Klitorisz nélkül, szabadon - mindent az infibulációról +18

2011/07/02. - írta: Modor Tibi

 

Egészség rovat - Ne féljünk az infibulációtól! 

A legősibb és egyben leggyakoribb sebészeti beavatkozás a női körülmetélés, és bár az apró, jelentéktelen bőrdarabok el(nem)távolítása körül parázs viták folynak, tízből négy nő - ilyen vagy olyan okból -, de átesik a műtéten. Olyan férfiakat és nőket kérdeztünk a témában, akik saját tapasztalatból tudják, milyen az élet klitorisz és kisajkak nélkül.

Szudánban a nők nyolcvan százaléka, Németországban csak kettő, Angliában pedig hét százaléka körülmetélt: a beavatkozás hátterében legtöbbször kulturális, vallási, illetve egészségügyi okok állnak. Egységes álláspont a beavatkozással kapcsolatosan nincsen, mint hogy arról sem, hogy a csiklónak mi a pontos funkciója. A WHO értelmezésében a kis- és nagyajkak a fejlődő genitáliák és a csikló védelmét, annak nedvesen tartását szolgálják, de a kisajkakon található több ezer idegvégződés miatt szexuális funkciót is tulajdonítanak neki. A csikló eltávolítása után viszont ez a funkció feleslegessé válik.

Ennek tükrében mindenki magánügye, hogy kislányát aláveti-e a beavatkozásnak, vagy a hölgy felnőttként int búcsút a bőrdarabnak.

 

Férfiak, akik tudják a különbséget

 

Péter (32) Ománban volt ösztöndíjas, amikor életében először összejött egy körülmetélt nővel.

„2001-et írtunk akkor, ez volt az első ilyen tapasztalatom, meglepődtem, de aztán elmagyarázta, hogy ott ez alap, születés után a legtöbb kislánynál elvégzik, főleg egészségügyi okokból. A szexben egyáltalán nem akadályozott, sőt, talán hatásosabb is volt az élmény. Annyit kellett megszoknom, hogy kézbevételnél kicsit másképp kellett bánni vele, de hamar belejöttem.”

 

Péterhez hasonlóan Armand (32) számára is furcsa élmény volt, amikor először bújt ágyba körülmetélt nővel:

„Nem foglalkoztatott különösebben a téma, amíg nem találkoztam szemtől szemben a dologgal, illetve annak a hiányával. Egy jól sikerült romantikus este spontán folytatásaként napirendre került a petting, és arra lettem figyelmes, hogy valami furcsa. Tök sötét volt, a kapcsolat pedig nem volt azon a ponton, hogy felkapcsoljam a villanyt és hülye kérdéseket tegyek fel. Csak másnap esett le, hogy az új partnerem valószínűleg körül van metélve, és ezért támadtak nehézségeim az izgatással.

A randiból hosszú kapcsolat lett, így már tapasztaltnak mondhatom magam. A csikló nélküli szex nekem sokkal jobban bejön: már a genitáliák látványa is esztétikusabb, a vagina érzékenyebb, szex közben simább, puhább érzés. Az eddigi "tudományomat" azonban elfelejthettem, és újra meg kellett tanulnom, hogy hogyan izgassam fel a partnerem, a klitorisznál bevált dolgok ugyanis nem működnek. Egy körülmetélt vaginának sokkal több, állandó nedvességre van szüksége, és izgatni is más. Azt hiszem, már nehezen tudnék visszaszokni a hagyományos verzióhoz.” Armand mellesleg teljes mértékben pártolja az infibulációt, ha kislánya lesz, valószínűleg elvégezteti a beavatkozást.

 

 

Róbert (33) sem bánja, ha a nő körülmetélt, szerinte esztétikailag sokat dob a vaginán:

„Volt a partnereim között, aki muzulmán volt, így vallási okból volt korrigálva. Különbséget nem éreztem a szexben, viszont esztétikailag szebbnek tartom a bőr és ajkak nélküli vulvát, így izgatólag hat rám, ha teljes valójában, csupaszon látom a vaginát.

Mellesleg optikailag szerintem nagyító hatása van, nagyobbnak tűnik, hiszen nem fedi bőr, és különösen hangsúlyos a vagina felső része, ami szabadon marad. Érdekes viszont, hogy sokkal több és erősebb, intenzívebb izgatást igényel a fedetlen vulva.

Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a fedetlen vagina ki van téve a környezeti hatásoknak, hozzáér, stimulálja a ruha, a nadrág, így kevésbé érzékeny az érintésre, érintkezésre, mint fedett társai. Aki tehát szereti a hosszú, intenzív, elnyújtott szeretkezéseket, jobb esélyekre számíthat egy körülmetélt nővel, egyszerűen szólva jobban bírják."

 

 

Hogy ez mennyire van így, vitatható, Friderika (29) szerint például "a körülmetélt leszbikus lányok aktus során sokkal gyorsabban elmennek, míg maszturbálás és orális szex esetén lassabban."

 

Az eredeti cikk a Díványon

 

95 komment

mildi 2011.07.02. 12:37:22

Makk nélkül, szabadon.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.07.02. 13:02:32

Az egyházunkban van egy mozgalom, amely azt a célt tűzte ki célul, hogy ezt a megalázó és fájdalmas műveletet elhagyják azokon a területeken, ahol még divatban van. Oly módon, hogy igyekeznek azokat a nőket más hasznosabb munkával ellátni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.02. 15:22:35

jaj, olvastam az eredetit amikor még megjelent...kín

teng-leng 2011.07.02. 16:59:56

Armandnak szívlapát...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.02. 17:07:04

az a kérdés csak hogy ezt a sok okostojást az ilyen cikkekben kitalálják, vagy Kretén Armand (32) valós személy?

Styxx 2011.07.02. 17:37:41

Értem én a pojjént, meg nekem is vannak agyament dolgaim, sőt, de azért a két dolog nincs pariban. A csikló-kisajkak körülmetélése (vagyis barbár csonkítása, ráadásul gyakran sufnituningban, üvegszilánkokkal) nem olyan mint a férfiak fitymájának lenyisszantása, hanem mintha a komplett makkot levágták volna. Egyébként nem vagyok körülmetélve, de például unokaöcsémen, profán fitymaszűkület miatt el kellett végezni a műtétet.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.02. 17:40:04

@Styxx: egyetértek, szerintem sem olyan, egyáltalán.

Styxx 2011.07.02. 19:10:22

@Modor Tibi:
Nem mondod? Akkor az itt mi? goo.gl/xLJLm
:-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.02. 19:51:14

le kéne vágni a kezüket is, hogy ne maszturbáljanak!
a lábukat, hogy ne járjanak részegedni, csavarogni, és a fejüket, hogy ne beszéljenek annyi hülyeséget.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.07.02. 20:00:23

@Bachterman: és odabetonozni őket a templomba/mecsetbe!

2011.07.02. 20:43:32

- Doktor úr! Azt szeretném, ha kiherélne.
- Ember! Biztos ebben?
- Teljesen biztos benne? Jól átgondolta?
- Igen.
Altatás, műtét lezajlik.
- Megcsináltuk a műtétet. Szépen sikerült, de árulja már el, miért csinálta?
- Két hete házasodtam meg. Zsidó lányt vettem feleségül...
- Ember, hát az a körülmetélés!!!
- Látja, ez a helyes kifejezés!

Bordapapa 2011.07.03. 03:28:58

Tibi!
Lehet, hogy én vagyok a geci, de te most azokat ekézed, akik amellett kardoskodnak, hogy fityma nélkül király az élet? :D
Mintegy mellékesen jelzem, hogy rendelkezem fitymával.

2011.07.03. 08:57:48

ezzel először Lakatos Menyhért: Füstös képek c. regényében találkoztam.

Ott a cigányasszony mamának büntetésből vágták le, hogy is mondjam PC? a fajtatársai? A családja?
Ne felejtsük el, az önéletrajzi elemeket is tartalmaz, és a történet szempontjából kb max 100 évvel ezelőtt történhetett.

Aki olvasta a regényt - egyébként kitűnő munka, szerintem a szerzőnek ez az egyetlen első és olvasható regénye - az tudja, hogy ez a téma ujra és újra felbukkan a regényben, mert ha már megbélyegezték az asszonyt, onnan már igyekszik ennek megfelelni,és a "csonyka lyuk" kifejezést magára alkalmazza.

Azóta sem hallottam, hogy ez a cigányoknál gyakrolat lenne, hogy honnan vette, a szerzőt már sajnos nem lehet megkérdezni, de bizonyára lehetett benne valami, mert a regény megjelenésekor még igen kemény cenzura volt, de ez mégis benne maradt.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.03. 09:44:43

@Professor Pizka: el-nézést, ez ki-maradt.

höhö, ezt írja bloghu:
"Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!"

vajon mi lehet a tiltott kifejezés? a pizka? vagy az elnézést?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.03. 16:56:00

@Bordapapa: azokat hát. Akik a Díványéhoz hasonló cikkekkel terjesztik, hogy teljesen jót tesznek a fiúgyerekükkel, ha blankoltatják. Jobb, mint az eredeti!

És azokat, akik lelkes jogvédőként semmi kivetnivalót nem találnak ebben (vagy elbagatellizálják a jelentőségét), és egyenlőségjeleket keresnek ebben az abszurd, megfordított posztban. Csupán a férfi genitáliákat cseréltem ki a nőire.

szellőláb 2011.07.03. 18:00:49

@Modor Tibi: Majdnem rászedtél, de résen voltam.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.03. 20:12:22

Éljen és virágozzék a fasz és a pina örök és megbonthatatlan barátsága!

Celtic 2011.07.03. 20:21:50

@Styxx: +1. A ket dolognak koze nincs egymashoz, _ha szabad ilyet mondanom_ en ezzel nem vicceltem volna :(

nyílméregbéka 2011.07.03. 20:23:17

Éreztem én, hogy ma este még ide kell kattintanom.
Tibit épp agyon akartam verni egy nagyobbacska virágvázával, amikor szerencséjére megláttam az "Eredeti cikk....." mondatot :-D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.03. 20:53:48

@Celtic: namost ebben az a durva, hogy ők még csak kicsit se próbáltak viccelni. Még ízetlenül sem.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.03. 21:12:45

@Modor Tibi:
Kezd elmenni ez a blog egyfajta antiszemita irányba, fel fogjuk rá hívni György Péter figyelmét, hogy milyen ámokfutásba kezdtél.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.03. 22:08:50

@Modor Tibi: Tibi, én elolvastam azt az ominózus ciket, és ugyan tényleg nagyon szar, de nehezen tudom elképzelni, hogy bérkinek meghozná a kedvét a metélkedéshez...

csi szi 2011.07.03. 23:12:38

@Modor Tibi: Az USA-ban sok évtizeden keresztül rutinszerűen blankolták a fiúcsecsemőket, "egészségügyi okokból", csak az utóbbi pár évben kezd kibontakozni némi ellenvélemény.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.07.04. 01:03:44

egy barátom mutatott egy könyvet egyszer, az volt a címe hogy: Modern primitives. Ebben volt egy fotó a hosszában kettévágott faszú emberről, akinek hosszában kettévolt vágva a fasza és két kis karika is volt a makkjába applikáva, a karikákon pedig kis láncok. Hát a fene tuggya...

Celtic 2011.07.04. 07:15:41

@Modor Tibi: Oke, en is korbe vagyok metelve, de ettol meg teljes embernek erzem magam. 18 eves korom korul mentem el, mert egyszeruen szoritott, ha felallt (szuk volt, mashogy nem tudom mondani). De ha no lettem volna, ez tenyleg azzal jar, hogy szepen a makkot levagjak. Nem jo poen.

Kb. olyan, mintha begyullad a labujjkormod, egy ferfinal lekapjak a kormot, egy nonel meg levagjak a labat...Nagyon nem mindegy.

Styxx 2011.07.04. 11:18:39

@Modor Tibi: @Celtic:
Mondjuk én úgy tudom értelmezni, hogy tágan értelmezve tett görbe tükröt Modor Tibi az ilyen piáns bulvárhírek elé, amelyeknek kötelező eleme (pardon: obligát kelléke) a: "28 éves Patrik szerint kúl a pénisz/csikló/tészta stb. metélése, a tetkó, mellplasztika, botox, intim piercing, lobotómia stb. Ma már el sem tudná képzelni, hogy olyan csajjal járjon, akin ne végezték volna el a mindenkinek ajánlott, apró szépészeti beavatkozást, a lobotómiát.
(Lobotomia: az agy egy részének műtéti úton történő eltávolítása - Styxx, a kommentszerkesztő)
De szívesen elolvasnám a korábban említett György Péter esztéta, Hankiss Elemér szociológus és Pokol Béla véleményét a posztból. (Ha valamelyik, már kommentet írt nick mögött egyikük rejtőzik, akkor bocs).

Celtic 2011.07.04. 11:29:32

@Styxx: Oke, csak en meg nagyon empatikus vagyok es valahogy az egyik legszornyubb a vilagon, amit el tudok kepzelni, az a noi korulmeteles (csonkitas vegulis). Asszem, tulerzekeny vagyok neha.

Amugy volt a multkor a Velveten cikk, hogy milyen jo, ha egy ferfi seggbedugatja magat egy novel. Hat, izlesek es pofonok, sztem nem lehet az olyan jo (oke, egy kisujj meg oke a prosztatahoz, de annal nagyobb mar nem), de azt a felhaborodottt komment-aradatot, ami ott volt. A legjobb az volt, aki azon volt felhaborodva, hoyg nincs 18-as karika: vajon a cim elolvasasa utan mire gondolt, mi van a cikkben? Szoval ezert nem ertem ezeket a felhaborodasokat, ha nem tetszik, nem olvasom el, de akkor sem viccelek azzal, hoyg 15 eve Ruandaban a machetekkel mennyit segitettek a Fold tulnepesedesen... (de mondom, ez en vagyok es tudtommal Tibi nem tiltotta le meg a modoroson a vitat)

Styxx 2011.07.04. 11:32:44

@csi szi:
"Az USA-ban sok évtizeden keresztül rutinszerűen blankolták a fiúcsecsemőket, "egészségügyi okokból", csak az utóbbi pár évben kezd kibontakozni némi ellenvélemény."

Az USA-ban sok éven keresztül rutinszerűen kirántották minden kamasz manduláját is. Ott is vannak meredek dolgok. persze lehet, hogy Brit Tudósok előbb-utóbb kihozzák, hogy a mandulát igenis ki kell venni (majd rá húsz évre, hogy mégse).

Nehéz okosnak lenni vannak divatok, trendek, stb, amik alól nehezen vonjuk ki magunkat.

most őszintén, manapság a legtöbb férfiembert taszítja a női hónaljpuli, pár évtizede meg az volt a standard fícsör. Azért divatpöcsblankoltatásról még nem hallottam. Szerintem érdemes lenne a szakblogos srácot, Zagyit megkérdezni, hogy mennyire jellemző a testmódosítás megrendelői között a "being blankolt" állapot.

Egyébként a született zsidóból masszív antiszemitává magát felküzdő, néhai sakkzseni, Boby Fischer azt hangsúlyozta, hogy kulturálisan semmi köze a zsidósághoz, hiszen nincs is körülmetélve.

Az ominózus, kifigurázott Velvet-cikknek viszont megvolt az az ismeretterjesztő létjogosultsága, hogy felhívta az úrhölgyek figyelmét arra, a blankoltat másképp kell leszopni. "Sose lehet tudni, hogy mikor kerülhetsz olyan szituba, amikor egy blankoolt bránert kell leápolnod -hihi." - Szandra, 26 éves köztisztviselő

2011.07.04. 11:45:00

Ki-ki metéltesse magát, ahogy tetszik, felőlem a testmódosítás blogon láthatóakhoz hasonlóan, akár lakatot is fűzhet a pöcsébe...
De azt mondja már meg valaki, hogy egy XXI. századi modern jóléti társadalomban milyen _higiéniai_ okai vannak a körülmetéslének? Nem lehet a Főnököt napi rendszerességgel tisztán tartani enélkül?
Egy sivatagi pásztornépnél (ahol a kevés vízzel valszeg nem a farkukat mosogatták) még csak-csak meg lehet magyarázni, de manapság???

Celtic 2011.07.04. 11:54:08

Lobotomia sem vicces, tudtommal alig otven eve ezzel (is) akartak a homoszexualisokat "gyogyitani" - a roppant fejlett Nyugaton :(

2011.07.04. 13:33:51

@Styxx: bazz, erről a Kellog doktorról mindig a Promenád a gyönyörbe jut az eszembe, meg a friss briós hasonlat, kár hogy a körülmetélést a filmben nem vezették elő.

Styxx 2011.07.04. 13:41:37

@Celtic:
Persze, hogy önmagában nem vicces a lobotomia, és egyet értek azzal is, amiért mérhetetlenül viszolyogsz a női körülmetéléstől, vagyis csonkolástól. De, szerintem bármi lehet vicces, csak jól kell tálalni. Például a holokauszt cseppet sem vicces, mégis sikerült egy remek sírva-röhögő komédiát rittyentenie Benininek Az élet szép-pel, ami még az egyik legismertebb holokauszt-túlélőnek, Kertész Imrének is tetszett.
@Brother Love:
"Egy sivatagi pásztornépnél (ahol a kevés vízzel valszeg nem a farkukat mosogatták) még csak-csak meg lehet magyarázni, de manapság???"
Szerintem a szokást, a hagyományt se becsüljük le. Mondjuk ha USA-ban él egy kiskamasz kicsákó és azt látja, hogy: "Az apám fasza blankolt, Cartmané blankolt, az enyém meg nem, akkor gáz, szar így az élet "tarajos" kisebbségben."
Ráadásul ha az USA-ban az alapfícsör a blankoltság, és ha másra nem, hát arra jó volt a Velvet-poszt, hogy szembesüljünk azzal, teljesen másképp kell egy blankolt bránert lecummantani, akkor a példabéli kicsávónak a következő negatív élménye lehet, hogy az lesz, amint Jessica az autós moziban elkezd háborogni, hogy "vatafaka, most mit kezdjek ezzel a blankolatlan cuccal? Inkább kérek még popcornt!"

2011.07.04. 14:38:52

@Styxx: Szokás és hagyomány OK, azt értem, csak ez a "higiéniai okok" volt nekem mindég érthetetlen. Megfog-hátrahúz-megmos, a reggeli-esti zuhanynál, oszt kész a faszhigiénia. Persze, ha valaki erre lusta és ezt metélkedéssel akarja megúszni, az reménytelen.
Egyébként nem értem ezt a blankolt-fasz cummantás témát sem. Ha van fityma, az 1.0-ás módszer ugyebár, hogy kézzel rásegít és húzogat, de ugyanezzel a brével azt is megteheti, hogy hátrahúz, ott tartja (praktikusan a hüvelyk- és mutatóujj közé fogva a tövénél) és fejjel dolgozik a hölgy (vagy úr, kinek mi jön be), mintegy mellőzve az előbőrt. Szóval ha úgy tetszik, ha van rángatnivaló, még több a variációs lehetőség is...

Styxx 2011.07.04. 14:51:47

@Brother Love:
Most adjak erre egy hímsovén-szexista választ?
Szerintem se kell mindehhez fizikai Nobel-díj, de a saját stimmmel láttam olyan csapos nőt, aki a 3x100 tételt számológéppel abszolválta.
Mielőtt bárki is leszexista-disznózna: természetesen férfiakban is ugyanúgy vannak kétbites agyúak. Például gumistól hallottam, hogy taxis! 8tehát elméletileg még jobban is ért az autókhoz, mint az átlag)utasdította téli (v) nyári kerékcsere után: mind a négy szelep legyen lent! Bocs, kár hogy differenciál is létezik, és mivel így a kerekek más-más sebességgel pörögnek, a szelep egyszer fent és egyszer lent.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.04. 15:21:24

Tudtaaaaam! Tudtam, hogy valamelyik női magazin. Csak én a Cosmora tippeltem.

Amúgy kihagytatok egy lényeges dolgot. Mégpedig, hogy a nőt nem csak körülmetélni kell, hanem aztán jól össze is varrni, mint egy zsákot, alulról. Zsákvarrótű, nagy szegőöltések az igaziak. Aztán a szerencsés krapek, aki ráhúzta az ujjára a függönykarikát, majd szabóollóval "kinyitja", mint egy csomagot. Ha meg hosszú üzleti útra megy az úr, asszonkát ismét összevarrja a lelkes rokonság, így nem jöhet létre minden férfi rettegett rémálma, a félrelépés.

Fúvazze, adjatok egy felest, ez a poszt most nagyon szíven ütött!

ratatüj - az édes vadállat 2011.07.04. 16:26:44

@neccharisnyás útonálló: Kihagytad a lényeget, hogy ugyan a hölgy ezt csak korlátoltan élvezi, de attól még semmi baj, ott a kinyitás eredményeképpen van szépen vörös kenőanyag, nem szorul a bré.

csak_csendben2 2011.07.04. 18:24:23

@Brother Love:

Brit tudósnak fogod gondolni, de pont a megváltozott "civilizációs" (aka ruha került az emberre stb) helyzetben a körülmetélésnek ma már hosszabb az orvosi pozitív tulajdonsága, mint a negatív.

Ha higéniát betartja valaki, akkor nincs is gond, ez ahogy írtad, reggel-este 1x mosás. Mert ruha alatt (főleg nyáron) nincs szellőzés, könnyebben "bepárlik", és sok mindennek van ott táptalaja. Például a méhnyakrákot a nem-higénikus férfiak terjesztik, mert a vírus könnyen megmarad a fityma alatt. Ezen kivül a körülmetéltek sokkal ellenállóbbak a nemi betegségekre.

Persze lehet turbómagyar-antiszemita vonalon is mozogni és annyival lezárni, hogy akkor se legyen ilyen, csak az olyannal vitázzon az, akinek 6 anyja van és mindet Bélának hívják.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.04. 18:56:05

@csak_csendben2: ugyanez a helyzet a kisajkak szakszerű eltávolításának esetén is. Természetesen csakis szakember végezheti el, steril körülmények között!

Celtic 2011.07.04. 20:03:34

@Modor Tibi: Hogy tavolitana el az ajkaidat a Szalai Annamaria...(lehet irni a feljelentest)

A Tyne folyó déli partja 2011.07.04. 20:37:24

@Modor Tibi: ja, a sivatagban biztos szakemberek szokták, higiénikus körülmények közt.ajánlom figyelmedbe Waris Dirie élményeit.

amúgy tudtommal ezt nem egészen ugyanazért csinálják, amiért a férfiak körülmetélését.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.04. 20:57:54

@Celtic: @Animacs (a Tyne folyó déli partja): én együttérzek mindenkivel, akit megcsonkítottak, de hadd ne higgyem el, hogy az a jobb.

Aki meg a gyerekét a megkérdezése nélkül csonkíttatja meg, annak életlen mokkáskanállal vágatnám ki a szemét.

De mondjátok, tudom, hogy nagyon vagány dolog a bloggernek ellentmondani - legalább annyira, mint iskolában a tanárral volt :)

Celtic 2011.07.04. 21:13:35

@Modor Tibi: Eh...jobb a "hu, Tibi, megint mekkora volt, ez nem igaz, foldon fetrengtem, stb" ? Marmint folyton. Fenntartom a jogot, hogy neha nem egyezik a velemenyem a T. szerzovel. Ahogy multkor Facebookon is mondtam, 95%-ban tetszik, jol szorakozok, de az 5% akkor is ott van.

(Nem azert, de sztem a legtobben hasonloan vannak ezzel, csak nem mondjak, nehogy a szerzo erzekeny lelkivilagaba tapossanak, inkabb nem irnak. Nem mindig cimlapos a 100+ commentes poszt es neha a huszonegyket comment azt jelzi (sztem), hogy masnak mas a velemenye, csak nem akarja bantani a masikat :)

Speciel en akkor nem szolok hozza:
a) ha nem olvastam (sajnos gyakori, idokeret limit van)
b) ha csak annyit tudnek irni, hoyg "kurva jo, eszmeletlen, nagyon tetszett" (ez is gyakori, bar nem sajnos)

Viszont amit vegigolvasok, ott altalaban a commenteket is.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.04. 21:20:54

@Celtic: másról beszélünk. Szerinted rendben van, hogy a születendő fiúgyereket körülmetélik?

Ha igen, akkor mi a baj azzal, ha hasonló beavatkozást végeznének el egy kislányon - természetesen csakis az ajkakra vonatkozóan? Tehát semmi üvegszilánk meg varrás meg klitorisz.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.04. 21:35:19

Celtic: "Nem azert, de sztem a legtobben hasonloan vannak ezzel, csak nem mondjak, nehogy a szerzo erzekeny lelkivilagaba tapossanak, inkabb nem irnak." - ebben speciel fején találtad a szöget. Ez például szerintem is egy szar poszt volt, de hát ez a Tibi blogja, azt ír, amit akar, én pedig azért olvasom, mert az esetek többségében tetszik.

Modor Tibi: az álláspontod ugyan legitim, de a férfi és női körülmetélést leginkább a szakállas mullah bácsik szeretik összemosni - a klitoriszeltávolitás védelmében.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.04. 21:42:46

@altoid: a Díványnak mondd, hogy szar poszt volt.

Az álláspontom az, hogy ne csonkítsunk meg senkit a megkérdezése nélkül.

Ha valaki felnőttként, szabad akaratából kettévágott pénisszel vagy átoperálva szeretne élni saját költségen, legyen. Ha valaki a kiskutyámnak a farkát levágja - mert ugye a vadászkutyának úgyis beakadna a bokorba -, akkor arra nagyon mérges lennék.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.04. 21:45:23

@altoid:
Mi meg vélhetően egyik vallási fanatikus állatot sem szeretjük, se az egyik szakállas idiótát, se a másikat, a borotvált protestáns félkegyelműt - aki szerint a faszverés halálos bűn, a dollármilliárdok elvtelen összeharácsolása meg istentől elve elrendeltetett - aztán pláne nem.
Az ilyen puszira csecsemőket csonkoló elmebetegeket egyszerűen nincs ok szeretni...

Erzsebet 2011.07.04. 21:54:41

@Frengi: Én olvstam Lakatos Menyhérttől a Füstös képeket, de erre a jelenetre nem emlékszem. A rosszul viselkedő cigány asszonyoknak a mellüket szokták levágni, vagy az orruk hegyét, hajukat is lenyírják, hogy mindenki lássa, hogy ő a "luvnya".
Több arab témájú könyvet is elolvastam. Itt a lányokat azért metélik körül, hogy ne élvezzék a szexet a többnejű muszlim családban. Képen láttam már ilyen afrikai nőt, irtó csúf volt. A posztban szereplő férfiak csak dicsekednek, a muszlim nők nem fekszenek le hitetlenekkel. Az ilyeneket a menstruáció és a szűlés is megviseli. Képen láttam, már ún. brit milát a zsidóknál. A vérben úszó csecsemőt bámulta az egész gyülekezet. Itt is szakállas, fekete ruhás bácsik végzik, nem orvos. A törököknél is családi ünnep a körülmetélés, ún. sünnet. A gyereket királyfinak öltöztetik, gyaloghintón viszik be. Elhalmozzák mindenféle ajándékokkal és pénzzel. Utána szenvedhet, mint egy kutya. Bulgáriában a Zsivkov-rezsim alatt leültették aki ilyeneket végzett. Hiába, ahány nép, annyi szokás. Számomra ez borzalmas.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.04. 22:08:11

Modor Tibi, Kurtz Ezredes: Ti viszont ott tévedtek, hogy azt hiszitek, én a férfi körülmetélést akarom védeni. Eszem ágában sincs (bármennyire is "hivatalból" elvárnátok tőlem...). Én például nem vagyok körülmetélve (a szüleim sem látták anno az értelmét), de azért a két "beavatkozás" kurvára nem egy kategória, és bármi mást állítani csak arra jó, hogy a női csonkolást (ami tényleg kb. a makk levágásának felel meg) elbagatellizálja. Ez meg gondolom nem volt a célotok.

lárvalányhaj 2011.07.04. 22:12:32

@altoid:

nem is értem, h miért hívják "női körülmetélésnek", amikor egymilliószor durvább annál. olyan, mintha levágnák a férfiak makkját, a farok többi részét meg hátravarrnák a csuma fölé, úgyhogy az illető egészen az esküvő napjáig csak ülve pisilhetne. egészen addig, amíg nem jön a menyasszony egy körömollóval, hogy kiszedje a varratokat.
(persze mindezt érzéstelenítés nélkül, rozsdás műszerekkel végeznék koszos kezű bácsik, de ezt le sem írom, mert magától értetődik.)

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.07.04. 22:16:29

@altoid:
A poszt kizárólag Tibi munkája - ezt nem hárításból hanem elismerésből és jó értelembe vett irigységből mondom - és aki nem teljesen idióta, az gondolom levágta, hogy az ősidők vallási rituáléit a modern korba menteni igyekvő barmok oltásaként született. Igen konzekvens és eredeti alkalmazása az általunk oly sokra tartott világítótorony-elvnek. Természetesen teljesen igazatok van, hiszen az egyenlőség nevében vághatnának többet a fiúkból, mondjuk a makkot, a vesszőt, a heréket, de akár a vastagbelekig akármit. A dívány rendelésre tuti lehozza majd a végbélnyílás nélkül szabadont is, hiszen seggel szarni sokszor szűk, és kellemetlen érzés, amióta zacskóba megy a félig híg massza, azóta sokkal boldogabbak a mindennapjaik.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.04. 22:26:50

@lárvalányhaj: ó, van itt teljesen humánus verzió is (kommentben):

iszlam.com/iszlam-az-elet-vallasa/az-iszlam-az-elet-vallasa/noi-korulmeteles

A lényeg, hogy a WHO a beavatkozás súlyossága kapcsán három csoportot különböztet meg, amit aztán további alcsoportokra oszt.
A női körülmetélés legenyhébb formája a Type I.a típusú, ahol a klitoriszon lévő bőrdarabot \"csípik\" le. Ez szervileg a férfi körülmetéléssel egyezik meg. (e beavatkozás csak nagyon ritkán jár bármilyen szövődménnyel, és a későbbi szexuális életet, menstruációt, stb. sem befolyásolja, viszont ami fontos, hogy ellentétben a férfi körülmetéléssel nem csokkenti kimutathatóan a bakteriális fertőzés veszélyét, így egy tökéletesen felesleges beavatkozásról van szó).

Amúgy a többi természetesen sokkal durvább. Megpróbálom még egyszer összefoglalni.

A díványos posztot (miszerint mennyivel klafább blankoltan) abszurd környezetbe helyezve érdekes nézni a felháborodott reakciókat - sokan még mindig ott tartanak, hogy a kettőt nem lehet egy lapon említeni - és míg az egyiket elítélik, a másikat teljesen normálisnak tartják vagy figyelmen kívül hagyják (egy döntésképtelen kisgyereknél).

Styxx 2011.07.04. 22:45:51

@Celtic: @altoid: @Kurtz ezredes: @Modor Tibi:
Ez tipikusan az az eset, amikor a viccbéli döntésképtelen bíró meghallgatja a felperest, majd azt mondja: "Igaza van."
Majd meghallgatja az alperest és így szól: "Magának is igaza van."
Igen, a férfi körülmetélésnél is gyakran csecsemőt, serdülőt, általában cselekvőképtelen, vagy korlátoltan cselekvőképes kiskorút blankolnak, és az infibulációnak is létezik egy turbólájtos, nagyjából a férfi körülmetéléssel egyenértékű változata.
De! Tudtommal a férfi körülmetélésnek nincs komplett makkot lenyisszantó verziója.
Egy újszülöttnél, csecsemőnél, kiskorúnál meg egy csomó minden beavatkozást elvégeztetnek a szülők okkal, vagy ok nélkül.

Hogy minek vallási és minek hagyományápolás, vélt vagy valós higiénés az oka, másodlagos (USA-ban sem vallási, course a zsidók és muszlimok kivételével)

Speciel magam nem vagyok blankolt, a lányaim se :-) a füleiket sem fúrattuk ki, viszont pl a köldökzsinórt nem a fogunkkal rágtuk el.

Harmadsorban meg hol másutt, mint a Modoroson legyen akár erős, provokatív túlzás egy-egy témára?

Celtic 2011.07.05. 06:43:31

@Modor Tibi: Namost kotozkodok :) A szuletendo gyermeket sehol sem metelik korbe :) (Huh, de jo okostojas voltam.)
Nem, nincs rendben. De messze nem okoznak akkora kart egy fiu eseten, mint egy lany eseten. Ahoyg emlitettem: nem mindegy, hogy koromygulladas eseten a kormot vagy az ujjat tavolitjak el. Egyik sem igazan helyes, de van kulonbseg.

Amugymeg, en bizok abban, hogy a mai nok nem a hasonlo rovatokbol (Divany & co) tajekozodnak mindenekfelett, mert akkor azt kell hinnem, a mai ferfiak meg elsosorban a Playboybol. Minthogy jomagam es jopar ismerosom sem ilyenek vagyunk, hat elhiszem, hogy a noknel sem ezek az ujsagok az elsodlegesek.

2011.07.05. 12:08:19

Az eredeti velvet-es cikket NEM ember írta !!! Vettek egy cikkgyártó robotot, egy cikk generátor, ami a bedobott fogalmak köré egy cikket ír. Mindegyik velvetes cikk ugyanaz, ne dőljetek be, hogy érdemben reagáltok egy generátornak.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.07.05. 12:16:07

Van az a svéd applikáció, ami olyan, mint a szerencsekerék, megpörgeted, és kidob egy országot ahova gyerekként "megszületsz", felsorolva a rád váró megpróbáltatásokat. Csuda kis barna bőrű arab babának születtem, Egyiptomba. Nem elég, hogy éhezve nyomorgok majd, de még körül is metélnek, azanyjukirgalmasúristenit!

noirp 2011.07.05. 17:58:03

Aki szerint a klitorisz fölösleges, annak lecsappintanám a makkját (retkes üvegcseréppel, érzéstelenítés nélkül, mint Szomáliában), aztán hadd filozofálgasson...
tudom, ez a modoros
...akkor is...

lárvalányhaj 2011.07.05. 18:39:53

@noirp:

Az nem megy a fejembe sehogy sem, hogy hogy tudott emberek között egy ilyen beteges értékrend kialakulni, hogy az önkielégítés a legszörnyűbb bűn, a női nemiszerv fájdalmas és veszélyes megcsonkítása viszont totál rendben van. Azt még megértem, hogy régen, amikor még nem tudtak ennyit az emberek a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről, indokolt

Hasonlóképpen, az se megy a fejembe, hogy hogy van az, hogy a keresztények számára mind a mai napig az a legégetőbb erkölcsi kérdés, hogy ki kivel kefél. Miért van az, hogy sehol nem látok olyan kezdeményezést, hogy "Keresztények a korrupció ellen", vagy "Keresztények a családon belüli erőszak ellen", viszont azt minden létező csatornán elmondják, hogy szerintük kivel kellene, és kivel nem kellene kefélnünk. Amikor a pápa a legutóbb a környéken se járt, akkor is elsősorban arról beszélt, hogy házasságon kívül kefélni csúnya dolog, aztán este vígan poharazgatott az illető ország korrupt, maffiózógyanús politkusaival.
A legutóbb egy különösen ijesztő dologra bukkantam: biztosut.blogspot.com/

(Igen, modoros egyházellenes vagyok :P )

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.05. 19:24:08

@lárvalányhaj: Ezek nagyon érdekes kérdések. Orwell is írt róla az 1984-ben, hogy a szexualitás elfojtása remek módszer arra, hogy a mindenkori hatalom manipulálja és fanatizálja az embereket. Például öngyilkos merénylő is általában szűz fiúkból (ritkábban lányokból) lesz, akiknél az egyik fő motiváció a paradicsomi hurik mellbősége. Tanulság: ha valaki kéretlenül mások gatyájában/bugyijában turkál, azt eleve gyanakvással kell kezelni!

A Tyne folyó déli partja 2011.07.05. 19:39:44

@Modor Tibi: ha nem egyezik a véleményem, nem fogom azt mondani, hogy egyezik. miért is kéne? ez a két dolog bizony egyáltalán nem ugyanaz.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.05. 19:51:57

@Erzsebet: "Itt a lányokat azért metélik körül, hogy ne élvezzék a szexet"
pontosan, ezért (is) mondom, hogy baromira nincs párhuzamban a kettő.
@Celtic: "mert akkor azt kell hinnem, a mai ferfiak meg elsosorban a Playboybol. " rossz hírem van. tavaly volt itt egy sorozat, Sex Education címmel. középiskolákba mentek ki, mindenfélét a szexről meséltek, meg kérdezhettek, stb. megmutattak a gyerekeknek minden műsorban ha jól emlékszem, 5-5 meztelen férfit,és nőt. meg képeket is, premier plánban, mellet, nemi szerveket, férfit is, nőit is, mindent. melyiket találják szépnek, természetesnek. tudod, melyiket találták annak? a műtött mellet, a természetes testrészeket mindet csúnyának találták. és tudod, miért? mert ezt látták a playboyban, meg a pornófilmekben, és ehhez voltak szokva. a természetes nekik természetellenes, ronda volt.

blur7 2011.07.05. 19:58:36

@lárvalányhaj: Nem új téma nekem, amiről az a blog szól. Katolikus rádióban hetente szóba kerül. Mintha divatja lenne mostanában. A mozgalomban résztvevők beszámolói pedig elég lelkesek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.05. 20:29:02

Hát a kereszténység valóban borzasztó (főleg a római katolicizmus persze), de ott mostanában legalább nem vagdosnak meg senkit.

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): teljesen jó, itt legalább még működik a fékek és ellensúlyok rendszere :-((

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.05. 20:34:04

Modor Tibi: Hát a katolikus egyház mostanában kifejezetten pártolja a körülmetélést Afrikában az AIDS terjedésének fékezésére - a tiltott óvszerhasználat helyett...

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.05. 20:40:30

@altoid: frankón? Soha nem hallottam, de durva. Van rá valami forrásod is? Érdekelne a téma :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.05. 20:58:47

@Modor Tibi: Frankón. Most hirtelen nem tudok forrást linkelni, de ha kicsit utánanézel a témának, össze fog állni a puzzle.

Tudtommal ez így nincs explicite kijelentve a Vatikán által, de a tények a következők:

1. Afrikában bizonyos országokban a lakosság több mint 20 százaléka HIV-fertőzött.

2. Az egyház, a pápával az élen vehemensen tíltja az óvszerhasználatot a hívőknek, akik Afrikában igen sokan vannak.

3. Az óvszer helyett ajánlott önmegtartóztatás nyilvánvalóan nem megoldás, különösen Afrikában nem, ahol a nemi erőszak a világon a leggyakoribb.

4. Nemrég igazolták, hogy a körülmetélt férfiak kisebb eséllyel fertőznek és fertőződnak, úgyhogy a WHO már kifejezetten ajánlja ezt az afrikaiaknak (erre már láttam forrást is valahol), ha már az óvszer nem nyerő.

5. A katolikus egyház egy szóval sem tiltakozik a körülmetélés ellen.

Ezt hívják az én olvasatomban hallgatólagos támogatásnak.

Celtic 2011.07.05. 21:06:00

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Tudom, en is idealista vagyok. Eleg nehany cikk kommentjet megnezni az Indexen (es leanyain), rogton latszik, ki mennyire "erett". Ha nem a tokeletesen agyonphotosopolt testet mutatjak, igen sokan vannak felhaborodva, hogy "hat ez meg hogy nez ki".

En meg forditva vagyok: megnezem az utcan, oke, jol nez ki, de amilyen idiota vagyok, rogton eszembe jut, hogy nezhet ki reggel az agyban smink nelkul :(
Aztan ugy dontottem, inkabb smink nelkuli noket keresek (talan nicns csalodas), de ok meg ritkak nagyon.

A Tyne folyó déli partja 2011.07.05. 21:26:27

@altoid: szóval, akkor csak a fertőzés elkerülése miatt támogatja? családtervezés nem számít náluk, gondolom. ja, biztos úgy gondolkodnak, hogy "ha Isten báránykát adott, ad majd legelőt is", mi?
és engem római katolikusnak neveltek...

lárvalányhaj 2011.07.05. 21:58:18

@altoid:

Lehet valami abban, amit mondasz. Pláne azért, mert a kereszténység tkp. az összes élvezetet bűnösnek nevezi, és tiltja, azokat is, amik önmagukban nem ártanak senkinek. És megfigyelhető, hogy az ilyen dolgok tiltásának *sokkal* nagyobb a prioritása (többször elmondják, nagyobb hangsúlyt kap), mint azon dolgok tiltásának, amik effektíve ártalmasak is a többi ember számára.
Ez valószínűleg tényleg arra szolgál, hogy jobban lehessen ellenőrizni és irányítani az embereket. Ha megmondjuk nekik, hogy miben lelhetik legálisan örömüket, és gondoskodunk róla, hogy ezt az élvezeti forrást kizárólag mi biztosítsuk, akkor könnyebb lesz őket kézben tartani, nem fognak mindenfelé elbitangolni a báránykák.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.05. 22:01:14

@altoid: heuréka, utoljára a Stigmata meg a Da Vinci-kód után volt hasonló aha-élményem :))

szellőláb 2011.07.05. 22:11:04

@Celtic: A gondolatodat tovább fűzve: sokkal őszintébb és egyszerűbb lenne a világ, ha mindenki meztelenül mászkálna

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.05. 22:11:32

@Modor Tibi: Az hogy paranoiás vagy, még nem jelenti azt, hogy nem üldöznek. De azért érdekelne, hogy szerinted hol a hiba a logikámban?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.05. 22:15:57

@altoid: ott van a hiba, hogy a (mint később kiderült) teóriádat tényként közölted.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.05. 23:32:36

"Akik a Díványéhoz hasonló cikkekkel terjesztik, hogy teljesen jót tesznek a fiúgyerekükkel, ha blankoltatják. Jobb, mint az eredeti!

És azokat, akik lelkes jogvédőként semmi kivetnivalót nem találnak ebben (vagy elbagatellizálják a jelentőségét), és egyenlőségjeleket keresnek ebben az abszurd, megfordított posztban. Csupán a férfi genitáliákat cseréltem ki a nőire."

És én csúsztatok?

blur7 2011.07.06. 05:41:17

@lárvalányhaj:
Nem tiltanak minden élvezetet szerencsére. De tényleg mintha túlzott hangsúly került volna a szexualitással kapcsolatos tilalmakra (sokszor a kívülállók szerint a katolikus kereszténység valami szexualitást korlátozó, sőt kizáró ideológia). Többször mérgelődtem már a mise után, hiányolva a környezet védelmének említését a prédikációban (nálam ez a prioritások között van). Ugyanakkor a szexualitásról se esett olyan sok szó, mint sokan hinnék. Járok legalább 25 éve misére, és alig emlékszek ilyenre. Ha szóba is került, akkor elég elvontan, a pragmatikusabb megközelítést én is hiányolom.
Amúgy volt olyan időszak, amikor kb. az év negyedében nem szeretkezhettek még a házastársak (!) se, ha hűek akartak lenni egyházuk szabályaihoz. Ez nyilvánvalóan túlzás volt, szerencsére múlt. Megértem az 500 évvel ezelőtti protestánsokat, tényleg volt bőven (és még van is) mit megreformálni.

Celtic 2011.07.06. 07:37:28

@szellőláb: Ja. Es mennyi lenne a folyamatosan nathas meg vizelet-visszatartasi problemaval kuzdo ember, Kina GDP-je meg mekkorat zuhanna. Tavlatokban kell ezt nezni :)

lárvalányhaj 2011.07.06. 08:11:31

@blur7:

Azért a hét főbűn között a falánkság is ott van, és azt is kb. úgy határozzák meg, hogy "az a falánkság, ha nem az általunk preferált módon kajálsz".

CSIL 2011.07.06. 10:24:38

@lárvalányhaj

Kösz, hogy felhivtad a figyelmet erre a blogra (biztosut.blogspot.com/). (Bocs, tudok helyesen irni, csak nincs hosszú i és ü a billentyüzetemen)
A blogról az jön le, hogy van egy tök új irányzat a katolikus egyhézon belül, ami nem arra irányul, hogy leüvöltse a fejünket, hogy bünösök vagyunk, meg el fogunk kárhozni. Inkább arról ir, hogy miért érdemes várni. Meg nem az egyhzázat meg istent hozza érvnek, hanem olyan dolgokat, ami még nem katolikusok számára is elfogadható lehet. Nekem tetszik ez a megközelités, hogy nem másznak a képembe, és tiszteletben tartják, hogy másképp gondolhatom.
Még egyszer kösz. Néha odakattintok majd.

lárvalányhaj 2011.07.06. 12:02:33

@bhe:

Az valóban elismerésre méltó, hogy most már legalább megpróbálják érvekkel alátámasztani a mondandójukat, de az kevésbé, hogy a tudomány felfedezéseit.. krhm, meglehetősen tendenciózusan, a tényeket nem mindig tisztelve használják föl. Egyébként az életvezetési elveik nagy része is legalábbis megkérdőjelezhető.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.06. 12:17:49

@lárvalányhaj: nagyon finoman fogalmaztál. A blogban felsorolt érvek nagy része tendenciózus, félrevezető és manipulatív. Ráadásul azt ugyanúgy fenntartják, hogy a nemi élet bűnös és Istennek nem tetsző dolog, csak sajnálkozva elfogadják, hogy a "mai világban" ez nem elég ütős érv. Nekem hihetetlenül álszentnek tűnik az egész.

CSIL 2011.07.06. 12:46:25

@lárvalányhaj:
Konkrétan milyen tudományos tényt ferditenek el? Úgy tünik, elég komoly szakirodalommal támasztják alá, és egyik könyv sem tünik katolikus-propagandának...

Ádám Veronika (szerk.): Orvosi biokémia. Medicina, Budapest, 2001.

Bartz J.A, Hollander E: Oxytocin and experimental therapeutics in autism spectrum disorders. Prog Brain Res. 2008; 170; 451-62.

Crenshaw Theresa L.: The Alchemy of Love and Lust, New York 1996

Fisher, H : The Nature of Romantic Love. The Journal of NIH Research 6/4,59-64. Reprinted in Annual Editions: Physical Anthropology, Spring 1995

Fonyó Attila: Az orvosi élettan tankönyve. Medicina, Budapest, 1999.

Gyires Klára, Fürst Zsuzsa (szerk.): Farmakológia. Medicina, Budapest, 2007.

forrás biztosut.blogspot.com/2010/09/f.html

Orvosi tények pedig, laikusként úgy gondolom, mérhető és leirható kutatásokon alapulnak. Ha egy komoly szakkönyv vagy tudományos cikk leirja, hogy ezek a hormonok ekkor és igy müködnek, akkor én naivan hiszek neki. A neten sok más helyen is irnak erről.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.07.06. 12:52:12

@bhe: A ferdítés ott van, hogy a dolog másik oldalát viszont teljesen figyelmen kívül hagyják - nevezetesen hogy a felgyülemlett és levezetetlen szexuális frusztráció (mert ugyebár maszturbálni is tilos) milyen testi-lelki problémákhoz vezet. Pedig annak is szép kiterjedt szakirodalma van ám!

CSIL 2011.07.06. 13:01:05

@lárvalányhaj:
Megkérdőjelezhető életvezetési elvek? Most konkrétan azokra gondolsz, akik eszerint élik a kapcsolatukat?

A "megkérdőjelezhető" mit jelent? Erkölcsileg elitelendőt? Értelmetlent? Pontosan mire gondolsz?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.07.06. 13:15:30

AZ Egyházzal kapcsolatos vitához javaslom a kapcsolódó poszt alját:

modoros.blog.hu/2010/08/17/az_egyhazellenes

CSIL 2011.07.06. 13:18:19

@altoid:
A felvetésed jogos. Kiváncsian várom, hogy mit irnak majd erről a témáról. Gondolom, hogy ha a katolikus egyház egy ilyen nyilvános fórumon ilyen nyiltan felvállalja, hogy beszél a szexről, orgazmusról,szexuális problémákról, akkor a maszturbációról is fog majd irni.

lárvalányhaj 2011.07.06. 13:26:01

@bhe:

A hormonok működéséről szóló részek valszeg korrektek (bár jobban örülnék neki, ha normálisan le lenne hivatkozva, hogy milyen tudományos könyvekből szedték ezeket az okosságokat), azzal van a bajom, hogy ezekből jókora ugrásokkal mindenféle merész következtetéseket vonnak le.
Pl. az ilyen mondatokkal van a bajom, hogy "És tehetjük ezt sebek nélkül, ha a PEA-dopamin-endorfin trió okozta lila-köd ellenére nem ugrunk bele testi kapcsolatba, ami az oxitocin hormonnal karöltve egy életre hozzáköthet valakihez, aki nem való hozzánk." (biztosut.blogspot.com/2011/03/szerelem-hormonalis-hattere-6.html)

Aha, szóval ha dugok valakivel, akkor pusztán az, hogy dugok vele, egy életre hozzáláncol, és képtelen leszek tőle elszakadni. Hát, nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én jó pár pasival dugtam már, de pusztán ettől nem láncolódtam hozzá egy életre. Sőt, a tapasztalataim szerint önmagában a szex édeskevés bármiféle láncolódáshoz.

Megkérdőjelezhető életvezetési elvek:

A biztosutas arcok legfontosabb premisszája az, hogy ha az ember túl korán kezd el kefélni a párjával, az kizárja az intellektuális és az érzelmi kötődés lehetőségét, mert a szex mint örömszerzési mód túlságosan előtérbe kerül, nem tanulnak meg beszélgetni, és a többi szeretetnyelvet sem tanulják meg.
Ennek a kettőnek nincs köze egymáshoz. Vagy tisztában van az ember a beszélgetés és a többi szeretetnyelv fontosságával, és kialakítja ezt, függetlenül attól, hogy mikor kezdenek el kefélni egymással -- vagy nem, és akkor nem is alakulnak ki a kötődésnek ezek a formái.
A szeretetnyelvek fontosságával egyetértek, azzal a gyakorlattal nem értek egyet, hogy egy sunyi árukapcsolással az értelmes gondolatok mellett megpróbálja rásózni a népekre a keresztény szexfelfogást is.
süti beállítások módosítása