Margaréta-álomváros

2010/12/15. - írta: Modor Tibi

Az évezredes múltra visszatekintő Margitsziget, Margareteninsel, a Nyulak Szigete - ami alig kilencven éve még csak a kiváltságosok számára nyújthatott kikapcsolódást, Magyarország elmúlt évtizedeinek legnagyszabásúbb fejlesztési programjának ad otthont 2011 tavaszától.

Szeretne Ön is a zöldben, madárcsicsergésre ébredni? Szeretne Ön is a vén Duna andalítóan fodros, hűsen simogató hullámaiban gyönyörködni teraszáról a reggeli capuccino és croissant elfogyasztása közben? Szeretne Ön is a város gondjaitól-zajától távol, jó levegőben, ám a Belvárostól csupán 10 percnyi távolságra élni? Ha a feltett kérdések bármelyikére igen a válasz, akkor a Margaréta-álomvárost Önnek építjük!

Kevesen tudják, de a Margitsziget a város tüdejéből - a Pilis és a budai hegyek - felől érkező, majd a pesti lankákon szétterülő erdei légtömegeknek, a friss folyami levegőnek és egyedülálló elhelyezkedésének köszönhetően szubmediterrán mikroklímával rendelkezik, ami még télen is kellemesen enyhe hőmérsékletet biztosít a sziget leendő lakóinak. Megteremnek itt az örökzöldek és a tölgyek mellett a török hódoltságból ittmaradt fügefák, babérbokrok is.

A számos, világszerte - az Amerikai Egyesült Államokban és a Közel-Keleten is - elismert referenciákkal rendelkező Bernstone & Sons befektetőcsoport látott fantáziát a magyar főváros egyik legcsodálatosabb elhelyezkedésű és adottságú területében, hogy itt valósítsa meg 2000 apartmanos projektjét saját yachtkikötővel, exkluzívan elkerített folyóparti sétánnyal és stégekkel, színházzal, mozival, termálvizes élményfürdővel rendelkező wellnesskomplexummal, kaszinóval - a környékbeli lakosság és a hagyományok, értékek tiszteletben tartása és a környezet maximális megóvása, újbóli felvirágoztatása mellett.

 

Gyakran ismételt kérdések

-A sziget mely részét látogathatják majd a budapestiek?

-Magától értetődő, hogy a sziget teljes, újjászülető-megszépülő területét továbbra is szabadon, korlátozás nélkül látogathatja majd a helyi lakosság - minimális kivétellel.

 

-Mit kap a főváros, mit kapnak a környező kerületek lakói?

-Természetesen rengeteg dolgot. Új közúti- és gyalogoshidakat, lehajtókat, átkelőjáratokat, alagutat, parkolókat, kulturális- és szórakoztatóközpontot, luxusszállodákat és mindenek előtt többezer új munkahelyet kínálunk a budapestieknek. Családi és egyéni kikapcsolódásra, sportolásra is kiváló területet hozunk létre a jelenlegi elhanyagolt állapotok után. Ön és családja biztonságát, a sziget értékeit többszáz fős biztonsági személyzet fogja óvni. Mivel egy közel 200 milliárd forintos fejlesztésről van szó, ezt a pénzt sem az állam, sem az érintett önkormányzatok nem tudták volna önerőből biztosítani - a Monarchia boldog évtizedei óta ez lesz Budapest fejlődésének leglátványosabb, második nagy időszaka.

 

-Mennyire tartja szem előtt a beruházás a sziget élővilágát?

-Természetesen maximális mértékben. Külön bizottságot állítottunk a sziget ősfáinak és kis lakóinak megóvására, a nagyvolumenű parkosításnak köszönhetően pedig 50%-kal nagyobb kiterjedésű zöldfelületet hozunk létre a jelenlegi helyzethez képest. Minden egyes, betegség miatt esetlegesen szanált fa helyett tíz másikat ültetünk a Margitszigeten.

Zöldberuházásunk ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb. Az apartmanok kialakításakor maximálisan figyelembe vettük a kor igényeit: az épületek fűtését részben geotermikus energiával és napkollektorokkal támogatjuk - valamint a melegvíz-ellátás tekintélyes hányadát biztosítja a szigeten bőségesen fellelhető termálvíz.

A "Margaréta-álomváros"-projekt a sziget flórájának és faunájának valóságos reneszánszát fogja jelenteni ezáltal!

 

-Miért pont Budapestre esett a Bernstone & Sons választása?

-Budapest és Magyarország - mint az EU feltörekvő, óriási lehetőségekkel és hagyományokkal rendelkező országa - látogatók millióit vonzza minden évben, ezen felül magasan képzett, több nyelven beszélő, rugalmas munkaerőt kínál. A világszerte híres magyar vendégszeretet, a helyiek nyitottsága, a számtalan kulturális program, kikapcsolódási lehetőség pedig csak hab a tortán.

 

Mire vár még? Keresse munkatársunkat még több információért, vagy csatlakozzon Facebook-csoportunkhoz, hogy Ön is bekerülhessen a Klubba! 

140 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hurri Kán 2010.12.15. 10:24:52

@escargot: az jó. Two-in-one, hazaérkezéskor egyből tudsz úszni plusz fürödni, nem kell a lakásokba fürdőszoba.
Ezzel rengeteget lehet spórolni az építési költségeken :)

2010.12.15. 10:26:38

@shibaura: Nem. teremgarázs-beálló (kötelezően megvásárolandó) 5M Ft.

Ezt mondjuk sohasem értettem. Mi a fasznak akkor külön tételként feltüntetni?!? Mintha a az autóhoz a pótkerék külön tételként szerepelne...

egyébként meg:

- Napvilágot láttak olyan hírek, hogy annak ellenére, hogy a projekt még csak a legelejénél tart, máris tetemes tartozásokat halmoztak fel az alvállalkozóikkal szemben.
- Teljességgel megalapozatlanok ezek a híresztelések - az érintett médiumokkal szemben _fontolgatjuk_ a jogi fellépést, hírnévrontás miatt. Beszállítóinkat, alvállalkozóinkat a jogszabályokank és szerződéseknek megfelelően, minden esetben kifizettük. Néhány esetben, minőségi kifogások miatt éltünk szerződésből eredő jogainkkal és visszatartottunk a vállalkozói díjból a hibák kijavításáig - természetesen ezt is a megrendelők érdekében, hogy kizárólag kifogástalan minőségben adjuk át a lakásokat.

Styxx 2010.12.15. 10:33:06

Tölgyeim és Nyulaim (izé, már közel ezer éve Margitok)
Leisztinger Tamás, Hunvald György, Hagyó Miklós, Simon Peresz és Joe Jackson közös vendépgposztját olvasták a spanyolországi Milton Group ingalanfejlesztő támogatatásával.

Ha megkezdődik az OFF PLANE értékesítés, és az első száz vevő a sávolyi Balatonring motorpályára is kap egy éves VIP bérletet, akkor rohanok foglalózni.
Remélem a Zenélő Szökőkutat upgradelik a Shalom Israellel
@nemértekhozzá(m):
Ja, ez a minimális kivétel ütős
Remélem nem az illegális pornóforgatókat tilcsák ki, klasz kis egykori intézetis lányokkal és fiúkkal (no para, korban 18 +, legalábbis annak tűntek) forgatott ismeretterjesztő rövidfilmek színhelyéül is szolgált az újkeletű ingatlanfejlesztő-paradicsom.

fzoli415 2010.12.15. 10:38:35

A közelben játszótér, orvosi rendelő = igen, mert ezekkel jobbára le van fedve a város.
A közelben Tesco = van egy jó CBA még közelebb, csak nem is ismerik a környéket.
A közelben buszmegálló (így) = ez valami feltáró-ráhordó járat lesz.
Auchan 4 perc = ez szigorúan a BKV menetrendjéből kinézett puszta menetidő.
Kék metró vonalánál pár perc = az előző pontok szabályaival kivisz a 85-ös Kökire. A fél életedben az Ecseri út szarszínű csempéit nézed, és a metrószagot inhalálod (ami már nem a régi jó olajos-poros gumiszag, hanem fornettis csövesszag).
Jó közlekedésnél = ezt a poént elsütni is modoros!!! :) Inkább simán elfelejtődik, hogy a Budaörsi út 100 m-en belül van.
Exkluzív környezetben új lakópark = a Pasaréti, Budakeszi vagy Szépvölgyi úton hármasban veret mindenki felfelé az erkélyed alatt.

cd-r 2010.12.15. 10:52:02

@Jerky_Master: az újépítésű egy olyan hívószó,amiért nagyon sokan hajlandóak 60 éves korukig törleszteni a részleteket. haverom (becsületes proligyerek) 80ezres fizkóval simán ráfutott (nem kis részben azért, hogy a frissen elvett _asszonyka_ otthon nádasszentkirály-alsón eldicsekedhessen a fodrásznál, hogy ők ÚJÉPÍTÉSŰ lakóparki lakást vettek)

fzoli415 2010.12.15. 10:53:44

Óh elnézést, jobban megnézve méltatlanul pronyó irányba tereltem a beszélgetést. Magam is inkább a Solar Thermal Apartman Lakeside Hill Resort Park Club Terrace ajánlatai között mozgok otthonosan.

2010.12.15. 10:59:02

@cd-r: Ezek a lakások legtöbbször már a felhasznált anyagokban is max. az alsó-középkategóriába tartoznak, a kivitelezés meg néha siralmas. Arról nem beszélve, hogy gyakorlatilag replikái a 80-as évek 48/68 nm-es panel típuslakásainak.
Legotóbb jártam egyben: két szoba, használhatatlan erkély, lyuk fürdőszoba WC-vel egyben, szellőzés nélkül, a mosógépet berakva már csak forogni lehet, minikonyha ablak nélkül, spejz, tároló, gradrób semmi, mindez rohadt drágán.
Ja, a falak éppúgy nem szigetelnek, mint a panelban, a szomszéd fingása is áthallik, igaz, nincs drága távhő, viszont van kurva magas közös költség... Bizonyára jó üzlet volt.

televanabatyum 2010.12.15. 10:59:50

Sziasztok, szupi, igazi kommunikációs vezetői szöveg. A legjobb egy véletlen(?) gépelési hiba a szövegben: "Külön bizottságot állítottunk MEG a sziget ősfáinak és kis lakóinak megóvására". Lábjegyzet: ha mentek a Margitszigetre az Árpád hídon át, és tekinteteteket északi szomszédunk felé szegezitek, máris megpillanthatjátok a fent nevezett cég már félig megvalósult (vagy félig becsődölt?) dreamprojectjét.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 10:59:51

@cd-r:

A másik nagy dicsekvés, hogy "mink nem panelban vettünk ám!".
Én bevallom, néha visszasírom a jó kis békási panelt, ahol a gőzölt betonba befúrt az ember egy hatos tiplit, és egy 4*40-es faforgácslap-csavarra tonnákat lehetett akasztani. Nem újépítésűben lakom ugyan, de a falak teljes vastagságukban malterból vannak. Egy képszög beverése is végeláthatatlan szopásba tud fordulni.

TGabi 2010.12.15. 11:03:42

Margitsziget, persze...

Arról nem szól a fáma, hogy csak tavaly nyáron, fél év alatt legalább 6, 16-24 év közötti fiatalt raboltak el és öltek meg a környékén, vélhetőleg külföldi szervkereskedők.

Sajnos nem vicc:(((

Maisie MacKenzie 2010.12.15. 11:04:18

Ja, lehet hogy kamunak tűnik a Margitsziget beépítése, de a közel jövőben azért jelentős változások várhatóak!

A metróállomás a sziget közepén elég nagy kezdő rúgás lesz a többi építkezéshez. + a gyalogoshíd(ak) is. Meg fog változni a Margitsziget is. :-(

www.freeweb.hu/metros/projekt/m5_terv.html

Egyéves Önkéntes 2010.12.15. 11:09:18

@Brother Love: az új autóhoz a pótkerék tényleg külön tétel

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:10:43

@Luella Menendez:

Igen, én is hallottam, hogy a szervkereskedők már a budaörsi teszkó mosdójából is százszámra rabolják a gyerekeket.

MagyarZizzi (törölt) 2010.12.15. 11:14:22

Nagyon jó volt, majdnem meghozta a kedvem, hogy lefoglaljak egy lakást a Margaréta-álomvárosban, talán az unokáim már be is költözhetnének... De megérné, ahogy elnézem, a fejlesztésekkel együtt a sziget területe is minimum a kétszeresére növekszik majd. Akkor már inkább a Kétfarkú Kutyák úsztassák le a Margit-szigetet a Parlament elé! :)

2010.12.15. 11:18:00

@EÖ: Nebassz... MOndjuk pótkerék nélkül nem közlekedhetsz, meg nem is tétel, töredéke az autó árának, míg a terembeálló nélkül is teljesen rendeltetésszerűen használható egy lakás,

Styxx 2010.12.15. 11:18:46

@Luella Menendez:
????

Arról nem szól a fáma, hogy csak tavaly nyáron, fél év alatt legalább 6, 16-24 év közötti fiatalt raboltak el és öltek meg a környékén, vélhetőleg külföldi szervkereskedők.

Sajnos nem vicc:(((

Tudatlanok vagyunk, Csirke72 meg még a Bundesrepublik GDP-jét tolja, pls világosíts fel minket a részletekkel.

2010.12.15. 11:18:46

@El Topo (Sgt. Elias): Pontosan. Még üzenetet is hagynak, hogy direkt szervkereskedés céljából rabolják el.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:19:23

@Brother Love:

Pótkerék nélkül simán közlekedhetsz, ha defektmentes gumik vannak a kocsidon. Vanak olyan autók, amikben már nincs is hova tenni a pótkereket.

Styxx 2010.12.15. 11:21:41

@El Topo (Sgt. Elias): @Brother Love:
Na, ezért nem járatoim a gyerekeimet Teszkóba. Nem ér nekem annyit az akciós műanyag karácsonyfa, hogy aztán meg nekem keljen kétes bangladesi forrásokból pótolni az elcsent veséiket. Mert ez a kiflifaló (ja, az az Auchanban volt) Selmeczi Gabis TB persze azt nem fizeti.

Egyéves Önkéntes 2010.12.15. 11:22:19

@Brother Love: de közlekedhetsz, már alapból sok autóhoz nem is adnak, mert defekttűrő vagy milyen abroncsa van
ha mégis kérsz, akkor az extra
pont tegnap döbbentem meg rajta, mert a kollégám autót vett.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:24:11

@Brother Love:

Én a házmester nénitől szerzem be az ilyen értesüléseket.
"És azt hallotta Topo úr, hogy a jövő héten mekkora földrengés lesz? Van a város alatt egy ilyen ceizmográf, és ha az megreped, a Gellért hegy belecsúszik a Dunába!"

2010.12.15. 11:25:48

@El Topo (Sgt. Elias), EÖ 2010.12.15. 11:22:19

Ezt nem tudtam... Ettől függetlenül a kötelező gépkocsibeálló köcsögség, szerintem.

#szájbergyerek# 2010.12.15. 11:35:11

Miért van az az érzésem, hogy ezek a csodálatos lakások a külföldieknek készülnek?

migueldiez 2010.12.15. 11:35:27

Megelőztetek,
de valóban mondjuk az egyik felbukkanó fordulat/ városi legenda ilyenkor, hasonló _volumenű_0 befektetésnél, hogy "tudjuk, kik vannak mögötte". Szóval ezekből is összeállhatna egy poszt akár a Konteo blogra, hogy amúgy akarják telepíteni az izraeli nyugdíjasokat megszilárdítani a New York- Párizs-Budapest-Tel Aviv tengely középső pillérét (képzavar tőlem), hogy majd a világuralmuk bekövetkeztekor (bocs, úgy látszik innom kell még egy kávét) ez lesz az egyik központ, ahonnan kormányoznak. 'satöbbi, 'satöbbi. Lehetőség szerint irodalomjegyzéket is tudnak csatolni, elképesztő címekkel.
(Ha a kommentem valahogy _eltűnik_ akkor már tudom kik voltak azok. :) )

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:38:42

@#szájbergyerek#:

Hát mert úgy is van!
Építik itt a lakóparkokat egymás hegyén-hátán, és ott állnak üresen! Várják a (kacsint) kettős állampolgárokat, akik ide akarnak jönni majd ha kifogy a víz a Jordánból. Addig is palesztin gyerekek zsírjával hajtott bio-tengeralattjárókkal közlekednek a Duna fenekén, és ilyen speciális vegyianyagokkal eladhatóvá teszik a magyar vízkincset! Nem szent ezeknek semmi!

Mitya Ivanov 2010.12.15. 11:40:58

@migueldiez:
ezek a konteók még annyival is súlyosbodnak, hogy felteszik kérdésként, hogy vajon miért pont a spanyolok (Balatonring, pátyi golffalu és miért pont az izraielik (Club Aliga, Sukoró) olyan aktívak Magyarországon az ingatlanbizniszben, miért ők építenek lakóparkokat meg apartmanházakat? Azért, mert a klímaváltozás miatt mind Spanyolország, mind Izrael (+az arabok miatt) élhetetlen lesz a tehetősöknek és el akarják foglalni a Kárpát medencét, mert ez akkor is élhető lesz, amikor Dél Európa már nem, lásd árvizek.

#szájbergyerek# 2010.12.15. 11:42:06

@El Topo (Sgt. Elias):
Nem pont erre gondoltam, de valahogy azt érzem, hogy egy ilyen álom lakás magyar ember számára megfizethetetlen lesz. Akkor meg ki fog ott lakni?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:42:44

@Mitya Ivanov:

Meg hát alapból itt van a föld szívcsakrája is, és azért az nem mindegy.

escargot 2010.12.15. 11:43:19

@El Topo (Sgt. Elias): Topo, vajon ha egy eldugott ceizmográfról ennyire képben van a hm. néni, akkor pl. rólad mi mindent tudhat és terjeszthet? (A repedés és a lecsúszás elég jó irányok, gondolatébresztőnek...)

Mitya Ivanov 2010.12.15. 11:45:31

@El Topo (Sgt. Elias): mondjuk az tényleg itt van, ebben nincs vita

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.15. 11:47:06

@escargot:
Amiket rólam terjeszt, azt nem nekem mondja értelemszerűen, de hát ez értelemszerű.
Egyébként ahogy kivettem, a ceizmográfot a törésvonal szinonimájaként használta.

Zombika 2010.12.15. 11:48:13

Itt a Beregi Tamás, szintén mai anyag az indexen: agens.blog.hu/2010/12/15/pixelhosok

Sokoldalú figura, ha ingatlanfejlesztésen kívül ilyennel is foglalkozik :)

migueldiez 2010.12.15. 11:50:23

(Ha valaki nem ismerné - oldie but goodie - elég régi, de még mindig aktuális - "utolsó időkben vagyunk" - és minden benne van a témáról, sőt;
www.youtube.com/watch?v=GhaRgQ8aXUM )

2010.12.15. 11:50:49

@Brother Love: megmondom én neked: a garázsra nem jár szocpol, kedvezményes kölcsön, az kb, vagy más banki kölcsön, másként adózik, szóval az nem lakó ingatlan, hát ezért

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2010.12.15. 11:52:49

www.ujlakas.info/lakaspiaci-hir/Sztarepitesz-almodik-a-Hajogyari-szigetre/12570/

Sztárépítész álmodik a Hajógyári-szigetre
2010. 08. 09.

A globális ingatlanpiaci válság közepén Budapestet elérte a sztárhullám. A Bécsi utcai, nagy vihart kavaró Foster & Partners beruházás tervei után nemrég újabb sztárépítész munkája járta meg a tervtanácsot, ezúttal a műemlékit.

Az óbudai Hajógyári-szigeten zajló, kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánított projektben az amerikai Moshe Safdie irodája működik közre, amelynek honlapján megtaláltuk a beruházás itt közölt látványterveit is.

A fejlesztésre kiszemelt, körülbelül 350 000 négyzetméternyi terület a Dream Island konzorcium birtokában van. A tervek szerint megőrzik az egykori hajógyár műemléki épületeit, és komoly beépítést kap a terület jelenleg üresen álló része: a kereskedelmi-szabadidős centrumként újjáéledő szigetcsúcson 3000 szállodai szoba, 1000 apartman, 3500 fős konferenciaközpont, 150 asztalos, amerikai stílusú kaszinó, 1500 ülőhelyes és ezzel a főváros legnagyobbjának számító operaház és 3500 székes színház épülne a következő években. Lesz kikötő háromszáz hajónak, valamint parkolóhelyek mintegy 5500 járműnek; bevásárlóközpont, és a római kori romok, Hadrianus császár egykori helytartói palotája közelében egy múzeum. A kaszinó működtetésére a társaság 2008-ban kapott kormányzati opciót húsz évre, tízéves hosszabbítási lehetőséggel – akkor a legnagyobb kaszinókomplexumot tervezték a Hajógyári-szigetre egész Európában, 200 asztallal és négyezer játékgéppel.

A Dream Island Consortium 43,5 %-ban az Elbit Imaging Ltd, 43,5%-ban a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdona. Három százalékot kisebb befektetők birtokolnak, míg 10% a konzorciumot igazgató Mordechay Zisser tulajdonában van, aki egyben az Elbit Imaging elnöke is.

Az Álomsziget előzetes rendezési tervét a Casiopeia Group Kft. készítette; a Magyarországon 2001 óta működő iroda korábbi munkái között szerepel az Aréna Plaza (az épületről írt cikkünket Bunkerbe, magyar! címmel ld. itt), valamint az M3 Shopping Center, illetve több romániai, lengyel és ukrajnai bevásárlóközpont és nagyméretű lakóprojekt.

Az Álomsziget fejlesztése a tervek szerint több fázisban zajlik. A 2008-ban visszavásárolt, így állami tulajdonban levő Hadrianus-palota régészeti feltárásainak befejeztével (a helytartói palota a római kori Pannónia egyik legjelentősebb építészeti emléke, de soha nem tárták fel teljesen) az első fázisban az egykori hajógyár épületeit újítják fel. A 2009-ben kiadott elvi építési engedély alapján erre a Casiopeia az amerikai Moshe Safdie and Associates építészirodával együttműködve készített vázlattervet.

Az Álomsziget látványtervei

Az ipari csarnokokat üvegszerkezetekkel fedett, de nyitott gyalogos tengelyekkel kötnék össze, amelyek a különböző szórakoztató funkciók megközelíthetőségét biztosítják. A nagyobb épületbelsőkben galériákat, hozzájuk kapcsolódva teraszokat alakítanak ki. A háromhajós csarnokok középső tere lényegében sétatérként szolgálna; a funkciókat az oldalhajókban helyeznék el.

Arnóth Ádám, a Műemléki Tervtanács elnöke lapunknak elmondta: mivel a tervezők csak részleteket mutattak be a létesítményről, nem született végleges döntés, de bekérték a teljes tervanyagot egy újabb bemutatásra. Megkerestük Mezős Tamást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal volt elnökét is, akit az építészek konzultánsnak kértek fel. Mezős szerint a program meglehetősen túldimenzionált, és nem alkalmazkodik kellően a meglévő épületállományhoz, ráadásul véleménye szerint „a terveket bemutató fiatal amerikai építész legfeljebb egy órát töltött a területen”.

A Moshe Safdie and Associates honlapján fellelhető látványtervei arról is képet adnak, milyen irányba haladnának a további munkák. A területre Óbuda központja felől, az északi részen belépő látogatókat egy hatalmas szökőkút fogadná. Innen a területet kettéosztó öböl mellett kétfelé indulhatnak. A nyugati részre, a felújított és kiegészített hajógyár épületeiben elsősorban szabadidős funkciókat és szórakozóhelyeket szánnak, míg a szigetcsúcs keleti felén a javarészt újonnan épülő tömbökbe kerül be a kaszinó és a szálloda. A Hadrianus-palota, amely a hajógyártól északra fekszik, múzeummal és látogatóközponttal egészül ki, és ezen a területen épül a színház is. Az öböl partján széles gyalogos sétány vezetne körbe.

A szállodai épületek a tervek szerint alacsony, zöldtetős tömbök lesznek, amelyek nem nyúlnak túl a sziget fáin. Helyet kapna azonban néhány kiemelkedő, nagyobb méretű épület is a szigeten, a kaszinóhoz kapcsolódva, illetve a kulturális funkciók számára. A Hajógyári-sziget déli csücskén pedig 112 méter magas óriáskereket építenének. A beruházás a legutóbbi tervek szerint 2013-15 között valósulhat meg.

Az építészről

Moshe Safdie a legismertebb amerikai építészek egyike. 1938-ban Haifában született, majd 15 éves korában szüleivel a kanadai Montrealba költözött. Egyetemi tanulmányait Philadelphiában folytatta, majd 24 évesen megépíthette első házát, a Habitat 67 lakókomplexumot Montrealban. A tavaly műemlékké nyilvánított épületegyüttes világhírnevet hozott tervezőjének. Az építész elsősorban az Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben dolgozik; a nagyméretű multifunkcionális projektekre szakosodott, de részt vett például Jeruzsálem óvárosának rehabilitációjában is. Legutóbbi elkészült munkája a nagy hírverést kapott Marina Bay Sands, amelynek három tornya a tetejükre helyezett közös terasszal és medencével idén tavasszal nyitott meg Szingapúrban. (Az építésziroda honlapján ez a projekt szerepel párhuzamként az Álomsziget mellett - ennek lehet oka a hasonlóan vízparti elhelyezkedés, illetve az is, hogy a Marina Bay Sands a világ legnagyobb értékű kaszinófejlesztése.)

2010.12.15. 12:00:18

@#szájbergyerek#: 'németbe' olcsóbbak a lakások, de Magyarország a bokréta Isten kalapján, fizesse meg aki ott akar lakni.

meg aztán Németország nagy, nekik könnyű, ugye, de Magyarországból csak egy van, az is kicsi, nem lehet csak úgy elkótya vetyélni a magyar földet.

televanabatyum 2010.12.15. 12:04:06

Kicsit elkanyarodott a diszkurzus, de ez van. 1. múlt héten zögykölődtem a bkv egyik full extrás, a csuklójánál tetőzuhanyos 280-asán az Örsről, és felszállt 4 fiatal szegényebb kinézetű srác. Az egyik teljesen komolyan mondta, legalább is úgy nézett ki az arca is ,hogy gondolkodik, hogy kiveteti az egyik veséjét elkezdte elemezni, mit vesz majd a pénzen, vagy különben mehet csövezni, Azért ez durva. Remélem nem csinálja meg. 2. a világuralmat szerintem a "Kedves vezéren" a malacinfluenzán és egynémely elvetemült marslakón kívül akar a roseb,de ropogós bankjegyeket már többen szeretnének, de legfőképp a közjót szem előtt tartó ingatlanbefektetők. Azok meg gondolom adják egymásnak az infót otthon, miért érdemes a mi kiaknázatlan lehetőségekkel és dolgos döntéshozókkal teli hazánkba jönni.

2010.12.15. 12:07:11

Lehet ám a lakóparkokat fikázni, de az az igazság, hogy a legjobb lakás az új lakás, mint az autó, pont azért.

Én egyszer vettem új lakást, azóta csak régi, meg még régebbiek voltak, de az új, az az igazi, ahol még nem lakott előttünk senki.

Mitya Ivanov 2010.12.15. 12:10:21

@Frengi:
"mint az autó"
az pont nem a legjobb. Persze új szaga van, meg minden, jó érzés, hogy csak a tiéd, de miután megvetted, sokat veszít az értékéből. A lakásnál meg az van, hogy ha szarul van megcsinálva, és pl. vizesedik a fal, meg penészes, akkor akármilyen új szaga lehet, ráfizetsz

cd-r 2010.12.15. 12:13:45

@Frengi: ár-érték arányban viszont az a legrosszabb, ahogy az új autó is.

katog 2010.12.15. 12:21:02

@Brother Love:

Meglepődnél, mi minden van extraként.
Ahogy Józsi bácsi is meglepődött:
turulcsirip.hu/perma/25196011732

Maisie MacKenzie 2010.12.15. 12:25:22

@Frengi:

"az az igazi, ahol még nem lakott előttünk senki."

Egy alapos felújítás után a régi tulaj eltévedne a volt lakásában! Szerintem a régi építésű a tuti, csak csontra át kell építeni! :-)

Az új lakásban az a fíling lehet jó, ahogy összecsiszolódik a közösség, hisz mindenki új, de ilyesmit kb. lehet egy nyaralás alatt is tapasztalni.

Maisie MacKenzie 2010.12.15. 12:29:51

Az új autóim mindig fapadosabbak voltak, mert sajnáltam a pénzt az extrákra, de még akkor is aggaszt, hogy nagy az értékvesztés. A használtakat meg pont a sok extra és a jó állapot miatt vettem, úgyhogy azokat jobban is szerettem. :-)

Dr. No 2010.12.15. 12:34:08

Egy fontos szempont kiamaradt.
"Leendő befektetőink megnyugtatására fontosnak tartjuk kijelenteni, hogy az építkezés a híresztelésekkel ellentétben nem ártéri területen folyik.

A Bernstoen & Sons jogi szakértője szerint az a tény, hogy az épülő létesítmény üdülő/nyaraló besorolást kap a szokásos lakóingatlan megjelölés helyett, olyan átmeneti, kifinomult jogtechnikai eljárás, amely a leendő befektetők adó- és illetékkiadásait optimalizálja, nem pedig az ártérre szóló építési engedély kiadását segítette elő, mint azt a konkurencia híreszteli. A jogi képviselő itt látta egyébként fonotosnak felhívni a figyelmet arra, hogy a Bernstoen & Sons jogi lépéseket fontolgat a társaság jó hírnevének védelmében."

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.12.15. 12:52:11

Én már a croissant és capuccinónál sikeresen elhánytam magam.

2010.12.15. 12:58:09

@Mitya Ivanov: Én új lakásról beszéltem, nem szar lakásról

@cd-r: ha hozzászámolod, hogy egy új lakást-házat nem kell felújítani, nincsenek időzített bombák akkor érdemes fontolóra venni.

@Maisie MacKenzie: ha totál felújítod, akkor a vételár 100%-át is ráköltheted, persze sokan nem számolnak teljes áron, mert a sógor tapétáz, a koma szereli a vízvezetéket, az após berakja a konyha bútort.
De ha hozzá adod az elfogyasztott sör és gyulás árát, az anyós rezsiórabérét amiért megfőzi, a te órabéredet, mert amíg a lakást buzerálod nincs időd pénzt keresni, akkor már nem éri meg olyan nagyon.

De persze nem mondom, hogy mindeki vegyen új lakást, nekem az új lakás volt a legjobb, az öt közül amit a sajátomnak mondhattam, a többi sem volt rossz, de még évekig turbóztam a beköltözés után, mert nem volt pénzem egyszerre kicsengetni a teljes összeget.

2010.12.15. 13:08:22

@Maisie MacKenzie: aztán ha összecsiszolódott a közösség, jöhet a klikkesedés meg a fúrás.

pruntyike 2010.12.15. 13:10:01

@El Topo (Sgt. Elias): Nem tudnád megfizetni, egy 60 nm-es lakás a Saint-Louison 2 milliónál kezdődik (euróban - kilátástól ée elhelyezéstől függően).

pruntyike 2010.12.15. 13:11:36

@Hadrian77: Az Beregi, de Péter, és szimpatikus színész.

pruntyike 2010.12.15. 13:13:07

@#szájbergyerek#: Nem a külföldiség a lényeg, hanem a zsozsó, vagy a guba.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.15. 13:14:15

@Dr. No: Ez tetszett! :)

Kivancsi vagyok, mi a velemenyuk a temarol a Modoros sajat jogaszainak, Brother Love-nak es Professor Pizka-nak?

pruntyike 2010.12.15. 13:15:36

@televanabatyum: @escargot: A teremgarázs csak arra jó, hogy a szomszédod zavartalanul rámolhassa ki az autódat, ha netán benne felejtesz valamit.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.15. 14:06:02

@altoid: nem tudom a kollega hogy van vele, de én előbb bevételezném a munkadíjat :-)

vincere 2010.12.15. 14:15:00

Tibi, meggyőztél, mikor kezdik el árulni a lakásokat? :)

cd-r 2010.12.15. 14:15:43

@Frengi: az újépítésűnél is felmerülhetnek hibák, időzített bombák, főleg manapság, mikor _már mindenből kispórolják az anyagot_ :DD

loláb 2010.12.15. 14:16:57

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"Na most mekkora hülyeség ennyiért egy luxuslakótelepre költözni, amikor már Budán házat kapsz?"

Hát, 100 millióért budán (már a jobb kerületekben, nem mondjuk budafok szélén, vagy a harmadik kerületi aranyhegyen) valami nagyon szolid házat kapsz.
Annál azért (ha egyéb szempontok nem játszanak, pl a kutya-macska-gyerek) egy nagyteraszos, panorámás fullos lakás szerintem jobb.
A jó budai házak olyan 170 millió környékén mennek pillanatnyilag, az ez alatt lévők általában a 70-80 évekbeli fusiépítkezés gyönygszemei, szar elrendezéssel, ótvar külső-belső burkolatokkal, szigeteléssel.

Styxx 2010.12.15. 14:28:23

@vincere:
Óriási az előzetes érdeklődés. Hatalmas túljegyzés várható, de én folyamatosan figyelem a híreket, és van egy belsős spanom. Efraim Kis a tresaury igazgatójuk. Privibe dobok egy bankszámlát oda paypalozz át nyolc gurigát, és még időben lefoglalózok neked egyet. Vadasparkra néző jó lesz?

Styxx 2010.12.15. 14:32:03

@Brother Love:
"a kötelező gépkocsibeálló köcsögség, szerintem. "
Nekem meg csak az kellene. Vegyél egy lakást én meg megveszem a kocsibeállód. Gyerekkori álmom, hogy legálisan furikázhassak Barkassal a Margitszigeten.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.12.15. 14:32:44

@Hadrian77:
Nem! A Balatonra vitték nyaralni a prolikat, a Margitszigetet "megnyitották" előttük. Én csak tudom, én voltam a jegyszedő, Kun Béla személyesen jött és pampogott, hogy engedjem be az újpesti prolikat az Árpád híd felől. Mögöttem Esterházy Murtyilla grófnő könyörgött, hogy tartsam a tömeget és ne hagyjam, hogy a pincsijét eltapossák. De hát nagy volt a nyomás. A csürhe még a díszhalakat is megsütötte a tóból. De most tényleg.

Egyéves Önkéntes 2010.12.15. 14:34:36

@Szocio Pata (kikvogymukblog): a pincsis résznél bubis víz jött ki az orromon. téged teszlek érte felelőssé. :)

vincere 2010.12.15. 14:38:26

@Styxx: köszi, tudtam, h. a cimbik segítenek :)
dunai panorámás legyen, azt nézve akarom inni a macchiatómat!

Maisie MacKenzie 2010.12.15. 14:56:28

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"az Árpád híd felől."

Eredetileg Sztálin-hídnak hívták. De nem 1919-ben. :-)

2010.12.15. 15:47:47

@Maisie MacKenzie: mivel 20 év múlva építik csak fel...

GERI87 2010.12.15. 16:43:31

@Brother Love:

Nem Fiuméba mentek?

oktató vidi 1964
"Magyar munkás gyerekek nyaralnak az Adrián, Kádár János elvtárs szúlóvarosában...de a darutollas különítmények véget vetettek az önfeledt mókának..."
(majd vágókép a szomorú kis rajkókról akik épp visszavonatoznak a csepeli nyomorba)

GERI87 2010.12.15. 16:57:56

@katog:
hát ez nagyon szar...
Szerencsétlen buta "kisembör" höbölgése "mer az neki jár"
Józsi bácsi bassza meg.:)

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2010.12.15. 18:02:10

Tibi, mondd, hogy ez fake.
EZ FAKE, UGYE, TIBI?!?!

Dr. No 2010.12.15. 18:07:02

@altoid: Részelt az Élet és Irodalomnak a témával foglalkozó tényfeltáró riportjából:

"Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség munkatársa felhívta figyelmünket az ártér és a hullámtér minősítésű területekhez fűződő építési előírások lényeges eltéréseire. A nyilatkozó tisztségviselő nevének közléséhez nem járult hozzá."

medvedr 2010.12.15. 18:42:01

@Styxx: Na most figyuzzál egy kicsit! Nem kéne így eltolni egy boltot, bemondásra. Azért a végtelenségig az Efraim se mehet el. Az uncsitesóm pont együtt járt héderbe az Efraimmmal, ő mondta, hogy 18 milla, amit Efi engedhet a vadasparki lakásoknál. A következő a helyzet: Az Efraim anyukájának a huga Belfastban él, frankón angol bankból foglalóztat egy olcsóbb lakást 7 000 fontért Az Efi meg az uncsitesóm, aki local marketing itt nálunk, rendez egy sorsolást, a off plan rendelők között , hogy 14 milla engedmény voucher. Azt el tudjuk érni, hogy a belfasti kisbefektető nyerje
meg. (A szerencsejáték jogi izékre majd itteni jogászt veszünk igénybe, de nem amerikai partnerrel rendelkezőt. Valami Professzor Pizka-ról suttognak-egyetemi ember lehet, az mindig jól jön. ) Most jönnél Te! A Vincere nevü spanodnak elsütöd, hogy a belfasti öregek kilépnének a buliból, de a nyereményt átruháznák a hülye nevű spanodra 7 milláért készpénzre. Na most arra vigyázz, hogy a Vincere ne akarja személyesen megköszönni, meg átadni a pénzt az időseknek. A Lesy az előző trading agent ezen csúszott meg. De halál komolyan! Szóval a pénzt Vincerétől az Efi veszi át. Neked Fél azaz fél gurigára gondoltunk a közvetítésért.Ha sok ilyent felhajtasz jól jársz. A legrosszabb esetben is hetente el tudjuk játszani ezt. Mondjuk a Pizka gyereknek sűrűn kell akkor nyomkodni a copy- paste-t, de nagyvonalúan fizetünk-a jog az első a világon. A voucher mindig 14 milla lesz, mert az Efinek is mutatnia kell, hogy nem a maxot engedi. Na valahogy így! Ha kérdésed van akkor majd hívjál, de mostanában Haifán leszek. Üdv:
Dr Bearstein

lárvalányhaj 2010.12.15. 19:29:41

@medvedr:

Együtt hédereltek a héderben :)

lárvalányhaj 2010.12.15. 19:31:34

@medvedr:

Sőt. Együtt hédereltek a héderben a héberek.
(Elnézést kérek mindenkitől, de ezt muszáj volt.)

janomano 2010.12.15. 19:55:13

Vagy esetleg építhetnek ilyen süllyedő házat, mint
amit a "fadézsa" követett el a Király utcában
luxusingatlan árban.
És még csak nem is zsidók a mocskok: spanyolok.
(basszameg, rohadt katolikusok)

"Fiam ez egyszer majd mind a tied lesz..."

medvedr 2010.12.15. 20:41:51

@lárvalányhaj: Minden melamednek állt bóher agyas szóvicceket gyártó siksze csajokat szeretne megdugni-persze ez titkos vágyuk. Az uncsitedóm mesélte.

medvedr 2010.12.15. 20:42:49

@medvedr: uncsitedóm=uncsitesóm

vincere 2010.12.15. 23:14:56

@medvedr: mi az, h. hülye nevű?! kikérem magamnak!
még egy egomi látkép se, nehogy fél guriga, annyit se fogtok ti látni az én pénzemből :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.15. 23:21:48

@medvedr: az egyetemi embert visszautasítom, a többiben benne vagyok. Azért tényvázlatot írunk, just in case. Nem vagyok én antiszemita, csak óvatos :-)
BTW van ismerős akinek van szép angol neve, kb Hollinsworth vagy Frickingdale vagy egyéb angolos hangzású név. Amikor magyarra váltunk akkor... ööö az igazit nem írom ide, de körülbelül Oberlander. Jó fej a srác, tudja jól, hogy WASP-nak kell lenni :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.15. 23:22:54

@lárvalányhaj: de vigyázzunk, mert az ilyen gazdasági büncsik (jogi modorosság, na?) végén jelennek meg a rend héber őrei :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.15. 23:24:53

@medvedr:
-oh igen ez okozza arrafelé a fitymacsattogást.
-a mit???
:-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.12.15. 23:26:19

@medvedr: Az amerikai partnerrel meg a honi kollegák egy része úgy van, mint autista óvodás a barátokkal. Elképzel párat :-)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.12.16. 08:03:21

@Professor Pizka: @medvedr: ha erdekel benneteket, jutanyos aron be tudok jegyeztetni uruguay-i anonim off-shore cegeket. Kedvezo adojogszabalyok, kellemes klima, Magyarorszaggal nincs kiadatasi egyezmeny... :)

Veronka 2010.12.16. 11:20:11

Tibi, te valamit már tudsz :))

Város és Víz – hallgatói tervpályázat a Margitsziget északi és déli csúcsának rendezésér
A Magyar Építőművészek Szövetsége országos, nyilvános, titkos, urbanisztikai- és design elemeket egyszerre váró komplex ötletpályázatot hirdet Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész-, településmérnök-, formatervező- és terméktervező képző oktatási intézményének hallgatói, valamint DLA, Phd hallgatók részére. Budapest és Közép-Európa egyik legszebb városi parkja a Margitsziget. Varázsa valószínűleg helyzetéből fakad, egy olyan sziget, amelyet a lüktető város keretez, de a széles Duna folyam miatt teljesen elvág a környező épülethalmaztól, aminek következtében, valamint a kizárt gépkocsi forgalomnak köszönhetően békebeli csend és nyugalom fogad minden ide látogatót. Mindezek ellenére a sziget északi és déli végei, csúcsai kihalt rendezetlen területek, pedig egyedi városi, téri helyzetüknél fogva sokkal hangsúlyosabb területek lehetnének a jelenlegivel szemben, hiszen fantasztikus perspektíva nyílik a déli oldalon a városra, míg az északi oldalon a folyóra, i! lletve mögötte a horizontot keretező Pilisre. A fentiek szükségessé teszik az új, komplex építészeti-kulturális megközelítést.

Veronka 2010.12.16. 11:21:19

Folyt.:
Beadási határidő: 2011.04.10
A tervpályázat tárgya: Budapest XIII. Margitsziget északi és déli csúcsának komplex építészeti-tájépítészeti kialakítása.
A tervpályázat jellege: hallgatói ötletpályázat. A tervpályázat formája: titkos.
Részletek: www.e-epites.hu

Ernoke 2010.12.16. 11:44:19

@Brother Love: az az újépítésű, ahol én lakom, jó beosztású, és baromi alacsony a rezsije (elsősorban a jó szigetelés miatt, meg persze az áldott déli fekvés). a falra bármit akaszthatok, elbírja, helyem bőven van. persze a minőség nem 5 évvel ez építés után fog látszani, hanem 25-tel. de elfogadható áron adták a lakást, és emellé nem kellett 2 milliót költeni a felújításra (az építési szakaszban nagyon oda kellett rájuk figyelni, ez tény). anyagilag is jól jártam, és a lakást is nagyon szeretem. a szomszédok zaja pedig egyáltalán nem zavar, ahogy a főút és a vasút sem. ez is attól függ, h kinek mi a fontos, a panelt én csak a távfűtés miatt kerülném messziről, egyébként nincs vele bajom. mondjuk ami igazán vonz, az a lepukkant nagypolgári lakás nagy belmagassággal meg fura szagokkal, de ennek érzelmi és nem ésszerű okai vannak, úgyhogy nem ez alapján választottam.:D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.16. 12:25:10

nem merülnék bele a poszt újhéber vonatkozásaiba (mer' minek, ugye), csak annyit jegyeznék meg, ha ma még nem volt, hogy

"Margitsziget, baszdmeg, az ország 4/%-e még ma sem PEST-en él ám, fasznak kell ilyen helyi érdekű posztokat írogatni?":)

medvedr 2010.12.16. 21:19:55

@Professor Pizka: Ezt már mi is megtanultuk, WASP nak kell lenni nincs mese. Hát igen, hogy mi hol csattog abba ne menjünk bele. Abból azé' baj lehet, ha lukra futunk és nem elképzelt az USA partner.@altoid: A szakértelem az első, ezt mindig nagyra becsültem, Sajnos a Vincere nevű kényeskedik a nevére, de ez a Styxx, ez tuti felhajt majd másokat. Majd beigérjük neki, hogy rászavazunk in the top comment championship. Addig is tudok tuti apartmanokat a Margarétában ha érdekel.

medvedr 2010.12.16. 21:30:24

@El Topo (Sgt. Elias): A panel nem biztos, hogy rossz építő anyag. Kecskeméten laktam oéyan viszonylag új (értsd 80-as évek közepén adták át, 3 szintes tetőcserepes épület volt) építésű panel lakásban, ami 76nm volt, egyedi fég gázkazán fűtötte, és ilyen habszivacs szigetelőanyag volt a panelon kívül, bár elég vékony. Nagyon szerettünk ott lakni. Beszereztünk egy kínai gyártmányú hidraulikus vagy milyen ütvefúrót utána nagy királyság volt. Persze volt egy csomó hibája a kérónak, nagyon kis fürdőszoba, kicsi konyha, kopgó hangok azért voltak, stb. Ettől függetlenül nagyon is élhető lakás volt, sokkal jobb mint sok most épült új építésű lakás. Bennem ott motoszkál a kérdés azóta is, hogy a panelt v. a húzott zsalus beton építést akár jól is lehetett volna csinálni?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.17. 08:11:09

@medvedr:

Elárulom neked, hogy simán!
Az ütvefúród egyébként nem hidraulikus, hanem pneumatikus, és fúrókalapácsnak hívják.
Az a különbség, hogy az ütvefúró sok aprót üt, a bohrerhammer meg kevesebbet, de nagyot. Gyakorlatilag nem is fúr, hanem összetöri maga előtt a betont és a forgó mozgás csak kihordja a törmeléket.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.17. 08:13:27

@El Topo (Sgt. Elias): én tüske és tövis milyensége kapcsán szoktam hasonlókat értekezni, azok is baromi érdekesek amúgy:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.12.17. 08:46:54

@vészmadár (pica pica):

Kb hasonló. Mondjuk annyi különbséggel, hogy szebb lenne a világ, ha a pógárok fúrókalapácsot használnának a lakótelepeken ütvefúró helyett.

janomano 2010.12.17. 09:09:08

@medvedr: "kínai gyártmányú hidraulikus vagy milyen ütvefúrót..." És amikor fúrtatok vele le kellett kötni a mosógépet a csapról és a helyére a fúrógép tömlőjét rakni? :-DDD Bocs, nem birtam kihagyni...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.17. 10:21:12

@El Topo (Sgt. Elias): én már annak is örülnék, ha ütvefúrót hasznűlnának ugyan, de a kurva anyjuk faszától délre, srévizavé, nem az én szomszédomban:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.17. 10:33:31

@janomano: azért mert hidraulikus, miért kellene lekötni a vízcsapot? a hidraulikus emelőt sem a csapra kötöd rá, elég a benne lévő hidrauklikaolaj:)

Miért, a pneumatikusba te fújod a levegőt?:)

bocsi, ezt sem lehetett kihagyni:)

medvedr 2010.12.17. 13:01:59

@El Topo (Sgt. Elias): Köszi-pneumatikus-, mindig tanul az ember! Ezzel már ki bírtuk fúrni a falat a sok akciós Baumaxos ütvefúró kihalt a DUTÉPes panelben.
@janomano: Nem, ez ilyen pneumatikus fúró volt, illetve van. Má' mostmá' kiművelődtem, úgyhogy nagy biztonsággal állítom, hogy pneumatikus fúróm van, amibe nem én fújóm a levegőt, hanem ő veszi. Mostanában már nagyon ritkán kerül elő, mert nem a panelben lakom, pedig jó volt a panel lakásunk.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.12.17. 13:08:00

@medvedr: hehe, csak nem kivágyott a párod a zöldterületbe, doki?:)

UPK 2011.08.26. 05:05:19

Ésaiás próféta könyve 65. rész
21.
Házakat építnek és bennök lakoznak, és szőlőket plántálnak és eszik azok gyümölcsét.
22.
Nem úgy építnek, hogy más lakjék benne; nem úgy plántálnak, hogy más egye a gyümölcsöt, mert mint a fáké, oly hosszú lesz népem élete, és kezeik munkáját elhasználják választottaim.
süti beállítások módosítása