Happy St. Patrick's Day!

2009/03/17. - írta: Modor Tibi

 

Beannachtam na Feile Padraig, céad míle fáilte! Hey Teebor, how's she cuttin' oul' fella? Wha' can oy getcha, wha' 'bout a luvely poyn' av Guinness ar a soyda? (írül: Boldog Szt. Patrick-napot, százezer üdvözlet! "angolul": Hé Tibor, mi a pálya, öreg haver? Mit hozhatok, mit szólnál egy kellemes pint Guinnesshez vagy ciderhez?) Ez nem az angolos poszt folytatása :-)

Tibor nem egyszer járt már Írországban, mi több: kifejezetten otthonosan mozog a Smaragd Szigeten, nem adnák el egy North Wall-i (Észak-Dublin, kikötő környéke) krimóban sem, hacsak persze nem az időközben bebetonozódott kelet-európai vagy nigériai maffia próbálkozna ilyesmivel.

Alapból az íreket nem tartom annyira mintamodorosnak, mint a németeket. Az írekért őszintén rajongó emberkéket viszont annál inkább - és itt jönnek megint a németek: szinte mindegyik odavan Írországért és a kultúráért, az emberekért. A rajongókra később még visszatérek.

A mai ír fiatalok a britekhez hasonlóan egy figyelemreméltó elbutulási folyamaton mennek keresztül, nem csak a már megszokottnak mondható hallucinogén anyagok használatának, hanem a médiának is köszönhetően. Az olyan színvonalas sorozatok, mint az Eastenders, Emmerdale már az emberek szóhasználatát, intonációját és mimikáját is elkezdte formálni, vicc nélkül. A felhúzott szemöldökkel, visító hangon, fontoskodva előadott mondanivaló 40-50 fölött már nem jellemző.

Na de az írek imázsa. A tudatlan romantikus hajlamos támogatni az összes szakadár, függetlenségéért harcoló népet, a hányatott sorsú magyar és ír nemzetek közötti párhuzamokról és elnyomatásokról beszél, pedig ha már tényleg közös jegyeket keresünk és metaforában szeretnénk beszélni, akkor az angolok a magyarok, az írek pedig a szlovákok.

A szászok 800 évig uralták a szigetet, elvileg nem ők az őslakosok, elnyomták a keltákat - a mai napig többek között erre hivatkozik minden britgyűlölő ír. A Brian élete is (nem véletlenül) ráhúzható erre a történelmi állapotra: 

-És mit adtak nekünk a rómaiak? 

-Utakat, egészségügyet, vízvezetéket, békét, oktatást, stb.

 

Írország mai lakosságát leginkább az különbözteti meg az egyesült királyságbeli állampolgároktól, hogy nem azok. A nyelv, az ételek-italok, kocsmák, közlekedés, a városok: mind ugyanaz, minimális eltérésekkel. Tényleg szar lehet abban a tudatban felnőni, hogy van odaát egy nép, aki minket elfoglalt és rabigába hajtott, és most én az ő nyelvükön gondolkodom meg számolok meg álmodom és anyázom őket is, és persze az ő zenéjüket hallgatom meg a focicsapataiknak szurkolok. Szegény íreket annyira megviselte a 800 éves rabszolgasors, hogy a dicsőséges húsvéti felkelés után 100 évvel már csak harmadannyi protestáns található a mai Köztársaság területén, mint előtte. Biztos volt mit törleszteni.

Legjobban feltétel nélküli rajongóikat szeretjük.

  • Imádja az ír népzenét, vagy az abból merítő igényes muzsikát, mint a már említett Enya és a Clannad - magyaroknak a MÉZ együttes, radikálisabbaknak a Wolftones. Írbarátságából következően fanatikus U2-rajongó.
  • Ír szteppet tanul és táncházba jár, Michael Flatley számára a színpad élő legendája.
  • Wiwes profilja hemzseg élete egyetlen írországi kirándulásáról készített képekkel, pint Guinnessekbe kapaszkodik folyton és boldogan pózol Molly Malone világhírű szobránál, annak kezét fogva.
  • Elvakultak gaelül, tehát írül tanulnak (a Gaelic szót az írek nem használják, saját kelta eredetű nyelvüket Irishnak hívják).

 

Ők csalódnak a legjobban, amikor életük álmát váltják valóra, és kiköltöznek a szigetre: 

  • Az írek úgy állnak Enyához, mint mi a Noxhoz.
  • Annyian tudnak ír szteppelni, mint itthon csárdásozni.
  • Írül annyian beszélnek, ahányan itthon rovásírással írnak.

 

Írnek lenni amúgy hatalmas divat és büszkeség: példának okáért az Egyesült Államokban közel 36,5 millió, magát ír származásúnak valló állampolgár él: ez az európai ír lakosság majdnem tízszerese :-) Nem csoda, hogy a legtöbb független vélemény szerint is Bostonba érdemes mennie annak, aki Szt. Patrik napján a legkiadósabbat szeretné mulatni.

Tibor viszont még a Beckett's-be se néz le szívesen ilyenkor... Ki kíváncsi azokra az angolokra, írekre, akik az olcsó sör és bukszák reményében Budapestre repülnek mulatni az írek legszentebb napjára, hogy azt egy irish pubban töltsék el, 1200 ft-os sörrel? Legközelebb megírjuk. Addig is:

Go raibh maith agath, slán abhaile! (Köszönöm szépen, a viszontlátásra!)

Folyt. köv. ;-)

Címkék: nyelv
59 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2009.03.17. 07:23:42

Ez megint rendben volt

Ulysses kimaradt :)

jacks_colon (törölt) 2009.03.17. 07:40:38

Ez nem volt eléggé rendben. Azt hittem komolyabb fikázás következik :). Magyarországon márciustól augusztus végéig minden este cilinderben pózolva partizó hülyegyereknek lenni vajon modoros-e? Láttam ilyet. Az még hagyján hogy St. Patrick napján valaki cilinderben iszik valahol Nagy-Britanniában. Jóhógy, mert ráadják a kocsmában. Velem is megeshet. Na de Magyarországon mi a büdös francért jó ez? Pár éve egy nyáron az összes egyetemi partin és fesztiválon ott pózoltak. Ez már nem is arany farmermellény kategória, hanem inkább faszkorbács.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.17. 08:22:14

@jacks_colon: Jogos, a végét dramaturgiailag nem zártam le teljesen. Én már várom a folytatást :-)

altero 2009.03.17. 08:22:56

A Flogging Molly-t kihagytad? Nem vagy eléggé _trendi_, hát nem jársz _fesztiválozni_ nyaranta? :-)

(Flogging Molly is a seven-piece Irish American Celtic punk band that formed in Los Angeles, California and is currently signed to SideOneDummy Records. - wikipedia)

mbenedek 2009.03.17. 09:26:27

LOL:
* Az írek úgy állnak Enyához, mint mi a Noxhoz.
* Annyian tudnak ír szteppelni, mint itthon csárdásozni.
* Írül annyian beszélnek, ahányan itthon rovásírással írnak.
Bár talán az utolsó egy kicsit túlzó, de az is nagyon találó.

Wagner Úr 2009.03.17. 09:26:48

Kurvára gaelicnek hívják a nyelvüket ők maguk is.

ReklámFüggő 2009.03.17. 09:31:44

"Írbarátságából következően fanatikus U2-rajongó."

U2, ugyanmár. Fényesre csiszolt plasztikzene, egy elképesztően modoros frontemberrel.
Csak a The Frames (illetve a romantikusabb lelkületűeknek Damien Rice)....és ezt nem csak az "írrajongás" mondatja velem.

Go mbeannai Dia Eire! (Isten áldja Írországot!)

Amarokian 2009.03.17. 09:38:10

@Wagner Úr: a "Gaelic" az a skót kelta. Ráadásul maximum úgy hasonlít az ír keltára, mint a szlovén a szlovákra.

Amarokian 2009.03.17. 10:07:06

@Amarokian:
Na utánanéztem, magamat is javítva :)

Röviden:

Goidel (másnéven Gael) kelta nyelvek:
Irish (Gaeilge), Scottish Gaelic (Gàidhlig) és a Manx (Gaelg). Azonban a régi irodalmi skót és ír kelta annyira hasonlít egymásra, hogy egy azonos nyelv különböző nyelvjárásainak számítanak.

Bővebben:
hu.wikipedia.org/wiki/Gael_nyelvek

OftF 2009.03.17. 10:08:07

Wágner Úr, ha Ön az, hagyja a nyelvészetet másra, igyék inkább Sört.
a wikipédiáról (ez is milyen modoros már, a wikiről hozott idézettel érvelni):
"In Ireland people rarely call the Irish language Gaelic. Most people refer to it just as Irish or Gaeilge in the language. Usually Gaelic refers to the sport of Hurling or Gaeilic Football"

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.17. 10:11:44

Értelmes mértékben még vállalható a dolog, de itthon nagyrészt tényleg csak részeg kanadai, meg új-zélandi turistákkal találkozol a "kocsmákban", azok meg tényleg vállalhatatlanok...

Persze a legnagyobb modor-molotov:

Michael Collins...:))

ladislaus 2009.03.17. 10:11:47

@ladislaus: basszus hulyeseget irtam, nem is ide akartam :))) mar be vagyok b@szva...

G.Z. 2009.03.17. 10:46:27

Jó a poszt, gratula!

Elbutulás: hát nincs nagyon sokmindenből elbutulniuk...
UK-Ireland hasonlóság: szerintem ha annyira különbözni akarnának, a függetlenségük 80 éve alatt csak ki tudtak volna izzadni ezen a téren is.

@OftF: @Amarokian:
Ez a Gaelic-Irish teljesen felesleges vita. Abszolut nem érdekli őket az írkedés. Se az, hogy hogyan nevezzék a nyelvüket. Sokkal alapvetőbb szavak és nyelvtani dolgok használatával sincs tisztában az átlag helyi.

Kata78 2009.03.17. 10:48:05

Az iras talalo :))) ( bar lehetne meg folytatni) :) a nyelv, amit hasznalnak gaeilge es meg veletlen sem ir. Az orszag nyugati reszen Galway kornyeken, pedig majdhogynem csak azt beszelik.

Amugy tenyleg szegyen, hogy nagy nacionalizmusukban epp csak az anyanyaelvuket nem beszelik.

G.Z. 2009.03.17. 10:55:29

@Kata78:
Ez baromság, Galwayben is max 20% beszéli. Elvétve találkozni olyanokkal, akik pedig első anyanyelvként használják...

TH 2009.03.17. 10:56:33

"Amugy tenyleg szegyen, hogy nagy nacionalizmusukban epp csak az anyanyaelvuket nem beszelik. "

"Írül annyian beszélnek, ahányan itthon rovásírással írnak."

Tessék ezt megnézni:
en.wikipedia.org/wiki/Irish_language
Nem azt mondom, hogy hűdesokan beszélik a saját nyelvüket, de azért nem is kevesen.
És így kezdődik a cikk: "Irish (Gaeilge), also known as Irish Gaelic"...tehát rendben van, hogy a beszélt nyelvben Irish-nak nevezik, de azért hibának pláne modorosságnak nevezni azt, ha valaki a többi megnevezést használja enyhén szánalmas, mint maga ez az egész blog is...leszámítva pár valóban jól sikerült bejegyzést. :)

adfly 2009.03.17. 11:00:37

azért beszélnek írül, főleg a műveltebb családokban adnak erre,

ill. sokan értik az ír feliratokat,

Thorwald 2009.03.17. 11:02:09

Nem is ertem miert nem ugy hivjak az anyanyelvuket, hogy "Ír nyelv"... ja persze valszeg mert magyarul van:S

Kata78 2009.03.17. 11:02:18

Galway kornyeket irtam.. Talan egyszerubb barkinek a terkepen megtalalni, mint pl Dinglet vagy Aran Island-t
:))))

lárvalányhaj 2009.03.17. 11:14:05

a múlt héten jártam az urammal üzleti ügyben Zágrábban. szombat este ott is volt Szent Patrik-napi rendezvény. nagyon komoly volt, ahogyan ott rajoltak a horvát egyetemista-külsejű fiatalok, a kezükben meg az üveges Ožujsko sör :D

TH 2009.03.17. 11:14:57

@G.Z.: viszont mindenki tanulja az iskolában.

Amarokian 2009.03.17. 11:25:57

Spec. Skóciát jobban ismerem. Ott keletről nyugat felé haladva nő a (maradjunk talán ennél) keltául beszélők száma és aránya. Pl. míg Aberdeennél kizárólag angol településnevekkel vannak a közlekedési táblák kitéve, Skócia középső részén a települések angol/kelta elnevezése is megtalálható, a nyugati partvidéken és a Hebridákon a kelta név van előre írva, s csak azt követi az angol.

Mellesleg a keltául beszélők is perfektül beszélnek (skót) angolul. Van egy érdekes sztorim: mikor egyszer Lewis-on egy falusi pubba beléptem még keltául beszélgettek a helyiek, de mikor kértem egy sört angolul (keltául akkor még nem ment), a pultos mellett állók köszöntöttek engem, s átváltottak angolra egymás között (!). Mikor aztán szóba elegyedtünk, a néhányadik sör után megkérdeztem, miért is nem folytatták keltául a beszélgetést, azt mondták, illetlenség társaságban olyan nyelven beszélni, amit a másik nem ért...

Alal 2009.03.17. 11:36:08

Az írekért pattogó embereket én se kedvelem, de valakit leszólni csak azért, mert tetszik a kelta punk zene... meg se próbáljátok :)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.17. 12:05:30

@TH: persze, az érettségihez is kötelező a gael nyelv, ahogy régebben az orosz is az volt. A túlnyomó többség max. megérti a feliratokat meg a tévét-rádiót, de beszélni már nem tud.

Segítek: nem modorosság a "Gaelic" szó használata, csak arra próbáltam utalni, hogy inkább "Irish"-nak nevezik ezt a nyelvet OTT.

Azt meg értékeljük, hogy olvasol bennünket minden szánalmasságunk ellenére is :-)

TH 2009.03.17. 12:55:54

@Modor Tibi: nem olvasok el minden posztot, de néha igen, mert szoktak lenni jók is néha. Mindenesetre nekem a wikipédiáról nem ez jött le, hogy alig-alig értik a nyelvet, meg másoktól sem ezt hallottam, de saját tapasztalat híján nem formálok véleményt erről. A rovásírással összevetni azért erős túlzás volt...

Enok mester (törölt) 2009.03.17. 13:06:54

Én csak annyit szeretnék javasolni, hogy ne feledkezzünk meg a Cranberries nevű zenekarról és a Zombie c. dalukról. Már ha írfanságról beszélünk.

bokember 2009.03.17. 13:59:09

Hey Teebor, how's she cuttin' oul' fella? Wha' can oy getcha, wha' 'bout a luvely poyn' av Guinness ar a soyda? - na ez azért túlzás, de vannak tipikusan (hülyén) ejtett szavak, amit nemegyszer hallani, leggyakrabban természetesen a 'fokk ya - fuck you', de van szmojl - smile, szun - sun, forszt - first, hárja - how are you, gud luk - good luck, lóv - love; és az all time kedvenc szófordulat a "já nó vátámín - you know what I mean"

a szt patrik nap pedig csak eccerűen "paddy s day", és szerencsére munkaszünet :)

az írt tényleg inkább Irishnak mondják, viszont a hülye majomfocijuknak a neve GAA amiből a G az Gaelic (athletic association), ezen felül valóban vannak olyan területek főleg az atlanti part mentén ahol nem az angol a hivatalos nyelv, értsd még a posta is írül van kiirva, akárcsak az összes útjelző tábla, aminek hála majdnem igen jól eltévedtünk egyszer. ezeknek a területeknek a neve Gaeltacht, lásd en.wikipedia.org/wiki/Gaeltacht ahogy látszik "Galway környéke" az inkább co. Galway, és pl Dingle amit Kata említett az délen van, Kerryben

de az ír nyelv ismerete tényleg erősen az orosztanítás magyarországi sikereihez konvergál, egyszer egy oktatási szaki panaszkodott a tévében hogy hiába érettségiznek le írből, a diákok legnagyobb része képtelen lenne egy kiló kenyeret kérni írül a boltban; jah igen, van egy ír nyelven sugárzó adó, ami nem Shannon vagy Liffey tv, hanem TG4 en.wikipedia.org/wiki/TG4

egyébként a Guinnessnél sokkal gyobb a Smithwicks, aki eljut írbe próbálja ki :)

nathanp · http://loscatrachos.blog.hu 2009.03.17. 14:02:28

Tibikém, tanultam, köszönöm. (Valahogy ez az ír vonal kimaradt, hol van az a mediterrán könnyedség és temperamentum Olaszországban és az Örök Rómában megtestesülő életérzésétől? :D )

Egyik legjobb, csak így tovább, spagettizabálókat meg békén hagyni :)

DrJohnson 2009.03.17. 15:47:00

@Amarokian: Most te azt akarod velünk itt elhitetni, hogy értesz angolul?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.17. 15:51:43

@Amarokian: Közép-Angliában egyszer két kollégiumi lakótársamtól kérdeztem meg, hogy ez a hindi ez tényleg ennyire hasonlít az angolhoz? Megsértődtek, ugyanis már tíz perce rám való tekintettel angolul beszéltek, merő udvariasságból...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.03.17. 15:54:14

ja, és a sok nagy ír rajongó nem szokta ismerni a Dublinerst. Amikor ma először ránéztem erre a posztra, ebéd előtt voltam. Nótára is fakadtam, hogyaszongya: a hungry feelinn' came on me ...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.17. 16:03:36

a cork city beragadt most a bajnokság kezdetén, pedig nekik szurkolok...
:--(
van valakinek tippje, hogy a st. pat's vagy a bohemians dublin lesz-e a bajnok...?
go, bos, gooo...

kétbalkezes mosómedve 2009.03.17. 17:11:08

Az ír-magyar párhuzam az írek ötlete volt :)

(1) "HUngary of the West", ez vmelyik Yeats-versben fordul elő, lusta vagyok kikeresni
(2) A Sinn Fein alapítója az 1900-as évek elején Resurrection of Hungary címmel a magyar példát ajánlgatta honfitársainak.

BTW ha a Wolfe Tones (úgy látszik, szerző elsiklott az együttes nevének jelentése felett, ugyanis Theobald Wolfe Tone-ra utal) radikális, akkor az Irish Brigade micsoda? :P

Kata78 2009.03.17. 17:44:29

ketbalkezes mosomedve,

ok annyival jartak jobban, hogy a leigazoik nyelve kettovel praktikusabb, mint amit mi magyarok nyertunk :(

lárvalányhaj 2009.03.17. 19:37:49

@kétbalkezes mosómedve:

az írek nem voltak egy sikerorientált nemzet, ha a magyarokat tekintették példaképnek, loál

@Kata78:

a magyarok is feltehették volna az Osztrák-Magyar Monarchiával szemben a "mit adtak nekünk a rómaiak?" örök kérdését...

Amarokian 2009.03.18. 09:37:35

@DrJohnson: Néhány sör és whisky jelentősen javítja az angol nyelvtudást :)))

LyukasBogrács 2009.03.18. 17:40:58

America-rajongo poszt volt mar? Ha nem, lesz?
Australia? Canada? New-Zeland? Hispan? (mint Csoki, az Uvegtigrisben).

scarlet ruby blue 2009.03.18. 21:39:43

@LyukasBogrács: Akkor legyen már Amerika-gyűlölő is. (Azok ott mind annyira hülyék, hogy a saját nevüket se tudják leírni és azt hiszik, hogy Európa egy ország, stb.)

feltételes reflex 2009.03.19. 02:50:37

hehehe

"Ki kíváncsi azokra az angolokra, írekre, akik az olcsó sör és bukszák reményében Budapestre repülnek ...?"

én csak a '90-es évekre merek hivatkozni, mert kb. 2000 óta nem tettem be a lábam a Beckett'sbe, akkor is csak azért, mert nagyon muszáj volt: előszöris a bölcsész kékharisnyák, aztán az orvos-és jogászhallgató lányok, ill. leendő marketingesek, HR-esek és "kommunikációsok".
Ma már nem is merek tippelni, ki mindenki kíváncsi még rájuk...bár lehet, egykutya lenne.

feltételes reflex 2009.03.19. 02:52:53

Michael Flatleytől meg hányok. Magyar megfelelője az Experidance.

feltételes reflex 2009.03.19. 02:54:18

oppardon, ExperiDance.

tényleg, lesz poszt a művészetnek ezen szeletéről is?:)

Kalep 2009.03.19. 08:46:55

Tibi, a Brian életére hivatkozni nem modoros?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.19. 11:34:19

@appeltaart: bevallom, sokat tépelődtem, hogy megemlítsem-e vagy sem.

Arra jutottam, hogy bár modoros dolog filmekből összeollózni a bölcsességeinket, mégsincs nálam tiltólistán, és ez tényleg kellett ide szerintem :-)

Középső Nevem Déndzser 2009.03.19. 12:17:51

Ezek szerint te úgy gondolod, hogy az őslakos szlovák népet a betolakodó magyarok leigázták és elnyomták őket évszázadokig? Érdekes, számomra teljesen újszerű és meglepő megközelítés.

Edigej 2009.03.19. 15:43:50

Fél évet éltem Dublinban, kicsit még gaelül is tudok, szóval abszolút magamra vehetném a postot, de nem teszem. Hogy miért? Kedvelem az íreket, de az országukat már kevésbé. A Guinnesst is utálom, de azért vannak még ott ezenkívül jó sörök. Érdekes, hogy maguk az írek viszont azért néztek modorosnak, mert mindenhol viszkiztem ahol lehetett, ők meg 30 alatt nem isznak viszkit csak cidert meg sört. Írországban halmozottan modoros az időjárásról panaszkodni, a Carrol's ajándékboltban kapható pólók fele az ivásról, a másik fele a szörnyű időjárásról szól, de sajnos, ahogy a sztereotípiák többsége, ez is igaz. Olyan, mintha Írország és az Egyesült Királyság ugyanaz a viktoriánus stílusban épült ház lenne, csak Írország ócska lengyel lapraszerelt bútorokkal, Nagy-Britannia meg drága olasz bőrbútorokkal lenne berendezve. Dublin egy koszfészek, az ország többi része azért megér egy misét, de az igazat megvallva nem tettem magamévá az ír életérzést teljesen, főleg a gusztustalan akcentussal beszélt nyelv miatt. De az írekről egy rossz szót nem tudok mondani, barátságosak, közvetlenek és segítőkészek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.19. 15:49:36

@Középső Nevem Déndzser: én nem, de az írek meg a szlovákok nemzettudata elég sokmindenben hasonlít.

Elég csak az angol nyelvű wikipédián nézegetni, hogy milyen szócikkek születtek.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.19. 16:57:59

szó van itt má' mindenről, de továbbra sincs egyetlen egy tipp se a Zír football bajnokság kimenetelére... :((
legalább poénból idebökte volna vki, hogy a derry city lesz a király..., vagy a drogheda united...
jól van, ezt megjegyeztem...
nagyokosok... :))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.03.19. 17:13:32

@ufó - hoppmester a Fuckingham Palotában: we hate Bohers, orange bastards, and we'll fight them - anywhere! :-)

hmikey 2009.03.19. 17:15:34

@feltételes reflex: Azért ezt nem mondanám, az Experidance elég sokféle tud lenni, nem úgy, mint májkel flepli.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.19. 17:53:01

@Modor Tibi: shamrock rovers...?
köszi, megfigyelés alá helyezem őket...
:--)

Romanista 2009.03.19. 22:32:56

jó poszt, nyilván nem közvetlenül de kapcsolom az aktuális kedvencem; www.youtube.com/watch?v=bQCgojiiq-Q

balage_81 (törölt) 2009.04.04. 16:55:11

ahogy én látom, nem várnak sokat az élettől, házasság, gyerek, család, a munka meg majd csak lesz valamilyen. ezt bírom bennük, bár tény hogy a múltkor egyik kollégám azt mondta hogy 8 ország van az afrikai kontinensen, a másik meg magyarlandot valahol oroszország táján kezdte el keresni.:)

balage_81 (törölt) 2009.04.04. 16:55:41

mielőtt le leszek baszva: tudom, a magyarok se műveltebbek

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.04.04. 17:02:37

@balage_81: szerintem meg általánosságban igen.

Nagy kár, hogy ettől még nem megyünk többre.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.17. 13:19:56

én csak a bank holiday-eket irigylem tőlük, mint köztörvényes munkakerülő ;)
süti beállítások módosítása