A vidéki rokonoknál

2011/03/17. - írta: Modor Tibi

-Hát gyerekek, de messze laktok... az útviszonyok, meg ez a közlekedés elképesztő itt felétek. Én mindig magabiztosan vezetek, de vidéken halálfélelmem van. Beláthatatlan kanyarok, traktorok, csettegők, Mari néni viszi a kaszát a biciklin, előzni nem merek - nem nekem való ez. Éjszaka nem látok semmit, töksötét minden, az utakat se takarítják télen... Azt hittem, már sose érünk le.

Na sziasztok, szia Ferikém, szia Jankám. De jól néztek ki, jól áll ez a kis dajjer, Janka. Jajj, de nehezen másztunk fel ide a teraszra is, te. Ez a lépcsőzés ez már nem nekem való. Hogy bírjátok falun? Én komolyan nem tudnék vidéken élni. Ez a folyamatos bűz, nem egy életbiztosítás itt levegőt venni. Tavasszal-nyáron a trágya, télen csupa korom meg égéstermék minden - fűtenek errefelé mindennel, csak fával meg szénnel nem, mi? Száll a por, a homok mindenhol. Nagyon egészségtelen. Meg ez az állandó zaj! Hajnali négytől a szomszéd Stenczel Árpi már bömbölteti a Kossuth rádiót a kertben, a kutyák egész éjjel ugatnak, reggeltől estig zúgnak a gépek, a szomszédok a kerten átkiabálva társalognak egymással - megzavarodnék.

És egy ekkora házzal mit csináltok? Nem tévedtek el benne, beszéltek egymással egyáltalán? Hogy lehet egy ilyen hodályt felfűteni? Van vagy egy százas a téli gázszámla, mi? Hát, nem irigyellek Benneteket...

Meg ez, hogy mindenki még a seggedbe is be akar nézni. Folyton lesik, kihez ki jön, milyen autó parkol a háza előtt, meddig marad, kérdezősködnek. Bejönnek a kertbe csöngetés nélkül - még csak az hiányzik, hogy ezek ideszokjanak, meg ide járjanak szomszédolni. Isten ments! Nem hagyják élni az embert nyugodtan. Fingani se lehet egyet úgy, hogy ne tudnának róla két utcával arrébb.

Itt mindenki alkoholista. Mondjuk - megvallom az őszintét - nem csodálom. A víz vasízű, büdös. Palackban kell máshonnan odahozni, az artézi kútból vagy mit tudom én. Meg itt nincs semmi. Nincs munka, kultúra - előadások, kiállítások - ingerszegény a környezet, az alkoholizmust pedig még tolerálja is a közösség valamennyire, ha férfi vagy. Csak öltözz fel szépen minden vasárnap, amikor templomba mégy. 

Ami környezetszennyezés folyik errefelé, az is nagyon durva. Megspóroljuk a kukásokat, a csirkecsontot a kutyának adjuk, a többit elássuk meg elégetjük. Pétisó, rézgálic, HTO, fáradt olaj, diszperzites vödrök a szeméttelepen, drót, samot, sitt mindenhol.

Nem féltek? Én már ki se mernék menni itt az utcára. A vadmotorosok, a diszkósok - mind úgy hajt, mint a meszes. A közbiztonság is nagyon lent van. Hallom, hogy miket csinálnak a czigányok, hogy terrorban tart pár család egész falvakat... borzasztó, borzasztó... 

De azért valahol könnyű is nektek. Itt megterem minden. Nem kell eljárni a piacra, boltba - kimész a kertbe, ott van a paradicsom. Elkapsz egy tyúkot a tyúkudvarban, levágod, kész a leves. Van zöldség-gyümölcs, krumpli. És itt elég kilenckor-tízkor felkelni, nem siet senki sehová. Jól elvagytok kényelmesen, nincs stressz se semmi. Eleve: kisebb igények, kisebb problémák - nyugodtabb élet. 

Na, küszöbpálinkát kapunk, Ferikém? Egy áldomást a háziakra!

151 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GERI87 2011.03.17. 14:37:47

@Boglarka:

Hát akkor ez így hülyeség, mert ennyi erővel akkor egész MO-ot nevezzük át Vidéknek:)

Úgy is névváltoztatási hullám van....

"Itt megterem minden. Nem kell eljárni a piacra, boltba"

Jaaaa...
Nem is értem miért van a közelbe Lidl, meg akarnak kistescot...

"- kimész a kertbe, ott van a paradicsom. Elkapsz egy tyúkot a tyúkudvarban,"

Naná. Napi rutin.

"levágod, kész a leves."

Ühüm, véresen a legjobb...

"Van zöldség-gyümölcs, krumpli. És itt elég kilenckor-tízkor felkelni, nem siet senki sehová. Jól elvagytok kényelmesen, nincs stressz se semmi."

Bizony. A munkaidő is 10 kor kezdődik és a tyúkokkal fekszünk.

"Eleve: kisebb igények, kisebb problémák - nyugodtabb élet. "

Erről van szó!
Megyek is vajat köpülni...

Azt mondtam már hogy szédülök a betonon?:)

Jön a tavasz.
Húzzatok ki a panelból és nézzetek már körül...ne csak a normafáig vánszorogjatok:)

Boglarka 2011.03.17. 14:44:39

Amúgy a "vidék" is változik. Sokan költöznek "ki" a városból, akik az első évben még bevetik a kertet, mert az milyen jó és milyen egyszerű, aztán a következő évben azt látod, hogy a kert helyén pázsit lett, közepén nyugággyal :) Sokan élnek városiasabb életformát falura költözve továbbra is, a két utcával arrébb levő piacra autóval mennek, kékfestővel bélelt masnis kosárral, délelőtt 10-kor, amikor a nénikék fele már eladta a portékáját.
Másrészt meg a helyiek sem olyan elmaradottak, pár éve leesett az állam, amikor a régi barátaim még mindig falun élő, ma már 60 fölötti szülei bejelölgettek a "közösségi portálokon" meg elkezdtek ezt-azt belinkelgetni nekem :)

2011.03.17. 14:50:52

Ide kívánkozik a Téli berekből az a rész, amikor Tutajos apja azt mondja István bácsinak, hogy ti télen úgyis ráértek, nincs semmi dolgotok, vadászatokkal ütitek el az időt. István bácsi pedig magában kommentálja a dolgot miközben a minisztériumba siet:)

GERI87 2011.03.17. 14:56:06

@Boglarka:

Bizony MO nem városállam:)

"Amúgy a "vidék" is változik."

Főleg ha eltótuk, túltótk, rátótuk...Béláim.

"Sokan élnek városiasabb életformát falura költözve továbbra is,"

Miért eddig azt hitted kinő a gumicselló a városi szmogon kívül?:)

Mi az hogy "városias" élet?
Definiáld már nekem...

"a két utcával arrébb levő piacra autóval mennek,"

Mér mivel kéne? Szekérrel?

"kékfestővel bélelt masnis kosárral, délelőtt 10-kor, amikor a nénikék fele már eladta a portékáját."

Piacos nyanyák mindenhol vannak. ez nem jellegzetesség.

"Másrészt meg a helyiek sem olyan elmaradottak,"

Ezt bóknak veszem.

"pár éve leesett az állam, amikor a régi barátaim még mindig falun élő, ma már 60 fölötti szülei bejelölgettek a "közösségi portálokon" meg elkezdtek ezt-azt belinkelgetni nekem :) "

Attakurvahétszentségit....
Becsapol.

Uhhh...

Boglarka 2011.03.17. 15:04:21

@GERI87: :DDD
először is, nem tudhattad, de én egy tót faluból származom :)
a városiast úgy értettem, hogy a Bp-ről gondolt "mindenki gumizsizsmában jár, vállán kaszával" már rég nem igaz
két utcával arréb autóval kell menni egy csokor répáért? lehet, hogy mucsai vagyok, de szerintem vagy gyalog, vagy biciklivel. A masnis kosár szerintem szupermodoros, mert általában amit belepakolsz a piacon az vagy homokos, vagy saras egy kicsit, vagy legalábbis vizes. Masnis kosárral nem a nyanyák mászkálnak, hanem a "leköltözöttek".
A nénikék internetezését meg csak azért mondtam, mert ez is egy olyan városi szterotípia, hogy a falusiak még a telefont sem tudják kezelni, mutatóujjukkal nyomkodják a gombokat rajta :)

Zorita 2011.03.17. 15:06:39

@GERI87: nem is merem elhagyni Budapestet, lelépek a világ szélén, és elnyel a sárkány

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.17. 15:11:04

@totyizselé: és itt el is értünk oda, hogy általában szarul csinálja. Plö azért, mert életében összesen annyi kolbászt töltött, mint egy hentes egy laza szerda délelőtt.

Kicsi Kacsa 2011.03.17. 15:14:49

B+, aki belinkelte a Veri az ördög a feleségét!!!!
Megnéztem (az egész fent van a tyúkon), erről lemaradtam eddig. Kíváló alkotás, nagyon tetszett!!!!

GERI87 2011.03.17. 15:30:06

@Boglarka:

"két utcával arréb autóval kell menni egy csokor répáért?"

Mer sok répa kell..
Pesten is autóval járnak pedig 2 percenként jön a BKV:)

"hogy a falusiak még a telefont sem tudják kezelni..."

Öreganyám netezik, de mutatóujjal nyomkodja telefont:)

"de én egy tót faluból származom "

öveges e vagy?
Aztán nehogy hanyatt essél...

szellőláb 2011.03.17. 15:35:48

@Winston Smith: Ezzel csak megerősíted azt a véleményüket, hogy a pestiek azért kelnek későn, mert azzal megspórolják a reggelit.

GERI87 2011.03.17. 15:42:05

@Zorita:

Nektek van az autópálya hogy a vidéki anyaföld érintése nélkül le tudjatok csorogni a Balatonra, Bécsbe meg "Horváthba" (th? WTF?):)

Motorpenis 2011.03.17. 15:51:21

@Mitya Ivanov: Úgy-úgy, a film ismerete az alapműveltség része.

Amúgy:vidéken lakni jó, faluban lakni kalandos. Kutyaugatás? Hát bakker, éjjel aludni kell, nem a kutyaugatást hallgatni!

szellőláb 2011.03.17. 15:56:30

@GERI87: "a tyúkokkal fekszünk" Hát nem tudom, nálatok ez hogy van? Van szomszédom, aki áradozik a mindig tizenkettőt ellő kocájáról, de egy tyúkkal, tuti, hogy nem engedné magát hírbe hozni. Lehet, hogy mi már közelebb vagyunk a nyugathoz?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.17. 16:10:10

@GERI87: Amugy nem is értem, mire hordjak ugy fenn az orrukat a pestiek, egy Parizshoz, Londonhoz vagy Berlinhez, de még Pragahoz vagy Ljubljanahoz képest is Csajagarocsoge-also az a "vilagvaros"!

Tíz kicsi indián 2011.03.17. 16:10:58

Jaj, nekem egyszer volt vidéki barátnőm, akiknél ott volt a baromfiudavr, jó levegő, zöldséges kert, stb.

Én imádtam, élveztem, aztán egyszer lehívtam a családot, amolyan bemutatkozásra. Égett a pofámról a bőr, mert anyám szinte szóról-szóra a fenti monológot előadta.

Nah, akinek családja van, annak ellenség nem kell. Utána hetekig magyarázkodtam.

Boglarka 2011.03.17. 16:11:10

@GERI87: a tót-ot csak azért írtam, mert írtad, hogy "eltótuk" Bélám. Nem vagyok öveges, de drótos tót sem :)
Ja, sok répa kell a levesbe :). Mondjuk Pesten sem nagyon értem, hogy egy-két megálló miatt miért jó buszra szállni, de persze nekik bérletük van, én meg kénytelen lennék jegyet venni.

szellőláb 2011.03.17. 16:15:20

@Motorpenis: A "Veri az ördög..." modoros alapmű. Olyan töményen hozza az összes sztereotípiát oda-vissza, hogy már akkor is kínos volt szembe nézni vele, amikor bemutatták. Nem lett olyan kultfilm, mint a bakterház, de a maga nemében torony magasan veri (az ördög a feleségét) (Jó neki, mert meg meri tenni.)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.03.17. 16:15:59

@Boglarka: az öregeknek bejön a falunet. ;)

Boglarka 2011.03.17. 16:25:09

@Bachterman: ja, a települési honlap blogjában meg hozzá lehet szólni, hogy adott xy képviselő csak ne okoskodjon a közgyűlésben, amíg a háza háta mögötti portán térdig ér a cigánybúza!

2011.03.17. 16:32:35

@Motorpenis: Én éjszakára mindig beviszem a kutyát, mert a házba nem mer ugatni, azt hiszi, hogy szabadnapos.
Ha kint van akkor meg megugat mindent ami mozog, hogy halljam, hogy ő most dolgozik, pedig sok haszna nincs, csak hát a munkás öntudat - igazi magyar fajta.

GERI87 2011.03.17. 16:34:08

@Boglarka:

Tudom én hogy nem...csak viccöltem:)

@altoid:

Az első három az tény hogy jobb.

Prága meg...nekem azt mondták hogy Budapest odaverne azért neki ha rendberaknák végre..mert a világháborús, 56-os golyónyom meg a szutykos, kormos épület ciki egy világvárosnak..

Ljubljanát meg egyszer magamévá teszem...

@szellőláb:

Én annyira nyugati vagyok hogy csak macskám van:)
De ők késöbb fekszenek...

Boglarka 2011.03.17. 16:36:39

@GERI87: gondoltam :) úgyhogy nálunk nem állta meg a helyét a kifejezés, hogy ne állj elém, apád nem öveges tót, hogy átlátszó legyél :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.17. 16:42:44

@GERI87: Minden relativ. New Yorkhoz vagy Tokiohoz képest Parizs és Berlin is Mucsa. A lényeg az, hogy mindenkit lenéz valaki... :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.17. 16:52:03

@Styxx: Ja, a pálinka sorsa érdekes lett. A nemzeti párlatok vagy a tisztán ivás és a sznobizmus útjára lépnek (Russzkij Sztandart, Sztolicsnaja, Laphroaig, Caol Ila, Remy Martin...) vagy koktékultusz szerveződik rájuk (rum - alfajaival együtt, tequila). A pálinkával kapcsolatban össze kellett volna ülni a capoknal és eldönteni, hogy mindennel pancsolható löttyöt akarnak (ágyas-málnás-mézes, innentől kezdve már noirp szakterülete a dolog) vagy pedig sznobériát érleléssel, szagolgatással.
@El Topo (Sgt. Elias): Ja, Nyíregyen a vallásos alkoholizmusnak hagyományai vannak. A görögkeleti kollega misebora pl osztályon felüli (volt, amikor tíz éve kóstoltam). Az izr. községből is tudnék említeni olyat akinek komoly pálesz gyűjteménye van a vajdasági birsalma pálinkával bezárólag, de nem említem mert legközelebb nem kínál meg :-)

escargot 2011.03.17. 17:09:51

@Professor Pizka: Sajnos a fogyasztói közösség döntött a "hozzáértők" helyett, és terjednek a csajos borzalmak. Pedig a sznobéria része sokkal jobb. (Azért vannak még termelők, akik nem adják meg magukat.)

Donald Trump 2011.03.17. 17:10:56

@Professor Pizka: a görögkeleti misebort meg tudom erősíteni! meg mernék esküdni, hogy valami jóféle tokajit használ.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.17. 17:15:10

@Professor Pizka: Aki a vodkat tisztan issza, az alkoholista, pont. Ne akarja nekem senki bemesélni, hogy az alkoholon kivul barmi mas iz van benne.

Barna rumbol viszont van nagyon finom, fahordoban érlelt fajta, na az viszont magaban az igazi, esetleg nehany kocka 85% kakaotartalmu venezuelai csokoladéval...

szellőláb 2011.03.17. 17:22:07

@GERI87: Ha nem karmol, miért ne? Ha meg későn fekszik, legalább nem kel korán. Megspórolja a reggelit.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.17. 17:31:53

@altoid: ja, nekem van ismerősöm, aki a vodkák íze közötti különbségeket is tudja. Pedig a különbség anniy, hogy milyen részben minőségi gabona/krumpli párlat és milyen részben ipari szesz van benne. Lehet azt tisztán inni, nem kell mindig a terroár meg a tannin, meg a csokoládés ízjegyek :-)
Tequilából is van nagyon finom, amelyen pl érezhető, hogy jééé ez gyümőcspálesz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.17. 17:34:00

Megoldás: a posztot valójában a vidékről Budapestre látogató rokonok ihlették - én meg úgy gondoltam, kivételesen megfordítom a panaszokat és az érveket :)

Látom, többen sejtették, hogy valami nem stimmel...

Fapuma (törölt) 2011.03.17. 17:34:31

@Hadrian77: de ha varazsa nincs is, szaga mindenkeppen van. :)
Kodos gyermekkori kep, mikor lattam ott nagymamameknal felkockazott ujsagpapirt seggtorles celjabol... Boldog bekeidok, mikor arra hasznaltak a Nepszavat amire valo.

szellőláb 2011.03.17. 17:35:09

@altoid: "Aki a vodkat tisztan issza, az alkoholista, pont." Ilyet nem mond barát a barátja szemébe, max. a háta mögött, vagy a modoroson. Amúgy meg szerinted, a lengyel kóser vodka, bicska hegyén kínált ecetes gombával, szerinted mi? Barátság, vagy alkoholizmus?
(bármit mondasz, tudok vele ellenkezni, és/vagy egyet érteni)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.17. 17:40:55

@szellőláb: Szlavokkal inni alkoholizmus, vagy legalabbis az oda vezeto ut.

Boglarka 2011.03.17. 17:41:36

@Fapuma: :) A felkockázott újságot meg sem mertem említeni, mert biztos voltam benne, hogy senki sem ismeri. Meg az udvari budi űrítése utáni, fertőtlenítési céllal a lukba dobott mész szagát.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.17. 17:43:03

@Donald Trump: pssszzzt. ne terjeszd, mert kikapok Kötönytől, ha kiderül hol borozgatok :-D
@szellőláb: Én egyszer némi házi jellegű

Fapuma (törölt) 2011.03.17. 17:55:14

@altoid: igy igaz, minden nezopont kerdese. En sokaig hittem, hogy Nemet(h)orszag (piha) nagy es ott nagyszeruen elnek az emberek. Majd miutan eltoltottem egy kis idot a tengerentulon rajottem, hogy nem.
@Boglarka: az is megerne egy kutatast, hogyan viszonyult a lathato (akkor lathatatlan) kisebbseg (aka buzik) az olmos ujsagpapirral torteno seggtorleshez. Azert meglehetett annak a maga szepsege, hogy elolvastad az ujsagot, majd konyortelenul kessel felkockaztad es uj eletre bocsatottad.

2011.03.17. 17:59:07

@Fapuma: az ember bevonult a Kincses Kalendáriummal és békésen olvasgatott miközben zajlottak az események:)jó az az újságpapír, csak gyűrögetni kell, hogy puhuljon kicsit:)

Boglarka 2011.03.17. 18:01:05

Én viszont a "küszöbpálinka" kifejezést nem hallottam ezelőtt, de ha már pálinka, akkor inkább sznob vagyok, minthogy összekeverjem, meg "beágyazzak" neki.

2011.03.17. 18:11:30

@Professor Pizka: egyszer ajándékba kaptam egy ilyet, rásóztam a gyerekre, hogy mi ezt ittuk ifju korunkban: de aztán meginni ám, hogy lássad milyen sanyarú volt a mi fialtalságunk.

Nem nagyon ment neki, mondta is az ex, hogy ezek a mai fiatalok, már nagyon el vannak kényelmesedve. Bezzeg a mi időnkben....

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.17. 18:19:53

@Boglarka: viszont a "küszöbpálinka" szót nagyon szépen lehetne beágyazni a korporét lingóba, hogyaszongya:

"treshold spirit doorstep assesment session"

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2011.03.17. 18:24:52

@Hadrian77: ja igen... nem a Tüskevárban, hanem a Téli berekben van. Beugrott. Köszi!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2011.03.17. 18:29:39

@Professor Pizka: Helguskam, hogy allsz a TSDAS reporttal (Hukk!)?

2011.03.17. 18:31:25

@Hadrian77: azért azt tudnod kell, hogy régen nem így működtek ám az űrgödrös árnyákszékek, ez, hogy van egy gödör és jónapot, ez csak most van.

Régen úgy volt, hogy volt ugye a kis fa házikó, és alatta egy favödör, amit hátul ki lehetett húzni, és rendszeresem üritették. A házat időnként szépen kimeszelték, adtak a higgiéniára.

Ez a változat az I. háboró után terjed el, azelőtt nem volt minden portán. Az oroszfogságba esett katona sóhajtozott így, a messze távolban: jaj, mindig mondta, az édesanyám, hogy menjek kicsit messzebb a háztól szarni..

szellőláb 2011.03.17. 19:16:14

@Boglarka: A két kezemben a mai napig benne van a rutin, amivel a legdurvább újságpapírt is képes vagyok használható (de még nem lyukadó!) puhaságúvá varázsolni.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.03.17. 20:19:35

Azt honnan veszitek, hogy a faluban este ugatnak a kutyák? Ott este 9 után elcsendesedik a falu. Pesten meg az öt utcányira dorbézoló csavargóktól egész éjjel megőrülnek a kutyák.
A pesti ember 5-kor kel, megissza az olcsó kávéját, hogy 2 órás tömegközlekedéssel (amiből egy óra a megállókban való várakozás) beérjen a 15 km-re lévő munkahelyére. A vidéki egy kicsit később kel, megeteti az állatokat, s még van egy kis ideje bemenni a kocsmába egy kávéra(beszélgetésre) majd szépen elviszi a busz a 15-20 km-re lévő városkába, ahol egész nap ismerősökkel (falubeliekkel) dolgozik együtt.
A pesti ember aki életében nem volt a kerületén kívül, katona is a Petőfi laktanyában volt, de mindenkinél okosabb. Ha vidéken idegenként bemégy egy kocsmába meghallgatnak, hogy mi újság a nagyvilágban, holott az életük Őket is rákényszerítette, hogy "világlátottak" legyenek.

Egy kétlaki.

GERI87 2011.03.17. 20:43:57

@hajdul:

később kel?
Fenét...

Ha állat van akkor korán kel mer a tyúkokat ki köll engedni..megetetni stb

Ha nyugger akkor meg már 4 kor fenn van mer neki annyi alvás is elég.

Ha diák akkor azért mer busszal megy.

Meg mivel a környéken nincs munka ezért a sokszor 30-50 Km-re lévő gyárba jár melózni...4 kor jön a busz fél 4 kor kel...6 kor munkakezdés..

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.03.17. 21:00:48

@GERI87: Egy falusi családban azért többen is vannak, egyszerre egy ember nem etet tyúkot, megy dolgozni és iskolába is.
Az asszony tyúkozik, a férj megy dolgozni, a gyerek meg iskolába. Az én minta falumban 1/2 nyolc után sétálnak a gyerekek a buszhoz, s a falu legtávolabbi sarka is csak 5 perc.
A férfiakat és a városban dolgozó nőket is 7 után szedi fel a busz. Már nem jellemző a 6 órai kezdés és a két műszak sem.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.17. 22:16:38

@GERI87: naná, de ezt sok vízfejű pesti nem fogja fel (kiegészítés: a múltkor azt mondta egy kollégám, hogy egy csomó londoni is így gondolkodik. már, hogy van London, ahol ez van, meg az van, meg van a zsákfalu, és mindenki Londonba akar költözni, kész.(

A Tyne folyó déli partja 2011.03.17. 22:27:28

@Boglarka: nem biztos, hgoy ez "rossz" használat. mástól is hallottam, hogy így használta, hogy vidék=nem vagyok otthon.@GERI87: naná, sőt a Művészetek völgyét egyenesen a pestiek kedvéért találták ki. nem tudtad? (már írtam több helyen, tőlem kérdezte valaki említett helyen, -mikor mndtam, hogy megyek másnap Balatonátúszni, hogy "akkor mindne évben lejössz ezek miatt?" én meg kérdeztem, hogy honnan jövök le? az a harminc kilométer nem a világ...erre ő: hát nem pesti vagy? hogyne, Kapolcsra kizárólag pestiek járhatnak.

GERI87 2011.03.17. 22:29:23

@hajdul:

"Egy falusi családban azért többen is vannak, "

A városiak se osztódással szaporodnak:)

Hát azért itt szívcsakraföldén nem jellemző az amcsi kertvárosi idill..miszerint anyu otthon van és pitét süt..

Dolgozik falun is mindenki hogy megéljen.

A legtöbb gyerek szerintem 7-7:15 körül megy a buszra...mint mindenhol..ez nem falusi módi....ehhez meg 6-6:30 kor fel kell kelni.

"Már nem jellemző a 6 órai kezdés és a két műszak sem. "

Ez csak attól függ ki hol dolgozik.

A falu az többnyire azért még olyan hogy aki ott él az nem a minisztériumba mereszti a seggét..

Persze van olyan hogy üdülőfalu meg "kiköltözött" városiak aggloja...de a 3000 valahány szabványporfészek nem ilyen..

Mennek a helyi maszekhoz, kisvállalkozóhoz, gyárba gályázni..reggel 6 ra..8 ra is persze..

Jó párat bejártam és ilyenek vannak.

Olyan is van amit te mondasz de nem az a jellemző úgy vettem észre.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.17. 22:36:33

@hajdul: azt meséld már el, ha munkába indulás előtt még megeteti az állatokat, plusz tömegközlekedve megy be a 15-20 km-re lévő munkahelyre, (a busz meg nyilván nem jön ötpercenként), akkor mitől is kel később?

GERI87 2011.03.17. 22:47:19

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Hát igen..vannak ezek a kategóriák.

Szerintem a világon minden nagyvárosi létformára jellemző ez a fajta szemlélet...amiről többnyire nem tehet, ebbe születik...ez amit a világból elsősorba lát..minden más az csak utánna jön..

Meg aztán hozzá...kell tenni...nekem is egész BP az csak simán "pest" és kész.

Pedig volt már itt is jópár poszt a "Budairól" stb..

Meg kell hagyni...könnyen kiszúrható azért ha vki pesti:)
Van egy bizonyos stílusuk:)

De mondjuk ez máshol is így van.

Pl tipikus falusi, aki erős átfedést mutat a panelprolival....

Mondjuk tipikusan modoros "megyeszékhelyi" az nincs...ők csak úgy vannak:)

2011.03.17. 22:59:59

Hatalmas plusz pont a nagybetűs "Benneteket"-ért. :)

A Tyne folyó déli partja 2011.03.17. 23:03:54

amúgy, anno, anyukám szülőfalujának a lakói mindig minket sajnáltak, hogy jaj szegény városi gyerekek, ott a városban biztos nincs ilyen jó dolguk, mint a falun.

a város legszélén laktunk, rét mellett, sorházban, disznókat meg lovakat ugyan nem tartott senki, kutya, macska volt elég, sőt a szomszédban még tyúk is (azaz japán kakas, vagy mi).
abszolút nem az volt a mi "városi" életformánk, amit ő elképzeltek neki.

a másik oldal viszont, mikor a tesóm barátnője, aki az életét egy panelben töltötte, kiakad rám, hogy az albérletben talált "fertilizer" (trágya..) feliratú dologgal fel akarom használni a kertbe. merthogy az olyan büdös, szerinte szar van benne...igen, a földet, amiből a növények kinőnek, trágyázni szokták. ez egy lakótelepen felnőttnek úgy látszik, újdonság. másik, mikor egyik régi barátnőm arra, hogy a telkükön termett babot fejtem, azt mondta, hogy de hát ők a babot a boltban zacskóban veszik. ja, biztos ott terem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.17. 23:28:47

@GERI87: azért ez nem semmi, hogy nem minden vidék, ami nem Budapest - de Budapest az egyenlő Pest :D

A Tyne folyó déli partja 2011.03.17. 23:46:47

@Modor Tibi: azért, mert rövidít. értsd, nem azért mondja, hogy Pest, mert nem tudja, hogy Buda is van, hanem magyarul ezt így szokás használni, hogy a több tagból álló nevű városokat, és falvakat az utolsó nevén emlegetjük, rövidítve. pl. Fehérvár,székesfehérvár helyett, óvár mosonmagyaróvár helyett, palota várpalota helyett, almádi, füred, fűzfő, kenes, szepezd, stb. Balatonalmádi, Balatonfüred, stb. helyett. Lőd város- és kislőd helyett.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.17. 23:48:15

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): persze. Én is rövidítek: vidéki város helyett vidéket mondok :D

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.18. 01:25:07

@Styxx: Kimondtad a varázsszót (birs). Hát hol terem Magyarországon olyan jó Dunjevača, mint az Exitfeszt-irányában (és attól picit délkeletebbre)? Sehol. Az igényes szatmári szilva jó*. A (megfelelően kezelt) szabolcsi almapálinka iható. A kecskeméti barack megjárja (bár én kevésbé kedvelem a kajszipálinkát, mert túlságosan parfümös, negédes illata-íze van. A pálinka ne akarjon női hölgyekre szabott likőr lenni). De zamatos birsalmapáleszt eddig csak és kizárólag "odalentről" sikerült szereznem.

*Žuta osával nem veszi fel a versenyt egyik sem.

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.03.18. 01:34:33

@Professor Pizka:
Mondjuk az ágyas-mézes (vagy akár a sima mézes) löttyök a pálinkatörvény szerint nem is nevezhetők pálinkának. Ha jól megfigyeled a "vezető márkák" (broáf) kínálatát, akkor ezt mindig be is tartják lelkiismeretesen: pl. "Zwack Kosher szilvapálinka" vs. "Zwack Kosher Mézes Ágyas Málna" (a pálinka szó eltűnt a címkéről, a palack totál ugyanolyan): goo.gl/6SywB

Boglarka 2011.03.18. 07:37:29

A bolti pálinka nem pálinka

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.18. 08:42:51

@Boglarka: sztem meg a házi kotyvalék szarok nem pálinkák, hanem hozzá nem értők által kotyvasztott szarok. ezen még elrugózhatunk egy ideig, ha gondolod:)

@Modor Tibi: aszittem a vidék az nektek Érd meg Budatétény:)

Boglarka 2011.03.18. 08:44:57

@vészmadár (pica pica): nem, nem akarok vitatkozni. Ki mit érdemel, azt issza, de ha egyszer találkoznánk, előtte szólj, hogy pakoljak be a csatos üvegbe, hátha meg tudlak győzni az igazamról :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.18. 09:24:26

@Boglarka: ez statisztika: VAN (létezik) iható, meg még jó házi pálesz is. Csak ritka, mint indián a magyar gárdában.

Boglarka 2011.03.18. 10:11:53

@vészmadár (pica pica): ja, elnézést, fogalmi nézetkülönbségben szenvedünk. Ami szar, az nem pálinka, hanem tömény szar. Én már évek óta kerülöm a bizonytalan származású tömény gyümölcsleveket, mert tényleg van rosszul sikerült is, de én azért - lehet, hogy mert nem veszek/iszok megfontolatlanul ilyesmit - nagyon ritkán botlok beléjük.
Rosszat még csak úgy kóstoltam, hogy valaki megkínált az általad is bizonyára ismert "nagybátyám főzte, jó kis vegyes"-sel, de kábé olyan íze van, mintha tiszta szeszt kevertem volna aromával.

ella_ 2011.03.18. 10:36:08

-Na és kisdrágáim mikorra vagytok várhatók? Csak mert főzni, vendégvárni nem ám csak olyan egyemberes feladat. Hagy mondjam azt; csinálni is volna mit. Még jó hogy jön a két nagy egyetemista unokám. Mondtam is a szomszéd Csabikának, az is főiskolás a drágám, de otthagyott a csudába. Hát milyen ember az ilyen?

De a fontos, legalább nem kell napszámost fogadjak, ha jönnek a nagy erős fiúk. Inkább nekik adom azt kis pénzt. Csak ne lennének ilyen selyemek a kisdrágáim. Allergiásak meg fullanak meg nem tudják azok mi az a munka. A múltkor is csak össze kellet vóna kaparni az apraját az udvaron, de azt se tudja, hogy fogja a gereblyét, meg hogy melyik a bimbóskel.

A nemsokára esetlenül kertbe ténfergő galamblelkű dohos női ruhát viselő úrfiknak pedig percenként szól a
"-Na de van má' segítség!"

GERI87 2011.03.18. 10:56:50

@Modor Tibi:

Azért a "pestiek" "vidék" fogalma olyan tág fogalom hogy az egész országra ráhúzzák...így jogos az észrevételem szerintem.

Egy várost azért ne szedjünk már darabokra..pláne hogy több mint 100 éve egységet alkot.

Budát lepestezni még mindíg kevésbé modoros mint Szentgotthárdot meg Debrecent Alsótarhánnyal egybevonni:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.18. 11:01:28

@GERI87: volt itt egy poszt a modoros vidékiről, abban épp ezt fejtegette a szerző, hogy a "vidéki" jelzőt magának kikérő az általában 10-200ezres városban lakik, és amúgy lazán parasztnak titulálja a Taktaharkányit. Mer' az ugye a falu. Neki is, neki az a vidék. ahova amúgy ő ugyanúgy lemegy.

de nem írom meg újra, keress rá, jó poszt, érdemes elolvasni:)

GERI87 2011.03.18. 11:54:40

@vészmadár (pica pica):

Célozgatunk? célozgatunk?:)

Ja van a "sértett" aki kikéri magának hogy...
remélem azért nem jutottam erre a szintre:)

Tizenezres városban lakom és nekem a falusi sutyerák pont olyan mint a városi panelproli..ebben nem teszek különbséget:)

Amúgy azt hogy le- , az inkább el-... meg ki-..

A le-t eddig nempestitől inkább a Balatonra (oda mindenki le megy), Horvátra hallottam...minden más az inkább "elmegyek a faluba", "kimegyek a telepre, tóra, üdülőbe.."
A le- az tényleg akkor ha délebre van..
A tengerpart pedig mindenképp lent van.

Erzsebet 2011.03.18. 13:58:23

A falu, ahonnan származom Dél-BOrsodban található. Az életemet a megyeszékhelyen éltem le. Világ életemben jól éreztem magam a faluban, ahol a rokonaim élnek. Évekig dolgoztam Mezőkövesden, itt is nagyon szerettem lenni. A városhoz kötődök. A lakótelep nagyon tré hely lett, de itt minden megtalálható. Az exanyósomék egy ruszin községben élnek. Szép helyen van, de irtó gonosz emberek lakják, mindenki megjárta, aki onnan házasodott, még öngyilkos is került ki közülük. Amikor összeházasodtunk egy, a lakóhelyemhez 15 km-re fekvő községbe költöztünk. Mostoha körülmények közé kerültem, sehogy sem tudtam megszokni. Depressziós lettem. Belvárosban, 13 éves koromig udvari WC-re jártam. Fiam most is rendszeresen visszajár. Intenzív kapcsolatot ápol apjával és új családjával. El van ájulva a vidéki élettől. Szerinte a falusi földművesek hatékony dolgoznak és sikeresek. A volt férjem és családja sokszor 10h-ig alszik. Addigra már én túl vagyok mindenen. Összehasonlít engem a mostoha anyjával. Nagyobb háza és kertje van, ő többet dolgozik. Amit az ilyen megtermel, nekem haza kell hoznom az üzletekből gyalog. Ők egy félkomfortos házban élnek. Nekem a panelban 30 ezer Ft-os fűtésem van. Nem kell havat sem sepernem. 6ezer Ft a közös költségem, ezért házmester is jár. Megszűnnek a közmunkások is, így a lakossággal fogják takaríttatni a köztereket, így én is ki veszem majd a részem belőle.
@ Professor Pizka: Ki volt az a görkel. pap Nyíregyházán, aki megkínált miseborral? Az egyház tagja vagyok, ismerhetem.

Ottlaki Kababám 2011.03.18. 15:27:41

@vészmadár (pica pica): Főleg Budatétény, ami közig szerint Butapest, a gyakorlatban csatolt falu. Egyébként jó hely, csak kissé szegíny (ott lakom-tam).

A Tyne folyó déli partja 2011.03.18. 22:11:18

@Modor Tibi: az mióta van egyben, és mióta a hátsó tag?:P

A Tyne folyó déli partja 2011.03.18. 22:21:09

@GERI87: nem mindig. barátnőm exe, Pécsről LEment Veszprémbe...
meg a pesti, hogy "lemegyek Miskolcra". nem ártana a földrajzi ismereteit felfrissítenie...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.19. 08:42:53

@GERI87: nempestiként mondom:

5000 fős nagyközségben születtem, ma már az is város
250 ezres megyeszékhelyen éltem 15 évet
25-30ezres városban élek most.

Ettől függetlenül, habár tisztában vagyok vele, hogy az internetet ma már sokszor falura is bevezetik, nem akadok ki a lemegyeken meg a vidékezésen. 10 ezres városod nyilván szép és tartalmas közeg, de ettől még tény, hogy kevesebben laknak benne, mint a budapesti Erzsébetváros Király utcájában.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.19. 09:02:11

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): mert a le az általában azt fejezi ki, hogy valamilyen módon alsóbbrendű, alacsonyabb szinten álló (domborzatilag, a térképen, a besorolásunk szerint vagy éppen közigazgatásilag). Naná hogy lemegy Miskolcra, ha az közigazgatásilag plusz az ő besorolásában alacsonyabb szinten van, mint Budapest.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.19. 09:53:22

@derelye vágó: maradjunk annyiban, hogy a mai punk ugyanolyan fos, mint 30 éve volt, amikor kitalálták:)

Ernoke 2011.03.19. 09:59:24

@vészmadár (pica pica): há, csoda történt, valamiben egyetértünk zenei téren!:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.19. 10:19:51

@Ernoke: ettől még a goa ugyanúgy fos sztem, ne bízd el magad:)

Ernoke 2011.03.19. 10:43:19

@vészmadár (pica pica): a Nightwish-nél biztos nem szarabb:P

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.19. 10:50:43

@Ernoke: régi vagy új?:)

amúgy ezt csak azér' mondod, mert még sosem hegesztettél szénné varrt, darkgothic inverzmenyasszony-ruhás szegecselt sunát izraelita temetőben:) egyből megváltozna a véleményed:)

egyébként meg én inkább Vanilla Ninja-rajongó vagyok, jobbak a csöcsök:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.19. 11:48:32

@bikmakk: tény, a birsalmapálesz húz rendesen. De most lokálpatrióta leszek: a rendes szilvóriumnak párja nincs. Szegény nagyapám 11 éve nem főz már. Pedig nagyon jó pálinkája volt.

Ottlaki Kababám 2011.03.19. 12:29:32

@vészmadár (pica pica): Nem rendes punk ez, hanem Blink-féle pop-punk, annak meg nem is szar.

GERI87 2011.03.19. 12:50:30

@vészmadár (pica pica):

Nem is mondtam hogy vmi nagy cucc lenne...

Csak megjegyeztem hogy vidékezni modoros mint sok minden más is:)

"mert a le az általában azt fejezi ki, hogy valamilyen módon alsóbbrendű, alacsonyabb szinten álló"

Erről van szó, ez a lényege a dolognak.
Ebből fakadóan van Vidék meg le-...és ezért mennek fel-...és tényleg van aki ezt már igencsak modorosan űzi...na azt nem szeretm:)
Ennyi kb.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.19. 13:23:01

@vészmadár (pica pica): és a lemegyek Veszprémbe Pécsről? földrajzilag feljebb van, megyeszékhelynek mindkettő az.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.19. 14:08:36

@Professor Pizka: arra nem járok (sőt, konkrétan Nyíregyházán, de Szabolcsban sem, még nem is voltam.), úgyhogy az passz.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.03.19. 14:30:46

csak mint tipikus rövidített helységnevet említettem

A Tyne folyó déli partja 2011.03.19. 15:38:36

@Professor Pizka: jó, de akkor ez a kivétel, ezek szerint. a többségnek a hátsó tagját szokták emlegetni, nem az elejét.

A Tyne folyó déli partja 2011.03.20. 13:17:01

@vészmadár (pica pica): és akkor az automatikusan alacsonyabb rendű lesz?
tehát, ha én mondjuk egy tanyán lakom, vagy egy százfős faluban, és bemegyek a legközelebbi városba, akkor automatikusan lemegyek oda?

jut eszembe, nálunk ez még így se használatos, mert le leginkább a Balatonra, a strandra szoktunk menni, és az tényleg lejjebb van egy kicsit. viszont, ha már mondjuk a nagymamám szülőfalujába mentünk, oda ELmentünk, a megyeszékhelyről, a kis faluba. (nyugatra, és egy icipicit északra).

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.20. 14:29:51

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): kivétel még Petőfibánya (Petőfi) és Szilvásvárad (Szilvás) is.

És különben is: hé paraszt, melyik út megyen Budára?

A Tyne folyó déli partja 2011.03.20. 14:36:33

@Modor Tibi: fent említettet egyiket sem ismerem:)
de ez még mindig jóval kevesebb, mint amikor a hátsó tagot emlegetik, rövidítésként.

Pest meg Buda a Toldi idejében véletlenül nem volt még külön?

killercsiga 2011.03.20. 23:09:18

ez most elég aljas volt, ölhetnékem lett tőle

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.03.21. 08:47:50

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): én azt gondolom, speciel ezt a kérdést túlgondolkodtad, úgy jártál basszus mint vérnyúl a csajkérdéssel, amikor már abban a dologban, hogy egy pasi normális és természetes módon, minden tiszteletével rohadtul szét akar kúrni egy nőt, abban morálfilozófiai sejtéseket vél felfedezni. Nem, bazdmeg, ez nem holdrakéta-kilövés, csak egy dugás.

Kérlek, te se lovald bele magad (tudod, ebbe az osztálymicsodába, hehe)

Brushy 2011.03.26. 17:34:44

Kérdés: A nagyszüleim Erdélyből (apai ág) ileltve Alföldről (anyai ág) származtak. Anyám vidéken nevelkedett falun, apám Pesten. Nővérem és én pesten születtünk, éltünk, aztán ő elköltözött Angliába, falura én meg vidéki városba, majd falura. Pesten szarul éreztem magam (biztos modoros vidéki gének..) a környezet miatt, zsúfoltság, sok ember, bűz, zaj, ellenben fasza szórakozási lehetőség, jó közlekedés. Barátok akkor is messze laktak, most is messze laknak. Net volt ott is, falun is van. Napi egy órát buszozok munkásjárattal oda, aztán emg vissza is egyet. Mem, nem, nem vagyok gyártósor mellett, falun élve is sikerült multinál lopnom a napot.

Amikor leköltöztem (túlképp párommal költöztünk össze) nagynénéim odavoltak, hogy "jajj, más ott az élet, szokj hozzá, tanulj, figyelj, meg a jó levegő, meg a szeles, hideg idő, meg a jó házi ételek, meg kell neked venni gumicsizmát, mert ha kimész a kertbe, akkor sáros lesz a cipőd..." OMG, mondtam barátnőmnek, aztán kitaláltuk, hogy ha jönnek látogatóba, akkor ő majd beöltözik népviseltbe, kendővel, cirokseprűvel, szoknyával, én meg majd állok a vasvillára támaszkodva, kalappal, bőgyatyában, azt majd jól megkináljuk őket "házi" pálinkával, a lehető legrosszabbal, amit csak szerezni tudunk.

Éltem én már mindenhol, megéltem és átéltem én minden modort mindenfelé és még az is kijárt nekem, amit az egyik stand up-os arc mondott, az én esetemre átültetve. Elég ideje élek már vidéken, hogy Pesten "vidéki paraszt vagyok, falun meg "pesti köcsög" (ezt a múltkor megkaptam, jeeee!:D).

Szóval a kérdés: Most akkor én melyik modorhalmazba tartozok? vagy esetleg valami úniója a modoros vidékinek és pestinek? A helyi tolvajnyelvet és tájbeszédet, az akzenttal már kezdem átvenni. Nem, nem is vagyok a "tipikus leköltözött", nem voltam még a piarcon, főleg kosárral, de mondjuk a kocsmában már megfordultam csak úgy ismerkedési szándékkal.:)

neszenekedfogmegjól 2011.03.30. 16:10:19

Én Pesten születtem és a fél életemen ott is töltöttem el, aztán leköltöztem 1 vidéki városba. A helyzet az, hogy ténylegesen bántó érzés és marcangolja az ember gyomrát mikor azt mondják, vidéki vagy. Noha emlékszem mikor annak idején bennem is meg volt a pesti felsőbb rendűségi ego. Viszonyítási alapként és talán átérzésként gondoljatok bele (elsősorban Pestiek), ha a szűk látókörű és felsőbb rendűségi érzetetek miatt azt mondják nektek Butapesti! Nem olyan jó ugye? Pedig ugyan olyan ledegradáló mint a vidéki. A helyzet itt sem más. Itt is élnek normális emberek meg sötét parasztok. Viszont nyugodtabb az élet és 10 percre van a Balaton (azért az se szar dolog). Pesten meg a nagy szám törvénye él több ember, több faszkalap stb... Viszont falun tényleg nem laknék ( faszom a tyúkokba + a kutya ugatásba + disznó szarszagba stb.). Ha bárki is megsértődött itt az ideje a belső önértékelésnek .)
süti beállítások módosítása