Olvasói rovat - Finom romantika (Berlini otthon)

2011/10/13. - írta: Modor Tibi

Berlini otthon

 

Kedves Modor Tibor Úr! 

Mostanában olvastam zsörtölődő kommenteket, hogy elmegy a blog az eredeti irányból másfelé (már a harmadik poszttal elmentünk - M.T.). Azt gondolom, ez a _szösszenet_ az _igazi, régivágású_ Modoros _hangulatát idézi_.

Az "Otthonok és Kertek" magazin 2011 április-májusi számában  találtam ezt a modorbánya cikket, amit egy szó változtatás nélkül begépeltem, és közlésre felajánlok a blognak. :) A magazin impresszumában nincs semmilyen megkötés a továbbközlésre vonatkozóan, ezért az én meglátásom szerint nem gond a leközlése (az eredeti szerző: Szatmári Éva)


Üdvözlettel:

hun_gery (csak nem a drukkerkocsmás? - M.T.)

Tehát a cikk:



Finom romantika

Berlini otthon 

A betérőt első látásra mindjárt meglepetés éri ebben a lakásban, hiszen a közlekedőből úgy tűnik, mintha egy egylégterű enteriőrben járnánk, olyan hatalmas a kétszárnyas üvegajtón keresztül elénk táruló nappali. Szinte steril a tér, a fehér szín dominanciáját csak natúrfa lépcsőlapok használata oldja. Mégis, a szoba minden részlete kiegyensúlyozott érzést kelt a látogatóban, hiszen a következetesen használt színek nyugodt hangulatot sugallnak.

A teraszajtón keresztül özönlik a délutáni napfény déli fekvésű tágas nappali szobába, mely megcsillan a sárga falakon, olyan érzést keltve, mintha a teret gondos kezek aranyecsettel pingálták volna ki. A szoba domináns színe a sárga, melyet a kevés beige színfoltok tompítanak, míg a melegbarna felületű szőnyeg dinamikussá tesz.

A színszakértők szerint a napsárga jó hatással van az ember lelkére, vidámságot csal az arcokra, és optimistává tesz. Gondoljunk csak bele: milyen kellemes érzés a nap ragyogó fényére ébredni! A plafont a szakemberek fehére festettek, elkerülve a „dobozhatást", s optikailag nagyobbítva szobán. Hiszen a fehér és beige színek egyébként is könnyeddé teszik a lakás hangulatát, és tisztaságot sugároznak. Ebben a térben a könnyed bútorok uraljak a teret: az alacsony háttámlájú kocka fotel és kanapé, gurulós, alacsony asztalka, filigrán állólámpák és az áttetsző üvegpolcok mind a lendületet és a fiatalosságot tükrözik. Ez az enteriőr üde, játékos és friss. Átgondolt a díszpárnák színválasztása is - a fal és a szőnyeg színei köszönnek vissza -, amely így harmonikus egységgé fogja össze a nappali szobát. A következetes lakberendezési szemlélet a számos fémkiegészítő használatával fokozódik a könnyed hangulatú nappaliban: a kecses fémlábakon álló asztalka és lámpák, vékony fém függönykarnis, az ívelt karú, fém képvilágítás mind ezt a célt szolgálja. A sok emlék, használati tárgy és díszítő elem a komódokon, a falipolcokon és az asztalkákon igazan szerethetővé teszik a szobát.

A vendégszoba kissé hideg, világos hangulatát a subára emlékeztető, puha és süppedős beige szőnyeg oldja. A letisztult vonalak, a teljesen átgondolt színvilág és a friss vonalvezetés adja a szoba igazi szépségét. A mélyen az asztal fölé lógatott szolidan mintás beige lámpaernyők fürtjei az esti órákban meghitt hangulatot kölcsönöznek a vendégszobának. Összhatásában a szobában érezhető egy kis provence-i stílusra jellemző otthonos hatás, ám ennek ellentmondóan jelenik meg a térben lakkozott felületű csillogó fémlábú asztal, a bőrkanapé és a fémkarfás fotel.

A fehér szín dominanciája az ékezőben is folytatódik, a lakás modern miliőjét egy csipetnyi country stílussal fűszerezték meg. Ide lopózik be először a nőies, romantikus hangulat, ami aztán a hálószobában teljesedik ki. A fodros, átlátszó függöny masnikkal díszítve és az étkezőpadon elhelyezett sok-sok díszes párna mind-mind a romantikus szemléletet fokozza. Az egyszerű télalap alakú asztalt rattan fotelekkel egészítették ki, amelyekből szintén nem hiányozhatnak a textilpárnák.

A kissé zsúfolt étkezőben is a fém lakberendezési kiegészítők uralkodnak: fém gyertyatartók az ablakpárkányon, az asztalon, és a csillár burái is fém színben csillognak. A teríték is megtervezett és harmonikus. A horgolt szélű textilszalvétákat csillogó szalvétagyűrű fogja össze, míg a tányéralátétben a fotelek szín- és anyagvilága köszön vissza. A fehér tálalókomód mögötti gipszstukkó dekor is romantikus, country stílust erősíti a térben.

Rojttal, masnival, fodorral és csipkével – ez lehetne a mottója a hálószobának is. Púderárnyalatok és visszafogott pasztell rózsa színvilág fokozza a kényelmet a hálószobában. A figyelem középpontjában a lukacsos, rózsás, körkörös, leveles és virágos csipke mintás falborítás áll. A különleges, egyedi kézműves technikára, a magyar halasi csipkére emlékeztető horgolt dekorációs motívum nemcsak cél nélküli díszítőeszköz, hanem egy épített polc is egyben, amelyen kényelmesen elférnek a családi fotók és az éppen lekezdett, vagy befejezett, talán félretett könyvek is. A szoba tervezésekor a természetes anyagok használata nagyon fontos célkitűzés volt: a nyersszínű hajópadló, a rattan franciaágy, a fahasábok, a báránybőr és a cérna (ti. a horgoláshoz).

Nem mindennapi lakberendezői ötlet az egyáltalán nem megmunkált fahenger használata éjjeliszekrényként. Egy-egy decens rózsaszín pont bukkan elő az enteriőrben, mint a párna, az ágyvégi ládikó és az ébresztőóra. Meglepő kontrasztot ad az eleven, pöttyös ágyneművel borított modern vonalvezetésű franciaágy. A pasztell hangulathoz jól illeszkedik a sötét taft hatású függöny, amelynek színárnyalata harmonizál a csipke falborítással és az ágyneművel egyaránt.

A pasztell színvilág és a vidékies hangulat a fürdőszobában is folytatódik. A kis alapterületű fürdőben lett gazdálkodni a hellyel, így a faltól falig futó pultra építették a kissé régies stílusú, szögletes mosdót, amely mellé kényelmesen elférnek a nélkülözhetetlen toilette-szerek is. A mosdótálhoz jól illeszkedő falicsapot választottak, így még jobban odavonzva a tekintetünket a fényes, függőlegesen és vízszintesen kirakott csempékre. Összhatásában mégis modern a helyiség hangulata a fehér spalettával és a fehér keretezett tükörrel. Vidám, mosolygós és szemet gyönyörködtető enteriőrben sétálhattunk körbe, mely impulzív lakberendezői megoldásaival mégis kényelmes, játékos és üde.

106 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.10.13. 13:06:40

"Vidám, mosolygós és szemet gyönyörködtető enteriőrben sétálhattunk körbe, mely impulzív lakberendezõi megoldásaival mégis kényelmes, játékos és üde."
ÜDE! A segge, annak aki írta. Az.

Ernoke 2011.10.13. 13:09:05

gipszstukkó dekor + fém, ami ellentmond a provanszi stílusnak = country
élő eleven pöttyös ágynemű, elég félelmetes lehet
én ennyit értettem meg az írásból. szerintem ezen először amúgyis az röhögött, aki írta. valószínűleg csomó Modern Talkingot hallgatott előtte, h legyen honnan venni a kifejezéseket.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.10.13. 13:10:16

én az első kalapos û betűnél hagytam abba.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 13:15:28

Nekem egybe nem fog lemenni a torkomon. Minden szava cukorba mártott arany, (a)mely nehezen, robosztusan, fullasztóan igyekszik a gyomor felé, miközben apró, biborszínű hajszálerek pattanak el szemeim környékén.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 13:22:22

még csak annyit tennék hozzá az áthallásos értelmezéshez, hogy a szövegben szereplő "suba" kifejezést élő ember ma már csak egyféleképpen értelmezheti: női szőrzet.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 13:31:22

Bennem a mondatszerkezetek láttán az merült fel, hogy ezt németből fordította egy kínai-francia tolmács olaszra, majd a google fordítóval nyerte el végső formáját, amit a Balatonföldváron nyaraló korrektor helyett a titkárnő ellenőrzött sietve.

Intizar 2011.10.13. 13:44:37

Fokozódik a romantikus szemlélet. Akár a nemzetközi helyzet valaha.

Mitya Ivanov 2011.10.13. 13:45:09

ilyenkor büszke vagyok magamra, hogy a lakásom egymás mellé hányt bútorokkal van berendezve, a falak olyan színűek, amilyen szín éppen a legolcsóbb volt a boltban ( a fehér plafon optikai nagyobbító hatásáról nem tudtam; a hálószoba pl. zöld, teljesen kórházas feeling), a függöny kb 30 éves, csernozjom színű rongy, sehol egy letisztult vonal, a szőnyeg ki van taposva, szintén 30 éves kb.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 13:48:32

@Mitya Ivanov: Erről simán írok neked egy hasonló cikket, mint a fenti. Abból se derül ki semmi a lakás kinézetéről.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.10.13. 13:50:16

www.otthonokeskertek.hu/cikkek.php?kat=1&hid=1203

mongyuk én se káuntrit, se provánszit nem látok benne, számomra egy nettó giccses cukorhányásnak tűnik az egész kóceráj. úgy néz ki, mint valami elbaszott übermegatrendygagyi dizájnercukrászda, ami cukorbetegeket akar rábeszélni tortazabálásra.

blöehh.

doszy 2011.10.13. 13:51:54

Beigéből én a diósat szeretem. :)

Mitya Ivanov 2011.10.13. 13:52:35

@KürtiT (Tromb74): igen
játékosan egymáshoz viszonyuló bútorok, boldog összevisszaság, régi és új harmóniája stb

2011.10.13. 13:55:35

@Mitya Ivanov: a napfény íze, az nálad biztos nem érződik:)

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 14:01:36

@Mitya Ivanov: Továbbá. Az otthon melegét, életvidámságát hangsúlyozó használt bútorok őszintén kommunikálják a váratlanul betoppanó vendég felé, ebben a lakásban bizony EMBEREK élnek.

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: A gyerkszoba meglétéből és a hálószoba választékos ENTERIŐRJÉBŐL arra következtetek, hogy gyermekét egyedül nevelő emancipált hölgyről van szó.
MILF, ha úgy tetszik :D

Ernoke 2011.10.13. 14:13:06

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Szerintem a pár férfi tagja rózsaszín ingben csapatja, amihez lazán vállon megkötött babakék pulcsi dukál. Amúgy az asszonykával gyakran egymáshoz öltöznek, szeretik a jó bort (=10e Ft/palack felett), meg az igényes zenét is (jazzy rádió).

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.10.13. 14:15:30

3. sorig bírtam. Lakásbemutatót nézni kell, nem olvasni.

Ábel Anita hodályába beköltöznék. Buddhista pagodát álmodtak meg párjával a panel 58 m2-ére. A szőnyeg hiánya kiemeli a fényezetlen, mély tónusra pácolt fapadló színét. A fal felső, napsárga díszítőszegélye erőt, vitalitást sugall, a szerencsét és a pozitív energiákat hivatott a térbe összpontosítani. A hálószobában a fekete és a mélybordó dominál, egyszerre szolgálva a nyugalmat és az intimitást. A harmónia legyen veletek.

PixelNinja 2011.10.13. 14:22:10

Látom mindenkinek forog a gyomra :)
Ez volt a cél.

Mondjuk ahogy nézegetem az oldalt, kb egy az egyben
át lehetne ide emelni, akkora mélymodor az egész.

Modoros műkörmös kell?
Mert van, ha van rá igény.

hun_gery

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 14:24:27

@KürtiT (Tromb74): nana, a milf az definitíve még tömhető állapotú anyuka, ez nemegyenlő azzal, hogy emancipált és gyermekét egyedül nevelő.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 14:29:05

@PixelNinja: gondolom a hölgy neve Nelly. Esetleg Gaby, Kriszty, Betty vagy Csilla.

2011.10.13. 14:47:15

@PixelNinja: hol jutottál ehhez a régi számhoz, melléklet volt a tv újságban?:) Én szoktam így beszerezni ilyen hülyeségeket, hogy a wc-n legyen mivel elütni az időt.:)

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 14:53:41

@vészmadár (pica pica): A gyertyák mennyiségéből arra lehet következtetni, szereti a romantikát. A hálószobában található könyv színéről pedig azt, hogy ezen vágya nincs kellően kielégítve. A kanapé nincs kiülve, tehát nem lehet túl kövér. Az ásványvizes üvegekből, a grillezőn található zöldségekből, a vizespoharakból (ágy mellett is) megkockáztatható az is, hogy ügyel az egészséges életmódra, feltehetőleg sportol. A hálószobában található cipő lapos talpú, az átlagnál kicsit talán nagyobb méretű, ha nem kövér, akkor magas. A fürdőszobai kis tükör a szemöldök, szempilla ápolást szolgálja, tehát ad a külsejére. A tükör mindkét oldalán található lámpa is az arcápoláshoz szükséges kétoldali megvilágítást szolgálja. A gyerekágy méretéből adódóan túl van a harmincötön, de nem feltétlenül a negyvenen. satöbbi.
Szóval ha nem is 100%, azért sanszosan kiérdemli a címet.
Any Questions, Dr. Watson?
(Nagyvonalúan tekintsünk el attól, hogy nagyvalószínűséggel fake az egész)

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2011.10.13. 14:56:05

Ehhez a poszthoz sajnos nem volt elég lelki erőm.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 14:58:46

@KürtiT (Tromb74): értem én, de azért ugye ha majd egy polcnyi egyenfekete bőrbe kötött lexikon lesz az egyik képen, nem következteted ki, hogy egyetemi docens?:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 15:05:15

A gyertyák mennyiségéből arra lehet következtetni, szereti a gyertyákat (valszeg a fotós). A hálószobában található könyv színéről pedig azt, hogy a könyvkiadó vállalat a vezérigazgató 17 éves unokahúgának is adott valami pozíciót a tervezési osztályon. A kanapé nincs kiülve, tehát a fotózás előtt tették be. Az ásványvizes üvegekből, a grillezőn található zöldségekből, a vizespoharakból (ágy mellett is) megkockáztatható az is, hogy ügyel az ásványvíz-forgalmazó céggel kötött reklámszerződés feltételeinek betartására. Feltehetőleg ember. A hálószobában található cipő lapos talpú, az átlagnál kicsit talán nagyobb méretű, ha nem díszlet, akkor a fővilágosítóé. A fürdőszobai kis tükör a szemöldök, szempilla ápolást szolgálja, tehát már túl vagyunk a 15. századon az időben. A tükör mindkét oldalán található lámpa is az arcápoláshoz szükséges kétoldali megvilágítást szolgálja. (ld. előző mondatot) A gyerekágy méretéből adódóan a tengerimalac legalább 1,5 kiló és többször megszökött már a ketrecből.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 15:23:59

@vészmadár (pica pica): Azért a lexikonok viseletessége már felébresztené a gyanút, de önmagában még kevés.

Egyébként csak magazinok vannak és egyforma nagyságú könyvek a polcon. A könyvespolcon található képkeretek egyikében a gyári ikeás kép van. Egy csomó funkciótlan bigyóból kettő van, ezzel próbálnak harmóniát csalni a semmibe. A fürdőszobai gyerekes fotó is kamunak tűnik. A mobil és a notesz feltehetőleg a stylist csajszié.
A lídben szereplő férj nem létezik, ez biztos. Egyetlen tárgy sincs, ami férfi jelenlétét támasztaná alá. A MILF se létezik, de azért csak képzeljük oda! :)

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 15:26:48

@vészmadár (pica pica): Eh, semmi fantázia, semmi játék. Ha te írtad volna a Sherlock Holmes regényeket, mindig a gyanúsított lenne a bűnös. :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.13. 15:27:20

@PixelNinja: műkörmös poszt?? Hohohohó! Nekem kéne :) kicsike strasszkő is legyen benne, lécci.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 15:34:50

@Modor Tibi: Egyszer végig aszisztáltam egy ilyen műköröm renovációt, pont egy reklámfilmezés előtti kötelező szervíz volt az egyik MACÁNÁL. Nettó 2 óra gyötrelem. Sajnos ennek ellenére sem tudnám megírni, mert fél doboz cigit kellett elszívnom az udvaron, így sok lenne a lyuk a beszámolóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 15:40:37

@KürtiT (Tromb74): elmondom neked, hogy AZ lenne az a Sherlock Holmes-regény, amelyiknél senki nem találná ki előre, ki a gyilkos. Pont azért, ha érted.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 15:47:31

@vészmadár (pica pica): Ezt a szponzorációs, bartelezős dolgot kicsit túl szokták értékelni. Az ásványvíz és a könyvek se látszódnak az indokoltnál jobban.
Az egyik tavalyi Playboyban formás fenék alatt szereplő Csepel bringát pl. kérdés nélkül megvette a szerkesztőség egyik tagja, ezért szerepelt az újságban.
Egy Redbull által "szponzorált" sportesemény is alapból úgy kezdődik, hogy adnak pár karton energia italt, cserébe kijönnek osztogatni hoszteszekkel, sátorral egyebekkel. Persze a nagyobb rendezvényeknél anyagi támogatás is van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 15:50:07

@KürtiT (Tromb74): nézd, én csak egy baranyai suttyó hülye vagyok, de ha egy vadidegen bejön hozzánk, már ő sem fog széthagyott ásványvizes üveget látni, nemhogy az, aki a lakást jön fotózni.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 15:50:31

@vészmadár (pica pica): Viszont egynél több regényt nem érdemes erre a sémára megírni. :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.13. 15:53:17

@Ernoke: igazán nem értem mi a baj a Jazzy rádióval. Gyerekkorom egyik legszebb emlékét a Betűreklámot juttatja eszembe :-) Spyro Gyra, Mezzoforte, Fourplay, Fúzió. Negyedóránként ájszí frendsz sékin hendsz széjin hááádujudúúú

Beigettem kínomban, mint az élvenyúzott birka.

Egyáltalán Nem Megmunkált Fahenger Hopkins

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 15:56:33

@Professor Pizka: még ha Jizzy rádió lenne, megérteném az élményt...

PixelNinja 2011.10.13. 15:57:19

@Hadrian77: majdnem. Strandbelépő mellé kaptuk.

@Modor Tibi: estére tolom. strasszkő nem biztos, hogy lesz benne, de nagy sűrűségű pátoszos modorsokk, az tuti.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.10.13. 16:02:20

@vészmadár (pica pica):

őőő... ehhez csak csatlakozni tudok. szerintem is fake az egész, és vagy az ikejában, vagy a kikában, vagy egyéb más lakberendezési miliőkben állították össze ezeket az enteriőröket, és meggyőződésem, hogy az újság végén van lista is, hogy hol lehet ezt a csodálatos lakást megvásárolni, díszpárnáról díszpárnára, gyertyáról gyertyára. még azt is képes vagyok elképzelni, hogy az egyik díszgyertya benn van a fiókban, és a beate uhse szalonból származik. hehehe.

egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaki ilyen steril környezetben éljen, akármilyen dizájnos is legyen az. egy nyavalyás személyes dolgot nem látok a képeken, csak azt, hogy úgy meg van szerkesztve, mint gisele bündchen, amikor bekapta a legyet.

a gyerekszoba nekem egyáltalán nem cuki, ha jobban megnézed, egy darab szarrárágott plüssdög nincs benne, se "anyukám meséskönyve", se egy ablakzsiráf, hol lát az ember manapság bármilyen gyerekszobát, ahol nincs meg pl. a saját gyerekkorából származó csattogós lepke, vagy valami kis régi baszás, amit mindenáron tovább akarsz örökíteni a kölkednek? minimum egy régi, szutyokká vert matchboxnak ott kéne lennie, vagy a nagymama kukoricacsuhé babájának. vagy a papa első csúzlijának.

hol a pöcsömben látsz olyan fürdőszobát, hogy nincs a két emberre legalább háromféle fogkrém, egy elmex zselé, kétféle szájvíz, vaxozott és vaxozatlan fogselyem, fogköztisztító, elektromos fogkefe, két arckrém, gyógyszertári krém, canesten, síkosító, gumi, ötféle aftershave (főleg, ha minden "egyéb" kategóriájú családtag ezzel lep meg karácsonykor), borotva, még egy borotva, elektromos borotva, női borotva, epilátor, dezodor, parfüm, tampon, betét, tisztasági betét, vatta, fülpiszka, stb? egyszerűen nem hiszem el, hogy ebben a konzumidióta világban valaki olyan minimálisan meglegyen, hogy két fogkefe, egy fogkrém, egy kézmosó, meg egy arckrém, ez abszurd.

ezek a lakások kurvára nem valós emberek lakásai.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 16:08:12

@vészmadár (pica pica): Kedves, morózus cimborám. Ez IGAZÁBÓL úgy történt, hogy a stylist észbekapott, hogy picsára steril az egész környezet.
-Te, Gabikám (férfi), nem túl snasz ez a kompozicó?
- Ibolya, bazzmeg. Én a fényekre figyelek meg a DOF-ra. Ez a te munkád.
- Kicsit rideg a cucc, mint egy hullaházban. Na, mutasd mi van nálad!
- Cigi, rágó, slusszkulcs.
- Lantos Marbi, Suzuki kulcs. Igénytelen egy fasz vagy Gabikám! Az orbitosokkal meg tele van a tököm (lány!), múltkoriban is jól átbasztak azzal a hirdetéssel.
-Tessék, itt van az ásványvíz, meg a mobilom. Van nálam egy Cosmo is, fasza.
- Ibolya siessél bazzmeg, most jók a fények.
-Látod, mirre mennél nélkülem, te töketlen fasz! (dagad a büszkeségtől)

A stíluson direkt finomítottam kicsit (túl hosszú lenne), de nagyjából így zajlik egy fotózás.

Styxx 2011.10.13. 16:09:47

Nem gondoltam volna, hogy valaha is azt kívánom: A Vörös Hadsereg miért is nem rombolta porig Berlint? De még a Hiroshima, Nagasaki két atomja is elkélt volna.
És én hülye, még azt hittem, hogy napjaink Berlinje cool hely. Hát nem. Beige-gáz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.13. 16:09:52

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Én is csatlakozom. Ez fake. És übergagyi, az egyéni izlés legapróbb nyoma nélkül. Bármelyik IKEA-katalógusból kiollózható. Nem is tudom, kié a legnagyobb szegénységi bizonyítvány: a fotósé, a cikkírójé, vagy a szerkesztőé, hogy ezt a szart leközölték egy lakberendezési lapban. Azt a lehetőséget már el sem merem képzelni, hogy mégis van olyan droid aki ilyenben képes lakni...

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 16:12:27

@altoid: segítek. A felelőség az olvasót terheli.

Ernoke 2011.10.13. 16:12:35

@Professor Pizka: volt munkahelyemen mindig azt kellett hallgatnom, mert közmegegyezés volt, h a többemberes szobánkban az szóljon. akkor szembesültem vele, h én a smooth jazz-től azonnal síkideg leszek, inkább hallgattam volna a Coco Jambót egész nap újra és újra, mint azokat a szarokat, amiket ott adtak...

@PixelNinja: a műköröm szerintem a legfeleslegesebb és legértelmetlenebb kozmetikai cucc evör, úgyh kíváncsi vagyok:)

2011.10.13. 16:14:38

Bár tudom és elismerem, hogy a lakberedezésnek vannak szabályai, színek és arányok a legdrágább kecot is haza vágják, mégis a sajátomban azek a dolgok egyáltalán nem zavarnak.

Az én lakásom Frengi stílusban van berendezve. Arra a kis időre amit otthon töltök szerentem még az is pazarlás.

Van egy fóbiám: látom magam előtt a gyerekemet, amit gondolkodás nélkül dobja a szemétre az összes kacatot a temetésem után, pont úgy ahogyan én rámoltam annak idején ki az anyámét. Egyfolytában az járt az eszemben, hogy ha látja is hogy mit művelek, legalább nem tud seggbe rúgni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.13. 16:16:50

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: ugyan. Azt sem hisszük el, hogy a divat valóban az, hgoy egy befektetésre javallott mellű (A kosár) piszkafára akasztott pufajkát angyalszárnyakkal és egy spárgatökkel valaki tényleg hordani fog oszt mégis ez a divatbemutató.

Niht vár? :-)

@altoid: ahogy apám mondaná: az ilyenek szarják le a vécédeszkát is.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.10.13. 16:30:03

@Professor Pizka:

ó dehogynem. májn líber, a divat kérem, az egy művészet. és tényleg vannak olyan fashion victimek, akik képesek a kifutón látott outfitet egy-az-egyben magukra húzni, és abban prancing pony-zik a főutcán, csak mert van rá pénze. és azt képzeli, hogy a kifutón van.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.13. 16:33:49

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Nem véletlenül mondják, hogy csak egy hülye turista öltözködik az utolsó párizsi divat szerint. Egy született parisienne az utolsó párizsi időjárás szerint öltözködik.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 16:40:44

Véletlenül dolgoztam lakberendezős építkezős magazinnál is. Az aktuális lap úgy jön össze, hogy néhány alkalmilag fizetett szakíró keresgél valamit a világhálón, lefordítja, estleg átírja. A garfikussal/képszerkesztővel közösen keresnek valami ingyen felhasználható képet, korrektor, tördelő, kész.

Van még néhány jobbára mérnök végzetségű barom, aki megsértődik ha nem kerül be a magazinba a kapupántcsavarról írt nyolc oldalas értekezése, aminek feltétlenül tartalmaznia kell a vas-szén állapotábrát is. Pénzt nem kér a cikkért, de sokan fizetnének neki a szerkesztőségi tagok közül, ha eltekintene az írástól.

Olvasói levelek (priceless), a még mindig unatkozó mérnök reagál az előző lapban megjelent cikkére.

PR cikkek. Lehetetlen megértetni a megrendelővel a hirdetés és PR cikk közötti kölönbséget.

Hirdetések. Elméletben 500 000 Ft/oldal, gyakorlatban raklap tégla, laminált parketta, könnyelmű ígéret. Bármi, de tényleg...

A főszerkesztő/laptulajdonos ágyasának rosszul értelmezett szakkifejezésekből és egy vödör nyálból/spermából összehányt cikke (lásd a posztot!)

És az ünnep, amikor tényleg egy valódi lakás, valódi fényképeihez írnak cikket valódi írók. Ez két-három laponként (komolyabb magazinoknál laponként) egyszer jön össze.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 16:48:21

@Blassius: Adódott, én meg pont munkát keresgéltem. Miért ne alapon kipróbáltam.

2011.10.13. 16:49:20

@KürtiT (Tromb74): fényképen még az én lakásom is jól néz ki, ha venném a fáradságot és fotosoppolnám róla a kuplerájt akár hová elmennének a képek.

Egyszer egy födszinti lakásban laktam és be néztem az ablakon. Egészen más volt, mint ha egy idegen lakásba kukucskáltam volna.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 16:59:47

@Frengi: A kuplerájt egyszerűbb összepakolni, mint retusálni. Kb. színkorrekcióra, apróbb retusra van idő egy szerkesztőségnél. Többnyire fotózásnál ügyeskednek a kompozició megválasztásával, fényekkel, árnyékokkal.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 17:18:07

@Professor Pizka: Én meg dolgoztam temetkezési szaklapnál, mint laptervező grafikus és tördelő :)

Szakmai kirándulás a bécsi krematóriumban (Cím, Garamond Bold, 65pt)

Kis csapatunk új élményektől feltöltődve tért haza, a Bécs melletti, festői kisváros tövében megbúvó korszerű ravatalozó és hamvasztó komplexumából. (Líd. Futura Condensed Bold, 14pt)

...Fantasztikus vol látni egy ilyen csúcstechnológiás hamvasztót működés közben... (Kenyér, Garamond book, 9,5pt)

2011.10.13. 17:25:22

@Professor Pizka: @KürtiT (Tromb74): én dolgoztam középiskolai meg egyetemi lapnál:) ja, és temetésen is voltam már!

PixelNinja 2011.10.13. 17:33:41

Jól van, tolatom Tibinek a körmös cuccot, a hölgy valóban "művésznéven" fut, bár van neki saját is, saYnos ipszilon nincs a nevében, viszont nem írhatom le, hogy ki ő, mert még a végén megtalál, és lemészárol egy közepesen díszített stilettóval.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 17:35:15

@PixelNinja: Több tucat Vivien dörömbölne az ajtódon? :D

PixelNinja 2011.10.13. 17:36:57

@Ernoke: egyébként férfiasan be kell vallanom, hogy lehet ezt IS magas fokon űzni (mármint a műköröm-bizniszt), de persze nem a szilikonszájú, szolipultból kiöregedett hidrogénbombákra gondolok. Érdekes, de a legjobbaknak komoly művészeti végzettségeik vannak, sok köztük a tisztességes - nem büfészakos - egyetemet-főiskolát végzett. De ez tényleg 1000ből 1, a többi telibe hozza a sztereotípiákat.
Ajánlom a nails.hu fórumait. Van ott akkora szenny, hogy az nlc, meg a babamama fórumok elbújhatnak mellette.

KürtiT (Tromb74) 2011.10.13. 17:43:40

@Professor Pizka: A címére gondolsz? hááát, tizenéve helyetesítettem valakit mellékállásban pár hónapig. Valami holt egyszerű címe volt a lapnak. Pl. Temetkezés, Lélek, akármi. Egyesületi lap volt, budapesti székhellyel.

PixelNinja 2011.10.13. 17:58:18

@KürtiT (Tromb74): nemnem. fejhangon visítva ölne le a hegyes körmijeivel :)

sorica123 (törölt) 2011.10.13. 20:01:04

Ha a cikk nem is kamu, de hogy mindent haptákba raktak régebb a lakott lakásokban is, az tény. Pláne, hogy ezek általában ilyen díszlakások, amiken be lehet mutatni ezt vagy azt a stílust. Amúgy a szöveg engem nem idegesített vagy hánytatott meg, egy teljesen pimf, átlagos lakáskultúrás cikk, amit a stábból bárki tud sablonokból firkantani, ha épp eggyel kevesebb cikk van. Amúgy fotó-formanyelvben ennek a megfelelői a sárgás fénnyel elárasztott belső terek, 'mert az otthonos' (valójában erőltetett és torzítja a színeket, úgyhogy egyáltalán nem frankó). Erről ütemesebben szoknak lefele, mint az ilyen sablonos, mintha-nem-is-írtam-volna-semmit cikkekről.
@KürtiT (Tromb74): amúgy nekem kicsit modorosnak tűnik mind a csajok anatomically incorrect káromkodása ('én ezt is mondhatom, gyáááá' - infantilis), mind a többiek, amikor megjegyzik, hogy 'nahát, lány mondja, hogy fasza kivan, pedig hát én okos vagyok ám, és tudom, hogy nincs neki'. Egyik modorosabb, mint a másik igazából.

A Tyne folyó déli partja 2011.10.13. 20:13:33

@vészmadár (pica pica): hogy ti miket nem vesztek észre! nekem nem tűntek fel se a gyertyák, se az ásványvizek, de még a cipő se. amúgy szerintem simán Ikea katalógus, ott (meg a rendes boltban) vannak így berendezve egész lakások.

2011.10.13. 21:55:08

@PixelNinja: sajnos nekem olyan gyatrák a körmeim, és a meló sem tesz jó neki(bár amikor egy irodában dolgoztam, és mosgató gép mosogatott otthon akkor is pont ilyen szar volt), szóval kell a köröm.

De ebben a szakmában csak a vietnámiakra bizhatja magát az ember, a többi az übergagyi, pedig voltam már magyarnál, németnél, egyik rosszabb mint a másik.

Egy vietnámi szalonban ugy megcsinálják, hogy a 2 hónapig köröm, legfeljebb reszelni kell a végén, vagy kicsit átfesteni, de nekem még körmöm nem esett le, azt csak körömmel együtt lehetne leszedni. Úgyhogy megéri ott üldögélni 2 órát, után 2 hónapig rendben a kezem.

Mind e mellett a vienamiak kedvesek, aranyosak, vannak fiúk-lányok, sőt asszonyok és meglett férfiak is, van úgy hogy egész családok visznek egy boltot. Várni ritkán kell, mindig adnak valami kedvezményt, de minimum, hogy üdítő vagy kávé van. Én elvagyok ott nem unatkozom, mert közben kikérdezgetem őket Vietnamról, ők meg érdeklődnek Magyarországról, hát jól elvagyunk.

2011.10.13. 22:10:45

Hogy az eredeti cikkról is írjak: ez nem egy igazi lakás, úgy vannak össze válogava a képek, de a szobák nem egy lakás részei. Én tudom, hogy miért, kíváncsi vagyok más is észrevette-e. (legalább 3 olyan dolog van a képeken ami erről árulkodik)
Egy ilyen kis lakást muszáj egységessé tenni, nem lehet 3 szoba 3 különféle stilben.

A cikk írója egyszerűen leírta amit a képen látott abban a stilusban amiról azt gondolta elvárnak tőle, hát nem lehetett könnyű szegénynek, de hátha kellett a pénz lakbérre, vagy új cipőre a gyereknek, mert lehet, hogy amúgy egészen normális újságíró, nem lehet tudni, de szerintem aki már idáig el jut, az magától ennyire hülye nem lehet, én érzek némi mesterkéltséget az írásban. Ilyesmire csak egy profi képes (vagy egy modoros posztíró).

PixelNinja 2011.10.14. 06:43:33

@Frengi: 2 hónap? komoly lenövésed lehet a végére :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.10.14. 06:45:12

Ebben a témában a skandinávok verhetetlenek. Annyi ilyen műsor van a tévében, újságokban. Kedvesen mosolygó Márit végigvezet minket Ulláék lakásában ahol 1000 euróból minifelújítást eszközöltek, például az előszoba új elrendezése sokkal praktikusabb immár illetve Pertti szobájában a Feng Shui szerint alakították a redőnylehúzót.

2011.10.14. 08:05:18

Az első írás, amit nem _tudtam_ végigolvasni. Ezen még hányni sem lehet, ez azonnal ölő méreg.
A lakás meg egy szokásos steril katalógus-lakás, kb. ugyanaz, mint a gazdagok lakberendezők által megálmodott és kivitelezett, felesleges, funkció nélküli szarságokkal túlzsúfolt, túlméretes, hivalkodó otthonai.
Padlóba épített, spotlámpákkal megvilágított, üveglap alatt heverő tengericsiga kompozíció, mosottkő-halom a fürdőszobában, borfal (szintén spotokkal megvilágítva), hamis afrikai maszkok a falakon és a ház urának büszkesége, a külön vitrinben helyet kapó skótviszki-gyűjtemény (közte egy különlegesen értékes, 1962-es évjáratú palack, az angol királyi viszkiraktárból, amelyet a ház ura még fiatal külkeresként kapott repi ajándékként egy londoni út során) stb.
Persze régen is volt ilyen: bárpult, üvegszál lámpa, Bíró Ica naptár, egészfalas trópusi tengerpart- vagy őszi erdő poszter, stb.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.14. 08:28:06

@Blassius: kint szar idő van. Sötét, csak liquid sunshine van, és ez a nyár. Télen tökig érő hó. A vodkázást egészségtelenné nyilvánították és úgy megdrágították, hogy néhány litván kompozást leszámítva nem tudsz hódolni annak a szenvedélynek, amelyet távoli ősapád, Sebhelyes Olaf minden nap gyakorolt. Nem lehet hajón átmenni Írországba, a tavaly szülésbe belehalt Inge helyett másik nőt rabolni. Meg kiinni a falut whiskyből. Meg hozni pár kislányt, kisfiút, mert feljönnek Lógótökű Gudmundék Novgorodból (ahogy újabban Holmgardot hívják) és a szőrme mellett vihetnének kis rabszolgát a buzi lómaiaknak Konstantinápolyba.
Nem menő már apáid és anyáid szórakozása a gruppenszex sem, mióta ezek a hülye betegségek meg a gumihúzás van, nem gyűlik össze volt gimis osztály szerda este Svenéknél egy jó kis grupira.
Mi marad? Az bazmeg, hogy hetente függönyt cserélünk, ha már feszt csak azt bámuljuk. :-)

KürtiT (Tromb74) 2011.10.14. 08:52:03

@sorica123: Jó rég jártál erre :) Igazából nem kifejezetten modoros a káromkodásuk, teljesen természetesen ömlik a szar a szájukból. A női faszomozás meg csak azért lett jelölve, mert szintén jellegzetes. A valóságban ezen senki nem akad ki, hozzászoktak már. (Modoros inkább az, ahogyan az elbaszott, steril környezetet próbálják fejvesztve kicsit otthonosabbá tenni.)
Valamiért én tévés és magazinos szerkesztőségekben tapasztaltam leginkább ezt a gátlástalanul trágár stílust. Feltehetőleg az a jelenség oka, hogy közvetlenebb a légkör, mint pl. a szokványos melóhelyeken, de a feszültség azért megvan.
(okoskodás következik)
A műtermi, fehér fényeken kívül meg nagyjából minden fény "torzítja" a színeket. Természetes fény esetén is változnak a nap állásától, légköri viszonyoktól függően. A poszt képeinél semmilyen plusz fényt nem használtak, legfeljebb derítőlapokat. Jellemzően a lakás saját fényforrásait -ami valóban sárgás) szokták felhasználni, esetleg utólag a PS-ben pöckölgetik kicsit arrébb a színhőmérsékletet ha nagyon béna az eredmény.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.10.14. 09:17:53

@Professor Pizka: mondjuk tényleg értenek hozzá csak fárasztó ahogy a médiákban erre még külön modorosan odafigyelnek és beszélnek róla.

Nadiposzi (törölt) 2011.10.14. 09:42:02

@Professor Pizka:
:D
Látom te is olvastad a Viking kalandot.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.14. 09:51:39

@Nadiposzi: Nekem az Erik a Viking jutott eszembe róla:

- Apa, találkoztam egy lánnyal...
- Remélem megerőszakoltad?!

Ernoke 2011.10.14. 10:54:26

@PixelNinja: kösz, engem a Nine Inch NAils jobban érdekel.:D

@Frengi: Én szoktam azt a nyuggerbaromságot mondogatni, h „ahelyett, h arra figyelne, h a saját körme szép legyen”, dehát ez ezek szerint nem egészen így megy, úgyh megkövetem a műkörmösöket.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 10:59:13

@Ernoke: a NIN csak akkor érdekelhet, ha még nem hallgattál soha Die Krupps-ot:)

Ernoke 2011.10.14. 11:05:04

@vészmadár (pica pica): Köszi, de az ipari zenéket meghagyom másnak. A NIN amúgy nem az, inkább impresszionistának mondanám, ha már vmit kell mondani. (és nekem mindig kell:D)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.14. 11:38:33

@Nadiposzi: nem olvastam, de volt olyan korszaka az életemnek, amikor félórát tudtam beszélni a 973-as quedlinburgi birodalmi gyűlésről, az ott megjelent követekről, illetve uralkodókról, pl a Kékfogú Haraldról, akiről már azelőtt tudtam, hogy kicsoda mielőtt adatátviteli bizniszbe fogott volna :-)

Nadiposzi (törölt) 2011.10.14. 13:25:53

@Professor Pizka:
Akkor azt is tudod, hogy Olaf Skötkonung norvég (v. protosvéd?) király miről kapta nevét. Mi rákérdeztünk egyszer, mert gyanússá vált, hogy a magyar nyelvű történeti irodalomban a viking királyok nevei közül egyedül az övé szerepel eredeti alakban, a többiekét mind lefordították. (Szőrösnadrágú, Kékfogú, Véresbaltájú, Vasbordájú, etc.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 13:38:27

@Nadiposzi: baszod, ez tisztára olyan, mint a Gyűrűk urában a törpök: szakálluk van, bárdokkal és baltákkal hadonásznak, faragatlanok és olyan neveik vannak, hogy Vaslábú Dáin meg Tölgypajzsos Thorin.

Veronka 2011.10.14. 14:17:10

@Frengi: Az első képen laminált padló van, a vendég szobában régi parketta. Minden szobában más a fűtés. Minden képen más az ablak mérete, kiosztása, szárnya.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.14. 14:17:56

@Nadiposzi: eszembe se jutott utánanézni de most hogy mondod tényleg csak mint III. szerepel.

@vészmadár (pica pica): naná azt is kellett valahonnan lopni :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 14:36:31

@Veronka: baszod, a komlói téglalakásokban nincs két egyforma küszöb, ilyen alapon akkor az én egy szobám és egy konyhám is 4 különböző lakásban van.

Nadiposzi (törölt) 2011.10.14. 15:46:22

@Professor Pizka: @vészmadár (pica pica):
Na jó, na jó. Az úgy volt, hogy megkérdeztük az öreg profot, hogy de tényleg, hogy van ez. Illetve helyesbítek, ha jobban bele gondolok, az öreg heherészet addig, hogy Skötkonung, ha értik, ugye, hehe és hasonlók, míg rákérdeztünk. Ez a fordulat nem lepte meg a Tanár Urat (tán számított is rá) és némi szabadkozás - de hát a hölgyek jelenlétében, na jó a tudomány oltárán tehetünk ennyi áldozatot, hehe ezt még végül is az angol kisasszonyok is elnézhetik, hisz a cél az ismeretterjesztés - után végül kibökte a nem meglepő megoldást, miszerint a krónikák bíz Hosszú Faszú Olaf tetteit hagyományozták ránk.
Erről jut eszembe, modoros Öreg Prof volt már?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.14. 15:53:51

@Nadiposzi: nem is rossz ötlet a nagy öreg prof, a morcostól (par example Gerics, hogy történészt mondjak) a nagy öregen át (Békés Imre, büntetőjog) a vidámon át (ilyenem egy se volt, földrajzost ismerek, de ő szerencsére még él, ezért le se írom, hogy G. profra gondolok :-) ) a legendásig, lásd még az ablakon kimászó pattantyúst.

Különben is, hivatalosan valami adófizetéssel függ össze Olaf barátunk neve. Hony soit qui mal y pense (ez de szép modor volt)

Professor "hozzufazou dictus" Pizka

Ernoke 2011.10.17. 08:58:33

@ezértregisztráltam: igen, ez az az online rádió, amivel a volt munkahelyemen kínoztak... tényleg inkább Kozsó, mint az, blöe

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.17. 10:43:38

@Ernoke: Kozsó is amolyan goa, nem? végülis valami agyat elzsibbasztó, elektronikus izé, nevezzük a könnyebbség kedvéért zenének:)

Ernoke 2011.10.17. 15:00:29

@vészmadár (pica pica): ha majd Kozsó olyan zenét csinál, aminek a dübörgő dob-basszusa letépi a fejemet és beleöklöz a gyomromba, és amitől így érzem magam egész éjjel-nappal i2.listal.com/image/112401/600full-quest-for-fire-photo.jpg , akkor szeretni fogom:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.18. 07:56:48

@Ernoke: dübörgő dob-basszusa a Panthera-nak van, édes egy húgom:)

Ernoke 2011.10.18. 08:46:39

@vészmadár (pica pica): néha hallgatok azt is (Phil Anselmonak szép hangja van), de kétlem, h élőben annyira durva lenne... amúgy bajom is szokott lenni a hangerővel néha, hiába szeretem ennyire a szubbasszusokat, ha nagyon hangos, rendetlenkedik a szívem, meg kapkodom a levegőt. nem hiába nincs sokszor iránymutatás kirakva a partyk felé vezető úton, dübörgés alapján úgyis messziről megtalálhatóak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.18. 08:54:59

@Ernoke: élőben jobb. Élőben tényleg kemény volt a zene, tiszta és erős volt a hangja, és annyira részegen, hogy állni sem tudtak, metronom-pontossággal játszottak.

Lehet, neked nem is partyra kellene járnod, csak a pasidat megkérni, vegyen egy 45-ös bakancsot és kicsit ugráljon a hátadon:) az is rúg, mint a szubbasszus...

Ernoke 2011.10.18. 09:47:01

@vészmadár (pica pica): :D
amúgy ezt soha nem értettem pl. Dave Gahannál sem, h miért akkor volt a legprecízebb, legtisztább, legerőteljesebb éneklése, amikor szét-speedballozta magát, és amióta tiszta, miért énekel ennyire szarul...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.18. 10:57:30

@Ernoke: lehet, hogy amióta ő tiszta, a rajongói is követik a példáját, tiszták, és azóta feltűnőbb, milyen szarul énekel:)

Ernoke 2011.10.18. 14:58:23

@vészmadár (pica pica): hát ezt nem tudom, mert én speciel koszos vagyok. néha meghempergődzöm a disznók szénájában, az leviszi a nagyját, de azt se kell túlzásba vinni.

A Tyne folyó déli partja 2011.10.18. 19:32:53

jézus, mennyi hozzászólást írtatok. neki is állok olvasni.

Szalonnassy Albin urfi 2011.11.05. 08:55:22

@KürtiT (Tromb74):
A haloszoba ablak is gyanus, mintha nem hagyomanyos nyilo/buko lenne. Biztos h fake, Nyugatrol nyult cikk es kepek.
süti beállítások módosítása