Olvasói rovat - A negatív sznobizmus

2012/04/26. - írta: Modor Tibi

 

A Modoros történetének legjobb (olvasói) posztja eddig. Hálaérzés tölti szívünk, ha meglátjuk jó Urban Gorillánkat. Köszönjük Neki. 


 

A negatív sznobizmus

„Gyakran járok elegáns és drága éttermekbe, amiknek legendás konyhája van, na de a menza a napejban... azok az ízek... olyat azóta sem tudnak sehol...” /egy ismert magyar színész/

Mielőtt mélyen beleásnánk magunkat a negatív sznobizmus etológiájába, alapjaiban tisztáznunk kell, mi is a sznobizmus; hiszen a negatív mutáció csak ennek tükrében értelmezhető.

Párszáz évvel ezelőtt az angol egyetemekre szinte csak nemesi származású fiatalok járhattak, de lassan megjelentek köztük az alsóbb társadalmi rétegek vagy újgazdagok képviselői is, akik minden elkövettek azért, hogy látszat-gondolkodásmódban, viselkedési klisékben, ötözködésben maximálisan megpróbálják utánozni a valódi nemes és gazdag tanulókat - és ezt persze túzásba is vitték, mert nem természetesen fakadt belőlük. Mivel abban a korban a kirekesztés még nem számított tabunak, az ilyen, alacsony származású diákokat úgy nevezték, hogy „sine nobilitaté”, azaz nem nemesi. Emiatt a szobájuk ajtajára, öltözőszekrényükre kiírták a rövidítést: „S/NOB”.

Ez aztán odáig fajult, hogy a sznobok magukat társadalmilag magasabb rendűnek képzelik, és ezzel egyidőben mindenki mást alacsonyabb rendűnek.

A wikipediában kiválóan határozzák meg a viselkedési, gondolkodási alapokat:

Sznob az a személy, aki annak a felfogásnak él, miszerint néhány ember belülről fakadóan alsórendűbb nála, valamely olyan vélt vagy valós indoknál fogva, mint vagyon, pozíció, származás, végzettség, intellektus stb.

Természetesen a napi élet szintjén ennek megvannak a cselekvési formái: mit néznek meg, mit isznak, mit esznek és hol, hogyan öltözködnek, milyen véleményt alkotnak a világról és főként a pórnépről, azok szokásairól, kultúrájáról, életviteléről, és legfőképpen alantas ízléséről.

Egy idő után azonban belép egy szörnyű dilemma: Innen hova tovább? Hova feljebb?

És ekkor, a kétségek ezen pillanataiban, mint valami égi manna, iránymutató lángoszlop jelenik meg a varázsszó: “Autentikus”

Ekkor a sznobizmus az előrehaladás következtében lekörözi önmagát, és hátulról, alulról lendül támadásba.

Mi, a sznobok, egy mindenek felett való óriási lehetőséget kaptunk az élettől. Megadatik nekünk az – ami fordított irányban elképzelhetetlen – kirándulást tehetünk az eddig (most is) lenézettek életébe: felfedezzük, hogy egy skanzen és panoptikum vesz körbe bennünket, amibe belekóstolhatunk. És ezt még tetézhetjük azzal is, hogy apró időutazások keretében visszatérhetünk gyermekkorunk szegénységének világába, amikor még nem is gondolkodtunk azon, hogy egyszer majd természetes kiválasztódást követően elindulunk az entellektüellé válás útján.

Az addig értéktelen, lenézett, esetleg régen elfeledett, méltatlan vagy ízléstelen, primitív, mindenfajta szofisztikációtól és tartalomtól mentes, az emberi lét és szokásrendszer legalja különös kalandra hív, amibe a negatív sznob nekifutásból veti bele magát. Míg az eredeti “felhasználók” a szürke mindennapok jelentéktelen pillanataiként, tudatosság nélkül élik meg mindezt, addig a negatív sznob nagyon is tudja, nagyon is élvezi, és mérhetetlen tudatossággal műveli – és tudatosan élvezi. Ez a negatív sznobizmus első, és legnagyobb paradoxona.

Véleményem szerint mindez nem máshol kezdődött, mint a hajdani Sziget Fesztiválok Táncdalfesztivál sátrainál. Ott a zenei ízlés kifínomultságát tovább fokozni nem tudó, mára médiamunkásokká váló szigetlakók eufórikus örömmel ugrottak fejest a letűnt idők kiöregedett sztárjainak koncertélményébe, ahol hajdan, a közemberek által sikerre emelt táncdalénekesek és Uhrin Benedek mélységesen színvonaltalan műsorára való pogózás és kényszerélvezés közben a rázkódás hatására összekeveredett néhány dolog a fejükben.

Ebből a jelenségből eredeztethető az, hogy negatív sznobizmus kissé a Hipster divatcirkulációhoz hasonlóan a retrót hívja segítségül. Ebben cinkostársra talál azokban a gyártókban, akik termékfejlesztés helyett visszanyúlnak a múltba, és egy valaha volt gyártmányt vagy terméket szednek elő, amire a negatív sznob azonnal ráharap. Ez lehet üdítő, sütemény vagy keksz, csokoládé.

A Traubisoda, Márka és egyéb retró italok nagyon fontosak a negatív sznobnak. Ha buli van nála, akkor természetesen ott van az asztalon kiemelt helyen az összes elérhető változat. Közös kirándulásra látványosan azt visz magával és a kezében szorongatja, és ha valami új, retró ízben kijön, mint pl. meggyes, akkor extázisba jön. Tök poén, tudod, feeling. Csokoládéval is így van. Látványosan veszi 70-es években népszerű csokoládé utángyártását, ami vagy bűn rossz, vagy már semmi köze a hajdani ízhez, de azért egy egy kockát kioszt a kreatív stúdióban a kollégáknak.

A negatív sznobizmusban kiemelt helyen szerepel a gasztronómia.

Végre! A gaszronómiai csodák, kulináris élmények helyet végre kimondhatjuk, hogy KAJA!
Ennek megélésének többféle ágazata és fokozata van. Első és legismertebb a hentesezés, a munkások hajdan volt reggeli gyorsétterme. Amit azelőtt a negatív sznob a 90-es években még messze elkerült a véres köpenyes hentesek miatt, a repedezett metlachi burkolat miatt, a tőkehús hányingerkeltő szaga és látványa miatt, az ott kajáló piaszagú munkások miatt - még akkor is, ha néha elfogta az éhségérzet a kicsapódó “meleghús” illatok miatt.

Ez ma már nem így van. Különösen nagy kaland a hentesezés, hiszen nem csak, hogy leereszkedhetünk és beléphetünk a skanzenbe, még ehetünk is egy jót. Persze az esetek többségében kizárólag, és csakis sült kolbászt. Nem csak azért, mert az egy kind of nemes étel és a legdrágább is egyben, hanem mert igazából jól tudja magában, hogy a közemberek és munkások által a hentesnél legtöbbször fogyasztott ételektől mint: fejhús, vagy fejhús vízében főtt virsli, kolbász, krinolin és szafaládé, esetleg sült pörc vagy zsírban úszó bőrős császár, a gyomra kifordulna. Pedig bizony a hentesnél ez a valóság. Persze ilyenkor természetes velejáró, hogy 2 decis, üveges Coca Colát vesz hozzá, ami persze semmire sem elég, de ki lehet nyitni a madzagon lógó sörnyitóval. Utána a munkahelyen kötelező jelleggel elmeséli, hogy “reggel beugrottam a henteshez, olyan kolbászt zabáltam…”. Ehhez aztán szintén el kell mesélni, hol van ez a hentes, amiből aztán jó kis beszélgetés keletkezik arról, hogy kinek, hol van a kedvenc hentese. Mert van nekik. (Ezeknek a földrajzi elhelyezkedéséről később még lesz szó.)

Létezik aztán ennek egy másik fokozata vagy típusa, aki bizony még ennek ellenére sem képes leküzdeni magában a henteshez bemenés útjában álló mentális gátakat, de ő is részt szeretne venni a kolbászozásban.

Most nem tudom, hogy az éttermek maguk is ilyenek-é vagy csak hatékony az üzletpolitikájuk, de ennek a sajátos igénynek a kielégítése érdekében és a negatív sznobok szemfelcsillanására a drága budai vagy belvárosi éttermek kínálatában megjelenik a “Sült kolbász a piacról mustárral, friss, ropogós házikenyérrel”. Ahol az ember valóban ezt kapja, de molekuláris gasztronómia szintjén tálalva (és árazva), dizájnosan elhelyezett, bevagdosott, hajlítgatott kolbász egy fél méter átmérőjű tányéron, kinai porceláncsészében a mustár, bazsalikom, medvehagyma, rukkola és egyéb levélköltemények a paradicsomgerezdeken.

A város megfelelő részein nyílt éttermek mindent elkövetnek a negatív sznobok maximális kielégítése érdekében. A kínálatban megjelennek a munkásosztály és panelvilág hajdan volt ételei, természetesen árban alig lemaradva a zöldborsmártásos szürkemarhasteak mögött. Csillagászati árakkal spenótfőzelék, tojásos lecsó, kapros tökfőzelék, krumplifőzelék, előételek közt belugakaviár-árban a körözött (tavaszi spájz ízei), tepertőkrém - és mindennek tetejében, különös kegyetlenséggel elkövetve reggelire a párizsis zsemle…

Sajnos az ebédházhozszállítást sem kerülte el ez a jelenség, mert kajarendeléskor sokan nem riadnak vissza, hogy a titkárnőnek vagy recepciósnak fennhangon jelezzék (lehetőleg a többiek füle hallatára), hogy túrós csuszát, tojásos nokedlit, erőlevest, spenótfőzeléket, grenadírmarsot rendelnének, és mindenzt egy tisztességes adag cordon bleu áráért.

Valaha a főzelékfalók is igen jellemző negatív sznob helyek voltak, de mióta elszaporodtak a plázák és mindegyikben van pár főzelékes, a főzelékfalás a plázába járással párosult mind kulturális házasság, s emiatt gyorsan lekoptak onnan. Most a “mi nem megyünk mekibe”-típusú közemberek eszik ott a 40 deka lisztes rántásban úszkáló három szál zöldbabot tegnapról maradt, piros lámpával melegen tartott bélszínrolóval. (1400 forintért)

A fröccs, a melósok üdítője.

Itt be kell, hogy valljam - mivel hosszabb ideig külföldön tartózkodtam -, nem voltam jelen a fröccs negatív sznobizmusának születésekor, ezért a pontosan nem tudom, hogy a melósok üdítője milyen csavar folytán lett az entellektüelek és médiamunkások kimagasló szakértelmet igénylő italkultúrájának megtestesítője. Nyilván ehhez is az italsznobéria önlekörözése vezetett, hiszen a borkultúra és manufakturális belga sörök szakértelme után már nem nagyon visz tovább az út. Hasonló lehetett, mint a gasztronómia esetében a KAJA kimondásának végtelen öröme, hiszen itt ugyanezzel a felismeréssel lehetett kimondani végre a fokozhatatlan italmegfejtés után, hogy PIA!!! Szerintem ez a felhőtlen gondolat vezetett oda, hogy a környezetemben az elmúlt években a “menjünk el egy jó kis sörözésre” című felhívást felváltotta a “beülünk valahová, és megiszunk pár fröccsöt” ajánlat. Ez olyannyira hatékonynak bizonyult, hogy még én is néha rozéfröccs-ivásra vetemedek.

Persze a a fröccskultúra “Pia” jellege és az ebből adódó öröm nem tartott sokáig, hiszen a sznobok italozgatásainál elkerülheteten tényező az italhoz értés, tudásfitogtatás, és emiatt a fröccsözés lassan ismét a kifinomult ízlés megtestesítőjévé vált (Hipster körforgás).

 

Fesztiválokat rendeznek, szakértők nyilatkoznak, a korábban említett éttermeknek külön fröccslapja van, az arány minimális megváltoztatása esetén már más névvel illetik, az emberek vacillálnak, hogy most egy “házmestert vagy bivalycsókot kérjek” , holott nekem az utolsó emlékem az volt róla, hogy a 70-es években a nagyapám kínálta vele a bútorszállító munkásokat, mikor felcipeltek valamit, és nem nagyon méregetett, csak megkérdezte, hogy “egy hideg fröccsöt?”

A pálinkasznobizmusba most különösebben nem mennék bele, de ott is hasonlóan indulhatott a jelenség, csak megspékelve egy kis “miért is iszunk viszkit? Végtére is magyarok vagyunk, van nekünk saját töményünk. Nem így van?”-gondolatisággal, és a nemzeti értékek iránti elkötelezettség fellángolásával. Így fordulhatott elő az, hogy a külvárosban vagy vidéki házakban barkácsolt lepárlókon a konyhában készült vagy a füstös kocsmákban alumíniummérővel töltött töményitalből országos fesztiválok lesznek, ahol már 15e forintot is elkérnek egy-egy specialitás 70 centi hosszú és 2 centi átmérőjű pár decis üvegéért, amelyről blogokon ódákat zengenek a szakértők.

Nagyon fontos tényező a kocsma maga. Amit a sznobnak hajdan az irish pub vagy belga söröző jelentett, a negatív sznobnak azt jelenti egy belvárosi, mérhetetlenül lepukkant kocsmaintézmény - néha még olyan is, ahonnan a magára valamit is adó hétköznapi alkesz is kifordul. Itt semmit nem számít a minőség, senkit nem érdekel a szemet maró cigarettafüst. Míg a pultoknál, asztaloknál unott alkeszek, borostás belvárosi trógerek iszogatnak mint életük legtermészetesebb momentuma, addig a negatív sznob és haverja csillogó szemekkel mondja, hogy “kétszer két deci vöröset”. A gyermeke születése pillanatát átélő édesapa gyönyörével nézik végig, ahogyan a flegma pultosnő a hosszúnyelű, két decis mérővel belecsobbant a pulton lévő vörösboros tartályba, és a mérő tartalmát már elmosott, de még nem száraz vizespoharakba löttyinti. Ezeket a helyeket aztán egymás között terjesztik, adják tovább a címeket, de azt nem teszik hozzá, hogy az egy-két bor félelemmel vegyes, eufórikus felhajtása után nagysebesen eltakarodtak onnan.

Ahogy korábban írtam, említést kell tenni a földrajzi helyekről is.

A negativ sznobizmus egyik jellemzője, hogy az élményt – legyen az kocsma, fröccsözés, hentes, retrodiszkó, kockásabroszos étterem) – a valós sznobizmushoz fizikailag közeli helyeken igyekezzenek átélni. Teszik mindezt azért, hogy mentőövként érezhessék a valós sznobizmushoz kötődő lelki köldökzsinór biztonságát. Ugyanis, ha igazi “autentikus élményre” vágynának, el kellene menni Csepelre, az Éles sarok környékére, Kőbányára, peremkerületekbe, munkásnegyedekbe, mert a rossz közbiztonság és a civilizáció feldolgozhatatlan távolsága már lerontja a negatív élmény pozitívumát és valós negatívummá válik, és azt köszönik szépen, de nem kérik. Fontos az érzet, hogy lehetőleg azért pár megállóra, vagy egy kellemes sétára ott legyen a Gödör, a Liszt Ferenc tér vagy a Ráday utca valamelyik elitkávézója, ahová még be kell szaladni emlékeztetés gyanánt, hogy igazából hová is tartozik.

A kocsmákat, henteseket, kifőzdéket emiatt főleg Belbudán és Óbudán, az Újlipótvárosban, a Körút vagy az Andrássy mellékutcáiban lelik fel.

Persze mindezt látva tökéletesen megjósolható, hogy ez egyik pillanatról a másikra, vagy talán kisebb átmenetekkel, de le fog csengeni, hiszen a negatív sznobizmus is csak sznobizmus.

Társadalmunkra különösen jellemzőek ezek a jelenségek, a hirtelen felkapott divatok, amik divathullám helyett sznobériába csapnak át. A 90-es évek elején elszaporodtak a salátabárok, minden sarkon volt egy, mindenki ott evett. Ma már hírmondóban sincs nagyon belőlük. Ha csak az italokat nézzük, a rendszerváltás környékén indult a whisky, szenvedélyes viták folytak, hogy bourbon vagy scotch, jéggel, vagy jég nélkül. Aztán jöttek a sörök, eljutva a legextrémebb ír, barna és gyümölcssörökig (párhuzamosan a vodkával), aztán borsznobizmus, borgyűjtés, mindenki borász akart lenni, és akkor lecsapott a Jäger… Hosszú uralkodása után és a magyar kultúrtörténet egyik leggyakrabban elhangzott szótriója az “iszunk egy Jagert?” után hanyatlásnak indult és helyét felváltotta a pálinka és a fröccs, ami most ereje teljében folytatja országlását. Ezalatt persze a korábbi italok visszakerültek a megszokott helyükre, ahogy a pálinka és a fröccs is visszakerül majd. Velük együtt aztán karöltve visszavándorol a főzelék, a Traubi és a sültkolbász is.

A negatív sznobizmus – bár tombol – már nevénél fogva halálra van ítélve, és különben is a skanzenból és múzeumból is egyszer haza kell térni. Éjszakázzon ott a múmia… 

150 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.26. 12:15:55

Én "valódi" sznob lennék a javából, de pénz híján nem tehetek olyan kulináris-kulturális kiruccanást a másik világba, amilyen az ellenkező irányban lehetséges.
Helyette elkezdtem maximálisan kiélvezni a legolcsóbb főzeléket/kolbászt/sört, mintha valódi negatív sznob lennék. Nálam hitelesebb hipszter a világon nincs, és így ugyanannyi pénzből jobb kedvűen élem az életet.:)

NyDemillo 2012.04.26. 12:31:11

Tehát, ha pl. én nem szeretem a fröccsöt bár mások szeretik, és erre kell valami elmélet is, hogy miért van ez, akkor ide juthatok:
-Ha sznob vagyok: fröccsöt csak csórók/prolik isznak (a negatív sznobok is ilyennek látszanak pozitív-sznob szempontból).
-Ha nem vagyok sznob: fröccsöt csak bútorszállítók (ők persze jogosan, osztályhelyzetből adódóan) és negatív sznobok isznak. Én persze, nem ezért nem iszom, én csak nem szeretem, a többi ember a gyanús.

A fröccs, főleg a rozé nagyon trendi pár éve, valahogy kiszivárgott a talponállókból, tuti, hogy "cinkos" szódaüzemek is közrejátszottak.
Hogy egy munkatárs nokedlit rendel, hát azt hittem ilyesmi csak Kaffka regényekben fordul elő.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.26. 12:32:05

@Zolika1212: rémesen sznob barátom órákat mesélt a sarki fűszeresről, hogy hogyan kell előjegyezni egy Chauvagne-Bertrand sonka 10 dekájára és egyszer valakinek annyira kellett hogy berohant és megvette AZ EGÉSZ SONKÁT! valami iszonyat áron, persze nem számított mert kurvára kellett neki. A többi kis előjegyző persze hót le volt lombozva, hiába vártak hetekig. Képzelheted mekkorákat ásítottam.

Amúgy szocreál ügyben egy barátommal merengésügyi irodát nyitottunk immáron 20 éve. A rendszerváltás után módszeresen csak a letűnt dolgokat kerestük, olyasmit ami a 90-es évek elején "felszabadult" embereknek unalmas volt és vérciki. Erős hajlamom van húr maximális túlfeszítésére.

Styxx 2012.04.26. 12:35:37

@NDT:
csóróságból sznobként lemenni negatívsznobba szerintem minimum olyan önsorsrontás, mint hajléktalan herkásként krokodilt tolni. Én szóltam.:-)
@NyDemillo:
Milyen párkapcsolati konfliktusokhoz vezethet, ha egy sznob csaj halálosan beleszeret egy negatív sznob csávóba (esetleg másik csajba, szerintem Oláh Ibolya született negatív sznob)?

[c] 2012.04.26. 12:36:43

Én aztat nem értem ebben a "legyél jóban a hentessel" dologban, hogy ha mindenki jóban van vele, akkor senki sincs jóban vele, ergo elveszik az előny...

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.26. 12:38:09

@Styxx: Got a point, de amíg diák az ember...;)

[c] 2012.04.26. 12:42:56

@vitaygeorgina: "A játékok magas szintre fejlődtek, igényes grafikával és átgondolt történettel."

Na jó, de az Angry Birds okosmobilra van. Arra nem tudsz feltolni egy egész World of Warcraftot.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.26. 12:44:14

@Styxx:
"Milyen párkapcsolati konfliktusokhoz vezethet, ha egy sznob csaj halálosan beleszeret egy negatív sznob csávóba "

Emiatt nem kell aggódnod, ez nem két külön embertípus. A sznobok az adott élethelyzetnek vagy pillanatnak megfelelően tudnak azonnal előjelet váltani. Napjában többször is. Reggeli a hentesnél, ebéd már a Pastramiban. Minden lelkifurdalás nélkül. Mint a matematikában. Az abszolút érték a fontos.

Styxx 2012.04.26. 12:44:43

@tea fan:
Ez akkor lenne így, ha mindenki negatív sznob lenne, de hát ez önmagában paradoxon. Addig is a misztikus bloghentesek ruleznek, akikről csak kommentekben suttogunk, lehet, hogy csak legendák, bár állítólag egy kommentelő másodunokatesójának a spanja egyszer együtt flipperezett és fröccsözött vele.
@NDT: Sznob nem tanul, hanem rajzoltat magának degrít:-)

a_fater 2012.04.26. 13:29:14

az ilyen hosszú posztokat ritkán olvasom el, most pedig azt mondom, kár, hogy nem írtál még többet, mert szívesen olvastam volna :)

Nagyon találó, és nagyon jó példa az italok körforgása – a hentesezést én kevésbé tapasztaltam, de lehet benne valami... még egy kis "péksütizést" (a hideg is kiráz) hiányoltam.

Bell a Donna 2012.04.26. 13:53:48

Symphoniát szívok, Tisza cipőben nyomom a 2x éves VW-buszom gázpedálját, és házmestert nyomok a pörkölt-nokedli után (necces) atlétatrikóban Kálmán Olgit nézve.
Asszem, nem vagyok sznob.

szliper 2012.04.26. 13:59:34

Vajon a gyermeknevelésben negatív sznobizmus:
high-tech játékok helyett csattogós falepke, DVD helyett diafilm. Vagy csupán retró?

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.26. 13:59:55

@Bell a Donna: T3-mas? Mert akkor érezd magad körül irigységem sárga ködét.

Zb74 2012.04.26. 14:06:12

Jó poszt, nagyon jól leírja a jelenséget, amiről szól.

Nekem azért ez a középtájt elrejtett, méretes coming-out is tetszett:

"még én is néha rozéfröccs-ivásra vetemedek"

Ebben nem annak a beismerése az érdekes, hogy "néha" még te is úgy viselkedsz, mint akikről írsz. Hanem hogy fontosnak tartottad megemlíteni: nem akármilyen, hanem rozéból készült fröccsöt iszol. Hogy ez negatív vagy pozitív sznobizmus, az mindegy is. Annyi biztos, hogy sznobizmus. :-)

Hogy miért is? Mert a fröccsnél úgyszólván teljesen mindegy, milyen borból készül. A múlt ködébe vesző okokból ugyan leggyakoribb a középszar, "de azért szőlőízű" fehérborból kevert változat, de ha épp vörösbor volt csak otthon, hát abból készítettük, ebből nem csináltunk ügyet. Persze éppenséggel rozéból vagy sillerből is lehet - már miért is ne lehetne? -, de azt aztán tényleg semmi nem indokolja, hogy ezt külön kiemelje valaki. (Megjegyzem, nem te vagy az első; évekkel ezelőtt egy akkori kollégám, aki egyébként nagy borszakértőnek mutatta/gondolta magát, szintén megjegyezte, milyen jól is tud esni egy rozéfröccs - én meg már akkor is csak néztem, hogy miért csak a rozé?)

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.26. 14:07:52

@szliper:
Az egész más. Az a gyermekek egészséges szellemi fejlődése érdekében elkövetett álpuritán visszanyúlás az agyfertőző tömegkultúravírusok felbukkanása előtti korszakba:)

Heinz-Günther 2012.04.26. 14:35:47

Harminc éve fröccsöt iszom. Ezalatt a sznobság/ellensznobság kereke többször is átfordulhatott fölöttem és én még észre se vettem!

mzgldr 2012.04.26. 14:40:18

Remek poszt, Gorilla ismét megnyerte az internetet.

Idetartozhatna amikor Winkler úgy írta le a blogjában egy pécsi vonatos utazását, mintha legalább a Holra indult volna.

pianolight 2012.04.26. 15:07:40

@Hadrian77: Jogos, de az eredetiben: cobbler's snob

666E 2012.04.26. 16:10:54

Ez REMEK volt.
Amúgy a legtöbb étteremben ugyanúgy ott az ilyen olyan garnéla akármi, meg cordon bleu, de simán kérhetsz egy
Parasztreggelit 3000-ért.
Szeletelt kenyér, hagyma, kolbász, paradicsom. Csak ízlésesen van díszítve meg ugye mégis kés-villával fogyasztjuk és mindezt pincér hozza ki.
Pókhasú, büdösszájú, asztalracsapós igazgatók rendelhetik, akik állításuk szerint már kiskorukban sem féltek a fogorvostól, most meg attól nem, hogy molesztálják a valamiért 3 hónaponta cserélődő titkárnőket.

Bell a Donna 2012.04.26. 17:09:20

@NDT:
93-as
(van a trikó hátára vasalva)
:D

HENR 2012.04.26. 17:21:03

A blogon az eddigi első nagyon rossz cikk. A szerzője nyilván nem ivott még jó pálinkát, nem evett még jó főzeléket, nem ivott még jó fröccsöt egy forró nyári napon. A "negatív sznobizmus"-nak nevezett jelenság a sznobizmus feladása valójában, visszatérés a gyökerekhez, aki visszatér a fröccshöz, jó pálinkához, az nem fog újra rosszívű divatitalokat inni.

A pálinkáról egy nagyon jó cikk:

gyuloltellensegeink.blog.hu/2010/09/28/roviditalok

Diamond Dave 2012.04.26. 17:26:41

Akikről szó van, azok baromira nem a Liszt Ferenc tér és a Ráday közelségét érzik biztonságosnak!!

Való igaz, hogy nem mennek ki peremkerületekbe, de akikről a poszt szól, azok szerint a Liszt és a Ráday kultúrálisan alsóbbrendű, maradi, paraszt, ám fullosnak álcázott helyek (olyan Siófok style).

Valaki említette a Dérynét. Na oda meg kapásból 3 lakótelepi ismerősöm jár vetíteni.

Ritchard Börtön 2012.04.26. 18:03:07

@HENR:
Ott a pont! Én is próbáltam erre utalni, de nem nagyon veszik figyelembe...

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.26. 18:24:15

@Bell a Donna: a '93-mas busz már nem az igazi. A '91-ig gyártott doboz, na az.;)

blur7 2012.04.26. 18:43:40

@Brother Love: @Ernoke: Ilyen is van: online turkáló hipstereknek/negatív sznoboknak. "Jó" árakkal. Maradok a hagyományos turkálónál, azt hiszem.
store.americanapparel.eu/vintage-men.html

lárvalányhaj 2012.04.26. 20:13:54

azt hiszem, hogy ebben az embertípusban az a legtaszítóbb, hogy kényszert érez, hogy állandóan megjátssza magát. nem azért ül be egy étterembe, mert ott jó a kaja, nem azért ül be egy kocsmába, mert ott jó a hangulat és/vagy az italok, hanem ezzel is REPREZENTÁL... pfujj. milyen baráti kör lehet az ilyen, ahol ez a divat. engem senki rá nem bírna venni, hogy "divatból" főzeléket vagy vmi hentesnél vett zsíros kolbászt vegyek, csak azért, mert a közösségben ez az elvárás. úristen.

A Tyne folyó déli partja 2012.04.26. 20:33:19

valaki foglalja össze tíz mondatban.

Rich.mond 2012.04.26. 21:05:34

Eddig ahogy olvastam, mindenkinek csak ilyen ismerőse volt, akit anno jól kiröhöghetett. Pedig...kicsit azért magamra ismerek.
Bár ezt eleinte tényleg a színtiszta csóróság generálta, később már egyfajta...nem is tudom mi, talán valamilyen "munkás-paraszt" öntudat. Aztán az ember rájön, hogy az egész nem több igénytelenségnél, és a tök jó fej alkeszok /Józsi bácsik igazából kurvára idegesítőek és az ember az égegyadta világon nem tanulhat tőlük semmit, sem az élethelyzetekből.
Ehhez a megvilágosodáshoz azért tényleg kellett a viszonylagos anyagi jólét. De sajnos sokan bele tudnak feledkezni ebbe az állapotba. Ez némileg hasonlatos ahhoz az időszakhoz, amikor valaki alteros/punk/skinhead/metálos időszakát éli. Ki lehet belőle nőni, de aki nem teszi, az egész életére lúzer marad.

Rich.mond 2012.04.26. 21:08:47

@HENR: A cikk jó, bár igazságod neked is vagyon.
Abszolút pálinka és fröccspárti vagyok. Utóbbit azért kedvelem, mert finom, jó esetben mégiscsak borból készül, és nem állok tőle fejre, mint általában a bortól szoktam.

Fapuma (törölt) 2012.04.26. 22:15:09

Negativ sznob, akinek hivatkozasi alap a wikipedia.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.26. 22:27:25

Ebből az egészből a segg szagú tudatosság és műviség, ami irritáló. Igazából nem nagyon tudok különbséget tenni a negatív és szokványos sznobizmus között. Nekem mindkettő az erőlködve valaminek látszani akarást, valamihez tartozni akarást jelenti.
Azért bevallom, néha irigylem, azokat akik valamilyen koncepció mentén öltözködnek, járnak szórakozni, vagy étkeznek.

Ritchard Börtön 2012.04.26. 23:05:21

@KürtiT (Tromb74):
"Ebből az egészből a segg szagú tudatosság és műviség, ami irritáló."

Na látod, ebben egyetértünk. Engem is irritál, hogy minden sorából árad a tudálékosság és mesterkéltség, ráadásul úgy írta az egészet, hogy lenézi azokat, akikről ír, és még ő írja, hogy ezek néznek le másokat.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.04.27. 05:10:25

Azért hajnalban kevertet inni és parizeres zsömlét enni asszem nem fognak ezek a műmájer hülyegyerekek. Eleve föl sem kelnek 11 előtt.

Nadiposzi (törölt) 2012.04.27. 07:40:33

Aki felismeri az avatáromon szereplő arcot, az vagy negatív sznob, vagy velem együtt nagy tisztelője a rendszerváltás környékének motorháztetőkön árult van nekem egy csíkos gatyám típusú kazettáinak. Amúgy az euskircheni bolhapiacon vásárolt "Wir machen ein Fass auf" kazettám vezetés közbeni dübörgetése szintén minősített eset. Gyönyörű poszt volt, nem is tudom mit mondjak még.
Pécsiként annyit, hogy István pince. Egyszer nyitni kéne egy olyan kocsmát, ami valahogy úgy működne, mint az antwerpeni öbölben, a tengerészeti múzeum mögött horgonyzó hajó, amin néhány profi statiszta óflamand matrózdalokat gajdolt, némi apróért.
Kiépíteni a szereplőket, akik a csillogószemű hülye gyerekeknek hitelesnek tűnő módon előadnák a:
- Annak idején az Uránban
- A vasúttól mentem nyugdíjba
- A lányom Angliába, mondtam is neki
kezdetű szomorkás blues-t, ami valóban nem újdonság annak, aki bármilyen városban kiszúrja ezeket a helyeket, ahol a bongyor hajú, narancssárgára fakult szőrös hónaljú csaj szemez a pult bádogfedőjével, már 1987 óta.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.04.27. 08:20:16

@Nadiposzi: én már meg is dicsértem úgy egy éve. Úgy tudsz inni, hogy mán csuda. Professzor vagy, te Hajós Gyula!

Ritchard Börtön 2012.04.27. 08:20:47

Ez a fajta sznobizmus (mindkét irányban) egyébként rendszerváltás utáni képződmény, az első csírái úgy 92-93 ban a reklámvilágban jelentek meg, és ebbe a holdudvarba tartozó médiahelyeken, fiatalokból álló újságszerkesztőségekben. Mivel hirtelen, és nagyon sokat kezdtek keresni, plussz megszűnt a diktatúra általi visszanyomás, elszabadultak.

^Clown (törölt) · http://logout.hu/blog/clown_2/index.html 2012.04.27. 08:41:20

Régebben a XI. kerületi Szocreál kocsma volt tele az ilyen arcokkal. A mostani helyzetről nem tudok érdemi információval szolgálni.

Bell a Donna 2012.04.27. 13:18:54

@Rich.mond:
Fiatalabb koromban kedvelt szórakozásom (időtöltésem) volt, hogy letelepedtem egy pofa sörrel ezekhez a törzsvendég alkeszokhoz az asztalhoz.
Olyan arcokra akadtam közöttük, hogy csak álmélkodtam...
Találkoztam volt katonai attaséval (moszkvai katona-egyetemi diplomával, folyékonyan beszélt orosz, angol, francia nyelvvel), szoci nagyvállalat külkeres atyaúristenével, repülőgép-tervező szakmérnökkel, stb.
Akármelyikük élettörténete(ha csak fele is igaz az elmesélteknek) megérne legalább egy novellát/kisregényt.
(Meg kéne írni...)

pocaklakó minimanó 2012.04.27. 13:52:28

Nagyon tetszett a poszt. Csak néztem, mint a moziban... MERT NINCS TÉVÉM!!! :)

Styxx 2012.04.27. 13:55:55

@Fapuma: A pozitív sznobnak pedig az offline Encyclopaedia Britannica gyíkbőr díszkötésben az egyetlen komolyan veendő hivatkozási alap.

Bár ezzel az eszmei szerzőt kérdőjelezém meg, aki ugye kommentben kifejtette, hogy valaki simán lehet délelőtt negatív sznob, délután pedig pozitív.
@Urban Gorilla:

Ki vagyok én, hogy revizionáljam a Mestert?
@Modor Tibi:
Ez kábé olyan szintű sznobizmus, mint ha valaki a modorost a harmadik poszt után kezdte volna fikázni, hogy "pedig jó is lehetne" D

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.27. 14:14:04

@Styxx:
Hol maradna a modoroson az élvezet a magukra ismerők nélkül:)

Styxx 2012.04.27. 14:18:30

@Urban Gorilla:
az a non plus ultra hab a poszton

"imádom a modoros, de ez most nagyon mellément, a herpeszes travik egyáltalán nemi ilyenek:-)"

Nadiposzi (törölt) 2012.04.27. 14:21:07

@Bell a Donna:
Én a izraeli elnök testőrével ittam egyszer, aki bárkit, bármivel, akár vakon is. Kár hogy épp elvolt törve három bordája és láthatólag szar passzban volt. Mondta is, hogy kár volt otthagynia a norvég légierőt a moszad kedvéért, ott kezdődtek a problémái, a bordatöréshez vezető epilepszia, és hogy-hogy nem még ki is rabolták ebben a városban, ahol senkit se ismer, hát nem szörnyű, van-e még egy cigim.

Nadiposzi (törölt) 2012.04.27. 14:29:14

@Modor Tibi:
Igen, emlékszem. De ez csak a beugró szint, bármelyik n.sznob ismeri némi youtube-os kurkászás után, de a "Megjött a Jani, azt kérdi hol a pia" kezdetű már a level 2. A negatív sznobok közül a legnagyobb szaktekintély ebben a témában a mulatós blog szerzője, de néha az az érzésem, hogy egy-egy stár esetében csak a felszínt karcolgatja, s nem ismeri a híres vándordalt Kemény Kázmér előadásában, vagy Postás Józsi még postás korában terjesztett demo kazettáját, melyen Józsink még kissé kappanhangon rezegteti a rímeket, s időnként mellényúl a szintetizátoron. (Valószínűleg érettebb alkotói korszakában ezért váltott a standard tuctuc alapokra, mely olyan sok kis fórumtársam szívét megdobogtatja odaát, a másik virtuális otthonomon, a mulatós network-ön.)

Demszky 2012.04.27. 14:59:57

Ezért nem kell libsi köcsögöket tenyészteni, jók nekünk a becsületes prolik is.

Pan Modry 2012.04.27. 17:15:52

En negativ sznobnak tartom magam. Imadom eme hobbimnak hodolni. Gond nelkul csinalok froccsot a 10 ezer forintos borbol is.
Szeretek hagyomanyosnak hangzo kajakat enni a liszt ferenc teren stb...

Nincs olyan palinkafesztival hogy ne vegyek 3-5 uveg palinkat amit aztan nem iszok meg otthon, emiatt aztan lettegy oriasi gyujtemenyem, kenytelen voltam utana a helyhiany miatt kb 50 uvegetlepaszolni a szuleimhez, ami a hajdani gyerekszobamban van most.

Pan Modry 2012.04.27. 17:18:34

Viszont postban bemutatottal szemben en gond nelkul beugrok az igazi meloskocsmaba isegy sorre, es eloveszem az ipadat hogy a sorkozben valamivel elcsapjam az idot.

sdani 2012.04.27. 17:48:49

Nekem van bölcsész végzettségű ismerősöm, aki negatív kultursznob: igénytelen nindsza, meg zombifilmeket néz a 8O-as 9O-es évekből (természetesen eredeti hanggal :-), és magyarázza, hogy micsoda minőség. Reménykedtem sokáig, hogy csak poén, de nem.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 18:18:17

@Ritchard Börtön: Ja, igazából a (negatív)sznobizmusra gondoltam. Maga a cikk az nem rossz. Én a kolbászt is hasonló élvezettel tudom zabálni, mint a szarvasgombás fogasfilét. Szeretem a finom borokat, és a fröccsöt is. De különösebb ideológiát nem tudok gyártani hozzá.
Viszont azt én is pofán verném, aki lekerekített taninokkal, vagy akár a kedvenc hentesével untat.
Sajnos tömény tekintetében náci vagyok, egyedül a pálinkát szeretem, esetleg még az unicumot.
Ennek két oka van: ezek ízlenek, és még nem kóstolgattam végig az összes rövidet, ami létezik.

zaturek 2012.04.27. 18:56:57

Reg, Francis, Stan és Judit ülnek a romkocsmában egy nagyfröccs mellett:

- Egy valamit utálunk jobban a nagyképű borsznoboknál, azokat a büdös boroskólásokat!
- És a fehérbort szprájttal ivókat!
- És a fehérbort szódával ivókatkat! Köpködők!
- Mi vagyunk a fehérbor-szódások!
- Ó. Azt hittem, mi a fehérbor-szprájtosok vagyunk.
- Nem, fehérbort csak szódával!
- És mi van most a fehérbor-szprájtosokkal, Reg?
- Majd valaki ír róluk egy posztot.

Ritchard Börtön 2012.04.27. 19:07:15

@KürtiT (Tromb74):
A pálinkától olyan érzésem van, mintha influenzás lennék. Zúg tőle a fejem.

Müszélia 2012.04.27. 19:55:21

40 deka csirizben úszó 3 szál zöldbab, ezen konkrétan besírtam.
életemben egyszer voltam főzelékfalóban, ezentúl csak azt a főzeléket falom, amit magam főztem. liszt nélkül. ja, Liszt Ferenc jöhet, amennyiben nem repülőtér.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 19:59:26

@zaturek: Fehérbor szikvízzel, hogy autentikusak legyünk, Azokat kell utálni, akik ásványvízzel isszák. :D

@Ritchard Börtön: Hát mondjuk a törkölyt azt én se bírom cuflával, de a "bársonyosan simogató gyümölcsös párlatok prémium kategóriás, kizárólag házi készítésű családját" bizony pont azért kedvelem, mert nem okoznak olyan tüneteket, mint a jobb híján mindenféle burgonyákból, gabonákból kotyvasztott italok. :D :D :D

zaturek 2012.04.27. 20:21:38

@KürtiT (Tromb74): egen, és a 250 Ft-os 0,33-as Theodora miatt lesz egy igen drága itóka a magunk keverte fröccs.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2012.04.27. 20:40:48

Rózsaszín gumicsizma, tornacipő.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 20:51:26

@zaturek: Fröccsöt is jó (nem annyira olcsó) fehérborból érdemes készíteni. Egyszerűen melegben néha jobbacsúszik, mint a sör, amitől felpuffadsz, meg elbutulsz.
Egyébként ha már sznobéria, akkor tényleg érezhető, hogy a fröccstől könnyed és jókedéjű leszel, a sörtöl meg lomha és buta :D
Persze az utóbbi is kell időnként.
Eszembe is jutott az egyik hipermodorosság. Amikor félrészegen az ember a különféle söröket kezdi ideológiai alapon osztályozni.

- Én csak a pilseni világost, és nyilván valamelyik cseh sörfőzde remekét értem ez alatt
- Barbár barátom, az igazi sör bajor. Paulaner alá nem adom.
- jobb híján az is elfogy, nekem mindegy csak ne magyar gyártmány legyen.
- Az megvan, hogy a köbányi azért habzott olyan gazdagon, mert a melósok nem öblítették ki rendesen a mosószert az üvegekből?
...

zaturek 2012.04.27. 22:04:39

@KürtiT (Tromb74): Jobban is oltja a szomjat, mint a sör.
Már a nevére sem emlékeztem ennek a fazonnak, csak rémlett, hogy volt egyszer Kepes egyik műsorában valaki, aki fröccsöt itatna a kölykökkel a cukros szutykok helyett. Szóval Nemcsók János az illető, és a videót is megtaláltam hozzá.
9:26-nál kezdődik a nagymonológ. :)

youtu.be/mY6SHBOpe2s
vagy
www.kepes.hu/-videok/viewvideo/32/msorok/desszert

Zorita 2012.04.27. 22:51:49

Nagyon jó, ehhez már tényleg nem lehet nagyon hozzáadni semmit :) Esetleg még: analóg fényképezőgép elővétele - "csak ezzel lehet igazán jó minőségű képeket készíteni. Persze ezt meg kell tanulni!" És amúgy az analóg szó indokolatlanul gyakori használata.

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 22:52:04

Kibaszott komoly. Annál a résznél, ahol az alkohol drogprevenciós alkalmazását ajánlgatja gyerekeknél, majdnem lefordultam a székről. Nem is értem, miért nem hozta fel példának az erdélyi pálinkás kenyéren nevelkedett, hatalmas szellemi kapacitású gyerekeket.
A mediterán népek egészségi állapota és a bor közötti NYILVÁNVALÓ összefüggés is meggyőző volt. :D :D :D

KürtiT (Tromb74) 2012.04.27. 22:59:44

@zaturek: já, az előbbi neked szólt.

Dr. Kevorkian 2012.04.27. 23:18:49

Minden stimmel...Hentes, fröccs, traubi, márka, etc. Leszámítva azt, hogy ezt tudatosan tenném. Akkor én most egy negatív sznob vagyok, vagy egy proli?

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.28. 00:08:18

@Dr. Kevorkian:
Akkor rendeltetésszerű felhasználó vagy. Előjel nélkül.

Rich.mond 2012.04.28. 08:20:03

@Bell a Donna: Ja. Hozzám is jött már oda olimpiai bajnok kisöreg, vagy rakétamérnök volt alezredes (egyenruhában, tányérsapkában, kitüntetésekkel) stb.
Egy ideig ez igen szórakoztató és hűűűű-haaaa (lásd poszt fent) de egy idő után már kibaszott ideges+ítő, hogy nem tudok nyugodtan meginni egy sört a haverral.

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.28. 13:18:11

A henteseszésnek és romkocsmatúrának létezik észak-amerikai burzsoá verziója, mikor egy csapat kazdag ember rajongói klubokba tömörülve világkörüli utat szerveznek, hogy végigjárjáj a világ még létező fából készült hullámvasútjait. Itt is is voltak nálunk.

Hullamosó Papagáj 2012.04.28. 14:45:26

@misbelief: pont ez jutott eszembe nekem is. facebookon megjelennek az indiai körutazás képei, szigorúan instagram-mal feltöltve. retkes, kibelezett, ismeretlen állatokat áruló bácsival pózolás a piacon, fürdés a Gangeszben, mert az kell, utána autentikus füvekből teakészítés az autentikus bélfertőzést kikúrálandó, stb...

Mitya Ivanov 2012.04.28. 15:25:15

valóban szép munka, gratulálok.
kommenteket most nem olvasok, ezért lehet hogy ismétlek másokat, de nekem a romkocsmák, Pali bácsi éktezdéje
(foldszint.blog.hu/2010/10/21/irodistak_ebedelnek_pali_bacsi_borozoja_es_etkezdeje), a Nóta ill. Muzsika TV afterpartyként nézése és Bede Márton: Panamericana utazása jutott eszembe.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.04.29. 08:33:46

@Zorita: itt finnbe állati nagy divat filmes kamerával bulikban fotózni. Persze a legmenőbb ha valami suttyó szocio géppel ("hülyéskedsz?, ezek a régi orosz fotoapparátok tudod milyen jók voltak? öregem én ezzel fotóztam végig bulgáriát, csehszlovákiát meg az ndk-át anyáddal 68-ban, 72-ben meg 76-ban")

Mateahos 2012.04.29. 13:10:51

Hiánypotló!Ki leszek skudólva de leírom:"Ebből a jelenségből eredeztethető az, hogy negatív sznobizmus kissé a Hipster divatcirkulációhoz hasonlóan a retrót hívja segítségül."UP, Szily, TBG, SzabóZ; mindre illik.Remélem nem sértődnek meg.A Winklerék meg látens "PRIDE":)))

Mateahos 2012.04.29. 13:13:27

@Mitya Ivanov: +1 Bedét kihagytam.Hatalmas!!!!

Bell a Donna 2012.04.29. 18:21:08

@Nadiposzi:
:)
Kettőnk storyja (bazz, modoros)között van egy árnyalatnyi különbség.
Téged egy nyilvánvalóan kamu szöveggel próbáltak meg lehúzni legalább egy cigire, én viszont csak simán szóba elegyedtem az említett alakokkal, meghallgatva (élet)történeteiket, amelyeket a legritkább esetben követett (meglehet, elvárt) "jutalomfalat".

KürtiT (Tromb74) 2012.04.29. 19:52:27

@Somló November: Ja, én is láttam bőcsész jányoknál ilyen zorkij, Ljubityel meg hasonló masinákat. Gonoltam is, ideje lenne rásóznom valakire az asahi Pentaxomat (1971), amit egy rendőrségi helyszínelőtől okosítottam bontatlan 35 mm-es ojjektívvel (bulihoz ideális). Tényleg hiper jó képeket csinál a zeiss lencséivel, csak egy 10-es csomag diafilm+előhívás árából már egész jó digitális cuccot lehet venni használtan.
Amiért talán még extra szolgáltatásra is hajlandóak lennének az egy rollfilmes Kodak a negyvenes évekből. Sajna leejtettem, oszt megrepedt a váza neki, de ilyen retró bulin biztosan lehetne vel gizdázni.

Mitya Ivanov 2012.04.29. 21:48:30

lángosozás, fekete falusi batárbiciklire hasonlító, részenként összerakott váltó nélküli hipster crosser kerékpár, az undorító retrómánia

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.04.29. 23:11:08

@Mitya Ivanov:
A lángosozás még nem is annyira, - bár nem gyenge - hanem a kemencés lángos. Népi fesztiválon, túrista helyeken minden sarkon árulás, vállalkozóknak népviseletben levés, hosszú sor megalkuvást nem ismerő végigállása 40 fokban, népes családdsal is. Közben pedig olyan, mint bármelyik olcsó pizzaházhozszállító húsos hagymás rettenete.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.30. 10:48:12

@Hullamosó Papagáj: az instagram megtestesíti számomra mindazt, amit utálni lehet ebben a mű-retro dologban.

Szomorú, hogy milliókért cserélt gazdát, miközben a valódi filmet gyártó Kodak egyre közelebb kerül a csődhöz. (A modor kedvéért: sic transit gloria mundi.)

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.04.30. 10:52:29

@Somló November: Ami nagyon jó ezekben a gépekben, hogy nehéz ártani nekik (persze nem a bakelit boxgépekre gondolok), és piszok olcsón van hozzá minden kiegészítő, (jó) objektív, alkatrész. Ha esetleg talál az ember vízálló masinát, az külön főnyeremény, egy szigetelt digit. gép árának töredékéből megvan, arra az egy-két nyári alkalomra még a film árát is kiköhögi az ember, úgy is megéri.

Archenemy 2012.04.30. 20:03:48

@tea fan: ebben a cikkben különösen az a vidékre költözött pár tetszett, aki azért neten rendeli meg a kaját :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.05.01. 08:42:04

@Urban Gorilla: a lángos nem egy bonyolult tészta, úgyhogy mi magunknak sütjük itthon.

XCat 2012.05.01. 12:23:38

@tea fan: Ez ilyen szükségből erény dolog. Nem jött be nekik az élet a nagyvárosban, kerestek valamit ami jobban passzol a képességeikhez.

Nyilván nem azt fogják leírni, hogy hülye voltam az orvosihoz, vagy hogy olyan fejjel mint egy tepsi lecsókolbász rám se néztek a pasik, disznóváraljafalván viszont én leszek a csöcsolinya.
Inkább boldogok.

Te meg ne higyj el mindent. :)

XCat 2012.05.01. 12:27:02

@vitaygeorgina: Na ha egyszerű, akkor segíts, én egy hete nem tudom megcsinálni azt a kurva huszas pályát. :)

A poszttal meg nekem kicsit vergődésnek tűnik, de szinte az összes olyannak tűnik itt. Ha vicces kedvemben leszek, csinálok egy ModorTibiÉsKisBarátai KépzeltÉLete blogot, és teliírom ilyenekkel. :)

XCat 2012.05.01. 12:34:52

@Ernoke: Megboldgult ifjúkoromban a főorvosfeleségek csináltak olyat, hogy elmentek a turkálóba vásárolni, hogy megmutassák, mennyire szegények is ők, meg pláne az ember.
Persze ne úgy képzeld el, mint a mezei halandót, hogy bemegy-oszt-turkál, hanem sütike, kávéka, bájvigyorka, a jobb rongyok szépen félrerakva nekik, ahhoz más nem nyúl, csak majd esetleg őutánuk. A bótosnéne majdhogynem fel nem nyalja előttük padlót, mert a "Dokktohúl" majd soron kívül teszi neki a szívecséget, etécé. Ezek meg vettek valami filléres vackot, amiből otthon felmosórongy lett, és a kanárisszigeteken kitárgyalták, hogy hát igen, milyen szegények is ők voltaképpen.

Na, ha lett volna akkoriban modorosbloghu, akkor ők negatív sznobok lettek volna. De ennek híján letudtuk "már megint ideette a fene ezt a két hülye kurvát" mantrával. :)

2012.05.02. 10:31:45

Én már Csurka előtt is jártam "hentesezni", de a Csurka novellák csak megerősítették bennem ezt az érzést, bár a kettes kolbászt, ami szerinte a legdemokratikusabb kolbász fajta nem sikerült megkedvelni.

(a fiataloknak mondom: ezt a sok árváltozás miatt ma már lecsókolbásznak hivják, azért kettes, mert 2Ft volt tíz deka, hasonlóan a kettes nápolyihoz, az az a tipus nápolyi, ami ma már nincs, vagy másképp hivják).

A saját hentes mint olyan már az Eredeti helyszin bemutatása előtt is alap volt, gyanitom, hogy most hogy újra megy a szinházban csak erősíti a negativ sznobok ez utáni késztetését.

Engem azért vett észre annak idején az ex, mert egy társaságban száraz fehér nagyfröccsöt kértem a pincértől. (A fröccs normális módon száraz fehér, de úgyéreztem, hogy nem árt némi támponot adni a fiatal szemályzetnek). Nos, az én drágám, aki addig rám se nézett, ekkor figyelt fel rám: ez a nő tud valamit, nem kis édeset, vagy vodka-narancsot, nem, egy beszélgetős asztaltársaságnál egy nagyfröccs komoly, értelmes nőre enged következtetni.

Azóta jobban kedvelem a 2 kicsfröccsöt, amit ki is kérek rötön, ne kelljen a szegény pincernek annyit szaladgálni, az elsőt legurítom, mert szomjas vagyok, de a második mellett már elüldögélek szép nyugodtan.

Mitya Ivanov 2012.05.02. 13:52:27

@Frengi: nekem a hatnegyvenes kolbász maradt meg. Ami ilyen lecsókolbász szerűség volt, és nagyon szerettem hagymával, meg kiflivel, a 80 as évek közepén, gyereként.
Nem olyan régen vettem egy szál lecsókkolbászt (a negatív sznobizmus jegyében persze), és konkrtétan kifordult a számból ...

@Urban Gorilla: most a hosszú hétvégén kinyitott az első lángosos káfüreden, és elkaptam egy negatív sznob beszélgetést, miszerint nem baj hogy (...pestről) messze van, és hogy 350 Ft a sima, ezért az élményért megéri...

Kabarészínész 2012.05.03. 14:34:41

jó kis írás, annyi kiegészítést tennék, hogy ezen igénykielégítés velejárója volt a ROMKOCSMA fogalmának létrejötte, továbbá ennek köszönhetjük anno a minőségi borok és mostanában a minőségi pálinkák kialakulását. Tehát nem feltétlenül rossz dolgok ezek, én személy szerint utálom a jégert, úgyhogy nagyon is örülük, hogy lett pl. Panyolai pálinka, meg Márton és lányai, de persze egyet kell értenünk abban is, hogy rettentő túlárazás van ezen a fronton. Viszont még mindig érdemes 500 ft-ért (csökkentett másnaposságot okozó) minőségi páleszt inni, mint egy technokolos házi-páleszt.

Kabarészínész 2012.05.03. 14:40:12

megmondom mivel kezdődött ez az egész:

KAPOLCS
MŰVÉSZETEK VÖLGYE

Kabarészínész 2012.05.03. 15:06:32

ahova az akkori alterek kezdtek el járni.... ma ők a goások...

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2012.05.03. 15:43:47

@Mitya Ivanov:
Meg amikor lemennek Vecsésre, és ott bemennek a helyi volt áfész kocsmába, ahol zsíros deszkát esznek, de olyat, hogy három szál lilahagyma van rajta, és a közepére szórva paprika, és gazdaságos sertészsírból készül, de ók orgazmus közeli állapotban eszik.

Van már hentes túra, hentesek tesztelése, utána blogon összehasonlítás és kritika, hogy "a hurka túl rízses volt, a kolbász fenséges, a kenyér friss, de a debreceni felejthető." és akkor megy ez az onanizálás. Viszont van ennek egy legújabb mutációja, a hekkezés. Most már van Római parti hekk hely összehasonlítás. Mennyit kell várni, mennyire zsíros, milyen a kenyér, milyen a panír, mennyire lisztes, paprikás stb. 1981-ben az apámmal a Balatonnál még ez a szempontrendszer nem létezett.

pincze 2012.05.03. 18:15:28

Szerintem egy rendes hentesre szükség van , de nem kell ezt misztifikálni . Értékelik a hentesek , ha a vevőnek jó szeme van a húsokhoz . Egy jó ebéd alapja a jó minőségű friss hús .

Bicepsz Elek77 2012.05.06. 08:10:13

@Látnokzsálya: Azaz. Mostansag a Kobuci hasonlo. Bar szerintem nem rossz. A kolbaszevest meg a "Valami Amerika" hozta vissza a divatba.!

Szaszy G 2012.05.24. 22:27:37

A sznobok idióták, mint minden ember.... :D

rdi 2012.07.15. 13:49:10

Nekem erről az jutott eszembe, hogy középiskolában voltak olyan osztálytársaim, akik a csóróságot megpróbálták valamilyen előnyként láttatni, kvázi büszkék voltak rá és mi több lenézték azokat, akiknek tellett drágább szórakozóhelyre és jobb cuccokra. Ez abban is manifesztálódott, hogy kifejezetten késdobáló jellegű kocsmákba jártak szórakozni és igen, már akkor is fröccsöt inni, és ezt valamiért nagyon menő dolognak érezték, amire fel lehetett vágni.

Szerintem a fenti jelenségnek ez volt egy korai, 90-es évek beli változata. Habár akkor nem a pénzes hülyegyerekek tettek kirándulásokat az alsóbb szférákba, hanem akinek eleve nem tellett többre, próbált ebből valamiféle öntudatot kovácsolni.

sorica123 (törölt) 2012.07.16. 14:05:33

@rdi: ez valahol egy védekezési reakció is, hogy "te vagy a hülye, és én, a csoró arc a normális". Valójában persze, hogy hülyeség, ahogy az is, hogy a csoróságot önmagában szégyellni kellene.
@pincze: más az, amikor rájátszva pofáznak órákat a hentesekről az okostojások, meg más az, hogy tényleg nem mindegy, hogy ha már húst eszik az ember, akkor az milyen. Nem elvből, csak tényleg nem tökmindegy.
Kicsit olyan ez a játék, mint a "retró"-őrület. Nálunk egy rakat olyan szerszám, készülék, tárgy van a lakásban, amivel lehetne jaszkarizni, hogy ez olyan vintidzs, rájuk nézek, és kicsit viccesnek érzem, hogy mi ezt nem begyűjtöttük retróskodni, hanem azóta megvan:)

Fée verte · www.malacful.blog.hu 2012.07.30. 10:44:42

Valamint ne feledkezzünk meg a sznobizmus és a negatív sznobizmust a mindennapi élhető kultúra szintjén mozgó blogról és olvasóiról sem, akik közül jópáran nem tesznek különbséget a pálinka, fröccs, sült oldalas, zsírosdeszka kedvelők és utánzóik között.

lombardo 2012.10.12. 22:56:52

@pincze: Nekem meg az az érzésem, hogy a hentesek igyekeznek a gagyi árujukat az emberekre sózni. Már sok éve "mindenhol" mócsingos, gagyi hurkát árulnak pl., de más termékeik is egyre silányabbak.

Egyébként nem is tudtam, hogy ez a hentesezés ilyen negatív sznobizmus, tehát egy amolyan divat. Csak olyan 5 éve tapasztaltam, hogy kollégák mennek ki a közelbe enni, és egyikük kérdezte, hogy nem megyek-e. Ilyen hentesekhez-kínaiakhoz jártak, fene se tudja, miért, amikor a munkahelyi étkezőben volt minden, és hasonló áron.

Én mostanában az ilyen dolgokat betudtam szocializmus-nosztalgiának, értem ezalatt az utángyártott csokikat, a lángoslázat, meg az összes többi mániát, tehát egyfajta vissza-a-gyerekkorba élménynek, egy "újrafelfedezésnek".

Amúgy tök poén, hogy a cikk említette a salátázókat, teljesen el is felejtettem már, hogy bizony régen volt ilyen. Talán kétszer-háromszor mi is ettünk olyat otthon, elvitelre rakott össze apám valamit, és emlékszem, hogy ízlett, de drága is volt persze. Mi pl. különlegességnek fogtuk fel, hiszen az ár és a körítés ezt hitette el az emberekkel.

Celtic 2017.05.24. 14:18:24

Kisse megkesve, de tenyleg jo.
Mondjuk, kicsit csodalkoztam a "dohanyfustos kocsmaknal", aztan raneztem a bejegyzes datumara :) ot ev alatt hoyg elfelejti az ember, milyen erzes volt, mikor a kinti jeghideg levego bejott a kocsmaba, hoyg kcisit megritkitsa a fustkodot....

Mitya Ivanov 2021.09.28. 12:21:28

@Mitya Ivanov:
Ugyanezen a helyen most 650 Ft a lángos.
süti beállítások módosítása