Az Anyaszomorító

2014/11/18. - írta: Modor Tibi

Ahogy a Beatles-számokat is fenntartás nélkül szeretjük LP-n, kislemezen, kazettán, CD-n, remasterelve, Love-verzióban, sztereóban, most újra monóban - ugyanúgy szeretjük az Anyaszomorító alakját: nem tudunk eleget beszélni róla. Mert akárhonnan is elemezzük, mindig találunk valami újat rajta.

Szóval voltak ilyen arcok: az ingyenélők, a pattanó hajszáleres, az alkoholistább.

De itt igazából nem is az alkoholon van a hangsúly, hanem a klasszikus anyaszomorításon: az élhetetlenségen, lustaságon, ingyenélésen, kifogásokon. A párhuzamos társadalom egyik oszlopos tagja ő.

Ma dolgozol?

Húszas-harmincas egészséges, tanult-képzett fiatalok tengenek-lengenek. Még talán van valahol függőben valami felsőoktatási intézménynél tanulói jogviszonyuk (állami képzés!), de leszarják. Vagy talán még a koleszban laknak, örök diákként. Dolgozni minek? Muteréknál elférnek, azok meg úgyis unatkoznának, elvannak. Pénzt is kapnak, a gyerek elvan a kocsmában meg az internettel. Ő már tudja kezelni azt is. Nincs munka. De ha van, akkor nem fizetnek eleget, azért nem éri meg felkelni meg bejárni. Gecik ezek a multik. Inkább valami saját bizniszen kéne dolgozni. Vagy legyen valami könyv, lemez vagy ilyesmi. Én már nem akarok többet reggelente felkelni, bejárni és hallgatni egy nálam sokkal nagyobb gyökér basztatását. Figyelj, dolgozol ma?

És mindig ez a kérdés. Általában kedden, szerdán meg minden munkanapon. Persze, hogy dolgozom, munkanap van, délután egy óra. Ja jó, csak a múltkor pont nem dolgoztál. Tényleg, ilyen is van néha. Ma este sör? Á, sajnos reggel dolgozom. Ekkora csicska nem lehetsz! Te mindig dolgozol, baszod. Ja, ez nálam ez ilyen furcsa hobbi. Egy sör csak belefér! És ha elmész, akkor egy soha nem elég, de kettő meg három meg négy után is csicska vagy, ha hazamész.

Szóval ilyenek ezek. Tudatos, öntudatos, megideologizált és büszke munkakerülők. Megmagyarázzák, hogy miért nem dolgoznak, és miért is nem tanulnak. Vagy tanultak ők eleget, de hozzá nem értő tanársegédeknek ők nem fognak benyalni, máshogy pedig ebben a társadalomban nem lehet előrébb jutni. Minek a diploma, amikor értelmesebb vagyok, mint ők? Minek a nyelvvizsga, ha úgyis jobban tudok angolul, mint bármelyik TOEFL-os, Rigó utcás majom. Tudtad, hogy Bill Gatesnek nincs diplomája? (Igen, csak az a különbség, hogy te nem vagy Bill Gates - se.)

És rendszerint férfiak. Nem mintha nem lenne a nők között elegendő lusta, semmirekellő féreg - de ha van egy kis eszük, akkor ők gyorsan megalapozzák jövőjüket valami balek mecénás sikeres felkajtatásával és életen át tartó kihasználásával.

De a férfi anyaszomorítóra visszatérve. Hogy miből él? Hát másokból.

Anya, Apa, Nagyi, haverok - hónap végén (vagy már az elején is) már jönnek és tarhálnak. Profibb szinteken barátnő. Kiszemelnek valami szerencsétlen, magányos, dolgozó bukszát, és rátelepednek a gazdatestre, mint valami kis alien. Megszabadulni erősen nehéz tőlük. Addig pedig lehet ingyen lakni, érzelemmel túlfűtött jeleneteket rendezni nyilvános helyeken, zsarolni, hisztizni. A nő meg majd finanszírozza pár évig a megélhetést és az Anyaszomorító hülye hobbijait. Esetlegesen elszállt vállalkozási ötleteit (vö. az örök szuper ötlettel: magyar étterem nyitása külföldön).

Alkalmi munkák, de leginkább azok sem.

Ú, mikor is mész az USA-ba megint? Figyelj már, kéne nekem egy megbukpró, megint a Dakota-házban szállsz meg? Onnan csak két sarokra van a BestBuy, már kinéztem neked. Aztán persze kifizetem.

Azaz persze nem fizeti ki, és te ezért már nem hozol neki több iPhone-t, iPadet meg Ralph Laurent. És gondolkodsz, hogy ha ennyire nincs pénze, akkor a fesztiválokra, cigire, piára, ruhákra, kocsira, utazásokra  - meg eleve: mobilnetre honnan van?

Nos, sokan még mindig azon tépelődnek személyes identitásválságukban, hogy hogyan éljék meg zsidóságukat, vagy hogy legyenek jó zsidók: hát íme egy tuti tipp Tibitől: ne adj kölcsön, és ne hozz semmit ezeknek az arcoknak. Garantáltan, azonnal igazi zsidóvá válsz, és nem fogsz Woody Allenként csapongani a felekezetek között.

Mert ezeknek a csávókáknak van valami furcsa, örök tagadó-anarchista világnézetük is, ami a szerteágazó és sikeres bűnbakkeresésben- és találásban manifesztálódik. Hiszen ebben a társadalomban ők nem fognak dolgozni és adót fizetni, ahol a zsidók irányítanak, és a nácigány Gyurbán kormányoz. A protestáns, reptiliánus, illuminátus, új világrendes, globalizált, sátánista vatikános, szabadkőművespáholyos, rotarys, lufipénzes arcok miatt ő nem fog reggel felkelni. Igazából az is szégyen, hogy neked ilyen helyekre kell bejárnod, neked sokkal jobb szerepet kellene szánni egy szép, új világban. Te tányérnyaló. A gazdagokat pedig el kell tiporni, kivéve, ha lehet tőlük kicsit kölcsönkérni.

Volt ideje mindezt ideológiailag megalapozni: egész nap ÉBRESZTŐ JELLEGŰ filmeket néz, és nagyon TUD és nagyon ÉRT már mindent. Mindent átlát, kurva sokat elmélkedik, egész álló nap, összefüggéseket leplez le, és egyre okosabb emberek társaságát találja meg. Szinte már végignézte a teljes YouTube-ot: A pénz mint adósság, A megetetett társadalom, Monsanto, David Icke. Nem elég, hogy nézi, hanem osztogatja is őket. Napközben, munkaidőben, mindig. Ilyen 1-2-3 órás dokumentumfilmeket meg csak úgy _jó filmeket_. Néha, amikor figyelemre vágyik, akkor felteszi a plénum előtt a Nagy Kérést: Ajánljatok valami jó filmet ma estére! (Néz még valaki egyáltalán filmet? Igen, ők.) És záporoznak a jobbnál jobb tippek, hiszen senki nem akar kimaradni a Jó Filmek ismeretéből és ajánlásából!

De ne legyünk igazságtalanok: nem csak ébresztőfilmeket néznek a neten, hanem emberek közé is járnak. Meccs, kocsma, LAN-partik, kaszinó, lottózó, tippmix, koncert, zenélgetés. Szelvények büszke mutogatása. Játszogat valami zenekarban is, az nagyon fontos. Mert csak az az igazi zene, ugye. Önmegvalósít, túlél, nem alkuszik meg. Igazi, a szó nemes értelmében vett Ember.

A protestáns multikról viszont engedjetek meg egy személyes véleményt: én viszont igenis akarok nekik dolgozni - bomlasztom belülről a rendszert.

Hiszen fegyverem a pénz, hatalmam a tudásom, egyenruhám az öltönyöm!

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

huhujje 2014.11.18. 22:41:53

Ha valami miatt mégis elmennél vele hétvégén meginni 1-2 sört, az nem jó. Addigra elfogyott a heti pénze. Ha véletlenül dolgozik, akkor a főnök egy köcsög. Fel is mond, pláne ha akad egy kis maszek meló, ami 3 nap alatt fizet 60ezret zsebbe. Igaz a Sanyinak is kell belőle adni 20-at, mert besegített. A hónap többi napján azt várja, hogy ismét adódjon egy ilyen lehetőség, de inkább csak jövő héten adódjon, erre a hétre már kidolgozta magát.

Trónkövetelő 2014.11.18. 22:55:10

Az egyik exem volt ilyen, nőben is előfordul, én lettem volna a balekja. Voltam is egy darabig, de már nem tartom vele a kapcsolatot.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2014.11.18. 23:17:00

"Mert lehet hisztizni amiatt, hogy a Férfiak csak a fiatal lányokat hajtják, hogy nincs igény az "érett nőre", de ez senkit nem érdekel. Továbbra is a Férfiak 20%-a fogja dugni a nők 80%-át, ám emiatt a Férfiak 50%-a ráébred arra, hogy semmi értelme keményen dolgoznia, karriert építenie azért, hogy majd el tudjon tartani egy nőt, meg annak gyerekeit, (sok sikert kivánuk az ő megadóztatásukhoz!), így aztán a matematika kérlelhetetlen szabályainak megfelelően a nők 70%-a magányosan és szegényen hal majd meg."

huffnagel.blog.hu/2014/08/23/hat_kellett_nekunk_ez_a_nagy_egyenloseg

Mukkancs 2014.11.19. 10:40:53

Ismét egy kimeríthetetlen témakör, bár erre a típusra leginkább a Szellemi Szabadfoglalkozású című remek írás a jellemző és bajor gizella remek meglátása..talán nem haragszik meg ha idézek tőle...:)

"vagy 900 ismerőse van minden közösségi portálon, mert minden egyes tag kész aranybánya neki lehúzás terén. és ő nem fogja vissza magát. elvégre ezért vannak a spanok-cimbik-havercsávók nem? miután rágyujtott a cigidre mesébe kezd hogy mit csinált, és ha cseresznyemagköpőst játszott az egyész álló nap folyamán (hasonlóan retardált haverjával,) azt hatalmas szóviccek, és félmondatos hallgatások közepette adja elő. és ha nem jöttél volna rá magadól is, akkor még két slukk között közli hogy "mert cseresznyemagot köpködni jó dolog". jah dolgozni meg kevésbé. imádja József Attila gyerekverseit, és egyátalán a gyermeki lelket a tisztaságával. és szentül hiszi hogy őt a társadalom azért nem érti mert ő gyerek maradt. tudjátok. ott belül.
ha a lakótársa vagy, mindig meg kell hitelezned neki a szobát, mert tökmindegy hogy hányadikára van megbeszélve a fizetés, neki mindig pár napot(hetet, hónapot) csúszik a dolog."

úgy vettem észre hogy az ilyen típus javarészt a 17-18 éves korosztályban kezd kifejlődni a középsulis kollégiumok remek lelőhelyei a fent említett példányoknak..amíg a szakmai gyakorlatra készülő szakmunkás srácoknak vagy az érettségire tanuló gimnazistáknak mindig van valami értelmes elfoglaltságuk ezek a faszogányok csak az észosztásban és a piálásban verhetetlenek..akiket így ismertem meg gyakran minősíthetetlenül igénytelenek és szó szerint büdösek voltak, elmondásuk szerint ez a személyiségükhöz tartozik és ők így is többet érnek bárkinél..csajozási technikájuk (szerencsére) tökéletesen alkalmatlan, zsíros hajuk,cigitől savanyú szájszaguk, véreres szemük elriasztja a kicsit is normálisabban gondolkodó nőstényeket..kudarcukat természetesen nem a saját hibájuknak tekintik ilyenkor szokott előkerülni a "minden nő egy büdös kurva, és csak a pénzes faszra bukik" lemez..ha mégis lecuppantja a részeg bölcsészlány, onnantól kezdve hősünk egy megállíthatatlan Casanova szerepében tündököl, és nincs az a nő akit (elmondása szerint) ne kapna meg..meglátásai zavarosak, elnyújtott mondatai zavart heherészéssel vegyülnek..áldozat Ő a kapitalizmus elszenvedője és mártírja..tényleg csak a faszhimbálás az egyetlen érdemi munka amit el tud végezni, ha történetesen van munkád, és azt még szívesen csinálod is, egy életre elástad magad nála..droid leszel, elnyomó leszel, kizsákmányoló leszel aki miatt a hozzá hasonlók nem tudnak "kibontakozni"..ha mázlid van 10 év múlva látod ahogy átsiet előtted egy kereszteződésben..ruhája kopott és koszos, arca püffedt az alkoholtól kárörvendve gondolsz arra hogy elvei kurvára nem voltak kifizetődők..

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.11.19. 13:32:52

a monsanto bazmeg, az milyen már.
corporate bitch az egész világ, profit az ánuszrózsába is.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.11.19. 23:12:08

Ezt úgy hívták anno, hogy szélhámos. Ismertem ilyet. Jó "beszélőkéje" van, látszólag toppon van minden témában, afféle trend-zsonglőr. Innen is - onnan is felcsíp egy morzsát; "kiváló volt ennek a Wagner darabnak a szcenikája...". Persze hót felületes az ipsze, zenélés stimmel.

Milliókat ölt már a szar kütyüibe. Volt egy két tűrhető kompozíciója, de szorgalom híján elsikkadt a tehetség. Szakállsimogatva csodálja önmagát.

Összeszedett egy nálánál öregebb nagycsöcsű, nagyhajú öreglányt, aki főz rá, lemegy a piacra helyette, elintéz ezt-azt, behozza neki a kombucsa teát, csinál neki egy fröccsöt stb. Cserébe szúrja a púzóját.

Tetemes tartozása van, kétes üzleteket bonyolít. Sóhajtozik, bujkál, menekül és gyógíthatatlanul beteg.

Későn kel, reggeli torna után bőséges reggeli. Utána elmélkedés. Pár e-mail megválaszolása után kimerültséget szimulál. Alibiből jár el gazdag emberek közé ügyeket intézni. Az ilyet is de általában minden nagydumájú, nagymellényű, manírgyanús arcot kurvanagyívben kerülni kell.

semota · http://livewithit.blog.hu 2014.11.20. 08:10:12

"Kiszemelnek valami szerencsétlen, magányos, dolgozó bukszát, és rátelepednek a gazdatestre, mint valami kis alien. Megszabadulni erősen nehéz tőlük. Addig pedig lehet ingyen lakni, érzelemmel túlfűtött jeleneteket rendezni nyilvános helyeken, zsarolni, hisztizni. A nő meg majd finanszírozza pár évig a megélhetést és az Anyaszomorító hülye hobbijait. Esetlegesen elszállt vállalkozási ötleteit (vö. az örök szuper ötlettel: magyar étterem nyitása külföldön)."
először is a pasi lepusztítja a nőnek az önbizalmát annyira, hogy a nő egy idő után elhiggye, hogy ez a max, ami neki jut, és hogy esélye sincs jobb pasit fogni. (épp ezért olyan nőt választanak, akinek alapból nincs semmi önbizalma, ugyanakkor úgy gondolja, hogy pasi nélkül nem teljes az élete.) a nagyobb hatékonyság érdekében a férfi előad valami történetet a nehéz gyerekkoráról, vagy valami nagy tragédiáról, ami érte őt, és amiből mindeddig nem tudott talpra állni. emiatt a nő őt megsajnálja, és igyekszik "megmenteni". ezt az érzelmi elköteleződést a pasi profi módon használja bűntudatkeltésre és érzelmi manipulációra, ami persze általában olyankor kerül elő, ha a nő megpróbálja arra ösztönözni a pasit, hogy menjen el dolgozni, vagy legalább keressen valamilyen megélhetést. a profin beguilttripeztetett nőnek már egy idő után attól szörnyű bűntudata lesz, ha egyáltalán az eszébe jut, hogy ez a csodálatos Férfi voltaképpen rútul kihasználja őt.
később aztán előkerülnek a durvább cuccok is -- érzelmi zsarolás, a szóbeli és érzelmi bántalmazás változatos formái.

nemcsak vak komondorral lehet nőket leuralni, bántalmazni, egy életen át függőségben tartani, na. csak ezekben az esetekben sokszor össze sem áll, hogy mi történik, mert sokszor a pasi a szegény, meg nem értett áldozat szerepét, hogy ezt a környezet is bekajálja. "ő nagyon tehetséges ember, csak hát nem tudott továbbtanulni, mert hát az apja" stb.

2014.11.20. 13:21:18

ez a típus nőben is nagyon gyakori, bölcsés, semmire se vitte, "én jobb vagyok mindenkinél" típus. Férfiban füvezik, elhanyagolt, büdös és sokat-sokat dumál érdektelen dolgokról idegesítő stílusban és lenézően-lesajnálóan néz, ha nem érted, vagy nem érdekel. úgy általában mindenkit lenéz, vagy lesajnál. Nőként családja sincs, irigy a fiatalabb/soványabb/családos/dolgozó többi nőre.

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.11.21. 06:03:37

Megint eljutottunk egy amúgy gyomorforgatóan szomorú poszttól a nőbántalmazásig...íjáj.
süti beállítások módosítása