Olvasói rovat - A mű-gourmand borszakértő

2009/04/10. - írta: Modor Tibi

Fantörpikus dolog, hogy egyre több levelet és kész, kidolgozott cikkeket kapunk Tőletek. Sok témához nem is nagyon tudnánk hozzászólni, más esetben meg alig várjuk, hogy mi is megírjuk a saját verziónkat.

Ma G. igen tisztelt kedves olvasónk gyűjteményét fogjuk a Világháló nyilvánossága elé tárni - a számunkra kevésbé ismert, önjelölt borszakértőkről legyen hát szó, a nagyböjttől függetlenül :-)

    • Jellemzően 35-45 közötti öltönyös közép- vagy felsővezető multicégnél, nagy cégautóval jár, a hátsó ülésen két gyerekülés. Az autóban smooth jazzt vagy magyar alternatív zenekarokat hallgat;

    • Húszas éveiben kiélte magát, sok mindenben benne volt, és ma már ugyan felelős vezető és családapa, egy-egy durva elhajlásra még mindig kapható (céges hétvégén, csapatépítő tréningen, síelésnél);

    • A sörről és a töményről lenyugvásával összhangban pártolt át a minőségi vörösborra, ami csakis száraz lehet (ettől még persze az Oktoberfest és a BL döntő élőben kötelező program a régi egyetemi haverokkal, hisz' néha ki kell engedni a gőzt!);

    • Az idők során - általában a hasonszőrű kollégákkal, üzleti partnerekkel történt beszélgetések alapján - észrevétlenül önjelölt borszakértő lett, határozott véleménye van az egyes pincészetekről, szőlőfajtákról, évjáratokról. Vannak kedvencei is;

    • Látszólag kompromisszumoktól mentes igényességgel közelít a borok felé, de valójában a közmegítélés, az ár, és a címke dizájnja határozza meg az ízlését. Bockot, Gerét szinte ismerőseiként emlegeti;

    • Tokajra és Villányba jár bortúrázni barátaival (smart casual ruházatban - Ralph Lauren ing stb.), és sosem jön el üres kézzel, kedvezményes áron vásárol pár kartont a legjobb borokból. Az Etyeki fesztivált sem hagyja ki soha;

    • Ízlelő képessége a legjobb sommelier-kével vetekszik, autodidakta módon elsajátította a kóstolás látványos lépéseit, pl. a borospohár körbe-körbe történő rázogatását, az ital sokatmondó szagolgatását. Az első korty után mindig tesz egy-két sommás megállapítást (amelyet előző nap olvasott a Gusto magazinban);

    • A borokkal kapcsolatos igényessége nem terjed ki a hétköznapokra, reggelire megfelel neki a száraz CBA-s túrós táska, ebédre pedig az irodaházi tálcás menza rakott karfiolja. Ettől függetlenül, ha szóba kerül, imádja a büdös sajtokat, a nagyon csípős ételeket, és az olasz konyhát (tésztát csak al dente!);

    • Kilátások: Karrierje terén minden rendben, ha sok a prémium, egyszer akár még hobbi borászkodásba is kezdhet (távol a város zajától!), ugyanakkor a házassága idővel megromlik és válással végződik.

Nohát, a végén bepillantást nyerhettünk emberünk magánéletébe is - a leírás már megint gyanúsan élethű :-)

A magam részéről csak idézni tudok, méghozzá Steve the Great kommentelőnktől:

Ideírok néhány mondatot egy bormagazinból, mind egy-egy bor jellemzéséből való. Ezek az én ízlésemhez képest már túl vannak a borjellemzéshez szükséges képzettársítás-cunamin, és átcsaptak a bennfentes modorosságba:

  • "férfiaknak csak étel mellé, nőknek trécseléshez is ajánlott"
  • "jól elkészített bor, még nagyon gyerek, de van benne jövő"
  • "formás teremtés, vidám és lüktető"
  • "szépség és egy kis huncutság"
  • "tapasztalt, de még nem vén játékos"
  • "ez a még szétszórt, kelekótya srác nagyon tehetséges..."

Na azért ez se semmi, és még mindig csak a felszínt karcolgatjuk...

Akinek megjött a kedve, ne kíméljen a folytatástól!

Köszöntem!

119 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anteus 2009.04.10. 12:28:42

Kedvenc történetem ebben az ügyben:
Légli Ottónál vendégeskedik egy nagyobb társaság, mindenki rettenetesen nagy borszakértő és egymást licitálják túl a képtelen hasonlatokkat, Ottó középen áll és figyel, miközben röpködnek a "citrusos", "animális", "diós-mandulás", "szedres", "égett bőrös" jelzők. Az egyik hölgyvendég azt találja mondani, hogy, hmmm, ha jobban belegondolok, a diós, mézes, epres, illatok után némi spermium illatot is vélek felfedezni. Ekkor Légli közbeszól: a hölgyet megkérném, hogy vegye át a poharat a másik kezébe....:-)

redriot77 2009.04.10. 12:28:52

Alapból nemnagyon szeretem ezt a blogot, de ez a jelenség telitalálat! :)

Utálom én is az ilyen kamu-szakértőket. Szerintem a 90%-uk megbukna egy egyszerű teszten. Jelzés nélküli üvegben eléjük kéne rakni egy 10 különböző száraz vörösbort, és találják ki, hogy mit isznak. A felét nem találnák el. Kérdem én, akkor meg mire verik magukat?

Pohár lötykölés, buzisan tartott pohár, óvatos korty, és utána csukott, enyhén összeszorított szájjal mozgatja bent a nyelvét. Közben tűnődő tekintet. Az első jelek, amiket ha látsz egy összejövetelen, már biztos lehetsz hogy "szakértővel" van dolgod.

Werwolf 2009.04.10. 12:29:04

legszanalmasabb, mikor eszjatszos seggek meregdraga bort kostolnak negyzetmeteres arccal es kozben szivaroznak. Ez az igazi mumajer proli ismerve. :))

(gy.k.: a szivar mellett keptelenseg illatokat, izeket erzekelni, ertekelni, stb.)

Neocon 2009.04.10. 12:29:26

Hu ezektol a jellemzesektol nekem is elmennek otthonrol, a hulyeseg persze hatartalan, ha az ember sajat hobbijarol van szo.

még nickem sincs 2009.04.10. 12:31:12

ha pedig még ráadásul nem multis középvezető, hanem ügyvéd az ilyen szakértő, akkor már tényleg nincs mit mondanom.

bestboy 2009.04.10. 12:38:30

"Tanninos. Nagyon tanninos."
De a legnagyobb király az a csávó, aki amúgy absztinens, "nem iszik szeszet", de bort kóstol, és gyűjt.

Wagner Úr 2009.04.10. 12:44:09

@@dika:

"A GOURMAND AZ A SZEMÉLY, AKI CSAK A HASÁRA GONDOL. AZ "ÍNYENC" AZ A GOURMET."

ááááááááááááá

Köszönjük szépen a hét modoros mondatát.

sprenczl 2009.04.10. 13:06:00

"Nyoma sincs az ízében disszonáns felhangoknak."
"Illata a bogyós gyümölcsöké, enyhe földes ízvilággal párosulva"
"Hmmmm, karakteres!"
Meg a többi elcsépelt mondat...:-)

EÖ (törölt) 2009.04.10. 13:06:32

egyébként is milyen motoros blog ez hogy nincs egy árva szó sem a csopperekről? :)

szab_b 2009.04.10. 13:08:21

@Wagner Úr:

Márpedig ha már használjuk, használjuk jól. A "gourmand" falánk, torkos, nagyétkű, a "gourmet" pedig inyenc. Ez nem modorosság, ez tény.

De ettől még zseniális a poszt!

malackarosszarc 2009.04.10. 13:10:37

@anteus: ajessz :)

ezeknek leginkább csak izlése nincs, nem azért veszi a Bock-ot mert szereti, hanem mert ezt ismerik a legtöbben

a pincebogárt is bozsárnak hívjak csak így franciásan

és persze két éve még még light kólával itták az édes vöröst

Az Élő Legenda (törölt) 2009.04.10. 13:14:21

Tanult barátomat idézném:

"Tanninjai méltóságteljesen lassúak, de nem lusták."

lápi lidérc 2009.04.10. 13:31:56

@Wagner Úr:
Pedig igaza van.
gourmand = nagyevó, haspók
gourmet = ínyenc

Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul.

"Ízlelő képessége a legjobb sommelier-kkel vetekszik"
Talán sommelier-kével.

Szerintem nem ártana egy hasonló fikázás a magukat újságírónak képzelő, de magyarul alapfokon sem tudó faszokról sem. Például mint akik ezt a blogot írják.

(Amellett, hogy tényleg röhejes, hogy ma már a fél ország úgy gondolja, a borhoz érteni menő, és egetverő ökörségeket mond/ír a borról (animális jegyek, minerális talajra utaló íz, erdei gyümölcsök, piros gyümölcsök stb.), élen a Művelt Alkoholista magukat borszakértőnek gondoló seggfejeivel.)

@dika 2009.04.10. 13:34:35

szab_b, köszönöm a segítséget. Nem modoros vagyok, csak helyesen használom a nyelvet:)

lápi lidérc 2009.04.10. 13:34:35

@malackarosszarc:
A g a franciában a előtt g marad. Szóval bogár az bogár.

csati 2009.04.10. 13:39:43

A legtöbb pont nem annyira gáz, de az "ismerőseként emlegeti Bockot, Gerét", na az tényleg rettenet... és nagyon találó is.

És ahogy valaki írta: Pelikánnak van igaza.

a_fater 2009.04.10. 13:41:01

És aki meg már 25-30 éves korára ilyen köcsög, az - mint annyi más magát megjátszó típus - feltűnő sikerességgel nyúlja le az egyébként normális nőket is. A modoros paliknak sokan bedőlnek, csak tudnám, miért. Biológiával nem magyarázható, mert mégiscsak evolúciós mellékvágány ez a típus (is)...

a_fater 2009.04.10. 13:43:59

@lápi lidérc: Szerintem senki nem képzelte még magát attól újságírónak, hogy ide írogat.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.04.10. 13:48:23

Ez minden borivászatommal és néhány rám is vonatkozással együtt csUdálatos poszt :)))

"Bockot, Gerét szinte ismerőseiként emlegeti;" -- esetleg mindjárt Bokszinak mondás!

Vagy híres ember ismerés esetén a leggyakoribb:
- Jancsival hosszan beszélgettünk erről a napokban.
- Milyen Jancsival?
- Hát a FRITTMANNAL (baszd meg hogy nem találod ki magadtól, pedig 2 perce még az autószerelés volt a téma!)

:)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.10. 13:49:50

@lápi lidérc: az észrevételt köszönjük, de most már - a címsorról, "mi több", olvasói levélről "lévén" szó - csak részben fogok javítani.

A faszozást azért inkább ha lehet, máshol gyakorold.

redriot77 2009.04.10. 13:52:29

"és persze két éve még még light kólával itták az édes
vöröst"

:DDDD Legjobb!

Bambano 2009.04.10. 13:53:20

a hétvégi céges csapatépítő tréning önmagában ultragáz és megérne sok posztot...

meg a bűvös szakács is, ahogy a szocialista rántottbordasültkrumpli diktatúrából a michelin diktatúrába akarja áttolni az országot... egyik marhaságból a másikba.

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2009.04.10. 13:59:18

A fene nagy borszagértés vége mindig az ordítva hányás a piszoárba, vagy a wc mellé.
Egyik barátom mondja jól: A harmadik üveg után minden bor egyforma.
Egyébként meg nekem is van ilyen ismerősöm, aki még a vörösboros pohár talpát fogva a kisújját is eltartja és úgy issza a száraz fehérbort. N én ekkor kérek két unikumot magamnak.

@dika 2009.04.10. 14:00:33

Miben különbözik Boksziról meg Lojziról, vagy Gerzsonról, Bociról, Talmáról, Baluról, Godóról, Csicsóról, Papeszről beszélni?.

r123 2009.04.10. 14:01:39

..csak halkan kérdezem a sok fröcsögőtől, hogy feltétlenül mindenki köchög aki szereti a jó bort , nem csak azt látja, hogy vörös vagy fehér és még véletlenül sem issza kólával??
szerintem a bor illetve a borfogyasztás (mint ahogy a normális sörfogyasztás is) a kultúra része.. és nem feltétlenül mindenki nagyképű sznob aki tud 3 szót váltani a borról, anélkül persze, hogy játszaná az eszét és olyat vetít amiről fogalma sincs..
csak azért mondom, hogy ne csípőből utáljatok mindenkit aki normális emberi módon szereti és szeretné ismerni is a bort..

IndaMuncher 2009.04.10. 14:02:34

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): Most azokra a csopperesekre gondolsz, akik a _szürke hétköznapokban_ sikeres _üzletemberek_, de hétvégén felveszik a bőr motoros (modoros) ruhát, majd a csopperjeiken _falják_ a kilométereket?
"Ez nem egy hobbi, ez egy életérzés"

ilyesmi?

r123 2009.04.10. 14:03:53

csak, hogy ne essünk át a ló túloldalára..
(szerintem sokkal cikibb ha valaki csak azért iszik -bármit- hogy hasson..)

Bambano 2009.04.10. 14:11:04

@r123: gondolom, akiket te most lefröcsögőztél, azok szeretnek éles határt húzni azok között, akik kulturáltan borozgatnak meg azok között, akik más tollával ékeskedve locsognak a borról. Ez független attól, hogy végül mindkettő megissza a bort.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.10. 14:14:51

tessék egy régi, ám kellően modoros posztom kezdő borturistáknak:
hannibal.blog.hu/2007/01/30/borturista

valamint Borszótár leendő borbuziknak c. alapvetésem
hannibal.blog.hu/2007/06/27/borszotar_leendo_borbuziknak

Werwolf 2009.04.10. 14:17:32

az egeszseges aranyok roviden:

sok jo bor, minimalis duma.

reszletesebben:

koran pezsgo, nappal ser, kora este feherbor, kesobb (ha nincs tul meleg) vorosbor, a vegere levezeto viszki.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.10. 14:19:13

@Werwolf: gy.k.: van olyan bor és olyan szivar, amelyek...


az a modoros mondás jut eszembe, miszerint ha hallgattál volna...

Werwolf 2009.04.10. 14:27:55

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

mas a velemenyem.

Fokeppen, ha az Oscar-ban poffeszkedo alakokra gondolok, akik kifli vastagsagu szivarokat szivnak es a zajban, buzben boroznak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.10. 14:29:29

@Werwolf: nem járok az Oscarba

de ittam már jó vörösbort szivar mellé

Werwolf 2009.04.10. 14:33:38

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

a teny, hogy ittal mar jo vorosbort jo szivar melle meg nem jelenti azt, hogy szivar mellol szokas draga es jo bort KOSTOLNI, mert ezt irtam es nem mast. Hm?

Werwolf 2009.04.10. 14:34:45

@A Hannibal Lektűr-attitűd:

az altalam emlitett jelenseget (vastag szivar, eszjatszas, "nagy" bor) pedig nem csak az oscar-ban lathatod.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.10. 15:43:27

Ne hagyjuk ki az "iratlan szabalyokat". Korulbelul mint a "lement a feher, ketszer jossz" a magyar billiard szubkulturaban...
Peldaul a voros hus-voros bor. Es akkor mi van, ha tortenetesen fott marhaszeletet eszem meggymartassal, fott krumplival es a belem kifordulna ha ehhez egy Grande Belabacsi Cavalier Cuvee-t kellene fogyasztanom a haromezer palackos duloszelektalt limitalt szeriabol, rosszul esne. Ellenben egy kancso jo hideg rizling...
A modorossaga ennek a fajnak nem abban van, hogy hulyesegeket locsog a borrol (ehhez mindenkinek joga van) hanem a sok modorossag miatt. A decanter, a hatfele pohar...olyanoknak akinek ha adnek ket bort, ez egyik mondjuk a Tekenohati neheztuzersegi pinot noir lenne, a masik meg egy ezerforintos argentin merlot, nem kulonboztetne meg oket...

Wagner Úr 2009.04.10. 15:45:54

@szab_b:

Ettől még kurva modoros volt :-)

Kb. minden második kibaszott postban, ahol a "gourmand"-t helytelenül használják, jön egy felkészült kolléga, aki felvilágosítja a postírót a VALÓSÁGRÓL.

Szerencsétlenebb esetben jönnek még vele egyetértő, helyeslő, vállonveregető vélemények. Lásd lápi lidérc :-).

Ez olyan, mint amikor valaki azt fejtegeti nagy elánnal, hogy az "olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől" mondásban, a "Makó" nem a magyar településnevet takarja...Gratula, impozáns műveltségről tettetek tanúbizonyságot :-)

csarli firpo 2009.04.10. 15:58:20

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas):

Hát igen, a bűvös szakács a modorosság, sznobság egyik fő lelőhelye. Jókat röhögök mikor megtárgyalják hogy hétvégén épp melyik osztrák étteremben költöttek el 1000 eurot egy kétfős ebédre, meg hány miliméter rádiussal rendelkező lencsét kell venni a 'kulinárisban' ha menő akarsz lenni :) Bugrisok gyülekezőhelye. A Molnár B. Tamás is egy hihetetlenül beképzelt alak, önjelölt gasztro-messiás. Szóval nem csoda hogy egy kis belterjes hely maradt az a blog. Egyszer vettem a bátorságot és megkérdeztem: a szerző saját szellemi termékei-e az írások, vagy külfüldről átvett anyagok, csak véletlenül elfelejtődik megemlíteni az eredeti forrás - kb két perc múlva eltűnt a posztom és le is lettem tiltva a blogról :) Kisszerűen szánalmasan modoros.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.04.10. 16:20:17

@csarli firpo: ugy tunik nagyon lepattantal :-)

az a blog tenyleg tele van modorossaggal... es rengeteg olyan konyhai otlettel, leirassal, amely magyar nyelven masutt nincs

dagadtos 2009.04.10. 16:37:43

@lápi lidérc: mivel szerencsére ez a hozzászólásod az alkoholistán kívül született, így itt egész nyugodtan küldhetlek el személyesen is a picsába!
Ezentúl asszem ez lesz részemről, akár borfesztiválon, akár más oldalakon találkozom férgekkel.

MakoG 2009.04.10. 16:43:37

@Wagner Úr: És mi a helyzet a polkával mint lengyel tánccal, meg a BAH(Bach)-csomóponttal?

feltételes reflex 2009.04.10. 16:54:26

dekantert minden háztartásba!

Jaguar 2009.04.10. 17:32:58

Basszustuba!
Hannibál kollega maga is megérne egy posztott ezért:
"A fröccs üde, könnyű, általában száraz fehérbor, felspriccelve a megfelelő mértékű, a bor termőhelyéről származó ásványvízzel (vagy, ha az nem áll rendelkezésünkre, akkor inkább szódavízzel, mintsem máshová való ásványvízzel). Kisfröccsként nem hiányozhat egyetlen nyáresti vacsora mellől sem, hosszúlépésként pedig az emberiség által valaha kitalált, leginkább szomjoltó, a szó szoros értelmében vett üdítő italok egyike (miközben e cikket írom, siklósi olaszrizling fröccsöt kortyolgatok magam is)."

és ezért:

"A bor élő, létező, organikus.
Szenvedély, mágia, metafizika.
A bor - Hamvas Bélát idézve - folyékony szerelem.
A kóla ellenben mesterkélt, művi.
Földhözragadt, hamis, közönséges.
És gyilkos.
Tőle a bor meghal, elveszíti minden báját, kellemét, varázsát.
Aki vörösborba kólát önt, az más alávalóságokra is képes."

No comment.

Jaguar 2009.04.10. 17:36:43

Amúgy magam is utálom a VBK-t, mert egy szar ital, sőt! saját pincémben, fahordóban (m.k. azaz modorosok kedvéért: oxidatív eljárással) érlelt borom is van, de eszembe sem jutna a barátomat - vagy bárki mást - legazemberezni mert a neki vitt saját boromba rendszeresn kólát tölt. Ű dóga.
A bor egy ital. Ha úgy tetszik: csak egy ital.

2009.04.10. 17:53:01

@@dika:

Melyik nyelvet használod helyesen?

Nem tudom, hogy a magyarban mi a különbség a gourmand és gourmet között. Az angolban egyesek szerint tényleg közelebb áll a gourmet az ínyenchez (vagy inkább szakértőhöz) a gourmand pedig a torkoshoz. Mindkét szó francia jövevény, ráadásul a gourmet egy elírás eredménye (bunkó, modoros angolok)!

A franciában már nem pejoratív a gourmand, de a régi franciában (abban az időben, amikor az angolok átvették a szót) még inkább torkost jelentett, ezért pejoratívabb az angol szó, viszont ha késve is, úgy tűnik a franciához igazodva elveszti ezt a pejoratív jelleget.
Nem tudom, a magyarben mennyire honosodtak meg, és nyertek önálló, az adományozó nyelvtő független jelentést, de ha csak kevéssé, akkor tényleg érdemes elgondolkodni azon, hogy angol, francia, magyar vagy más nyelven értelmezve állítod, hogy a gourmand torkost jelent. Ha angol, akkor akár igazad is lehet, de mégis túlzottan szőrszálhasogató a megkülönböztetés. Franciául nem lényeges a különbség (pontosabban ott nincs is gourmet szó). Nos?

lápi lidérc 2009.04.10. 18:24:05

@dagadtos:
Miért, te is az említett seggfejek közé tartozol?

Örülök, hogy vállalod. Mondjuk anélkül is látszik persze rajtad.

lápi lidérc 2009.04.10. 18:27:48

@Wagner Úr:
Remek dolog lehet az, ha valaki műveletlen marha.
Ennél már csak az szebb, ha még meg is magyarázza, a tudatlanságára rávilágítókat fikázva.

lápi lidérc 2009.04.10. 18:29:33

@Jaguar:
Aki ásványvizet önt a borba, arra is ugyanaz vonatkozik, mint aki kólát.

lápi lidérc 2009.04.10. 18:34:26

@Űrlény Lajos:
Szar dolog lehet franciának lenni, mert egy francia barátom szerint van gourmet szó, és az írásmódja is ez. Most kérdeztem meg tőle. Meg szerinte a gourmand most is torkost jelent, és negatív mellékzöngéje van.
Mindig tudtam, hogy a franciák mind hülyék, ezt is rosszul tudják. 80 millió hülye, baszd meg! A saját nyelvüket sem ismerik (legalábbis annyira jól, mint te).

dagadtos 2009.04.10. 19:41:46

@lápi lidérc: élőben add majd elő magad, kérlek.

janomano 2009.04.10. 20:22:29

@feltételes reflex: tényleg, akartam is már kérdezni, hogy az mi?

@dika 2009.04.10. 21:16:14

@Űrlény Lajos: Az élő magyar nyelvnek egy nem elenyésző része jövevényszó. Az alma szerves része, a haver is, a spáciumoz vagy a justizmord valamivel kevésbé, de része. Hogy a magyarok hány százaléka használja a gourmet-gourmand szó bármelyikét, nem tudom pontosan, de a bejegyzés szerzője megtette, és helytelenül szvsz. A Pallas Nagy Lexikona (www.pallaslexikon.hu/pallas/lpext.dll?f=templates&fn=main-j.htm&2.0) nyilatkozik róla, tulképp egyikünknek sem feltétlen igazat adva:). Amúgy francia ismerőseim nekem is megerősítették, hogy van ilyen szó, ill. francia-angol szótárakban is megtaláltam.

2009.04.10. 22:14:43

@lápi lidérc: Na jó, bevallom, tudatlan tahó vagyok (ez nem irónia vagy vicc). Fogalmam sem volt a gourmet/gourmand kérdéskörről, csak azért néztem utána, mert nagyon ki tud borítani, ha valaki úgy osztja az észt, hogy a hallgatóságnak nem hasznára akar válni, hanem a megalázás és a felsőbbrendűségének kinyilatkoztatása a célja. A forrásom ez volt:

www.wisegeek.com/what-is-the-difference-between-a-gourmet-and-a-gourmand.htm

Egyébként laikusként úgy sejtem, hogy ha van a francia nyelvben gourmet szó, akkor azt az angoloktól kaphatták vissza. A francia wikipépiában pl. nincs is ilyen szó. Na, most látom, a pallas szerint viszont tényleg van.

Mentségemre legyen mondva a sommelier szó eredetéről utánanézés nélkül is tudtam volna nyilatkozni. Persze, lehet, hogy hülyeséget mondtam volna :))) Ha valaki tud franciául, utánanézhetne a gourmet szó francia etimológiájának.

2009.04.10. 22:15:59

@@dika:
Köszi az utánanézést! Tudsz bővebbet mondani?

@dika 2009.04.10. 22:30:42

@Űrlény Lajos: Próbáltam utánanézni, de csak annyit találtam, hogy a gourmand szóból ferdült el a 19. században, a világ első étterem-kalauzában, ha jól értem. Más források szerint a groumet (=bor szolga?) szóból származik. Ma is tanultam valamit:)

PS: örülök, hogy kultúráltan megbeszéltük végül, igazán.

2009.04.10. 22:47:33

@@dika: Én is örülök. Viszlát a jövő héten!

lárvalányhaj 2009.04.10. 23:48:28

@Jaguar:

Hamvas Béla talán még Heideggernél is modorosabb _bölcselő_, és ez kurva nagy szó.

Jaguar 2009.04.11. 08:45:54

@lárvalányhaj: Szerintem Heidegger-t és Hamvas Bélát (de említhetném Márait is) a modoros idézgetők tették modorossá, akik a modoros és műjófej szövegeikbe - gyakran az eredeti szövegkörnyezetből kiemelve - ezeket beleillesztették. Egészét tekintve nem találom őket (Herideggert és ld. fenn) a blogi értelemben vett modorosnak. De: Hajrá Schopenhauer! :-) és xDD ja és LOL

Más: ha űbergiga* modorosságról akartok írni, javaslom az egy Wass Albertről - és rajongóiról - szóló cikk írását. Modorkincsbánya a téma.

(*Kérem a kedves kommentelőket, ne oktassanak ki német nyelvből, direkt írtam hosszú Ű-vel. ld: alkotói szabadság, stb...)

Jaguar 2009.04.11. 08:57:44

"...az egy Wass ..." - az
"...Herideggert..." - első 'r'

még mijelőtt kijoktatnátok hejesírásbó

lárvalányhaj 2009.04.11. 11:36:26

@Jaguar:

íme egy modoros Heidegger-rajongó:

"Egyszer Debrecenben voltam OTDK-n, és az akkor megismert szobatársam a Lét és időt olvasta a reggelinél és lefekvéskor is. Szerette, mert szerinte mindenre kínál megoldást. Hullottak a lapok az orrfacsaró szagú könyvéből, ami a teste részévé vált, nem érdekeltek a megoldásai, se a lecigizett könyve."

konyves.blog.hu/2009/03/30/vegre_szexi_lehet_heidegger_es_wittgenstein

az ilyen arcok teszik gyűlöletessé a bölcsészeket az univerzum jobb érzésű lakói között.

egyébként Heidegger igenis modoros volt. nem mint filozófus, hanem mint magánember. (bár a filozófiai műveinek is vannak indokolatlanul ütnivaló fordulatai.)
magánemberként is modorkirály volt. egyrészt, egy kunyhóban lakott, másrészt a felesége által szőtt alsógatyákban tolult, és mindenféle népviseletekben tette magát nevetségessé a kampuszon. egyszóval egy büdös hippi volt, jóllehet azt akkor még nem is találták föl.

peti papagáj 2009.04.11. 13:46:07

@nosferato: és amikor a szakértők két szakértés között elkezdenek anekdotázni híres emberekről, mindig vezetéknév + becézett keresztnév formában teszik, mintha a haverjuk lenne.

noirp 2009.04.11. 21:18:38

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas):
"a mélyről előtörő enyhe kapuccsínós beütés rendkívül jól harmonizál a citrusgyümölcsre emlékeztető alapjelleggel"
Hehe, Nagy Bandótól hallottam, milyen volt, mikor egy olasz vendéglős megőrjítése céljából citromot kértek a cappuccinohoz :D (Id: Nagy Bandó: Ízes beszéd)

noirp 2009.04.11. 21:23:41

@bestboy: "tanninos" höhö:DD de ha megkérded tőle, mi az, hogy tannin...összeszakad az ég is :DDD

noirp 2009.04.11. 21:27:17

@Az Élő Legenda:

"Tanninjai méltóságteljesen _lassúak_, de nem lusták."

Most már tudom, miért jó a tanninos vörösbor/meggybor ételmérgezésre, gyomor...izé..hurutra...
(juj de ronda vagyok :))

Royaljerry · http://be.net/royaljerry 2009.04.12. 01:02:08

@lárvalányhaj: Na, meglenne a hiányzó láncszem a poszt témája és a kommented között, ha Heidegger "Lé és idő" címen írta volna meg a főművét. :)

kétbalkezes mosómedve 2009.04.12. 11:50:35

@Jaguar: Remek! Kezdjük a modoros Wass Albert rajongók leírását Pilinszkyvel:

dia.pool.pim.hu/html/muvek/PILINSZKY/pilinszky00373_kv.html

Vágási Matyi 2009.04.13. 03:34:25

@grimoire: remek! :) ha te csináltad, akkor pláne!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.04.13. 11:48:12

Könnyesre nevettem magam.

Különösen azon, hogy kb. a postok első kétharmada irígységét leplezni sem próbálva savazza azt az típust, aki szemmel láthatóan jól él, majd valaki felteszi a nap kínzó kérdését: "csak azt tudnám, miért csípik ezek fel a jó nőket?" - leestem a székről a röhögéstől. Nem vagyok biztos benne, hogy nem a Tarda blog szereplői kommenteltek.

Vannak azonban TÉNYLEG találó kommentek is, mint pl. a becézett keresztnéven hívott borász, amitől én is a falra tudok mászni.

A szivar + vörösbor (szerintem) teljes tévút, a szivar + konyak kombóval szokás nyomulni.

A Bűvös Szakács, Művelt Alkoholista blogok idekeverése is merő értelmetlenség - mondjuk az ezeket fikázó postokban érezni a dühöt, hogy kreténségük miatt bannolt fazonok írták őket.

peti papagáj 2009.04.13. 14:46:37

@____hews: á nem, csak más tollával ékeskedtem.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.14. 10:35:05

@Jaguar: szerinted miért linkeltem ide?:)

önkritika rulez

malackarosszarc 2009.04.14. 10:40:35

@lápi lidérc: há mer' még franciául sem tud rendesen... de megpróbálja fransziásan kiejeteni, hogy büdössajt

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.14. 10:41:21

@Werwolf: ülök a teraszon, pöffeszkedve szivarozok borral a kezemben - és nem lát senki

mégis élvezem

ezt add össze

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.04.14. 10:48:03

@Jaguar: látom, modoros írásomnak csak a felszínét karcolgattad..:)

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2009.04.14. 12:29:56

még egy pár...

- hideg macerációs eljárással készült
- jó ivászatú
- reduktív eljárással készült
- erdei gyümölcsök / piros gyümölcsök illatát lehet benne érezni
- lassan száll le a bor lába
- érződik, hogy ez déli lejtős bor
- dió és mandula illata keveredik benne

Jaguar 2009.04.14. 21:03:42

@A Hannibal Lektűr-attitűd:
+ 1 pont! Mindenkiben ott a modoros.

EÖ (törölt) 2009.04.17. 07:49:23

@F.house: ez az, "életérzés!!!" LOL

@csarli firpo: iszonyat sznobok, az igazi só, az csak japán mellett egy szigetről származhat, és csakis napfogyatkozáskor lehet szedni mocsári hamvasszeder-indábolt font kosárkába, ja és csak dél-koreai szűzlányok érinthetik bal kézzel
engem is kitiltottak, mikor kényeset kérdeztem
ja és minden cikkben szerepel legalább egyszer a "Michelin csillag" és a "posírozás" szó
muhahahahaha

nick: 2009.04.19. 23:01:42

atya-gatya!

mennyi egyszerű lény!... :-P

ha dankót meg kannást iszol, persze, hogy nem érzed a különféle ízeket - ezen ne is csodálkozz

de ha valódi szőlőből készült igazi jó (figyelem: NEM drágát írtam! - nem véletlenül) bort iszol, te is észreveheted azt a sokféle ízélményt ami egy-egy jó palackban vár


...persze ettől függetlenül van sok-sok borsznob, aki csak simán seggfej

de szerencsére egyre több az olyan ember, aki érdeklődik a kulturált borfogyasztás iránt
és szerencsére itthon is egyre több az igazán jó ár-érték arányú bor, már egész alacsony árakon is

(persze ha vki a kóla literárán lett szocializálva, az húhatja a száját egy 1,5-2 ezer forintos palackon - de erre az a jó gyógyszer, hogy szépen kihúz a 40 fokos nyárban kapálni egyet vmi durvább szőlősbe... akkor megérti mi miért mennyi :-P)


...amúgy meg ez is van olyan jó hobbi, mint 22 gazdag embert nézni a TV-ben, akik egyetlen labda után rohangálnak a gyepen, pedig mindnek bőven futná sajátra... :-P :-D

nick: 2009.04.19. 23:15:04

@terasz9:

mi bajod pl. a reduktív eljárással?
az egy általánosan elterjedt borészítési módszer egyszerű és rövid neve

és hidd el, eléggé nem mindegy, hogy reduktív, vagy oxidatív módon készült a bor
kb. mint hogy cukorral vagy sóval szereted-e a sóskát...


hideg maceráció dettó


dió és mandula illatot meg frankón érezni egyes borokban
tudod, az illatok ált. nagyméretű molekulák, melyek a bor erjedése és érése során keletkeznek - és alapanyagtól ill. módszertől (ld. pl. fentebb 2) függően bizony pont olyan nagymolekulák is ki tudnak alakulni, melyek más gyümölcsökre jellemzőek

de ez azért nem ekkora újdonság


hisz az eperjoghurt se igen lát epret
szép kis baktériumok (vagy gombák? - már nem emlékszem) bontják le a FŰRÉSZPORT, és csinálják belőle az eper elsődlegesnek számító aromáit...
...te meg megeszed :-P

nick: 2009.04.19. 23:18:59

most olvasom a kommenteket visszafelé

tök jó, amikor franciául nem tudók elmagyarázzák egymásnak a gourmet és a gourmand különbségét! :-D

még ilyet, még!... :-DDD


...így jár az, aki beleokoskodik olyanba, amiben nem KOMPONENS! :-DDD

nick: 2009.04.19. 23:22:59

...nem mellesleg egy dekanter kb. 1.200Ft, és annyit javít egy boron (jellemzően vörösök igénylik - hogy miért, az biológia és főleg kémia, google a barátod...) hirtelen nyitás után, hogy már az első alkalommal behozza az árát

aki ezt nem próbálta, az nem tudja

aki próbálta, és még mindig nem érti, azt vagy rossz bort próbált, vagy nincsen ízérzékelése


...ja, és dankó, varga, tisza valley és társai NEM borok (na jó, vargáéké már néha kezd...), merthogy a bor szőlőből van

a többi meg (ha fehérbor):
-víz
-cukor
-élesztő
-MŰTRÁGYA(!!!)
-aroma
-szalma (a szín miatt)

...az álvörösöknél ennél is rosszabb dolgokat öntenek össze
akkor már inkább a parizer meg a politika :-P

nick: 2009.04.19. 23:28:31

@lápi lidérc:

hehe, szegény, de tudatlan vagy, ami a borokat illeti!!! :-D

borkóstolókon mutogatni kéne, és ha megbökünk, mondanál egy-egy ilyen vicceset! :-D

...vagy az van, hogy még tényleg nem ittál olyan vörösbort, aminek erdeigyümölcs vagy ázott kutyaszőr illata/szaga volt
(bár gondolom, ennek ellenére a dinnyés fanta (!!!) már befigyelt - pedig az tényleg kamu...)

nick: 2009.04.19. 23:33:45

...és közkívánatra (mert hogy ha jól látom, csak én írok most ide, és én 100%-ig kívánom, hogy folytassam) folytatom:

inkább azokat a magukat borszakértőnek tituláló hülyéket kéne kipellengérezni, akik az oklevelekkel nem, de elég kifinomult ízlelőbimbókkal rendelkező embert cikizik ki társaság előtt, mert annak nem ízlik vmelyik villányi nagymenű borász sokpontos, szétdíjazott bora...

...ilyenkor jöhetnének az ízlések után a pofonok, de ugye a neveltetés... :-P

nick: 2009.04.19. 23:35:10

@noirp:
tannin?
csersav

...ami egyesek szerint "csókra húzza a szádat, b+" :-D

nick: 2009.04.19. 23:36:49

...ja, és kértem már kólát a Gere Kopár mellé (! - azért persze nem bele, mert van bennem egy csepp jó érzés is... plusz nem vagyok a magam ellensége sem) luxusétteremben, csak mert megkívántam, és érdekes tesztelni, hol vannak a határok ;-)

Ernoke 2009.04.20. 12:14:01

ez a poszt is kurva jó, én meg kurva rég voltam itt utoljára.:D

Ernoke 2009.04.20. 12:15:39

és most eszembe jutott, amikor évekkel ezelőtt szekszárdi borfesztiválon sikerült egy kis sört szereznem (bort soha nem iszom), és végigmentem vele a fapadok és a standok mellett. 2x hallottam szó szerint ezt a megjegyzést: "úristen, dobozos sör!"

IndaMuncher 2009.04.21. 10:25:51

@nick:: Az a szerencséd, hogy a fűrészport nem úgy hoztad elő, hogy: "OMG az eperjoghurt fűrészporból készül!!!!"
Erre más embereknek mindig azt mondom fennhangon, hogy az csak AROMA BAZZEG? AROMA, ammeg nem mindegy miből készül?!!

kakamátyás · http://rezegarezega.blog.hu/ 2009.08.18. 12:59:43

nemrég hallottam: savgerinc, a bor egyik meghatározó eleme.

nick: 2010.01.20. 11:32:22

ez a modoroskodás csúcsa, fikázni a borértők tényleges megfigyeléseit, csak mert nem érted, miről van szó, utánanézni meg lusta vagy...

erről mikor írsz?!

ja, nem menne

gondoltam
látszik...

Smacika 2010.01.20. 11:44:15

@nick:: Te hülye, te.
"most olvasom a kommenteket visszafelé tök jó, amikor franciául nem tudók elmagyarázzák egymásnak a gourmet és a gourmand különbségét! :-D
még ilyet, még!... :-DDD
...így jár az, aki beleokoskodik olyanba, amiben nem KOMPONENS! :-DDD "

Talán "kompetens" te inkompetens majom.

Smacika 2010.01.20. 11:47:49

@nick:: Bár ha jobban belegondolok egy-két borban te is lehetnél KOMPONENS. (alkotóelem, rész)
www.idegen-szavak.hu/keres/komponens
www.idegen-szavak.hu/keres/kompetens

Orulez 2010.01.20. 15:07:09

Szerintem alapból lefikkantani valakit mert mondjuk megpörgeti a bort a pohárban nem okos dolog. Nem okos, mert lehet hogy nem okleveles borszakértő valaki, de azt éppen már tapasztalta, hogy ha kicsit szellőzik a cucc, akkor nem csak a hordót, vagy az alkoholt érzi rajta.

Hogy valaki céges autóval és öltönyben jár, az már alapból halálra is van ítélve, szerintem szintén gáz.

Attól hogy valaki menzán eszik, még nem biztos hogy szereti basszus.

A tészta meg al dente jobb oszt' kész.

noirp 2010.09.09. 17:09:31

Édes jóistenem, ez a típus idő múltával egyre ismerősebb. Hát kellett nekem a borsznobéria magyarországi bázisára költözni.
Újraolvastam a posztot, föl-fölvinnyogtam. Megen'csak köszönöm a lehetőséget :)
süti beállítások módosítása