülhallgató hófehér zsinórja, amin többnyire egyébként nem a "diszkós" kategóriába, hanem inkább Cafe del Mar, vagy "másfeles" és hasonló, undergroundba sorolható zenéket hallgat. Sokszor ő maga is próbálkozik valamilyen hangszeres tudás elsajátításával, a kommersz gitár mellé beszerez pl. egy vagány didzseridút is.

Nyelv- vagy szemöldökpiercingen ne lepődjünk meg. Más ékszer nem jellemző, esetleg fagyöngyökből fűzött nyaklánc, diszkrét fülbevaló.

Beszéd közben rendszerint hevesen gesztikulál, jellegzetesen billegeti hozzá minden merevséget nélkülöző testét, többszáz méterről kitűnik a tömegből, még a Kalefon is.

Talán sokaknak mondtam ma újat - a közvélekedésben sajnos igazságtalanul azonosítják a budapesti fiatalokat a belvárosi gimnazistával vagy a lakótelepi arcokkal. Pedig azért rajtuk túl is van élet, szerencsére nem kétpólusú a város. Vigyázzunk hát a buckalakókra is :-)

A másik kettő fajtára pedig még a nyár folyamán lehet számítani!

Modor Gyurinak pedig ismét köszönöm a lektorálást :-)

234 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lIlIlI! 2009.05.20. 13:03:46

jól leírtad őket. lehet, hogy azért mert sok ilyent ismerek, de nekem ez a "szubkultúra" féle az egyik legszimpatikusabb. nekik egyetlen hibájuk talán az eröltetett lazaság. de ez még nem csap át a túlzásba vitt lazaságba, amely más körökben általában annyi füvezéssel jár, hogy elbutulnak és hónaljszagú rebell intellektüellé válnak (ld. izomtibi írását).
amúgy általában fater cégénél dolgoznak, ha nem vagy nem elég nívós helyen tanultak tovább. a többi meg nem dolgozik, hanem állandóan elintézi, hogy újabb féléveket erasmusozhasson, de legalábbis sokszor külföldön héderelget. (multinál csak az IBS-es változatuk található, de az másik poszt lehetne)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.20. 13:34:22

én ún. elitiskolába jártam, ahol az osztálytársaim legalább 30%-a, de inkább 50%-a ilyen hájlenderekből állt. a leírás eléggé klappol, mint ahogy az is, hogy a legtöbben szart se csinálnak. időközben eltelt 5 év az érettségi óta, a 70 fős évfolyamból öten voltak, akik ennyi idő alatt egyetemi diplomát szereztek (köztük én is).

OkoskaTo:rp 2009.05.20. 13:55:43

@semota: És a maradék 65-ből hány él nálad rosszabb anyagi körülmények között?...

raly 2009.05.20. 13:56:09

hehe, nagyon jó leírás! Kiegészíteném még a Vans termékcsalád mindenféle ruhadarabjainak fokozott jelenlétével főleg a fiatalabb budai ficsúrokon, illetve DC shoes és egyéb deszkás márkák előfordulásával.
Mecwart liget uberalles.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2009.05.20. 13:57:33

...és mióta Adrian Paul is Budán lakik...

fodorlina 2009.05.20. 14:00:05

ami a politikai beallitottsagot illeti, teved, kedves Modor Ur. Fidesz/Szadesz 50-50 %, a szülöi preferenciaknak megfelelöen

Sussudio 2009.05.20. 14:04:37

Jó leírás.:)

Mondjuk a nyelv- vagy szemöldökpiercing nekem új, de lehet, hogy csak mán öreg vagyok.
Mindenesetre faszán nézhet ki egy Ralph Lauren inggel...:)

fodorlina 2009.05.20. 14:04:46

@raly: a mechwart ter az en gyerekkoromban meg übercool hely volt, különösen a Papkert (ez volt a neve az önkormanyzat hata mögötti lejtönek) iskola utan mindig ott logtunk.
Ez jo regen volt persze,, amikor meg D. Klara se hitte magarol, hogy öt valaha budai urilanynak fogjak nevezni

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 14:05:25

@fodorlina: ez igaz lehet, de saját tapasztalataimra kellett hagyatkoznom.

suo tempore 2009.05.20. 14:06:23

innét mucsárúl minden budapesti csak pesti (merthogy így egyszerűbb, kár rá több szótagot vesztegetni)...aztán egymás közt úgy szubkultúrálódnak, ahogy akarnak

fodorlina 2009.05.20. 14:08:50

@Modor Tibi: söt elvetve maszopos is akad köztük, a fentemlitett budai urilany-tipus leszarmazottjai

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 14:09:37

@suo tempore: ja, végülis Miskolc, Debrecen, Sopron, Szeged, mind ugyanaz, hiszen vidék :-)

suo tempore 2009.05.20. 14:12:32

@Modor Tibi: ja, pont ezért

én vidéki vagyok, ő meg pesti, így mindenki helyre van téve :)))

gerzson 2009.05.20. 14:14:15

A János-hegyiek kitétel szerintem baromság, ott csak mókusok laknak max.

Sussudio 2009.05.20. 14:14:48

@suo tempore:

Szerintem ha megkérdezel egy hájlendert, ki áll hozzá közelebb, mondjuk egy szentendrei vagy egy havannai, érdekes eredményekre is juthatsz szubkultúrailag. :)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.20. 14:15:08

@OkoskaTo:rp:

ez lényegtelen. az már jobb kérdés, hogy az egykori osztálytársaim közül hányan vannak, akik saját maguk fizetik a számláikat, és hányan, akiknek apuanyu?

(én másodéves egyetemista korom óta öneltartó vagyok.)

I'll be Beck! 2009.05.20. 14:15:53

Mi innen az Orom/Bérc utca régi házaiból az Aranyba jártunk, mert a nyolcas a Czakótól épp oda vitt, és reggel szép lesétálni a víztározónál. És csak a Vár meg a Gellérthegy játszott/játszik, a Rózsdomb már vidék. Ausztria/Svájc stimmel, gyanús az, hogy a régi kúriából hogy lett orosz laktanya, és miért lakik kilenc egykor munkásparaszti származású család a dédapám villájában. A gitár cigányhangszer, nem jellemző, fém húrral meg egyáltalán nem találkozni errefelé vele. Fémhúros hangszerünk a zongora, de van otthon harmónium. Pedálos, nem elektromos. Lányoknak hegedű, fuvola. Testékszer úriemberen/úrinőn SOHA. SEMMI. A tetkó a proliké és cigányoké. Ez olyan természetes, mint az, hogy nem iszunk boroskólát. Tizennyolc fölött osztálysérelem nélkül. Politizálni meg utoljára dédapám politizált, mikor megkérdezte a csőcseléket "uraim, hát nem tisztelik a magántulajdont?". Mondták neki, hogy ők elvtársak, és lerúgták a veséjét. Azóta egyszer próbáltunk visszakapni mindent, és kaptunk is valamit. Azon röhögött akkoriban az egész család. Szerencsére nem szorultunk rá. Így lettünk modoros hegylakók. A jobb galériák most is abból élnek amit az elvtársak tőlünk elhordtak, és most az operabálba járó tetovált kölkeik végre meg is vehetik szép szabályosan.

a néhai papp jános 2009.05.20. 14:17:19

Voltak régebben a Rosehill matricák a kocsikon, szerencsére mára eltűntek. Van viszont póló (Polo) felhajtott gallérral.

DrJohnson 2009.05.20. 14:17:39

Én attól idegesedek be amikor ezek az arcok a Mechwart Ligetet LEKVÁR SZIGETNEK hívják.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.20. 14:17:59

@raly:

igen, a VANS termékcsalád tagjai nagyon ott vannak... nálunk volt egy csaj, aki mindig ebben tolatta, és úgy nézett ki, mintha csávó lenne. és szünetben általában faszokat rajzolt a füzetébe.

nyílméregbéka 2009.05.20. 14:22:09

Jó poszt! Én budai, de hegylábi vagyok inkább :-) Sok igazi hegyit ismerek viszont.
Lesz poszt egyszer a Tipikus Köztisztviselőkről is? Kb. félúton helyezkednek el a modoros középkorúak és a portások között, és néha qrva fárasztóak tudnak lenni!

Sussudio 2009.05.20. 14:22:15

@Môžeš mi pomôcť?:

Szerintem te erősen kevered a "modoros úrigyereket" a "modoros hegylakóval".

Pedig tapasztalataim szerint relatív kicsi a két csoport metszete.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 14:22:21

@Sussudio: vigyázz, mert nem mindenki tudja, hogy Havanna nemcsak Kubában van!

Sussudio 2009.05.20. 14:23:00

@Sussudio:

A második mondat szerintem tök jó modoros volt.

Sussudio 2009.05.20. 14:24:27

@Modor Tibi:

Azért vannak ismeretterjesztő blogok, nem? ;)

Aradebil 2009.05.20. 14:26:17

Szabolcsban is "pestiznek" ,pedig csepeli vagyok :)muhaha,nem tartozok sehova sem :D

szépmező 2009.05.20. 14:32:59

A dél budai hegylakók csak félig férnek bele ebbe a leírásba.

mi Xi. kerületiek általában lenézzük a "moszkva teres" burzsujékat, de furának tartjuk a pestieket is :)

W Joe 2009.05.20. 14:37:48

Remek leírása a hegyiemberek fiatal példányainak :)
Tetszenek ezek a típusleírások.

DrJohnson 2009.05.20. 14:40:14

@Môžeš mi pomôcť?: Felső-középosztály, ugye? Az alsó rétegektől (cigányozás, prolizás, vörösboroskóla) és a közép-középosztálytól (Vár, Gellérthegy és nem Rózsadomb) való elhatárolódásod pontosan behatárol. Egy felsőosztálybelinek természetesen semmi szűksége arra, hogy elhatárolja magát az alsóbb rétegektől, ha szereti, akkor iszik vörösboroskólát amikor akar, a társadalmi poziciója veszélyeztetése nélkül, a társai mindössze "ártatlan excentrizmusnak" titulálnák a dolgot.

modortibi: Kéne egy poszt a modoros felső-középosztályról.

mazsola84 2009.05.20. 14:40:38

Én is az Aranyba jártam, és kurva jó a leírás, a fiú osztály- és iskolatársaim 80%-a ilyen volt.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.20. 14:41:04

@Môžeš mi pomôcť?:

a hegyen pont hogy az egykori kommer családok laknak.

egy időben egy civil szervezetben tolultam. egyszer föl kellett keresni otthonában az egyik tagot, aki első pillantásra egy egységsugarú kisnyugdíjasnak nézett ki, az a fajta, aki nejloninget hord, és csirkefarhátot eszik.

aztán amikor elmentem hozzájuk, meglepve tapasztaltam, hogy a nyuggernek álcázott bácsi egy kibaszott nagy rózsadombi villában lakik, aminek egy szobája érhet annyit, mint a mi egész lakásunk. abba bele se merek gondolni, hogy milyen "érdemek" elismeréséül kaphatta a pecót anno...

nabazzmeg 2009.05.20. 14:43:43

@Môžeš mi pomôcť?:
na az is megérne egy posztot, ezek a felkapaszkodott, senkiházi kommer-ivadékok, méghogy operabál, azt is már csak azért rendezik meg, hogy a story újságot el lehessen adni...

Sussudio 2009.05.20. 14:47:52

@DrJohnson:

A büszke osztálytudat egyébként mindig nagyon modoros dolog... :)

scarlet ruby blue 2009.05.20. 14:51:31

Ismerek ilyen arcot, ő pont hogy vidékiből lett hegyvidéki, még egy kicsit ezobio is a biztonság kedvéért, de találó volt a leírás. :)

IndaMuncher 2009.05.20. 14:52:06

@Modor Tibi: Szerintem a Pest csak amolyan rövidítésként él, mint pl Fehérvár, Nyíregy, Batta, Debi stb. Akár vidék, akár nem. :-)

Lasombra 2009.05.20. 14:53:19

innen a XI-ből a "hídon túliak" eccerü népek, hisz az már az Alföld, a II-III-XII hegylakók meg műmájer sznobok.
így szép az élet, így kerek a világ. az én szememben mindenki egyenlő! :) (Budafuckra azért szívesen átjárok.)

várom a lakótelepi posztot nagyon. :D

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 14:54:43

@Môžeš mi pomôcť?:
Sajnos a budai polgároknak ez az egykor rendkívül elterjedt alfaja mára kihalóban van, a védelemre szoruló fajok vörös könyvébe való. Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán fellehető belőle még olyan populáció, amely önfenntartóan tenyészik, és nem keveredett a cikkben vázolt alfajjal. Hogy aztán ebből melyik génállomány volt az erősebb, az már a szerencse kérdése. Erősen hatott az állományra a helyesen talán társadalmi fejlövésnek nevezhető természetellenes szelekció, amely az 1947-48-as, az 1956-os az 1975-85-ös években járványszerűen tizedelte tagjait, amely ellen a költözőmadárrá való átváltozással védekezett.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 14:58:25

@semota:
Ez sem ilyen eccerű ám! Van olyan kollégám, aki gyerekkora óta ugyanabban a villában lakik. Igaz, ma már csak egy lakás az övék, de akkor is. És kilencven után, amikor a teljes elkobzott vagyonuk (ház, patika, stb.) után megkapták a kárpótlási jegyet, majdnem ki tudták fizetni belőle ennek az egyetlen lakásnak a beugróját. Azóta is törlesztik az önkorminak a különbözetet a saját lakásuk után.

newdawn 2009.05.20. 15:01:10

Nem akarom a cikkírót megbántani, de az itt leírtak, körülbelül annyira jogosak/reálisak, mint kollektíven "pesti parasztnak" hívni mindenkit aki a Duna másik felén lakik. Amennyiben ez lenne az átlagos budai lakos, örömmel mondhatom magamról, hogy nem vagyok átlagos:) De már csak olyan alapvető dolgokban is sántít a cikk, hogy nem lehet a Városmajort, a Móriczot meg a Hunfalvy-t összemosni. Ha nagyon leegyszerűsítve akarom mondani, akkor a budai diákok szemszögéből a Major az alter suli, a Móricz a sznob "caffe del mar"-os, és a Hunfalvy a "ha nem vettek fel az előző kettőbe" suli. Így már csak az egyes gimikbe járó diákok felfogása/szemlélete/családjának anyagi helyzete is tök más volt, de sebaj...gondolom a cikk alapvetően egy karikatúra - legalábbis másképp nem lehet értelmezni - ezért nem is melegednék bele a kielemzésbe:)

sanyix 2009.05.20. 15:03:44

én is hájlánder vagyok, a 3.kerből. Állássom 1 éve állandó, multinál, jobbos vagyok igen, de a szadesz-maszop tengelyt mélységesen gyűlölöm (joggal), nem veszek ilyen méregdrága ingeket, szakállam 1 hetes, nem járok papucsban, középsuliba a 13 kerbe jártam, nem gyanús körülmények között került hozzánk az ingatlan '73-ban, észrevétlenül csüng a fülemből a fülhallgató (nem ájpod persze, fúj), trenctő dárenbészen keresztül metál mindet bírom, senki a családból nincs és nem is volt külföldön, nagyanyámon kívül aki pár hónapig nyújorkban volt, még a vasfüggönyön lyukat vágva, és igen büszke vagyok rá, hogy eddig nem nyert itt se komcsi, se komcsi-liberáldemagóg párt :D

ot002 2009.05.20. 15:03:57

Az alap:
"Egy-kettő-tizenkettő / Itt van élet, a többi fertő" [kerületek]
Beszélgetések:
"Lemegyünk a városba megnézni a parasztokat?"
"Ma metróval kellet utaznom, szörnyű volt. Te mikor voltál utoljára? - Nem tudom, soha nem utazom metróval."
"Tegnap este felszedtem egy csajt, de valahol rákosretteneten lakik, tudod az hol van? - Nem, soha nem voltam a nagykörúton kívül "

Balance Of Power 2009.05.20. 15:05:17

@Csokis: Miert is? Ha egyszer az ovek volt...
De most komolyan, kepzeljunk el ma egy ilyen szitut: bejonnek a lakasodba es azt mondjak, hogy akkor szevasz, matol en lakom itt. Egeszen dobbenetes. Es utana az ellenerteke toredeket kapom a bocsanatkeres melle?

@semota: Volt egyszer egy olyan poszt a Reakcion, hogy az ilyen ven kommeroknak el kellene venni a kiemelt nyugdijat ;))))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 15:05:36

@newdawn: @sanyix: ha nem ismertetek magatokra, még nem kell elkeseredni :-)

BigTwix 2009.05.20. 15:07:22

@semota:

"a hegyen pont hogy az egykori kommer családok laknak"

Melyik hegyre gondolsz?
A Gellértre?
Vagy a Rózsadombra?

Ha az elsőre, gondold át mégegyszer!

INSIDER 2009.05.20. 15:08:50

A poszt írója kihagyta a felsorolásból a XI. kerület hegyvidéki részét (sasad-Sas-hegy), személyes tapasztalat mondatja velem, hogy simán verik az ott lakók a XII. kerületieket.

ladislaus 2009.05.20. 15:14:06

@fodorlina: Klarat en is ismerek aki ott nott fel es egy masik budai reszen lakik :)

Na de! Az iras kicsit szuklatokoru! En akkor kivetel lennek? Se moricka, se major, se falvy. De persze Szenater volt az en kornyekem hisz oda jartam kozepiskolaba, de! RL cuccokat novemberben vettem csak Atlantaban, meg nincs piercingem es nem vagyok szetcsuszott. Sot, zoknit is mindig veszek.
Bar tudom nem ingem nem veszem magamra, de 6 eves korom ota lakok (most mar nem) a budai hegyek sziveben! Szoval akkor nem rolam szol az iras ugye?

muhahaha 2009.05.20. 15:18:34

kihagytad Hüvit!!! Amúgy meg nem mindegyikőnk jobboldali, de nagyon nem... :P

a katona fehérben 2009.05.20. 15:19:26

Az a legjobb ezekben a posztokban, ahogy elkezdik a kommentelők sűrű magyarázkodással kísérve magukra venni, illetve felháborodottan tagadni a leírtakat.

big_mike 2009.05.20. 15:20:44

lol végigröhögtük a leirást, nagyon találó, asszem a piercing volt egyedül ami nem igaz ránk (spanom + én), és külföldön jártunk gimnáziumba is, de azt leszámítva nagyon jó :D

Farkyy 2009.05.20. 15:21:31

biztos h nem az irigység beszél belőletek?

sztrelnyikov 2009.05.20. 15:22:45

Pesti vs budapesti? Frászt! Mi budaiak vagyunk és rohadtul nem akarunk még a megnevezésünkbe se pestit.

Egész egyszerűen ég és föld ez a két városrész.
Már a BKV figyelőn is írtam, hogy miért van az, hogy amit pesten még most is lehetetlen bevezeti (hogy jelezzen a villamoson, ne az ajtót rugdossa) az több, mint tíz éve mindennapos gyakorlat a "hegylakó" villamosokon. Minimális ész kell hozzá, de Pesten ez sincs meg sajnos.

De ennél sokkal jobban jellemzeni a külön világot, hogyha felszállsz egy XII. kerületi buszra, akkor ott normális emberek, normális ruhában, normális dolgokról beszélgetnek (pl: mit csinált a család a hétvégén). Pesten meg 200 ellenőr-kinézetű lepukkant, büdös alak beszélget arról, hogy a gonosz zorbán miatt kellett elmenekülni a szegíny, jóakaratú gyurcsányinak. :)

mazsola84 2009.05.20. 15:23:00

Egyébként a mi családunkkal is ugyanez volt, mint amit Csokis írt. Komcsik mindent elszedtek, az egész ház a családé volt, majd nagy kegyesen kaptunk belőle egy lakást (az egyik legkisebbet) önkormányzatiként, majd a szüleim még kilencvenvalahányban vissza vásárolhatták azt, ami eredetileg is a miénk volt.

ladislaus 2009.05.20. 15:23:11

@Môžeš mi pomôcť?: Eredeti toke felhalmozas? Nem ez az? Amugy sajnalatos amit leirtal.
Nekem is van ilyen storym, de nem ezert lettem "hegylako". Apam, Anyam ketkezi munkaval epitett házat egy Nagykovacsiban. Ott is megkaptuk hogy betelepult ujgazdagok vagyunk, itt meg most hogy hegylako. Hat hol lakjak akkor? Jah es mert a kornyek erteke felment ezert kell majd adot fizetni a 25 evs ház utan? Fair ez?

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 15:24:08

@ot002: "Egy-kettő-tizenkettő / Itt van élet, a többi fertő"
hányszor hallom ezt!:) ez igaz is amúgy! azok a legjobbak.

@DrJohnson: a Vár és Gellért-hegy is felső-középosztályos terület!
amúgy a Gellért-hegy a 11. vagy 12. kerülethez tartozik?

A 3. kerület meg nem értem hogy jön ide, az a 1., 2., 12. kerületekhez képest egy trágyadomb. egyáltalán nem elit környék.

Critmiss 2009.05.20. 15:25:43

Volt már poszt az IBS-esekről? Mindenképp kell!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 15:28:29

@honeycutt: na trágyadombozni azért nem kéne, egyszerűen túl nagy a kerület.

Táborhegy, Mátyáshegy, Remetehegy, Római, Csillaghegy, Belső-Óbuda, Újlak, stb... nem csak lakótelep van a III-ban.

greggrant 2009.05.20. 15:30:59

A leírás találó; kiegészítendő azzal, hogy a párosodás kaszton belül történik, vagy ki lesz tagadva a családból :)

Tenoce · http://www.deezer.com 2009.05.20. 15:32:00

@sztrelnyikov: Szalljal mar fel legyszi a 91-esre, es tele van a sok kocsog hajlektalannal, akik a Normafan tanyaznak ejszaka es jonnek le reggel a busszal. Mirol beszelsz te!?!?

KeeperBp 2009.05.20. 15:32:41

@sztrelnyikov: Pont erről van szó. Mármint Rólad. :)

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 15:32:56

@Modor Tibi: jó, azok elmennek, de akkorse rózsadomb szint.

newdawn 2009.05.20. 15:33:46

@Modor Tibi: Egyáltalán nem vagyok elkeseredve, épp hogy örömmel tölt el, hogy ha van olyan ember aki ennyire egysíkúan látja a világot, akkor ő még velem szimpatizálna is, mert véletlenül sem hasonlítok a fent leírtakra - a sportot és a zenélést (semmi didzseridú, csak a kommersz basszusgitár:)) leszámítva, de úgy gondolom nem a jómódúak kiváltsága egyik terület sem, pláne hogy a sportot akkor szerettem meg amikor még pesten laktunk és általános iskolás voltam:) De amint írtam is, alapvetően viccnek fogtam fel a cikket, mert banális összemosások vannak benne, amit tipikusan olyanok tesznek, akik csak kívülről szemlélik a dolgokat - ez most megint nem offenzív, csak egy tény, hogy aki nem adott helyen él, az csak félinformációkkal rendelkezik az ottani mindennapokról/emberekről, akármennyire is tájékozottnak érzi magát..._szerintem_:)

ladislaus 2009.05.20. 15:34:11

@sztrelnyikov: Jogos, en amit eszrevettem anno hogy a Ferenciek teren az Erzsebet hid felé, a 7es busz kvazi kicserelodott, es nyugisabb volt!
Persze vannak idiotak Budan is nem kerdes! Meg Buda nem csak a 12. 2. 1. ker. 11, 3... amiknek eppugy megvannak a sotet retegei mint Pestnek.

Es a Pestiekre is rahuzhato ez ami irva vagyon....

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2009.05.20. 15:34:23

AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaahhhhaaaaaaaaaaaaa.

Köszi szépen, a posztlavina meg zseniális.

Ui.: A Havannáról Havannába, ugye érzed a különbséget?

agi02 2009.05.20. 15:35:31

@INSIDER:
Bocsánat, de a XI kerület nem tartozik ide.
Ide szigorúan a XII kerület hegyvidéke, a II és az I kerület tartozik.
És én is. Nagyon jót szórakoztam a poston. 14 éves koromig nem is jártam a pesti odalon utána is csak a középsuli miatt, és ha lehet akkor ma sem megyek nagyon túl ezeken a kerületeken:-))

sanyix 2009.05.20. 15:36:20

@honeycutt: szerintem az 1 és a 2. egy trágyadomb, a többit nem ismerem most így.
A batyi környéke sem valami jóság, a rózsadombon is szardarabok laknak (politikusok), pl gyurcsány is. Egyébként sokszor ott gurulok le a hegyről, max talán a házonkénti bmw/mercik számában van különbség, ott 2 is szokott lenni, a 3.-ban csak 1 + 2 átlagos autó az újgazdagéknál :)

sanyix 2009.05.20. 15:38:38

Konkrétan az a jó, hogy a rózsadombon együtt a sok szar, így egy esetleges lázadáskor nem kell sokat utazni hogy begyűjtsék az ellenséget mikor viszik őket kivégezni :)

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 15:40:24

@sanyix: a politikusok inkább a 12. kerületben laknak, meg a Rózsadomb tetején. én leszarom őket, rohadtul nem érdekelnek. az 1 meg 2. trágyadomb?XD össze se hasonlítható a 3. kerülettel. az tényleg fos. szerintem.

oldalazó gnóm 2009.05.20. 15:44:55

Ez a kaszt a hüvibe kb akkor telepedett be, amikor én elkezdtem a gimit, és mostanra már ezek a szétesekmerolylazavagyok-srácok adják a többséget, mi pedig, az őslakosok, jobb híján várjuk a lehetőséget a "javak újraelosztására" :D

k_chris 2009.05.20. 15:45:33

Modor Tibi te hova tartozol? Ez a leiras nemigen stimmel... egyaltalan ha összevetem a volt majoros oszt/évftársaimat nemigen tudnék bármilyen általánosítást csinálni. Majorba jártam (versenyen nyertem nem pedig protkó), utána BME infó, de szerintem nem stimmel.

"Tegnap este felszedtem egy csajt, de valahol rákosretteneten lakik, tudod az hol van? - Nem, soha nem voltam a nagykörúton kívül.. " Ez viszont áll rám attól függetlenül hogy nem szedtem fel csajt de a Rákos* és Zugló területeket simán keverem.. Mostmár valamennyire tiszta de csak nagyjából -egy időben Zuglóba jártam dolgozni, vonattal a nyugatiból.

Amúgy nem tudom a vidékieknek miért rózsadomb még mindig a menő amikor Budaliget/külsőbb részek sokkal elitebbek, és nem építik be annyira azokat mint most a Rózsadombot (mint egy szarabb lakótelep csak társasáházakkal, nuku zöld, olvastam egy összehasonlítást hogy %osan nagyobb a beépítettsége egy lakóparknak mint a régi lakótelepeknek!)

Hagyományosan aktuálisan 2 fajta lakót látok körülöttem: (társasházi lakók) több évtizede helyben lakott/ik régi építésű házban, nem túl nagy jövedelemmel (atlagosan). Olyan "proli" (tulnyomó többségben) akinek a politikai törleszkedése miatt megugrott a gazdasági helyzete és tud venni (az amúgy felülértékelt) m2 áron egy új építésű lakást (Ez az ami miatt beépítik a megmaradt foghíjtelkeket).

Kíváncsi vagyok egy ottani területen élő tanár/stb hogy fogja az ingatlan/vagyonadót kigazdálkodni ha még nem nyugger, ha meg nyugger ráterhelik az örökösre ami felgyűlik (akár 10-15 év után).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 15:52:17

@k_chris: ősbudai, de nem hegyi.

Gondolom, időközben rájöttél te is, hogy ez egy kiragadott típus a sok közül.

oldalazó gnóm 2009.05.20. 15:53:09

@honeycutt: kb a bazilika és a solymári elágazás vonalától a városhatár fele :D

ladislaus 2009.05.20. 15:54:04

@k_chris: 2/A kerulet. gyk: Adyliget. Nesze neked Rozsadomb! Setaljatok arra kicsit... pislogtok majd

leaping cat 2009.05.20. 15:54:08

Kétféle ember van. Az egyik kategóriákba sorolja az embereket, a másik nem.

k_chris 2009.05.20. 15:54:51

@honeycutt: kimész hűvösvölgybe és a 157es végállomása, na az kb az. Mindenféle vezér nevét viselő utak vannak arrafele :).

amúgy tényleg az van hogy csomó régi lakos van arrafele, mi átköltöztünk pár utcával odébb a 90es évek közepén még az ingatlanok értékének irreáls megugrása előtt. OTTHONom van ahonnan NEM akarok elköltözni, de kénytelen lesz az ember ha ráterhelnek irreális vagyonadót. azt kéne vizsgálni ki miből szerezte nem pedig általánosítani (mint ahogy az artisjusnál is teszik analóg módon).

sztrelnyikov 2009.05.20. 15:57:33

@Songoman: Pont ez a különbség! Hegyi buszon vannak az utasok és A Hajléktalan. Pesti buszon meg vannak a hajléktalanok-szerű népek és néha-néha egy-egy Utas. Elvétve...

k_chris 2009.05.20. 15:59:54

@sztrelnyikov: ez talált, süllyedt :) :) :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 16:00:48

@Balance Of Power:
Nem szeretném elképzelni. :-) Igaz, amekkora lakásunk nekünk van, arra nem hiszem, hogy bárkinek fájna a foga. Egyszer egy barátnőm mondta, hogy badainak születni kell. Ez nem hiszem, hogy így van, viszont azt aláírom, hogy aki budainak születik, az nem nagyon fog sehol máshol igazán megszokni. Én 3x év budaiság után beszoptam a "Zugló Pest Rózsadombja" mondást, és átköltöztem, mert ugyanazért a pénzért nagyobbat kaptam ott, mint ami volt a XII. kerületben. Pedig bazira nem volt az sem hegy, sem elit, csak a mezei Németvölgyi út. Aztán amikor hat év után lehetőség volt rá, húztunk vissza -igaz albérletbe- Budára. Amikor a babakocsival másfél-két órákat mászkáltam, akkor jöttem rá, hogy tényleg jó az a Zugló, ha nem akarsz két-három utcánál messzebb menni a lakásodtól. Mert utána tuti jön egy olyan forgalmas út, ami megöli azt az illúziót, hogy kertvárosban laksz. Két óraát körözni azon a három utcán, ami csöndes és nyugodt, viszont elég unalmas. 42 évesen nem vagyok még cserepes növény, hogy csak egy szép, napsütötte ablakra vágyjak.

sztrelnyikov 2009.05.20. 16:02:00

@KeeperBp: Tudom. Azért írtam. :) De sajnos nem rólam van szó egyébként, mert akikről itt írt Modoros, azok fiatalok. Én meg öreg vagyok. Az én időmben Moszkvában (nem a téren) voltak a külföldön héderelők, de ők nem a hegyiek (legalábbis nem az ősgyökös hegyiek) közül kerültek ki. Nekem maradt a fapados (és főleg PESTI!!! elte - tudom, ma már az is budai...) És én dolgozom, viszont sosem siklóernyőztem. De tényleg rohadtul lenézem a pestieket, ebben igaza van Modorsonak. :P

Benoit 2009.05.20. 16:06:41

Mennyire jól szórakoztam olvasás közben.
Sok igazság van benne, kis részben magunkra ismertem.

Mi úgy tartottuk annak idején, hogy rózsadombi srác csak munka miatt megy át Pestre. És ha nagyon muszáj.

:)
A Rosehill matricákat egy ismerősmék találták ki, csomó haverom kirakta. Rá nemsokára megjelentek a cool valley epigonok.

KeeperBp 2009.05.20. 16:07:11

@sztrelnyikov: Elvégre magyarok vagyunk, azt keressük mi a különbség, nem azt ami hasonló. Valakit le kell nézni. :)
Sem pesti, sem budai nem vagyok. Mivel lakásom nincs, ahol van olcsó albérlet ott lakom. Jha, én már legfeljebb az őrkutyát nézhetem le. :D

k_chris 2009.05.20. 16:09:55

én vonattal járok most dolgozni ezekkel az újakkal amiket a déliben látni. metró tényleg ha nagyon kell (múlthéten haveromhoz uglóba pl) és TÉNYLEG igaz. próbálja ki valaki ha lehetősége van rá, EL LEHET szokni attól az emberhullámtól ami hömpölyög le-fel a mozgólépcsőkön és a megállókon... brrr. még ezeken a vonatokon is csak töredék ember mozog így egyszerre meg nyomakodik..

Benoit 2009.05.20. 16:10:59

Ja, és valóban borzalmasan lenéztük a pestieket.
Ma már csak nevetek ezen, de Pestet továbbra is utálom.

k_chris 2009.05.20. 16:11:53

@k_chris: és ez városrészfüggetlen.

sztrelnyikov 2009.05.20. 16:12:41

@KeeperBp: Bocs, de én akkor most azt nem értem, hogy akkor neked miről szól ez a poszt? De őszintén érdekel. Mert volt ilyen kollégám, aki vidéki származása révén nem értette a különbséget pest és buda között, neki csak Budapest létezett (esetleg "beképzelt fővárosiak"). Viszont ő nem is ismerhette az itt - viszonylag jól leírt - típust.

k_chris 2009.05.20. 16:21:03

@KeeperBp: és hol lehet most ócsóért lakást bérelni? vagy ez inkább szerencse kérdése? (kifog az ember éppen egy megszorult kiadni szándékozót)

barosso 2009.05.20. 16:23:13

ezeknek van egy alfajuk. szintén budai gimnazisták. feltünési helyük moszkva téri gomba, mamut, 56-os villamos., stb. jellemző még, hogy minden csaj egyforma ruhába jár.

zahor103 2009.05.20. 16:23:52

Ez a poszt egyszerűen zseniális!!! Nagy GRATULA az írójának! Még akkor is, ha kihagyott dolgokat, meg van egy-két kisebb tévedés (pl. a piercinges szerintem nem igaz, a János-hegyen meg nem lakik senki), de alapvetően nagyon igaz minden!

És öröm volt olvasni, mert én is ide születtem, itt nőttem föl, innen voltak az első barátaim, az első barátnő, a legutóbbi barátnő is.. :) Jobbos vagyok, de abszolút mérsékelten; szerintem is a 4-6-oson túl kezdődik a vidék; metrón nem is tudom mikor utaztam utoljára; biciklivel szelem a várost 4 éve; szeretem a kis boltokat a Böszörményin; a mosolygó embereket; a babakocsit toló kismamákat; a tiszta villamost; a zöldet, a fákat, a virágokat; és sajnos nap mint nap felhúzom magam a proletárokon. :))

KELLENE CSINÁLNI a Soproni reklám mintájára egy "Hegyvidék, én így szeretlek" klippet!!! :))

Aki nem ismerné, itt a Soproni "eredetije":
http://www.youtube.com/watch?v=c4EozhcfrHw

És itt van egy aktualizált verzió :)))
http://www.youtube.com/watch?v=VQ7c45gs0kA&feature=related

Na és akkor itt a kedvencem:
http://www.youtube.com/watch?v=LjsLkEwT4hk&feature=related


P.S. Jó lehet a blog, kíváncsi vagyok a többi posztra is.

barosso 2009.05.20. 16:27:24

ezeknek van egy alfajuk. budai gimnazisták. felűünési helyük 56-os villamos, moszkva téri gomba, mamut, stb.
ja és minden csaj egyforma, mert tök egyforma ruhába járnak.

goriot 2009.05.20. 16:31:37

az I.ker hova tartozik?

sztrelnyikov 2009.05.20. 16:31:53

Közben eszembe jutott, hogy mi a "szabhegyen" úgy hívtuk azt, ha átmentünk a Dunán, hogy "Mész szafari parkba?"

De ha már modoros blog, akkor azt is megjegyezném, hogy Budán a politikai plakátokat is sokkal modorosabban pingálják ki, mint Pesten. Pesten csak ráfújják, hogy ZSIDÓ, vagy KOMCSI, vagy TOLVAJ ORBÁN. Budán meg a zsidózás is furmányosabb. Emlékszem a Sas-kanyarban volt egy plakát, amin Kunczéval fog kezet Bálint gazda és az volt aláfestve, hogy "Metszettél már?". Vagy például arra az MDF plakátra, amin egy kisfiú nyújtózkodott és az volt a szövege, hogy "Négy év alatt sokat nőttem", azt írták, hogy "de nem a mi szemünkben".

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 16:39:35

@barosso: ez kábé a legtöbb gimnazistára elmondható, hogy klónok. de ennyi erővel meg a pesti gimnazisták lerobbant prosztók műkörömmel meg magastalpú buffaloval.

euloge 2009.05.20. 16:40:21

Budán lakni világnézet,..

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 16:42:13

@euloge: Az, csak aki ezt mondta, vallotta, hitte, az -és annak az utódai- már nem laknak ott. Nem engedhetik meg maguknak. :-(

szixous 2009.05.20. 16:42:47

á, a hozzászólók nagy része reprezentálja a posztban leírt típust, frankó!!!

mennyi kínja van egy budainak... metró meg ilyesmi... kezdem sajnálni őket.... tényleg, annyira szörnyű lehet. ez foglalkoztatja leginkább...

észre se szoktam venni, min utazom. ki nem szarja le?

a pest-utálatot megértem. én vidéki vagyok, és itt rohadok pesten, ebben a szarban, de erről sem szeretnék tudomást venni túl gyakran.

csak most, hogy megtudtam, micsoda kín egyeseknek a metró. uramisten. tényleg szar lehet.

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 16:43:31

@barosso: ja hogy alfaj. jó most látom:) olyan tényleg van.

KeeperBp 2009.05.20. 16:43:58

@sztrelnyikov: a poszt? az egy vicc, nem komoly szerintem. persze barmit el tudok kepzelni, de azt ketlem, hogy epeszu ember komolyan gondolhatja, hogy mindenki ilyen aki arra lakik. poen, egy jelenseg altalonistasa, egy fajta tipus kikarakirozasa.
az mas kerdes, hogy a te velemenyedrol mit gondolok. :)
nagykepu fovarosi f*sz voltam en is. amig egyszercsak videkre koltoztem. nem kell mindenkit lenezni aki mas korulmenyek kozott el mint en. a hajlektalanokat sem nezem le. foleg miota elvaltam es addig van hol laknom amig van munkam amibol fizetem az alberletet. ez egy ilyen dolog. lenezheted a pestieket, csak nehogy egyszer azt vedd eszre, hogy pesten laksz. :)

ladislaus 2009.05.20. 16:44:11

@euloge: es lassan megfizethetetlen élmény :)
Koszonjuk maszop!

KeeperBp 2009.05.20. 16:46:04

@menyétkaka: egyetertek. ebben az otvarban nem lehet emberhez meltoan elni fuggetlenul attol, hogy budan vagy pesten laksz.

k_chris 2009.05.20. 16:49:27

@Csokis: és ha TÉNYLEG megcsinaljak az ingatlanadót (kivancsi vagyok hogy fog menni az ertekbecsles) akkor ez mégjobban így lesz. Gettósítás. Szükségük van azoknak akiknek most _nagyon_ jól megy azokra az ingatlanokra amiken többtízéves társasházak állnak, olyan tulajokkal akik nem tudnák finanszírozni az adót - vagy legalábbis elérné azt a tűréshatárt hogy inkább mozdul és elköltözik.

Példa. új társasház 2centire a busztól ami ott kis emelkedőn megy fel ezért nagy gázt ad mielőtt beér az ott lévő megállóba. MÉGIS megvették a lakásokat pedig ilyen "mikrokörnyezet"nél sokkal jobbak vannak Pesten is.. a régiek jellemzően nem ilyen helyeken állnak :).

sztrelnyikov 2009.05.20. 16:57:40

@KeeperBp: Ez jó volt! Lassan összeér a világképünk. Csak én nem elváltam, hanem megnősültem és egyszercsak azt vettem észre, amit te. Ráadásul Pesten! De innen is azt érzem, amit fentebb leírtam. Azért más a budai, mert emberek között él. Ezt pestről nem nagyon lehet elmondani. Piszok nehéz embernek maradni egy szafari-parkban. Mert amíg átmegyünk rajta és fényképezzük, meg vihogjuk az ostoba majmokat, addig mókás. De ha leesel a szafari buszról és ott ragadsz akkor tragikus. Akkor naponta sóhajtasz fel a környezet láttán, hogy "mikor lészen jó budában lakásom!?" :D És nem is a kosz, meg az lepukkant emberek (a szegénység nem bűn), inkább a szellemi sivárság az ami elkeserítő. A nyolcas buszon könyvet olvasnak az emberek, a harmincason meg blikket.

Kolompár Sztárszki 2009.05.20. 17:08:01

Balance Of Power 2009.05.20. 15:05:17
"@Csokis: Miert is? Ha egyszer az ovek volt...
De most komolyan, kepzeljunk el ma egy ilyen szitut: bejonnek a lakasodba es azt mondjak, hogy akkor szevasz, matol en lakom itt. Egeszen dobbenetes. Es utana az ellenerteke toredeket kapom a bocsanatkeres melle?"

kicsit árnyalja a képet, hogy az addig ott lakó apja, nagyapja, dédapja, szépapja meg lehet, hogy pont a annak a felmenőjének házába ment be, aki bement hozzá, mondván: na paraszt, ez nem a te házad, soha nem is lesz a tied, soha semmid nem lesz, ahogy a fiadnak sem, úgy halsz meg nincstelenül, ahogy születtél. itten minden az enyém volt, és az enyém lesz, szevasz.

egyik sem jobb, csak mi épp az egyik fázist éltük meg itten a "közelmúltban".

amúgy meg sokáig úgy gondoltam, a pesti közlekedési mortálnál nincs lejjeb, hát ez addig tartott, amíg Budára nem kényszerültem kocsival. a magyar "elit"-nél nincs tahóbb az utakon.

szerintem kimondottan szegénységi bizonyítvány valakiről, hogy ha van pénze, akkor azt ottani ingatlanra költi, messze jobb helyek vannak M.o.-n is, messze jobb miliővel. rózsadomb? persze, tahófalva.

mmen 2009.05.20. 17:14:07

Hol él a kedves cikk-író, a mesében? Az említett kerületekben, ahol az egész életemet töltöttem, mivel egy kis szemétdomb minden kb. ugyanolyan, mint másutt. Milliárdos csemeték Ralph L. pólóban? Mi van? Na jó talán nagyon kevesen, de ők is outletben vették az RL pólót és csak azért, mert látták az amerikai sorozatokban, hogy az úri gyerekek így néznek ki. A Rózsadomb=luxus ideológiát a kertévék találták ki. A kasztok inkább a valóságban:

1. Kommerek unokái: Különböző pártfunkcik gyerekeinek gyerekei - kevés kivételtől eltekintve eladják az örökséget és elköltöznek máshová
2. Rendszerváltás alatt meggazdagodott "olajszőkítők" gyerekei: ált. nagyon alacsony származású, nyers modorú vállalkozó papa, lotyó mama (őt 35 évesen lecserélték egy fiatalabb lotyóra) utóda. Ha nem lesz jogász, közgazdász, vagy ha csaj, marketinges, akkor ingyenélő koxos lesz, de ez egyáltalán nem para, mert amennyit az ő papája össze-ügyeskedett (rosszabb esetben lopott), annyit egy élet alatt se lehet elverni
3. Hegyi értelmiségiek - vagy nagyon-nagyon befutott humán, de főleg reál tudományokban utazó entellektüellek. Ők laknak a 60-as években épült "kockaházakban", rengeteget dolgoznak, általában teljesítménykényszerben szenvednek. A gyerekeik azonban csak akkor maradnak a hegyen, ha sok tanulás mellett sikerül felvenniük a hiperszuperkúl hegyi stílust és beszocializálódni a jó társaságba.
4. Beköltöztetett proli - lazán putriznak a Rózsadombon. Nekik köszönhetjük, hogy a hegy nem vm elegáns hely. Ez komoly srácok, olllyan putrik vannak a hegyen, hogy baz megye elbújhatna. Otthonkás, hájas proli nyanyák putriznak - mármint addig, amíg meg nem halnak - a főleg dílerkedésben vagy munkanélkülisegélyen-élésben utazók unokáik ált. a kommerek gyerekeihez hasonlóan secpec a seggére vernek az örökségnek és eltapsolják a könnyen jött lóvét
5. Régi polgári családok: azon a kevesek, akik túlélték a háborút, kommunizmust, kis enklávéikban kibekkeltek mindent. Általában a régi, vallásos polgári családok gyerekei a társadalom többi kasztjától külön léteznek a hegyen. 200 év múlva is itt lesznek!

Cook kapitány 2009.05.20. 17:17:09

Jó az írás, de ez inkább a II. kerületre jellemző. Itt keverednek inkább öreg kommerek, fiatal újgazdagok és úri családok. Az I., de még inkább a XII. kerület hegyvidéki részeire jobban illik amit Môžeš mi pomôcť? írt. Az viszont nagyon ül.

k_chris 2009.05.20. 17:17:15

@sztrelnyikov: ez azert altalanositas, de ezt az arányok bizonyítják, egyiknél ilyen (mondjuk 80-20) másiknál megfordul..

lehet mondani hogy jómódú családok csemetéje meg minden csak pénze van agya nincs de az én időmben (90es évek vége) amikor érettségiztem az osztályomból (30 feletti létszám) EGY azaz EGY csaj nem tanult (rögtön) tovább, és nem büfészakokra hanem BME mérnök, ELTE jog, Közgáz (akkor még így hívták). Amit tíz év leforgása alatt túlnyomó többségben el is végeztek/ünk. (halasztásról kétoldalú a véleményem, kreditrendszerben sokkal könnyebben csúsztatják az embert - úgyis van keresztfélév felkiáltással - könnyen összejön plusz félév/év).

Idősebb kollégám inkább major helyett a móriczba vitte a gyerekét mert azt mondta hogy a major nagyon versenyistálló (ezt anno a Fazekasra mondták) azt akarja hogy éljen is, ne csak tanuljon..

Szar területek Budán is vannak elég a 22ik kerre ránézni a lakótelepekre ahogy az a környék kinéz.. Ja, amikor elolvasom azt a feliratot hogy ÚJBUDA a 11ik kerre mindig jót nevetek magamban, nem tudom mikor jött ez az elnevezés de egy vicc...

KeeperBp 2009.05.20. 17:24:27

@sztrelnyikov: nem lehet altalanositani. laktam budan evekig, es nyaron ott volt a dilemma, hogy kinyissam-e a szobam ablakat ami a margit korutra nezett es az ablak alatti padon ultek es soroztek allandoan mindenfele emberek. aludni nem lehetett. mig most kispesten lakom es az ablakom egy jatszoterre nez, ahol estenkent ott ulnek az emberek... :)
ja, van kulonbseg azert. kispesten ejfel tajban haza mennek, a margit koruton maradtak reggelig. :)

nem szabad altalanositani, mert nem igaz a megallapitas. te jobban szereted budat. oke, nincs ezzel semmi baj, de a pestiek semmivel sem rosszabbak masoknal.

B79 2009.05.20. 17:24:41



Erre gondoltatok???

http://www.tubazoltan.com/HTML/partypopupHUN.html

Egy fotósorozatban minden a posztból.

k_chris 2009.05.20. 17:35:23

@KeeperBp: en ezt úgy tapasztaltam meg hogy:
vidéki polgártárs véleménye: de szar az zajos büdös/stb PEST. Aztán kiderült hogy egy iszonyat forgalmas főút (áthaladó forgalom ugye, kamionokkal miegymással) mellett lakik 5* akkora zajterheléssel 0-24-ig mint egy mellékutcai Budapesti lakás..

bonobong 2009.05.20. 17:45:55

pfff találó a poszt:)
én újdonsült hájlendervagyok, mármint itt bp-n. ahol eddiglaktam azis hájlend(sopron), és ahovámost fújt a szél azis ilyen. nemis gondoltam volna (1-1év zugló ill angyalföld után) h bp-nek is van olyan része, mint a soproni alpokalja, ahova eredetileg is dobott a gólya. az utcán rádköszönnek a szomszédok, a teraszról hegyeket/fákat/a város fényeit látni, szmoghatár fölött szabadon lélegezhetsz, a kertben sün(nem a kékek:)),mókus,fenyőfa. és igen, itt bemered vállalni a gyerkőcöt is, mert nemkel attól parázni h hazafelé kirabolják az asszonyt babával. végre olyanhelyet sikerült találni(kissvábhegyXII), mint sopron. ennléjobb meg nincs is:)
ja, amugy a sztereotípiák mégha nemisvagyok bennszülött, igazak: dh, squash, régen deszka, aligátorospolo de nemfeltűrt gallérral, piercing már nincs....viszont a rózsadombiakat mindigis lenéztem:)

RosehillResident 2009.05.20. 17:47:00

A 2.,12. király a többi szar.Hagyjuk már az 1-11-3mat.Gettó..Pest...pff.Én rózsadombi voltam pár éve a schwabbergen lakom egy lakóparkban ami nem társasházas...A rózsadombon job arcok a fiatalok,viszont tele van kommerrel meg csóró nyugdíjasokkal.Ami közös,hogy akit én ismerek mindenkinek van kecója a balatonon vitorlása és téli valamint nyári autója.Itt jó a levegő a dombon már nem annyira.Nyugi van és béke,éjfélkor el tudok menni futni és nincs gáz.Cigányt csak egyszer láttam.Senki nem kel 9nél hamarabb,a szerpentinen 11körül van a legnagyobb dugó lefelé.Itthon átengedem a zebrán a gyalogokat pesten leszarom.Régebben hétvégén Amdamba jártunk partizni mert itthon nem volt jó a ...:)Pest tényleg olyan mint vmi rezervátum,vadregényes,hazaérek mindig mesélem a csajomnak,hogy mi van lenn.Nagyon kemény...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 18:06:19

@Kolompár Sztárszki:
Jellemzően nem azokat telepítették ki, meg vették el a "vagyonkájukat", akik akkora nagy burzsujok voltak. Volt bánya államosítás, meg Eszterházy latifundium, és Weiss Manfréd Művek, de azok akkor már rég árkon-bokron túl voltak. Ugyanis ők már 45 előtt is valódi tőkések voltak, a tőke (és az arisztokrácia) meg nemzetközi. Itt viszont nagy tömegek kapták meg a pofájukba, milyen igazságos egy világ lesz, amikor a két alkalmazottas asztalosműhelyre, a családi patikára, meg a nagy nehezen összespórolt 20-50 holdra lett osztályidegen, népnyúzó, meg fasiszta vagyon. Vagy amikor semmi nem volt, esetleg örült, hogy élve hazajött Auswitzból, aztán a saját pénzéből épített villára valaki szemet vetett, és két nap alatt uszító népellenség lett, és mehetett Recskre követ törni, hogy üres legyen a ház a beköltöző kádernek.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.05.20. 18:10:35

@k_chris:
Csak nem az új, Gábor Áron úti házakról beszélsz? Azokon én is szarrá röhögtem magam, hogy ki az a barom, aki ide építkezik? Hát ki fogja ezt megvenni, amikor két utcábval arrébb ugyanennyiért jó is van? De marketinggel minden megy, a reklám mindent visz. Logikus is: ha az emberek gondolkodnának, nem lennének kertévék, meg blikkek. De vannak. Mi az hogy? Nagyon is!

Ernoke 2009.05.20. 18:18:17

én olyan Modoros Nagyonbudai vagyok, de a fentebb leírt típust annyira nem vágom... 12-ben születtem, nőttem fel (belvárosi sulikkal), most a 11-ben lakom, de tényleg nem nagyon találkoztam ilyen arcokkal...

tényleg az a különbség, hogy itt nyugi van, én is lementem párszor futni pl. éjszaka. a zaj meg a levegő nem annyira egyértelmű, ugyanis én vasút és a budaörsi mellett lakom. viszont nem mindegy, hogy milyen környéken, milyen emberekkel teli utcákon megyek keresztül, amíg hazajutok, ill. a tömegközlekedésen kik utaznak velem együtt. pest szórakozás szempontjából nagyon kúl, meg nyilván laknék ott, ha nem lett volna más választásom, de azért nem nagyon értem azokat a pesti lakosokat, akik sajnálnak, mert "messze" lakom minden jótól, meg mert nincs éjjelnappali a környéken... (tényleg sok ilyen ismerősöm van.)

Ernoke 2009.05.20. 18:22:39

@SzerelmesDolgok: budára... _pestre már oltás kell_.:D

honeycutt (törölt) 2009.05.20. 18:23:13

@RosehillResident: az 1. kerület nehogymáá szar! meg a 11nek is vannak jó részei.

Ernoke 2009.05.20. 18:30:58

@Songoman: vannak hajléktalanok itt is, persze, és tényleg mennek ide-oda napszaktól függően. de pl. amíg a 37-es villamoson vagy mittudomén, a 3-ason alig látsz a legalacsonyabb szellemi és anyagi nívón élőktől különböző embert, azért ez budán nem így van.

Sirrah 2009.05.20. 18:31:01

Nagyjából jó, de a A jános-hegyiek és a szabhegyiek az nem stimmol. A jános hegyen nem lakik senki csak madarak, meg pár hajléktalan az erdőben. Seregben pesti gecinek hívtak, ilyenkor ki kellett javítanom, budai geci ha kérhetném.

Ernoke 2009.05.20. 18:32:53

@honeycutt: nyilvánvalóan viccelt, te...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.20. 18:38:58

@Sirrah: a János-hegyet többen kifogásolták: ez alatt főleg a zugligetieket értem, akik szívesen mondják a külsősöknek, hogy a János-hegyen laknak.

De azzal most ne jöjjön senki, hogy "de én zugligeti vagyok és nem mondom, hogy..." :-)

redriot77 2009.05.20. 18:43:42

Buckalakó? Szülővárosomban (Kazincbarcika) a cigányokra használtuk ezt a kifejezést. Nem azért, mert buckán, hegyen éltek, hanem az életmódjuk igencsak hasonlított a filmben látott csoporthoz: kommunikáció korlátozott kódon, agresszív, támadó viselkedés mindenkivel szemben, aki közeledik hozzájuk, rongyos öltözék, stb.

kisebbik rokk 2009.05.20. 19:02:02

Hihi, ex-városmajoris hegyvidéki lány vagyok, de a leírást inkább a hűvösvölgyi osztálytársaimra illőnek érzem. :)

71Nyul 2009.05.20. 19:10:34

A Hunfalvy középiskola nem gimnázium. Mondjuk régen jártam oda, 89-ig. de az irás és a Hunfaly rulez.

71Nyul 2009.05.20. 19:11:22

Akarom mondani Hunfalvy.

Megvagy hadnagy 2009.05.20. 19:15:31

Engem mindig "budai kocsog"-nek hivtak a pesti/videki evfolyamtarsaim. Miutan mondtam nekik, hogy "bulizni Pesten, elni Budan jo" :)

transy 2009.05.20. 20:32:42

Nos, én Erdélyből kerültem Budapestre, tehát én nemcsak a "vidéki", hanem a "román" becézést is megkaptam, rendesen, jó sokat. Érdekes módon, amikor 2 évig Pesten éltem albérletben, éppen az ott élő tanulatlan, alkesz, ingoráns vagy lakótelepis emberek oláhoztak le, a takarítónőtől a portásig, az ügyintézőtől a feleségét részegen verő szomszédig. Rettegve mentem végig a Nefelejcs utcán este, idegen volt minden és mindenki, barbár és kegyetlen. Amikor Budára költöztem, ott már 1 hónap múlva előre köszöntek (Pestem a szomszédaim soha nem köszöntek vissza), lapot szerkesztettünk, az utcában minden kutyás tudja,mior műtötték a kutyámat, és a kedvenc könyveimet is megszrezték, ha megtudták, hogy keresem vala,elyiket. Majdnem olyan érzésem van a budai utcában, mint egy otthoni, erdélyi kisvárosban - és én ezt nagoyn szeretem. A szonobok nem érnek el a tudatomig, ahogyan az alkesz nyolckeresek sem értek, viszont a sznobokat könnyebb kikerülni:)

Ernoke 2009.05.20. 20:53:53

@Megvagy hadnagy: ezzel egyetértek, és engem is rendszeresen leköcsögöznek miatta:D

Balfake 2009.05.20. 23:56:47

sztrelnyikov, hát te felteszed a lábad tömegközlekedési eszközre? Lehet, hogy egy szarszagú csöves tette oda előtted! Vagy egy ellenőrforma! Vagy még rosszabb, egy komcsi szavazó! Csalódtunk benned, a páholyból is üzenik, hogy ki vagy rúgva.

Amúgy vicces, hogy mindenki kézzel-lábbal magyarázkodik, a nagyeszű fiúk-lányok rámutatnak, hogy de hát nem is minden budai egyforma, a még okosabbak meg rájönnek, hogy a blog túloz, sőt sarkít. Hú, már tudok olvasni!

k_chris 2009.05.21. 00:12:31

@Csokis: azt nem ismerem, Gábor Áronon nem szoktam közlekedni ellenben a Fillér úton ahol kikanyarodik a (1)49-es busz a moszkva felé. ott van kettő is, egyik már felépült egyiket most építik. Amin muter nagyon kiborult az a Felvinci tetején lévő lakópark, fél hegyet elhordták.. Anno én jártam lőni a marcira, csoda hogy azt nem építették még be... Komolyan, összehasonlítom a 30 évvel ezelőtt épült társasházakat a maiakkal és ahova most 2 v 3 házat húznak fel oda régen 1-et (ilyenben nőttem fel, a régi ott lévő ház alapját meghagyták a kertben virágágyásnak..).

lr 2009.05.21. 00:16:29

@öntelt radírpók: +1, bár ez már annyira 1ben van, hogy az "unatkozó (pesti ;):P) bölcsész provokál" is megfordult a fejemben, mint lehetőség.
Ha már itt tartunk, Kolompár Sztárszkira dobnék még 1 +1-et,aki meg azthiszi, a 11-nek nincs jó része, látogasson meg! (Akkora az erkély, hogy még az arca is elfér,talán...)

LyukasBogrács 2009.05.21. 00:47:57

@ZaZie:
Életemben összesen kettő IBS-est ismertem:

-az egyik egy 100 kilós cselgáncs válogatott srác, aki tengerjáró hajón volt kukta, ott kuporgatta össze a tandíjra és a cigányvajda stílusú pecsérgyűrűjére a pénzt.

-a másik egy miskolci vállalkozó-csemete kislány, akinek végtelenül flegma és utálatos a stílusa, amit azzal magyaráz, hogy őt elhanyagolták a szülei. Ha angolul szólnak hozzá, akkor kérdően a társaság többi tagjára néz, tolmácsolásra várva.

RoFä 2009.05.21. 04:48:21

@Ernoke:
Tovaros/Toerberek, mi? Szeva szomszed :D

RoFä 2009.05.21. 04:49:51

@Sirrah:
Parakovacs "A horror vakui" c. kotetben, kotelezo olvasmany a Csilleberc kornyeki hajlektalanokrol szolo resz :D

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 09:39:26

No, azok után, hogy végigolvastam a sok budaifelsőbbrendű dumát, jöjjön egy didaktikus komment:

Lássuk, hogyan kerülhet egy huszonegynéhány éves ember Budára:

1) Oda született
2) Faterék vettek neki lakást.

Nem értem, hogy miért lesz valaki több és jobb annál, hogy gazdag szülei vannak, akik a segge alá tolják a jókocsit, a jókörnyéken lévő lakást és befizetik a drágaegyetemre.
Kíváncsi vagyok, hogy az elitgimnáziumban érettségizett fiatalok közül vajon ki mindenki tudná ezt a saját erejéből előteremteni. A legtöbben a Havannán se tudnának öröklakást venni abból az értékből, amit nagyrészt fűszívásból álló, szánalmas kis életükben létrehoztak, nemhogy a Rózsadombon. Egyszerűen nem értem, hogy egy ilyen ember honnan veszi a bátorságot ahhoz, hogy felsőbbrendűnek képzelje magát bárkinél is. Nekem lesülne a pofámról a bőr, ha még 26-27 éves koromban is apuci fizetné a rezsimet.

KeeperBp 2009.05.21. 09:48:04

@semota: na, ez is egy altalanosito, sztereotip hozza szolas.
ahogy nem minden pesti bunko, igy nem budai ingyenelo.
Tibor, te tudtad, hogy ha ezt megirod, akkor megjelennek azok akikrol irsz es osztjak az eszt? :) zseni vagy :)

Ernoke 2009.05.21. 09:50:33

@semota: na, ami itt megnyilvánult nálad, _ez_ az igazi nagyarcúság:)

@RoFä: nem egészen, de azért félszomszéd.:)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 10:05:34

@KeeperBp:

nem is azt mondtam, hogy mindenbudai, csak azt, hogy a legtöbb ilyen ember azért nem a saját erejéből érte el azt a státust, amire olyan nagyon büszke.
majd ha valaki a saját erejéből vásárolja meg az ojjektumot, akkor lehet akármekkora az arca, nem bánom.

IndaMuncher 2009.05.21. 10:22:47

baze nem gondoltam volna, hogy budapesti és budapesti között iylen ellentétek vannak. bár gyanítom ez oylan mint Nyíregy vs Debrecen
- Pusztulj hurkás!
- Rohadt tirpákok
(Bár ennek történelmi alapjai is vannak amiket a sok idióta még mindig aktuálisnak tart)

cd-r 2009.05.21. 10:43:28

a nagyarcúságot szerintem az "elit" környezetben élők már null éves koruktól szívják magukba szülők, nagyszülők dumái révén: "ne menj fiam arra a környékre, ne barátkozz ilyenekkel, nem a mi köreink" stb
mire felnő persze már saját véleményeként, öntudatának szerves részeként tálalja a gyerekkorában tanultakat (bocs, nem akartam túlzottan okoskodni, de sztem így van)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 10:51:22

@cd-r:

én ezzel akkor szembesültem először, amikor gimi első évében a hájlender gyerekek azzal basztatták a legjobb barátnőmet, hogy "proli".

általában egyébként azok szoktak nagyra lenni a "származásukkal", akik azon kívül semmi másra nem tudnak büszkék lenni.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 10:53:49

@F.house:

nekem olyan élményem van, hogy meghívtak Nyíregyre egy házibuliba, és volt egy csomó ismeretlen ember, akik egyből utálni kezdtek, hogy "pesti vagyok, ezért biztosan lenézem őket".

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.21. 10:56:26

@semota: budainak lenni márpedig jó :-)

És nemcsak villák vannak a "Dunántúlon"...

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 10:56:51

@semota:

pedig egyébként nem is... már csak azért is volt WTF a dolog, mert a mi családunk is vidéki származású, nem olyan régóta élünk Pesten.

cd-r 2009.05.21. 11:33:36

@semota: alap. a nagyképűség a senkiháziak privilégiuma.

IndaMuncher 2009.05.21. 11:36:17

@semota: Emlékszem máshol is kommentelted ezt. Lehet pár prosztóval találkoztál. Azért remélem azt nem könyvelted el, hogy minden nyíregyi bunkó, és találkoztál jó arcokkal is. :)

cd-r 2009.05.21. 11:46:44

kedves semota, az imént azt mondtad, nem olyan régóta laktok pesten
ezek szerint a nyíregyházi bulin ennek ellenére pestinek adtad elő magad
ez tök jó amúgy, ezentúl én is pesti leszek idegen társaságban, mert pecóztam ott pár hónapig :)

kardinálispinty 2009.05.21. 11:50:24

A posztíró nem fejtette ki, én röviden, de tényleg:

Kedves pöstiek! A Pest ugyanazért Budapest, amiért a Szalók Abádszalók, az Újhely (mitöbb: Újhel) Sátoraljaújhely és a Halas Kiskunhalas.

És mellesleg magasról teszünk rá, hogy ezen belül melyik kerület.

kardinálispinty 2009.05.21. 11:54:53

segítségül: kiemelten modoros a levelemben:

pösti (álparaszti)
mitöbb:
a mellesleg szó használata
ezt a szart egyáltalán kommentelni

Anta32 2009.05.21. 11:56:31

Jó az írás:-)
Egy kedves ismerösömre tökéletes a leírás, gitár is meg volt. Hát én csak annyival büszkélkedhettem, hogy pesten lakom, mint a takarítónőjük. Szerintetek az Anyuka mennyire nézett le??!!

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 11:58:07

@F.house:

nem, sőt alapvetően jó benyomást szereztem az arcokról. az illető nyíregyi csajjal most is tartjuk a kapcsolatot.

@cd-r:

"adtad elő magad"
igen, miután vagy 10 éve ott lakom már, de különösebben nem reklámoztam a dolgot, számomra ennek nincs túl nagy jelentősége. ezért furcsa, hogy másoknak meg van.

kardinálispinty 2009.05.21. 12:08:44

@Modor Tibi: jaj, dehogy, utálom a falut, hidegrázást kapok a vidéki romantikától (mer' ott még köszönnek az emberek, és az aranyhörcsögöm vakbélműtétjéért drukkolnak az alvégen), és a városi felsőbbrendűséget is utálom. Gyűlölöm, ha valaki szerint bármely épületnek, szervezetnek és/vagy (hehe) településnek szellemisége van. Nekem mindegy, hol lakom.

Csak sztem ez a Pest-Budapest marhaság erősen túlrajzolt.

kisebbik rokk 2009.05.21. 12:20:53

@semota:
Nem szeretek ezen a blogon komoly hozzászólást írni, de most megteszem. :)
Én budai, jó környékre születtem - nem a Rózsadombra, de jó környékre - , átlagos anyagi helyzetű családomban egyáltalán nem élt semmiféle felsőbbrendűségi érzés, arra neveltek, hogy jól tanuljak, dolgozzak, s akkor lesz csak belőlem valaki - szóval teljesen átlagosan. Nyilván jelent valamiféle védettséget a jó háttér, de ami azon túl van, azt már sokféle, egyéni tényező befolyásolja. Engem ért meglepetésként az az ellenszenv, amibe néha beleütköztem: sokáig nem értettem, miért gúnyolódnak velem mások a lakhelyem, a gimim miatt. Valamiféle általam ismeretlen
előítéletet akartak rajtam számon kérni, de ők nem gondolták magukról, hogy előítéletesek lennének. (Amúgy nem tudom bekategorizálni, kik azok az "ők", hozzám sokmindenben hasonlító emberek és félig-meddig idegenek is egyaránt voltak köztük.) Gondolkoztam már azon, hogy vajon a lelkem mélyén tényleg elitnek érzem-e magam, csak nem vallom be, de arra jutottam, hogy nem. :o) Én is fintorgok azokra a volt osztálytársaimra, akik lakást kaptak, s füvet se szívtam soha. :-))

kisebbik rokk 2009.05.21. 12:22:27

A bejegyzés amúgy továbbra is pazar. :-D

LionOfZion 2009.05.21. 12:32:43

Ezt a blogot ennyi "Budai" olvassa? Amúgy vicces hogy egymást fikázzátok:D Jelenleg Zuglóban lakok. Budára jártam suliba. Szerencsére nemtalálkoztam ilyen formákkal akik a posztban szerepelnek:) De ezekután már teljesen értem a budai ficsúr/budai kislány kifejezéseket:)

k_chris 2009.05.21. 13:18:19

@kisebbik rokk:

"Én budai, jó környékre születtem - nem a Rózsadombra, de jó környékre - , átlagos anyagi helyzetű családomban egyáltalán nem élt semmiféle felsőbbrendűségi érzés, arra neveltek, hogy jól tanuljak, dolgozzak, s akkor lesz csak belőlem valaki - szóval teljesen átlagosan."

ez dettó nálam is így volt, SŐT egy év után mikor hazajött tesóm elköltöztünk a bnőmmel hogy ne zavarjuk a nem túl nagy lakásban, albérletbe. Bnőm kis messzi zalai faluból származik, most kezdi tapasztalni a különbséget hogy 1 év Törökvész után milyen lassan 1 év Budafok, nem panel de ahhoz közeli területen. Ja és sikerült meggyőznöm hogy pesti létemre én is normális ember vagyok :) :) :).

az a baj hogy amit mi átéltünk: tanulj dolgozz akkor lesz belőled valaki ez qrvára nem átlagos nevelés már napjainkban és amit teljesen átlagos anyagi helyzetnek tapasztaltál az SEM átlagos anyagi helyzet... én ezt 25 éves koromtól kezdve kezdem realizálni hogy amit én teljesen átlagos anyagi helyzetnek egyáltalán életvitelnek tapasztaltam (nem volt házunk 2/a kerületben, "csak" lakás törökvészen, nem jártunk síelni minden évben, nincs balatonon kecó, stb) az még mindig nagyon nem átlagos, ha összehasonlítom a bfoki életviteleket/helyzetet az otthonival és számba veszem az arányszámokat.

Balance Of Power 2009.05.21. 13:40:20

Egymas lakhelyet cikizni barati korben szerintem modoros, de kimondottan vicces. Egy, a Gubacsi kornyeken felnott es most is ott lako baratom azt szokta mondani, hogy o a Rivieran lakik. A masik kikerte maganak, hogy o kispesti, mert kobanyai (vagy forditva - szerintem meg mindegy, mert Kobanya-Kispest). Amikor az asszony bekoltozott hozzam Csepelrol (mar boven videk!), azzal basztattam, hogy most, hogy belvarosi dama lett, mar nem fogja megismerni a "foldijeit", sot atmegy az utca masik oldalara, ha meglatja oket.
A budai modorosokat pedig osztani kell, ennyi az egesz.
Aki ilyesmin megsertodik (es ez ugyanugy all a videkizes eseten is), az hulye.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.21. 13:54:51

Van az a fajta, aki eleve budai (de lehet hogy pesti volt valamikor, és most nagyon titkolja), és arról beszél, hogy kiköltözik nagykovácsiba, vagy (mégjobb) Adyligetre.

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.21. 13:58:13

80 as évek Buda. Az összes butikos ott lakik, és mindegyiknek Opel Kadettje van, és éjszaka nem bír aludni, mert azt nézi az utcán, meg fél, hogy ellopják. Orvosok, mérnökok 1-es Golf.

zsebkés 2009.05.21. 14:00:35

@kisebbik rokk: @k_chris:

ismerős. én is highlander vagyok, highlander középiskolával a hátam mögött, és ezek a modoros arcok eléggé megkeserítették a 'legszebb éveimet' (hol a dőlt betű?) az én szüleim úgymond 'felkapaszkodottak', bármily meglepő, de az általatok említett munka és tanulás révén lettek hegylakók a '90-es évek közepe vége-felé. Mivel én nem szívtam magamba az anyatejjel is ezt a lenézést, ezért nem is fogadtak be, mert már az első mondattal elárultam, hogy nem vagyok méltó a köreikbe. Hozzátok hasonlóan én is értetlenkedem amiatt, hogy miért büszke valaki arra, amiért nem ő tett, hanem csak beleszületett.

poszt csillagos ötös, pontos táj-és fajleírás.

k_chris 2009.05.21. 14:01:40

@Balance Of Power: engem qrvára nem érdekelne hogy hol lakom ha nem is ugyanolyan életvitelt de legalább hasonlót lehetne folytani bármely más kerületben (ami még elérhető BKVval max. 1 órán belül) mint az I.-II.-XII-ben. De jelenleg ott tartok hogy esti futás majd akkor ha visszaköltöztünk (főleg bnőm egyedüli futásai későeste).

OFF: kiváncsi vagyok a szőke kóla c. film belvárosi részeit hol forgatták? Hol vannak ilyen területek még Bpn?

Midbár 2009.05.21. 14:44:44

Én azt mondom, Újlipótváros a király. Szent István park, Bauhaus, Duna, Budai panoráma! (a Rózsadombról csak a lesajnált Pestet látod, innen viszont az előkelő Budát!), polgári hangulat, egyáltalán nincsenek korvaldok, jólszituált családok, (viszonylag) sok gyerek, jó csajok, kultúra, de mindez a budai sznobizmus nélkül. És marha jó a tömegközlekedés is.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 15:05:58

@kisebbik rokk:

Na igen, ezek a kategóriák észrevétlenül alakulnak ki. Én nem vagyok feltétlenül előítéletes azzal szemben, akinek egy adott karaktersorral kezdődik a lakcíme, de a fent körülhatárolt mentalitás nem a barátom. Szerencsére ez csak az adott irányítószámúak egy részére jellemző.

@k_chris:

"tanulj dolgozz akkor lesz belőled valaki ez qrvára nem átlagos nevelés"

Az emberek többsége nem törekszik arra, hogy előrébb jusson bármilyen szempontból, hanem beleül a készbe, és ellubickol a langyosban. A posztban leírt ERASMUS-turisták többsége, ha a Havanna lakótelepre születik, akkor susogós gatyában járna, hangosan hallgatná a zenét a mobilján a lakótelepi pingpongasztal mellett, és bár kellene valamicskét dolgoznia a megélhetésért, de igyekezne lógni, ahol csak tud. Tökre ugyanaz a kategória, csak az egyik fajtának nagyobb a mozgástere, és emiatt hajlamos azt gondolni, hogy több és jobb, mint az utóbbi kategóriába tartozó.

@zsebkés:

Én igazság szerint nem is tudom, hogy milyen kategóriába tartozom. Édesapám egy kis faluban született, innen sikerült sok munkával és tanulással odáig vinnie, hogy középvezető lett egy nemzetközi multinál. A fizetése sokkal meghaladta a magyar átlagot, de nem érte el a hájlender osztálytársaim szüleiét, akik többnyire állami vállalatok felsővezetői, politikusok (egészen miniszterig), nagyvállalkozók stb. voltak. Lakni Budán laktunk, de nem a felsorolt puccos részek egyikén, sőt. Igazából egy lakótelepen... ami ugyan jó környéknek számított, és a ház maga is kulturált volt, de hát mégiscsak lakótelep. Engem ez sose zavart, mert nem ennek alapján határoztam meg magam.
Sose értettem ezeket a felosztásokat, hogy népi-urbánus, hájlender-pestiproli stb., mindig úgy éreztem, hogy outsider vagyok (vagyunk), és egyetlen olyan kategória sincs, amibe beleillenék. A sima proliknál magasabb iskolázottsággal és havi jövedelemmel rendelkeztünk, de nem tartoztunk sem a klasszikus értelmiségiek, sem a gazdasági elit tagjai közé. (Azóta változott a helyzet, mert a szüleim elköltöztek egy ún. jó környékre, viszont a bevételeik számottevően csökkentek.)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 15:07:33

@Midbár:

Egyetértek! Rendezett környék, nagyokat lehet sétálni, és ha kell, 20 perc alatt benn vagy a városban.

k_chris 2009.05.21. 15:21:21

@semota: "Azóta változott a helyzet, mert a szüleim elköltöztek egy ún. jó környékre, viszont a bevételeik számottevően csökkentek." Akkor nekik is jó húzás az ingatlanadó bevezetése.. Tipikusan az a réteg akiket ezzel "meg akarnak fogni".

másik: zenét hangosan mobilon hallgatni - ez az amivel először tavaly ősszel találkoztam először élőben - nem is gondoltam hogy ilyen létezik... mint régen a zsebrádió :).

Nem véletlenül írja minden szociológia leírja hogy a születés predesztinál, és a társadalmi mobilitás Magyarországon kb. a nullával egyenlő.

Balance Of Power 2009.05.21. 15:27:26

@semota: Haaat, azert oda is szuletni kell, ill. kell egy bizonyos jolszitualtsagi szint. Gondolj bele, ott is az elit lakott haboru elott es utan is. Amugy szeretem a kornyeket, zsenialis emlektablak vannak - ki emlektabla-buzi itt rajtam kivul?

Balance Of Power 2009.05.21. 15:28:16

@k_chris: Ugyan, semota nevere irjak, aztan szivjon o ;))))

zsebkés 2009.05.21. 16:07:55

@semota:
stimmel, az én családom is hasonló. küszkdöm is indentitászavarral.

@k_chris:
már hogyne lenne mobilitás! könnyű lecsúszni. ;)

k_chris 2009.05.21. 16:23:22

@zsebkés: ja, bocs tényleg ez igaz! :)

Alfredd 2009.05.21. 16:27:24

Jó nagyon a poszt! Mivel én is érintett vagyok a témában (XII. kerületben lakom és az általánost is itt végeztem), különösen tetszik. Úgy nagyjából fedi a valóságot is.
Bár annó 10-12 éve még a horrordrága deszkás cuccok voltak divatban ( a pesti prolidiszkósokat a negyvenezres báffálóval különösen lenéztük), télen meg Martens bakancs.

Ja és a középsulit már Újpesten csináltam, alap, hogy azzal cinkeltek, hogy én vagyok az elkényeztetett budai úrifiú, meg a budai elit... :D (Alkotás út Déli pályaudvarra néző szobákkal tényleg a luxus netovábbja :P )

onemen 2009.05.21. 16:39:28

Azért nem teljesen valós ez a kép.
Én is 2keri vagyok de ezt az "inges" típust én se szeretem. Mondjuk én pont nem a hegyen lakom meg nem móric vt hanem pesti középsuli. de pl móriczban ismerek pár embert és ott tényleg van ilyen, bér az alternatívság nem nagyon jellemző...

Balance Of Power 2009.05.21. 16:53:55

@Alfredd: Tulajdonkepp mi a turoert kell Ujpestre menni kozepiskolaba? Az a vilag vege bazze. (Mondom ezt en, aki Kobanyan jartam gimibe.)

Nekroteka 2009.05.21. 17:21:26

@RosehillResident:

Azért neked is van arcod. Gratulálok, ha Rózsadombon/Svábhgyen laksz, biztos kurvajó neked, de azért ne gondold, hogy csak ott laknak olyanok, akiknek telik nyaralóra meg sokkocsira. Ha pedig a 11. kerület szerinted gettó, akkor légy szíves gurulj át a nyári autóddal Sasad-Sashegy környékére, nekem a gettó fogalom egy kicsit mást jelent...

Persze vigyázz, nehogy útközben valami _gengszterek kirángassanak a kocsidból meg fegyvert fogjanak rád, gyakorta megesik ^^

P.S. Szerintem aki a "csajom" szót érdemben használni próbálja, az sikeres ember nem lehet ^^

norma jean 2009.05.21. 20:57:59

Én városmajoros vagyok és nem milliomos.Sem sznob,attól még,hogy budai. Ez a szöveg a polgári családokról szól,fölösleges iróniával.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 22:42:20

Bevallom, én azt se nagyon értem, hogy mik ezek a "BKV szar, autó jó" szólamok. Nekem az a tapasztalatom, hogy hétköznap tömegközlekedéssel szinte mindig gyorsabb a közlekedés, mint kocsival, főleg a városközpontban. Lehet, hogy a kocsivaljárásnak nagyobb a társadalmi presztízse vagy mije, de attól még szar fél órákat ülni a dugóban, tudván, hogy a kisebb presztízsű metróval bezzeg tíz perc alatt oda lehetett volna érni.

k_chris 2009.05.21. 23:35:35

@semota: teljesen igazad van. plusz: mindenki költözik ki az agglomerációba aztán onnan is órákat tölt bekocsikázással, ha akármit akar intézni. OK kell a jó levegő meg minden de ez túlzás.. mi anno 90es években (akkor a mostani 2/a kerületnek közel sem volt akkora ára + presztizse mint most) családi kupaktanácsot tartottunk aztán a döntés az lett h maradunk Törökvészen. hűvösvölgyi út minden nap bedugul kocsival plusz BKV is előbb busz a hűvösvölgyig (mondjuk 15-20 perc) aztán villinger moszkváig (15 perc) legalább fél óra (inkább 40 perc) és akkor az ember még csak a Moszkván van..

egyszer pólusnál dolgoztam éjszakába nyúlóan, és hazavittek, REKORD: háztól házig kocsival kb 20-25 perc :).

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 23:40:27

@k_chris:

Szentendréről HÉV-vel már 50 perc alatt bent vagy a Moszkván, és az az 5 perc különbség annyira nem szignifikáns.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.21. 23:50:51

@k_chris:

a busz meg a villamos az tényleg szívás, a metró és a HÉV viszont tök gyors.

RoFä 2009.05.22. 03:41:10

@semota:
Jobb lenne kombinalni a dolgokat, csak ahhoz szervezni is kellene a kozlekedest. Megoldani a parkolast. Es hogy ott is maradjon a leparkolt auto, meg benne a radio.

+ kerekpar es/vagy robogo, ha lenne kulturaja. Szerencsere feljovoben.

Azert a hegyen lakni 16-18 evesen nem lehetett akkora kiralysag, en szepen hazamentem a 11-be prolitelepre ejszakaival, a span meg gyalogolt a Szendroig mert taxira azert nem kapott :D

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.22. 10:06:42

@Nekroteka:
Nem veszed észre, hogy csak szivat? Ilyen tökéletes sztereotípia megfelelés nincs:) Már a neve is provokáció

jeepy 2009.05.22. 10:11:58

Én is a hegyen nőttem fel, de a Budenzba jártam. Az alapítványi! :-) Viszont van két diplomám és nincs piercingem. Az viszont igaz, hogy a pestieket tényleg nem értjük: ők tényleg nem akarnak Budán lakni??? :-)

Nekroteka 2009.05.22. 11:59:36

@Pete Gorilla:
Hát remélem, bár én már semmin nem lepődök meg :D

jeepy 2009.05.22. 12:03:40

@RoFä: az egyik barátom Hidegkúton lakik. A Moszkváról elgyalogoltunk Pasarétig, ott laktam én, ő meg onnan hazafutott Hidegkútra. De egyszer sem jutott eszünkbe az, hogy "bárcsak felülhetnénk a metróra és leszállnánk a Blahán" :-)

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.22. 12:07:56

@jeepy:

:) én tényleg nem akarok, mert szar a közlekedés, és messze vannak a fontos dolgok. nincs az a pénz, hogy én fél óránál többet utazzak reggelenként bárhova is.

jeepy 2009.05.22. 12:57:13

@semota: a fontos dolgok relatívak. Nekem például fontos a Rekettyés Büfé a Hármashatár-hegyen. Meg az Eurocenter :) Vagy a Rózsakert :)) Én a VIII. kerületben célzottan (tehát nem átutazóban) életemben először 18 vagy 19 évesen voltam, mert be kellett mennünk nyelvvizsgára jelentkezni a Rigó utcába. Ezt az érvet egyébként sokat hallottam mástól is, mert mondjuk mondták, hogy "úúúúúúúúúúúristeeen, de messze van innen az Árkád!!!" Én meg néztem rájuk nagy kerek szemekkel, hogy hát tejet meg kenyeret a sarkon is kapni :-)

Balance Of Power 2009.05.22. 13:44:12

@semota: Miert? A 4/6-ossal nagyon vicces a dugo mellett haladni. Integethetsz az autosoknak es tudod, hogy te mar reg a celodhoz ersz, mire ok meg mindig itt rohadnak majd. 30 fokban plane jo erzes, he-he.

Dr. No 2009.05.22. 14:33:17

Ilyen inges csókák próbáltak egyszer-egyszer üzleti érdekből kifolyólag rám ijeszteni (mert nem olyen ártalmatlanok persze, amilyennek próbálják magukat mutatni egyébként), de a saját szarukat ették a végén.

_Budabitch_ (törölt) 2009.05.22. 17:40:37

Igenigenigen! A régi polgári szekcióhoz hadd tegyek hozzá pár saját gyűjtésűt.

1. A villa - már nem ott laknak, hanem egy bazinagy, de ingatlanadó alatti lakásban, de a VILLA az a övék volt, mielőtt államosították volna. Néhányan a régi villa egy kis lakásában maradhattak persze, őket nagy tisztelet övezi, szívesen járnak hozzájuk zsúrra.
2. Margit körút - sosem hívták Mártírok útjának, úgy csak a prolik hívták. Mindig Margit körút volt.
3. Széll Kálmán tér!!!!!! (Aki nem tudja, hol van, nem budai polgár)
4. Prolizás otthon. Proli: munkásszármazású, nem értelmiségi, angyalföldi
5. Finom, udvarias zsidózás, otthon, szűk családi, esetleg baráti körben, pl.: "Milyen kellemes, finom ember az a ...., nem is gondolná az ember, hogy zsidó."
6. Háztartási alkalmazott. Minden budai polgári családnak van, mert kell. Katinak, Margitnak vagy Ilonkának hívják, 50 fölötti, lehetőleg falusi származású. Soha nem beszélnek róla úgy, hogy a cseléd, vagy a takarítónő mindig a keresztnevén emlegetik. Katika/Margit/Ilonka lusta, elhízott takesznő, koszt hagy mindenhol, de a rendes budai polgári család nem veszi észre - mindenki rövidlátó.
7. Kötelező elemek: zsúr, zongora a nappaliban (a villából), koszos, elfeketedett festmények a falon (sikerült megmenteni), több tonnányi ezüst eszcájg (az ostrom alatt majdnem elcserélték krumplira, aztán mégsem, mert a dédnagymama öröksége), "new money" csendes utálata (prolik!)
8. Kölykök egyházi iskolába járnak, vagy menő gimibe, de azért külföldön is tanulhatnak nyelveket (a család fele lelépett 56-ban). Gimnázium, egyetem kötelező, az elkallódott családtagokra "az a szegény Lóri/Elemér/Magdi/Laci/Tivadar" hivatkozás kötelező.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.22. 19:31:26

@jeepy:

az egyetem például egy fontos dolog. (eddig tanultam ott, a jövőben pedig a munkahelyem lesz.)
szerintem nagyon nem mindegy, hogy egy nyolckor kezdődő
fontos dolog az is, hogy ha pl. késő éjjelig partizódok valami belvárosi szórakozóhelyen, akkor ne legyen gáz, ha elmegy az utolsó metró/busz, hanem normálisan haza tudjak jutni valami éjszakaival, és ne kelljen órákig kutyagolni valami eldugott helyen. de nekem pl. olyan dolgok is fontosak, hogy legyen a közelben egy nagy és jól felszerelt könyvtár, legyen piac, ahol úgy be lehet vásárolni, hogy nem szakad le a karom, amíg hazaviszem a cuccokat stb.

Danis 2009.05.23. 18:13:58

Én még hozzátenném a fiatal fiúknál a legóember/kazal sérót.

Koczkamacs · http://vaterart.blog.hu 2009.05.24. 01:31:24

Nem tudom, fentebb kitért-e már rá valaki, hogy vidékről teljesen mindegy, hogy vki budai vagy pesti, ha a címében szerepel, h "Budapest", onnantól "pesti". Nem tudatlanság miatt, hanem ez kb. olyasmi, mint a "kis hazánk fővárosában élőknek" az, h vki vidéki. Vidékit használják szinonímaként a parasztra és nagyrészt ő sem tudja, hogy az olyan jelentéktelen városok, mint mondjuk Szécsény, egyáltalán országhatáron belül vannnak-e még. Valamint a "vidék" felölel mindent, Szeged az már majdnem Debrecen, Debrecen pedig Nyíregyháza, de gyakorlatilag nem fontos, mert vidék. Kivétel persze a Balaton, mert ott érdemes nyaralni, akár télen is jó oda leautózni, kiszakadni kicsit a főváros zajából.:) Vagy lemenni Szegedre enni egy jó halászlevet, hiszen az nyilván sokkal autentikusabb.. Vagy Miskolcon kocsonyázni, Egerben borozni. Természetesen sehol nem mélyhűtött sűrítményből van a halászlé, a kocsonya is mintha finomabb lenne, a 300Ft/l bor pedig teljesen biztos, hogy szőlő, hiszen vidéken az emberek szinte ingyen dolgoznak, így is megéri. Imádom a bennszülött bp-i azon megjegyzését, hogy "én nagyon szeretlek titeket, vidékieket, mert olyan... természetesek vagytok". Ezzel "egy kalap alá" kerültünk 2 pécsi lánnyal, akik 180 km-re laknak tőlünk. Persze ő fennakad azon a pár km-en.
Ezzel azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ez a Buda-Pest kérdés leginkább a budaiaknak fontos... Hm, lehetne egy poszt "a modoros fővárosi vidékre látogat" címmel, ráadásul ez nemtől független. Vagy külön kellene arról, hogy a budai látogat vidékre vagy a pesti?:))

jeepy 2009.05.24. 03:29:28

@Koczkamacs: Én nem hiszem, hogy egy kalap alá vennénk a vidékieket. Legalábbis mi budaiak biztosan nem :))) Cak vicceltem. A pestiek sem hiszem, hogy egyöntetűen úgy gondolkoznának a fővároson kívül élőkről, mint gumicsizmás, hónuk alatt szopós malaccal kórincáló, bajusz alatt sercintő, ízesen, ám erős tájszólással beszélő, de - a te szavaiddal élve - igen természetesen viselkedő emberek tömegéről. Ha mégis van ilyen, akkor a nevükben is: bocs! Az pedig, hogy valakit vidékinek titulálunk, nem megkülönböztetés, csak mivel Magyarország kicsi, ezért mindössze egyetlen helyre koncentrálódik szinte minden, és ez a főváros. Ami ezen kívül van, az a vidék. Megintcsak mondom: nem pejoratív értelemben. Vidéken vannak falvak, települések, városok és "vidéki nagyvárosok". A Buda vs Pest kérdés egyébként sok ismerősömnek fontos, akik vidékről kerültek a fővárosba, és néhány év után már ők is megkülönböztetik a két városrészt. Ki így, ki úgy.

Koczkamacs · http://vaterart.blog.hu 2009.05.24. 12:47:55

@jeepy: Örülök a nézőpontodnak, komolyan!:) Remélem, még sokan gondolják így! További kellemes hétvégét, a malacok is üdvözölnek és örülnek, hogy nincsenek hónok alá képzelve.:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.24. 13:25:06

@Koczkamacs: ezt a fajta véleményt már mások is közzétették itt: "Budapest az Pest és kész, a kerület nem érdekel", majd ők is megmagyarázták, hogy teljesen jogosan látják így.

Vidéki = (több jelentése mellett) az ország fővároson kívüli része, minden rosszalló felhang nélkül, az Értelmező Kéziszótár is alátámasztja.

Én inkább a "nembudapestiek" irányából érzem gyakran az agresszív sértődöttséget, már leparasztozzák magukat, mielőtt bárki szólna rájuk egy rossz szót.

Nem hiszem, hogy itt a fővárosban bárki egy kalap alá venné a sopronit a szegedivel, az orosházit a fehérgyarmatival.

Koczkamacs · http://vaterart.blog.hu 2009.05.24. 15:52:12

@Modor Tibi: Budapest egy darab város. Hát nem igaz, h az 1873 óta eltelt 136 év alatt sem sikerült feldolgozni az érintett városrészek lakóinak, hogy bizony egy ország tekint egy egységként Budapestre. Ja, hogy a budapestieknek ez téma, hogy Buda vagy Pest? A ti dolgotok, hátha segít feldolgozni a Pestre(Budára) születés traumáját, hogy sokat beszéltek róla.:)

"Nem hiszem, hogy itt a fővárosban bárki egy kalap alá venné a sopronit a szegedivel, az orosházit a fehérgyarmatival. "

Igen, bizonyára az összes fővárosi lakos teljesen jól tájékozott a témában.:) Tibikééém, nem az összes ottaniról beszéltem, mikor leírtam negatív tapasztalatomat, hanem "megtörtént eseten alapult" és nem hinném, hogy egyedül van ezzel a véleményével "az a bizonyos leányzó". Mint ahogy vidéken is vannak, akik kínosan ügyelnek budapesti barátaik pontos lakcíme alapján történő emlegetésükre. A két csoport tagjainak száma talán megegyezik.:)

Amúgy szeretem a Modorost, bár többnyire csak olvasom és nem kommentelek, mert egyet értek veletek, most kivételesen nem. Jófejnek tartalak Téged is és Nyelvész Józsi "cimborádat" is, de most költözzek Budára, hogy átérezzem ennek a 100 éves szócsatának a kínjait?:(

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.05.24. 16:07:31

@Koczkamacs: Budapest szerintem egy mesterségesen összetákolt valami ez főleg az 1950-ben hozzácsatolt peremkerületeken érződik a mai napig (Újpest, Csepel, Budafok, Békásmegyer, Rákos...).
Mivel egy nagyobb kerületben annyi itt a lakos, mint a legnagyobb vidéki városokban, szerintem természetes jelenség Bp-en belül is a lokálpatriotizmus.

Szerintem a budapestiek nagy része azért is vágja jobban a különbségeket a vidékiek között, mert ő is csak 2-3-adgenerációs fővárosi, köztük én is. Aki meg követi a focit, az nehogymá' ne tudjon a hurkások-tirpákok-mákosiak közötti ellentétekről! :D

Megtörtént eset van itt is bőven, a saját (alföldi) rokonaim folyton elmondják nekem, hogy miért annyira szar dolog Bp-en lakni, csak én nem tudok róla :-)) az erdélyiek folyton arra panaszkodnak, hogy mindenhol lerománozzák őket, de én nem ismerek olyat a környezetemben, aki ilyet tenne.

RoFä 2009.05.25. 06:06:52

@_Budabitch_:

Tupontos... Mondjuk ettol meg lehet jo fej a gyerek.

RoFä 2009.05.25. 06:14:28

@Koczkamacs:
Nem tudom, azert az elegge alap, hogy ha ismerek valakit, akkor pontosan tudom, melyik varosbol valo. Nagykozsegbol. Faluol. (Esetleg voltam is nala?)
Mondjuk tovabbmegyek, a felsozsolcai haveromra nem mondom, hogy miskolci, es a hajduszoboszloi sem debreceni. De hat te tudod.

Ez a videk-bp szembenallas, az ezen valo rugozas amugy tok modoros... es mindket reszrol eleg primko dolog. Altalaban olyanoknak jut eszebe, akik mindenaron duhongeni akarnak valamin egy joizut.

RoFä 2009.05.25. 06:16:31

Tibor / Jozsi, ha mar temanal vagyunk, meg egyebkent is eros a german vonal a blogban... Lehetne esetleg egy posztot a modoros svab falurol? Eros anyag!

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.25. 08:02:43

@RoFä:

"Ez a videk-bp szembenallas, az ezen valo rugozas amugy tok modoros... es mindket reszrol eleg primko dolog."

Én úgy tapasztalom, hogy ez főként a vidékieknek okoz problémát. Emlékeim szerint se én, sem a közeli ismerőseim nem szóltak még be senkinek azért, mert nem sokadik generációs pesti. Viszont van az ún. Komplexusos Vidéki, akit valamiért zavar a saját vidékisége, vagy alacsonyabb rendűnek érzi magát a pestieknél, és ezért már jó előre meggyanúsít vele, hogy "lenézem".

Bár azt hiszem, hogy ez nem vidékispecifikus, hanem van az embereknek egy ilyen Komplexusos Alcsoportja, akik a többi ember minden cselekedetéből a "lenézést" és a "beképzeltséget" olvassák ki.

kücsük 2009.05.25. 09:16:44

Sziasztok!

Érdekes volt olvasgatni a véleményeket. Én úgymond vidékiként vagyogatok és ez egyáltalán nem zavar.
A nagyszüleim Soroksáron laktak, az aztán peremnek minősül, gondolom én :)

Engem is Budára vetett aztán az élet, két és fél évet éltem a XI.ben, először a Bartók B. úton, aztán kint Kelenföldön és mondhatom, a kelenföldi lét tetszett. Az utolsó házsorban laktunk, ahol kezdődött az erdő. Nekem nem okozott gondot betömegközlekedni :) úgymond a városba, ahol mozi, színház, miegyéb van.

Az alattunk lévő kis boltban megkérdezték a Bartókon, hogy vidéki vagyok-e, mert mindig köszönök és szép napot kívánok. Hehe :)
Kelenföldön mindenki így köszönt, legalábbis ahol laktam, mintha egy kis falu lenne.

Mindenesetre, nagyon örülök, hogy csak annyit éltem ott és visszaköltöztem Szfvárra, mert szeretek itt lakni. Amúgymeg, mindenhol vannak bunkó emberek, másokat lenézők, nem kizárólag Budán laknak gázos elemek.

Szép napot! :)))

Téglagyári Megálló 2009.05.25. 09:24:24

@Modor Tibi:

Kosztolányinak van egy novellája a fővárosba érkező vidéki fiatalemberről, az pontosan leírja, miről van szó. Itt mindenki olyan magabiztos - máshol ez nem feltétlenül divat.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.05.25. 09:35:22

@Téglagyári Megálló:

az nem baj, ha valaki nem magabiztos. az a baj, hogyha annyira nem biztos magában, hogy emiatt frusztrálttá és támadóvá válik.

cd-r 2009.05.25. 11:08:00

@semota: aki még nem élt meg kisebbségi komplexust bizonyos szituációkban, azzal szerintem komoly ön(túl)értékelési gondok vannak
persze ennek az ellentéte is kóros, amit te említesz

IndaMuncher 2009.05.25. 16:19:35

@kücsük: Most komolyan nem értem mit lehet Székesfehérváron szeretni. Egy dögunalmas város, én Nyíregyházáról voltam kénytelen Szfv-ra költözni, de hatalmasat csalódtam benne.

Balance Of Power 2009.05.26. 11:36:06

@semota: Ja, ez a komplexus dolog szerintem is stimmel. Mondjuk az ezzel kapcsolatos viccelodes nehezen viselese is ebbe a kategoriaba tartozik szerintem.

loláb 2009.05.28. 13:33:22

Amikor pestiektől a budai felsőbbrendűségről, meg a szar tömegközlekedésről olvasok, mindig eszembe jut a mese a savanyú szőlővel.

Kelta · http://vakerda.blog.hu 2009.05.28. 23:56:15

Régebben öcsémmel mindig azt próbálgattuk Simcity 4-ben, hogy ha van egy jó nagy városunk, egy nagy heggyel, akkor végre majdcsak odaköltöznek a gazdagok, mármint a hegyre. De nem. Csak pudvás kis putrik voltak mindig.
Ja, a Frank Lloyd Wright-féle városmodell is bebukott. :)

kardinálispinty 2009.05.29. 09:17:28

@Modor Tibi: Az lehet, hogy nem veszik a budapestiek egy kalap alá a szegedit a szombathelyivel, de gondoljuk végig: az inotai nem várpalotai lesz mindenkinek, aki nem helyi lakos? a hirdi meg pécsi? én tudom, hogy egy-egy kerület lakosságszáma nagyobb, mint mondjuk egy komplett város, de ettől még annak, aki nem ott él, nem jár gyakran Budapesten, a főváros egy darab város, aminek a nevét kényelmi okokból rövidíti. A Pest megér egy estet, amit közösen gyűlölünk, gondolom az egész városra vonatkozó dal, ugye? a Futapesten indulhatnak óbudaiak? a pesti vicc művelői közül élt-dolgozott néhány budán?

Ez tényleg ennyire egyszerű, sem hátsó szándék, sem frusztráltság, sem megelőlegezett lenézés nincs benne, egyszerűsítés, szóbeli gyorsírás, ennyi.

G_P 2009.05.30. 18:27:37

Én pesti vagyok, az íráson jót derültem, az viszont szánalmas, hogy egyesek azt gondolják, itt Pesten mindenki paraszt.

Igen, itt mindenki a mónika showban cirkuszol, havi 20 ezerből él, gyakori a tömeges járvány a fertőzött ivőviz miatt, nincsenek lebetonozva az utak, és égő hordók mellett melegednek az emberek esténként. EGÉSZ PESTEN. IGEN, GRATULA.

Jómagam is szar ember vagyok, mert Pesten merészelek lakni. Az nem érdekes, hogy szüleim értelmiségiek, én magam adok a társaságomra és az öltözködésemre; attól még egy büdös senkiházi paraszt leszek örökké.

A XVI-XVII-XVIII. kerületekben nincsenek szép családi házas részek, az is gettó ugyebár.

Pestet egy kalap alá kell venni, hiszen a Lehel tér tök ugyanaz, mint Mátyásföld. Újpalota és Wekerle közt sincs különbség.

Tényleg csak gratulálni tudok annak, aki úgy gondolja 2009ben is, hogy Buda=felsőbbrendűség. Szánalmas, és kizárólag a jellegzetesen magyar, ellenséges mentalitásból táplálkozik ez; számos más fővárost is folyó választ el, mégsem ugranak egymásnak az emberek.

üdv: egy kolerás, szipus, AIDS-es 16. kerületi szaralak

negeev 2009.05.31. 02:18:12

Nagyvonalakban illik rám a leírás. A barátaim is ebből a körből kerülnek ki elsősorban. Azt, azonban el kell mondanom, hogy sohasem volt téma a pestiek vagy vidékiek lenézése. Még utalás szintjén sem. Mi elsősorban a saját kis témáinkkal foglalkozunk, amibe nem tartozik bele, hogy kibeszéljük a másfele lakókat. Bulizunk, tanulunk, utazunk. Nem érdekelnek igazán minket a máshol élők. Se negatív, sem pozitív értelemben.

negeev 2009.05.31. 02:22:36

Persze, a szociális érzékenység megvan a legtöbb családnál. Azért érzéketlennek nem kell gondolni minket! :)

kerületi28 2009.06.02. 01:05:04

remek írás, de a felsorolt gimnáziumok közé még felsorolnám:Baár-Madas, SEK, Budenz.

kerületi28 2009.06.02. 01:16:06

jah, én a 8.kerületben lakom.
szarfaszú budaiak!:)

Mike36 2009.06.15. 04:05:18

mondjuk én nem lakom a hegyen, csak szimplán Budán, és azt gondolom hogy a pestiek mind bugrisok
és rühellem ha lepestiznek a vidékiek

anyamadár · http://atmenetiallapot.freeblog.hu/ 2009.06.15. 06:57:29

A Terézvárosban nőttem fel, ahogy apám is - ugyanabban a házban. Ismerem a környéket mint a tenyeremet, az utcában lakókkal köszöngetünk egymásnak és bár sok a friss "betelepülő" egy idő után ők is köszöngetnek az utcán gyakran előforduló alakoknak, a közterületes (utcaseprő) P-nek aki a sarkon szokott zsemlézgetni a cimboráival ebédszünetben, a macskás néninek, J-nak aki mindig ugyanakkor sétáltatja a kutyáit.

Nah a lényege annak amit mondanék - Buda nekem még harminc év Pestenélés után is idegen város. :)

insect02 · http://autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/363-ferrari 2009.10.05. 19:23:22

remek cikk... azt azért hozzátenném, hogy ezek a budai suttyók igen nagy számban a gimnázium elvégzése és az első bmwjük bejáratása után általában 4-5 évet simán elcsesznek az életükből hajnalig tartó trance/electro (régebben break és dnb) partyk látogatásával és heti átlag 4-5 "bogyó" - extasy elfogyasztásával. sajnos sok ilyet ismerek...

ivrilider 2010.01.20. 12:01:05

@szépmező: Oltvány ároki vagy, vagy merrefelé? A sasadiak szerintem még a Moszkvára járnak...

hegyilany 2010.03.04. 13:19:14

@anyamadár: Lassan tíz éve Bp-n élő vidékiként azért olyan sok különbséget nem látok a kerületek otthonossága között, pedig végiglaktam a várost. Az tény, hogy a 22-es buszon előbb átadják a helyet egy idősnek, mint a 25-ösön, de Zuglóban éppúgy köszönnek egymásnak egy idő után a lakók/boltosok/trafikosok, mint a Kiskörúton, a Naphegyen, Pestújhelyen és a Vizivárosban.

Amúgy meg tényleg Újlipótváros a király hely, elfelejtettétek említeni a Margitsziget közelségét és a dunai szelet. :)

igorka10 2010.07.12. 18:34:33

Sziasztok, hű olvasója vagyok a blognak, mindíg nagyon tetszenek a postok (kommentek kevésbé :)! Én valahogy mindíg próbálom objektíven olvasni bármely cikket/postot, mert ezt (szerintem) CSAK így lehet élvezni a szó szoros értelmében. Egyetértek a budai sznobizmussal/újgazdag szülők csemetéinek nagyképűségével, mert benne élek. Agglomerációban lakom Buda mellett: Budaörsön, és tanulni és a délutáni időmet tölteni egyaránt Budára járok, szórakozás téren viszont Pestet preferálom jobban, és észrevehető mindenképp a leírtak valóságtartalma csak itt túlzásokkal van tarkítva de teljesen jelenvan (saját tapasztalat szerint). Engem viszont egy valami zavar: engem levidékiez kb 10ből 9 budapesti (igen budai és pesti egyaránt ezt így értettem)..., pedig a város ahol élek Buda közvetlen szomszédságában található kisvárosi légkör a Móricz/Moszkva tér 30-40perc BKV-val, autóval forgalomtól függően 15-50perc!

prukker 2010.09.14. 14:29:14

Az biztos, a posztot követő hozzászólások igazzá tették magát a posztot, gratula a szerzőnek:)
Sosem értettem, hogy a magukat "budainak"(én is majdhogynem az vagyok)tartók miért ostobák annyira, hogy 5-6 szoros árat fizetnek azért, hogy láthassák hol élnek az általuk lenézett pestiek:)
Azt sem értettem, a pseudo budaiak miért lelkesek annyira a budaiságukért, pedig egy 50 es években épített 3-4 emeletes kockaházban laknak. Igaz, hogy kicsi, szűk, áthallatszik, de legalább budán van:)
A budaiak azt hiszik, ők az elit, pedig nem:) Azok kicsit távolabb laknak, mondjuk Nagykovácsiban, Budakeszin, Telkiben, stb.
Az itt élőknek volt pénzük megvenni a telket és volt pénzük építeni rá egy normálisan élhető házat, mert elegük volt a pártállam(mindegy melyik) seggét nyaló kultúrálatlan, felkapaszkodott sznobokból, akiknek a gyerekei bandáztak a Mokkán:)

Riz Ottó 2011.09.05. 23:31:39

@hegyilany: Hát nem tudom, én itt élek Újlipótvárosban (remélem, már nem sokáig), tömény kutyaszar az egész.

évuska 2011.09.06. 21:50:48

Mi is régóta, többgenerációsan budaiak, bár eredetileg szegények vagyunk (hogy a háború után ki hová került, mibe csöppent, az nem annyira függött a társadalmi és vagyoni helyzettől). A bátyám nem átallja hangoztatni, hogy le kellene zárni a hidakat, hogy a pesti prolik ne tudjanak átjönni. Hogy mire mondta Márai, hogy Budán lakni világnézet, azt itt a Svábhegyen értettem meg, elnézve a házakat és a történetüket.

mathe.aron 2012.09.06. 07:55:43

Egész jó, bár a helyzet ennél vadabb. Tizenévesen füvezés, később gyorsazás, kólázás. Egyetem előtt / helyett lébec. Goapartikon megmártózás. Vitorlázás. Balatonfüreden a sunsetben (amig volt) most meg a kokomóban mozgás. balatoni nyaraló kötelező!
szórakozás a miniatűrben. utazás sokszor sokfelé. jobboldaliság ellenére a politika alapvetően gyanús, néptánc, kapolcs gyanús, tájékozódási pont balatonsound, ozora (régebben), sziget.
gellérthegyiek részben idetartoznak, de azért nekik jutott a délbudai ethoszból is.

a görög faluban füreden csak azért esik vissza az arányúk mert helyettük megjelentek az őket görcsösen utánozni próbáló pesti félvilági arcok meg a kimosakodott veszprémi és ajkai prolik.
legközelebb róluk igazán írhatnál róluk!

murray 2015.08.07. 15:35:58

Kedves Tibor , írhatnál a budai népek egy "halmazáról" az "óbudai" lakosokról.
én óbuda hagyvidéken lakom (nem ide születtem) de miért mondjuk mi automatikusan hogy "óbudai"vagyok sima budai helyett? fura. öreges felfogás?
süti beállítások módosítása