Olvasói rovat - A modoros útikönyv-szerkesztő

2011/06/07. - írta: Modor Tibi

 

Mielőtt rátérnénk a mai olvasói posztra, bűn lenne a témában kapcsolódó brosúrát Blassiustól nem megemlíteni (Kréta: A szerelem és az álmok szigete!).

Sziasztok!

Arra gondoltam, egy-egy igényes útikönyv remek táptalajául szolgálhat a modoros fordulatoknak. A következő írásban egy fiktív város ömlengős leírását olvashatjátok.

Üdv,

álmaimbanamerika


 

A modoros útikönyv-szerkesztő

 

Budapesttől könnyed, 3 órás repülőútra fekszik e mediterrán gyöngyszem: Para disa. Ami a gall csigazabáloknak a francia Riviéra, az olasz macsóknak Capri, az nekünk legyen most Para disa - és vegyük górcső alá e fenséges, a világ zajától eldugott kis zugot. E hely festői gyönyörűségére nevéből is következtethetünk, hiszen mór alapítói sem tudták máshoz hasonlítani, mint a Bibliából mindenki számára ismeretes fenséges Paradicsomhoz.

Kalandozzunk hát vissza a történelemben… A város első lakosaiként a mórokat tartjuk számon, akik a mai elhelyezkedésénél leheletnyivel délebbre alapították meg Al-Paradisa nevű városukat. A város szazadok óta virágzó kultúráján a mai napig jelentős nyomot hagytak az arab világ ma is oly divatos elemei. Kis utcákban megbúvó hastánctanfolyamokra, vízipipa-boltokra, vagy akár hangulatos bazárokra bukkanhatunk. Ki ne kacérkodott volna már a gondolattal, hogy megismerkedjen közelebbről az iszlám kultúrával - melyre itt, öreg Kontinensünkön is számtalan lehetőségünk nyílik.

Madártávlatból tekintve láthatjuk hogy zegzugos kis utcák bújnak meg a mindig izgő-mozgó város fölé hatalmasodó modern irodaházak között. A tenger több oldalról is határt szab a városnak, amely mintegy sosem nyugvó, mindig nyüzsgő hangyaboly, újabb és újabb irányokba nyújtózkodva terjeszkedik. Kellemes egyveleget kínál azonban a modern irodaházakkal, bevásárlóközpontokkal, mecsetekkel és bazárokkal jellemezhető város. A lármás zsibvásárt magunk mögött hagyva romantikus tengerparti fasoron át közelíthetjük meg a város leghíresebb múzeumát; a pARTa disa-t. A múzeum jelenleg zárva tart, 2012-ben nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

Homokos tengpartján sok helyi család tölti szabadidejét, gyerekek futkároznak a strandon, melyen a vízisportok szerelmesei éppúgy megtalálják a számukra megfelelő körülményeket, mint a pihenni vágyók. Az idő előrehaladtával fenséges látvány tárul elénk ahogy a Nap a végeláthatatlan tenger mögött eltűnik a látóhatár alatt.

Különleges élményben lehet részük azoknak, akik június idusán a városba látogatnak, hiszen ekkor, az ország legfontosabb nemzeti ünnepén lilába borulnak az utcák és mindenhonnan andalító arab zene szűrődik ki. Az utcák forgata nem áll meg, hiszen éjféltől hatalmas utcabálok veszik kezdetüket, ahol jó hangulatú helyi fiatalok veszik birtokukba az utcát.

Ám ne keseredjen az sem akinek véget ér a nyara Para disában, hiszen ahogy a helyi, régi mondás modern változata is tartja: Akit egyszer megérint Para disa, repülő hozza őt ide vissza

96 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2011.06.07. 06:20:30

Ez igen! Olyan jól sikerült, hogy undort kelt bennem Paradisa iránt. Egy dolgot hiányolok, a "kulináris élvezeteket", a helyi konyha magasztalását, és természetesen az alkoholfogyasztás népszerűsítését a helyi "borkultúra" rövid bemutatásával.

"Szeretem más országok kultúráit megismerni"-a jól ismert közhely az asszonyállatoktól, akik 2 hét külföldi útra ezzel a szlogennel mennek. Oszt micsinálnak? Kóvályognak a turistanegyedben.

2011.06.07. 07:22:12

Nagyon utazási prospektus, vagy sponzorált cikk íze van,annak viszont kiválló, utikönyvben nem ömlengenek ennyit, ott kell a hely az adatoknak.

2011.06.07. 07:32:26

Csatlakozom az igen tisztelt Motorpenis topiktárshoz, az írás kiváló, ilyen után rögvest elmegy a kedve az embernek a hely meglátogatásától.
Ha kiegészítést fűznék hozzá, részemről annyi lenne, hogy egy-két mondat a kedves, barátságos (értsd: tolakodóan hangoskodó, turistákat körmönfontan átbaszó) őslakosokról sohasem árthat (a kulináris élvezetek mellé).
A bor talán azért maradt ki, mert mégiscsak valami muszlim hely ez. :)

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2011.06.07. 07:51:24

Nagyon jó!!!

"éjféltől hatalmas utcabálok veszik kezdetüket, ahol jó hangulatú helyi fiatalok veszik birtokukba az utcát."

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.06.07. 08:11:20

A tengerpari sétány végén, egy eldugott kisutcában találjuk az Ehlemszehlem éttermet, vezetője Szálim, ez a mindig mosolygós hófehér fogazatú kedves vendéglős szívélyesen invitál minket a hűvös belső helységbe. Nevetve végigkóstoltat velünk mindenféle csemegét, pénzt persze nem fogad el, csak annyit kér tőlünk hogy jövőre hozzuk el barátainkat, rokonainkat, munkatársainkat, szomszédainkat.

2011.06.07. 08:26:01

Azért bele lehetne írni, hogy valaminek ez is a bölcsője, meg egy öreg erődítményt is, ahonnan régen az arab kalózok elindultak, az olyan romantisch :)

Magyarnaba 2011.06.07. 08:43:42

Ki ne felejtsük a híres piacot, ahol mindig mosolygó árusok kínálják a szóló szőlőt (csecsemőfejnyi szemekkel), a mosolygó almát és a valóban mézédes dinnyét, stb.
Aki megkóstolja a helyi gyümölcsöket, örökre rabjukká lesz és már soha nem tudja szájába venni a mi fonnyadt és savanykás terményeinket.

Természetesen alkudni kötelező és az eredetileg is jutányos ár egy félórás, jókedélyű licitálgatás után a tizedére csökken, így 3 euróért egy teherautónyi ananásszal hajtathatunk szállásunkra.

Juj, de nlc... :-)

Kirani 2011.06.07. 08:47:46

Valóban, a második bekezdés első mondatainál feltört bennem az undor a hely iránt. Tökéletesre sikerült! Nálam egyébként is duplaplusz sikítást vált ki, amikor a modoros kifejezések HADA alsó tagozatos stílusú mondatokba van ÁGYAZVA.
Egyszóval szuper lett, jól indult a napom! Köszi :-)

eastern sugar 2011.06.07. 08:58:03

a jóhangulatú fiatalok, az egészen nagyszerű :) valamint édes datolya és fügeeee! édes datolya és pisztáciaaa! egyébként most tavasszal voltam grúziában meg örményországban, kíváncsi vagyok, hogy az mikor fog divatba jönni, és mikor fognak ilyeneket írni róla, akkor fogom hülyére röhögni magam, ha azt is megpróbálják ilyen gusztusos köntösbe csomagolni, hogy az utcán a jóhangulatú fiatalok lépten-nyomon beléd kötnek, olyannyira, hogy egy idő után kendőt viseltünk, de egyébként ettől függetlenül zseniális hely mindkettő, na meg attól függetlenül, hogy még tegnap is minimum öt nem fogadot hívásom volt ismeretlen örmény számokról. :)

brutuska 2011.06.07. 09:16:09

@eastern sugar: Ezek szerint csak megadtad a szamod:)
Egyetertek, hogy tenyleg fel fogjak kapni uticelkent a Kaukazusi orszagokat, addig kellen szetnezni arra jobban.

Bordapapa 2011.06.07. 09:18:22

Szívlapát. Belőlem is olyan zsigeri undor tört fel, hogy az elmondhatatlan. :D
Kívánom, hogy minden szezonban szerb szabadcsapatok látogassák meg ezt a kedves kis városkát.

a_fater 2011.06.07. 09:21:48

@Motorpenis: lazán kapcsolódik kedvenc Kaukázus-dalom az ellenreakcióról:

"Nem utazok sehova
mer' úgyis vissza kell jönni
és ahol egyszer már voltam azt nem akarom
mégegyszer megnézni
úgyis kapok ismeretterjesztő könyveket a boltban
és elhiszem, ami a képen van az igaziból is ott van

Nem érdekel más kultúrája,
csak az enyém, a legjobb,
én modern vagyok,
globálisan gondolkodó ,mert hogy:

nem utazok sehova..."

IndaMuncher 2011.06.07. 09:25:16

Ennyi: Intercity magazin.

G_P 2011.06.07. 09:27:32

A történelem furcsa fordulataként mindkét világháború teljes egészében megkímélte ezt a MEDITERRÁN ÉKSZERDOBOZT. Ennek köszönhetjük, hogy ma is eredeti pompájukban tárulnak elénk a csodálatos épületek.

eastern sugar 2011.06.07. 09:29:28

@brutuska: meg, mert úgy egyszerűbb volt menekülni, mint magyarázkodni :) de egyébként millió dolog van ott, ami kegyetlen érdekes, szép, és főleg tele van vicces jelenetekkel, és pont azért mentünk oda /amúgy ez is irtó modoros/ mert ezekről sehol nem írnak, és akkor nézzük meg, hogy vajon mi lehet ott, ugyanezen megfontolásból voltunk tavaly fehéroroszországban is, de azt nem hiszem, hogy fel fogják kapni :) itt viszont tényleg lenne mit, csak akkor kihalnának azok a csodás ős-keleteurópai dolgok, mint pl hogy mindenkiből dől a füst, az emberek intuícióból vezetnek, minden jattra működik, kárörvendő vigyorral zárják be előtted az éttermet, a vasútijegy-árus kikéri magának, hogy szar az orosz kiejtésed, és minden ilyesmi, ami szerintem halálosan szórakoztató :)

sTormy 2011.06.07. 09:31:56

Mondjuk igazán becsületes akkor lenne egy ilyen cikk, ha mellékelne egy kis szótárat a szövegben előforduló kifejezések magyarázatával.
Pl.:

"A város századok óta virágzó kultúráján a mai napig jelentős nyomot hagytak az arab világ ma is oly divatos elemei." - Kecskék élik világukat a főutcán, fű híján a turisták ruhájára fanyalodva, a jobb külsejű nőket pedig jó hangulatú helyi fiatalok követik a szállásig, időnként megvillantva késeiket, az esetleges reklamációknak elejét veendő.

"Kellemes egyveleget kínál azonban a modern irodaházakkal, bevásárlóközpontokkal, mecsetekkel és bazárokkal jellemezhető város." - A települést két nagyobb városrész alkotja: az Omladozó Putritelep (turistáknak: Óváros), és a Betondzsungel.

"a város leghíresebb múzeumát" - Másik nincsen. Itt azonban megtekinthető a város legnagyobb szülötte, a méltán ismeretlen Dzinahar Al-Musrawi teljes életműve: három olajfestmény, két homokkő szobor (melyeket az ismertető szerint egyetlen háztartási eszközével, egy leveseskanállal faragott a nyomorgó Mester), és öt gyerekkori zsírkrétarajz, hogy a másik szobába is jusson valami.

"Homokos tengerpartján sok helyi család tölti szabadidejét" - Ahova a tömegtől még lehetne lépni, oda a szar és szemét miatt nem érdemes.

"éjféltől hatalmas utcabálok veszik kezdetüket, ahol jó hangulatú helyi fiatalok veszik birtokukba az utcát" - A szállodában közlik, hogy sötétedés után csak saját felelősségre hagyhatod el az épületet, ha már annyira elment a maradék eszed is, hogy egy kilométernél közelebb akarsz menni az utcán elemi csapásként tomboló, törő-zúzó-lövöldöző csürhéhez.

"Ám ne keseredjen az sem akinek véget ér a nyara Para disában" - Sőt az örüljön csak igazán.

brutuska 2011.06.07. 09:32:09

@G_P: Vaaaaa, " ekszerdoboz", ettol hanyok. Oroszban meg minden Жемчужина, gyongykagylo, hasonlo szint.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.07. 09:48:16

So-ro-za-tot! So-ro-za-tot! Folytatást!
Az arabos Paradisa után a balkán fel nem fedezett gyöngyszeme, Paradograd, Fekete tenger éke: Paradovici, valamint Toszkána királynője Para Bella. Aztán irány ázsia, Para Dida, tájföld legszebb hervcegnője(hercege?), az agglegények álma.

a_fater 2011.06.07. 09:57:34

@Szocio Pata (kikvogymukblog): és természetesen Florida legrégebbi állama, Paradise City, ahol elsőként tüntettek virágoshajú hippik a vietnami agresszió ellen, sokkal korábban, mint San Francisco elhíresült ellenállói, csak ez nem került be a történelemkönyvekbe. Plusz, meglátogathatsz a Gump és BB emlékétteremtől kezdve az állam történetének első hibridautó-szalonjáig mindent.

2011.06.07. 10:04:19

@a_fater: említsük meg a mexikói Los Paradillost is, ami egy gyönyörű hely fantasztikus tengerparttal, inka emlékekkel a közelben.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.06.07. 10:13:54

aztakurva! egy ilyen bédekkert biztosan vennék. de csak olyat, ami szecsőről szól.

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 10:21:14

@sTormy: Mézédes helyi gyümölcsök,mindenféle finomságot kínáló árusok=garantált fosás a nyaralás végéig.
Mi Marokkóban voltunk 2000-ben,fősulis szervezésben 35-en egy Ikarusszal,voltunk a Szaharában,az Atlaszban,Marrakesben,Fezben,Casablancában.Szép volt és kalandos,mivel csórók voltunk konzervet vittünk és azon éltünk,sátorban laktunk,a helyiektől csak üdítőt kenyeret és Balaton-szeletet vettünk(más csokit nem tartottak,mert szarrá folyt volna az 50 fokban).Ahogy távolodtunk a tengerparttól vetkőzte le az ország európai jellegét,fán legelő kecskék,szemét és a falvakban pénzt,a városokban baksist kunyergáló,amúgy aranyos gyerekek,szőke hajú csajok állandó vegzálása,húsz centiméter pengehosszúságú kések mutogatása,de Puskás,sőt némelyek által a teljes aranycsapat ismerése.Tényleg kedvesek voltak,mindig próbálták kitalálni honnan jöttünk:USA?Ausztrália?England?Germany?Poland?...Hungary?,általában hetedikre kitalálták.
Egyik srác Zagorában,ami az uccsó település a Szahara szélén,egy szál sortban bement a belvárosba,félóra múlva tömegek követték,valóságos helyi sztár lett.

yenoee 2011.06.07. 10:34:31

No meg Para Bellum, ez a festői közép-amerikai kikötőváros, a spanyol, az indián, az afrikai és az angolszász kultúrák tüzes, szenvedélyesen izzó olvasztó tégelye.

Mitya Ivanov 2011.06.07. 10:37:07

én majd átmegyek slovenské nove mestóba bebaszni két hét múlva, amikor az anyóst látogatjuk meg. Hatalmas külföldi túra lesz. Azokon az utcákon megyek, ahol tavaly ilyenkor 1 méteres víz állt és csónakkal közlekedtek. Nagyon romi lesz és baromi olcsón le lehet részegedni, aztán csak átkell mászni a hídon, belehugyozunk a ronyvába is. lehet forinttal is fizetni, a pultoscsaj is magyar, viszont a sör szlovák.

Ugyandehogy (törölt) 2011.06.07. 10:40:13

@Dzsoni Kráncs: ja, elképzeltem a szaharában a beduinokat, amint megrendelik a magyar turisták számára a balaton szeletet....

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.06.07. 11:37:20

Ott van még Parakovácsháza ami híres a vizéről. Minden betegséget meggyógyít ami zsidó-keresztény kulturkörben ismeretes.

backshit 2011.06.07. 12:02:27

szuper olvasmány: Malév fedélzeti magazinja a Horizon, rögtön (magyar)angolul is olvashatóak a gyöngyszemek!

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 12:03:36

Erről jut eszembe,leírás egy hazai útikönyvből:

Pusztakotkodács első írásbeli említése 1125-ből ismert,Kotkodach néven,a Kotkoda nemzetség alapította,akik Árpád fejedelem hű fegyverhordozóiként érkeztek a Kárpát-medencébe.A középkorban már a Csirkéssy család tulajdonaként említik a birtoklevelek,sőt az 1400-as években oppidum,azaz mezőváros is volt.A török időkben azonban pusztává vált,rangját elvesztette.Új aranykor a szocializmusban köszöntött a településre,amikor szovjet segítséggel önetetőgép-összeszerelő üzem létesült a faluban,a rendszerváltás után azonban újra a munkanélküliség lett az úr errefelé.Pár éve fedezték fel a kotkodácsi termálvíz gyógyító hatását,és a nem túl karakteres,de nyári estéken üdítő bort termelő helyi pincék is vonzzák a vidéki romantikára vágyó hazai és külhoni turistákat.
Egyéb műemlékek:róm.kat.templom,ép.1600 k.,200 éves parasztházak a Kossuth utcában.
Természeti értékek:200 éves hársfa a főtéren,Kakas Bandi barlangja(erősen romos mészkőüreg a közeli erdőben).

Momina 2011.06.07. 12:16:11

@backshit: Hehe, a Wizzair fedélzeti magazinja, no az az igazi, hiteles útleírás! Abban fedeztem fel meglepve egy indiai utazó által írt romániai útleírásban, hogy "Kolozsváron van Mátyásnak, a románok nagy királyának szobra." :)))

sTormy 2011.06.07. 12:23:26

@Dzsoni Kráncs: Ezt is lefordítanám: P.kotkodács egy, az ötvenes évekig még a megyeszékhelyen sem ismert porfészek, valami bűzlő langyos mocsárral a határban, amit egy leleményes vállalkozó arra használ, hogy gennyesre keresse magát az Ungarische Thermalwasser hírére idezarándokló hülye, ám gazdag turistákon, akiknek aranyárban adhatja el a műtrágyás lőréjét, amit egy helybeli fröccsben sem inna meg.

Momina 2011.06.07. 12:26:48

@sTormy: A város leghíresebb múzeumához hozzáteszem, hogy ilyet mi magyarok is tudunk turistacsalogatónak. Minden valamirevaló falu tart manapság valamilyen fesztivált:
Cirokfesztivál - a falu lakossága munka és jobb híján a határban szedett-vedett hozzávalókból seprűket eszkábál és nyaranta egy hétvégén ezt nagy ivászat keretében megünnepli.
Bodzafesztivál - a környéken sok bokor nő, a falu apraja-nagyja azt szedi és próbálja a "fesztiválon" felhúzott sátrakban az arra tévedő turistákra a háziszörpöt rátukmálni.
Almafesztivál - a falu leggazdagabb parasztja (és ezen szót most nem jelzőként, hanem valóban dolgos mezőgazdasági munkával foglalkozó emberként használva) a falu határában egy területet beültetett almafával, nosza egyből lett valami érdekes a faluban az egyébként nagyon szép román kori romos pici templomon kívül
/A fenti példák esetleges egyezése egyes zempléni és kárpátaljai falvak hagyományaival egyáltalán nem a véletlen műve!/ :)

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 12:29:00

@sTormy: Jól olvasol a sorok közt.
Erdélyben,meg Kárpátalján voltak hasonlók:a faluban található a helyi mócok életét bemutató skanzen,a kulcsot a szomszéd utcában lévő piros kerítéses házból,Andorás bácsitól kell elkérni...

Stronci 2011.06.07. 12:36:35

@Dzsoni Kráncs: ezt a Kossuth rádió déli harangszó előtt is elmondhatnák, természetesen a szoci korszakot mellőzve...

...A templom tornyában 2 harang lakik, a délben megszólaló 2q-s harangot 1922-ben öntötték CUpötvöz Tivadar győrszentistváni harangöntő mester műhelyében...
ave

sTormy 2011.06.07. 12:40:04

@Momina: Persze, a turistaszopatás valószínűleg benne van az emberiség egyetemes tudatában. Ugyanis nem csak a messziről jött ember mond azt, amit akar, de mi is azt mondunk neki, amit mi akarunk.

Momina 2011.06.07. 12:54:40

Egyiptomban - sajnos, fontosabb programok miatt a csoporthoz kötődés okán - elkerülhetetlen program volt az alabástrom műhely megtekintése, ami úgy történt, hogy a turistabusz közeledtére a légkondiconált boltból kirohantak a gyolcsburnuszba öltözött helyi legények és egy sátortető alatt a földre huppanva egy húszcentis körömreszelővel elkezdtek matatni egy hepehupás mészkőtömbön :) Ezt a csoport egyes tagjai lelkesen fotózták, majd betereltek minket a fehér csempével borított, kivilágított, légkondis boltba, ahol fillérekért nemtommilyen kőből és kemény pénzekért alabástromból készült, géppel (!) megmunkált szobrokat lehetett (volna) vásárolni :)

sTormy 2011.06.07. 12:54:57

@Dzsoni Kráncs: De van, aki erre gerjed is. Nekem például van olyan ismerősöm, aki régebben minden ványadt falumúzeumba bevonszolta a társaságot, és amíg megtekintette a kiállított két cifraszűrt, négy herillőkést és három csoroszlyát (amiből egy a teremőr néni volt), az majdnem annyi ideig tartott, mint amennyi alatt a húsz kilométerre lévő vasútállomástól elgyalogoltunk a faluba.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.06.07. 13:16:14

@Momina: magyarországon pedig komoly piaca van a gépihajlított kovácsoltvas kapuknak és kerítéselemeknek

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.07. 13:46:49

A Piréz riviéra.

Panoráma útikönyv, Útikönyv- Műszaki rajz- és Móra Könyvkiadó Vállalat, Budapest, 1996

Autós kirándulás Pornovacból Mesnicába

Pornovacból a part menti M8-as útról térjünk le Smokve irányába, az 543-as útra. Hamarosan a hangulatos Bjeli Krumpir városába érünk. A középkori velencei erődítmény oldalában található Sveti Ubul templom falán glagolita vésetek találhatók, erről a templomról Petar Fronjac költő is megemlékezett egyik versében. Tegyünk egy rövid sétát a főtér sarkában levő felrobbantott partizán emlékműhöz.
Utunkat az Usvjet hegység lejtőin kanyargó szerpentinen folytatjuk, és hamarosan megérkezhetünk Umri Muski na Usvjetom-ba a környék borvidékének székhelyére. Ne álljunk meg, a Sveti Franjo kolostroban semmi érdekes nincs, a bor pedig drága és savanyú. A helyi ametiszt árusok vagy olcsó hamisítványokat, vagy méregdrága giccseket árulnak felszínes turistáknak. Sokkal érdekesebb a völgyben található Zenski Zahod. Patakpartján minden hónap első szerdáján megtekinthető az Advokatski Ured együttes műsora, amely a helyi, nagyon magas torokhangon előadott énekművészet hagyományait elevenítik fel. Zenski Zahodot elhagyva Jelovniknál visszatérhetünk a főútra és hamarosan begurulnk Mesnicába. Lépésben haladunk a tengerparti méregdrága szórakozóhelyekre áramló tömeg miatt. Forduljunk is az óváros felé. Nézzük meg a Sveti Dagobert templom barokk freskóit, de ne itt étkezzünk, otthonról hozott téli szaláminkhoz a Gostionica Ulica 2-ben nagyszerű és olcsó kenyeret vásárolhatunk.

Pornovacból Mesnicába
Lonely Planet

A főúton a táblákat követve másfél óra múlva ott vagyunk. Út közben a piros tetjű benzinkút nem jó, de a kék tetejűnél lehet kártyával fizetni. A piros címkés helyi sör jó, az arany kupakos ugyanaz csak dupla annyiba kerül. Ha megérkezünk Mesnicába parkoljunk le. Jobbra a fák alatt ingyen van. A rinyáló helyinek huszonöt lokálkredit vagy öt dollár a jatt. A parton a Calypso lehúzós hely a Mirageban viszont ami belefér. Par-taaaay!

2011.06.07. 14:14:07

@Professor Pizka: óó bazz, ha ezt a Bárdy olvasná fel úgy, mint a buznyák társasutazásos szösszenetet, igazi beszarás lenne..:)

Az remélem megvan mindenkinek, amikor az öreg ilyen modoros brossúrákat olvasott fel:)

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 14:15:37

@Professor Pizka: Sveti Dagobert,ezen felsírtam,mint az újszülött!@sTormy: Ha láttál egy ilyet,láttad az összeset,ugyanez igaz a falusi barokk templomokra,kastélyokra,várromokra.@Stronci: Nézd meg mikor írtam,és milyen utcát említettem, az adta az ihletet :-)
@Momina: Miskolci kocsonya-,fűzfői gombóc,rétes-és egyéb fesztiválok,mind a sörsátorban történő berúgásról szólnak és a pár év után odaszokó népművészeti bóvlit kínáló árusokról.

escargot 2011.06.07. 14:22:48

@Dzsoni Kráncs: Továbbá a meghatottságtól és a pálinkától imbolygó kézzel lehet videózni a csimoták fellépését az iskola népdal- vagy néptánckörével. Kiemelt alkalmakkor a szomszéd falu járási bajnok társulata is fellép, ilyenkor még két pálinka, és az apukák között felszínre törhetnek a régi, területi és nőalapú sérelmek. Közben a fel még nem lépő ifjúság anyát nyúzza az ötszáz forintos lánchintáért és dodzsemért, míg a sarokban a helyi íjász- és barantaklub ápolja és terjeszti a harcos szittya hagyományokat.

2011.06.07. 14:25:24

Idézet a fente említett klasszikusból (IBUSZ katalógus):

Egy hét Smoroszkán, a buznyák Riviérán.
...Hatodik nap: lődörgés a smoroszkai búcsúban. Lándzsadobás, findzsadobás, bandzsadobás. Délután az Első Buznyák Acélpenge- és Késgyár megtekintése. Mindenki kap szuvenírt: bicskát, körömollót, lovassági kardot vagy az anyja kiskésit.
...Míg a filléres program Montedudorban: vasvillás reggeli a városházán. Utána a polgármester feleségének körüljárása.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.07. 14:34:44

@Dzsoni Kráncs:
Apró kiegészítés: a templom inkább 1760 körül épült, barokk stílusban, apszisát a híres Dorfmeister István freskói díszítik, aki jó kapcsolatokat ápolt a falu kegyurával, a gazdag mecénással, a hadiszállítóból gróffá avanzsált Loncsár Kázmér báróval. A romos állapotában is lenyűgöző Loncsár kastély a falu közeli Szentkotkodácspusztán várja sorsa jobbra fordulását.

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 14:39:45

@escargot: A helyi mazsorettek fellépéséről ne feledkezzünk meg!

fzoli415 2011.06.07. 14:47:34

@Stronci: Vááá, gyors voltál, ezt én akartam! ;)

Dzsoni Kráncs 2011.06.07. 14:50:32

@Nadiposzi: Fájdalom,hagyták lepusztulni az utóbbi években.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2011.06.07. 15:01:36

Hiányoltam belőle a "napimádók' kifejezést.

Napimádók, bazmeg. Na de Ámon-Ré vagy esetleg Inti?

brutuska 2011.06.07. 15:05:00

@Professor Pizka: Umri Muski na Usvjetom- aaaa, hatalmas! Hirtelen le akartam forditani, es ez lett belole: умри мужски на усветом- rontott 19. szazadbeli oroszsaggal "halj meg ferfiasan hajnalban" :D

sTormy 2011.06.07. 15:05:05

@Nadiposzi: Nem azért, de szerintem copf stílusban épült az a templom.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.07. 15:06:37

@brutuska: ez van, ha valaki a die hard-hoz véletlenül szerb torrentet talál :-)

Dr. No 2011.06.07. 15:10:19

Hiányolom a szövegből "az Égei-tenger ékköve", valamint ehhez kapcsolódóan a "hippik és nagytőkések mondén találkahelye" szókapcsolatokat.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.06.07. 15:14:37

A modoros nyaralások kötelező olvasmánya a kuponvilág. Bemásolok egy lazafasza wellness hétvégét:

A wellness manapság igen felkapott dolog, még ha sokan nem is tudják mit is jelent pontosan. Most tiszta vizet öntünk a pohárba! A wellness egyfajta életforma, így egész lényünket és gondolkodásunkat átjárja. A test, a lélek és a szellem optimális állapotát kívánja elérni az egészséggel kapcsolatos tudás megszerzésével és az egészségi állapot kedvező befolyásolásával. Ebbe az életformába nyerhetsz most betekintést a Kupon Világ és az Art&Fit Hotel Kikelet közös akciójával!

A magyar mediterrán vidék egyik legszebb szállodája a Mecsek-hegység talán legfestőibb részén található, közvetlenül Pécs belvárosa fölött, mindössze 5 percnyi autóútra a főtértől. Csodás kilátás nyílik a környező hegyekre és a városra. A teljes körűen felújított szálloda részét képezi az exkluzív wellness centrum, melyet egy teljes napig most kedvezményesen élvezhetsz! Kellemes kikapcsolódást kívánunk mindenkinek!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.07. 15:18:40

@Dr. No: és minden országnak van Velencéje.
@Szocio Pata (kikvogymukblog): odamész, ja kuponos. és kisebb törölközőt adnak.

brutuska 2011.06.07. 15:25:35

@Professor Pizka: Eszak Velenceje. Eddig Koppenhaga, Stockholm es Szentpetervar eseteben hallottam, de biztos van meg par.

Dr. No 2011.06.07. 15:39:38

@Professor Pizka: Példa:

<Hejőpapi>, a puszta Velencéje, hippik és nagytőkések mondén találkahelye

vagy

<Zomba>, Tolna Velencéje, az Égei-tenger ékköve

vagy

<Iregszemcse>, a <Büdösláp> Égei-tengere, Velence márvány vécéje

szellőláb 2011.06.07. 15:45:44

Hiánypótló írás! Már régóta játszom a gondolattal, hogy el kellene ide látogatni, de hát az ismeretlentől való félelem az én koromban ugye, nagy úr. Mindig imádtam a nyüzsgő város fölött csendesen meghúzódó kacskaringós utcákat, melyek minden köve régmúlt idők üzenetét suttogják. Nem kevésbé kedvelem a barátságos helyi lakosokat, akikkel ugyan beszélgetni nem tudok, de a lelkünk összeér. Elfogadom a helyi piac játékszabályait, alkudok keményen, hogy meg ne sértsem őket, és nem nagyon zavar, hogy még mindig tízszeresét fizettem ki annak, amennyit valójában kellett volna. Ezen a csodálatos a csodálatos hangulatú piacon ez sem zavar, lelkem tele van örömmel. (Az érzés meg egyébként nem ismeretlen, mert itthon is mindenki átbasz.)Kicsit hiányolom, hogy mennyiért kényeztetnek a helyi lányok, és hogy extrát vállalnak-e, de ezt majd priviben megkérdezem. Még egyszer köszönöm, küldök egy élménybeszámolót, ha megjöttem.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.07. 16:10:22

@Dr. No:
Kis szülővárosomat a Főtér c. modorparádéban mint "Drávamenti Cambridge" konferálták fel. Igaz, a Dráva van vagy 20 km, de mindegy is már, hisz úgyis rég a Mecsek Oxfordjában élek, ideköt minden. Amúgy ha már Velence, akkor Győr, a vizek városa, a Kisalföld Velencéje, ugye.

2011.06.07. 16:57:46

@Nadiposzi: Velence a Velencei tó Riviérája:)

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.06.07. 16:59:46

Pécs a mediterrán hangulatok városa.

Ha valaki nem ismerné:
pecs2100.hu/kezdo.html

Dr. No 2011.06.07. 17:57:33

@Nadiposzi: Tájékoztatlak, hogy a <kacsacsőrbe> tetszőleges helyiségnév írható / generálható.

Ottlaki Kababám 2011.06.07. 18:45:05

Szeged a Tisza Párizsa.
Szarvas a Holt-Körös Amszterdamja.
Genf Svájc Szolnokja.

csikai81 2011.06.07. 19:29:16

Vannak ilyen elhajlások dögivel. Ilyen idegesítő például, mikor Pécset mediterrán városként emlegetik, vagy Győrt a Folyók Városaként. Ez főleg annak tükrében durva, hogy három olyan koszos víz folyik át rajta, hogy még a csónakot is szétmarja az ember alatt.

zsanka · http://csombor.blog.hu 2011.06.07. 19:41:53

@Nadiposzi: Drávamenti Cambridge:)))))) ezt nem hallottam még, de nagyon jó, veri a Bodrog-parti Athént.

2011.06.07. 20:31:19

@csikai81: Győr már rég nem a folyók városa, bár annak sem a minőségük, hanem a számuk alapján hívták. A hülye ÁNTSZ meg azokban a koszos vizekben engedélyezi a szabad strandokat, micsoda pancserek...

Dr. Kevorkian 2011.06.07. 23:13:37

Mondom, hogy egy "kincs" :D

"Tudom, hogy ehhez még "sok víznek le kell folynia a Tiszán és a Dunán", de ki fogom bírni. Mint ahogy azt már elmondtam, kitartó és céltudatos vagyok. Amit egyszer a fejembe veszek, azt meg is valósítom!"

Motorpenis 2011.06.08. 06:28:39

@csikai81: Na, a "mediterrán város" Pécsen én is kiakadok, oda jártam főiskolára, meg egyetemre, de nem bírtam rájönni, mitől is mediterrán...Aztán kezembe akadt egy brosúra a városról, abban olyan van, hogy a szűk kis utcácskák teszik pl. mediterránná. Kár, hogy már nincs meg az a papír, kb. 10 éve olvastam és levélben elküldtem egy ismerősömnek, mert már akkor is taszított ez a fajta ömlengés.

Nadiposzi (törölt) 2011.06.08. 07:30:14

Nameg a Göcsej Rómája? T.i. Zalaegerszeg is hét dombra épült. A mediterrán város szlogentől, meg a belvárosban röfögő turistahadaktól, az idióta kis vonattól, meg összes szartól hánynom kell, amit az un. turizmus vonz. Méregdrága, sznob helyek, amik a kibaszott teraszaikkal már a Király utca teljes szélességét elfoglalják, a sok kéregető csöves (nagy részüket az új polgi csapata már komposztálta, hogy ne zavarják az utcaképet), és az utca zenészek. A bajszos indián faszi a megafonnal összegyógyított pánsípjával, amiből két hangot bír kicsalni, ha épp nem fújja, akkor ordibál, hogy HEJJAAAHEJJAJAJAJ. Egy öreg bendzsós faszi, az ő repertoárja a Paddy megittad a whiskymet című dalból, és ennek tetszőleges számú ismétléséből áll. Attól, hogy a cigány harmonikás a szikrázó napsütésben egész nap azt nyekergi, hogy Gyengéden ölelj át és ringass.. attól még nem érzem magam Sziciliában és nem, kibaszottul nem mediterrán. Be kéne tiltani a turizmust, mert minden valamire való belváros hangulatát, élhetőségét tönkre teszi ez a sok barom. Vagy korlátozni kéne a posztban leírt rezervátumokra.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.06.08. 08:35:20

@Professor Pizka:

Múltkor már olvastam valahol, hogy Koppenhága viszont észak Firenzéje.

Dzsoni Kráncs 2011.06.08. 09:53:32

Győr a találkozások városa,meg a vizeké és a folyóké,meg a sarokerkélyeké is.De van egy új szlogen is:Én,Te,Győr.
A Balaton fővárosa volt már Keszthely,Siófok és Füred is.
Fociban szoktak még ilyenek lenni,hogy Hagi a Kárpátok Maradonája,a portugálok Európa braziljai...

noirp 2011.06.08. 10:17:14

Summa: sztem a posztoló beelegelt a nőmagazinok útleírásaitól és a
@Dzsoni Kráncs: Én, Te, Győr: úristen, ezt már nem ismertem. durva.

Na, nézzük a szomszéd megyét.
Veszprém a királynék városa. Várpalota ma is vár! (bár ez legalább ötletes)
Akkor Pétfürdő a termékenység, Berhida a világrengető élmény városa ésígytovább

noirp 2011.06.08. 10:32:45

@Magyarnaba: ezaz, ez a jó kifejezés. jaj de nlc :-)

aztán jav. az előzőben: a posztoló beelegelt a nőmagazinok útleírásaitól és a travel channeltől. :)

@G_P: júúujjj.

@sTormy: Kegyetlen igazság, amit írsz :-) "A város századok óta virágzó kultúráján a mai napig jelentős nyomot hagytak az arab világ ma is oly divatos elemei." - Kecskék élik világukat a főutcán, fű híján a turisták ruhájára fanyalodva(...)"
csak attul félek, elvágja a torkodat aztán egy arabbarát troll :)
@Dzsoni Kráncs: "Egyéb műemlékek:róm.kat.templom,ép.1600 k.,200 éves parasztházak a Kossuth utcában.
Természeti értékek:200 éves hársfa a főtéren,Kakas Bandi barlangja(erősen romos mészkőüreg a közeli erdőben)." EZT a részt az útikönyv szerzője a régi Magyaro. ótóatlsz barnaszegélyes részéből kopizta, figyeljétek meg
@Hadrian77: Hogyne lenne meg. A matyóka indiánok pucerájával és Nehéz Izabella udvartartásával együtt.

csikai81 2011.06.08. 11:16:44

@Hadrian77: Hát ez tény. Azt viszont évek óta nem értem, hogy abból a folyóból, amelybe a húsz kilométerrel lejjebb lévő falunál még az állatokat sem engedik megfürdeni, nehogy bajuk legyen, hogy lesz hirtelen, Győrbe érve Aranypart? Valami spéci tisztító-berendezés lehet elrejtve a vízbe a város határában?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.06.08. 11:22:00

@noirp: meg vagyok ám sértődve :-)

@csikai81: A folyó természetes öntisztulása, mint az közismert :-)

Dzsoni Kráncs 2011.06.08. 11:36:12

@noirp: Minden falunál említették a templomot,Kazincbarcikánál meg ennyi állt:modern szobrok a köztereken.
Gyerekként is nehezen képzeltem el,hogy valaki útban Miskolc és Pécs közt megálljon bárhol is egy öreg fa vagy templom kedvéért.
A győri Aranypartot meg a Macskajaj-béli strandhoz hasonlítanám,ahol Zare fagyit visz a traktorgumival lubickáló csajnak.

noirp 2011.06.08. 11:40:24

@Professor Pizka: itt vagyok, mán. :) na :) fárasztó vagy, igen. :) :)

noirp 2011.06.08. 12:02:50

@csikai81: @Dzsoni Kráncs: ha belegondolok, mi az Iparcsatornában is fürödtünk(1996-99). Azt legalább annak nevezték, ami, és nem Aranypartnak :-)

Dzsoni Kráncs 2011.06.08. 12:23:28

@noirp: Tulajdonképpen ugyanaz a víz.
Az igazi fless az adyvárosi tóban rendezett kajakverseny volt '92-ben.
A városi legendárium szerint a József Attilán lévő tóba pedig belefulladt valaki,állítólag egy kisfröccsben fogadtak,hogy átússza.

Magyarnaba 2011.06.08. 12:49:36

@csikai81: "Azt viszont évek óta nem értem, hogy abból a folyóból, amelybe a húsz kilométerrel lejjebb lévő falunál még az állatokat sem engedik megfürdeni, nehogy bajuk legyen, hogy lesz hirtelen, Győrbe érve Aranypart?"

A kulcsszó a "lejjebb" és így később hibás az, hogy "Győrbe érve", mivel a folyó nem felfelé folyik.
Tehát: lehet, hogy Győrig a folyó kristálytiszta és tele van pisztrángokkal, de ott beleengedik a szennyvizet, így a 20 km-el "lejjebb" lévő faluban már tényleg csak a férjük mérgezésére használhatják az ottani asszonyok?

noirp 2011.06.08. 12:50:43

@Dzsoni Kráncs: Hát azt a kajakversenyt megnéztem volna. Csodálom, h mellette a buszforgalom nem állt le a habzó szájjal vinnyogó, vonagló röhögőgörcsös sofőrök és közönségük miatt.
A marcalvárosi víztoronyról bándzsi dzsamping mikor lesz? Szólj majd, légyszí.

csikai81 2011.06.08. 13:11:05

@Magyarnaba: Bocs, összekevertem az irányokat, természetesen folyásiránnyal ellentétesen értettem a kilométereket. Egyébként annyiban megvédeném Győrt, hogy nem ott nyírják ki a folyókat, a Rábát már a minden EU szabványnak osztrák bőrgyárak lenullázzák, és egészséges, természetes habbal védik meg az élővilágot az utódnemzés és utódnevelés nehézségeitől.

2011.06.08. 13:19:22

@noirp: mit kerestél az iparcsatornában? :) az igazából arra volt, hogy árut szállítsanak, nem hogy beleengedjék a trutymákot:)

HighTroller 2011.06.08. 15:11:22

ezt akár az inforádióban is beolvashatná a csávó a világszám c. rettenetben.

noirp 2011.06.08. 15:18:22

@Hadrian77: Az Iparcsatornában? Aranyat mostam, nyilván :) :) Kis állvánnyal, meregetővel. Ahogy kell. Meg is gazdagodtam :)

(N.B. tudom, h nem kanális volt az, hanem hajózó csatorna, de a) akkor már csak a cseh haditengerészet Shakespeare-dandárja tengerészett rajta b) az Aranyparton uo. koszos volt a víz :))

2011.06.08. 16:16:42

Nem tudom elmondani, hogy mennyire útálok várost nézni, meg múzeumba járni. (Kolléganőm ezzel szemben mindent megnéz, mindent lefényképez, szerintem ki is pipálja az útikönyvben, amin túl van.) Ha fényképezek, ott ahol először vagyok, csak azért teszem, hogy másnap is tudjam, hogy hol a bank meg a posta.
Glückstadban februárban erőt vettem magamon, és amikor már 3. napja tombolt a vihar, na, akkor kimentem a mólóra, azt hittem, hogy csak én vagyok az barom, aki erre kíváncsi, de volt rajtam kívül 1 wohnwagen, 2 kutya, és 1 gyerek kocsis sétáló.
Legutóbb Münchenben elmentem a játék múzeumban csak hogy tudjam, miről maradtam le a hülye kommunizmus miatt, k..va jó 50 éves Barbik voltak, hát ezt sosem fogom megbocsájtani a régi rendszernek.
A kövek nem érdekelnek, a múzeumok pláne, a gasztronómia nem hoz lázba, kivéve, ha a Viktualimarktom kockás abroszon Panierteschnitzelt ehetek krumpli salátával és sörrel. Az is, csak azért mert ott nyugodtan elüldögélhetek a hársfák alatt.
Bonnban nem is fényképezetem, mert a neten 100xjobb képek vannak, Bad Honeffról meg egy komplett filmet találtam a tubuson – az első olyan város, ami igazán tetszett – kár lett volna fényképezni.
Egy városból nekem a fontos, hogy hol a Rathaus, hol kell bejelentkezni, van-e valami rendes antikvitás és sekonhadshop. , merre van a Bahhof, és ha nagyobb helyre érkezem honnan indul a Városnéző busz (azzal a 20€ le van az összes kultúra tudva hónapokra).
Nem utazok feleslegesen, nem tekergetem a nyakam városnézés címén, ha új helyre érkezek csak is és kizárólag azokba az üzletekbe megyek be, amiket ismerek, hogy ne kelljen keresgélni, a Karlstadt vagy a Kaufhof mindenütt egyforma, útközben kávét a Yormansnál iszom, és a Vinzenzmurrnál reggelizek – már azokon a kultur helyeken ahol ez még van.

Menjen mindenki, lásson világot, jó utat. De nekem sem ilyen sem más brosúrák nem fognak kedvet csinálni.

sorica123 (törölt) 2011.06.08. 20:29:01

@Frengi: nálam ez úgy oszlik meg, hogy ha 'turistalátványosság' (hálátlan genya vagyok, de pl kicsit ilyen volt nekem a Rovaniemibe menés-Miqlás nézés), akkor automatikusan lesz egy kis Patyomkin-falu-fílingem, és nem tetszik annyira. De nyilván pl mikor Helsinkiben voltunk, és múzeumtól múzeumig váltófutottunk, azt élveztem, mert úgy is lett bereklámozva a dolog, hogy múzeumtúra. Két nap, tematikus túrára elég, élni mínusz kevés. Vki itt emblegetett kéthetes túrát, hogy az egyszeri/ű HP márkájú asszon elmegy és a bazárban bassza a rezet végig. Ez emberi butaság (modorosság) - ha nem vezetett túrán van, és van két hete arra, hogy csak úgy 'legyen', elég nagy balfék az, aki beveszi magát a bazársorra és cső. Csoporttal veszélyes amúgy, mert több ember jobban tötyörög, aztán csak betötyörögnek a semleges etetőzónába, mert az egyik kávézni akar, a másik echte helyi lófaszkát látni, a harmadik meg csak szimplán lusta mint dög.
Tehát én nem úgy teszek különbséget, hogy múzeum-e vagy sem, hanem, hogy érdekel-e adott pillanatban, vagy nem.

nyílméregbéka 2011.06.08. 21:13:48

@szellőláb: "Elfogadom a helyi piac játékszabályait, alkudok keményen, hogy meg ne sértsem őket,"
Épp ma olvastam újra az ehhez kapcsolódó klasszikust:

"Azután következett az alku. Ilyent Evelyn még nem látott!
Az arab először kacagott, később a mellét verte, kirohant az utcára, és ökleit rázta a járókelőkre, majd habzó szájjal tépdeste a burnuszát ,és összecsapva kezét, kétségbeesetten a plafonra tekintett, hogy nyomban utána zokogva boruljon a bricsesznadrágra, mintha holt gyermekét siratná. Holler ezzel szemben egyik öklével az asztalt verte, majd gúnyosan kacagott, és valamit bizonyítva, felgyűrte a nadrágszárát, hogy az arab meggyőződjön harisnyája minőségéről. Ez mély benoymást gyakorolt a kereskedőre, mert a parafakalapot odatolta, de mikor Holler a nadrág felé nyúlt, ismét megvadult, mint nőstény eb, ha kölykéhez közelítenek, és hörögve ölelte magához a bricseszt.
Egy óra múlva minden becsomagolva feküdt előttük, fizettek és mentek."

2011.06.08. 21:35:38

@sorica123: Múzeuma válogatja: itt két faluval odébb van egy szalagos magnó múzeum na az igen.

A Szépművészetibe csak azért a 3-4 kedvenc képemért megyek be, néha nézem mellé még 1-1-et.

A Zwingerben a porcelánokat sosem hagyom ki, de a képtárban a Canalettokat nézem csak meg, na és persze a madonnának beköszönök, legutóbb vettem ott egy esernyőt, az angyalkákkal, na azért már megérte bemenni, mert ilyen szép esernyőm még nem volt.

Az eszement múzeumokat meg kiállításokat nem hagyom ki, de pl hiába mentem naponta a Bad Honeffben az Adenauer Ház mellett, nagyon nem érdekelt a nagy ember íróasztala, és kanapéja.
(Egyébként az egész város a nyugdíjjas diplomaták rezidenciája, csak idő kérdése melyikből lesz múzeum, ráadásul ott egy képtárban laktam, a hires festő szülőháza, tele a mester képeivel)

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.06.08. 22:32:47

Hehe, tulajdonképpen idegenvezető is lehetne egyszer.

"És ezen palota ablakából nézte Negyedik (Sánta) Alfonzó király, amint a Waldemár Fekete Lovagjai felkoncolták Richmond György érseket és egész kísértetét..."
"És eme hangulatos loggián kergette végig apja Beatrice Cencit, midőn ööö... gyerekek is vannak a csoportban? Akkor inkább hagyjuk..." *vihog*
"És itt mérgezték meg "Őrült" Valerius Pius Flavius császárt a a felesége parancsára, aki egyébként a húga is volt."

Beatrice Cenci igazi, a többit csak kitaláltam :D

Momina 2011.06.09. 07:52:57

@nyílméregbéka: Én például utálok alkudni, kötelező nyűgnek tekintem. De muszáj, ha mondjuk Egyiptomban három retikülre olyan árat mondott az öreg, hogy annyiért itthon négy retikült kapok. Minden megvolt: fejrázás, boltból kifordulás, utánaszaladás, visszahívás, ökölrázás, kiabálás. Az öreg jól beszélt angolul és kreatív volt, azt üvöltötte, hogy ilyen gonosz vevője még nem volt és miattam fog tönkremenni a bőrgyár és éhen maradni a dolgozók gyerekei. :) Egy órán belül én és a retikülök eggyé lettünk!

Nadiposzi (törölt) 2011.06.09. 08:08:39

@Momina:
Fuck the retikül, öreg, aztán húzzá vissza a szárított teveszar meghajtású spórhertedhez. Ilyen cigány népséggel alkudozni.,ÁH.

Brukk 2011.06.09. 15:08:26

Egy Dalmáciát és a Balkánt bemutató túristáknak szóló kiadványban nem cserélték a képeket. Szarajevónál a következő olvasható, képillusztrációval: balra az égő boszniai parlament látképe látható.

Azért ez gyönörű....

EzVan:) 2011.06.11. 23:10:12

@Professor Pizka: mesnica az nem a hentes? :))
süti beállítások módosítása