A vendéglátós - 2. rész: gyakorlaton

2009/02/10. - írta: Modor Tibi

-Kadét úr! Nincs órája? 6.01 van! Reggel hatra járunk! Esti Hírlapot hozott?
-Geridon fiam! Tanult franciául? Akkor lörám!
-Bassza meg! Nekem mondja, mi a szakma? Amikor annyi idős voltam, mint maga, akkora placcom volt mint a Hősök tere! Először leakasztottam az office ajtót és azt használtam tálcának, utána oldalkocsis motorral hordtam ki a lecsót! Figyeljen már oda, mert maga miatt elmegy a haszon. HK? Nem harckocsi, nem hülye Kőnig, (csókolom Tanár úr) hanem haszonkulcs!

-Gyere Kukker fiam, ma te leszel a Dani! Tudod, kihordani-behordani. A konyhamalacok kiszórták a csumit, ki kéne vinni a betegeknek. Hány tányért tudsz fölpakolni? ...öt, és mégegy, ejha! Vigyek valamit én is? Söprűt, lapátot?

Ferragamo, bekbórd, köszönjük. Az esetleges személyiségi jogok miatt azért csavartam rajtuk egyet.

Emberünk tehát sikeresen elvégzi a szakközépiskola első évét, ahol számtalan élménnyel gazdagodik, a drága jó Tanár Urak pedig továbbra is lelkesítő szólamokkal szórakoztatják a heti egy szakmai napon:

-Hát még úgy a 70-es évek elején volt nálunk Köjál-ellenőrzés. Jöttek az egész sleppel, és elkezdtek mindenki körme alól mintát venni... Maga fiam meg mit nyújtózkodik? Reggel 7 óra van! Na álljon a sarokba hirtelen, nekünk háttal, maga paraszt! De meg ne forduljon! Na, szóval vették a mintákat szorgosan. Az egyik pultosnő körme alatt meg fekáliát mutattak ki. Kérem, ez magyarul azt jelenti, hogy szaros volt a körme. Ugye hát mindenkivel előfordulhat, hogy átszakad a papír, na de ezért is kötelező a körömkefés kézmosás!

-És Tanár úr, kirúgták?

-Nem kellett, ment az magától. Utána már csak úgy hívták, hogy ott jön a Szaros Marcsa. Maga fiam, meg eleget állt a sarokban, üljön vissza!

-Jó, Tanár úr.

-Nem jó, hanem igen, értem? Jó az a bableves meg nővel az ágyban! És a nyárra egyet jegyezzenek meg: aki fekete cipőhöz fehér zoknit húz, az buzi. Nyugodtan mondják csak, hogy a Baranyai Tanár úrtól hallották.

Tehát bekerülünk nyáron valami étterembe, a kevésbé mázlisták szállodai konyhára vagy gyorsétterembe. Itt is érdemes kicsit szótárazni:

  • Drekó: bor- és sörnyitó, az azonos elnevezésű DDR-es nyitómárka ragasztotta rá a nevet.
  • Csum(p)i: jegyes-menüs étkeztetés, a legtöbb helyen a személyzeti koszttal egyenlő.
  • Hangedli: textilkendő, főleg a forró tárgyak megfogására és az alkalmi foltok eltávolítására használatos. A délnémet Hangerl szóból ered.
  • Kornéliusz: a drekóhoz hasonlatosan a világszerte ismert Cornelius márkanévből köznevesült forma: üdítőkeverő- és adagolóautomata

-Na fiatalember, adja elő, hogy szerelkezett fel! Drekó van, eddig jó. Hangedlit szerzett, ez is jó. Gyufa, öngyújtó? Azt se szabad elfelejteni, jegyezze meg! Nem csak csumpi van itt, itt komoly fogyasztó vendégek is megfordulnak. Jegyzetfüzet, toll szintúgy. Na de kezdjük a betanulást. Ez itt, Sanyi úr, ez a Kornéliusz, ez pedig egy göngyöleg üres apentásüvegekkel. Ugye már kapisgálja, mire akarok kilyukadni? Na, reggelente az első dolga az lesz, hogy ezeket az üvegeket nekem szépen ennek a tölcsérnek a segítségével szakszerűen feltölti szódavízzel, majd celofánnal lekezeli az üveget, így e, végül a Köjál-előírásoknak megfelelően behelyezi őket a hűtőkamrába. Menni fog?

-Igen, Imre úr.

-Remek, ezt már szeretem. Következő lecke a vendég feltérképezése. Látja ezt itt a kezemben, na mi ez?

-Mérőszalag.

-Mérőszalag a lófaszt, ez egy collstokk. Szakszerűen a bal kezébe veszi a vendég bukszáját, a jobb kezébe pedig a mérőszerszámot. Amennyiben a vendég tárcájának a vastagsága 1 és 2 cm között van, ajánljon neki egy olcsó éttermet. Ha a tárca vastagsága meghaladja a 2 centit, de a 4-et nem lépi túl, ajánljon neki egy olcsó menüt. Mit tesz, Sanyikám, ha a buksza a 4 centinél vastagabb, na mit?

-Ajánljak neki az á la carte-ból?

-A lófaszt, Sanyikám, azt kell neki mondani földig hajolva, nyájasan mosolyogva: drága Uram, üdvözöljük éttermünkben, a burgonyapüré grammja négyezer forint.

Természetesen minden vendégnek egyéni bánásmód jár, nem feltétlenül mindig a legjobb.

-Elnézést, Uram, itt lehet leadni a rendelést a pultnál, vagy majd kijönnek felvenni?

-Hölgyem, természetesen azonnal megyünk, elnézését kérjük.

...

-Ezt figyelted Sanyikám, ezt a rohadt bibsi kurvát? Van pofája idejönni a pulthoz pofázni, amikor még öt perce sincsenek itt? De rühellem ezeket, bazmeg. De hát ezeknek áll a világ. Ez apám, ez annyit keres, mint te, a szüleid meg én együtt, sőt, annak is a kétszeresét!

Valóban, a vendéglátósok között gyakran fellelhetünk fokozottan rasszista megnyilvánulásokat, ugyanígy jellemző lehet rájuk a szexuális túlfűtöttség.

-Na Sanyikám, ma konyházunk egy kicsit, ez itt a salátáskislányunk, a Kinga. Kingus, itt van ez az ártatlan kisfiú, mutass meg neki ma szépen mindent, de mindent ám, ugye tudod, mire gondolok? ;-) De előbb ezt a hűtőt kéne kitakarítani rendesen, utána meg ezt a zsák hagymát megpucolni és összeaprítani szakszerűen, ahogy az a Nyeső Tanár úr könyvében meg vagyon írva! Ja, a zöldség héját meg ki ne merjétek dobni, jó lesz a csumpiba majd zöldségkrémlevesnek! De gyorsabban mozogjál bazmeg, mintha élnél! Katona még nem voltál, mi? Na majd leszel, akkor majd meglátod.

Megláttuk vagy sem, a nyári gyakorlatok katonai kiképzésnek is beillettek néha. Témakör mindenesetre maradt elég: hamarosan visszatérünk az iskola szervezésében lebonyolított állófogadásokra, majd elruccanunk Svejcbe és az NSZK-ba is.

Aki esetleg a modoros vendég témaköréhez is be tud valamit dobni, sok-sok szeretettel várjuk! ;-)

Köszönjük, hogy eljöttek, kedves egészségükre, a viszontlátásra! Jöjjenek máskor is!

17 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekbórd! 2009.02.10. 09:20:04

-Gyerekek, egy Csáky rendel!
-Mi, Csáky? Szippancsáki!

scarlet ruby blue 2009.02.10. 10:19:29

Ismeretlen univerzumok tárulnak fel előttem.

Dr. Panasz Muki 2009.02.10. 10:52:55

füzér fokhagyma megpucol és felvág = az egész füzért madzagostul, héjastul, fekete szutykostul ledarálni (kb. 10 mp).

- mit lesz ma csumira? = előre befizetett menübe mi kerül a tegnapi maradékból?

bekbórd! 2009.02.10. 11:23:57

Reggel a Sanyi gyerek 6 helyett 6.03-kor esik be. A séf még a kávéját kevergeti.
-Morgen, Sanyi úr! Mi van, maga a délutános műszak?
-Elnézést, késett a busz.
-Na jól van, de lesz magának egy testhezálló feladat...

Miss Marple 2009.02.10. 18:04:15

Jó pap holtig. Pláne a papné. Hogy mik vannak!

Soha többé nem megyek étterembe.

arrogancia 2009.02.10. 19:25:28

Egyáltalán nem illik ide, bocsánat, de az előbb egy másik blogon olvastam: 10 egymást követő kommentből 2 az volt, hogy a google a barátod (esetleg gugli). Tehát: az internetes modorosságokról, ha esetleg írnátok, azt nagy élvezettel olvasnám.

kisebbik rokk 2009.02.10. 22:26:20

@arrogancia:
mindig mulatok a bejegyzéseken, de bocsika, folytatom az off-ot (mert pl a vendéglátáshoz - mint ahogy az informatikához vagy a sporthoz is - sajnimajni csak felhasználói szinten értek):

- Gugli a barátod, Wiki a barátnőd ->

kisebbik rokk 2009.02.10. 22:28:25

@kisebbik rokk:
húha, hiányosan ment át a kommenem, nem tudom, hogy történhetett. Szóval:

- Gugli a barátod, Wiki a barátnőd ->

kisebbik rokk 2009.02.10. 22:31:29

@kisebbik rokk: na mégegyszer, utoljára megpróbálom.

- Gugli a barátod, Wiki a barátnőd --- Aki Wikipediát jelöl meg forrásként, az sikeres ember nem lehet.
- ott a pont.
szvsz
- azért azon is érdemes lenne végre elgondolkodni, hogy ...(...= a poszt témájához logikailag nagyon lazán kötődő saját okoskodás)
- "Felháborító, hogy kerülhetett ez index-címlapra! Bezzeg Mozart nemtudomhányadik születésnapjáról senki nem ír!"
- uff, beszéltem

(Ezeket már írtam más poszthoz is, de elhatározom, hogy addig fogok magamat ismételve követelőzni, amíg nem lesz ilyen poszt.:-P)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.02.11. 00:00:02

@kisebbik rokk: modoros kommentelő már nagyon érik, ráadásul nekünk nem is kell hozzá dolgozunk. Hála Szt. Antalnak :-)

A címlapirigység szintén hálás téma. A páduai Szt. Antal áldjon meg érte!

Reynald 2009.02.12. 01:46:18

Svejcbe mellett elterjedt a Svejcba alak is.

RoFä 2009.02.12. 08:47:05

Modoros vendeg:

Szezon c. film kepviselo figuraja, Hegedus D. Geza felejthetetlen alakitasaban. Ha nem lenne olyan messze a vaszon, megfejeltem volna.

nahátnahátnahát 2009.03.03. 14:04:58

Panasz Mukinál a pont! A vendéglátásban a napi menü az a csumi. De az nem csumPi! A csumpi a hosszú hajú fiú..

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.18. 19:26:46

nálunk a csumi az ételmaradék volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.02.18. 19:46:55

@Bachterman:

Hát az valami tájnyelvi torzulás lehetett. A csumi minden körülmények közt közétkeztetést jelent.

Bukott Rockzenész · http://b-oldal.blog.hu 2010.02.18. 20:25:25

Vendéglátóipari szakközépiskolában tanítok, igaz, közismereti tárgyakat. Sokat okultam a posztból (és folytatásaiból), és erősen remélem, hogy a mi szakoktatóink nem ezt a fajta tudást adják át a fiataloknak. Amúgy szénné röhögtem magam :)
süti beállítások módosítása