Az Uberen és az AirBnB-n túl

2015/08/01. - írta: Modor Tibi

Kishazánkban is mintaszerűen égrakétáznak az alulról induló, közösségi alapon működő szolgáltatások: ki gondolta volna akár csak 4-5 éve is, hogy 2015-re leáldozóban lesz a budapesti kerékpárkultusz, mert mindenki Uberrel és Wundercarral fog csak közlekedni egyik bulihelyszínről a másikra? Hogy komoly válságba kerülnek a kempingek, panziók, az Agoda vagy a Booking.com, mert mindenki az AirBnB-n talál magának szálláskát a fővárosban? Boltban mikor jártál utoljára? Na ugye. Hiszen ott az eBay, a vatera, az olx, a teszvesz, jófogás - töredékáron, elképesztő minőségű szolgáltatással. Nem kell elcsattognod a boltba, mindent HÁZHOZ hoznak, hiszen úgyis mindig otthon vagy...

Pedig nem más ez, mint visszatérés a természeteshez: kiiktatjuk a közvetítő médiumokat, a tudatlanság hiénavámszedőit: egyszerűen - az internetnek hála - egymásra talál kereslet és kínálat. A kóklereket a közösség úgyis kiveti magából a szigorú értékeléseknek köszönhetően; és nem marad más, mint boldog felhasználó és nem kevésbé boldog áruba bocsájtó.

És nincs megállás: jön a Yummber! Hallottatok már róla? Jobb ez, mint a lakásétterem! Mennyiben más? Ugyanaz, de mégis más. Ha úgy érzed, kulináris kreációidat szeretnéd közkinccsé és némi pénzzé is tenni, úgy nincs más dolgod, mint jelentkezni séfnek, meghirdetni a jobbnál jobb, ínycsiklandozó kotyvasztásaidat, és várni a vendégeket. Mert azért mindannyian erre vágyunk: a személytelen ételgyárak, bunkó pincérek és egyenfogások után IGAZI otthonokba, IGAZI emberekhez járni, valódi társaságért. Hiszen mindannyian sokkal jobban szeretünk vendégségbe, igazi vendéglátókhoz járni, mint idegenek közé valami tucatasztalhoz...

A webhármas evolúció végtelen, mai ésszel felmérhetetlen. Évezredes, már most is recsegő-ropogó korlátokat próbálgat, döntöget a peer-to-peer-mozgalom; egy teljesen új világrend van kialakulóban. A félfeudális állami gépezetek még elkeseredetten próbálják vívni utóvéd-szélmalomharcukat a természet elsöprő, elemi erői ellen, de már nincs sok nekik hátra.

Hiszen mi szólna amellett, hogy tömegesen kialakuljon:

Párcserés applikáció: ha éppen a párodhoz nincs kedved, miért is ne adhatnád ki egy estére-napra? Meghirdeted a szolgáltatáscsomagot, lehet értékelni, stb. Mindenki jól jár: rendesen lerendezik az asszonyt, te mehetsz kocsmába, és még kis pénzhez is jutsz. De ugyanígy te is néha nézel magadnak valaki/valami mást, és aztán ha tetszett, ajánlod ismerőseidnek is. Ilyen még úgyse volt.

Mi tart minket vissza attól, hogy a jövőben az iskolákat, az avítt, szolgákat, gondolkodni képtelen egyedeket nevelő oktatási rendszert is felszámoljuk? Közösségi lakásiskolák! Te is lehetsz oktató, tanár akármikor. Felesleges fizika, kémia meg irodalom helyett taníthatsz végre olyan dolgokat, amiktől tényleg több leszel: kabbalát, asztrológiát, taoizmust, blogolást, kutyatartást, szanszkritot, igazi történelmet, reikit, zeneterápiát, tantrikus szerelmet. Az oktatás a kölcsönös bizalmon és értékeléseken alapul, tehát nem nyúlhatsz mellé semmiképp sem. Hiszen tudjátok: aki tudja, csinálja - aki nem tudja, tanítja.

De ugyanígy: lehetnénk közösségi, önkéntes alapon működő könyvelők, adótanácsadók, orvosok, könyvvizsgálók, ügyvédek, közjegyzők... nem vesszük észre, hogy minden hasonló szakma csak a lehúzáson alapul, mindet csak a könyvelő- orvos- és jogászmaffia működteti? Egy államilag cinkosan összekacsintva jóváhagyott, szentesített pénzbeszedőgépezet csak azért, hogy lepecsételjen néhány papírt, összeadjon néhány számot, kihúzzon 1-2 fogat? Láttad már, hogy egy közjegyző miért kér el 50 ezer forintot? Ehhez jogi egyetem? Ki ne tudná utánacsinálni? A könyvelők-könyvvizsgálók is: csak egymás alá írod a számokat, majd összeadod. Még a négy alapműveletet sem ismerik, és ezek szednek be milliókat egy éves könyvvizsgálatért? Szerintetek ők értenek hozzá, vagy inkább én, aki VÁLLALKOZÓKÉNT igazi CÉGET működtetek, és minden rezdülését ismerem? Miért ne lehetnék jobb könyvelő, mint az, akinek ott van a plecsni a mellén?

Közösségi műtétek: hónapokat, éveket várunk néha egy-egy beavatkozásra: miért ne tudná elvégezni azt a vakbélműtétet egy lelkes civil a saját lakásában? Hiszen ha elég jó értékelést kapott, akkor minden bizonnyal érti is a dolgát, ellentétben a hazánkat ellepő, vastag borítékért ácsingózó intézményesített gyilkosokkal, hentesekkel (de ugyanakkor hazánk színe-virága: kiváló orvosok távoznak külföldre, illetve kiválóan képzettek is jönnek is be, de ez egy másik történet).

Közösségi bankok: láttátok, hogy milyen kamatokat adnak a bankok, és milyen kezelési költségeket számolnak fel még a levegővételért is azért, hogy a pénzedet használják? Az neked pénzbefektetés, hogy kevesebbet kapsz vissza, mint amennyiért lekötötted? Miért ne választhatnánk mi ki közösségen belül, hogy kinek adjuk oda a pénzünket, ki fektethesse be, kitől kérjünk kölcsön? Kiiktatjuk a pénzéhes bankárkasztot, nem akarunk milliárdos cégesautó-flottát és BS-beli karácsonyi bulikat finanszírozni sztárzenekarokkal...

Közösségi disznóvágás, pálinkafőzés, fényképészkedés, ingatlanügynökösködés, strandolás, repülés...

Igen.

Ez a jövő.

Leáldozott az állam és a maffiahálózatok által kitartott szakbarbároknak: rendőröknek, mozdonyvezetőknek, BKV-soknak, tanároknak, biztonsági őröknek, bankoknak, szakácsoknak, taxisoknak, pilótáknak... érzik a vesztüket.

Itt a webhárom, immáron végérvényesen, visszafordíthatatlanul.

És ez így van jól.

29 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.08.01. 10:57:30

ezt a posztot már ebben a rendszerben írta Tibiék helyett egy bangladesi bevándorló?

torqmatic 2015.08.01. 15:10:54

Szegény Tibinek szerintem az fáj a legjobban, hogy a jelek szerint sokan még mindig nem értik a posztjai mondanivalóját :(

Trónkövetelő 2015.08.01. 17:15:23

Közjegyzőknél tényleg fölösleges a jogi egyetem. Egy hatéves gyereket be lehetne tanítani egy hiteles cégkivonat vagy egy aláírási címpéldány elkészítésére, ez nem vicc.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.01. 17:15:29

Az internet gyakorlatilag felrobbant mindent körülöttünk és változtat át egy észbontó csavarral.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.01. 17:15:32

@Cave Nick:
Tibeti hangtál kezelés vagy egy jó kis Hellinger csoport-terápia?

Sikamlós Jim DiGriz 2015.08.03. 13:54:17

@vészmadár (pica pica): jó gondolat, közösségi újságírás! Bárki írhasson cikkeket, és jelentethesse meg őket. Nevezhetnénk őket internetes naplónak.

... ez a név hosszú, valami rövid, megkapó kellene. Mondjuk pló. Apám, ez nagyon ígéretes! Erre tuti rákapnának az emberek.

Magyarnaba 2015.08.03. 13:54:24

@Trónkövetelő: Jaja, háziorvosnak pedig egy négyéves is elég lenne, hiszen ő is bele tud nézni a torkodba és ki tudja mondani, hogy aszongya: "Kicsit piros". Ez se vicc :)

kőleves 2015.08.03. 16:40:50

@Sikamlós Jim DiGriz: Nehogy azt gondolod, hogy nincs már ilyen: hu.blastingnews.com/

A színvonalat meg hagyjuk is, az már rég nem számít.

Sikamlós Jim DiGriz 2015.08.04. 21:24:07

@kőleves: tudom, de ez csak egy ilyen fáradt meta-élcelődés lett volna a blogokról :)

Cave Nick 2015.08.05. 15:41:42

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Ez a mindennapi hős üdítővel és édességgel játszott el egy Meshuggah-számot.

2015.08.05. 15:42:02

Erre azt mondom, értem én a tréfát, de nem szeretem. Mert bizony nem látom a "szakmai" különbséget az átlag sofőr és a taxis között, ahogy az átlag panziós és az alkalmi zimmer airbnb feri között sem. És most nem kimondottan a bunkó, szabálytalanul közlekedő taxisokról beszélek, hanem feltételezem, hogy amúgy jól csinálja a dolgát.

Ezzel szemben nyilván nem lenne értelme egy 5 csillagos hotel helyett a közösségi szállásoknak, ahogy a közösségi orvoslásnak vagy közösségi mérnöki munkának sem, mert ezeket nem tudná akárki megcsinálni. Tehát ezekkel érvelni az airbnb, uber és társai ellen sarkítás. A közösségi szó amúgy nem is jó, mert ez az egész arról szó, hogy a kihasználatlan magán erőforrásokat valamilyen formában hasznosítjuk. Mondjuk az uber pont rossz példa, mert átlépi az üzleti határt a sofőr részéről is, de a wundercar vagy a távolsági telekocsi rendszerek nem.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.07. 15:35:56

@Cave Nick: A napszél megtrollkodta az időjárást nemkicsit.

Trónkövetelő 2015.08.07. 21:43:15

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Ettől az új apptól garantáltan eldobod az agyad!

monddazigazatmar 2015.08.13. 15:17:28

@nagybalfasz: Nem mi? Nos akkor rajtad sokat nem lehet segiteni.
Tudod vannak szabalyok, amiknek egy resze marhasag, de nagy altalanossagban azert van ertelmuk. Ha nem lennenek akkor 30 eves roncsokkal fuvaroznanak, meg zold hust sutnenek az ettermek.
Aki betartja a szabalyokat az a taxis, ettermes meg panzios. Ezek a szuper startupok pedig csak arra vannak alapozva, hogy a szabalyokat atbasszak.
Uber: Nem kell h a taxi sarga legyen, hogy muszakilag ellenorzott, x evnel fiatalabb, kornyezetvedelmileg eur 4, a sofor pav2.
A lakasettermekben vajon mennyire van megcsinalva a tuzvedelem meg a haccp? Az airbnb fizeti a turisztikai adot, ki van alakitva a rokkantparkolo meg a masik egymillio szabaly?
Baromi gaz ez a "ezt mindenki meg tudja csinalni" hozzaallas

Elore a kozossegi repulesert! Minek fasz szabalyok, hogy repcsiellenorzes, pilotavizsga meg csomagatvizsgalas?

2015.08.17. 13:15:01

@monddazigazatmar:
Uberezni csak 10 évnél fiatalabb autóval lehet, műszakilag meg 2 évente minden autó ellenőrízve van, tudom a tqxisoknál ez évente van, csak az nagyon nem mindegy, hogy aki mellékesként uberezik az átlag jó ha negyed annyi km-t megy, mint egy főállású taxis, tehát a vizsga előtt a taxis autóját sokkal több órája nem látták.

Airbnb csak egy új módszer a meghirdetésre, zimmer ferik mindig is voltak. Mi anno 2005-ben is neten foglaltunk egy lakótelepi lakást egy hétre Szófiában, és kifogástalan állapotú volt (a környezetre ez nem volt elmondható). A kajás téma meg nagyon nem az éttermeket helyettesíti, az az átmegyek a haverhoz vacsorázni online ismerkedős változata. A wundercar, telekocsi és társai pedig kizárólag a magán erőforrások optimális használatáról szólnak, ilyenek is voltak az internet előtt, csak éppen nem lehetett olyan széles körben meghirdetni. De egyáltalán miért jó, ha egy autó egy ember alapon közlekedik majdnem mindenki, ezzel dugókat okozva, miközben lehet, hogy 3 házzal arrébb van valaki, aki a szomszéd irodaházba jár dolgozni.

2015.08.17. 13:15:04

Hozzáteszem még, ezek a szolgáltatások, mivel minden elektronikusan rögzül, sokkal hatékonyabban ellenőrízhetőek lennének, de nyilván egyszerűbb mindent betiltani, mint ésszel szabályozni, illetve fejleszteni a hatóságok IT rendszereit.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.20. 03:41:39

És a migránsokkal mi lessz? Amíg ti itt űberrel furikáztok agysebészek százezrei tipródnak a késes kerítés árnyékában!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2015.08.21. 03:09:56

KÖSZÖNTSÜK PÁSZTOR ERZSIT SZÜLINAPJÁN!
“Ez megunhatatlan. Ahogy az emberek felém áradó szeretete is, akár Jankának, akár Erzsinek szólítanak. Az újpesti piacon, ahová hetente járok, az összes árus Jankaként szól utánam. Így szoktak meg. Tizenhárom évig forgattam a Szomszédokban, amiért örökre hálás leszek Horváth Ádámnak, a sorozat atyjának” – tette hozzá Pásztor Erzsi.

Cave Nick 2015.08.21. 22:04:45

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Bizony, Teller Ede is menekült volt!

Cave Nick 2015.08.23. 16:23:39

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: ötforintosokkal akarok dohányt venni vasárnap a teszkóban

Trónkövetelő 2015.08.23. 16:23:44

@Cave Nick:
Nekem van egy pólóm még boldogult egyetemista koromból, a 2000-es évek elejéről:
Kossuth Lajos was a refugee too!

@ndtomas 2015.08.30. 20:47:01

@Trónkövetelő: mai ismereteink szerint Kossuth vakoló lett a zusában, és erősen benne volt a keze a dél elleni háború kirobbantásában. mennyire lesz cool a pólód, ha majd aktivizálódnak a mostani invázió tagjai is, mint az ISIS katonái?

Trónkövetelő 2015.09.29. 19:06:00

@Cave Nick:
Igen, pontosan ilyenem van nekem is :)
süti beállítások módosítása