A társadalom áldozata

2011/04/16. - írta: Modor Tibi

-Láttam apám a wiwen, neked bejött az élet. Szép az asszony, a gyerekek, a ház, minden. Gratulálok, tényleg örülök neki. Hogy csináltad?

-Hát nem volt könnyű. De nem volt más választásom, a sors rákényszerített. Fater-Muter a 90-es évektől rokkantnyugdíjasok voltak, max. alkalmi napszámból, takarításból folyt be ez-az a csépé meg a segélyek mellett. Az üzemet bezárták, a Bokros-csomag elvitte még azt is, ami volt, az öregek elkezdték feltörögetni a perselyeinket. Iskola mellett este, hétvégén voltak munkák, de az zsebpénznek lett volna elég legfeljebb. Ez volt. Akkor hányadikosak voltunk? Második-harmadikosok, ja. Aztán Fater sajnos meghalt, ottmaradtunk hárman meg Muter. Szóval abbahagytam a szakmukit, el kellett mennem melózni.

-De durva.

-Ja. Először a Kőműves Lojzi bácsinál dolgoztam be: malteroztam, cipekedtem, ami éppen volt. Aztán elkezdtük a burkolós cuccot, majd összeálltam a Norbiékkal, kinőtte magát a cég lassan, most már mi válogatunk az ajánlatok közül. Közben estin leérettségiztem, ilyenek. Bátyám itthon megpályázott a suliban valami ösztöndíjat, mert nemhogy zsebpénzt nem kaptunk otthonról, még mi küldtünk haza - aztán kiment a németekhez pár évre gyűjteni: vendéglátózott - mosogatott, pincérkedett - majd az egyetemet is megcsinálta közben kint. Azt tervezik most a feleségével, hogy hazajönnének esetleg.

Szerencsém volt, na. Persze könnyű se volt, tennem is kellett érte. De azért te se nézel ki rosszul.

-Nehogy azt hidd. Le vagyok robbanva, hallod. Nekem mondjuk annó még nehezebb volt - sajnos nagy hátrányból indultam minden téren. Fater elköltözött jó korán, nekem is ott kellett hagynom a sulit, hogy legyen valami della. Anyám is folyton basztatott, hogy minek az iskola, menjek el melózni inkább. De hát tudod, errefelé nincs munka. Vagy ha van, akkor éhbérért, és hajnaltól estig szopatnak. Meg a románok sajnos megcsinálják fele annyiért, egyszerűen nem éri meg.

Ott laktunk 30 négyzetméteren öten, pénz semmi, a közös költséget nem fizetjük már vagy 15 éve. Ez van, nem tudunk mit tenni. A lépcsőházat takarítjuk felváltva, hogy ezzel is törlesszük valamennyire az elmaradást. Sajnos nem tudok kitörni ebből a helyzetből, ebből a nihilből... amit estére megkeresnék, már megy is a kamatokra. Csak ha egyszer engednék el, tényleg újra tudnám kezdeni. Közben már a harmadik gyerek jön, nem tudjuk még mi lesz, hogy lesz. 

Ezt az egész szart pedig tényleg nem lehet máshogy átvészelni, mint a piával. Tudod, nagyon könnyen pofázik mindenki, hogy menj el dolgozni, meg költözz fel Pestre - de az nem úgy megy. Fasz kivan. Tündérke! Hogy ad a gép?

Címkék: társadalom
49 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.04.16. 10:21:17

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja, mit akar...Azaz van, akinek egyből kiadja a gép a három BAR-t, más meg még a cserkókért is órákig próbálkozhat.
Azt hittem, lesz benne politikai vonal: "Esélyem se volt, hogy egyetemre felvegyenek, ilyen családi háttérrel". "Kirúgtak, mert nem fogtam be a pofám" "Aztán jött a gengszterváltás..."

2011.04.16. 10:29:44

@Szocio Pata (kikvogymukblog):
Esetleg kis összeesküvés elmélet, elvégre mindenki tudja, hogy kik azok, akiknek kell a hely a munkában, felsőoktatásban, üzleti életben, és emiatt mindenki mást elnyomnak és háttérbe szorítanak, mindehhez persze az állam is lelkesen asszisztál. Nos, igen. ŐK.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.16. 10:35:03

@Szocio Pata (kikvogymukblog): dede, a Bokros-csomag benne maradt :)

@tff: jaj neeee...

Wilika · http://wilika.hu 2011.04.16. 10:47:35

ez a csórók vagyunk, de jön a harmadik gyerek...
Sosem értettem. Persze anyám is folyton ezzel jön, én meg csitítom barátnőmet, meg persze türtőztetem magam...

2011.04.16. 10:49:14

@tff: hogy nyom el pl. a felsőoktatásban? jók a jegyeid, fasza az érettségid? -> felvesznek
a sok piálás mellett tanulni is szoktál a zh-kra? -> elvégzed.

2011.04.16. 10:54:08

@VulpesVulpes:

Erről nem engem kell meggyőzni, hanem azokat, akik hisznek az ilyen összeesküvés-elméletekben. :))

2011.04.16. 11:06:29

@tff: ja és ha ironizáltál, akkor elnézésedet kérem, reggel van :)

3aTi3 2011.04.16. 11:54:11

@Szocio Pata (kikvogymukblog): persze a szerencse (sors, ahogy te hívod) is sokat számít, de szerintem amire rá akar világítani az írás, az a hozzáállás kérdése: az egyik elment éhbérért dolgozni, becsülettel csinálta és felkapaszkodott. a másik meg sem próbálta.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.16. 12:27:32

Ez kicsit olyan volt, mint egy Szomjas György film párbeszéde. Mondjuk nem tudok érdemben hozzászólni, mert én pont hogy nem ilyen miliőből jöttem. Ezért nem is mernék ítélkezni senki felett, bár az, hogy pl. a nagyszüleim mit éltek át fiatalkorukban, az inkább arra mutat, hogy nem lehet olyan mélyen az ember, ahonnan ne lehetne felkelni.

medvedr 2011.04.16. 14:07:17

Szerintem ma Magyarországon simán születhet olyan helyre valaki ahonnan semmiféle kitörés nincsen. Sajnos. Ennek ellenére nem szeretem az áldozat szerepben tetszelgőket. Nem ismerem ezeket a karaktereket, viszonylag szerencsés vagyok ebből a szempontból. Akiket én ismerek és áldozatok, azoknak igazából semmi bajuk. A hiúságuk nem kielégített és ezt próbálják külső körélmenyekre fogni.

virágelvtárs 2011.04.16. 14:29:07

"Na jó! Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelőtt, hogy lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget. Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a főnöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon."

2011.04.16. 16:34:57

Azért kitörni sem képes mindenki, arra is születni kell. Meg egy kis szerencse.

Mert mi van ha az eslő szereplő nem a jó emberrel áll össze, hanem olyannal aki dolgoztatja és nem fizeti ki?

Vagy nincs kivel össze állni?

2011.04.16. 20:09:29

ÖÖ ezt nem értem, ott laktunk öten, de most nem tudjuk fizetni a közös költséget?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.04.16. 20:35:02

Egyszer elmentem egy index fórumos ivászatra. Jól éreztem magam, mindenki jó fej volt, de mindenki előadta (a kamuzás meg a túlzásokba esés legkisebb jele nélkül) hogy dolgozik 12 éves korától, váltak el a szülei, lépett le a fater, satöbbi satöbbi. Én meg csak feszengtem. Aztán valahogy rám került a sor és coming outolni kellett, hogy saját tehermentes lakásban lakom, a szülők nem váltak el satöbbi. Nem volt kellemetlen csak furcsa.

blur7 2011.04.16. 22:28:46

Olyan 10 éve - mikor tandíj már/még nem volt, a diákhitel lehetősége viszont már igen - sok szülőt hallottam panaszkodni, hogy a mocsok politikusok hazudnak ("bezzeg a mi pénzünkön tanultak ki"): nem is ingyenes a felsőoktatás, az oktatás általában. Kellett volna az ingyen könyv meg még kitudja mi.
A kedvencem: augusztusban kezdődik a panaszkodás a gyerekek ruháztatásának költségeiről a közelgő tanév kapcsán. Ha a gyerek nem jár iskolába, akkor már a ruhákat ki se növi? :) Ez mindig elgondolkoztat.
Középiskolai osztálytársaim emlegették, hogy ők bizony nem tanulnának, ha szüleik tehetősek lennének. Nem nyert egyikük sem a lottón, ezért kénytelenek voltak egyetemet végezni, egész jó szakokat sikerült (közgazdász, jogász), hiszen amúgy okosak és időnként még szorgalmasak is voltak.
Azóta megismertem a másik oldalt is egy kicsit, a százmilliókkal, esetleg milliárdokkal bíró családokat. Az ő gyerekeik igen példamutatóan nem a családi vagyon felélésén gondolkodtak, hanem megszereztek 1-2-3 diplomát, volt aki ledoktorált, minimum egy, de inkább több világnyelvet magas szinten beszélnek. Árnyalja a képet, hogy utóbbiak szülei értelmiségiek (akár tudományos fokozattal). Jó példát láttak tehát maguk előtt a tanulás terén is.

blur7 2011.04.16. 22:39:35

@Professor Pizka: Engem az ilyenek elkerülnek. Közeli barátom úgy érettségizett le kiváló eredménnyel, hogy de facto hajléktalan volt éppen. Volt házuk, de abból az országból, ahol az állt, el kellett menekülniük még pár évvel korábban a háború miatt. Ezeken túl is voltak kihívások az életében. Őt soha nem hallottam panaszkodni ezekről.

blur7 2011.04.16. 22:50:03

@blur7: Javítom magam: "csak" de iure volt hajléktalan, szerencsére azért volt hol laknia.

2011.04.17. 10:03:27

@blur7: ez annyira tipikus magyar: úgy panaszkodsz, hogy közben dicsekszel.

blur7 2011.04.17. 10:33:42

@Frengi: De hol dicsekedtem? :)

2011.04.17. 11:14:34

@blur7: Jaj, nem te, csak úgy általában:
Panszkodik: jaj egy vagyonba került a gyerek beiskolázása, egy iskola táska is 20 ezer forint, meg a sok könyv, bla bla.

Ez magyarul azt jelenti: mi megengedhetjük magunknak, hogy 20 ezerért vegyünk táskát, és még véletlenül sem veszünk használt könyvet, és a torna cipő is munimum adidas

Pnaszkodik : jaj a gyereke egyetemre jár, egy vagyonba kerül az albérlet, meg egy jegyzetek, jaj diákhitel azt nem engedjük hogy felvegye, nem adósodhat el a szegény gyerek, dolgozni meg nem ér rá rengeteg a tanulni való szegénynek.

Magyarul: a gyerek ugyan hülye, de megengedhetjük magunknak, hogy diplomát szerezzen, sőt lakást is veszünk neki, ne kelljen drága albérletre kiadni a pénzt, majd inkább mi adjuk ki az egyik szobát, azzal is nyerünk valamit.

Az csak amerikában van, hogy valaki azzal dicsekszik, hogy 7x ment tönkre.

blur7 2011.04.17. 11:19:14

@Frengi: Ja, ez tényleg tipikus. Teljesen igazad van. Főleg akkor bosszant, ha amúgy tehetősektől hallom.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.17. 11:32:56

@Frengi: @blur7: Mondjuk ennek az is az oka, hogy Magyarországon a dicsekvés egyetlen elfogadható formája a panaszkodás. Próbáljon csak valaki olyat mondani, hogy "büszke vagyok arra, amit elértem", majd meglátjátok, mit kap a pofájára!

medvedr 2011.04.17. 11:43:46

@Frengi: Ez tényleg tipikus. Azt vettem, észre, hogy leggyakrabban az általam cifraszegényeknek nevezett rétegben fordul elő, de ott szinte mindig. Azokat nevezem cifraszegényeknek, akik ragaszkodnak egyfajta status látszatához, és ez óriási erőfeszítésbe kerül nekik. Ezek nem szegények igazából, hanem egy picit túlnyújtóznak és ez állandó frusztrációt okoz. Elmennek télen síelni, nyáron nyaralni, autócsere, stb. így aztán egy kicsi csúszás, nem jön be a félévi bónusz, vagy valamilyen pénz, és ez állandó sivalkodást generál. Azért jelezni kívánják folyamatosan, hogy ők jobb emberek. Van olyan cifraszegény, aki a yacht átfesésének kényszere miatt panaszkodik hasonlóan. Ez nem szűkebb értelemben vett anyagi kategória. A legrosszabb ezekben az emberekben, hogy gyűlölik, aki egy kicsit is laza. Ezért én bevallom félek is az ilyen dicsekedve panaszkodóktól, pedig nem vagyok igazán laza, sőt. (Csak nem kapaszkodok egy státuiszba, mert minek.)

blur7 2011.04.17. 14:35:56

@altoid: Teljesen így igaz. Nincs kultúrája annak, ha önmagamról akár valami pozitívat, akár valami önkritikusat akarok mondani, állítani. Mikor valamiben (már arra sem emlékszem, mi volt az) kompetensnek neveztem magam, hamarosan visszahallottam, hogy milyen nagyképű vagyok. De mikor elismerem memóriám - hm - korlátozott mivoltát, akkor ez a válasz: "Ne szerénykedj!" Nem szerénykedek, csak viszonylag jó az önismeretem ezen a téren.
Arany középút mintha tényleg nem lenne. Ezért általában inkább csendben maradok.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen arányban értékeli a társadalom a tehetséget és a szorgalmat. Állítólag a kínai kultúrában az utóbbi számít igazi értéknek, az előbbivel kérkedni meg kfejezetten visszatetszést keltő.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.17. 14:40:05

Ezen a betegségen változtatunk. Én már el is kezdtem :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.17. 15:32:52

@Modor Tibi: Éppen ideje! Példának okáért, mondjon valaki akár egyetlen pozitív hőst a magyar irodalomban, filmekben, stb aki gazdag és/vagy sikeres? Én pillanatnyilag egy ilyet sem tudnék felhozni, aztán csodálkozunk, hogy miért nincsen magyar Bill Gates, amikor mi vagyunk a világ legtehetségesebb népe...

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2011.04.17. 17:00:07

@Modor Tibi: hát, ha az öngyi az siker, akkor Széchenyi is belefér :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.17. 17:03:58

@Modor Tibi: Melyik Baradlay? Ha már, akkor inkább Kárpáthy János és Zoltán... De én inkább egy kapitalista self made man-t szeretnék látni!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.04.17. 17:20:17

@Johann Sebastian Bach: a végén még a Keresztapák is meghalnak, ráadásul nem méltó módon :)

@altoid: ez egy piaci rés. Írjuk meg!

Erzsebet 2011.04.17. 17:25:09

Igenis ki lehet törni. Fiamat egyedül nevelem óvodás kora óta. Januárban diplomázott, még nincs konkrét állása. A diákhitel sem olyan, hogy nem lehet kinyögni. A nyelvvizsgák miatt kellett, az is probléma volt, hogy már ilyenkor nem kapnak családit. A mi környékünkön diák munka sem volt. Kevés idő lett volna rá. Délután is voltak előadások. A nyarak a nyelvvizsgára készüléssel teltek. A jobb körülmények között élő barátja és mostoha testvére megmaradtak csak az érettséginél. Otthon ülnek. Sokan maguknak köszönhetik a mélyszegénységet. Nem kellene annyi gyereket vállalni a semmire.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.17. 19:26:45

@altoid: Tímár Mihály -meg is kapta a magáét
(basszus, már Jókai idejében is dívott a másik zsebében turkálás?)

blur7 2011.04.17. 20:11:02

@neccharisnyás útonálló: De jó, hogy nem vagyok egyedül ezzel. :)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.17. 22:40:09

@altoid:
Azért az Aranyember valamilyen értelemben ilyen, mert ok, hogy a kezdeti vagyonát kalandos módon szerezte, de azt megsokszorozta sikeres vállalkozóként.

De a legjobb példa kapitalista self-made man-re a magyar irodalomban Mikszáth Kálmán Noszty fiú esete Tóth Marival című regényében Tóth Mihály. Igaz ő USA-ban gazdagodott meg, de utána itthon is folytatta a vállalkozást, egyszerre sikeres és pozitív hős.

Igazából a nehézség nem ott kezdődik, hogy az irodalomban találjunk ilyen szereplőt, hanem az, hogy az életben, akár most, akár a történelem során valamikor. Pedig a 19. század végén, 20. század elején voltak ilyenek, csak nem az ő nevüket tiszteljük ma abból a korból. Engem egyébként ez egyáltalán nem zavar, engem sokkal jobba zavar az, hogy egyetlen természettudományos sikeréért elismert ember sem örvend olyan nagy tiszteletnek, hogy akár papírpénzre kerülhessen.

Köldökszösz (csodalampa) 2011.04.18. 10:11:51

Csak annyit vehetsz ki az életből, amennyit beletettél!

Balance Of Power 2011.04.18. 10:39:42

@altoid: Pozitív hőst a Monarchia korából csak a tudodkik közt találsz :))) Irigyek is voltak rájuk a kevésbé sikeresek.

blur7 2011.04.18. 14:17:33

@Balance Of Power: Például Chorin Ferenc, Hatvany-Deutsch Sándor, Pick Márk. Tényleg lehetet rájuk irigykedni.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.04.18. 14:20:57

@blur7: és példaképül állítani őket a mai nemzedéknek? És ha igen, miért nem? :)

Nadiposzi (törölt) 2011.04.18. 15:27:02

Zsolnay Vilmos?
Vagy az anyai öregapám?
Igazi self-made man, 8 gyereke volt, meg a háború után egy félszemű lova. És ezt mind maga hozta össze!

blur7 2011.04.18. 15:35:58

@altoid: Nekem aztán nincs ellenvetésem, ha becsületesen megdolgoztak a sikerükért. Jóhiszeműen ezt feltételezem.

Balance Of Power 2011.04.18. 15:54:52

@blur7: Így van. Tudomásom szerint nem egy közülük igen népszerű volt az alkalmazottak körében, irodisták és melósok között egyaránt.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.04.19. 13:02:15

én nem neveznék egy iszlám fundamentalista terrorcselekményből eredeztethető, árvagyerektől lenyúlt (majd az árvagyereket ugyanezzel kilóra megvásárló, végül az árvagyereket használt papírzsepiként másik, baszni jobban szerető macáért eldobó), politikai műfogásokkal pénzt fehérre mosó bűncselekmény elkövetőt self-made mannek.

ma ezért az aranyembert valahol princz, zuschlag meg kulcsár között emlegetnék a bíróságon.

az meg egyenesen viszkis rablóhoz méltó pr-fogás jókaitól, hogy ezt a csávót valami robin hoodnak próbálta beállítani...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.19. 15:43:45

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Navazze! Ugyanebben a stílusban gondolta tovább Jankovics is a Fehérlófiát.

PR-fogás meg muszáj volt. Az irodalmi stílus miatt.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.19. 17:29:23

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Igen, de Mikszáth regényében Tóth Mihály ezzel szemben becsületes volt, és úgy gazdagodott meg.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2011.04.20. 08:22:38

@neccharisnyás útonálló:

muhahahröffröff, manapság az aranyembert megfognák a bankban pénzmosás közben, hacsak nem hajléktalanokkal nyittat számlát offshore cégnek...

@Zabalint:
hmm... hát nem tudom most így megállapítani, mert elég régen olvastam jókait meg mikszáthot, de úgy emlékszem, hogy jókai az összes férfi főhősét felmentette erkölcsileg, bármilyen mocsokságot is műveltek, vagy akár bűncselekményt (bezzeg a női szereplőktől elvárta az angyali jóságot, és ha akár egy mukkanattal megbillentek a fantáziájában, örök boldogtalanságra, vagy bukásra voltak ítélve), mikszáth meg azért igyekezett egyfajta fix erkölcsi állásfoglalást közvetíteni. de mondom, már homályosak az emlékeim.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.04.20. 17:35:35

@Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és:
Ugyanmár. Hol van Jókai a férfiúi erények fényezése témakörben a nagy viktoriánus írókhoz képest? Kb. a tyúkólban.
süti beállítások módosítása