Olvasói rovat - Akik 1990 után születtek!

2012/03/01. - írta: Modor Tibi

 

Kösz, HáZsé. Ez kellett, főleg az eredeti meg hácsé után.


Akik 1990 után születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg!

Gondolj csak bele, az 1990 után születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben vagyunk.

Nekünk ugyan volt gyerekülésünk az autóban, amíg apáméknak nem kellett eladniuk a kocsit, hogy kifizessék a hitelt, sőt még biztonsági öv is, de szinte senki se kapcsolja be, vagy ha igen, akkor se megy vele sokra, mert az utak tele vannak autókkal (nem úgy, mint a nyugodt nyolcvanas években), meg diagnosztizálatlan, frusztrált őrültekkel, és a hamis biztonságérzet miatt mindenki úgy vezeti az egyre nagyobb teljesítményű kocsiját, mint egy veszett állat. Már ha meg tudja fizetni a benzint.

Apám szerint ez azért van, mert bezárták a Lipótot. Hát, kiengedhetnék szerencsétlent, és akkor megint minden szép lenne, mint a nyolcvanas években.

Nekünk ez már nem probléma, most már csak babakocsink van, anyám abban tologatja a kisöcsém, ha át tudja billenteni a járdán parkoló autók és a fal mellett alvó hajléktalanok között kupaccá keményedett kutyaszaron. Apám szerint ilyen se volt a nyolcvanas években, de én nem hittem el neki. Erre azt mondta, hogy Kádár megtiltotta a kutyáknak, hogy nyilvánosan kulázzanak. Szerintem viccelt. Mármint apám.

Szerintem a gyerekágyak festékében sokkal több az ólom, mint harminc éve, de ha nem, akkor beszorul a baba feje a rácsok közé, mert azokat is kínaiak gyártották a saját méretük alapján. (Hogy üvöltött kisöcsém. Mondta is a szomszéd, hogy ilyen se történhetett meg 85-ben, az ő gyereke velük aludt mindig. Mondjuk, azóta se dugtak, akkor szoktak le róla.)

Nagyanyám mesélte, hogy a gyógyszeres és vegyszeres üvegek régebben könnyedén nyithatóak voltak, mert nem volt rajtuk furfangos zárszerkezet, mint most. Pedig jó lett volna - mondta a grandmuter -, mert úgy emlékszik, hogy piszok sok gyerek ivott hipót és Dunakavicsnak nézte az altatót. Azt mondja, a húszas években is jól lezárták azt, amihez a gyerek nem nyúlhatott, csak a kommunisták voltak olyan idióták, hogy elfelejtettek vigyázni a gyerekeikre.

Nálunk a fiókokon és az ajtókon nincs biztonsági nyitó. Anyám vett ilyet az Ikeában, de apám egyrészt azt mondta, neki ugyan ne okoskodjanak a svédek, másrészt az első használatkor tövestül kitépte a kredencajtót és tökön vágta magát. Mondta is, hogy „Schöne alte Zeiten”.

Kértem egyszer egy rendes biciklit, de a szomszédban lakik Tipli, aki bringásfutár, és két jointslukk között felvilágosított, hogy a rendes bicikli 100 ezernél kezdődik. Ennyi pénzt egyben egyszer láttunk, a postásnál, amikor apám megkínálta házicefrével, és nyitva hagyta a táskáját a hokedlin. De ha lenne is biciklim, akár rendetlen is, én vennék könyökvédőt és sisakot, mert elhiszem, hogy "azért az nem volt semmi", amikor a nyolcvanas években ezek nélkül bringáztak a szurtos kulcsos gyerekek, de rágugliztam a koponyaalapi törés röntgenfelvételére, és hát "azért az nem volt semmi." (Harminc évvel ezelőtt biztosan olvasztott ónnal dúsított bárium titanátból készültek a gyerekkoponyák, hiszen akkor minden faszább volt. Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi.)

Igyekszem szégyelleni magam,. hogy tudom, mi a különbség az ásványvíz és a szódavíz között. Nem csak a kémiaóra segített, hanem az is, hogy például különbözik a nevük. Meg más is van bennük. Tényleg mindkettő szúr, de mindkettő szar is. Újabban rájöttem, hogy nem kellene gyarapítanom az óceánon úszó, Texas méretű palackszőnyeget, ezért csapvizet iszom -- kivéve, ha nincs benne arzén, nem engednek bele hormontartalmú gyógyszereket, nem viszi bele a szart az árvíz, vagy ezek miatt nem klórozzák hófehérré.

Én sem nagyon unatkozom, mert ha tehetem, leülök a gép elé játszani, de időnként ki is megyek ám az utcára. Sőt járok sielni, korcsolyázni, breaktáncolni és hegyet mászni. Amikor nem kell szórólapoznom, árut feltöltenem vagy telefonos ügyfélszolgálaton éjszakáznom.

Néha egész nap kint vagyok. A szüleimet nem stresszelem azzal, hogy csak sejthetik, hogy élek és megvagyok, hanem küldök nekik egy sms-t, vagy hazaszólok. Mert szeretem őket, és ők is engem.

Nyáron én is a derékig érő fűben és a közeli kiserdőkben játszom, mert mindenki baszik lenyírni a gazt. Ez nem változott 1985 óta. Sajnos, néha kiütéses és allergiás leszek, mert tízszer annyi vegyszert zabáltatott meg velem a te DDT-t használó nemzedéked és százszor annyi benzingőzt kell szívnom, mint neked kellett anno.

A pollen nekem olyan, mint az ásványvíz: tudom, micsoda, mert figyeltem biológiaórán, de ha nem tettem volna, akkor elolvasom egy könyvben, és van ez az internetdolog is, tudod. Ha a parlagfűről azt hitted, hogy az a sárkányfű egyenes ági rokona, akkor túl sokat nézted a Süsüt. Képzeld, én is láttam, nem csak Minimaxon élek. Tetszett.

Van, hogy elesek és megsérülök. Az unokatesómnak egyszer biciklizés közben eltört a csuklója. Egy kátyúban, amit ti, felnőttek csináltok, de nem foltoztok be. Igaz, "szimplán" még nem tört be a fejünk, de nehezen hiszem, hogy a te anyád ezt a jelzőt használta, amikor meglátta a szétnyílt koponyád. Vagy ha igen, akkor én a mai anyákat választom. Ja, de hát azok ti vagytok!

Még sose éreztem, hogy ne én lennék a hibás, ha bajom lett, főleg, mert bennünket eddig mindig olyan bántott, aki gazdagabb volt, mint mi, ezért esélyünk se volt a perelésre. Meg kedvünk se. Apám szerint ez se így volt régen, mert akkor lehetett tudni, hogy az imperialisták a hibásak. Most viszont mindenki imperialista.

Az speciel igaz, hogy én nem szoktam „unalmamban” elgyepálni a gyengébbet, mert azt tanultam, hogy nem feltétlenül annak van igaza, aki erősebb, de lehet, hogy szerinted ez rendben van, "mert így működött". Szerintem kurvára nem működött sehogy. Az viszont, hogy a szüleid nem szóltak bele, hogy kedvtelésből másokat terrorizálsz, sok mindent érthetővé tesz a leveledből.

Az én étkezési szokásaim Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazzák a halálos dózis többszörösét, és még egy McDonald's-on edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátraszaltót attól, amit én leküldök kaja címszóval. (Mondjuk, életedben nem voltál Amerikában, csak filmekből "tudod", hogy ott "mindenki" elhízott, ugye?) Gondolj a gazdaságos virslire, a saját márkás kolbászra, bármelyik bőrkötéses étlapú étterem akármelyik menüjére és az iskolai menzára. És én is itt vagyok.

Elhiszem, hogy a Bedeco kakaóban nem volt A, B, C, D és E vitamin, de, ugye, tudod, hogy kakaó sem? Igénytelen vagy, és büszke vagy rá. Nekem a boldogsághoz olyan kakaó kell, amiben van kakaó.

Szobi szörpöt ittál, mert rohadtul nem volt más. Ha lett volna, ittál volna. Ja, igen, a Szobi hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A diabétesz gyógyszered meg majd kifizeti a "tébé", ne foglalkozz vele. Fél lábbal is lehetsz balettáncos, csak lehet, hogy egy élet sem elég hozzá.

Egyszer kevertem magamnak limonádét, de drágább volt, mint ha készen megveszem. Ha pedig fostál már valaha, akkor tudod, hogy csak a hülyék eszik meg mosatlanul az éretlen gyümölcsöt. A fáról ma meg azért nem lehet leszedni, mert a te magántulajdont nem tisztelő, a közösből való lopást népi virtussá emelő nemzedéked miatt mindegyik gyümölcsöst régen körbekerítették és csattogó állkapcsú kutyákkal őriztetik.

"A WC pereme alatt a baktériumok ezreinek a kolóniái telepedtek meg a még háborítatlan nyugalomban a preDomestos korban." Én viszont nem szarok a perem alá. (Hipótok se volt?)

Van néhány barátom, aki ismer olyat, akinek van playstationje, nintendója, x-boxa. Nekem sose volt egyik se, mert nem tudjuk megfizetni. Videojátékról, 64 tévécsatornáról, műholdról és kábeltévéről, filmekről (mozi se volt?!), DVD-ről, surround soundról, internetről, fitneszklubról vagy mobiltelefonról pedig tényleg nem kell álmodnom, mert már mindegyiket feltalálták, tehát használom mindegyiket. A te dédanyád kesergett azon, hogy a lányok is nadrágot hordanak, sőt szavazhatnak, a fiúknak hosszú lehet a hajuk, van rádió, és nem kézzel fejnek a téeszben...?

Vannak barátaim! Olyanok, akikkel találkozom a neten, de néha csak azért, hogy megdumáljuk egy "ütközést". A focipályákat a te nemzedéked már bezárta, a pingpongasztalokat meg harmincöt éve nem újítottátok fel, úgyhogy leszarom, Azért megyünk a plázába, mert a kultúrházat tönkretettétek, és a bevásárlóközpontban nem dzsuva minden. (Mi ugyanis naponta fürdünk, nem hetente.)

Ja igen, vannak olyan barátaim is, akikkel sosem találkozom. Tudniillik külföldiek, szerte a világban. Ugyanis odakint van egy nagy világ érdekes emberekkel. Persze, ahhoz meg kell tudni szólalni angolul. Szerencsére most már szabad ilyen nyelveket tanulni, és utazni is. De jó is volt, amikor nem lehetett, ugye?

Fel szoktam csengetni a barátaimhoz (néha mobilon), és a szülőkkel sincs baj, mert nincsenek otthon. Halálra dolgozzák magukat, részben, hogy megéljenek, részben, hogy az ország vissza tudja fizetni azt az adósságot, amit a te nemzedéked engedélyezett az összes istenített vezetőjének. Én, mondjuk, egyikre sem szavaztam, veled ellentétben.

Na, jó, anyámék néha visznek ide-oda autóval, de én ezt annak tudom be, hogy szeretnek és féltenek, ami jó érzés, és nem a szabadság hiánya. Mindig érdekelt, hogy a te nemzedéked miért rühelli annyira a szüleit.

Nem szoktam a nyakamba akasztani a lakáskulcsot. Övtáskám van. De elnézést kérek érte.

Ritkán harcolok fadarabokkal és botokkal, mert az bunkóknak való játék. A labdával a kapura célzok, nem a másikra. Még sose ütöttem ki senkinek a szemét, pedig a mi szemünk már nem gyémántberakásos kitinből készül, mint a tiétek abban a letűnt korban.

Hihetetlen, de a sebek ma is begyógyulnak. Ha mást hallottál, félretájékoztattak. Nem kell mindent elhinni, amit az RTL Klub bemond.

Most is az focizik, aki tud. Csak hát így tudunk. Bocs, hogy nem mindenki Puskás.

Ma az az íratlan szabály, hogy nem csak azt szabad csinálni, amihez értesz. Ugyanis demokrácia van és vele verseny: kipróbálhatod magad új területeken, és fejlődhetsz.

Most is divat kirúgni a másik bokáját, és büszkének lenni rá, de azért egyre többen vagyunk szolidárisak, és a hozzáértést nem az agresszivitással azonosítjuk. Ja, és ez írott szabály.

Nem közösítünk ki senkit olyan lényegtelen dolgok miatt, hogy nem tud focizni. Senkit nem szeretünk a rácson túl látni. Egyáltalán: veletek ellentétben nem szeretjük a rácsokat.

A szerelmet azért kell brazil sorozatokból megtanulnunk, mert nektek fogalmatok sincs arról, hogyan kell felvilágosítani egy gyereket. Régen nem beszélgettek már velünk - persze, egymással sem -, ezért elbliccelitek ezt a kötelességetek és lepasszoljátok a kínos feladatot az iskolának, a haverjainknak, meg a netes pornónak (Apa nem tudja, hogy kell törölni a cache-ből...). De azért ugyanolyan boldogan szaladunk végig az utcán az első csók után, mint ti, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni...

Ha egy tanár nyakon vág, nem mindannyian szúrjuk le egy késsel és nem pereljük be, de azért elsírjuk otthon a szüleinknek, mert arra való a család, tudod? És örülünk neki, hogy ma már legalább megkérdezhető a tanár, hogy miért üt.

Azt hiszem, ti sosem ismertétek a törvényt, csak annyira, hogy ki tudjátok kerülni. Őszintén sajnállak, hogy a szüleitek nem álltak mellétek, amikor vétkeztetek. Pont úgy is néztek ki.

Ennek ellenére mégiscsak ti vagytok a mi szüleink, akik ezek szerint mindent másképp csinálnak, mint ahogy az ő gyerekkorukban volt. Ti a tanárokra, a barátokra és a tévére bíztátok, hogy megtanuljuk, mit jelent a kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség. Amikor gyerekek voltatok, még ismertétek ezeknek a szavaknak a mélységét.

Ezek voltatok ti, és ezek vagyunk mi. Hősei egy jelenkornak, amelyen a mostani szülők, akik kialakították, értetlenül mosolyognak. Nem ilyet lovat akartak. Franc se akart demokráciát, csak lapostévét, igaz? Csak jogot, kötelességet nem, igaz?

Viszont egy dolgot árulj már el nekem, kérlek, mert sehogy se megy bele a szétnintendózott agyamba.

Ha minden annyira jó volt akkor, miért csináltátok meg a rendszerváltást?! Vagy ha már megcsináltátok, miért kúrtátok el ennyire, hogy én szívjak miatta még vagy harminc évig?!

156 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.01. 07:38:52

Ez annyira jó, hogy egyelőre nincs is mit hozzászólni.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.03.01. 07:44:24

Nem lehet Tibi ezt így megítélni. Hát tudod hogy vót, hát nem vót akkor annyi frinc-franc meg hogyishíjákolás. Szüleink fölkeltek reggel 6kor érted édes öregem, bekapcsolták a rádjót és te meg hallgattad az ágyban, hogy "bip bipi bip bip bip, 7 óra, híreket mondunk, tididididdi..."

2012.03.01. 08:13:56

A DDT, istenem, gyerekkoromban csak ugy bele túrtunk, mint Amelie a száraz babba, a szülők megengedték , hogy szórjunk a krumlira. Még most is érzem a szagát a Matadornak - met így hivták.Sőt egyes termékeknek határozottan matador szaga van ma is.
Bocs, csak úgy elméláztam.

Amúgy meg a poszt jó, 90 -es évek? Még a legkisebb gyerekem is idősebb.

2012.03.01. 08:16:01

@Somló November: én szeretek hajnalban félálomban rádiót hallgatni, bár a műsorok már nem olyanok mint régen:)

Amúgy a rendes bicikli régen is sokba került, csak akkor még nem árultak mindenféle kínai gányokat, hanem Csepelt, ruszkit meg néha Favoritot.

Ugyandehogy (törölt) 2012.03.01. 08:18:48

értelek én, de ez akkor is szar lett.

ez sértett, nem pedig modoros.

Pan Tau 2012.03.01. 08:23:42

óóó, ki ez a HáZsé? Plecsnit neki!...bár lehetne benne egy kicsivel több tisztelet elvégre mégiscsak megcsináltuk azt a rendszerváltást, h. ti szabadon élhessetek, kimondhassátok, h. mi fáj, mi a nem jó!

Azt, h. ti nem tudtok mit kezdeni a fene nagy szabadsággal, arról nem mi tehetünk, ha nem tudtok élni, a ti bajotok, nem tudunk mindent megcsinálni helyettetek.
Ne félj csak még egyszer lennék fiatal! Asziszem lenn itt baszdmeg!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.03.01. 10:44:42

Tau Bácsi, Feró már a 80-as években megmondta. Most csak annyi a különbség, hogy mindenki pofázhat.

És ettől jobb?

Nadiposzi (törölt) 2012.03.01. 11:21:43

Szerintem kurva jó lett. Az eredetijétől falra mászok, meg általában a retro nosztalgia szarrágástól.
Ez a nosztalgia buzulás is ilyen nájmódi faszság, bezzeg a mi időnkben még ilyen nem volt!

2012.03.01. 11:25:21

@Nadiposzi: ó dehonnem:) valahol megírták, hogy már az ókori görögöknél is találtak olyan írásokat, aminek a témája az volt, hogy bezzeg a mi időnkben meg ezek a mai fiatalok:)

Styxx 2012.03.01. 11:33:48

@Frengi:
DDT-ről nosztalgiázni, ez mekkora! Gr.
A poszt nagyon fasza, hozza a kliséket, ahogy kell, de lehet, hogy most a leginkább vegyülnek a generációk, főleg itt, a "jó fiatal":-) webkettesen. Pl. egyszer pont azon filóztunk, hogy a törzsolvasók 20-70 közöttiek, mégis félszavakból is...

Benzoylmethylecgonine 2012.03.01. 12:09:18

Van egy-két könnycsepp-morzsolgatós bekezdés, de pont kétszerannyi az indulat a szövegben, mint kéne.

migueldiez 2012.03.01. 12:58:10

Kőkemény társadalomkritika, tele indulattal. Ez már egyenesen a Miért nem adok neked munkát-típusú kiáltvány, az új Üvöltés, meg minden.

Mitya Ivanov 2012.03.01. 14:01:18

ez jó lett, bár a bekezdésről bekezdésre változik, hol mélyet szúr, hol pedig elpoénkodja. Mégis az egyik legjobb írás, amit az utóbbi időben itt olvastam. (Ami alá az van írva, hogy kurc, azt természetesen el sem olvasom)

Fapuma (törölt) 2012.03.01. 14:04:52

Mi olyan szegények voltunk, hogy még pisztolyra sem telt a rabláshoz. Először
leszúrtuk az áldozatot, aztán a lyukba beledobtuk a golyót. Ó azok a boldog régi idők!

Styxx 2012.03.01. 14:14:36

@Mitya Ivanov:
Olan nincs is. Nem "Kurtz"-ra gondolsz?

2012.03.01. 14:20:03

@Mitya Ivanov: Nekem épp az tetszik benne, ahogy csapong, hullámzik - hasonlóan szokták nyomni az efféle modoros monológokat. Önfényezés/mások kárhoztatásának megfelelően megválasztott aránya aránya elengedhetelen az igazán gusztustalan, bicskanyitogató, hányirgert keltő nosztalgiázós beszédekhez, posztokhoz.
Volt az a baromság a facebookon, hogy "20 dolog, amit a gyerekeink már nem fognak csinálni" (vagy valami hasonló) és ilyenek voltak benne, hogy "ceruzával kazetták tekerni", stb.
Külön dühítő, ahogy ezeknek - ha máshol nem, a kommentekben - mindig van egy olyan felhangja, hogy ezeket a dolgokat sajnálni kell/illik.
Pedig tényleg mennyivel szarabb a telefonomom 50 albumot bárhová magammal vinni, sokkal jobb volt a kazettás magnót (6 db góliát elemmel) lecipelni a térre, a pingpongasztalokhoz...
Rúgnám az összes nosztalgiázó majmot vissza a hiánygazdaságba, a kibonthatatlan fémkupakos, 1 l-es Pesi Cola (Fogy ár.: 12 Ft, üvegbetét 5 Ft)világába.

combo 2012.03.01. 15:00:38

Ezek a mai fiatalok nem tudják úri jó dolgukban, hogy mit csináljanak, csak a szex, alkohol, drogok. Én bezzeg minden nap 3 km-t gyalogoltam az iskoláig oda-vissza, télen is, hóban, fagyban. Nyáron meg dolgoztam apámék földjén: 4-kor keltünk, este 8-ra értünk haza, ebédre csak zsíroskenyeret ettünk hagymával. Akinek nem tetszett a rendszer, az kapott egy pofont, aztán azzal el volt intézve. Ezekre is ráférne, meg pár év katonaság is, legalább tanulnának egy kis rendet és illemet. Bár amilyen puhányok, fele megszökne onnan az első hét után, én mondom neked. Mi örültünk, ha gyerekként havonta egyszer kaptunk egy forintos csokit, a nyaralás pedig annyiból állt, hogy elbicikliztünk a Balatonra, aztán jó napot. Tengert csak filmekben láttam, szerintem már nem is fogok igaziból, a fiam meg most jött haza Amerikából repülővel. Mondjuk nem sajnálom tőle, megérdemli; örülök, hogy legalább neki jobb élete lehet, ha már nekem nem adatott meg.

Én nem járhattam egyetemre, holott az eszem megvolt hozzá. Ezek meg az anyjuk pénzén buliznak tanulás helyett, pedig a tudás hatalom, azt senki nem veheti el tőlük. Dolgozni se szeret egyik se (csak az unokám). Kevés munkával sok pénzt felmarkolni, ahhoz ne félj, van eszük, a fizikai munka meg büdös nekik. Nem tudják, hogy mi az a háború meg a nélkülözés, de folyton sír a szájuk, hogy így meg úgy, közben észre sem veszik, hogy milyen jó világuk van. Manapság már mindenkinek van autója, olykor egy családban több is, ráadásul mind nyugati. Nekünk régen semmilyen telefonunk se volt, még a téeszelnöknek se, nemhogy okostelefon meg laptop. Ez a modern technika lesz az emberiség elpusztítója, majd meglátod, a nagykönyv is megírta.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2012.03.01. 15:15:25

"(Mi ugyanis naponta fürdünk, nem hetente.)"

Ennyi, bazmeg, ennyi.

Pan Tau 2012.03.01. 15:27:45

@Szigi.: Mi vidékiek vagyunk,...de tiszták!
@Brother Love: Jaaj, kibonthatatlan fémkupak, hát mindjárt megsajnállak, h. de szar volt régen. pepszi kóla /Pannónia Sörgyág Pécs/ azt bezzeg bírta a beletek. Egyébként nem volt azzal semmi gond, kicsit meg kelletett gyengíteni a kés hátával, esetleg ráfogni egy csőfogóval...de nektek mindent úgy kell készen elétek rakni, mindennek a könnyebbik végét megfogni.

Egyébként faszé nem lehet ma már semmi piát (még a sör tartja magát, de ez a sok aludoboz is felbasz...egysezr még felgyújtok egy tescot ezért) megvenni normálisan üvegben, térdig járunk itten ebben a sok petpalackban, mer ennyi kínai trikó nem kell, h. ezt mind felvegye.
Bezzeg a dajcsok!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.03.01. 15:36:39

Tökéletes. Rég nem olvastam ilyen jót:)
Köszönöm, rakom is ki fáccsére, mert az a szar eredeti már körbement párszor :)

Styxx 2012.03.01. 15:41:30

@Brother Love:
Hetvenes évek végén-nyolcvanas évek legelején Jugóból Triesztbe jártak vonattal csencselni (geci hosszú út, van róla egy baromi fasza videó, amikor egy retro műsorban egy öreg író elmeséli, hogy mekkora paraszttok voltunk, "mi jugók" (illetve bármelyik kelet-európai) a vonaton de ez most nagyon off) Anyám meg a nővérem hoztak dobozos Coca Colát, és akkor még nem voltak ezek a környezetevédő dobozos üdítők, hanem, miután kinyitottad a dobozt, a kis alugyűrű a kezedben maradt, amit ugye sokan egyszerűen a földre dobtak.

h_zolee 2012.03.01. 16:14:22

@1,3,7-trimethylxanthine: +1!

kövezzetek meg... a szokásos "10 pont, amiről tudod, hogy elmúltál 30" köremailnek az _agyonmodorosított_ változata. Nemcsak az indulat 2x annyi benne, mint kellene, de a karakterek száma is...

Papírsárkány 2012.03.01. 16:15:34

@Hadrian77: szerintem ironizált... :-)
és nem az ókori görögöknél, konkrétan ÉKÍRÁSOS táblákat találtak ilyen "ezek a mai fiatalok nem tisztelik az időseket nem tudják, mi a rend" szöveggel...

érdektelen 2012.03.01. 16:18:52

Ez a generáció nekem teljesen kimarad, mert én fél generációval hamarabb jöttem és a gyerekeim egy féllel utánuk.

Mindenkink saját problémái vannak. Mi még kóstoltuk a szocializmust, de a globalizáció előnyeit ki tudtuk használni, ők ezt jobban készen kapták, internet, pc-k, szabad utazás, ilyesmi.

gnme 2012.03.01. 16:23:01

régeen a kisdobos volt a jó káder
aztán az úttörő volt a jó káder
aztán antaljóska volt a jó káder
aztán megyó volt a jó káder
aztán zé orbánc piktor volt a jó káder, és mindenki polgár lett az országban, a polgár volt a jó káder
aztán most hamarosan leáll a bkv, most már senki sem jó káder

régen sem szartam a perem alá, csak ami felfröccsent a fosáskor

vajon egy hónap múlva ki lesz a jó káder (jó polgár)

hegyilany 2012.03.01. 16:46:06

Mármint 1990 ELŐTT, nem?

scopolamin 2012.03.01. 16:49:15

még csak azt sem kívánhatom, hogy kapja vissza csőstül a gyerekeitől, hiszen a fejlődés nem áll meg, avítt leszel, öcsi te is :)Nem mondhatom, mert nem lesz gyereke, apu-anyu nem tol lakást a segge alá. Már nem dívik anyóséknál lakni a kisszobában, minimum új kéró kell, különben nuku gyerekprojekt. Akinek lesz, majd felolvassa esti mese gyanánt ezt. Azt mondják, a társadalom megérett a pusztulásra, tényleg így néz ki.

Tsakazertish 2012.03.01. 17:05:25

Hát nem is tudom... egy elítélendő opportunista vagyok a mai világban, de én inkább befogtam volna a pofámat anno tele hassal, mint hogy most üres hassal azt ugathatok, amit csak akartok...

dex.ion 2012.03.01. 17:20:53

@hegyilany: @Köldökszösz (csodalampa): hát de. ezek inkább a 80as évek gyerekei. a 90 után születettekre cseppet sem illik a leírás.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.03.01. 17:29:33

@tértivevény: aztán hol is van most görögország az ókorhoz képest

pincze 2012.03.01. 17:54:44

Nosztalgiázás közben a 15 forintos pepsihez a 12 forintos órabért sokan elfelejtik hozzágondolni . Mai szemmel szegényes
világ volt , atléta , tornagatya volt a nyári ruházat , nem nike póló , egy szelet zsíros kenyeret zöldhagymával olyan örömmel ettünk .

greycup 2012.03.01. 18:04:58

Nem gondoltam volna, hogy az eredeti ennyire rosszul esik a poszternek... :))

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2012.03.01. 18:13:49

@dex.ion: Azé' de. :) A 90 után születettek között is van már huszonéves...

Amúgy Herczeg Zsolt írta.

Belial71 2012.03.01. 18:25:39

Ha ezt tényleg egy 1990-es írta elfogadom, és jónak tartom. Ebben az esetben minden ül ahogy mondja. Minden más esetben bullshit.
A komolyság végett hozzátenném a blog.hu-n ez az első hozzászólásom.

mildi 2012.03.01. 18:31:35

30-as vagyok, de tudom, mi a különbség a szóda és az ásványvíz között. lehet azért, mert apámék "már akkor is" naponta fürödtek/fürdettek, pedig (és ez nem bezzegazénidőmbenezés) fás bojlerünk volt.
igaz, nem gyalogoltunk kilométereket a suliba, de csak azért, mert anyám vett nekünk biciklit. de olyan kicsi volt a forgalom, hogy 6-7 évesen simán el mert minket egyedül engedni.

a parlagfűnek én is csak pár éve tudom a nevét. előtte csak gaz volt, amit ki kellett kapálnunk.

tényleg többet voltunk a szabadban. de nem lettünk volna, ha 120 csatornás tévé, meg vidojáték lett volna.
nem tudtunk mást csinálni: kint vagy olvasás/társas.
most már választhatok: ide kommentelgetek, vagy megyek biciklizni.

tanerő egyszer vert meg, apám bement, és közölte, hogy legközelebb őt próbálja meg felpofozni.
és mikor a helyi vagány csávó hülyegyerek kiszúrta a biciklinket, me' milyen jó poén, hogy gyalogolhatunk haza 4km-t, anyám szépen elment hozzájuk. nem tudom, mit beszéltek, de másnap meglátva szinte sajnáltam a hülyéjét. biztos, h többet kapott, mint amennyit mi kutyagoltunk.

szörpöt nagyanyámét ittuk. szobi? biztos, majd pénzt adtunk ilyesmiért faluhelyen :)

apám a szekrényajtókat "thereifixedit" rögzítette anno, hogy ne tudjuk nyitogatni. bár nagyanyám szerint feleslegesen...

anyám viszont úgy főzött, de úgy!, hogy mikor menzás lettem, semmit nem tudtam megenni kenyér nélkül, mert olyan sós és zsíros volt. nem ahhoz voltam szokva.

mái napig küldök anyámnak sms-et, h biztonságban megérkeztem. és ő is nekem :) megnyugtató, figyelembe véve, milyen potenciális szervdonorokkal vannak tele az utak.

jó fejek a szüleim. nem szerett/nek nosztalgiázni, és sosem hallottam tőlük, hogy bezzeg!...

a gyerekkorom hiányzik.
a hetvenes-nyolcvanas évek nem.

dex.ion 2012.03.01. 18:45:14

@NDT: nagyon nagyon határeset. a mai 20-21 évesek nem így élnek, legalábbis akik között én mozgok, nem. fészbuk, okostelefon(ok), dizájnerdrogok.
az írót nem ismerem.

Nohát 2012.03.01. 18:52:45

Már az eredeti is egy baromság volt, most meg ez az erőlködés... értem a szándékot, de ez írtóra kevés. Mondjuk, ha az eredeti se volt valami acélos, milyen lehet az epigon...

puffancs 2012.03.01. 18:54:30

Anna nagyon beletalalt, h a mi szuleink sajnos nem kovetelhettek ki ertunk dolgokat. Akkoriban haragudtam rajuk ezert, ma mar latom, h akkor mas volt a helyzet.

ratatüj - az édes vadállat 2012.03.01. 19:10:30

Ugyan a modoros szellemevel ellentetben nem egyszer, hanem ketszer fordultunk 360 fokot (;-)), a vegeredmeny azonban kurvajo.

2012.03.01. 19:17:54

@NDT: az Infórádiós?

baliquez 2012.03.01. 19:30:38

Most mit vagytok úgy oda hogy nem lesz BKV, jön a tavasz, cunaszagot húz a szél, munkába sétálás másfél órája alatt meg lehet kettyinteni egypár munkába sétáló jómunkásnőket az útbaeső kávézók rötyijében. Persze csak házasodás után, ugye.

Madarsky 2012.03.01. 19:31:34

Mi százötvenen éltünk egy cipősdobozban. Az út közepén!

keptelen kepkeret 2012.03.01. 19:44:42

Nekem harmincaskent egyaltalan nem hianyzik sem a tuledesitett szobi szorp,traubi,vagy apu elso kocsija ami egy Wartburg volt:-))Kimondottan orulok,h vegetert a kazetta tekercseles idoszaka,mondjuk jo moka volt betelefonalni a Juventusba es kerni egy szamot,es azert imadkozni,h leadjak belebeszeles nelkul:-))Amit szerettem azok a levelezesek voltak,varni a levelet,robogni a postara,de ezt sem sirom vissza:-))Soha nem logott a nyakamban kulcs,mert anyuek nem engedtek le a jatszoterre,mert apu kozolte,h ott csak proli utcagyerekek vannak,igyhat zsurokra jartam,es bogret vettunk ajandekba:)Nagyon utaltam a szuleiet mert nem engedtek le a parkba jatszani a tobbi gyerekkel,de amikor Brigi a bandavezer terhes lett 13 evesen,akkor megertettem miert.Ugyanebbol kifolyolag nem hordhattam lambada szoknyat,es amikor a szomszed srac bekopogott es elhivott randira,akkor apu elbeszelgtett vele arrol,h egy 16 eves srac mit akar az o 13 eves kislanyatol.Tobbet nem lattam,ismet nagyon utaltam erte a szuleimet.Persze,megvoltak a magam lazadasai,de akkor mar abban a korban voltam,h tudtak,h nagy bajom ezektol mar nem lesz.Csepel canga persze volt,es ennek koszonhetoen ket biciklibaleset,eletem fontos momentumai:-))Akik azt hiszik,h valami apacazardaban eltem,azok tevednek.A szuleim iszonyuan odafigyeltek ram,soha nem tiltottak,es kesobb mindent bepotoltam:-))Persze Sogun-t nem nezhettem,se Twin peakset(ismet szulo utalas)de legalabb nem dugtak meg a klotyoban 12 evesen:-))Ma pedig mindezt megkoszonom nekik.

csusz (törölt) 2012.03.01. 19:51:31

Ez egy zseniális poszt ! Hatalmas gratuláció !!

Nagyon_Komoly 2012.03.01. 19:55:01

2 Tim. 3.1-
Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.
Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,
Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.
Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.
...
Kik mindenkor tanulnak, de az igazság megismerésére soha el nem juthatnak.

***

Ékes példa erre ez a nagyképű, felfuvalkodott írás. De azért érdekes, hogy már világi mércével is a mostani fiatalokat utolsó generációként kezelnek. Erre elég sok jel mutat, de elég csak a termékenységi rátát megnézni...

A mai fiatalok 16 éves korukra zömében viszont már drogot próbáltak, és szüzességük elvesztésével végérvényes károkat okoztak az életükben. Ez jól megmutatkozik a termékenységi rátában is!

Szépen elszórakoznak a világhálón szerzett, de valójában teljesen értéktelen és haszontalan kapcsolatokkal, és ezekkel dicsekednek is. Az írásból kiderül, hogy a felelősség szó ismeretlen, szakképzettség nélkül úgy gondolják, hogy bármit megtehetnek. És ha felkenődnek a falra, még nekik nem tetszik.

Johny the mocsok 2012.03.01. 19:55:50

@combo: te vagy a megtestesült kádárizmus, s azért tart itt az ország, mert tele van ilyen csökevény munkásőrszármazékokkal, mint te!

combo 2012.03.01. 20:15:04

@Johny the mocsok: Ácsi! Azért tart itt ez az ország, édes fiam, mert a te generációdat nem tanították meg az értékek, idősebbek (bölcsebbek) tiszteletére. Például ha felszállok egy zsúfolt buszra, a hozzád hasonló suhancok csak pöffeszkednek az ülésben, rágózva, bedugott füllel, ahelyett, hogy átadnák a helyüket. Biztos nagyon elfáradtatok a sok munkában... Az én anyám pofájáról lesült volna a bőr, ha ilyen neveletlen gyerek lettem volna. Persze feleslegesen mondom, mert ti már a szüleiteket sem tisztelitek. Itt van például ez a Brunszvik gyerek, aki miután kikupálódott, rá se nyitja az ajtót a szüleire, annyira fennhordja az orrát. Most mondd meg, ember az ilyen?

hallari 2012.03.01. 20:27:56

Ez elég bicskanyitogatóra sikeredett. Az anti-retro, megkeseredett, jódógában nem tudja, mihez is kezdjen igazából aranyifjú prototípusa.
Mondjuk 20 évesként bennem is volt ilyen löket.Aztán lehúztam 10 évet az építőiparban (eleinte csak segédmunkásként), ez hatékonyan helyretett. A fenti posztot elkövetőnek is ajánlanék egy hét/hónap helyrerakó kúrát, beton- és malterkeverő tanfolyammal erősítve. Minimum napi két raklap téglapakolással.

baliquez 2012.03.01. 20:32:18

@Nagyon_Komoly: "Szépen elszórakoznak a világhálón szerzett, de valójában teljesen értéktelen és haszontalan kapcsolatokkal, és ezekkel dicsekednek is."

Bezzeg a képzelt barátok a fekete mesekönyvből mennyivel hasznosabbak, értékesebbek és dícséretre méltóbbak. Istennek ráadásul pompás humorérzéke is van, azért ásta el a dinoszauruszcsontokat hogy próbára tegye a hiteteket. Micsoda remek lény ez a Legfelsőbb, eszöm a zuzáját.

Na jó, ennek ismert akadálya van, inkább megnézem megosztott-e a fácsén egy ismerős újabb gyerekfotókat, mert a "termékenységi ráta" rendkívül fontos és kedves az Úr előtt.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.03.01. 20:36:06

@keptelen kepkeret: Azért a Nils Holgerssont nézhetted? Az is a Shogunnnal volt egy napon.

Nebameg 2012.03.01. 20:36:48

@Hadrian77: A Bringa dolog: egy Csepel Kemping 12k volt, amikor 6k volt a havi kereset. Most 100k-ért tényleg elfogadható bringát kapni - az átlag havi kereset 140 k körül van. Akkor itt történt némi előrelépés.
A poszt jó lett. Az ellenkezője annyira demagóg volt, szinte szégyelltem magam, amiért 1990 előtt születtem :)

Légvárak 2012.03.01. 20:49:00

@hallari: Miért strapálod magad? A kommentelők többsége megtanult írni, olvasni és követelőzni. A többi velük jár, az első kettő már eredmény. Ennyi...

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.03.01. 20:53:55

Bocsássátok meg az idősebbeknek, hogy ilyen facebokos (mármint, hogy mi volt a mi korunkban) hülyeségeket osztanak meg, kommentelnek ("korukhoz" képest magas szinten használják a számítógépet), hogy egy kicsit elkenődnek a világ gyors változásán.
Azt azért fel kell dolgozni, hogy a szüleim 10 éven keresztül a Tenkes Kapitányát nézték, ugyanaz a háromféle autótipus volt, a Keravill kirakatában 5 évig volt kinn ugyanaz a magnó, amit soha nem tudtak megvenni, most pedig az van, hogy az egy éve vett médialejátszó már elavult, hogy természetes dolog a 10 éves, karbantartott, 10.000 km-t futott suzukit lecserélni.

dr. pretender 2012.03.01. 20:55:30

ez tökfasza lett!
én is mindig azt mondom a szüleimnek, hog ők neveltek bennünket ilyenné :)

2012.03.01. 20:56:50

@Nebameg: ha a Csepel is tudott volna kínai vázakt importálni és nem kellett volna minden vázcsövet egyesével kijavítani, lehet az arányok akkor is jobbak lettek volna:) De egy jó bringa sosem volt olcsó:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.01. 21:01:08

majd te is rájössz, hogy miért utálják a szüleiket a gyerekek.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.01. 21:04:59

@Nadiposzi: csatlakozom. az eredeti egy sor olyan dolgot sorol fel, ami jobb is, hogy már nincs.@Hadrian77: már nem emlékszem, ki a könyv szerzője, de az volt a címe, hogy Tudniillik, hogy mi illik. na, abban volt a hasonló témánál (hogy az idősebb mindig azzal jön, hogy bezzeg a mi időnkben), hogy valószínűleg az egyik ősmajom mondta a másiknak: képzelje, mit találtak ki ezek a fiatalok! két lábon kezdtek el járni:)@Brother Love: hát ez az. meg a mosógép is milyen már, a 'mai fiatalok' már azt se tudják, mi az, teknőben mosni! meg bokorba kakilni:P milyen szar a vízöblítéses vécé, mi?:)@mildi: "kint vagy olvasás/társas.
most már választhatok: ide kommentelgetek, vagy megyek biciklizni."
na, ez elég fantáziátlan. mi anno tudtunk kint: focizni, tengózni, tollasozni, biciklizni, a teraszon/lépcsőn ülve malmozni, sakkozni, kártyázni, társasjátékozni. pingpongozni azért nem, mert nem lakótelepen nőttem fel, messze volt az asztal...de ezt mind lehet ma is, azon kívül lehet menni kirándulni, színházba, bármit sportolni, rejtvényt fejteni, kötni, varrni, stb. stb.

Légvárak 2012.03.01. 21:10:25

@b̶̸͜͠à͜͡c̷̸͟͠h̴̢͠͏t̨͘͢͠e̶̕͞r̵̷̛ḿ̵̛͟͏a̵̸͞ń̸̶: EZT azért megtehetnéd egyes szám első személyben egy pszichiátrián...

Rich.mond 2012.03.01. 21:14:20

Remek poszt, nagyon hiánypótló.
Látom, azért ide is beesett pár madár.
Amúgy modorosan hülyét kapok a retrózó öregektől és a büdös bunkó suhancoktól.
Asszem' az én korosztályom maradt egyedüliként normális ebben a világban.Ezt tíz éve is így gondoltam és tíz év múlva is így fogom.

keptelen kepkeret 2012.03.01. 21:18:08

@hajdul: :-)))))))))))Igen,azert volt gyerekszobam:-)))Soot Dallast is nezhettem,az egesz csaladdal fotelbol,meg ugye Mezgaek,de amikor a TV maci kopott akkor tuzes aludni:))

A Tyne folyó déli partja 2012.03.01. 21:22:29

@keptelen kepkeret: azért, hogy a Brigi 13 évesen terhes lett, te meg nem, nem igazán következik abból, hogy őt leengedték játszani, téged meg nem. meg a lambada szoknyának sincs semmi köze hozzá.
én se lettem terhes 13 évesen, sőt, senki a mi bandánkból (mindenki normál időben szült, aki szült már, legfiatalabb 20 évesen, házasságban, a többi a húszas évei végén, harmincas évei elején.)
pedig volt nagy bandánk, a szomszédok, kint az utcán. @hajdul: nekem a Sógunt még könyvben is megvették, bebe. pedig én se voltam akkor több 13-nál.

keptelen kepkeret 2012.03.01. 21:40:46

@A Tyne folyó déli partja: @A Tyne folyó déli partja: A szuleim lattak az esemenyek kozotti velt vagy valos osszefuggest,nyilvan egyenfuggo,ok igy lattak jonak,ennek pedig ma mar nagyon orulok.

Orulok,h nalatok mindenki normalisan szult:-))))

Sztavrosz_ (törölt) 2012.03.01. 21:45:31

Nem mi csináltuk a rendszerváltást hanem Vitya, Antall "taknyos varjú" József meg a többiek. Elfelejtették megkérdezni hogy demokráciát (ami már az ókorban elbukott rabszolgákkal is) akarunk-e vagy valami mást.

Örzse néni 2012.03.01. 21:52:32

"Ha minden annyira jó volt akkor, miért csináltátok meg a rendszerváltást?! Vagy ha már megcsináltátok, miért kúrtátok el ennyire, hogy én szívjak miatta még vagy harminc évig?!"
Azért, mert gyávák. Mert az ellenséget ki kell végezni, nem pedig hagyni tovább lopni és szipolyozni.
Gyáva népnek nincs hazája.

Csak Norris 2012.03.01. 21:56:09

Ez szar. De jó sok...

Vogel Zs 2012.03.01. 22:09:28

Fasza !! Valaki felhuzta magat az elozo nosztalgiazos verzion, es megirta ezt. FASZA !! En joval 90 elott szulettem, de komolyan tetszik. Otletes!

CernaGeza 2012.03.01. 22:14:48

Nekem engedtek twin peakset nézni, mondjuk utána féltem a zúgó bokroktól a sötétben. Azok a pingpongasztalok pedig még mindig megvannak, csak bizonyos szubkultúrák üldögélnek a tetején.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.03.01. 22:23:18

Na végre, én ezt a posztot már annyira vártam, hogy már el is kezdtem megírni egy hasonlót, de ilyen jól nem sikerült volna :)

Én 82-ben születtem, de a falra tudok mászni ennek az eredetijétől, amit naponta berak a generációmból valami marha a facebookra. Végre van mit belinkelni kommentbe :)

Pan Tau 2012.03.01. 22:42:19

Bájos, h. a módfelett művelt és érzékeny kommentelők az elfogyasztható javak köre, illetve vélt, v. valós minősége alapján mondanak értékítéletet korszakokról!

Titta amejika apukám!

Dr. Kevorkian 2012.03.01. 23:03:05

Értem a viccet, csak nem szeretem...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.01. 23:03:22

Az eredeti nagyon jó.Ez se rossz.Szerintem minden kornak és rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai.Az egész világ nagyon megváltozott az utóbbi 20 évben.

ledo76 2012.03.01. 23:14:39

A partatlan nosztalgiától (különösen a kádáritól) kiver a víz, de hogy manapság az emberség és az érték erőteljesen megkérdőjeleződött kis hazánkban az nem kérdés. Ezért ez a poszt csúnya erőlködés, egyes megállapításai meg kimondottan gusztustalanok/igazságtalanok. Ezzel inkább erősíti a mai fiatalokról kialakult (sokszor igazságtalan) negatív képet.

Intizar 2012.03.01. 23:25:27

Ez bizony fáj itt-ott. De helyénvaló a fájdalom.
Attól viszont kiment a biztosíték, hogy miért csináltátok a rendszerváltást. A gyerekek tényleg elhiszik, hogy azt csinálta valaki, és nem csak úgy magától rárogyott a budi János pap országára (illetve a hozzá tartozó világrészre)?

Mr. Waszabi 2012.03.01. 23:28:42

Hm. Keserűség szól a levélíróból, úgy hallatszik. Pedig nem a gyerekkor a ludas, hanem a felnőtt lett elbaszva.
Ugyan nem voltam ömerikában, viszont azt biztosan tudom, hogy nem ittuk literszám a szobi szörpöt se, meg a Pepsit se. Csapvizet ittunk, ha kellett az utcai ártézi kútból, mivel akkor még volt olyan minden utcában. Szüleink legyenek bár gyári munkások vagy diplomások, nem igen engedték a szörpök, csokik napi fogyasztását, mert azt már akkor is tudták a felnőttek, hogy nem egészséges. Ellenben sok főzeléket kellett enni, mert akkor még adtak az ilyesmire, a McDonalds, de még a magyar hambuci se volt még halvány gondolat sem. A fagyit gombüconként 1 ftért adták, akkor még belém fért hat gombóc suli után. Ma már kettő is elég:)
A Balatonon halsütödék voltak a parton(legfeljebb), ahol lángost is sütöttek. Ha palacsintát kértél volna, anyád hatáskörébe utalt volna az árus.
A csapvíz iható volt, nem volt benne se szar, se DDT. Tavasztól őszig a grundokon játszottunk, nyáron lakáskulccsal a nyakunkban, egy szál trikóban és nem égtünk meg, mert nem volt ózon lyuk. Strandon legfeljebb napolajat használtunk, aminek nem is volt fényvédő faktora, mivel hogy erre nem volt szükség akkor még. Néha életveszélyes helyeken játszottunk, de túléltük. Idegen felnőttek is figyeltek ránk, amit akkor mi terhesnek éreztünk, ellenben utólag nézve sok bajtól megóvtak.
Nem volt gyerekülés az autóban, annak se, akinek volt kocsija. Mer akkor még az vasárnapi szórakozás volt kb.
Boldog gyerekkorunk volt, asszem boldogabb, mint sok mai gyereké vagy a levélíróé. Pedig mi is 9 hónapra születtünk...:)

Siphersh 2012.03.01. 23:33:54

"miért csináltátok meg a rendszerváltást?!"

Nem csinálta azt senki. Megszűnt a Szovjetúnió.

Intizar 2012.03.01. 23:44:28

@Brother Love: Én tökéletes műszaki analfabéta vagyok, a zenét, ha egyáltalán, ősvilági masinából hallgatom, filmet nézni, ha egyáltalán, moziba megyek, de attól még valahányszor megtorpanok elgondolkozni egyet, bizony isten hálát mondok a számítógépért meg a mobiltelefonért. Meg bírnám csókolni a lábát is annak, aki kitalálta. (Ha muszáj, még azokat a koszos kínai lábakat is, amelyek a gyártószemélyzethez tartoznak.) És akkor az orvosi technológiát még meg sem említettem.

zsoltix 2012.03.02. 00:06:44

Az eredeti eredetije meg ez? : archiv.raid-rush.ws/t-232986.html :) Szinte ugyanaz, csak németül.

JumboJet 2012.03.02. 04:40:19

@Brother Love: @modoros: EZ annyira szar, kedves Modoros, hogy hirtelen, NEM TUDOK mit hozzászólni. És erre nem lehet mentség a korod sem. Ha nem tudsz jól írni, vagy csak apukád ködös, nosztalgiájából arkod össze azt amiben nem éltél, akkor nem kell (róla) írni. Én abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, majd a fél életemet abban éltem le, kicsit több, mint a felét meg ebben. Így van rálátásom mindkét korszakra. És bár, sok szempontból, összehasonlíthatatlanul jobbak a lehetőségeim most, mint ha akkor vagyok 40, és sokszor mondom, hogy a létező világok legjobbikában élünk, egyet higgy el! A 70-es évek második felétől a rendszerváltás előttig mindene ellentmondásosságával és ketyegő gazdasági időzített bombájával együtt egy, a mainál sok szemponból sokkal emberibb, családiasabb világ volt itt (2legvidámabb barakk"). Ha máson nem, hát a balatoni szomszédainkkal való viszonyunkon tudom lemérni, ami kedves, derűs együtt iszogatásból, együtt építkezésből, az én szmszéd általi felvigyázásomból, és etetésemből, később együtt síelésből indult, majd a váltás után mindkét szomszédunk vad jobboldalivá lett, templomba kezdtek járni, és elkezdtek mindket basztatni, provokálni. Szóval, kurva nagy moralista forradalmárok lettek, mikor előtte ugyanazt az komcsi kis életet élték, mint mi (állami vállalat, állami bölcsi ovi, párttagság nem) és minden mai nagy "antkommunista" hőbörgő. Na, többek közt ezt hozt a rendszerváltás. Hogy most szó szerint a Balatonhoz, meg a nyarlónkhoz kötődöm, de hiányoznak az igazi szomszédok.
És képzeld, másfelől, pedig én is veszek téli gumit, élvezem az Alfa Rómeót a seggem alatt, jó hogy van benne légzyák, meg blokkolásgátló, és védőfelszerelésben görkorizom, és rettenetesen örülök, hogy van biztonságos gyerekülés, és még az iPhone-omat is szeretm. De, tudod, jó érzés, hogy van valami igazán értékes is, ami tud hiányozni, és ami ma nincs.
Szörp, és üdítőitalügyben pedig fel kell világosítsalak: Akkoriban Európában talán épp Magyarországon lehetett kapni a legtöbb féle hazai üdítőt, ráadásul, egy-két licenszterméktől eltekintve mind magyar volt. És hidd el nekem, gyümölcsebb ízük volt, mint a mai Pepsi/Coca termékeknek. Most kimész az EU-ba, amjdnem mindenütt ugyanazt kapod.Itthon volt Márka, Deit, Gyöngy, Traubi (licensz), Sztár, Róna, és melléjük már ott volt a nyugati kóla. Gyümölcslevekből si volt bőven. És akkor nem beszéltünk még az ízekről, amikre anyugat most cuppan csak rá, az újvilágban az eddigi, kóla/narancs/tonik/gyömbér portfólióval szemben. No, és mindezek mellé voltak ott a SZÖRPÖK, nem pedig helyettük. Tehát, ez "az ittuk a Szobit, mer nem volt más", mérhetetlen tudatlanságodról árulkodik. Mint látod, nagy tömegben volt más. Ráadásul működött az üvegvisszaváltás, sok kispöcsös zsebpénzét biztosítva, és nem növeltük az óceánon úszó szeméthalmot. És szörpből sem csak egyféle volt. Ízből meg pláne. Ittál Te már csipkeszörpöt? Tudod Te milyen jó volt a málnaszörp szódával? Nem volt más? Ott voltak a málna, meg meggyízű üdítők. Mégis szörpöt ittunk sokszor. És, képzeld, még ásványvíz is volt. Igaznem 50 féle, csak 3, de volt. Csak akkor még nem voltunk teljesen hülyék. Mellesleg javaslom, olvass utána pl, az IPM nagy ásványvíztesztjének, és döbbenjél. Sőt, azt is elárulom, hogy leszámítva néhány vidéki területet, a magyar, de különösen a Pesti ivóvíz világszínvonalú, jobb, mint a párizyi, londoni. Nagyanyáméknál, meg voltak mélyfúrt kutak, sőt, artézi kutak, és legfeljebb az utca végéről, de hozzá lehetett jutni mindennél természetesebb, tisztább vízhez. Meg jött a szódás.
És gyümölcsöt se akkor nem mostam, se most nem mosok, és mégse fosok.
Szóval, ennek a témának ugorj neki még egyszer, fiatal barátom. A világ bonyolultsága meghaladja egy faékét. :)

JumboJet 2012.03.02. 05:03:05

@Intizar: Én is meg tudnám, pedig 21 évesen lett először mobilom, 50-forintos percdíjért, 2001-ben. Mindenkit arra biztatok, hogy egyszer, egy hónapban álljon le egy percre, és roskadjon magába attól a sok mérnöki, műszaki természettudományos csodától, ami körülveszi. És gondoljon bele sztárügyvéd, mikor beleteszi a nagy hízott valagát a Maseratijába, hogy azon hány ezer mérnök dolgozott az ő bérének töredékért, vagy amikor konferenciahívást indít a kocsijából a szaros okostelefonján, de persze ti kedves átlagfiatalok és mindeki megtehetné, hogy elámul azon, hogy Repül egy 600 tonna felszállósúlyú repülőgép, hogy működik a légiközlekedés, hogy netezel a villamoson a telóddal - és hogy ebben annak néhány százaléknyi alkotni vágyó meber tduásának, szellemének évszázadok alatt felhalmozódott összessége van, annak az eredménye. És akkor gondoljunk rájuk kicsit tisztelettel. (Én sem vagyok olyan öreg: 42) Ugyanakkor abba is gondoljatok bele, hogy hogy a picsába tudtak 69-ben megszerveznieg Woodstock-ot, vagy félmillás Simon & Garfunkel koncertet a Central Prkba mobil nélkül. És megtudták. Vag, hogy a picsába mentek fel a holdra ilyen fedélzeti számítógéppel: en.wikipedia.org/wiki/Apollo_Guidance_Computer
? Ami egy mai átlaglaptop teljesítményének az ezrede sincs.

JumboJet 2012.03.02. 05:19:17

@Rich.mond: Nem tudom, még kinek írjam, mennyire szar ez a poszt. 42 vagyok, tehát, életem utóbbi, kicst nagyobb részét már a "mában" éltem. De 19 év a tegnapban épp elég voltahhoz, hogy meglássam abban mind a rosszat, min a jót. A van türelmed, keresd meg 04:40-kor írt hosszabb válaszomat, és gondolkodj el rajta.
Azt gondolom, az, hogy ilen végtelenül primitíven gondolkodtok a 89-előtti világról, hogy ennyire ltaszítjátok magatoktól, hogy legapróbb szándék sincs meg bennetek annak megismerésére, és abban a jó meglátására, elsősorban szüleitek hibája, és az ő frusztrációjuk eredménye.
Nem vagyok retróőrült, élvezem a ma adta lehetőségeket, a lelekem eladása nélkül is viszonylag jól fizető hi-tech állásomat, hogy beutaztam a fél világot, stb, de mégis jó visszagondolni annak az időnek a minál sok vonatkozásban emberibb, derűsebb, családiasabb voltára. Aki erről nem akar tudomást venni az hülye. Ami fiatalként még megbocsátható. Viszont, 40-en túl megtagadja az akkori múltját, az bűnt követ el, a gyerekei és a társadalom ellen. Márpedig nagyon sokan ezt teszik. Gyakorlatilag, a hardcore, hangosan kommunistázó, hirtelen kurva nagy forradalmár jobboldal. Akik közül nem kevesen nem egyszerű akkori átlagemberek voltak, hanem ilyen-olyan komcsi funkcik, akikkel például a Fidesz is tele van egész magas szinten is. Na, én ezektől, a múljukat megtagadóktól sokkal inkább hányingert kapok, mint a nosztalgiázóktól.

raydo (törölt) 2012.03.02. 06:19:46

Tudod, a fejlődés nem áll meg, mindez azért van. Van úgy, hogy túl nagy a lépték, és akkor szűk a látómező, meg a tapasztalat, meg sok a kérdés, és könnyű a könnyebb utat választani; feltenni a legegyszerűbbet, és várakozni.

Pan Modry 2012.03.02. 06:42:49

Szerintem aki nosztalgiaval gondol vissza a 90-es elotti idoszakra annak a fiatalsaga, a rokonai baratai fiatalsaga, illetve az azota elvesztett rokonai hianyoznak a leginkabb, nem pedig a rendszer vagy a technikai fejlettseg szintje.

Amikor a nyolcvanas evekben gyerekkent a Balatonnal nyaraltam eselytelen lett volna a csaladomnak hogy akar olyan kocsija legyen, mint a nemetek csorobbik reszenek. Az volt az az ido amikor egy balatoni kisvendeglos sokkal tobb penzt keresett mint egy nagyvallalati vezeto mernok stb...

Amit utalok a mai Magyarorszagban eppen az hogy ez az urambatyam rendszer nem iktatodd ki teljesen, ami a legjobban beleronditott mar azokban az idokben is.
De azt sokan elfelejtik ertekelni hogy ma mar legalis tevekenyseggel is lehet annyi penzt keresni hogy evente az ember Floridaban v. Dominikan telelhessen, jo kocsival jarhasson es jo helyen nagy, modern hazban eljen.

kispisti 2012.03.02. 07:06:15

@Fapuma: Ez qva jó duma,nem hallottam még,köszi a reggeli nevetést

pause 2012.03.02. 07:26:38

anyád lehetnék és ez a poszt inkább fröcsögő keserűség mint modoros.

IronLowrider 2012.03.02. 07:38:48

@combo: "Az én anyám pofájáról lesült volna a bőr, ha ilyen neveletlen gyerek lettem volna"
Röhögni fogsz... az lettél :)

hááááát 2012.03.02. 07:40:56

Azért érdemes kimenni egy játszótérre és körbenézni hány gyerek (6-14) van kinn.
Lehangoló.

Nadiposzi (törölt) 2012.03.02. 07:48:38

Jaj, mi volt itt. Csak nem címlap. Egyébként a nosztalgia vonal legesleg hardcore-abb vonulatát boldogult emlékezetű nagybátyám képviselte, aki a saját kiadású novellás kötetében egy egész fejezetet szentelt a gyerekkori játékainak, a fészekfosztogatástól a fűzfasípon át a pilickézésig, gondoltam idézek is belőle, de nem lehet, mert annyira tömény h. tulajdonképp önálló poszt lehetne.
Na megyek is fűzfasípot faragni, hogy ápoljam a családi hagyományt, tik meg csak nyomogassátok ezt a böklét napestig, csak nehogy sápkórosak legyetek a négy fal között!

2012.03.02. 07:53:04

@adamis.ivan: Gondolom, meglepődsz, ha elárulom, hogy magam is 42 vagyok, tehát épp annyit láthattam a Kádár korszak általad élénken ecsetelt előnyieből, mint te.
Természtesen, ha valakinek annyi volt az igénye, amit egy korszerű ZOO biztosít a páviánoknak (elfogadható mozgástér, friss víz, banán, szárazeledel, játékok), remekül érezhette magát akkor is. Én spec. nem tudom elfelejteni, hogy a SZOT üdülő és Űttörővasút mellett a rendszer gorombább arcát akár már kamaszként is könnyen meg lehetett ismerni.
Senki nem vonta kétségbe az 1990 előtti korszak (és emberek) tudományos eredményeit, munkáját, nem is tudom, ez hogy jön ide, ahogy az elcsépelt "akkor párttag volt, most szélsojobber" sablon sem.
Mellesleg ne tüdőzd le ennyire, ha nem jön be ez a fajta irónia, szarkazmus, akkor max. azt írd le, hogy mért rossz maga az írás (műfajában, stílusában), de ne kezdd el itt a fogadatlan prókátort játszani és mentegetni, relativizálni, megmagyarázni a Kádár korszakot, mert hidd el, maximum kinevetnek és még jó, ha nem kezdenek kiokítani, hogy "Te hülye, vedd már észre, hogy ez egy paródia!".

-dobti- 2012.03.02. 07:58:30

Tetszik a pro és kontra is. Mind a kettőben van igazság :) (90 előtt születtem)

Füredi 3.0 2012.03.02. 08:04:44

40 éves vagyok, és egy 13 éves lányt nevelek nagy igyekezettel. Tehát az eredeti levelet "én írtam", ez pedig a lányom levele.

Az "én levelem" egy hazug szar. A nyomor nem romantikus, még ha az idegenforgalom nagy része erre épül is.

A tudatlanság sem érték. Valaki itt írta, hogy "akkor még nem volt lyukas az ózon". A faszt nem, csak nem tudtuk. Az eredeti levél ugye valahogy úgy kezdődik, hogy csaoda, hogy élünk. Nem, nem élünk sokkal korábban elpusztulunk, mint kellene a 80-as években benyelt növényvédők, meg a többi szar miatt.

A tanáros részhez: attól, hogy akkoriban nem ezzel kezdődött a híradó, még vertek akkor is tanárt. És ma sem hozza haza a gyerek az összes benti sérelmet. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy a gyeremekem már olyan iskolába jár, ahol a tanár nem üt. Egyáltalán: örülök, hogy olyan országban élek, ahol már nem üt csak úgy a rendőr. Engem vágott pofon annak idején vadidegen a buszon. Szoktam rá gondolni, és valahogy nem nosztalgiával. Nem is tudom, mi a jobb, az, hogy ha már megdöglött, vagy az, ha valahol nyomorultul él.

Ami egy picit igaz: ez a barátság dolog. valahogy a gyerekek élete jobban kötődik most a szülőkhöz. Hiszen iskolába szülő viszi, onnan haza hozza, különórák, több a közös családi nyaralás. és több az egyke, aki jobban kötődik a szülőkhöz. Régen a gyerekek tényleg gyerekek között éltek. És akkor valóban egy kicsit erősebb volt köztük az összetartás, megismertek több korosztályt - az én gyermekem gyak. nem ismer mást az osztálytársain kívül.

Gyereknek lenni jó. Gyereknek még 44-ben a pincében is jó volt, nekem is jó gyerekkorom volt, így némi személyes nosztalgia indokolt - apámnak is vannak jó történetei 53-ból. De 1980-ban Magyarország szar hely volt. És hadd mondjak egy meglepőt: szarabb, mint most. Aki az ellenkezőjét állítja vagy nem normális, vagy reménytelenül elcseszte az életét. Igen ő maga. Akit állítólag "megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség. Ismertük ezeknek a szavaknak a mélységét." (Ja, pont úgy néz ki ez az ország, mintha megtanultuk volna.)

Pan Modry 2012.03.02. 08:43:58

@Füredi 3.0:
''örülök, hogy olyan országban élek, ahol már nem üt csak úgy a rendőr.Engem vágott pofon annak idején vadidegen a buszon''

Biztos raszolgaltal arra a pofonra, nem zorog a haraszt ha nem fuj a szel :)))

musi 2012.03.02. 08:54:16

igen, az eredetitől a falra mászok, bár szerencsére nekem nincs ismerősöm (talán egy) akit láttam, hogy hevesen beposztolja fészbukkon. ezek kisebbségi komplexussal küszködő anyukák, akik semmit nem értek el az életben, ezért jobb híján erre verik magukat, hogy ők voltak a faszagyerekek. vagyis szerettek volna az lenni.

lilly.alien 2012.03.02. 08:55:38

Hál' istennek, én a bumeráng-generáció része vagyok. ;-)

Pan Tau 2012.03.02. 09:26:21

Édesfaszom!

Elárulok egy nagy titkot: tök mindegy, h. mikor élsz, melyik rendszerben, mert vagy tudsz élni, vagy nem (ha ezt nem érted, v. magyarázni kell, akkor nem tudsz)...na az, h. ehhez milyen kompromisszumokat kell kötnöd az már egy lényegi kérdés lehet, de akinek az a fontos, h. Róna üdítő vs. Iphone, Junoszt vs. VW Golf, stb...nos ott ez csak egy látszat-dilemma.

A fiatalság hiányzik bassza meg, nem a korszak. Az hiányzik, h. nem volt gondom számlára, munkára, tőkére, gyerekre, nem tartoztam felelősséggel senki és semmi iránt (még magamért sem igazán "áh gyerek még") mozogtam a meglévő keretek között ahogy tudtam, és mivel ezek az első tapogatózások voltak nem zavart az sem, ha ezek a keretek - kizárólag utólag nézve persze - kissé szűkek voltak. Az volt a probléma, h. focizni menjek, v. pólózni, mode-os legyek, v. cure-os, v. rap, v. beartice, egyáltalán Juliskát v. Mariskát hívjam el fagyizni a Tettyére (majd onnan lefelé jövet a szűk és meredek utcákon egymásba kapaszkodva átfognám a derekát...egyébként a másikat kellett volna mert emez nem hagyta)

Na ez hiányzik mindég, mindenkinek, az hogy milyen dátum tartozik hozzá az teljesen mindegy.

UFF...beszéltem.

dekás dezső 2012.03.02. 09:28:32

majd' negyvenesként olvasva is naggyon jó lett, csak egy picit durca, dehát kell ez:P

egyébként a nagy többségnek előbb-utóbb lejár a szavatossága, aztán kibasszák a kukába, de csak fel a fejjel;) majd amikor a műkörmös, szilós Ági meg a pénzmosós-utazási irodás fitneszz Feri mondja 65 évesen a kispulyákoknak, hogy bezzeg..., na az lesz szép:PP

Lord_M_ 2012.03.02. 09:44:56

Előre : igen tudom, hoyg modoros blog, rendszeresen olvasom, értem, tudom, szeretem, csak ritkán nyitom ki a számat :)))

Apróság ugyan, de tényleg picit több az indulat mint kéne, és néha nem tudom, hogy sértett vagy erőltetett a dolog. Amúgy jó.

Két dolog jutott eszembe, az egyik, hogy míg az 1990 előtt születettekre "illik" az a nyomorult email... azaz tényleg egyikünknek sem volt gyerekülése, és egyikünknek sem volt mobilja... addig ebben az írásban az a "hiba", hogy bár főleg az 1990 utániakról szól, a leszúrás részével hibázik. a miért csináltatok rendszerváltást és társai: egyesek azok közül akik 1990 előtti időkben születtek, a rendszerváltáskor még gyerkőcök voltak, és nem csináltak rendszerváltást. Még akkor sem ha éppen nyolcadikos már majdnem nagyfiú-nagylány volt. Emiatt kicsit disszonáns az érzésem az írással kapcsolatban. A többi persze jó, ez a hazaszólok, vagy írok sms-t... igen, szerintem is frankó lett volna, ha néha lehet szólni a szülőknek, hogy nem haltam meg, csak éppen élethalál harcot vívunk a focipályán mert 3:3 az állás és az istennek nem születik meg a döntő gól :)
vagy hogy Peti anyukája felhívott sütit enni és azért nem vagyunk az utcán... szóval amúgy jó lenne az írás.

A másik ami eszembe jutott:
Van nekem egy tíz éves fiam. Jó fej, okos, ügyes (minden szülő saját gyereke hiba)... de néha kis idióta tud lenni... ahogy egy gyereknek kell. Tavaly nyáron kitalálta, hogy menjünk el moziba (szoktunk amúgy is, de most nem ez a téma)... mondta is hogy mit nézzünk meg, szeretné... Időnk mint a tenger elmentünk. Azt tudni kell, hogy azon a nyáron ilyen gokart táborba is akart menni, és ez is teljesült... nem lesz ő Schumacher soha, de nem is ügyetlen annyira, meg hát minden fiú (majdnem) imád száguldozni, meg adrenalin... szóval ez is megvolt éppen... mozi után kérdeztem tőle, akar e sütit, fagyit... inni valamit... vagy valami más igénye van e... fagyit szeretett volna... rendben menjünk. Beültünk egy viszonylag jó helyre... rábökött egy fagyi kehelyre... megkapta. Mellékes, hogy két kanál után otthagyta az egészet... nem ízlett neki az öntet vagy valami... kérdeztem akar e másikat, ami esetleg jobb (ilyen kis nagyvonalú napom volt)... nem kért másikat, nem kért mást...

hazafelé sétáltunk... lógatja az orrát de veszettül... kicsit elszakadtunk az asszonytól, gondoltam megkérdem az uraságot, hátha szerelmes, vagy csalódott... esetleg valaki bántotta a lelkét... és esetleg nem akar mások előtt erről beszélni (elvileg mindent meg szoktunk beszélni, bízik bennem)... no a lényeg a lényeg... megáll, felnéz rám... és közli velem, hogy rájött, hogy neki "szar az élete"

közel voltam, hogy felhívom Chuck Norrist, hogy habár nincs születésnapja, lenne szíves a srácot beledobni a napba esetleg?... és ott álltam leforrázva, hogy bakker... éppen nem mondható el, hogy nagyon rossz napja lett volna, sem hete... kérdeztem, hogy mi az okat amiért ezt érzi... de amolyan mély boci szemekkel rámnéz, hogy egyszerűen csak szar...

hozzáteszem, nem minden nap ilyen, hogy mindent megkap, de akkor és ott, gondoltam lehet ilyen "gyereknap"...

sok mindent gondoltam volna a bánat mögé... de hogy szar az élete :)...

Később sem derült ki más, (szerelmi bánat (jaj hát gyerek, persze... dehát kisiskolás szerelem ugye :)) vagy más... semmi... )

Hogy ez hol kapcsolódik ? Nos sehol és midnenhol, a mai lurkók (a szerencsésebbje) kb mindent megkap amit a lehetőségek megengednek, írja valaki a havi egy csokit... persze az is butaság, de ha az fért bele, akkor persze úgy volt... Azt is értem persze, hogy ami annak idején a tv maci volt, az ma a Cartoon network, ami akkor a tömörkerkű bringa volt az ma egy mini mounten bike, ami akkor esetleg egy quarzjáték volt az ma psp... mit számít az ő szemszögéből ? semmit, akkor az volt az elérhető max, most ez... neki meg zöldmindegy, hogy nagyanyámnak meg csutkababája volt-e. attól még a ps2, az ps2 marad... node... elkalandoztam és off is lett picit :)

igaz ő 2000 utáni gyerek :)

Füredi 3.0 2012.03.02. 09:57:16

@Lord_M_: jó sztori. Néha a lányomnál is van ilyen. És ezerszer megfogadtam, hogy én soha nem jövök olyan szövegekkel, amivel a szüleim, de azért amikor a harmadik karóráját veszítette el/tette tönkre 9 éves korára, akkor csak el kezdtem magyarázni, hogy "én ennyi idős voltam, amikor az elsőt kaptam, és hogy vigyáztam rá.", de aztán beugortt, hogy ezt apám is elmesélte annak idején biciklivel és 16 éves korral. És mivel engem akkor sem érdekelt, hogy vele mi volt akkor, meg nem is értettem mit magyaráz, én is abbahagytam a kioktatást. Ez a "bezzeg az én időmben" felfoghatatlan egy gyerek számára.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.03.02. 10:00:33

"Ha minden annyira jó volt akkor, miért csináltátok meg a rendszerváltást?! Vagy ha már megcsináltátok, miért kúrtátok el ennyire, hogy én szívjak miatta még vagy harminc évig?!"

Mázlid van.
A rendszer megváltoztatására neked is pont annyi esélyed van, mint nekünk volt.
Azaz jóval több, hisz blogot írhatsz, pártot alapíthatsz, trollkodhatsz, megmondhatsz, kikérhetsz, hozzáférhetsz, meggyőzhetsz, ...
Ez esetünkben nem volt így.

Ám félő, hogy ti se fogtok rendszert váltani (változtatni), és a te unokáidnak még attól is szarabb lesz, mint most neked.

kukatr 2012.03.02. 10:01:46

Ezek a mai öregek...:)

betépett felhasználó 2012.03.02. 10:02:44

@adamis.ivan: lenyegileg 100%san 1etertunk. mert 1et eltunk. tiszteletem.

@paun tau: szintugy

es 1ben tutira biztos vagyok: meg 30 ev es az akkori modortibik majd ugy fogjak szapulni szep uj vilaguk vetomagjait elulteto jelenkori /~korral elegedett modortibi apjukat, mint blogtulaj az oseit. Talan annal is jobban. Ezt jo esetben. Rosszban, meg 1altalan nem, mert mar nem fog fajni nekik semmi. tetszeni sem. 1xruen keptelenek lesznek erezni. s hiszem h igy lesz jobb nekik. Ha majd lecsapja valaki a biztositekot a hitechtol kejes vigyorral a kepukon zombisulnak orok alomra.
.

Bogyo65 2012.03.02. 10:04:20

Nem értem ezt az agresszív hozzáállást, miért nem értitek meg, hogy mindenki a saját fiatalságára emlékszik vissza jó szívvel, és nem felrója a mai
fiataloknak a fejlődést, csak azt szeretné, ha nem nézné le senki az elmúlt korszakot csak azért, mert nem használt annyi technikát mint ma! Higgyétek el, az elkövetkezendő nemzedék titeket fog lesajnálni, ha most nem állítjuk le ezt a tendenciát!!!

easytiger 2012.03.02. 10:31:05

@Pan Tau: hogy ez mennyire így van!!!

mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az eredeti írást már 3 különböző évszámmal láttam facebookon, meg különböző helyekre posztolva. először 1980, majd 84, aztán 90 előtt születettek volt a címe, tök ugyanannak az írásnak. nem akartak kimaradni csórikáim a nosztalgiázásból (újat írni mondjuk nem volt eszük).

'84-ben születtem, élveztem az akkori gyerekkort, de falra mászom az eredetitől.

2012.03.02. 10:40:33

@Füredi 3.0: Én úgy tapasztaltam, hogy nyugodtan lehet a kölköknek beszélni arról, hogy a mi gyermekkorunkban mi hogyan volt. Ha az ember ezt őszintén, érdekesen, humorral teszi, akkor még szívesen meg is hallgatják - nem utolsósorban megértik, hogy az ő lázadásaikat, világfájdalmaikat, problémáikat mi is éppúgy átéltük.
Két dologtól viszont egyértelműen tartózkodni köll: a hamis nosztalgia, illetve a felrovó-szerehányó összehasonlítgatás, hogy "bezzeg amikor mi...".
Épp elnéztem egy 15 körüli srácot tegnap a buszon, pont olyan hülyén tudnak öltözni, mint mi annak idején. Az eltérés annyi, hogy a farmer most gyárilag szűk szárú, nekünk meg meg kellett kérni anyut, hogy szűkítse be, a tornacipó is stimmel (még koszos is), csak most Converse és kurva drága. Még jó, hogy a szovjet matrózpóló nem jött vissza (eddig).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2012.03.02. 10:40:44

@betépett felhasználó: de hülye vagy te, baszd meg. Gondolom, nem tűnt fel, hogy nem én írtam.

kukatr 2012.03.02. 10:44:35

@Bogyo65: A nosztalgiázás szép dolog, én is örömmel hallgatom a régi történeteket. De amikor ez átmegy modoros társadalomkritikába és felsőbbrendű generációs szapulásba, na akkor nyúlok a szívlapátért.

1vidéki 2012.03.02. 10:47:49

Én Moldova György álláspontját osztom a Kádár-rendszerrel kapcsolatban. Néhány idézet a Kádár János című könyvéből:

""... annyi mindenképp tény, hogy a rendszerváltás felszámolta a magyar nehézipart, a nagyüzemi mezőgazdaságot, alapjaiban rengette meg az oktatást és az egészségügyet. Mindent egybevetve nagyobb veszteséget okozott az országnak, mint a második világháború, azzal a különbséggel, hogy a 'békebűnösöket' senki sem vonja felelősségre. Újjászületett a nemzeti nyomor, ma éppúgy hárommillió nyomorgó él az országban, mint a Horthy-rendszerben." 135. oldal

"Egy dolgot azonban meg kell említenünk: a Kádár-korszakban előforduló korrupciók arányai kétségtelenül elenyésztek a mai állapotokhoz képest. Pozsgay Imre úgy jellemezte a különbséget: "-Akkoriban tízezer forintba kerülő vacsorákon beszélték meg, hogy miképp lehetne elsikkasztani egymilliót, mostanában pedig milliós vacsorán döntenek, hogy lehetne 'lenyúlni' egymilliárdot."
120. oldal

"1972-ben Magyarország a tőkés országokkal szemben fennálló tartozása 1 milliárd dollár körül mozgott, a Kádár-rendszer három és fél évtizede alatt valószínűleg kevesebb adósságot halmozott fel, mint a Medgyesi-Gyurcsány-kormány 3 év alatt.."

A Pozsgay Imre által adott jellemzés a korrupció nagyságával kapcsolatban is igaz.
Én egy vidéki városban nőttem egy kétszobás lakótelepi lakásban. A városi párttitkár ugyanabban a házban, a tanácselnök pedig a(polgármesternek felel meg) szomszéd házban. Annyi volt a különbség az akkori "urak" és az átlagember között, hogy ők háromszobás lakásban laktak..meg néha elmentek az elvtársakkal (megyei párttitkár, rendőrkapitány, stb) vadászni fácánra, meg nyúlra.

Na,meg arra is emlékszem,hogy Mikszáth Kálmán: Fekete Város című regényéből készült kiváló tévéfilmsorozatot nézte az ország népe Bessenyei Ferenccel főszerepben, ma pedig a TV 2-t, meg a Retek Klubot, valóságshowt... azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam!

hirszerzo.hu/velemeny/2011/12/30/Orban_Achillessarka_avagy_a_nyomor_halalrai_4SA7KP

A jelenlegi magyar valósággal, mélyszegénységgel, nemzeti nyomorral kapcsolatban pedig Sebők János írásánál jobbat nem tudok.

Macropus Rufus 2012.03.02. 10:52:00

nem rossz, jókat derűltem rajta :) bár már nem vagyok fiatal és az elöző rendszerben születtem.

"Ha minden annyira jó volt akkor, miért csináltátok meg a rendszerváltást?! Vagy ha már megcsináltátok, miért kúrtátok el ennyire, hogy én szívjak miatta még vagy harminc évig?!"
ennek több oka is volt. Az első kapásból a gazdasági ok. Az elöző pártelit rájött, hogy nem lehet tovább fentartani azt a rendszert. Elfogyott a zsé, ennyi.
Ezért kellett váltani. Ez az lakosság 99%-át hidezuhanyként érte, a süzleidet is. Ebben biztos vagyok. Akit viszont nem azt most úgy hívják, hogy a rendszerváltás nyertese.
Szóval a váltást nem a nép akarta csak annak egy elenyészően picike része = a poltikai elit és a holdudvara. A váltás után szétrabolták az országot az elm últ 22 évben. Ezért az emberek egyre inkább nosztalgikusan néznek vissza: bezzeg anno milyen qurva jó volt. Mert meg kell, hogy mondjam a mostanihoz képest az elöző fényévekkel jobb volt. IGaz én 76-ban születtem nem éltem az 50-es években csak a szüleim. De szerintük is akkor valahogy jobb volt. Nem volt olyan sokminden mint most. Ez tény, de most van csak az emberek képtelenek megvenni... Ez flusztráltságot fog okozzni sok embernél hiszen xy megtudja venni azt amiért én évegik fogok dolgozni. Régen ilyen azért nem volt. Legalább is ennyire nem volt látványos. Szóval az a rendszer politikailag nem volt olyan jó (nem nyithattad ki a pofád bűntetlenűl), de minden másban igen. Nem mehettünk külföldre? És? Most mehetnek az emberek, csak nincs zsé... Akkor meg nem mind1? ;)

betépett felhasználó 2012.03.02. 10:53:23

@Modor Tibi: de erzekeny vagy, baszd meg. gondolom elhitted, h modortibi csak te lehetesz 1dul a vilagon.

Lord_M_ 2012.03.02. 10:53:31

@Füredi 3.0: Abszolút, és ez a "bezzeg az én időmben" dolog szüli a poszt alapját képező "de jó hogy 90 előtt születtem"... illetve magát a posztot is.

Én se nagyon tudtam elképzelni, hogy apámnak nem volt forma-1 alakú kisautója, és hogy mi a fenét tudtak akkor csinálni a gyerekek... ahogy gondolom a fiamnak is kb lényegtelen, hogy én PC, meg mobil nélkül nőttem fel. Igazából fentebb írták, ez a "bezzeg az én időmben" dologból az "én időm" a lényeg... hiszen akkor voltunk gyerekek, minden nyűg, feladat és probléma ellenére akkor voltunk a legszabadabbak, leginkább akkor élveztük az életet, pusztán azért mert játszottunk. Ma meg, ugye csak azt látjuk, hogy dolgozhatunk amíg bírjuk és az akkor oly vágyott felnőtt kor tulajdonképpen kikövezett út a nyugdíjig és ezzel együtt a halálig... míg a gyermekéveinkben vártuk az egyre újabb és újabb éveket, hisz minden év új élményeket tartogatott... egyre nagyobbak és ügyesebbek lettünk... változtak a játékaink... addigra ma csak a munkahelyünk változik... és a kis nyavalyás kölyök ahelyett, hogy megbecsülné, idén a harmadik karóráját hagyja el... :)))

Ugyanakkor ami nem tetszik, ez a "miniatűr-felnőtt" rendszer... a gyerekek akiket látok körben, mind úgy viselkednek, mintha felnőttként élnének, és valahol el is várják tőlük. Valahol elvették tőlük a gondtalanságot, valahol adtunk nekik olyan szabadságot és olyan mozgásteret ahol nem ösztönösen viselkednek, és persze meg akarnak neki felelni, sőt követelik, akarják... aztán valahogy egyes srácoknak sikerül olyan válaszokat adniuk amiket nem kéne.
hogy értse mindenki: alapvető elvárás a társadalomtól (ahogy látom), hogy a gyereket "felnőtt"-ként kezeljük. (Az elég lenne szerintem, hogy emberként).. emiatt megbeszéljük velük is a napi dolgokat, megkérdezzük a véleményét, tud arról, hogy hitelt törlesztünk (sőt, egyes srácok elvárják, hogy majd hitelből kaphat új laptopot vagy telefont)... Holott persze az sem volt jó, hogy "maradj csöndben fiam, a felnőttek beszélgetnek", hiszen nekem is voltak ötleteim, megérzéseim, gondolataim... de mégis, valahogy távol tartottak attól, hogy tudjam a munkahelyi problémákat, a hiteltörlesztés mikéntjeit... akár a hitel létezését.. cserébe békésen labdázhattam és ha anyámék azt mondták, hogy erre nincs pénz, akkor piszok sz*rul esett, de el kellett fogadni... ma meg (szomszéd kislány esete), fel van háborodva, mert az új iPhone-ra anyukája nem akar áruvásárlási kölcsönt felvenni...

Hogy a kényszerűen megjelenő, esetleg figyelmeztető jelleggel bíró jelzéseket ne is említsük (emo, goth és társai)

A mai gyerekek borzasztóan tudatosak, ami valahol tök jó, valahol meg talán a gyerekkor háttérbe szorítása, és persze nekik ez lesz a gyerekkor élménye amire majd úgy emlékeznek, hogy milyen tök jó volt... és majd bezzeg az ő gyerekeik... :) meg unokáik azok milyen kis problémásak :)

Hovatovább, a modoros bloghoz méltatlanul, túlságosan is társadalomkritikus lettem, és beleragadtam a poszt magját képező örök "bezzeg az én időm" vs. "kit érdekel" témába...

pedig gyereknek lenni a legjobb a világon... valahol óvoda középső csoport és az első csók közötti időszakban... :) és akár lennék gyerek most is :) bár kétségtelen, hogy a mi időnknek is megvolt a varázsa.

;)

pfekete101 2012.03.02. 10:54:58

Csak felig olvastam el (majd kesobb folytatom), de eddig baromira tetszett a poszt. Egyszeruen falra masztam attol a szaros spam-tol, hogy a 70-80-asok igazi Hosok. Ki talalta ki ezt a baromsagot es miert? Hosok a nagy szart!
Ez a poszt nagyon jo valasz volt az egeszre. Koszi.
Egy 75-os ketgyermekes apuka. :)

Intizar 2012.03.02. 10:55:18

@Nadiposzi: Kéééérek szépen nagybácsi prédikációiból!!!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 11:11:00

Az ilyen típusú mondatokon röhögtem jókat:
"A pollen nekem olyan, mint az ásványvíz: tudom, micsoda, mert figyeltem biológiaórán, de ha nem tettem volna, akkor elolvasom egy könyvben, és van ez az internetdolog is, tudod."

Mutassatok nekem tinédzsert, aki tudja, hogyan lehet a neten hiteles információt találni, könyvet olvas és biológia órán is figyel. Vagy legalább a háromból két tevékenységet véghez tud vinni :)

Nadiposzi (törölt) 2012.03.02. 11:14:09

@Intizar:
hasznalt-konyv.vatera.hu/szepirodalom/novella_elbeszeles/csurgoi_mate_lajos_mezitlab_a_foldon_1543883105.html
Tessék, licitálj. Amúgy kurva jó könyv, persze kicsit elfogult vagyok. Jól írt az Öreg - mondjuk egy lektor rá fért volna, kicsit olyan oral history jellegű lett a könyv, minden második mondata felkiáltó jelre végződik, olyan mintha egy kissé süket apóka mesélne ordítozva, pokrócokba csavart lábakkal a kanadalló előtt. De érdekes arról olvasni, hogy milyen volt a kisvárosunk gyerekszemmel a háború előtt, na meg azok a sztorik, pl. amikor (13 évesen) stikába cigizett az udvari budin, kiszökve a pincéből, amikor a bulgárok elkezdték aknavetővel veretni a falut.

pfekete101 2012.03.02. 11:14:25

Amugy kar a remultat es a kozelmultat ill. a jelent osszehasonlitani. Mindegyik korban voltak jo es rossz dolgok. Felesleges azon vitatkozni, hogy kik voltak a hosok. Amugy szerintem hosok azok, akik embereleteket mentenek. Masok, akik tulelnek(?) korokat, azok meg legfeljebb szerencsesek. :)

Karipapa01 2012.03.02. 11:21:59

Lehet itt jókat poénkodni, de az anno teljesen másmilyen életmód volt. Az 1970 előttieknek meg még másmilyenebb! Nem lehet összehasonlítani az almát a körtével: melyik finomabb. Olyan világban élünk, ami nagyon gyorsan, akár 20 év alatt teljesen megváltozik.
Érdekességképpen: www.mommo.hu/media/Mennyire_tudunk_fozni
A '60-as években az anyukák már az általános iskolás lányaikat tanítgatták főzni, vásárolni, a háztartást ellátni. A '70-es években már csak a 14-en felülieket, a '80-as években meg ha már férjhez ment, a '90-es években pedig csak a nagymama, ha kiakadt a bénázáson. Mások az igények, másképp élünk. A poszt, meg egy hülyeség!

pixelatedbear 2012.03.02. 11:30:23

hetvenkilencesként mondom: ez csodaszép lett gyerekek

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 11:34:18

@1vidéki: Azt hiszem, kihagytál pár tényt.
A bruttó adósságállomány az 1973-1978-as időszakban a négy és félszeresére emelkedett. 1982-ben az ország majdnem csődbe ment, csak a nemzetközi pénzügyi alapok hitele mentette meg, ekkor lett Magyarország az IMF tagja. 1984-1989 közötti ismét megduplázódott az államadósság.

1988-ban csökkent a GDP, 1989-ben sem volt növekedés.
1990 elején az államadósság már 22 milliárd dollár volt, ami több volt, mint a GDP 65%-a.
Ezek a tények a rendszerváltás fő indokai között szerepelnek.

Karipapa01 2012.03.02. 11:47:06

@online távmunkás: Igen, de te is kihagytál egy-két dolgot:
a '73-'78-as időszakban nemigen kaptak nyugati hitelt a "szocialista testvéroszágok" Magyarország kivételével. Volt olyan eset, hogy mi vettük fel a hitelt és a testvérek termékekkel fizettek nekünk. Olyan termékekkel, amire nem igazán volt szükségünk, hiszen a hazaiakat mi is exportáltuk. Nem annyira kerek ez, mint ahogy írtad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.03.02. 12:03:24

@Karipapa01: A lényeg az, hogy a rendszerváltás előtt sem volt kolbászból a kerítés és akkor sem volt szakértő vezetése az országnak :)

Void Bunkoid 2012.03.02. 12:04:05

Amúgy tök vicces, hét-nyolc év múlva majd az akkori tizenévesek fogják kiröhögni a későhuszas-koraharmincasokat, hogy miféle ósdi marhasággal foglalkoznak, mi az a fészbúk, ja igen, valami internetes fórumféle, amit ma már csak az öregek használnak - pont úgy, mint ahogy tizenöt éve kiröhögték az ircet/webes chateket használók az ósdi useneten egymásnak üzengető embereket, aztán az msnt használó fiatalok a régimódi csetelőket, végül manapság a mai fiatalok a fészbukjukkal az msnt használókat.

Inkább próbálja ki valaki kitalálni, mi lesz a közeljövő atomrobbanós szociális alkalmazása, és keressen vele sok pénzt :)

Karipapa01 2012.03.02. 12:11:25

@online távmunkás: Igazad van! Ennek az országnak soha nem volt szakértő vezetése, legalábbis az én életem alatt nem (62 éves vagyok). Azért amellet, hogy ez hiányzott, még külső (politikai, pl. KGST, stb.) kényszerítő erők is voltak, ennek a mai napig isszuk a levét. Sajnos!

m.o.p. 2012.03.02. 12:19:30

Örülök, hogy nekik is begyógyulnak a sebeik, és a kakaó tényleg az, ami rá van írva, hogy van gyerekülés, meg playstation, meg választhatnak, mihez akarnak érteni és ha más megtetszik, akkor azt is megtanulhatják. Éppen ezért sokkal többet várok ettől a generációtól, mint a mienktől. Én a '90-es évek elején voltam tizenéves, már akkor csak a lánc lógott a hintáról és fél nm hiányzott a pingpong asztalból, kapu sem volt a focipályán. De voltak szüleink, akik kijavították. Hitelt akkor is fizettek, a benzin drága volt, a jó autó meg luxus, mint ma. Internetet akkor kötöttünk, ha lemondtam a zsebpénzről és az is lassú volt. Ma meg google a barátod, a Wikipédia mindent tud. Egységnyi idő alatt 20x annyi információhoz lehet hozzáférni, mint 18 éve. Tehát gatyát felkötni és jobbítsátok a világot ;)

KicsiZS 2012.03.02. 12:42:28

Hát nem is tudom...most egy kicsit szégyellem, hogy 1990-ben születtem. Végigolvastam a posztot...kicsit több tiszteletet várok el szüleink felé...És én speciel köszönöm a rendszerváltást.
Nem ismételném az előttem szólók kritikáit, a véleményem hasonló. Remélem, kortársaim többsége azért nem így gondolkodik..:S

1vidéki 2012.03.02. 12:58:53

@Brother Love: "ha valakinek annyi volt az igénye, amit egy korszerű ZOO biztosít a páviánoknak (elfogadható mozgástér, friss víz, banán, szárazeledel, játékok), remekül érezhette magát akkor is. Én spec. nem tudom elfelejteni, hogy a SZOT üdülő és Űttörővasút mellett a rendszer gorombább arcát akár már kamaszként is könnyen meg lehetett ismerni."

A rendszer goromba arcát? Maximum egy március 15-i gumibotozást kaphattál esetleg. Annyira fájt? Inkább poén volt.
Ennek a rendszernek nincs goromba arca az ellene hőbörgőkkel szemben? Az Orbán kormány már 1998 és 2002 között is bevetette az APEH-et politikai okokból a vele szemben állókkal szemben. Kovács Attila egykor MLSZ elnök tudna erről mesélni.
Napokban egy friss hír: mandiner.hu/cikk/20120229_raszallt_a_nav_a_milla_szervezoire
Rászállt az adóhivatal az Orbán elleni tüntetés szervezőire. Ha valakire ráuszítják az Apehet,(NAV-ot) akkor teljesen tönkretehetik egzisztenciálisan, ha akarják..bárkit. Szerintem a rendőrszakszervezetes (TETTRE KÉSZ) hölgy elleni hatósági támadás is része ennek a "gorombaságnak".Ne szervezkedjen, már annyira....

Az, hogy milyen volt élet kamasz szemmel a Kádár rendszerben, a nyolcvanas években?
Nos, az én emlékeim -például a zsebpénz vonatkozásában, mint abszolút átlagos kollégista Bp-en.
A kollégiumban ugye teljes ellátást kaptam. Minden reggel megvettem a Nemzeti Sportot (Népsport volt a neve), majd tízóraira gyakran 2xfél liter kakaót, sajtos kifliket, túró rudit..Mind jobb ízű volt, mint ma. Suli után a 2.napilapot az Esti Hírlapot. Mindennap.Időnként hetilap is (ez ma kb.800-1000 Ft lenne naponta) Soha nem volt gond a mozi, a koncert, a futballmeccs belépője sem. Emlékszem egy esős, sulimentes novemberi napra, amikor egymás után 4(!) filmet néztem meg a moziban egy nap alatt.(Uránia, Bástya, Vörös Csillag mozi a körúton) Ma hol engedhetne meg ilyesmit egy átlagdiák? 1000 meg 1500 Ft-os mozijegyek mellett? Sokkal több mozi volt persze.
Meccs: nem csak a saját csapatom, az Újpest meccsére mentem,hanem még a Fradi és Vasas meccsekre is rendszeresen. Akkor még Nyilasi, Ebedli, illetve nálunk Törőcsik játszott. Gyakran volt telt ház. De, belépőjegyre nem volt gond, ma megfontolandó.
Koncertjegy, Budai Ifjusági Park, soha egyetlen alkalomra sem emlékszem, hogy financiális okból kellett volna kihagyni bármelyiket is.
És később az a 2-3 korsó sör is gyakran belefért a zsebpénzbe. Az olcsó BKV-bérletről nem is beszélve.
Egyébként kitűnő volt a tömegközlekedés, remek az ingyenes egészségügy, ugye nem létezett munkanélküliség, szegénység, hajléktalan ember sem igen volt Budapesten. Létbiztonság, kiszámíthatóság,fejlett sportélet,müködő szakosztályok, szinte minden család nyaralt évente a Balatonon, és aki akart olcsón elmehetett külföldre, főként a szocialista blokkon belül, akár Kubáig is Varsóból. Nem az idő szépíti meg, így volt.

Ma...ettől jobb írást a magyar valóságról nem olvastam.
hirszerzo.hu/velemeny/2011/12/30/Orban_Achillessarka_avagy_a_nyomor_halalrai_4SA7KP

Múltkor szidalmakkal illettél (fillérbaszó jelzővel) a bliccelés miatt.:))
Tessék, mai hír:
index.hu/belfold/2012/03/01/ehsegsztrajk_a_bkv-szekhaz_elott/
Éhségsztrájkba kezd egy kétgyermekes BKV-dolgozó családanya, mert a családi bérletkedvezmény megszüntetését már nem tudja kigazdálkodni.

Spike60 2012.03.02. 13:10:03

Tényleg kár, hogy bezárt a Lipót.....nem kéne erőltetni neked ezt az írást....

woodo1 2012.03.02. 13:10:19

Ki nem szarja le mi volt jó vagy rossz,túléltük így vagy úgy sokkal jobb azóta se lett.A sok kütyü, a 1200 tv csatorna meg a zinternet,meg kurva jó hogy van,de ha nem lenne akkor se dőlne össze a világ.

Egy dolognak viszont nagyon tudok örülni,történetesen hogy kábítószerhez nem lehetett olyan könnyen hozzájutni mint most, mert magamat ismerve már rég elkapartak volna valahol amiatt a szar miatt! Ha valami jó volt ez az számomra.

GC (törölt) 2012.03.02. 13:13:55

Nekem hirtelen csak annyi jutott eszembe, hogy mi még ismertük a DOS parancsokat, és azok sajnos a mai napig is haszosak. A mostani kölkök meg bepánikolnak mikor a fácse alatt összeomlik a brózer, nem tudják mit kell csinálni. :)
Csepel béemixel hatalmasakat bringáztunk, a mai kölkök meg megkapják a dánhil bringát, aszfaltig leengedett üléssel nyomják, azt majd csodálkoznak mikor szétmegy a térdük :)

szép heléna 2012.03.02. 13:34:46

Kisfiam gratulálok,tehát a szüleid, akik momdjuk most 40 évesek és (a generációjuk) a Te leírásod szerint legalábbis a XIX. században születtek buták, primitívek, nem beszélnek egy nyelvet sem, erkölcstelenek, koszosak,nem tudják a féjszbukot használni, egyáltalán a számítógépet sem, minden jó az ölükbe hullott azokban a boldog 90-es évek előtti időkben.Már tudom a Te barátnőid állhattak tegnap a hátam mögött és cinikusan közölték, hogy ide már 40 éveseket nem vesznek fel, mert azok tök hülyék mindenhez.Én is hadakoztam a szüleimmel, de így soha nem róttam fel nekik semmit sem.

Fapuma (törölt) 2012.03.02. 13:39:25

Nem is gondoltam, hogy ez az poszt ekkora vihart kelt. Igaz arra sem számítottam, hogy lesz olyan aki AZOKAT az időket visszasírja es tetszik neki az a facebook-os szar. Mindig elkap a hányinger ha meglátom, hogy valaki beposztolja.

Javaslom minden így gondolkodonak, hogy másszon vissza a fára, egyen banánt és érezze jól magát! Mennyire kell sötétnek lenni, hogy valaki jobban érezze magát a múltban (nem az életkora okán), mint a jelenben. Az ilyen vágyakozás pszichiáterért kiállt.

"Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?"

KicsiZS 2012.03.02. 14:10:46

@Fapuma: Sarkított véleményre íme a sarkított válaszom, valahol a kettő között lehet az igazság:
Én 90-ben születtem, a szüleim '69-es illetve 73-as születésűek, remekül használják a facebookot, az okostelefonokat, az internetet. Azonban igenis vannak, akiknek bejött a régi rendszer a biztonságérzet miatt, hogy ugyan nem volt sok, de az legalább mindenkit megilletett. Nem volt olyan, hogy nem dolgozol, mert akkor KMK okán bezártak. A szüleim és az ő szülei tisztességesen megéltek, mindig volt pénz kenyérre, ha félre szerettek volna tenni, akkor többet dolgoztak nagyszüleim. Ma, ha elveszíted a munkádat, sírhatsz, verheted az irodák ajtaját, csak nehezen lesz újra biztos kereseted (igen, diplomásként is).
Én büszke vagyok arra, hogy most vagyok fiatal, egy olyan korban, ahol ha tetszik, bármikor kipróbálhatom magam valami újban. AZ viszont rohadtul frusztrál, hogy ha ma veszek egy telefont, az holnapra már gagyi, elavult, ciki. Nehezemre esik követni a gyors technikai fejlődést, pedig olvasottnak mondhatom magam ennyi idősen, tájékozódom, és nem is vagyok technikai analfabéta.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy 40-50 évesen én is vissza fogom sírni a fiatalságomat. Mert az az én fiatalságom volt. Az én időm, a következő pedig a gyerekeimé lesz. Tiszteljük egymást, emberek.

alib 2012.03.02. 14:48:50

"Ma az az íratlan szabály, hogy nem csak azt szabad csinálni, amihez értesz. Ugyanis demokrácia van és vele verseny: kipróbálhatod magad új területeken, és fejlődhetsz."

Értem mire gondolt a szerző, de ennek a mondatnak neki lehetne futni még egyszer. Ahol verseny van, ott nagyon is azt kell csinálnod amihez értesz. Másrészt a mondat sajnos igaz, verseny van, és még az sem biztos, hogy az nyer, aki hozzáértő. Nem tudom, hogy volt a 80-as években, de mostanában nagyon gagyi világban élünk, tisztelet a kivételnek.

sorica123 (törölt) 2012.03.02. 15:04:08

Csak az jön ki a végére, hogy se nem mentség, se nem érdem, hogy valaki mikor született. Ha már a posztban emlegeti, hogy mekkora gáz a szivatás... amúgy meg ami vicc, hogy a maiak között is megvan az a csoport, akik szerint csak a lófasz valamelyik oldalán lehet élni, semlegesen nem, tehát a maiakat valami szuper befogadó jóarcoknak gondolni imbecillis naivitásra vall.
Minden kornak megvan a maga hülyesége - a maiban én is rühellem a baktériumokkal való riogatást, a kényeskedést, azt, hogy ami már két hete elavultnak számító technikai ketyere, azt már úgy emlegetik egyesek, mintha már pattintott kő lenne (cédé stb), de ez nem azt jelenti, hogy minden faszább volt anno (amikor viszont az volt a baj, hogy állambácsi belepofázott mindenbe, a kötelező nyelv meg úgy volt az orosz, hogy formálisan tanították, de beszélni senki nem tanult meg attól oroszul...). Lehet sok minden szimpatikusabb az előző érából, nem kell mindent elfelejteni, de valahogy túl könnyűnek érzem ezen rugózni érdemi munka, beszélgetés, akármi helyett.
@szép heléna: mellé... Ugyanis ez konkrétan arra az idióta fészbukkos mémre válasz, ahol azt részletezik, hogy mekkora janik már a '90 előtt születettek, mert kétpofára zabálták a baktériumokat, meg blabla és megmaradtak. Na és az valóban egy baromi buta, nagyképű, primkó duma, amire szükségszerűen oltással válaszol az ember, ha válaszol.
@Lord_M_: az baromi fura, hogy egyfelől felnőttnek vannak kezelve a gyerekek, másfelől meg még sokkal hülyébbnek is nézik őket, mint anno. Tök igaz, hogy se a 'nebesszéjjébele-nagyokbeszélnek'-tempó se oké, de az se, hogy kisiskolás kor alatt is minden felnőttes lószart elmondanak a kölöknek, amin egyébként úgyse tud változtatni (tehát csak tehetetlenséget szül az egész). Ilyen szempontból a diákmunkarendszerre kéne nagyon rászállni, hogy ne a pofátlan munkaadók játszótere legyen, hanem 16-17 éves kortól frankón mehessenek részmunkába a kamaszok, olyan környezetbe, ahol fel van készülve a kollektíva arra, hogy egy sokkal fiatalabb, szükségszerűen infantilisebb valakivel kell együtt dolgozzon (vagy nyáron teljes műszakba is akár, attól függően, milyen a meló). Lehet, hogy idétlenül hangzik, de én 16 évesen mentem volna nyári segédmunkára, csak akkor spec az volt a szabály, hogy 17 éves kor fölött lehet... akkor viszont kaptam pl 10 órás műszakokat, amiket hatnak kellett ellenőrzéskor kamuzni.

alib 2012.03.02. 15:08:05

"Ha minden annyira jó volt akkor, miért csináltátok meg a rendszerváltást?! Vagy ha már megcsináltátok, miért kúrtátok el ennyire, hogy én szívjak miatta még vagy harminc évig?!"

Hogy a '90-eseknek sincs mit a '80 előtt születettek szemére vetni, az ebből a mondatból jól látszik. Annyit mond, hogy: ti vagytok az okai, hogy én szívok. Az örök magyar mentalitást azért sikerült megörökölni a "köcsög" '80 előtt születettektől, ti sem fogtok tudni soha a saját lábatokra állni, ahogy ők sem tették meg a rendszerváltáskor. Pedig a posztból is kiderül, hogy ehhez ma sokkal több eszköz áll rendelkezésre. Úgy látszik, hiába. Nem hinném, hogy a "bubis víz" meg a parlagfű mélyreható ismerete a régebbi generáció ilyen fokú fikázására adna okot. Mondjuk, ha a jogrendszert ismernéd legalább felületesen, tudnád, mekkora gáz az ügyvédek napokban megváltoztatott esküje. És akkor talán azon húznád fel magad, nem holmi faszbúkos körlevélen, ifjú titán, jövő nemzedéke, te. Lehet tovább szájhősködni a faszbúkon meg a neten, ha már 20 körül úgyis ti vagytok ennek nagy értői.
Ja bocs, fááácccsséééén. Pfff.

Intizar 2012.03.02. 16:06:43

@alib: Ön annak a fajta okosnak tűnik, aki a színházból kifelé menet meglesi és jól elveri "Jágót", amiért olyan gonosz volt egész este.

pincze 2012.03.02. 16:53:15

Mindenkinek az a szép kor , amikor 20 éves volt , még ha Kádár papa idejére esett is az szokol rádióstól .

2012.03.02. 17:49:39

@pincze: igen ez így van, az itteni németek csak hüledeznek amikor mesélem, hogy nekem milyen jó volt az NDK-ban, de persze hogy jó volt, 18 éves voltam, bulizás, pasizás, meg ami ezzel jár.
Ott napoztunk a Pragerstrassén a szökőkutaknál, az Eiscaffeba mentünk fagyiért, szombaton Linden Garten, vasárnap Park Hotel. Ja, hogy közben diktatúra volt? Nem tűnt fel.
De akkor még képes voltam megtenni a folyosón állva a Drezda- Budapest vonat utat, pedig magassarkú volt rajtam.
Persze most már tudom, hogy az idős német kollégák miért nekem adták a meghívót a november 7 ünnepségre, pedig svéd asztal volt, meg tánc, de akkor mentem mint a hülye, mert a pia ingyen volt.

ezzel együtt csak azt tudom tanácsolni a fiataloknak, ne hallagassatok a nosztalgiázó vén szarosokra, mert csak a megszépító múlt mondatja velük a sok baromságot
.
És nem csak a divatra érvényes az, hogy az anyám fiatalkori cuccai nagyon ciki, de a nagymamáé már menő.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.02. 18:43:29

@adamis.ivan: te 2001-ben 21 éves voltál, most meg 42? jó gyorsan öregszel.

A Tyne folyó déli partja 2012.03.02. 19:00:06

@easytiger: na igen, ez is feltűnt nekem is, a múltkor még 80-as évszám volt ott, most már 90-es. a 2000-ig még nem értünk el, kíváncsi vagyok, mi lesz ott...

medvedr 2012.03.02. 22:15:08

@Füredi 3.0: Ez nagyon igaz, teljesen hasonlóan gondolom.

JumboJet 2012.03.03. 02:42:19

@A Tyne folyó déli partja: Igazad van, 31. Tehát, akkor volt az első mobilom. Azaz, még több ideig bírtam ki e rendkívül hátrányos helyzetben, a 90 utániakkal szemben. Valahogy, mégis elvagyok 74 éves apámmal, a 69 éves anyámmal, a mai technikával, mitöbb, annak a maga területén legfejlettebb eszközeivel tervezek olykor nagyon hi-tech gépeket nagyon high-tech autógyárak beszállítóinak. És már az átkosban megvolt az angol középfokúm, és azóta még két világnyelv ragadt rám. És még a netet is tudom használni. Egész jól felvette a tempót a vén fasz, nem? Csak nemhogy annyit nem rinyál, mint a mi gyerekkorunkénál sokszorta kényelmesebb, csillogóbb, korba született, sokkalta több potenciális lehetőséggel bíró 90 utániak, hanem egyáltalán nem rinyál azon, hogy előre albaszták az életét. Pedig neki nem is előre "baszták el", hanem közvetlenül, hisz 19 évet benne élt az elbaszókorban. Majdnem annyit, amennyi után itt megy a koravén jajgatás. Nem tűnik fel, hogy lehetnék akár sokkal keserűbb is, mint egy 90 után született? Nekünk mink volt huszonéves korunkban ahhoz képest, ami a mostani huszonéveseknek van? Mégis kurva jól éreztük magunkat az egyetemen.
Vicces gyerek vegy, és lényeglátó is, ami a reakciódból egyértelműen kiderül.

JumboJet 2012.03.03. 03:01:32

@A Tyne folyó déli partja: Az igazság kedvéért, persze meg kell adni, a "mai fiataloknak" nyilván megvannak a maguk kor- (nem ÉLETKOR) specifikus problémáik, küzdelmeik, nem vitás. De ezen ilyen primkón keseregni, s ennek felelősségét emígyen apáikra verni, nem több puszta hisztinél.
Mint valahol írtam, apáik, anyáik felelőssége sokkal inkább abban rejlik, hogy nem adták át tisztességgel az élményeiket, annak a kornak hátrányait előnyeit. Leginkább, vszínű, saját frusztrációjuk okán, mert ha itt valakinek drámaian megváltozott az élete 90 után, akkor azok az akkori szülők, az akkori középkorú munkavállalók voltak. Na, nekik több okuk lenne rinyálni. Amikor tömegével baszták szét a vállalaltokat, és milliószám kerültek utcára emberek. És mint a mellékelt ábra mutatja, rengetegen, annyira szégyellik a múltjukat, hogy mára lánglelkű antikommunista jobboldaliak lettek, és még templomba is csak 90-től járnak, pedig előtte sem lőttek le érte senkit. Szóval, nem csoda, ha sok a hülye fiatal, ha sok a hülye szülő. A báttyám 65-ös. A gyerekei 90 utániak. Mégsem rinyálnak. rinyálnak.

JumboJet 2012.03.03. 03:23:39

@A Tyne folyó déli partja: Csak a Tyne folyódról jutott eszembe, ez kellemes, nyugis nóta a minden idők 44. legjobb gitárosától (Rolling Stone magazin). Keep up, Geordie-boy! :)

www.youtube.com/watch?v=OrLdKYRBOEE

A Tyne folyó déli partja 2012.03.03. 14:01:33

@adamis.ivan: jó zene.

amúgy, nekem is 2001-ben lett az első mobilom, egy féltégla volt 26 voltam akkor. meg jó sokba is került. most meg kemény 10 fontért vettem a jelenlegit. (totál alap Nokia, csak telefonálni, sms-ezni, ébreszteni, számolni, stb. lehet vele, se kamera, se gps, se semmi. de nem is kell.)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.03.04. 07:08:31

hát ez szar poszt, vagy levél vagy mi....
csöppet sem vicces, csak a a saját elbaszott kedve miatt cseszeteti a szülei generációját, kb. úgy mintha már valami vén kiábrándult pögyhedt fasz lenne, és nem huszonéves keményfaszú hegyelhordó fiatal.

az meg teljesen nevetséges, hogy a drogról egy semmit nem szól. innentől gyanús a dolog, hogy nem is huszonéves írta, hanem valami béna ötvenes.

vitaygeorgina 2012.03.05. 13:05:11

Nagyon szép poszt. Valahol feljebb egy (feltehetően címlapról érkezett) kommentelő írta, hogy ő régebben született, és szerinte neki boldogabb gyermekkora volt, mint a maiaknak.
Ettől a szövegtől hánynom kell. Hogy a francba tudja ő megítélni, hogy a mai gyerekek boldogok-e és ha igen, akkor mennyire? Hogy a picsába lehet összehasonlítani két ember boldogságának a szintjét, főleg úgy, hogy az öregebb már megszépítő nosztalgiával néz vissza, a gyerek meg még nem tudja megfogalmazni, mit is érez pontosan.
Azt meg persze soha nem értené meg, hogy a mai gyerek rosszul lenne, ha az ő idilli gyerekkorába vissza kéne mennie. És nem azért, mert egy hülye túlmodernizált idióta, hanem mert a jelen korba született bele, ezt szokta meg. A világ előre halad, aki ezt nem érti meg, az menjen el remetének.

hutp 2012.12.08. 13:53:44

Kihagytad azt, hogy "úgy irigyellek titeket, akiknek még nem volt ilyen hiperszuper csúzlijuk, hanem még tejgumiból kellett csinálnotok, bizony, ti még olyan kreatívak voltatok!"

A mai napig nem tudom, mi a franc az a tejgumi, de ezt nekem mindig elmondják, ha meglátják a mai fegyverboltos csúzlikat:P
süti beállítások módosítása