Játszótér 1989

2009/10/22. - írta: Modor Tibi

Kiindulva Pecséttörő máris klasszikus lakótelepi posztjából (dehogyis akadunk le a témáról) én először a mélyen tisztelt modoros olvasóközönség körében is  inkább sikeres nosztalgiahullámot szeretném meglovagolni. A jelen ráér.

Szinte minden gondolatomat a napirajz (fekete)gyémántcerkájú grafitemberének NYÁR '84 c. műve csalogatta felszínre, ezúton is nagyon köszönöm neki az alkalmi felhasználásra nagylelkűen átengedett illusztrációt.

Ássunk hát a felszínnél is lejjebb! Ahogy már a házibuli-generációs posztokban is utaltam rá, én mindig inkább 1970 környékén szerettem volna születni: a mai napig is úgy érzem, hogy a nekünk legmeghatározóbb magyar szubkultúrákat ők élhették meg teljes valójukban tizenévesen, mi sok évvel később inkább már csak majomkodni tudtunk az addigra kicsit idejétmúlt mode-os, metálos, szkinhed, punk irányokkal - a raverek meg szar zenét hallgattak. 

Legszebben mindig a lakótelepeken figyelhettük meg az aktuális divatirányzatok kiteljesedését - "A Panelt" persze az erre érzéketlenek körében ettől még mindig is nagy divat volt utálni, leszólni:

-Á, nem is értem, én ki nem bírnám panelben. Mind csak egy betondzsungel, haza se találnék: egyik ház olyan, mint a másik. A lakásban meg mindig hallom, hogy mikor fingik egyet a szomszéd, és hogy ki éppen mit főz meg mikor éli a nemi életét.
-Igen, mi is most keresünk albérletet a Gáborral: lehetőleg a kék metró vonalán legyen, de panel, távfűtés kizárt.

És ezek a panelellenesek inkább mennek a körfolyosós belvárosi, sötét, aládúcolt, penészes bérházakba lakni, csak mert tégla, nincs távfűtés, no meg jó a közlekedés. Külvárosi panelgyerekként nekem hasonló sokkot jelentettek a belvárosi szürke, szennyes utcák a mocskos házakkal, az akkor még hihetetlennek tűnő mértékig lecsúszott emberekkel - ezt a viszolygást amúgy máig nem sikerült leküzdenem.


Akkor a kis történelmi áttekintés után utazzunk vissza az időben, egészen a nyolcvanas évek végére, és menjünk le a játszótérre biciklizni.

-Csókolom! Lejöhet a Maracskó?
-Ricsike, a kisbarátod gondolom, téged keres, de majd mondd meg neki, hogy tanuljon már egy kis jómodort, a kapucsengőt meg ne úgy nyomja, mint a Gestapó! És lemehetsz, de sötétedésre itthon legyél ám, és csak ide hátra mehetsz, rendicsek?
-Persze!
-És a Pajor Rolival ne barátkozzatok, az egész családja egy lopós, lumpen, szemét banda. És ha lekiabálok, hogy gyere fel, akkor feljössz!

Ricsike is Rolika felpattannak hát a házilag BMX-ekké átalakított Csepel Tacskókra (sárhányót, csomagtartót, dinamót, lámpát leszerelték, új ülés, terepgumik), és máris övék itt a Tér!

A ház előtt nagyfiúk bandáznak pár kifestett, karikafülbevalós lánnyal, nagyon csúnyán beszélnek, cigiznek és látványosan köpködnek - sokat, folyósat és koppanósat is, minél messzebb. Pár éve még teljesen polgárian nézett ki mindegyikük, de mióta elvégezték az általánost, a többségük kopasz fejjel és 21 lyukú Getta-utánzatban üldögél - csak egy renitens haverjuk lett jampec csőnadrágban, bőrdzsekiben és csavart frizurával. Ricsike büszkén, hangosan köszön, hogy ő ismeri a srácokat:

-Sziasztok!
-Helló. Helló. Csá.
-(kicsivel később, távolról) Ez meg ki volt?
-Ja, csak egy kis pöcs.

A ház hátsó, játszótérre eső részét falfirkák díszítik: háromdimenziós M betűben egy D, Madness is the best, Dead Kennedys, Edda művek, FTC, Buzi popperek, Cigányok meghaltok, horogkereszt. Ricsikének felsejlik egy tavalyi élménye, amikor irtózatos lebaszást kapott a szülőktől a környezetfüzetébe alkotott szvasztikák miatt, de hát utána elmagyarázták, hogy az miért nagyon csúnya dolog. Azóta átállt inkább az ötágú vöröscsillagok ceruzafelemelés nélküli megrajzolására, azért az Ica néni pedig még meg is dicsérte.

Ricsiék meglátják a hátul a kicsiknek éppen hatalmasakat vetítő Pajor-testvéreket, Anyu óvása ellenére persze odamennek ők is. A két tolvajnövendék éppen a felfordított ülőkéjű hintát nyúzza, "hiszen ők már olyan nagyok, hogy amúgy leérne a lábuk":

-Öcsécském, egy haverommal egyszer így hintáztunk, úgy kihúzattuk, hogy átfordultunk, becsszó!
-Komolyan?
-Bizisten, öcsécském!
-Szasztok!
-Csá! Nektek is megmutatom a legújabb Mercijelemet, a bátyám lopta innen a Szamuelyről.
-De baró...
-Roland, milyen kafa ez a kempingbringa! Nem adod ide egy körre?
-Nem lehet, anyukám azt mondta, hogy senkinek nem adhatom kölcsön.
-Ne hülyéskedj már, mindjárt hozom, anyádnak nem mondjuk meg!
-Na jó, de tényleg vigyázz rá, légyszi.
-Bízd ide, gond egy szál se lesz!

A Nagy Pajor eltűnik a BMX-Tacskóval, feltűnően sokáig van távol, de nagy megkönnyebbülésre sérülésmentes állapotban hozza vissza a bringát elengedett kormánnyal, a téren még hatalmas egykerekezéseket, ugratásokat bemutatva, a végén egy kontrás farolással lezárva a menetet.

­-Szar ez a canga, de százasért tudnák rá szerezni visszapillantót meg BMX-kormányt, sőt, kilométerórát is, ha érdekel.
-Jó lenne, megkérdezem az Ősöket, hátha a karácsonyi meg a szülinapi ajándékot össze tudnánk vonni idén is...


Ricsi és Roli néha megpróbálnak focizni is a dühöngőben, ha éppen nincs ott senki:

-Te, hívjuk már le a Schieszl Norbiékat, akkor nem ezzel a szar pöttyössel kéne játszani.

Norbiéknak igazi, NSZK-s rokonoktól kapott Adidas-bőrbogyójuk van, vigyázni is kell rá, nehogy elvegye tőlük valami helyi suttyóbanda. A jó labda mellé profi (persze örökölt) focimez is jár: néha pedig a stoplis cipőt is van képük felvenni a betonpályára.

A boldogság persze mindig csak addig tart, amíg egymás között játszhatnak, sajnos 1-2 órán belül mindig jön pár nagyobb, akik jó esetben "be akarnak szállni", rossz esetben pedig megkérik őket, hogy ugyan adják már át a pályát. Ha beszállnak, akkor persze iszonyatos bikákat eresztenek meg szerencsétlen kicsávók felé, akik pár hősies mentési próbálkozás után vörös labdamintás hassal és arccal adják fel a küzdelmet, néha szipogva, vérző orral állnak odébb.

-Na mi van, kishaver? Erős volt a laszti? Bocs, más játéktempóhoz vagyunk szokva, tudod. Ne izgulj, mi is így kezdtük! Na, gyertek vissza nyugodtan, ketten kiállunk négyőtök ellen, két gombóc oda!

Máskor, amikor Roliék csak a hintán sztorizgatnak, a nagyok - szerencsétlenségükre - pont mindig feléjük rúgják ki a labdát a pályáról:

-Hé, öcsi! Zsolti, Jani, Béla, Gabi, vagy akármik is vagytok! Hozzátok már vissza, legyetek szívesek!

Rolika el is megy a labdáért, dobás helyett pedig keménykedve próbálja átrúgni a kerítésen a zsugát, de harmadszorra is csak a rácsot találja el.

-Kösz haver, dobjad csak át kézzel, jó lesz az!


A bandaháborúk:

A filmekből-könyvekből eltanult hülyeségek ("védjük meg a Grundot") Ricsinél és Rolinál se maradhatnak ki természetesen. A szájkarate már korábban is ment a téren, különösen a cigányos megjelenésű, magukat Bruce Lee-nek tartó gyerekek körében:

-Te csak ne magyarázzál, a bátyám zöldöves tékvandós, én pedig hamarosan megyek a sárgaöves vizsgámra dzsúdóból!
-Az én bátyám pedig barnaöves sotokános, és leveri a te bátyádat, én meg tékvandózok, úgyhogy téged foglak laposra verni! Dobod el azt a fegyvert!

-Utalva a másik kezében levő botra. Ezt néha megfejelik a felek azzal, hogy beállnak a tanultak szerint támadóállásba, de ha verekedés is lesz a vége, az a fent említett küzdősport-elemek teljes mellőzésével történik.

-Te, össze kéne állnunk a Norbiékkal, mint a Timur és csapatában vagy a Keménykalap és krumpliorrban, aztán csinálni valamit.
-De mit?
-Hát mondjuk találjuk meg az üllői baltás gyilkost!
-Az túl veszélyes.
-Akkor alakítsunk lindzsacsapatot, berendezünk itt a játszón egy főhadiszállást, lehetne mondjuk a rakétamászókában, és utána mindenkit elzavarunk innen, aki nem itt lakik.
-Kafa!

Össze is állnak annak rendje és módja szerint, szereznek patronos pisztolyt, dzsedikardot, walkie-talkie-t, és nekilátnak a játszótér megtisztításnának. Mivel a kutyás néniket meg a focizó nagyfiúkat nem akarják egyelőre bántani, ezért inkább a rakétában ücsörgő líbiai kislányok felé veszik az irányt, hogy leparancsolják őket a mászókáról. Az arab kislányok nemsokára engedelmesen távoznak, Rolikáék pedig diadalittasan tűzik ki a csapat zászlaját, és kezdik megvitatni a következő lépéseket.

-Gratulálok, parancsnok, megvan a bázis!
-Szuper. A következő lépés: szövetségeseket kell találni.
-Egyetértek.

Sajnos nem élvezhetik ki igazán a győzelmet, mert tíz perc múlva megjelennek az arab kislányok bátyjai, akik rémisztő keveréknyelven üvöltöznek, fenyegetőznek és csicskítják be a nemrég még totális győzelmet ünneplő kiscsávókat.

Ricsiék vissza is szoknak gyorsan a kevébé kockázatos lakótelepi időtöltésekre: hinta, bicikli, foci, pingpong, gyújtogatás.

Hamarosan pedig megnézzük, mivel ütik el az időt pár évvel később - csak bírjátok!

96 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 07:24:33

'69-ben születtem. Akkor most tök jó nekem?

GAbica 2009.10.22. 07:42:41

@El Topo (Sgt. Elias): miért, nem tök jó neked? :)

Egyébként amit hiányolok, az a csodás csúszda aljában életmegváltó beszélgetések és a mászókán való papagájozás. Az a mi lakótelepünkön alap volt. Plusz a ping-pong asztal tetején bandázás.
És persze ne feledkezzünk meg a betoncsúszda szépségeiről, nyáron, kisszoknyában :)
Miközben Anya a másodikról kiabál le néha, hogy vigyázz a kicsikre. Meg, hogy ne szóljon még egyszer, hogy a Detti ne húzza a hajam, mert lejön és szétcsap köztünk.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.22. 08:38:24

@El Topo (Sgt. Elias): olvasd el a Házibuli-generációt, aztán majd döntsd el, hogy te milyen lettél :-))

@Gabica [a legboldogabb]: Roliéknál nem volt csúszda már akkor sem. PIMpongasztalos bandázás majd a következő részben lesz.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.22. 08:52:52

Sajnos en ebbol teljesen kimaradtam (egyebkent '75-os vagyok). Kisvarosi lany vagyok es pont nem lakotelepen laktunk (bar szinten _berhaz, de nem korfolyosos), es apam nagyon szigoru volt, nem engedett sehova.

Ami nekem megvan, az mar a tinikori emlek, mikor "leengedtek" setalni a baratnoimmel, mi pedig a motoros fiukat bamultuk es hogy feltunest keltsunk, hangosan vihogtunk.
Meg volt egy padunk is, mindig azon ultunk. Az utca masik oldalan szinten volt egy pad, ott a "vagany fiuk" ultek es a hozzajuk kozel allo lanyok, es mindig irigykedve neztuk oket.
Par evvel kesobb en is bekerultem a belso korbe, _bibibiiii_ :).

Balfake 2009.10.22. 08:52:57

Annyira azért nem volt nagy pálya ebben a kultúrsivatagban lézengeni, ahol a plafon a Delfin könyvek meg a Ki nevet a végén, én pl. hülyére untam magam gyerekkoromban, noha a fenti baromságok jó része megvolt.

Mitya Ivanov 2009.10.22. 08:59:21

ez nagyon ütős lett. Én is telepi vagyok, 76-os, nem paneles, de a játszótér a bandázások, tékvandó-sotokán dzsúdó BMX Camping canga az megvolt. Meg a focizások, az erősebbtől félések,. Nagyon jó lett az írás.

Néha azt érzem,hogy mindenki ugyanaz ebben az országban.

acidszarka · http://kigondoltam.blog.hu 2009.10.22. 09:09:33

Megdöbbentő ez a sok lakótelepi.

Pfuj!
:-)

Tökös Veréb 2009.10.22. 09:19:07

az én apám simán leveri a te apádat
az lehet, de az én keresztapám az már tuti leveri apádat
ja persze, nekem ott a nagybátyám az elveri a bátyádat

ezek mekkora dumák voltak, te atyaég, a végtelenségig lehetett fokozni :)

Tromb 2009.10.22. 09:20:03

Apukám, már a Csepel Tacskónál bekattant a kalandos gyermekkor.
Na az így nézett ki:
-Üléscső meghosszabbítva hegesztéses eljárással, majd kissé meghajlítva.
-Kormány lecserélve a Campingére (a tacskó kormány kissé chopperes volt), és kereszt merevítés beiktatása hegesztéses eljárással.
- Hátsó gumi lecserélve Riga segédmoci gumira (már ha jól emlékszem, de lehet hogy Jawa motork. volt)
- Festés házilag neoluxal, csöpögősen, megfolyósan.

Aztán irány valamelyik építkezés, ahol éppen a földmunkáknál tartanak. Néhány óra múlva pedig becsekkolás a legközelebbi baleseti sebészetre.

GAbica 2009.10.22. 09:20:35

@Modor Tibi: várom már :)

@Balfake: hogy lehet hülyére unni magad gyerekkorodban? én egy fél percig nem untam magam.

GAbica 2009.10.22. 09:29:32

@Fulzsenszio: "az én apukám olyan erős hogy belefér egy pohárba" nálunk ez volt a szlogen, egyik húgom sütötte el az oviban :D

Balfake 2009.10.22. 09:30:44

Szellemi csellendzsre vágytam, az meg pontosan annyi volt, mint a tökéletes illusztráción ott fenn. Egész gyerekkoromban egy C64 után nyáladzottam, a vége felé kaptam is egy +4-et, onnan fogva lehetett arra, hogy a szomszéd Pistinek mennyivel jobb játékai vannak rá.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.22. 09:45:41

'79-es vagyok, nekem '89 a beköltözés éve volt a kisközségből (Szabadszállás) a "nagyvárosba" (Pécs).

de a leírtak mind megvoltak. '93-'94-ben már motorosbandává fejlesztettük a BMX-bandát, és mivel mi menő Simpson-os banda voltunk (18 tag, 1 gép), megvetettük a nyomoronc kis Java Mustangosokat. A Parkolót át is vettük tőlük:)

G_P 2009.10.22. 09:47:04

Ez nagyon jó lett!!!!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.22. 09:47:55

@Tromb: nah most akkor én szerencsésebb voltam, tiszti lakótelep, csupa katonacsemete, a kiképzőpályán való BMX-ezés, falmászás, lövészérokbaugrálás alap volt. Apáink még pártolták is, mint férfias edzést:)

Tromb 2009.10.22. 09:49:47

@Balfake:

Pedig volt ott kultúra. Fekete Lyuk, hogy mást ne mondjak.

Mégis mondok: Genyószívó Disztroj (PUNK FANZINE), ez persze már kamaszkori élmény kb. 1990-ből

Koncertek a Pecsában: Faith No More, Henry Rollins, RHCP, pár száz ember előtt léptek fel, de aki fogékony volt a kultúrára, ott volt.

Foglalt ház a mai Trafó helyén. Francia művészek lakták, kicsit húgyszagú volt, de roppant nagy buli.

BMX világbajnokság Csillebércen, (nem Szanfransziszkóban) CSILLEBÉRCEN.

TILOS AZ Á

és még hosszú a sor

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2009.10.22. 09:52:19

@Gabica [a legboldogabb]: képzelheted, ahol minden családfő a laktanyában szolgált, milyen menőzések mentek:)

az én apám százados volt, szóval elég menő voltam a telepen:)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 09:53:46

A Lyuk, meg az Á....
Meg amikor levonatoztunk Edda koncertre a Rock Fővárosába.

Balfake 2009.10.22. 09:57:58

Tromb, és ezt te mind gyerekként csináltad? Mert a kamaszkor azért más, meg '90-től persze hogy egyre gyakrabban voltak érdekes dolgok, sőt akár mai szemmel olyan hihetetlennek tűnők is, mint '88-ban Skinny Puppy a Pecsában, de ott még furcsán néztem volna ki.

Tromb 2009.10.22. 10:00:58

@Balfake:
88-ban voltam 14 éves, kb. már 13 évesen mászkáltam koncertekre.
Gyerekként gördeszkáztam, bandáztam, tetszettek a Delfin könyvek. Nem unatkoztam egy percig sem.

raoul_duke 2009.10.22. 10:02:55

Meg volt BMX-re az a banánülés, vagy mi. Focinál meg ugye a két alapkérdés: "villámkapus van?" és "bikázni ér?"
Főleg a másodikból lesz könnyen verekedés/veszekedés a meccs közepén.

Balfake 2009.10.22. 10:04:43

Jó, de a gördeszkázás meg a Delfin könyvek közt voltál ekkora alter-underground kultúrafogyasztó? Az ilyenekhez akkor még kicsi az ember, nem?

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 10:06:06

@raoul_duke:

Nálunk a Halleren már akkor kitört a balhé amikor nem tudtuk eldönteni, kié a majomketrec. Kurva nagy botrányok voltak. Előfordult, hogy hazamentem, becsöngettem, anyám ajtót nyitott és megkérdezte, kit keresek?

raoul_duke 2009.10.22. 10:14:49

@El Topo (Sgt. Elias): az a reflex meglepően sokáig élt bennem, hogy ha kisebbek vannak a pályán, akkor le kell őket takarítani, vagy kihívni vagy valami. Tulajdonképp most is megnézem a játszótéren a focipályát, hogy vajon "át lehetne venni?" :)

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 10:16:38

@raoul_duke:

Nekem azért ennyire ez nem volt fontos.:)
Viszont az milyen jó volt, hogy a rakéta mászóka legfelső emeletén szíttuk a lantosmalbit!

greggrant 2009.10.22. 10:19:51

Hát ez odabaszott! :) Tibikém, jöhet még, ha lennél oly kedves!

Tromb 2009.10.22. 10:23:59

@afromagyar:

Sajna az e-mail címem nem működik, egy üzenetben megírtam az új címmem, légyszi oda küld az üzenetet.

Köszi!

Tromb 2009.10.22. 10:27:19

@El Topo (Sgt. Elias):

Sophianéból egrit vagy pécsit szívtál?
Nagyon nem volt mindegy, a gyáriszámból kellett kisilabizálni az eredetet. A pécsi volt a frankó.

raoul_duke 2009.10.22. 10:29:55

@El Topo (Sgt. Elias): gyerekként nekem sem volt annyira fontos (ill. fontos volt, gondolom, csak mindig elzavartak :D). Gondolom valami belső kompenzáció lehetett, amikor megnyugtatott már "nagyként" a gondolat, hogy el tudnám hajtani a kiskölyköket :))).

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 10:33:39

@Tromb:

Nem kellett a gyári számból silabizálni. Az alján ott volt a gyár címere.
Nekem könnyű volt jó cigihez jutni, nagyanyám tarfikos volt.
Mondjuk a trafikról lehet hogy írok még, az maga volt a megtestesült 70-es évek.

Tromb 2009.10.22. 10:35:53

@Balfake:
Ha lakótelepi, akkor nem kicsi. 12 évesen kibasszák az utcára, nyakában egy lakáskulcs lóg, oszt onnantól már akármi, kalandra fel.

Tromb 2009.10.22. 10:36:58

@El Topo (Sgt. Elias):

ja, de lehetett szálanként is kapni a trafikban, azon volt a serial number.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2009.10.22. 10:48:31

Annyi emlékem van csak a panelek játszóteréről vidéki gyerekként, hogy a szomszédban lakott egy néni, annak az unokája volt pesti panellakó, és néha én is "felutaztam" hozzá nyaranta... Mindenki más menekült a panelból, én meg ott nyaraltam, és irigyeltem őket, hogy ingyen van a hinta, a csúzda, nekünk meg apámnál kellett könyörögni, hogy legyen az udvarban. Meg, hogy milyen jó a panel, nem kell szenet, meg fát hordani, gyomlálni, kapálni, meggyet szedni :-)))) Hogy milyen arany élete van a pesti gyerekeknek...

Tromb 2009.10.22. 11:22:00

@raoul_duke:

Lábtengó - Királyafta? Csúsza?

Nyújtózni - Terpeszálásban egymás lába közé bicska földbe hajítása, ellenfé minnél nagyobb terpeszre kényszerítése.

Pecséttörő 2009.10.22. 11:27:59

Jó alapos poszt, grat.
A kucsosgyerekek már kimentek a divatból 89-ben? Mert az alapfogalom volt sokáig.
Kedvenc szar viccem:
Kulcsos gyerekek kajakra nyomják a csengőt.
Szomorú szemű anyuka nyit ajtót
Csókolom, Pistike itthon van?
Nem, Pistike nincs már itt.
Fél óra múlva megint csengetnek.
Pistike itthon van?
Nincs, gyerekek, mondtam már!
Fél óra múlva megint csengetnek.
Pistike itthon van már?
Nem gyerekek, és ne is keressétek többet. Pistike ma reggel meghalt.
Nem baj, csak a labdát tessék ideadni!

Mitya Ivanov 2009.10.22. 11:36:32

@Tromb: valóban. Sem akkor, sem ma nem értem, hogy mit jelent az afta. Mindegy, mert mindig nyertem tengóban:)

a nyujtózás is megvolt, igazi vagány játék volt, pöccsösként felnéztünk arra, aki nyujtósozott.

GAbica 2009.10.22. 11:41:28

@raoul_duke: Apám focizott a haverjaival a telepen. Egyszer kihívták őket a 16-20 évesek. Miután az egyik lábában szalagszakadás lett a meccs végére, a másikban csontrepedés, többé nem járt le. na jó, egy ideig sehova nem járt.

@vészmadár (pica pica): nálunk a 'hétbe laktak a rendőrök meg az ő gyerekeik. ott is ment keményen a hierarchia-harc. :)
el tudom képzelni :D

jo.e 2009.10.22. 11:45:01

Hát ez nagy volt! Én 71-ben születtem. Kisebb városban, de lakótelepen. Nálunk "vészkapus" volt, és igen bikázni ért :) Akkoriban épült még a lakótelep, úgyhogy az építkezés a kalandok netovábbja volt. Menekülni a "bakter" elől. Meg felnézni a nagyfiúkra, akik 1 szatyor békával járkáltak és a földszint/1. emeleti nyitott ablakon már repült is be 1. Emlékszem 1x szereztek 1 lécet. Hetekig azzal "gerelyhajítottak". Komoly szervezett formában a parkolóban. Mindenkinek saját kő v. doboz a jelzéshez. Hülye játék volt, de a fél kezemet odaadtam volna ha 1et dobhatok én is.
Azé' nagy nyomor volt az, igazából csak a gyerekkor szépíti meg...

waketomi 2009.10.22. 11:50:18

az nem gyújtogatás, hanem pirózás XD

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 11:55:19

Régi focik. Volt egy nyár, még ált. isk. koromban, amikor egész nyáron fociztunk.
Ezt úgy kel elképzelni, hogy reggel nyolc körül fokozatosan megérkeztünk a Húsosra, és indult a foci. Aki megéhezett hazament enni, de a többiek játszottak tovább. A reggel elkezdett meccs napnyugtáig tartott.
Életemben nem volt többé olyan kondim, mint akkor.

GAbica 2009.10.22. 12:04:59

mi, mint lányok nem nagyon fociztunk, mert a fiúk nem vettek be.
helyette gumikötéllel nyomtuk az ugrálást, meg dupla mászókán a valaki becsukott szemmel megy körbe, fogva a mászókát és nem szabad, hogy hozzádérjen, vagy csere. profi módon álltak kézen a mászóka tetején, ha lábrésznél ment, illetve egyensúlyoztam, ha kéz részen.

@waketomi: és ott a pont :D

Blackrock (törölt) 2009.10.22. 12:06:45

Mi jártunk karatéjjozni, utána elmentünk moziba és másnapra az iskolában volt Európában legmagasabb az 1m2-re eső nindzsák száma. Akkoriban nagyon pengék voltunk.

Blackrock (törölt) 2009.10.22. 12:08:06

pirózás gecc...mint "kevésbé kockázatos lakótelepi foglalatosság":)) Egyszer valamelyik hülye majdnem felgyújtotta az egész piacot.:)))

Tromb 2009.10.22. 12:11:09

Tiki-takizás iskolában való betiltása. Na az nagy dráma volt. A Gyulabá (nem az, egy másik) meg a trafikos Mari egész jól megzsírosodott a tiki-taki dílerkedésből, de az iskolai tiltás komoly veszteséget jelentett nekik.
Mondjuk a kókuszrúd, a kojak nyalóka és a robbanós cukor azért megtermelte a napi betevőt. Rosszalkodni pedig ott volt a "rózsa patron", ha értitek, hogy mondom.

Blackrock (törölt) 2009.10.22. 12:13:13

@Tromb: a tikitakival kapcsolatban azzal rogattuk egymást, hogyha rosszul kezeld a célszerszámot akkor szécsaphatod vele a tökeid.

2009.10.22. 12:46:32

amikor én gyerek voltam még nem volt csúszda, de nem akartam kimaradni belőle.

egy éjszaka - nem mondom, hogy előtte csak bambit ittam - ballagtam haza felé, és akkor rájöttem most vagy soha! Éjjel 2 -kor a Nékerti óriás csúszdán 40+ évesen, tanúk nélkül.

Jó volt, lecsúsztam még vagy 2x.

2009.10.22. 12:50:22

@El Topo (Sgt. Elias): na egy trafik engedély az 60-70-es években!
Az nem lehetett semmi!
Megírhatnád!

_Candy_ 2009.10.22. 12:54:01

Ez _csúcsszuper_ volt,baszki!
Kár, hogy a rakéta-bunki nem jött létre...
Nekünk volt, egy bokorban. Még most is látom magam előtt! Az volt a legjobb, hogy oda beengedtek a fiúk,miután a bátyám megmondta nekik,flegmán, hogy " a tesóm bejöhet"!

A hintán átpördülés utáni kirepülés közben pedig remekül lehetett kulcscsontot törni a fém elválasztó korláton!
Ezek az _eu-konform gyerekek ebből is kimaradnak_! :-)

Küldjed neki,Tibi, mintha kéne, érted!

Millabell 2009.10.22. 12:58:44

Nah, ha már játékok. Gumizásra emlékszik valaki? Lányok mondjuk előnyben, de a mi telepünkön" néhány fiú is csinálta. Rövidáru üzletben vett gatyagumit a bokánkra feszítettünk és ugráltunk rajta/közbe/mellé/fölé. Aztán jöttek a nagyfiúk és elzavartak hogy ez egy focipálya, máshol ugráljunk..... de ez igazi telepi szórakozás volt. : )

GAbica 2009.10.22. 13:10:57

-Kislányok, ebéd, gyertek fel
-Anya, lécccci még had maradjunk egy fél órát
-Most gyertek
-De anyaaaaaaaaaa, a Detti megmutatja a kiskutyáját
-Gyerünk
-Na de anyaaaaaaaaa, ha már nekünk nincs kutyánk, most olyan jót játszhatnánk vele. Még a pórázát is megfoghatnánk
-Ne szóljak mégegyszer, gyertek fel
-De anyaaaaaaaaaaa
-Most

Megsértődve felvonulás, ebéd villámgyors belapátolása és húzás vissza sötétedésig :)

A másik tipikus ugyanilyen beszélgetés, a dobj-le-pénzt-fagyira :D

Tromb 2009.10.22. 13:11:26

@Frengi:
A trafikos nem mindig volt tulajdonos is. Amúgy a 80-as évektől már elég sok "maszek" trafik volt. Nálunk a Medve bácsi volt az ős trafikos, a fickó vak volt, de a papír pénzt is (10-es v. 20-as, 50-es) halálos biztonsággal azonosította, SAJNOS.

A Gyulabá egy négyzetméternyi bádog dobozból árulta a nyugati jóságokat (robbanós rágó, Huba Buba, drakula forma csoki, belül vérvörös krémmel).

A trafikos Mari pedig az egyik panel alsó részébe (úgy, mint árkádok) épített főhadiszálásról zsákmányolta ki a kisiskolásokat.

Tromb 2009.10.22. 13:14:12

@Gabica [a legboldogabb]:

A dobj le pénzt, pulcsit, akármit az tényleg nagyon alap.

Gratulálok!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 13:16:25

@Frengi:

Na szóval a trafik.
A trafik a Keleti pályaudvar mögött helyezkedett el, a Tökhöly úton. Ennek az volt a legfőbb előnye, hogy a Magyarországra érkező, illetve innen távozó uszki katonák gyakorlatilag itt találkoztak először hazánkkal, iletve itt volt az utolsó shoppingolási lehetőség nekik.
Ennek megfelelően volt megszervezve az árukészlet is.
Budapestes mindenféle bizbasz, hamutartó, miegyéb.
Budapestes szatyor piros és fekete szkáj nevű műanyagból, amit télen az olajkájhánál kellett melegíteni, mert megdermedt.
Pisilő kisfiú, bologató kutyák.
Cigarettakínálók. szamaras, amelyik a seggéből tolta ki a cigit, meg madaras, amelyik egy fiókból vette ki.
Ezeket egyéniesítettük. Nagyanyám vett budapestes képeslapokat, amin négy kép volt. Ezeket ollóval szétvágtuk és felragasztottuk a cigarettakínálókra.
A szörnyűséges napgépekre a cigisdobozból kivágott Marlboro embléma ment. Olyan szag volt mindig a boltban, mint egy masszív szipusbarlangban.
Na de honnan volt a nagyanyámnak Marlborója a 70-es években? Akkor még nem adott ilyet a Dohányelosztó Vállalat. Hát onnan, hogy különféle művészek illetve sportolók külföldi útjukról visszatérve egyenesen a nagyanyámhoz mentek, és nagy tételben adták el neki a külföldről hozott szajrét.
Ha valaki bement a pár négyzetméteres trafikba, szinte biztosan találkozott egy-két Kossuth díjjal, meg olimpiai arannyal.
Hát így volt összekötő kapocs kelet és nyugat közt a nagyanyám.
Továbbá feltaláló is volt. Mondjam még?

Der Beste 2009.10.22. 13:17:37

Én családi házban laktam, a nagymamám panelben, nyáron mindig nála akartam lenni, hogy bandázhassak a telepiekkel.

Egyszer, amikor a nagyfiúk beálltak hozzánk focizni, úgy fejberúgtak labdával, hogy szó szerint csillagokat láttam, s forgott velem a világ. Még a nagyfiúk is megijedtek, kérdezték, jól vagyok-e. Mondtam, hogy persze, miért ne lennék jól, közben meg azt sem tudtam merre van a fel és a le.

Nem tudom, mi az a villámkapus, mi vészkapussal játszottunk.

S a legeslegjobb a kukamosás volt.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2009.10.22. 13:22:01

pár évvel később azon lamentálnak, hogy le kéne menni Balcsira. :)
vááá... remekül előjöttek az emlékek, mindaz, ami miatt féltem rendes lakótelepi gyerek lenni, pedig lakótelepen laktam. ez is elment mellettem az életben, de az egyik dolog, amit nem bánok.
amúgy az iskolaudvar is sokszor ugyanez volt, mint a lakótelepi huligánkodás. félelem és rettegés :D

Tromb 2009.10.22. 13:22:21

@Der Beste:
Kapus gól pedig nincs!

Pecséttörő 2009.10.22. 13:23:26

Csumesz, U-szög, Tikitaki, gördeszka

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2009.10.22. 13:24:25

@Tromb: volt a drakula gumicokor PROTKÓ is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.10.22. 13:54:30

@Pecséttörő: de voltak persze, de az én muterom GYES-en volt akkoriban.

A kulcsosgyerekeknél lehetett pornófilmet meg ÖKM-et nézegetni iskola után.

@»P.H.M.«: nekem volt vámpírfogsorom, simán elvették a tanárok, hogy majd "bizonyítványosztáskor visszakapod". Persze nem.

»P.H.M.« · http://setlist.blog.hu 2009.10.22. 13:56:30

@Modor Tibi: jaja, kiváncsi vagyok hol van most az a sok cucc, amit ezzel a majd-év végén-visszakapod szlogennel elszedtek a suliban...

Tromb 2009.10.22. 14:13:22

@Modor Tibi:

"A kulcsosgyerekeknél lehetett pornófilmet meg ÖKM-et nézegetni iskola után."

Meg slavia légpuskával hamisított playmobil figurákat vadászni a "Horizont" szekrénysor polcairól.
Mi szikszalagból készítettünk lövedéket, mert az ólom túl nagy lyukat ütött a bútorlapon, amikor a bábu elhajolt a lövés elől.

666E 2009.10.22. 14:40:21

@Tromb:
bakker, emlékszem mi január második felében a lecsupaszított karácsonyfát is mindíg ledobtuk a 4. emeleti erkélyről.. lent várakozott valaki aki meg csak odépprakta a kukához.

Der Beste 2009.10.22. 14:46:33

@Tromb: :D

Nekem egy pakli magyar kártyámat vette el az igazgató, azt mondta év végén visszakapom. Ez 12 éve volt.

Azt hiszem, lassan lemondhatok róla.

virágelvtárs 2009.10.22. 15:49:09

Bunkeszt azt mindenhol, minden mennyiségben, nameg ház aljában rengeteg csapdát! Odahívtunk mindenkit és tisztára megették, majdnem orraestek, HAAAHAAAHAAA!

Volt két gyereknek lindzsafelszerelése is (dobócsillagokkal), az egyiknek kommandósfelszerelése is robbanóspuskával. És csúnyán beszélt, SOHA, értitek, SOHA nem mehettem vele játszani legálisan.

A kihívásokat a grundon elfogadtuk, a járóképes korától focipályán felnőtt unokaöccs egyedül megverte a nagyfiúkat, én meg csak álltam a kapuban és ordítottam, ahogy egy nyolcéves csak bír. Nem nyertünk fagyit, kaptunk pofont, meg egy óra múlva visszakaptuk a labdánkat.
De nyertünk.

2009.10.22. 15:59:16

@Der Beste: nekem James Greewood: Kis rongyos cimű könyvét - első magyar kiadás volt, azóta sem jelent meg, azóta is keresem - pótolhatatlan, a kedvenc könyvem volt.

2009.10.22. 16:01:48

@El Topo (Sgt. Elias): Hát igen, egy trafik! Micsoda kincsek voltak ott! Kacsingatós pénztárca, cigizős süni,
no meg lehetett 5 vagy 10 szál cigit is kapni, ha szerncséd volt a csomagjában, ha nem kis fehér zsacskóban - bár lehet hogy az még egy előző korszak.

2009.10.22. 16:09:52

Én a 60-as években voltam gyerek: mustáros műanyag tetőből pörgetve eldobott orion űrhaj.

... és persze a fiúk csináltak maguknak 4 db golyós csapágyból (apuka lopta a gyárból) egyfajta "járművet", ami egy deszka volt, két tengely, az első - a porfiknak - forgatható, a csapágykerekeken guruló valamit.
A járdán iszonyatos hangja volt, az ember gyereke rákuporodott, valaki meglökte nekifutásból, aztán kurva nagyok lehetett vele esni, de azért gurult. (gördeszeka? már hallottunk hogy valakinek a haverjának az unokatesvére már látott olyan németben)

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2009.10.22. 16:10:40

@Modor Tibi: aha, le is buktunk, mert az egyik baratnomeknel bennragadt a Ciccolina-s kazetta a videoba!

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 16:28:07

@Frengi:

A kacsintós brifkót a nagyanyám találta fel.

2009.10.22. 16:51:31

@El Topo (Sgt. Elias): a legjobb valuta volt.
Moskvában jegyet lehett vele szerezni a Balsojra, meg a Tagankára (meg Medea spary, Amo szappan), de NDK-ban is vették rendesen.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 17:49:55

@Frengi:

Tudom, a hazainduló ruszkik minden pénzüket brifkóba fektették.

2009.10.22. 18:05:13

@El Topo (Sgt. Elias): ettől eltekintve ritka gusztustalan darab volt, én nem hiszem, hogy itthon valki horta volna, de pl az ndk-sok megőrültek érte: birfkó a zsebben nyeles fésűvel, aki ezt horta az tuti keletnémet volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 18:37:40

@Frengi:

Eredetileg csak ezek a kacsintgatós képek voltak. Valami jugó csempésztől vette őket a nagymutter százasával. Úgy sem volt rossz, de igazán akkor lett bomba, mikor nagyanyám legyártatott egy csomó brifkót egy Simon nevű műanyagossal, Pesthidegkúton. Otthon összeházasítottuk a kacsingatós cigányasszonyokat a tárcákkal és onnantól kezdve nem volt megállás.
Nagyjából ebből lett az öreglánynak Zugligeten nyaralója.

2009.10.22. 19:30:30

@El Topo (Sgt. Elias): egy igazi kapitalista, kis ötlet, nagy bolt. Gratulálok!

Nekem mindig is meggyőződésem volt az, hogy normális hasznos dolgokat lehetetlen eladni (hány éhen halt, meg nem értett zseniről tud a történelem ) de ha az ember kitalál valami őrült nagy baromságot, amire azt mondaná normális ember, hogy ez hülyeség, ezért nincs ember aki péntz adna, na abból lehet valami, arra oda kell figyelni.

És ezt tényleg komolyan mondom, nincs smájli.
Az emberi hülyeségre biztos üzletet lehet alapítani.

Sajnos nekem még nem jutott eszembe semmi hasonló.

Kermit 2009.10.22. 19:40:09

Játszótéri zsebpénzből kigazdálkodott trafikcuccok még: Donald rágó (képregények miatt) ; Negro rágó( mentolos, kicsi fekete golyó, hatalmas, arcra ragadós lufit lehetett belőle fújni); Knight Rideres rágó; Turbó rágó, színes golyórágó..több nem volt.

Téli fagyi - utáltam
Citromos és narancsos szörp por, tenyérre szórva natúrban elnyalogatva
Csoki-vanília fagyi, szigorúan gépi, néha puncs is, de az ritkán, néhanapján pici cukorkákat szórtak rá.

El Topo (Sgt. Elias) 2009.10.22. 20:13:15

@Frengi:

Ez így van. Mondok egy példát.
Barátom 1998-ban megkeresett, hogy nyitna egy éjjel nappali mobiltelefon boltot, elmegyek-e hozzá dolgozni. Körberöhögtem, hogy ki fog éjjel mobiltelefont vásárolni.
Nem kicsit ütött be neki a biznisz.:)

Erzsebet 2009.10.22. 20:34:03

@ Millabell: Én is nagyon szerettem gumizni, nagy divat volt nálunk a suliban. Játszottunk még ugróiskolát, különböző labda játékokat. Belvárosi régi, udvaros lakásban laktunk. A környékbeli játszótérre jártunk ki. Most is nosztalgiával gondolok rá, ha arra járok. 13 éves voltam, amikor lakótelepre költöztünk.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.10.23. 05:04:19

@Frengi: Nálunk az ilyen csapágykerekes izét "gokart" névvel illették. Semmivel nem volt szörnyűbb a hangja, mint a mai kiskölykök lábbal hajtós műanyag "motorjainak" van...

Én lány létemre mindig a fiúkkal lógtam egész kicsi koromtól, együtt fociztam velük, együtt hallgattunk Led Zeppelint meg Deep Purple-t egyik apuka féltett lemezgyűjteményéből (ez még úgy 75 körül volt), nyugodtan lehetett az utcán, parkolóban biciklizni, mert alig volt autó, és még a fűbe is le lehetett ülni, mert kutyaszar se volt. Borzasztó nagy szám volt egy háziállat, mint pl. tengerimalac vagy aranyhörcsög, esetleg ékszerteknős. Az osztályunkban egyetlen gyereknél volt telefon, neki megyei főügyész volt a faterja. Később egy másiknak is lett, akinek a helyi gyárban lett főmérnök az apja.
Én tizediken laktam, a házunkban a barátnőim pont az alattunk lévő soron a 9., 6., 2. emeleten. Komoly páternoszter-szerű spárgaposta volt kiépítve az ablakaink közt, azon küldtük egymásnak fel-le a leveleket, kisebb tárgyakat, friss palacsintát, ilyesmit. :-)

Játszótér igen kevés volt, ott is max. 1-1 mérleghinta meg mászóka volt... Viszont a focipályát télen fellocsolták, így volt korcsolyapálya, már persze ha elég hideg volt. Emlékszem, hogy egyik időszakban annyira hideg volt, hogy minden korcsolyázónak ráfagyott a zúzmara a szemöldökére, sapka alól kilógó hajára. :-)
A hosszú, 6-8 lépcsőházas épületeknek vagy a pincében, vagy a tetőn a szerelőszinten volt átjárójuk a lépcsőházak közt, nagyon sokat bújkáltunk arra, persze illegálisan. :-)
Fagyit nem lehetett kapni a lakótelepen, viszont volt a boltban papírtégelyben mirelit málnakrém, meg szamócakrém, őszibarackkrém, ami voltaképp minimálisan cukrozott passzírozott gyümölcs volt, iszonyú drága volt, de gyűjtöttünk rá, mert hihetetlen finom volt, amikor egy gombóc fagyi 1ft volt, ez a cucc 6-7ft körül volt. Általában akkor telt rá, ha visszavihettük a családból az üres üvegeket - mert az gyerekmunka volt, s a betétdíj MINDIG a gyereket illette meg.

Tulazon 2009.10.23. 13:08:33

nálunk fociban az "időhúzás: tizenegyes" szlogen volt a legmenőbb

flymazs (törölt) 2009.10.23. 13:22:04

Nagyon jól sikerült :)

A kommentek is tetszenek, nem nagyon tudok hozzátenni semmit, csak emlékezek én is :D

flymazs (törölt) 2009.10.23. 13:27:46

@Modor Tibi: mi középiskolában vettük fel az egyik órát videóra (a még csak kölcsönzőből hozzáférhető óriási videókamerák korszakát éltük, a lebukás borítékolva volt). Balhé lett belőle, diri elkobozta a kazettát, azzal, hogy majd érettségi találkozóra visszakapjuk. Azóta is kapjuk...

Erzsebet 2009.10.23. 16:53:18

@ Ormótlan: Még én is emlékszem erre a málnakrémre. Mellette még a fagyasztott szilva volt a kedvencünk. Télen nem lehetett fagyit kapni. Én összevettem ilyeneket, plusz még jégkrémet. Így csináltam magamnak még két hét téli szünetet. Imádtam a karácsonyra kapott játékokkal játszani és az ágyban olvasni.

medvedr 2009.10.23. 16:54:13

Verhovina meg riga, később simson motorok berhelésénél "segíteni " a "motor" tulaj nagyfiúknak. "Gokartozás alap volt, mert lejtős helyen bár nem panelben nyomtuk. Vetkőzős csajos golyóstoll a trafikból szintén megvolt. Nagyon jó lett a poszt.

Erzsebet 2009.10.23. 20:55:56

Visszatérve a trafik témához: Amikor óvodás voltam kincsestár volt a közeli trafik. Hazafelé nézegettem a kirakatot. Vetettem egy csomó bizsut, hajdíszt. Akkor rövid hajam volt, de innen kaptam hosszú hajú néger babákat is, őket szerettem fésülni. Kacsingatós pénztárca még a 70-es évek elején volt divatban, nálunk csak nőknek. Vetkőző csajos golyóstollat Bécsből hozott anyukám, még a 60-as években. A kacsingatós pénztárca a 80-as évek elején az orosz férfi vevőimnél köszönt vissza, ők le voltak maradva a divattal.

Dr_D · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.24. 14:10:45

teljesen egyetérteék: a 70-es években kellett volna felnőni! mekkora idők voltak azok, atyaég! én is sokat gondolkoztam már ezen.... az volt aztán az igazi underground lifestyle!

HRita · http://gorbe-sminktukor.blog.hu 2009.10.24. 14:14:30

Éljen! Interjú a Modorosblog szerkesztőivel a Bloginterjún :) Most láttam a címlapon :)

VOGAben 2010.12.02. 17:00:28

@Frengi: A csapágyas deszkának GÁGYÉ volt a "hivatalos" neve. Én jó tíz évvel később már csak a kihalásukat láttam. Jöttek az igazi deszkák előfutárai.

Atyaég! A tiki-takit totál elfelejtettem már!!!

Kozika · http://www.k-1.hu 2011.02.24. 14:58:29

Tizedikről focilabda kihajítása... legalább az ötödikig visszapattant.
Karácsonyfa konyhaablakból kihajít... imádkozik hogy amíg leér, addig se álljon alá valaki :D

Giczy Gergő 2011.02.24. 18:02:48

Csepel Tacskón nem volt gyárilag lámpa meg dinamó, csak hátul egy "macskaszem"

:)

Antal Baráth 2015.05.19. 10:54:48

@Tromb: Nálunk Terpesztőzésnek hívták,és a másik lába mellé kellett dobni kívülről a kést,utána odatette a késhez a lábát,és így tovább...és amikor már nem tudott nagyobb terpeszbe lemenni,akkor lehetett felszabadítani ha a lába közé dobod a kést,ami ugye elég veszélyes,mert a nemes szervhez elég közel pörgött a kés repülés közben.
süti beállítások módosítása