Az én "Demszky-Budapest"-em

2019/10/13. - írta: Modor Tibi

„Itt van a város, vagyunk lakói, maradunk itt, neve is van: Demszkygrád”

Mert amióta a liberális és az SZDSZ-es szitokszóvá vált, egyfajta megcáfolhatatlan alaptételként kezeljük azt, hogy Gyurcsány rossz, Demszky rossz. Persze, hogy maffia a Fidesz meg lopnak, de legalább jut nekünk is! Persze, hogy cinikus bűnözők, de legalább van új térköves szökőkút, és a csöveseket is bedobozolják valahova! Meg hát utálom őket, de hát nincs jobb! Ismerős szövegek, ugye? 

Hát szerintem van jobb, és volt jobb. És lehet jobb, és lehet más!

Rossz? Persze, ki ne lenne rossz - már a Manhattan együttes is jó rég megénekelte, nem beszélve Michael Jacksonról (RIP poraira, megismételhetetlenül nagy művész volt). Biztos, hogy annyira ROSSZ volt?

Hát akkor hadd meséljek én nektek arról a "rémuralom"-ról, ami az én fiatalkoromat, ami fiatalságukat szőtte át 1990-től 2010-ig. Mert bizony mi ebben éltük mindennapjainkat. Erre jártunk iskolába, erre surrogtak a 199 Ft-os Diáklányok lapjai, ez ellen puffogtunk. Illetve hát leszartuk. Pénzre vágytunk és nőkre, ez akkor még így volt.

És boldogok voltunk, azt hiszem.

Te egy kitüntetett Gergényit látsz, én pedig egy városvezetőt látok, aki tud angolul. Aki magas, és jó kiállású. És méltósággal tűri a tojászáport. Aki elhozta nekünk a Rolling Stonest, és amikor még nem volt elképzelhetetlen, hogy egy élcsapat ellen, tétmeccsen is tudjunk itthon győzni... az a legendás svéd meccs!

Te Demszky-karókról beszélsz, én a Lágymányosi hidat látom az Andrássy út új kandelábereivel.

Te Budapest elvesztegetett évtizedeiről, a lemondott világkiállításról és Prágáról hadoválsz, amíg én az adófizetők megmentését látom, és hogy 2010 óta se kerültünk hozzájuk közelebb szemernyivel sem, sőt. És látom az 1990 utáni első bátor külföldieket, akik az akkor még csak álmosan ébredező új Magyarországra mertek jönni. És angolt tanítottak, és igen, hitre térítettek akár, és Amwayt adtak el neked. De hoztak magukkal valamit, amit úgy hívnak: kultúra és remény.

1990, 1992, 1994... talán igaz se volt. Amikor ezek az évszámok felsejlenek, valahogy mindig ilyen fekete-fehérbe hajló, ködös, széntüzelés-illatú telek ugranak be, a Műjég és a mérhetetlen szegénység (amibe a horthysta-úri kormány belelökte az országot). Mindenre volt időnk. Akkor még 2 körül végeztünk az iskolában, és mentünk a városba ökörködni, csatangolni, BKV-zni - később plázázni. Kutyaszaros utcák, de mind a miénk! Aládúcolt házak, de göndör, nazális hangon visszhangzik a dohos gangon, hogy Miénk itt a tér, és nem a tiétek. Mert visszavesszük.

A metrózások! Lecsavart kapaszkodók, kézzel széthúzott ajtók menetközben, sarokkal blokkolt és leállított mozgólépcsők a Deákon, dumálgatás a csövesekkel, örök hajsza az ellenőrökkel, röhögés az öregmammerokon, hogy megint betolakodott eléd, és ő fog leülni oda, nem te, szegény, megfáradt diák, aki egész nap szoptál az iskolában. És ki fogja megtermelni a nyugdíját, ha nem te?

London Store, Martens shop, vágyakozva bámult Definitely Maybe-plakát átszálláskor: de hát ki tudna megengedni magának egy 3-4000 Ft-os cédét vagy egy 32 ezres pár cipőt? Szálkoptatott Devergó-farmer, Replay-pulcsi, neonszínek, szolárium, karika a fülbe, irregular Levi's, kilós ruha, kamionos ruha és parfüm (vom LKW gefallen), kínai piac titokban, és Kodaj Bence, a nemzeti hős.

Demszky volt a polgármester? Hát kit érdekelt, volt, aztán nem törődtünk vele. Miénk volt a város, mert éltük. Matricázás, taggelés, fújás. Ki ne firkált vagy fújt volna házfalra a 90-es években? Ott üldögéltünk a játszón, és dohányoztunk meg köpködtünk estig. Jó buli volt, legalábbis akkor jónak tűnt. Gyújtogattunk, kocsik közé szartunk oda, petárdáztunk, üvegeket törögettünk, ill. ezeket kombináltuk. Ki ne tette volna. És kellett, mert mennyire nyugodt, kiegyensúlyozott, rendpárti fölnőttek lettünk. Mi még tudtuk ezt normálisan kezelni, de ez túl nagy felelősség ahhoz, hogy a maiaknak szabadjon.

Mert fiatalok voltunk és szerelmesek. Meg néha nem voltunk szerelmesek, de nőztünk, mert minden protonunkat és ionunkat átjárta az iszonytató, mindent elborító kanosság. Mert bizony olyan is volt. Ujjazgatások félreeső zugokban, bowling-fogás, hajnali lassúzások a Rádayban, görcsös fújatás a kocsma vécéjében 10 sör után (mintha lidokainnal fújták volna be), amikor már gondolsz mindenre, meg te ráncibálod, csak legyen már vége, de utólag mekkora poén lesz elmesélni, nem? És hány jó dugást hagytál ki azért, mert a haverjaid kiröhögték a nőt, aztán valójában nem is volt olyan ronda? Vagy igen, de nagyon jólesett volna, meg tuti jó perverz és hálás lett volna? Na, ugye. De ez az élet rendje. Az igazi Zöld Pardon, a High Life, Globe, Hully Gully, Küklopsz, Speed, Hajógyári, Noiret, B. City, Zóna presszó, Retró presszó, Arany Korsó, Rózsadomb presszó, Bambi, Schlosser, Rotburger, Pingvin, Libella, Berliner, Holdudvar az Astoriánál, Rio, Gödör, Közgáz pince, Macskafogó, Süss fel nap, Sziget. Mert akkor még voltak rendes kocsmák cigivel és gyümölcsgéppel, akár hajnalig, és nem csak 1000 forintos sörökkel pózoló hipszterek meg bisztrók, meg paypass. Utcán ittunk, erdőben ittunk, Dunaparton ittunk. Ott vettél cigit, ahol nem szégyelltél, és addig ittál, amíg jólesett (meg utána is). És látom a szemöldöktetkós, frufrus lányokat, a Marcellina-radiátorfrizurát, a Buffalót, a veszkót, a bombert, az Invicta-táskát és a macskanadrágra felvett homokszínű túrabakancsot a rátűrt vastag zoknival.

Én imádtam a mi kis szeméttelepünket. A Moszkva teret, ahol az egész éjszakás János-hegyi sütögetés után füstszagúan fel se tűntünk a sok román között már a világosban, és senkit nem zavart, ha lebasztuk a cigicsikket a földre, és még utána is köptünk. Persze néha kötelességből igazoltattak, de valójában leszarták.

Hát ez volt a mi Budapestünk.

Ami kicsit koszosabb és büdösebb volt, de a miénk.

És szabadabb.

És boldogabb.

És fiatalabbak voltunk.

És ma ezért szavazok le Karátson Gáborra, mert valamit talán visszahoz ebből a boldog időszakból.

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stim 2019.10.13. 18:18:15

Lehet, hogy vannak emberek akiknek ez volt a Demszky korszak, nem kétlem. Akkor nézzük a másik oldalát.

A belga írt pár számot akkoriban amire jó visszamelékezni mert visszahozza azokat a hangulatokat. 100-ért a paprika, az édeees. Gyere a Keletibe haver! Ment a seftelés az aluljáróban.

Aztán Budapest szasz, Budapest baszódj meg, Miskolc a király. 9 kilós dülledt szemű pincsi szarik padkán...

Autófelnyomások, kutyaszaros utcák és rossz közbiztonság. A belügyminiszter Kuncz azt dörmögte a bajusza alatt, hogy "márpedig a megélhetési bűnözéssel együtt kell élni" Márpedig NEM! 20 évig ígérgették a 4es metrót aminek nekiálltak a a végén és a többszázmilliárdos lopást a szándékosan túlárazott szerződések újratárgyalásával Tarlós tudta működőképes mederbe terelni a projektet.

Az OLAF, amire előszeretettel hivatkoznak Tiborc ügy kapcsán szinte minden szerződésben talált korrupcióra utaló nyomokat, túlárazást, bizonyítékot. Nagyságrendileg is kimagasló korrupció volt. És akkor felteszik az indexen a költői kérdést, hogy nem zavar 2 milliárd korrupció? És 272 milliárd nem zavar?

A VIII. kerület akkor volt gettó most pedig fejlődik. Ment a sírás-rívás, hogy jajj, csak térfigyelőkamerák ne legyenek! Miért ne? Aki nem lop, nem rabol, nem nyom fel kocsit, nem kurvázik annak nem gond megmutatni az arcát köztéren. Jobb is lett a közbiztonság. A 90-es években jártam a Határ út felé majd 10-15 évvel késöbb és az aszfalt kopik, repedezik, a sarkok lekerekednek és az entrópia nő. Ez volt a Demszky korszak. Az adófizető állampolgárok helyett mindenki más támogatása és a közérzet romlása.

Megvolt ennek a bája is valóban. Ide sorolom a Jazz+azt, közelebb voltunk még a rendszerváltáshoz és ártatlanabb volt a közbeszéd. Még az őszödi beszéd és a durvuló közbeszéd előtt voltunk. De lejtmenet volt csak nem tűnt fel. Mint a Kádár korszak amikor 73-tól folyamatosan vettek fel hitelt az alkalmatlanságuk leplezésére. A 4-es metró ígéretével 3x nyert a Demszky de csak egy 4-es metró nevű kiskocsmára futotta neki 12 évig a Dohány utcában. Amikor meg nekiállt abban nem volt köszönet.

Kevésbé voltak összecsapások a médiában mert leuralta a médiát a baloldal. Ment a kioktatás a nemlétező, feltételezett erkölcsi fölényre hivatkozva, gőgösen, pökhendien, beképzelten. A magyarok számára fontos értékek mocskolása, lábbal tiprása. Ez volt az index. Is. Mocskoltak mindent ami másnak értékes és szívének kedves volt.

Közben persze valóban fiatalabbak voltunk, ártatlanabbak és valóban csajozással és tanulással töltöttük az időt nem politikával. Akkoriben nem érdekelt a politika. Aztán kiderült az őszödi beszédnél, a kardlapozós lovasrendőr rohamnál, hogy elkúrták nagyon. Majdnem csődbe ment az ország, 82%-ig vitték fel az államadósságot. A nép váltani akart és váltott is. Minden változás, átmeneti időszak konfliktusokkal jár. Sőt, alapvetően a demokrácia zajosabb üzemmód mint amikor a média egy kézben van, ugye. Mert akkor több vélemény hallatszik.

Aztán jött a Fidesz és váltás volt a főpolgármesteri székben is. Azóta 850ezer emberrel több dolgozik, pörög a gazdaság, nem úgy mint Kóka és Demszky idejében amikor mindent egybevetve volt 1%-os gazdasági növekedés. Ugrott a pannon puma. Most meg van 5% és nem eltartanak segéllyel 850ezer embert hanem ők is dolgoznak és adót fizetnek. A főpolgi nem lop viszont ért ahhoz amit csinál ezért nem veszteséges a BKV, megindultak a fejlesztések, felújítások és megindult Budapest is felfelé a nemzetközi ranglistán. Kiszorultak a hatalomból a korrupt gazemberek akik trükkök százaival tudtak csak nyerni. Vége van, új szelek járnak. Lehet más a politika.

Burgermeister 2019.10.13. 18:25:33

Főpolgi nem lop.......nem hááát, ébresztő!!!

stim 2019.10.13. 18:36:18

@Burgermeister: ahogy írtam nem lenyúlta a pénzt a 4-es metrónál hanem újratárgyalta a szerződéseket és közel 61milliárdot visszaszerzett. Ébresztő.

De összeségében a mostani Budapesthez képest a Demszky Budapestjére egy szó illik a legjobban. Balkán.

Csaba121 2019.10.13. 20:08:23

Ja, Taplós nem lop????

Ugye az illegálisan a Római-parti ártérre épített villákat, ahelyett, hogy lebontatta volna, KÖZPÉNZBŐL gátat akar építeni nekik, na azért mennyit kapott a villalakóktól??????

Megakadályozta a Liget lerombolását és beépítését??????? Ő csak egy orbánfaszszopó

stb. stb...

stim 2019.10.14. 08:46:11

MOST, a választások után készítsünk egy pillanatfelvételt Budapest állapotáról és leltárt a pénzügyi helyzetéről. Aztán 5 év múlva nézzük vissza, hogy legyen mire emlékezni. Nepersze aki az árvízvédelemben már most is korrupciót vél felfedezni az nyilván erre fog visszaemlékezni mert neki erre futja.

Én nem vagyok kampányszakember de szavazó igen. Azt láttam, hogy Tarlós többször szeretett volna előjönni azzal, hogy kérem szépen, hadd mondjam már el, hogy mit dolgoztam az elmúlt 9 évben de nyomták a negatív híreket ahelyett, hogy tudatosították volna az emberekben akár csinos kis drónfelvételekkel, hogy milyen lett a város. Hogy mennyi meló volt vele és mennyit változott. Az emberek jelentős része szerintem egyszerűen még most sincs képben, hogy Tarlós István mit tett ezért a városért. Különben rá szavaztak volna.

Az emberekről a korábbi munkájuk alapján lehet feltételezni, hogy mire képesek a jövőben. Ez Tarlósnak már rutinból ment volna. Karácsony Gergelyben nem érzem ezt a fajta képességet ami kellene ahhoz, hogy egy fővárost irányítson. Remélem idővel beletanul MERT NINCS MÁSIK 5 ÉVÜNK. Se ellenzékieknek se kormánypártiaknak. Egy Budapest van amihez felelősséggel kell hozzáállni. Kívánok neki erőt és kitartást, hajlíthatatlan szilárdságot, talpig becsületességet és vegye magát körül tisztességes emberekkel. Hogy ha majd 5 év múlva visszanézzük a mostani pillanatképet akkor azt láthassuk, hogy Budapestnek Karácsony Gergely javára vált. Ez egy olyan feladat amit lehet úgy is csinálni, hogy visszacsúszunk oda mint Demszky idejében amikor az entrópia nőtt vagy fejlődhet, csinosodhat, szépülhet, élhetőbbé válhat Budapest. Nem egy csettintésre de mindnennapos kemény munkával.

Sok a politikailag tájékozatlan, könnyen megvezethető ember. Megtisztelték a bizalmukkal az új főpolgármestert amit minden nap kitartó munkával újra és újra ki kell érdemelni. Sok sikert kívánok ennek a csodaszép Budapestnek a felvirágoztatásához. Kemény munka lesz. Nem a médiának kell bizonyítani, Tarlós sem a médiának dolgozott. Csak tette amit kellett és jobb lett a város. A budapestiekért kell dolgozni. Aztán 5 év múlva megnézzük. Nem akarok rosszat gondolni. Meglátjuk. Mert meg meg fogjuk látni.

stim 2019.10.14. 08:55:09

Az meberek döntő többsége vizuális de az olvasással, szövegértéssel gondjaik vannak. Egy infografikát kellett volna csinálni Tarlós munkájáról, hogy azok is megértsék akiknek a szövegértéssel is gondjaik vannak. Izomból sárdobálás helyett a teljesítményt kellett volna reklámozni. Az elvégzett munkát. A legtöbb kormánypárti oldalon lejött egy rövid, ömlesztett lista a 170 sikeres projektről amiben volt egy ilyen tétel. 50 köztér megújult. Bővebben?

RTB 2019.10.14. 11:08:47

@stim:

OFF:
neked is csak azt tudom mondani, hogy a kevesebb NER néha több. Az önjáró TArlósnak komoly idegrángást okozott a kampányban, hogy nem csinálhatja azt amit akar, hanem a fidesz kampánystáb és a NER média rángatja ide-oda, de leginkább sehova. Alkalmatlanozták Karácsonyt, nem engedték a vitát. Ide vezetett.

***
Egyébként meg nem azt mondták, hanem hogy menjetek a picsába.
Senkit nem érdekel, hogy a megyei közgyűlések mindegyikében Fideszes a többség. Ezt a választást a Fidesz elvesztette.

ON:
Modor Tibi gyűjtheti az anyagot az én karácsonyi Budapestem című megaposztjához, ingyen lakhatást kapó migráns hajléktalanokkal, romkocsmákkal, közösségi irodákkal, elektromos rollerekkel, belvárosi mérsékelt övi esőerdőkkel, és nagyon modern, európai progresszív városvezetéssel.

RTB 2019.10.14. 11:20:10

@stim:
galambszaros lángos
édes-savanyú patkány
dülledt szemű 9 kilós
pincsi szarik padkán

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2019.10.22. 14:11:13

"Aládúcolt házak, de göndör, nazális hangon visszhangzik a dohos gangon, hogy Miénk itt a tér, és nem a tiétek."

Ez a mondat önmagában remekmű. :)

Örömhernyó 2019.10.28. 01:46:43

@stim: Nem lett 850 ezerrel több dolgozó, hanem rengetegen kiestek mindenféle rendszerből, sehol nem regisztrálják őket. Statisztikákkal trükközés. A bűnözés csökkent, de ebben az is benne van, hogy folyamatosan átírják a jogszabályokat, ami 20 éve bűncselekmény volt, az ma értékhatárok tologatása miatt csak szabálysértés.
A magyar gazdaság helyzetét alapvetően az határozza meg, hogy Németországban hogy megy éppen az autóiparnak illetve milyen a világban a gazdasági helyzet. Ha jön egy újabb válság, akkor tökmindegy mit csinál a kormány, le fog gatyásodni mindenki.
Magyarországon semmi se épült már régen EU-s pénzek nélkül. Ha az EU támogatásoknál előírt közbeszerzési szabályok nem lennének, akkor mindent ellopnának. Pártfüggetlenül. Így is sikerül persze mindent túlárazni, de a fideszes fiúk sokkal rendszerszintűbben lopnak. Demszky idején nem volt NER, hanem minden kerületben minden hivatalnok, polgármester a saját szakállára dolgozott.
Demszky alatt egy foshalom volt a főváros, de én akkor csajoztam, voltam fiatal, szopattam újpalotai panelban egy csajt.

Mocskos volt a város, de így visszatekintve volt hangulata. Ma meg tényleg mindenütt kézműves sörözők, hipszter helyek, éttermek, amik elsősorban a koreai, kínai, ausztrál turistákra utaznak.
Budapest európaibb lett, eladhatóbb, főleg annak, aki egy kilúgozott helyen akar turistáskodni.

A közterek megújulása szép és jó, de azt is látni kell, hogy ez a legegyszerűbb dolog. Térkövezzünk le mindent! Túlárazva, haverokkal szerződve, mert az EU-s pénzeknek a seggére kell verni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2019.10.28. 08:10:39

@Örömhernyó: jó volt, jobb volt.

És most megint jobb lesz. Bízom Gáborban.

Örömhernyó 2019.10.29. 09:47:21

@Modor Tibi: Nem bánnám, ha Budapest kicsit mocskosabb lenne, ha én is fiatalodnék 20 évet, tudnám élvezni. Régen tényleg minden jobb volt!

csorsza 2019.11.09. 20:25:25

Majd Feritek segít Gáborotoknak, mit és hol kell aláírnia. Minden nap karácsony lesz Feriteknek. Ezt a kis gyikot Zuglóban is a farkára húzta a maszop, és már itt is vazelinozzák az ánuszát erősen.
2006 reloaded a Városházán.
Idióták, nesztek.

Freegyes 2020.06.17. 11:47:18

Te nem vagy normális....

Freegyes 2020.06.17. 11:51:02

@stim: Annyira jó korrekt hozzászólás olvasni. Köszönöm!

Flowey 2022.04.26. 11:01:15

Ez a cikk... Mint amikor Ödön bácsi a földszintegyből (volt munkásőr) visszasírja a Kádár, rosszabb esetben a Rákosi-érát (volt házmestet!), mert akkor ő fontos személy volt és de szép volt a háromhatvanas kenyér meg a túróscsusza a Kőbányaival, ami akkor még "occsó vót".
süti beállítások módosítása