Olvasói rovat - Az UEFA-licences fotelszurkoló

2010/06/13. - írta: Modor Tibi

Helló Tibi!

Annyira-annyira hiányoltam a sporttémájú bejegyzéseket, hogy egy poszt megírására ragadtattam magam - aztán tegnap se szó, se beszéd, lehoztad szeberényi kolléga kispályás írását (nem értékítélet, csak jól hangzik!)

Namostmár mindegy, megy neked a modoros fotelszurkolóról szóló szösszenet.

...

Ja: és azoknak a NSO-fórumain kommentelő "igazi", "vérbeli" szurkereknek ajánlom, akik azt hiszik, hogy kurvára autentikus dolog befizetni egy meccsutat valamelyik utazási irodánál, aztán halálfáradtan bambulni egy stadionban. Lófaszt!

üdv.
travelcsanel
okleveles fotelszurkoló



A modoros fotelszurkoló

A fotelszurkolás messze nem olyan egyszerű tevékenység, mint amilyennek a szóösszetétel hallatán gondolhatnánk. Az elnevezés mellett az is nagymértékben megtévesztő, hogy minden, ami szükséges hozzá - konkrétan a tévé, a fotel és a sör -, eleve kéznél levő (vorhanden). A heideggeri csapdák elkerüléséhez hosszú évek tapasztalata - vagy e kis propedeutika alapos áttanulmányozása - szükséges, mint ahogy ahhoz is, hogy maximálisan kiaknázhassuk a fotelszurkolásban rejlő potenciált.

A fotelszurkolást a hozzá nem értők hétvégi kikapcsolódásnak, együgyű szórakozásnak, egyesek pedig egyenesen felesleges időpocsékolásnak tartják, noha valójában komoly felkészülést igénylő - nem is annyira szabadidős-, mint inkább - sporttevékenységről van szó: a belőle fakadó boldogságérzet az izgalmaktól felszabaduló adrenalin és a testmozgás által termelt endorfin szinergetikus hatása. Egyszerűbben fogalmazva: az önfeledt ordítozás és a kontrollálatlan hadonászás együtt okoz mindent felülmúló örömöt és végül kellemes fáradtságot.

Ennek eléréséhez mindenekelőtt a sportfelszerelésünket kell megfelelően összeválogatnunk. Fotelszurkolni halkan nem lehet, mert ekkor olyan hatalmas belső feszültség gyülemlene fel, amelyet később máshol, máson kellene levezetnünk. Ennélfogva a tévékészülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, hogy csutkára felhangosítva is csak csekély mértékű legyen az interferencia, ellenkező esetben a boldogságérzetet elnyomja a fejfájásérzet. Továbbá: a sörvásárlásnál csak másodlagos kérdés, hogy szeretjük-e az adott márkát. A fotelszurkolásnak ugyanis semmi köze az italozáshoz, illetve az ital élvezetéhez: a fogyasztás teljesen motorikus. Éppen ezért a beszerzésnél mindig részesítsük előnyben az akciós termékeket (már csak azért is, mert így, ha ne adj' Isten kikap a csapatunk, az elképzelés és/vagy lélektelen játék mellett legalább a túlzott anyagi ráfordítás miatt nem kell majd bosszankodnunk). Sportszakmai szempontból azonban a leglényegesebb a fotel helyes kiválasztása. A belesüppedős lassúvá és pontatlanná tesz, a spártai típusú kényelmetlen pedig sérülésveszélyes - és ezt fontos észben tartani, hiszen a fotelszurkolásban éppen az a lényeg, hogy együtt lélegzünk, mozgunk a csapatunkkal: kirúgásoknál és bedobásoknál integetve jelezzük a pozíciónkat, szögleteknél felugrunk fejelni, gólhelyzetekben lövésre lendítjük a lábunkat, szabálytalanságoknál heves mozdulatokkal kísérve reklamálunk, és így tovább.

Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy - még jóval a mérkőzés megkezdése előtt - a fotel körül lévő tárgyakat (dohányzóasztalt, olvasólámpát, satöbbit) megfelelő távolságra kell magunktól helyeznünk. Ez tekinthető a tulajdonképpeni bemelegítésnek - melyet ha elmulasztunk vagy nem veszünk elég komolyan, akkor az izomhúzódást, a zúzódásokat, vagy akár a csonttörést is kockáztatjuk. Közben ügyeljünk a szellemi felkészülésre is: hallgassuk meg például a mérkőzés előtti stúdióbeszélgetést - mint egyfajta taktikai értekezletet - és/vagy már pakolás közben bontsunk fel egy üveg sört (a kutatások szerint ez utóbbi segíti leghatékonyabban a mentális ráhangolódást).

A kívánt hatás eléréséhez fontos, hogy meccs közben már ne szaladgáljunk ki-be a szobából. Tehát mindig hozzunk be annyi sört, amennyi egy félidőre biztosan elég. Ezeket tárolhatjuk hűtőtáskában, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy minél inkább belemelegszünk e sporttevékenységbe, annál kevésbé számít a frissítő hőmérséklete - szóval nyugodtan lerakhatjuk egyszerűen az asztalra vagy a földre, körülbelül két kar- illetve lábnyújtásnyira magunktól.

A kezdő sípszó előtt tizenöt perccel foglaljuk el a szurkolói pozíciót és kapcsoljuk ki a mobiltelefonunkat: koncentráljunk csak az összecsapásra és önmagunkra. Ettől kezdve kis lépésekben, folyamatosan hangosítsuk egyre feljebb és feljebb a televíziót, egészen annyira, hogy mikor útjára indul a labda, a saját hangunk teljesen beleolvadjon a helyszíni szurkolók zajongásába. (Itt jegyeznénk meg, hogy a csoportdinamikai tanulmányok szerint a csapatmez viselése valamint a sálak, zászlók lobogtatása fotelszurkolás közben nem, vagy csak igen kis mértékben növeli a lelátók népével való együvé tartozás érzését.

Emiatt - és mert otthon a sál fej feletti pörgetése kifejezetten balesetveszélyes, és ennélfogva komoly figyelemelterelő faktorral bír - felesleges, sőt kifejezetten nem ajánlott ezen kellékek használata.)

A szünetben lehalkíthatjuk a készüléket - de csak mértékkel, különben zavaró lesz a második félidőhöz viszonyított differencia. És ha már szünet: csak sörért és WC-re menjünk ki. Nézzük, pontosabban hallgassuk meg a reklámokat és a szakértők elemzését is. Közben kicsit lazítsunk (lassan járkáljunk fel-alá a szobában, például). Viszont a második félidő lefújása után, amint visszakapcsolnak a helyszínről a stúdióba, azonnal pattanjunk ki a fotelből és a tévét halkítsuk le teljesen. A stúdióvendégek okoskodásán való rágódás helyett inkább fújjuk ki magunkat, pörgessük vissza emlékezetünkben a fontosabb momentumokat, aztán menjünk el valahova sörözni - de mostmár tényleg a sör kedvéért.

A fentiek természetesen alkalmazhatók, sőt alkalmazandók a sportközvetítésekre általában - de csak és kizárólag a csapatsportok területén belül. Egyéni sportokat bámulni a televízióban ugyanis a legjobb esetben is csak hétvégi kikapcsolódásnak tekinthető, de méginkább együgyű szórakozásnak, sőt leginkább felesleges időpocsékolásnak - hiszen hiányzik belőle a fotelszurkolásban, mint sporttevékenységben meglévő, oly fontos közösségi élmény.

 

Megjegyzések:

Meccs közben a kutyánkat küldjük ki a szobából, a kutyák ugyanis nem értenek a focihoz, így mindig rosszkor ugatnak bele. A barátokra és rokonokra szóról szóra ugyanez érvényes.

Egymás után két mérkőzést minimum két óra pihenő közbeiktatásával szurkoljunk csak végig. Erre az időintervallumra az áthangolódáshoz, valamint a sörcseréhez van szükség. Egy napra három meccset csak abban az esetben vállaljunk be, ha az orvos élsportra alkalmasnak nyilvánított.

Ágyban fekve soha ne nézzük kedvenc csapatunk mérkőzéseit - egyrészt, mert így nagyon nehéz helyesen megítélni a leshelyzeteket, másrészt, mert ziccerben lerúgjuk magunkról a takarót. De ne nézzük olyan csapatok mérkőzéseit sem, amelyekért nem szorítunk - az érzelmi kötődés ugyanis a fotelszurkolás egyik lényegi eleme, a tevékenységből nyerhető pozitív energia egyik fő forrása.

Amit ágyban fekve mégis tehetünk: halkan hallgathatjuk a már végigizgult mérkőzések ismétléseit. A végeredmény ismerete óriási fegyvertény, ennélfogva ezek a meccsek kiválóan alkalmasak alváshoz, meditációhoz: pontosan olyanok, mintha tengermorajlást közvetítene a tévé...

14 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.13. 15:45:59

lefordítva: a fotelszurkoló ugyanakkora nagy prosztó mucsai seggfej, mint a stadionba járó változata...

Rothstein 2010.06.13. 15:58:13

A macskakat is ki kell rakni, foleg ha kezi vagy vizilabdameccsrol van szo, mert a golok alatti hangos ovacio (az modoros vagy csak szimpla hulyeseg ha t-vel irom?) miatt szegenyek a szo szoros ertelmeben a falnak rohannak.

sTormy 2010.06.13. 16:11:40

@Rothstein: Az a jobbik eset. Az enyém egyszer az orromnak rohant, amikor megijesztette valami, és nem mondom, hogy betörte, csak azt, hogy az első pillanatban nem zártam ki ezt sem.

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.06.13. 16:22:46

Mi van a tökmaggal és a szotyival? Piszkítsak a fotelembe? Vagy esetleg a cinema citys popcorn emendemszes kombó ajánlott?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.13. 18:32:02

úgy szarok a focira, amekkora pénzek vannak benne.

firesharker 2010.06.13. 19:12:02

Nem akarok ortológuskodni, de azért a "szurker" szó elég furcsa...

Je m'appelle Théo · http://www.theosblog.blog.hu 2010.06.13. 19:55:36

ez beszarás....tökjó :D
@Kacagó gerle: én a chipset is ajánlanám...a szotyis koszolás egy tálcával kiküszöbölhető :D

scsaba1 2010.06.13. 20:49:27

@Je m'appelle Théo:

Vazz', meleg meleg van, rá nem jöttem elsőre, hogy hogy jön ide a chipset. Már a lapkakészlet.
------

Hatalmas a poszt, pedig nem érdekel a foci egy kicsit sem.
Nekem frankón vannak ilyen ismerőseim, iwiwen a közösben tök komolyan üzengetnek is egymásnak, hogy csicska barca, köcsög juve, ennyit tudtok, meg ilyenek Ez milyen már...

Különösen, hogy néha csak az "ütésváltás" egyik felét látom.

scsaba1 2010.06.13. 20:49:35

@Je m'appelle Théo:

Vazz', meleg meleg van, rá nem jöttem elsőre, hogy hogy jön ide a chipset. Már a lapkakészlet.
------

Hatalmas a poszt, pedig nem érdekel a foci egy kicsit sem.
Nekem frankón vannak ilyen ismerőseim, iwiwen a közösben tök komolyan üzengetnek is egymásnak, hogy csicska barca, köcsög juve, ennyit tudtok, meg ilyenek Ez milyen már...

Különösen, hogy néha csak az "ütésváltás" egyik felét látom.

Cudar Józsi 2010.06.14. 03:37:34

Én huligánból lettem ultra, ultrából – átmenet nélkül – fotelszurkoló, fotelszurkolóból kocsmai szurkoló, aki időnként még tippmixel is. Modoros-e vagyok?

2010.06.14. 08:42:26

Én, ha elfogultan nézek meccset, nem bírok ülni közben :)

2010.06.14. 08:43:56

Igen, igy van.

Apósom tipikus fotelszurkoló volt. Az angol kupa döntőt szerette volna nézni, sör, újság, keresztrejtvény - a szünetre - minden pontosan oda volt készítve, ahogy kell.
Az eredmény soha nem tudta meg, mert a második félidó vége előtt meghalt. Szerencsére az ajtót sosem zárta, ezért a haver, aki felugrott hozzá a meccs után, értesítette a hozzátartozókat.

Gregorius_hun 2010.06.14. 09:33:38

Hehe, emlékszem, 14-16 évesen én is valami ilyesmit csináltam az egész VB-EB alatt, de mindegyikből elég volt egyet végignézni, hogy ráunjak :)

IndaMuncher 2010.06.14. 11:25:52

Na így kell focisposztot megírni, hogy a dilettánsok, mint én is évezzék. Király.
süti beállítások módosítása