The Human BI

2014/03/25. - írta: Modor Tibi

Nem érted? Nem tudsz angolul? Nem tudod, mi az, hogy BI?

Hát igen. Vannak azok az emberek, akik büszkén hencegnek azzal, hogy nincs tévéjük, nem hallgatnak rádiót, nem olvasnak újságot - nem néznek se Barátok köztöt, se focit, se Éden Hotelt, se Budapest éjjelt, se Walking Deadet, Office-t, Trónok harcát, semmit. Persze a legtöbb csak lódít, az emberek igenis nézik mindet (köztük én is: egész nap ezeket nézem, csak letagadom) - erről is árulkodik a rengeteg statisztika. Csak szeretik magukat hülyének, romlatlannak, függetlennek tettetni.

Na de, az ő kedvükért ezt is elmondom.

A BI - akárcsak a felhő, cloud, startup, Michelin-csillag, kézműves, medvehagyma - egy fergeteges sikerű divatszó, az angol Business Intelligence, azaz üzleti hírszerzés rövidítése. Általában egy olyan integrált rendszer a cégen belül, ami a felsővezetés számára érthető-emészthető formában összegzi a vállalat pénzügyi és egyéb mutatószámait, esetleg kitér a versenytársak és a piac alakulására is. Imádják. Megvalósítása méregdrága, évekbe és milliárdokba kerül, hatalmas apparátust igényel - de most ez nagyon megy. Mire megvalósul, elavul.

Mi jobbat tudunk. A jövő igazi BI-rendszere nem más, mint a humán BI.

Gondolj bele: egy felsővezetőnek mennyire vonzó perspektíva az, hogy belogol valami webalapú izébe, és ott nekiálljon kattintgatni, gráfokat, dashboardokat lehívni, összerakni, értelmezni, sarokszámokat elemezgetni? Sosincs. Persze a szürke kisegereknek, tipikus company workereknek ez felfoghatatlan: tudjátok, az az alkalmazott-típus, aki hülyének néz, ha nem emlékszel rá, hogy ő februárban már szóban jelezte, hogy május elején ki szeretne venni két napot - illetve hogy pont nem olvastad el az ő kurva fontos és szépen megfogalmazott, öt perccel ezelőtti emailjét, amibe téged is beletett karbonkopiba.

Szóval a felsővezetőnek nem ez kell. Nem önkiszolgáló céges portálokat akarunk ilyen-olyan BI-jal meg számolgatással, hanem azonnali információt, hasznos információt.

És ennek a megfelelő átadására még mindig csak egyetlen egy rendszer képes csak igazán hatékonyan: maga az EMBER. Úgy bizony.

Milliárdos, integrált, sosem működő, sosem elkészülő csicsás, modorosan minimalizált dizájnú blöffrendszerek, dagadó bankszámlával rendelkező IT-s konzultánsok-tanácsadók helyett jobbat tudunk: néhány magyar, esetleg indiai szellemi munkás. Képzett, alázatos, szerény, pimaszul olcsó.

Gondolj bele: ha valami információra van szükséged, mit csinálsz? A legjobb útvonalat keresed valahova, vagy hogy Szentimrevárosban hol van indiai étterem, vagy meddig van nyitva az Élesztő. Esetleg repülőjegyet akarsz foglalni, vagy csak nem tudod, micsoda Sri Lanka fővárosa.

Állítás: rákeresek: Google, Facebook, Bing, Altavista, Altavizsla.

Mindegyik állítás: HAMIS. A valóság ezzel szemben: MEGKÉRDEZZÜK!

Senki nem keres rá, ez egy tévhit. Igenis, ha a netet használjuk, akkor is csak megkérdezésre. Az ember társas lény. Bemegyünk a fórumba, rámegyünk az étterem facebookos oldalára, és szépen rákérdezünk, hogy meddig tartanak nyitva. Ugyanez az útvonallal. Nem GPS-szel meg útvonaltervezőkkel piszmogunk, hanem felhívjuk a taxis Fatert, és ő azonnal meg fogja tudni mondani nekünk a legjobb egérutakat. Mérőállást akarunk bejelenteni? Ne bassz, hogy bárki azt neten teszi, nem. Szépen becsattogok az ügyfélszolgálatra, esetleg felhívom őket és lejelentem. Vagy kiragasztom az ajtóra, erre van a leolvasó, erre fizetik. Pizzát neten rendelni? Kizárt. Felhívom, kikérdezem az arctól az ét- és itallapot, majd megrendelem. Készpénzzel fizetek. Valamit nem tudok, nem jövök rá? Próbálok ott ülni rajta és gondolkodni egy félórát? Odahívok valakit, hogy segítsen megoldani, együttgondolkodni.

Tudjátok, próbálkoztak a cégek mindig önkiszolgáló portálokkal, de mind befuccsolt. Hogy miért? Mert hiányzik az emberi hang, az interakció. Az önkiszolgáló ügyintézés borzasztóan személytelen. Gondolj bele, bejelentkezel vagy nem jelentkezel be, lebontalak, bepötyögöd a gázóra-állást, majd kapsz egy visszaigazolást emailben. Borzasztó, rideg, embertelen. Igenis hiányzik a mosolygós hang a másik oldalról, az azonnali visszajelzés. Én nem akarok csak egy akta, csak egy szám, egy ticket lenni valahol, halló!

Ezért jó a The Humán BI.

Fizetett az ügyfél? Mikor, mennyit, levonta-e a szkontót? Bedieneli-e időben a havi Zahlungsvereinbarungot? Felhívom Darshant vagy a Gabort, és megkérdezem. Ha ilyet válaszol vállvonogatva, hogy ott van a tegnapi riportban, akkor kirúgatom. Ne feleseljen, ez nem professzionális viselkedés.

Mennyi volt a hatos szerelősoron yield? Nem, nem érdekel, hogy ott van a rendszerben. Mondd el, itt egy Excel, ide szépen vigyed be ilyen formátumban, aztán küldd vissza. De előbb olvasd fel nekem, ide a telefonba, most.

Az a baj, hogy ezek a kis szürke eminenciások mindig elvesznek a részletekben. Nem, nem érdekelnek kis szar munkájuk részletei, a milliónyi képlet, hivatkozás, makró - amiről olyan lelkesen mesélgetnek. Felsővezetőként engem a bottom line érdekel, a sarokszámok. És leginkább milliókban számolok, esetleg ezresekben.

Programozni meg számológépnek ott van a sok gabor meg a darshan.

Gondolkodni-következtetni-dönteni itt vagyok én.

31 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doszy 2014.03.25. 10:41:20

De kiakasztó tud lenni az ilyen. Emlékszem, mikor kiküldtünk egy körlevelet, hogy hétvégén szerver migráció, nem lesz elérhető a webmail egy darabig. Hétfő reggel:
- Nem ment a mail!
- Migráció volt, írtunk róla a múlt héten levelet.
- Hívjál fel, ne levelet küldjél, nem olvasom a leveleimet.

Éééérted, jusson eszembe meló közben, hogy ő pont akkor akarja megnézni a leveleit, amiket amúgy nem olvas.

Szerencsére most már csak egy hasonló kontaktom van, ő se a főnököm, de azért inkább válaszolok, mert nagy hangja van. :)

hétfield 2014.03.25. 10:41:26

Darshan a Gabor indiai megfelelője?

paprika. 2014.03.25. 21:13:37

nalunk americaban mindenkinek van TVje
es nezi is

nekunk ketto is van, kellynek kulon egy
mondjuk o nem nezi csak ugy ott van a falon bekapcsolatlanul
legjobbak a joghurt reklamok
mar van izesitett is

hetvegen megint horgaszat
most viszem budot is
meg sosem horgaszott
ez lesz a felnotte valas

de most megyunk elobb bevasarolni
kelly ra van gerjedve egy uj cipore
en meg addig elszopogatok egy joghurtot a fefivaroban

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.25. 21:13:46

Borzalmas. Ezek irányítják az országot. A minap megkérdezi töölem egy irodai fajankó, hogy van -e faxom. MUHAHAA! Hol élsz vazz? Fax? Az már 87-ben is gáz volt cseszd meg. De jó ez a göözölgöös cigi, de azér sodortat is szívok, persze stikában.

2014.03.25. 21:13:56

:)) VOLT főnöknőm szépen kinyomtatta az összes mailcímet, ami ugye benne van outlook-ban és onnan szokta begépelni. még az se tűnik fel neki, hogy a mail már felajánlja a címzettet. így szoktuk, kinyomtassam neked is? kösz ne. erre rámbaszta az ajtót.

Trónkövetelő 2014.03.25. 21:14:03

Nekem is ismerős:
"- Megírtam már vagy ötször az elmúlt 2 hónapban
- Ja a te emailjeidet nem olvasom, csak a nagy cégek vezetőinek e-mailjeit olvasom el"
"- Megírtam XY-onnak részletesen kifejtve, hivatkozásokkal megtámogatva, hogy ez vagy az miért van, ezt vagy azt miért kell csinálnia, kinyomtatva 5 oldal lenne, nem tudom neki telefonban elmagyarázni _röviden_, olvassa el, úgy lehet megérteni, nekem se telefonban magyarázták el, amikor megtanultam, még az elkészítendő iratok tervezeteit is megcsináltam hozzá, csak alá kell írniuk, meg a dátumot aktualizálni.
- Nem baj, hívd föl, magyarázd el neki."
És ezeket a kibaszott fölösleges köröket rójuk egész nap.
Az egész üzleti élet a korrupciós csatornák működtetéséről szól, az érdemi munka a sokadik a sorban, azért kell folyamatosan bájcsevegni mindenkivel, és én ezért nem fogom vinni semmire, mert utálok vezérigazgatókkal és alkoholista politikusokkal röhörészni.

Trónkövetelő 2014.03.26. 09:31:59

Egyébként én tényleg nem nézek TV-t, pedig nem járok se a Symbolba, se a Szimplába, se a Gozsdu-udvarra. Egyszerűen nem érdekel. Focit szoktam nézni, streamen, hogy egyből tudjak okos dolgokat kommentelni focis blogokba, meg a whoscored-on nézegetem közben a statisztikákat, meg a többi meccs statjait, kezdőcspatait, tatkikai hadrendjeit. Asszem ez önmagában elég modoros ;-)
Ha nagy néha elkezdek nézni valamit, a sok kurva reklámtól agyvérzést kapok, egy 91 perces filmet képesek 220 percesre nyújtani, mer' reklám, meg híradó, meg sztárhírek, meg időjárás (Reisz András műparaszt kivégzését a magyar nyelv ellen elkövetett förtelmes bűneiért ezennel soron kívül elrendelem). Eleve, aki az időjárásról szóló információt a tv-ből szerzi be, az valószínűleg az élet más területein is problémákkal küszködik.

Celtic 2014.03.26. 09:32:17

Es hanyan vannak akik pl. bufeben vagy boltban is mindent vegigkerdeznek. Ott az a kurva etlap/itallap, ott van mi micsoda es mennyi - de azert vegikerdezi. Meg jo, hogy hasznalati utmutato nmem ker hozza.

Trónkövetelő 2014.03.26. 09:32:27

@Sal Colman:
Ha közbeszerzéssel foglalkozol, akkor használsz faxot. Pont.

doszy 2014.03.26. 21:59:39

@Trónkövetelő: Annak idején csináltunk fax szervert, legalább a papírt megspóroltuk. Most meg már szerencsére nincs közöm semmi közbeszhez - leszámítva persze az ADÓFORINTJAIMAT.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.03.26. 21:59:44

@Trónkövetelő: én meg a közbeszerzés két különböző galaxis, olyan távoli ráadásul, hogy csillagászati mértékegységgel mérve minimum parszekben kell megadnom a távolságot.

Ernoke 2014.03.26. 22:00:03

@Trónkövetelő: az hagyján, én 2 éve eladtam a tvmet, miután rájöttem, h fél éve nem volt bekapcsolva, akkor már pár hónapja egy szép természetfotó volt a képernyőjére ragasztva, h mutasson valahogy. évek óta nem láttam tévéreklámot. ennél modorosabbat szerintem nem tudsz.:D

amúgy a posztbéli embert szívből utálom. mindig az az érzésem, h semmiféle emberi kapcsolattal és érdeklődési körrel nem rendelkezik, ezért tapad rá másokra, piócaként szívva le az idejüket és energiájukat. tudod, ki akar fogyasztásbejelentésnél vagy pizzarendelésnél "mosolygós hangot" hallani, az ilyen emberről mindig ilyen beteg elméjű magányos perverz zaklató ugrik be nekem.

Uomo Perfetto 2014.03.27. 20:27:10

Tisztelt Hölgyek és Urak!

Engedjétek meg, hogy ajánljam magamat: T.E. vagyok, 32 éves, 199 cm magas, 115 kiló szín izom. Gyermekkorom óta aktívan sportolok, aminek köszönhetően – nyilván már levágtad – kiemelkedő a fizikumom (elég, ha csak megemlítem, hogy hidegen 58-as a felkarom és 270-et nyomok fekve). Ehhez társul több évtizednyi, többféle küzdősportos múlt, mindegyikben igen magas fokozatokkal és kiemelkedő eredményekkel.

13 diplomám van, köztük a ma legmenőbb jogi, IT és mérnöki területekről, de ha kell, bárkinél jobb vagyok érvelés tekintetében vagy akár gyógyítok is. Mindez pusztán tőlem függ. Láthatod, hogy lényegében mindent tudok és mindenhez értek, szóval…

Nincs tehát mit csodálkozni azon, hogy az egykulcsos adó bevezetésével havi 895 ezer forinttal több marad a zsebemben (ebből nyilván rájöttél, hogy messze átlagon felüli a munkám (is)).

Teljesen kiegyensúlyozott és boldog vagyok, semmiben nem szenvedek hiányt. A jelenlegi barátnőm 23 éves és már az összes létező szépségkirálynő, valamint fitnesz versenyt megnyerte szerte a világban, ahová én is elkísértem (Dubai, Ausztrália, Izland, Kuba stb. – láthatod, hogy nem a levegőbe beszélek, eléggé világlátott ember vagyok). Jelenleg szupermodellként dolgozik és a kilencedik diplomáját szerzi majd meg hamarosan.

És akkor a lényeg, hogy miért is döntöttem úgy, hogy regisztrálok: ha izmozol, beszólsz vagy nem tetszik a stílusod, felkereslek (ne legyenek kétségeid, meg foglak találni, az informatikusi képzettségemnek köszönhetően pár kattintás csupán) és a szart is kiverem belőled, hogy az anyád sem ismer meg (ne legyenek kétségeid, nem a semmire ment el a fent említett jó pár küzdősporttal teli év), aztán ha esetleg megengedem, hogy túléld, akkor beperelhetsz (ne legyenek kétségeid, láthatod, hogy a legmenőbb ügyvédeket is farzsebből kifizetem, már ha egyáltalán – és számodra ez lenne a kellemetlenebb – úgy döntök, hogy nem magamat képviselem).

Egyszóval – amint látod – semmilyen szinten sem tudsz belém kötni, mindenben feletted állok. A miheztartás végett az előbbiek figyelembe vételével viszonyulj hozzám és akkor nem lesz gond.

További kellemes időtöltést itt a blogszférában!

Üdvözlettel: Tökéletes Ember

Trónkövetelő 2014.03.27. 20:27:27

@doszy:
Nyugi, újabban az EU-s projektekben már egész Európa pénzét lopjuk, annak csak egy kis részét képezik a mi adóforintjaink :)
FAX-szerverünk nekünk is van, illetve régebben érveltem az elektronikus aláírás mellett - mint a magyar jog által is elismert, hiteles kézbesítési mód mellett - a cégnél, ahol dolgozom, de már rég feladtam, szóba sem hozom...

Trónkövetelő 2014.03.27. 20:27:29

@Ernoke:
Szerintem tévedsz, ezek az emberek igazán nem magányosak. Ezek inkább úgy gondolják, hogy ők úgymond "stratégiát" alkotnak, "stratégiai döntéseket" hoznak, illetve a saját fontosságuk tudatán azzal erősítik meg, hogy "telefonviszonyban" vannak általuk marha fontosnak tartott emberekkel, polgármesterekkel ["polgikkal", hogy a világ egyik legundorítóbb, általuk megalkotott szavát is használjam], és egyéb cégvezetőkkel ["főni"]. Nekik a legfontosabb a kapcsolati hálójuk folyamatos fenntartása, mert így tudják azt elérni, hogy az életszínvonaluk továbbra is a lehető legmagasabb legyen, az ő szemükben mi emberek sem igazán vagyunk. Gyakorlatilag ezek az emberek összeesküdtek a társadalom többi tagja ellen, egész életformájuk a társadalmon való élősködésre épül. Ezt a kapcsolati hálót viszont folytonos telefonálgatással, sztárbákszokban, éttermekben tartott megbeszéléseken ápolják, ez nem magányos, önmagukba zárkózó emberek sportja. Én meg, mivel magányos, önmagamba zárkózó típus vagyok, különös ellenszenvvel nézem ezeknek az embereknek a diadalmenetét.

Trónkövetelő 2014.03.29. 19:05:26

@Uomo Perfetto:
Eddig nem akartam előjönni ezzel, de most jött el a pillanat; pár éve beregeltem a blog.hu-ra, azóta kommentelgetek, de eljött az ideje a comingoutnak: Chuck Norris vagyok.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.01. 10:22:23

@Trónkövetelő:
Háborúban a legtöbb ember épp annyira bátor, hogy a becsület követelményének eleget tegyen; annyit azonban, amennyi a meghirdetett cél diadalához szükséges, már nagyon kevesen hajlandók kockáztatni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2014.04.01. 10:22:49

Finnországban meg pont azt szerette mindenki hogy nem kell telefonon pofázni. Mindent el lehetett intézni emailen.

A Tyne folyó déli partja 2014.04.01. 10:23:12

@Trónkövetelő: csatlakozom. Barátok köztet néztem anno, olyan 10 évvel ezelőttig, a többit tényleg nem nézem (és tényleg nincs tévém, tök felesleges, a neten megtalálom, ami érdekel, az meg sose volt jellemző, hogy csak üljek előtte és bámuljam.)

a foci meg hidegen hagy, mi érdekes van benne?@Celtic: erről jut eszembe. állok otthon a buszmegállóban (a központban, jön oda vagy 15 busz). jön egy srác, azt mondja, mikor jön a busz? melyik, bakker? egyébként meg, ki van írva a menetrend.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.01. 19:52:23

@Trónkövetelő:
Én Isten vagyok, de sokáig Chuck Norrisnak képzeltem magam, de azóta már kigyógyított a pszichológusom a nagyzási hóbortból. Ugye megbocsátasz nekem, hogy esendő módon azt hittem, hogy én te vagyok?

Narancskommunista (törölt) 2014.04.01. 19:52:26

@A Tyne folyó déli partja:
A TV-t én sem értem, hogy minek, ha egyszer bármilyen filmet, sorozatot el lehet érni a neten keresztül, és akkor nem kell azt várni, hogy szombat este 6-kor adják az X csatornán. Az a baj, szerintem onnan a modorosság ezzel kapcsolatban, hogy összekeveredik az extrém-maradi és a haladó emberek tábora, előbbiek még mindig nem néznek TV-t, mert fújj, agyromboló, utóbbiak meg már egy évtizede nem, mert túlhaladottá vált, nem a TV mint eszköz, hanem a műsorszórás.

Günther von Kastenfrosch 2014.04.02. 13:12:28

Huh, azt hiszem, én épp a posztban megénekelt bunkó főnök vagyok, fog is mindjárt zúdulni rám a kőzápor, de azért mégis előmerészkedek azzal, hogy:

1. A legtöbb jelentés, táblázat zagyva (tisztelet a kivételnek). A jószándékú kollégák napokon keresztül fabrikálját a nyolc háttértáblázatból álló jelentést, és írnak hozzá ötsoros körmondatokból álló magyarázatot. Álljak neki akár órákon át kibogarászni, hogy ez meg az micsoda és miért úgy van, ahelyett, hogy három kérdéssel és az arra adott válasszal megérteném a lényeget?

2. Nem vagyok nagyon magas polcon, de az időm akkor is drága. Egyszerűen SOKKAL kevesebb idő meghallgatni valakitől a téma lényegét pár percben, mint megfejteni az ilyen-olyan jelentést, és a mondanivalót, amit az írásbeliség miatti kötelező óvatosság okán elrejtett a sorok között.

3. Figyelemkoncentráció: Ha veled beszélek, kérdezlek, akkor legalább abban a pár percben rád figyelek, a titkárnő pattintja le a telefonokat, és nem olvasok közben emilt. Ha viszont egyedül ülök a gépnél, akkor állandóan csöng a telefon, benyitnak a kollégák, hogy "főnök, csak egy kérdéssel zavarnálak...". Egyszerűen NEM TUDOK 15-30 percig koncentráltan figyelni a monitorra, mert megszakítanak számtalanszor. Nem egyszer hazafelé indulva csukom be a reggel 8-kor megnyitott jelentést, amit akkor rögtön el akartam olvasni, csak éppen közbejött aznapra 53 másik dolog.

4. Pontosítások: élőszóban, ha valamit nem értek, vagy nem tudok, vissza tudok kérdezni, míg a jelentést olvasgatva senki nem feleli meg az esetlegesen felmerülő kérdéseimet.

Nem vagyok kódfejtő. Nem akarom árnyalt utalásokból megtudni, hogy mit mondasz. Nem akarom Excel képletekből visszafejteni, hogy mit tartalmaz a sarokszám. Tudni akarom, hogy kész-e a munka, és jól megy-e az üzlet. És kész.

Na, lehet dobálni.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.03. 18:28:24

@Günther von Kastenfrosch:
Mondjuk olyan, hogy a beosztottjaid számára előírsz egy egységes formát a jelentésekhez, és akkor nem kell kódot fejtened, nem jutott még eszedbe?

eulimen_ 2014.04.14. 19:17:56

@ruskyy: @Günther von Kastenfrosch: Igen. bizony, a Főnök szereti áttekinthető formában megkapni a jelentéseket (-> "nem érdekelnek a részletek, ha ezt megmutatom a menedzsmentnek, abba mindenki bele fog kötni, és a lényeg elveszik"); ha az összefoglaló csárt bonyolult, félreérthető, akkor mindég a beosztott a ludas. Az egyértelmű, áttekinthető klír figör-öknél szokott jönni az olyan kérdés 11:10AM körül, hogy "látom, nagyon magas lett a negyedéves kumulált selejtérték, össze tudnád nekem gyűjteni mondjuk délig, hogy ez pontosan miből jött össze?"
A másik kedvenc jelenség: egy ezer dolláros alkatrész selejtezésén simán túllendül a menedzsment (bozóthíradóból már a hivatalos selejtezés előtt megy az infó, így az esemény nem váratlan, minden megy pikk-pakk lezsírozva). Egy száz darabos, összesen 3 dollárnyi tételen pedig megy a huszonnégy felvonásból álló levelezés-erőlködés, mire minden igazságosan a helyére kerül (mi történt? melyik osztály költséghelyére menjen? Megosztva? milyen arányban? igen, csatolom róluk a fotókat, így néznek ki. Jó, akkor ezt függőben hagyjuk a jövő hétig, akkor meg is nézhetitek a saját szemetekkel, mert a fotón valóban nem létszik eléggé) A Parkinson-törvény sajnos még mindig gátolja a T. menedzsment evolúcióját.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2014.04.19. 15:28:17

@Celtic: Az étteremben kérdezősködésre sajnos szükség is van, mert ilyenek szerepelnek az étlapon, hogy Csirkecomb Béla néni módra, vagy Szenilis nagybácsi kedvenc steak-je, meg Porcelánszigetelő koktél, de azt már nem veszik a fáradságot, hogy beleírják, hogy abba mi a büdös francot tesznek bele, amit esetleg utál a kedves vendég netán allergiás rá, vagy elvi okokból nem eszi/issza...

Én jellemzően olyan vagyok, akit mindig megkérdeznek a főnökök illetve a velem egy szintű kollégák is, nagyrészt azért, mert vagy a fejemben van az infó, vagy pedig tudom, hol kell keresni, akár többféle nyelven is... kisebb részt meg azért, mert ők nem érnek rá keresgélni.

EG0 2014.04.25. 20:38:12

@Trónkövetelő: Nekem is VOLT főnököm, aki kért (szerencsére kollégámtól) egy migrációs tanulmányt. Megírta, lett 20-30 oldal. Meglátta főnök: "no, ebből kérek az elejére egy fél-egy oldalas összefoglalót, hogy mi a lényeg."
Elkészült. Elolvasta.
- "Nagyon jó, de pár dolog nem derült ki számomra, lenne úgy 10-20 kérdésem, mégpedig:"
És leírta őket. Mindre benne volt a válasz az eredeti anyagban.
Szóval nem gond, kérjen összefoglalót, tegyen fel kérdéseket, de MINEK kér komplett tanulmányt, ha döntéshozóként nem olvassa el?

bontottcsirke 2014.05.22. 20:42:39

Palir alapon szolgalati utat betartva
süti beállítások módosítása