A tudatos vásárló

2011/12/07. - írta: Kurtz ezredes

A Magyar Ember kiskereskedelemre termett. A 10 millió szatyros bevásárló országa vagyunk. Sehol e sárgolyón nem oly kardinális kérdés ez, mint széles e hazában. A történelmi okok közt kutakodva bizonyára felhozhatnánk találó párhuzamokat a kongó polcoktól elkedvetlenedett KGST-s sorstársakkal, a kényelmes Mediterráneumot körbearaszoló vegyesbolt-zorbadereglyékkel, vagy már a hatvanas években is Margit szigetnyi parkolóval körülkerített nyugati hipermarketekkel. A magyar lélek mindezekkel ellentétben a Közért intézményében lelte meg a Horthy-korszak éhkoppja után ráköszöntő földi Paradicsomot. Ezen még az sem tudott változtatni, hogy ma már Jancsi bácsiék is az Auchan delfinszekciójában pakolják tele a Corolla csomagterét fél évre elég illatosított nedvszívó törlőkendővel.

Természetesen azt se feledjük, hogy a Magyar Ember – jónéhány nyugati társával ellentétben, akiknek erre lehetőségük, kultúrájuk, társadalmi igényük nem volt – imád enni. Méghozzá sokat és finomat enni. Ráadásul a magyar történelem vérzivataros évszázadai alatt azt is megtanulta, hogy ehet szerény anyagi alapokkal is nagyon sokat és nagyon finomat. Ebben az országban az egyetlen olyan őshonos pékáru, amelynek színe nem fehér, a kakaós kalács. A magyar édenkertet bámuló megszállók pofája előtti táplálkozás egyfajta passzív ellenállásként funkcionált. Dacból tereltük a kondát a hódoltságban, a labancok seggébe dugtuk a szar krumplijukat – a tótok onnan is boldogan elfogyasztották. Mázsaszámra vettük a cukrot, amikor a mocskos kommunisták azt hazudták, hogy nem fogják felemelni. Az evés, s így az alapanyag beszerzése a Magyar Ember számára ősidők óta egyszersmind politikai kérdés is.

Ilyen történelmi hagyományok és társadalmi beágyazottság mellett pedig egyáltalán nem meglepő, hogy egy szaros kis szatyor kaffkai változásokat generál még a legegyszerűbb honfitársainkban is. Orvosok, ügyvédek, fodrászok, épületgépészek, műkörömépítők, villanyszerelők, légiirányítók képesek szempillantás alatt okleveles mezőgazdászokká, élelmiszeripari mérnökökké, permetvegyészekké, közgazdászokká, külkereskedőkké, terményfelvásárlókká, halászokká, vadászokká, méhészekké, népegészségügyi ellenőrökké, fogyasztóvédelmisekké, pénztárosokká vagy akár Michelin Guide-kritikusokká változni, és akkor még egy szót sem szóltunk Magyarország nyugállományba vonult populációjáról. Platón iskolájában nem volt a szellemnek ennyi embere!

Arról már tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, hogy az ókori bölcsekkel ellentétben a modern gondolkodónak internetkapcsolata van, amelynek segítségével pofonegyszerűen ismerkedhet meg, cserélhet véleményt más,  hozzá hasonló nagyságokkal. Természetesen a gigászok ilyetén történő összeakadásának nagyon hamar konfliktus lesz a vége. Kisebb és nagyobb, hazai és külföldi, minőség és árérzékeny láncok hívei csapnak itt össze érvekkel, érzelmekkel, víziókkal tarkított vitában, nyilvánvaló hát, hogy ilyen kondíciókkal a szakértői viták előbb veszekedéssé, majd sértődött hülyézéssé nemesülnek. Előkerülnek a tisztán kizárólag nagybetűkből álló mondatok, romlik az amúgy sem teljesen tökéletes helyesírás, megsokasodnak a felkiáltójelek.

Érdemes annak is utánanézni, hogy ezek a sokszor tényleg hihetetlen tudással rendelkező emberek, akik eurocentre pontosan ontják magukból egy skót cég, és magyar leánya közti árkülönbséget a holland kakaótól a belga pralinén át a dán sertésbordáig, micsoda sokszínű blogoszférát alkotnak körülöttünk. A vásárlás mellett van idejük blogot vezetni nagyvilági kalandozásaikról, vezeték nélküli fejhallgatókról, költészetről (leginkább saját művek), zenéről, ellenőrzött légtérben történő repülésről. Egyszerűen fantasztikus, de tényleg. Az sem érthető, egyesek miért birkázzák oly sokszor a magyar népet, hiszen ezek az emberek valami elképesztő bátorsággal és felszabadultsággal alkotnak véleményt, nemhogy nickkel, de még facebookos profillal is.

Amíg ilyen emberek alkotják a magyar kereslet nagyrészét, addig nincs itt semmi baj. Nem szeretnénk a bevásárlókocsijukba ötletszerűen minden szart bepakoló nyugati fogyasztókhoz szokott óriások helyében lenni!

Na meg persze, hogy Modor Tibi is elégedett legyen, Hajrá Magyarország, Hajrá CBA!

 

125 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2011.12.07. 10:35:37

@Brother Love:
"No mármost, ha a Tescoban rendszeresen és kizárólag magyar borokat vásárolok, tudatos fogyasztó és jó hazafi vagyok, vagy megtévesztett konzumidióta?"

ez teljesen normális, bort szerintem ott kell venni ahol nagy a választék, vagy ahol kicsi a választék, de megbízunk benne (termelő által palackozott)

@Modor Tibi: értem, biztos sokan azt hiszik, hogy még mindig így megy..:))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 10:40:19

@Mitya Ivanov: "Húskészítményből és tejtermékből viszont soha nem veszek külföldit."

dehogynem. hehe.

brutuska 2011.12.07. 10:49:53

vészmadár (pica pica): Jó kis serranoi sonka, roquefort sajt, nyami.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 10:55:47

@Modor Tibi:mielőtt túlvariálnátok: a község szó közigazgatásilag akkoriban azt jelentette, hogy: település. Pécs is község volt. Evvan.

@Édy, aki Endre: az ABC is ÁBC, azaz: általános beszerzési cikkek, magyarul: vegyesbolt.

Édy, aki Endre 2011.12.07. 10:56:21

@Mitya Ivanov:

A legjobb az, amikor a közért/ABC/bolt/vegyesbolt/áfész jellegű kiskereskedelmi egységeket a korábbi dicsőséges kommunista neveiken ismerik még most is. Szülővárosomban: Megyek bevásárolni a Bástyába.

2011.12.07. 10:59:30

@Édy, aki Endre: az egészen kis községek boltjainak volt varázsa, ahol a kenyérigényt is két nappal előre kellett bejelenteni és a polcokon a cipőpertlin meg rézgálicon kívül semmi sem volt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 11:01:50

@vészmadár (pica pica): @Mitya Ivanov: az ABC nevének eredete tisztázatlan, bármelyik elmélet igaz lehet.

Fapuma (törölt) 2011.12.07. 11:12:28

Általános Beszerzési Cikkek alapvetö nem lehet mert A es nem Á.

Csak vicceltem, ám.

brutuska 2011.12.07. 11:13:08

A kedvencem a gyarmatárú kereskedés.

2011.12.07. 11:14:22

@Modor Tibi: a lényeg, hogy amikor 92-ben elkezdték privatizálni az ABC-ket, akkor az új tulajok a név megfordításával csinálták meg az új nevet.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 11:17:20

@Hadrian77: és milyen jól tették! Még nagyobb öröm volt látni, ahogy a Meinliből is már CBA lett Miniszterelnök Úr még nagyobb dicsőségére.

2011.12.07. 11:26:09

@Modor Tibi: az csúsztatás, a Julius a Delahaize csoportnak adta el a boltjait, akit Cora néven ismer a nagyközönség, és a Match, Smatch kisker láncába kerültek be a Julius Meinl boltok.

Édy, aki Endre 2011.12.07. 11:26:38

@Mitya Ivanov:

„Nevét onnan kapta, hogy a mindennapi szükségleteket kielégítő mindenféle árucikk kapható benne. Más, tisztázatlan forrás szerint neve az Általános Beszerzési Cikkek rövidítésből keletkezett, azonban létezik olyan variáció is, ahol az "A" az "Alapvető", illetve a "B" a "Bolti" szó rövidítése.”

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 11:36:52

@Modor Tibi: a bolti eladó és a kereskedő szakmák számára kiadott általános áruismeret modul valamennyi, általam ismert és a szakiskolánk által használt tankönyve egyértelműen általános beszerzési cikkek rövidítésből eredezteti az ABC nevet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.07. 11:51:50

@Édy, aki Endre: Pécsett: Lila ABC, Piros ABC, még idősebbeknél a kettes és a negyvenkettes ABC.

hehe

Fapuma (törölt) 2011.12.07. 11:57:37

Lassan pörög a számláló, rúgjunk bele a témába. Miért van az, hogy a kereskedelemben többnyire zsidók erdekeltek, na nem mint eladók, hanem sokkal imkább, mint tulajdonosok.

2011.12.07. 11:57:45

Aki megnézi az Egy őrült éjszaka c. filmet képet alkothat, hogy a 60-as években mi ment a Közértekben valójában.

Donjon 2011.12.07. 12:10:00

@Édy, aki Endre: Nálunk a Bástya volt a Centrum, de már kínai lett azóta. Alul kis boltok, fent Honkong áruház. Meg a Vár áruház, de az is kínai.

Más.Voltunk Augusztusban Fenyőfőn (Bakony, sváb zsákfalu a rengetegben) kirándulni. Érdekes volt a helyi vegyesbolt, ott léhűtött a 150 lakosú kisközség 10%-a és mindenből kettő volt. Két kenyér, két csoki, két tusfürdő. 30 km-es körzetben nem volt Tesco, semmi hasonló. A vonat 10 km-re, a busz csak naponta 2* járt. No, ott tudatoskodjatok autó nélkül. :)

Momina 2011.12.07. 12:15:34

@vészmadár (pica pica): Pont ezt írtam épp, csak az erkölcscsősz visszadobta tiltott szavakért (ABC, Sajó?), hogy ABC, de súlyosító körülményként helyi jellegzetességet, fantázianevet tartalmazó előtaggal: pl. Márka ABC, Sajó ABC, mint szülővárosomban :)

brutuska 2011.12.07. 12:16:46

Übertudatos csak magyar (neki: MAGYAR!!!) terméket vásárol, tehát per definitionem nem lehet kocsija. Se mobilja (nem kell a duma, hogy itt szerelik össze, az akkor is Nokia meg Suzuki), számítógépe sem. Tarsolylemez-szőrfejfedő, enyvezett ökörszarvlapokkal merevített visszacsapó íjjal lövi a konyháravalót, és elvből nem eszik olyan újvilági huncutságokat, mint paradicsom, burgonya, kukorica. Ja, és kumisztól próbál berúgni, csak gyenge, ezért légyölő galóca levével kíséri.

Donjon 2011.12.07. 12:20:55

@Fapuma: Ennek geopolitikai és történelmi okai vannak, olyan helyről származnak, ahol homokon és melegen kívül nincs sok minden. Aztán meg a feudális Európában nem igazán kaptak földet művelésre, így maradt a kereskedelem.
A teológiai, pedig az, hogy Isten így áldotta meg a kiválasztott népet. Amihez hozzáérnek arany lesz.

brutuska 2011.12.07. 12:26:05

@Donjon: Az a hozzáérős pasi az nem fríg király volt? Valami Midas?

Donjon 2011.12.07. 12:31:28

@brutuska: Tőle tanulták, a fia visszatelepítette őket mert félt, hogy hozzáérnek.

brutuska 2011.12.07. 12:36:41

@Donjon: Na, szép kis család, a faterja, az a Gordius is csak gubancot okozott:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.12.07. 12:40:29

@Modor Tibi: @Mitya Ivanov:
Ezt találtam közért ügyben: www.stop.hu/articles/article.php?id=317910
Itt van, hogy miért csak Pesten maradt meg. Dehát ez zsigeri dolog, az embert közértbe küldik, utána ő is közértbe küldi a gyerekét. Zsigerek. Ez olyan, mint amikor a szuper kém lebukott amerikában. Pedig tökéletesen beszélt 35 nyelvet, nyelvjárást, beleértve a felső-dakotát, mindenre kioktatták, amerikait faragtak belőle.
Hogyan bukott le? Felvette a telefonkagylót, belehallgatott, nyomkodni kezdte, hogy vonalat kapjon. Így jöttek rá, hogy komcsi országból érkezett.

Mitya Ivanov 2011.12.07. 12:50:24

@Donjon: Nálunk is Bástya a centrum, és szemben vele van a Vár áruház. Milyen érdekes.
Még a Wollákba (ejtsd volákba) is szoktam járni

2011.12.07. 13:09:30

Zölséget- gyümölcsöt termelőktül vevőkön mindig röhögnöm kell. először is eszembe jut a banya a bakterházból: Megeszeik még ezt a fínom pesti úrinépek, aztán meg az, hogy még mindig nagyon sokhelyen nincs csatornázáva, a szar megy egyenesen a kertbe, a kertből meg a piacra.
A fejkendős fogatlan nénik a nagybanin, meg a teszkóban vásárolnak, és eladják a hülye
városiaknak.
(Pöttyös könyvek: az utólsó padban: No, megint egy szép cipő, nagyanyám (egy cigányasszony) majd rásózza a tavalyi mogyorót)

Dzsoni Kráncs 2011.12.07. 13:23:28

@Hadrian77: Abban van,hogy a kazánban égetik el a fölösleget?@Mitya Ivanov: Veszprémi vagy?
Városi nagymamám ABC-be,a falusi "a boltba"(90 után az Arankához a kisbótba),pesti nagynéném a Közértbe járt.A zöldséges meg Zöldért volt,amit a nagymamám mégis Gyümértnek hívott.

2011.12.07. 13:28:35

@Dzsoni Kráncs: az bizony, ma már nem lehet olyan nagy tételben lopni.

2011.12.07. 14:15:57

@Frengi: Hát mondjuk diót épp a mammeréknél lehet venni, bótban legtöbbször csak a "Dejó" nevű keverék kapható.
Szerencsére mióta paraszt lettem, a házunk előtt áll egy diófa, így a Gundel palacsinta gondjaim megoldódtak.

Donjon 2011.12.07. 14:19:48

@Dzsoni Kráncs: Ja a Bástya az Veszprémben van, ma is voltam ott.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.07. 14:27:55

Tehát, ha a tudatos vásárló modoros, akkor a magyar emberek 95%-a modoros. Vagy nem jól értettem.

Ernoke 2011.12.07. 14:46:09

@Professor Pizka: szerintem igen. mert az ember ugye vagy úgy tudatos, mint én, h mindenből a legalsó polcos legolcsóbb legszarabb minőségűt veszi, mert hülye csóró proli, vagy úgy, h a minőségre megy, mert hülye sznob burzsuj. ha vásárolsz, mindenképpen hülye vagy. ha pedig nem vásárolsz, akkor hülye koszos hippi vagy, tehát akkor is.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.12.07. 15:22:31

@Modor Tibi: Bizony hogy jól tette. Az a Julius Meinl nem zsidó véletlenül?

kiflicsücsök 2011.12.07. 16:18:56

@Momina: személyes kedvencem a Tardona ABC ugyaninnen :)

2011.12.07. 16:43:11

@Frengi: inkább legyen szaros de ne műanyag.

2011.12.07. 16:52:23

@Blassius: Voltak régen Delikátok is, a nevet még most is használják. Meg a Coop láncról sem kell megfeledkezni.

2011.12.07. 17:03:44

A Budapest retróban elég részletesen ki van fejtve ez a Közért-Csemege-Delikát és Büfé-Bisztró vonal, melyiket miért találták ki, mit lehetett benne kapni, mekkora volt, stb.

Donjon 2011.12.07. 17:18:55

@Mitya Ivanov: A Volák ABC az melyik? Anyám szokta emlegetni. Meg van még a Jutas ABC, meg az Éllő Gyuri boltja, de ő azt hiszem hentes, de ez nem biztos. És a vár áruházban már régóta nem Billa van, de sokszor még úgy mondjuk.

Macskond 2011.12.07. 17:20:18

Namost hogy a felvezető cikkhez szóljak : WTF?! Mi köze az egész irkálmánynak a szatyorhoz? Ez nekem nem jött le.

Aztán látom remek polémia alakult ki a Közért, ABC, "bót" elnevezések között.
Azt a felimerést nem láttam a hozzászólások között felbukkanni, hogy ez valójában mégis csak 3 különböző dolog.
A "Közért" is egy átkosbéli bolthálózat volt, meg az ABC is egy _másik_ bolthálózat. Ahol az egyik volt ott az volt rájuk irva hogy "2342sz. Közért", a másik helyen meg hogy "ABC 3432sz egység".

Az ABC rövidítés az 1976-84 között használatos nyelvtankönyvek szerint Általános Beszerzési Cikkek rövidítésenk volt oktatva.

Az ABC-Közért nyomvonalat némiképp megkülönböztetném a "bót"-tól. Még akkor is ha amúgy népnyelvileg nyilvánvalóan van átfedés a kettő között. Ámde a tipikus falusi "bót"-ban eladó van pulttal, meg kiszolgálás, a Közért-ABC pediglen szinte minden esetben önkiszolgáló.

Hogy a helyezet még zavarbaejtőbb legyen, van falusi "bótos" ismerősöm, akinek a "bótj" félig önkiszolgálós. A nehezebben lopható cuccok polcon vannak, a könyebbekhez azonban csak kiszolgálás útján lehet hozzájutni nála. :-)

pincze 2011.12.07. 17:40:07

A zönki az ABC korszak előtt volt divatban , olajos padlóval ,
kávé darálóval .

Mitya Ivanov 2011.12.07. 17:59:33

@Donjon: A volák a tizemeletes és az egyetemi régi kolesz mellett van. Ma már egy része DM, de az átkosban azon a részen háztartási gépeket lehetett kapni. Még régebben pedig Kölcsönző volt ott.
retronom.hu/files/images/1974_kolcsonzo.preview.jpg

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.07. 18:06:36

@Hadrian77: a csemegére emlékszem, nagyon szerettem a narancsívet meg a marcipánburgonyát. Barna papírzacskóban mérték ki és drága volt. Meg a moszkauert. A várban is volt egy a Hadik téren asszem.
Félhomályos szocio kávészagú üzletek voltak.

Öreg Sam 2011.12.07. 18:08:20

@Brother Love:
Jó régen lehetett a gyermekkorod,ha vásároltál Debrecenben a Hangyában! (sajnos az enyém is akkortájt volt :)

2011.12.07. 19:04:07

@Figyel Castro: Egerben Superett van - ha van még? Én még a Csemegébe jártam, mert az volt ott a sarkon közel, most meki van a helyén.

A piac, az meg hát piac. Lángossal illik befejzeni a vásárlást, a káposztás nénik pohárban káposzta levet is adtak, csak úgy, nagyon jó tud az lenni szombaton reggelenként.

Én itt oda megyek vásárolni, ami a legközelebb van. Most történetesen Aldi koszton vagyok, de az EDEKA sem rosszabb vagy drágább. A Tengelmannt el szoktam kerülni.

Vannak családok, ahol nem lehet az asztalra tenni a supermarketfleischt, hát ők fizessenek a Metzgereiban ha akarnak. A heti piaccal is így vagyok, én nem igen látok különbeséget a 40 centes aldi uborka meg a 1,6 -as piaci között, de hát én egyszerű vagyom, mint egy faék.

Ha magamról van szó inkább a Peek-Cloppenburgba keresek valamit akciósan, mint ugyan annyiért a H-M vagy a Cunda. De egyébként meg tök mindegy mert a legutóbb vásárolt kabáton ott a cimke jól látható helyen: Christian Berg Stockholm , a zsebében a cédulán pedig, hogy származási hely: Kina.

Messzi Vetek 2011.12.07. 19:17:50

@Spiritmonger: hát pedig pontosan ebben a "belvárosi-gödörtöltelék-libbant-bölcsész-alter-csepűrágó" bandából jöttek között fordul elő a leggyakrabban, hogy teljesen tisztában vannak az általad felsoroltakkal és _tudatosan_ fenntarthatóan akarnak élni.
szerintem te néztél be valamit nagyon. feltételezhető, hogy nem ismered ezt a társaságot.

mellékesen: hozzászólásod modorosságát csak az enyém múlja felül. - nyertem! :]

Messzi Vetek 2011.12.07. 19:38:02

@Messzi Vetek: jajj, bocsánat, most olvastam el a többi hozzászólását az úrnak, és most már látom, hogy nem lehet igazam, bármennyire erőlködöm.
az úr ért a "művészetekhez", a helyes életvezetéshez, a focihoz, az autókhoz, a kurvákhoz és úgy általában véve mindenhez. + segítőkészen korrigál minden bloggert/kommentert, aki téved.
most már tudom, hogy hiba volt az előző hozzászólásom, mea culpa.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.12.07. 20:06:11

@Brother Love: teljesen felesleges, hiszen tudjuk, hogy:

1, a magyar termék az elsősorban szar és drága
2, ami magyar, azt itt csomagolják csak át, amúgy kínai meg indonéz
3, ami őstermelői, azt a néni szintén a Lidliben vette
4, a Lidli meg az Aldi kiváló minőségű
5, bár a Lidliben meg az Aldiban is csak az ausztriai osztrák az igazi, amit ide hoznak, az már II. osztályú
6, a fogyasztó racionálisan cselekszik, tehát az olcsóbbat fogja keresni, ergó a verseny szellemében éljenek a hiperek és sorvadjanak el a magyarok, ha nem tudnak hatékonyan jót előállítani olcsón, erről szól a piacgazdaság
7, ami sör a Lidliben van, az mindenképpen kiváló minőségű, hiszen tényleg német és nem licensz, teljesen mindegy, milyen márka.

Röviden ennyi a lényeg.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.12.07. 20:15:58

Az baj, hogy én a poszton nem, viszont a CBA indulón hatalmasat röhögtem?

A Tyne folyó déli partja 2011.12.07. 20:17:17

@vészmadár (pica pica): tényleg, ilyen nálunk is volt. az egyes boltra emlékszem is, hogy melyik volt (bent a város közepén).

s én is sok mindent a régi, kommunista nevén hívok. nálunk is volt Bástya (most is úgy hívják, illetve, anno nem is az volt a neve, csak az terjedt el, aztán megkapta a becenevét), meg Dimitrov, meg Úttörőház, meg Lenin-liget.

Figyel Castro 2011.12.07. 20:39:10

@Frengi: Superett talán van még, de volt Bástya is, gyerekként szerettük, mert ott volt bevásárlókocsi. A piac rég nem ugyanaz, szerintem már nincs jó lángos.

Donjon 2011.12.07. 20:53:19

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Itt mindenki veszprémi?
A régi boltok kávéillatúak voltak, mert helyben darálták az emberek a sxemeskávét, de soha nem volt jó mindegyik daráló.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.07. 21:22:34

@Hadrian77: Jó választás, két hete láttam az első részt magyarországi üdülésem alkalmával. Egy komám letöltötte és megnéztük poharazgatás közben. Nekem nagyon tetszett, noha gyermekkoromban valósággal iszonyodtam tőle.

davidope · http://davidope.com 2011.12.07. 21:54:12

Jó poszt. Megjegyzés: Franz szomorú lenne a "kaffkai" láttán - Margit örülne.

combo 2011.12.07. 22:53:15

"Na meg persze, hogy Modor Tibi is elégedett legyen, Hajrá Magyarország, Hajrá CBA!"

Felesleges úgy csinálni, mintha ez a mondat ironikus lenne. Akinek nem jön le kábé 5 posztból, hogy ez full jobbos blog (tippem szerint Bayer Zsolt-rajongó szintű), az feleslegesen olvassa, mert akkor mást sem ért. (Bocs, nem jutott eszembe modoros szinonima a második "felesleges" előfordulásra.) Persze a jobbosság nem bűn, a politikai nézetet meg úgy szokás eladni, mintha független lenne az elbeszélő. :-)

dhrbikes 2011.12.07. 23:38:55

Alapvetően szimpatikus lenne egy bizonyos szinten a dolog, az alábbiakról nem tudott még senki meggyőzni:
- Honnan tudjam, hogy a piaci nénitől vett bármi nem pl. spanyol?
- A Bio minősítés nem jelent vegyszermentes gazdálkodást, csak alacsonyabb szinteket a káros anyagok jelenlétére.
- Ha megkeresem a legegészségesebb termékeket, a legjobb áron, akkor egész nap bevásárolok. Pl: kenyeret veszek mondjuk legyen Lipóti, az egy kerülettel arrébb van, tejtermékekből mondjuk Cserpes, az egy másik, de már nem is szomszédos kerületben van. Nyilván frissen veszem, minden nap. Ez esetben csak ez a két termék 15 km autózás, és kb 1 óra. Bringával se kevesebb, mert nyáron leizzad az ember, és lezuhanyzik, télen meg óvatosabban megy mert csúszik az út. Zöldség: Meglepő módon Budapesten ahol mindig találtam később ízletesnek bizonyult zöldséget, gyümölcsöt, az a Fővám téri vásárcsarnok, az megint 1 óra. Nyilván ezek sarkított példák, de jelenleg lehet igyekezni tudatosabban vásárolni, de teljesen lehetetlen kikerülni a multik alól, mivel a kisboltok is a mocskot (élelmiszerIPARi terméket) árulják, akkor meg legalább olcsóbb legyen.
- állatokat antibiotikumozzák, hogy a tömeges tartást túléljék, innentől a tej, a hús, a tojás valójában mind egészségtelen.
- vidéken iszonyatos környezetszennyezés megy, amikor ősszel avart égetnek (ez is mekkora állatság) rádobálnak mindent ami éghető, éljen a házi "bio"alma! Hiszen azt Marikanénitől vettem falun, az a legegészségesebb!
Szóval ez a tudatos vásárlás nem teljesen fekete vagy fehér.

combo 2011.12.08. 00:31:30

@dhrbikes: Nem kell ezen agyalni, majd a politikus eldönti, hogy hol vásárolj. :-P

Mondjuk ennél sokkal-sokkal komolyabb dolgot is eldönt helyetted: meghalnod például tilos, akkor is, ha gyógyíthatatlan, horrorisztikus fájdalmakkal járó betegségben szenvedsz. (Ahelyett, hogy adnának egy bogyót, ami arra van tervezve - bármennyire is nem lehet ezt tesztelni -, hogy mély álomba szenderülés után minél fájdalommentesen haljon meg az illető. Ez nem aktív eutanázia, mert én veszem be a bogyót. Ehelyett, ha nem értek a kémiához, akkor kábé egyetlen lehetőség széttrancsíroztatni magam egy vonattal.) Elnézést ezért a durva témáért ilyen késő éjszaka (nem vagyok beteg egyébként), és nem öngyilkossági tippeket akartam adni, csak egyszerűen felháborít, hogy egyes emberek önzésből (a saját lelkiismeretük megnyugtatása végett) kínoznak másokat, legtöbbször egy amúgy szeretett családtagot. (Kábé úgy viszonyulnak a beteg családtaghoz, mint egy kutyához: mi akkor is szeretni fogunk, ha leamputálják mindkét lábad, utána pedig még tovább kínoznak; sőt, azt is tudnod kell, hogy ha feladod, akkor mi szomorúak leszünk _miattad_, érezd magad megzsarolva. Ha igazán szeretnék, akkor egy kicsit gondolkodnának a másik fejével is.)

E hosszú eutanázia-kitérő után visszatérve az eredeti témához: Ez egy szociális kérdés: A sok kis bolt kevésbé hatékony (ma szinte csak feketézéssel tudnak megélni), mint a nagy multik, ezért ha sok kis boltot akarunk, akkor a vásárlók rosszabbul járnak; a kis boltok tulajdonosai, esetleges helyi beszállítói pedig jobban. Tehát azt is mondhatjuk, hogy "segélyt" adtunk, csak ezt most úgy utaltuk át, hogy magasabb árat fizetünk a kenyérért, mint mondjuk a Tescoban.

A CBA-Tesco kérdés kicsit más, ott elvileg az a kérdés, hogy melyik jobb, ha kivisz a Tesco x md forint profitot az országból, vagy ha a CBA nyeresége lesz y md forint (x<y), azaz az x milliárd forint nyereség nem tűnik el az országból (bár abból egy csomót amúgy itt fektetnek be később), de a nem bolttulajdonos magyar állampolgároktól több pénz vándorolt át a (CBA)bolttulajdonosokhoz, mint az előző verzióban. (Itt is kérdés, hogy a CBA-tulaj mire költi a nyereséget, ha kínai TV-re, akkor ez a rész itt is külföldre megy.) Szvsz itt azért alapvetően az a gazdaságilag jobb, ha a CBA lesz nagy és erős. (Az lenne a szép, ha ezt tiszta piaci játékszabályokkal érné el, nem a vásárlók kárára.)

Közbiztonság Szilárd 2011.12.08. 01:50:21

Csak szólnék a kedves félművelt szerzőnek, hogy a kafkai 1 f, merthogy nem Kaffka Margitra (aki tényleg 2 f), hanem Franz Kafkára utal.

Közbiztonság Szilárd 2011.12.08. 02:20:03

Meg persze hajrá után VESSZŐ, baszd meg!
Ne legyél már Orbán Viktor!

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.12.08. 02:26:43

@Professor Pizka:
Az ugye világos, hogy Modor Tibi ott lakik mindenkiben, de a poszttal inkább a kényszeres jobbantudásra és ennek feltétlen közlésére fókuszáltunk. Ráadásul nagy bűnöm, hogy elfelejtettem hosszú ú-val írni az árut, pedig eredetileg így terveztük. Persze azért így is betévedt néhány kényszeres véleményközlő.

karnak 2011.12.08. 04:27:23

@combo: ja meg h a cba millio kis bolt tehat szetszirodik a vagyon egy nagy beszerzo kp, par nagy teruleti kiskiraly es millio bolt kozott akiknek nulla kozuk van egymashoz a franchise dijakon kivul.

Meg az is jo lenne, ha ebbol az elso ketto a nagy let itthon tartana, de annyira ok sem elfogultak v csak nem hulyek. Szepen mas orszagokban vezetett szamlakon van az a zse, nekunk attol bem jobb, sot, amugy meg az afat inkabb a teszi meg a gonosz auchan fizeti be ( az allamnak ugye a vegfelhasznalo maganszemely vissza nen igenyelgeto afaja a zse) a cbasok ahogy olvasom inkabb az elcsalo mint a befizeto oldalon vannak..

pruntyike 2011.12.08. 04:53:33

@Kurtz ezredes:
Vicc: Egy kákabélű 50 kilós járókelőt körbevesz néhány jól megtermett afro származású egyén. A járókelő látja, hogy ennek esetleg rossz vége lehet, végső kínjában kinyögi: Ne bántsanak, én szeretek minden niggát!

pruntyike 2011.12.08. 05:03:59

@Modor Tibi: Egyébként Svájcban (a jobbak szerint: Svejcben) csak Migros meg COOP van. Persze mint minden, ez is kantononként változik, pl. Basel kantonban a Lidl kb. akkora, mint Piri néni boltja Bivalybürgözdön (szóval nagyon kicsi, na)-és csak itt található. De tényleg. És sok COOP/Migros boltban egyáltalán nem árusítanak alkoholt, ha védett övezetben, pl. állomásépülettől x méterre van (az iskolákról nem is beszélve). Ennyit a jidaukról (ez is megvolt). Vagy mégsem a jidaukról van szó?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.08. 08:40:26

@Hadrian77: ebből a régies bolt-kajálda elnevezés csoportból a kedvencem az "ételbár". Egy szóban minden, amit a monarchia bürokráciájáról tudni kell.

@Modor Tibi: még jó, hogy a személyeskedés ettől a blogtól oly távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől, bazmeg :-) De nincs harag, vendégem vagy egy Sárkány sörre, de ha nem haragszol én majd Bergkönig Marzen-t fogok inni ugyanannyiért :-)

@dhrbikes: aki a Cserpest kitalálta, az egy zseni. Normál minőséget ad (normált úgy értve, hogy ennek kéne normálisnak lenni minden tejipari cégnél) ilyen parasztomantikába csomagolva, hogy az ember az öreg Cserpesre hatméteres bajuszt képzel, de még a tehenekre is csinos, csipkealjú szoknyácskát, holott egyszerűen csak egy jó tehenészet, amelyik időben döntött úgy, hogy nem ad el mindent a felvásárlónak és valahonnan volt pénze termékfejlesztésre-marketingre.

@Kurtz ezredes: élükön velem :-) Lehet olyat választani, hogy bennem ne Modor Tibi lakjon, hanem a Gudea? :-)

sipy 2011.12.08. 08:41:25

@Donjon: azért 30km-en bőven belül csak ott van a zirci tesco

2011.12.08. 09:08:38

@Professor Pizka: Győrben volt/van Tejbár, régen főként tejes kaják voltak, de mostanra kibővült mással is a választék, kifőzde jelleggel üzemel, de finomakat főznek.

Cserpest az apja meg az anyja találták ki, egyébként teljesen átlagos ember aki elindult a teheneivel és szépen lépésről lépésre fejlesztett.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.08. 09:47:27

@Hadrian77: a agy ötletét abban látom, hogy _egyszerűen_ jó tejterméket árul, csak jó körítéssel.

2011.12.08. 09:48:24

@Professor Pizka: én azt szeretem, hogy bemegyek egy pkség boltjába, ahol megveszem a friss és jó minőségű kenyeret és mellé a hűtőből tudok Cserpes terméket is venni:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.12.08. 09:58:45

@Hadrian77: és eszedbe se jut, hogy ugyanazt a tejet veszed, amit a sima ábécében (bótban, közértben) is árulnak, csak éppen itt háromszor annyit fizetsz érte :-)

2011.12.08. 10:02:17

@Professor Pizka: nem baj, én is arról a környékről származom, így ez bújtatott lokálpatriotizmus a részemről:)

Donjon 2011.12.08. 10:38:07

@sipy: kb igy van azert irtam 30 km-t. Fenyofo-vp: 50km, Zirc-vp:20km, szoval Kb 30. De oda nem egyszeru bebuszozni, mert arra nincs kozvetlen jarat. Szerintem min. 1 óra, de reggel megy 2 busz Szentlaszlora meg du vissza 2. Persze meg ott a vonat, az talan surubb, de az is Kb 5 km-re van a falutól.

bőrmók 2011.12.08. 11:43:20

Emlékszem mikor a bőrdzsekiért álltunk sorba Tarvisiónál.. Sokan már akkor is apokalipszist emlegettek. És most? Most mi van, nézd már meg mi van most, akkor!

Messzi Vetek 2011.12.08. 11:49:17

@Ernoke: nagyon köszönöm! :)
bár a "NÉGY éves vagy Ernőke, basszájba!...!!! négy!..." mém azért jóval előnyösebb vizuális hatással van az arra fogényaknak! ;)

bőrmók 2011.12.08. 11:56:23

@Hadrian77: én is nagyon szeretem a gombamód szaporodó kis pékségeket, akik annyira sületlenül hagynak mindent, hogy szinte már áramot termelnek. És ilyen hangzatos olasz neveket adnak maguknak.. jártak ezek már olaszországban?

Nem tudom, hogy jutottunk azért idáig, régen a kenyér ropogós volt, szinte szenesre sült. Én azt szeretem, nekem ne mondják, hogy rákkeltő. Én fiatalkoromban direkt elkértem a kenyér héját, mert olyan finom volt. Most meg egy ilyen rugalmas izé, én ezt az egészet nem is nevezném kenyérnek. Azt mondja pl. belvárosi sütöde parasztkenyér. Röhögnöm kell, ezek szerintem életükben nem láttak parasztot, aki saját keze munkája nyomán süti meg a kenyeret.

bőrmók 2011.12.08. 12:00:25

@Modor Tibi: Vigyázz, mert van olyan is, hogy rá van írva, hogy származási hely Magyarország, és valójában itt csak becsomagolják. Hoppá!

noirp 2011.12.08. 12:08:27

@Takony_fősámán: Ajánlom figyelmedbe a Rádi pékségeket. (Bp és Heves megye) No: őket kell ívben elkerülni...
(sületlen, de legalább színes és drága nyámmok a pultban)

Ernoke 2011.12.08. 12:43:31

@Messzi Vetek: ez csak egy többéves poén, a valódi nevemet olvasták félre egy oldalon többször, aztán mivel akkoriban tombolt a napirajz-láz, rajtam ragadt.
a Messzi Vetket meg imádom, támogatandó, ha egy ember nickjében megjelenik.:)

@Takony_fősámán: én meg a nagyon savanyú nagyon fekete kenyeret szeretem csak, de mivel a gumiszerű fehér édes szar a legolcsóbb...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.12.08. 12:49:52

@Ernoke: jó, de mi a faszom az a messzi vetek? amit te imádsz? infók kellenek...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.12.08. 14:03:44

@Kurtz ezredes: dióhéjban megjegyezném hogy nemrégiben midőn Magyarországon tartózkodtam a húsboltos, amúgy nagyon kedves eladóhölgy a szalámira bökött és felémfordulva ezt kérdezte: Ő lesz az? Ő az?
Én pedig lányos zavaromat ügyetlenül leplezni próbálva csak annyit bírtam kinyögni, hogy: ő

bőrmók 2011.12.08. 14:10:00

@Ernoke: én is szretem a fekete kenyeret, azon látszik hogy nem ilyen agyonfehérített agyonklórozott szar

2011.12.08. 14:19:17

@Takony_fősámán: én olyanra gondoltam, aki rendes sütödében süti a kenyeret és van pár bolt, ahol árulják. Jelenleg a Pedró a favorit, kívül belül megfelelő minden kenyerük és az íze is jó.

Közbiztonság Szilárd 2011.12.08. 17:58:15

Tök jó!
2 óra környéki időponttal, félórás időeltéréssel megjelentek az este 9 körül, egymás után kb. 5 peccel írt hozzászólásaim. :-)

A blogmotor monnyon le!

A Tyne folyó déli partja 2011.12.08. 19:53:42

@Donjon: hát pedig tudatosabb leszel. legalábbis olyan értelemben, hogy nem veszel meg mindenféle felesleges vackot, amit nem terveztél be, mert nincs. egy nagy boltban meg ez sokkal inkább előfordul(hat.)

A Tyne folyó déli partja 2011.12.08. 19:58:33

@Ernoke: hát, nekem se ugrott így be. pedig ezt a számot még ismerem is...valahogy sosem így olvastam ezt a nevet...
süti beállítások módosítása