Amikor annyi idős voltam, mint te

2011/06/13. - írta: Modor Tibi

 

Hát nem így mentek a dolgok, mint manapság, hallod.

Anyámék nekünk nem toltak a seggünk alá új lakást meg kocsit meg semmit se. Az Ildivel a Tabánban ismerkedtünk meg 72-ben, 16 évesek voltunk, hallod. Nem volt ám internet meg Facebook meg SMS-ezgetés, ott bizony oda kellett menni a nőkhöz. A nyámnyila lekvármatyiknak bizony a végére csak a ronda nők maradtak. Micsoda csajozásokat nyomtunk a többi krapekkal, te... tudod, nagyon jók voltak a nők akkoriban. Még nem híztak el 14 éves korukra, mint ezek. Nézd meg! Sminkre, fodrászra, pedikűrre, műkörmösre, szoláriumra telik, de arra, hogy felemeljék a hájas valagukat és mozogjanak egy kicsit, arra már nem! Körbenézek, csupa elhízott, buta kis tizenéves nőket látok mindenhol - pedig a magyar nők tényleg világhíresek voltak... tudod, akkor nem ezek az anorexiás műnők voltak divatban, hogy hidrogén, szemöldöktetkó meg szilikon meg botox... azok még igazi, természetes, nagybetűs NŐK voltak barna hajjal, és melltartót is csak az hordott, akinek tényleg szüksége volt rá! Nem Szandika meg társai voltak az ideálok, hanem Cserháti Zsuzsa, Katona Klári meg Szűcs Judith, ilyenekre voltunk ráállva!

Ó, boldog 70-es, 80-as évek... látnod kellett volna a városban, amikor eleredt az eső, csupa csöcs mindenhol, nem ezek a szivacsbetétes cicifixek, te... és hát igen, itt-ott szőrösek voltak! Nem volt ám gyanta meg borotva meg borosta. Volt ott hónaljszőr, fekete punci, amit akarsz. Ha tízezer évig jó volt előtte, akkor mit húzza a száját a sok buzigyerek? Csupasznak ott van a hétéves unokahúgom, ha olyat akar, botrányos.

Hát nem mondom, csináltunk durva dolgokat, de hát ki nem? Bunyóztunk - bizony meg kellett küzdeni még a szomszéd utcából is a srácokkal a focipályáért, a dózsásokkal meg olyan balhék mentek, hogy messze földön híre ment - mégse halt bele senki. A tanároktól is megkaptuk a tockost meg a maflást néha, mert megérdemeltük. Nem ám a rendőrségre szaladtunk, mint manapság - annak idején kiröhögtek volna, és kaptunk volna még egyet útravalóul. Meg is tanultuk, hogy tisztelni kell az idősebbeket. Ma meg? A gyerekek verik a tanárt, a szülőket meg feljelentik, ha hozzájuk mernek érni. Beteg egy világ ez, én mondom neked.

Szóval az Ildivel úgy alakult, hogy egy év után már úton volt a Gabi, úgyhogy a szakvizsga után azonnal munkába kellett állni, nem volt mese. Az állam akkor még munkára nevelt és munkára bátorított. Nem voltak mindenfelé ilyen negyvenéves egyetemisták, aktív focista rokkantnyugdíjasok meg segélyesek. Aki tengett-lengett, nem dolgozott, azt KMK-sként azonnal bevitték.

Lakás? Hát anyóséknál laktunk négyen a kisszobában hat évig, már az Andi is hároméves volt, mire kiutalták nekünk a Csertő utcát. És az is csak egy másfélszobás lyuk volt, nem ilyen, hogy minden gyereknek egy szoba plusz háló meg erkély, terasz, penthouse, kutyafasza - de kibírtuk! Persze, voltak nehézségek, de akkor még tényleg együtt volt a család. Nem arra vártunk, hogy mikor zárkózhatunk be a számítógépünkkel. Ma már egy lakáson belül is többet csetelnek egymással a gyerekek, mint hogy a konyhában beszélgetnének. A szülő meg nem mehet úgy be a gyerekhez, ha előtte nem küld neki SMS-t. Az esti tévézés - mert akkor még jó esetben is csak egy tévé volt családonként - pedig igazi program volt, minőségi műsorokkal, minőségi műsorvezetőkkel! Volt két csatornánk, de azokat profin szerkesztették. A többit már a Bandi bátyám elmondta erről.

Telefon, vendégségnél bejelentkezés? Ikervonalat se lehetett kapni, csak az orvosoknak, katonatiszteknek, doktoroknak! Ha olyanunk volt, felkerekedtünk, vonattal lementünk Szegedre a Robiékhoz - becsöngettünk, ők meg szívből örültek nekünk! Nem otthon döglöttünk minden nyáron a tévé meg a gép előtt: bringáztunk, bandáztunk, fociztunk. Meg volt beszélve a szülőkkel, hogy sötétedésre kell hazamenni, addig azt se tudták, hol vagyunk - nem hívogattak, nem a rendőrségre szaladtak, hiszen nem lett senkinek semmi baja. Akkor le lehetett engedni a gyereket nyugodt szívvel az utcára, az emberek vigyáztak egymásra. Akkor próbáltál volna meg nekiállni firkálni a házfalra vagy autót feltörni, mutogatni! Azonnal elkaptak volna! És hát volt, hogy elkéstünk pár perccel otthonról - a szomszéd Weinrich Ancsával csókolóztunk a pingpongasztalon, ó, boldog évek -, hát megtermett ipari tanuló gyerek voltam tizenöt évesen is, de apám olyan atyai pofonnal várt otthon, hogy beszakadt a dobhártyám, vérzett az orrom, a szemfogam is akkor tört ki. Akkor gyűlöltem érte, de azóta rájöttem, hogy igaza volt.

Munka, diákmunka? Hát ez apám, ami ma megy, ez a vicc kategória. Szórólapozás a szmogban, telefonálgatás, ráadásul ülve? Mi vagont rakodtunk éjszakánként a Fradin, esztergáltunk, cipekedtünk, építkezéseken melózunk! Reggel háromkor kelés, irány az építkezés, hétkor tipli az iskolába, aztán onnan kettő-háromkor vissza szürkületig, majd irány a pályaudvar meg a vagonok... így ment ez, koponyánként tíz forint naponta. Nevetségesen hangzik, de abból vettem a Stratocaster-utánzatomat is az Ecserin, 8000 forintért, három évig keccsöltem érte, bazmeg. A Lee farmeromat 3000 forintért vettem ugyanott, két nyaramba került. Igaz, ahogy meglett, úgy tapadtak rám a nők, mint a légypapírra. Meg az olyan volt, hogy megvetted, befeküdtél vele egy órára egy kád hideg vízbe, egy órán át áztál, utána mintha rádöntötték volna! Este levetted, beraktad a sarokba, az ott így megállt. Megérte, én azt mondom.

Építőtáborok! Nem ám úgy ment az, hogy most van-e kedved vagy nincs - kötelező volt! Mint ahogy a KISZ-tagság is, márpedig a KISZ-tagoknak muszáj volt menniük. Téli szünetben, nyári szünetben, hetekig-hónapokig jártunk a helvéciai téeszbe meg a csabai húskombinátba melózni. Reggel négykor volt ébresztő, öltözés, aztán irány a föld, dupla kesztyűben szedtük a fagyott répát meg csontoztuk a marhát. Pénz? Na azt nem kaptunk, egy fillérrel sem. Még mi fizettünk, hogy dolgozhassunk - annyit vontak le az útiköltségre, szállásra, kajára, hogy szarul jöttünk ki az egészből. És még nekik állt feljebb, hogy a fiatalok mennyi kárt okoznak, hát kapják be. Ez volt a köszönet. Aki meg a legjobban dolgozott, na annak tudod, mi lett a jutalma? Mehetett az NDK-ba utat építeni a következő nyáron, így ment ez!

De legalább lett belőlünk valaki - akkor még megvolt az igazi munka becsülete. Ezek a multik sokkal embertelenebbül nyomják, én látom. Lehet, hogy kilencre meg tízre kell járni, de ezek éjszakáig bent rohadnak, dögunalmas, értelmetlen munkát végeznek. Ha haza mersz menni 9 óra bentlét után, már kinéznek. Elvárják a túlórát! Lehet itt szidni a szocializmust, de ott négykor megszólalt a duda a gyárban, nem is maradhatott bent senki a műszakvezetőkön kívül. Lehet, hogy hatkor meg hétkor kellett kezdeni, de legalább volt szabadideje az embernek.

Nyaralás? Hát ez volt a nyaralás, kérlek. Görögország, Horvátország, Olasz? Még képeslapon se láttuk, igazán nem is érdekelt minket. Aki kijuthatott Cseszkóba, az már szerencsés ember volt, másról nem is álmodhattunk. Bolgár tengerpart, Szocsi csak a kiválasztottaknak. De hát akkor más világ volt, még minket irigyelt az egész keleti blokk, Magyarországra csak a legmegbízhatóbbak juthattak el. Ma meg? Ki irigyel már minket, mi? Röhögnek rajtunk, csak szánalommal legyintenek ránk.

És támogatták a kultúrát. Akkoriban a könyveket, lemezeket fillérekért adták, mert dotálta az állam. Olyanokat olvastunk - Ezüst tó kincse, Egri csillagok, Tüskevár! Nem olvasnak már az emberek, a gyerekek meg még annyit sem. Csak a tévé, a játékkonzulok meg az internet. Akkoriban meg tudta engedni magának az egyszeri melós is, hogy elviszi a feleségét meg a családját moziba, strandra és még vattacukorra is futotta neki. Egy négyfős családnak megvolt a szombati mulatsága húsz forintból. Ma meg? Egy mozijegyet nem kapsz kétezer alatt! Mi ez, erre vágytunk negyven évig? Akkoriban egy tanárembernek is teljesen normális volt, hogy elvihette a családját minden vasárnap étterembe, elmehessen szórakozni, mulatni! Ma már ez lehetetlen, csak kevesek kiváltsága.

Meg a zenék! Ami manapság megy rock címszó alatt, az is egy rakás szar. Nyálas hülyegyerekek, heti kétszer járnak fodrászhoz meg kozmetikushoz, de zenélni azt nem tudnak. Tudod, azért egy Omega- vagy Piramis-koncerten minden élőben ment, minden! Olyan show-t csinált a Hobó meg a Deák Bill is - ezek a maiak arra se méltóak, hogy megkössék az öregek cipőfűzőjét. Jó, voltak ilyenek, hogy a Szécsi Pali meg az Aradszky - hát ciki volt nagyon ilyeneket hallgatni, de ma már azt mondom, hogy ezeknek a seggéig nem érnek fel ezek a faktor x-esek meg a megasztárok. Akkoriban nem úgy volt, hogy becsókolt apa-anya a tévébe meg hogy bárki nekiállhatott gitározgatni a garázsban - komoly vizsgát kellett tennie mindenkinek, hogy egyáltalán zenélhessen! Akkor még csak egy dolog számíthatott: a tehetség meg a szorgalom. Aki bekerülhetett a tévébe-rádióba, az vérprofi zenész kellett legyen, dögnehéz repertoárokat kellett megtanulniuk minden létező műfajban. Lemezszerződést meg aztán tényleg csak a legjobbak kaphattak. Most lehet itt köpködni, hogy az Erdős meg a Aczél elvtársak, de ezek még igazi minőségi zenét szállítottak nekünk. Persze, könnyű mindig mást hibáztatni, de azoknak a hatalmas Fekete Bárányoknak is most volt lemezük vagy nem volt? Ugye, hogy volt. És akkor nem 6-10 ezer lemez után adtak platinát, hanem százezer után járt csak az ezüst! Egy jobb lemezt többmillió példányban adtak el, vitték külföldön is, mint a cukrot! Volt rangja a magyar könnyűzenének még Nyugaton is! LGT, Omega, Neoton - mind mehetett exportra. Voltak igazi világsztárjaink. Soltész Rezső megnyerte az akkori kelet-Eurovíziót, ugyanaz volt!

Foci! Pfff, szóra sem érdemes. Mennyit szidtuk őket már a 60-as, 70-es években, aztán nézd meg... a Bozsik Cucu, Kiprich-Plotár-Vincze, Tichy Lala, Détári - az utolsó mohikán. Ha egy-nullra ki mertünk kapni a nyugatnémetektől, már elsöpörte őket a népharag. Ma mit nem adnánk egy egy-nullás vereségért! Akkor nem ilyen két-háromezer ember volt a nézőcsúcs, hanem 80-100 ezrek! Kettősrangadók a Népstadionban, micsoda kergetőzések... amikor a Vasas-Honvéd-Dózsa-táborok összeálltak a fradisták ellen, a rendőrök osztották a botokat, hát igen. Az még férfias küzdelem volt, nem ilyen divatbemutató - ma már akkor vagy a nagyobb huligán, ha drágább ruhákban majomkodsz a lelátón meg ijesztőbben mutogatsz a rendőrök mögül. Csicskák ezek a mai huligánok, drogos, elhízott, csapott vállú kis buzik.

Na, de ne csak én pofázzak folyton. Te is meséljél már valamit. Ne a lángon süssed már, baszd meg. Parázson menjen, türelem kell ehhez. Nálatok mizu?

108 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

migueldiez 2011.06.13. 21:18:31

És nem napokig ment a lemezfölvétel, meg kompujteres utómunkálatok, meg hogy nem is ő énekel. A Zorán annak idején reggel bement a lemezgyárba, délutánra már az egész fönt volt a bakeliten, következő héten tömött sorok vártak az Úttőrőáruház előtt a lemez prömierjén.

Ja, és a rádióba a mikrofonengedélyt nem lehetett csak úgy puszira megkapni, komoly előképzettség kellett hozzá, nem úgy, mint most, pöszék, selypegnek, meg kinn van a p...mindenük az összes időjárás-jelentő kislánynak.

Styxx 2011.06.13. 21:30:26

Modoros-classic. Atomlájk. Csak két rejtett poén:
"Ha olyanunk volt" és a végén a "mizu".

Hal Stanton 2011.06.13. 21:34:29

Zsírkirályság 3000 000.

peti papagáj 2011.06.13. 21:35:11

Bezzeg mi egy emésztőgödörben éltünk, ki se jöhettem 15 éves koromig. Apám reggeltől estig korbáccsal vert, amit mindig megköszöntem, hisz így váltam egyenes emberré. Nem volt ám olyan könnyű az élet, ha húshoz akartunk jutni, a kezünket rágtuk. Emlékszem, egyszer túl halkan köszöntem a tanítónknak, Károly bácsinak, utána két napig a Trabantjához kötve vonszolt. Hej, de szép is volt!

Nem a zsömle kicsi 2011.06.13. 22:13:18

Na ez jófajta, mint a régiek, nem ám úgy, mint amiket mostanában látni.

"játékkonzulok" ezt még nem hallottam, epic :)

dpspeti 2011.06.13. 22:55:48

Aztán jon mindjárt a kovetkezo, aki elmeseli, hogy milyen volt a 40es evekben... nem ám családi TV delutan, TV sem volt, csak konyvek...meg nem ám moziba menetel, romeltakaritás...háboruban hus? Igen, lohus... stb...

Minden kornak megvan a szépsége..és mindegyik tud mutatni a következő hálátlan generációra...

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.13. 23:00:30

Ebbe mindent beleadtál Tibi. Nagyon durva. Atomzsíroskenyér plutónium fokhagymával.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.13. 23:06:51

Most aludni megyek, szóval nem olvastam végig, csak bele-bele olvasgattam, de így is egy vagonnyi modorossággal szembesültem. Gratula!

hyperborea 2011.06.13. 23:14:37

Tanult, intelligens és türelmes ember létemre ezt a típust, ha legális keretek között megoldható lenne, a lehető leglassabb és legfájdalmasabb kínhalálban részesíteném, akár az egész hátralévő életemet is rászánnám arra, hogy az ilyenek százainak, ezreinek könyörgő halálsikolyait hallgathassam, hogy lássam a szemükben megcsillanó könnycseppet, ahogy elevenen nyúzom le a testhajlataikból a bőrt és dörzsölöm be sóval a sebeiket, kiélezett kiskanállal vájnám le a csontjukról a húst, felpeckelt szemekkel órákon át kellene várniuk, hogy a felizzított tű a satuba fogott fejük felé közelít, majd kínzó lassúsággal átdöfi a szemüket. Leprás patkányok vérével itatnám és a saját levágott ujjaikkal etetném őket, amíg ki nem múlnak gondos kezeim alatt.

Röviden: ellenszenves emberek ezek számomra.

Kovács István Géza 2011.06.13. 23:21:04

@diarrhoea: :D

A posztbeli mindenkori korosztály 40%-a szó szerint ugyanezeket mondja, és további 40% esetében pedig a zenei és a focis részen kívül megint csak szó szerinti idézetről beszélhetünk.

Részemről ezzel be is lehet fejezni a blogot, számomra ez a modorosság alfája, és omegája, innen egész egyszerűen már nincs tovább. Köszönöm ezt az élményt.

Styxx 2011.06.13. 23:23:08

@hyperborea:
Olyan profán a rövid összegzésed a hosszasan kifejtett, mélyen humánus, politikai korrekt gondolatmeneted után. (Ami gigalájk, ahogy Blassius mondanó: atomzsíroskenyér plutónium fokhagymával.)

vincere 2011.06.14. 00:28:16

ez tényleg klasszik!

bár sztem ilyesmi már volt - legalábbis a honnan tudod, h. elmúltál 30 éves körlevél -, méltó párja lehet ennek saját magunk, tehát a posztban vázolt generáció gyerekeinek modoroskodása a mai gyerekek felé. én egészen biztosan szoktam mondani ilyeneket a tesóm gyerekeinek :) pl. egyszer annyira rosszak voltak, h. téliszalámival dobálták egymást vacsora közben. nem tudtam megállni, és előadtam nekik, h. nálunk havonta egyszer volt téliszalámi, mikor anyu fizetésnapon vett 10 dekát

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.06.14. 01:02:33

azt a mindenit, mikbe nem fut bele az ember, ha kedd hajnalban, a haromnapos hetvege alkonyan meg fennmarad egy kicsit erkélyre novenyeket nezni, és aztan belekukkant az RSS-be... durva a cucc, nagy respekt ujfent

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.06.14. 02:55:33

"A gyerekek verik a tanárt, a szülőket meg feljelentik, ha hozzájuk mernek érni."

A gyerekhez vagy a tanárhoz?

Ez fontos! :)

2011.06.14. 08:13:10

Gigalájk. A poszt töménysége már az elviselhetőség határán van, de valahogy mégis úgy adagolva a tömény modor a féligazságokkal, hogy el kell olvasni az utolsó betűig. Mestermunka!
Csak reménykedni tudok a címlapban és az esetleg ideszabaduló trollok hozzászólásaiban.

2011.06.14. 08:23:38

Ha ez kijelentő módban, tényközlésre szorítkozna akkor OK, de attól tartok párosul egy elnyújtott panaszkodó hanghordozással, na az elviselhetetlen.

Én is elmondom, hogy milyen volt a fiatal koromban, mert nekem is az volt a kedvencem, ha a nagymamám elmondta, hogy milyen volt ő fiatalon: Istenem, de szép volt, ott álltunk elől mi lányok fehér ruhában, amikor bevonult a király, a Ferenc-József, jaj, ilyen közelről láttam.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.06.14. 08:35:31

" Olyan show-t csinált a Hobó meg a Deák Bill is - ezek a maiak arra se méltóak, hogy megkössék az öregek cipőfűzőjét!"

Azért az öreg Billt egy mondatban emlegetni a cipőfűzővel nem kis aljasságról tesz tanúbizonyságot! :)

2011.06.14. 08:41:09

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: jajjmá, egyik lábán ő is hord cipőt, na:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.14. 09:52:59

Én a Tabán említésétől vagyok mindig rosszul. Amikor Pestre kerültem, akkor azt hittem, hogy a Tabán:
a, valami rettentő kemény gettó
b, valami gazdagnegyed a hegyekben
Aztán rá kellett jönnöm, hogy azt a szerepet töltötte be az ARANYGYÉMÁNTGENERÁCIÓ életében, mint nekem a nyíregyházi körút. Addig voltam elengedve biciklizni 12 éves korom előtt. Ezért a különböző parkok kútjai, mászókái voltak akkori életem meghatározó pontjai.
Ezek a hihetetlen überfasza zenei forradalmárok úgy beszélnek a Tabánról és a Lajos utcáról, mintha ott legalábbis Woodstock, Nashville, Memphis, New Orleans és Bayreuth egyszerre történt volna meg valamikor a hetvenes években. Pedig egy nagy lófaszt, a szüleik (rendes becsületes komcsi pártarisztokraták) a Dunán nem engedték őket átmenni, nehogy Pesten megverjék őket, ad absurdum egy zsid... na de ebbe még belegondolni is rossz. Azok a hejj de fasza kocsmák...mintha nem lett volna a vécésnéni is legalább százados a megfelelő főosztályon.
Persze a pesti Fészek meg a jóég tudja még milyen klubok, a nagy öregekkel...akiknek a fele azért be volt szervezve, csak úgy biztos, ami ziher.
Így nagyon faszán lehet forradalmárkodni. Persze azok mégiscsak daliás idők voltak. A mai ugyanilyen gyerekek busztársaságot vezetnek meg buszsávot rajzolnak az autópályára. A Petróleumlámpa meg a Sárga rózsa legalább dugókat nem okozott.

2011.06.14. 10:06:08

A Koncz Zsuzsa meg azért nem kellett egy pasinak sem, mert vékony volt és magas, nem mint a Cserháti meg a Szűcs...:)

G_P 2011.06.14. 10:58:18

Én 40 éve fent vagyok! Egy percet nem aludtam! Te meg itt mereszted a valagadat!

Homesheephome 2011.06.14. 11:31:31

Elképzelem, amint egy 50 év körüli faszi nyomatja nekem ezt a szöveget, ha véletlenül összefutunk az utcán: bambán bólogatok, ühüm, ühüm, néha félszeg mosoly és egyik lábamról a másikra állok.
Na persze helyenként igaza van.
Majd 20 év múlva mi is így meséljük: "nem volt ez a sok szar digitális kütyü, magnószalag, baszki, órákig gubbasztottál a magnó előtt, hogy felvedd a kedvenc számodat, aztán a paraszt műsorvezető mindig belebeszélt a végébe! Meg videókazetta! Asse tudod mi az. Ugyanez csak tévében. Beprogramoztad a felvételt, aztán tuti 20 perccel később kezdődött a műsor, persze így 20 perc lemaradt a film végéből. Azok voltak a tuti idők! A 90-es évek!" :DD

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.14. 11:34:47

Kedves Tibi!

Az itteni bejegyzésedre küldöm válaszul, pár perce.

dotoho.blog.hu/2011/06/13/szuszogtok_mint_tot_a_pinaban#comment-form

fenti hozzászólásod kapcsán észrevételezném, hogy bloggertársad Csehszlovák Kém leszedi a neki nem tetsző tartalmat - nem trágár szavakat, hanem az ő határozottal leszögezett véleményével ellentétes érdemi, tartalmi válaszokat

ezt 11:25-kor pakoltam föl, és hogy bizosan ne vesszen el valahogy, felraktam a te blogodra is :)

viszont szerintem innen fogva figyelj oda kérlek, mihez adod pontosan a nevedet

majd szólok 2002-nek is ha lesz időm

Üdv:
Pascal

dzzzzz 2011.06.14. 11:41:57

@vincere: igen, az a körlevél elég jól megjósolja, hogy 20 év múlva mik váltják fel a posztban lévő szövegeket.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.14. 11:48:47

Kiegészítés:

szintén saját hozzászólás.

A posztnak egyrészt része az elnevezés is - és ezzel kapcsolatban elég határozott álláspontot szögeztél le, a nyílt vita joga mindenkit megillet, legalábbis az általános blog-etika szerint.

Ami még súlyosabb, hogy leszedtél más, a névvitához nem kötődő ténybeli véleményt is.

Ami még ennél is sokkal súlyosabb, hogy 2x szedted le a fenti - elnevezés vitához egyáltalán nem kötődő - írásomat, mielőtt tibihez is felraktam volna harmadszorra.

arról már írtam, hogy a saját blogod hitelessége a kérdés már, annyit tennék hozzá, hogy szerény véleményem szerint óriási magas labdát adsz a mandinereseknek

Ezt is ferakom Tibinek, hogy nehogy elvesszen valahogy :), remélem egyikőtök sem haragszik.

Dzsoni Kráncs 2011.06.14. 11:56:58

Krisztus előtt sokezerben az volt a jó,nem ám boltban vásároltunk,agyonvertük a mamut,aztán ki ahol éri,az ilyen kis egyszálbelűek örültek ha valaki eléjük vetett pár koncot,nem volt báditerem se,a sziklákat vagdostuk a kardfogú mókushoz,csupa színhúst zabáltunk,nem ám ilyen szintetikus műkaját.
Meg a csajozás,kerültük a szóvirágokat,egyszerűen lebunkóztuk az őscsajt aztán ami belefér,micsoda nők voltak azok,csak úgy ropogtak a csontjaik,miközben gyaktuk őket,amikor meg elmentünk akkorát bődültünk a vaksötét pleisztocén éjszakába,hogy a barlangi medve összerezzent.Aztán az ilyen magadfajta emósgyerek odamászhatott a félholt nőstényre,ha még volt hozzá gusztusa.
Nemhogy villany,petróleumlámpa,meg ház se volt,a barlangban ültünk a tűznél,meg zene se volt,de még beszélni se tudtunk,csak óbégattunk,mint a majmok.Meg szava se volt senkinek,aki nem volt alfahím.Ősközösség?Te tényleg bevetted?Azt hitted megosztoztunk mindenen,hát hülye vagyok én?Az összes nő(kivéve a fonnyadt öregeket),meg kaja az enyém volt,ja és nyugdíj se volt,az öregeket egyszerűen agyonvertük...

Nazagson 2011.06.14. 12:07:46

Pascalhoz csatlakozva:

ELnézést, tudom nem ez a tárgya a posztnak, de a dohoto bloggon a barátotok, Csehszlovák kém elfogadhatatlan stílusban reagál, intelligens, jószándékkal író hozzászólók írásaira, csak mert olyan kérdéseket tesznek fel, neki amik rámutatnak az amúgy cinikus, sértő állításianak és érvrendszereinek hamisságára. Bár sokszor kicsit erőltetnek tartom a modorost (de persze mi legyen modoros ha nem ez:)). de etikailag sosem volt semmi megkérdőjelezhető a blogban és fura, hogy a neveteket adjátok egy ilyen alakhoz.
Köszönettel
Péter,

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.14. 12:08:02

@Dzsoni Kráncs: MEg ez a sok szar ruha se volt. A téli bundámba is csak annyi volt belevarrva, hogy 100% Mamut.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.14. 12:10:44

@Pascal: "viszont szerintem innen fogva figyelj oda kérlek, mihez adod pontosan a nevedet" - a dotohót én regisztráltam CsK-nek a VB-re, de nem posztoltam náluk és nem is tervezem. Hogy a srácok mit publikálnak, az a blog.hu és az ő felelősségük.

Írj mailt, ha ez nem egyértelmű, ne itt beszéljük meg.

2011.06.14. 12:11:40

@Professor Pizka: és ezt a sok szaros energiaitalt sem itta senki, csak víz volt meg medvehúgy...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.14. 12:19:01

@Hadrian77: te belátsz az ablakon? :-)

A szlovák csávó vicces. Hát mit tegyünk, ha a genetikailag nagyrészt szláv népesség (köztük én is) hetven százaléka magyarul beszél és szarik Szvatoplukra, hovatovább Árpád apánkra büszke?
Gondoljatok bele, milyen szar érzés lenne mondjuk Heljongjiang tartományban, ha kiderülne, hogy Kína összes többi része most már tibetinek vagy norvégnek tartja magát? Kurva szar érzés lenne nézni a viking sagákat éneklő, Thorhoz imádkozó sok ferdeszeműt, miközben te tudod, hogy azok rendes kínaiak... szóval értsük meg őket is :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.14. 12:19:01

És bizony ám, azok a zenék! Mert akkor még igazi hazai gigasztárok voltak a mieink. Mindenki ismerte őket, mindenki az ő dalaikat fújta. Tudod, azok, amikre mostanság már klasszikusként emlékszünk, pl. a Bikinitől a Fagyi.
Nomeg a lemezeladások se pangtak. Nem volt ilyen, hogy levisszük az aranylemez példányszámát. Úgy vette mindenki, mint a cukrot. Hogyne vették volna! Mindenki megkapta a kedvenc műfajából az egy adott zenekart, azt csók a család. Ezt kapod, ezt kell szeretni! Ha nem tetszik, másszál át a szögesdróton jugóba, te kiművelt burzsuj!
No a fellépésekkel se volt gond. Jól kiépített művházrendszer, hogy még a senkiföldje után hárommal, Jászboldogcsicsón, Mari néni félszemű vén kotlósának is meglegyen a maga adagja Csepregi Évikéből. Ma is van megfelelője, úgy híják, falunap. Neeem, nem a ródsó, itt vagyunk Ungáriában, hívjad rendesen a nevén. Flancos imperialista anglomán reakciós! Hogy még mindig itt rontod a levegőt, mikor világosan megmondtam, hogy Tito marshall világát építsed, ne ezt a mi vidám barakkunkat?!!!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.14. 12:29:21

@Professor Pizka: Tabán amúgy tényleg gettó volt. Buda munkás-nyomornegyede. A múlt századelőn. Aztán lebontották a putrisort.

Nazagson 2011.06.14. 12:31:10

Amúgy a cikk nagyon kedves most:)
Ahogy öregszem (most komoly 35:)) veszem észre magamon azokat a jeleket amiket 10 éve még kinevettem. Napokban azon kaptuk magunkat fradista haverommal, hogy Illésbélázunk meg pisontistvánozunk meg fischerpajázunk:)
Zenében is vannak hasonló becsontosodásaim. Valószínűleg ez valamiféle normális reakció arra, hogy míg fiatalon egy meglévő status quot még mi döntünk a feje tetejére és töltjük meg valami újjal amiben hiszünk, addig egy kor után jön a következő fiatal generáció aki minket akar kisöpörni és elveszi tőlünk azt a jogot, hogy forradalminak hívhassuk magunkat és amit tettünk:)
Pl volt egy osztálytársam aki gimiben Illést hallgatot mert az apja volt a példaképe. Egyszer apja kérdezte: Miért hallgatsz te Illést?
srác mondta neki: hogy hát mert olyan vagyok mint te, olyan lázadó meg laza.
erre mondta apja: hogy ha olyan lenne mint ő akkor valami hangos elviselhetetlen zenebonát hallgatna , mert az Illés akkor annak számított, de ha 90 ben hallgat egy diák Illést az inkább olyan mintha a faterja Karádyt hallgatott volna szmokingban a 60as években.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.14. 12:33:33

@Modor Tibi: rendben vettem

Egy ottani beírásodra reagáltam itt "... szívesen adom a nevemet" - amiből úgy volt érthető, hogy a blogot te regisztráltad és a neved is adod hozzá (csak azért írtam itt, mert ott nem tudtam megtenni).

Mégegyszer mindenkitől elnézést.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.14. 12:37:52

@Pascal: igen, csakhogy: "Természetesen támogatok minden olyan posztot továbbra is, ami elősegítheti, hogy indulatok nélkül jobban megismerhessük egyik államalkotó nemzetiségünk fiatal országát." - olvasd el egy párszor, nem ezt írtam :))

Hogy on is legyek: akkoriban még Prágában vertük a csehszlovákokat, a Puskás Öcsi meg a hazai közönségnek mutogatta a faszát, hát azok micsoda évek voltak! Csak aztán évek múlva az a rohadt Latisev csalta el a meccset, a Tichy gólja bent volt...

Nazagson 2011.06.14. 12:42:19

. A Tabán ugyanolyan rossz kondícióban volt mint Óbuda, de ennek ellenére városszerkezetileg bűn volt elbontani. Bécs belvárosa is rom lenne, ha elhanyagolnák 60 évig. Azóta sem heverte ki a város azt az aszimmetriát amit a budai belváros elbontása okozott. Főleg ha hozzávesszük hogy a kis bajszosnak baromira itt kellett megpróbálni megállítani a vörös hadsereget és a szétcseszet várat borzasztó minőségben "újították fel" illetve bontották el a felét ami nem is volt indokolt a sérülések miatt.

Tichy gólja bent volt:)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2011.06.14. 13:05:15

Vettem ezt is, igazad van, másrészt nyilván tudod, hogy nem a konkrét megfogalmazáson múlik; egy - ezek szerint jó szándékkal, baráti gesztusként regisztrált - blogoddal kapcsolatban történnek igenfurcsa dolgok; ráadásul ott úgy tűnik rád (is) hivatkozva, a támogatásoddal.

- miután az előbb már elhatárolódtál tőlük, túl van tárgyalva -

Sand Lover 2011.06.14. 13:13:24

@Nazagson: „városszerkezetileg bűn volt elbontani”
Úgy tudom, hogy a Tabán épületei olyan rossz állapotban voltak, hogy muszáj volt az egészet lebontani, szűk utcák, csatornázás nélkül, romos, életveszélyes házak. Biztos megvolt a hangulata, kiskocsmák, kuplerájok és kártyavetők, de sztem a réttel jobban jártunk.
Ha valakinek nagyon hiányzik, olvasson Krúdyt.
:)

Ernoke 2011.06.14. 13:26:04

@neccharisnyás útonálló: nekem ebből azok a youtube-kommentelők a kedvenceim, akik 30-as évekbeli magyar slágerekre és filmekre kommentelik, h "bezzeg akkor még voltak értékek, voltak úriemberek, tudták, hogy kell bánni egy nővel, bár akkor éltem volna".
igen, egy Jávor Pál-Karády Katalin filmslágerből nyilván tisztán látható, hogyan viselkedtek akkor az átlagemberek.:D

@Nazagson: 14 évesen az ember még képes azért zenét hallgatni, mert éppen menő, divatos (én is így voltam a punkkal, pedig egyébként utálom). de hogy azért hallgasson valamit, mert az apjának tetszik, az, hogy úgy mondjam, teljesen koridegen hozzáállás.:D

Dzsoni Kráncs 2011.06.14. 13:35:01

Illés,Omega,Kersztes vitéz,Gedeon bácsi,miért nem tud már eltűnni a süllyesztőben.Miért minden korból a szar marad örökzöld?A mai,ún. retro bulikban is kokodzsámbót meg ejfelszixtifájvot nyomnak,pedig voltak sokkal jobb és a korra jellemzőbb zenék.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.14. 13:37:41

@Dzsoni Kráncs: például Sandovaltól a Flight to Freedom, vagy Maceo Parkertől a Funk Overload kurva jó volt :-D

2011.06.14. 13:38:07

@Dzsoni Kráncs: mer a tömeg az ilyen fosokat hallgatja, ami jó az meg rétegzene és arra már csak páran emlékeznek 20 év múlva.

lárvalányhaj 2011.06.14. 13:53:01

@Ernoke:

"hogy azért hallgasson valamit, mert az apjának tetszik, az, hogy úgy mondjam, teljesen koridegen hozzáállás.:D"

Vannak olyan népek, akiknél a kamaszkori lázadás _mint olyan_ úgy, ahogy van, kimarad. Jellemzően elvált szülők gyerekeinél, vagy a későn érős nördöknél. Egy részük aztán húsz évesen bekattan, és akkor próbálja meg bepótolni azt, amit tiniként kihagyott.

Vágási Matyi 2011.06.14. 13:53:35

@Dzsoni Kráncs: Meg az Álomhajót és a Balatoni lázat, phöjj.

Ernoke 2011.06.14. 14:08:04

@Hadrian77: a kilencvenes évekből van csomó zene, amit hallgatnak a tömegek, populáris, de nem a pöcegödör alja. pl. chemical brothers, fatboy slim, depeche mode. simán lehetne ilyesmiket is nyomatni, de valamiért tényleg az irdatlan szarok mennek, képtelen vagyok megérteni, miért.

2011.06.14. 14:15:04

@Dzsoni Kráncs: És miért kell még ma is (ha nem is gyakran), de olyanokat hallanom, hogy "Obladíoblada" meg a "Getnó", pláne, ha még egy olyan értekezés is jár hozzá, hogy az milyen jó zene volt.

2011.06.14. 14:15:31

@Ernoke: gondold el, hogy ez a piaci szegmens el tud tartani egy muzsika tv-t meg egy nóta tv-t is egyszerre...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.14. 14:21:09

@Brother Love: nem is beszélve a Háfánáná című számról.

Sand Lover 2011.06.14. 14:24:02

@Ernoke: Én meg azt nem értem, hogy: hallgatod a rádiót. Nem úszod meg, hogy ne legyen a kínálatban mondjuk, Queen. És akkor is a legközismertebb, leglerágottabbcsont-slágerüket fogják betenni, az „It’s a kind of Magic”-et, amitől viszkegetség tör rám és idegroham.
Van a Queen-nek egy sor másik (jobb) száma, miért mindig csak a legismertebb(ek)et nyomatják? És ez tetszőleges bandával/énekessel így van, nem értem, a rádihallgatókat akarják megóvni atól, hogy esetleg mást is megismerjenek?

lárvalányhaj 2011.06.14. 14:45:55

@Ernoke:

Azért, mert az emberek nagy százaléka bizony az ilyen szarokat hallgatja, és a kereskedelmi médiumok a tutira mennek. Igyekeznek mindenkinek a kedvében járni, ennek aztán lagymatag, kompromisszumokkal teli, fos kontent lesz az eredménye, mert ha valami túl karakteressel állnak elő, az megosztja az embereket, tehát félő, hogy kevesebb lesz a néző.

Ernoke 2011.06.14. 14:46:03

@Morgan LeFay: pont a Queen szerintem nem jó példa, a jó cuccaik nem kifejezetten könnyen hallgathatóak. ernoci.blog.hu/2011/02/10/emlekezzunk_a_queen_re
az átlag rádióhallgatónak már simán elvont underground, amiket belinkeltem, pl. a Massive Attack-ra is azt mondják, h "alternatív, depressziós" zene... és ha a kedvenc rádiója nem a kedvenc lerágott csontjait fogja betenni, nem fogja hallgatni.

2011.06.14. 15:06:37

@Homesheephome: amikor ezek a fialokak nyomják, még Ok, de amkor megfeledkeznek róla, hogy egykorúak vagyunk, és nekem mesélik, holott én tudom, mert én is akkor voltam fiatal mint ők, tudom, hogy nem volt speed, meg extazi, mert a gracidint az orvos írta fel receptre, tudom, hogy a füvet akkor is be lehetett szerezni,és nagyon jól tudom, hogy egy lattal sem voltunk különbek a mostani ifjú generációnál, néha még kicsit hülyébbek, mert nem segített bennünket a technika.

Néha felhívom a figyelmét a gyerekemnek a buktatókra, de mindig hozzá teszem, hogy úgy sem hiszed el, mert én sem hittem el a szüleimnek, a te életed, magadnak kell rájönnöd.

escargot 2011.06.14. 15:12:27

@Morgan LeFay: Kényelmes, langymeleg, egyszeri hallgatónak nem kell elhagynia az audio-komfortzónáját. Aki meg újdonságra vágyik, hanyagolja a rádiót és keressen magának a neten. (A Primavera Festre hivatkozni már modoros lenne.)

bőrmók 2011.06.14. 15:58:43

Ma csak a komputer előtt tudnak ülni a fiatalok. Hogy mér? A KATONASÁG. Az volt egy hülye, aki azt eltörülte! Ott nem ilyen kis buzikat csináltak. Hát mi az, hogy egy fiatal reklánt osztogat a metróná? Meg táskereső, mi ez? Egy kétmázsás sitteszsák, az kéne a hátára, oszt akkor a lányok is tapadnának. Mi is így fogtuk a lányokat. Buzik.

2011.06.14. 17:27:00

Hát a Bandi bátyám blogjai is olyan halottak már, mint a Zed a Ponyvaregényben.
Jut eszembe, szavadat ne feledd, az a Tarantula-gyerek is mi? Érted, niggerhulla-tároló meg ilyen poénok, édesfaszom, szánalomhegyek. Bezzeg régen volt a Tenkeskapitány, Egri csillagok, meg a Kőszívű ember, hát azokat aztán meg is lehetett nézni, kis barátom!

medvedr 2011.06.14. 20:32:50

@Professor Pizka: Afric Simone, mekkora fless minden száma, kár hogy csak ezt az egyet ismételgetik, micsoda zenész, nem mint ezek a maiak.
Biscaya (James Last)Ezt is, mármint a Biscayát lehet hallani, a hideg kiráz. Mondjuk az igazi élmény ezt hallani a helyi zenekar nem kicsit részeg tehetségétől, szólóban csak halk pergetés alatta, elhangolt tangóharmónikán az ismerkedési esten meghallgatni. Mit mondjak könnyezett az egész SZOT üdülő!( Csak a Csontos szaktárs hányta le a járási párttitkár feleségét.)

Asidotus 2011.06.14. 20:42:30

Az a "legjobb" a szövegben, hogy egy csomó mindent mi is elmondhatunk ám visszafelé:
- mi nem 3,5%-ra kapjuk a lakáshitelt,
- nekünk nem tolnak melót a seggünk alá, ahol csak a tökünket kell vakarászni, és apránként (nem is annyira apránként) hazalopjuk az üzemet.
- a mi kölkeinket nem tudjuk óvódába, bölcsödébe dugni, mert ezen műintézmények erősen lecsökkentek

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.14. 22:21:14

köpedelem. remélem én nem ilyen leszek vén szar koromra.

[c] 2011.06.14. 22:30:21

Az atyai pofonokat hiányolom.

[c] 2011.06.14. 22:42:37

@Ernoke: Én akkor dobtam el az agyam, amikor egy fórumozó bedobta valami ahh-akkor-még-nők-voltak-a-nők-és-férfiak-a-férfiak sóhajtozós topikban - mondjuk ez nem igazán idevágó, mivel régebbi korokról ábrándozott, nem a saját fiatalkoráról -, hogy "az akkori nőknek sokkal dúsabb, szebb volt a haja is, nem ilyen ványadt frinc-franc, mint amivel most szaladgálnak" (értsd: látott pár festményt szép nőkről).

@Professor Pizka: :D

[c] 2011.06.14. 22:53:04

@Dzsoni Kráncs: Szívemből szóltál. "Mert akkor még tudtak eredetit alkotni" - na persze, a nosztalgiabulikon nyomatott öreg slágerek nagy része ugyanolyan tingli-tangli dalocska Boci boci tarka-szintű zenei teljesítménnyel és egyszerű szöveggel, mint az agyonfikázott maiak, csak akkoriban jóval kisebb volt a választék, na meg az emberek akkor is az egyszerű, fülbemászó dallamokért voltak oda.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.15. 00:05:20

Ha már zene, nekem volt egy énektanárom, aki arról beszélt, hogy anno sokkal nagyobb volt a Beatles, meg népszerűbb, mint bármilyen zene manapság, ma nincs olyan kiemelkedő zene, stb. Ha elmagyarázom neki, hogy ugyan jó volt a Beatles, de ez nagyrészt azért van, mert nagyobb a választék, ők még nem szarhattak bele, hogy mi megy a rádióban, mint ahogy én és sokan mások teszik, és nem kereshettek maguknak személyre szabottan zenét az interneten.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.15. 00:18:20

Lemaradt az utolsó mondatom vége. Szóval ha ezt elmagyarázom neki, akkor megsértődik...

migueldiez 2011.06.15. 00:54:07

@Zabalint:
Na, végre valaki megmondja a frankót;
(mondjuk azt hiszem a Gyűlölt Ellenségeinken volt még egy jó, hogy a Beatles az akkoriak Backstreet Boysa, vagy valami ilyesmi.)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.15. 01:06:33

@migueldiez:
Azt hiszem George Harrison mondta, hogy "We were the Spice Boys".

A Tyne folyó déli partja 2011.06.15. 11:12:03

@tea fan: ezt én is szoktam szeretni, amikor valaki szintén régebbi korokat sóhajtozik vissza (tehát olyanokat, amikben ő még nem élt), hogy azok milyen jók voltak. mert ő azt úgy elképzeli. fogadjunk, hogy aki benne élt, talán nem élte meg olyan jónak? pl. mert a "boldog békeidők",(persze, biztos nem volt problémája senkinek), meg bezzeg a középkorban jobb volt az élet (igen, a mezőn hajnaltól estig dolgozó paraszt számára biztosan).

A Tyne folyó déli partja 2011.06.15. 11:23:47

@Zabalint: a Beatles nem azért volt olyan jó, mert gyakorlatilag az első úgymond popzene volt?
nekem úgy különösebben nem jön be, amúgy.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.15. 12:29:08

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a Beatles eleinte követő (beat), majd újító (rock) volt - évtizedekre elsők között honosítottak meg olyan módszereket, mint a koncertezés stadionokban, indiai, klasszikus- és rockzene ötvözése, visszacsatolás (feedback), visszafelé lejátszás (backmasking), videoklipek készítése, torzított gitárok. Ez már a fiúbandás pár éven bőven túlmutat.

Természetesen biztos mindig volt valaki, aki előttük járt, de rájuk általában nem figyeltek annyian.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.15. 13:08:32

@Modor Tibi: ezt akartam mondani én is, hogy ők úgymond újak voltak, szóval nem az, hogy kiemelkedően jók, hanem az újítás miatt voltak népszerűek.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.15. 13:09:21

@Styxx: Hétvégén tévét kapcsolgatva láttam ezt a mizu-gyereket. Kiégett a 2 agysejtemből egy, mondanom se kell. De. Elég bizarr volt látni, hogy egy 20 év körüli kölökre ráaggatták egy 13 éves ruháit, és sikítozó 11-12 évesek hadának tátogja ezt a..... izét. Nálam ez már emberiEsség elleni bűncselekmény, 20 év Hágában. Ez meg így keresi betegre magát! Hát mégis mi ütött ebbe a világba???? Állítsák meg, ki akarok szállniiiiii!!!!!!!!

Már az is bőven sokk volt, mikor a Puskás Péter néven futó egyetemi évfolyamtársam (!) lett ügyeletes tinibálvány, cirka 23 évesen.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.15. 13:20:44

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): lehet, bár ez inkább ízlés kérdése. Én végighallgattam a hozzáértők által melegen ajánlott "sokkal jobb" együttesek életművét (Who, Jam, Cream, Pink Floyd, Stones, Kinks), de nekem egyik se jött be annyira.

De valaki ajánlhat valamit, mert kezdem unni :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.06.15. 13:21:01

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Én is valahol így vagyok vele. Az úttörőket azért bálványozzuk, mert valami olyat csináltak, amit addig még senki. Példa. Les Paul összerakta az elektromos gitárt. Szobrot neki! De ha teszem azt, a történelem megengedné, hogy összerakjuk az összes azóta felnőtt és világhírt látott húrnyűvővel, és versenyeztetnénk őket, hogy ki a technikásabb, ésatöbbi, lehet hogy -csak úgy önmagában- nem végezne az élen a gitártudományával.

Mint mikor a kádár kori fogyasztási cikkek találkoztak a szabadversenyes kapitalizmus termékeivel a rendszerváltáskor. Kiderült, hogy a Nivea is van olyan jó, mint a Helia-D. Vagy nem. De minden esetre, megszűnt a monopólium, és az emberek választási lehetőséghez jutottak.

2011.06.15. 14:16:35

@neccharisnyás útonálló: "és az emberek választási lehetőséghez jutottak."
Rendben.
De most mi alapján is választanak ?
Elárulom: a marketing agymosás alapján.

A Tyne folyó déli partja 2011.06.15. 15:11:41

@Morgan LeFay: szerintem ez inkább fordítva van. tehát, pont azért lesz a legismertebb, mert azt játssza a rádió, nem? és azért lesz belőle sláger, mert más számot az albumról nem ismer a nép.

[c] 2011.06.15. 20:30:53

@Kulics: Lehet, de ha akarsz, találsz alternatív utakat a sokféleség megismerésére, pl. tecső.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.15. 22:40:25

Zenében meg csakis Nick Cave! 30 éve Birthday Party, 20 éve Bad Seeds, 10 éve szóló, és most Grinderman és jobb, mint valaha, ő a "fuck and roll", ahogy Dennis Hopper hörgi a Blue Velvet-ben

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.06.15. 22:51:56

@Modor Tibi:
Nem arról van szó, hogy a Beatles zeneileg ne lett volna jó, illetve ne lett volna úttörő. Ettől még a sikereiket éppen ugyanannak a jelenségnek köszönhették, aminek sokkal később a Backstreet Boys vagy a Spice Girls.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.15. 23:24:05

Régen minden jobb volt, ez axióma. Még régebben meg még annál is jobb. Ez kb az emberi civilizáció egyik alaptézise, a paradicsomból való kiűzetéstől, a hindu szamszárán át a Gyűrűk Ura Valinor-jáig. Tulajdonképpen a csoda az, hogy valamikor a 18-dik században a nyugati ember úgy döntött, hogy az aranykor nem volt, hanem lesz. Ez nagyjából össze is foglalja a modern gondolkodást, és nagyrészt ennek köszönhető az utóbbi kétszáz év szédületes fejlődése, űrutazással, komputerrel, valamint destruktív utópiákkal (kommunizmus), de azért a mérleg alapvetően pozitív. Mostanában viszont mintha megint a múltba fordulás jönne egyre inkább divatba. Ez szerintem nem sok jót ígér a jövőre nézve.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.06.16. 00:33:12

@Zabalint: biztosan, az adott kornak megfelelő körülményeknek: szerencsének és tehetségnek.

Mostanában mik a nagyon jó együttesek, vagy annak idején mik voltak még jobbak, nem tudjátok? :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.16. 08:30:15

@altoid: ugaan, a nosztalgia ötven-hatvan évente divatba jön, aztán megy tovább szépen minden, ahogy volt. Összekeversz két jelenséget, a kollektív múltba fordulást és a "régen nekem is felállt" életérzést. Ez a poszt az utóbbiról szól :-)
A Gyűrűk Ura Valinorjának ismeretéért piros pont jár, én a Szilmarilok kb felénél egyszerűen feladtam. A Hobbitot is, pedig a trilógiát szeretem.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.16. 09:48:53

Az egyik ásatásunkon, úgy 10 éve még olyan hardcore bányász munkásaink voltak, akiknél az etalon nem a puha Kádár-rendszer, hanem a Rákosi-korszak volt. Mert akkor nem lehetett ám csak úgy ugrálni, egyből elvitték az ilyen nyikhajokat, rend volt, meg rengeteg munka, de épült is az ország. Volt még becsülete a munkásnak, etc.
Azt hittem, rosszul hallok.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.06.16. 11:55:15

bezzeg régen...

elég volt két nyelvet megtanulni, a magyart, meg az oroszt, és bárhol tudtál kommunikálni az elvtársakkal, ha kijutottál a kiszen keresztül külföldre. nem ám, mint most, hogy két középfokú nélkül oda se adják a diplomát, és minimum felsőfokú eszperente nyelvtudásnak kell lenni az önéletrajzban, hogy felvegyenek valami tingli-tangli raktárosmelóra! és a csereprogramok!!! észak-koreába mehettél kórházakat építeni! leningrádban tanulhattál marxista közgazdaságtant! azok voltak ám az idők! kenyér nem volt, de nem is kellett, hiszen a fél liter vodka pótolta a kalóriát. meg kellett is, persze, ugye gyomorfertőtleníteni.

aztán a lányok sem voltak ám olyanok, mint manapság. azok voltak a szép idők, amikor még tudták, hol a helyük, szépen otthon maradtak gyereket nevelni, háztartást vezetni. nem ám, mint a maiak, akiknek csak a pénz, meg a karrier a fontos, meg hogy milyen slusszkulcsot pörgetsz az ujjadon. ott rontottunk el mindent, hogy a nők magukévá tették a férfiszerepeket, beszabadultak a munkahelyekre, és elfelejtették, hogy milyen az igazi nő, alázatos, kedves, bájos, befogadó, családcentrikus, ehelyett agresszívak, törtetőek, karrieristák lettek. a régiek még tudták, hogy hol a helyük. a rákosi-törvény mindennek az oka, azóta a nők ott húzzák le váláskor a férfiakat, ahol csak tudják. visznek mindent, mint kamaz a kereszteződésben. addig volt a jó világ, amíg a férfi volt a család feje, az asszonynak meg hallgass a neve. kellett ezeknek egyenlőséget adni...

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.06.16. 12:06:53

ma bezzeg! erasmuson, meg bolonyai makaróni programon pörögnek a fiatalok mindenféle finn gót fesztiválokon, ahelyett, hogy kihasználnák azt a fél év lehetőséget, amit a külföldi oktatás jelent, és erősödjenek szellemiekben, új kultúrákat ismerjenek meg!

én mondom, nem való semmire sem ez a mai büfé-könyvtár szakos ifjúság, régen legalább még megvolt a diploma, meg érettségi tisztelete! mire mész ma egy érettségivel? még segédmunkásnak sem vesznek fel! régen kalapot emeltek az érettségizett emberek előtt, ma meg a fele ifjúság kommunikáció-média szakon bassza a rezet.

Styxx 2011.06.16. 14:02:02

@Modor Tibi:

www.youtube.com/watch?v=LmCIe2VEOtE

Sweettől a Ballroom Blitz

A szám címe 10/10, Franz Ferdinand sírva könyörögne a receptért.

A felpörgetett rész meg valami eszméletlen.

Nagyon kevés karaoken jártam (céges bulik) a listákon fent van, de nem találkoztam még emberrel
(pedig ilyen helyeken van egy (fél)profi staff) aki el merte volna énekelni, holott Queent is toltak.

Nyilván ennek az is oka, hogy kevésbé ismert, pedig anno nagy zene volt.

Bocs, ha ismered.

blur7 2011.06.16. 15:36:09

@Styxx: Örökzöld. Idősebb, mint én. De ismerem és szeretem. Rádióban viszonylag gyakran ment még pár éve is.

2011.06.16. 15:54:32

nemrég olvaastam Bethlen Miklos önélet írását: az jött le belőle, hogy régen minden jobb volt, ls ez a mostani (akkori világ)megérett a pusztulásra.

Erzsebet 2011.06.16. 16:52:03

Nekem tetszett a post. Ezek voltak a régi szép idők, a mi fiatalságunk. Volt becsülete a munkának. Kötelező volt KISZ-tagnak lenni. Egy szakmunkás bizonyítvánnyal le lehetett élni egy életet. A mai fiatalok el vannak magányosodva, csak a gép előtt ülnek. Kevés tudja a kötelező nyugati nyelveket. Aki jól tudta az oroszt a szocialista országokban is megállta a helyét és sok barátot szerzett. Most egy vén banya közel az 50-hez nosztalgiázott. A mi életünk gyerekeink számára egy történelem.

2011.06.16. 18:26:34

gyakran kérdezik, hogy milyen volt az NDK-ban, hát jó, ment a buli ezerrel, az NDKsok közözösségi oldalán félve kérdezem meg, hogy honnan ismerjük egymást, mert hogy kivel mit műveltem, már nehezen emlékszem.
Jó volt.

18 éves voltam.

Az volt a legfőbb godom, hogy melyik dikóba menjek.
azok a szép idők!
Kit érdekelt, hogy milyen aktát vezet rólam a stázi.

Most kesevesen keregetem a papírokat amivel a nyugdijhoz igazolnám a munkavisznyot.

Miden iratot kidobtam, kit érdekelt még akkor a nyugdíj.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.16. 19:12:57

@Frengi: NDK-val kapcsolatban alapmű a "Napsugár Sétány (Sonnenallee)" című film. Kulcsmondat: "Volt egyszer egy ország, ahol éltem. Hogy milyen volt? Életem legszebb időszaka volt, mert fiatal voltam és szerelmes!"

Erzsebet 2011.06.16. 20:31:06

A 70-es, 80-as évek nagylányai nem voltak plázacicák. A gimiben tiltva volt a hajfestés és sminkelés, köröm lakozás, de páran csinálták. Nem öltöztünk csajosan. Divat volt a csöves, kopott farmer, hosszú, kockás ing, alföldi cipő, vagy papucs. Melltartót csak az idősebb nénik viseltek. Kemény rockot hallgattunk, kedvencünk az Edda volt.

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.06.16. 21:10:14

@altoid: szerintem csak kezdik észrevenni az emberek, hogy nagyon messzire elmentünk egy rossz irányban. Túl fejlett tudománnyal és technikával rendelkezünk morális kvalitásainkhoz képest.

[c] 2011.06.16. 22:12:54

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és: Ehehe. Mondjuk a cucilizmusban a dolgozó nő volt az ideál, a gyerekek mentek a bölcsibe. Ezt el szokták felejteni a "nosztalgiázók".

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.16. 22:20:35

@J. S. Bach / Pierre Bezuhov: Ha ezt a mondatot modoroskodásnak szántad, remek volt! Ha viszont nem, akkor mégis mi a fenéről beszélsz? Gondok, hibák, bűnök mindig is voltak és lesznek. Nem picsogni kell, és várni hogy a Jóistenke elpusztíccsa Szodomát és Gonorrheát, hanem megoldásokat keresni a mai problémákra, aztán majd úgyis jönnek az újabbak...

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.06.16. 22:40:30

@altoid: no jó, a morális kvalitás kicsit megtévesztő. Mondjuk inkább azt, hogy bölcsesség.

Pont a mai haladás iránya tételezi föl azt, hogy az ember tökéletes és képes lesz bölcs, előrelátó módon felhasználni az új technológiákat. Ezzel szemben be kéne látni, hogy a semmi nem fogja kiölni az emberből annak bizonyos "rossz" tulajdonságait. Ezen a "rossz" tulajdonságok jelenetőségét megezerszerezte a technikai fejlődés: a mai elmeháborodottaknak kés helyett uzi áll rendelkezésére; a mai pénz- és hataloméhesek képesek globálisan is jelentős károkat okozni stb...

Technikai fejlődés helyett tehát valami más irányt kéne találni, mielőtt még teljesen szanaszét rondítjuk a Földet. A gazdagodás kultúrája mellett ki kéne alakítani az elszegényedés kultúráját, mert az erőforrások végesek. Persze ez lehet, hogy lehetetlen, és nem is szabad forszírozni, mert akkor csak azt érjük el, amit a kommunizmus. Hagyni kell az embereket, hogy saját maguk juthassanak el erre a gondolatra.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.06.17. 01:06:10

@J. S. Bach / Pierre Bezuhov: Ajánlom elolvasásra a "The rational optimist" című könyvet. Mindjárt derűsebben fogod látni a dolgokat. Amúgy meg persze hogy új irányokat kell találni, erről szól a fejlődés. De a hátraarc általában nem vezet eredményre.

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.06.17. 05:46:19

@altoid: köszi, elolvasom, nagyon kíváncsi vagyok.

Én meg Daniel Quinn Izmael című könyvét ajánlom.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2011.08.22. 16:23:37

@Modor Tibi: muha, látom ment az árulkodás. Pascal barátunk csak azt felejti el, hogy a leszedett kommentekben bőven ment a személyeskedés is, amit egy idő után meguntam. A poszt alá 702 komment érkezett, kb 20-at kellett összesen kigyomlálni, én kérek elnézést.

Nyúlláb 2022.02.10. 20:45:35

A magyar nők most is világhíresek. Sehol máshol nincs ennyi ribanc, mint kis hazánkban.
süti beállítások módosítása