A huhogás védelmében

2010/08/21. - írta: Modor Tibi

Hollaamse Nieuws, XIX. seizoen, 7. uitgave

Juli 4. 2039.

 

Az Egyesült Hollandriai Királyság labdarúgó-válogatottja újkori történetében először jutott be a Pannóniában megrendezett futballvilágbajnokság elődöntőjébe, bár ez jogelődeinknek: Flandriának (még Belgium részeként) és Hollandiának többször is sikerült az elmúlt évtizedekben.

A csodálatosan felemelő, össznemzeti eufória közepette nem mehetünk el szó nélkül a pannon szurkolók sajátos szokásait: a szotyizást, huhogást, cigányozást, bíróverést betiltani szándékozó nyugat-európai felhangok mellett. Az ellendrukkerek véleménye szerint a szotyolázás gusztustalan, a huhogás-cigányozás pedig nemcsak sértő nemzeteinkre nézve - de élvezhetetlenné teszi a meccseket: a játékosok sem egymást, sem a szövetségi kapitányok utasításait nem hallják a pályán. A bíróveréseket mindamellett nemes egyszerűséggel "balkáni barbárság"-nak titulálta az Angol-Commonwealth-i csapatkapitány, Ghavi Singha Kalra. A Mharseyi Muszlim Szultánság, illetve a Berlinoglu Türk Vilajet labdarúgó-szövetségei is írásban tiltakoztak a FIFA-nál a Nyugat-Európában szokatlan megnyilvánulások miatt.

És most félre az érzelmekkel, vegyük elő a józan paraszti eszünket. Mert ugye "be kell tiltani, ezt üzente a nyugati uraság" - ez a derék, fiatal pannon nemzetnél így csapódhat le - joggal. Be kellene végre látnunk, hogy a szotyizás-huhogás-cigányozás-bíróverés a pannon és a közép-európai drukkerkultúra szerves része; és mint olyat, tiszteletben kell tartani. A nyugat-európai embernek ideje végre elfogadni, hogy nem exportálhatjuk mindenüvé a mi belterjes kultúránkat, és nem várhatjuk el a világ minden pontján, hogy ugyanazt a döner kebabot vagy kuszkuszt kapjuk meg a gyorséttermekben. Annyi érték van még a kontinensen is: ott van a pannonok csalamádés-erőspistás hamburgere vagy a transzilván piza de burta - de az amerigóiak is olyan fain nemzeti specialitásokkal büszkélkedhetnek, mint a tacos vagy a tortilla.

Ideje magunkba néznünk, és a nekünk kissé egzotikusnak-bizarrnak tűnő, megmosolygott kelet-európai szokások felé több megértéssel és nyitottsággal fordulnunk - úgy mint a többször használatos, zsebregyűrt papírzsebkendő vagy a fogpiszkáló. Javaslom tehát, hogy élvezzük ki felhőtlenül a világbajnokság utolsó két meccsét Pannóniában, melyen a mi fiatal és egységes nemzetünk történelmi sikert érhet el!

Hup-hup, Hollaanderen!

 


Exkluzív ajánló: Szoció Pata, aki Pecséttörő néven is jegyez 1-2 sikeres vendégposztot nálunk - rátermettségét egy, az  Örkény István drámapályázaton ill. a POSZT Kortárs Dráma Nyílt Fórumán (Vilmos díj) nyertes blogregényével, a nemrég a Kossuth rádión hangjáték formájában is leadott Végevégevégemindennek c. művel bizonyította. Gratulálunk neki.

Itt bele/meg lehet hallgatni az egészet.

Első rész: 

Végevégevégemindennek 1. rész by marbaldra

 

Második rész: 

Végevégevégemindennek 2. rész by marbaldra

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepciás 2010.08.21. 10:43:20

Jó, viva la vuvuzela!:-)

Styxx 2010.08.21. 10:54:51

A török kosárlabda EB-n betiltották a vuvuzelát, cserében a felkészülési szakaszban a görögök és a szerbek visszatértek a jó öreg hagyományos tömegverekedéshez:
sportgeza.hu/kosarlabda/2010/08/20/tomegbunyo_a_gorog-szerb_kosarmeccsen/

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2010.08.21. 12:36:32

Ejnye-ejnye, lopjuk a Holnapi Újság kenyerét? :)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.08.21. 15:31:40

A focidrukkerek tanuljanak jó modort, a színházba járók meg tanuljanak meg búúúúzni. Tököm kivan a legszarabb produkciót is megtapsoló sznobokkal.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.08.21. 19:56:05

belga - huszonkét férfi lyrics.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.22. 15:42:07

@Blassius: sokminden egyszerre, első blikkre simán a "vuvuzelákat ne tiltsuk be, mert az nemzeti érték"-érvelésmetodikai stílusparódia. Aztán van benne a liberális bevándorlási politika következményeit karikírozó többféle utalás, meg némi felszín alatti ezmegaz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.08.22. 16:10:23

@Blassius: sokminden egyszerre, első blikkre simán a "vuvuzelákat ne tiltsuk be, mert az nemzeti érték"-érvelésmetodikai stílusparódia. Aztán van benne a liberális bevándorlási politika következményeit karikírozó többféle utalás, meg némi felszín alatti ezmegaz.

hadroncollider (törölt) 2010.08.23. 03:02:18

Úgy érzem sikerül értenem, hogy mi ez a poszt, csak az nem világos, hogy miért pont most?
Vagy ha nem tudom, miért pont most, akkor talán mégsem értem a posztot? :)

Mitya Ivanov 2010.08.23. 19:56:53

ennél még a szolgálati közlemények is több kommentet kapnak.

2010.08.23. 19:58:02

Szenvedélyes és állandó rádió hallgató vagyok , hallottam a fenti darabot, de már akkor sem tetszet.
Ettől függetlenül persze még nagyon jó lehet.
Szerencsére a Kossuthon mindig mindetn megismételnek, lehet hogy egy pár év mulva teszeni fog.
A szerzőnek gratula.
A radió játék nem egy könnyű műfaj, csak annak látszik.

2010.08.23. 20:49:20

@Mitya Ivanov: Főképp akkor ha nem száll el a kommentem, mint az imént.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.08.24. 09:25:31

annyira szar lett ez az indexes blogmotor, hogy mindjárt szétrobbanok az idegtől

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.08.24. 09:31:49

@Blassius: én már alig várom hogy kiderüljön mennyi állami támogatást kaptak rá, mint annak idején a fórummotorra :-)

2010.08.24. 11:27:23

@Frengi: Meghallgattam mégegyszer, legalább megtudtam, hogy mi Szocio Pata becsületes neve, mert már nem emelékeztem rá.
Most azon töröm a fejem, hogy halottam tüle már mást is vagy csak az ismétlés miatt volt ismerős neve?

Mala Suerte 2013.01.10. 08:46:59

@manson karcsi: igen, az is óriási modor ;)
süti beállítások módosítása