Az időközi választás

2011/11/14. - írta: Modor Tibi

Ha van az országban olyan pont, ahol a választópolgárokat nem lehet megvezetni a Fidesz médiapropagandájával, az leginkább a II. kerület. Itt felelősen gondolkodó, tudatosan szavazó, viszonylagos jólétben élő polgári réteg alkotja a népesség túlnyomó hányadát. Ezeket az embereket nem lehet kósza ígéretekkel, száraztésztával meg konzervekkel megvezetni. Ha valaminek van tétje, az most ez a választás lesz. Ha sikerülne a fideszes Láng Zsoltot megszorongatnia a közös, nemes cél érdekében egyesült ellenzéknek, az az első ledőlő narancsbástyát jelenthetné az országnak. Ez lehet Orbán Viktorék Sztálingrádja, egy kolosszális presztízsveszteség. Ami után elhihetjük, hogy meg lehet dönteni a despota uralmát. Mindenki, aki csak egy kicsit is úgy érzi, hogy mást kapott, mint amire szavazott, aki megálljt szeretne parancsolni a fideszes úthengernek, az szavazzon az ellenzék bármelyik jelöltjére. Hatalmas lehetőség előtt áll most az elégedetlenek, csalódottak, igazi demokraták tábora.

Mindegy, hogy tavaly szavaztál-e vagy sem - most kell megmutatni, a fülke magányában kinyilvánítani véleményedet. Nem szabad félni - ennyi még maradt: a szabad, titkos választás joga. És meg kell tanulni, hogy a választásokat nem a facebookon nyerik, hanem még mindig az urnáknál. Szép dolog az egymilliós tüntetés és a közös éneklés, de most tenni is kell. Választani. Ne hagyjuk, hogy hétfőn megint rajtunk röhögjenek ennyi munka után, hogy gúnyosan üljenek tort a legyőzöttek felett. Az nem lehet, hogy ennyi kemény munka és küzdelem után ne sikerüljön!

Hát igen, ez sajnos várható volt. Nem gondolhattuk komolyan, hogy majd pont a Rózsadombon, ebben a fideszes fellegvárban fognak előretörni az ellenzéki erők. Itt olyan lekenyerezett bázisa van a jobboldalnak (ami nem is jobboldal), hogy ez még akár évtizedekig kitarthat. Nem csoda: az egykulcsos adóval ők jártak jól. A budai úriasszonyok újra megszavazták a kormánypártot, a felső tízezer meghálálta a mi pénzünkből támogatott végtörlesztést. Ők még nem érezhették pártunk és kormányunk áldásos tevékenységének hatásait. De ami késik, az nem múlik.

Akkor számolgassunk csak! Szorítkozzunk a puszta tényekre - ez általában a mi kedves, bölcs vezérünknek és csatlósainak nem szokott menni. Ezt a választást egyértelműen az "Elegem Van A Politikusokból" nevű formáció nyerte. 38,45%-os részvétel? 61,55%, tehát közel kétharmad nem ment el szavazni. Annak ellenére, hogy hatalmas mozgósítás volt, csak ennyi sikerült. Ezen felül 47,39%, közel a fele az ellenzékre szavazott. Adjuk csak össze - ez már nem mindegy, ugye? A Fideszre ellenben az összes választásra jogosult alig több, mint 20%-a adta le a voksát - ez megint azt jelenti, hogy 80% nem szavazott a kormányra. És nézzük meg, hogy tavaly áprilisban ugyanitt hány szavazatot kaptak, és most mennyit... a kétharmadnak egyszer s mindenkorra vége, a múlté. Nem hivatkozási alap többé.

Meg hát ez lényegtelen. Ez egy súlytalan választókerület, nincs tétje - ráadásul még a DKP se tudott elindulni. 2000 óta minden időközi választáson Orbánék győztek, 1990 óta is mindig csak a jobboldal. Miért lett volna pont itt, pont most másképp? Sokkalta érdekesebb eredmények jöhetnének ki egy billegő kerületben, mondjuk Miskolcon vagy Püspökladányban... ja, ott is most volt. De még nincs veszve semmi! Kompromisszummentes összefogással és egy tudatos kampánnyal még le lehet még győzni Láng Zsoltot. Ehhez csupán az kell, hogy legyen Karácsony Gergőnek és a többieknek gerince, és lépjenek szépen vissza a demokrácia védelmében. Máskülönben ő maga is a fideszesség vádjába süllyed.

441 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.15. 17:20:48

@altoid: Illetve, hogy kitől legyenek beszedve.

2011.11.15. 17:32:07

@altoid: tudom én: járni jár, de nem jut

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.15. 17:34:59

@Frengi: Valamint minden szentnek maga felé hajlik a keze...

fidzsi 2011.11.15. 17:39:34

Tisztelt Kommtik! Kösz a segélyt! Végig gondolom, mert van mit. Azér' nincs harag, remélem, hogy sok mindent elfogadva, amolyan elfogult jobberként egy kis gyanú húrt csendesen pengetek, csak úgy magamban/nak. Mani-pénz-puláció működik szatócs szinten, meg orbitál' nagy szinten is. Pláne, ha nem komálom a célszemélyt, vagy akármi mást. De legyek én a hülye, ezzel csak magamnak ártok-vagy nem(?)-.Hálás tisztelettel.fidzsi,droid.

SvenH. (törölt) 2011.11.16. 02:57:26

@Hadrian77: ja bemegy Orban a vizsgara oszt jol szajontorlik Magyarorszagot
facca gyerekekk naggyon facca

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 08:45:51

@SvenH.: Viszont ha visszatérünk az IMF-hez, akkor az miniszterelnök cserével is fog járni. Szerintem ez is feltétele lesz a mentőcsomagnak. Van tehát tétje számára is a vizsgának.

2011.11.16. 08:57:56

@KürtiT (Tromb74): akinek lesz egy miniszterelnöki tanácsadója...

mrbateman 2011.11.16. 09:10:36

@KürtiT (Tromb74): Nem erős ez egy kicsit? szerintem ilyet nem fognek kérni, mondjuk Matolcsy még az idén repülni fog ebben biztos vagyok! Igazán kár érte, mert tisztán látszik, h. most kezdene kibontakozni a hülyéje, valami jövőkutató tervhivatalt is összegründolt már 2012-es indulással.
Viktor lehet elmenekül a pofonok elől és majd 14-ben visszajön, ezzel járnánk jobban, mert ha nekiáll széllel szemben pisálni, az fájdalmas lesz.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 09:53:56

@mrbateman: Orbán nem hülye. Viszont a kelleténél jobban savazta az IMF-et és állt Matolcsy mögé. A mentőcsomag utáni programot már nem tudná kellő támogatottsággal, hitelesen levezényelni.
Feltehetőleg @Hadrian77: -nak lesz igaza, visszavonul kicsit a háttérbe, miniszterelnöknek meg valami szalmabábut tolnak előre.
Nem hiszem, hogy elönti az agyát a takony és egy államcsőd árán is tovább fogja nyomni a szokásos szöveget.

mrbateman 2011.11.16. 10:16:03

@KürtiT (Tromb74): nem olyan egyértelmű ez! 8 évig készült, h. elfoglalja az őt megillető_bársonyszéket_, most szórjon hamut a saját fejére és 1,5 év után mondjon le? Hát ennél még Gyurcsi is tovább húzta! Van őneki 2/3-ja, azzal még csuda dolgokat lehet ám csinálni, pl. privatizációt felülvizsgálni (persze a tényszerűség talaján állva), megállapításokat tenni, stb, stb.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 10:25:17

@mrbateman: Nincs már rá idő. Egyet tehet, hogy előadja a mi mindent megtettünk, de a nemzetközi helyzet fokotódik, meg az erőszakos IMF ellen, hazánk védtelené vált stb. Hányingerkeltő lenne, de még ezt is megenné egy szűkebb réteg.
Viszont az újabb megszorításokat, ami feltehetőleg most már az eddig jól járókat érintené, nem nagyon tudná keresztülvinni.

Ernoke 2011.11.16. 10:26:59

orbán egyetlen célja az életben amióta az eszét tudja, az, h rohadás gazdag multimilliárdos legyen, minden tevékenységét ez vezérli. és mivel a miniszterelnökség a legjobb eszköz ennek a célnak a megvalósítására, soha nem fog lemondani.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.16. 10:37:26

Meglepve olvastam ma reggel, hogy egy magyar miniszterelnök lemondana azért mert tévedett. És ezek magukat politológusnak hívják.
A nagy lófaszt, egyszerűen bejelenti,hogy új irányt vesz a forradalom. Novaja Ekonomicseszkaja Polityika, ha valakinek esetleg így ismerős.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 10:45:19

@Ernoke: Szerintem még ennél is okosabb. Az a célja, hogy gazdag legyen, de ne vérlázitóan, illetve minnél nagyobb hatalom legyen a kezében. Őt nem fogják rajtakapni lézerblokkolóval, meg komplett adriai szigettekkel a zsebében. Pontosan tudja, hogy bármit hazudhat, egészen addig, amíg a népmesékből kölcsönzött legkisebb fiú szerepéből ki nem esik.
Ezért képes a valós hatalom érdekében lemondani a névlegesről, csak egy pár évre természetesen.
Ezért valószínűbbnek tartom, hogy még az IMF célozgatása előtt, önként vonul vissza valamiféle idióta indokkal, amiben a "haza érdekei megkívánják", illetve a "nehéz idők, nehéz döntéseket szűlnek" fordulatok feltétlen szerepelni fognak. Tulajdonképpen mártírt fog csinálni magából, az IMF-ből meg továbbra is patás ördögöt.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 10:48:44

@Professor Pizka: Na de homlok egyenest ellenkező irányt? Fejtsd már ki bővebben, mein Prof.!

2011.11.16. 10:51:47

@mrbateman: lehet, hogy 8 évig készült rá, de a mostani működése fényévekre van az első ciklustól. Teljesen eszetlenül viselkedik, nem hallgat meg senkit (lásd Mellárér esete), semmi diplomáciai érzéket nem tanúsít, semmi taktikázás vagy lavírozás, mintha elvesztette volna az eszét, megy keresztül tökön, paszulyon.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 11:04:41

@Hadrian77: Talán a kétharmados többség adta legitimitás teszi ilyen határozottá. Azért félretéve a matekozást a választások alatt valóban sohanemlátott támogatást tudhatott maga mögött. Ezt mondjuk kizárólag személyének, nem a nemlétező programjának tudhatja be. A napóleon komplexus (nem viccként említem) pedig további magyarázatokkal szolgálhat viselkedésére.
A környezetétől, egésszen az utóbbi hetekig nem nagyon kapott őszinte kritikát, nem kellett a táboron belüli eltérő véleményekkel megküzdenie.
Sajnos az a szocializációs közeg, amiben politikusként felcseperedett, törvényszerűen pszichológiai problémákat eredményez. És itt nem arról beszélek, hogy elmebeteg lenne, de egy oktalanul agyon dícsért, majom szeretettel nevelt gyerekhez hasonlóan ő is elszakadt a realitásoktól, viselkedése meg antiszociális tüneteket mutat.

mrbateman 2011.11.16. 11:05:35

@Hadrian77: szerintem is az a baj, h. elüldöztek, becsicskítottak mindenkit aki máshogy gondolta és nettó jószándékból elmondta az ellenvéleményét, pusztán azért hogy van más megvilágítása is a dolgoknak, minden ilyen fékező hatás kiesett.

Továbbá a sima 2/3-al eszméletlen gyorsaságba váltott a kormányzati munka (persze az adminisztrációt is kiferélik, kell a hely a Kondrát lányoknak és társaiknak...de ezt már nem is mondom, mert ezt a kapitális öngólt mindegyik barom belövi, közben még büszkén ki is húzza magát) míg korábban azért bármilyen ötletet egyeztetni kellett a koalíciós partnerrel, szakmai szervezetekkel, stb...addig ma hála az egységfrontnek, ha valaki kitalál valami érzésre működő, de le nem egyeztetett, modellezett fasságot, akkor másnap este 7 kor tv lesz belőle.
Korábban azért az egyeztetéseknek hála ezek a baromságok másnap a népszabadságban/magyarnemzetben jelentek meg maró gúny kíséretében, és egy pár nap múlva az egész ország az előterjesztőn röhögött, a szakma tételesen megcáfolta miért és mekkora baromság ez, mekkora károkkal fog járni!

Most ez nincs! Annyira begyorsult a dolog, h. csak utólag lehet röhögni/rémüldözni.
Ha innen nézzük, akkor Orbán régen sem volt tehetségesebb, csak nem volt akkora lehetősége, h. alkalmatlanságát kellően bizonyítsa!:-)

2011.11.16. 11:10:06

@KürtiT (Tromb74): talán nem tudatosult bennük, hogy a 2/3 a szocik ellen szólt főleg, de én nem hiszem, hogy ha ilyen hozzáállással a piacról akarják finanszírozni az országot az IMF helyett, akkor a piac nem támasztana ennek fejében elvárásokat, amik lehet, hogy az IMF-hez hasonlóak lennének.

@mrbateman: na ja, de legalább megmagyarázta, hogy azért kicsi és puha, hogy ne fájjon, és úgy magyarázta el, hogy el is hitték neki.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 11:18:58

@Hadrian77: A 2/3 az 2/3, és ez megkérdőjelezhetetlen. Az indulatot feltétlenül a szocik váltották ki, de mégse az LMP vagy a Jobbik profitált belőle a legtöbbet. A győzelem a Fideszé és elsősorban Orbán Viktoré.
A piaci elvárásokról szerintem Altoid vagy mr. Bateman többet tudna mondani. Szerintem egyszerűek. Stabil piaci körülmények, tervezhető haszon.
A megvalósításuk viszont nehézkes, bonyolult, hosszantartó. Az idő pedig elfogyni látszik, és ez nem a Fidesz hibája. Az ő hibájuk az, hogy elszámították magukat és nem nagyon hagytak menekülő útvonalat.

Ernoke 2011.11.16. 11:23:42

@mrbateman: orbán kb. zseniális ember, sajnos. ha tehetségtelen és buta lenne, sokkal kevésbé lenne kártékony. úgy gondolom, h amit mi koncepciótlan kapkodásnak látunk, valójában precízen megtervezett taktika a vagyongyarapításra. más kérdés, h mivel kb. pszichopata, egyáltalán nem zavarja, ha a nemes cél érdekében komoly károkat okoz a hazájának.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 11:34:21

@Hadrian77: @mrbateman: félretéve az egyébként is irreleváns erkölcsi szempontot és a személyes érintettséget, a nyugdíj megtakarítások lenyulása (szívesen!), a multik és bankok fingatása nagyon is okos lépés volt. Gatyába rázhatták vele a költségvetést, államadóságot, és ezzel időt nyertek. Ha ezt az időt jól használták volna fel, akkor se nagyon számolhattak egy újabb, már az egész uniót a szakadék szélére sodró válsággal.
Sajnos nem jól használták fel, és nem dolgoztak ki "B" tervet. "A" tervet is csak vázlatosan, ahogy azt mrbateman is leírta. Bíztak abban, hogy a (előző!?) válság után észheztérő unió majd magyarországot is húzza magával. Német gazdasági kapcsolatok, egyebek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.16. 11:35:24

Az ellentmondást nem tűrő attitűd megvolt régen is, nem ez a kardinális változás, hanem az elmúltnyolcév. Amíg ugyanis a szocik a szemünk láttára végleg elzüllöttek, addig a Fidesz teljesen más logikájú párttá alakult át. Új emberek törtek az élre, párhuzamosan régi nagy nevek eltűnésével. Régen is volt persze Simicska, de a Fellegi-féle, a cégbirodalom működtetésében járatos arcok 2006 óta lettek igazán valakik.
Ezzel eltűntek a Fideszből, de legalábbis háttérbe szorultak az olyan ösztönös politikusok mint pl Szájer vagy Pokorni. Ezzel önmagában rugalmatlanabbá vált a Fidesz. Fokozza a rugalmatlanságot az is, hogy éveken át két célra volt beállítva a párt: 1. Gyurcsány eltakarítása mindenáron 2. a nagypárti működés finanszírozása mindenáron, hiszen nekik nem álltak rendelkezésre olyan feneketlen pénzeskutak, mint amilyeneket Hagyó vagy Hunvald üzemeltetett.
Mivel az ösztönös politikusok nem tudnak beleszólni az irányításba még annyira se mint régen, a Fidesz politikailag rugalmatlan, esetében legfeljebb marketingről beszélhetünk.
Ráadásul, mivel kormánypárt eleve nem engedhet meg magának olyasmit, amit az ellenzéki pártok igen. Most nem a hagyományos "mindent ellenzek" mentalitásra gondolok, hanem arra hogy legyen több platform, vagy akár több párt és derüljön ki, hogy melyik ösztönös politikus écái képesek megragadni a választók tömegeit. Az MSZP most ezt csinálja, zajlik a természetes politikus-evolúció, amelynek a győztese majd anyagilag és szervezetileg is nagy erőforrásokat fog tudni maga mögé állítani. Mellesleg ezek miatt az erőforrások miatt szemlélem némi szkepszissel a mindenféle újellenzékieket.

Orbán visszavonulásával kapcsolatban a témát feldobó véleményvezér blog megfeledkezik arról, hogy ez az esemény nagyobb hatalmi vákuumot okozna, mint amilyen 1989-90-ben volt.
A magyar politikának egyébként is van egy nagy látens hiánya: a hiteles konzervatív párt hiánya. Korábban a megállapodott középkorúak pártja az MSZP volt, nos az se nem hiteles, se nem erős. A Fidesz önmeghatározása szerint polgári, valójában populista centerpárt, hazafias retorikával. A Jobbik radikális parasztpárt, az LMP urbánus rétegpártocska.
Orbán visszavonulása azt jelentené, hogy szabaddá válnának a "nemzeti, polgári, rend" hívószavak, és emögé nagyon hirtelen zúdulna be pár milliárd forint. Hogy ki vezetne ilyet, nem tudom, de a Fidesz, nem látványosan óriási gyűjtőhelye az elnyomott önjelölt miniszterelnököknek. A kijelölt utódnak esze ágában se lenne szerintem Orbánt visszaengedni, ezzel az egésszel Orbán akkora kockázatot vállalna, amekkorát életében eddig sose. Ehhez képest a székházeladás semmi se volt.

Van egy olyan forgatókönyv is ám, hogy Szijjártó szépen kiáll és közli, hogy az IMF már annyira könyörgött hogy visszajöhessen, mert ilyen kamatokat sehol se kap, hogy visszaengedtük. Punkt. Azt hogy ezt a véleményvezér blog ezer olvasója vagy a modoros blog húsz kommentelője nem hiszi el, senkit nem érdekel. Mari néni és Józsi bácsi annyit lát, hogy jé, nem drágul tovább a benzin, lejjebb megy az euró, Viktor megoldotta, nem adta olcsón a bőrét, lám-lám az IMF-et is megszelídítette.

Röviden: itt mindenki azt hiszi, hogy ekkorát hazudni nem lehet. De lehet.

mrbateman 2011.11.16. 11:38:33

@Ernoke: egyébként elsőre hülyét, balfaszt, v. valami hasonlót akartam írni, de javítottam alkalmatlanra. Ezt a jelzőt viszont még mindíg tartom, aki nem képes másokban megbízni, mások véleményét elfogadni (akár a saját korábbi véleményénak rovására is) az ebben a pozícióban alkalmatlan.
Zseniálisnak talán nem, viszont mindenképpen tehetségesnek tartom a hatalom megszerzés/gyakorlás és politikai lavírozás témakörökben...de életében mást még egy percig nem is csinált 20 éve ezt gyakorolja...viszont úgylátom nála a hatalom is ilyen l'art pour l'art dolog, mert tevékenyen működtetni nem nagyon megy.
Ehhez képest a pufajkás, alkoholista káderpolitikus H. Gyula egy valódi üstökös, aki már viszonyítási alapként is önmagában gáz, hátmég alulmaradni vele szemben!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.16. 11:44:15

@Ernoke: na, ne sértegessük a Miniszterelnök Urat, ha van rá mód!

2011.11.16. 11:45:41

@KürtiT (Tromb74): a legnagyobb baj szerintem a felkészületlenség volt, gyakorlatilag a választások után elkezdhették volna a reformokat, a válsággal kapcsolatban csak annyit, hogy rengetegen mondták, hogy készüljünk a W mintára, egyszerűen trehányok voltak.

@Professor Pizka: volt már pletyka egy új pártról, amit Schmidt Mária gründol. Ha Orbán menne és egy jobbos szakértői kabinet alakulna, akkor lenne idő egy utódot felépíteni.

Édy, aki Endre 2011.11.16. 11:46:17

@Professor Pizka:

Azon túlmenően, hogy a meglátásoddal majdnem maximálisan egyetértek, egy hozzáfűznivaló...

"A magyar politikának egyébként is van egy nagy látens hiánya: a hiteles konzervatív párt hiánya."

Nem csupán a hiteles konzervatív párt hiánya az, amely látszik (ezért nem kap tőlem a relatíve "legépkézlábabb" párt, a fidesz egy kanyi szavazatot sem - még ők sem!), hanem látszik a hiteles pártok hiánya. Jobboldalon, baloldalon, centrumban, liberálisként, így, úgy és amúgy.

Talán egyedül a szutyok bolsevikek azok, amelyek a maguk módján hitelesek, de ugyebár velük - és ellenpólusukkal, az ultrajobbal - épeszű ember komolyan nem számol: kerüli őket, mint a rühes kutyát.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 11:57:20

@Ernoke: Vizsgálat nélkül nem lehet diagnózist felállítani. A diagnózis amúgy se publikus. Házi pszichológusom lát pszichopátiás személyiségzavarra utaló jeleket, de ez tényleg csak egy vizsgálat szükségességét jelenti, nem diagnózist.
Egyébként ez nem feltétlenül akadálya egy ország vezetésének. Pontosabban az egyik ismérve okozhat gondot. Az egyszerűsített meghatározás: "nem szeret, nem szorong, nem tanul", persze azért ezek a valóságban árnyaltabbak. Az első kettő kifejezetten hasznos tulajdonság egy vezetőnek. Különben a legtöbb diszociális tulajdonság sikerre kárhoztatja az illetőt. A jó meggyőzőképesség, empátia hiánya, meggyőző modor, kiváló hazudozási képességek stb. A probléma az utolsó - nem tanul - tulajdonsággal van. Hibáikból nem nagyon tanulnak, céljaikat nem, csak eszközeiket finomítják.
Na most ezek ugye sok mindenkire ráhuzható tulajdonságok, GYF pl. kiváló példa erre, de rengeteg felsővezető is.
A fő probléma az velük, hogy végül kb. mindent szétkúrnak maguk körül, mindenféle valódi megbánás nélkül.
Hogy Orbán ilyen-e, azt nem csak lehetetlen vizsgálatok nélkül állítani, hanem totál lényegtelen is számunkra. A fontos az, hogy mit csinál, annak milyen következményei lesznek.

mrbateman 2011.11.16. 11:58:09

@KürtiT (Tromb74): Teljesen máshogy látom a dolgot! Merem állítani, ha nincsenek választások és még mindig Bajnai a kormányfő, most a kutya nem törődne velünk ellennénk a 270 euróval és 180-200 közti CHF-el.
A Manyuppal pl tönkrevágták a BÉT-et, ahol magyar vállalatok tőkebevonási - így növekedési - esélyét rontották le jelentősen.
Multikat, bankokat fingatni meg romantikus dolog, de a tőke ilyenkor felkapja a fejét és emeli a befektetése kockázati felárát (a kártyások elkezdik dobni a mayar lapokat és mindent ami forint, azzal, h. forintot adnak emelkednek a devizaárfolyamok, közben nő a CDS, növelni kell a jegybankit, ezzel drágul az államadósságunk finanszírozása, sőt a forintban kimutatott állománya is) és akkor még nem beszéltünk a konkrét multi/bank anyaországáról, nemzetközi kapcsolatok romlásáról, ennek forintosított hatásáról!

Ehhez nem kell érteni Orbánnak, de abban ő a hibás, h. ezt a kifejezetten gyenge közgazdász Matolcsyt hagyta meg maga mellett, akinek annyi az össze releváns tudása, h. hitelesen tudja nyomatni azt a lemezt amit Orbán hallani akar. Csak azt felejti el ez a tervhivatalból szökött senkiházi, h. a Samuelson könyvből jólrosszul kiollózgatott keynesiánus New Deal szerű expanzív fiskális politika nem csodafegyver, ami mindig működik (ha így lenne mindig, mindenhol, minden politikus ezt húzatná a fülébe) vannak peremfeltételek, amik teljesülése esetén érdemes óvatosan, több verziót lefuttatva megpróbálni!

Ezzel a kis ámokfutással el lett baszva egy évtized (nem először történt ilyen nem tragédia), de a nagyobb baj, h. nem fogunk tanulni belőle, illetve nincs másik erő aki jobban, illetve jól tudná csinálni!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.16. 11:58:37

@Édy, aki Endre: A hiteles párt hiánya nem a politikus hibája. A politikus választást akar nyerni, azt meg úgy lehet, hogy azt mondja a választóinak, amit azok hallani akarnak. Amíg a népnek a "legyen minden jó" az igénye, addig az a párt fogja a választást nyerni, amelyik a leghihetőbben mondja azt, hogy "minden jó lesz".
Ha megnézel egy amerikai elnökös-kampányos drámát, ott a film felében azon megy a matek, hogy mit mondjanak a családanyáknak, a partividékieknek, a délieknek, az északiaknak, az abortuszistáknak, az antiabortuszistáknak és így tovább.
Nálunk az elmúlt húsz évben ilyen differenciált igények még nem alakultak ki, vagy ha igen (lásd Szadesz) akkor az arra szavazni hajlandó csoportok még kicsik. Sem a Fidesszel sem az MSZP-vel szemben nem feszült még olyan elvárás, hogy pl. "legyen a gépjárműadó így meg így" vagy hogy "legyen új, egységes és korszerű mezőgazdasági felvásárlási szabályozás" vagy bármi más, konkrét, az adott csoport érdekeit megfogalmazó igény.
Hiteles párt akkor lesz, amikor először kell úgy választást nyerni, hogy a "minden jó lesz" általános ígéretén túl először kell majd konkrétumokat ígérni, mert addig univerzális az a válasz a kritikára, hogy: "kedves barátaim/honfitársaim/hobbitok azt ígértük hogy minden jó lesz, na most ezt idáig tűzzel próbáltuk, mostantól vízzel fogjuk"

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 12:14:15

@Modor Tibi: Ne aggódj, Tibi! Kihozunk a böriből, te vagy a mi Táncsicsunk! :D

@Professor Pizka: Nem csalódtam benned. :D Szép kis elemzés. Sajnos ez számomra kábé annyit tesz, hogy nekünk meszeltek.
Az IMF bele fog menni ebbe a forgatókönyvbe is, de ettől még én nem tartom kivitelezhetőnek. Orbántól lefelé kb. a takaritónőt is lekell váltani, de szijjártót feltétlenül. Ő alkalmatlan kommunikálni ezt a változást. Azt én is érzem, hogy lesz egy valamekkora réteg, aki simán megeszi az új forradalmi irányt, de azért én egy nagyon széles réteget sejtek, aki nem csak hogy nem eszi meg, de a Kossuth téren fog kempigezni a következő hónapokban.
Ráadásul az a véleményem, hogy az az okosabb, aki megeszi (lenyeli), mert ez a kisebbik rossz.

Ernoke 2011.11.16. 12:30:05

@KürtiT (Tromb74): egy rokonom elég közelről ismeri a miniszterelnök urat, és elég régről is, a "diagnózist" a hallottak alapján én szűrtem le, de mivel nem vagyok pszichológus, ezért inkább hallgatok a gazdánkra.:)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 12:33:38

@mrbateman: Előnyben vagy, értesz valamit a közgazdasághoz. Ennek ellenére szerintem ez nem csak egy közgazdasági probléma. Itt úgy kellett lóvét lapátolni a kincstárba, hogy közben legalább azokat kímélik, akik a Fidesz hagyományos táborát erősítik, a tehetősebb rétegeket.
Ha egy év alatt feltalálják a csodát, csökkentették volna a bankokra és multikra nehezedő nyomást, végülis a cérna (bankoknál) a végtörlesztéseknél szakadt el, a multik se tudnak azonnal összepakolni és lelépni.
Szerintem kisebb-nagyobb súrlódásokkal meglehetett volna úszni. De te tényleg jobban értesz hozzá, lényegében elfogadom, amit mondtál.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.16. 12:39:45

@KürtiT (Tromb74): Te kis naiv. Nem mindegy hogy a fideszben ki a miniszter vagy a takarító?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 12:47:04

Vrébecz Zsaklin - Csillámporos Pink Blézer Riminiben

Bocs, de épp ezt dobta ki a bestsellercím-generátor, és annyira tetszett, hogy megosztom :)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 12:51:47

@Ernoke: Van számos olyan, akár szakmai berkekből származó információ, amiből ez jut az eszébe az embernek, de ez akkor sem oké. Nekem is vannak ismerőseim, meg "hiteles" forrásaim, de erre akkor se lehet hivatkozni.
Egy pszichológus sem jelentheti ki ezt, amíg konkrétan meg nem vizsgálja az ürgét, de még akkor is csak óvatosan és nem a nagyközönség számára.
Tényleg kb. akkor lenne jelentősége a dolognak, ha valamilyen birósági eljárás keretében erre hivatkozva akarna felmentést kérni.
Addig maradjunk annyiban, hogy a pszichopaták köztünk járnak.

@Professor Pizka: Hehe, de mindegy. El tudok képzelni egy zártkörü kormány megbeszélést, ahol egy feltűnően alacsony, görbelábú fickó barna köpenyben, kezében felmosófával osztja az észt.

@altoid: Jó, hogy jösz! Te is megvilágíthatnád az IMF mentőcsomag vs. Orbán meccs kimenetelét! Főleg a gazdasági következmények tükrében.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 13:05:00

@KürtiT (Tromb74): Közgazdászként teljes bizonyossággal ki merem jelenteni, hogy fingom sincsen. Magánemberként hajlamos vagyok Pizkával egyetérteni.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 13:15:46

@altoid: Ja, én is egyre inkább hajlok a pizkai forgatókönyv felé. :D
Igazából várom, hogy betoppanjon valaki, aki felvázol egy mentőcsomag nélküli variációt, de sejthetően hiába.

Úgy tűnik, elkezdődött az okoskodás:
index.hu/gazdasag/vilag/2011/11/16/az_euroovezet_lehetseges_vege/
hvg.hu/gazdasag/20111116_mnb_allamadossag

Fapuma (törölt) 2011.11.16. 13:22:52

Azért szeretek idejárni, mert itt mindenki kurva okos. Vannak akik közgazdasági szakközépiskolában felszedett szlenggel aratnak és vannak akik Sigmund Freudot megszégyenítő diagnózisokat állítanak fel "anyósom látta a tv-ben" alapján. Persze teszik mindezt úgy, hogy "kb. így meg kb. úgy" mondatokat írnak. Mindehhez szigorúan hozzátéve, az - én független vagyok - szöveget. Nem gondoltatok még a piroslapra átevezni? Értem én, hogy hiányzik az új poszt, meg kell a napi kinyilatkoztatás, na de azért mégis lássátok be, hogy nem ti fogjátok megoldani Magyarország gazdasági problámáit fél pamfleten a modoroson.
Eddig azt hittem csak a fodrászok és taxisok értenek mindenhez, most azonban ezt a megfigyelésemet ki kell egészítenem a modoros törzskommentelőivel is.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 13:33:11

@Fapuma: :D Köszönjük a kritikát. Komolyan, ha nem szólsz még a végén megreformáljuk a gazdaságot. Talán a végére kéne még írnod, hogy ez itt a modoros, ahol a tartalom helyett a formán illik örömködni. Többnyire ezért jársz ide, nem?
(mit értesz a független alatt?)

2011.11.16. 13:36:27

@Fapuma: ugyan, kb. 5-en osztjuk egymásnak az észt. Kétszer ennyi törzstag csendben figyeli a vergődésünk:)

Fapuma (törölt) 2011.11.16. 13:45:23

@Modor Tibi: jó, jó. Rendben. Te is utálsz, mert néger vagyok, mi? :)

Kedves KürtiT kolléga, én valóban örömködni járok ide, mint a kupiba, de sokszor nem azt kapom, hanem vérkomolynak hitt elemzéseket, pszichiátriai kórképet stb. Szerencse, hogy excell táblákat nem lehet beemelni, mert akkor lenne csak itt sírás és fogak csikorgatása.

Konkrétan a "független" ebben az aspektusban jutott az eszembe: modoros.blog.hu/2011/08/31/a_mertekado_kozgazdasz

mrbateman 2011.11.16. 13:47:17

@Fapuma: Belemehetnék most "én ebből írtam a szakdolgozatomat" típusú örökös szívlapátdíjas érvelésekbe, de felesleges lévén, h. sosem voltam független...szexuál-anarchista vagyok...én már tudom, h. amit ti kapsigáltok az csak a felszíne a dolgoknek, a lényegi részeket fel sem tudnád dolgozni.
Ez az egész hogyishívjákolás is csak azért van, mert DSK nem tudta leszopatni azt a szobalányt, ha az nincs még mindig adna a teszkó hitelre lapostévét!

Édy, aki Endre 2011.11.16. 13:49:03

Egy kicsit offos meg konteós, de gondoltam, megosztom.

2003: "Nyithatok-e cukrászdát BÉCSBEN? Igen."

2011: „Érdekes adalékkal szolgált Atkári János volt főpolgármester-helyettes tanúvallomása, amit a Hagyó Miklós és társai ellen indított ügyben tett, főleg Mesterházy Ernővel kapcsolatban. Eszerint aggályosnak mondható befolyásolási kísérlet történhetett 2002-ben, a nagykörúti villamostender idején, az Alstom cég képviselője a villamosvételt finanszírozni tervező Európai Beruházási Bank vezetőjével tárgyalt egy BÉCSI CUKRÁSZDÁBAN.”

Nóóóórmáálííís? :)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 13:50:01

@Hadrian77: És a hangsúly azon van, hogy "egymásnak". Tibitől meg majd elnézést kérünk alkalomadtán, de nem sok hely van, ahol okoskodni lehetne anélül, hogy a zsidózós-nácizós-libsizős kötelező köröket ne kéne lefutni.

@Fapuma: A kupiban se mindig azt kapod, amit szeretnél. Cserébe ez ingyen van.
A függetlenséget vállaljuk, az elfogulatlanság vádját viszont elutasítjuk.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 13:55:03

@Fapuma: Te abban az irígylésre méltó helyzetben vagy, hogy kanadai dollárban kapod a fizetésed, ami jelenleg a világ egyik legstabilabb valutája. Mi itt a vén Európában éppen napi rendszerességgel összefossuk magunkat a híreken, ilyenkor jól esik egy kis kocsmapolitizálás az akolmelegben...

2011.11.16. 14:02:16

@altoid: ha továbbra is beengedik hozzájuk a magyar romákat, akkor ott sem lesz olyan vidám az élet:)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 14:09:37

@altoid: Szerintem kéne csinálni egy Modoros sör márkát, amit a törzskommentelők kortyolgathatnának, miközben osztják az észt. Vállalom a sörcímke megtervezését, ha @Modor Tibi: felhatalmazást ad a brand felhasználására.
Integrálunk egy kis megrendelő felületet a címgenerátor helyére, oszt csak dől a lé. Mit nekünk válság.

csi szi 2011.11.16. 14:13:25

@mrbateman: Lapostévét még mindig vehetsz hitelre... Max. már nem 0% a THM. :)

Fapuma (törölt) 2011.11.16. 14:15:30

@altoid: Értem én, és tudom hogy így van, de annyira frusztrál a mindennapi rosszkedv, mindenki fikázása, ami árad otthonról, hogy inkább pl. a modorost olvasom csak. De ugyanakkor csak a trutymó ömlik a pofámba a pszichopata Orbánról, a dilletáns Matolcsyról stb.

Valójában nem akartalak benneteket megbántani, mert bírom a humorotokat, értitek a HUMOROTOKAT. Különben is egyetlen fekaként nem is szeretnék fehéreket szívatni.

A romáknak szerencsére behúzták a féket és rátették a szívatót, most volt egy nagy cikk a Toronto Sun-ban, na annak a kommetjeit kellene olvasnotok...
Kicsit ciki magyarnak lenni most itt.

fidzsi 2011.11.16. 14:18:15

@Fapuma: Tisztelt Kommtárs! Magam résziről, mint valahai elbaltázott tötökás élvezettel skubizom a hozzárotyogásokat. Nem mellesleg, selymes érzésekkel töltöget elfele, hogy itt meglepően kevés az egymást taknyimaknyiba döngölő karizmatikus jelzős szerkentyű.Bár jól tudom, hogy igazi ejropéer entellektü el ilyentet nagy százalékban használ felülmúlhatatlanul tökéletes implikációi során, sőt helyett e. Asztat, hogy mi a mái helyzet, perverz módon jobban szeretem hallani ilyen kevéssé művelt kommtársaktúl, mint az igazi/virtiglea/ szakértőktől, mint pölö Petting Mária Zitus, vagy a többi oraculum. Ebbe' közre dolgozik az a mániákus sejtelmem, hogy a jelenkori közgazdaságtan a méltán népszerű meteorológia szintjén és hatékonyságával mutatja a folamatok szülejét és jövendő porontyait. Há' akkor már inkább itt sertepertizek. Ez per se csak az én ügyem. Csak úgy kikévánkozott. Mindegy.Tisztelettel.fidzsi,droidusz.

Édy, aki Endre 2011.11.16. 14:25:00

@Fapuma:

Nem annak ciki. Olyan cigánynak ciki, aki ilyen "vádakkal" próbálja magának kibulizni, hogy beüljön a kényelmesbe. Meg olyan liberálisnak ciki, aki ezt az ingyenélősdit támogatja.

Ezt kellene ott tudatosítani.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 14:27:50

@Fapuma: Valami ide is eljutott a fék behúzásáról, nem tudom már hol olvastam.

Mi még a kedélyesebb okoskodók táborát erősítjük. A pszichológiai és közgazdasági kitekintéseket meg nem kell komolyan venni. Ez itt a modoros. Vágod! Egyébként sok európai vezetőről lehetne mondvacsinált diagnózist összedobni, a mi Minszterelnök Úrunk középpályás e tekintetben. Most Matolcsy mellet hirtelen nem jutott eszembe semilyen érv, bocs.

csi szi 2011.11.16. 14:38:02

@mrbateman: "ellennénk a 270 euróval és 180-200 közti CHF-el"

Hát én nem értek hozzá, de ez így együtt szerintem aligha lehetne. Hacsak nem úgy gondolod, hogy Vityeszék miatt erősödött a CHF az euróhoz képest. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.11.16. 14:41:08

@Fapuma: már miért ne oldhatnám meg? Én kérlekalássan hétévesen a Gangeszre (gyk: Ér-patak főfolyás, Nyíregyháza) épített erőművel akartam megoldani Nyíregy energiagondjait. Ehhez képest az, hogy a magyar politikai pártokról véleményem van, az már igazán semmiség. Ráadásul ,akárcsak mrbateman, több alkalommal jelesre kollokváltam, majd az általános vizsgareform után jóra szigorlatoztam államelméletből. További közös pont mrbateman-nel az álláspontunkban, hogy szerintem is a pina a lényeg :-)

@Édy, aki Endre: na, hogy legyen igazi modorosság is: én szerveznék ilyen utakat liberál-bolseviszta ifjaknak Szabolcsba. De álruhában ám, amikor nem tudják hogy a pesti segélyhozó balekok vagyunk. Lenne ám csodálkozás, micsoda dzsukhel csavók vannak arrafele milyen szép cifra nyelű bicskával...

Édy, aki Endre 2011.11.16. 14:46:47

@Professor Pizka:

Sikertelen lenne, mert egy igazi jogvédő megvakul, ha ki kell szállnia a kényelmes autóból. Eleve már akkor megrokkan az egyik lábára, ha ki kell mozdulnia az újlipóciai rengetegből.

De érdekes lenne, ha Rajfalva magyar lakosai mennének Torontóba (helyesen és magyarul: Torony-tó) azzal az érveléssel, hogy őket a rajfalvi dzsukhel csávók a nemzetiségük miatt rasszista módon üldözik - példa már volt rá.

Na, itt tegyen igazságot az, aki földim... izé "Field"-im. :)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 14:50:41

@Professor Pizka: Szerintem a pina az mindig megmarad közös megegyezéssel választott axiómának, amihez egy esetlegesen elfajuló vita hevében is visszanyúlhatunk, mert az az a pont, ahol még biztosan nem szúrtuk el. Inditványoznám egy modoros alaptörvény lefektetését ezen sarkalatos tétel alapjaira! A kidolgozásra 1 napot szánunk, a finomítást pedig egyéni beadványok vita nélküli elfogadásával végezzük.

2011.11.16. 14:58:48

@KürtiT (Tromb74): preambulum, asztal, festmény legyen hozzá feltétlen. Egy barátomat idézném, akikhez kis korában gyakran járt apuka egy barátja beszélgetni, és távozás előtt a kisfiú fejét megsimogatva szelíden ennyit mondott:
- Gyerekek, a puncit szeressétek!

Kőtőkálmán 2011.11.16. 15:03:09

Egy gyöngyszem a kampányból(ha még nem késtem el vele):kozbenjaro.blog.hu/2011/11/07/jobbikos_kepviselojelolt_legfontosabb_programpontja_a_keresztenyuldozes
Kb. 1200 lájkolót azért csak kaptak az újnácik.

mrbateman 2011.11.16. 15:08:40

@csi szi: naná hogy azt gondolom, hát mégis ki az úristen miatt mennek szarul a dolgok, ha nem emiatt a patás orbán miatt.

egyébként ez 3 valutapár, tulajdonképen 3 piac...EURHUF 270, CHFHUF 180...matematikai műveletekkel nem átjárható, persze közelítő becslést lehet adni...vagyis ha ismered a fenti kettőt, még nem fogod tudni a EURCHF értékét.

Egyébként most már leleplezett a puma így nem árulok el nagy titkot, ha bevallom, h. csak érzésre írtam árfolyamokat, mást nem is írhattam ugye, mivel nem értek hozzá, fogalmam nincs miről beszélek!

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 15:10:58

@Édy, aki Endre: Rajfalva pigmenthiányos lakossága nem számít nemzetiségnek, erre csak abban az esetben hivatkozhatna, ha a magyartól különböző néphez tartozónak vallaná magát.

OFF
Hehe, legalább a kutyánk adómentes lesz, überhundá nyilvánították. A rasszizmus a kutyákat se kíméli.
ON

@Hadrian77: Grafikák lesznek. Az egyiken Prof. Pizka fogja feje felé emelni a szent vulvát, miközben törzskommentelők féltérdre ereszkedve sörrel koccintanak.
A másikon Altoid tart salsa bemutatót két excel táblázattal a hóna alatt.
A harmadikon Modor Tibi a felhők közül szórja villámait ránk, miközben mi komolyan kocsmapolitizálunk egy lerombolt elmegyógyintézet romjain.
A többit meg pályáztatni kéne.

Nadiposzi (törölt) 2011.11.16. 15:14:03

@KürtiT (Tromb74):
Sör! Mekkora ötlet! A kupakok belsejében pedig a törzskommentelők (ez hosszú, nem lehetnénk szerényen a Gárda?) avatárjai lennének elrejtve, azok alatt pedig a kód. Tudod, nyereményjáték nélkül nehéz bevezetni egy új sörcit.
Amúgy átfutottam a kommenteket, egész okos dolgokat hordtatok itt össze, s úgy látom a végére sikerült eljutni a pénzügyi válságtól a sörig és a pináig, keblemre barátaim, micsoda asztaltársaság lennénk, hej.

Édy, aki Endre 2011.11.16. 15:26:00

@KürtiT (Tromb74):

"Rajfalva pigmenthiányos lakossága nem számít nemzetiségnek..."

De még mennyire, hogy számít. Csak kisebbségnek nem számít. Az pedig - közismert, mondhatnók (ha már egyszer modoros) -, hogy valakit a nemzetisége miatt üldöznek a "jógyerekek", még Torony-tóban is megállná a helyét.

Ha nem számítana, akkor neked nem lenne nemzetiséged, more. :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 15:27:38

@Nadiposzi: Lehetne hozzá ilyen régimódi reklámversike is:

KürtiT, Pizka, Altoid,
Modoros Sört kortyol mind!
Modoros emberke csak ezt issza,
Pocaklakó sem büfizi vissza!

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 15:29:53

@Nadiposzi: Ugye nem most jöttél rá, hogy mindennek az alfája és omegája is a pina?
A kupakos akció jó ötlet, aszem te leszel a márketing igazgató.

@Édy, aki Endre: Nem hivatkozhat nemzetiségére, ha az államalkotó nemzethez tartozik. Így értettem.

mrbateman 2011.11.16. 15:30:47

@KürtiT (Tromb74): Valahogy a blog meghatározó, sorosfordító posztjait is meg kellene örökíteni. Pl: Belovszky Misi pinát tölt a bmw hátsó ülésén a Hatkahartyáni diszkó előtt!
A modosor esztergályos gmk-ban vulvát alkot diófából.
Lehetnének absztarktabb alkotások is, melyek nyitvahagynak egy sor kérdést pl: Gól! - avagy a régi idők cuncija.
stb

Ernoke 2011.11.16. 15:32:44

@Fapuma: az anyósom látta a tvben azt jelenti, h a rokonom barátja volt neki régebben, és sokat beszélgettek arról, kinek mi a célja az életben, ki mit akar. aztán kiderült, h a miniszterelnök úr tényleg komolyan gondolja, amiket akkor neki mondott.
te meg kanadából rohadt komolyan bírsz venni mindent, ami az általad favorizált oldal kritikáját illeti, csak azt nem értem pontosan, h miért.
(egyébként, én az előző és a mostani kormány alatt is állami szférás voltam. vártam a fideszt, mert azt gondoltam, az előző kormány által okozott jogi kiszámíthatatlanságot és lopáshalmazt csak felülmúlni lehet, annál lejjebb nincsen. hát sajnos sokkal durvábbak lettek a dolgok, ha valaki ezt nekem 2 éve mondja, nem hiszem el...)
viszont megígérem, h mostantól csak off ökörségeket fogok hozzászólni, lehet azokkal nem bántok senkit.:D

Fapuma (törölt) 2011.11.16. 15:36:52

@mrbateman: jaj nehogy megsértődj már! Könyveld el magadban (tudod, 9. számlaosztály: Bevételek) hogy írigy voltam a sikereidre, ezért szóltam be és elnézést kérek.

Tudom, hogy csak gondolat kísérlet, de nagyon izgat mi lenne itt (ott-Magyarországon) egy esetlegesen most regnáló Gyurcsány-kormány alatt? Vajon akkor hogy mennének a dolgok? Ott ülne az IMF delágáció és fonnák a kolbász kerítést és hoznák az okos döntéseket. Tovább mi?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 15:49:24

@Fapuma: őszintén szólva a legjobb most egy színtelen-szagtalan Bajnai típusú technokrata lenne, aki mindent megtenne azért, hogy a piacok még véletlenül se Magyarországgal foglalkozzanak. Most egy kis ország annyit tehet, hogy lesunyt kobakkal várja, hogy elvonuljon a vihar, nem pedig félmeztelenül kiabálja, hogy "ide lőjetek!". De ez szigorúan magánvélemény, fenntartom a tévedés jogát (sőt, remélem hogy végül nem lesz igazam!)

Ernoke 2011.11.16. 15:49:41

@Professor Pizka: fővárosi patkányként én vállalom a 8. kerületi gettóban való idegenvezetést. külön pénz befizetése ellenében lehetőség nyílna autentikus környezetben egy családdal meghitt tájjellegű vacsora elfogyasztására, már persze aki bírja a heroint. az énekes kíséretet a "de jó a kabátod tezsvír addide, milyen mobiltelefon ez, vancigid, holapénzed, nearcoskodjál megszúrlakfehérgeci" című dal biztosítaná a háztetőkön megbúvó rendőr-jelző füttyögőkórus aláfestésével.

mrbateman 2011.11.16. 15:51:28

@Fapuma: Na menj te a picsába, dehogy sértődtem meg!:-) /vágom, a 467 egyenlegét meg elsikkasztom, illetve 466-ot veszek...adok/

Egyébként ha majd valami gondom lesz veled, azt megbeszélem a gazdáddal!:-) /ha mégis néger lennél, akkor én kérek elnézést/

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 15:52:45

@Fapuma: Kolbász nem lesz, ez már most látszik. A Gyurcsányék már elkúrták, ezért nehéz kitalálni, mit tennének jelen helyzetben.
Szerintem a Bajnai féle megoldás is túl lassú lett volna. A komolyabb reformok elmaradtak volna. Kb. hasonlóan állnánk. Az államadóság magasabb lenne, a költségvetési hiány is. Az unió ezért baszogatna minket, nem a bankok, multik meg efélék miatt. Talán a gazdaság kicsit nagyobbat nőt volna, de ez se biztos.
Szóval a helyzet szar lenne, feltételezhetően.
Na de őket nem igazán sírja vissza senki, ezért nem annyira beszédtéma.

Édy, aki Endre 2011.11.16. 16:04:47

@altoid:

Na, az baxna be csak! :)

Ez a sunnyogás általában oda szok' vezetni, hogy jól megcsicskáztatják akkor is az országot és neked meg kötelező hozzá még jópofizni is.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 16:09:40

@Édy, aki Endre: Szerintem most komolyab lesz a csicskáztatás. Az meg nem elég vígasz, hogy közben büszkén káromkodhatunk.

TG, aki mint tudjuk független elemző (hihi) szerintem egész jól vázolta a problémát.

"1. Lényegesen rosszabb lenne a kormány politikai helyzete, ha nem teszi politikájának központi tételévé az IMF-fel való megállapodás elutasítását, ha politikai tabu helyett egyszerűen csak józan megfontolás, értelmes kalkulus alapján utasítja el tavaly a megállapodást, de nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy később – ha az ország érdeke úgy kívánja – sor kerüljön rá? Sokat veszített volna azzal a Fidesz (szavazót, lehetőséget, hatalmat), ha ezt az utat választja?

2. Lényegesen más gazdaságpolitikára kényszerítette volna a kormányt, ha esetleg valamilyen megállapodást kötött volna az IMF-fel, vagy nyitva hagyta volna a későbbi megállapodás lehetőségét? Több megszorításra, erősebb költségvetési kiigazításra lett volna szükség, ha egy ilyen kontraktus megköttetik, vagy annak lehetősége megmaradt volna? Rosszabb helyzetben lenne a magyar gazdaság és költségvetés, ha a kormány nem teszi kardinális kérdéssé ezt az ügyet?

3. Ha a pesszimista forgatókönyvek valósulnak meg, ilyen előzmények után van esély arra, hogy a kormányfő és a kormány komolyabb hitelességi sérülés nélkül az akkor racionálisnak, vagy esetleg egyedül kivezetőnek látszó utat válassza, és az IMF segítségét kérje?"

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 16:17:37

@Édy, aki Endre: Argentina egyébként jó példa rá, hogy az államcsődből is fel lehet kelni, akár IMF nélkül is. Viszont arra is jó példa, hogy ez milyen szociális költséggel jár.

Édy, aki Endre 2011.11.16. 16:24:19

@KürtiT (Tromb74):

Én egyetértek Pizkával, "mint írtam volt" (sicc!) feljebb.

A szervilis pucsítással nem.

blur7 2011.11.16. 16:24:33

@altoid: Én már olvastam is. Nekem annyira nem tetszett. Az utolsó harmada elég lapos, de szódával elmegy.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 16:31:06

@Édy, aki Endre: Figyelj! A viháncolás izgatóbb, ez kétségtelen. :D

Egyébként nem a lapítás meg a viháncolás a lényeg. Ha megy az IMF nélkül, akkor had szóljon, de ha nem, akkor kurvára káros lehet a hőzöngés.

2011.11.16. 16:35:54

@altoid: milyen kár, hogy nem vagyunk mi is egy kis légypiszok az Északi-tengeren, elhajthatnánk az IMF-et meg mindenkit a kölcsön visszafizetéssel a búsba...

Αphelion 2011.11.16. 16:37:22

Látom Tibi megint megcsinálta. Címlap lett, jött egy rakat analfabéta fideszes, és mindegyikük hozott magával még egy embert! XD

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 17:04:05

@Hadrian77: Mondjuk most éppen arrafelé sem valami rózsás a helyzet, pedig a világ egyik legmagasabb életszínvonaláról indítottak...

2011.11.16. 17:55:22

@altoid: de ahogy Petőfi megírta a Farkasok dalában:
...fázunk és átlőve oldalunk, de szabadok vagyunk..:)

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 18:15:39

@Hadrian77: Roppant heroikus meg mámorító, tényleg. Na de mi van ha ezt prózában írod le? Kicsit részletesebben taglalva a hideget és a lyukat a gyomorban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.11.16. 18:20:16

utálom a politikai blogokat, valami jó szocreál kávészagú cigizős öblöstémát akarok

csi szi 2011.11.16. 18:22:30

@altoid: Viszont így is jobban jártak hosszú távon annál, ami a görögökre vár, meg mindenkire, akit erőszakkal "megmentenek", akár kéri, akár nem.
Természetesen a hitelező bankok megmentéséről szól az egész, nem az államokéról. Mindössze erőszakkal adósrabszolgává teszik a nem fizető adóst. Pénz hiányában megteszik a kézzel fogható javai is, pl. kikötői, infrastruktúrája és egyéb ingatlan dolgai, amiket most érzésem szerint a 90-es évek elejei keleti rablóprivatizáció stílusában fognak eladni.
Persze lehet úgy is nézni, hogy az alkoholista adóst a hitelező verőemberei elvonóra viszik, majd a foghatja a kapa nyelét. Az argentin viszont beintett, ezért csöveznie kellett egy ideig, de már ismét úgy van mint

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 18:36:57

@csi szi: Ez így van. Kérdés hogy nekünk mi a megfelelő lépés? Véletlenül pont nem vagyunk argentínok.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 18:44:44

@csi szi: Azért nem kéne elfelejteni, hogy Argentina egy hatalmas, viszonylag ritkán lakott ámde termőföldben és ásványi kincsekben gazdag ország. Szóval ami nekik kínkeservesen sikerült, az nem biztos, hogy Görögországnak vagy nekünk is sikerülne. Az is megmaradt bennem, hogy volt egy Argentinában született, de magyar származású kollégám, aki az államcsőd idején Magyarországra jött élni, és ódákat zengett arról, hogy milyen jó is az élet minálunk.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.11.16. 19:02:42

@altoid: Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a szomszédos és hasonló adottságokkal rendelkező Chile, amely híresen ortodox gazdaságpolitikát folytat, mára kb háromszor gazdagabb, pedig egykor Argentina lenézett szegény rokonának tartották.

2011.11.16. 20:41:38

@KürtiT (Tromb74): sajnos nem tudom, én már kinőttem a forradalmi romantikából. Amúgy is fenntartásaim vannak az ilyesmikkel kapcsolatban.

KürtiT (Tromb74) 2011.11.16. 22:05:49

@Hadrian77: Hát a forradalmakkal én is így vagyok.

Szalonnassy Albin urfi 2011.11.17. 08:23:12

@Modor Tibi: Tibi bazmeg megint eladtad magad a fidesznek?! Kell az uj plazmatv, mi?

Egyebkent meg szerintem ez a kurtz ezredes egy natzi! Nezd meg az elozo cikket, ilyen hitleres. Ide vezetett a sajtoszabadsag megnyirbalasa!

Egyebkent szorakoztato neha 'komoly' hozzaszolasokat is olvasni. Amint latom a modoros torzs kellokeppen reprezentalja a magyar tarsadalmat: mindenki ert mindenhez.

Tudatmodosito szerektol bodult agyamban neha felvillan egy kep az evente megrendezesre kerulo, meltan hires MODOROS BAL-rol, ahol Tibi csokornyakkendoben es farmermellenyben fogadja a modoros vendegeket akik renkivul jol elszorakoztatjak sajat magukat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.11.17. 10:19:46

@Szalonnassy Albin urfi: eladni? Én vettem meg őket, meg különben is meggyőződéses vagyok. Nagyon remélem, hogy hamarosan méltó helyen, a királyi palotában koronázhatjuk meg a Kormányzó urat, hogy pukedlizve csókolgathassam a palástja szélit, a girbegurba, hangulatos utcácskákban pedig kalodában senyvedő ellenzéki politikusokat dobigálálhatnék almacsutkával :)
süti beállítások módosítása