Olvasói rovat - A kisvárosi celeb

2011/02/22. - írta: Modor Tibi

 

Szia Tibi,

Írtam egy rövidkét, kérlek nézd meg mennyire piacképes. Hasonlóra nem emlékszem, ha valaki már korábban megírta ugyanezt, dobd a kukába. Remélem, tetszik.

Üdv,

danrandolf


 

A kisvárosi celeb

A kisvárosi celeb nem tévéből ismert sztár. Kisvárosi celebnek hívjuk a város hatvanas években bajnok focicsapatának egy tagját (esetleg vizipóló, majdnem olimpikon), akit a város 50 feletti része máig is emleget, a fiatalok pedig a kötelező tiszteletemgyuribá-val köszönnek neki.

Gyuribá mára alighanem hatalmas pocakot eresztett, napi hatvanezer kalória sport nélkül megtette a hatását, csakúgy, mint a 12 üveg sör, amit esténként magába dönt. Pálinkából csak minőségit iszik, amit a valaki valakije gyárt, rosszabb esetben ő maga is próbálkozik. Bora biztos, hogy van. Ihatatlan, de nem szokás kritizálni.

Imád bográcsozni, mert ilyen mulatság csak nekünk, magyaroknak van. Ezt nagyon jól tudja, mert a Csapattal régen sokat utazott külföldre. Bár minden percet a hotelban részegeskedve töltött, ennek is harminc éve, máig is az ő véleménye a mérvadó különböző kultúrákról. A németeket tuti szereti, bármilyen más nemzetiségű, vallású ismerős maximum vicces lehet.

Ha a Csapat szóba kerül, illik kis mosollyal elrévedni a sikeres múltról, azoknak a huszonéveseknek is, akiknek fogalma sincs az egészről. Ritka, ha nem ő beszél - de ha szót enged másnak, ő az első aki véleményezi az elhangzottakat, tőle függ, hogy kiröhögjük vagy egyetértünk a beszélővel.

Gyuribát mindenki apja ismeri, és minden huszonévesnek is ismernie kell hallomásból, máskülönben semmi esélye a lányánál, aki minden esetben baromi jó nő, minimum hogy modern táncra jár, mert a sport fontos a családban. Fia is biztos hogy van, alighanem a fater vállalkozását (valami esztergálás-szerű dolog) viszi majd tovább. Ahogyan kell, az apuka sportját űzi, ezredannyi sikerrel. Nem a tehetséggel van a gond – más világ már ez.

Bármelyik gyerekkel megismerkedve Gyuribá egyszer csak megjelenik a képben. A fiatalok is nagy tisztelettel beszélnek róla, érdekes módon még jó barátok egymás között sem merik kimondani hogy ez egy iszákos, szenilis barom, aki a fia minden lányismerősének a fenekét megfogja. Minden buliban ott van, berúg, elmondja a véleményét mindenről, az este vége felé pedig ölelgeti egy kicsit a fiatalabb lányokat, beszél nekik az apjukról, akit természetesen ismer. Keze a fenekük felett egy centivel. Még a háta mögött sem érdemes rá panaszkodni, a többiek túlságosan a bűvkörében vannak.

Ha éppen fiúkkal beszélget, előkerül egy kupis sztori, a döntő a Lyon ellen 64-ből, de a vége az, hogy a család és a gyerekek a legfontosabbak. Egyébként egy egész helyes kis dög jött a Jutka bárba, tizenkettő plusz a szoba egy órára.

Gyuribá mindkét gyerekét ismeri a város. A fiút ez kevésbé idegesíti, elmeséli hogy a fater hogy van, átadja az üzeneteket. Rendes gyerek, a Gyurié. A lányt kevésbé nyűgözi le mindez, 18-20 körül pedig kimondottam dühíti, hogy az apjának minden alkoholista haverja megölelgeti-lapogatja, megnőttél kislány. Természetesen semmilyen sikert nem érhet el, viszont mindenki azt várja mikor kel el, ezzel teljesítve az elvárásokat. Nem lesz könnyű pasit fognia, mert a fiúk nagy része gusztustalan módon beleszeret a faterba.

Ha több is van egy városban, akkor két eset lehetséges. Valószínűleg utálják egymást, senki nem fogja megtudni miért, sefteltek valamit 78-ban, aztán valahol ott marad néhány ezres. Ha kedvelik egymást, akkor gyakran a másik is előkerül a házibulikban, ami minden egyes apa-komplexusos fiatal fiú legszebb álma, Gyuribá meg Karcsibá egy asztalnál. Két bölcs ember, jó sportoló, tisztességes családapa. Minden más józanabb vendég számára két öntelt részeg tahó. Óvatosan ám, mert ezek megérzik ha valaki nem rajongó, és bár a fiatalokkal szemben nem vetemednének erőszakra, a közhangulatot a renitens ellen fordítják seperc alatt.

 

Néhány tanács:

  • Ha muszáj vele inni, soha ne utasíts vissza pálinkát.
  • Nem ér elhajolni a lehelete elől amikor arról beszél, hogy verték meg az osztrákokat 67-ben. Ha észreveszi hogy kerülöd, nem leszel többet meghívva.
  • Ha tetszik a lánya, nyalj neki (a faternak, úgy értem), de ne túl pofátlanul. Érts egyet vele, de ne feltűnően, inkább ismételed el ugyanazt másképp, vagy némileg felújítva. Ennek mindig megörül, nem fog neki feltűnni hogy a saját hülyeségét hallja vissza más nevekkel.
  • Akármit főz, finom. Ha van titkos módszere, el fogja mondani, de mindenképpen könyörögj érte.
  • Tessék könyvtárazni, kik voltak híres sportolók a hatvanas években? Tudj róluk.

 

Ezeket betartva könnyen megszelídíthető fajta, csak bírd idegekkel.

150 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.22. 12:27:10

@vészmadár (pica pica): egy félművelt sohasem ismerné ezt be

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 12:31:12

@Frengi: persze, a varjút Brandon Lee játszotta. Némi zavart az okoz, hogy magyarra Hollónak fordították. További zavar, hogy a hírhedett mátyásunk madara a holló, amire utal a Corvin mellékneve, plusz a Corvinák, a könyvtára. Persze a corvus meg latin a varjút jelenti, tehát nem világos, a corvin mátyás miért holló és nem varnyú, ugye. A holló az - Ravenna rá az élő példa, a hollók városa - raven. Persze rendszertanilag a holló is varjúféle, neve Corvus Corax. Ismétlem, ebben a Corvus szó (angolban: Crow) a varjúra utal.

Remélem nem zavartalak össze:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 12:33:13

@Ernoke: dehogynem, az RTL definiálta is, olyasmik vannak benne, hogy "Ki kúrta le Gizi nővért az 1567. részben" meg hogy mi volt Vivaldi keresztneve:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 12:37:02

@vészmadár (pica pica): még egy adalék: a mátyás madara nemegynelő mátyásmadár, mer' az meg a szajkó, egy másik varjúféle. Érdekességképp megjegyeznám, hogy a varnyak mind a verébalakúak közé tartoznak (ugye-ugye, milyen fura), és mint ilyen, valamennyi énekesmadár.

Ide betoldható az ősi vicc a levelező tagozatos énekdiplomájáról.

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.22. 12:40:13

@Ernoke:

Szerintem létezik.
Vannak dolgok, amik egyfajta alapnak számítanak. Ilyen például, hogy képtelen vagyok olyasvalakinek a véleményét komolyan venni, aki nem képes azt valamilyen embernyelven kifejezni. Meg azért nagyjából minden felnőtt embertől elvárható, hogy ne kelljen elmagyarázni neki a köbméter fogalmát, és ha mondjuk Faludy Györgyre terelődik a szó, akkor ne kezdjen habzó szájjal buzizni.

Mitya Ivanov 2011.02.22. 12:41:20

@vészmadár (pica pica): @Ernoke: itt a szellemi sík azt jelenti, hogy a szellem embere.
nekem azért furcsa vészmadár, mint ember, mert én ugyan nem tartom magam a szellem emberének, sőt, habitusom meglehetősen focistás, (kivéve a bundeszligafrizurát, mert olyat csak akkor hordtam, amikor igazolt játékos voltam ifi 1ben, és Lacibá is megmondta, sokra vihetem, vitt volna az MTK, csak egy sérülés miatt...........na mindegy) ennek ellenére szeretek művészfilmeket nézni, van egy magas ismeretszintem az irodalomról, történelmeről, sőt, ha az erdőt járom, akkor meg tudom különböztetni a tölgyet a kőristől, a mezeit a hegyi juhartól, sőt a kékcinkét a széncinkétől.
Most faszán elfelejtettem, hogy mit akartam ebből kihozni....

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 12:43:40

@El Topo (Sgt. Elias): kérlek szépen, nem figyeltél, mert Faludy György elsősorban zsidó, és csak másodsorban buzi ezekben a körökben. negyedsorban író és költő is.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 12:44:52

@Mitya Ivanov: sajnos most én indulok, de este benézek, sztem addig eszedbe jut.:)

Magyarnaba 2011.02.22. 12:50:17

@vészmadár (pica pica): "Szóval rajta csibéim, tessék nevelni, nem kíméletesen ám:)"

Hát jó: A varjú latinul: cornix. A holló: corvus. A szajkó pedig a varjúfélék családjába tartozik.

Öröm az emberek 13%-ába tartozni :)

Mitya Ivanov 2011.02.22. 12:53:10

@El Topo (Sgt. Elias): ez nem általános műveltség, hanem értelmi szint. A Faludys részre gondolok.
(most pl. ki kellett gugliznom azt, hogy 1 hektár hány km2, remélem ettől nem vagyok általános félművelt)

2011.02.22. 12:55:40

@vészmadár (pica pica): Ha már itt tartunk, akkor most végre megkérdezem: Németül a holló: Rabe, a Rabenmutter, az szívtelen anyát jelent, van ennek köze a madár fióka nevelési szokásaihoz, vagy csak úgy mondják, közben semmi értelme.

A szajkót azt tudtam, mert nekem is van egy "Mátyás madaram".

El Topo (Sgt. Elias) 2011.02.22. 12:56:46

@Mitya Ivanov:

A hektárt még én is tudom, pedig nem vagyok egy kimondott paraszt, de minálunk inkább SI mértékegységekben illik számolni.

migueldiez 2011.02.22. 13:00:30

@El Topo (Sgt. Elias):
Radnóti csak majdnem az. :)
Ő az érv arra, hogy "nem vagyok antiszemita, hát ő is milyen szép hazafias verseket írt". Ő abba az érkészletbe szükségeltetik, amelynek másik fontos alappillére a "hát vannak zsidó barátaim is".
Inkább mondjuk Eszterházy Péter, de arra is inkább az "idegenszívű" hivatkozás az elfogadott (mert ugye, "nem vagyok antiszemita").

migueldiez 2011.02.22. 13:02:33

@migueldiez: A név elírásáért meg elnézést, csak most csekkoltam a neten.

totyizselé 2011.02.22. 13:20:17

@Frengi: Bonvivánt ismertem. Igaz ő nagyvárosi volt, konkrétan budapesti, csak kisvárosi színházban volt társulati tag. Kibaszott jó színész volt, amíg nem jöttek sorban a Mágnás Miska, Marica grófnő, meg ilyenek... Meg a pia. Elitta a tehetségét, gyakorlatilag. Ez inkább szomorú, mint modoros történet volt, szerintem.
Basszameg, nem is bonviván, táncos-komikus volt... :)

Amúgy a poszt fasza, és igazán nem azért, mert vendég :) Én az ilyeneket szeretem, a sok politikai témájú írástól már a faszom kivolt.

2011.02.22. 13:47:22

Bakker, én mié' nem vagyok elég okos ahhoz, hogy ilyet tudjak írni?! Csak nem az a baj, hogy kisvárosi vagyok?

2011.02.22. 13:50:27

Ettől a zsidó-nem zsidó szeretjük nem szeretjük-től már tele van a batyum. Én senkit sem vagyok hajlandó szeretni, azért mert zsidó, lehet valaki jó író, költő, csinálhat filmet, varrhat ruhát, csinálhat honlapot, nem érdekel, mert a munkája és nem a származása a lényeg.
90-ben, mint szadis kisvárosi vezetőtől a tagtársam elvárta volna, hogy most aztán a kozmetikusomat kerüljem, mert a madöf vezetőségi tagja. Hát ki nem szarja le, amíg a képem rendesen megcsinálja.
Május elsején a Csanyikban békésen üldögéltem a munkáspárt sátrában, nem volt tömeg (magunk voltunk) hideg volt a sör, forró a virsli, míg szemben a Fidesznél ott álltak sorban. A sörnek nincs pártállása. (borozni a kisgazdákhoz kellett menni, ebben ők verhetetlenek).

Lehet hogy Faludy zsidó, sőt buzi, na de nem ezért szeretjük. Lehet hogy nem parnasszusi magasságok, de szeretem olvasgatni a verseit, ha leszál az est setétje, és eszembe jut Szent Gellért cselédje.

2011.02.22. 13:58:04

@Frengi: Há' én bisztos nem vagyok antiszemita, vannak zsidó barátaim!!! Egyébként néha tényleg az az érzésem velük kapcsolatban, hogy übermenschek. Olvastam erről egy jó kis összefoglalót valahol, hogy az askenázi zsidó IQ-ja milyen brutálisan magas, de nekem az az érzésem, hogy a sikerük titka nem (elsősorban) az IQ, hanem inkább:

-Kezdeményezőkészség
-Életöröm
-Magabiztosság
-Kitartás

És van egy olyan gyanúm, hogy ezek talán a magas tesztoszteronszintre vezethetők vissza. Hö?

migueldiez 2011.02.22. 14:27:57

@Frengi: Elnézést, megértem, de hát tudod, "ne a tükröt okold" - ez még mindig, így, slágertéma a mai Magyarországon.
Akkor megpróbálom finoman visszakötni, :) a kisvárosi celeb párt-, érdekcsoport-, nemzetiség- mittudomén-független figura, na. Minden kultúrkörben, bárhol a világon, mer' az emberi ostobaság egyetemes. ;)

Stronci 2011.02.22. 15:40:24

(@Mitya Ivanov: 10 000 m2. csak mert van KSH statisztikai jelentés is a világon. hiányzik nagyon az ilyen.)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.02.22. 15:45:38

Fasza volt, vagyis respect. Bár született pesti révén nem sokat ismerek, kicsit a Koltai Robi filmek hangulata flessel be, sőt akár ez lehetne egy új Robi film témája. "Gyugyó. Avagy verd be oxival". Vagy valami ilyesmi. Robi lenne Gyuribá, a film flashbackekben idézné fel a 60-as évek legszebb góljait, amikor a Magyar Kupában Gyuribá megbőrözte a Mészölyt. Aztán néha előugranánk a jelenbe, Gyuribá kedvesen hunyorogna és inná a pálinkát, és védené a lánya (Oroszlán Szonja) erkölcseit és próbál szervezni egy csapatot, dehát alig van 8 ember és a várost a minkanélküliség sújtja. Na, a szinopszis megvan.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.02.22. 15:47:18

@Űrlény Lajos: Jókat szoktam mosolyogni a vannak zsidó meg cigány barátaim kijelentéseken. Aztán a zsidó vagy cigány is úgy gondolja-é, hogy a barátja vagy?
Vissza a Celeb témához. Azért ismerjük el, hogy vannak olyan kisvárosok, ahol a vasárnap délután a 60-as években ezen celebbé lett sportolóktól volt csak elviselhető.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 15:52:26

@Frengi: mert mink vagyunk a foltozott irhájú német zsoldosok:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 15:54:10

@Frengi: nem tudok németül, ugye:) amúgy a holló nem kifejezetten rossz szülő. Sztem inkább olyasmi lehet az eredete, hogy a hollónak biztos van német nyelvterületen egy olyan mellékíze, hogy baljós... nem tudom.

2011.02.22. 17:42:22

@vészmadár (pica pica): azt gondoltam, hogy talán hasonló szókapcsolat mint a kakukk fióka, hogy talán a hollo elhanyagolja a fiókáit, vagy ilyesmi, mindenesetre érdekes.
Magyarra nem is lehet holloanyának fordítani, mert így nincs ételme.

Intizar 2011.02.22. 17:44:26

@hajdul: Az a Vörös Dany. Szintén zenész. Faludy meg nem buzi volt, hanem sokoldalú.

lárvalányhaj 2011.02.22. 17:48:35

@vészmadár (pica pica):

Nem jön az anya a gyerekért az oviba SOHA MÁR...

csi szi 2011.02.22. 18:05:18

@Űrlény Lajos: A tesztoszteronszint a fekáknál pl. biztos magas, biztos ezért lehetett Obama is elnök :)
(IQ-t inkább ne emlegessük velük kapcsolatban, mert enélkül is sok volt a rasszizmus...)
Az életöröm stb. sem áll legalábbis látszólag mert elég sok a depressziós, búvalbélelt típus, hm.
Na de hagyjuk ezt, csak annyit, hogy az ilyen dumák is rasszisták, ahogy Konrád Gy. értekezései is a zsidó genetikai felsőbbrendűségről, ugyanúgy mint a zsidók született csalárdságáról stb. értekező szövegek.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.02.22. 18:15:06

És ugyanez "nagyvárosiban", hogy néz ki ?:)

escargot 2011.02.22. 18:17:20

@Tomi9046: Nagyvárosiban sehogy, mert ott már nem ismerik egymást az emberek. Nekik már csak a médiák által megalkotott celebek jutnak, az elidegenedés miatt. :)

Mitya Ivanov 2011.02.22. 18:21:20

@vészmadár (pica pica): ez a kifejezés onnan van, hogy a már majdnem felnőtt, de még nem röpképes madarak elhagyják a fészket és a középkori ember erre hitte azt, hogy a szüleik elhagyták a fiókákat.
Német tagozatos gimibe jártam, bár magam nem vagyok sváb, de meglehetősen emelt szintű nylevtörténeti és kulturális képzésben részesültünk:)

Presszós Laci 2011.02.22. 18:24:55

A legjobb, amikor a kisvárosi celeb fia ugyanabban a sportágban sokkal eredményesebb, mint az apja, de a fater – féltékenységből – mégis gáncsolja, vagy a továbbtanulásra igyekszik rábeszélni. Há' nehogy má' ne én legyek a városka élő legendája, he!

Pete Bondurant 2011.02.22. 18:30:31

Az oktatók hasonló jelenségek még, kiváltképp az idősebb generáció tagjai. Ő a Zolikánál, a péknél (!) veszi a kolbászt, mert ott a legjobb, az Andris (zöldséges) félretesz neki gyümölcsöt, mindenki a haverja, bár igazából örülnek, ha távozik körükből. Egyébként mindenkiről van egy rossz szava, de csak neked mondja el, így tudhatod, hogy távozásodat követően te is megkapod a magadét.

Presszós Laci 2011.02.22. 18:32:47

@Pete Bondurant: És ahogy falun a pletykás öregasszonyok, kisvárosban a celeb ugrasztja össze az embereket, akiknek addig semmi bajuk nem volt egymással.

lárvalányhaj 2011.02.22. 18:42:28

@escargot:

Hát nem tudom, nekem az ilyen cikkek nem csinálnak kedvet a kisvárosokhoz. Úgy látom, hogy ezeken a helyen van egy-egy helyi potentát, meg középszerű megmondóember, akik fújják a passzátszelet, meg kiskirálykodnak a kb. 10 ezer fős közösség felett. Aki kilóg a sorból, azt nyilván kibeszélik/kiközösítik, aki véletlenül rálép valamelyik potentát tyúkszemére, azt dettó. Az emberi kapcsolatok ugyanúgy felszínesek, mint egy nagyvárosban, viszont elvárt a folyamatos smalltalk mindenkivel, a szomszédasszonyok sasolnak az ablakból, kibeszélnek a hátad mögött stb. Akkor már inkább az elidegenedett nagyváros.

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.02.22. 18:47:13

@escargot: Na igen ez igaz. Bár én valahogy nem vágyom a celeb világra.

escargot 2011.02.22. 18:52:56

@lárvalányhaj: Gondolod, szponzorposzt volt, a Kisvárosmarketing Centrum megbízásából? :)
Amúgy magam is menthetetlenül nagyvárosi vagyok. Nem is értem, hogyan csináltam, amikor életem első 25 évét egy településen töltöttem, és a családom erősen próbálta belém nevelni, hogy nekem ott jó.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.22. 19:04:27

@Mitya Ivanov: Csak nem Veszprém és a Csoki fagyizó? Én is a környéken lakom, a faluban lakik egy volt kézilabdás. A fia is az lett csak kissé vékony, de így is válogatott és németben nyomja. Az egyik érdekes agglegény a szomszédja így hívja: "a focista"
Tényleg istenkirályok a kézisek, főleg a Cosma ügy óta.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 19:11:53

@lárvalányhaj: a nagyváros is kisváros.

Komló olyan, ahogy leírod, aki 3-4 éve itt lakik, az általában mindent ismer a városban.

Pécs laza 200k lakos, itt néha előfordul, hogy egy Uránvárosi nem tudja, Szamárkút közelében hol van a Kispiricsizma dűlő.

Budapesten ellenben egy átlagos zuglóitól lehetetlen megtudni, hogyan jutsz el a Baross utcába. És ha mégis nekiáll elmagyarázni, pontosan úgy fogja megtenni, mint bármilyen 500 fős falu lakosa a maga falujában: "Elmegy a kilencessel a piros 17-es vonaláig, és a Zöldtakony ELŐTT 2 sarokkal leszáll." (fiktív nevek és járatok, nem kell belekötni)

Azaz pontosan annyira használható és annyira képes elvonatkoztatni a saját szűk helyismeretétől, mint a Mari néném, amikor a virágos Piri házához képest igazít el.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 19:12:48

@Judea: a kézilabda olyan, mint a foci, csak még akkor sem érdekes, ha az.

Mitya Ivanov 2011.02.22. 19:18:18

@vészmadár (pica pica): pont ez az a téma, amiről nem kellene véleményt mondanod:)
mert amit mondtál, az baromság

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 19:19:35

@Mitya Ivanov: máshogy kifejezve: SZEMÉLYES véleményem szerint a kézilabda is sport, mint a foci, csak még annyira sem nézhető:)

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.22. 19:26:47

@vészmadár (pica pica): Részletkérdés, hogy melyik sportágat tartod unalmasnak.
Ezek a srácok valódi teljesítményeket mutatnak fel, akkor is ha ezt egyeseket nem érdekel, de 20 bejegyzésen keresztül bizonygatják.
Mocsai keze alatt már jó néhány bajnok kikerült, most is elég hatékonyan irányítja a csapatait. (Egyszerre a válogatottat és a Veszprémet)
Ő nagyvárosi celeb lenne, ha ráérne ilyen úri huncutságokra.

Janossz 2011.02.22. 19:27:02

Az egész cikk egy ostobaság.
Ilyen önző, nemzetben-népben gondolkodni nem tudó, kincsét a haza oltárán feláldozni nem képes kisváros csak valami beteg képzelet szüleménye lehet!
Mert pl. F. a Fradi egykori sztárja, a Bácska Beckenbauere kiérdemelte övéitől, hogy az ország házában adja elő magát!
Elég szomorú, hogy így gondolkodtok régi vitézeinkről, lett volna egy Kisgazda-frakció úgy százhúsz fővel ilyenekből, már rég nem itt tartanánk!:-)

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 19:33:20

@Mitya Ivanov: én nem ismerem egyiket se... fel sem ismerem őket.
csak az egyik (Fazekas Nándor) feleségét ismertem anno kicsit...

melyik a fagyizó?

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 19:37:29

@vészmadár (pica pica): mert hülyék voltak a filmkészítők is. jött a nagy szöveg, hogy hú, a Poe verset idézzük benne (ha jól emlékszem, egy sort), ami meg ugye eredetileg tényleg holló, Raven. erre mi az ominózus film címe? the crow, varjú...
egyébként ezek nem rokonok? mármint, a holló, meg a varjú.

Mitya Ivanov 2011.02.22. 19:39:29

@vészmadár (pica pica): ez ugyanúgy baromság, csak másképp kifejezve:)

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 19:47:00

@vészmadár (pica pica): szerintem az összes sport nézhetetlen, csinálni kell azt, nem nézni...
közben rájöttem, hogy kézilabdást ugyan nem ismerek továbbra se, de az )egykori?) ügyvezető igazgató lányait igen. mármint,a kézilabdacsapatnak az igazgatójának a lányait. az is számít?:P

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.02.22. 20:04:43

ahogy elnézem az élsportolókat úgy hullanak mint a legyek, összeesnek 30 évesen csak úgy, ezzel az erővel bagózhatnának is, elélnének akár 50-60 éves korukig

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 20:14:56

Mifelénk "kisvárosi" celebek azok a bányászok közül kerültek ki. Jó, biztos volt pár sportoló is, hisz a jó cocialista munkás sportol is. Hál égnek már kihaltak, mire feleszméltem, így maximum azon tudok bosszankodni, hogy a sportcsarnokot miért valami bányamérnökről nevezték el, mikor ott van a Reviczky Gábor is.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 20:16:36

@Kurt S. Earp: És így válik a kisvárosi celeb a környék keresztapájává.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2011.02.22. 20:26:03

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): de, rokonok. Ettől még a varjú nem holló, a szarka nem szajkó és az egerészölyv sem sas:)

@Judea: a valódi teljesítmény kifejezés a nap modorossága.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 20:27:41

@vészmadár (pica pica):
Na ez, így, a kerecsensólymot mintázó címerű államhivatal udvarára pottyant, haldokló kerecsenről szóló hír után, bőven elég volt nekem ornitológiából mára.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.22. 20:30:45

Kisvárosról jut eszembe, nézem a Kisváros c. sorozatot. Még egy ilyen modorforrást ritkán találtak ki.
Főmodorosok: Kisvárosi főrendőr. Pocakos, de minden ügyet is megold még a nemzetközieket is.
Kisvárosi határőrkiképző főtörzs. Minden ügyet megold, minden határsértőt elfog. Mindenöves karatéjos.
Kisvárosi tanárnő. Exfeleség (főrendőrné volt), de talpraesetebb mint a főrendőr meg a főtörzs.
Kisvárosi Ezredes: szerelmes a patikusba, Kisvárosi hadnagy: szerelmes a patikus lányába.
Kisvárosi nagyvállalkozók és pénzemberek: A biztosítós/polgármester, orvos, szállodás, utazási irodás, éttermes stb. Általában áldozatok, vagy tanuk, mást nem csinálnak.
Kisvárosi Kisemberek: Taxis, Autószerelő, benzinkutas, meg a Határőrtiszt az átkelőn. Irigykednek és modorosan áhítoznak a pénzes nők után.
Modoros bűnözők: Mindig a modoros szállodásnál laknak, iszonyat kemények, szinte mindig külföldiek, de jól beszélnek magyarul.
Legmodorosabb: Főtörzs anyukája, mindent megold, mindenkit helyretesz, legjobban főz, mert anyuka és idős, egyszer kiszabadította egy osztrák milliomos kisfiát.
Sportoló nincs, bár egyszer megöltek egy öttusázót egy gyerekkori sérelem miatt (balesetben meghalt testvér). Nem tudom mennyire volt modoros, mert már a film elején halva lógott kifele a sütőből.
Mindenki Tunéziában nyaral, mindig ugyanott tankolnak, csak egy taxival utaznak, mindenkinek AB biztosítása van, de nem fizetnek díjat, csak kamatprémiumot vesznek fel meg életjáradékot a kötvény után. Mindenki Oriflame-et használ (Amikor meghalt az ügynökcsaj, senki nem sajnálta őt meg a vak anyukáját, csak az Oriflame hálózatot.) Mindenhol a KGB együttes szól, csak őket veszik a lemezboltban. Csak Kádár Trans feliratú autók közlekednek, de ha elmegy a kamera elött 5 percig követi.
Végül van a szakasz, tökösek, mindig célbatalálnak, soha semmilyen szabályt nem tartanak be, szarrá csajozzák magukat, de soha nem büntetik meg őket, mert a főtörzs kemény, de igazságos.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 20:31:13

@Űrlény Lajos: Ne is gondolkodjatok a körülmetélkedésen! Nem vagytok úgy szépek.

Plumper_ 2011.02.22. 20:33:13

nincs blogbejegyzés kommentfolyam zsidózás nélkül. tényleg ilyen siralmas a magyar társadalom mentális és morális állapota? szerintem ezt még hozzátehetjük a kisvárosi/vidéki celebtahó tulajdonságokhoz.

Plumper_ 2011.02.22. 20:39:08

@migueldiez: Radnóti teljesen zsidó volt, de amikor meggyilkolták, mindegy volt, hogy vallásos, nem vallásos, kikeresztelkedett, magyar költő, akkor ő a gyilkosainak zsidó volt, és azért kapta a golyót a tarkójába a gödör szélén.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 20:46:24

@Judea:
Szerintem alapból Szomszédok mintájára alkották. Abból is múltkor láttam 1 részt.... hát annyi életképtelen, suttyó karaktert, komolyan mondom! Magdianyust tutira azért rakták be a BK-ba, mert különben fellázadt volna a nép, méltó Lenkenéni utód híján.
Meghát a kozmetikában persze mindig volt 1 szponzor poszter az adott beszélő "bábu" mögött diszkréten -szemedet kibökve- a képedbe tolva.
Az erkölcsök meg...... Etus közös randira hívja az összes szeretőjét, broáf, és még az Elvek Bősz Királynője, Júlia is egy presszóban enyelegg 1 bonvivánnal. Piff!
És valszeg abban az erdőben se szívesen mászkáltam volna, ahol a suttyó erdészt mindég meglövik, elgázolják, baltával darabolják -bármi repül, mindig benne áll meg. Ilyen ember vigyáz a vadakra, meg a kirándulókra???!!!!

Ja, hát termékelhelyezésben meg a Família Kft viszi a prímet. Mázli, hogy kicsi voltam még, különben feszt csak olyan cuccokra költöttem volna, amiket tartottak azon a nyamvadt alagsori zugseftelő placcukon.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.22. 20:54:06

A famìlia meg a kisváros Szurdi produkció. A pofátlan reklámozás királya. Nem tudom a casino e téren milyen? Mindig foci van abban az időben amikor adják.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.22. 20:56:46

@Janossz:
Szerintem te foglaltad össze legjobban a lényeget.

nyelv-ész 2011.02.22. 21:10:55

Ex-apósom volt ilyen kisvárosi, ámde nagypofájú műveletlen gyökér, a mindenttudó észosztó. Mikor már elegem volt az aznapi hülyeségéből, az épp aktuális agymentésére azt mondtam, hogy "ez szerintem egy nagy faszság". Általában bepöccent, ordibált, hogy mindenki milyen köcsög, aztán pár napig nyugtom volt tőle.

Ex-anyósom meg a párja, a másik mindent jobban tudó, aki folyton a Spektrumot meg a National Geographic-ot stírölte, és mindig beszólt a tévének, hogy márpedig az nem úgy van, meg honnan tudhatjátok ti azt. Neki meg ilyenkor azt kellett beszólni, hogy "nem kellett volna annyit hiányozni a fizika/kémia/biológia stb. órákról, mama, akkor most értené, miről beszélnek".

szellőláb 2011.02.22. 21:42:18

Pont akkor jön egy poszt amihez én is hozzá tudok szólni, amikor ideiglenesen külhonba szakadtam, és csak most férek a nethez, a hotelban (ben). A mi kisvárosunk világhíres celebbel büszkélkedhet az aranycsapat egyik legismertebb tagja. Fénykorában nem celeb volt, hanem világsztár, celebbé akkor vált, amikor hazajött "levezetni". Hihetetlenül tisztelték a múltja miatt, és elnézték a celebes vonásokat. Érdekes, hogy az idősebb korosztály külföldön is a mai napig áradozik róla, és volt már azért ingyen vodkám, mert elhitték, hogy személyesen is ismerem. Ami igaz is: Egyszer, egy ilyen levezetés alkalmával nem kicsit bemókázva összefutottunk az akkori legelegánsabb presszó klotyójában, brunyálás közben illendően ráköszöntem, hogy "Tiszteletem Zoli bá!" Fogadta a köszönésemet, és csak azért nem mancsoltunk, mert ugye mindkettőnk keze éppen tele volt.

Ayesha (törölt) 2011.02.22. 22:05:40

@Judea: Szerintem egyes mondatfoszlányok is fennmaradtak a modoros beszédek között. Úgy is mint Pocakos Főmodoros "mátéfiamozása". :)

@neccharisnyás útonálló: Etusnak egész kollekciója volt szárazbarátokból. vagy azért meresztette annyit a szemét, mert Virágnak durván bejátszott a szára...:)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.22. 22:10:00

@Ayesha: Ízlése viszont nulla. Még azt a hajléktalant is odaköltöztette magához....

Presszós Laci 2011.02.22. 22:12:08

@neccharisnyás útonálló: És ő volt az egyetlen, aki meg is döngette. A többi tényleg csak szárazbarát volt.

Ayesha (törölt) 2011.02.22. 22:18:39

@neccharisnyás útonálló: igeeen, valami tipikus csöves neve volt...Virág meg se tudta jegyezni.Nem egy normális dolog ez az Etus, sose csíptem. Bezzeg Feri, mindig a megfelelő pillanatban bukkant fel újsággal a kezében. Extra modorosan, félkézzel elbánt az ártékony elemekkel:)

Prophet 2011.02.22. 22:22:47

Mondjuk ez a szelektív látás lehet, de én még nem láttam egyszer sem a Kossuth utcán azt a Csoki fagyizót. Az alján van, vagy az aluljáró fele, a tetején? Kézisek sem rémlenek, bár nem is szoktam közvetítést nézni - ráhibázva ismerném fel valamelyiküket. Tekert fagyit a felső részén kapni... mikor lesz már tavasz?

yenoee 2011.02.22. 22:43:39

@Prophet: Nna, a tekert fagyit a Sellő bár előtt kapod, onnan még kifelé kell haladni pár lépést, van egy órás, aztán a cserhát 21 csemegebolt, egy pékárubolt, és a következő a Csoki fagyizó.
Kézist én se láttam még ott, de műveletlen vagyok.
Ellenben a fagyi nemrossz.

Kicsi Kacsa 2011.02.22. 22:44:07

A mi falunk tele van celebekkel.
Egyik jobb, mint a másik :)

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 22:45:27

@Prophet: én is azon gondolkodom azóta is, hogy melyik is az a Csoki fagyizó...de az rémlik, mintha az aluljáró melletti lenne az. "felső rész" az melyik, a lejtő felső része, vagy maga a Kossuth utca felső része (azaz, az aluljáró?)

Prophet 2011.02.22. 22:50:06

@yenoee: Most már tudom. Ott az a pékség, ahol öt után egyet fizet, kettőt kap akció van, vagy szokott lenni, tavaly ilyenkor még volt. Az öregek öt előtt már szoktak gyülekezni a bejáratnál, beszélgetnek, stb:)

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Az én értelmezésemben az alsó rész a lejtő alja (egyetem, régi mozi, stb.), a felső rész meg az aluljáró felőli.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 22:54:49

@yenoee: és a Sellő bárt se ismerem...de ezt a fagyizót asszem jól tippeltem.

Ayesha (törölt) 2011.02.22. 22:58:17

Nemigasság, már attól, hogy eszembe juttattátok a tekervényes fagyit, híztam 3 kilót:(:(:(

migueldiez 2011.02.22. 23:04:32

@Plumper_:
Kösz, én is érettségiztem, vágom. :)
Modorosblog lévén, egy sajátos, fekete-fehérben gondolkodó, az egyszerűség kedvéért mondjuk úgy "kurucinfós" szemléletmód paródiáját szándékoztam behozni. Hadd ne magyarázkodjam ma már többet.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.22. 23:10:57

A Csoki fagyizó télen ruhabolt, lehet azért nem láttátok mostanában, szembe van a volt pártház. Egyébként tényleg kiváló a fagyi és tényleg ott szoktak héderezni a sportolók, éjszaka meg a Skorpióban, de azt már az egész ország tudja.

A Tyne folyó déli partja 2011.02.22. 23:22:19

@Prophet: az egyetem meg a régi mozi eléggé kívül esik a Kossuth utcán azért...a tekert fagyit meg még egy kicsit előrébb kapod. és szerintem az jóval régebb óta van ott, mint ez a Csoki fagyizó.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.02.23. 00:29:23

@lárvalányhaj: én a sasoló szomszédnni (Veteromulier falcovisus) fajával pesti körgangos házban találkoztam először.

lárvalányhaj 2011.02.23. 01:05:44

@Professor Pizka:

Veteromulier falcovisus :DDDD

Azt alapvetően leszarom, ha a házban lakó szomszédnéni sasolgat, max. megtud rólam pár világrengető dolgot, például hogy rendszeres időközönként szoktam kefélni.
A kisvárosi változattal meg az a gond, hogy ott van egy _közösség_, ami kőkemény kontrollt gyakorol az egyén fölött. Persze az egyén mindig megteheti, hogy leszarja, de aki ott nőtt fel, az jó eséllyel ebbe szocializálódik bele. Tehát ha a néni megsasol, és elmondja a többi néninek, amit látott, annak jó eséllyel a kisvárosban lakozó életére is komoly hatása lesz.

Presszós Laci 2011.02.23. 03:15:07

@lárvalányhaj: Ja, komoly hatás; max. irigykedni fog rád a sok nyanya, mert őket már senki sem kezelgeti... :)

GERI87 2011.02.23. 12:08:48

@lárvalányhaj:

Hát nem jól látod:)
Ez nem konkrétan kisvárosi jelenség hanem a párszáz fős törpefalu egészének, meg egy bármilyen település adott környékének (viziváros, bányásztelep, lakótelep, kertváros, agglomeráció) aktuális helyi celebje...

A kisváros az meg nekem minimum tizenezer fős.
Abba meg már több ilyen celeb is belefér...
A kocsma, bisztró, étterem, söröző, helyi kisiparos manufaktúra, kisbolt ABC tulaját meg sokan ismerik és pletykálni is szeretnek az emberek így könnyen jön létre a jelenség....
Ilyen szintű sztorijai mindenkinek vannak csak senki nem kíváncsi rá vagy nem úgy jön át mert nincs ABC-je...ha van már más a leányzó fekvése, akkor már annak az embernek "története van".

Ez nem konkrétan a vidék...

Ezek a nagyvárosias sztereotipiák....cöcöcö

A Tyne folyó déli partja 2011.02.23. 14:17:47

@lárvalányhaj: nos, amikor kisvarosban laktam, egyaltalan nem tapasztaltam ilyen leskelodo neniket. Egy idoben elkoltoztem a nagyvarosba. azon a kornyeken, ahol a naygvarosban laktam, szinte kizarolag ilyen nenik voltak, mentel le a lepcsohazban, es ott hallgatoztak, vagy valaki beengedtel, akkor lattad, hogy libben a szomszed fuggonye. a kisvarosra meg pont ez nem volt jellemzo.
@Judea: en egeszen mas okokbol nem tudtam rogton beaonositani...

2011.02.24. 17:12:14

@altoid: Bázz, ne mondd, hogy te nem vagy űrlény!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.24. 20:24:00

@altoid: @Űrlény Lajos: Najó, nekem ez már sok! :D Űrlények circumcisioval! :-)))

Közben eszembe jutott 1 tipikus kisvárosi celeb a 90-es évekből: a KÁBELTÉVÉ SZERELŐ. Mifelénk legalábbis. Belsőköröstől jön az info. Bejárásuk volt LakodalmasLajcsi villájába, a mórételepen messziről, hangosan köszöntek nekik a színesfémgyűjtők, akik közé még a rendőrök is csak párosával mertek menni. Ja, és hatalmuk bizonyítéka: illető kórházban volt, egyik körlettárs segítségre szorult, nővér meg sehol. Elindult felderíteni a telepet, hát nővérszobában ott nézik a Romanticát vagy mittommit. Jól összevesztek, illető megeresztett 1 telefont az egyik kolegának... Másnap már nem volt Romantica channel a kórházban. Nővérek meg kénytelenek voltak a betegekkel foglalkozni.
No meghát az ilyen promó cuccok: MJ 95-ös mo.-i koncertjét támogatta az HBO - koncertplakátok tengere az ismerősi köröknek, stb, stb.

csi szi 2011.02.25. 00:45:23

@szellőláb: Az Aranycsapatból már nem él Zoli nevű, csak a Gyula meg a Jenő...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.02.25. 15:25:55

@altoid: Maga csak ne gerjessze itt a reakciót, ha szabadna kérnem! Hamarosan kapják majd a hadüzenetet a Syriusról. Fénypostán küldték a táviratot a kartársak.
süti beállítások módosítása