Miért volt jobb a Kádár-rendszer?

2012/03/13. - írta: Modor Tibi

Kádár-rendszer, a 60-as, 70-es, 80-as évek, az emberarcú szocializmus, a legvidámabb barakk. Elrévedő nosztalgia, düh, gúnyos mosoly, fiatalkorunk, legyintés - kevés ilyen ellentétes megítélésű korszak található a magyar történelemben, ráadásul az emlékek még frissek: a mai harmincasok is különösebb erőlködés nélkül fel tudják idézni ide kapcsolódó emlékeiket.

Talán tabukat döntögetünk mai összeállításunkkal, de mondjuk ki: a Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt - nem véletlenül hozza ki szinte minden független felmérés Kádárt legnépszerűbb történelmi személyiségünknek. Ez nem érzelmi kérdés: ezek a puszta tények. Persze, nem mindenkinek alakult úgy akkoriban az élete, ahogy szerette volna, de nem hiszem, hogy mások egyéni szerencsétlensége, rossz sorsa miatt a többségnek utólag rosszul kellene magát éreznie. A magyar lakosság túlnyomó többségének igenis hatványozottan jobb sora volt, mint korábban vagy azóta bármikor.

 

Békés gyarapodás, kiszámíthatóság: az értelmetlen, pusztító, idegen érdekekért vívott és elvesztett háborút gyors talpraállás, majd hosszú, békés évek váltották föl. Az újjáépítés soha nem látott mértékben adott munkát, új otthont a nemzetnek. A Horthy-korszak úrhatnám- és cselédtársadalma után olyanok juthattak összkomfortos lakáshoz és diplomához, akik húsz évvel korábban soha nem álmodhattak volna ilyenről.

Tényleg jó volt magyarnak lenni: bizony, utoljára akkor lehettünk büszkék magyarságunkra. Nyugaton elismeréssel hívtak minket a legvidámabb barakknak, a csehszlovákok csak szimplán irigykedtek, a románoknak nem volt mit enniük, a lengyelek meg akkor még tényleg szerettek minket. Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon.

Többszázmillióan jártak a világszerte elismert Ikarus-buszokkal, ették a lédús szabolcsi almát - a nyugatnémetek meg a DDR-esek pedig itt, a Balatonnál találkozhattak és költhették pénzüket. Bauxitbányászat, vaskohászat. Akkor még voltak bányáink, volt iparunk, volt mezőgazdaságunk. Persze most sokan jönnek, hogy elvették a földjüket meg a birtokukat - de tegyük szívünkre a kezünket: igazságos az, hogy a társadalom csak egy szűk rétege rendelkezik az erőforrások fölött és ott basáskodik egy hatalmas földdarabon, amit meg se tud művelni, másokkal dolgoztat éhbérért, a hasznot meg szépen zsebre rakja? A választ kinek-kinek a lelkiismeretére bízom, de amúgy nem. Legyen elég annyi: a korszerű termelőszövetkezetekkel, a gépesítéssel sokkalta hatékonyabban lehetett belső ellátásra is termelni - méltán vált KGST-szerte, de Nyugaton is hőn keresetté a magyar áru.

Rubik-kocka, Az idő urai, Panyova, BudaPrint, Egervin, Tisza, Globus, Kanizsai bútor, Kispesti traktor, Váci úti Hajógyár! Milyen hajókat gyártanak manapság? Már a kenut is Kínából hozzák. Csepeli Vasmű, Ganz-Mávag, Alföldi porcelán, Pécsi kesztyű...

Sportélet! A magyar sport a legjobbak között volt az egész világon relatív és abszolút értelemben is. Az olimpiai örökrangsoron elfoglalt helyünk sem a módszerváltás utáni sokszor szűk hét esztendőnek köszönhető... hanem inkább annak, hogy korábbi sikeres sportnemzetek bomlottak fel azóta, így még mindig valahogy meg tudtunk maradni az elitklubban. El tudjátok képzelni, milyen az, amikor a teltházas Népstadionban a magyar válogatott tétmeccsen is győzelmi esélyekkel lép pályára, és egy döntetlen után kifütyüljék? Ugye nem? Ma már egy Luxemburg feletti 1-0-val kiizzadt győzelem után is ódákat zengenek a csapatról. Régebben a kijutás volt a minimális elvárás, nem a harmadik-negyedik hely, meg a tisztes helytállás...

A Videoton meg a Tatabányai Bányász végigverték Európát, a Fradi Juventusban nyerte meg a VVK-t, a Dózsa meg csak kis híján maradt le a KEK-ről az angolok ellen. Az MTK nevének hallatán még a zvezdások lába is megremegett, a Honvédot felemlegetve pedig még a tordinói patkolókovács is kezet csókolt.

Kádár János maga. Ez egy végtelenül szerény, puritán ember volt. Sosem tagadta meg munkásparaszti származását, és élete végéig csak egy kis kertesházban lakott, amikor egyes elvtársak már fényűző, hivalkodó villákat-erődöket építtettek maguknak a hegyen. Kádár János olyan ember volt, hogy te vagy én vagy bárki odament hozzá egy május 1-jei ünnepségen, akkor mindig volt hozzá egy jó szava - soha nem volt fellengzős vagy leereszkedő, nem voltak allűrjei. Egyszerűen emberi volt, és az is tudott maradni - nem részegült meg a hatalomtól.

Egyetlen szenvedélye volt: a vadászat. De úgy érzem, ez a minimum, ami kijár egy tízmilliós, sikeres ország vezetőjének. Tudod, milyen sztorik keringenek arról, hogy hogy tört rendszeresen borsot a ruszkik meg a Csau orra alá? Rengetegféleképpen.

És igen, a szovjet megszállás, ami miatt a mai napig árulónak nevezik. Képzeld csak magad a helyébe! Te mit tettél volna? Nézed, ahogy a börtönökből kiszabadult köztörvényesek fosztogatnak, gyilkolásszák a szerencsétlen kiskatonákat, terrorizálják a lakosságot? Nem volt más választása, rendnek kellett lennie. Akkor lett volna hazaáruló, ha hagyja káoszba süllyedni a népét - így csak a nagyobb bajt előzte meg. Pedig megtehette volna ő is, hogy dobbant, mint azok, akiket ma meg hősként tisztelünk... akik aztán a 80-as, 90-es években bársonyszőnyegen, kackiásan vonultak vissza Magyarországra... de hát a rendszer mégis ezeket tünteti ki, nem azt, aki jóban-rosszban kitart a hazája mellett. Nem baj, én nem vártam soha semmiért hálát, magam miatt tettem. Nem tudtam volna elszámolni a lelkiismeretemmel.

Rend volt! Mindamellett, hogy igenis volt sajtószabadság. Most neked az a sajtószabadság, ha leírom, hogy húzzanak az oroszok a picsába? Mindenki tudott a sorok között olvasni, mert ma szerinted másképp van? Igen, rend is volt. Aki erőszakoskodni vagy bűnözni próbált, azt azonnal elkapták és lecsukták. Ma mi van? Írjunk kérvényt, megvizsgálják, beterjesztik, felterjesztik, elbírálják - és közben kirámolták a lakásodat. Munkanélküliség se volt - gondoskodtak róla, hogy mindenki dolgozhasson. Aki meg nem akart dolgozni, azt vitték KMK-ra, nem volt mese. És bizony ott megvolt a helye a czigánynak is. Nagybátyám mesélte, évente kétszer kimentek a telepre mosdatni. Ott összefogdostak mindenkit, szépen megnyírták mindenkinek a haját, majd slaggal fürdettek. Te, embertelen vagy sem, ezeket muszáj valahogy kordában tartani, különben a fejedre nőnek. Próbálnád megvédeni a kis összekuporgatott vagyonkádat vagy a családodat ezektől, még téged ültetnek le önbíráskodásért, a tárgyaláson meg a képedbe röhögnek.

És akármit mondasz, szabadság is volt. Nyelvet tanulhattál, dolgozhattál, kirándulhattál, zenélhettél. Azt csináltál, oda mentél, amit-ahova csak akartál. Ez, hogy nem utazhattál Nyugatra, ez hülyeség. Én is voltam, a Bandiék is voltak, aztán mi is mehettünk meg a Bandiék is. Ma meg? Ma lehet, hogy könnyebb utazni, de ma már megfizetni nem tudod! Itt van a boltokban a sok nyugati termék, de nincs rá az embernek pénze. A jó magyar terméket kiviszik, a magyar ipart leépítik, behozzák a silány külföldit, a hasznot meg kiviszik az országból.

Támogatták a kultúrát - de nem csak szavakban. Lehetett menni színházba, moziba, a jobbnál jobb könyveket fillérekért vettük - a tévében pedig még igazi, minőségi szórakoztatás ment. Színházbérletünk volt, de az egész családodat elvihetted moziba hétvégenként, a beiskolázás pedig nem került egy teljes vagyonba. A fizikai dolgozók előnyt élveztek a lakáskiutalásnál, a szellemi munkások egy idő után már csak szövetkezetibe mehettek sok pénzért, mert még volt szolidaritás az államban! A 80-as évekre meg jobban éltünk szinte, mint az osztrákok, ott lehetett fusizni meg ügyeskedni, ahol csak akartál. Ha egy tíz évvel később születek...

Ma meg? A gengszterváltás vadkapitalizmust hozott szabadrablással, csináltunk ide egy balkáni Indiát, kínai illegális elosztóközpontot, egy pornófővárost (a magyar pina világmárka), egy összeszerelőországot, szemétlerakóországot, ahol a neohorthysták ellen a nyugati kapitalizmus kebelén felnőtt neokommunisták harcolnak. Valaki csípjen meg, könyörgöm!

264 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:03:50

@lüke: "az azzal se"-t a fehérházi beutalóra értettem.

Donjon 2012.03.13. 15:06:58

@Légvárak: Én is 80-ban születtem és apámat számon kérte a tanítónéni, hogy miért irat be hittanra (református). Csak annyit mondott apám, hogy szeretné, ha erről az oldalról is megismerjem a világot.
Nem volt semmilyen dorgálás már akkor, csak fejcsóválás.
A tantónéni hithű elvtársnő volt, ahogy tudom. Nagyon szerette a katonatiszti egyenruhát. Többször is házasodott. Szüleimet is tanította még csak más néven. :)

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:07:14

@vörös meteor:

Ha nincs demokrácia és szabadság, de az életszínvonal jó, azt sok embernek szokott tetszeni. Pl. Bruneiben nem lázong a lakosság, pedig abszolút monarchia van, s választásokról csak annyit tudnak, hogy külföldön létezik ilyen fura szokás. A brunei szultán az államfő, a kormányfő, a hadügyminiszter és a pénzügyminiszter, valamint a parlament elnöke, melynek tagjait egyébként is ő nevezi ki. Ezen kívül elnöke még az összes létező tanácsnak. A külügyminiszter és egyben kereskedelmi miniszter meg az öccse. A helyettese meg a fia. S persze a legfelsőbb bíróság tagjait is a szultán nevezi ki. A szultán kritizálása súlyos bűncseleménynek számít. S persze az ország olajvagyona a szultán tulajdona. Dehát az emberek nem elégedetlenek, mert az egy főre eső GDP nagyobb, mint az USÁ-ban, Svájcban, Japánban. Nem hallottak vagyonadóról vagy jövedelemadóról. Az egyetlen adó az alacsony vám és a cégek vállalkozási adója, de ezek sem magasak.

Szóval ha valaki tud biztosítani egy magas szintet és közben politikailag nincs szabadság, ezt sokan elfogadják. A gond az, hogy ez ritka eset, Brunein kívül kevés hasonló hely van.

A jellemző inkább az, hogy a politikai szabadság hiánya a szar életszínvonallal jön csomagban.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:09:46

@lüke:

Kínában, Oroszországban és Ukrajnában biztosan nem épül semmilyen szocializmus...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:10:47

@lüke: látod, hogy milyen öregek vagyunk. Ma már nemcsak azt nem tudják, hogy ki volt Egri János, hanem azt sem, hogy mit jelentett a "fehárház" szó a mi időnkben.

XCat 2012.03.13. 15:12:18

Ebben valahogy nem látom a paródiát. Van?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 15:14:40

@Donjon: a 80-as években ez már nem volt téma,(hittan, egyház) csak néhány elvakult személynél.

pfekete101 2012.03.13. 15:14:46

"Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon."
Es mibe is kerult ez az orszagnak?
Hogyan is valtozott akkor az allamadossag?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.13. 15:22:51

ontopikként: ignorance is bliss. ezért volt jobb régen. de roppant a csipa, és kellett a fogyasztás.

bircaman maxval · http://hurramilliomosleszek.co.nr 2012.03.13. 15:23:20

@kennyking:

Az informatikai fejlődés a leglátványosabb.

Az első laptopom egy 386SX-processzoros gép volt, 80 MB merevlemezzel, 4 MB RAM-mal. 1992-ben. Mindenki röhögött, minek ilyen hatalmas merevlemez, hiszen ezt képtelenség megtölteni! (Persze csak irigyek voltak, akkoriban még az asztali számítógép is ritka volt, nemhogy a laptop.)

Éppen az év elején cseréltem le 80 GB-os merevlemezemet (tehát pont ezerszer akkora, mint az akkori laptopban). Már szégyenkezve mondtam el másoknak, hogy csak 80 GB a merevlemezem.

Ja, s a laptop processzorának a sebessége 25 MHz volt - hű, de gyors, alig 3 perc alatt betölti a Windows 3.1-et, mint a villám! Most meg valaki tanácsolta, hogy ideje már valamit tennem a gépemmel, mert nevetséges, hogy egy 1,8 GHz-es kőkori processzoral röhögtetem ki magamat.

XCat 2012.03.13. 15:24:17

@pfekete101: Hogyan is változott az államadósság az elmúlt 32 évben? :)

Hogyan fog az elkövetkezendő kettőben? Na, erre koncentrálj.

kennyking 2012.03.13. 15:25:52

@pfekete101: 81-ig semmi, akkor 1 milliárd, aminek a kamatterhei tíz év alatt 20 milliárdot tett ki.
Ma hogyan változik az államadósság? És mibe kerül az erőteljesen csökkenő életszínvonal az országnak?
A " fejlett nyugaton" is van államadósság, nem is kicsi, csak ők tudják fizetni, mi meg nem.Hogy mi miért nem, az összetett kérdés, de 22 év után ezt azért nem lehet egyértelmüen a kádár-rendszer nyakába varrni.Inkább vegyük az antalli-örökségnek.

kennyking 2012.03.13. 15:31:25

@dr. birca max: Az öregem Bécsben vett egy Commodore 16+4-est 85-ben, vagy 86-ban.Ma egy mobiltelefon többet tud.A fater, aki megállt a fejlődésben 20 éve ( harcos komcsi volt, ma is az, csak kissé rezignáltabban)a múltkor elvitte a rokongyerekeknek Borsodba, mert hogy legyen nekik is számítógépük, mert nincs.Hiába mondtam neki, hogy nem tudnak vele mit kezdeni, mert már programok sincsenek hozz.( A régi, magnós fajta), de neki komputer és komputer között nincs különbség.Mondtam, hogy adjuk el, hátha valami gyűjtő ad valami félkomoly összeget érte és abból vehetünk nekik valamit, de szegény nem értette amit mondok.Szerintem ott porosodik valahol ez a gép ájrópa határán.

XCat 2012.03.13. 15:31:52

@kennyking: Ejnye, és az utolsó 10 év? Vagy az még nem évült el annyira, hogy emlegetni is merjük? :D

Múltkor nézem, Szijjártó nyilatkozik. Riporter felveti, hogy egyes újságírók veszélyben érzik a demokráciát. Szijjártó visszaszól, hogy na és? Nem jelent meg nyomtatásban? Nincs mindegyik szabadlábon? Akkor meg mi van?

Putyinék ide fognak járni arroganciát tanulni, én már látom. :)

nigara 2012.03.13. 15:33:29

@kennyking: abszolut egyetértek! Rendszerváltás a hozzánk hasonló "komcsi" országokban is volt, és nézzük csak meg, hogy ők hol tartanak...
Ez biza az MDF-ből indult, és a "jópéldát" követve rabolták ki az országot az aktuális politikai elit tagjai.

XCat 2012.03.13. 15:34:44

@kennyking: Ebayen próbáld meg. Hátha. Tegyél rá ilyen plecsniket, hogy hidegháborús időkből származó ősi szocialista relikvia, ennyi csúsztatás belefér. ;)

Donjon 2012.03.13. 15:41:11

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ezért írtam le a nénit is. Egyébként úgy tudom most is él még. 8 éve még találkoztunk osztálytalálkozón.

Más: Pont most néztem meg a Túsztörténet c. filmet Bery Ary-val. Zseniális volt amilyen amatőrséggel állt hozzá mindkét oldal a helyzethez. A fiúk sem szedtek még túszt és a rendőrök sem találkoztak még ilyen helyzettel. Nem volt semmi spec. eszközük amivel közelebb jutottak volna a megoldáshoz, csak a kivárás.
Érdekes volt látni az akkori világ egy szeletét. Nekem is kicsit a mindennapi valóság volt, hasonló környezetben éltünk.
Plusz bástya elvtárs azaz Both Béla is szerepelt mint magas rangú elvtárs.

Megint más: A héten szerencsém volt meghallgatni egy 76 éves történész-lelkész prof. életének egy szeletét, hogy hogyan volt a könyvkiadás akkoriban. Írt egy vallási-néprajzi könyvet a 70-es években, de az egyházügyi hivatal, hol letiltotta, hol más nevén akarta kiadatni. Komoly hányattatás után 88-ban adták ki.
Folyamatos megfigyelések, befeketítések, áthelyezések, stb.
Egyszer pl. Békéscsabán a helyi egyházügyis megkapta, hogy lehetetlenítse el. Véletlenül kicsúszott a száján, hogy 5 év múlva már nem lesznek egyházak. (70-es évek vége volt) A prof. egy frappáns válasszal riposztolt, hogy ha egyházak nem lesznek akkor párt sem lesz, mert valahol le volt írva a marxengels elvtárs, hogy ezek felépítmények amik majd meg fognak szűnni a kommunizmusban. Majd eltávozott.
Mire hazaért addigra ott várta a fekete autó, de nem vitték el, hanem az elvtárs megkérte, hogy segítsen neki, mert beíratták 2 elemivel egy marxista egyetemre vallás témában. Ezek után a prof.-lelkész írta a házi dolgozatait a funkcionáriusnak.
Később a 90-es években összefutott a Balatonon egy másik funkcival akit szintén jól ismert. Az egyik beszélgetés során felvetette, hogy nem csoda hogy összeomlott a rendszer, mert olyan embereket hagytak érvényesülni mint ez a 2 elemis elvtárs. A másik erre kikelt, hogy azt az embert ne bántsa, mert ő volt az egyik legjobb emberük, legjobb dolgozatokat írta.
Na több se kellett a prof. bevallotta, hogy ő írta végig azokat az irományokat. Volt ám nagy meglepi.:)
Mondtam is Jenő bácsinak (Így hívják a prof.-ot.), hogy meg kellene írnia az élettörténetét. Még film is készülhetne belőle.

XCat 2012.03.13. 15:48:04

@Donjon: "Érdekes volt látni az akkori világ egy szeletét."

Az akkori filmek nagyjából annyira hasonlítottak az akkori világhoz, mint a mostani filmek a mostanihoz.
(=nem nagyon, de néhol kicsit mintha tényleg olyasmi lenne.)

Donjon 2012.03.13. 15:50:08

@PsychoCica Dö Ríl: Konkrétan azért érdekes ez a történet mert megtörtént eset alapján írták, de egyébként én a környezetre, a házakra, autókra, ruhákra gondoltam.

2012.03.13. 15:54:18

A nagyszüleim a Boldog Békeidőket sírták vissza, nekik az volt az aranykor, kiegyezés, Ferenc Jóska, de vége lett a szép világnak, menni kellett, és nem jöttek vissza, pedig a falevelek is lehullottak,nincsen Kunbélának olyan katonája, sej haj, azátn Csonka Magyaroroszág nem ország, Egész magyarország megnyország, ha a Föld Isten kalapja, lapja, lapja, hazánk a bokráta rajta, vége lett, oda van, elvették a szerbek...
Ehhez az új rendszerhez már nem tudtak hozzá szólni, nekem meg már a könyökömön jött ki, hogy mit mondott a jegyző úr, meg az intéző, meg a méltó.

A szüleim már nem élnek, ebben az új redszerben nem sokat időztek, de gondolom most ezeket a dumákat nyomnák.

Bár apám mindig mondogatta, hogy ez a keresztény világ már 2000 éves lesz lassan, a kommunista világ még csak 50, várjunk még egy kicsit, aztán majd eldönjük melyik volt a jobb, no hát most már tudjuk, hogy a kommunista világ nem ér meg 2000 évet, úgyhogy a kérdés ezzel el dőlni látszik, bár ki tudja, még akár mi is lehet. Nagyapám szerint a kommunizmusban majd minden közös lesz, még az asszonyok is, és sajnálta, hogy ő már azt nem fogja megérni.

XCat 2012.03.13. 15:56:48

@Donjon: Jah úgy igen. Tudod mi nagyon jó még? A Dögkeselyű. Az egyetlen jó magyar akciófilm, szerintem azóta is, de nagyon ott van.

XCat 2012.03.13. 15:59:51

@Frengi: Ez nem keresztény világ. :) Ez egy elmebeteg világ.

Rothstein 2012.03.13. 16:07:33

@eastern sugar:

Annyira ne bánd hogy kihagytad a 80-as éveket. Bár gyerekként, nem tudva semmiről, jónak jó volt.
A rendszerváltás nem volt egy nagy durranás. Mondjuk én nem vagyok pesti, vidéken nagyon semmi sem volt. Az emberek tudomásul vették.
Az igaz a mai világ sem jobb, de ez a következménye az előzőnek, ahogy itt sokan rámutattak.
Na de valóban, várjuk az ezredestől a Horthy alatt minden jobb volt című posztot.

Donjon 2012.03.13. 16:08:05

@PsychoCica Dö Ríl: Nekem Az Erőd c. film tetszett Szinetártól. Az akció nem komoly, de a párbeszédek fantasztikusak. Kicsit a "hanyatló nyugat ópiumáról" szólt.
Unatkozó milliomosok katonásdit játszanak profi zsoldosok ellen egy elhagyott erődrendszerben. Aztán a dolgok elfajulnak.
Olyanok játszanak benne mint Kovács "Deziré" István, Bács Ferenc, Oszter "rúzsasándor" Sándor, Gáspár "Róka" Sándor, Rajhona Ádám, Hernádi Judit, Reviczky Gábor, Madaras József, stb.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 16:11:50

@Donjon: ..ez is az akkori világról szól, csak egy történész szemén keresztül:
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

XCat 2012.03.13. 16:15:05

@Donjon: Az is jó, pár napja néztem újra. Egyedül az zavart benne, hogy az istennek sem akarták kimondani az ország nevét. :D

Meg azért volt benne ideológia is bőven, pl a vénember a náci egyenruhában, aki elárulja akiket vezetett, meg ilyenek. :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 16:18:17

@nigara: rendszerváltás nem volt, de minden rossz Antall Jóskától indult. Ő kezdte felszámolni a magyar ipart, eladta az összes cukorgyárat, holott a vevőnek csak a piac kellett. Be is zárták azóta mindet és szinte megszűnt a cukorrépa termelés Magyarországon. Antall fizetett minden tehén kivágásáért 30 ezer forintot. Ezt követte még 17 év rablás. Csodálod, hogy itt tartunk?

vörös meteor 2012.03.13. 16:18:55

@kennyking:

Rendben de itt arról volt szó hogy egyfajta német vagy skandináv tipusú erős szociális hálóval rendelkező jóléti társadalmat épitünk majd fel,)
Már társadalom sincs (csak érdek csoportok)jólétről ne is beszélve.Az erős kikaparja a gesztenyét magának, a gyenge hulljon el, egyfajta új kasztrendszer épül ki "aki kimarad lemarad" ,)
"kezdetben csak két latorról volt szó, miez a sereg körülöttünk,)"

Donjon 2012.03.13. 16:23:36

@PsychoCica Dö Ríl: Pont ettől volt olyan titokzatos.
Persze rengeteg bújtatott utalás volt benne, hogy a rothadó kapitalizmusban így megy. Az ember semmit ér csak a pénz, bezzeg nálunk minden rendben van. Milyen jó, hogy nem kell így élnünk, mint a filmben.

Möff CAT a Torcsvúdos gyerek 2012.03.13. 16:25:13

Ha szabadon lehetne fegyvert tartani itt is, mint az USA-ban, simán Mad Max 4 lennénk már szerintem, van annyi elkeseredett, begolyózott, torkig lévő ember ebben az országban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 16:33:17

Minden tiszteletem a szerzőé. De. Janibának semmilyen érdeme nem volt. Mindent Moszkvában döntöttek el. Mindent. A legvidámabb barakk fílinget is.

Az akkori és a mai rendszer egy hatalmas nagy átverés. Erről szól butus kibulizottország-os linkje. Az átkosbeli állapotok csak annyiban módosultak, hogy a gondosan kontraszelektált jóeftársak valahogy mind megtollasodtak, illetve a másik imperialista hatalom (USA) is beszállt a korábbi elnyomóink (Szu, ma orosz imperialisták) oldalán az elnyomásunkba (elmentek a tankok, bejöttek a bankok).

www.angelfire.com/realm3/hmult/IIvh/IIvhhern1.htm

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 16:38:16

Ez meg egy arról szóló történet, hogy az 1956-os forradalmunk valójában Moszkva akciója volt (verjük csak szét újra Budapestet jelszóval).

www.magtudin.org/Otszaz%20gramm%20pragai%20sonka.htm

kennyking 2012.03.13. 16:42:45

@vörös meteor: Ja, emlékszem, hogy azzal kampányolt mindenki, hogy szociális piacgazdaságot akar.89-ben szereltem le, lövésem sem volt, hogy ki kicsoda.Azt hallottam, hogy az MDF nácifasiszta meg horthysta, visszajön az urambátyám korszak.Az SZDSZ meg harcos antikommunista volt, minden este komcsivérbe akartak fürödni.Gondoltam, dobok rájuk egy x-et. Nagyon benyaltam ezt az egész történetet.
Így utólag a Krassó pártja, a Magyar Október Párt tünik valódi rendszerváltó pártnak.Ki is nyírták.Esetleg a Petrasovits Anna pártjából lehetett volna...talán...

kennyking 2012.03.13. 16:44:40

@Donjon: A Gyula vitéz télen nyáronban Kinizsi sört ittak, aminek árpád-sávos címkéje volt.Az ország egyharmada Jobbikos sört ivott, csak nem tudott róla.

vörös meteor 2012.03.13. 16:52:52

@kennyking:

Igen Krassó radikális volt megalkuvást nem ismerő ember talán az utolsó igazi "forrdalmár". Münich Ferenc utca átnevezése stb.

5.A Magyar Október Párt az ország mai gondjait az 1956-os forradalom és szabadságharc eszményeinek maradéktalan megvalósításával kívánja megoldani. Magyarország legyen független, szabad, semleges ország, amelynek lakói jólétben élnek, és ahol érvényesül a népfelség elve. A Magyar Október Párt intézkedéseket követel a nyomor felszámolására, igazságos szociálpolitikára, a gazdaság talpraállítására, a természeti környezet megóvására. A Magyar Október Párt küzd a magyar nemzeti kisebbség kollektív jogainak biztosításáért, a határainkon innen és túl élő magyarság jogegyenlőségéért. Küzd a kommunista önkény áldozatainak rehabilitásáért.
Minden politikai és gazdasági lépést csak a magyar nép érdeke vezéreljen.
A párt konkrét javaslatait a programtervezet tartalmazza, amely végső alakját a közgyűlés vitája, módosításai és jóváhagyása alapján nyeri el. Céljait a Magyar Október Párt az igazsághoz hű tájékoztatással, meggyőzéssel és politikai nyomásgyakorlással kívánja elérni.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 17:25:49

@rdos: Nagyon köszönöm- Ez a láncszem nekem hiányzott. Eddig nem értettem, hogy 50 év alatt hogyan válhatott ez a nép bárgyú birkává. Már értem. Az is volt, annak is maradt.

2012.03.13. 17:36:56

Csak a korrektség végett, a "magyar pina világmárka" szlogenért dobjunk egy greetingst a Rózsaszín Pitbullnak:
www.youtube.com/watch?v=i4AHhe2BFOU

Na meg a poszthoz zenei aláfestés a Burzsoá Nyugdíjasoktól:
www.youtube.com/watch?v=_dDTNRU0KCA

kennyking 2012.03.13. 17:45:49

@vörös meteor: Ma (is) ez egy vállalható program.Én akkor nem értettem, de szerintem sokan voltunk így.

combo 2012.03.13. 17:52:19

@Brother Love: "az egyik legmodorosabb fordulatok egyike a "Fogalmad sincs róla, akkor még nem is éltél..." kezdetű nóta."

Bár nálam benne vagy a modoros-kommentelők top 17-ben, most ki kell javítsalak. Nincs annál modorosabb, mint amikor 20 éves kis csitrik kioktatnak, hogy demenciás nyugdíjas munkásőr vagyok. Azt se tudják, mit csinált egy munkásőr, csak hallották valahol ezt a fordulatot, jópofának tűnik, és papagáj módjára ismételgetik. Hogy jönnek ők ahhoz, hogy ítéletet mondjanak rólam és egy olyan korról, amiben egy percet sem éltek?

Semmi sem fekete vagy fehér, így volt ez a Kádár-rendszerrel is. Akkor épültek az utak, a panelek, meg minden. A nulláról, öregem. Igaz, hogy államadósság is lett belőle, de a rendszerváltás óta ez megnégyszereződött (dollárban), aztán most egy szaros 4-es metróba is belerokkan az ország. Ennyit a nagy gazdasági csődről.

Kádár nem volt hibátlan ember, ahogy senki se az. De a Rákosi-rendszerben volt börtönben (életfogytiglant kapott, koholt vádak alapján), egyesek szerint meg is kínozták, annyira, hogy azóta rángatózott a válla. És mint tudjuk, aki egy elnyomó rendszerben börtönben ült, az csak jó ember lehet.

Sajtószabadság? Nekem ne gyere ezzel, Hofi jobban merte kritizálni az akkori hatalmat, mint a mai humoristák a mostanit.

Az oktatás és a tudomány is sokkal színvonalasabb volt, mint manapság. Egy diktatúrának ugyanis vannak előnyei is, nem kell demagóg módon szavazatokra hajtani, így a moziban például az ideológiai áttekintés mellett tudományos ismeretterjesztő kisfilmet is végig kellett nézni a Tűz van, babám! előtt, ha tetszett a népnek, ha nem. Mellesleg a szakmaiságot is jobban megbecsülték, a töltelék pártemberektől eltekintve.

Ha megnézed, volt legitimációja is a rendszernek, 1994-ben a Kádár-rendszerre szavaztunk szabad választáson. (Kár, hogy azt a rohadt népnyúzó Bokrost kaptuk helyette.) És Orbán miniszterelnök úr is megmondta, hogy a többségnek mindig igaza van.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 17:57:22

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Örülök.

Felteszem az 1956-os linkre reagáltál. Hát lehet hogy birkák voltunk, hogy vagyunk az sajna sanszos. Amúgy nekem úgy rémlik, a szojvet eftársak nem kissé megijedtek.

Leginkább azon, hogy mekkora erejűvé vált a provokációjuk, hogy pár száz lelkes fiatal igencsak megnehezítette a hatalmas szojvet hadsereg életét, és okozta sok szojvet katona halálát.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 18:04:40

@rdos: a szovjetek ijedtségét értem. Csak az a baj, hogy nélkülük, a kezdeméneyzésük nélkül akkor sem történt volna semmi.
Az lehet, hogy ha valaki most is elkezdené, robbanna a dolog. Csak a kezdet hiányzik, de nagyon!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.03.13. 18:20:02

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Értem. Jól látod, robbanna. Mert ilyen helyzetet teremtettek az eftársak, amit ráadásul folyamatosan fokoznak!

Nekem nem hiányzik az erőszak. Nem hiszek benne, bár elismerem, néha jól esik. És hát van aki meg is érdemelné a "dádá"-t.

Abban hiszek, amint a többségnek leesik a tantusz, a szemfényvesztés szekértolói szégyellni fogják magukat az utcán. Mert majdnem minden szembejövő a képébe fogja vágni:

Kollaboráns!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 18:27:48

@rdos: Igen, ezt mondja Bereznay András is, hogy erőszak mentesen! No, de nálunk már időből nincs sok! Főleg nekem. Már 68 vagyok, és szeretném azért megélni a valós rendszerváltást!
Én azért a biztonság kedvéért elküldtem a linket Bereznay Andrásnak, kikérve a véleményét. Természetesen amikor megkapom a választ, Téged is értesítelek.(ezt már másodszor írtam meg, mert egyszer már eltünt, és még mindig nem látom)

Erzsebet 2012.03.13. 18:50:38

Az én gyermek-és ifjú korom a Kádár rendszerben telt. Jóérzéssel gondolok rá. Iskolásként rühelltem az úttörő mozgalmat. Mai eszemmel visszaemlékszem, bizony jó volt. Sok szülő hét végén is dolgozott. A pedagógusok szerveztek sport-, kulturális-, és úttörő programot. Utáltam, hogy annyira le vagyok kötve és nem héderezhettem otthon. Nem volt annyi csellengő, kulcsos gyerek. Az ünnepek, felvonulások is szépek voltak. Frengi ír a vallási életről is. Szüleim, még a Horthy-rendszerben felnőtt, egyszerű dolgozó emberek voltak. nem vegzálta őket senki a templomba járás miatt. A suliban ateista nevelés folyt. Nem jó szemmel nézték, ha egy diák egyházi szertartásokon vesz részt. Az én időmben első áldozók is sokan voltak. Két csoportnyi alsó tagozatos, nem túlkoros, zöme a mis iskolánkba járt. A ruhát a hittan teremben vettük fel, nem mentünk úgy végig a városon. Cigány gyerekek is jártak hozzánk. Ezek városi muzsikus, vagy dolgozó családokból kerültek ki. Egy-kettő volt problémás, de a tanárok lerendezték őket. Gimnáziumban és munkahelyemen KISz-tag is voltam, a házasságomig bezárólag. Tanári felügyelet alatt zajlottak a diszkók és bálok. Kulturáltan szórakoztunk. Általános iskolás kortól részt vettünk mezőgazdasági munkában. Építő táborban nem voltam, nem bírtam a kemény melót. Jó dolognak tartom azt is, hogy munkára nevelték a fiatalokat. Most nagy része nem tud mit kezdeni az idejével,ezért csavarog, vagy otthon unatkozik. Első munkahelyemre 18 évesen kerültem. Itt is tanítottak, számítottak a munkámra. A megszálló hadseregről is mindent mondanak. Beszélem a nyelvet, több vevőm került ki közülük. Párukkal megismerkedtem, otthonukba is meghívtak. Tudom, hogy létezett a testi fenyítés és a kivégzés is. A mi időnkben kevés fiatal került be a felső oktatásba. Egy szakmunkásképzővel is el lehetett helyezkedni. A lakáskörülmények voltak még siralmasak. A boltokban nem volt olyan választék. Mindenhol egyforma áru volt. Rendszeresen jártunk moziba, színházba, már fillérekért kaptunk olcsó könyveket. Vállalati üdülőben pihentünk két hetet. Gyerekként a legtöbb szocialista országba eljutottam, nem hiányzott a Nyugat. Most a városi tömeg közlekedés is drága, évente egyszer utazom el nagyszüleim 30 km-re lévő sírjára. a jövő is kiszámítható volt, nem kellett annyit idegeskedni az anyagiak miatt. A mai fiatalok többen végezhetnek egyetemet, de elhelyezkedni nehéz. Nyelveket akkoriban nem tanultak annyian. Orosz tagozatos gimnáziumban sajátítottam el közép szinten. Anyanyelvi tanárokat is alkalmaztak. A nyugati nyelveket is azok tudták jól, akik tagozatos gimibe jártak. Fiam barátai közül sokan nem dolgoznak, nincs semmi jövő képük.

XCat 2012.03.13. 19:07:43

@tff: Meg a Körtisz Tóninak...

2012.03.13. 19:30:21

@Erzsebet: engem nem kis elégtétellel töltött el, amikor egy alkalommal találkoztam azzal a személyzetissel, aki rányomta a pecsétet a felvételi lapomra "káderfeljelsztésben nem szerpel, tovább tanulását nem javaslom."
Én mégis tanár lettem, ő viszont már régen nem személyzetis: bútort vásároltam, és ő volt a pakker, hát ilyen ez a szelavi.

szellőláb 2012.03.13. 19:49:38

@Frengi: Ahogy látom, mi többet éltünk az átkosban, mint amennyit ebben a szép új világban fogunk. A hetvenes évek középiskolásai (kivéve a ténylegesen polgári származásúakat) túlnyomórészt elfogadtuk a viszonyokat és élveztük a fiatalságunkat. Kb a nyolcvanas évek elejére családot alapítottunk és nagyjából a rendszerváltás környékén kezdtünk el válni. Fiatalkori emlékeink miatt sírjuk vissza a hetvenes éveket, a nyolcvanasokat pedig azért, mert akkor voltak kicsik a gyerekeink megannyi szép emlékkel, és a házasságunk is rendben volt még. Ehhez Kádárnak semmi köze. Mosolyra húzom a számat, ahogy huszonévesek magyarázzák nekünk, mit kellett volna éreznünk az elnyomásból, pufajkáznak és komcsiznak. Sokat lehet tőlük tanulni, az biztos :-) Nagyobb gond az, hogy a mi korosztályunk nagy része nem volt képes fejben átállni az új módira, és helyette pótcselekvésekbe kezdett. A legnagyobb gond viszont az, hogy ahogy látom, a rendszerváltás utáni korosztályok nagy részének ugyanúgy nincs fogalma arról, hogy mit kezdjen ezzel a fene nagy szabadsággal. Helyette pótcselekszik: trianonozik, angol helyett rovásírást tanul. Félek, hogy ha ők majd a mi korunkat elérik, fele annyi szépre sem fognak emlékezni, mint mi.

pincze 2012.03.13. 19:51:59

A 80-as években már lazult a rendszer , megjelentek az első maszek ifák , gmk-ák , diplomata boltok , butikok , a tévében elmondták a beszédeket és közben mindenki próbálta a kis magán életét élni .

XCat 2012.03.13. 19:58:47

@Frengi: Most meg a szart pucolod egy külhoni vén szar alól. Sokkal előbbre vagy a tanárságoddal. Meg mi is.

2012.03.13. 20:02:34

@szellőláb: milyen fasza gyereknek képzeltük magunkat, amikor az éjszakába a cigánnyal a székelyhimnuszt húzattuk, persze csak halkan,

no meg összekacsintva, hogy sebaj pajtás, semmi sem tart örökké, 150 év alatt sem lettünk mi törökké.

Házibuliban biztosan elsütötte valaki, hogy a magyar értelmiség előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik meg járhatatlan.

meg hogy kalandvágyból mi itthon maradtunk.

Meg amikor a Fradi megnyerte a bajnokságot, végig skandálva a Rákóczi úton, hogy bajnok lett a Ferencváros, megengedte Kádár János.
Szovjet -magyar meccsen meg, hogy Zárd el az olajat, meg: nem kell a zsiguli.

És persze mindig volt valaki aki állította, hogy a Lenin szobor kezébe zsíros kenyeret nyomtak.

Éljen Kádár János! és hozzá halkan, hogy kenyéren és vizen.

Istenem, mekkora ellenállók voltunk! A régi szép idők, ilyenek ma már nincsenek.

combo 2012.03.13. 20:18:06

@Frengi: Ez kurva jó lett. Ezt vedd dicséretnek.

XCat 2012.03.13. 20:21:23

@PsychoCica Dö Ríl: (elnézést, nem fért el bennem)

@pincze: Tudod mi volt a fura? Nem volt kötelező politizálni. Ha nem volt rá igényed - mert ugyan mi a francért lett volna - ki tudtad kerülni. Most gyakorlatilag csak akkor lehet, ha nem szólsz semmire, és közterületre is csak bedugaszolt füllel mégy.

szellőláb 2012.03.13. 20:28:28

@Frengi: És mekkora lázadók voltunk a vállig érő hajjal, kopott farmerben és a hülye gázálarc tarisznyánkkal :-))) Két egymást követő évben "hely hiány" miatt nem vettek fel egyetemre, pedig a szükséges pontszámom megvolt. Fel sem merült bennem, hogy esetleg nekem is beszámolták azt a három évet, amit az öregfaterom az 56-os műsoráért lenyomott Vácon (egy ideig Darvas Ivánnal egy cellában, hogy dicsekedjek is). Határőrnek viszont bevettek, pedig oda csak a politikailag megbízhatókat vitték. A fene érti ezt.
Ami inkább fáj, az az, hogy a fateromnál pont ennyi idős korában diagnosztizáltak rákot, ami 57 évesen el is vitte, (és hát nagy pénzeket fizetnék, ha időnként lebaszhatna.) Viszont a ma is élő anyámnál nem tudok 10 percnél tovább maradni, mert olyan bigott fideszes lett. Én a saját családomban nap mint nap látom azt az iszonyú megosztottságot, amiért én egyértelműen .....t teszem felelőssé.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.03.13. 20:37:46

@szellőláb: nem vagy egyedül ezekkel a gondolatokkal és gondokkal.

XCat 2012.03.13. 20:40:35

@szellőláb: @butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Legyetek ti is fideszesek. Bosszúból. Csináljunk nekik négyharmadot, akkor majd nem lesz kivel kicseszni. :)

szellőláb 2012.03.13. 20:47:16

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Biztos vagyok benne, csak van aki titkolja, vagy nem jár a modorosra, ahol értő fülekre talál.

2012.03.13. 21:05:14

Azért akárki akármit mond, az öreg nem szarozott, a Rákosiékat egyből feladta amikor a csendőrök elkapták, aztán a Nagy Imrét is kivégeztette cserébe azért mert fordítva nem sikerült.

szellőláb 2012.03.13. 21:14:39

@PsychoCica Dö Ríl: Bármit válaszolnék, az félre érthető/magyarázható lehetne, és politizálni nem szeretnék (főleg nem itt)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.13. 21:18:15

@szellőláb: mondd ki nyugodtan: boldogabbak is voltatok! :)

Donjon 2012.03.13. 21:19:29

Kedves @combo:, az írása alapján tényleg decens lehet. Kádárt a saját hittestvérei börtönözték be. Ugyanis ő is magas rangú pártfunkci volt a Rákosi alatt, tehát fontos része volt a rendszernek már akkor is. (A témához ajánlom a Tanú c. filmet)

Részlet a wikipédiáról: 1948. augusztus 5.–1950. június 23. között belügyminiszter. 1949-ben részt vett a Rajk László elleni per előkészítésében.

És kérem meséljen már milyen fontos és hasznos tevékenységet végzett a Munkásőrség ami miatt vétek volt feloszlatni? (Segítségnek a Csapd le csacsi c. filmet ajánlom.)

Rich.mond 2012.03.13. 21:20:34

"a Fradi Juventusban nyerte meg a VVK-t" -zseniális :))

Na, ez egyébként egy nagyon jó poszt! Annyiszor, de annyiszor végighallgattam már... és alapvetően nehéz vele vitatkozni, pedig a kb azonos startvonalról induló Ausztria ezen idő alatt (höhö) valamivel előrébb jutott.

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 21:22:37

Hat jo kerdes. En csak 10 evet eltem benne, de sok primitiv emberrel("tanar")talalkoztam az oskolaban is. Meg emlekszem a Leninbacsis kepre a falon, meg a tanitoneni meselte, hogy a csunya car kivegeztette a batyjat. Es mindez 1987-ben. Meg, hogy szenzacio volt, ha jott a banan. Meg mindenki slamposan oltozkodott, kotelezo gagyi koppeny paxtollal a zsebekben. Persze, aki akart autot, az akkor is szerzett. A szomszedban ruszki tisztek voltak beszallasolva a csaladjaikkal(5 evente cserelodtek). Azok mindig arultak aranyat meg szonyeget, es vettek Beatles lemezeket, farmert, dollart es neha pornoujsagot. Mondjul oda betoro nem jott, mert felt, hogy lelovik. Szerintem nem volt jobb, csak egyenlobb es mas vilag. Minden gagyibb volt, de a penz nem allt annyira az emberek koze. Es a hetfoi TV szunet meg kifejezetten jo volt!!!!! Akkoriban alig lehetett sajat lakast szerezni.
Ami azt illeti, ha 1956 gyoz(elmeletileg), lehet, hogy akkor is mexikoi fele kapitalizmus let volna...
Ui.: az oroszok 1991-ig itt voltak, es mondtak, hogy szamonkeresrol almodni se merjen senki!!!!

2012.03.13. 21:24:40

@szellőláb: fater Nagyatádon volt katona a családi háttér miatt, ezredes mellett volt személyi rádiós, leszerelés után egy év sem telt el, és beadta a kérelmet, hogy szeretne Hollandiába menni rokonlátogatóba. Meg sem próbálták beszervezni, egyből megkapta az engedélyt legnagyobb csodálkozására. Ez a kiszámíthatatlanság is része volt a rendszernek, igyekeztek bizonytalanságban tartani.

XCat 2012.03.13. 21:29:51

@szellőláb: Megértem az aggályaidat. :)) Nem állt szándékomban kiforgatni, de persze, ahogy akarod. Én a magam részéről kezdek eljutni oda, hogy már csak nevetek mindenen, ami történik, és várom a finálét. (Hegedülni nem tudok sajnos.)

szellőláb 2012.03.13. 21:37:40

@Modor Tibi: Ne tudsz provokálni :-) Boldogabb voltam annál, mint ahogy sok fiatal szerint kellet volna lennem, de nem sírom vissza. Frengivel viszont kár, hogy akkoriban nem találkoztam, mert akkor közös sztorikat is idézhetnénk :-)

Donjon 2012.03.13. 21:40:30

Szerintem szét kellene választani azokat a dolgokat amik a korból adódtak és azokat melyek a politikai rendszerből.
Higgyétek el egy nyugat-európai is tud hasonlókat mondani, hogy régen jobb volt, mert tisztelték a fiatalok az időseket, volt munka, biztonság, jólét, stb.
Ezek az utóbbi dolgok máshol is megvoltak, csak valódi fedezetből teremtették elő.

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 21:42:22

"Azok szidjak legjobban a Kadar-korszakot, akik a legnagyobb haszonelvezoi voltak!!!"
"Nyugdijasnak nincsen langos, nem jon vissza Kadar Janos!"
A majalison sincs mar ingyen.virsli es sor!!!!

XCat 2012.03.13. 21:47:40

@Modor Tibi: Én boldogabb voltam. Sőt, az életszínvonalam is sokkal jobb volt.
Fillérekért kaptál biokaját (nem volt más), a legszarabb csoki jobb volt az EU-s normánál, természetes anyagokból készült ruhát (most 85 egy valahogy kinéző kosztüm, hozzá 25 alsó hangon egy rendes cipő), tisztább levegőt, ingyenprogramokat, létbiztonságot, kevesebb idegbeteg hülyeállat honfevtásat, ha tanulni akartam segítettek és nem cseszegettek miatta, ha volt pénzem (és volt!) mehettem nyugatra, keletre, délre, körbekörbe. Anyám haza tudott hozni egy szatyor könyvet, és nem jelentett gondot hogy eltöltsünk egy napot a vidámparkban délelőttől estig. JÓ volt.

Mindezt egy viszonylag "szegény" emberként. Jah banán, az nem volt, csak ha megkented a boltost. De akkor az is dögivel.

@Donjon: Valódi fedezet? Nézd már meg, hogy ott valódifedezettéknék mennyi az államadósság. Segítek; ugyanannyi, vagy több. Esetleg egy egész kicsivel kevesebb.
Hülyeségeket szerintem nem érdemes belekeverni. hogy ki kit tisztelt, meg nem tisztelt. Olyan szempontból nem volt rossz, hogy nem volt majdhogynem kimondva, hogy aki megvénült, az onnantól egy darab szemét, suvasszuk el valami otthonba, ne is lássuk, nem trendi, csak zavar.
Többnyire találtak neki valami zugot, ahol elnyámmogott.

combo 2012.03.13. 22:00:17

@Donjon: Hékás, talán nem a Tanúval kellene példálózni, ha azt akarod nekünk beadni, hogy milyen rettenetes cenzúra volt Aczél elvtárs alatt.

"És kérem meséljen már milyen fontos és hasznos tevékenységet végzett a Munkásőrség ami miatt vétek volt feloszlatni?"

Ne terelj, nem erről volt szó. De ha már így megkérdezted, egy haszna mindenképpen volt: Amíg te vízipisztollyal pózoltál a hölgyek előtt, addig én AMP-69-cel.

szellőláb 2012.03.13. 22:00:53

@Hadrian77: 78-ban szerettem volna kimenni Bécsbe egy három napos IBUSZ túrára. Ehhez engedélyt kellet kérnem az illetékes hadkiegészítő parancsnokságon. Egy ilyen öreg hadnagy kérdezi: minek akar maga odamenni? Hát csak úgy körülnézni. Nem jó magának itthon? Dehogy nem! Na akkor ne menjen sehová! Fél év múlva én nyitogattam Hegyesben a sorompót az IBUSZ buszoknak. Ugyanakkor a szüleim havonta hozták be a National Geografic aktuális számát, amit a faterom 56-ban disszidált haverja fizetett elő nekem. És amiért időnként baszogattak szekrény ellenőrzéskor: Hát ez milyen újság? Hát ilyen földrajzos. Bassza meg gyerekem, ide csak olyan újságot hozzon, amit én is el tudok olvasni! Nem mertem mondani, hogy az ABC-s könyvemet már sajnos kidobtam :-) Abszurd dolgok történtek. Aki megérte azokat az időket, annak a Tűz van babám minden egyes jelenete, kockáról kockára megvan.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2012.03.13. 22:04:36

@a_fater:
Rövidke poszt lenne, de nagyon szívesen megírnám, csak feljelentenének érte ügyvédolvasóink.

XCat 2012.03.13. 22:05:41

@combo: Ha láttam egy munkásőrt, biztonságban éreztem magamat. Tudtam, hogy nem mer senki belém kötni, megtámadni, mert ha mégis, odajön és segít.

Ezért önmagában megérte őket tartani. De ugyanez volt a helyzet a szabadságos katonákkal is.

Most simán végignézi mindenki, ha ott késelnek meg előtte, ő ugyan bele nem fog szólni alapon. Legfeljebb kirakja youtubera, és begyűjt 300 lájkot.

Donjon 2012.03.13. 22:11:05

@combo: Nos épp a Tanú volt az amit évekre elzártak pozőr úr.;)

Bicepsz Elek77 2012.03.13. 22:25:25

Lehetne "zelmulthuszev" poszt!!!!

szellőláb 2012.03.13. 22:31:33

@Vedere' Lavór: Azért az kurvára nem mindegy hogy mikor látta az ember a munkásőröket. Az én öregfateromat 57-ben konkrétan a frissen alakult munkásőrök vitték el, és utána mondjuk a mi családunkban egy darabig senki nem érezte magát biztonságban, ha munkásőrt látott. A nyolcvanas évek munkásőrei már egy operett alakulat volt, akik legalább segítettek, ha jött a Duna. Emlékeim szerint a szabadságos katonák általában részegség közeli állapotban közlekedtek, akik a lányokat szabad prédának a fiúkat meg vetélytársnak tartották.

XCat 2012.03.13. 22:31:40

@Bicepsz Elek77: Ki merné azt megírni. :) Majd 50 év múlva, ha már tudjuk, hogy alakult.

combo 2012.03.13. 22:31:57

@Vedere' Lavór: Jól mondod, elég volt csak szigorúbban néznem (indokoltabb esetben köhhentenem egyet), és egyből tudta mindenki, hogy hány kilós.

Mondjuk az egyenruhánk mai szóhasználattal élve elég ciki volt, de szerencsére azért fel lehetett dobni pár kitüntetéssel (pl. a Kiváló munkáért jelvényt már 8 évnyi Izzóban töltött munka után megkaptam).

XCat 2012.03.13. 22:48:47

@szellőláb: Nekem meg másféle emlékeim vannak. A világ meg az emberi elme már akkor is úgy működött, hogy leginkább azt látta meg, amit meg akart látni.

Ok nélkül viszonylag ritkán vittek el embereket. Lehet hogy nagyapád pont olyan volt, de ki tudja. Csak ő, meg aki feladta. Lehetett sima túlkapás is, az mindenhol van. Most is bőven, sőt, bővebben.

@combo: nem nagyon emlékszem már az egyenruhájukra, de bennem valahogy az maradt meg, hogy a fegyveres ember jó, mert azért van, hogy megvédjen minket. Valahogy meg is maradt, nekem a mai napig megnyugtató rendőrt látni.

* Kigugliztam, annyira nem szörnyű ez. Kicsit oroszos beütése van. :D

mzgldr 2012.03.13. 22:54:08

@szellőláb: Ne vedd magadra. Míg neked egy viszonylag gondtalan fiatalságod volt, Tibi már a 90-es évek keserű kenyerét ette. Az erőn felüli fogyasztás ellenére a kívánt életszínvonal soha el nem érése, az Adidas cipő és Diesel pulcsi mint státuszszimbólum. A vállalkozók gyerekei által képviselt jólét utáni vágyakozás. Legszebb éveidet meg valami német szopodában kellett eltölteni, hogy a 30-as éveid közepe-vége felé már egy viszonylag emberhez méltó szinten tudjad élni az életed, de a munkahely elvesztése és a bizonytalan jövő által okozott hidegrázás még mindig szerves része a mindennapoknak. Oh mein Gott!

szellőláb 2012.03.13. 23:21:36

@Vedere' Lavór: Nagyapám 56-ban konkrétan munkástanács tag volt, ami ma talán dicsőség, de 57-ben a munkásőrök másként látták. Ügyükben egy (nem végre hajtott)halálos és több súlyos ítélet született. Az akkori pufajkás kommandósoknak ezt az egyszerű nép az életük végéig el nem felejtette, de nyíltan senki nem beszélt róla.
Az jó, ha te örülsz, ha rendőrt látsz, mert talán változott valamit a világ, és szerintem is az normális, ha a rendőr biztonságot jelent.
89-ig minden szocialista országban egyenruhás láttán görcs ugrott a gyomorba,mert soha nem lehetett tudni, hogy mikor, hol, miért fog beléd kötni és megbüntetni. A mi korosztályunk talán ezt sosem felejti el (és van aki még nem hiszi el, hogy Ausztriába tényleg nem kell útlevél)

szellőláb 2012.03.13. 23:44:58

@mzgldr: Ha Tibit akarod kóstolgatni, keresd bátran direktben. Tapasztalatból mondom, hogy pikk-pakk helyre teszi a dolgokat :-)

XCat 2012.03.14. 00:05:45

@szellőláb: Miért, fideszes?

Megértem a személyes indokaidat, de ez tényleg azon múlik, hogy ki milyen körülmények között találkozott a dolgokkal. Az emberek többsége nem vadállat, még akkor sem, ha nem olyan nehéz őket azzá tenni.
Gondolom aki ilyeneket csinált, az sem alszik túl jól.

Én 89 előtt is játszottam a zsarukkal, elszedtem a bilincseiket meg ilyenek, szerettek. Mondjuk én gyerek voltam. :D

Hogy ki mit hisz el... ezt önmagában kell lerendeznie, külső segítséggel vagy anélkül. A helyzet az, hogy egy átlagembernek egyrészt semmi befolyása nincs ezekre a dolgokra, másrészt meg nagyon köze sincs hozzájuk.

Éljen, dolgozzon, csináljon gyereket hogy a halála után is legyen valaki aki dolgozik, csinálja végig a lelkivilágából adódó dolgait, és reménykedjen hogy nem kerül bele semmi történelmibe. Kb. ennyi.

szellőláb 2012.03.14. 00:14:40

Korábban kellett volna megtennem, de talán még nem késő bejelenteni: meghívást kaptam a KISZ zászlóbontásának 55. évfordulójának alkalmából rendezendő ünnepségre, amit el is fogadtam. Már csak egy párat kell aludni, és találkozhatok a régi cimborákkal (elvtársakkal). Na ott aztán lesz nosztalgiázás :-))

XCat 2012.03.14. 00:30:13

@szellőláb: Drakulálunk! Videó és hangfelvételeket (a titkosakat is) kéretik az illetékes szerveknél 3 napon belül leadni. :)

szellőláb 2012.03.14. 00:31:48

@Vedere' Lavór: Az akkori dolgok elkövetőinek és elszenvedőinek többsége már jól alszik. Ezért is nem kellene a nevükben nyilatkozni.
Ami meg az élőket illeti, tegye meg mindenki, amire képes, lehetőleg ne kreáljon olyan dolgokat, amit a családja meg a barátjai előtt szégyellnie kellene, aztán kb. jól alszik. Történelmet kevesen tudnak csinálni, de nem is vágyik rá mindenki

XCat 2012.03.14. 00:47:29

@szellőláb: Jah, de muszáj pont annak a rakás balfasznak vágyni rá, akik most csinálják?.. :)

szellőláb 2012.03.14. 00:56:18

@Vedere' Lavór: Mivel politikailag képzetlen vagyok, nem tudom megítélni, hogy mennyire értenek hozzá, de nagyon drukkolok nekik, hogy sikeresek legyenek.

XCat 2012.03.14. 01:10:54

@szellőláb: Azt mondtam, hogy balfaszok. Nem azt, hogy nem értenek hozzá. Értenek, sajnos.
:)

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2012.03.14. 06:11:55

Én sajnos – Ozzy Osbourne-nal ellentétben – emlékszem a nyolcvanas évekre (is)…

nigara 2012.03.14. 07:46:14

@rdos: " Az átkosbeli állapotok csak annyiban módosultak, hogy a gondosan kontraszelektált jóeftársak valahogy mind megtollasodtak "

Na azért megkérdezném, hogy ez mikor is módosult??? Mert ami a kádárrendszer után jött, az hatványozottan rablás i8ll. megtollasodás volt - na ebben tényleg változott: a pofátlanság és a mérték.

nigara 2012.03.14. 08:10:31

@rdos: bocsi, félrenéztem - csak azért, mert eddig sokan jöttek azzal, hogy az átkosban milyen jól ment a pártfunkcionáriusoknak. Persze azt elfelejtik hozzátenni, hogy az összes többi embrenek is jól ment, sokszorosan jobban, mint manapság...

2012.03.14. 08:15:27

@szellőláb: Milyen fasza gyereknek képzeltük magunkat, ha éjszaka elhúzattuk a cigánnyal a székely himnuszt, persze csak halkan.

Aztán meg összekacsintva: sebaj pajtás semmi sem tart örökké, 150 év alatt sem lettünk mi törökké.

johnny rottenbiller 2012.03.14. 19:09:12

Ebben az írásban mi volt a modoros? Kevés mondatával lehet vitába szállni. A foci jobb volt: igen. Több lakás épült, mint ma: igen. Olcsóbb volt az élet: igen. Az átlagállampolgárnak több lehetősége volt, mint az úrhatnám Horthy-rendszerben: igen. Rend volt: érezhetően nagyobb, mint ma. Kultúra: Hol van ma egy fiatal Huszárik, vagy Fábry Zoltán, vagy Jancsó Miklós?
Ja, hogy nem kellett pofázni, ugrálni? Hát, igen! Erről igazán nem Kádár tehetett.
Ja, és hogy a mai generáció sokkal többet tett le az asztalra '89 óta, meg hogy a belit dolgozta ki - ellentétben az őseinkkel - hát, komolyan, mingyá elsírom magam.

Rich.mond 2012.03.14. 20:53:39

@bélukám: Akkor neked is azt mondom, mint szegény nagyanyámnak: ha mindennel egyetértesz, akkor Ausztriában miért jobb?
Na ugye! Tehát annyira mégsem volt jobb.

LoverCase 2012.03.15. 05:15:08

hát én egyidős vagyok a rendszerváltással, szóval elsőkézből semmilyen tapasztalatom sincs. ha 10 évvel előbb születtem volna, akkor se lenne nagyon sok, gondolom. a szüleim sose szerettek mesélni a rendszerről (katolikusok, nagyapám Horty-rendszer alatt volt katonatiszt).

a kommentek jók voltak

pincze 2012.03.15. 17:27:17

A krumplileves , az legyen krumplileves , Cipőt a cipóboltból helyett van Majka papa .

évuska 2012.03.16. 22:06:25

@Hadrian77: Hát... Ezek a számok Dél-Amerikáról:

Csökkenő szegénység: Az extrém szegénységben élők számának alakulása Latin-Amerikában

Argentína:
1990 és 1999 között: nincsenek elérhető adatok
1999 és 2009 között: -42,4 százalék

Bolívia:
1990 és 1999 között: +58 százalék
1999 és 2007 között (a legutolsó elérhető adatok alapján) : -14 százalék

Brazília:
1990 és 1999 között: -44 százalék
1999 és 2009 között: -45 százalék

Ecuador:
1990 és 1999 között: +19 százalék
1999 és 2009 között: -82 százalék

Venezuela :
1990 és 1999 között: +50 százalék
1999 és 2009 között: -54 százalék

Forrás: Az Egyesült Nemzetek Latin-Amerikával és a Karibi-térséggel foglalkozó gazdasági bizottsága (CEPALC)

magyardiplo.hu
süti beállítások módosítása