Hogyan bánjunk a Z-generációval?

2016/12/02. - írta: Modor Tibi

Milleniálisok, Y-generáció? Kiöregedtek, sokan már a negyvenet karcolgatják.

/Forrás: Fjordox/

De itt vannak az új, meg nem értett trónkövetelők, az 1990 után születettek - és nem értjük őket, nem. Csak a felületességet, szétszórtságot, hóbortokat látjuk, pedig csak meg kell tanulni őket kezelni, és bármelyik tapasztalt munkaerőt lepipálják. Ahogy a nők vagy a szobanövények, ők is meghálálják a gondoskodást.

Íme pár egyszerű szabály:

  1. Munkaidő, törzsidő, késés: a mai világban ezek a fogalmak értelmetlenek. Azoknak az időknek egyszer s mindenkorra vége, amikor 8-ra szépen becsattogtunk dolgozni, majd négykor letettük a munkát, és szépen hazaértünk. Olyat elvárni egy Z-generációstól, hogy ő 8-ra, 9-re beérjen, teljesen értelmetlen basztatás. Ne lepődjünk meg, ha csak 11 után szivárognak be, vagy esetleg inkább otthonról dolgoznak, esetleg napközben ki-kijárkálnak ebédelni, szünetelni, kávézni. Egy-egy munkaebéd a volt csoporttárssal a Liszt Ferenc téri hangulatos teraszokon kőkemény munka, egy hosszabbra nyúlt dohányszünet pedig könnyen lehet, hogy egy többezer dolláros projekt összerakása fejben.
  2. Tegezés: ne várjuk el tőlük, hogy ismerjék az önözés-magázás-tetszikezés hülye árnyalatait, olyan tánciskolás etikettet, amit már nagyszüleink se tudtak soha. A mai világban teljesen normális, hogy 40-ig, 50-ig tegeződünk hivatalos körülmények között is: ilyen egy állásinterjú is. Az egyetemen is a legtöbb tanár már magától felajánlja a tegezést, miért sértődnénk meg mi egy szián az első találkozáskor? Így interjúztatni is sokkal könnyebb, ráadásul nálunk sokkal boldogabb országokban (pl. Skandinávia vagy Anglia) évszázadok óta teljesen természetes, hogy ez a Höflichkeitsform is egyben.
  3. Társadalmi felelősségvállalás, céges kultúra, kompenzáció: ha cégünk ezeken a területeken gyenge, ne is reménykedjünk a talent megszerzésében. A Z-sek számára már korántsem a pénz a fontos, sokkal meghatározóbb, hogy a cég a szoft területen miket tud kínálni: felelősen, fenntarthatóan működik-e (olajipari-alkoholos cég pl. egy hatalmas no go minden normális embernek, nem veszünk részt ilyen kizsákmányoló iparágakban, legfeljebb fogyasztóként), visszaad-e a társadalomnak évente egyszer legalább, stb. Adjunk keretet a munkájának, ne csak elvégzendő feladatként tekintsen ránk. Nem elég mindennap mindent megköszönni, megdicsérni, kinyalni a kis pelyhes kukijukat, bocsánatot kérni a zavarásért, hogy vagyunk - valóban törődni kell a lelkükkel is. De meggyőzően! Aktívan figyelni, karrierutat kínálni.
  4. Dresszkód, clean desk policy: ilyen ne legyen. Nincs értelme. Ha úgy öltözhet fel, ahogy jól érzi magát, ahogy természetesen tud viselkedni, sokkal jobb teljesítményt is tud lerakni. Minek erőszakoljuk be szerencsétleneket kényelmetlen nadrágokba, ingekbe, amikor feszélyezve érzi magát?
  5. Entitlement: azaz a "nekem jár"-attitűd. Mert hogy kéne? Menjen oda megalkuvóan, hogy 10 évig csak más szemetét almozza ki éhbérért? Igenis tisztában vannak a jogaikkal, és nagy elvárásokkal mennek neki a világnak. Live up to it!
  6. Lojalitás, céghűség mint olyan: megsértődünk, ha próbaidő alatt feláll és elmegy máshova tízezer forinttal többért? Miért nem inkább magunkban keressük a hibát? Gondoljunk csak bele: az ő szülein azt látta, hogy legyetek hűek a Vállalathoz egy életen keresztül, melyért a hála a végén hatalmas leépítésekben csúcsosodott ki. Mire legyen akkor hű, hm? Ha elmegy, akkor esetleg nem voltunk elég jók. Jegyezzük meg: nem cégektől mondanak fel - vezetőknek mondanak fel! Esetleg nem tudja, melyik céghez, milyen pozícióra jelentkezett? Ő tehet róla vajon, vagy mi ülünk szar cégnél? Valamit rosszul kommunikálhattunk esetleg, mi tévedhetetlenek?
  7. Kitartás, figyelem, fegyelem: tudományosan is bizonyított, hogy az élénk figyelés 20 percnél tovább nem tud tartani. Hüvelykujjszabály, hogy a Z-generációsoktól ne várjunk el lexikális tudást, olvasást, élénk figyelmet, egy helyben ülést - ami 3-4 percnél tovább tart és nem videó, az reménytelen. Ha zizeg a telefonja, úgyis meg fogja nézni - és akkor megy ki a mítingről is, amikor éppen kedve van. Próbálkozzunk egyszerű, lényegre törő üzenetekkel, buzzwordökkel - és akár 10-15 percig is leköthetjük őket. Lehet persze a haladás ellen háborúzni, de felesleges.

/Forrás: Fjordox/ 

Ijesztő? Sok? Felháborító?

Elsőre lehet. Ám ne feledjük, olyasmi tudás, olyan képesség van a Z-sekben, amibe mi már nem születhettünk bele. Olyan szinten használják az up-to-date technikai vívmányokat, hogy azzal mi már nem tudjuk tartani a lépést: Instagram, WhatsApp, Viber - nekik a Facebook már annyira 2010...

Előbb tanulnak meg YouTube-ozni, mint olvasni, és az SMS-t is talán csak az idősebbek elbeszéléséből ismerhetik. Míg mi esetlenül kopogunk az érintőképernyőn, ők egy hüvelykujjal gyorsabban Swype-olnak, mint bármelyikünk gépelne - ráadásul azért egy frissen végzett, szőke kiscsaj nagyon jól tud mutatni az irodában Apa mellett.

Szóval ha betartjuk ezt a pár ökölszabályt, odafigyelünk az eltérő igényekre és a kimagasló képességekre, akkor valamire biztosan jók lesznek.

Hogy mire? Ha ezek alapján nem tudjuk megmondani, akkor bizony nálunk van a hiba. Ne feledjük: MI vadásszuk ŐKET, NEKÜNK kell vonzóvá válnunk az Ő számukra!

35 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.12.02. 20:05:09

*felháborodott komment arról, hogy minden negyven év alatti kivétel nélkül egy lusta geci, és én, a tapasztalt, jól kereső, intelligens és természetesen nagy farkú _vállalkozó_ egyedül viszem a hátamon a céget helyettük is*

Garga Pitics jr. 2016.12.02. 21:12:53

Kibaszott söpredék, ki kell irtani őket, írmagjuk se maradjon. Erre kéne egy app.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2016.12.03. 10:24:38

"nálunk sokkal boldogabb országokban (pl. Skandinávia vagy Anglia) " :DDDDD

dangbird 2016.12.03. 14:00:04

www.youtube.com/watch?v=3boy_tLWeqA

Lehet persze a haladás ellen háborúzni.

Szornyeteglajos 2016.12.03. 14:57:39

Ja, ja, ja... csak ez a "céghűség"... Ezt kár volt belerakni. Az elmúlt 26 év munkajog alakulása alapján ez nem erény, hanem elhajlás. Egyfajta mazochista, jobb esetben álszent perverzió.

Csb 2016.12.03. 16:44:01

> Hüvelykujjszabály, hogy a Z-generációsoktól ne várjunk el lexikális tudást, olvasást, élénk figyelmet, egy helyben ülést - ami 3-4 percnél tovább tart és nem videó, az reménytelen. Ha zizeg a telefonja, úgyis meg fogja nézni - és akkor megy ki a mítingről is, amikor éppen kedve van. Próbálkozzunk egyszerű, lényegre törő üzenetekkel, buzzwordökkel - és akár 10-15 percig is leköthetjük őket.

Ez most parodi vagy komoly?

AiRLAC 2016.12.04. 07:39:54

@Csb: Ez most a Modorosblog vagy a Modorosblog csak nem vetted észre? :)

Trónkövetelő 2016.12.04. 10:49:30

Csak tudnám, mire föl várják el a lojalitást. A cég nem a családom, nem vagyok beléjük szerelmes, még szép, hogy otthagyom őket akár ezer forintért is. Én nemrég váltottam munkahelyet, az álláskereséshez gyakorlatilag bujkálnom kellett, kocsmákban, aluljárókban öltöztem át öltönybe-nyakkendőbe. És mindezt azért, mert ezek a férgek elvárják a lojalitást a semmiért.

Ernoke 2016.12.05. 16:11:19

egészen remek poszt:D

2016.12.12. 14:55:15

én azt hittem ezek mind sztereotípiák míg mellém nem ült a mhelyen egy ilyen csodafiú, aki első nap lelépett előbb, későn jött minden nap, kapucnis pulcsiban járt, egész nap nyomkodta a telefonját, unottan hellózótt az 50+-os néniknek, semmi a világon nem érdekelte, beszólt mindenkinek, áradt belőle a leszarom, aztán 3 hónap után szerencsére el is ment. ez volt a 3. 3 hónapos mhelye. de talált 4. et!

Cave Nick 2016.12.12. 19:29:55

Tibi nője lelépett egy z-generációssal.

Cave Nick 2016.12.17. 14:55:54

100 karácsonyi ajándékötlet geekektől geekeknek?

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.12.24. 19:40:10

@Cave Nick: csak azt tudom mondani, amit egy morgós, sörtéspofájú, golyófejű proli italbolt tulaj mondott zsémbesen pár napja, hogy "há mindent belerakunk amit kell".
Aztán még a haverjának morgott, hogy "még szép hogy jó a forralt borom bazmeg, én főztem".

Trónkövetelő 2016.12.24. 23:30:24

@Cave Nick:
Beleöntünk 6 liter bort, utána ruhában alszunk.

Cave Nick 2016.12.27. 10:24:49

@Trónkövetelő: ún. teleportálás - részegen lakásba megérkezés, random helyen (földön, kanapén) elalvás, reggel mégis ágyban ébredés, köztes eseményekről nem tudás.

Trónkövetelő 2016.12.27. 22:32:30

@Cave Nick:
Szám ízén érzés, hogy valahol valamikor hányás, de hogy hol, mikor, nem emlékezés. Lakás hányás után átkutatás, semmit nem találás, váll megvonás. Rémlés, hogy taxival megjövés, emiatt egy húszezres hiányzás, mégjobban másnaposság érzés.

Cave Nick 2016.12.28. 15:05:25

@Trónkövetelő: Lelkiismeret-furdalás. Vállalhatatlan viselkedés érzés, barátokat megbántás? Konstatálás: tegnap sem becsajozás. Többet nem ivás gondolás.

Trónkövetelő 2016.12.28. 17:59:41

@Cave Nick:
facebook megnyitás csak félve merés, mert este lefekvés előtt kommentelés, saját vállalhatatlan ostobasággal való szembesüléstől félés, gondolkodás, hogy vajon egyenként komment törölgetés, vagy inkább komplett profil törlés. Facebookra fellépéskor észlelés, hogy több ismerős kapcsolatot törlés.
Rémlés, hogy anyámmal/apámmal telefonon beszélés, de semmire belőle nem emlékezés, később kiderülés, hogy teljesen értelmes dolgokat mondás, ezt megúszás, tehát úgy ítélés, hogy legközelebb is ihatás.

Cave Nick 2016.12.28. 19:56:15

Délután kettőkor felkelés. Telefon nem találás. Mindenhol keresés, lakás felforgatás. Idegeskedés! Kínos képek és üzenetek memóriában levés. Kocsmába visszamenés. Ott nappal is emberek levés, meglepődés. Telefon meglevés! Isteni csoda átélés gondolás.

Trónkövetelő 2016.12.29. 10:54:11

@Cave Nick:
Engem egyszer kocsmából felhívás, azóta sem értés, számom honnan tudás. Akkor személyi igazolvány kocsmában hagyás, kocsmába bemenés, csapos csaj röhögés. A mammut oldalában a promenádban levés, azóta sem oda menés.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.01.02. 19:13:28

@Cave Nick: jó, de tudod mi bántja legjobban Gál Noémit, akit kirúgtak a TV2-től?
Az hogy nem tudott elbúcsúzni a nézőitől!

Cave Nick 2017.01.03. 13:08:22

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: legalább hozzám beköszönhetett volna, ha érted hogy mondom ;))))

Ez hülye 2017.01.20. 13:01:15

A napokban néztem feliratos filmet, tipikusan Z-gen általi nyelvezettel. Nyitott lennék erre a nézési módszerre, de olyan butaságot, tanulatlanságot és anyanyelv ismeretének hiányát sugározza a karakter minden 3. percben, hogy egy kiadós bekeseredéses felbaszódásra jó csak a dolog, nem pedig kikapcsolódásra. Nyilván lehet ezt is védeni, amint azt sokan meg is teszik, mégis katasztrófális. Egymástól eltanulják az újmagyart és használják.

Kzol34 2017.02.01. 20:09:18

savanyú szőlő.

A Z-seket jó fizetéssel jóállásokba veszik fel, te meg z-t megelőző korosztály elvégzed negyedannyiért az ő munkáját is. Fél év múlva lelép máshová mert unta. 1 év múlva már 3-4 másik munkahely "szakmai tapasztalatával" visszamegy ahhoz a céghez ahol azóta is dolgozol mindig újabb és újabb z-s szerencselovag munkáját is elvégezve a magadé mellett, és ő azonnal a főnököd lesz.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.02.03. 08:59:41

@Kzol34: De mi van ha utána jön a W generáció meg a GammaQ generáció és a Z-sekből is beszürkült pocakos kis szarok lesznek, mert a GammaQ generációs szuperlumberszexuális genderhipsztereknek addigra már annyi tapasztalatuk lesz,hogy a Z-sek csak pislognak.

Noname Watanabe 2017.02.22. 09:55:58

Z generáció, alias különleges hópelyhecskék. Ők azok, akik minden istenverte, köznapi szokásukat és jellemvonásukat az önnön különlegességük bizonyítékaként tolják az arcodba.
Ha megisznak egy kávét, arról már úgy beszélnek, hogy "ah, hát igen, koffeinfüggő vagyok, hehe". Van instagram-profilja, ahová a nagyon trendi kötött zokniba bújtatott lábáról meg a kakaós bögréjéről tölt fel képeket. (Esetleg a macskájáról - persze nem parasztos házimacska, hanem alsó-tunguzkai dürgőkandúr, itthon alig ismerik ezt a fajtát.) Meg nekik nem a fizetés számít, hanem hogy a munka érdekes és változatos legyen - amennyiben összejön a havi nettó negyedmilla. Általában valami életidegen dologért lelkesednek - szingapúri művészfilmek, albán gasztronómia, walesi alternatív rockbandák, noname z-generációs képzőművészek graffitijei - bár a lelkesedés kimerül az imádat tényének mások orra alá dörgölésében.

Mondjuk a lojalitás meg céghűség elég ostoba dolog. Ha abból indulunk ki, hogy bérbe adom a munkaerőmet, és ezért pénzt kapok, akkor nem kell hálásnak lennem a cégnek, mert mindketten nyerünk az ügyleten.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2017.02.26. 10:40:27

@Kzol34: igen-igen, az összes főnököm milyen ifjú titán volt, megkeseredett vénemberek vagyunk.

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: nem tudom, de úgy kezelik a tabletet, hogy csak pislogok.

Wabbit 2017.05.14. 21:28:36

Z után ZS generáció jön... Szóval nincs remény.

Wabbit 2017.05.14. 21:39:04

Egy dologban lesznek majd sikeresek a Z generációsok: marketing (elsősorban self), kommunikáció, és netwörking. A szerencséjük az lesz, hogy bőven ott lesznek még velük párhuzamosan a kiöregedő előző generációk, akik készítenek még egy darabig valódi, eladható, marketingelhető, kommunikálható, netwörkölhető, megvásárolható és megfogható termékeket is.
süti beállítások módosítása