Ennyit ér a válogatott

2011/10/12. - írta: Modor Tibi

Hogy megmondtam előre, hogy ez lesz. Így legyen ötösöm a lottón. Csak tudnám, miért nem tettem meg kötésben a tippmixen? Szórul szóra az lett a vége, amit előre láttunk. Bár ne lett volna igazam.

Megint egy álommal szegényebbek lettünk: a pofon csattanós, de ismét kijózanító volt… és már hány éve, hányadik selejtezősorozat vége előtt több fordulóval állunk neki számolgatni, reménykedni, hogy egyszer majd mellénk áll a szerencse? Egyszer volt Budán kutyavásár: annak is az egy-hetes jugoszláv apartman lett a vége… ez hiányzik nekünk megint? Igen, mert a magyar szurkoló az ilyen: folyton csak reménykedik.

Én már régen nem. Előre világosan lehetett látni, hogy a finnek - halszagú rokonság ide vagy oda - bizony le fognak feküdni a svédeknek. Bizony az északi nagytestvért még mindig jobban tisztelik, mint a szegény rokon délieket. És sajnos ez a mi "bravúros" (mázlista) idegenbeli győzelmünk értékét is csak kisebbíti, hogy egy csapkodó, szétesett svéd B-válogatott is könnyűszerrel verte Pukkiékat.

Itt mindenki azt hiszi pár bravúros győzelem után, hogy fejlődött a csapat. Dehogy fejlődött, jottányit sem. Ugyanott tartunk, mint Mexikó után. Mentálisan szétesve, erkölcsileg a padlón, erőnlétben a béka segge alatt. Reménységeink, tehetségeink nincsenek - aki meg lenne, az meg félti a lábát, inkább sérültet jelent. A kenyeret neki is pénzért adják a boltban, nem a "szép volt, fiúk"-ért. Ezért tart a válogatottfutball már Európa-szerte itt - az igazi válogatottak, tetszik vagy nem, már rég a BL-ben kergetik a bogyót. Igen magas színvonalon méghozzá.

Ezek a finnek, á… egyetlen szerencsénk, hogy nem voltak elég határozottak a kapu előtt. Egy kicsivel magasabban jegyzett csapat úgy tömött volna ki minket 4-5 góllal, hogy csak pislogunk. Azt hiszem, megköszönhetjük a rokonoknak, hogy kicsit tiszteltek minket és nem szerették volna nagyon elrontani ezt a futballünnepet. A svédek meg? Papírforma-győzelmet arattak a levezető holland C-válogatott ellen, és kéz a kézben, rajtunk röhögve masíroztak ki Lengyelországba. Mármint nem úgy értem a masírozást. Nem volt ebben semmi bunda, emlékezzünk csak a svéd-lett vagy a dán-magyar meccsekre. Na meg amikor mi lefeküdtünk a hollandoknak, szegény sógorok meg hiába győztek az utolsó fordulóban. Most fordult a kocka, visszakaptuk - kellett nekünk bundázni. Amúgy nagyon egyszerű: nem számolgatni kell meg mások botlásában reménykedni, körbeverésért szurkolni, hanem mindig eggyel több gólt rúgni, mint az ellenfél. Voltak itt nagy taktikusok, de ennél jobbat még nem talált fel senki.

És még ezek után is van, aki úgy értékeli ezt a 3. helyet, mintha valami emberfeletti hajtottunk volna végre, mintha bármennyit is fejlődött volna válogatott. Sajnos ki kell őket ábrándítsam: nem tartunk sehol. Illetve de: ugyanott, ahol a Jenei-, Csank-, a Bicskei-, vagy a Gellei-féle gárdákkal. Mármint nem úgy értettem a gárdát. Egy-egy csodaszámba menő tippmixgyanús diadal - lehetőleg sörmeccsen-, aztán a következő tétmérkőzésen meg egy kiizadt iksz Ciprus vagy Litvánia ellen. Klubcsapataink rendre elvéreznek már az őszi körök előtt, lassan csodaszámba megy, ha a nyári elő-elő-előselejtezőket megérjük. Ez jelzi igazán a foci állapotát, nem a nyugati klubokban kiképzett, papíron magyarok. Utánpótlás sehol, a körülmények siralmasak, szakmaiságot nem látok, pénzt meg még úgy se - a gyerekek is egyre inkább kosarazni mennek, de már oda se. És igen, a pénzt inkább a vízilabda meg a hoki, az öttusa és a kajak-kenu érdemelné, nem ezek… ott legalább vannak sikerek, van valós teljesítmény, nem csak ilyen tötymörgés.

Azok a hollandok vertek minket félgőzzel oda-vissza, akik az utóbbi 20 év legsiralmasabb oranjéje. Hol vannak ezek egy Van Bastenhez, Gullithoz képest? A minket 5, azaz ÖT ponttal könnyűszerrel előző svédek rég voltak ilyen gyengék és szürkék. A csoport többi tagja meg? Finnek, moldávok, kisolaszok? Ennél gyengébb csoportot manuálisan se állíthattak volna össze nekünk. És még ezek után arról álmodoztunk, hogy megelőzzük a skandinávokat, röhej. Sajnos ez a realitás, de inkább a 4-5. hely környéke.

Hogy az osztrákok nem jutottak ki? De ott legalább van pénz meg profizmus. A szlovákok se? Ja, de a VB-n meg ott voltak, és fényévekkel előttünk járnak. A románok se? Ne hasonlítsuk össze a körtét az almával, jó? De BL-es csapataik vannak, a bajnoki nézőszámok meg a húszezret súrolják. A szerbek? Kisebb gondjuk is nagyobb ennél, ráadásul Montenegró néven ott vannak, és különben is a szlovénok fogtak össze ellenük. Azért így nem könnyű. Szlovénok? Jó, de ők is kijutottak már mindenhova, és nekik is nagyobb a GDP-jük per kapita. Na de a horvátok meg az ukránok még ki is jutottak, a lengyelekről nem beszélve. És ne legyünk már olyanok, mint a rossz diák, hogy de a Nyelvész Józsinak is egyes lett…

Nem baj, majd Egervári mester buksiját megint megsimogatják, a csapatot pedig továbbra is személyesen TudodKi fogja összeállítani…

29 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nadiposzi (törölt) 2011.10.12. 12:35:01

Tibi!
Valld be, hogy az alsó tagozatos olvasó könyved Végh Antal Gyógyít6atlan-ja volt. A miért beteg a magyar futball c. remekművel együtt.

Mitya Ivanov 2011.10.12. 12:53:26

most nincs kedvem végigolvasni, mert nnincs szükségem arra, hogy jól felbassza valami az agyamat, elég ha szinte ugyanezt a buszon hallom vissza.

Az bele van írva, hogy "látszik hogy egyedül vagyunk Európában, mert nekünk csak olyan rokonaink vannak, mint a finnek, akik otthon nem képesek megverni a svédeket"? vagy valami ilyesmit hallottam még a finn-svéd meccs után

a_fater 2011.10.12. 13:41:37

A legjobb az benne, amikor mondja, hogy "az utóbbi 20 év legsiralmasabb oranjéje". Ja, akik világbajnoki döntőn a hosszabbításban buknak el :D

Amúgy jó lett ez Tibi.

@Mitya Ivanov: erről az jut eszembe, hogy egy barátom meg azért nem szerette Moliére-től a fösvényt, mert annyi ilyen embert ismert, hogy már a paródiájukon se tudott nevetni. Részvétem, én szerencsére kevés ilyen arcot ismerek :)

vitaygeorgina 2011.10.12. 13:50:48

Tibi! A poszt jó! Remélem, hogy egyenesen a címlapra fog menetelni, és az olvasók boldog karlengetéssel fogják üdvözölni! (Persze a menetelést és a karlengetést nem úgy értettem.)

sTormy 2011.10.12. 13:59:13

Hú, mi lesz itt, mi lesz itt...
Ha címlapra kerül, Tibi, akkor garantálom, hogy tíz kommenten belül minimum tudatlan leszel, viszont igaz magyar meg nem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.10.12. 14:31:14

Hú én modorosan nem nézem, úgyse nyernek, viszont a Monday Night Football ismétléséről is lemaradtam, hogy a fene vigye el, megnéztem volna a Detroitot.

2011.10.12. 14:35:17

Gratulálok, egészen kiváló írás:)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.10.12. 14:42:37

@Professor Pizka:
Sajnálhatod, én múlt héten kiélveztem minden pillanatot belőlük. Az NFL történetének legrosszabb 5-0ás csapata :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.10.12. 15:15:35

ilyen burkolt zsidózást sem olvastam még.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.12. 16:12:40

Já, já,foci! Azt azért nem mondom, hogy "ez tisztára én vagyok", de sok igazság van benne. Nekem mondjuk nem a csapattal van gondom (az most egész jó), hanem ezzel az idióta ünnepléssel. Bravó, legjobb harmadikok lettünk! És ez kit érdekel? A fociban mindig az számít, ami most történik, a többi (csapatépítés, jövőkép) bullshit. Kiestünk és kész. Utólag kiderült, nem is csak egy hajszállal, hanem simán. És ha ez volt az utóbbi idők legjobb teljesítménye, akkor tényleg reménytelen a kijutás. Nem úgy az észtek.
Remélem, sikerült elég modorosnak lenni.

Öblös · http://modoros.blog.hu/2009/05/12/az_oblos 2011.10.12. 16:52:09

Én ezt nem hiszem el, baszki, Crna Gora pótselejtezőt játszik! Érted, a Balkán ánuszrózsáján ők a pattanás, de valahogy még ők is gründoltak egy ütőképes tizenegyet, amelyik legalább az esélyt megkapta, hogy egy Eb-n szerepeljen. Amikor utoljára megkapták, akkor épp ellenünk – még Kis-Jugoszlávia tagállamaként – vágott hármat a Mijatović a Népstadionban. Jaj, de jó kis játékos volt az a gyerek, a Real Madridban játszott, míg nekünk volt egy Illés Bélánk. Meg is látszott a két csapat közti különbség. De ma már azért a 12:1-ért is mit nem adnánk! Gyerekek, soha nem lesz már itt jó foci, legfeljebb, ha betiltanánk a gecibe az egészet. Mert a magyar az olyan, hogy ami tilos, abban hamar profivá válik…

2011.10.12. 17:16:05

@Szocio Pata (kikvogymukblog): azért van, mert nyomják Krahácsot!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.13. 00:42:26

Nekem a magyar foci válogatottal kapcsolatban vegyesek az érzéseim.

Egyrészt mint mindenki mindig bizakodok abban, hogy talán egyszer kijutunk EB-re vagy VB-re.

Másrészt viszont valahol örülök annak, hogy nem. Így is túl van hypeolva az egész foci olyankor, ráadásul egy kijutás esetén extra állami pénzeket kapna a hazai foci, holott akkor sem érdemelnék meg, ha esetleg VB-t nyerne a válogatott, hiszen egy ilyen népszerű élsportot a szponzoroknak kellene eltartania, az államnak meg inkább a tömegsportra kellene koncentrálnia(focin belül is).

Walter Hartwell White 2011.10.13. 05:49:05

@Zabalint: Extra állami pénzeket nem kapna, hogy kap és fog is kapni, (ehhez még kijutás sem kell) amíg TudodKi a miniszterelnök. Meg a Debrecen állami pénzből, azaz a zsebünkből stadiont. Nemrég Torinóban felavatták a Juventus új stadionját, nos, kíváncsi lennék, mennyivel járult hozzá az olasz állam. Gyaníthatóan semmivel, mivel ez a klub problémája, így Agnelliék nyúltak a zsebükbe.

S.O.A. 2011.10.13. 08:40:10

Zseniális írás! Ki kéne egészíteni egy modoros válogatott eredményeket helyén kezelő átlagos emberről, aki félmeztelenül őrjöng a szektorban, ha megverjük a svédeket, és elsőként kezd fütyülni, meg énmegmondtamozni a kocsmában, ha a finnek ellen a tét nélküli meccsen 0-0 az eredmény. Nem egy ilyenhez volt szerencsém a T szektorban a két fenti meccsen... Átlagos 25-45 közötti, bizonytalan egzisztenciájú, a jegyeket elsőként vette meg az ibusz honlapjáról, hogy ott lehessen a keménymagban(=valójában itt a legolcsóbb a jegy), az esélyeket majdnem teljesen jól ismeri, a válogatottból 5-6 játékosnak is tudja a nevét. A nemzeti sportot szidja, amiért felhype-olta a finn meccset, mikor annak semmi értelme nem volt péntek óta. A magyarok mindig is önsorsrontó nemzet marad a szemében, és ha meg mégis valami csoda folytán oda jutnánk, hogy kijutunk EB/VB-re, ott majd a tudjukkik úgyis elintézik az UEFA-nál, hogy a magyarok a legnehezebb csoportba kerüljenek, mert minekt mindenki utál, jobban, mint mi saját magunkat. Holnaptól ismét a frankárfolyamot figyeli meccseredmények helyett. Nincs kifizetve a 2007-es Swiftnek a fele se...

Dzsoni Kráncs 2011.10.13. 10:35:45

-Na,mit szólsz,3.-ok lettünk,14 éve nem voltunk ilyen jók.Talán a VB selejtezőkön még jobbak leszünk.
-Mi?Szét kéne kergetni őket,a pályák helyét sóval bevetni és a vízilabdára koncentrálni.
-Vízilabda,ja tíz országban űzik összvissz,leszarják, a világban többen pelotáznak.Egy megye egyes meccsre meg ma is kimegy száz ember minden faluban,háromezer falu,30 ezer ember,a polót meg ötezer ember követi.
-Igen de egy enbéegyes lúzer többet keres,mint egy világbajnok tornász.
-Mit keres többet,az újpesti Wollák gyerek is lenyilatkozta,hogy nincs mit ennie.
-Ilyen teljesítmény mellett ne is egyék!A Vaduz ellen is égették az országot.
-Te ökör,mit hiszel egy belga bajnoki színvonalasabb?Szerbiában sincs ám foci a CZ-n meg a Partizanon kívül.
-Lehet,de címeres mezben megfeszülnek,érzik,hogy a hazájukért küzdenek,mennek mint a mérgezett egér.Egy magyar meg kikerül külföldre,aztán csak ücsörög a padon milliókért,mint a Guszti-gyerek.
-Ja,a Horizontban,ahol a Fernando Pereira is kispadozik,olyan jók.
-Mindegy,én Irapuató óta nem nézek meccset.
-Na,témánál vagyunk.Azt tudtad,hogyha akkor nem siránkozunk és teremtünk világvége hangulatot,hanem összeszedjük magunkat és a franciáktól csak 2-0-ra kapunk ki,akkor továbbjutunk.
-Továbbjutunk,és akkor mi van,a döntőben úgyis elvertek volna a brazilok.
-Persze,akkor fel se kelj reggel.
És így tovább....

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.13. 11:25:18

@¡Viva La Onda!: mindamellett, hogy a foci számomra idegenebb, mint a tájékozódási futás, azért megjegyezném, hogy Debrecennek MÉG egyáltalán nincsen semmilyen új stadionja, habár már mindenki ezzel basztatja a várost (én csak 10-12 alkalommal voltam ott, és a város szép, de az emberek olyan seggek sokszor, amilyet csak Sopronban láttam). Mellesleg a társasház fűtéskorszerűsítése is a lakók gondja, aztán mégis van rá adott esetben állami támogatás. Veszélyes szöveg ez az "én adóm".

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.10.13. 12:07:47

@Dzsoni Kráncs: Az a röhej, hogy nekem TÉNYLEG Irapuato volt az utolsó magyar válogatott meccs, amit láttam (12 évesen). Ennek az a prózai oka, hogy nem érdekel a foci, kizárólag a VB közvetítéseket szoktam megnézni. Oda meg azóta nem jutottunk ki. Azért remélem,legalább egy bronz farmermellényre jó vagyok. :)

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2011.10.13. 12:35:22

az itten a nagy baj, hogy nem láttok az orrotoknál tovább, ha leülnétek sakkozni, mondjuk, a deep blue-val, elszállnátok a suszter-mattja miatt kábé fél perc alatt, mert csak max 2-3 lépést láttok előre, és az ide édes-kevés
mit akarok ebből kihozni
a foci taktika is, a folyamatokat végig kell modellezni, majd kiértékelni, és akkor kapunk reális képet
ez alapján állítom, hogy a nemzeti 11-ünk jó úton halad, és úgy tessék a jelen állapotot elképzelni, mint amikor egy házat felújítanak, de alulra meg a kis boltban ki van írva: átalakítás alatt a bót zavartalanul műxik
na ezek volnánk mi, és ki ne emlékezne arra, amikor a hollandok oroszlánbarlangjában megfordítottuk az eredményt ? megmutattuk nekik, hogy mi is narancs nagyhatalom vagyunk, az szép volt, még a bukta ellenére is, vagy amikor beraktuk a svéd acél-emberek szájába a cumit, mi ? nem ízlett az nekik, azt hiszem ...
tehát az épület/válogatott ereje teljében 2016-ra kinn lesz az eb-n, ha ez nem tuti, akkor a turáni átok még mindig köztünk jár-kel
24 csapatos lesz ugye az az eb, tehát egy ilyen teljesítménnyel, mint ez volt, már alapból ott lennénk, de mi még ezt a teljesítményt is meg fogjuk fejelni, mint urbán flóri a bírót
miért mondom ezt ? csak a tények alapján
király gabi kap egy búcsúmeccset, köszönjük a sok élményt, oszt a szürke mackónadrág a múlt ködébe vész, jön helyette a 2 tehetség, gulácsy és fülöp, na most ezeket versenyeztetni kell, ami inspirálja őket, és nem fognak lepkézni, hanem lesznek ők redőnyösök, amikor támad az ellen csatárja, ők egyszerűen leeresztik a rolót, azt csá csumi csá
védelem: itt is átépítés lesz, juhász visszatér terelni állatokat, és én a korcsmár-t javallanám főnöknek a védelem tengelyébe, mert ha ő adómentesen lefőzött kerítés-szaggató pálesszel bekínálja az ellent, onnantól miénk az egész pálya
közép-pálya: itt úgy tűnik, hogy hajnal már nem olyan, mint hajdan, ezért lapátra kerül; dzsudzsi továbbra is marad bal-búnkóban, és ő egyre jobb lesz, 2016-ra lesz topon, az összes kapus le fogja fosni a bokáját, ha balázs a 16-oson belülre tör; koman-nak meg elek-nek fejlődni kell, és akkor minden oké lesz
csatár: rudolf geri már most más dimenzióban játszik, mint bárki európában, öt év múlva lényegében akárhova áll majd a pályán, a lapda (sicc) csak a kapu fele fog pattani róla
szóval, van még 1-2 dolog a nemez tarsolyunkban, amiből lehet meríteni, így fogjuk európát a helyére tenni

Dzsoni Kráncs 2011.10.13. 12:48:57

@altoid: Nekem az első,emlékszem akkor lett színes tévénk,8 éves voltam abszolút nem érdekelt a foci,de fater tök készült erre a meccsre,hát én is elkezdtem nézni,aztán öt perc múlva mehettem lefeküdni.
Még arra emlékszem,hogy vmi korabeli kabaréban az volt a nagy poén,hogy:"Ezt a tésztát!"

Walter Hartwell White 2011.10.13. 17:16:31

@vészmadár (pica pica): Azt írtam, "állami pénzből, azaz a zsebünkből", ez nem csupán az adóra vonatkozik. És a döntés tudtommal megvan, ergo lesz stadion, tehát amit írtam, az áll. Természetesen akkor sem tetszene, ha bármely más csapat lenne ilyen kegyelt (tehát nem pont Debrecen városával van bajom természetesen), amíg a fenti kondíciók fennállnak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.10.14. 13:50:37

@¡Viva La Onda!: Megint megkérdem: mi a véleményed a mindössze 30 embernek hasznos panelházak külső hőszigetelésére adott állami támogatásokról?

Walter Hartwell White 2011.10.14. 17:01:18

@vészmadár (pica pica): Nagyon rossz a példád, melyen lovagolsz. A 30 ember háta mögött valszeg nincsenek tőkeerős potenciális támogatók, amelyek állják a cechet, ahogy ez egy menő futballklub esetében elvárható, illetőleg feltételezhető. Kalapozzák össze a pénzt, és mehet a menet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.15. 12:42:36

@vészmadár (pica pica):
Azért a majdnem alapszükségletek(fűtés) és a szórakoztatás között van némi különbség. Van aki focizik, van aki nézi, ilyen alapon ha bélyeggyűjtő klubot szeretnék, arra is kaphatnék állami támogatást, nemde?

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.10.15. 22:13:42

@vészmadár (pica pica):
Mármint hogy a bélyeggyűjtő klubnak az állam fizeti ki a klubhelyiség megvásárlását/bérlését(lásd futball klubnál stadion)?
süti beállítások módosítása