Nagyapám, a büszke parasztember

2010/04/13. - írta: Modor Tibi

-Nagyfaterom borzasztóan kemény ember volt. Igazi szikár, szíjas, büszke parasztembert képzelj el. Ott a vasárnapi ebéd alatt egy pisszenés nem sok, annyit sem lehetett hallani. Úgy lapátoltak anyámék, mint a kisangyalok - meg se mertek nyikkanni. Szegény nagyanyám... ha nem volt elég forró vagy elég sós a leves, akkor a főztje már repült is tányérostul ki az ablakon... Ilyenkor csak csendben, a fejét lehajtva pityergett, miközben leguggolva próbálta összesöpörni a szilánkokat. Havonta többször járt hozzájuk az üveges, tartottak az öregtől rendesen a faluban. Gyorsan eljárt a keze, meg a bicskát is ügyesen forgatta, azt beszélik.

Nehéz férfiember volt nagyon - de egy miatt becsülték: nem ment rá a lányaira, pedig az arrafelé bizony bevett szokás volt még a harmincas-negyvenes években is - úgy hírlik. Mezitlábas cigit szívott tízéves korától, de kilencvenöt évig élt.  Ne tudd meg, kilencvenéves korában inkább elment gyalog Tápiószecsőről Nagykátára, merthogy már  kissé nehezen szállt fel a vonatra - de neki ne segítsen senki, mint holmi trottyos vénembernek!

-Volt tartása az Öregnek, nem semmi. Az enyém, az apai meg egy mokány kiskun volt, de azt a büszkeséget belé is belenevelték böcsülettel. Ő volt a kovács a faluban - én még emlékszem rá, ahogy marokra fogta a még szinte izzó vasat, meg ahogy a százas szöget hüvelykujjal is benyomta a bükkfába. Ilyen nyaka volt, te! Őelőtte soha nem volt szabad megkezdeni az ebédet: gyors ima, és ő, ahogy volt, a lobogó levest elkezdte mohón kanalazni, csak néztük. És akkor láthattunk csak hozzá az ebédhez mi is - a fejtartásunkra is vigyáznunk kellett, mert "csak a barmok hajolnak a vályú fölibe".

Rettegtek tőle apámék rendesen. Nagybátyám úgy tizenegynehány-éves forma lehetett, nagy, lakli kamasz - hát nagyanyám főzött apáméknak ekkora nagy vájling grízestésztát. Éheztek; egy pár cipőjük volt, felváltva jártak iskolába ugyanabban a lyukas cipőben - ez egy ünnepnap volt. Hát a Pici bácsi beleköpött a grízestésztába, hogy az az övé lesz. Tényleg az övé lett, de a Pici bácsinak csontja törött, úgy megruházta utánna az Öreg.

Megedzette az Öreget az élet: megjárta az olasz meg az orosz frontot is, a századból ketten értek haza öt év után. Kapott ő a Horthy-csendőröktől a kardlappal, ült ő a Rákosi börtönében is feketevágásért.  Nem hódolt be senkinek. '45 után azt mondta, ő addig nem vesz magának több karórát, amíg itt vannak a ruszkik! Nem is vett szegény soha.

Soha nem mosott fogat: reggelente csakis pálinkával öblögetett, de még hetvenéves korában is megvolt három híján az összes foga - a fülét pedig haláláig bicskával tisztogatta.  Gyémántkemény volt a kisöreg. Bicskával!

Emlékszem, két ujjal törte a diót, a sörösüveget meg haláláig csak a fogával nyitotta ki.

-Régi korok letűnt hősei... hol vannak ma ilyenek... tartás, büszkeség, elvek, hit. Tisztelet.

407 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[c] 2010.04.13. 22:07:46

@vészmadár (pica pica): Szerintem azt sírják vissza, hogy egyszerű volt a világ. Nem nagyon volt lehetőség ugrálni, kijelölték az utad, oszt' kész. Ez leveszi a választás felelősségének terhét a válladról.
Férfi-nő viszonylatban ez annyit tesz, hogy míg az állítólagos aranykorban tudni lehetett, hogy egy nő vagy férfi "mire való", mire jó, mit lehet elvárni tőle, ma mindenki egyénieskedik, fene a pofáját, vagyis: maga akarja megszabni a szabályokat. Ennek következménye a nagyobb rizikó.

Sebibá 2010.04.13. 22:22:37

Én csak azt nem értem a feministákban, hogy miért érezik úgy, hogy nekik szent feladatuk küzdeni a férfiakkal?

Sebibá 2010.04.13. 22:27:50

Gyorsan meg is válaszolom magam. Mert kisebbségi komplexusuk van és ezt nem tudják leküzdeni.

GERI87 2010.04.13. 22:40:50

hát az a feminista ami a férfiak ELLEN küzd és nem VALAMIÉRT az télleg komplexuszusos lehet inkább mint jogvédő..

bajor gizella 2010.04.13. 22:41:07

szervezz álomrandit kedvesednek.

Ha nem tudod hogy kedveskedj álmaid hölgyének, majd segít neked az alomrandi.net. Tippjeink segítségével, kiszemelted garantáltan fellélegezhet majd, hiszen tudni fogja hogy ez igazi pasival van dolga.
Egész napos randevú. nyűgözd le kedvesed egy egész napos elfoglaltságot igénylő programmal. Figyelem csak romantikusoknak! Előre beszéljétek meg az egész napos elfoglaltságot, de ne áruld el a részleteket, mondd hogy a programokról te gondoskodsz. Ha választottad igazi koránkelős aktív természetjáró, a napot kezdhetitek egész korán, egy romantikus napkeltelesővel. A meteorológiai szolgálat jelentései szerint a nap ezen a héten 5:18 és 5:25 perc körül lép a horizontra. Linkünk segítségével könnyedén találhatsz otthonotoknak megfelelő napfelkeltekémlelő helyet, mely garantáltan isteni kezdete lesz napotoknak.(link)
Élményeteket egy finom, termoszba csomagolt forró feketekávé, és pár könnyű reggeli falat koronázhatja meg. Ne felejtkezz el arról hogy a reggeli órák hűvösek, egy plussz pulóver neked, és kedvesednek igazán nem árthat.Ezáltal megbiznyosodhat róla hgoy benned egy igazi gondoskodó álompasi veszett el.
Ha kedvesed mormotaként húzza a lóbőrt reggel minimum 10 óráig akkor egy mesés reggelit szervírozhatsz neki az ágyban. csöngess be hozzá, vegyél francia péksüteményt, egy szolid csokor illatos virágot, kérj elvitelre a kedvenc kávézótokból egy finom habos lattét, és máris indulhat a nap. a siker garantált.
A reggeli után pattanjatok Hévre, és látogassatok el például Szentendrére, ahol a számos látnivaló mellett egy kis helyi vendéglőben elfogyaszhatjátok kedvenc salátátokat ebéd gyanánt. Sétáljatok még egy keveset a Duna parton, majd visszaérkezve a városba látogassatok el a Mai Manó Ház, új tárlatára. Ikijamu Szakarató japán fotográfusasszony A cicáim és én című kiállítása remek választás egy ilyen szép közös naphoz, hiszen bájos képeivel bearanyozhatja együttléteket.
Megéheztetek igaz? Irány a Liszt Ferenc tér. Könnyed vacsorák a belváros szívében. bármelyik étteremre is esik a választás, az eredmény egy csodás könnyed romantikus vacsora lesz. Ha még nem fáradtatok el, akkor a Torreádorban a helyetek. hiszen Salsa estjük alkalmával bebizonyíthatod kedvesednek hogy nemcsak a szervezés hanem a tánccparkett ördöge is vagy. pár szalszaalaplépéás könnyen elsajátítható itt(link).A hajnalig tartó mulatozás alkalmával invitáld meg az új koktélformációjukra a be my girlfriend-re amely andalító fehérrum-kókusztej kombinációjával garantáltan igenlő választ fog szíved hölgyéből kiváltani, és alig tudja majd kivárni a következő, általad szervezett álomrandit.
Jó szórakozást.

bajor gizella 2010.04.13. 22:41:49

most ezek után megkérdezem. ki sír vissza mit?

bajor gizella 2010.04.13. 23:08:40

hát ez egy olyan randiajánló volt. nem darabos vadparasztoknak. és a csajok imádják.ha nem én találtam volna ki,totál kész lennék ha valaki egy ilyet szervezne nekem. jó nem a cicás fotókiállítást, de úgy általában.
ki sírja itt vissza a vadállatokat néhány nőre szert tenni nem tudó tarackon kívül?
számomra érthetetlen hogy ezt írjátok. én még senkivel sem találkoztam akinek bejön a matulabácsis férfiideál.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.13. 23:15:24

@bajor gizella: Na de az Élet nem álomrandik sorozata hanem hétfő-kedd-szerda-......

bajor gizella 2010.04.13. 23:17:28

ugyan, és gondolod hogy szombaton valaki vágyik egy igazi salsakanra, de szerdán beéri egy Monorival?(Eldorádó)

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.13. 23:24:53

@bajor gizella: Nem 2010-ből kéne megváltani a kilencszázharmincas éveket.. Utólag mindenki marha okos meg marha nagy egyenjogúság-harcos..

bajor gizella 2010.04.13. 23:33:11

egyenjoguságharc kérdése az hogy ne verjen szarrá valaki, csak mert ő uram és parancsolóm? hogy ha szülök egy gyereket azért ő is felelős nem csak én, hogy ha az én munkám jobb, akkor az nem azért van mert leszoptam a főnökömet stb? szerintem ezt nem harciasság kérdése. szerintem ez emberijog kérdése.
És ha már kitalálták hogy van ilyen, mint egy vallást megalapítottak szegény csóringer amerikaiak, akkor (ugyan erre ők nem gondoltak) minden istenbarmának-köztük a nőknek is- eszükbe jutott hogy jaj hát jogaim nekem is vannak. Magyarországon,a Szonda nőknapi felmérése szerint kb annyi joga van mint egy török nőnek Törökországban, legalábbis a férfiak megítélése alapján. Mondjuk csador nincs.

cd-r 2010.04.13. 23:41:20

@bajor gizella: naja ez nem darabos vadparasztok hanem a leányhálószobák élénk fantáziája megspékelve tévéreklámok és nőimagazinok által sugallt képletekkel.

cd-r 2010.04.13. 23:47:01

@Reding Itell: ráadásul az összes okostóni azt hiszi, hogy a 30as években minden nőt vertek meg erőszakoltak. _omg_ nem gondoltam, hogy ezt a posztot ilyen elképesztő humortalanság és feszülés fogja kísérni.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.13. 23:47:47

@bajor gizella:

Talán mégis meg kéne próbálni elképzelni azokat az éveket.. Esetleg tedd mellé azt is hogy akkor a saját szüleid is így éltek.. Esetleg meg sem kérdeztek hogy hozzá akarsz-e menni Dúvad Bercihez.. Mint ahogy a kedves Mamát se kérdezte senki.

Ha nem érted -vagy nem akarod megérteni- akkor ez volt az utolsó mondatom..

aribeth 2010.04.13. 23:47:53

@bajor gizella:
Érdekesség: a mindennőkurvás fórumokon az a meggyőződés járja, hogy minden látszat ellenére Magyarországon nőuralom, mi több, diktatúra van. Utána meg benézek a feminista topikba, és megtudom, hogy elnyomnak. Doktorikat lehetne írni a két oldal nézőpontjából és érvrendszeréből.
Az igazság meg valahol középen lehet, szokás szerint.

bajor gizella 2010.04.13. 23:52:54

így van. a női szívet ilyenekkel lehet könnyebben megkörnyékezni, ezt szeretjük, az egyenjogúság mellett ugye. a kuss a neved asszonyállat mostanában szerintem nem menő.
elképzelem ahogy Szentendrén a faszi bedobja a modoros ismerkedőbeszélgetés közben hogy nekei mintaképe a nagyapa aki akkorát tudott köpni hogy árnékyot vetett, és nagymutter(szegénynyugodjékbékében) annyira várta a halálát hhogy végre megszabaduljon tőle...szerintem itt a garantált siker rész kimaradna az álomrandi sallanjából.

bajor gizella 2010.04.13. 23:56:04

óh, én sem állítottam hogy mindenkit vertek, most is sokakat vernek egyébként csak most sunnyogás van, mert bűncselekmény.
még csak ordas feminista sem vagyok. csak megakadt a szemem ezen a sokan visszsírják dolgon.
szerintem a nyomorgás sokat lefarag az ember bohém személyiségéből, nyilván a báróurak meseautó jelleggel oltogatták a csajokat korábban is.
nyilván senki se önszántából lett faék akkor se. de most annál inkább.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.13. 23:59:14

Egyszer azért izzasztókamrába zárnék egy csapat feministát egy csapat aktmodellel vagy pornósztárral vagy két hétre :-)
Kíváncsi lennék kibírja tovább a "másikat" :-)

bajor gizella 2010.04.14. 00:09:43

ennek mi a férfimegfelelője vajon? sose voltam képes ilyen egysejtű párhuzamokra.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.14. 00:15:18

Muszáj tudni hogy van-e mindennek férfi- vagy női megfelelője?
Kell hogy legyen mindennek férfi-női megfelelője?
Engem baromira nem izgat a férfitampon léte vagy nem léte..

bajor gizella 2010.04.14. 00:27:38

"A női szív más. Tudtam ezt én már gyerekkoromban is. Mikor eltörtem apám pipáját apám nagyon megvert, majd elküldött gondolkodni a tetteimen. utána pár percre mintha mi sem történt volna, ment tovább az élet tovább. mikor drága jó anyámat egyszer rossz szavakkal illettem, szó nélkül kisétált a konyhába, majd 4 hónapig nem szólt hozzám. Ekkor értettem meg hogy a női és a férfi lét sosem fog összehasonulni, csak komplementerként egészíthetik ki egymást jingéjangá, ahogy a nagy keletiek mondják. Mily szép ez az egység mely boldog örökkévalóságban pendülhet a szeretet húrjain."
Ezt Kedven írómtól Müller Pétertől kopiztam ide neked,mert gondolom nálad is valami hasonló fogalmazódott meg. teljesen igazat adva meghajolva távozom.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.04.14. 01:30:36

Egy ötlet...
Azoknak akik úgy gondolják Őket sosem ütné meg az apjuk, mert ezek az idők már elmúltak és különben is feminizmus...

Menj haza..
Járkálj aggodalmas képpel öt percenként vécére...
Állj apád elé és mondd el az alábbi mondatokból valamelyikét komoly képpel :

1. Terhes vagyok, nem tudom ki az apa és sajnos abba kell hagynom a sulit még az érettségi előtt..

2. Van egy cigány származású barátom, nagyon szeretem és el fogunk költözni a Kis-Salétrom utcába..

3. Meleg vagyok, össze fogunk költözni a kedvesemmel..

4. Elegem van az egészből, hogy ellenkező nemű testbe születtem, át fogom operáltatni magam..

Majd várd a hatást...
Meg fogod látni hogy hol kezdődik a mélypszichológia :-)

Hölgyeim, Uraim, egy élmény volt....

Fapuma (törölt) 2010.04.14. 01:53:34

nekem most ez nem tetszett.

lárvalányhaj 2010.04.14. 02:10:05

@aribeth:

Na, azért én egy kis aránytalanságot vélek felfedezni itt.

"a mindennőkurvás fórumokon az a meggyőződés járja, hogy minden látszat ellenére Magyarországon nőuralom, mi több, diktatúra van"

Ez a nőuralmazás tipikusan a papucsjellegű férfiaknak a szövege. A többségük tudná érvényesíteni az akaratát a partnerével szemben, ha összeszedné magát. (Vagy válasszon egy olyan partnert, akivel egy súlycsoportban vannak. :P ) A jemeni vagy a tanyavilágban élő nőknek viszont nem sok esélyük van egy olyan környezetben, ahol normává vált a nők tárgyként kezelése.

cd-r 2010.04.14. 08:22:46

@Reding Itell: all in one:

5. -Apu, az a helyzet, hogy levettem 4 és fél milliót a kártyádról, hogy ki tudjam fizetni a homoszexuális, cigány származású barátom heroinelvonóját.

cd-r 2010.04.14. 08:25:51

@cd-r: ..akivek össze fogok házasodni, ha lejött a motyóról.

melegítős senki 2010.04.14. 09:15:11

Ez egész egyszerűen zseniális lett, Tibikém.

Egy apró kiegészítés, ami talán kimaradt -- bár nem olvastam végig mind a 300 hozzászólást --, de színesítheti a képet: az ilyen déd-/nagyfaterok (vagy "taták") gyakran őriztek néhány gránátrepeszt a bőrük alatt, amit még Voronyezsnél, esetleg Isonzónál/Doberdónál szedtek össze, és örökre megtartottak mementóként. Családi összejöveteleken gyakran szórakoztatták/rémisztgették az unokákat a rettenetes hegek mutogatásával, a szilánkok simogattatásával. Az igazán penge öregek még a Kossuthot is befogták egy jól elhelyezett koponyarepesszel.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.14. 10:00:46

@bajor gizella: Müller Péterről az a mondás ugrik be, hogy ha ő mondja, és úgy van, akkor lehet...

vincere 2010.04.14. 11:32:41

nagypapáimat soha nem ismertem, de apukám nagyrészt ilyen. gyerekkoromban ha nem volt ott 12 órakor a leves az asztalon vasárnap, botrány volt, anyukám egész délelőtt stresszelt, h. időben kész legyen. beszélni nem lehetett - mert magyar ember evés közben nem beszél.
azóta már fellazultak a dolgok, de nem volt egyszerű mellette felnőni, az biztos

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 11:39:40

@vincere:

Aha, volt apósom ilyen sváb paraszt.
Egyszer ebédeltek nálunk valami családi ünnep alkalmával.
Én mint a vadállat csináltam valami négyfogásos ebédet, zsonglőrködtem a lábasokkal, mint egy tévészakács. Pontosan 12.00-ra toppantak be, a kaja viszont csak három perccel később lett kész. Már húzta a száját, de még nem ugatott.
Egy büdös hang nélkül betermelte az ebédet, mire az utolsó fogással végzett, betojt a gyerek, akkor még pelenkás volt.
Én a gyerekszobában rakom éppen rendbe a srácot, közben hallom, hogy apósom az étkezőben morog, hogy ilyenkor ő már kávézni szokott. Nem basztam ki a lakásból, de többé egy pohár vizet sem kapott nálunk. Nem mintha olyan sokszor jött volna.

GAbica 2010.04.14. 11:46:48

@vincere: Mondjuk nálunk a sznob nagyanyámnál volt egyedül ilyen. Otthon, meg a másik nagyszülöknél az ebéd kezdete az egy nagyon tág fogalom volt, idő szempontjából. Anyáékhoz megyünk családi ebédre időnként ha ünnep van, akkor azért azt tudni lehet, hogy két-három óra előtt esély sincs rá, de időnként sikerült négy körül elkészülni.
Viszont volt apósoméknál ez volt a rend és a szabály, hogy 11:40-kor már mindenki ott ült és várta, hogy 11:45-kor fel legyen szolgálva a minimum három fogásos ebéd. Miután anyósom elég hamar kidőlt, onnan ez az én feladatom lett (addig csak segíteni kellett neki), és egy hónapban legalább három hétvégét ott kellett tölteni náluk. Egyszer-kétszer késtem pár percet, hát nem álltam meg a lábamon, amit azért kaptam.

nyílméregbéka 2010.04.14. 12:24:24

Hát nekem (szerencsére?) egyik nagypapám sem ilyen volt; de azért a tűzforró leves befigyelt, meg az apám faterja - sváb vasutas - mindig ezzel a "magyar ember evés közben nem beszél"-lel nyomult a nagy családi ebédeken, holott anyám viszont értelmiségi polgárcsaládból származott, ahol az ebédek 2-3 órás beszélgetésbe voltak ágyazva, így mi elég sokat beszéltünk evések közben, amit persze a nagyfater élete végéig nem csípett :-)

nyílméregbéka 2010.04.14. 12:27:18

Ennek a nagypapámnak volt a dühítő szokása a pontosság, de nem ám 12.00-re jött, ha délre hívtuk, hanem 11.45-re!!
Nem egyszer, hanem mindig!
Persze olyankor még anyám hajcsavarókkal a fején kavarta a rántást, apám atlétatrikóban kereste a jobbik ingét (nem, nem úgy), szóval erősen káromkodtunk, de az öreg csak nem szokott le erről. Mondom, vasutas volt.

Különben a levest is utálom azóta.

vincere 2010.04.14. 12:27:25

@nyílméregbéka: akkor ebből leszűrhetjük, h. a közmondásbeli magyar ember szinte mindig sváb :)
nekem komoly szocializációs nehézséget jelentett otthonról elkerülve, h. nem tanultam meg evés közben csevegni...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 12:28:44

@vincere:

Hát én meg nem hiszem, hogy a sváb vér kötelezne err a fajta viselkedésre. Én meg úgy vagyok vele, hogy aki a főztömet eszi, az ne ugráljon, várja ki szépen a sorát, vagy lehet menni a McDonalds-be reklamálni, hogy mennyi idő alatt áll elő a koszt.

cirrmurr 2010.04.14. 12:30:04

@dzsíni:

Lehet ,hogy Csák Norrisz nak hivták az öreget...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 12:30:14

@nyílméregbéka:

De ezt a faszságot is ki találhatta ki, hogy magyar ember evés közben nem beszél?

cirrmurr 2010.04.14. 12:36:42

Minden egyszerü dolog ,- egy tányér leves hőfoka , 12 órai ebédpontossága - ami kultikus jelentőséget kap az automatikusan bálvánnyá válik.A bálvánimádás-neki való szolgálat és emberek alárendelése Minden kulturált európai vallásban bün.

Mitől igaz magyar tehát egy primitiv agressziv paraszt akia saját családtagjat kinozza mert nem elég sósa leves. ??? Megéri hogy a mama 30 éven keresztül sirógörcsöt kapjon ?
Az ilyen járjon a kocsmába zabálni oda való, ott elő adhatja a levessel kapcsolatos elveit :-)))

cirrmurr 2010.04.14. 12:38:32

@El Topo (Sgt. Elias):

Valami "öntudatos " paraszt akinek semmi mondanivalója nem volt szeretteinek csak zabálni verekedni meg szarni tudott . Ennyi lehetett az összes lényegs létfunkciója :-9

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 12:42:12

@cirrmurr:

Egyébként is elég nervózusan tudok reagálni a magyar ember mit csinál, meg mit nem csinál kérdéskörre.

nyílméregbéka 2010.04.14. 12:42:35

@El Topo (Sgt. Elias): nem tudom, de szerintem nagy barom lehetett. Én állandóan dumálok, evés közben is, sőt főleg akkor.
@cirrmurr: 12.00-kor vasárnapi ebéd... én akkor nyelem le a reggel tejeskávé végét! :-D

A karórás részről viszont eszembe jutott egy barátnőm nagypapája. Két évig orosz hadifogságban volt, közben anyanyelvi szinten megtanult oroszul, és ebből királyul megélhetett volna, de ő soha életében nem volt hajlandó többé oroszul megszólalni.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 12:44:34

@Sebibá: mert atoperaltattak magukat es be akarjak bizonyitani, hogy nök;)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 12:44:47

@nyílméregbéka:

Hát, asszem pont ilyen büszkeparaszt, amilyen a posztban le van írva.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 12:47:59

@El Topo (Sgt. Elias): nalunk meg bunkosagnak szamit, hiszen eves közben lehet vegre megbeszelni dolgokat, mert keves az idö manapsag. A regi magyar ember talan raerösebb volt, vagy akkoriban talan korabban bejöttek mar a protkok es eves elött ugye ki kellett tan venni...:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 12:50:47

@AZATYAURISTEN:

Vagy a korabeli magyarparasztnak nem volt könnyű megmagyarázni, hogy evés közben lehet beszélni, csak előbb le kell nyelni a falatot és szalvétával ügyesen megtörölgetni a megtörlendőket, hanem egyszerűbb volt azt mondani, hogy kuss.

Pomogács 2010.04.14. 12:53:41

@pcr: Persze, nyilván pedofil állatok csak a vidéki tanyavilágban fordulnak elő, a kulturált nagyvárosi környezetben sose.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 13:16:19

@AZATYAURISTEN: vagy közben kivenni? mit tudom en. vakami miatt viszont kussolni kellett. na de miert?

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 13:17:34

@El Topo (Sgt. Elias): es meg eközben is elteritette a kajat jobb esetben az asztalon:)

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 13:21:52

@Zzz_Zorita: igen, hogy jobban aludjon, ez igaz sztori.@cirrmurr: ilyenek gyerekei ha ledoktoralnak, kitünö figurak lesznek, tapasztalatbol beszelek, mint mindig:)

lárvalányhaj 2010.04.14. 13:22:56

A déli 12-es ebéd az anyósoméknál is befigyel, pedig ők korántsem büszkeparasztok. Ez gyakran konfliktusokra ád okot, mert én szabadnapokon rendszerint 13:00-14:00 környékén kelek ki az ágyból.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 13:24:33

@vincere: ismet ketelkedem benne, hogy egyedül vagyok:D

nyílméregbéka 2010.04.14. 13:37:02

@melegítős senki: "Családi összejöveteleken gyakran szórakoztatták/rémisztgették az unokákat a rettenetes hegek mutogatásával, a szilánkok simogattatásával. Az igazán penge öregek még a Kossuthot is befogták egy jól elhelyezett koponyarepesszel."
Nagyapámnak a bal tüdejét vették ki, vagy 30 öltéses műtéti sebe volt, nekünk ezt mutogatta.
(Nem ijedtem meg tőle, mert mindig is jobban féltem egy póktól, mint egy sebhelytől.)
Tesóm azon szokott morbidkodni, hogy vajon mi lehet a tüdeje helyén? De ez már OFF :-)

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 13:43:12

@omgezbridzsit: teged biztosan az apad tolt ki, es nem volt kedve mesterszakacskodni, mert a mindennapi munkabol ritkan lesz hobbi, biztosan vannak ferfiak is, akik egyedül nevelik gyereküket, de a legtöbb nö bizony nem kap tamogatast sem ebben, sem pedig anyagilag es en aztan tenyleg nem vagyok feminista...megis...hülyesegeket irtal, haver!

bajor gizella 2010.04.14. 13:52:33

Szerintem meg ha sokat pofáztak kihűlt a kaja, aztán akkor kötelező volt földhöz vágni, és nem volt következő adag.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 14:06:41

@bajor gizella: deee, biztosan az EMBER kiment es levagott egy disznot csak ugy lazan a kertben es odabaszta az asztalra, hogy a kurva anyad, csinald meg, vagy kicsinallak, aztan megeröszakolta az asszonyt es AZ nekiallt ijedteben fözni:)

bajor gizella 2010.04.14. 14:21:26

@AZATYAURISTEN:
Nem tudom ti milyen környéken laktatok, mert mondjuk nálunk nem volt állat. (egyébként egy ilyen modoros bezzegazén posztból nem hiányozhat a kinél volt nagyobb szegénység, ki tudott nagyobbat lopni a téeszből, másik oldalon, ki tudott elöbb nugatra menni, ki vett elöször trabantot, stb).

cirrmurr 2010.04.14. 14:29:32

Azért egy tagadhatatlan előnye van az ilyen bunkó csukott ablakon tányért kibaszó parasztnak. :-)

Élmény lehetett elmenni otthonról....Bárhová.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 14:41:59

@bajor gizella: kisvarosbol szarmazom, es sok helyen volt allat, bar nalunk nem, de meg a lakotelepen is volt disznoöles, a panelek közt szaladtak kessel szerencsetlen allat utan:) szerintem regebben videken nagyon elterjedt volt a disznoöles, sok helyen meg ma is az, sok kertes csaladi haznal ma is tartanak allatokat. Oooo, az a Trabant, hat igen:)

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 14:43:52

@cirrmurr: honnan volt penzük a sok törött tanyer/ablak lecserelesere, nem?

Zorita 2010.04.14. 14:49:13

@AZATYAURISTEN: lehet, hogy fatálon ettek, és direkt volt egy ablak üveg nélkül, ahol ki lehetett dobálni mindenfélét

kisebbik rokk 2010.04.14. 14:49:42

@Egregor:
Jól összegyűlt itt rengeteg komment, mióta benéztem, de azért válaszolok, még ha nem is nézed.
Valamit félreérthettél. A posztban büszkélkedő megszólalók nem azzal májerkodtak, hogy a nagyfater mennyit dolgozott és mennyit tűrt alacsony sorban, hanem azzal, hogy milyen kemény terrorban tartotta a családját.

Nekem is voltak paraszti származású, nehézsorsú őseim, tisztelem is az emléküket, de ott - legalábbis a családi emlékezet szerint - szó sem volt elnyomásról és erőszakról a férfi részéről.

Azért köszi a leseggfejezést, remélem, nem baj, ha nem veszem magamra.

Erzsebet 2010.04.14. 14:54:22

Én azt is furcsállom, hogy a paraszt emberek megpocsékolhatták lányaikat. Ez a réteg szinte bűnnek tartotta a szexualítást. A házastársak egymást meztelenül nem láthatták. Házaséletet is csak kizárólag éjszaka, sötétben élhettek. A lányoknak szűzen kellett férjhez menniük. Még ha a nevelt lányával csinálta, az még belefért, de csak a romák éltek a családon belül nemi életet.

Erzsebet 2010.04.14. 15:01:57

Nekem ez is furcsa, hogy ezek az emberek szótlan, ridegek voltak. Amikor a fiam haza jön faluról azt mondja: A szádat, csak evésre használd! Én visszaszólok, hogy fogyókúrázom. Az excsaládomnak fura volt, hogy én vega vagyok és nem veszek részt semmi állat gyilkolásban.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 15:14:45

@Egregor: mondd mar, mit metelnek "körül"? Ezt nem ertem:) persze, hogy viszik, mert a lany apja meg tan meg is ölne öket mind, ha nem...mint becsületgyilkossag. Az anya meg valoszinüleg igy is ramegy pszichesen, nehogy meg ö vigye oda a sajat lanyat csonkitasra...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 15:19:47

@királyfiúcska:

Nem mindenki dolgozik a tehenészetben, ahol nincsen internet, ne vedd már zokon, hogy néha írok egy kommentet!:) Ha zavarlak, esetleg csinálj magadnak saját internetet és nekem ne adj hozzáférést!
Egyébként meg apád a köcsög, te meg ilyen kisbögre.

kilozsul 2010.04.14. 15:22:22

Érdekes a szülő-gyerek személyiség összehasonlítás is. Apai nagyapám is szikár parasztember volt, de mindenféle erőszakos allűr nélkül. 80+ évesen is betolt napi 2-3 deci vöröset aztán belefeküdt a szénaboglyába csukott szemmel "meditálni" :)) Mindig azt mondta, hogy az ágy nagyszerű civilizációs vívmány, csak kibaszott kényelmetlen :Đ Hangos szavára nem emlékszem... Ennek ellenére apámat viszont relatíve könnyen fel lehet rántani.
Anyai nagyapám állítólag -én már nem ismertem- nem volt könnyű ember, anyámnak mégis olyan a természete, hogy hozzá képest egy idős zen buddhista frusztrált idegbeteg :Đ

mocc 2010.04.14. 15:27:20

Nagyapám is kemény parasztember volt, II. vh-t és hadifogságot megjárt, földjét, állatait TSZ elvette fajta - mint oly sokan. Nagyanyámmal soha nem veszekedett, gyerekéért, unokájáért bármit megtett, érdekesen mesélt, tanított énekelni, kosarat fonni - mint oly sok parasztember. Az étellel nem játszott, sőt, az állatokat és a földjét szeretettel gondozta - mint oly sok parasztember. Ivott néha, de igen gyakran vizet is, a levest meg - azt mondta, azért szereti jó melegen, mert a ruszkiknál mindig hidegen ettek - ha volt mit. Szóval azért voltak parasztok, akik nem a családjuk terrorizálásával foglalkoztak.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 15:39:43

@királyfiúcska:

Hanem mire kiváncsi a haza? Menj inkább haza, jobban jársz. Anyádnak ne szólj, hogy megint használtad a netet, elszomorodna.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 15:48:22

@királyfiúcska:

Ne adj nekem programjavaslatokat, pláne ne ilyeneket! A saját perverz álmaidat valósítsd meg magad!:D
De azért előtte még mesélj erről a haza dologról, kiváncsivá teszel, isten bizony!
Régóta van olyan érzésed, hogy tudod, mire kiváncsi a haza?

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 15:59:34

@bajor gizella: nem tudom ezt hova tenni, ez csak nem egy reklam volt?? Ha velem a ferjem ezt tenne, összehanynam magam közben, es beadnam a valopert:) a masik meg az olajos masszazs, amivel ki lehet kergetni a vilagbol:) iiiiiiiiiiiii lehet, hogy nem vagyok eleg romantikus, vagy csak nem latogatom rendszeresen a NL klubot, ezert nincs meg szetcseszve ennyire az agyam, de öszinten, kinek jön mar ez be?

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 16:00:57

@bajor gizella: max. a finom habos latte jön be ha erted mire gondolok hehe;)

noirp 2010.04.14. 16:29:56

@mocc: "Az étellel nem játszott, sőt, az állatokat és a földjét szeretettel gondozta - mint oly sok parasztember"

bezony...

noirp 2010.04.14. 16:31:39

@El Topo (Sgt. Elias): Azt az egyet nem értem, hogy ez a sávos agyú uralkodóivadék mit keres még itt? Hogyhogy tűrik?
Ja: én azt hittem, h tony zionist reinkarnációja a kis édes.
(Hogy tekeredne a vékonybele a keze köré)

bajor gizella 2010.04.14. 16:40:47

Gondolom a modoros internetezési szokásaid súgják azt neked hogy amit máshol sutyiban közzé teszek a neten azt én szégyenteljes iruló piruló képpel látom viszont valahol máshol. A perverzióiddal gondolom elég nehéz lehet megbirkózni egyedül, nem is zavarnálak. Fogalmam sincs mennyi idős lehetsz, mivel semmi közöm nincs hozzád azon kívül hogy most engem szúrtál ki a porontyon. A többiekből tanulva ott egy kurvázós, alázós komment után moderálnak. Itt meg nem. tippként legközelebb válogass a színesekből, ahol éppen egy naivát alakítok. tudom ott nem annyira ballibsi a fejem, viszont kint van a fél csöcsöm. az is elég égő érted.
Atyaúristen ezt most nem értem.

GERI87 2010.04.14. 19:19:50

@Erzsebet: "az még belefért, de csak a romák éltek a családon belül nemi életet. "

ebbe csak egy a baj! a multidő.

GERI87 2010.04.14. 19:24:07

@királyfiúcska: a haveroddal kibaszott a gizi vagy mi mi??? és most be vagy rágva??nem értem mit rinyálsz már egy jó ideje..

GERI87 2010.04.14. 19:29:14

@királyfiúcska2:

jót röhögtem! köszi:D

van ám olyan hogy punci! kérdezd csak meg a királylánykát..

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 19:30:50

@királyfiúcska2:

Na mostmár nem mensz tényleg a jó kurva anyádba, gyäräk?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.04.14. 19:37:20

@királyfiúcska2:

Dadogsz, kismajom?
Gizella kicsit tréfalistára tett a minap, de ezzel együtt bírom. Ja. Sokkal inkább, mint téged, te kis fabites puskáscsabi.

GERI87 2010.04.14. 19:39:51

erőt egész..izéé...szebb jövőt neked zöld inges bolsevik.

AZATYAURISTEN 2010.04.14. 22:03:25

@El Topo (Sgt. Elias): ki ez a poni? Mi törtent, hogy igy bekattant? par napja hodit több poszt alatt is, mindig mas fedönevekkel.

bajor gizella 2010.04.14. 22:36:00

Ez a faszi a porontyról jött át, mert ott 1 perc után kimoderálják. Általában gyesen lévő anyukákat szúr ki magának, mindig mást. Főleg azokat akik esetleg elvitatják a sumer-magyar eredetet, vagy azt hogy maga Jézus is magyar lett volna. Naponta kétszer háromszor jelenik meg, különböző álneveken, ha jó napja van csak annyit ír hogy inkább menjetek foglalkozzatok a gyerekkel stb. Mivel elég sok a személyes információ a porontyon, ezért nem nehéz kitalálnia különféle félinformációkat, és úgy csinálnia mintha a szembe szomszéd lenne. Rám szerintem a pártvezéres kommentem után rágott be. Azóta árulom én a testem, szopom Tibort recska anyagot szolgáltatva számos embernek egy színházi honlappal. Egyébként sokszor közli a porontyon hogy ő orvos, és ennél fogva ő mindent tud, mert rengetegen azt hiszik hogy egy helyét kereső pubi. Én mondjuk teljesen passzívan fogadom ezeket, kicsit zavar hogy szétbaszódik a poszt "miattam", de tenni nem tudok ellene. Kitartás emberek, szerintem pár nap és újabb alanyt talál magának.

bajor gizella 2010.04.14. 22:55:28

Tiszta Patrick Bateman.

cirrmurr 2010.04.15. 09:15:36

A nagyapa Csák Norrisz vagy Nem Csák Károly vagy Csák Máté lehetett.
Csak.

cirrmurr 2010.04.15. 09:24:56

"Havonta többször járt hozzájuk az üveges, "

vay a Mama nem tanult meg 30 év alatt levest főzni, vagy a Papa volt idegbeteg, vagy mindkettő. Szép pár . És erre még büszkea cikk író WOWWWWW

Erzsebet 2010.04.15. 17:14:00

@Geri87: igen, de az egy más kultúra, megérne egy posztot.

sorica123 (törölt) 2010.04.15. 18:01:13

@El Topo (Sgt. Elias): a Monarchia alatt volt hivatalos kommüniké ez a magyar ember evés közben stb, pontosabban már akkor, amikor a forradalomhullám volt. Az emberek csak kaja közben szervezkedhettek volna, ezért terjesztettek el egy ilyen magyar közmondásosan megfogalmazott dumát. Hogy ne szervezkedjenek, hanem koncentráljanak csak a kajára. Mivel a mondat identitásképző, meg is maradt a magyar agyakban, és ma is mondják.

Spiritmonger 2010.04.15. 18:40:55

@pcr: nem szeret az uram, már meg se ver!

kispista 2010.04.16. 17:51:43

@pcr:

"
Volt annakidején egy per(Tiszaeszlár?)ott az ilyen férfiakat jól letették láb alól, azok az asszonyok bötönt kaptakk érte.
Vajon hány bunkóparaszt férfi verte agyon a feleségét következmények nélkül? "

Nem véletlenül a tiszazugi arzénes gyilkosságokra gondolsz? Szerinted azok indokoltak voltak?

"S kik vajon az áldozatok?
Elsősorban csecsemők. A csecsemőgyilkosság ez esetben nem az egykerendszer fenntartását, hanem a születésszabályozást szolgálta. Ezt jól mutatja az is, hogy olyan családokban, ahol így bántak egyes újszülöttekkel, már több gyerek is volt a tett elkövetésekor. Az áldozatok további jellegzetes csoportját a nyomorék gyerekek, valamint a beteg és magatehetetlen, gondozásra szoruló felnőttek, kivált az idős emberek alkották.
"
www.rubicon.hu/magyar/oldalak/arzenes_asszonyok_rendhagyo_sorozatgyilkossag_a_horthy_korban/

Ennyit rólad te idióta feminista! Aki egyetért a csecsemők és nyomorékok, betegek meggyilkolásával!

Te ugyanolyan vagy mint a posztbeli parasztember, csak nőben! Ugyanúgy azt hiszed hogy indokolt ha az asszony öl meg valakit, mint a posztbeli parasztember azt, hogy verheti az asszonyt!

AZATYAURISTEN 2010.04.16. 18:37:19

@sorica123: kesöbb pedig csoportosulni is tilos volt, hasonlo meggondolasbol;)

kispista 2010.04.17. 15:56:03

@cirrmurr:
"És erre még büszkea cikk író WOWW

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.30. 00:55:38

Egyik dédapám volt ilyen. Családi legendák szerint valami paprikás kaját, ami nem tetszett neki, úgy odabaszott a padlóhoz, hogy a plafonra is került belőle. Utálta is a nagyapám meg az apám rendesen. (Dédiről nincs adat) Amúgy az öreg még látta Ferenc Jóskát is, mert a Burgban volt katona, aztán pechjére, mikor épp leszerelt volna, kitört az I. vh. Lehet, attól hülyült meg...

Wéső 2019.06.24. 21:11:05

@CernaGeza: Mondjuk hozzá kell tenni, hogy a mai 50 kilós szöghajú városi buzigyerekekből soha nem lesz Férfi és ők vannak többen. Bár a műkörmös hülyepicsákból sem Nő.

Nyúlláb 2022.02.13. 20:29:04

Kibaszott büdös parasztok.

Aristarco 2024.02.23. 08:46:40

Jaj. Ez modorosnak is sok!
süti beállítások módosítása