Olvasói rovat - A teafogyasztókról

2009/04/19. - írta: Modor Tibi

Na, ha már a múltkor a gasztronómia felszínét is elkezdtük karcolgatni, akkor András kedves hobbimodoristának köszönhetően nem maradhatnak ki a teafogyasztók sem.

Sokan tudjuk, hogy a tea jó dolog, szépen párolog, és illatos az illata - de még a KFT együttes örökzöldjénél is lehet tartalmasabbat a nagyközönség elé tárni.

Erőt, egészséget, szeressük a rendőrséget!
 
Következzék egy rövid kis szösszenet a modoros teafogyasztásról. Előre is elnézést, ha csapongó leszek, de nem igazán vagyok a szavak embere.
 

A legtöbb ember számára tea finom, egészséges innivaló, ami hideg és meleg időben egyaránt jólesik. Vannak azonban, akik számára ez a nemes ital sokkal többet jelent – az elithez tartozást, a kifinomultságot jelképezi.
Viselkedésük hasonló a borszakértőkhöz (ami azt illeti, a két csoportnak elég nagy metszete lehet). Képesek a témáról hosszasan kifejteni a véleményüket mindenkinek, aki egyszerre készíti velük a teáját. Akár érdekel, akár nem, egy kiselőadás keretében megtanulod, mi a pontos metódusa a teakészítésnek.
A filteres teát elvből ellenzik, az azt fogyasztókat magukban megvetik, amúgy megpróbálják megtéríteni. A teába citromlevet öntőkre szánalommal vegyes sajnálkozással tekintenek – a tea csak tejjel (esetleg feketén) jó, erre a jó öreg angolok már rég rájöttek. Persze még a citromosok is jobbak, mint a teázó társadalom söpredéke, a jeges teát fogyasztók ("Hogy lehet meginni azt a teának csúfolt kőolajszármazékot!?").
Munkahelyen a mások által használt vízmelegítőt nagy ívben elkerülik, sajátot használnak (ha nincs, a mikró is jó). Képesek mindennap ugyanakkor, ugyanolyan vallásos szertartás keretében elkészíteni a teát. Ilyenkor a munka kiesik a kezükből, a határidő nem számít.
 
Egy rövid párbeszéd, ha valaki még nem tudná, miről beszélek:
 
- Mit keversz-kavarsz a bögrédben?
- Ne tudd meg, a húgomék most hozták nekem Indiából. Természetesen zöld tea, egy kis gyömbérrel. Hiába, a világnak azon a felén tudják, mi kell a szervezetnek.
- Jó neked! Én meg azt hittem, ceyloni teából nem lehet rosszat venni, hát ezzel jól behúztam. Túl sok bergamot van benne, és az nálam kizáró ok. Pedig amúgy volt egy citrusos beütése, ami tetszett volna. Viszont vettem gyümölcsteát, de igazit, amiben szárított gyümölcsök vannak. Mintha csak a fogaim között roppantottam volna szét egy barackot, isteni volt!
- Én nem vagyok oda a gyümölcsteákért, biztos azért, mert annyi rosszat hallani aromákról meg E-betűkről. Bár igaz, ami igaz, ezek inkább azokra a filteres izékre jellemzők, amiket teának csúfolnak..
- Ugorgyatok át a hétvégén a családdal, főzök neked belőle, majd meglátod, milyen jó. Persze ilyet a Tecsóban nem lehet kapni, de van egy kis bolt néhány utcára innen, ők tudják, mi a dörgés. Majd azt is megmutatom.
 
Lehetne még napestig folytatni, de ezt inkább a nyájas olvasóra bíznám, tegyék meg komment formájában. Köszönet két ismerősömnek, akik kiváló mintát nyújtottak.
 
Üdv.
András

Óriási, nagyon köszönjük a hozzáadott értéket. És nagyon értékelem, hogy még a formázás-hivatkozás is tökéletes volt.

Most már csak tényleg a kávés-mokkacsínós-melanzsos rétegről hiányzik valami :-)

-Az egész Brit Birodalom csésze teákra épült, és ha azt hiszed, hogy tea nélkül harcba indulok, akkor csúnyán tévedsz.

-Ja, azt nézd meg, mi lett belőle!

177 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CernaGeza 2009.04.19. 15:03:18

Én a múltkor vettem egy teatojást a százforintos-boltban, beleférek az etno-teás brancsba?

snuffi · http://mentolosmacska.sfblogs.net 2009.04.19. 15:10:12

Hm, én ugyanilyen párbeszédeket folytatok időnként, ha szóba jön a tea, de azért bármikor megiszom azt az ocsmány kőolajszármazékot. :) Mindkettő ízlik és egyiket sem vetem el, csak mert az elit/söpredék itala. :D Nem is tartom ezeket egyiknek sem. :)

zahor103 2009.04.19. 15:17:01

Teába citromot nyomni ugyanolyan paráznaság, mint borba kólát!

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.04.19. 15:20:23

A modoros teázó semmilyen aromás teát nem iszik, mert az fúj.
Én is nagyon szeretem a teát, de nem értem, mi a gond a citromlével? Csak azzal jó a tea szerintem, 1-2 kivételtől eltekintve:)

nadivereb 2009.04.19. 15:23:38

@bej Kutyej: A gyümölcstea citrommal jó, a zöldtea meg citrom nélkül. Szerintem.

snuffi · http://mentolosmacska.sfblogs.net 2009.04.19. 15:26:03

Ez a citrommal vagy anélkül kezdetű vita szerintem pontosan ugyanolyan, mint az, hogy sóval vagy anélkül. Felesleges vitázni :P Meggyőzni úgyse tudjátok egymást... ;P

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.04.19. 15:31:21

A tea csakis magában jó. A citrom az ízét veszi el, tejjel pedig egyenesen borzasztónak, szerintem.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.19. 15:35:17

Kedves széles látókörű barátaim!
Furcsának tűnhet, de vannak olyanok, akiknek az ízlelése lényegesen erőteljesebb és finomabb, mint az átlagé. Az ilyen nyelvvel rendelkezők valóban képesek kiérezni a legcsekélyebb aromamolekulákat egy bor, egy csoki, vagy egy tea ízéből. (Gyorsan megjegyezném, hogy bej Kutyatej nevű kedves olvasó megismerkedhetne az "aroma" szó teljes jelentésével.)
Persze sokan vannak, akik ezt divatból, felvágásból majmolják, úgy tesznek, mintha valami nagy szakértők lennének. Leszögezném, hogy jómagam egyik táborhoz sem tartozok, csak rohadt idegesítő ilyen modoros fikázásokat olvasni olyasvalamiről, amiről nincs igazán halvány gőze sem a postolónak.

Falke 2009.04.19. 15:36:17

Én azt tapasztalom, hogy aki megissza a gyümölcsteát, az már eleve nem teabuzi, mert azok csak feketét, csak tejjel. Az angolok egyébként hülyék és undorítóak. Ők a modornép. A Modornép.

drP 2009.04.19. 15:43:08

En csak fekete teat iszom, nagyon erosen (kave helyett). Az ilyen eros fekete tea szerintem csak tejjel finom, citrommal es magaban is nagyon keseru. Gyumolcsteabol csak nehany van, ami tejszinnel finom (tejjel szerintem a gyumolcstea nem jo) egyebkent citrommal. zoldteat nem szeretem, ha neha rafanyalodok, csak magaban. Imadom a teat, de szerintem nem vagyok teabuzi. Ugy iszom, ahogy nekem finom :-)
Egyebkent azt nem értem, hogy miert kell azt fikazni, aki "szakertokent" issza a teat (aki alszakerto azt meg talan), rengeteg fele van, es oriasi a kulonbseg tea es tea kozt. (es a tea kategoriaban lipton es tarsai nem tartoznak bele...) En sajnos nem ertek hozza, de szeretnek, es kostolgatok :-) .

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.04.19. 15:44:49

Komolyan ez a legalja, teabuzik. Egyszer voltam egy lánnyal teázni valami helyen a Nemzeti Múzeum mellett, na oda se többet a sálas sztk keretes cérnaharisnyás picsák közé, 769 féle tea, remek, ittam inkább egy sört:D Tea bazmeg az megfázásra jó mézzel azt csá. Az angolok meg valóba gusztustalanok

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.04.19. 15:46:39

@Before: az "aromás" kifejezést egyik ismerősöm szokta használni a mesterséges aromával ellátott teákra. Te meg megtanulhatnád leírni a nevem rendesen. Szerintem.:)

Kraszavcsik · http://godollokoli.blog.hu/ 2009.04.19. 15:47:24

@drP: Igen bazmeg a lipton nem tea akkor mi? Kóla te nyomorék? Igyad szakértőként csak az emberek 90% a nem kíváncsi arra, hogy te éppen milyen orgazmust élsz át a fekete teáddal a pofádban, jól felbasztam az agyam ezen is remekXD

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.19. 15:48:30

@bej Kutyej: bocs, elolvastam, illetve automatikusan kiegészítettem. Ettől viszont az aroma szó még mindig nem a mesterséges ízesítést jelenti elsősorban.

I am who I am 2009.04.19. 15:51:32

Azért a zöld teát, ha lehet, ne igyuk tejjel :)

drP 2009.04.19. 15:53:36

@Kraszavcsik:
na, megmutatkozott az IQ

bej Kutyej · http://uzsidoboz.freeblog.hu 2009.04.19. 15:54:09

@Before: tudom, de most meg eszembe jutott, hogy én úgy írtam le, mintha más is ismerné az illetőt, így nem írtam körül, hogy ő mire gondolt.:D Amúgy szerintem a posztban az általad leírt majmolós sznobokat akarták fikázni inkább.:)

cambridge.on 2009.04.19. 15:54:32

Dolgoztam egy angollal az egyik munkahelyemen,akinek természetesen nem hiányozhatott a az evés után egy csésze tea.Tejjel itta ,én meg állítottam ,hogy citrommal finom.A válasza az volt ,hogy barbár vagyok .Senki nem issza citrommal szerinte mert az bűn a tea íze ellen.Szerintem meg ,ki hogy szokta meg ,mert engem például a meleg tej szagával ki lehetne zavarni a világból! Van e valaki aki eldönti, a szőke vagy a barna lányok szebbek?
A tea ivás is ízlés és szokás dolga:Azért az tetszik ,hogy senkinek nem jutott eszébe a cukor mert az az igazi barbárság!

redriot77 2009.04.19. 16:10:14

@Szalo: "A válasza az volt ,hogy barbár vagyok .Senki nem issza citrommal szerinte mert az bűn a tea íze ellen."

Mindenki azt iszik ami jól esik neki, és tényleg gáz, mikor valaki attól hogy tejjel issza a fekete teát már kicsit úgy érzi, mintha lenne egy kastélya Angliában, komornyikkal, veterán Jaguarral a garázsban, néha rókavadászat néhány lord haverral stb.

csillagkutya7 2009.04.19. 16:25:14

én iszom így és iszom úgy....mert a világ ezen részén mi magyarok így szoktuk meg! talán ettől kevesebbek lennénk? nem , csak az ízlések mások....és egy paprikás csirke, paprika nélkül?
amúgy jó tejjel tényleg, de miért ez a mérvadó? mert az angolok így gondolják?
a tej is csak egy adalék anyag bele, éppúgy, mint a citrom...

jozicsenko 2009.04.19. 16:28:18

ha szigoruan cukor, tej, citrom nélkül iszom, akkor én mi vagyok?

semmilyen izesítőt nem tudok elviselni (kiv ha beteg vagyok, akkor jöhet a méz citrom kombo)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2009.04.19. 16:38:06

Elég az hozzá, hogy csakis eredeti hansa-shopban vásárolt szentpétervári kusmi-teát (type: samovar) vagyok hajlandó elfogyasztani.

nemezisazis 2009.04.19. 16:51:18

most ez a szar miről szól?

a sárgás hátterű szöveg az etalon vagy azt savazzuk? mert ha nem erőlködöm is bőven lehetne..

Dave_hu (törölt) 2009.04.19. 16:53:56

a kávésok mellé még az étcsokisok (belgázás) is jöhetnének, akiknek "szent meggyőződésük", hogy a 90%-os csoki tök egészséges, és nem hizlal.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.04.19. 16:58:36

Ha masokat teabuzikent nagyarccal lefikazni modoros, akkor a teabuzikat leteabuzizni is az, nem? :) Persze a fent megkomponalt parbeszed fikazhato, de hadd igya mindenki ugy a teat ahogy akarja. En regen szerettem citrommal, ugy igazabol limonade, illetve forralt jegestea :). Tejet ritkan rakok bele, ha tul keserure sikerult, vagy egyszeruen csak ugy van hozza kedvem. Megkoti a csersavat, elveszi a keseru iz egy reszet. Ehhez eleg egy teaskanalnyi. A kozelkeleten pedig egeszen tomenyre cukrozva isszak (arabok, torokok, beduinok). :)

Jegesteat koolaj helyett akar teabol is lehet csinalni otthon. Plusz pont jar erte, hogy nem termel az ember szemetet PET palack formajaban. (Bar lehet, hogy az elkeszites kozben tobb energiat pazarol, mint amibol a palack ujrahasznosithato lenne :) )

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2009.04.19. 17:01:58

Mi itt Kinaban, nem ismerjuk a filteres teat, es citromot sem facsarunk bele (a citromle meg orsszabb lenne eleve mesterseges szarsag) Viszont olyan teakat iszuk amit magyar barataink almukban sem lattak. Kulonbozo viragok szaritott darabjait tesszuk a forro vizbe, akar levendula vagy krizantem illetve ezt kombinaljik kiszaritott citrom szeletekkel... A zold tea annyira kommersz, hogy most arrol nem beszelnek, tea tojas se kell, csak ugy zsupsz bele a forrovizbe, nem kell nagyra nyitott pofaval inni es akkor nem nyeljuk le a leveleket...

oldalazó gnóm 2009.04.19. 17:08:50

@Chaoyang: Melyik városban vagy? :D A krizantémos szerintem förtelmes, a többit meg vedelem nyakló nélkül, és ugye yunnan-szerte köztudott, hogy a pu'er bizonyos válfajaitól be lehet állni :D Én mondjuk azért iszom, mert ízlik, a sznobok meg hadd verjék a vernivalót.

Mister47 2009.04.19. 17:16:14

Nagyon jó post, telitalálat! Egyetlen dolgot hiányoltam belőle, a teázók/kávézók erős háttértámogatásának megemlítését a modoros teázáshoz (modorosság support?), mikor kihoznak egy pohár forró vizet, egy fél citromot, meg egy marék füvet, ezzel is segítve a álstílusoskodást. Az ember pedig szépen nekiáll pancsolni vele a billegő asztalon, fröcsköl szanaszét a citrom, beleázik a szétszóródott teafű, undorító az egész, de mégis úgy érezhetjük, hogy „stílusosan teázunk”… Azt hiszem már nem kell sokáig várnunk és a modorosság megjelenik a gasztronómia más területein is, így hamarosan rántott szelet helyett kapunk egy darab nyers húst, zsemlemorzsát, tojást, lisztet, húskloffolót stb. és „ízlésünknek megfelelően” elkészíthetjük az ételt :-)

OMG 2009.04.19. 17:16:38

Azt tudjátok miért isszák az angolok a teát tejjel?
Nem igazán az íz fokozás az ok, inkább a történelem.
Pár száz évvel ezelőtt ezek a szegény, teakedvelő barátaink mérgezgették egymást, gondolom az okokat el tudjátok képzelni. A mérgezők hamar rájöttek, hogy a tea nagyon alkalmas erre a célra, mivel naponta többször is fogyasztotta minden magára valamit is adó honfitárs. Minden rendben is ment, a nemesek hullottak is mint a legyek. Azt, hogy pontosan ki nem tudom, de valaki rá jött, hogy a teához adott tej nem tud összekeveredni, az akkoriban kereskedelmi forgalomban lévő mérgekkel, könnyen kiszúrható volt. Mivel így az atyafiak között ez hamar elterjedt, így hamarosan, az egész nép így szürcsölte a kedvelt meleg italt. És az egész dolog egyszerűen így maradt.
Ha a tea kultúráról akarunk beszélgetni, érdemes szétnézni Ázsiában, pontosabban Kínában, ahol időszámításunk előtt 2700 körül, Sen-nung kínai császár véletlenül kitalálta magát a teát. Nem akartam túl okos lenni, csak a tea tejjel.. nah mindegy.

itt a link a tea kezdeteiről: www.terebess.hu/tea/snagy1.html

noirp 2009.04.19. 17:23:02

@rivendell: Tejet? hát nem is :) Jakvajjal igyuk, sósan, forrón. Ha jól tudom, még árpadara is jöhet hozzá.
:))))))

Parajpuding 2009.04.19. 17:24:14

A tea (szálas és fekete) tejjel az igazi. Citromlével, vagy netán a filteres inkább csak folyadék, bár részemről még az is jobb, mint a kávé. Sosem tudtam megérteni, hogy mi viszi rá az embert, hogy azt a förmedvényt megigya. Brrrr.

respecta /01 2009.04.19. 17:27:59

@zahor103:
Hoppá! Erre még nem is gondoltam...a citrom és a paráznaság. Ez nagyon tetszett! Bevállalom, mit tehetnék.

Abszolút ízlés, kultúra, szokás, stb. kérdése. Milyet és mivel.
Érdekesnek találnám egy angollal (leginkább egy japánnal) a beszélgetést e témában. Lehet, hogy hatással is lennének rám, mert kipróbálnám az ő tradícióik szerint - amit egyelőre elképzelni sem tudok .

respecta /01 2009.04.19. 17:31:18

@OMG:
Én pl. nem tudtam. Kösz az infót.

Charlie Brown 2009.04.19. 17:33:22

A sznobéria gyakran együtt jár modorossággal, ebből a szempontból a teasznobok fikarcnyival sem jobbak a borsznoboknál, és általában a magukat "puristának" tartó akármi-sznoboknál akik azt hiszik hogy az ő mesterségesen tanult ízlésük az egyedül üdvözítő. Az ilyeneket az különbözteti meg a valódi saját ízléssel bíró emberektől, hogy míg az előbbiek csupán helyén értékelik és lehetőség szerint élvezik a jobb minőséget, addig a sznobok egyenesen "nem képesek elviselni" az általuk alacsonyabbrendűnek tartott formákat (az imidzsük nem engedi). Az élelmiszersznob előszeretettel hivatkozik az átlagnál "kifinomultabb" ízlelési képességére, amit az átlagos, barbár pórnép úgy sem képes megérteni.
Az igazi sznob inkább éhen-szomjan marad, és a felsőbbrendűek fájdalmas arckifejezésével nélkülöz, de nem fogyaszt dogma-inkompatibilis terméket, mert ő "olyat nem vesz a szájába", jobb esetben csak fintorog és megjegyzéseket tesz.
Az élelmiszersznob célterméke mindig valamiféle magasztos dolog, és ezért rögtön kijavítja, ha "gyártmánynak", vagy "terméknek" nevezi valaki. Ennek megfelelően pl. egy igazi borsznobnak a bor nem "jó" vagy "finom" -hiszen azt bármilyen más alantas dologra is lehet mondani- hanem "szép".
Az igazi élelmiszersznob preferenciája a legritkábban ered valamiféle egyéni ízlésből, sokkal inkább az épp divatos, tanult recepteket követi. A sznob, aki ma csak és kizárólag 51,5 fokosan, tisztán képes lenyelni a kínai teát, undorodva öklendezne ugyanarra, ha előtte azt tanulta volna a többi kifinomulttól, hogy csak a Garzon a tea, és az is kizárólag híg fekáliával fogyasztható.

Magamban csak röhögök rajtuk, arra gondolva hogy az antikvitásban épp az ilyenek lettek volna a bort tisztán ivó "barbárok", és hogy milyen képet vágnának ha a teát kezdetektől, mondhatni alanyi jogon, nemzeti italként fogyasztó Tibet vajjal és sóval készült teáját kéne meginniuk.

kapujanincs (törölt) 2009.04.19. 17:33:27

minden reggel iszok egy közepesen erős fekete teát, tejjel. anélkül összehúzná a számat a csersav. megiszom a "menzás" citromosat is, gondolom mert gyerekkoromban megszoktam, de annak tényleg annyi köze van teához, mint a boroskólának a bikavérhez.. és tele vagyok itthon herbateákkal is, hársfavirág, citromfű stb... járok teaházba is, fehér teát pl. sosem iszok itthon. a filteres és a kimérős között annyi a különbség, mint a frissen őrölt feketebors és az előre csomagolt között. a teaínyenc nem feltétlenül teamajom.

feltételes reflex 2009.04.19. 17:34:31

hehe, igazi teabuzinak pedig illene tudni, hogy a keletiek szerint a 'jó öreg angolok ' fekete teájának bukéja igazából egy hajógyomorban megrohadt rakománynak köszönhető, 'azt' szerintük azóta is olyat isznak at five o' clock.

a legjobbak az ízesített lóhúgy-tea fanok.

meg még a teaházas szubkuttúra is megérne egy misét.

és én lapsang souchonggal fogom átvészelni, hogyha egyszer tényleg leszokom a cigiről :-)

poisonborz 2009.04.19. 17:35:22

Bárki étketési szokásait firtató posztra szánalommal vegyes sajnálkozással nézek.

feltételes reflex 2009.04.19. 17:36:23

@noirp:

jeee, ezt én azóta is kipróbálnám! :)

Freechild 2009.04.19. 17:37:35

Jázminos zöldtea citrommal és mézzel. Hidegen vagy melegen. Provinciális? Lehet.... Ha igy izlik...

feltételes reflex 2009.04.19. 17:38:07

@poisonborz:

megértem. és hol lehet ilyen posztokat fellelni?

Bangjohansen (törölt) 2009.04.19. 17:38:40

Na kedves posztoló, most aztán megmondtad. Ez telitalálat volt, hogy a teázási szokások alapján megmondod, hogy ki modoros.

Ez a blog már eddig is szánalmas volt, de most elérted a mélypontot. Vagy lesznek jobb témáid, vagy hagyd abba, de ezen a színvonalon ne folytasd tovább.

oldalazó gnóm 2009.04.19. 17:41:56

@noirp: az finom, ráadásul van benne annyi energia, hogy felért egy redbullal, nélküle nem másztunk volna akkora hegyet :D

ildubat 2009.04.19. 17:44:40

Mint mindig, most is a kommentelők kb. negyede nem fogta föl, hogy nem a magyar átlagtól eltérő teázási szokásokkal van a baj, hanem az ezzel való folyamatos műmájerkedéssel.

Én pl. a tej+méz kombinációt szeretem legjobban, de nem nézem le a citromos teát (csak a citrompótlósat), sem a jegesteákat, a zöldteát nem szeretem, a vöröset igen, de ami a legfontosabb, nem beszélek túl gyakran a témáról, és nem gyártok mögé ideológiát.

doszy 2009.04.19. 17:49:23

@Before: @drP: Lehet, hogy tévedek, de számomra ez a blog azokról szól, akiket az utolsó bekezdésetekben említetek.

Egyáltalán nem modoros dolog érteni a teához, borhoz. Nem modoros egy művészlélek vagy az, akit érdekel az ezotéria, mint ahogy az sem, aki Ákost, Váradi Roma Cafét vagy Mike Oldfieldet hallgat.
_Modoros dolog az, ha valaki ezeket csak azért teszi, mert szerinte ezt teszi az, aki ő lenni szeretne._

Nem kell megijedni vagy reklamálni, ha valaki egy posztban magára ismer. Attól még senki nem fog modorosanak tartani. Egy modoros emberre - kisebb-nagyobb mértékben - több (vagy minden :D) poszt érvényes.

Üdv.
András (aki a posztot írta)

CernaGeza 2009.04.19. 17:50:41

szerintem minden jellegzetes termékcsoport (tea, bor, autó, óra, hifi, stb) kitermeli az ilyen embereket.

"suzuki? miért nem vettél inkább autót?"
"filteres? miért nem inkább teát iszol?"
"tudod ez nem telefon. ez iphone"


szerintem ez nem modorosság csak sznobéria

gastro vazze 2009.04.19. 18:01:48

szeretem a kávét, meg a tejját is... úgy iszom, ahogy éppen kedvem tartja, van, hogy hagyom kihűlni is.. úristen tudom, ez aztán a vétség:)
a kávét viszont csak egy vagy két cukorral (kotyogóst 2, karos gépest 1 cukorral) és egy csepp tejszínnel...
nem kell ezeket túldimenzionálni...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 18:07:32

@Bangjohansen: szerintem jó volt a mai cikk (olvasói rovat, vágod). Meg a blog is kurva jó. És ami még jobb, egyre több olvasói levelet kapunk, tehát egyre többen ráéreztek.

A többi kérésedet pedig megfontoljuk :-)) de ha ennyire szar a Modoros szerinted, akkor mi lenne, ha inkább te nem kínoznád magad ilyesmivel? Csak a blog.hu-n van kb. 20 ezer másik alcím.

Tűzvillám (törölt) 2009.04.19. 18:12:31

Nekem kedvencem a Herbária székrekedés elleni teája mézzel, citrommal és tejjel. Nyami...

respecta /01 2009.04.19. 18:13:32

Csipet modorosság és sznobizmus mindannyiunkban van. Nincs ezzel semmi gond. Lehetnek helyzetek, melyekben jó, ha "rá tudunk hangolódni a körülöttünk lévőkre".
Engem aztán nem zavar az sem, ha azért vagyok (más szemében) ilyen-olyan, mert még a teámat sem mindegy miben fogyasztom el.
Nekem fontos, hogy igazán jól essen. Otthon, hegyen, más kultúrában...mit tudom én.
Rozenthal porcelánból vagy cserépbögréből. Üvegből nem szeretem. Még az okát sem tudom. Nem is keresem.

laccc 2009.04.19. 18:20:22

citromos zöld tea és vbk rlz ! :P

laccc 2009.04.19. 18:22:11

@respecta /01:

Én a kakaóval voltam, így: csak magas átlátszó pohárból voltam hajlandó meginni, mert az úgy módi... :D

I am who I am 2009.04.19. 18:28:19

@noirp: ez egy valódi különlegesség, vajon, ha a tea tejjel ivása modoros, akkor ez minek nevezendő? :D

Mitya Ivanov 2009.04.19. 18:31:23

na
én imádom a teát, és a munkahelyen a reggelm majdnem mindig ugyanúgy kezdődik: neszkávé, majd némi szertartásos beütéssel csinálom a teámat. Komoly mészkőréteggel bevont vízforralót használok, a fekete teát szinte másodpercre pontosan ugyanannyi ideig lógatom bele a forró vízbe, de nem sokáig, mert akkor nem érvényesül az élénkítő hatása.
Citromot sosem rakok teába, mert milyen az már, meg különben is én mindig tejet rakok bele, mert az úgy jó.
Modoros-e vagyok?

Mitya Ivanov 2009.04.19. 18:32:17

ja és teába cukrot sosem, csakis mézet

sprenczl 2009.04.19. 18:33:49

Teát csak tisztán. Betegen mézzel és citrommal..:-)

Tűzvillám (törölt) 2009.04.19. 18:35:58

@Mitya Ivanov: hát....
mondjuk, hogy nem állnak tőled távol a modorosság elemei :)

nothing.at.all (törölt) 2009.04.19. 18:43:04

miért, ti mit szólnátok, ha kínában narancsot tennének a gulyásba?

respecta /01 2009.04.19. 18:45:00

@Mitya Ivanov:
Nem mindegy "modoros-e" vagy. Látszatra vagy nagyon?
A leírásodból érződik, hogy a tea neked jóóóó.
Na, jó...egy apró kényszeresség mutatkozik. És?! A napod jól kezdődik. Megéri.

Roan 2009.04.19. 18:45:09

Volt főnököm mondta: nincs az a két tea, amit ne lehetne egyformává tenni elegendő citromlével és cukorral...

Amúgy mindenki igya azzal, amivel tetszik, bár, a fenti mondásra azért érdemes lehet ügyelni, mikor a citromot facsarod vagy a cukrot borítod éppen az italodba:)

Mentolosmájkrém 2009.04.19. 18:46:29

Én azt imádom amikor valaki a Sályi Lófingató kft 240 ft-os borai után vesz egyszer ,vagy kap egy jobb, mondjuk 2000-ft körüli bort én csemcseg rajta. A legtöbben nem értünk sem a borhoz, sem a teához, mert honnan is értenénk. Tény és való, hogy csak a saját teázási szokásaim is sokat változtak a gyerekkori cukros-citromos kombótól az üres kamilláig, vagy a tejes teáig, amit azért iszom, mert így ízlik. Ettől még nem vagyok sznob, csak így ízlik.
Van egy barátom, 15 éve pálinkafőzőmester. Neki elhittem, amikor a gyereke pelenkapartiján bor és pálinkakóstolást tartott egy nagyon zárt körnek, hogy legalább ő tudja miről beszél. Mondjuk ott ki lett nyitva kb. 25 féle bor kb. félmilla értékben. Kár volt a sok parasztba annyi érték, de ő tudta mit csinál.

I am who I am 2009.04.19. 18:48:20

A filteres teák szerintem teljes mértékben megfelelnek citromos teának. Ritkán, de én is szoktam olyat inni. Az ovis tea pl. kimondottan finom, még akkor is, ha 10 liter víz látott egy filernyi teát.

Bolti jeges teát nem iszom. Nem szeretek hazacipelni annyi cukros vizet, no meg a környezetért is kár, a PET palack csak szemét.

Tört assam, assam típusú teakeverékek nálam mézzel futnak leginkább, az ízesített teák többsége ugyanúgy.

Darjeeling szigorúan ízesítetlenül, csakúgy, mint a zöld, a fehér, a sárga teák, a kínai feketék, wulongok, puerhek.

Japán teát meg kár volna elrontani bármivel is.

Gyógynövénykeverékeket nemigen iszom, a mentákat szeretem, mást nagyon-nagyon ritkán.

Mitya Ivanov 2009.04.19. 18:48:39

@Tűzvillám: bolti jegesteát iszom, de álatalam készített teába még az életbe nem tettem se cukrot, sem citromot (mert felnyomja a savam, és szenvedek tőle), sőt, néha cukrozott sürített tejet nyomok bele. Így a legjobb, viszont ezt annyira borzalmasnak találják mások, hogy csak akkor iszom így, ha egyedül vagyok.

Ököl 2009.04.19. 18:50:48

Hideg téli vasárnap reggel a Határ útnál nyítva volt az egyik büfé. Kértünk meleg teát. A teaszertartás ott így nézett ki:
2 dl műanyag pohárba kiöntötte a nestea (jeges teát)
Be a mikróba 1-2 percre
és már ihattuk is.

Ez a másik véglet :)

feltételes reflex 2009.04.19. 18:54:38

@Mitya Ivanov:

modoros-e vagyok?

hát, nem eléggé....:-) a vízköves forraló tudniillik soha nem helyettesíthet egy tisztességes, soha nem mosott-tisztított szamovárt!!! ;)

a neszkávé viszont büntet.

Tűzvillám (törölt) 2009.04.19. 19:10:40

@Mitya Ivanov: akkor egészségedre!

Nem akartam személyeskedni, de a kérdésedre a választ egyszerűen nem lehetett kihagyni.

A cukrozott sűrített tejre kiskoromba rájártam, és magában ettem, mert nem volt otthon édesség. Volt csokis fajta is, visszasírom.

ezsolt 2009.04.19. 19:17:50

szerintem egy régi évjáratú rozé nagyon finom tud lenni ha lipton zöldteát ázatatunk bele 5-10 percre

természetesen csak tejjel fogyasszuk

ezsolt 2009.04.19. 19:19:30

@Tűzvillám:

pont a napokban vesésztük ki a kollégákkal a tubusos tej dolgot

lementem a közeli tecsóba, volt három "márka" is belôle

a csokisan viszont nem ismerem

knorbert 2009.04.19. 19:19:39

@Roan: egyik kolléganőm is kényszeresen minden teába citromlevet tesz és cukrot. Hiába mondom, hogy nem kéne... Neki a tea attól tea...

Amit én kizárólag citrommal szeretek (de úgy nagyon), az a Pu Erh tea.

Egyébként nekem semmi bajom nincs a filteres teákkal, csak tudni kell jó márkát választani. A Pickwickek szörnyű íztelenek, a középút (amit már szívesen iszom) a Lipton, amik igazán megérik az árukat, az a Teakanne, a Milford, a Twinings, és a Dilmah.

Ja és, hogy a sznobságot teljesen leromboljam, az egyik legkedveltebb fekete teám a nagyon olcsó, régi magyar termék, az Aranykanna szálas tea.

dzsonnivólker 2009.04.19. 19:20:03

Nincs rossz tea, csak kevés cukor meg citrom XD XD XD

cambridge.on 2009.04.19. 19:23:25

Fiatal koromban én ittam rumos teát is,fele fele arányban:egy ujjnyi tea (vízszintes)egy ujjnyi rum (függőleges).Kíváncsi vagyok erről mi a tisztelt teakedvelők véleménye?
Cukrot még kávéba sem tettem ,igaz 20 éve nem fogyasztom ,megelégszem a teával.

Hanyattlökött Lúdtalp 2009.04.19. 19:37:06

@dzsonnivólker: Úgy-úgy, cukor, citrom, hogy elnyomja azt a vacak keserű ízt.

volga 2009.04.19. 19:38:42

Ha a kólát tejjel iszom, az sznobéria?

fourgee 2009.04.19. 19:40:58

A "gyümölcstea" téma nekem is a kedvencem, engem is már megtalált egy idióta vele, hogy az legalább gyümölcsből van. Aztán amikor mutattam neki a többféle gyümölcstea dobozát, hogy mindegyik úgy kezdődik, hogy hibiszkusz, meg asszem almaszirom, meg néhány százalék gyümölcs, és mindegyikben van valamilyen gyümölcsaroma, akkor elhallgatott.

A nagy teaivó angoloknál nem láttam olyat, aki ne filteres teát ivott volna... Nem is láttam "nem filteres" teafüvet. PG Tips, Tetley, Twinings, meg a sajátmárkás termékek is mind-mind filteresek voltak.

ezsolt 2009.04.19. 19:43:13

coca colát pepsivel

noirp 2009.04.19. 19:47:36

@oldalazó gnóm: gondolom, hogy energiadús, hiszen inkább étel, mint "teácska". Azt olvastam, hogy Kőrösi Csoma is ilyen sós-vajas-árpás teán élt hónapokig. (Így volt-e tényleg, nemtom, elképzelhetőnek tartom)

Csak azért tettem a kommentembe smileyt, mert elképzeltem, h az önjelölt teaszentek mit szólnának hozzá. Pláne, ha a jakvaj már érett egy kicsit* , hehe :D


*(én a vajsav szagától falnak rohanok, más meg kifejezetten a már szagos vajra bukik...itt persze csak tehénvajról szólok :D)

noirp 2009.04.19. 19:48:26

@feltételes reflex: szeva reflex, rég olvastalak :)

Labasmaz 2009.04.19. 19:49:27

1. A tea (ital) az teabol (noveny) keszul. Minden mas az kulonfele gyumolcsfozet stb., de nem tea.

2. Viz + cukor + citromle = limonade. Hidegen, es foleg minden mas (pl. teafu!) nelkul isteni a kanikulaban, es kivalo C-vitamin forras telidoben.

3. Ennelfogva tehat tea (ital) = forro viz + tea (noveny), majd a konkret fajtatol fuggoen tej es leheletnyi cukor, esetleg megfazosabb idokben mez, vagy eppen semmi, csak ugy, magaban.

4. Uff! :-)

noirp 2009.04.19. 19:49:37

@feltételes reflex: ezt a rothadtea-buké-történetet nem is ismertem :O

-d(-_-)b- 2009.04.19. 19:51:39

kisebb betű nem volt?

:)

noirp 2009.04.19. 19:54:24

@rivendell: kérdezd meg a tibeti parasztokat, akik ilyenen élnek :) Majd jót mondanak a modorosságról (nem tudom, hogy mondják a rossebet, de vmi olyasmire gondolok)

A cérnaharisnyás kékharisnyák közt vhogy nem terjedt el...:DD

IndaMuncher 2009.04.19. 20:03:23

@redriot77: Haha, az mókás, amúgy a tejet azért tolják bele szerintem, mert a fekete tea őnmagában savas mint az állat, akárcsak a kávé, azért tesznek abba is tejet.

Póniló 2009.04.19. 20:11:05

@fourgee:
PG-bol van fuves kiszereles, csak nagyon el van dugva. De tutira van, mert tavaly vettem :-)
Egyebkent aki szereti, az biztos orulni fog neki, hogy a Vaci uti tecsoban kaphato PG tea, az angol arhoz kepest dragan, de az itthoni kinalathoz kepest korrekt aron :-)

Nge Swazili Mbeko 2009.04.19. 20:12:03

De gustibus non disputandum.
Egyébként meg szvsz az ilyen igen kifinomult teázók alkotják a legegészségesebben kinéző hullákat a hullaházban. Avagy nem ugyanazzal a rozsdás vaslapáttal hányják rájuk a földet a legvégén? (persze, az a szép svédacélból készült, hajaj...)

Póniló 2009.04.19. 20:13:42

Egyebkent teny, hogy az angolo tobbsege is filtrest iszik, csak naluk nincs a filteres zacsin zsinor. Amugy szerintem nincs gond a filteres teaval, azzal van a gond, ha a filterbe nem teat esznek, hanem az eg tudja mit.
ps: en amugy tejjel iszom, de aki pl egy PG-t megiszik citrommal vagy anelkul, annak egeszsegere... nagyon eros (persze csak az altalam kedvelt egy bogre egy filter verzioban)

S. Annyi 2009.04.19. 20:24:43

Ízlések és pofonok. Meg a sznobok. A tea tejjel szar.

S. Annyi 2009.04.19. 20:26:12

Nyúl-, vagy tevenyállal próbálkozz. Lehet, bejön.

varanusz 2009.04.19. 20:30:31

Olvastam itt egy-két posztot, általában hatásvadásznak tartom őket és erőltetettnek, de ez a mostani tetszik. :)

@volga: :D nem, dehogy, az is természetes, ha eltartott kisujjal és finoman szürcsölgetve iszod :)

törögbasa 2009.04.19. 20:43:40

"Az egész Brit Birodalom csésze teákra épült" - ez mi, vmi fordítási hiba? Akkor egy másik blogon lenne a helye.

Különben most itt minden modorosság a közhelytől a szobizmusig?

Severus 2009.04.19. 20:47:21

"a tea csak tejjel (esetleg feketén) jó" - ez hülyeség, akiket ti fikáztok, az szerintem nem mondana ilyet. Az igazi teakedvelő (vagy aki őket majmolja) pontosan annyira önt tejet a teába, mint citromlevet... Azaz csak és kizárólag abba, amelyikbe "illik". Egy earl greybe jó a citrom, az angol fekete blendekbe meg kell a tej, ellenben az OP, TGFOP, stb. fekete teába nem kell egyik sem. Ezt a "tudást" egy könyv átfutása után bárki megszerezheti, szóval szerintem aki egy kicsit is komolyan veszi a hobbiját/sznobériáját, az nem mondja, hogy mindegyikbe kell tej.

Nekem az a véleményem ÁLTALÁBAN erről a blogról, hogy a pellengérre állított csoportról felszínes, sztereotípiáktól hemzsegő képet fest. Ha már egyszer írtok valakiről, tessék rendesen feldolgozni a témát...

vandorfenyo 2009.04.19. 20:49:45

Tul sok a hozzaszolas,,hogy vegigolvassam, elore is bocs, ha mar irta volna valaki, DE:

Hatalmas tevedes, hogy az angolok csak tejjel isszak a fekete teat. Ugyanis az EARL GREY fajtat CSAK citrommal, cukorral isszak, illetve szokas / illik inni. Angol jobarattol tudom. A tobbit valoban tejje; nyomjak, de szerintem ugy kibirhatatlan...

váj mí 2009.04.19. 20:56:15

No, már megint akadt jó pár nick, aki magára ismert és fúj mint girhes macsek :P

Amúgy én teát (bármilyent) megfázás esetén iszok, cukor/méz/citrom kombóban. A tejes változat valami észbontóan undorító ízű számomra. Már a színe is.

Én inkább kávén élek. No, annak is megvan a modoros bagázsa meg az igénytelen alfaja is a különböző neszkávékkal meg 2in1/3in1 változatokkal.

Póniló 2009.04.19. 20:58:09

@redlands: @Severus:
jogos, az earl grey-t citrommal kell inni
egyebkent ha nem tevedek, a posztban emlitett bergamott adja az earl grey sajatos illatat es izet

fakof 2009.04.19. 21:03:20

@redlands: én is így tudom csak szerintem meg pont, hogy tej nélkül ihatatlan. (én inkább kávétejszínnel iszom ha van) Az Irish breakfast legalábbis nem megy le, azzal meg egy hordónyit is elszürcsölgetek munka közben.

Szeretném még megjegyezni, hogy nem értem azokat a hozzászólásokat amiket bagósok írogatnak ide, mert meggyőződésem, hogy ők nem is éreznek ízeket. Én legalábbis csak azután kezdtem el az ételek ízével foglalkozni miután leszoktam, és eltelt két-három év. Egyszerűen nem emlékszem olyan íz-élményekre abból a tíz sanyarú évből, mint amiket azóta tapasztalok.

sorokinV 2009.04.19. 21:03:56

Az alapanyag fontosabb, mint az elkészítési eljárás. Minőségi szálas teákat már nem nehéz beszerezni, bár köztük is vannak szarok - de a tamponteákat (filteres) illene elfelejteni!
A jó teákat meg ízesíteni sem kell, illetve ha valaki citronyosan szereti akkor olyan fekete, zöld, etc keveréket vegyen, amiben van citrusfű vagy akármi.

Az elkészítésre meg annyiban érdemes ügyelni, hogy mindegyik teának megvan a saját receptúrája, áztatási ideje, vízhőmérséklet, etc. Persze, ezt a magyarországi teázok sem képesek felfogni, péel a Vörös Oroszlánban a zöld teát is forralják, ami ennek következtében egy keserű szar lötty lesz. Tehát ott meleg kompót (gyümitea) kivételével mást nem érdemes fogyasztani, de azt sem nagyon, mert mindent többször öntenek le, azt is, ami az első után elveszti az ízét.

Teát meg olyan forgalmazótól érdemes venni, aki le tudja írni az adott termék nevét és nem olyanokat ír, hogy marsala (sic!), meg darjeing (sic!)

Na, mindegy, én ezt találtam, ahol jó teák vannak, meg láthatólag értenek is hozzá:
www.okuta.hu/

szixous 2009.04.19. 21:08:37

szerintem győzzük meg a másikat arról, hogy neki mi "ízeljen" jobban!!!
jajbazmeg de hülye egy ige ez

Aki rühelli az üres teát, mert cirtommal issza, de hála a modorosblogon olvasható érveknek, hirtelen megváltozik az ízlése, és üresen kezdi el szeretni, az írjon már nekem, hogyan csinálta, mert én meg szeretném megutálni a lazacot, amér kurvadrága.
Verstén?
köszi

Egofanatikus 2009.04.19. 21:14:40

Megdöbbentő, hogy még mindig itt tartanak sokan: "ez és ez csak úgy jó, ahogy nekem ízlik, (gyakorlatilag ahogy a jó édesanyám csinálta már gyermekkoromban is) mindenki aki másképp szereti barom, sznob, ízlésficamos, stb"

De gustibus non est disputandum.

Teázási ismeretek bővítéséhez ajánlom 1000tea.hu honlapot, esetleg a teázót. Nem olcsó, így hát lehet rekedtre üvölteni magukat egyeseknek, hogy micsoda sznobizmus. Itt a teafajtákat nem úgy különböztetik meg, hogy Lipton, Twinings vagy Dilmah...

Nálam most az E Shan Mao Feng a sláger, előtte évekig csak Long Jing-et ittam.

amc 2009.04.19. 21:29:55

Tejjel inni a teát? Nemá, csak azért mert a pudingfejűek is úgy isszák?
Jóhogy nem ketchupot tesztek bele.

Aszi 2009.04.19. 21:31:30

Jó, hát ha ez a blog a különféle sznobságokat figurázza ki, rendben van. Helyenként szórakoztató. De az antimodorosságizmus nem maga is csupán egy újabb sznobság? Mikor jön az a fejezet, hogy "A modorosságkritizálók"?

szixous 2009.04.19. 21:31:39

Most elég nagyot csalódtam magamban.

Én egyáltalán nem szeretem a teát. Se citrommal, se sehogy.
1-2 olyan van, amit néha...

Most rájöttem, mennyire kulturálatlan vagyok. Vááááá...

Moriarty 2009.04.19. 21:32:18

Természetesen ez az egész "a tea tejjel jó" dolog humbug.
Mindeki tudja, hogy teát csak tejszínnel szabad inni. :):):)

2009.04.19. 21:50:17

Ez egy elég értelmetlen blog.

2009.04.19. 21:52:52

@Kraszavcsik: Otthon anyu meg apu is így bazmegel, igaz?

beleszolok 2009.04.19. 21:58:05

Tea + cukor + citrom. Minden egyéb csak baromság. Iszlám!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 21:58:10

@csi: csak annyi értelme van, mint a te létezésednek.

nyubocs 2009.04.19. 21:59:05

Volt egyszer egy sci-fi novella

Lényege a következő

Megérkezik a kis zöld emberke, hogy felvegyék a földlakókat az értelmes lények közösségébe. Elviszik egy öreg nagymamihoz, aki a konyhában sertepertél. Bemegy hozzá a kis ufócska majd 5 perc múlva kirohan és azonnal távozni akar. A diplomaták kétségbe esve kérdezik, hogy miért.

A válasz: Az a faj, amelyik egy semleges izű folyadékba beletesz valamit, hogy az keserű legyen, majd megcukrozza, hogy ne legyen olyan keserű, eztán pedig citromlevet tesz bele, hogy ne legyen olyan édes, az nem is lehet értelmes.

Azzal beült űrhajójába és távozott.

nav 2009.04.19. 22:04:23

@Modor Tibi: Az angolok tejet tesznek bele. De izgalmas ez a blog!

2009.04.19. 22:06:54

Ne vedd úgy a szívedre. A blogodról írtam, hogy értelmetlen, nem rólad.

knorbert 2009.04.19. 22:27:11

@Egofanatikus:
"Itt a teafajtákat nem úgy különböztetik meg, hogy Lipton, Twinings vagy Dilmah..."

Speciel én sem így különböztettem meg, nem teafajtákat, hanem márkákat írtam, oda kellett volna egy kicsit figyelni. A legtöbb márkanév alatt több tíz fajta teát lehet kapni. Amit írtam, az a márkatapasztalatom volt.

egy_lány (törölt) 2009.04.19. 22:30:52

Tejjel egyszer próbáltam, nem ízlett. Leginkább üresen iszom mindegyik teát, de van, hogy megkívánom azt a régi cukros-citromosat, amit a napköziben kaptunk :)

Bármilyen tea jöhet, a Garzontól a Bancháig :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.19. 22:42:47

@csi: ok, de nekema blog is nagyon tetszik, mi másért csinálnánk?

@doszy: neked meg még egyszer nagyon köszönjük, a többit se tartsd magadban! :-)

Büdös paraszt 2009.04.19. 22:44:52

A tea borral jó, de leginkább tea nélkül.

LyukasBogrács 2009.04.19. 22:45:15

@Kraszavcsik:
Na csak várd meg, amíg divatba jön a japán teaceremónia!
Az lesz a legalja, amikor a kolesz linóleumon térdelő, kimonóba öltözött bölcsész csajok forgatják a tenyerükben a csészét, benne a gőzőlgő zöld teával.
Ami egyébként olyan keserű, hogy visszanyerik tőle a szüzességüket.

sorokinV 2009.04.19. 22:47:13

@LyukasBogrács:

Én már láttam ilyet :D
Amúgy meg nem keserű a zöld tea, csak nem úgy kell készíteni, mint a húslevest.

sapuh 2009.04.19. 22:52:50

Köszönjük neked, modorosblog, sikerült megtalálnod a nemzetet rágó fertelmes féreg fészkét: ez nem lehet más, mint a túlfinomult hazai gasztronómia.

Ajánlom, nézz át néha a buvosszakacs.blog.hu -ra.

rattenfanger 2009.04.19. 22:57:55

Én pacallal ízesítem a teát. Néha kocsonyával.

papika 2009.04.19. 23:47:04

A szocializmus, az nagyon jó rendszer volt, ott nem volt ám lacafaca, meg választék sem, hanem 2,8-as tej, piros meg sárga csomagolású kávé, grúz meg garzon tea, fehér és alföldi kenyér, tejes kifli és vizes zsemle, és akkor nincs ilyen gond, mindenki kapja amit kap. Asszem felvágottból három is volt, zalai, parizer meg gépsonka. És akkor már az elkészítési módokon sem érdemes túl sokat variálni, innentől fogva valóban sznob az, aki nem ugyanazt csinálja, mint te. Kétség esetén az Új Magyar Lexikon az irányadó. De a kétség ritka, egy garzon teán már kétségtelen, hogy csak javít egy kis citrom(potló) és cukor, így a teát üresen ivók joggal számíthatnak társadalmi kivetettségre.

Empty 2009.04.20. 00:09:52

@papika:
Darjeeling tea is volt, kis dobozban 9,50-ért. Volt ahol lehetett kapni burgonyás kenyeret, rövid sóskiflit is. A tej meg 3,6-os volt szerintem. Az ára is. :-)

Maestro 2009.04.20. 00:33:29

filteres earl grey mézzel/cukorral és kevés citromlével, akár melegen, akár hidegen, lényeg hogy pörgessen:)

amúgy ahhoz az urban legendhez, hogy a teafű elszívható, tud valaki valamit hozzátenni?

we are almost somewhere 2009.04.20. 01:11:43

Mér nem írtok az évjáratos csokiról? Én kaptam egy csomót, unatkoztam az irodában, bezabáltam mint állat, olyan székrekedésem lett, hogy fél méterre kijött a végbelem mikor végre sikerült egy frankót szarni. Egyébként eleve tök szar volt, akárcsak minden manapág. Kivéve a váppert a mekbörgerkingben. Na az az, ami mindig bejön, attól olyan kiegyenlített a székletem, hogy csoda. Persze mostanában inkább híg a fosom, de nem is bánom, így legalább nincsenek aranyérproblémáim. Meg úgyis inkább beöntéspárti vagyok, tudjátok, az análszex miatt. Nem mintha a kakiszex ellenemre volna. Egy jó kis szaros seggbebaszásnál nincs üdítőbb.

doszy 2009.04.20. 06:43:59

@Modor Tibi: Én köszönöm, hogy kiraktátok. Érik bennem még egy téma, csak még nem sikerült összekapdosni csapongó gondolataimat. :)

stellaz1 2009.04.20. 07:42:54

A tea (szálas és fekete) citrommal az igazi. Tejjel inkább csak folyadék, bár részemről még az is jobb, mint a kávé. Sosem tudtam megérteni, hogy mi viszi rá az embert, hogy azt a förmedvényt megigya. Brrrr.

Today05 2009.04.20. 07:48:32

jahj b+ dejót röhögtem, még a kommenteken is: hogy lehetnek az emberek, akik annyira hülyék hogy még az sem tűnik fel nekik, hogy a post róluk szólt, hogy gázos arcok, és ezekután jönnek és próbálnak modoroskodni...
menthetetlen idióta mind, persze tudom, antiszoc vagyok, de el tudnék képzelni egy világot ezek nélkül

amúgy épp itt figyel mellettem minden teabuzi antikrisztusa: a lipton palackozott red ice tea... tudom a sátánnal paktáltam le, hogy meg bírom inni, és ha mindez még nem lenne elég, otthon citromot is öntök a raklap cukor mellé a teámba.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.20. 08:01:26

Egészen addig elhittem, hogy ami az angol uralkodó-osztálynak jó, az nekünk is jó lehet, tudd, hol a helyed Henry, igen Mrs. Lipton, mindig ezt szokta mondani, amíg a Spektrumon nem mutattak egy ilyen "jó kis ötórai teázást", tea time-ot.

Kihoznak egy olyan készletet, hogy könnybe lábad a szemed, tényleg nagyon kis csecse. Na mondom ez jó lesz a kiskosztümös tomporos igazolványképes lotyóknak, lássuk. A következő fordulóval a lakáj kihoz HATSZOR ANNYI teasüteményt, egy 4 elemetes ezüsttálcán, de olyanokat, hogy beszarsz. Na akkor ordítottam a méregtől, hogy beszoptam ezt évekig, miközben a nagy faszt teáznak ezek, ezek NASSOLNAK.

Az egész kibaszott finomkodás, amit majmolunk, az igazából sütizabálás, csak teázás kódnéven megy, hogy Norbi ne jöjjön rá. Mint amikor a csajok bepúderezik az orrukat, az is tetszik, de mindannyian tudjuk, hogy pisilni és fingani mennek.

Ezt a sütizést mi alja nép két kekszre lebutítottuk, majd azt is elhagytuk, és még mindig elhisszük. De: legalább az, aki elhitte, végül akármilyen indíttatásból, mégis csak a teát szereti a dologból. Szóval az átlag jobban szereti a teát, mint az angolok - mert magáért szereti.

Ugyanez igaz a tisztán ivókra, mert ha a tej azért megy a teába, hogy "elvegye a keserű ízét", azért ez egy vicc, ne mondjátok, hogy nem röhögitek el magatokat ezen a bemutatáson, hogy "igazi teaimádó vagyok. Tejjel iszom, hogy elvegye a geciszar ízét". Mintha jégkockát kérnék a levesbe, ha forró, vagy egy doboz canderellel járnék sörözni.

Cukorpofa 2009.04.20. 08:01:35

Valahol olvastam, hogy a forró teába nem érdemes mézet tenni, mert a kiolvadó méhviasz rákkeltő hatású ebben az állapotában. Mi igaz ebből?

2009.04.20. 08:09:19

én minden reggel ilyen méreg fekete Typhoo teát iszok, és tejszínnel. meg van valami Calipper is , unbleached , tököm se tudja mit jelent, de rohadt jó, bekapcsol reggelente jobban mint a kávé...teabuzi-e vagyok?

noirp 2009.04.20. 08:24:29

@Cukorpofa: Nehogy ezért állj le a mézes teáról :DDD Feltételezés. Abból is, úgy látom, az a fajta, amit a Székelykeresztúri Imakönyvsarok-fényezők Hírharsonájában publikálnak először.

Ha kilószám tolnád mindennap a mézet, akkor sem ennél vele egy csapott kiskanálnyinál több viaszt:DDDD
(Meg még egy: a viasz nem oldódik vízben, max valahogy elkeveredik.)

Szóval ne aggódj!! :DD Egyébként meg:
"Ami jó, az vagy hizlal, vagy erköcstelen, vagy rákkeltő."

respecta /01 2009.04.20. 08:59:20

@Cukorpofa:
Bele kell törődnünk, hogy ma már szinte minden rákkeltő és semmit ne együnk, igyunk, mert... Jót írt noirp!

papugaja 2009.04.20. 09:08:06

...
Röviddel azelőtt Arthur Dent elindult a kabinjából, hogy egy csésze teát szerezzen magának. Nem valami nagy optimizmussal tekintett az expedíció elébe, mert tudta, hogy az egyedüli forróital-forrás az egész hajón az a megveszekedett berendezés, amelyet a Szíriusz Kibernetikai Társaság forgalmaz. Nutrimatikus italszintetizátornak hívták a gépet, és volt már hozzá szerencséje.

A Táp-O-Matnak keresztelt masina azzal kérkedett, hogy a lehető legszélesebb választékát képes előállítani az italoknak, mégpedig a mindenkori felhasználó ízlésének és metabolizmusának megfele-lően.

Ezzel szemben a gyakorlat azt mutatta, hogy kivétel nélkül mindig ugyanazt a folyadékot tölti a mű-anyag pohárba, amely ízét tekintve csaknem mindenben, ám mégsem teljes egészében, különbözik a teától.

Megpróbált szót érteni a ketyerével.

- Teát - mondta.

- Oszd meg és élvezd! - felelte a gép, és újabb pohárral töltött a beteges kinézetű löttyből.

Arthur kilökte az egészet.

- Oszd meg és élvezd! - ismételte meg a masina, és kiadott még egy pohárral.

Ez az "Oszd meg és élvezd!" volt az üzleti jelmondata a fergetegesen sikeres Szíriusz Kibernetikai Társaság Panaszirodának, amely ma már teljesen beborítja három közepes méretű bolygó jelentő-sebb szárazföldi területeit, s amely az egyetlen olyan részlegét képezi a Társaságnak, amely rendsze-res profitot hozott az utóbbi években. A jelmondat hárommérföldes, kivilágított betűi az Eadraxon áll-nak, pontosabban csak álltak, a Panasziroda Űrrepülőtere közelében. Sajnálatos módon akkora volt a felirat súlya, hogy nem sokkal felállítása után beroppant a talaj a betűk alatt, s csaknem fele hosszuk-ban rádőltek az irodaépületekre, melyekben számos tehetséges fiatal - immár néhai - panaszbonyolító serénykedett.

Ma már csupán a felső vége látszik a betűknek, s ezekből az alábbi szöveg olvasható ki a helyi nyel-ven: "Eridj, és dugd az orrod egy disznóba!" A feliratot mostanában kizárólag jeles ünnepek alkalmá-ból világítják ki.

Arthur a hatodik pohár lötty kihajításánál tartott.

- Ide figyelj, te gép! - vesztette el a türelmét. - Azzal hencegsz, hogy bármi létező italt képes vagy elő-állítani. Akkor hogyhogy mégis mindig ugyanazt az ihatatlan löttyöt lököd ide?!

- Táperő és élvérték! - bugyborékolta a masina. - Oszd meg és élvezd!

- Undorító az íze!

- Ha élvezte az italt - folytatta a gép -, ossza meg élvezetét barátaival!

- Lehetetlen! - csökönyösködött Arthur. - Nem akarom elveszíteni őket! Hajlandó vagy végre felfogni, amit mondok?! Ez az ital...

- Ez az ital - vette át a szót a gép behízelgő hangon - az ön egyéni ízlésének és táplálkozási igényei-nek figyelembevételével készült, mérték után.

- Á! - mondta Arthur. - Ezek szerint én mazochista módjára táplálkozom?!

- Oszd meg és élvezd!

- Fogd már be végre!

- Mást nem óhajt?

Arthur úgy döntött, hogy feladja.

- Nem - mondta.

Aztán mégis úgy döntött: majd ha fagy!

- Na nézd - folytatta. - Olyan egyszerű, amire kérlek... Mindössze egy csésze teáról van szó. Nem létezik, hogy ne tudnád megcsinálni. Maradj csendben, és figyelj!

Arthur leült, és magyarázni kezdett a nutrimatának. Mesélt neki Indiáról, mesélt Kínáról, és mesélt Ceylonról. Mesélt a napon száradó széles levelekről. Mesélt az ezüst teáskannákról. Mesélt a nyári délutánokról odakint a pázsiton. Mesélt arról, hogy először a tejet öntik a csészébe, nehogy össze-menjen (nem a csésze, a tej). Még a Kelet-indiai Társaság történetéről is adott egy tömör összefogla-lót.

- Ennyi az egész? - kérdezte a nutrimata.

- Igen - felelte Arthur. - Ilyen egyszerű.

- Tehát vízben főtt száraz levelek ízére vágyik, ha jól értettem.

- Nos hát... hmm... igen. Tejjel.

- Amit tehénből facsarnak.

- Hát... bizonyos értelemben... igen. úgy is ki lehet fejezni.

- E tekintetben némi segítségre lesz szükségem - mondta tömören a gép. Hangjában nyoma sem volt már az iménti kedélyes bugyborékolásnak. Érezni lehetett, hogy a tettek mezejére készül lépni.

- Megteszek minden tőlem telhetőt - biztosította Arthur.

- Már így is épp eleget tett - felelte a nutrimata, és kapcsolatba lépett a hajó komputerével.

- Hogy vagyunk, hogy vagyunk! - mondta a hajó komputere.

A nutrimata mindent elmagyarázott neki a teával kapcsolatban.

A komputer egy darabig törte a fejét, aztán összekapcsolta logikai áramköreit a nutrimatáéval, majd mindketten komor hallgatásba süppedtek.

Arthur várt egy jó darabig, de nem történt semmi.

Megdöngette a masinát, de így sem történt semmi.

Végül feladta, és felment a hídra.

Az Arany Szív némán függött az űr végtelen ürességében. Körötte a Galaxis milliárdnyi pontszeme sziporkázott. A messzeségben lopakodva közeledett a csúf vogon hajó formátlan sárga rögje.

Nyomek 2009.04.20. 09:12:34

Most a tea tejjel szar, meg citrommal igénytelen, vagy mi a fasz van?

És a tea szarral milyen? valaki nem kóstolta?

És akik saját húgyukat isszák reggelenként, az gasztronómia vagy bio-vital-life?

Tipikus olyan poszt, amihez túl sokan hozzá tudnak szólni és sajnos akarnak is. Én is.:-)

Pörög a kommentszámláló, de fasza.

papugaja 2009.04.20. 09:14:40

Tea

Egy-két amerikai megkérdezett, miért vannak az angolok annyira oda a teáért, amit ők sosem tartottak túl jó italnak. Hogy megértse az ember, megfelelően kell elkészíteni a teát.

Van egy nagyon egyszerű alapelve a teakészítésnek, és ez a következő: hogy a tea megfelelő ízét elérjük, forrásban lévő(nem pedig forró) víznek kell érnie a tealeveleket. Ha csak forró, akkor a tea íztelen lesz. Ezért nekünk, angoloknak megvan az a furcsa szokásunk, hogy először felmelegítjük a teáskancsót (hogy a forrásban lévő víz nehogy túl hamar lehűljön a kancsóban). És ezért az az amerikai szokás, miszerint hoznak egy teásbögrét, egy teafiltert és egy kancsó forró vizet az asztalhoz, csupán arra jó, hogy egy csésze híg, halovány, vízízű teát készítsünk, amit ép ésszel senki sem kívánna meginni. Az amerikaiak mind értetlenkednek, hogy miért csinálnak ekkora ügyet a teából az angolok, mivel az amerikaiak MÉG SOSEM ITTAK JÓ TEÁT. Ezért nem értik. Valójában az az igazság, hogy az angolok többsége sem tudja már, hogyan kell teát készíteni, és a legtöbb ember olcsó instant kávét iszik helyette, ami elég sajnálatos, és azt a benyomást kelti az amerikaiakban, hogy az angoloknak többnyire fogalmuk sincs a forró stimulánsokról.

Így a legjobb tanács amit az Angliába érkező amerikaiaknak adhatok, az a következő: menjenek el a Marks & Spencerbe, és vegyenek egy doboz Earl Grey teát. Menjenek vissza a szállásukra, és forraljanak fel egy kancsónyi vizet. Amíg a víz felforr, nyissák ki a lezárt dobozt és szagolgassák. Óvatosan - lehet, hogy egy kicsit szédülni fognak, de ez persze tökéletesen legális. Amikor a víz felforrt, öntsenek egy kicsit a kannába, forgassák körbe és öntsék ki belőle. Tegyenek egy pár (vagy három ,a kanna méretétől függően) teafiltert a kannába. (Ha nagyon igyekeznék Önöket a tisztesség útján vezetni, azt mondhatnám, hogy inkább teafüvet használjanak filter helyett, de nézzük most a dolgot csak ilyen egyszerűen.) Forralják fel újra a vizet, majd öntsék a forrásban lévő vizet a kannába, amilyen gyorsan csak tudják. Hagyják állni két-három percig, utána öntsenek ki belőle egy csészébe. Néhányan azt mondják, hogy az Earl Greyt nem szabad tejjel inni, csak egy szelet citrommal. Ne törődjenek velük. Én szeretem tejjel. Ha úgy gondolják, hogy szeretni fogják tejjel, akkor talán az a legjobb, ha tesznek egy kis tejet a csésze aljára, mielőtt beleöntik a teát. Ha a tejet egy csésze forró teába öntik, felforralják a tejet. Ha úgy gondolják, hogy szívesebben isszák egy szelet citrommal, nos, akkor tegyenek bele egy szelet citromot.

Igyák meg. Néhány perc múltán rájönnek majd, hogy ahova megérkeztek végül is mégsem olyan őrülten különös.

Douglas Adams

IndaMuncher 2009.04.20. 09:38:16

@Labasmaz: Én ettől az UFF! tól kapok agyfaszt. nemcsak idegesítő, de még hiteltelen is. PFFF fórumos modorpecsét ez nálam.

óðinn 2009.04.20. 09:39:10

Az angolok állítólag azért isszák tejjel, mert régen silány minőségű porceláncsészéik voltak, amik nem bírták el a tea hőfokát. Ezért egy kis hideg tejjel "ágyaztak" meg neki.
A bergamotos teát pedig valóban Earl Greynek hívják, tehát "bergamotos ceyloni tea" nem létezik. Az olyan lenne, mint a "boros víz" elnevezés a fröccsre. ;-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.20. 10:30:51

Hindu lakotarsam a vizforraloba rakott mindig kulonfele magvakat, azon forralta fel vizet, ettol olyan szag lett, mint egy indiai etteremben, es ezzel a vizzel forrazta le a teat, amit utana tejjel ontott fel.
Mondjuk ugyano ivott fel liter tejet ket evokanal gyomberporral izesitve...

A tejes tea egy jo kis szurke esos oszi kozep-angliai napon nagyon ol tud esni, akar otthon, akar a buszmegallo melletti pakisztani fish-and-chips boltban. Legfobb tulajdonsaga, hogy harom deci es meleg.

A modorossag a teazasban es az osszes tobbi elelmiszer-sznobsagban az, hogy egyesek szeint kotelezo valamifele szertartasrendet betu szerint kovetni. Nyilvan, ha ma delutan II. Erzsebet tarsasagaban lenne szerencsem teazni, en sem kezdenek kiserletekbe, hanem innam ugy ahogy rendes angol haznal szokas. Deki tiltja meg nekem, hogy kiprobaljam a PG-t citromlevel vagy a zold teat tejjel? Ha nem jo, akkor nem fogom tobbszor meginni.
Hol van azleirva, hogy csak az Assam TGFOPGHKTRSTIOP a legjobb tea? Miert nem eshet valakinek ugyanolyan jol a Garzon?
De ugyanez a kave. Indoneziaban, a szallodaban a turistaknak volt arabica kave, kb. olyan minosegben mint az itthoni jobb arabicaban dus keverekek (Omnia, kek Tschibo stb). Nem volt rossz, de aztan megkostoltam a helyi kommersz, 100% robusta olcso kavet. Azota is visszasirom az emleket pedig azota ittam kenyait, blue mountaint, costa ricait, konat... De peldaul kivalo kavet adnak a nagycsarnokban, a folgszinten, uvegpoharban. Meregeros. Es ugyanilyen kivalo kavet adnak kis abruzzoi falvakban, es kivalo kavet adnak san franciscoban felliteres poharban. Mind jo. Az meg a baromsagok baromsaga, hogy a masik embert lenezzuk azert mert o nem kizarolag macsakaszarban erlelt kavebol hajlando inni, vagy megiszik barmilyen teat a Ming-korszak ota a ugyanabban a porcelanbiliben erlelt zoldtean kivul.

Ami az egeszet meg szanalmasabba teszi, az az, hogy a kavebol, a csokibol, a teabol, borbol, whiskeybol ide hozzank a legritkabb esetben jut el a csucsminoseg. Kicsit olyan ez mint a magyar autobuzisag. Istenitunk nemet kozepkategorias autokat. UGyanigy fetisizaljuk pl azokat a whiskeyket, anelyeket a jobb repterek boltjaiban legfeljebb a kozepso polcokon tartanak. Nem rosszak, nehanapjan megeri kicsit kolteni ra, hogy az ember a jol megszokott Jack vagy Famous Grouse helyett megkostolja milyen a Bunnahabhain vagy a Laproaigh. De egyreszt nem sokkal jobb, inkabb mas, masreszt meg ebbol vallast krealni kimosakodott nyarspolgari tempo, ha tudjuk, hogy vannak, akiknek a polcan olyan ezereves reserve whiskeyk vannak, amirol mi csak almodozhatunk.
Nem osszetevesztendo ez persze a lelkes gyujtoszenvedellyel, a lelkes gyujto nyugodt es tiszteletremelto alak, aki altalaban nem var el mast artatlan aldozatatol, mint oszinte erdeklodest. Az artatlan aldozat ilyenkor kap egy kis tarlatvezetest a nyolcvan szazalekos csokoladek vagy a harminc eves single barrel amerikai palinkak birodalmaban.
Ebbe fog vegyulni egy bizonyos elitizmus. Hogy mennyi, az esettol fugg, es eldonti, hogy modoroskodo hulyevel, vagy inyenccel volt dolgunk.

Szelid sunmalac 2009.04.20. 10:35:31

@odinn: Abszolut igy van!

En nem vagyok nagyon otthon teaben, de ahany haz, annyi tea. Voltam igazi felsokategorias teazoban es kis csaladi teazoban, meg csaladnal is teazni Kinaban, ahol specialis modon csinaltak a teat izesites nelkul, de nekem bejon az agyoncukrozott hibiszkusz tea is. Szerintem izlesfuggo az egesz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.20. 10:39:28

@nosferato: a teatol, akarmilyen tejes, konnyen lehet gyomoregest kapni, ha a jo angol bitumensurusegut issza az ember. A megoldas: digestive biscuit, mely nalunk Albert keksz neven ismert :-)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.20. 10:43:19

a tejes teanak vagy a teas tejnek a gyomorra gyakorolt hatása vitathatatlan.

a teaba citormot elég durva, mert mind kettő savas, bár a magyarok olyan hig löttyöt iszank tea helyet, hogy az a citoromot is elbírja,
Az izesített teákat gondolom azért találták ki, hogy a drága teát valami olcsó adalék anyaggal turbózzák fel.
a filteres tea szintén a tea csomagolás mellékterméke.

A bergamot legjobb napozáshoz használni, bár már a bronz olajat csak ritkán lehet kapni, jól lelehet égni vele, de a barnulást meggyorsítja, nem teaba való

nácivadász tűsarkúban 2009.04.20. 10:52:38

hehe, a cikkbe eírt prototípust volt szerencsém előben átni. Egy anglomán csaj mindehova visz magával Lady Grey (?? nem tudom Gray vagy Grey, én sosem iszomteát) filteres teát, csak azt issza tejjel, de azt naponta 10szer. Volt hogy esti buliba hozta magával farzsebben a filtereket és este 11kor is szertartásosan nekiállt elkészíteni, míg mindenki bort/sört egyebet ivott. Éa általában hangsúlyozta, hogy ő csak ezt hajlandó inni, hisz 8 évig élt Angliában.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.04.20. 11:04:14

Réges-régen meghagytam a reggeli meleg teámat (Earl Grey + citrom + cukor), egészen délutánig. Akkorra kihűlt (meg én is hazaértem).

Fogtam egy Plusssssz Multivitamin pezsgőtablettát (talán mandarin ízűt), belevágtam és megittam!

Pfujj, de undorító vagyok, teával elrontani a plussztablettát! :)

Anyámat-e? :)

Ernoke 2009.04.20. 12:28:01

a tea ugye a koffein miatt jó főleg, kb. a kedvenc kábítószerem. a tej pedig azért jó a teába, mert egy tisztességesen erősre csinált fekete tea kurvára savas is.

amúgy nálam is szokott lenni filteres tea, ha elmegyek valahová, megmondom, miért: ha pl. tudom azt este 6-kor, hogy hajnalig fogok mulatni, muszáj valami koffeint magamhoz vennem, és sok helyen nem lehet teát kapni. ennyi.

IndaMuncher 2009.04.20. 14:01:00

@Ernoke: Hát ja, de még a klubokban is lehet kávét kapni, forró vizet, meg nem hiszem, hogy csakúgy adnak. Vagy hogy?

kIára 2009.04.20. 15:55:21

Édesszíveim, igazándiból a magányos teabuzik veszélytelenek és annyira nem fárasztanak. Apám is az - valószínű azért [is] vagyok ennyire elnéző.
Nade hamár szőrmentén pedzegették néhányan, én is hozzátennék ezt azt, csip-csup észrevételt a budapesti bűbájos teaházak kapcsán. A teljesség igénye nélkül, előre meaculpázva.

Az egyiknek az ezoteriko-, etno-, alternaiv életforma a bázisfogyasztóközönsége. A személyzet ugyanolyan fogalmatlan, tehához mit sem értő, sarus fagolyónyakláncos értékhamistudattól behülyüt majomszabású. Jó esetben nincs asztal, hanem 50-es évek kalandfilmjeiből kiszuperált háremdíszlet, amihez a falra teljesen gagyi alkimista/asztrológiai/tarot szimbólumgiccsek és lehetőleg „jappános” fényforrás. A tea teljesen mellékes, szar import egzotikus nevekkel, műbarnacukor, porcelán-/cseréptálkába löttyentett CBA-kávétejszín, a félhomályban méznek tűnő pempő. Az igazán menő helyen természetesen van tenyér-, nyál-, és „tea”jósnő, meg kapcsolttermék-bolt (müller-coello-stb, alumínium ankh, szöszbigyó amulett, varázsműkő, vágjátok).
A teázók áhítattal szürcsölik órákig a szart, a japán lapról rendelt mystic-löttyhöz rendelnek tejszínt, a tévesen belőtt feketéhez meg citromot. Suttognak. Ha több mint négyen vannak, akkor egy adott pillanatban behunyják a szemük és egymás kezét fogva finggal, aromával telt meditációba zuhannak. A véletlenül odatévedt manager-már-nem-cicák arcán rettenet. A törzsvendégek között mindig megtalálható a 60 körüli szakállas, büdös és perverz álguru, aki puhapöcsét kezdő etnolányba szeretné belógatni (bizonyára össze is jön neki).
A személyzet lenéző/fellengzős, ha kérdezel valamit egy teáról, úgy tesz mintha nem hallaná. Jó esetben vissza tudja mondani, hogy mit rendeltél, igaz nem törődik vele különösebben, mert tudja, hogy csak ötféle szárított levél van a raktáron.

A diszkrét birodalmi. Néhány nett, csinos asztalka, „angolos” fémdobozkák, szolid, megbízhatóságot sugalló személyzet. Rendeléskor biztosítanak, hogy kiváló választás ezen a derűs/szomorú, napos/felhős napon. Készségesen válaszolnak ha teáról kérdezel, általában érdektelen semmiségeket. A teaminőség itt már javul, de ritkán haladja meg a „világ jobbik részén” vagy a „ködös Albionban” található középkategóriát. A süti általában belga, német import marcipán/mandula vonalon. Ha épp nincs senki, bekapcsolják az éppen érzékelhető „kellemes kis zenét”, hogy a barinők, párocskák, nyugodtan dumcsitrécselhessenek, az üdítő nedű élvezése közben. Vannak foglalt asztalok! Törzsteázóknak. Angol persze soha egy szál se. Kisportolt, fiatalos, öltönyös, értelmes arcú managerek is megfordulnak, de inkább jellemző a szolid 40-60 közötti csilingelőkarpereces lady-tudatú keleteurópai életforma. A hangulat azért elviselhető, néha jó teákat is lehet fogyasztani. Teát azért ilyen helyen ne vegyetek, mert meglehetősen közepes.

A globalizált, trendi_de_azért_mégsem_annyira_ciki. Zene jazz (abból is inkább a swing), a személyzet minimálisan felkészült, a felszolgálók gyakorlatilag stresszt nem bíró kirúgott éttermi pincérek, néha meglepő reakciókkal. Közönség itt már nemzetközi, a feszengő turistavonal, gondolom a hotel recepciósa intézheti a helyet (jutalékért). A teázás gyakorlatilag lottóval egyenlő, kaphatsz elsőosztályú, igazi teát, és a harmadik világba félúton eltévedt szénaszállítmányt. Jó esetben a teapincér figyelmezteti a kezdő teázót, hogy virágsziromteába a tejszín nem nyerő. A komolyabb helyeken van „japán”, „indiai”, stb. terem/szalon/szeparé.

A reklámozott, tiniket is megcélzó teacentrum. A teaházak meki-/börgije, tökmindegy mit rendelsz, filteres szart kapsz, szintetizált citromlével. A személyzet próbál jófej és/vagy fiatalos lenni; a közönség az életérzést hajszolja, „a” maunika osztályfőnöki órája alapján próbál cilivizálódni.

Persze vannak normális, „helyes” teaházak is. Egy baj van velük. Oda a „teabuzik” járnak (orros szmájli)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.20. 16:07:12

@papugaja: ezzel a forróvizes kancsóval én is a sírba kergetem a családot.
szoktam még a kanna alá tea mécsest rakni, meg egy kicsit bebagyulálni a kannát, hogy nem hűljön ki.

Sajnos ez elég macera, nem csodálom, hogy instand kávét isznak a sietők.

Én otthon szoktam teázni, mert a németeknél a kávé is elég jó, mig a magyarok sürü kávét és higy lötty teát isznak.
Na és otthon ha szabin vagyok rá érek a teával szórakozni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.04.20. 16:30:00

@Prinzessin Erbsen: instant kávé, ne hűljön ki, sűrű, híg, ráérek...

tudod, hogy az utazós-intelligens miatt gyűjtöttem ki ezeket a szavakat, ugye? :)

Alapvető élelmiszer 2009.04.21. 10:02:35

@dögmind1: ÁÁÁ, ezen sírva röhögtem. :D

Én bárhogy megiszom a teát, nekem az is csak egy folyadék, mint a víz vagy a limonádé, nem szoktam fetisizálni.

Ami viszont beleégett az emlékeimbe, régebben, amikor még szülőkkel éltem, sokat teáztunk. Egyik nap a süteményezés után maradt citrom (abba úgyis csak a héja kell). Nosza, bele a teába, ne vesszen kárba. Azóta -érthetetlen módon- ferde szemmel néznek rám, mert én továbbra is citromlézem, ők pedig barbárságnak tartják az ilyesmit.

Ernoke 2009.04.21. 12:41:23

@F.house: egyrészt, a kávétól kapásból rosszul leszek (remegés, fejfájás, szívdobogás, ahogy azt kell), viszont koffeinfüggő az vagyok. másrészt pedig adnak.:)

@dögmind1: az ilyen fényevős alternatívos teaházakban tényleg nem ért a dolgához a személyzet. este 7-kor én már koffeinmentes teát szoktam kérni, ami lehetőleg nem gyümölcs (azokat utálom), erre rendszeresen bepróbálkoznak a zöld teával, amiről köztudott, hogy akár 10-12 órát is pörgeti az embert, ellentétben a fekete tea 6-7 órájával.:D hát bazmeg.:D

Ernoke 2009.04.21. 13:00:14

amúgy a poszt részben rólam is szól, én is szoktam olyanokat mondani, hogy "normális ember nem tesz a teába cukrot", és hasonlókat. modor tiborné lakozik bennem.:D

feltételes reflex 2009.04.21. 14:43:31

@Prinzessin Erbsen:

a bronzolaj asszem elősegíti a bőrrákot, de ez már egy modoros wellness -poszt témája lehetne.

(lehet, hogy megírom?:)))

IndaMuncher 2009.04.22. 12:07:20

@Ernoke: Igaz, valóban én is ezek miatt a tünetek miatt kerülöm a kávét, de buliban van mikor jól jön.

Az meg akkor tök jó, ha kapsz vizet, bár gondolom nem csak azt kérsz a pultnál, hogy ne nézzenek rád furcsán.
Én legalábbis nem próbálkoznék be vele, vagy lehet csak én vagyok túl gátlásos. :)

Ernoke 2009.04.22. 20:03:18

@F.house: általában adnak, és ha nem értik, minek kell a víz, megmagyarázom. nem annyira szokott érdekelni, hogy egy életemben először és utoljára látott csapos mit szól.:)

Ernoke 2009.04.23. 09:32:53

@semota: nem, egyszer ittam, és olyan voltam utána, mint aki bekokszolt.:D
a blogod viszont nagyon jó.

semota · http://livewithit.blog.hu 2009.04.23. 15:33:54

@Ernoke:

bekokszolt, loál.
nekem működik, csak időnként dührohamot kapok tőle. :P

Lilienfeld 2009.05.09. 23:47:12

Végigolvasva az összes hozzászólást, furcsállom, hogy a tea másik legfontosabb összetevőjéről senki sem szólt, ez pedig a VÍZ!
Ha el is tekintünk az efféle mitikus túlzásoktól: "A vízről elmondható, hogy leginkább a hegyi vizek javallottak, a folyók vize kevésbé alkalmas, s a kútvíz a legkevésbé jó. A hegyek vizei közül elsősorban azt válasszuk, mely cseppkövekről csöpög alá, sziklák közi tócsákban gyülemlik fel, s onnét lassanként csordogál.", forrás: aranyhold.hu, szóval ha el is tekintünk a VIII. századi Kína igényességétől, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, h. a legtöbb magyar vízcsapból folyó, az elavult hálózatból töméntelen mennyiségő fémet, gombát, dohot, rühöt, rozsdát, ragasztót, tömítőt, gépzsírt, egérnyálat magába szedett és ezért agyonklórozott ún. ivóvíz a legkevésbé sem alkalmas "nemes ital" készítésére. Minélfogva az "aroma", "árnyalat", "minőség", "citrusos beütés" stb. szókincs + a hozzátartozó, vérsznob magatartás merőben értelmetlenné és oktalanná válik.
Viszont arra, h a csapvizet fogyaszthatóvá tegye, szinte bármilyen teafű alkalmas. Mégis visszaértünk a régi Kínába, ahol igen sokan azért teáztak, h. a pocsék vizet valahogy ihatóvá tegyék.

EÖ (törölt) 2009.05.18. 10:15:07

@feltételes reflex: olvasd el a bűvös szakácsot!!!

a sznobság csimborrasszója...

bármelyik poszt!!! :)

Urbán Gorilla (törölt) 2009.05.18. 11:10:05

nekem tök mindegy, hogy milyen a tea. én a coca és a pepsi kolát sem tudom megkülönböztetni.

MsTea 2009.06.10. 11:28:14

Tőlem mindenki úgy issza a teáját/kávéját, amit akar, ahogy jólesik neki! Szerintem ez ízlés kérdése, és mint olyan, nincs senkinek igaza, és mindenkinek igaza van. A tej teába kérdésről meg írtam egy posztot régebben: tealevelek.blog.hu/2009/02/10/veled_vagy_nelkuled_tej_a_teaba

tealevelek.blog.hu - független teablog (hiszem, hogy nem sznob blog)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.09. 16:14:07

az utolsó idézet a ravasz, az agy, meg a... c. filmből van. remekség.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.08. 19:56:06

Csakis cukorral és citrommal. Az olaszoknál reggelinél külön kellett könyörögni a teáért, mert én nem iszom félliteres bögréből kávét, utána meg muszáj volt tejet önteni bele (ettől tejeskávészerűen undorító színe/állaga lesz). Közben ott terem a citrom a kertjükben a barmoknak, de eszükbe nem jutna beletenni.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:12:38

@fourgee: van "loose tea" is, de az ugyanaz, mintha filterben lenne. és nem is nagyon isszák, mi is véletlenül vették.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:13:35

@Labasmaz: a limonádéból hagyd ki a cukrot, még jobb lesz kánikulában.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:16:49

@Severus: szerintem meg, ez így működik:
angol: tejet önt bele (mikor kollégák csináltak, tejet kapásból beleöntötték, utána megkérdezték,h. cukorral iszom-e. az nem jutott eszükbe, h. esetleg tejet nem teszek bele. egyetlenegy angol kollégám itta citrommal, egy másik meg üresen, az összes többinek egyértelmű volt, h.tejet tesz bele)

magyar: citromlé.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:18:29

@redlands: pedig öt év alatt bizony mind tejjel itta, leszámítva ezt a kettőt. citromlét fel se szokták ajánlani, nem is tartanak. az automatában sincs olyan gomb, meg sehol(jó, teázóban lehet, de háztartásban nem) se ajánlanak citromlét.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:23:24

@nosferato: hát ha még azt is megsúgom,h. az angol ötórai "tea" kifejezés konkrétan a vacsorát jelenti...
utána persze megisszák a teát is. De a "tea" kifejezésnek bizony van egy "vacsora" jelentése.

A Tyne folyó déli partja 2010.08.08. 20:27:35

@nácivadász tűsarkúban: bakker, én öt éve élek itt, mégse iszom tejjel. igaz, h. fekete teát amúgy is ritkán iszom, akkor meg vagy üresen, vagy citromlével.
süti beállítások módosítása