Olvasói rovat - A modoros multigyűlölő

2011/03/10. - írta: Modor Tibi

 

Helló!

Valamelyik nap olvasgattam a fórumot és az egyik hozzászólásban feldobta valaki a modoros multigyűlölő poszt ötletét - hát íme, remélem, hogy a Józsi, a modoros szervizes c. írásomhoz hasonlóan megüti a szintet :)

Köszönöm, üdv:

KFV, a Kóros Feltűnési Viszketegség blog szerzője.


 

- Szevasz Sztív! Hát te? Szintén segélyért? Mi van veled aranyapám, nem beszéltünk mióta is…?

- Szia András, hát ja, megvan már egy ideje annak, bár a főiskolán is csak akkor álltál szóba velem, amikor a kultúrtörténetből kellett a jegyzet a vizsgára...

- Haj, azok voltak a szép idők! Bezzeg most…

- Bezzeg... na, ha már így összefutottunk, mesélj, mi van hogy kerülsz ide te is? Ráérünk, állnak még előttünk vagy ötvenen.

- Nem ragoznám sokat a dolgot, kinyírtak ezek a köcsög multik.

- Én azt hittem, hogy a suli után pont valami nagymenő nemzetközi céghez tolt be ap… akarom mondani, jutottál be.

- Pistukám, nem kell az ócska sóder - figyelek ám minden szóra - pont te ne oszd a lapot, aki szülők pénzén ült még 4 évig az iskolapadban ilyen alibi másztör meg píéjdzsdí szarokért, míg más tisztességes ember már az első évtől húzta az igát.

- Államin voltam, a doktorit is ösztöndíjjal kaptam meg.

- Akkor meg az adófizetőkön élősködsz - például rajtam, nincs ezen mit szépíteni, nem jobb ez, mint amit a multik csinálnak.

- Erről talán jobb, ha nem nyitunk vitát. Mondjad inkább, hogy mi történt?

- Te eddig tudod a sztorit, hogy a diploma után beküzdöttem magam a FineSolution International-hez. A pletykákkal ellentétben, a pont itt, sales divízió vezetőként dolgozó apámnak semmi köze nincs a dologhoz, sokkörös interjúztatás volt, próbafeladat, esszeszmentszenter meg ilyenek. A lényeg, hogy megnyertem a pozit, ráadásul feltettek egyből szenyiornak, mégiscsak itt voltam gyakornok, én már tudom az alapokat, csak nem fogok együtt szopni a többi csírával.

- Világos, végülis minden szigorlatodon átcsúsztál kettessel, élesben már minek is fárasztottad volna magad.

- Figyelj, te ezt nem tudod, hogy milyen, céget belülről még sose láttál - nekem ez már a mélyvíz volt, a nagy K-betűs Élet, ahol nem érvényesek a könyvekben leírt szabályok. Ha meg mégis valami kell, akkor annyit tudni fogsz, hogy melyik könyvben keresd a választ - többre a suli nem jó, nekem elhiheted.

- Aha, nyilván. És mit csináltatok?

- A Fine-nál van minden, igazi mamutcég: üzleti tanácsadás, webfejlesztés, export-import, meg amit el tudsz képzelni.

- A te dolgod mi volt?

- Én feleltem a marketingért: látták, hogy igazi kreatív elme vagyok, ezért is tettek a többiek fölé. Én prezentáltam a vezetőségnek az összegründolt ötleteket és ha elfogadták a koncepciót, akkor visszaosztottam a feladatokat a junioroknak. Mondjuk ebből volt elég sok kellemetlenség, mert alattuk is volt egy sereg tintanyaló, meg gyakornok, akik sokszor egész jónak tűnő ötletekkel álltak elő, de ha végül elbukott a projekt, akkor tőlem várta mindenki, hogy vállaljam a felelősséget. Az meg már csak a hab volt a tortán, amikor azzal próbáltak védekezni, hogy annyi szinten kell átmennie egy tervnek a konkrét megvalósításhoz, hogy a végére már teljesen már lesz, mint ami eredendően a koncepció volt.

- Igen, ezért elég sokat szidják a multi nagyvállalatokat: az alkalmazottak nem mernek ötletekkel előállni, mert félnek, hogy mi lesz, ha nem válik be - ha mégis nekifognak és a felelősség szóba kerül, akkor hárítanak, többnyire a velük azonos szinten dolgozókra és még inkább az alattuk lévőkre. Azt is mondják, hogy a rossz, túl sok szintből álló szervezeti felépítés miatt nehézkes a kommunikáció, akadozva megy csak az infó és közben sokszor elvész, vagy megváltozik az üzenet magja.

- Ezt tuti valamelyik könyvedből vagy valami kocka-blogról szedted, mi?

- Ott is olvastam róla, igen, de tapasztaltam is, ugyanis amíg te másodévben Erasmus címszó alatt merevrészegedtél Lappföldön, addig én beálltam fél évre melózni egy másik multihoz, de speciel az általad emlegetett tintanyaló/gyakornok szinten, nem csókosként.

- Jaj, hagyjad már ezt a kisebbségi-komplexusos, "téged csak betoltak és elveszed a jó helyeket azok elől akik valóban megérdemelnék"-dumát. Szerinted, ha csókos voltam, akkor most itt állnék sorban az ÁFSZ alamizsnájáért, mint bukott vállalkozó?

- Ez lett volna pont a következő kérdésem, hogy miért rúgtak ki?

- Kezdjük az elején, nem rúgtak ki, eljöttem. Jó, elbocsátottak, de az mégsem ugyan az. Szóval hiába volt a magas fizetés, a saját iroda, a finom kis csajok a jogról, tele lett a tököm azzal, hogy mindent adminisztrálni kell, három példányban, iktatva: mikor jövök, mikor megyek, kivel tárgyalok, miről, hogyan, minek, nagyjából azt is, hogy mikor fingok. Az arab, meg kínai befektetők mindenhez folyamatábrát akartak, rövid-, középtávú-, meg távlati terveket. Állandó, értelmetlen, 5 órás értekezleteken ültünk és akkor még nem is mondtam az ostoba sales, önismereti, meg motivációs tréingeket, ahol milliós gázsiért ilyen hülyeségekkel traktáltak minket, hogy "Tudod-e, hogy szangvinikus vagy kolerikus személyiség a tárgyalópartnered?, "Milyen állatként születnél újjá?", meg a szokásos Maslow-féle szükségeletpiramis és társai. A lényeg a lényeg, hogy elegem lett az egészből és azt mondtam magamnak, hogy az egész tetű Fine-os társaságot otthagyom, nem kell nekem az adminisztrátorok sáskahada, a sok naplopó, meg a vezetés, az a vízfej, ami milliárd számra pumpolta magának a pénzt a cégből a magánszámláikra. Gondoltam, megcsinálom én ezt az egészet egy saját céggel, itt is a magam erejéből értem el mindent, a kapcsolatrendszert hozom magammal, menni fog minden, mint a karikacsapás.

- Gondolom a felmondásodban semmi szerepe nem volt annak, hogy nyakon csípték apádat, aki százmilliókkal rövidítette meg a céget valami beszállítói trükközéssel. Ne is tagadd, hogy így volt, foglalkoztak vele a TV-ben is.

- Az egy alaptalan koholmány volt! A konkurencia vagy valamelyik céges rosszakaró keze lehetett a dologban, de igazad van, azt is tudtam, hogy nem akarok olyan helyen dolgozni, ahol úgy hálálják meg az ember évtizedes munkáját, hogy az első pletykának hitelt adnak és pellengérre állítanak. Maradjunk annyiban, hogy nem voltam hajlandó többet dolgozni egy ilyen lelketlen társaságnak, beindítottam a saját ügynökségemet, a Hornyák Creative Media Association-t, ami az elején egész jól futott. Aztán rá akartam menni nagyobb megbízásokra, de itt a multis ügynökségek sorra lenyomtak. Újra és újra próbálkoztam, csak erre a szektorra koncentráltam, így viszont a régi, kisebb ügyfelek is elmentek - lehet, hogy pont egy konkurens multinacionális ügynökséghez, a rohadékok - én meg ott álltam megbízás nélkül, tele költségekkel. Úgyhogy most ide jutottam, mindenki tanuljon az én példámból: vagy legyél önként egy nagyvállalat rabszolgája, vagy próbálj szembemenni velük és azzá tesznek. Minden multi egy köcsög, kizsákmányolnak, semmit nem adnak csak eltiportnak.

- A saját tapasztalataim alapján azért azt tudom mondani, hogy vannak a multiknak előnyei is. Például a céges mobil, a hideg-meleg ételutalvány a legtöbb ilyen cégnél alap. Ha feljebb lépsz - nyalod, verekszed, küzdöd magad, vagy amit akartok - akkor céges kocsit is kaphatsz. Laptop, év végi prémiumosztás, továbbképzési lehetőség - nem ezekre a fos tréningekre gondolok, hanem mondjuk egy másoddiplomára - mind befigyelhet. Az sem utolsó dolog, hogy milyenek a munkakörülmények: külön tárgyaló, konyha, vállalati kantin fillérekért, jó infrastruktúra, IT supporttal. Aztán ott van az is, hogy itt ha tudsz valamit, akkor van némi esélyed, hogy előrébb lépj a ranglétrán, nem úgy, mint a hazai kis- és középvállalatoknál, meg állami cégeknél, ahol kihalásos elven megy a feljebbjutás. A magyar vállalkozók meg tanulhatnának a multik folyamat- és projektmenedzsmentjéből és rögtön kevesebb gondjuk lenne – ha valamit, akkor ezt egy multinál jól meg lehet tanulni és utána a saját cégbe átvinni. Amúgy én hallottam olyat is, hogy a városszélre telepedett multi, hogy segítsen a dolgozóknak, a metróvégállomásról 3-4 buszt indított reggel, ami bevitte ingyen az embereket, délután meg vissza – ilyet melyik hazai cég csinál meg? Végül pedig, ami szerintem a legfontosabb: egy multi nem fog szarakodni, hogy bejelentsen-e, ráadásul elég szép pénzeket fizetnek.

- Persze, mert ezek bejöttek és nekik nem kell adót fizetniük! A Fletó, meg a komenista bandája mind lefeküdt nekik, a zsebbe meg mentek a zsíros pénzek, kéz alatt a nokiásdobozok. Úgy könnyen fürösztik tejben-vajban az embereiket.

- Remélem, hogy nem gondolod, hogy a Viktátor meg a közgázkolis sleppje más? Azok meg az úgynevezett "magyar üzletláncoktól" húzzák a sápot, akik hogy, hogy nem, de kimaradtak a multi-adóból…

- Mindegy, ne politizáljunk, tolvaj mind, egyik se tudna itt rendet tenni. Legfeljebb a Jobbik.

- Vagy az LMP. De tényleg hagyjuk, főleg, hogy te, aki a lenyelt adókról, meg az állam csecsén csüngésről papolsz, tuti minden emberedet zsebbe fizetted, vagy számlásak voltak.

- Persze, de ezt is miért? Én, a kispénzű magyar vállalkozó hogy vegyem fel a versenyt a multikkal, akik erőből lenyomnak mindenkit az ócska, filléres tucatárujukkal, a termelői ár alatt kínált dinnyéjükkel, vagy az innen-onnan összelopott szolgáltatáscsomagjaikkal? A tendereken alámígérnek, nem baj, ha nekik nem térül meg, a konkurenciát kinyírják és a végén egyedül ők lesznek a piacon, akkor aztán lehet majd sírni, mikor felnyomják az egekbe árakat! Ezt csinálják az efemszídzsí piacon, a marketingben, a médiában, az építőiparban, a kiskereskedők sorban zárnak be, megölik a lakótelepi ABC-ket.

- Mondjuk pont a telepi ABC a legnagyobb zsivány, aki reggel hozza húszasával a boltba legolcsóbb teszkókenyeret, aztán eladja két-háromszoros áron…

- De pont ezt mondom neked: ha nem ügyeskedik, ha nem zsebbe fizeti a KKV-s az embereit, ha nem játszik a könyveléssel, akkor be is csukhatja a boltot, mert ezek a szarháziak ellehetetlenítik. Embert sem találsz, mert az olcsó munkaerőt elszipkázzák és kizsigerelik őket: percre meg van adva, hogy mennyi időt tölthetnek a WC-n, még tampont se cserélhetnek, mindezt éhbérért, amiből az utolsó fillérig levonják a hiányt, ha valamit esetleg elront a gép.

- Nem tudom, hogy mikor kanyarodtál el a multis menedzserektől - mint amilyen TE is voltál - és tértél át a szerencsétlen, valóban kizsákmányolt multinál alkalmazott árufeltöltőkre, kasszásokra, meg biztonsági őrökre, de azt azért tisztázzuk, hogy "fent" a sok öltönyös többek között abból él olyan szépen, hogy ezeket a lenti embereket ott vágják meg, ahol tudják, a konkurenciát meg kicsinálják. Amikor ott ültél, ez nem zavart, arra nem gondoltál, hogy egy kicsit kevésbé kéne mohónak lenni?

- Ugyan, hagyjál már ezzel a szar, idealista dumával, tudom én, hogy a fejétől büdös a hal, de ne akard már rám húzni a vizes lepedőt… nocsak, mindjárt én jövök. Lehet, hogy kifelé már nem találkozunk, de azt még mindenképpen meg akartam kérdeni, hogy, nem tudod-e véletlenül, hogy mi volt annak a trollkodó, multis nagyáruházi HR-es fazonnak a neve, akiről az a ballib oldal is cikkezett? Volt ott valami, hogy milyen frankó pénzek mennek még a gyakornoki programban is, lehet, rádobok egy mélt, hogy nincs-e valami meló…

63 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.03.10. 07:44:11

hát ettől már kora reggel kinyilt a bicska a zsebemben, nyilvan mindig mas a hibas, kiválo iras :)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.03.10. 07:45:05

Ez már a valóság. Ebben nincs meg az a nüansznyi könnyed manír, amitől kellemesen bizseregnék. Nem rossz, csak tömény. Remélem érthetően fogalmaztam, csak ezt szerettem volna mondani, mert most el kell mennem a dolgozóba. Viszlát.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 07:51:31

Azt hiszem, ez a poszt nagyjából el is mondott mindent, amit a témáról el lehet, nincs mit hozzátennem. Magyarország 1990-2010 összefoglalva tíz percben.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.10. 08:15:13

szééééép. bár azért érdekelt volna, h a másik miért szorul segélyre

2011.03.10. 08:23:20

Multik mi? A Suzuki persze a mi autónk, meg az Audira is mindenki büszke, azok nem koszos multik...:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.10. 08:25:25

ha ezek összeverekednének... arra mondják azt mifelénk, hogy minden pofon jó helyre megy.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.10. 08:53:32

Mondjuk ilyen exmarketinges kis köcsög excel huszárok mit keresnek a munkaügyi központban? Ezt az egyet nem értem, én úgy hiszem, hogy a facebook, iwiw, ilyesmiken kutatnak egykori óvodai társak után, hátha akad valami tökvakaró poszt, aminek a megnevezése leírva 4 sor, angolul. Regisztrálnak minden állásközvetítő honlapra, 100 számra küldik a CV-ket, többféle verzióban.
És természetesen hányattatásaikat megírják a munkahelyi terror blogon, szegények.

Mitya Ivanov 2011.03.10. 09:21:13

Az a gondom, hogy mindkettővel könnyen tudok azonosulni. Na jó, az egyik azért szimpatikusabb, mint a másik, de ez komoly identitásválságot okoz nekem.

Sand Lover 2011.03.10. 10:05:33

Jó a poszt.
“efemszídzsí piacon” – igen, ezt már vártam, hogy mikor lesz. Köszönöm. :)

2011.03.10. 10:15:08

Persze, divat a multikat szidni, de azért általában ők azok akik minden hónap 2-án a elutalják a fizetésed, míg ugyan ezt magyar vállalkozásoknál nem mindig lehet elmondani.

Nekrológ · http://nekrolog.blog.hu 2011.03.10. 11:06:45

Kiváló poszt,
@Nadiposzi:
és ez a komment is remek.

Nadiposzi (törölt) 2011.03.10. 11:41:40

Még a szocializmusban gyökeredzik a melós engesztelhetetlen, mély gyűlölete az adminisztratív dolgozók, a "festett körmű hülye picsák" iránt, mely napjainkra javarészt az önkormányzati dolgozókra tevődött át, meg mindenkire, akinek

- a munkája abból áll, hogy azokat a kurva gombokat nyomogatja az ámítógépen.
Azt még egy majom is tudja, ha megmutatják neki.
De új értéket, bazdmeg, egyse állít elő. Ez mind élősködő csak, a rendőrrel, meg az orvossal, meg a demagógussal együtt. Ja, jó, persze, szükség van rájuk is, de ez akkor is mint eltartott.
Hát, nem tudom mi a fasz lesz itt, ki termel itt majd valamit is, mer anélkül ez a sok öltönyös majom se él meg, a fiam meg majd betörő lesz, vagy valami buzi szektás, mer ilyen manager majmot nem taníttatok ki, hogy aztán le se szarjon. Pedig lenne érzéke a szakmához a gyereknek, ügyes a keze, de folyton az előtt a kurva internety előtt bassza a rezet, ahelyett, hogy a garázsban bütykölne, mint én srác koromban. Bezzeg a mi időnkben!
Na, még egyet Tibikém, ugyan, hagyd a faszomba ez az enyém lesz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.10. 12:38:22

Vajon a posztíró KFV kinek a pártján állhat? :)

GERI87 2011.03.10. 12:51:49

@Nadiposzi:

Hát most mondanám hogy ja hülye melósmentalitás...
De nekem is van olyan tapasztalatom hogy az önkormányzati, egészségügyi irodai dolgozók bizony sokszor nem csinálnak lófaszt se:)

Az okmányiroda ennek a csúcsa.
ha nem ért hozzá miért van ott?

Kórház...pfff
nyugdíj után alkalmazott semmirekellő kávépusztítók és alkesz piáláson ezerszázadjára is lebukott de ki nem rúgott karbantartók, portások...nem volt rendszerváltás.

Páran nemrég felfedezték az internetet és most jutottak el oda hogy a 90-es évekbeli diavetítős stílusú fasságokat küldözgetik egymásnak munkaidőben Orbánról a cigányokról zenei aláfestéses széptájakról...meg a pápa antitrianonos dokujáról..

Ellenkező élményem is van de azok nem állami alkalmazottak:)

A multik meg néha tényleg gecik, de nem a külföldi anyacég tehet róla hanem a fúrósgecizős magyar munkaerő...

Amúgy meg a kisvállakozónál sokszor nincs rosszabb.
Nem fizet, feketéztet...

2011.03.10. 13:13:58

A fiam most váltott szociális munkából egy üzletlánchoz egyelőre még csak üzletvezetőnek, de már igy is egy 50-essel több a fizetése.

Azt mondja, hogy itt ha dolgozik azt észre veszik, persze azt is ha nem, mig a közszférában kihalásos alapon mentek a dolgok, aki egyszer be kerül onnan kiribbantani sem lehet, és nagyon hülyének kell lenni, hogy ne menjen előre a szamár létrán.

Én mindenesetre örülök, hogy végre megjött az esze, és nem játszik Teresa Muttert. A szegényeket meg istápolják csak mások.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.10. 13:45:01

@Frengi: a közszféra sokmindent jelenthet. Én a közalkalmazott részére látok rá, abból is a tanárra.

Na most, itt az egyik fő motivációs hiány amúgy az, hogy nincs szamárlétra. Illetve évekkel együtt némiképp javul a fizetésed, de igazándiból milyen "előléptetési" lehetősége van egy tanárnak? Nem tudod vezető tanárrá, műszakvezető tanárrá vagy hasonlóvá kinevezni. Ha lesz belőle egy vezető vagy ilyen félvezető (igazgató, ig.helyettes, stb.) az nem előléptetés, az egy teljesen más jellegű munka (nem tanítás), anyagilag meg visszalépés ezeket elvállalni.

GERI87 2011.03.10. 13:56:59

Ja mint a katonaságban...ahogy öregszel kapod a rangokat..
Na meg a korai nyugdíj.

Na ez ami tetszene..ha megpiszkálnák egy kicsit ezt a dolgot is.
A kevés jó intézkedés egyike lenne.

Ha dagadt bajuszos amcsik 50+ al tudnak járőrözni meg aktát tologatni akkor a mieink is.

közszféra:
Ha nyugdíjba küldik az se megoldás mert ugyanúgy állami lóvét kap.
Ha meg utcára teszik az sem megoldás...életbe nem vennék fel sehova.

lárvalányhaj 2011.03.10. 14:28:20

@vészmadár (pica pica):

a félvezető tanár az szilíciumból készül?

Styxx 2011.03.10. 15:15:43

Egy ilyen ütős posztot ilyen kevesen kommentelnek?

@Modor Tibi: A blogja alapján talán inkább multi? (annyira nem mélyedtem bele)

@vészmadár (pica pica): Kár, hogy megszerettelek, mert amíg rühelltelek, simán rólad mintáztam volna egy csepeli gyilkos iskolaigazgatós posztot, de így már nem megy. Egyébként komolyan érdekelne, hogy mik az ambícióid? Fiatal vagy, értelmes, érdekérvényesítésben se lehetsz lúzer, mert bármennyire is rikácsolsz, hogy kevesebb pénzel jár, igazgató-helyettesi posztért sokan két kézzel kaparnának. Ha nagyon nem akarja, azt nem vágják úgy hozzá az emberhez, mint a seregben a budipucolást.
Tehát, ha a tanügy nem smakkol, a diákokkal saját bevallásod szerint is parasztkodsz, akkor mi a rákért nem kaparsz össze valami hulladékhasznosítós mutyicéget? A szeméttől nincs nagyobb aranybánya. A hulladékhasznosításra úgy pörögnek a pályázati eurók, mint cseresznyés Jackpotra a vegasi sztriptíztáncoslányok tangabugyijai.

szellőláb 2011.03.10. 15:33:18

@Styxx: "Egy ilyen ütős posztot ilyen kevesen kommentelnek?" Reggel, amikor elolvastam a posztot, nulla kommenten állt. Bennem indulatokat kavart, de rohannom kellett, nem volt időm hozzászólni. Most meg nézek, mint a huggyozó malac, hogy semmi címlap. Magyarázatot talán a múltkori felmérés ad, hogy itt jobbára széplelkű értelmiségiek pazarolják a rezet, akik nem igazán érintettek. Mingyá írok egy külön kommentet, hogy véletlenül se kapcsolhassák a nevemet hozzám :-)

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2011.03.10. 15:45:13

@Modor Tibi: jelentem, éppen egy multihoz tettem át a seggem, már gyűlik az újabb adag a tapasztalatok alapján :D

Köszönöm, hogy ismét szerepelhettem az oldalatokon :)

@Styxx: volt már szerencsém magyar tulajdonú ügynökséghez, külföldi központú, de 100% magyar tulajdonú leányvállalathoz, magyar mikrovállalkozáshoz (értsd, 2 ember :)). Most a 100%-ban külföldi multi van terítéken. Megvan az _insight_, no :)

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2011.03.10. 15:56:04

@speed: @altoid: @Morgan LeFay: @Nekrológ: @Styxx: @szellőláb: Ennyi méltatás láttán nem is tudom hova kapjam a fejem! A Modoros "keménymagtól" igazi elismerés ilyeneket olvasni.

Megjött amúgy az a címlap is, én már onnan kattintottam át ;)

bastian 2011.03.10. 15:57:20

A multi irodai és gyári munkás között semmi különbség nincs, legfeljebb az egyiknek piszkosabb a keze, de ugyanolyan "betanított" munkás mindkettő. A kreativitásnak, önállóságnak nyoma sincs, az utasítások külföldről jönnek, teljesen mindegy, hogy itthon az marhaság, de azt kell csinálni megkérdőjelezhetetlenül.
Birkáknak való munka...

szellőláb 2011.03.10. 15:58:35

A gyűlölt multik általában hoztak egy kipróbált, hatékony üzleti modellt, ami minden szittya ellenállásunk ellenére többé-kevésbé működő képes. (ha nem lenne az, nem lennének multik) Ennek része a tervezés (a szociban is voltak 5 éves tervek, csak most arra köpködünk), a munkafegyelem, az alkalmazottak folyamatos képzése a cél érdekében (igen, lehet akár agymosásnak is hívni), átlátható működési szervezet és a törvény által előírt adózás.
Mindez egyetlen célt szolgál: az adózott nyereség folyamatos növelését. Nem nehéz elrettentő példákat találni, miként néz ez ki a gyakorlatban, ezért természetes, hogy az átlagember gyűlöli a multikat. Tetszik, nem tetszik, ma ez a kapitalizmus. A nyolcvanas évek végére tele lett a tökünk a szocializmussal, és erre vágytunk. Mi akartuk, megkaptuk. Nem kell szűkölni. Azért azt halkan megjegyzem, hogy ha az istenadta átlag magyar vállalkozó csak egyetlen alapvető elemét tudatosan, módszeresen alkalmazná hihetetlen nagyot léphetnénk előre. Én a környezetemben úgy látom, hogy kokárdás vállalkozóink (tisztelet a kivételnek) a multiknál nem ritkán sokkal gátlástalanabbul használják ki alkalmazottjaikat. Csak őket nehéz úgy általában gyűlölni, hisz akár személyesen is ismerjük őket :-)

szellőláb 2011.03.10. 16:36:40

@KFV: Nyugtával dicsérd a napot! A kemény magnak talán a héja (nász az avaron) volt csak itt. Igyál egy sört, amíg a mesterek beesnek :-)

kvadrillio 2011.03.10. 16:46:32

A Multi, az akkor is RABSZOLGATARTÓ ! ÉS ráadásul egy "emberke", avagy egy kis ember a kozmoszból, akit elragadott a kapzsisága. Csak több ember kutyaként kezelésével, alacsony bérekkel finanszírozva őket, tud milliomossá, milliárdossá válni.
REMÉLEM EGYSZER TÉNYLEG VÉGE LESZ A RABSZOLGATARTÓ TÁRSADALOMNAK !!!

GERI87 2011.03.10. 16:49:12

@kvadrillio:

Föl, föl, ti rabjai a földnek,
Föl, föl, te éhes proletár!
A győzelem napjai jönnek,
Rabságodnak vége már.
A múltat végképp eltörölni
Rabszolga-had indulj velünk!
A Föld fog sarkából kidőlni,
Semmik vagyunk, s minden leszünk!

Here's Jhony!! 2011.03.10. 16:51:39

Ide tartozik az időnként vacak munkát (munka közben IKEA-t szidja)végző asztalos is akit beajánlott valaki és nem mersz tőle számlát kérni de amikor a munka vacak nem lehet elérni és b@szik rá és többé elérhetetlen.

2011.03.10. 17:02:47

@szellőláb: én ismerek ilyeneket, jól megy nekik, nevük van, rendesen fizetnek, visszaforgatják a nyereséget fejlesztésekbe, csak a törvények és szabályok megölik őket...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.10. 17:20:48

@Styxx: azért lettem igh, mert jól csinálom a dolgom, ennyi. És azért tanítok, mert ezt szeretem csinálni. Nem vagyok annyira szemét, mint állítom, csak amennyire szükséges:)

Az elvállalásában sok minden szerepet játszott, főleg az, hogy ha nem vállalom, a szakmám szerinti szakórák 1-2 éven belül elfogytak volna, azaz nem is taníthattam volna már. és persze nyilván hízelgett a hiúságomnak. az anyagi részét nem ismertem előre, azzal szembesültem. Ha előre tudom, hogy nem több pénz, hanem kicsit kevesebb, sztem akkor is vállalom, de ezt már nehéz utólag elemezni.

2011.03.10. 17:29:33

@vészmadár (pica pica): van nékem egy barátom, középiskolában tanít közlekedési tárgyakat. Egyszer megkérdezték tőle miért nem megy el céghez dolgozni, azt mondta szereti csinálni, és amikor látja, hogy a gyerek figyeli mert érdekli a dolog az neki sokat jelent. Persze a pénzzel neki is gondjai vannak, de nagyon jó tankönyveket ír:)

Janossz 2011.03.10. 17:30:13

@szellőláb: Sajnos igazad van. Igazán lelombozó, hogy amíg mindenki a piszok multikat szidja, igazából a jó magyar vállalkozó a legrondább kizsákmányoló.
Némi központi segítséggel, az állam ugyanis készséggel elhiszi a minbéres, meg ahhoz közeli bejelentéseket. Élnek is vele rendesen. Vissza.

Egyébként a munkaerőpiac talán az egyetlen, ami igazi piacként funkcionál. És óriási a felhozatal, minimális a kereslet.

szellőláb 2011.03.10. 17:31:03

@Hadrian77: Itt most alapvetően nem arról van szó, hogy nekik hogy megy,hanem arról, hogy miként bánnak az alkalmazottakkal. A gond a jellemző többséggel, és a nem az elenyésző tisztességes kivétellel van.

VilMarci 2011.03.10. 17:48:32

Érdekes dolog ez a multiellenesség. Eddig két magyar és két multicégnél dolgoztam. Az első magyar cégnél számlás, válallkozóis trükközés volt. Következett az egyik multi, ahol rendesen bejelentettek, nagyon jó kezdőfizetést adtak. Később gondoltam, visszatérek az eredeti szakmámba (szálloda, vendéglátás) egy nagyobb projekt + esetleges későbbi vezetői pozíció reményében Itt kiharcoltam egy rendes szerződést és a teljes bejelentést. Rajtam kívül mindenki minimálbérre volt bejelentve. Kirúgtak, amint a munka nagyja kész volt. Azóta egy másik multinál dologozom, bejelentve, normális fizetésért.

csodalámpa 2011.03.10. 17:49:54

@GERI87: utoljára az ügyfélkapu regisztrációmat, illetve a SZIG-em pótlását intéztem az okmányirodában, két középkorú (=40<X<50) női ügyintézővel, teljesen normálisak voltak, gyorsan végeztem mindkét esetben (sőt közben az egyik egy retardált betelefonáló ügyfelet is lekezelt, állami hivatalokban számomra eddig teljesen hihetetlen mértékű türelemmel és udvariassággal...)lassacskán kihalnak a pokróc természetű nyanyusok a hivatalokból, én optimista vagyok :)

soproni1 2011.03.10. 17:51:16

Sokáig szállítottam multicégeknek. Amíg német ügyvezető volt, addig fizettek rendesen. Amikor átadták magyarnak, akkor indult el a cigánykodás a beszállítókkal ( zsebbe jatt, dolgozók saját cégbe kiszervezése, határidőre nemfizetés).
Nem a multival van gond, hanem az alkalmazottakkal.
Ez az olasz/francia cégekre nem vonatkozik. Azok linkek voltak mindig, nekik testvér nép vagyunk.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.03.10. 18:03:06

Húbázzeg de ráismertem pár emberre ebben a posztban.

GERI87 2011.03.10. 18:12:48

@csodalámpa:

Persze vannak kivételek...mint mindenben.

De speciel az én tehetetlen ügyintézőim ráadásul fiatalok voltak:)
Pedig nem kértem bonyolult dolgot...de a jogsi kategória bővítés meghaladta a képességeiket.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 20:04:20

@Styxx: "Egy ilyen ütős posztot ilyen kevesen kommentelnek?" - azért, mert a te multis posztodra már ellődöztük a puskaporunk javát... :)

Na jó, azért még volna pár megjegyzésem:

1. Az ilyen modoros multigyűlölőről mindig a következő vicc jut eszembe:
- mi a különbség a kurva és a rohadt kurva között?
- a kurva mindenkivel lefekszik, ellenben a rohadt kurva mindenkivel, csak velem nem.

2. Azért a párbeszéd "szimpatikus" értelmiségi résztvevője is elkúrta, nem kicsit, nagyon. Masters, MBA, PhD remekül hangzik, ha a szülők dicsekszenek a gyerekükről, de a tanulás akkor váltható aprópénzre, ha tudod mire használni. Doktorit szerintem pl. csak az csináljon, aki tényleg zseni, és/vagy annyira érdekli egy téma, hogy komoly áldozatokra is hajlandó, hogy azzal és csak azzal foglalkozhasson. A multi enyhén szólva nem fog hasraesni egy 30+ éves, ötdiplomás (de pl. nyelveket alig beszélő) pályakezdőtől, nem azért mert gonosz, hanem mert nem erre van szüksége, ahogy pl. taxisoförnek sem szépségkirálynőket keresnek.

3. Nem tudom, másnak is feltűnt-e a cikk végén található huncut utalás az alábbi cikkre:

index.hu/kultur/eletmod/2010/11/19/egy_dunantuli_troll_elete/

Styxx 2011.03.10. 20:16:50

@altoid:
Ahh, kedves vagy, de főleg Scherlock. Az a cikk anno mély benyomást gyakorolt rám, de pont a gyakornokos részre nem emlékeztem, és tényleg.

Egyébként Döglött Guminyúl nicken posztolt, da érthető okokból a cikk után törölte magát.

Gondolom a Tescoban született egy fain belső policy az etikus kommentelésről.

Leginkább a Komárom-Esztergom Megyei APEH osztályvezető (26-os a lentebb belinket listán) Troll József szívott az afférral, mert a gugli a dunántúli trollra őt is emberesen adagolja.

Troll József néven APEH osztályvezetősködni, megjegyzem már önmagában giga-humorforrás.

www.apeh.hu/regiok/kozepdunantul/vezetok/vezetnevsorok/kemveznev.html

killercsiga 2011.03.10. 20:26:32

@Mitya Ivanov:
na, nekem meg pont nem jött be egyik se

elcseszett_hülyegyerek-modor
meg
sértett_büszkeség+okosabb_vagyok_nálad_de_ezt_te_úgyse_értenéd-modor

az előbbin legalább röhögni lehet

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 20:33:30

@Styxx: Troll József bazdmeg! :)))) És a végrehajtási osztályon van!!! Bocs, de ezt én már nem hiszem el... :))

Styxx 2011.03.10. 20:37:30

@altoid:
Pedig nem hekkeltem meg az APEH honlapját egy jó poén kedvéért.:-)
-Te anyjuk ki az?
-Valami Troll az ApeKKtól, el akarja vinni a plazma tévét.
-Na tudod, hogy kivel szórakozzál!
:-)))

2011.03.10. 20:39:01

@Janossz: A fiamtól hallottam ezt szóról szóra, lehet hogy te is annál a multinál dolgozol?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 20:45:18

@Styxx: Vagy képzeld el szülői értekezleten: "Troll anyuka, vállalná a jelmezeket a negyedikesek Gyűrűk Ura előadásához?"

Styxx 2011.03.10. 20:53:10

@altoid:
:-)))
igen egy Troll-csemete élete nem lehet fenékig tejfel.
- Ennek a kis Trollnak meg APEH-végrehajtó az apja.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 21:04:43

@Styxx: Ha Troll Jr. esetleg később radikáljobbos lesz, majd magyarosít Hétszünyű Kapanyányi Monyókra...

xstranger 2011.03.10. 21:19:06

Itt az egesz Shrek-family:

7. Folyószámla-kezelési Osztály 2. Troll Anita osztályvezető

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.10. 21:27:08

@xstranger: Hejj, ez a magyar urambátyám világ! Persze ezek is csak azért jutottak be a jó zsíros állásokba, mert Dr. Fehér Szarumán lett a megyei APEH-igazgató!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.10. 21:40:08

Gyerekek, a személyeskedést ne itt, köszi.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.10. 23:24:55

@vészmadár (pica pica): a francia szakosok pedig gallium-arzenid, nyilván :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.10. 23:40:15

@altoid: @szellőláb: igazoltan voltam távol, itten:

kultura.hu/main.php?folderID=910&articleID=310751&ctag=articlelist&iid=1

Fehér Szarumánnak annyi, megírta anno a Ráérünk blog:

raerunk.blog.hu/2010/03/15/a_bkv_visszaelesek_legsotetebb_oldala

@Modor Tibi: Oké, átköltözünk külföldi szerverre. Nyilván utazási irodával megyünk. Troll-IBUSZ, höhöhö :-)

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2011.03.10. 23:54:12

@altoid: @Styxx: Tiborunk sajnos pont kivette a linket, pedig be volt ám fűzve direktbe', ha valaki lemaradt volna a teszkós szélyzetis ámokfutásáról :)

szellőláb 2011.03.11. 07:15:00

@Professor Pizka: "igazoltan voltam távol" Biztosan jó lehetett. Nagyon szeretem az orgonát, és az egyházi (különösen a női és gyermek) kórusokat. Azt viszont be kell vallanom, hogy Gárdonyi Géza zeneszerzői munkásságáról eddig nem hallottam ...

Styxx 2011.03.11. 09:06:54

@Modor Tibi:
Mi csak bántó szándé knélkül viccelődtünk, de való igaz, egykori kollégám is mondta, hogy más nevével viccelődni elég ocsmány poén, mert, hogy arról a szerencsétlenje nem tehet.

Zorita 2011.03.11. 09:57:09

@KFV: köszönöm, hogy megragadhatom végre valahogy az alkalmat, és kiadhatom magamból: ez a "jelentem", annyira felbőszít mostanság, hogy lehet, hogy agyhutykövet is kapok.
és köszönjük a posztot is! :))

KFV · http://korosfeltunesiviszketegseg.blog.hu/ 2011.03.11. 09:59:16

@Zorita: Van abban valami perverz, hogy az előző írásomnál is jött egy hasonló hozzászólás egy szóhasználatom miatt. Élő modorosság-gyűjtemény leszek (amúgy sajnos tényleg hajlamos vagyok rá, de ha észreveszem magam, akkor kiosztok magamnak egy fülest :))

Zorita 2011.03.11. 10:11:26

@KFV: nem nem, én köszönöm, és tényleg örülök, hogy leírtad, legalább én is kiadhattam magamból :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.11. 10:39:54

@szellőláb: www.gardonyi.de/magyar/zoltan/zoltan.html

azt hiszem az ő művét, amit tegnap előadtak, hívják mostanában mashupnak.

szellőláb 2011.03.11. 15:48:01

@Professor Pizka: Kösz, utána nézek. Most még Petőfi Béla költészetét tanulmányozom.
süti beállítások módosítása