Az önkéntes munka

2015/01/04. - írta: Modor Tibi

Napjaink egyik kórosan terjedő, félreértett hülyesége a cégek által átgondolatlanul támogatott önkéntesség, jótékonykodás. Volunteering! Amerikában már, ha nem látnak a rezüméden fél-egyéves önkénteskedést, akkor egy senki vagy. Ha a céged nem vesz részt aktívan semmilyen jótékonykodásban, akkor a Szent Piac sírgödrébe ítéltetett. Kell tehát a CSR, azaz a társadalmi felelősségvállalás (Corporate Social Responsibility).

Mert ugye Magyarországból kirajzott a sok káros elme, és a legkárosabb, Milton Friedman is olyat mert mondani valamikor, hogy egy vállalat társadalmi felelősségvállalása a profitmaximalizálás. Ez természetesen felháborító, és azóta se tudjuk igazán jóvátenni.

 

Szóval adott egy nyereséges, sikeres, elismert vállalat - legyen mondjuk termelő, hogy környezetromboló hatása méginkább kézzelfogható legyen. Felfoghatatlan mennyiségű elfogyasztott energiahordozó, benzinfüsttől kísért ellátási lánc és tonnányi kidobott, csúnya selejt és mintadarab - lehetőleg újrahasznosíthatatlan műanyag. Természetesen a vállalat lelkiismerete rossz, ezért a környezetvédelmi jogszabályok betartása mellett is próbál jót cselekedni: elajándékozza az egyoldalasan nyomtatott, már nem használt papírokat a környékbeli ovisoknak rajzolni - és esetleg szerez valami tuti hulladékfeldolgozó céget, akik olyan érzést keltenek az emberben, mintha a két tonna megszilárdult polipropilénhulladék valami mulccsal, komposzttal kevert csodálatos, fenyőillatú termőföld lenne.

A vezetőség ugyanis rádöbben: Jézusom, még nem cselekedtünk semmi jót! Valamit azonnal ki kell találni. És ilyenkor jönnek az elvileg szakképzett, okos emberektől olyan ötletek, hogy sírva fakadunk.

Mert nem az osztogatás igazi társadalmi felelősségvállalás, hanem a RÉSZVÉTEL. Bizonyára ti is egyre többet halljátok ezt: részvétel, involvál, belefolyik, Ő TESZ! Mert nem lehet csak úgy megrántani vállunkat, és ledobni a földre lekezelően pár ezrest, millió forintot, hogy majd a szegényember vagy a szakember lehajol érte - hogy letudd a jócselekedetet. Nem! Neked kell tenned érte. Odamenni, megcsinálni.

Gondolj bele: egy 100%-os hatékonysággal betáblázott cégnél - lett légyen az bank, SSC, gyár, kereskedő vállalat - tehát azzal teszed a legjobbat a környezetednek, a hazádnak és a vállalatnak meg saját magadnak is, ha kimész a terepre pár napot-hetet, és magad segítesz. Ahelyett, hogy gyártanál a vevőnek, végeznéd az unalmas napi munkádat pár napig, inkább kiszállsz a céggel, és megtapasztalod, milyen az a való világ.

Szegény, hátrányos helyzetű vidékre mentek, és házat építetek elesett családoknak. Amíg napokig kódolnál, tesztelnél, bérszámfejtenél vagy éppen tárgyi eszközt aktiválnál - inkább vidáman, fütyörészve ülsz a létra tetején, és ácsolsz, glettelsz, csiszolsz, söprögetsz. Hiszen nem szabad megrekedni az elefántcsonttornyunkban, ez is az élet része. Hiszen ti nem tudjátok, mi van Vidéken! És ennek megfelelően, amikor 10-20 fővel kiszálltok, akkor a fejenként, a hivatalos munkakörötökben megtermelhető napi pár millió forintnyi érték helyett inkább szarul elvégeztek egy olyan munkát, amit egy környékbeli mester napi 10-20 ezerért megcsinált volna, ráadásul jól és használhatóan. Mellette utazás, szállás, kaja-pia. De nem, ez így sokkal jobb, mert így elveszitek a munkát a helyi szakemberektől (kinek tudnátok segíteni máskülönben?), a cégetek se termel addig, ráadásul tök jó buli - egyfajta csapatépítés, tuti mindenki őszintén élvezi.

De nem baj, amit csináltatok, az persze szar lett, úgyhogy holnap úgyis jönnek majd az igazi melósok, és rendberakják - hogy majd egy év múlva kezdhessétek elölről az egészet, hiszen úgyse vigyáznak rá.

Meg akarod váltani a világot, szeretnél segíteni embereken? SEMMIKÉPPEN se pénzt adj, és semmiképpen se alapítványokra, szeretetszolgálatokra (az egyházak gonoszak, a Sátán szolgái, főleg a katolikus) bízd rá a dolgot, hisz az KÁROS! Ellopják, hazudnak, terepjáróra költik, nem értenek hozzá. De igen, a sikeres multi- és hipsztercégek, startupok, ők tényleg értenek hozzá, így nektek kell rendet vágni a való világban is. De soha nem úgy, hogy megtanítod az elesett embert kódolni, könyvelni, számítógépet kezelni meg úgy általában dolgozni (vagy munkát adsz dolgozni vágyó embereknek), hogy esetleg a saját szakértelmedet is jótékony cél érdekében használhatnád fel - hanem szépen odamész, és megcsinálod helyette, szarul. Hova lenne a világ, ha a piacon értékesebbnek tekintett tudásunkat megosztanánk, idővel még más is értene hozzá?

Így hát inkább vesszen el többmilliónyi értékű termelés és szaktudás, hiszen ki fogja akkor kiosztani a melegételt a Blahán, két hónapig élő facsemetét ültetni a Normafánál, szemetet szedni a Hajógyári-szigeten, vakolni Tarnabodon, a helyi sportpályán évente egyszer húsz percet tornázni a falu lakóival, hogy egészségesebbek legyenek?

Ha nem mérnök, mérlegképes könyvelő, Senior Treasury Accountant, SQL-nindzsa vagy szoftverfejlesztő teszi, akkor ez a világ elveszett.

11 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donjon 2015.01.04. 12:00:53

Hozza a szokásos színvonalat. :)

Azért megjegyzem ezek a dolgok a legtöbb esetben nem valami felsőbbrendű elv által vezéreltek, hanem inkább a látszat és a különböző adókedvezmények, támogatások bezsebelése érdekében történnek.

Pl.: Senki ne higgye, hogy a Tesco azért lebomló zacskót tart x forintért, mert nem akarja a pazarolni az örök tartós zacskókat, amik rombolják a környezetet. Pusztán csak olcsóbb és ebből is van egy minimális haszon, vagy legalábbis nem plusz kiadás.
Anno a tömegek hordták haza bálaszám mert ingyé volt és ezt elégelték meg a skót multisok. A lebomló tuti megoldás erre, mert 1-2 használat után már foszlik, ezért lehet másikat venni.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2015.01.04. 13:46:47

Ez most nem lett vicces poszt, mert minden szava igaz.

tralalala 2015.01.04. 15:55:09

"Ez most nem lett vicces poszt, mert minden szava igaz. "

Jah.

rolldog 2015.01.04. 19:15:25

@Hujber Tünde: Nem feltetlenul, ugyanis a cegek nagy resze nyilvan nem munkaidoben szervez onkentes munkat (hulye lenne), hanem hetvegen. Az meg mar tenyleg csak rad tartozik, hogy a hetvegedet farokvakarassal vagy jatszoter epitessel (megha szarul is) toltod.

Egyebkent nem gondolnam, hogy egy SQL-nindzsa vagy egy merlegkonyves konyvelo annyira debil lenne, hogy ne tudjon ugyanolyan minosegben keritest festeni vagy fat ultetni, mint egy kozmunkas vagy a helyi Meszaros Bt. altal alkalmazott, eu tamogatasos-felet ellopos fo- es alvallalkozoi.

Trónkövetelő 2015.01.04. 19:17:00

Esetleg a cég társadalmi felelősségvállalását tükrözheti, hogy az alkalmazottakat kötelező erővel berendeli a kutyamenhelyre, és a cégnél dolgozó minden munkavállaló haza kell, hogy vigyen egy kis elhagyott állatot <3 <3
Ennél fontosabbat, felelősségteljesebbet és hasznosabbat el sem tudok képzelni.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2015.01.04. 20:04:07

Köszönöm, már vártam! Gyűlölöm a küldetéstudattal hátbabaszott neojézusokat. A Házon kívül mikor érkezik?

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2015.01.20. 21:54:56

@rolldog: Még rosszabb. Cseszd el a hétvégédet valamire, amivel esetleg nem is értesz egyet, vagy rühelled csinálni, csak azért, mert az Isteni Cég azt akarja. Amelyik ráadásul sokszor még képmutatóbb, ha a tevékenységét ugyan alapvetően környezetbarát meg fairtrade módon próbálja végezni, de közben a legundorítóbb termékekkel/szolgáltatásokkal rombolja a fogyasztóit, és most az mindegy, hogy cukros üdítőt vagy hitelt kínál nekik.

Én szoktam önkéntes munkákat végezni, illetve végeznék, ha jobb társadalmi háttér lenne itthon, de akkor sem hátrányos helyzetű embereken és állatokon segítenék, hanem pl. műemlékvédelemmel vagy idegenforgalommal foglalkoznék, ami érdekel, szeretem és hiszek benne. Valamiért ezt itt hajlamosak elfelejteni, pedig egy régi villamos felújítása talán többet adna a társadalomnak, mint néhány kutya...

Bicepsz Elek 2015.01.20. 21:55:58

Kereső

Válassz előadót:

: Bunkó pestiek!

Bunkó pestiek!

Gitárom pengetem, faszomat lengetem,
Pörög a péklapát, sütik a pék faszát,
Kijött a Népszava, benne a vér szaga,
Kijött a Népszava, benne a pék fasza!
"Te, mit ír a Népszava?"
"Hááát..."
"Hallottál a vízfejről, ami egyre jobban dagad?"
"Persze! Vidéken úszkálhatsz a szarban, semmi, de ha Pesten elfingja magát valaki, az mindjárt benne van a Híradóban!"
Édes Istenem, add meg énnekem,
Puszta föld legyen a főváros helyén!
Margithíd alá plasztikbomba kell,
A Szabadságszoborral együtt tűnjön el,
A Parlament nekem nem sokat jelent,
Még ma éjjel én romba dönteném!
A vidék jófele parlagon hever,
Bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Vízfejű az ország, vízfejű az ország, vízfejű az ország...
Bunkó pestiek, bunkó pestiek, bunkó pestiek!
Tetves népliget, SzájHősök tere,
Nem mondom tovább, felrobbantanám!
Óriás vízözön, hogyha rád köszön,
Pestből kő kövön semmi sem marad!
Édes Istenem, add meg énnekem,
Puszta föld legyen a főváros helyén!
Puuuusztísd eeeel a főőőőváááárost!
Duuuurantsd széééét víííízfeeeejét!
Édes Istenem, add meg énnekem,
Puszta föld legyen a főváros helyén!
Óriás vízözön, hogyha rád köszön,
Pestből kő kövön semmi sem marad!
Szabadság szobor, füstben fuldokol,
Egyik éjjel én levágom fejét,
Főváros helyét sóval hinteném,
Ne tudják nevét, ne lássák színét!
Bunkó pestiek, bunkó pestiek, bunkó pestiek,...!

Hírek

  Teljes változat

Zeneszöveg.hu 
Zeneszöveg.hu Kft. © 2014 
a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének szakmai támogatásával

alte trottel 2015.01.24. 23:37:18

@no-night:
Akkor neked ugorjon az öledbe egy villamos!
(én maradok a kutyáknál)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.12.26. 17:07:13

Tőlem nem áll messze a jótékonykodás, etettem migránsokat, építettem gátat, de nem céges indítatásból, hanem saját elhatározásból.

Reactor 2020.03.11. 01:56:12

Volunteering, meg az édesapjuk kócbatekert fasza.
Volunteerkedjen a főnök, neki van is miből. Ideje, pénze, mint a tenger. Minket meg hagyjon ki a kisded öntömjénező játékából.
süti beállítások módosítása