Levél egy lenézett, irigyelt multistól

2014/08/22. - írta: Modor Tibi

Kedves Tibi!

Sajnos sokadik multifikázó posztotok és a lesajnáló, cinikus kommenthadjáratok után úgy döntöttem, tollat ragadok - "hallgattassék meg a másik fél is"-alapon. Itt van valami, amit anyukád sohase mondott.

Mi az általános felfogás a multisokról? Nem értenek semmihez, valami diplomagyárban végeztek, sose dolgoztak, sose dolgoznak, azt se tudják, mit csinálnak, ki van nyalva a seggük is, túlfizetett droidok, jól idomított majmok, egész nap a pöcsüket lógatják... 

  1. Fogalmatok sincs az egészről, mert sose jártatok a cipőinkben, sose álmodtátok álmainkat, sose szenvedtétek gondjainkat, bújainkat.
  2. Nem tudjátok, milyen érzés életedet egy csilivili luxusbörtönben ledolgozni, ahol mindenki tudja, hogy hamarosan kiöregszik, és a kutyának se fog kelleni a való világban.
  3. Nem tudjátok, milyen az, amikor még csak tisztességesen le se basznak soha, hanem csak nyájasan dicsérgetnek, és azt mondják, hogy legyél láthatóbb a vezetőség felé, aztán jövőre se történik semmi, mehetsz a másik ugyanilyen szarhoz egy ötvenessel többért migrálni.
  4. Fogalmatok sincs, milyen az, amikor minden áldott nap a szakadó esőben kell megtennetek a metrótól akár egy fél mérföldet is gyalog, mert a parkolóház megfizethetetlen, és csak a felsővezetőségnek jár.
  5. Amikor berendelnek túlórázni záráskor, és sima műszakpótlékkal, egy szaros pizzával meg egy taxicsekkel szúrják ki a szemed, amikor 10-kor végre hazatámolyoghatsz holtfáradtan.
  6. Nem tudjátok, mennyire szar, hogy folyton külföldre kell rohangálnotok, és még a szállodai internetet is alig engedik elszámolni - másra pedig nem költhetsz, mint taxira meg étteremre. És még a bizniszért is úgy kell könyörögni.
  7. Hogy minden rohadt hónapban jön valami külföldi látogató, akinek csicskulni kell, kísérgetni inni meg kurvázni meg várost nézni, aztán másnap meg "dolgozhatsz", ami azt jelenti, hogy 8-ra hótt másnaposan mehetsz be végigbóbiskolni a maratoni workshopokat.
  8. Nem tudhatod, milyen érzés action logokat töltögetni, vezetni, felkövetni, utánkövetni - trackereket csinálni, aztán trackereknek a trackerét, double-maintenance, rendszer és a back-up, és annak az Excel-Excel-backupja. MAIC, PDCA, Six Sigma, black belt meg green belt, agymosás, 5s, 8d, heat map, risk champion meg dokumentáció még az enter lenyomásáról is.
  9. Lehet, hogy te tudsz esztergálni, fát ültetni, házat tervezni, integrálni, gyógyszert keverni - de ahhoz tuti nem értesz, amihez én igen. Mond az neked bármit, hogy offset, index, match, today(), value, sumproduct, getpivotdata, isnumber, isblank, len, mid, search, iferror, change links, substitute, hm? Tudod, mire jó a CTRL+D, az ALT > d > f > s vagy d > p > f? Dolgoztál valaha a Text to columnszal, tudod, mi az az integer vagy a veryhidden? Használtál valaha olyan tranzakciókat, mint a zfis, az fbl5n vagy az mb01? Na ugye. Tessék akkor szépen tisztelni mindenkit a maga mesterségében.
  10. Könnyen pofázol, hogy el vagyunk rontva, persze. Az lehet, hogy van a környéken 20 menza, 10 étterem meg 30 büfé, de mindegyik ott húz le, ahol tud. Tudod, mennyire nehéz összeszedni a szar, léha bandát, hogy végre el tudjatok indulni? Amikor már huszadszorra egyeztek meg, hogy 11:30-kor elindultok, már ott van a kabát mindenkin, erre ez még telefonál, az lehajol még megválaszolni egy emailt, a harmadik még elmegy hugyozni, a negyedik visszaül, neked meg megcsörren a telefonod, és bizony a Rob az, és fel kell venned? Amikor aztán végre leértek 12:30-ra, és álltok még félórát sorban a többi nyakbavalós köcsöggel, mert mindenki akkor megy, és mindig akkora a választék, hogy soha nem tudsz dönteni, meg nem látsz semmit az előtted állóktól, majd amikor sorra kerülsz, akkor a szakács nyomás alá helyez, hogy minél gyorsabban bökjél rá valami szarra, és aztán megbánod, amit kaptál? Az egész napod ist im Arsch.
  11. Van fogalmad arról, mit jelent az, hogy vásárolsz valamit? Megrendeled, kifizeted, megkapod? Muha, ehhez sem értesz, nem. Master Data, Purchase requisition, jóváhagyás, quote, bidding, ajánlat, purchase order, jóváhagyás, Genehmigungsmatrix, sztenderdár, keretszerződés, előlegbekérő, előszámla, order expediting, Lieferschein, árubeérkeztetés, bárkód, incoming inspection, készletre vétel, FIFO, sarzs, számla, OCR, vorerfassen, 3-way-match, payment block, Creditlimit, payment proposal, payment run, treasury... ugye, hogy ugye? Úgy gondoltad, hogy a költségkímélés és a hatékonyság miatt központosítják pont itt ezeket? Tévedés. Azért, hogy a kintiek ne lopjanak, bár persze nyugaton nem lopnak, csak a magyar, ha arra jár.
  12. Amikor a környék legszarabb gymjébe kaptok csak bérletet (Bank Center), ahol még egy kibaszott guggolóállvány sincs?
  13. Amikor undorító diszkontkávét raknak csak az automatába, és le kell menned a földszintre, hogy egy vagyonért kapjál egy rendes risztrettót vagy máccsátót?
  14. Tudod, milyen az, amikor te május elsején a Városligetben ünnepelsz, augusztus 20-án a légiparádét nézed és március 15-én tüntetsz, akkor nekem szaros háromszoros bérért meg a szokásos pizzáért DOLGOZNOM kell, mert kint leszarják, hogy itt éppen ki mit ünnepel?
  15. Céges bulikra erőszakolnak, ahol a rövidért egy csomószor fizetned kell, rendes sört meg bort persze nem adnak - de vegyél új ruhát minden évben, mert megszólnak, ha ugyanaz van rajtad, mint tavaly. Nonszensz.
  16. Amikor mindenhol ugyanaz a dögunalmas, sablonos cafeteria van: SZÉP-kártya, Erzsébet, biztosítás, bérlet, manyup. Semmi nagyvonalúság, semmi részvényopció vagy komolyabb autó, semmi. Karácsonyra pedig adnak egy céges tollat vagy kitűzőt, szóval kurvára olcsójánosok.
  17. Hogy milyen az, amikor már megint körbeért a textilkéztörlős guriga, és égetheted szarrá a mancsodat azon a rohadt fúvókán? Hogy a facilityt már naponta kell basztatni azért, hogy megjavítsák a szódagépet, és neked folyton a szomszédba kell átjárnod vízért?
  18. Tudod, milyen érzés, amikor az Outlookban végre találsz egy üres termet, aztán amikor lefoglalod és odamész, akkor ott pöffeszkedik nagy bociszemekkel valami fasz superuser a sleppjével, hogy "foglaltatok"? És mutogat meg tátog, hogy még két perc, meg hogy amazt majd lefoglalja, menjünk oda át inkább, mert benne vagy egy nagyon fontos kólban?
  19. Jártatok már úgy, hogy a futár késett a kajáddal, és hiába mászkáltál a recepcióra tízpercenként, és a végén a menzára kellett lemenned szégyenszemre? Vagy nem tudott visszaadni 2000-ből, és ott kellett nála hagynod a végén egy százast legalább, hiába mászkáltál mindenhova páncélosért?
  20. Hogy az összes rohadt multi még mindig Mikroszofttal lélegzik, és eszükbe se jutna valami fasza kis Ubuntut vagy Firefox OS-t ráhúzni a gépeikre????

 

Úgyhogy tessék csak szépen visszavenni a magas lóból, és megbecsülni azokat, akik hozzáadott értéket teremtve valóban hozzájárulnak a közöshöz, és nem csak kivesznek belőle.

A szerző közgazdász.

58 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2014.08.23. 09:22:59

De rossz, hogy (majdnem) mindet értem... :D :D :D Üdvözlettel, a dupla terhesbűnöző :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.08.23. 09:23:02

*payment proposal, te szakbarbár.

Hentes pékné módra 2014.08.23. 09:23:06

Feléig bírtam elolvasni ezt a modoros sírást. Baj?

CheTamás · http://rascasse-f1.blog.hu 2014.08.23. 09:23:14

Ez király lett, Tibusz! A kutyás óta ez a legjobb poszt, pedig én is írtam egyet.

"neked meg megcsörren a telefonod, és bizony a Rob az, és fel kell venned?"
Melegfiúkához van szerencsénk? Avagy Rob az az Albert Speer-fejű project leader, akinek baritonjától becsinovnyikulnak a lenézett, irigyelt multisok.

Cefrekecske 2014.08.23. 10:18:19

Ja, megadom. Kivéve az utolsó! IT multi vagyunk, de mindenki visszasírja a Wint. Szerveren fasza a Linux. Asztalin csak a kibaszott sok gond van vele. Semmi nem jó. És az akksit is 3-mad annyi idő alatt felzabálja. Örülj amíg munkára nem kell azt használni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.08.23. 10:18:35

A multiknál nem büfé van, hanem automata.
Az automatát rendszeresen feltöltik és kártyával lehet belőle kiszedegetni a szajrét. A kártya cafetéria rendszerben "műkszik". A mogorva takarítónőt pedig le kell kenyerezni csokkesszal, mert öröggé morog hogy miért olyan rendetlenek az alkalmazottak. Mert ő még abban a szocialista felfogásban él, hogy ő a munkásosztály csúcsa és csak az ő munkájának van kézzelfogható eredménye. Meg a fiáénak, de ő a 3821-esbe járt, most ki a laposteleki útra a Zóna Tibi műhelyébe. Ifákat szerel.

nagykrisz_2 2014.08.23. 10:51:12

+ A multis ékszere: a nyakbaakasztós igazolvány. Egész nap viselni kell valami jól látható helyen, lássák csak, hogy nekem mim van, mintha valami státusszimbólum lenne. Már/még a metrón is egyre nagyobb divat.
+1 A dress code: elvégre excelezni csak ingben és szövetnadrágban illik.
Tisztelet a kivételnek.

Cocu 2014.08.23. 11:18:34

Teljes napokat töltöttem el ilyen munkahelyeken - nem ott dolgozóként (beszállítóként), tárgyalásokon. Nekem a legszarabb a természetes levegő, egyes helyeken természetes fény teljes hiánya volt, minden ilyen nap késő délutánjára fájt a fejem.

tong_po 2014.08.23. 11:57:20

a multinál örökre gyerek maradhatsz, ha akarsz, ami nem kis dolog

kiber kóbor 2014.08.23. 11:58:05

Most akkor sajnáljon benneteket a vidéki minimálbérért tyúkszart takarító, tojásgyűjtögető, vagy konzervgyárban kint a minusz 10-ben targoncázó "kolléga"? Vagy akár a te irodádban, lent az alagsorban bruttó 150-ért neked fűtést csináló gondnok?

Nagyon szar életed van, tényleg nyakbaakasztóval xls sheettel, és Purchase forecasttal egyetemben.

(az meg aki metróval jár, mert amultinál nem tudott magának egy fordfocust kinyalni vagy kiszopni a főnökéből, na az a lúzer :-)

Semper Fidelis 2014.08.23. 11:58:25

szerintem egy igazi tranzakció van, a SE38. 13 éve élek belőle, sajnos a fent írtak jó részét ismerem heat mapostol action logostol kanbanostol... :)

nyelv-ész 2014.08.23. 12:46:17

Nagyon jó a szöveg, de ez a csúcs:

"...akkor nekem szaros háromszoros bérért meg a szokásos pizzáért DOLGOZNOM kell..."

efi 2014.08.23. 12:46:28

De mi a büdös francot csinál ez a sok excelhuszár???
A 90%-át egy jól megírt program egyedül megcsinálná.
99%-a a melónak adminisztráció (aminek kb felét saját maguk gerjesztik: az íróasztal munkát csinál magának esete), még hogy hozzáadott érték!

Wittorio 2014.08.23. 13:09:27

A másnaposan végigbóbiskolt munkanap nekem is megvan ;)

2014.08.23. 14:25:02

5S a Belvárosban? Hüha!

sure_shot 2014.08.23. 14:32:00

Egy túlszabályzott zombikeltetőben vegetálva lopod át magad valami számomra ismeretlen létformába. Váltanod kell, MOST!
Na de mi van a szünnapokkal Rezső? Arról mélyen hallgatsz, te kis hamis:P

christophe 2014.08.23. 14:32:17

figyu, van egy otletem,cserèlj egy diplomàs kozmukàssal,aztàn lesz mièrt sirnod...

Trollmann 2014.08.23. 15:52:45

Pf, pontosan így van. IT és reporting területen vagyok, igazi sql,excelhuszár és rendszeradmin egyben. Én csak annyit szoktam mondani a fanyalgóknak: gyere, űlj a helyemre és csináld meg úgy, ahogyan én. Erre már nem tud mit mondani egyik sem. Talán nem az iskola mellé kellett volna járni, hanem odafigyelni kicsit a matek és fizikaórán, később a szakközépben és az egyetemen/főiskolán tekerni egy kicsit (mellette meló, mert első generációs vagy és otthonról nem tudnak támogatni) és nem csak a mának élni. Sok a kötöttség, de sok a juttatás is, nem b@sznak át úton-útfélen, mint általában a magyar (igazmagyar) maszek, aki három havonta lecseréli az embereit, sír, mint a fürdőskurva, hogy egy kalap szar árát sem kereste meg, de a Kanári szigetekről szelfizik minden második hónapban, még télen is. Lehet szídni a multit, de akkor is mi lapátoljuk össze sok-sok f@szverőnek a GDP-t.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.08.23. 16:27:05

@christophe: Figyu! Ez a Modoros blog! Ha magas, húzz a picsába máshova... :)

Facehugger 2014.08.23. 16:27:15

Ezmiezazegész, máccsátókám?

efi 2014.08.23. 17:19:25

@Trollmann:
De mi az istennyila az, amit 20 éve minden nap újra ki kell találni, le kell programozni, képletet kell rá írni? Kiadást, bevételt, profitot, meg azt sok f@szság angol rövidítést nem ugyanúgy kell kiszámolni, mint az előző héten?
És erre nem válasz az, hogy látszik nem ismered, nem ott dolgozol stb. Miért kell hétfőn 20000 excel huszárnak bemennie és mi újat kell kreálnia 160000 munkaórában, ami más, mint pénteken volt és úgy már nem lehetne kiszámolni/kinyomtatni/elküldeni?

rozsdamentes arcél 2014.08.23. 17:19:30

Ezen a blogon gyakran eltúlozzák a dolgokat, ez viszont itt hiperrealista módon festi le a valóságot. Bassz, ez ijesztően precíz leírás.

Ortisz · http://brog.blog.hu 2014.08.23. 17:19:33

"A szerző közgazdász." :D
Gyönyörű lezárás!

bigmax 2014.08.23. 18:53:10

Az egyetemen még menő volt ,hogy közgazdász leszel....most ,hogy csak közgazdász vagy meg nyomorult az életed.Igen az ,de nem mert multis vagy hanem ,mert csak közgazdász.Kezdj új életet,iratkozz be a BME-re valamilyen mérnöki szakra vagy ha van benned értelem akkor TTK-s szakra .

kutyavonat 2014.08.23. 20:23:27

megasound system (sokaknak isten)

kuki123 2014.08.23. 20:23:29

Mintha a csak a cégemről írták volna

ESKÜSZÖM:

4.cég nem fizet semmilyen benzint, járhaszt 20-éves szakadt piszkos busszal.
vagy saját kocsival (havi 20ezerért..a szar úton) és még betonozott parkoló sincs(ejj mi lesz télen).
De a mangereknek (legalább 30-40) céges kocsi és benzin pénz jár, aszfaltozott parkolóval.

5
"Amikor berendelnek túlórázni záráskor, és sima műszakpótlékkal, egy szaros pizzával meg egy taxicsekkel szúrják ki a szemed, amikor 10-kor végre hazatámolyoghatsz holtfáradtan."
Bár lenne pizza vagy taxi csekk. hírből se ismerik.
Pizzát 4 éve lehetett céges számlára rendelni, azt is megszüntették.
Túlórá írást olyan szinten megnehezítették hogy inkább bele se kezd az ember. megcsinálja 1-2 óra alatt azt a munkát, ha sikerül (vagy 3) és tép haza a gecibe.

6."Nem tudjátok, mennyire szar, hogy folyton külföldre kell rohangálnotok, és még a szállodai internetet is alig engedik elszámolni - másra pedig nem költhetsz, mint taxira meg étteremre. És még a bizniszért is úgy kell könyörögni."

Biznisz?????? a úgy kell könyörögni hogy ne fapadossal keljen már menni, és tegyen le az adott ország másik felében(50-200 km taxi vonat stb).
Ők küldenek, de nekem kell intézni mindent. fapad szálloda könyörgés, taxi, repjegy mindent

7."Hogy minden rohadt hónapban jön valami külföldi látogató, akinek csicskulni kell, kísérgetni inni meg kurvázni meg várost nézni, aztán másnap meg "dolgozhatsz", ami azt jelenti, hogy 8-ra hótt másnaposan mehetsz be végigbóbiskolni a maratoni workshopokat."
így 100%
A csicskulás 120%
az ivás 140%
és a kurváztatás is. az olyan 90%

8.
Six Sigma, black belt meg green belt, agymosás, 5s, 8d, heat map, risk champion meg dokumentáció még az enter lenyomásáról is.
Értem hogy szabályok kellenek, de a kurva annyát aki ki találta.
+ kurvára pont az nem tartja be aki kitalálta és bevezette

13.
"Amikor undorító diszkontkávét raknak csak az automatába, és le kell menned a földszintre, hogy egy vagyonért kapjál egy rendes risztrettót vagy máccsátót?"

Ha legalább az jó lenne, de az is híg fos.

14.
Tudod, milyen az, amikor te május elsején a Városligetben ünnepelsz, augusztus 20-án a légiparádét nézed és március 15-én tüntetsz, akkor nekem szaros háromszoros bérért meg a szokásos pizzáért DOLGOZNOM kell, mert kint leszarják, hogy itt éppen ki mit ünnepel?

Bizony előfordult. október 23, Június 4(ráadásul románban) Ázsiai ország karácsonykor (kereszténység az mi az?? ott)
De kurvára nem 3x-oros
még feles se!

15.Céges bulikra erőszakolnak,
true story, ha nem mész el...inkább hagyjuk is

16.
"Amikor mindenhol ugyanaz a dögunalmas, sablonos cafeteria van: SZÉP-kártya, Erzsébet, biztosítás, bérlet, manyup."

Ha ez volna.. de még az sincs a k anyukat.

"Semmi nagyvonalúság, semmi részvényopció vagy komolyabb autó, semmi."
Álmodik a nyomor.
pedig ilyesmiért 10-12 órát is dolgoznék szívesen.

"Karácsonyra pedig adnak egy céges tollat vagy kitűzőt, szóval kurvára olcsójánosok."
Almalé némi süti
egyszint?
Sóher cég.

17. nem pont így, de légkondi, papírtörlő eldugult lefolyó...tucatnyi dolog.

20"Hogy az összes rohadt multi még mindig Mikroszofttal lélegzik, és eszükbe se jutna valami fasza kis Ubuntut vagy Firefox OS-t ráhúzni a gépeikre????"
Ez sajnos nem véletlen, a linux megbukott.
Server OS, nem user os, sőt...bizonyos megoldásokhoz jobb a Win server.

Le Orme 2 2014.08.23. 20:23:41

Sok ostoba posztot olvastam már, de ez a posztíró elképesztő mértékben, rendkívül hülye. Már a felvetés is téves: mi az általános felfogás a multikról? Hát nem az, amit ír. Innentől kezdve az egész írás értelmetlen.

„megszólnak, ha ugyanaz van rajtad, mint tavaly. Nonszensz.”

Nem, a posztíró agya egy nonszensz. Álproblémák.

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2014.08.23. 20:23:53

@efi: Passz, én se értem, de a fizu jól jön hó elején :D :D

Mr. Waszabi 2014.08.23. 20:24:04

Hagyjunk időt Tibinek, hogy kiszótárazhassa a kifejezések többségét, vagy utána nézzen. Mert eddigi írásaiból az derült ki, hogy nem is ismeri ezeket, legalábbis nem említett egyet sem.
Ettől függetlenül becsülöm a magyar vállalkozó megnyilvánulásait, kevesen tájékoztatják a közvéleményt gondjaikról, gondolkodásmódjukról, tehát becsülendő. Ami természetesen nem egyezik azzal a közléssel, amit a dolgozók sarcolásakor, kirúgásakor fogalmaznak meg. Többségük e hiány miatt nem tud hidat verni, megoldást találni problémái és a dolgozók motiválása között, nem ismeri fel, hogy azt kapja arcába, amit ő vet másokéba - keménység, hülyének nézés, elmeheccapicsábaköcsögmajom-majdponttefogod megmondani, stb. 20 éves magyra vállalkozói sablonok ugye, miközben fejlődni kellett volna.
Mégis, azt mondom, becsülendő, már amennyiben Tibi tényleg magyar vállalkozó. Ha nem az, akkor meg hazudott, ami kellemetlen - neki.

Trónkövetelő 2014.08.23. 20:24:08

És különben is Tibi a Kodolányin/Széchenyin végzett FŐISKOLÁS közgazdászként!

kuki123 2014.08.23. 20:28:26

@Trollmann:
Bizony ez így van
sajnos.

és mikor fordul a szerep, bizony látszik hogy amíg én meg tudom csinálni az ő faék egyszerű 8 osztályos segésmunkás, gondolkodás-nélküli munkáját, addig fordítva ez nem igaz.

Cave Nick 2014.08.23. 21:38:56

Legyen már más téma is, mert a multizáshoz meg az office modorhoz nem tudok hozzászólni.

Todd. PT 2014.08.23. 21:39:39

Nem akarok senkit megbántani, és mint félig irodista jó magam is megértettem egy-két fogalmat, de komolyan emiatt rinyáltok ? :D Szörnyű dolog kurvázni meg megalázkodni a vezetés előtt. A tábla töltögetés, a szervezés, a többi idióta irodista koordinálása valóban rohadt fárasztó tud lenni és iszonyatos energiákat igényel.

Marha kellemetlen tud lenni amikor nem 4 rétegű csak két rétegű klotyó papírt raknak ki, vagy elfogy a kéztörlő és a hőlégfúvóval kell kezet szárítani.

Szar amikor a futár nem hozza a kaját és égő módon a menzára kell menni, mert az ember képtelen főzni magára.

Akkor jöjjön némi ellenpélda. a 9. kerületi kapitányság wc-je úszik a hugyban, menza nincs, automata nincs, céges kocsi nincs, túlóra van, sok barom állat állampógár az van.

Honvédség, a kaja szar már ha olyan alakulatnál vagy helyen vagy ahol van menza, a lakhatást úgy kell kikönyörögni, céges verda nincs, túlóra-különböző térítések meg csúsznak mint a szemét.

KV, embereket és anyagot kell irányítani bizonyos eseteknél és bizonyos beosztásoknál. Fizikailag és szellemileg is kimerülsz egy-egy 24 órás szolgálat után. Menza nincs, automata nincs, általában viszont van kondi helyben, az őrsöt meg nem a takarító néni tartja rendben és a tűzoltó autót se ő mossa le.

Nem mondom, hogy a fegyveres-egyenruhás testületeknél való szolgálat az IGAZI MUNKA, de miután irodista lettem, a fentebb felsorolt baromságokon csak nevetni tudok és szánakozni azokon, akik rinyálnak mert rossz kávét főztek nekik reggel meg 26 fokra van állítva a légkondi, és mert a kaja futár nem találja meg az irodát vagy nem tud vissza adni.

Még egyszer mondom, az elvégzett munka, a tábla töltögetés a 32000 részletre való odafigyelés kemény és becsülendő munka és nem is tudja mindenki elvégezni. De azért kicsit álljunk már alapra, és lássuk be, hogy rohadt jó dolgunk van. Ne pedig ilyen baromságokon rinyáljunk!

_Zsoo 2014.08.23. 22:00:00

Mi az a máccsátó? Ha a Macchiato akar lenni akkor itt komoly gondok vannak a kiejtéssel. Uhh. Tényleg így ejtik az emberek? Hát ez gáz :)

rágypégsérotomsik 2014.08.23. 22:56:12

"Amikor a környék legszarabb gymjébe kaptok csak bérletet (Bank Center), ahol még egy kibaszott guggolóállvány sincs?"
Ez mekkora duma :-)

2014.08.23. 23:39:07

@efi:

Ha valóban algoritmizalhato és leprogramozhato a munka 90%-a, akkor valószínűleg az lehet ennek az oka, hogy a budapesti humán excelhuszár foglalkoztatatasa olcsóbb es rugalmasabb megoldás a multinak, mint kifejlesztetni erre egy külön programot (vagy megvenni egy már létezőt). :-)

igazi hős 2014.08.24. 03:05:51

@_Zsoo: Melyik blog ez, a Modoros? Akkor ne lepődj meg a kiejtésen. Egyébként simán elhiszem, hogy átlagbéla szenyorasszisztan így mondja.

@poszt: Open office méltatása és az "oda ülsz, ahova akarsz vagy ahol jut hely" elv egekig magasztalása hol maradt? Ezt biztos valami elmaradott keletmagyar multiközgazdász írta, aki még nem dolgozott rendes cégnél.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2014.08.24. 03:06:02

@christophe: Modoros blog! Ő istenem a sok funkcionális analfabéta!

Lucky Larry SiIverstein 2014.08.24. 08:57:38

@christophe: Te is diplomás közmunkás lehetsz, ha nem értetted meg a posztot. Na meg a blogot.

Orszag 2014.08.24. 11:14:42

@igazi hős: Hajaj, de még a chiantit is hányszor hallottam "csántinak".

Rich.mond 2014.08.24. 14:11:58

@efi: Nyuszifül, az autógyártást nem lehet automatizálni? Oszt' mégsem kihalt gyártósorok között sétafikál Herr Daimler.
Amúgy valahogy azokban az országokban ment mindig is jól a biznisz,ahol elemzésekre és döntés-előkészítésekre is költöttek, nem csak úgy termeltek bele a halál faszára.

Amúgy ANNNNNNYIRAAAA modoros ilyenkor, hogy előjön a dolgozó-proletár osztály-öntudat, akiknek a diploma max egy mérnöknél mutat jól - kivéve, ha IT-s, mert azok még soha nem láttak puncit és pattanásosok.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.08.24. 18:54:04

Az idegen szavakat szarul kiejtő arcokkal nem az a baj, hogy szarul ejtik ki, hanem az hogy váltig bizonygatják, hogy úgy kell mondani és bizonyítékként olyan műkörmös, fukszos, szétszoláriuomozott ricsiket és alekszákat hívnak elő az adattárukból, hogy jóérzésű embernek a gyomra fölfordul. Ilyenkor csak a még magabiztosabb leugatás segít, de akkor az ilyen ricsik és alekszák gecire besértődnek és elhatározzák nagy vállvonogatások közepette, hogy ők akkor is úgy mondják, mert nehogy te mondd már nekik a frankót gecc. Vadevö'

efi 2014.08.24. 21:39:54

@Rich.mond:
Kisfiam, van ott bőven robot, Japánban tán van olyan típus is, amit gyakorlatilag 100%-ban robotok csinálnak.
Amúgy meg tán az autógyártás némileg bonyolultabb, mint azt a szaros excelt töltögetni napestig ugyanúgy mindig, aztán számolni belőle valamit ugyanúgy mindig.

szintetikus 2014.08.24. 21:39:58

@bigmax: a jelen mernokei a jovo gyari munkasai :D

Trónkövetelő 2014.08.24. 21:40:11

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
Nekem volt egy ismerősöm, aki be akarta nekem adni, hogy amikor ő katona volt (2000-ben) a seregben még volt halálbüntetés. Én mondtam neki, hogy márpedig nem volt. Azt hitte, hogy visszavág azzal, hogy ő akkor volt katona, én meg sosem, tehát volt. Nem vette figyelembe, hogy én elvégeztem egy egyetemet ami többek között ezzel foglakozik, és minél inkább bizonygatta, annál jobban röhögtem rajta. Mondtam neki, hogy biztos ki is végezték vagy ötször, csak nem figyelt oda :)
A szerző jogász ;-)

Celtic 2014.08.25. 07:32:43

Jo cucc :) Abbol latszik, hogy jol felkaptam rajta a vizet :)

Tibi, jol sikerult igazan :)

diszkriminans (törölt) 2014.08.25. 11:02:32

A közgazdászok nem tudják, mi az az integer.

Elstron 2014.08.25. 19:23:40

@efi: Az autógyártás fel van osztva részfolyamatokra. Japánban azért csinálják robotok, mert az olcsóbb, mint az élőmunka. Megjegyzem, hogy egy ipari robot maximum 2-3-féle munkafolyamatot tud elvégezni, de legtöbbször csupán egyet. Az Excel-kattintgatást pedig ne úgy képzeld el, mint egy teljesen sablon, motorikus dolgot. Amit lehetett automatizálni, azt már nálunk is megcsinálták, egyszerűen túl drága lenne az ilyen szintű üzleti logikát lefejleszteni. A kimutatások, termékek, mutatók folyamatosan változnak, ezt pedig nem tudná követni egy teljesen automata rendszer.

Amúgy vicces ez a vérmodoros mérnöki gőg, ami belőled sugárzik. Csak nem egy folyamatmérnökhöz van szerencsénk? :D

efi 2014.08.25. 22:07:24

@Elstron:
De, pontosan, egy mérnökhöz van szerencséd :)
Mondhatsz bármit, ahol számokból kell másik számokat csinálni, az egyszerű favágó munka, ami megfelelő szoftverrel teljesen automatizálható. Biztos, hogy erre nem olcsóbb 1000 öltönyös billentyűzetpüfölőt alkalmazni.
Az esetek igen nagy részében jól definiált kimeneti adatokat kell előállítani, amit bizony ugyanúgy kell hétfőn is, mint pénteken.

_Zsoo 2014.08.26. 11:41:52

@igazi hős: Igen, vágom hogy ez a modorosblog, régóta olvasom. Csak nem tudtam hogy így mondják a modorosok :)

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.08.26. 21:23:48

Rövidítések végeláthatatlan sora:

CTC
CTQ
KPI
BCM (BIA / BCP / DRP)
stb.

+

- kötelező céges rendezvények
- kibaszott nagy tolerancia (szemben, a hátad mögött meg...)
- x időnként kötelezően elvégzendő tanagyag (munka- és tűzvédelem, IT biztonság stb.)
- lábszagú szőnyegpadló (általában kék)
- nyári izzadságszaggal kevert fémes pára a liftekben, amitől öklendezned kell
- áporodott szagú, igazán soha ki nem szellőztetett tárgyalók
- ezerrel pörgő, hadaró, hiperaktív, bizonyításkényszeres multiribancok
- a sor elkerülése érdekében mindig ugyanazok a 11 előtt ebédelő arcok
- kaja közben cingár hangon vihogó, középkorú, pocakos, a szocból valahogy itt ragadt figurák
- meeting után a semmiről még 25 percig beszélő, valószínűleg rohadtul magányos kolléga
- éves (teljesítmény)értékelés (soha nem veszik észre, hogy szó szerint az előző évi dolgokat írod bele, mert kurvára nem érdekel senkit)
- elkötelezettségi felmérés anonimnak hazudva (majd a 3-4-5-6 kérdés: nemed / korod / szervezeti egységed / beosztásod)
- évente menetrendszerűen megjelenő, totál enervált könyvvizsgálok és auditorok (ugyanazok), csontra ugyanazokkal a kérdésekkel és ellenőrző pontokkal, mint tavaly (Ctrl + C > Ctrl V, ha még nem archiválták a meghajtóról)
- letiltott pornó és fogadási oldalak
- dashboardokkal telekúrt falak (kb. úgy mint Józsi a karosszérialakatos műhelye CC Catch és Sabrina plakátokkal a 80-as éveben)
- teljesen kiégett közép- és felsővezetők unásig csépelt, vidéki továbbképzéseken tanult mantrákat szajkózva
- bármiféle jövőkép nélküli aktatologatók tömkelege, akik számára a munkahely „az a hely, ahol napi 8-9 órát el kell tölteni”

és így tovább a végtelenségig

Ionesco, ha élne, megnyalná mind a tíz ujját!

eulimen_ 2014.08.28. 16:48:49

@efi: hát igen, egy valós példa a valós multis hozzáadott értékre lehet egy feladatra/riportra szabott excelmakró, de ez ugye sok helyen hiányzik. Sok multishuszárnak meg az excelguruzás csúcsa, ha össze tud dobni egy tortacsártos pivotot, nemhogy makrót rittyentsen!

Plumper_ 2014.09.23. 16:41:12

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi):
- kisbőrönddel pénteken megjelenő csajok (vidékiek; munka után irány a falu, még bulizni sem marad a drága)
- kisbőrönddel hétfőn megjelenő csajok (vidékiek, az albérletbe se mentek, hanem rögtön a mleóhelyre)
süti beállítások módosítása