A költségkímélés

2010/11/18. - írta: Modor Tibi

-Apám, nem nagy szám ez a nyugati élet. Pedig nem is étteremben vagy építkezésen kell dolgoznom, de minden kurva drága itt. Sima szobabérléssel meg egy-egy kocsmázással alig tudok félretenni 3-400 fontot havonta. Saját lakás vagy autó szóba se kerülhet.

-Már megint csak a kifogások. Jó kifogás sose rossz. Én otthon már rég kifejlesztettem a legbiztosabb módszert, itt se lesz másképp. Ha már egy ilyen ocsmány, szar országba, annak is a legputrisabb városába kerültem - akkor nem akarok úgy hazamenni majd pár év múlva, hogy egy jót szórakoztam, és max. az élmények maradtak. Mert te miért jöttél? Pénzt keresni vagy jól érezni magad?

-Tapasztalatot, nyelvet, de hát pénzt is...

-Akkor kezdjük az elején. A legtöbb pénzt alapesetben a rent viszi el. Ez a te esetedben havi 400 quid egy duplaszobáért. Itt rögtön hatalmasat lehet vágni: minek a double, ha lehet egy kisebb box roomot is bérelni - ráadásul persze aki saját szobát akar, az fogadja el, hogy kevesebb pénze is marad a hónap végén. Természetesen fel kell vállalni a kellemetlenséget, a kompromisszumokat, de össze szabad cuccolni másokkal is egy szobába. Nagyon szépen ki lehet bírni - a nőket meg majd beosszátok.

Rent megvan, jöjjön a közlekedés. Sok balfasz vesz valami szakadt melózós autót, azt hiszi, azzal majd jól jár. Hát nem. Az ilyenekre utaznak a rendőrök meg a customék is - mindegy, hogy brit vagy magyar rendszám van rajta. Semmilyen autó nem kell. A tömegközlekedés pedig aranyárban van, ráadásul értékes órákat visz el az életedből. A megoldás: bizony oda kell költözni, ahol a munka van. Ez itt nem a fatornyos kis falud, hogy lokálpatriótát játssz. Ugyanolyan szar az összes estate úgyis, gipszkarton-falakkal. Ha meg odaköltöztél - gyalog vagy biciklivel kell járni, ennyi. Ismét spároltunk neked pár százat.

Szórakozás, étterem, kocsma, mozi, klub. Ezeket is felejtsd el. Erasmusos-bulizós balfasz akarsz lenni? Egyik se kell. Mesélted, hogy mozibérletet vettél az miatt a hülye kurva miatt. Lemondani azonnal. Szórakozás gyanánt majd összejárunk sörözgetni - az off-licence-ban pedig megvesszük a négyfontos six-packet, dumázunk, magyar mp3-akat hallgatunk, te meg töltöttpaprikát főzöl - bevásárolunk a Raszputyinban vagy valamelyik másik ruszkinál fillérekért. Kocsmát szádra ne vedd, étterem eszedbe se jusson. Utazgatni? Max. haza, de inkább oda sem. Majd ha hazaköltöztél, ráérsz otthon lenni, meg is fogod unni. A tengerpartból meg jó lesz ez is - még ha barátságtalanabb is egy kicsit. Így megint százakat lehet havonta értelmesebb célra félretenni.

Ruházkodás? Elektronikai cuccok? A legolcsóbb laptop + internet, ennyi. Azzal azért vigyázz, ha kéz alatt veszed - nehogy az Argos-katalógusra vagy két doboz tejre cseréljék ki a szatyrodban. CD-t, DVD-t csak az idióta vásárol, le lehet tölteni ma már bármit. Meglátod, nem bánod meg, ha rám hallgatsz. Azt mondja az az otthoni reklám, hogy "mert azért hülye nem vagyok". Hát dehogynem, baszd meg. A legnagyobb birka méghozzá.

 

Két évvel később:

-Gyurikám, a Jóisten áldjon meg! Hogy bírod még mindig a Szigeten? Azt hittem, csak egy évre jössz.

-Én is azt hittem. Amúgy köszönöm kérdésed: szarul, nagyon szarul. De büszkén? Utálom az egészet, mennék haza, de hát a rohadt életbe, otthon kedves kontárkormányunk folyamatosan gondoskodik arról, hogy én többet oda haza ne menjek. Mármint amíg így ellehetetlenítik az embert.

-Nem könnyű ott se, az ziher. Aztán figyelj már, nagyon hálás vagyok ám neked. Pár éve elláttál pár életvezetési tanácsal a Kornéléknál azon a bulin, vágod. Te nem is tudod, milyen jót tettél velem...

-Mert mit?

-Hát tudod, hogy hol lehet megfogni a költségeket, hogy tudjak sokat félretenni.  Radikális változtatásokat eszközöltem. Lemondtam a mozibérletet, inkább gyaloglok egy félórát a Tecsóig, de olcsóbban veszek mindent. A Robival behúzódtunk egy szobába - ami igazából az étkező lenne. Semmi kocsma, utazgatás, étterem, új ruha, semmi. De a pénz az gyűlik szépen.

Egy élvezet nézni, ahogy növekszik a sok-sok csilingelő fontocska a kontómon - hamarosan be tudok végre fizetni valami pecóra otthon, mármint az önrészre.

-Jaaa, hogy az! Bocs, nagyon be voltam baszva szerintem. Bár otthon működtek ezek a módszerek, de itt reménytelen. Ami megtetszik: megveszem. És bizony leugrunk néha Krétára vagy Mallorcára, ha olyanunk van. Hogy a faszba bírnám ki máshogy szerinted ebben a szar országban..?


 

Ajánlom a költséghatékonyság bukott császárának :-)

478 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.18. 06:20:14

ELSŐ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NUMBER ONE!

(ugye milyen idegesítő?)

Rókakígyó 2010.11.18. 07:41:43

télleg így mennek a dolgok. Csoda, h élünk abból a a kévéskéből:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 07:48:40

@derelye vágó: jo tanacsok akkor, ha tenyleg csak max egy-ket evre mentel ki, egyedulallo vagy, es nagyon fiatal (huszoneves). Ha valaki komolyan ki akar koltozni, muszaly normalisan elnie, kulonben megzakkan. Most komolyan, mi a fasznak el valaki akarmilyen orszagban, ha utalja mint a szart?!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 07:49:25

muszaly=muszaj, en huje... ;)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 07:52:34

@derelye vágó: Viszont ha ugy el valaki, ahogy a posztban leirtak, akkor kint se jobb!

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 08:01:22

egyik ismerősöm dolgozót egy multinál telefonokat szereltek össze minimál bérért,három műszakban
kaját nem fizették
30 perced volt egy nap,hogy kaja, pisi,kakit elintézz
hajtották őket mint a lovat
azért van sok multinál hogy már 35 éveseket nem veszik fel

nem csoda,hogy ki menekülnek az emberek külföldre

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 08:03:20

@altoid: nem olyan szar a helyzet oda kint el hiheted annyi, hogy most már angolul tudni kell

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 08:06:56

@derelye vágó: persze, ezt megertem. De elvileg eppen azert mennenek ki, hogy jobb eletuk legyen, nem? Viszont a poszt meg arrol szol, hogy ahelyett, hogy a jobb fizetesbol normalis eletet rendezzenek be maguknak, kint is ugy elnek, mint a koldusok, csak mert ugy parszaz fonttal/euroval tobbet felre tudnak tenni.

Na most ha valakinek az a celja, hogy osszesporoljon egy lakasra valot es hazahuzzon, ez rendben is van. Viszont az, aki azert ment ki, mert "otthon milyen szar", es kint meg szarabbul el (onszantabol), az meg is erdemli.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 08:08:47

@derelye vágó: Felreertesz. Nem azt mondom, hogy rossz kulfoldon (en is ott elek, mit gondolsz, miert irok ekezetek nelkul?), hanem azt, hogy bizonyos emberek a sajat eletuket teszik pokolla, akarhol vannak.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 08:13:49

@altoid: ennél szarabb nem lehet
de aki, ki megy az nem egyedül a két fizetésböl simán kijönnek
haverom meg barátnője is így csinálta pár évig sporoltak
albérlet a paki negyedben lengyelekkel egy albérletben itthon vettek egy lakást aztán,már nem sporoltak tovább jobb albérleben költöztek az itthoni lakás meg ki van adva albérletbe akiktől megvették ennyi
én nincs semmi gond
de még kint mkindig jobb így kit élni mint télen megfagyni
mert lássuk be fos a helyzet
csak sokan nem veszik észre
vagy csak nem akarják

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 08:22:40

@derelye vágó: Ha a haverodeknak bejott, riszpekt. En mar het eve kulfoldon vagyok felesegestul, es az elejetol kezdve igyekeztunk ugy berendezkedni, mintha otthon lennenk; nem flancolunk tulsagosan, de nem is nyomorgunk, hanem kb. ugy elunk, mint a magyarorszagi haverok, rokonok (akik altalaban szinten normalisan kijonnek a fizubol). Felretenni igy is tudunk (ez a nagy kulonbseg az otthoni lethez kepest), es nem erezzuk (annyira) szamuzetesnek az itteni letet.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 08:28:53

@altoid: ök sem érezték
de én csak akkor mennék ki ha nagyon muszáj lenne
mert Anglia nem az álmaim helye

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 08:31:46

@derelye vágó: Na latod. Ha nem akarsz Angliaban elni, senki sem kenyszerit (mondjuk van meg par orszag Europaban, de nem ez a lenyeg). Viszont, ha valaki ugy dont, hogy megprobalja, az legjobb, ha hosszutavra tervez, es nem bassza el a hangulatat evekre szarragasbol.

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2010.11.18. 08:38:02

A modoros költségkímélőről szerintem jobbat is lehetne írni, akár itthon is. Egyik kolléganőm sportot űz abból, hogy a szegénységét fitogtassa - ilyen is van; lemondok mindenről (pl. gyerekek miatt), majd ezzel dicsekszem - és hetente vesz új, kétezer forintos cipőt, aminek aztán leválik az oldala, és belebüdösödik a lába (igen, ezeket is megtárgyalják). De hogy vegyen egy bőrcipőt, tizenötezerért? Ami kibírná évekig, a fenti problémák nélkül? Az kizárt. "Hol élsz te, hol van nekem arra pénzem? Be kell osztani minden fillért!"

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 08:48:04

@Szigi.: na ja ezt én se értem
inkább az ember vessz egy kicsit drágábbat de az évekig bírja

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 08:55:51

@derelye vágó: Hat ja, sajnos. De a poszt nem hiszem, hogy konkretan roluk szolt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 08:57:55

hát, nem tudom. Én plö mérnök-tanár vagyok, ezt szeretem csinálni. Javítson ki, aki szerint alapvetően tévedek, de milyen esélyem van mondjuk Nagy-Britanniában tanári állásra? Sztem közel semmilyen. Félre ne értse senki, tudom, hogy fellengzősen fog hangzani, de azért én nem megyek ki, hogy epret csomagoljak, árit töltsek fel vagy csomagokat cipeljek. Nem azért, mert derogál megemelni egy súlyt, hanem mert hosszabb távon intellektuálisan egyszerűen nem elégT ki az a munka. Ha kielégTene, akkor elmentem volna itthon is géplakatosnak vagy hentesnek, szép és keresett szakmák ezek, de nem mentem.

Szval csak annyi a lényeg, hogy úgy érzem, külföldön nagyobbrészt elég elég korlátozottak a lehetőségek, egy bizonyos szelete nyitott csak a munkaerőpiacnak. A pénz nem minden...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 09:04:56

@Szigi.: @derelye vágó: már ha tényleg bírja. Én hosszú évek tapasztalatából nem veszek drága cipőt, ugyanis az olcsó két hónap alatt esik szét rajtam, a legmenőbb, legstrapabíróbb drága meg három alatt (plö. 10 éve! majd húszezer forintos! túrabakancs utcai használattal 3 hónap alatt nullára írva). Lehet, nehéz a járásom, vagy hülyén megyek, de sajnos nálam mindegyik ennyit bír, akkor meg jó az olcsó is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 09:07:35

@derelye vágó: sztem nem mindegy, mert én is szeretnék ugyanezért a munkáért ám jobban élni Angliában, csak ilyen opció nincs. Kicsitz vicces, hogy a kutyasétáltatónak vagy a mosogatónak európai szinten távlatosabbak a lehetőségei, mint a mérnöknek vagy a tanárnak.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 09:08:25

@derelye vágó: sajnos nekem eddig 5 hónap volt a leghosszabb idő, amíg bírta egy cipő.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 09:12:40

@vészmadár (pica pica): jah de azt is nézd azért a pénzért mennyi kell "szopni" ha úgy nézzük a
a szellemi munka legalább annyiból jó nem kell fizika munkát végezni
de nálunk meg pont fordított a helyzet a fizikai munkás nincs meg fizetve, és ez így elég vicces a helyzet

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 09:20:31

@derelye vágó: tényleg? sztem egy tanár szellemi munkás. Egy átlagos tanár kötelező óraszámát megtartva, egy darab egyetemi és egy darab főiskolai végzettséggel kap havi bruttó! 130-140ezer forintot. Számold már ki, az mennyi netto. A fizetési papírom szerint olyan 88-95 ezer forint (adójóváírással) Plusz azt is elemezzük, hogy viszonyul ez egy szobafestő keresetéhez. Vagy a minimálbérhez, ha már itt tartunk.

Mitya Ivanov 2010.11.18. 09:22:22

nekem annyira elegem van az itteni felelősségteljes munkámból, meg a nagy nyomásból, hogy simán kimennék Angliába valami árufeltöltőnek, vagy fűszernövény csomagolónak, kertgondozónak. Az életvitelszerű költséghatékonyság mestere vagyok amúgy, szóval nem érdekelne a pénzhiány.

2010.11.18. 09:24:05

Volt egy ilyen mókus egyszer a Frei műsorban, 10 nm-en lakott, csomagot hordott ki, de mondta hogy ő húd e sokat keres kint, aki meg ottho maradt az mind birka.
Ja bazmeg itthonihoz képest sokat keresel, de akkor is csak egy segédmunkás tróger vagy kint.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 09:24:08

@vészmadár (pica pica): akik a szalag mellet robotolnak három műszakban ha itt tartunk ennyi...
kár a szobafestővel pedálozni

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.11.18. 09:25:36

@vészmadár (pica pica): Maximális esélyed van mérnöktanári állásra. Vagy nem megy az angol? :)
@derelye vágó: Dehogynem, azok is, mindenki. És néhányan a posztban felsoroltak szerint nyomják, én is ismertem ilyet. ;)

lárvalányhaj 2010.11.18. 09:30:56

@vészmadár (pica pica):
@Hadrian77:

Én is így vagyok ezzel. A szellemi munka és az ezzel járó presztízs is sokat számít (én már csak ilyen hiú állat vagyok). Plusz, nekem az se hiányzik, hogy lesajnáljanak, mint az elmaradott területekről érkező gazdasági menekültet.

Balance Of Power 2010.11.18. 09:32:00

@derelye vágó: Ha mondjuk 1000 euronyi penzt felre is tesz Angliaban, 15 millat akkor se 2 ev alatt sporol ossze. Hajon mondjuk lehet jol keresni, mert szallas-kaja van, elkolteni meg nem tudod. Vagy olyan ismerosom nekem is volt, aki anno Taszaron volt tolmacs es utana kp-re vett egy lakast... Kaposvaron. Egy cimboram dolgozott Eszakon es o is azt csinalta, hogy itthonrol vitte borondben a konzervet, mert draga az elet. Mondtak neki, hogy maradjon kinn hosszutavon, de igy nem akart. Nem is csodalom - erje meg anyagilag a kinti viszonyok kozott is, kulonben semmi ertelme.

herr_der_erdinger 2010.11.18. 09:32:51

szerintem ha valaki pénzt keresni, tapaszltalatot gyüjteni és nyelvet tanulni megy ki fiatalon akkor az nem gáz ha nyomorog. Legalább megtanulja, hogy m.o.-tól nyugatra sincsen kolbászból...
Ha hosszútávon akar nyomorogni, hogy abból otthon vmi óccsó kecót vehessen amibe visszatérve tovább nyomoroghat (mert "há otthon minden szar") akkor az megérdemli.
Én diplomát nem adnék ki min. 1 év külföldi tapasztalat nélkül m.o.-on, hogy ez tényleg vmi féle érettséget is tükrözzön. Amilyen fejek manapság diplomával a kezükben özönlenek ki a felsöoktatásból...

Balance Of Power 2010.11.18. 09:34:31

@derelye vágó: Hat azert a szobafestok, burkolok akiket kezrol kezre adnak a megrendelok es tobb melot utasit vissza, mint amennyit elvallal, sokat kaszalnak. Mas kerdes, hogy zsebbe.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 09:36:12

@Balance Of Power: ott is van Tesco és olcsó meg ilyen hipermarket
de érdemesebb az alapanyagot meg venni és sütni,főzni
mert a fagyasztót kaják elég rosszak

2010.11.18. 09:40:59

Következő kérdésem, emberünk kimegy trógerolni, keres sok pénzt, itthon vesz lakást. Aztán itthon trógerol tovább? Az itthoni kevesebb pénzből hogy jön ki?

herr_der_erdinger 2010.11.18. 09:41:19

Itt kint (dojcsland´) olcsóbb az élet szerintem mint Magyaro-on, csak a szolgáltatások drágábbak.
Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a legtöbb pénzt, fiatalon és külföldön hajón lehet fizikai munkával megkeresni. Mivel közben világot is jársz és állandóan dolgozol, elkölteni nem marad idöd. Azonkívül pedig ugye brutto=netto.
Ha a zembernek gyerekei is vannak (nekem 3) akkor meg pláne olcsóbb itt mivel az állam rendesen beszáll a költségekbe. Nem segélyröl hanem alanyi jogú juttatásról beszélek.

herr_der_erdinger 2010.11.18. 09:42:12

@Hadrian77: Ha a lakás ki van fizetve akkor otthon is el lehet éldegélni egy normál keresetböl. Persze csak ha az igények és a források összhangban vannak.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 09:45:15

már ott tartunk hogy manapság akinek van állása az olyan mint egy lottó ötös :(

2010.11.18. 09:50:45

@ótvarkéjenc: és azt hányan tudják összehangolni?:)

medvedr 2010.11.18. 10:00:47

@vészmadár (pica pica): Kis kiegészítés: A pénz nem minden, de jól közelíti. Ha keresel 85 -90 nettót akkor nem veszel jó cipőt, legfeljebb valaki segítségével. A 30-40 ezer forintos cipők többsége is szar minőségű. Egy cipőt nem kéne éjjel nappal hordani doszt, ennek is van egy kultúrája. (Ezt mint mérnök tanár, aki tanult hőtant,jócskán tisztában van rugalmassági együtthatók változásával stb. azt is tudhatnád, hogy miért alakult ez ki.) A lényeg azonban az, hogy meg sem ismered a jó cipőt, és egyéb jó minőségű ezzel párhuzamosan költséges dolgokat, és ezért meg fogsz keseredni.Ez rámegy a szakmai munkádra, a továbbképzésed hiánya pár év alatt leamortizálja a tudásodat, aztán szegényen nyökögsz elmaradott dolgokat a diákjaidnak, fel-felhorgadó írígységgel átitatott keserű hangulatban. Hát nem lenne jobb árufeltöltőként eltölteni pár évet és kilépni ebből a nyomorból. Akkor felfedeznéd milyen egy jó cipő, étterem stb. ?

kewcheg 2010.11.18. 10:11:35

@medvedr: cipőér ki kell menni szlovákba..:)Már aki közel van ügye.Bata cipő átlag van már 60 ojróér, kibír ez is két évet, jobbak százasba vannak, kímélve ez már hosszútávra bejön.Úgy kell csinyáni, hogy egyszerre meg kell venni 3-4 párat,így az útiköltség beleolvad az alacselekménybe, ügye..:)

Nadiposzi (törölt) 2010.11.18. 10:13:54

A posztban vázolt csávók a munkahelyi terror c. blog langyos komment posványában lelhetők fel nagy számban, főleg ha a posztban valaki leírta az "Anglia" vagy a "nyugaton" kifejezést.
A Burkusországban boldogulni próbáló Olcsó János vitézeknél kevés gusztustalanabb létezik.

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.11.18. 10:14:30

@kewcheg:én deichmann vettem occso bőr cipőt és még nem mellékesen kényelmes is :)

one_away 2010.11.18. 10:14:40

@ótvarkéjenc: nem délen laksz esetleg? Én Niedersachsenben élek a családommal és itt a szolgáltatások is olcsóbbak vagy ugyanannyiba kerülnek (pld. kiszámoltam a biztosításokat, mennyi lenne Magyarországon és kb. 40%-kal több). De amúgy teljesen igaz, egész Európában Németországban a legjobb az ár/bér arány.

Csigorin 2010.11.18. 10:15:25

Egyetem alatt kell kiepiteni a kapcsolatokat, utana kimenni doktorizni es kint is maradni. Akkor maradhatsz pl tanitani-kutatni stb. Persze nyelvet azt tudni kell. Meg is fizetik, haza is lehet nezni neha, es nyomorogni se kell, en korrektul kijovok magamban.
Persze ha nem egyedul lennek hanem ketten, ugy mar gyakorlatilag egyikunk teljes fizeteset lehetne felretenni, de azert igy is marad honap vegere.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.11.18. 10:15:40

Nekem a költségkímélésről mindig a Parndorfba járó bohócok jutnak eszembe. :) (nem Sopronból, nem M.óvárról - Budapestről...)

A témához: sosem értettem, hogy aki itthon, anyanyelvi környezetben, ismert közegben, kultúrában nem tud igazán boldogulni, az mi az istent vár "külföldtől"? Proli környéken lakni, napi 12 órát melózni, minden fillért kiszámolni sehol sem jó.

múvemáccsó 2010.11.18. 10:17:37

@derelye vágó: sajnos nagyon sok diplomás ismerősöm ment ki takarítani, mosogatni..stb., úgy hogy itthon lehet hogy ugyanennyiért is tudott volna munkát kapni (ár-érték arány: nem lengyelekkel egy tusolóban fürödni és nem kurva drága a bkv).
sokszor nem is értem, hogy minek megy ki, hogy 14 óráig mosogasson,kávét főzzön egy koszos kis bérniggernek tartják olyanok, akik olyan ostobák, mint a föld, de azért jól lenézik a koszos kis balkánit, be se jelentik, átbasszák,nem lát semmit Angliából, egy darab barátja sincs (az itthoniak is a kapcsolat hiánya miatt szépen lekopnak) és még milliókat sem keres. Ja és mellette 3 nyelven beszél, 2 diplomája van, de úgy gondolja, hogy akkor most megfogta az Isten lábát ezzel a csicska munkával.
de haza nem jön, mert itt sem lenne neki jobb (szerinte).

Nadiposzi (törölt) 2010.11.18. 10:18:39

@kewcheg:
@vészmadár (pica pica):
Pécsen a 6-os mellett a Lola munkaruházatban vegyél 4-5e-ért egy munkavédelmi bakancsot, nekem ezek 1-2 évet kibírnak. Vagy slattyogj el a Mohácsi utca - Magtár kereszteződésig, ott van egy hegesztő cuccokat áruló bolt, van olcsó szívós cipőjük is.
A konfekció cipők szarok a napi használatra, mindegy mennyibe kerülnek.

loláb 2010.11.18. 10:19:58

Szerintem kevés lehangolóbb dolog lehet annál, hogyha az embernek külföldre kell mennie munkát vállani, mert a hazájában a végzettségére, tudására nincs szükség.

one_away 2010.11.18. 10:20:05

@misbelief: én viszont azt nem értem, hogy ha valaki beszél külföldiül és Magyarországon proli környéken lakik, napi 10-12 órát dolgozik fillérekért, akkor miért van beszarva a kijöveteltől :)

2010.11.18. 10:20:45

@múvemáccsó: van ismerősöm angoloknál, diplomás munkát végez, jól keres, de nem annyit mint egy ugyan olyan őslakos. Lakásvásárlásnál jobban szívott mint én itthon, árral is, hitellel is. Egyébként jól megvan, köszöni:)

Mitya Ivanov 2010.11.18. 10:22:49

@one_away: erre nagyon egyszerű a válasz. Fél.

Sadist 2010.11.18. 10:23:58

A kontár kormányos link hibás, duplán szerepel benne az URL.

Sand Lover 2010.11.18. 10:28:48

Aki itthon proli, kint is az marad, hiába keres “jól”.

múvemáccsó 2010.11.18. 10:31:26

@derelye vágó: hogy is szoktátok írni?
bölcsész-ócsárolás régi román szokás!?

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2010.11.18. 10:34:55

"Ajánlom a költséghatékonyság bukott császárának :-)"
Milyen arc lehet már. :D

-er- 2010.11.18. 10:38:14

@vészmadár (pica pica):
www.workgateways.com/job-teaching.html
Angliában és közel-keleten is keresnek angolul jól beszélő tanárt, éves fizetés(alap)átszámítva kb. 4,8 millió - költségek

múvemáccsó 2010.11.18. 10:39:27

@derelye vágó: amúgy sikeresen mellé trafáltál az ostoba sztereotípiáiddal : agrármérnök, szállodaszakos..stb. végzettségűek, de sztem lassan külön posztot érdemelne a csökött bölcsészellenes kommentelők, és az ő nagy sikertörténetük .
az egyik igazán zseni barátomat baszogattják mindig ( bőőőcsész) a hót bunkó gépész haverjai, azt most 4x annyit keres egy cégnél, míg ők csak villanyt szerelnek fusiba és segélyen élnek.
c'est la vie.

driopios 2010.11.18. 10:40:38

Angliába kimenni dolgozni lengyel nyelvtudás nélkül???

one_away 2010.11.18. 10:41:01

@Mitya Ivanov: ezt egyrészt el tudom fogadni, tényleg félelmetes elsőre. De nem ugyanilyen ijesztő a kilátás, hogy nem lesz jobb húsz év múva sem?

-er- 2010.11.18. 10:41:45

mérnök - tanárt. és ha ez megvan, akkor jöhet a posztban megírt költségkímélés. bár érdemes összehéderelni valamely helyi fiatalos özveggyel:)

-er- 2010.11.18. 10:48:58

Személyes szinten, ha belegondolok hogy mint emberi lény, tanulás és fejlődés szempontjából, el sem tudom képzelni mi lett volna belőlem, ha Magyarországon maradok. Nem tudom miről szól az élet, de amig itt vagyok akár élhetem is. Ebbe beletartozik határaim felfedezése és önmagam megismerése, ki is vagyok valójában és nem csak valami furcsa elképzelés magamról. Ha érdekesnek találod az önmagad felfedezését és a lehetőségeid megismerését, vállald be a külföldi munkát.

Egy másik lehetőség, hogy elvesztetted az állásod, vagy úgy érzed, hogy hamarosan el fogod veszíteni. Ha van valamilyen képességed, egy specialista vagy akinek szükség lehet a tudására, mondjuk Indiában, talán annyira nem vagy lenyűgözve hogy elhagyd az országod. Az én tanácsom azonban itt is: Vágj bele! Leggyakrabban azok a dolgok amelyekhez legkevésbé van kedvünk végül válnak a leghasznosabbá számunkra, különösen ha valami olyasmiről van szó, amit még sosem csináltunk előtte. Ha aggódsz a külföldi élet és külföldi munka miatt, valószínű az aggodalmad a hallott történeteken alapszik. Tapasztald meg a saját szemeddel.

MagyarZizzi (törölt) 2010.11.18. 10:49:36

Nem kell ehhez külföldre menni, ismerek elég embert itthon is, akik így élnek, pedig közben megtehetnék, hogy normális életet rendeznek be maguknak. (Például saját magamat, höhö.) Valamiért mindig Dagobert bácsi jut róluk eszembe. :-D

Mitya Ivanov 2010.11.18. 10:52:43

@one_away: akkor inkább úgy mondom, hogy fél feladni a jól bejáratott és megszokott életét és ezért lemond a kihívásokról.

herr_der_erdinger 2010.11.18. 10:55:12

Azért ismerek errefelé elég magyart/csehet/románt/stb aki azért jött ki mert egyszerüen világot akart látni (hazáját szereti de azért szívesen átnéz a kerítésen)
Otthon is jól megél, talán jobban is, de mégis hajtja az "intellektuális input" amit csak idegen kúltúrában/országban kap meg.
Aki otthon is egyszerüen gondolkodik és csak a pénz hajtja, az odakünn´ sem fog másként ketyegni.
Én személy szerint, nem vagyok megélhetési menekült és talán anyagilag sem állnék rosszabbul otthon, mégsem vágyom haza az évi 1-2-5 alkalomnál gyakrabban. Szerintem a mai világban úgyis mindegy merre él az ember, annyira összeköt az internet és lassan (néha sajnos) a globalizáció. Nekem az a fontos, hogy ha úgy érzem, hazamehessek de nem nem érzek úgy akkor meg nem... :)

Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.11.18. 10:57:49

Azert elöbb mennek ki egy Chelsea meccsre mint egy Honved-Szolnok derbire. Mr. Puskas is megmondta: nagy penz-nagy foci, kis penz-kis foci

-er- 2010.11.18. 11:00:20

@driopios: nevetni fogsz, 2009-ben, részben a válság miatt nagyon sok lengyel hazament. így megnyílt egy piaci rés, elég ha magad polláknak mondod és kitárulnak az ajtók :) a bennszülöttek ugye nem tudnak lengyelül, hehe

2010.11.18. 11:15:40

Egyrészt, 2000-ben vásároltam egy Martenst, azóta kétszer (kb. 2000 Ft-ért) ragasztattam bele cipésszel belső bélést, úgy tűnik, még úgy 10 évig jó lesz (hortam esőben-hóban, motoron, fizikai munkához, stb.). Normál, viszonylag olcsó cipőnek ott a Deichmann, ami azért jó, mert kb. 4-5 hónap alatt tönkremennek, viszont szó nélkül cserélik (most épp harmadik pár cipőmet viselem 8.000 Ft-ból, ez azért nem olyan rossz).
Az sem feltétlenül igaz, hogy az olcsó hamar tönkremegy - a menő, deszkás jellegű, vagy teremfoci cipőket utánzó, olcsó teszkós cipőből most raktam ki két párat, mert már untam őket 3 év után, de nyugodtan viselhető lett volna még jó darabig.
Turkálóban meg szó szerint fillérekért lehet 0 kilóméteres, márkás holmikhoz jutni.
Az igaz, hogy olcsó "elegáns", alkalmi cipőt nem szabad megvenni, pláne műbőrt, no de jobb esetben azt tényleg alkalomszerűen hordja az ember, így ha nem túl divatos fazont választ, hanem valami konzervatív szabású, örök darabot, akkor évekig lehet viselni.
Én dolgoznék külföldön, de örülök annak, hogy egy igazi társadalmi parazitára (jogász) egyáltalán még itthon igényt tart valaki, így inkább nyugton maradok a seggemen. A gyerekkori haveromhoz lehetne menni, ablakkereteket szerelni egy gyárban, de annyi szar melóm volt már a diploma előtt, hogy abból elég. Inkább egy irodában seggmeresztés és netezés, némi munkával fűszerezve, elfogadható jövedelemmel...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 11:32:15

Anglia a fogyasztói társadalom fellegvára. Magyarországgal ellentétben ott az emberek töredéke tud élni, a többségüknek a vásárláson és a bulizáson nincsen semmi hobbija. Ha mégis van, akkor az a legjobb, legdrágább felszerelések megvásárlásában teljesül ki (ismerősök mesélték, jött egy angol barlangász csoport meglátogatni egy hazai nem kiépített barlangot, mindenből a legdrágább cuccal, aztán 5 perc múlva a csoport több mint fele fordult is vissza, mert ez hú de veszélyes, ők ilyen szűk, meredek, stb. helyen még nem voltak, meg különben is hol a lépcső). Normális ember nem érzi abban az országban jól magát, ideig-óráig lehet gyűjtögetni, de hosszútávon csak két választás van, asszimilálódni az egyszerű bennszülöttek közé, vagy spórolni de szarul érezni magad. A magyarok között is sok a rongyrázó, de ami Angliában van... És akkor még az éghajlat is szar. Egyetlen pozitívum a cider.

pappito · http://pappito.com 2010.11.18. 11:35:32

nem csak aurópa van a világon, máshol is vannak lehetőségek. na igen, nyelvet kell tudni _beszélni_ a rigó utcás papírral kitörölheted.

aki meg segédmunkásnak indul, az segédmunkásnak érkezik, és ezért senkit nem hibáztathat

minket nem üldözött senki, megvolt az egzisztenciánk, állásunk a szakmáinkban, mégis eljöttünk és okos döntésnek bizonyult.

qwertzu 2010.11.18. 11:42:33

@vészmadár (pica pica): Te mit csinálsz a cipőiddel, ha szabad érdeklődnöm? Egy rendes túrabakancsnak évekig kell bírnia. Amúgy ha tényleg tönkremegy, akkor mért nem viszed vissza? Egy év garancia van rájuk.

noirp 2010.11.18. 11:43:20

@vészmadár (pica pica):
off
Bakancsot venni: munkaruhaárusoknál is próbáltad már?
Nekem jó tapasztalataim vannak a munkaruha-bolti cipőkkel. '99 óta hordok ilyesmit.
Kerülhet annyiba, mint egy túrabakancs (mert olajálló, hernyótalpas, földelőkábeles meg tudomisén), de úgy látom, simán lehet 2-3 évig egyfolytában nyúzbálni egy pár ilyet.
Ipoly vagy Stuco bakancsok jók! Melóscipő, igen. És?
Azonkívül kényelmesek is, mert arra tervezték, h a józsikám 8-12 órát áll vagy járkál benne naponta :)

noirp 2010.11.18. 11:46:26

@noirp: ja,és én tényleg hülyén járok :)

Styxx 2010.11.18. 11:49:19

@driopios:
"Angliába kimenni dolgozni lengyel nyelvtudás nélkül???" :-))))
Azért még a jó öreg urduval is lehet boldogulni, mondjuk off-licence corner shopban, insallah

telkoe 2010.11.18. 12:03:57

@vészmadár (pica pica): Javítson ki, aki szerint alapvetően tévedek, de milyen esélyem van mondjuk Nagy-Britanniában tanári állásra? Sztem közel semmilyen

Ismerek magyar tanart es mernokot is Angliaban. Ha jo mernok es jo tanar vgy es tudsz angolul mindketto lehetsz. Angliaban kituno cipok is vannak ha 3 honap alatt szetjarod kicserelik neked.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 12:12:48

@altoid: bizonyám a posztban leírt életmód végállomása az ASDA Smart Price nyolcpennis kínai tésztaleves (beleütve tojás, hogy jól is lakjon az ember, egy kis rántással még laktatóbb) az ASDA SP Navy rum és lager sör. Ha valaki esetleg kipróbálná: annak a gödörnek az alján elég sötét van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 12:17:37

@vészmadár (pica pica): ha hülyén jársz, feltétlenül menj ki Angliába, kormányzati pozícióra van esélyed. Tudom, mert egy filmsorozatban mutatták, na... mi is volt a címe? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 12:22:59

@derelye vágó: óje, egyszer egy fél koleszt etettem meg krumplistésztával, máskor meg egy mindenki által lemondott (elmentek inkább B'hambe diszkóba)lemondott divali-buli teljes kajamennyiségét zabáltam meg a lógó orrú házigazdával. Csak tanulni is kellett vmikor, szóval ASDA Smart Price prawn curry with rice... broáf.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.11.18. 12:31:16

"A tengerpartból meg jó lesz ez is - még ha barátságtalanabb is egy kicsit."
Tenyleg be lehetett b@szva azon a bulin :)

A francia rivieraval osszevetheto Anglia deli resze, palmafakkal, homokos tengerparttal.
Sot nyaron legalabb nincs ezer fok:
www.vizzitpoole.co.uk/

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 12:32:57

En szeretek itt elni:)
Szeretem az itteni embereket. Sokkal baratsagosabbak, befogadobbak, mint otthon, odafigyelnek a masikra. Legabbis en a boltoktol a Landladynken keresztul az iskolaig, office-okig, kedves emberekkel talalkoztam.
Az idojaras meg:) Az ideokep.hu szerint tobbet esik otthon, mint itt:)
Penz szempontjabol:en marhat, sokkal elobb kellett volna kijonni!:)
Kozlekedes: bakker, otthon miert kell ugy kozlekedni gyalogosan, hogy at kell szokni a zebran? Es leorditjak a fejed?

summa-summarum en biza madok itt elni:)

Nadiposzi (törölt) 2010.11.18. 12:34:34

Már csak Al Bundy hiányzik, hogy ő is tanácsot adjon Pica Picának cipő ügyben.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 12:36:07

@Brother Love: meg külföldön aztán mondhatod, hogy tisztában vagy a Csongrád megyei és a Fővárosi Bíróság cégbíróságainak gyakorlata közötti nüansznyi különbségekkel nem is beszélve a püspökladányi és a téti körzeti földhivatal eltérő szokásjogáról. Angliában hiába magyarázod, hogy ilyen tréning mellett gyakorlatilag bármit megtanulsz három nap alatt, jobban mint a legtöbb, a dologban diplomával bíró brit, nem értik. Ilyen az élet. Nos sunt sacerdotes...bullshit.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.11.18. 12:36:32

@Zabalint: "többségüknek a vásárláson és a bulizáson nincsen semmi hobbija"

Rossz helyen elsz: minden angol ismerosom komolyan fogalkozik valamivel a szabadidejeben: sport, lotartas, zeneles, tarsadalmi munka, muveszet vagy egy ujabb szakmat tanulnak az egyetemen.

Anglia es Mo kozott a kulonbseg, hogy az elobbiben meg tudod talalni a neked tetszo eletet, ha keresed.

F79 2010.11.18. 12:49:02

Nem értem, szinte minden nap olvasom ezt a blogot és annyian nyilatkoztok úgy hogy rossz itthon élni, hogy már kezdem rosszul érezni magam azért mert jól érzem magam itthon. Mondjuk elhiszem, hogy egy borsodi kistelepülésen nagyon nehéz lehet az élet, de gondolom nem onnan mailezik a legtöbbje. És igen, járok külföldre, sőt,családom egyik negyede angol, rengeteg barátom egyéb országokban, így a hétköznapi élet terén is van összehasonlítási alapom. Mi van már?!? Jó itthon élni! Vagy én vagyok egy Miss Sunshine (nem hinném).

-er- 2010.11.18. 12:54:08

@F79: de bizony, te vagy Miss Sunshine, a család kicsi kincse:)www.imdb.com/title/tt0449059/

F79 2010.11.18. 13:00:14

@-er-: ja. picit idősebb vagyok, ezért is hagytam ki a "little" -t.

-er- 2010.11.18. 13:05:00

@F79: de annyira kellemesen modoros voltál, hogy igazán a modoros család kicsi kincse címet viselhetnéd :) egyébként én is azért jöttem haza,mert itt is jól érzem magam

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 13:07:51

@Professor Pizka: Hulye jarasok miniszteriuma :))

@F79: Aki okos es ugyes (es kicsit szerencses is), az barhol jol tud elni. Aki buta es luzer, annak meg mindenhol rossz. Nekem ugy tunik, hogy te egyszeruen az elso csoportba tartozol, mazeltov!

F79 2010.11.18. 13:12:51

@-er-: ja értem akkor:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:12:52

@medvedr: szerencsére azért ma már a szakmád legújabb vívmányaival nem csak akkor lehetsz tisztában, ha használod őket (ad@Nyelvész Józsi: absurdum kevés esztergályosnak van OTTHON CNC-esztergája).

@nyelvész józsi: az angollal nincs gondom, bár nem tudom, mit értesz gond alatt. Ha azt kérded, anyanyelvi szint-e, akkor természetesen nem.

-er- 2010.11.18. 13:13:58

@altoid: Everyone just pretend to be normal.mazeltov!

F79 2010.11.18. 13:17:53

@altoid: Azért lehet, hogy árnyaltabb a kép, és elfogadom, hogy nem mindenki találja meg itthon a számítását, de csodálkozom, hogy még a modoroson is gyakran ez megy. A munkahelyemen meg konkrétan hülyének néznek nap mint nap, hogy nem veszek részt az összeesküvés-elméletek gyártásában ( pedig nem bunkók vagy lecsúszott szegényrétegek vesznek körül).

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:17:56

@escaper:
Mindenki ezt mondja az Angliát dicsőítők között, de érdekes módon én ennek pont ellenkezőjét láttam. De a vásárlási statisztikák is engem igazolnak, pl. Anglia és Németország között az az óriási különbség, hogy a németek inkább takarékoskodnak, az angolok meg inkább az éppen trendi dolgokra még hitelből is költenek.

Aki a pesti életmódot szokta meg, azoknak lehet hogy fasza, mert a mentalitás nem sokban különbözik.

szcsongor 2010.11.18. 13:19:11

@Zabalint: "...És akkor még az éghajlat is szar. Egyetlen pozitívum a cider."

csak a ciderért meg nem is kell pont oda menni, a franciáknak is van (cidre) meg a spanyoloknak is (sidra)
és náluk még az éghajlat is sokkal jobb :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:19:41

@telkoe: oké, pontosítok, de így is tévedhetek, természetesen. Mérnököt én is ismerek kint, bár inkább a német-holland vonalon, ezek vagy gépészek, vagy villamosmérnökök. Én sajna ilyen környezetmérnök vagyok csak. Németország lehetne ennek is esetleg az irány, de németül én nem tudok, ugye. (mégpedig Tibi szerint modorosan németül büszkén nemtudó vagyok, höhö).

Tanárt viszont csak egyet tudok, aki kint kapott állást a tanár barátaim közül, ő magyar nyelvet tanít.

TGabi 2010.11.18. 13:23:39

Bocs mindenkitől, de jómagam iszonyúan sztereotipnek érzem ezt a gyakran hangoztatott, "külföldre távozva bezzeg mindenki mennyire életrevaló/talpraesett/vagány, miközben minimum hülye, aki itthon marad.

Ezzel szemben az egyik leglúzerebb ismerősöm épp az, aki több évet melózott Angliában, de maximális lúzer a csávó, és semmi kézzelfoghatót nem tud felmutatni.

(És nem az a baj, hogy pénzügyileg nem, hanem sem emberileg, sem életrevalóságban, sem hozzáállásában sem, mert a hapi mindegyikben tök trógerül viselkedik.)

Mondjuk ő is az echte spórolós kategória - kint állítólag fennhangon oktatta a skótokat(!!!), hogy is kellene mesterfokon űzni a spórolást. :))))))))))

Társkereséskor meg ismerkedéskor és itthon viszont nem ezzel kellene villantgatni, mert beég és nagyot koppan. Vele is ez történt...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:27:14

@múvemáccsó: jójó, hogy villanyt szerelnek, de tudnak differenciálegyenletet rendezni, nem igaz már, ezt nem lehet megérteni, hogy az a tudás, nem a német nyelv:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:28:32

@F79:
Ebben egy jó adag önbemagyarázás is van, aki kimegy mert szerinte szar itt, nem fogja beismerni még magának sem, ha valami kint szar, újra és újra igazolja mennyire jó döntést hozott, hogy kiment, aztán esetleg még blogokon is hirdeti, hogy mekkora lúzerek, akik itthon maradtak.

Egyébként én nem szeretnék kiköltözni, viszont ha kellene, akkor Anglia az utolsók között van. És nem gazdasági okokból indulok ki, hanem egyszerűen nekem nem szimpatikus az angolok mentalitása, persze tudom minden ember más, de azért a sztereotípiáknak vannak valóság alapjai is. Példának érdemes összehasonlítani, hogy milyen zenék népszerűek Angliában, és milyenek Finnországban. Szerintem a zene is tükrözi valamennyire az emberek életfelfogását.

F79 2010.11.18. 13:29:17

@Zabalint: Én is inkább ezt tapasztaltam az angoloknál, hogy még az alsó-középréteg is minden sz*rt megvesz, minőségi dolgokra ( kultúra, pl színház, vagy költségesebb hobbi) meg nem. Persze megvan az escaper -féle réteg is, de asszem inkább ő élhet jó helyen mert ezek a hobbik erősen a felső-közép, vagy még fentebbi osztályok időtöltései. Az átlegember nagyon konzum. Pedig a pesti életmódot szoktam meg-mer' mér, az milyen? ne kezdjük már ezt a pestibunkós hülyeséget. A falusiak is teszkóznak.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 13:29:27

@Mitya Ivanov: ???
Neked mi bajod?
En igy latom, igy elem meg. Nem torvenyt mondtam vagy Orbanbullat amit el kell fogadni es nincs tovabb.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 13:29:35

@F79: Szerintem, ha figyelmesen olvasod a modoros-hozzaszolasokat, pont hogy nem ez megy (persze most nem Csirke72-re gondolok). Rengeteg posztban ki lettek gunyolva a modoros emigransok, es a modoros elvagyodok is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:33:24

@szcsongor:
Nem tudom milyen a francia cidre általában, a Lidl-ben lehet kapni nem is drágán egy normandiait, az az angol cider-ekhez képest amit ittam, inkább üdítő, 2% alkohol fokkal, de amúgy finom. Egyébként Litvániában is van. Itthon meg 4-szeres áron lehet az angol cidereket kapni...

F79 2010.11.18. 13:34:47

@Zabalint: Szerintem mindenhol lehet jó, de azért én a franciákhoz nem szívesen mennék ( francia cégnél dolgozom), és kelet-európábbra sem biztos.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:37:17

mellesleg nem értem, a gépészek mióta szerelnek villanyt?:)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 13:38:42

@F79:
Kicsit félreértettél, én itt a "pesti életmód" alatt az olyan emberek életmódját értem, akik rajonganak a világmárkákért, mindig az alapján élnek mi a trendi. Ennek meg van a vidéki verziója is, ők azok a panaszkodnak, hogy egy 100 ezres városban nem lehet semmit kapni, nem lehet semmit csinálni, aztán Pesten, később akár Angliában kötnek ki.

F79 2010.11.18. 13:42:02

@altoid: A posztokban igen, de a kommentelők közt sok a mindenszaritthon-típus. Ennél a posztnál is. De itt olvastam persze olyan véleményeket is, ami pozitív, és ez jó. A mai kommentek miatt muszáj volt rákédeznem, és lám, senki nem mondja, hogy tényleg milyen sz*r itt-akkor minek a sírás-rívás?

F79 2010.11.18. 13:46:07

@Zabalint: na jó de akkor ez nem 'pesti életmód', legfeljebb pesties, de még azért az is erősen félreérthető. Épp falun láttam hogy programhiányban(?) rengeteg gyerek ül otthon bent a szobában és számítógépezik. A kisvárosi unatkozó orvosné-nagyasszonyokról nem is beszélve.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:54:31

@F79: a kisvárosi orvosné-nagyasszony a város szélén dug az izmos pékinassal, nem ér rá unatkozni:)

Mitya Ivanov 2010.11.18. 13:55:40

@Lewyke: én meg nem így látom, és nem hiszek egyáltalán abban, hogy egy másik országban alapvetően más tulajdonságú embereket ismersz meg. Mert ez nem kéthetes vakációs, ahol mindenki a legjobb arcát mutatja meg, hanem a mindennapi élet, és a mindennapi élet szintjén az emberek gyakorlatilag ugyanazok, ugyanazok a rekacióik, válaszaik, ugyanolyan problémáik vannak. A másik meg az, hogy általánosítani sem pozitív, sem negatív irányba nem lehet.

Én szeretek ebben az országban élni (értsd: Magyarországon) meg sem fordul a fejemben hogy máshol éljek huzamosabb ideig. Ha jól beszélnék mondjuk angolul, kimennék valami felüdülést jelentő mezőgazdasági kulimunkára, nem a meggazdagodás miatt, hanem csak úgy, mert engem nem az anyagilag számított jobb élet motivál, hanem a harmonikus élet.
Egyébként már jóval az EUs csatlakozásunk előtt dolgoztam az EUban, diákként 93-ban, asszem illegális is volt valamilyen szinten. Gyümölcsöt szedtem Dél Franciaországban, dobozszállodában laktunk arabokkal és feketékkel, a helyi őslakos franciákkal nem volt semmilyen kontaktusunk.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.11.18. 13:58:20

@Zabalint: Mondom, hogy rossz helyen nezted :)
Vasarlasi statisztika: attol, hogy tobbet koltenek eleg meresz azt a kovetkeztetest levonni, hogy az a hobbijuk :) Ha konnyubuvarkodsz, tankot- vagy high-endet epitesz, teli kertet vagy lovat tartasz, akkor tobbet is koltesz, mint aki sakk konyveket olvasgat. Mindegyik hobbi, csak mas a koltsegigenye.

Masreszt tenyleg nagyon fogyasztoi tarsadalom, de ennek semmi koze a szabadido eltoltesehez. 60 millio emberbol van ilyen is, olyan is. Nem a bevasarlo kozpontokban kell kovetkeztetest levonni. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 13:59:08

@Mitya Ivanov: azok az arabok és feketék ma már őslakos franciák:)

F79 2010.11.18. 13:59:16

@vészmadár (pica pica): hú, ezt az aspektusát nem ismertem a nagyasszonyságnak

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 14:03:14

@F79: "minek a sírás-rívás?" - mert magyarok vagyunk!

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.11.18. 14:06:30

@Mitya Ivanov: "nem hiszek egyáltalán abban, hogy egy másik országban alapvetően más tulajdonságú embereket ismersz meg"

pedig igen :)

-er- 2010.11.18. 14:08:47

@vészmadár (pica pica): "orvosné-nagyasszony a város szélén dug az izmos pékinassal" pont erről olvastam a minap, jellemző a helyzet: Kosztolanyi-Dezső-Sotet-bújocska

F79 2010.11.18. 14:09:04

@escaper: Az alsó-középosztály és a közép-középosztály szerintem is teljesen lebutított. Értelmes ( és elit, mert az általad felsoroltak azok) hobbik leginkább a felső-középre és a legfelső rétegekre jellemzőek, akkor már nálunk inkább elérhetőek mindenki számára ezek a sportok ( lovaglaás, vitorlázás). Az átlag angol nekem is kevésbé családcentrikus ( és ezáltal, számomra, az értékrendje sem túl pozitív), és legalább anniyra befolyásolt a tévé és a vásárlás útján, mint nálunk a legszegéyebbek. Ami Angliában Karácsonykor megy, az elég rémes, és a december eleji vásárlási láz után a boxing day leárazásokon egymást tapossa a tömeg. Sok a proli(nálunk is), de ott a pénzük, és ezúttal az öntudatuk is jóval nagyobb, amihez, főleg, ha eredeti vagy már legalább több generációs angol valaki, társul még az angol küldetéstudat és arrogancia is. Egyébként szeretem őket:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 14:11:04

@Mitya Ivanov: azért sztem az elég evidens, hogy egy emberben valamiképp lecsapódik az országa kultúrája, és más országban más viselekedést tapasztalhatsz (az igaz, hogy Anglia nincs olyan messze, hogy brutálisak legyenek az eltérések, de azért sztem van jó pár különbség). Ha más nem, azért, mert más történelmi háttérrel rendelkeznek.

F79 2010.11.18. 14:13:14

@altoid: utálom ( a sírás-rívást)

telkoe 2010.11.18. 14:15:34

@vészmadár (pica pica): Kornyezetmernokot nem ismerek, arrol nem tudom mennyire orszagspecifikus a tudas. Tanarbol tortenelemtanart ismerek, kint is azt tanit.

F79 2010.11.18. 14:15:53

@Mitya Ivanov: azért az eltérő éghajlat, történelmi, etnikai, földrajzi tényezők sztem nagy különbségeket eredményeznek népek között, de ha úgy érted, hogy nem több vagy kevesebb a jó meg a rossz ember, ok.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 14:16:04

@Mitya Ivanov: hogyne lennenek masok? Gondolj bele, mennyi kulonbseg van kulturalisan, szocialisan, modorosan:)))
Otthon rengeteg ember tiszta ideg a napi harcokert, ledolgozik 10-12 orat es kifizeti belole a rezsit.
Itt ez azert masabb. A legmelyebb gazdasagi valsagban is hagytak az embereknek annyit, hogy ELJENEk. Nem tengodnek, hanem elnek.
A kolkoket az iskolaban szigoruan buntetik, ha verekszenek, otthon meg az oviba ha szoltunk, az ovoneninek, hogy a gyerekeket felloktek, belevagtak a hasukba vagy megharaptak oket, legyintenek, hogy igen neha elhagyak a kezuket a gyerekek. En meg sik ideg voltam, hogy ma vajon mi lesz?
Itt ugy fordulnak hozzad, hogy miben segithetek?, te hogy latod?Mit szolnal egy elolepteteshez?
Az utcan ha mesz nem hallasz dudaszot az autokbol, mert ha valaki rosszul is kanyarodik, intenek, bocsanatkeres es mosoly, mennek tovabb.
Es az odafigyelesre tanitjak a gyerekeket is.

F79 2010.11.18. 14:18:49

@vészmadár (pica pica): lehetsz:-) jó neked akkor- a magas intellektust ötvözöd a pékinasi egyéb adottságokkal, országhatáron belül, jó itthon élni, nna.

szcsongor 2010.11.18. 14:20:22

@F79: "Szerintem mindenhol lehet jó, de azért én a franciákhoz nem szívesen mennék ( francia cégnél dolgozom), és kelet-európábbra sem biztos."

Na ebben egyetértünk, dolgoztam Franciaországban is és éltem/dolgozgattam Spanyolországban is. Többet nem szívesen dolgoznék egyik helyen sem, főleg spanyolokkal nem.
Eddig Németországban nem kellett soha csalódnom, munka szempontjából ideális, és ha azt vesszük hogy az eurozóna legjobb ár/bér arányával rendelkezik, akkor megélhetés szempontjából is fasza.

F79 2010.11.18. 14:20:50

@Lewyke: na ez az ami ne haragudj de felháborítóan egysíkú megközelítése mind az itthonnak, mind a kinti életnek, és némileg önigazolás-szagú

jacks_colon (törölt) 2010.11.18. 14:22:11

bzmg mar lassan 5 eve olvasom minden forumon ugyanezt a fikazast, hogy birka hulye aki kimegy dolgozni, vagy birka az aki otthon marad. Mi a faszert faj az a masik embernek, hogy masok mit csinalnak? Nekem rengeteg olyan ismerosom van (itt) kint, akik mosogatasbol, takaritasbol eldegelnek, nevetseges aproszarsagokkal teszik boldogabba a hetkoznapjaikat, aztan ha hazalatogatnak egy hetre akkor ok a kiralyok. Regen megvetettem ezt a tipust, de most mar azt sem teszem. Minek? Az egesz kibaszott vilagon minden nagyon relativ, es ugyanezt csinaljak az emberek nagyban is. A tozsdei oltonyos mokus ugyanugy nyuszi kis senki amikor egy hedge fund vezetojevel van alkalma beszelni, aztan este o a kiraly milliomos a kocsmaban vagy a klubban, es sorba kurja az olcso kelet-europai pasivadasz kispicsakat. A magyar mosogatos srac meg hazamegy, elbasz felmillat kocsmara, aztan ha jol alakul akkor baszik is. Van ezzel valakinek baja? Persze hogy van, aki otthon maradt, nincs felmillaja, es ezert nem baszik.
A felreertesek elkerulese vegett en a "koszonom jol" kategoriaba tartozom, nem jarok haza kiralykodni, es nem azert frocskolodok, mert barmennyire is belemtalalnanak a fenti okoskodasok.
Szerintem nem kis batorsag kell ahhoz, hogy valaki nekivagjon egy ismeretlen orszagnak. Viszont lassan mar ahhoz is batorsag kell, hogy valaki otthon maradjon. Ugyhogy feleslegesnek erzem ezt a sok fikazast. Majd allamcsod idejen lesz otthon sok kis hos martirunk.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 14:23:09

@Mitya Ivanov: csak ugy halkan megsugom, hogy a harmonikus elethez is kel penz:)
Mer hiaba azt mondod: jaj ez nekem eleg, ha kozben odafagysz a szekedre:)
Ha dodbozban eltel nem ismerted a helyi embereket, hogy tudsz velemenyt mondani mas orszagbeli emberekrol????

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.11.18. 14:25:42

@F79: en nem anyagiak szerint valasztanam szet az angol tarsadalmat. A gazdagok kozt is van shopaholic, ugyanakkor ismerek parasztokat, akiknek a fold mellett ott az istallo, es persze, hogy csinaltak egy lovasiskolat a helyieknek, ezert lovagol az osszes kornyekbeli tarsadalmi osztalytol fuggetlenul.

A masik, hogy a kozeposztaly-e, akinek van egy kis foldje? Mert Jaguarral jar, igaz neha gumicsizmaban, mert epp elromlott a terepjaro, es megy a traktorhoz.

"kevésbé családcentrikus (és ezáltal, számomra, az értékrendje sem túl pozitív)"
"Ami Angliában Karácsonykor megy, az elég rémes"

Ebben sajnos egyetertunk.
Viszont a csaladunk eddig 4 adakozasi/tarsadalmi munkaban vesz reszt a Karacsonnyal kapcsolatban: tehat van egy az elesettekrol gondoskodo jelentos resze a tarsadalomnak. Ez pedig nagyon fontos kulonbseg a javak ujraelosztasaban, es az emberek kozti kapcsolatban.
Bar errol irni mar maga a modorossag :D

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 14:28:55

@F79: :) ez a tapasztalatom, leirtam:) Onigazolasra meg nincs nagyon szuksegem, hiszen en valasztottam, es nekunk bejott:)

F79 2010.11.18. 14:29:32

@jacks_colon: konkrétan hol olvastál ma itt olyat hogy "birka hulye aki kimegy dolgozni, vagy birka az aki otthon marad"? nem értem a kirohanást.

F79 2010.11.18. 14:31:41

@Lewyke: nem, hanem általánosítottál. "Otthon így mennek a dolgok" "itt így mennek a dolgok", hát nem. Veled ez történt itthon és ez történik ott.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 14:32:07

@jacks_colon: azert itt is lesz egy huszarvagas asszem:) de megint csak azt kell mondjam, hogy itt eletben hagyjak az embert:) Es ez jo, igy normalis elni.

Mitya Ivanov 2010.11.18. 14:32:08

@Lewyke: az emberek viselkedését nem az határozza meg elsősorban, hogy milyen országban élnek, hanem az hogy az adott országon belül milyen környezetben élnek, milyen mintákat hoznak otthonról stb. És az emberek valódi reakciói akkor derülnek ki, ha éles helyzetekben vannak és tele vannak problémákkal.
Neked nem azért jók a tapasztalataid, mert Angliában, angolok között élsz, hanem azért mert Angliában egy olyan környezetbe kerültél és olyan emberekkel vagy kapcsolatban, akiknek ilyen a viselkedésük, ami neked tetszik. Bár sokszor voltam külföldön ahhoz, hogy ezt azért meg tudjam ítélni, de ehhez csak emberi természet ismerete kell.

jacks_colon (törölt) 2010.11.18. 14:33:45

@F79: hogyne olvastam volna. Nem konkretan igy, hogy "birka hulye", hanem ugy, hogy sokan nem ertik, miert eri meg ez masoknak. Kozben meg naponta beszelek az otthoni haverjaimmal, es hallgatom a tobb honapra felhalmozodott kozuzemi szamlakat, meg a tobbit. Amugy visszaolvasva tenyleg kicsit aggresszivra sikerult a hozzaszolasom, nem ez volt a szandek.

jacks_colon (törölt) 2010.11.18. 14:35:59

Igazabol csak vedeni szerettem volna ezeket az embereket, akik a kilatastalan otthoni helyzet elol kimenekultek kulfoldre. Nagy reszuk nem a konnyu munka-ingyenebed remenyeben jott ki, es nagyon kemenyen megdolgoznak azert, hogy elerjenek valamit. Az en szememben tisztelet erdemelnek.

F79 2010.11.18. 14:37:51

@escaper: Nehéz, mert ha valahol hát ott még tagozódik valódi származási alapon is a társadalom, de a felső rétegen nem arisztokráciát értettem, nem véletlenül nem írtam azt. Beletartozik az'újgazdag' és a szellemi foglalkozása alapján meggazdagodott is.
Olyan meg szerintem nálunk is van, hogy egy 'egyszerű' parasztembernek (ezt a 'földje van'-ra írom) igénye van arra hogy valami plusz értékeset hozzon létre. Itthon a sváb falvakban tapasztalom, hogy traktorral meg kis suzukival jár a sz*ros faluban, hétvégére ott áll a merci, audi a tyúkketrec mellé épült garázsban.
Az tényleg igaz viszont, hogy az elesettekre jobban figyelnek, talán a sok bevándorló miatt, vagy szimplán a régi demokrácia miatt erősebbek a civilek.

F79 2010.11.18. 14:41:48

@jacks_colon: ok, én ilyet legfeljebb kommentben párat. Szerintem avval senkinek nincs baja és senki nem birkahülyézi azt aki kimegy, keményen dolgozik és sikereket ér el ( most mindegy hogy mi a siker, az is az, ha letelepedik és normálisan tud élni).
Nekem konkrétan az itthoniak sírás-rívása a gondom, amire ráérősít néhány kimenekült részéről az itthon-fikázása. Akinek jó, menjen ki, de kelljen már kötelezően rosszul éreznem magam itthon, mikor bmeg nem így van.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 14:59:41

@F79: a svábnak azért van audija, mert a szomszédnak is van. A sváb kifelé, másoknak él, ha épít a kertbe egy nyárikonyát, akkor is minden este el kell minden kibaszott téglát pakolni és rendet kell vágni, mert még építkezés köben sem lehet a "porta", az utcára néző front rendetlen. És az a szemét szomszéd október 20-ra már két platónyi fát hozatott, mi meg még egyet sem (mondjuk 20 fok átlag mellett is). Neki már van 117 cm-es tévéje, nekünk akkor kell a 125-ös.

Ha sváb csajod van, nem baj ha vered vagy megcsalod, elég ha jó kocsid van és öltönyben jársz, azaz a szomszédok előtt lehet veled villogni.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 15:06:27

@Lewyke:
Óriási baromságot írsz. Itthon is van ilyen, meg olyan óvónéni is, ilyen meg olyan autós is.
@escaper:
Leginkább hülyeségekre, meg "világmárkákra" költ az átlag angol. Az, hogy te néhány csodabogarat ismersz onnan, az a te szerencséd. Az kicsit sem érdekes neked, hogy ott sokkal nagyobb a népsűrűség, és mégis a kevés helyen, ahol outdoor hobbit(pl. túrázás) lehet űzni, sokkal kevesebb az ember? Ellenben a divatáruházak tömve vannak, pedig abból rengeteg van náluk...

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 15:09:02

@vészmadár (pica pica):
Ez nagyon sok magyarra is igaz. Viszont ha a sváb alatt Baden-Württemberg német tartomány lakóit érted, rájuk ez nem igaz.

F79 2010.11.18. 15:11:28

@vészmadár (pica pica): ezt a részét nem tudom. de vannak köztük izmos szőke terepjárósok, ha csak a szomszéd miatt is, egye fene.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:17:11

@Zabalint: magyarországi svábok. Még jobban leszűkítve: az általam ismert baranyai svábok nagy része, plusz sopronban bárki, aki nem odaszakadt. utálom is azt a várost:)

Zerstörer 2010.11.18. 15:19:52

@vészmadár (pica pica):
A zsidók meg lopnak mind, f@szfej.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:21:46

@Zerstörer: nem tudom, én egy embert ismerek, aki azt mondta, ő zsidó, az nem lopott semmit tőlem.

indapass90210 2010.11.18. 15:22:08

@altoid: "Nem azt mondom, hogy rossz kulfoldon (en is ott elek, mit gondolsz, miert irok ekezetek nelkul?),"

Mert egy kurva vindózon nem tudsz ennyit sem beállítani.

Zerstörer 2010.11.18. 15:22:43

Hát te kezdtél svábozni, cicafiú

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:23:06

@Zerstörer: plusz remélem tudod, kurva modoros ám faszfej helyett ilyen gilisztás karakterekkel lágyított szarokat írogatni:)

Zerstörer 2010.11.18. 15:24:33

@vészmadár (pica pica):
Jó, akkor faszfej vagy. Én meg modoros.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:28:45

@Zerstörer: ebben a leosztásban az a jó, hogy mind a ketten úgy érezzük, mi jártunk jobban:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:30:43

komolyra fordítva: reméltem, pont a modoroson nem kell szemantikailag elemezni, hogy a "svábok kifelé élnek" úgy értelmezendő, hogy "az általam ismert svábok jelentős hányada így él, de persze vannak, akik nem"

az más kérdés, ha rád nem igaz, akkor miért sért?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 15:34:50

@vészmadár (pica pica): óbazmeg nekem egy hónapja van félbe' egy blogposztom a hazánkat uraló sváb sötétlelkű szövetkezésről de azt gondoltam, hogy ekkora fasság már az én blogomon se fér el. Hátpedig...
A leírt magatartást (kifelé erőszakkal is tartjuk az imidzset) bármelyik rendes magyar paraszti közösség tudja, lásd Móricz, nem is beszélve a nemesiekről, lásd Mikszáth.
Számos zsidó ismerőssel, baráttal, ügyféllel szerzett tapasztalat alapján egyetlenegy specifikumot tudtam találni. Amelyik hisztis és sértődős, az nagyon hisztis és sértődős. Minden más "zsidó tulajdonság" az megvan az összes többi nációban. Meglehet, még nem találkoztam nagyon hisztis és sértődős némettel.

jacks_colon (törölt) 2010.11.18. 15:38:01

@Dövan: mondjuk az is lehet, hogy a munkahelyi gepen nem akarja beallitani, mert 1) minek, 2) csak bezavar. Attol otthon meg lehet neki ekezetes. Písz (P + Alt-161 + s + z)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 15:38:14

@Zabalint: volt szerencsem otthon ket ovihoz is, az elsoben az ovonenik mukormos, kifestett-fent k. voltak, azt mondtak a 4 eves gyerek legyenszives otthon intezze el a nagydolgat, mert nem akarjak ok kitorolni neki.Igy menjen anyuka vssza dolgozni, hagyja az oviban, jah:) De van tapasztalatom, mas ovikban is. Sok a gyerek, keves a pedagogus:(
En imadtam az ovoneninket otthon, sokat segitett, az elvalasoknal, fejlesztesben, csak ez a verekedes tema:(Sajnos az ilyennek folytasa is van:(
Nem erted a kozlekedesbeli kulonbseget.

@Kedves Nard: jah:)

medvedr 2010.11.18. 15:38:16

@vészmadár (pica pica): Persze, de ha nincs pénzed jókora késéssel (sem) jutnak el az információk hozzád, pláne egy középiskolába.

Zerstörer 2010.11.18. 15:38:37

@vészmadár (pica pica):
Nem sért, bár én is sváb vagyok, de fatornyos-falumban a "magyarok" körében ez, mármint ha valaki sváb sokáig olyan zöngékkel hangzott el, mint a 'büdös zsidó' 1928-ban a dzsentri klubban. És nem vonult ki az Ensz meg NYT-ban sem írtak kolumnás cikkeket a jelenségről.
Egyébként leszarom, túlreagáltam, sorry, nem akartam zsidózni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:39:22

@Professor Pizka: jó-jó, de meg kell értened, még egy vérliberális sem lehet meg ellenségkép nélkül:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:40:15

@medvedr: miért, mi kell ma az infóhoz, mennyi pénz? laptop+net ára?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:40:52

@Zerstörer: sajnálom, én meg túl sarkosan fogalmaztam. Tényleg bunkóság volt.

Sand Lover 2010.11.18. 15:41:32

@vészmadár (pica pica): Valami nagyon nyomhajta a begyedet egy soproni sváb csajjal kapcsolatban.
:(

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.18. 15:45:04

@Morgan LeFay: Sopron az más ügy, oda több okból is jártam, de csak a sulit utáltam (tudjátok, amit párszor már mondtam, a köcsög hagyományok meg szellemiség átadása, levelező tagozaton bazdmeg, az...). De a sváb csaj az stimmel, bár az meg régebbi, lassan 13 éves mese:)

IndaMuncher 2010.11.18. 15:46:11

@Lewyke: Hát én ismertem egy két olyan rosszarcú britet hallod... Nem mind ilyen.

demagofób 2010.11.18. 16:01:29

@escaper: Múlthéten voltam a Francia riviérán rövidgatyóban és ujjatlan pólóban. Még mindig összevethet?:

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 16:01:49

@Morgan LeFay: Ha hihetünk Cseres Tibornak, akkor a magyar huszárlegényt az szokta zavarni a sváb lyányokkal kapcsolatban hogy bizonyos feketének várt dolgok, pejnek, veresnek, netán fakónak bizonyulnak. Ha deresnek, akkor a huszárlegény elnézte a korosztályt...
Bár a mai modern időkben már...

ellenszenvesfigura 2010.11.18. 16:16:46

a balfasz angliában is balfasz, a talpraesett magyarországon is jól megvan.

Sand Lover 2010.11.18. 16:24:25

@vészmadár (pica pica): „bár az meg régebbi, lassan 13 éves mese:)”
Túl jó a memóriád. :)

medvedr 2010.11.18. 16:29:43

@vészmadár (pica pica): Azért a legtöbb publikáció, amit pusztán egy net előfizetés meg egy gép tesz lehetővé, már finoman szólva túlhaladott. Az igazán releváns dolgokért fizetni kell, még az elolvasásukért is. Szerintem.

Balance Of Power 2010.11.18. 16:39:02

Most eszembe jutott, hogy mit meselt nemreg a fent emlitett "konzerves" haverom. O mar hazajott, elvan itthon a szakmajaban (vmi muszaki baszakodas). Most voltak kinn Daniaban a hosszu 7vegen, egy magyar ismeros alberleteben laktak, aki epp itthon volt, ezert a magyar lakotarssal osztottak meg a kerot. Na, az a csavo erdekes tortenet: takarit kinn. Felkel hajnalban, elmegy dolgozni, del korul mar otthon van, felretenni annyira nem tud, de vegulis jol elvan ottani szinten. Jovokepe nincs, nem is kulonosebben kerdezgettek, ugyanis a lakas egy hanyinger volt. Mondtam is nekik, hogy biztos a felnapos takaritas utan mar elege van :) Vegulis mindenkinek mas az igenyszintje, de lehet hogy jobb hogy a srac kint takarit, mint hogy itthon legyen semmirekello.

Ellenben ismerek olyankat, akiknek osszejott EU-allas, ami aztan tenyleg a tuti. Egyikuk -igaz, kb. 5 eve nem lattam- az egyik leglustabb ember akivel eletemben talalkoztam. A melot mindig megcsinalta, de latvanyosan szart bele.

Tanulsag? Na, az nincs.

janomano 2010.11.18. 16:50:36

Rájöttem bazmeg: Anglia olyan szar hely, hogy James Bond is azért van állandóan külföldön.

Lazán kapcsolódik:
www.jocelynbainhogg.com/portfolio.cfm?nK=2502&nS=2

Balance Of Power 2010.11.18. 16:55:42

@janomano: Amikor Angliaban voltam, lattam egy musort arrol, hogy miert is vandorol ki annyi angol. A legkedveltebb celpontok: Kanada, Ausztralia, USA, talan Spanyolorszag; az okok: szar idojaras, dragasag.

Amugy angol nyugdijasok szeretnek a Balcsin hazat venni :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.18. 17:20:27

@Balance Of Power: Pedig Angliában van a drágaságnak egy olyan fajtája ami felette áll minden itthoninak. Az ezeréves, arisztokratának gyártott luxuscikkekre gondolok, amelyek aztán tényleg túlárazottak. Ez az, amelyet nem lehet megérteni, ha az ebédlő faláról nem a hattal ezelőtti earl, drága ük-ük apánk szigorú tekintete vetül ránk.

vakvarju 2010.11.18. 17:39:11

@escaper: Ott sem találja meg mindenki a neki tetsző életet és itthon is nagyon sokan megtalálják a nekik tetsző életet. Angliában borzasztó az időjárás és nagy a drágaság. De mindenki éljen ott, ahol jól érzi magát.

Rob67 2010.11.18. 18:00:36

Már bocsika, de Angliában élőként kérdezem: aki kurvára nem bírja mi a faszt keres itt?
Szart lapátolni lehet Alszkán is, az jó hely, igénylik is a rengeteg barmot oda... :)

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 18:49:03

@Rob67: van egy NAGYMAGYAR szomszedunk:) Multkor mutogatta a kepeit a hazukrol otthon, hogy tele zaszloval, meg nagymagyar terkeppel, meg majd lesz forradalom ott. Kozben itt el, dolgozik, bulizik megy benefitert:)Ja es fikazza kegyetlenul Angliat, az idojarast, az embereket, a szokasaikat. Mindekozben nem tud angolul megszolalni.:) 1,5 honapja van itt.Birom az ilyeneket:)
Mar lassan ertem miert fordulnak el itt egymastol az emberek, marmint a magyarok

RoFä 2010.11.18. 18:52:52

Udv mindenkinek Zagrabbol :)

Quite unorthodox, in'it?

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 19:01:43

@RoFä: hi:)

Sokat gondolkodom azon vajon mennyi magyar van meg otthon?

totyizselé 2010.11.18. 19:03:23

@vészmadár (pica pica): Eszerint te mindenkit ismersz sopronban.
Gratulálok az újabb szépen levezetett általánosításhoz, csak így tovább, kedves tanár úr!

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:04:28

@Rókakígyó: nekem az első gondolatom az volt, hogy ez baromi szánalmas. már, hogy valaki elképzeli, hogy az itt lakók így beszélgetnek egymás közt. hogy ezt én még eddig miért nem hallottam????
amúgy meg, bizony elég sok minden igaz benne, amit mond.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:29:16

@derelye vágó: na, ezen vitáztam tegnap egy fórumon. nő beírja,hogy keres munkát itt, de nem tud angolul. én megírom neki, hogy az angliai munkának bizony alapfeltétele, hogy valamit gagyog. erre jönnek a kifogások, valamint ő, meg a blogtulajdonos lehurrognak, hogy én milyen rosszindulatú vagyok, mert ilyet merészelek javasolni, hogy ha itt akar munkát, akkor azt azzal kell kezdeni,hogy nekifekszik az angolnak. és kapok egy figyelmeztetést a blogtulajdonostól, hogy ne írjak negatív dolgokat....nem, akkor lennék jó, ha azt mondanám neki, (ami nem igaz), hogy igen, gyere ki, kolbászból van a kerítés, nem kell tudni semmit.
nem semmi, nem?

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:30:48

@altoid: én azért jöttem ki, hogy legyen otthoni lakás, erre itt vettem egyet:) de egy csomó minden bizony igaz, nekem is volt ismerősöm, aki kijött nagy tervekkel, aztán én adtam neki kölcsön, és még mindig tartozik...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:32:10

@derelye vágó: a nem olyan szar helyzetről meg annyit, hogy tegnapi újság szerint 22 éve nem volt ennyire magas a munkanélküliség, nálunk meg küldtek minden dolgozónak egy levelet, hogy nem akar-e önként felmondani. pedig alig vagyunk.

kzolika 2010.11.18. 19:32:37

@altoid: Szerintem elég két feltétel. Tehát 2-3 év, pénzt gyűjteni, de akár 30 felett is. Ha itthon (!!!) mindenből elege van az embernek és egy kicsit kiszállna. Meg gyakrabban menne West Ham meccsre. I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air!

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:38:14

@ótvarkéjenc: és a legnagyobb költség bizony itt is a lakáshitel-részlet. és mielőtt megint jönnek az okosok: nem, egyáltalán nem jellemző annyira a bérlés, leginkább az bérel, aki nem engedhet meg magának sajátot.

kzolika 2010.11.18. 19:39:10

@vészmadár (pica pica): Én 2001-ben vettem az első Lloyd cipőmet. Még ma is hordom (igaz, hetente max egyszer veszek fel egy cipőt, illetve minden évszakra van másik garnitúra). Másrészt ki kell próbálni a Vass-cipőt, igaz az első pár egy 100-as (ma már lehet, hogy ez is több), mert akkor csinálják meg a saját kaptafádat is, de az 20 évig cipő (a második pár már csak 80 volt). Mindegyik olyan, mintha új lenne, pedig évente 8-10 alkalommal azokat is felveszem.

lárvalányhaj 2010.11.18. 19:41:49

@vészmadár (pica pica):

Cserébe kárpótol minket a remek humorérzékük :)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:42:59

@-er-: és speciel én itt vagyok több, mint öt éve, egy fia lengyel kollégám nem volt. egyszer találkoztam eggyel, egy állásinterjún (tanári állásra). azon kívül csak akkor, ha konkrétan a lengyel boltba megyek.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:47:55

@telkoe: elvileg elfogadják az otthoni végzettséged, kitöltesz egy papírt, elküldöd a megfelelő helyre, aztán kapsz egy igazolást, hogy elfogadják.
gyakorlatilag meg a legtöbb iskolából vissza se szólnak. elsőre tanár asszisztensnek jelentkezz, arra több az esély, és abból még lehet is valami később.

kzolika 2010.11.18. 19:49:05

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Ez a mondj fel magadtól valami angol betegség lehet. Az anyánknál is ezt csinálták, aztán jól meglepődtek, amikor többen és olyanok is elmentek, akire nem is gondoltak. Persze adtak egy zsíros kis lelépési csomagocskát. Most meg kevesebben vannak, mint amennyien lenniük kellene.

Ideal Standard 2010.11.18. 19:52:26

túl enyhe ez a bejegyzés...

-hazalátogatás után tömött kajáspoggyász: kirántotthús három hétre, 20 pár házikolbász, oldal szalonna
-cimborák csomagban küldik a karton aranymarbit
-hazajövetelkor seftelés alig használt Lonsdale cuccokkal

egyszer meglátogattam a kintlakót, drágalátos muterja egy teli keményteszkós szatyrot hozzámvágott, úgy néztem ki mint a málhásszamár. A téliszalámit és a füstölt lapockát még toleráltam, de amikor a kertjükben frissen szedett 3 kiló kopasz barackot megláttam a Victorián, ahol szétrepedt a táskám cipzárja, majdnem elsírtam magam.

-a faszabbik fajta meg 1 év után kivesz egy háromszobásat, és aranyáron kiadja a szobákat magyaroknak, falubelieknek, akik életben nem jártak még kint, jól átvágja őket, még nyeresége is van

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 19:54:38

@Mitya Ivanov: az első bekezdésre: teljesen igazad van. csak tudod, vannak páran, akik kijönnek ide, és akkor elájulnak, és mindent tökéletesnek látnak (meg mindenkit), holott marhára nem így van.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:00:52

@Lewyke: kapaszkodj meg: itt is vannak bizony szar környékek, szar középiskolákkal, ahol bizony mindennaposak a verekedések. például. az meg, hogy mindenki megél??? hol élsz te? ebben az országban egyáltalán? a munkanélküli segély pl. heti 60 font. kb. semmire sem elég, és egy csomó család van, ahol nincs kereső, illetve, ahol generációk óta nem dolgozott senki.

Halál Bika 2010.11.18. 20:02:02

@szcsongor:

Cider itthon is van, legalábbis mikor suliba jártam, még volt. Úgy hívták Durbits Sógor. Vettünk egy üveggel. Egy korty után odaadtuk egy koldusnak, aki nem bírta meginni.

Angliában aztán a tecsó alsó polcán találtunk egy olcsó bornak kinéző valamit - Strongbow volt.
Ugyanaz a hányásszag mint a Durbints Sógor. Persze akik huzamosabb ideig kint vannak, azok még a Marmiteot is megeszik...

2010.11.18. 20:04:49

Barátnőm - túl a 40-en - földrajz-rajz szakos tanár volt itthon, de munka nélkül, Miskolcon. Kapott némi segélyt és házakhoz járt takarítani, a lakbért sem nagyon tudta fizetni.

Ki ment Angliában, egy darabig egyedül, aztán bérelt lakást, és vitte a 2 gyerekét is.
Most is házakhoz jár takarítani, de nem kér segélyt, ki tudja fizetni a lakbérét, és el tudja tartani a gyerekeit.

Mióta eladták itthon a lakást, azóta nem voltak itthon.

Van munkája, van lakása, együtt van a gyerekeivel, kell még valamit hozzá tenni?

2010.11.18. 20:10:35

@Ideal Standard: Ezt a kaja kihordást nem értem, mert én No-ból haza szoktam kaját vinni, ha kocsival megyek. Olcsóbb is jobb is, meg van amit megszoktam.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:12:45

@Dövan: munkahelyi, könyvtári, nyilvános gépről hallottál már? ott nem lehet ám átállítani. nem azért, mert nem tudja, stb. hanem konkrétan le van tiltva.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:18:04

@kzolika: nem, ezt konkrétan mindenkinek kiküldték, tehát nem csak az én részlegemnek, ahol nagy bajban lennénk, már már így is alig vagyunk. mivel ez a helyi önkormányzat, és most országosan ki van adva, hogy spórolni kell. ezért, mert nem akarnak rosszat senkinek, ajánlják fel, hogy mehet, aki magától akar. hogy mennyit kap érte az függ attól, hogy hány éves, és mióta dolgozik ott. én kemény kétheti fizumat kapnám meg, az kevés.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 20:19:33

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): lehet nem elek itt olyan regen, mint te, de azert latom, hogy errefele hogyan menek a dolgok. Azokrol akikrol te beszelsz, erdekes, hogy nem halnak ehen es nem laknak az utcan, vagy nyomortanyan, mert segitik oket. Nemcsak penzel, lakassal is.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:19:34

@Ideal Standard: nálam az általad felsorolt cuccok közül egyik se játszik. a bőröndben újságok, meg könyvek vannak, meg piros arany és gulyáskrém. lonsdale cuccom sose volt, pláne nem sefteltem vele.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:22:27

@Lewyke: már akit. és pont most akarják megszüntetni. sokan mondták már itt neked, te csak azt látod, ami jó. egyáltalán nem így van.

kzolika 2010.11.18. 20:25:21

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Nálunk is mindenkinek kiküldték (már anyánknál). Az volt a meglepő, hogy sokan elfogadták és olyanok is (jellemzően vezetők), akikre nem is számítottak.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:26:51

@Lewyke: az nem azt jelenti, hogy vaknak is kell lenni.

Rob67 2010.11.18. 20:27:15

@Lewyke: Hát ezaz.
A halálom amikor itt melóznak élik a világukat és közben minden leszaroznak az időjárástól az életig.
Mindig azt gondolom, lehet hazamenni. Ott legalább minden jó...
Te merre vagy?

kzolika 2010.11.18. 20:28:14

@Halál Bika: Ó, egy jó Strongbow. Ki is megyek a spájzba, megnézem, hogy van-e még a múltkor hozott készletből. Istenuccse azért megyek Malévval, mert egyrészt Gatwickra megy, másrészt 23 kg a poggyászhatár. Ebből bőrönd 2 kg, cuccok 10 kg, a maradék helyre megy 3-4 six-pack Strongbow. Beteg vagyok?

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:30:03

különben meg, az időjárás nem is szar. legalábbis nekem ugyan nem hiányzik se téli mínusz húsz fok, se a nyári 40. (nagyon meleg néha igen, de az, ami mostanában otthon van, nem igazán. pont kellemes, 22-25 fok van, az pont jó).

kzolika 2010.11.18. 20:32:08

@Balance Of Power: Ezek nem csak kivándorolnak, hanem egyszerűen járnak mindenhova. Andalúziában annyi van belőlük, mint a nyű. Ráadásul mind csóró. Én annyi Rolexet még nem láttam egyszerre, mint Gibraltáron a kabinos kötélpályára várakozva.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 20:33:44

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Bocs ezeket tapasztaltam. Azt nem meselhetem el amit nem latok:)
@Rob67: kozepnyugat.

Uramak meg most kerdeztek ker-e meg tobb orat egy hetre, az 53 melle:)remelem igy is marad:)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:35:06

@Balance Of Power: na, Kanadában aztán sokkal jobb időjárás van:) főleg télen. meg az USA se az a tipikus mediterrán, de gondolom a melegebb részekre mennek. amúgy meg Spanyolország a sláger.

kzolika 2010.11.18. 20:35:08

@escaper: Ezt a gyűlölt ellenségeink az angolokat épp a Cityben olvastam egy Pret-a-manger-ban, vagy EAT-ben wifizgetve tavaly. Olvastam és ott voltak körülöttem! Majdnem leestem a székről. Elmentünk WHU-meccsre és ott voltak körülöttünk. Elmentünk pubba és ott voltak körülöttünk. Elmentünk akárhova és ott voltak.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 20:36:13

@Lewyke: ja, reméled így is marad. egy ideig, míg marhára bele nem fárad, és egy idő után már nem megkérdezni fogják, hanem beírni neki. akkor is, ha nem akarja.

kzolika 2010.11.18. 20:38:25

@ellenszenvesfigura: A baj az, hogy a balfasz angolt ideküldik és itt se lesz talpraesett, de nagy királyt csinálnak belőle (ld. egy-két itt dolgozó angol csóka).

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 20:38:56

@Rob67: Masik, Spanyolban annyira jo volt csovezni, kint a tengerparton, huzok is vissza, ez volt egy eve, azota behisztizte magat korhazba, es benefiten van, most hazament 1 hetre, ismerem jol, megmutatja ki a majer, aztan visszajon.

kzolika 2010.11.18. 20:39:40

@Dövan: Nem lehet, hogy egy ukrán rendszámos terepjáró gondolata ilyen hatással van a vindózra?

indapass90210 2010.11.18. 21:09:31

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): hát persze, az összes csóka, aki ékezet nélkül gépel, azok mind a könyvtárból interneteznek!

indapass90210 2010.11.18. 21:10:39

@kzolika: nem tudom miről beszélsz, nekem csak egy 10 éves, tip-top állapotú fábiám van.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.18. 21:20:12

@Dövan: nekem Uram megtiltotta, hogy erre a gepre tegyek ekezetet, a masikat meg a kolkok nyuzzak, hozza se ferek:)
Latod milyen sokfele indok lehet?:)))

vincere 2010.11.18. 21:34:55

ez király volt, Tibi! kiválóan érzékelteti a modoros emigránsok nagy dilemmáját :)
én a magam részéről - egyelőre - szintén a legvégén felvázolt stratégia szerint élek ;)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 21:35:00

@Dövan: plusz munkahelyről. plusz netcaféból. plusz akármilyen más, nyilvános gépről. plusz szobatárs, lakótárs, stb. gépéről. képzeld, milliónyi oka lehet.
aki meg nem tudja értelmezni ékezet nélkül, annak elég csekély az értelmi képessége.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 21:49:57

@Lewyke:
Szerintem te nem érted, hogy ilyen közlekedésbeli különbség nincsen, amit te felvázolsz. Az idegessé ember függő, aki alapból is tapló meg idegeskedő, az a közlekedésben is az lesz. Nagyon sok türelmes és kevésbé türelmes sofőrt láttam itthon és máshol is.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 21:53:12

@vészmadár (pica pica):
Sopronban ma már alig van sváb, de egyáltalán nem rájuk jellemző, amiket mondasz. Az újgazdag magyaroknak vannak a legcsicsásabb villáik Sopronban.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 22:04:28

@kzolika:
Úgy van, a Strongbow az baromi jó. Idén nyáron mikor hozott öcsém, utána barátnőmmel azt ittuk a Balaton parton. Mikor meg kint jártam, segített elviselni minden mást, ami szar :-)

foxpic 2010.11.18. 22:06:44

ERŐSEN SZUBJEKTÍVEN

Tökjó itt Londonban, amíg szerencsésnek érzed magad, olyan munkát végzel, amit elviselsz, és kapsz érte elég pénzt, hogy kényelmesen megvedd a kajádat - sörödet. Aztán egyik napról a másikra elveszted a melót, és semmi motivációd nincs túlélősdiért mosogatni vagy takarítani idegbeteg supervisorok nem megérdemelt baszogatását eltűrve.

Persze, meg kell vizsgálni, mi a fontos. Hazamehetsz e valamiért, vagy nem. Pár hónap után félek attól, hogy csak megfutamodok, de lehet, csak pihenés kellett. Meglátjuk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.18. 22:06:54

Ellenben az angol sör az lóhúgy. Nem csoda, hogy ott néhány bennszülött sznobon kívül mindenki német, amerikai, ír, belga, ausztrál söröket iszik.

foxpic 2010.11.18. 22:13:30

Lehetne modoros ale-fogyasztó is :D

Ettől függetlenül kissé többféle sör van itt, mintsem lelóhúgyozd azokat :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 22:24:55

@Dövan: Most oszinten, miert faj az neked, hogy valaki hogy gepel? Nem kotelezo elolvasni, ha meg igy is megerted, akkor mi a gond? Amugy reszemrol az a helyzet, hogy AZERTY billentyuzetrol kurva nehez magyar karakterekkel gepelni, mert szinte minden billentyu mashova kerul, ha atallitod. Egyszer megprobaltam, fel oraba telt beirni egy kommentet. Lusta vagyok ehhez, kovezzetek meg...

vincere 2010.11.18. 22:32:44

@Lewyke: én is ismerek itt egy magyart, aki állandóan azt bizonygatja, milyen jól tették, h. kijöttek, vissza nem menne, milyen szar otthon. ellenben kizárólag magyar tévét néz, franciául meg se tud szólalni, pedig már vagy 5 éve itt él. nekem ez azért nagyon furcsa...
én se jókedvemben jöttem ki, és szar az időjárás, de jól megvagyok, sokat utazom és sokat járok haza, most épp ilyenem van. én nagyon szerettem otthon élni, most is szívesebben élnék otthon - mondjuk az itteni fizummal :)

janomano 2010.11.18. 22:41:40

Király! A kommentek kezdenek komolyabbak
lenni, mint maga a poszt! Egymásnak osztják az
észt a kis okitojik! Hajrá-hajrá!

(Nem győzőm hangsúlyozni, nem egyszer, nem százszor,
de ezerszer: Londonban élek, de Kőbányán csak
lakom.)

Az ilyesmi: negyevenesen hazajött, hirtelen haragból
megházasodott, házibulin berúgva az EU Kiadó "Ez a város egy
távoli bolygó..." száma megy, könnyes szemmel arra, mikor
még a pakisztáninál vásárolt: a gyönyörű hőskor. Mostmeg
viheti haza a kicsit naív, céges-fordkókuszos, informatikus
férj a Buda melletti pszeudofaluba. (copyright by Pat)

kzolika 2010.11.18. 22:44:42

@vincere: Mondjuk én csináltam két diplomát, meg 9 év tapasztalatot (ha a túlórákat is számolom, akkor mintegy 12-13 év tapasztalatot), közben szereztem két, angolszász területen is elismert, munkához kapcsolódó képesítést és máris itthon van olyan fizetésem, hogy nem éri meg kimenni.

vincere 2010.11.18. 22:50:05

@kzolika: én már otthon is jól éltem (pedig csak bőccsész vagyok), de a bizonytalan otthoni állásomat lecseréltem egy biztos és még jobb ittenire. aztán meglátjuk, mi lesz :)

kzolika 2010.11.18. 22:50:34

Mondjuk egy valami biztos szarabb Londonban. Az indavideó letöltési ideje.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.18. 22:51:32

@vincere: egy ismerősöm ezt csinálja, London melletti cégnél dolgozott, aztán hazaköltözött, és távmunkában csinálja ugyanazt. az angol fizetéséért. én imádnám.

kzolika 2010.11.18. 22:51:41

@vincere: Csak a rendőr meg a halál biztos.

indapass90210 2010.11.18. 22:58:45

@altoid: nem faj, csak veletlenul a te kommentedet kaptam el, leginkabb csak a kovetkeztetes logikaja miatt. Egyebkent leszarom, hogy ki, es hogyan ir. Nekem йцуке биллэнтюзетэм ван, дэ нэм окоз гондот az ékezetekkel gépelés :)

vincere 2010.11.18. 23:04:02

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): az én bőröndöm is ilyen szokott lenni :)
plusz cigi. tudom, tudom, de én amióta itt vagyok, még nem vettem itt cigit, hazait fogyasztok...

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.18. 23:26:25

@Dövan: Zseni vagy haver, leborulok elotted, en gyarlo fereg!

indapass90210 2010.11.18. 23:41:13

@altoid: yeah, a könytár még mindig nyitva van?

Halál Bika 2010.11.19. 00:08:12

@kzolika:

Háát. Tejes tea alap. Előírásszerűen. Marmite adja, ha liberális az ízlésed. Egyébként meg bullzblád, érted, az kell a dolgozónak!
Magyar szemmel a szájder kicsit viörd.

2010.11.19. 07:34:33

@vincere: én sem kis stílűség miatt hozom otthonról a cigit, de azt szoktam meg, azt szeretem, amit itt lehet kapni az otthon is van féláron, de nem jó, ezért aztán cipelem.
Egyszer a vonaton kaptam vám ellenőrzést, mondtam kb 16-17 van nálam, de amikor meglátta a vékony zöld cigit, nem szólt semmit (csak 10 dbz-lehet vinni).

(Hogy miért volt vámos a Bajor határnál? Egy iraqi férfival utaztam egy fülkében, necces lett volna, ha csak az ő táskáját nézik át)

cd-r 2010.11.19. 08:56:58

nkem nem fáj ha valaki jobban él londonban/dublinban, akárhol, mint én, csak egyrészt ne akarja ezt 5 percenként az orrom alá dörgölni, másrészt meg ne kommentálja naponta 3szor fészbúkon az itthoni politikai eseményeket. ha annyira jó ott, akkor miért az a legnagyobb problémája, hogy itthon mit bohóckodnak a parlamentben? miért nem kúr éppen valami szeplősképű hullafehér ír csajjal? jahogy azok nem állnak szóba vele, mert mit szólnának a szülők, ha hazadörgetne valami borattal.

Balance Of Power 2010.11.19. 10:22:32

@kzolika: Kimondottan a kivandorlasrol volt szo. De nem csodalom, hogy szeretik Spanyolorszagot, titkon en is remelem, hogy ven fasz koromban tudok majd venni ott egy hazat. Az esely persze nem sok, de hatha.

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): Amiket Kanadarol olvastam, annak alapjan leszarom az idojarast. Allitolag a legjobb hely a vilagon, normalisak, kiegyensulyozottak az emberek; elheto a hely; nem nezik le a bevandorlokat; nyitva hagyjak a lakast stb. Csupa kozhely, de mar annyi helyen olvastam, hogy kezdem elhinni. Persze a minusz 30 fok telen azert durva lehet.

Balance Of Power 2010.11.19. 10:32:56

@cd-r: En csak azt nem ertem, hol van Csirke72, pedig cimlapos volt a poszt.

Ernoke 2010.11.19. 10:46:57

@Balance Of Power: én voltam már kanadában, nem európai embernek való hely, de lehet csak én gondolom így. nekem túl sok volt a "kis különbség" ahhoz, h megszokható legyen, legalábbis 3 hét alatt csak ilyen benyomásaim voltak. persze ha muszáj lenne, odamennék, de szerencsére nem az.:)

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): az angol időjárásról fogalmam sincs, de most nyáron jártam írországban, ráadásul állítólag kivételesen jó idő volt pont akkor. hát én ebben a remek időben szó szerint szenvedtem a hidegtől 1 hétig, nem tudtam úgy felöltözni, h ne érezzem a csontig hatoló szelet és a 15-20 fokot. 1 hónapig köhögtem utána, aki velem volt, az pedig tüszős mandulagyulladással jött haza, pedig azelőtt náthás se volt soha életében. ha fizetnének se laknék ott, iszonyú az időjárása, őszinte elismerésem annak, aki ezt kibírja külföldiként.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.19. 11:14:47

@Ernoke: sut a nap ezerrel:) most kicsit huvos van:)

PsychoCica Dö Ríl. 2010.11.19. 11:18:54

Hallom kerestek.

Van üzenetem?

Balance Of Power 2010.11.19. 11:22:52

@Ernoke: Egesz pontosan mit jelent az, hogy "nem europai embernek valo"?
Faludy Gyuri bacsi mondjuk jol elvolt ott vagy 20 evig, annyira hogy szobrot is kapott Torontoban ;)

Ernoke 2010.11.19. 11:31:54

@Lewyke: a hűvöset valahogy elviselem (bár elég nehezen), ha cserébe kapok valamit a nyártól. nem szívesen mennék olyan helyre, ahol soha nem megy 30 fok fölé a hőmérséklet...

@Balance Of Power: nekem furcsa volt pl, h mindent agyonlégkondiznak, h abnormálisnak mondják azt, akinek pár évesnél régebbi autója van és nem házban lakik, de mindennél nehezebben tűrtem a legendás "közvetlen" (valójában ótvarbunkó seggfej) amerikai (vagy kanadai, mindegy) stílust. az emberek teljesen nyugodtan hangosan megjegyzéseket tettek pl. a súlyomra ujjal mutogatás kíséretében, ez szerintük vicces, szerintem pedig utolsó szarházi taplóság.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2010.11.19. 11:39:22

@Ernoke: azert volt itt is olyan nap nem is egy amikor , augusztusban eleg meleg volt, tavasszal meg besargultak a fak levelei, mert nem esett eleg eso.
En meg nem birtam az otthoni idojarast:( regebben mikor kicsit normalisabb volt, az a dogmeleg, a kolkoket nem engedhettem ki barmikor:( itt "nekem" kiegyensulyozottabnak tunik. Ha vagyunk a nagmelegre, vagy vacogo hidegre, mar nagyon akkor hazamegyunk egy kicsit:))

Ernoke 2010.11.19. 11:42:58

@Lewyke: én imádom a kánikulát, igazából 30+ fokban érzem magam elememben, úgyh talán nem az én véleményem a mérvadó ilyen szempontból.:) aki szereti az átlaghőmérsékleteket, annak anglia biztos kellemes hely.

Balance Of Power 2010.11.19. 11:51:56

@Ernoke: En az esot gyulolom borzasztoan, abbol pedig van eleg. Legalabbis az a hideg, szeles, szutykos eso. Ami mostanaban van nyaron nalunk, az kimondottan fasza: meleg levego, meleg vizcseppek es 10 percig tart az egesz. Mondjuk ha epp nem vagy fedett helyen, akkor szivas ;)

Balance Of Power 2010.11.19. 11:54:39

@Ernoke: @Balance Of Power: "abbol pedig van eleg" - ugy ertve, hogy UK-ban (-ben?)

Balance Of Power 2010.11.19. 11:58:16

@Ernoke: Miert, ott mindenki nadszalvekony? Vagy epp ellenkezoleg? ;)

F79 2010.11.19. 12:17:25

@kzolika: azt tudod hogy ez a szegény megboldogult Michael Jackson vicc?
Merthogy ugye Bubbles-nak hívták a csimpánzát, és hát, khm nagyon vonzódott hozzá.
Egyébként iszonyat furcsa hogy valaki itthonról pont a WestHamnek szurkoljon...miért? Mi az összekötő kapocs? vagy csak a mályva-kék színösszeállítás tetszett meg?

F79 2010.11.19. 12:21:08

@kzolika: Ja ne már, a Vass-cipőzés annyira tré és sznob. Amit a Vass Laci csinál azt egy vidéki cipész ( vagy egy bp-i no name) bármikor megcsinálja harmadáért, oda csak státuszért járnak, és az olyan szánalmas. Hogy a talpán rajta legyen hogy Vass. Evvel nem vásárolod be magad a zelitbe.

GERI87 2010.11.19. 12:44:53

@ótvarkéjenc:
Na jó de ez a "kint sincs kolbászból.."
duma is sokszor egyfajta önmentegetés, önnyugtatás hogy "mégse olyan szar itt azér.." meg "mégse akkora baj hogy nem próbáltam meg kint"..:)
Hallani ilyet eleget.

Persze hogy kint se fenékig tejfel!!
A minimálbér mindenhol minimálbér..A kukás mindenhol kukás annak minden pénzügyi, társadalmi hátrányával együtt.
De azért ne akarjuk bemagyarázni hogy a különbség mindenben minimális...

Ha ott van munkád megélsz, ha itt dolgozol nem biztos..

A külföldre szakadt haznákfia/családtagok modoros "jaj mi sem élünk ám olyan nagylábon" című kiselőadása is vicces meg idegesítő tud lenni:)

Főleg amikor sorolják mi mennyibe kerül és mindíg az a vége hogy nálunk 5-10-szer annyiba kerül, náluk meg olcsóbb:)
Ők meg 5-10 szer többet keresnek.
Ki lehet számolni kinek jobb.

GERI87 2010.11.19. 12:48:16

@ótvarkéjenc:

"Én diplomát nem adnék ki min. 1 év külföldi tapasztalat nélkül m.o.-on,"

És nyugaton meg csak úgy felveszik tapasztalatot szerezni a K európai diákot jóakarásból..vagy oldja meg a halgató ahogy tudja és ha nem megy akkor így járt??
Vagy hogy gondolod?

Ernoke 2010.11.19. 12:56:17

@Balance Of Power: hát helyiek szerint ezt bóknak szánták, mert kevés ott a sovány ember. de én valahogy nem tudtam 40 kilósan bóknak venni, h "nézd, olyan vékony, mint egy bot, mégis mennyit eszik". és nem ez volt az egyetlen ilyen eset, nem csak velem. pl. fiatalabb feleségű idősebb embernek jópofa utalásokat tettek arra vonatkozóan vadidegenek, h bírja-e még a cerka. értem én, h ez szerintük szimpla közvetlenség meg barátkozás, csak leszarom.

Balance Of Power 2010.11.19. 13:02:05

@Ernoke: Hehh, ez valami himsoviniszta tarsadalom?

GERI87 2010.11.19. 13:04:17

@misbelief: Ez olyan mintha elvárnád hogy valaki profi tengerbiológus legyen Mongóliában:)
A környezet is számít..ami nagyban befolyásolja a lehetőségeket.

Különben is.

nemrég hallottam hogy a magyar orvosok kint keresettek márcsak azért is mert terhelhetőbbek, jobban hozzászoktak a hajtáshoz és a "bennszülöttek" már sérelmezik ezt:)

Szóval van hogy előny ha valaki takarítóként látott már felmosóvödröt.

Ernoke 2010.11.19. 13:14:34

@Balance Of Power: szerintem nem, csak szimplán bunkók.:D

GERI87 2010.11.19. 13:20:10

@loláb: Ha olyan képzést indít amire nincs szükség, és nem ösztönzi az embereket hogy olyan szakmát válasszon amire igény is van...

Azt se bírom amikor valakinek fingja nincs hogy mi legyen és elmegy valami könnyű szakra hogy azér diplomája legyen mer az trendi, aztán csodálkozik hogyha nem veszik fel sehova és persze ilyenkor "bassza meg az állam" meg "ebbe az országba diplomával sem lehet boldogulni"...

A másik meg hogy elvileg szabadon oda költözhetsz ahova akarsz...

Én se örülnék ha "hazaárulás" címén ki akarnának végezni csak azért mert nem vagyok hajlandó bagóért dolgozni olyan munkát amiért máshol megfizetnek.
Ha van lehetőség és tudok máshol boldogulni akkor semmi közük hozzá ki hova miért...

Az meg a másik hogy talán nem kéne "ingyen" kitanítania az államnak az embert aki majd úgyis lelép...szóval a rendszer is szar.

De az is felbasz amikor orvosok egészségügyesek tüntetnek a "nyugati bérekért" merthogy így el fognak menni...menjen.
MO ennyit kap, kész!
Nem vagyunk Ausztria, ennyi.
Nemtetszik?
Egyéni szoc. probléma.

Basszák meg!
ennyi erővel a kőműves, pincér, mérnök, villanyszerelő, kukás stb..mindenki tüntethetne hogy nyugati bért akar!

Amúgy meg nem muszály orvosnak menni!

Ha annyira nyugati bért akar tanuljon nyelvet, és menjen ki.

Nyílván az Ugandai orvos sem keres annyit mint a magyar.Most akkor ő is tüntessen???

Az a baj hogy az emberek megszokták anno hogy nekik minden "jár" "alanyi jogon".

Még az osztrák életszinvonal is.
És azt hiszik ehhez elég ha reggel bemennek dolgozni feketén, basznak dolgozni ott lógnak ahol tudnak és lopnak...de neki jár, csak "a zsidóburzsujbolsevikkapitalista" politikusok gyárosok ellopták meg nem adják oda....pffff.

Balance Of Power 2010.11.19. 13:40:24

@GERI87: A kirohanasod eleg modoros ;), de szerintem Ugandaban egy orvos a tarsadalom felso szektoraban foglal helyet. Es azert az sincs rendjen, hogy nalunk orvos (nyilvan nem a nagy zset bezsebelo senior orvosokrol beszelek), nover, apolo = csoro.

Komuves, villanyszerelo stb. ha ugyes, gennyesre keresi magat.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.19. 14:07:28

@vincere: en sem vettem cigit....meg otthonit sem soha...nem is fogok.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.19. 14:15:07

@Ernoke: en hat hetet voltam ott, de 17 evesen, ugyhogy annyira nem gondoltam bele, hogy jo lenne-e (ja, van egy vagon rokonom ott). akartak, hogy jarjak ott suliba, en nem akartam. dolgozni nem gondoltam bele. amugy meg,nyaron voltam, es meglehetosen hideg volt. illetve, pont annyira, mint itt van nyaron.

GERI87 2010.11.19. 14:17:38

@Balance Of Power: modoros hát:)
De attól még lehet benne valami igazság nem?

"Ugandaban egy orvos a tarsadalom felso szektoraban foglal helyet.
Es azert az sincs rendjen, hogy nalunk orvos nover, apolo = csoro. "

Én értem amit mondasz.
Nyílván nem azért lett orvos és tanul évekig hogy bagóért dolgozzon.
De azt is látni kéne hogy ez itt nem olyan lehetőségű ország hogy annyit keressen mint más nyugati orvos...és ha ezt nem látják akkor az baj.

Ugandától se várja el senki hogy német bért adjon az orvosnak...akkor a magyar orvos?

A megbecsülés meg nem pénz függő és nem jön magától, ki kell érdemelni és nem elég hozzá egy papír...

Elég kiábrándító tud lenni hogy tüntetnek a magasabb bérért mert nekik az jár mert orvos...miközben az milyen már hogy sokszor hálapénzen múlik hogy megmakkansz e vagy sem?

Főleg hogy ő ELVILEG azért is lett orvos hogy másokat gyógyítson és nem feltétlen a pénzért.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.19. 14:19:58

@Ernoke: a kanikulat en akkor szeretem, ha a Balatonparton tudok lenni kozben. vagy akarmilyen mas vizparton. de mindennapokra, dolgozni nem igazan jo. itt meg eleg vicces, hogy a 25 fokban mar meg akarnak dogleni a melegtol, (a 12 fokos tengerbe, amiben majusban fokak vannak, siman bemennek). ha meg nulla fok ala esik a homerseklet, mar sarkvideki idojarast emlegetnek. tegnap majd megsultem hazafele, este otkor, telikabatban. volt vagy 12 fok, volt kolleganom meg panaszkodik a facebookon, hogy milyen "hideg" van.

Szalonnassy Albin urfi 2010.11.19. 14:34:16

@GERI87:
Azert a papirert kemenyen meg kell dolgozni/tanulni. Sztem jogos, hogy aki megkuzd egy bizonyos statuszert annak elvarasai vannak. Otthon az orvosok eseteben nem teljesulnek ezek.
Az en vilagnezetem szerint tobbet 'erdemelnenek'. A bufe-ruhatar szakos multi-csicskak (excel zombik vagymik) meg elegedjenek meg egy kozepszeru fizetessel es sorssal.

Tobb felelosseg - tobb tudas - tobb javadalom.

GERI87 2010.11.19. 15:01:05

@Szalonnassy Albin urfi:

Magyar viszonylatban többet! Ne a nyugati legyen a referencia...!

Már írtam: ennyi erővel mindenki követelhetne osztrák fizetést, nyugdíjat...csak nincs gazdasági alapja.

MO nem egy fejlett jóléti állam.
Itt most ez van....

Aztán elvileg lehet feljebb lépni...
De ez már más téma.

Balance Of Power 2010.11.19. 15:28:30

@GERI87: Allj! Hol keres egy fiatal orvos tobbet magyar viszonylatban??? 120 bruttok vannak kezdobernek.

lárvalányhaj 2010.11.19. 15:45:33

@GERI87:

Pont azért alakult ki a hálapénz, mert az orvosok keveset keresnek.
Egyébként persze, megtehetjük azt, hogy szarul fizetjük meg a magas státusú, nagy felelősséggel járó területeken dolgozókat, csak utána ne csodálkozzunk, hogyha rosszul fogják végezni a munkájukat. Nincs ingyenebéd, illetve az emberek az ösztönzőkre reagálnak.

Balance Of Power 2010.11.19. 16:55:52

@lárvalányhaj: Van erre egy remek elmelet, hogy direkt nyomtak le az orvosok beret meg a Rakosi-korszakban, hogy kialakuljon a halapenz, viszont az ingyenes egeszsegugy latszata megmaradjon. Ha igy volt, ha nem - zsenialis!
Es hozzajon ehhez az is (kellemeset a hasznossal), hogy falun Mari neni mindig vitt kacsat a doktor urnak.
A baj csak az, hogy a 120 bruttosok nem tul gyakran kapnak a halapenzbol. Bar hallottam olyan foorvosrol, aki a sajat reszere adott halapenzt bizonyos idokozonkent bonuszkent kiosztotta az osztalyon.

kzolika 2010.11.19. 17:02:34

@F79: Nem akarom bevásárolni magam az elitbe. Ha az öltönyöm nem épp rám szabott, azt kibírom, ha nem szorítósan szűk, de a láb jóval kényesebb arra a zárt valamire, ami akár 12-14 órán át rajta van.

kzolika 2010.11.19. 17:07:46

@F79: WHU? Vonzódás a ma kicsihez, veszteshez, ahonnan valaha nagy játékosok származtak. Illetve, hogy régebben legendásak voltak a WHU huligánok. A régi dicsőség és a mai lepukkantság ilyen szép példája itthon a Vasas. Az ő meccseikre is járok.

2010.11.19. 17:59:03

@csirke72: Biztos voltam benne, hogy szívatsz itt mindenkit.
Csak így tovább!

GERI87 2010.11.19. 18:00:51

@Balance Of Power:

Nem mondtam hogy jól keres, csak azt hogy a magyar viszonyokhoz képest keressenek jobban, illetve ehhez van alapjuk...ne a külföldet vegyük alapul.

"csak utána ne csodálkozzunk, hogyha rosszul fogják végezni a munkájukat."

-a fizetés milyensége soha nem lehet indok hogy szarul dolgozol.
A minimálbére darukezelőnek is joga van ráejteni a cuccot a kocsidra mondván: "ennyi pénzért néha belefér..."????
-nem muszáj orvosnak menni. Ha meg mindenképpen az a vágya kalkulálja bele ha nem fizetik meg...vagy menjen külföldre.
-Az orvosi szakma az én romantikus idilli képemben nem egy átlagos munka hanem "hivatás". Ehhez mérten a vízvezeték szerelő beköti a csapot azt agyő, max nem lesz jó, de az emberélet, egészség már más tészta...

GERI87 2010.11.19. 18:03:39

@Balance Of Power:

"Es hozzajon ehhez az is (kellemeset a hasznossal), hogy falun Mari neni mindig vitt kacsat a doktor urnak"

Ez olyan feudális maradvány lehet.
Mint az "ajándék" meg az ingyen robot a földes(tekintetes)úrnak:)

Ezért is szánalmas és utálom az ilyet...

magyar polgárosodás...francokat:)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.19. 18:08:22

@Balance Of Power: én nemrég olvastam erről egy cikket (tavalyit, mert le vagyok maradva az újságokkal:), hogy van egy csomó, úgymond háttérdolgozó orvos, aki soha nem kap hálapénzt. mert nem ő van az előtérben.

2010.11.19. 18:54:19

@Balance Of Power: Nem tudom mennyit keresnek otthon az orvosok, de a hugom azt mondta, ha nincs meg a havi milla akkor már nagyon be kell osztani.

A sógorom most Németországban, de a keleti részen orvos, a havi 5 ezer€ ha nincs ügyelet, túlóra meg ilyenek, Igaz nem kezdő, már nyugdíjas.

Az is igaz, hogy praktizált már franciául, angolul, és németül is, nincsenek nyelvi nehézségei.

cd-r 2010.11.19. 20:12:27

@Balance Of Power: "Bar hallottam olyan foorvosrol, aki a sajat reszere adott halapenzt bizonyos idokozonkent bonuszkent kiosztotta az osztalyon. "

ilyenről én is hallottam. egy ismerősöm műtősfiúként melózik valami iszonyat menő szívsebész mellett, aki 4-500e/műtét jattokat kap. ebből havonta szétoszt 3(!) ezer forintot a műtősök között. mennyire nagyvonalú.

janomano 2010.11.19. 20:21:54

Én már nem is értem a kis buta eszemmel, hogy
itt a ngy felőttek miről beszélgetnek, de felmerült
az egyik kedvenc szavam az angolszász / viva la Saxon, jó
kis zenekar volt:

www.youtube.com/watch?v=YF4_YciUVKA&feature=fvw
www.youtube.com/watch?v=xb6EO76iK5Q&feature=related

Ha lesz "jómagam" is, akkor teljes lesz a kis
primitív örömöm. muhaha...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.21. 12:44:54

@Zabalint: azt is írtam, hogy "baranyai svábok és sopronban MINDENKI"

Modor Timi 2010.11.21. 15:28:51

@vészmadár (pica pica):
Te egy igazi seggfej lehetsz! Azért mert van egy elbaszott életed és még anno valaha egy sváb csaj sem akart tőled többet egy laza flörtnél, azért nem kéne itt osztanod az észt a svábokról. Bár igazad lehet biztosan jobb, ha az ember lop, csal és hazudik... Miért is lenne szükség ebben az életben normális emberi értékeke mint rend és fegyelem. Bár ahogy látom, nálad az egyenlő az Audival :)

cd-r 2010.11.21. 15:58:17

@Modor Timi: érdekes, hogy mindenfajta népség tud legalább egy kicsit önironikus lenni, nevetni a saját hülyeségein, kivéve a svábokat. életemben egy emberrel találkoztam (bár ő igazi német volt, nem sváb) akivel lehetett poénkodni pl a sramli zenén, vagy az eltúlzott németes pedantérián, de azt hiszem ez igen ritka lehet.

Modor Timi 2010.11.21. 16:17:41

@cd-r:
És a zsidókkal mi a helyzet? :)
Én magam is jókat szoktam nevetni a saját hülyeségeimen. Viszont, ha 15-20 kommentben valaki csak szidja a svábokat, akkor én azt nem fogom mosolyogva végignézni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.21. 20:41:54

@Modor Timi: nekem az audi nem érték, én ugyanis nem vezetek. Ettől még egyébként tényleg lehetek seggfej.

@cd-r: mert a német humor is csak annyira áll magas szinten, mint a német konyha:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.21. 20:45:48

@Modor Timi: megjegyzem a rendet és a fegyelmet valóban nemhogy értéknek nem tartom, egyenesen rosszul vagyok tőlük... különösen a fegyelemtől. Ami amúgy semmi más, mint a saját erőszakosságodnak a megideologizálása. De tartsd nyugodtan értéknek, szíved joga. Én minden rend- és fegyelemhívőnek csak azt tudom javasolni, dugjon néha, hogy ne görcsöljön ennyit.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.21. 20:47:22

@vészmadár (pica pica): höhhö, a magyar konyha is elég szép arányban merített a német-osztrák-bajor konyhából, de ugyanezt kb. mindenre elmondhatjuk, amire ma magyarként büszkék vagyunk (borok, építészet, zene, sör). Csehek szintén amúgy. Egyetlen szerencsénk, hogy a német szeret asszimilálódni, jó szokásait megtartva :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.22. 07:13:17

@Modor Tibi: hát igen, gondolom ezért ilyen világhírű a német konyha.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 08:08:49

@vészmadár (pica pica):
El vagy te akkor nagyon tévedve. Én Sopronban nőttem fel, és úgy látom semmivel sem többen ilyenek, mint akár Veszprémben vagy Székesfehérváron. Sőt, budapestiekre és fehérváriakra sokkal inkább jellemző a "kifelé élés". De azért is vicces az írásod, mert Sopronban inkább jellemzőek a ránézésre rossz állapotú ingatlanok, mint máshol az országban.

cd-r 2010.11.22. 08:19:41

@vészmadár (pica pica): hahha, igen, rend és fegyelem, elég gestapósan hangzik.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.22. 08:22:08

@Zabalint: nekem még Pécshez képest is baromira úgy tűnt, hogy sokkal inkább azzal törődnek, hogy kinek mennyi pénze van, mennyit keres, mennyije van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 08:46:28

@vészmadár (pica pica):
Lehet hogy Pécsen több embert ismersz, és ezért jóval árnyaltabb a képed róluk.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 08:51:24

@vészmadár (pica pica):
A másik, hogy senkinek sem lehet általános képe egy városról. Én egy rosszabb gimnáziumban végeztem Sopronban, barátnőm Fehérváron az egyik jónak mondott gimnáziumban(gyakorlatban fos, de ez szerintem mindenütt így van a jónak mondott iskolákkal). Amit tőle halottam, ott olyan rongyrázás van, amit én el sem tudtam előtte képzelni. Ok, általánosíthatunk, hogy akkor Fehérváron mindenki sznob geci, de nem tudjuk Sopronban a legjobbnak mondott gimnáziumban milyenek voltak a diákok és szüleik, ahogy Fehérvár rosszabb középiskoláiról sem.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 08:53:53

Szóval aki a soproni újgazdag vállalkozói réteget nézi, rájuk biztosan igaz, hogy a leglényegesebb kinek mennyi pénze van, illetve mennyit tud költeni(pl. villa, terepjáró, stb.). De nem csak ők léteznek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.22. 09:25:22

@Zabalint: érdekes, akikkel leginkább kapcsolatba kerültem ott: dietetikusok, ápolók, asztalosok, ügyintézők, utazási irodások. Egyik sem újgazdag réteg. Mégis, szinte csak arról tudtak kérdezni, mennyit keresek, miért nem ausztriába megyek inább vásárolni, miért nem ausztriába megyek inkább takarítani.

És a legviccesebb: ausztriában házaknál takarító ismerős nő, ebből elég jól él, itthon is van bejárónője: és állandóan fikázza, mert "egy szaros takarító neki ne pofázzon vissza". És ha megérdeklődöd, ő is ezt csinálja, akkor mivel különb, az a válasz, hogy ő nem szaros 60-at keres vele.

szánalom, nah...

Ernoke 2010.11.22. 09:44:28

@vészmadár (pica pica): általában egyetértek azzal, amiket írsz, de szerintem itt nincs igazad. próbáld meg a fegyelmet nem csak a kártékony oldaláról nézni (elnyomás, erőszak stb.) a belső fegyelem fontos és jó, ezzel lehet pl. azt elérni, h ne üsd meg azonnal, aki idegesít, és akkor is emberien nyilvánulj meg, ha éppen rosszul vagy az indulattól (ez nagyon nehéz dolog, hihetetlen önuralmat igényel!). plusz, komoly belső fegyelem kell ahhoz is, h szétválaszd az érzékelésedet és a valóságot (tehát: attól még, h én érzek, érzékelek valamit, nem biztos, h az valós is). ez az emberek többségéből hiányzik (leginkább a rendpártiakból), és ez nagy probléma. a fegyelem szerintem a legfontosabb eszköz ahhoz, h urald a tudatodat és legyen egy kemény magod, ami nehézségek közepette is megmarad.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.22. 09:56:07

@Ernoke: de az nem fegyelem, az önuralom. De tény, közeli rokona a fegyelemmániának. Én sokszor el szoktam mondani, senkitől nem tartok annyira, mint attól az embertől, aki rábasz a kezére egy kalapáccsal, és nem nem kurjant egy kurvaistenbasszameget. Aki erre képes, az bármilyen aljasságra is képes.

cd-r 2010.11.22. 10:09:35

a túlzott anyagiasság amúgy szerintem nem fajspecifikus tulajdonság. főleg falvakban (nem csak sváb falvakban !) figyelhető meg a versengés az emberek között ezen a téren. ha a szomszéd 1.6os ignist vett, egy hét múlva vesz egy zsír ugyanolyat, de 1.8ast. viszont a tecsóban simán az olcsóbbik vaníliás cukrot veszi meg (valamin meg kell spórolnia a kocsi árát) ez az a tulajdonság, amit soha nem fogok megérteni. mármint, hogy pl képes valaki 5 évig ívhegeszteni egy dortmund melletti faluban, 8 fős szobájú munkás szállón élve csak azért, hogy később vehessen a pénzből egy olyan kocsit, amire irigykedhet otthon a falu népe. (rosszabb esetben egy héten belül megkarcolják az oldalát, jobb esetben 2 nap múlva a szomszéd vesz egy sokkal jobbat és oda a dicsőség)

Ernoke 2010.11.22. 10:21:10

@vészmadár (pica pica): ez a kurvaistenbasszameg pont egy nem fontos szelete az egésznek. igazából arra gondoltam, h ha pl. a kolléganőm miatt rosszul vagyok az indulattól (velem elég sokszor előfordul ez, utálom azt az ocsmány dögöt), képes legyek a fizikai tünetek ellenére nem beleöklözni az arcába. vagy ha éppen rossz napom van, és úgy érzem, gyűlölöm pl. anyámat, képes legyek ezt elválasztani a valódi érzelmeimtől (hogy szeretem és mindent megtennék érte), és nem üvöltözni vele. ezek iszonyú nehéz dolgok, de megéri, mert szebben lehet élni fegyelmezetten, mint fegyelem nélkül pusztítani.

cd-r 2010.11.22. 10:25:44

viszont, aki mindíg minden szituációban fegyelmezett, soha nem adja ki a dühét, az nagyobb eséllyel kapja fel a nagykést egy gyengébb pillanatában és hantolja el a kedves mamát a hátsóudvarban, mint aki néha üvöltözik egy egészségeset. nem véletlen, hogy a sorozatgyilkosok is ebből a típusból kerülnek ki nagyrészt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.22. 10:40:35

@cd-r: egyetértek... hogy egy igen modoros Coelho-i képpel éljek. A tigris mindenképp veszélyes. De akkor a legveszélyesebb, ha nyúlnak hazudod, és a hátad mögé engeded. Remélem, érted, hogy értem:)

Ernoke 2010.11.22. 11:08:40

nem kell mindig karót nyelni, de normálisan élni csak úgy lehet, ha folyamatosan figyeled magad kívülről, és kontroll alatt tartod a gondolataidat és a tetteidet. ha nem ezt tenném, már rég megöltem volna valakit, nem is szólva a drogfüggőségről. de lehet ez csak nekem ilyen problémás, mások alapból nyugisabbak, és nem akarnak azonnal ütni vagy törni-zúzni, ha idegesek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 11:42:19

@vészmadár (pica pica):
Ezek olyan tipikus emberi tulajdonságok, amelyek kicsit sem lakhely függőek, de azért nyugodtan hihetsz ezekben továbbra is.

Az anyagiasságról azért annyit elmondok, nekem mindig pont az olyan ismerőseim szoktak másokat az anyagiasságuk miatt fikázni, akik leginkább anyagiasak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 11:45:43

@Ernoke:
Én ezzel nem értek egyet 100%-ban. Az elfojtott düh durvább tud lenni, főleg mikor felszínre tör. A kolléganődet pedig mostanra azért ütnéd meg, mert mikor még nem mélyült el ennyire a dühöd, akkor nem mondtad meg neki a véleményedet.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.22. 11:47:12

@Ernoke:
Ja és persze ez szituáció függő, mert valóban vannak az életben helyzetek, amikor nem küldhetsz el valakit a picsába, de ha az ember mindig úgy él, hogy visszafogja magát, az rosszat tesz az idegrendszerének.

Ernoke 2010.11.22. 12:03:24

@Zabalint: hogy mondjam meg neki, h azért verném legszívesebben véres péppé a fejét, mert hangosan rág...?
egyébként most panaszkodott egy jó barátom, h a barátnője hétvégén a menstruációja miatt majdnem minden poharát összetörte, és már nem bírja ezt sokáig. ha a csajban lenne egy kis önfegyelem, úrrá tudna lenni az átmeneti elmezavarán (menstruáció miatt ez egyébként teljesen normális), de így elüldözi magától a csávót...
ami még eszembe jutott, az a gyereknevelés, ha ott kiélné az ember az indulatait, egy csecsemő sem élné meg az első évét, mert halálra ráznák.:s ha drogokkal kapcsolatban pedig nem fognám vissza magam mindig, már valószínűleg nem is élnék.
biztosan emberfüggő egyébként, h kinek mennyire van szüksége erre, az én életembe sajnos nem fér bele a lazítás. ha kevésbé lennék indulatos, nem kéne ennyire vigyáznom magamra, de így nem megy másképp. (ezért örülök, h nem iszom, régebben részegen őszinte voltam, és volt, h úgy kellett lerángatni egy 70+ takarítónőről, mert bunkón szólt hozzám egy szórakozóhelyen.)
egyébként vicces ez az offtopikolás, emigránsos rovatban az önfegyelem és a düh viszonyáról értekezni...:)

cd-r 2010.11.22. 12:13:45

@Ernoke: ez a fajta önuralom, amiről te beszélsz, ez az alapvető feltétele annak, hogy valaki szociális lényként tudjon működni. egyébként egy ideig biztos vicces lenne, ha az emberekben ez nem lenne meg és az utcákon tombolna az erőszak, a szex és a kábítószerezés.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.22. 20:31:22

@vészmadár (pica pica): áruld már el, hogy ehhez miért is kell svábnak lenni? köze nincs hozzá. ez bárkire jellemző lehet, én pl. az életben nem tapasztaltam ilyet (sőt) a felmenőimnél, pedig nekem bizony kizárólag sváb őseim vannak. pláne nem a rongyrázás volt jellemző, sokkal inkább a takarékosság.

a rendre meg: nem mindenki szeret hanyatt esni a szerteszéjjel hagyott cuccokban, meg kéthetes tányérokat mosogatni...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.22. 20:35:05

@Ernoke: rrá tudna lenni az átmeneti elmezavarán (menstruáció miatt ez egyébként teljesen normális),

mi, hogy összetöri a poharakat? vagy, hogy dührohamot kap? szerintem meg egyáltalán nem normális. jól is néznénk ki, havonta egy teljes pohárkészlet...ha olyan erős görcsei vannak, akkor fel kéne keresnie egy orvost. ez egyáltalán nem normális.

Modor Timi 2010.11.23. 00:24:13

@vészmadár (pica pica):
Köszönöm a javaslatodat, de a szexuális életem igencsak rendben van és nincs szükségem a te világ megváltó nagy ötleteidre :)
Ahogy mondani szokták: amelyik kutya ugat, az nem harap. Szóval ebből csak arra tudok következtetni, hogy nálad biztosan gondok lehetnek ezen a téren...
Úgy látom, hogy másokon próbálod meg levezetni a feszültséget és ez biztosan szexuálisan kielégít téged.
A rendről és a fegyelemről csak annyit, hogy én még nem nagyon találkoztam olyan hírrel, vagy cikkel, hogy svábok csoportja megkéselt, megtámadt, megvesztegetett,...
De biztosan ez is csak azért van, mert folyton csak a külsőségekkel vagyunk elfoglalva :)
Most megyek is és élére vasalom a blúzomat :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.23. 07:25:40

@Modor Timi: egy hosszú kommentemet elnyelte a helyi net, szval röviden. Rajtatok kívül már mindenkinek világos, hogy csak kifejezett bosszantásotokra erőltetem ezt a témát, én magam sem tulajdonítok nagy jelentőséget az elméletemnek amúgy. De viccesnek találom, hogy a svábok ezek szerint még a gasztrobloggereknél is pukkancsabb társaság. És sótlanabb, sajnos.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.23. 07:27:49

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): a rongyrázás és a takarékosság nem ellentétes, hanem egymást elősegítő viselkedési formák. Amit fentebb írt valaki: aki nyolcadmagával nyomorog németben 35 m2-en 3 évig, hogy otthon (legyen mondjuk Hetvenhely) villanthasson egy új autóval. Nah, ez a szánalom, nem a pergő vakolat...

lárvalányhaj 2010.11.23. 08:12:25

@Ernoke:

Abszolút értem, hogy miről beszélsz. Ez a fajta indulatosság nagyon nagy átok, sokáig nekem is elég komoly indulatkezelési problémáim voltak, csak ilyen erős önfegyelmem nem volt hozzá, mint neked. Ami a legrosszabb, az az, hogy alapjáraton nagyon szelíd vagyok, soha senkinek nem akarnék rosszat -- de ha egyszer elkapott egy dühroham, akkor elfeketedett előttem a világ, nem ismertem se istent, se embert. Komolyan azon aggódtam, hogy egyszer kárt teszek valakiben.

Azóta szerencsére csillapodtak a belső viharaim, és uralkodni is megtanultam magamon. Mondjuk az önuralommal meg az a baj, hogy ha az ember túlzásba viszi, akkor előfordulhat, hogy olyankor sem szól, amikor már kellene.
Sokat gondolkodtam ezen, és arra jöttem rá, hogy az indulatosságom azzal is összefügg, hogy mennyire érzem magam rosszul épp a bőrömben. Ha nagy a stressz mennyisége, akkor valahogy meg kell találni a módot, hogy lazíts. Találj olyan lehetőségeket, amikor kiengedheted a gőzt, mert az állandó önkontroll nagyon fárasztó. Tánc, karaoke, rajzolás, festés, sport, amit akarsz. Én különféle légzőgyakorlatokat, relaxációs gyakorlatokat szoktam alkalmazni, nekem nagyon beváltak.

lárvalányhaj 2010.11.23. 08:22:53

@vészmadár (pica pica):

Ez alapvetően arra megy vissza, hogy az illető kizárólag az anyagi javakat tekinti értéknek, és más embereket is annak alapján ítél meg, hogy anyagilag mit tudnak felmutatni.
Szerintem ez Magyarországon nemcsak a svábokra jellemző, hanem az emberek túlnyomó része így gondolkodik. A fő különbség talán az, hogy a svábok megdolgoznak érte, a magyaroknál viszont nem mindenkiben van annyi kitartás, hogy öt évig mindenről lemondjanak azért, hogy legyen egy nagy kocsijuk.

cd-r 2010.11.23. 08:56:31

@lárvalányhaj: talán mert átlátják, hogy nincs értelme 5 évig szopni egy autó miatt, ami ugyanennyi idő alatt le is fog amortizálódni, ha addig totálkárosra nem törik. (amúgy ez egy hülyeség, nem függ óssze származással, hogy ki mennyit hajlandó dolgozni/lemondani egyes dolgokért)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.23. 09:26:01

@lárvalányhaj: való gaz, politikailag korrekten és tudományos igényességgel úgy kellett volna fogalmaznom, hogy "SZUBJEKTÍV megítélésem, azaz a világot dekódoló és jól-rosszul értelmező rendszeremen átszűrt tapasztalatom szerint, érzelmileg nem teljesen elfogulatlan szemszögből nézve úgy látom, a sváb ősökkel bírók között a fent említett viselkedésforma megjelenése felülreprezentált"

Reméltem, nem kell ezt írnom, hogy így értsék... Mert ez a modoros, ahol mindent így kell érteni, eleve, ugye.

Ernoke 2010.11.23. 09:29:32

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): mi köze ennek a görcsökhöz?:o van, akinek menstruáció alatt jön ki ugyanaz a hormonális alapú őrjöngéses elmebaj, mint ami a pms-nél szokott lenni a megelőző 1-2 napban. szerencsére nekem már pár éve elmúlt, de brutális dolog ez, megváltozik az ember elmeállapota és teljesen kifordul önmagából. nem értem, miért kell ilyeneket magyaráznom egy nőnek...

@lárvalányhaj: a dührohamok kemény dolgok, sajnos nekem az említett kolléganőm miatt gyakran vannak. volt már, h kiestek a tárgyak a kezemből, úgy remegtem, és nem láttam és nem hallottam rendesen, mert elhomályosult meg zúgott minden. a lelki részét elviselem, de ezeket a fizikai kellemetlenségeket sokkal nehezebben tűröm. nem tudom, mások hogyan kezelik, ha dühösek, lehet csak én vagyok ilyen kényes a látás- meg hallásproblémákra ilyenkor...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.23. 09:44:52

@Ernoke: ahogy egy kiváló elme megfogalmazta: a pms a menstruációt megelőző 23 nap, amikor a nő a szokottnál is idegbetegebb.

amúgy sztem nőn a hisztit számonkérni bunkóság. Ha nekem havi és napi ciklusban a mirigyeim úgy működnének, hogy perceken belül egy adott hormon szintjében akár tízezerszeres változás következzék be, én nem hisztis lennék, hanem őrjöngő állat:)

lárvalányhaj 2010.11.23. 14:39:21

@vészmadár (pica pica):

Jól van, na, ne sérülj már be, én egy szóval se tettem szóvá, hogy általánosítasz :D :P Csak hozzátettem a magam tapasztalatát :P

A Tyne folyó déli partja 2010.11.23. 19:26:56

@vészmadár (pica pica): te nem érted, miről beszélek. pont azt mondom, hogy marhára nem volt jellemző a villantás egy darab sváb ismerősömre (hogy értsd, nem nem nyomorogtak 8-an azért, hogy vegyenek egy mittudoménmit, és fel tudjanak vágni a szomszédoknak. spórolás igen, felvágás egyikre se jellemző. rám sem. sőt, rajtad kívül mástól se hallottam, hogy az lenne...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.23. 19:29:06

@Ernoke: mert akkor sem normális, hogy törünk-zúzunk, csak azért, mert épp a nehéz napok vannak...(viszont most jut eszembe, jó kifogás, majd kipróbálom:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.23. 21:22:14

@lárvalányhaj: rád pont nem is sérültem be, te értetted a témát elsőre is:)

lárvalányhaj 2010.11.23. 22:35:04

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Szerintem nem túl szerencsés állandóan a hormonokra hárítani a felelősséget. Azt nem vonom kétségbe, hogy aki _nőből van_, az ilyenkor tényleg érzékenyebb, ezt magamon is tapasztalom időnként. Viszont pont a hormonok általi befolyásoltság hangsúlyozása miatt alakult ki az a kép a nőkről, hogy érzelemvezéreltek*, és a férfiak sokszor minden nőktől érkező negatív észrevételt azzal intéznek el, hogy "női hiszti", még akkor is, ha van racionális alapja.

*Ez persze igaz, de a férfiakra legalább annyira vonatkozik, csak őket másfajta érzelmek vezérlik, és más módon.

Ernoke 2010.11.24. 09:03:39

@Animacs (a Tyne folyó déli partja): nem arra mondtam, h normális, hanem az elmeállapot-változásra. egyébként pedig ha nem tudod, miről beszélek, mert még nem tapasztaltad, akkor inkább hallgass, elkerülöd a hülyeség látszatát.;)

@lárvalányhaj: ezért kell megtanulni, h amit érzek, az sok esetben nem valós. régebben sokszor éreztem azt, h a pms-től meg fogok bolondulni, semmi józan eszem nem marad. de tudtam, h ez múlandó állapot, és pár nap múlva vége, ezért inkább meghúztam magam, és senkivel nem kommunikáltam, csak otthon jártam fel-alá és a falaknak üvöltöztem.

egyébként a férfiak sokkal érzékenyebbek és hisztisebbek a nőknél, nem is szólva az érzelmi manipulációról, aminek bajnokai (ezt egy egyébként macsó fiúbarátom mondta). nagyon nehéz ezt kezelni, minden barátnőm kínlódik vele, és persze én is. ha konfliktus van, megbeszélés helyett szexmegvonással, fél napig tartó hallgatással, hozzánk nem éréssel "harcolnak", és addig bírják, amíg az embernek elege nem lesz, és helyettük kér bocsánatot. mi meg tudjuk, h érzelmi zsarolás áldozatai vagyunk, dehát ennek ellenére szeretjük őket, nincs mit tenni...

lárvalányhaj 2010.11.24. 10:34:28

@Ernoke:

"ha konfliktus van, megbeszélés helyett szexmegvonással, fél napig tartó hallgatással, hozzánk nem éréssel "harcolnak", és addig bírják, amíg az embernek elege nem lesz, és helyettük kér bocsánatot"

Hát, én igyekszem távol tartani magamat ettől az emberfajtától. Nem mondom, hogy a manipulációnak időnként nincs létjogosultsága, mert lehetővé teszi, hogy konfrontáció nélkül "rendezzük el" a dolgokat úgy, ahogy nekünk kényelmes, és a folyamatos nyílt harc elég fárasztó tud lenni egy idő után.
A párkapcsolatnak viszont "biztonsági zónának" kellene lennie, ahol alakoskodás és dominanciaharc helyett őszinteség és együttműködés uralkodik. Elég gáz, ha valaki még egy intim kapcsolatban sem képes az őszinteségre, hanem még ekkor is kényszert érez az alakoskodásra. Szerencsére nem vonzom be az ilyen faszikat, de ha valaki ilyesmivel próbálkozna, elég hamar repülne. A szexmegvonás meg mindennek a legalja. Ha van valami, ami tönkrezúzza a két ember közötti intimitást, akkor ez az.

Egyébként van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezeket a manipulatív csajokkal való korábbi kapcsolatukból hozzák a férfiak.

Sand Lover 2010.11.24. 11:11:42

Ernőke, Lárvalányhaj:
„nem is szólva az érzelmi manipulációról, aminek bajnokai”
Ó, igen, igen, köszönöm. :)

“Elég gáz, ha valaki még egy intim kapcsolatban sem képes az őszinteségre, hanem még ekkor is kényszert érez az alakoskodásra.”
Ez az önbizalomhiánnyal van összefüggésben, szerintem. Persze nagyon frusztráló, ha az ember folyton beleütközik abba, hogy megint nem az igazságról beszélünk hanem valami eufemizált ideáról. Nincs valós visszajelzés semmiről, ha valami nem tetszik, nem szól, hátha magadtól is kitalálod. Gyűjtjük a köveket a hátizsákba. Jessz.
A slusszpoén az, amikor a fejedhez vágják: TE nem bízol benne, nem adod ki magad, neked nem lehet segíteni!

Ernoke 2010.11.24. 11:43:39

@lárvalányhaj: én kb. csak ilyen férfiakat ismerek, ettől eltekintve egyébként teljesen különböző személyiségek, ezért gondolom ezt általánosan jellemző dolognak, ami a természetük része. engem amúgy ez nem zavar, akkor is kitalálom, h mi a baja, ha felhúzza az orrát. a manipulációt pedig észreveszem, bár gyakran engedek neki. de akkor ne legyen már megsértődve, ha néha elszakad a cérna és üvöltözök vele egy jót...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 11:53:05

hmmm... hogy a másik oldalról is nyilatkozzak azért: a nőkben a legelviselhetetlenebb az a duzzogás. Az a baj, hogy abban a hitben tetszelegnek, hogy a kurva jó kis antennáik vannak, "ráéreznek" meg "átérzik", holott a lófaszt. Én sosem venném magamnak azt a bátorságot, hogy azt gondoljam, tudhatom, ami egy másik emberi lényben lezajlik. Pláne nem alapoznék semmilyen döntést arra, hogy mit gondolok, sztem mit gondolhat.

Pedig a dolog egyszerű ám: ha a partnerem nem mondja, hogy valami bántja, akkor logikusan nem bántja semmi. Ennyi. Ebben az esetben én nem fogok agyalni, vajon mi baja lehet. Mert ha lenne, akkor mondaná. Az nem opció, hogy álmodjam meg meg találjam ki. Fordítva sem. Ha azt akarja egy csaj, hogy most inkább hátulról nyomjuk, vagy hogy ma este inkább ne, vagy hogy ne rakjak borsot a húsra, akkor azt kell mondani és kész.

Fel nem tudom fogni, ebben mi olyan nehéz. Szétbasz az ideg, amikor valaki bánatos őzsuta szemekkel néz a sarokban, de nem nyitja ki a száját. Hát akkor bazdmeg ne nyisd, akkor neked nincs is semmi bajod.

lárvalányhaj 2010.11.24. 12:07:50

@Morgan LeFay:

Az élet legtöbb területén ez így is van. Ha felnőttként bekerülsz egy ismeretlen közösségbe, mindenki mosolyogni fog rád, és neked el-elkapott véletlen elszólásokból, apró jelekből kell kitalálnod, hogy mit is gondolnak rólad igazából. Jön szembe a kolléganő, mosolyog rád, de közben lehet, hogy kurvára utál. Pont ezért lenne jó, ha legalább a hozzánk legközelebb álló emberrel, akivel dugunk is, meg minden, nem kellene végigcsinálni ugyanezt a hazudozást. Wááá....

lárvalányhaj 2010.11.24. 12:12:30

@vészmadár (pica pica):

Az igazat megvallva nem hiszek ebben "a nők azért nem szólnak, mert jó antennáik vannak" elméletben. A mondvacsinált okok miatti duzzogás a Wille zur Macht egyik megnyilvánulása. Persze kétségtelen tény, hogy a magasabb érzelmi intelligenciára való hivatkozás szalonképesebbnek hat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 12:14:30

@lárvalányhaj: a német kifejezést nem értem, sajna, ha lefordítanád...

sajnos én is azt gondolom, nincsenek jó antennáik, csak ők azt hiszik, az van nekik. Elég öntelt gondolat azt hinni, bárki emberi lénybe belelátsz. Mert nem fogsz, ez a tény.

Sand Lover 2010.11.24. 12:15:14

@vészmadár (pica pica): „Az a baj, hogy abban a hitben tetszelegnek, hogy a kurva jó kis antennáik vannak, "ráéreznek" meg "átérzik", holott a lófaszt.”
“Az nem opció, hogy álmodjam meg meg találjam ki. Fordítva sem.”
Ebben egyetértünk. :)

Persze, az sem megoldás, hogy az ember minden kis apróságért szól, de a nagy dolgokért igenis, jelezzen, ne nekem kelljen kibarkochbázni, most megint mi baja van?!
Azt kell kitalálni, hogy az illető dolog mennyire zavar, mondjuk, egy 10-es skálán, 5 és alatta nem szólok, elfogadom a dolgokat, afölött szólok. Előbbi példánál maradva, a borsos hús mondjuk 10-ből 3, tehát nem nyafogok, megeszem úgy, előlről/hátulról/oldalról stb. 10-ből 9, ergo megmondom, mit szeretnék. Persze ez mindenkinél változó, de legyünk következetesek: ha valami 3 az nem 9 és fordítva.
Attól én is idegbajt kaptam, amikor fél év (!!!) elteltével derült ki, hogy nem úgy mosogatok, ahogy azt ő szeretné. Hát bmeg.

lárvalányhaj 2010.11.24. 12:19:51

@vészmadár (pica pica):

A hatalom akarásának egyik eszköze. Át akarják venni az uralmat, mint ahogy mindenki más, csak mivel tudják, hogy nyílt harcban nem tudják lenyomni a férfiakat, ezért más módszereket választanak. A folyamatos besértődések előidézte érzelmi zsarolás például remek eszköz erre.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 12:28:31

@lárvalányhaj: sztem ez a sorozatos besértődés remek eszköz arra, hogy az illető hölgyet kiebdudaljam a kapcsolatból...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 12:32:18

@lárvalányhaj: amúgy nem értem ezt a nyílt harc dolgot, mire gondolsz. Szkanderben, boxban persze valszeg igazad van. Amúgy nem nehéz győzni egy vitában: legyenek jó érveid. Vagy ezzel azt akarod kijelenteni, hogy a nők hülyébbek, és nincs esélyük az enyémnél jobb érveket felhozni? Ez elég új hozzáállás:)

lárvalányhaj 2010.11.24. 12:40:53

@vészmadár (pica pica):

Van két ember, egy férfi és egy nő. A férfi A-t akar, a nő meg B-t. A feladat az, hogy érvényesítsék az akaratukat.
Ha a nő a nyílt szembenállás taktikáját választja, az a dominanciára törekvő férfiból agresszív választ vált ki, amiben a nő szükségszerűen alulmarad. A logikus érvelés jó opció lehet, de sok férfi az intellektuális fölényt sem képes elfogadni -- elbizonytalanítja vagy agressziót vált ki belőle. (A legtöbb buta emberből agressziót vált ki, ha nála okosabbal találkozik.)
A kisebb ellenállás iránya az, ha a nő a férfit manipulálással próbálja rávenni arra, amire akar. Nem véletlen, hogy a legtöbb nő ezekkel az eszközökkel próbál célt érni.

Alapvetően intellektuális beállítottságú emberként nyilván azt gondolod, hogy a racionális érvelés minden esetben célravezető, de az emberek túlnyomó része egyszerűen nem jut el arra a szintre, hogy intellektuális síkon közelítsen a problémáihoz, és nem is ebbe szocializálódik bele.

Sand Lover 2010.11.24. 12:43:17

@lárvalányhaj: "nem kellene végigcsinálni ugyanezt a hazudozást."
Igen. Legalább otthon ne legyen "hadviselés'.

Vészmadár
„Vagy ezzel azt akarod kijelenteni, hogy a nők hülyébbek, és nincs esélyük az enyémnél jobb érveket felhozni? Ez elég új hozzáállás:) “
Nem, ezt csak te láttad bele. :)
Az a baj a szemtől-szembe megvitatással, hogy sok férfi nagyon nehezen viseli el a kritikát. Főleg, ha logikus érvekkel „győzik le“. A férfiak mindig win-lose-ban gondolkodnak, tehát, ha én nyerek, te vesztettél és nem akarnak a „vesztes“ oldalon állni. Egyes férfiak ütnek is, ha úgy érzik, hogy „vesztettek“.
A nők ezzel szemben meg win-win-ben gondolkodnak, tehát nem az az érdekem, hogy te veszíts, mert nyerhetek enélkül is. Azzal, hogy én nyerek, te is nyerhetsz és így, ésszerű kompromisszumokkal megkönnyítjük az egymás mellett élést.

Persze vannak ez alól kivételek, de a nagy átlag így működik.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 12:44:18

@lárvalányhaj: lehet, ebben igazad van, most olvastam egy didaktika könyveb, hogy "felnőtt emberrel szemben logikára és észérvekre hivatkozni sértés"

ohbazdmeg, akkor mi a faszomra hivatkozzak? hivatásos haruspexekre, vagy mire?

cd-r 2010.11.24. 13:05:44

@vészmadár (pica pica): "Szétbasz az ideg, amikor valaki bánatos őzsuta szemekkel néz a sarokban, de nem nyitja ki a száját."

dettó. az a poén, hogy mindíg beválik ez a trükk, mert az ember csak nem bírja egész nap nézni azt a búvalbaszott fejet. röpke fél óra vallatás után persze elköpi, hogy az a baja, hogy 3 nappal ezelőtt csúnyán néztél rá, pedig ő azt nem is érdemelte meg. ha igaza van, ha nem, eléri, hogy te nyiss felé, bizonyos szinten megalázkodj, engeszteld ki. az ember persze megteszi a békesség érdekében, de egy idő után már kibaszottul unalmas lefutni ugyanezeket a köröket.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 13:09:00

@cd-r: egyáltalán, bármilyen sérelemre hivatkozni, ami 10 percnél régebben történt és eddig nem hozta szóba, szabálytalan.

Ernoke 2010.11.24. 13:16:22

@cd-r: 10/10! ezek szerint mégsem csak férfiak sajátja ez.:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.24. 13:23:35

Jahó, pláne amikor az ember még kérdezi is!
"-Valami baj van, édes?
-Nincs.
-Biztos?
-igen."
Aztán ha úgy kezeljük, hogy tényleg nincs semmi baj, akkor érzéketlen taplók vagyunk.:D

Ernoke 2010.11.24. 13:24:33

@lárvalányhaj: én manipulálást és érzelmi zsarolást anyámat kivéve CSAK férfiaktól láttam eddig, komolyan! az volt az elméletem, h ez a konfliktuskerülésük miatt van, meg a nők erőszakosságának ellensúlyozására választanak elkerülő taktikát, h kevesebb "baszogatást" (ami azért sokszor értelmes vita lenne) kapjanak. de akkor már nem tudom, mi a helyzet.:D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.24. 13:28:21

@Ernoke:

Gondolom más mintát figyelhettél, mint én.:D

Ernoke 2010.11.24. 13:30:04

@cd-r: egyébként az előbb említett jó barátom szerint "mi, férfiak profik vagyunk abban, h minden ok nélkül elérjük, h ti nők bűnösnek érezzétek magatokat miattunk. és ehhez elég, ha tovább bírjuk hallgatással, mint ti."
amúgy a barátom pont ugyanilyen, olyanokon bír fél napig nem szólni hozzám, h csúnyán néztem rá, amiért 3/4 órát késett. és tudja, h játszmázással csak nyerni tud, mert nekem ez nem terepem... mostanában azt szoktam játszani, h ha befenyít pl. h elköltözik, azt mondom, h "ok, mikor gondolod a költözést, csak mert segítenék pakolni..." az ilyesmivel ki lehet fogni a szelet a vitorlájukból.:)

lárvalányhaj 2010.11.24. 14:03:55

@Ernoke:

Nincs itt ellentmondás. Mivel felborultak a régi, "jól" bevált nemi szerepek, ezért sok nő váltott át a nyílt küzdelem stratégiájára. (Meg vannak az olyan elbaszott példányok is, mint _jómagam_, akik sokáig nem is tudták, hogy van olyan, hogy "manipuláció".) Ez sok férfit megrémít, mert gyengének érzik magukat, és úgy gondolják, nincs esélyük helytállni egy nyílt küzdelemben, ezért aztán átváltanak a kevésbé nyílt fajta küzdelemtípusokra, hátha úgy sikerrel járnak.

Egyébként ez sokszor érzékelem a férfiakkal való különféle _interakciók_keretében_, hogy bizonyos típusaik csak úgy tudnak viszonyulni a nőkhöz, mint alárendelt lényekhez. Ha azt látja rajtad, hogy nem vagy hajlandó elfogadni ezt a szereposztást, akkor automatikusan ellenfélként kezd rád tekinteni, azért, mert azt jelzi a hierarchiadetektora, hogy valaki veszélyezteti a falkában elfoglalt helyét. Azt észre se veszi, hogy te _nem_ az uralmat szeretnéd átvenni fölötte, hanem -- mivel nem bírsz hierarchiában létezni, és nem is érted, hogy az micsoda -- egyenrangú lényként próbálsz közelíteni felé. Vagy észreveszi, de mivel ilyet még nem látott, a rendszer nullával oszt, és leáll.
Az ilyen típusok messze elkerülik a magunkfajta szuverénönállónőket, mert félnek, hogy majd jól ledomináljuk őket. Helyettünk aztán választanak egy alkalmazkodó, simulékony _leányzót_, aki eljátssza a szerepet, amit rá osztottak, és közben ő az, aki keveri a lapokat.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 14:12:58

@lárvalányhaj: ez mind szép, de a fő kérdés nem az, hogy mi a helyed a hierarchiában, hanem hogy dugsz-e:)

cd-r 2010.11.24. 14:33:14

@lárvalányhaj: szerintem nem kell feltétlenül ilyen mélyre ásni a megoldásért. az is előfordulhat, hogy a férfiak egy része nem tartja nőies tulajdonságnak a túlzott határozottságot és pont ezért meg sem fordul a fejében, hogy szóbaálljon ilyen típusú nőkkel. ezt pl magamon is tapasztalom, valahogy nem tartom szexinek a túlzottan "odaállós" nőket. aztán lehet, hogy ott van a kutya elásva, amit te mondasz, csak ez nem is tudatosul igazán senkiben.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 14:43:47

@lárvalányhaj: Van olyan ferfi is, aki a neveles meg a habitus miatt igenis egyenrangu felnek tekinti a noket. Beloluk lesznek a szarazbaratok meg az omegahimek (lasd: "lehet hogy a Pista egy erzeketlen bunko, de lagalabb FERFI!")

Es igen, tapasztalatbol beszelek :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 14:47:54

@lárvalányhaj: Valamelyik konyvben olvastam egy remek leirast (nem pontos az idezet):

XY-t kisgyerekkora ota arra neveltek, hogy tisztelje a noket. Kamaszkorara rendesen tisztelte is oket, jo tavolrol, mikozben sikbunko machok kefelgettek oket...

Sand Lover 2010.11.24. 15:04:36

@lárvalányhaj: „Egyébként ez sokszor érzékelem a férfiakkal való különféle _interakciók_keretében_, hogy bizonyos típusaik csak úgy tudnak viszonyulni a nőkhöz, mint alárendelt lényekhez.”
Az ilyenekkel szóba sem állok, ez a típus önmagán kívül ugyanis senki mást nem tisztel. Mindenki másban alárendelt lényt lát, kiben ezért, kiben azért.

Altoid
„Van olyan ferfi is, aki a neveles meg a habitus miatt igenis egyenrangu felnek tekinti a noket. Beloluk lesznek a szarazbaratok meg az omegahimek “
A szárazbarátság/omegahímség nem azért van, mert egyenragúként kezeled a nőket, hanem egyszerűen mert nem tetszel nekik. Ennyi, nem kell ezt túlmisztifikálni. Vedd lazán.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 15:20:51

@Morgan LeFay: azért altoidnak is részben igaza van, nekem az a tapasztalatom, hogy a legemancipuncibb csaj is kicsit jobban kezd bizseregni, ha egy klasszikusabb férfias arcél + attitűd robog be (ld kérges)... szval részben lehet összefüggés: nem tetszik a szárazbarát, MERT tisztel és rajong, azaz: nem azt adja, amit elvársz tőle. Nem mondom, hogy nincs ilyen is, olyan is, de azért laza 1,5 millió évnyi evolúciót nem írhatsz felül emancipációval...

Sand Lover 2010.11.24. 15:36:08

@vészmadár (pica pica): “hogy a legemancipuncibb csaj is kicsit jobban kezd bizseregni, ha egy klasszikusabb férfias arcél + attitűd robog be (ld kérges)...”
Te kevered a fogalmakat, a kérges nem feltétlenül kezeli le a nőket. Legfeljebb határozott(abb)an viszonyul hozzájuk, és nem fogadja el a nők érzelmi zsarolását/manipulációját. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem kezelné a nőket egyenrangúan.
Hogy mondjam…van nekem főnököm, és nem hiányzik otthonra egy másik. :)

“nem tetszik a szárazbarát, MERT tisztel és rajong”
Nem, azért nem tetszik mert tisztel+rajong, hanem mert nem jön be mint férfi. Nem az esetem. Nem bírom elképzelni, hogy valaha is egymásnak essünk és letépjük egymás ruháját.

„laza 1,5 millió évnyi evolúciót nem írhatsz felül emancipációval...“
Hogy jön ide az emancipáció? Nem értem. Miért kellene ahhoz emancipáció, hogy ne tekintsd a nőket alárendeltjeidnek? Az evolúció nem arról szól, hogy bárki bárkinek is felette álljon, annál is inkább, mert a nemek egymásra vannak utalva.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 15:42:17

@Morgan LeFay: Az evolucio igenis pont arrol szol, hogy az erosebb felette all a gyengebbnek. Az allatoknal, kulonosen a csoportban elo emlosoknel is a dominancia a legfontosabb szervezoero. Biologiailag a nok "dominans himet" keresnek, akiknek eros, eletrevalo genjeik vannak. Ha egy him nem eleg dominans, nem fog bejonni a csajoknak, meg ha azok ezt igy nem is fogalmazzak meg maguknak. Amiota erre rajottem, nekem sincsenek gondjaim...

cd-r 2010.11.24. 15:48:55

@Ernoke: jóhát nyilván lehet ezt kezelni határozottsággal meg eljátszani, hogy nem idegesít halálra és nem érdekel az egész, közömbösséget színlelni, csak érted mennyivel egyszerűbb lenne abban a pillanatban kérdőre vonni a másikat, amikor gond van, tíz perc alatt megbeszélni mindent és mehet tovább az élet, mint fél napokat gubbasztani a sarokban, mint egy ázott veréb tök apró hülyeségeken.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 15:55:21

@altoid: pont erről van szó: az, hogy egy nő a domináns és sikeres (valljuk be, ez sokszor azt jelenti: erőszakos, törtető, harcos) férfihez vonzódik, az evolúciós szükségszerűség, a gének túlélési esélye így a legmagasabb. Az, hogy a nők tiltakoznak a génjeikbe kódolt ilyetén késztetéssel, az természetes, én is küzdök a belém kódolt azon késztetéssel, hogy a génjeimet minél nagyobb számú nőnek tovább akarjam adni. Épp ez a késztetés elleni küzdelem különböztet meg az állatvilágtól. De ettől még ez a vonzalom létezik. Tutyi-mutyi, kedves, udvarias, tisztelettudó férfi szexuálisan gondolom ritkán vonzó a nő számára.

Sand Lover 2010.11.24. 15:59:10

@altoid: “Az evolucio igenis pont arrol szol, hogy az erosebb felette all a gyengebbnek.
Nem, az evolúció arról szól, hogy az életrevalóbbak túlélnek, a többi meg nem.

“Biologiailag a nok "dominans himet" keresnek, akiknek eros, eletrevalo genjeik vannak. Ha egy him nem eleg dominans, nem fog bejonni a csajoknak, meg ha azok ezt igy nem is fogalmazzak meg maguknak.”
Igen, csakhogy a mai modern társadalomban az, hogy ki számít dominánsnak, erősen megváltozott, mert nem a fizikai erő/ügyesség számít, hanem a pénz(hatalom)szerzési képesség. Lsd. milliomos vén papa-fiatal cicisnéni kombó.
“Amiota erre rajottem, nekem sincsenek gondjaim... “
Akkor te egy sikeres ember vagy, ennek szívből örülök.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 16:01:06

@vészmadár (pica pica): 100%-ig egyetertunk. Annyit tennek meg hozza, hogy ha egy kapcsolatban a no probal "dominanskent" viselkedni, akkor a dominans termeszetu "alfahim" osztonosen rivaliskent kezd tekinteni ra, es kialakul a konfliktus (veszekedes, szivatas, stb.). Ezert van az is, hogy a sikeres, eros nok gyakran nehezen talalnak part: tul dominansak ahhoz, hogy egy alfahim ne rivalist lasson bennuk, a tutyi-mutyik meg nekik nem kellenek, mert ok is nobol vannak. A problema nem megoldhatatlan (kompromisszum, kompromisszum!), de el kell jutni hozza legalabb a problema felismeresehez.

Sand Lover 2010.11.24. 16:03:26

@vészmadár (pica pica): “Tutyi-mutyi, kedves, udvarias, tisztelettudó férfi szexuálisan gondolom ritkán vonzó a nő számára.”
Egyenlőségjelet teszel: kedves, udvarias, tisztelettudó ffi = tutyimutyi
Azért ez nem így van, de aláírom, hogy a kommentelők nem képezik le az össztársadalmat.
:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 16:04:41

@Morgan LeFay: "Igen, csakhogy a mai modern társadalomban az, hogy ki számít dominánsnak" - A gazdagsag a dominancia modern kifejezodese.

Raadasul ahhoz, hogy valaki meggazdagodjon, nagyon is hasonlo tulajdonsagok kellenek (eros egyeniseg, tortetes, hatalomvagy, jo adottsagok), mint anno ahhoz, hogy elejtsd a mamutot.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 16:14:39

@Morgan LeFay: "Akkor te egy sikeres ember vagy, ennek szívből örülök" - az vagyok, de kurvara megszenvedtem, mire eljutottam idaig. Es ehhez bizony az is kellett, hogy egy kicsit kibontakoztassam macso enemet (ami alapbol nem volt konnyu)

Sand Lover 2010.11.24. 16:16:17

@altoid: “nagyon is hasonlo tulajdonsagok kellenek (eros egyeniseg, tortetes, hatalomvagy, jo adottsagok)”
Ja, meg szerencse, gátlástalanság, összeköttetés, stb

Sand Lover 2010.11.24. 16:16:51

@altoid: de hát boldog vagy, nem igaz?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 16:21:43

@Morgan LeFay: persze, nem is errol van szo. Csak kicsit ra akartam vilagitani arra, miert gondolom, hogy a szarazbarat status miert mindig a "jofiukra" var. Es hogy a ferfiak nem azert probalnak dominalni, mert szemetek, hanem mert az osztoneik ezt parancsoljak.

Sand Lover 2010.11.24. 16:47:16

@altoid: “a szarazbarat status miert mindig a "jofiukra" var.”
Van ennek egy női analógiája. A csúnyacsaj, aki azért mászkál egy nálánál szebb barátnővel, hogy aki nem jön be a szépnek, az esetleg őt is észreveszi, de a srácok általában “fiúsítják” és szárazbarátnőként kezelik.
Nyilván ezért, mert ez a lány ösztöneiben van, nem pedig azért, mert egyszerűen csúnya, és lehet akármilyen jó fej, kedves, aranyos, házias, a kutyának sem kell. :)

lárvalányhaj 2010.11.24. 17:58:34

@altoid:

A szárazbarátokkal/aranyos srácokkal nem az a baj, hogy nem _akarnak_ dominálni, hanem hogy úgy látja _az ember lánya_, hogy akkor se lennének képesek rá, hogyha akarnának.
Egyébként a dominanciára törekvő férfiaknál is sokszor egy ilyen görcsös erőlködést látok inkább, hogy megmutassák, hogy hol lakik az Úristen, miközben ennek az erőlködésnek abszolút nincs semmi belső fedezete. Egyszerűen eljátszanak egy szerepet, amit rájuk kényszerített a társadalom: a férfinak dominánsnak kell lennie, mer' akkor kapod meg az állást meg a pinákat, meg mer' mirmur. Ha nem vagy domináns, akkor csak egy kis puhapöcs búza vagy. (Nem én mondom, hanem a közvélekedés.) Szar lehet férfinak lenni, komolyan.
Nem sok olyan emberrel találkoztam még, akiknél a dominanciára való igény autentikus lenne, és egy tényleges belső erőből fakadna.

Két férfival találkoztam eddigi életem során, akiknél a dominancia valamiféle belső erőből származik, ők az apukám és a férjem. Az apukám született vezető, világéletében ilyen munkakörben dolgozott, az a fajta ember, aki bármikor, bármilyen társaságban a kezébe tudja venni az irányítást, ha úgy akarja. Ugyanakkor soha életemben nem láttam, hogy az édesapám szándékosan, rajoskodásból fitogtatta volna az erejét. Az a fajta ember, akiben hihetetlen belső erő van, de -- és pont azért, mert tisztában van az erejével -- nem abban éli ki magát, hogy lépten-nyomon agyagba döngöli a többieket, hanem képes félreállni, és elismerni, ha másnak van igaza, vagy ha valaki jobb nála valamiben. Például engem is mindig egyenrangú partnerként kezelt, pedig a lánya vagyok. A férjem is nagyon hasonló ember egyébként.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 19:01:25

@lárvalányhaj: gyakorlatilag megerositetted azt, amit irtam: a nok a (valodi!) dominans himekre buknak. A nem dominansnak szuletett/nevelt himeknek ket (egyarant rossz) valasztasa van:

1. Aranyos srac/Szarazbarat lesz beloluk, akit leneznek a nok
2. Megprobal dominanskent viselkedni (termeszetesen elkurja), es utalni fogjak a nok

Ez evolucios szempontbol teljesen helyenvalo, de akkor meg ne papoljunk, hogy kulonbek vagyunk az allatoknal... :)

cd-r 2010.11.24. 19:35:52

@altoid: akkor ezek szerint a nők 99%-a nem elégedett a partnerével, mert eredendően domináns férfi azért igen-igen kevés van. vagy mégsem minden nő erre bukik.

lárvalányhaj 2010.11.24. 19:37:49

@altoid:

Csak a saját nevemben tudok beszélni. Számomra az "erős" és a "domináns" más-más dolgokat konnotál.
Amikor valakire azt mondják, hogy "domináns hím", akkor általában olyasvalakire gondolnak, aki azáltal lesz sikeres, hogy kíméletlenül keresztülgázol másokon, és persze a nőkkel is így bánik. Számomra ez a típus sose volt vonzó. Azért nem, mert ezeknek az embereknek az a céljuk, hogy felmásszanak az uborkafa tetejére, mert akkor fogják őket tisztelni a férfiak, és alaposan leszopni a nők. Tulajdonképpen az egész életük arról szól, hogy másoknak próbálnak megfelelni. Számomra ezek az emberek egyáltalán nem vonzóak, sose vágytam arra, hogy ilyen partnerem legyen. Mások viszont (férfiak és nők is) sokszor épp ezt a típust istenítik.
Aki viszont "erős", az számomra azt jelenti, hogy van benne egyfajta belső tartás vagy szilárdság. Képes megvédeni magát, vagy adott esetben a partnerét, de nem célja az, hogy leigázza a világot. (Pedig könnyen lehet, hogy megtehetné.) De fejben már eljutott odáig, hogy nem biztos, hogy az a legfontosabb dolog, hogy ki ér fel legelőbb az uborkafára. Képes például úgy leélni egy életet, hogy hűséges marad a feleségéhez, mert már nem attól függ az énképe, hogy hány nőt fektet meg naponta. Vagy képes maga mögött hagyni az eddigi életét, és egy nagyobb városba költözni azért, mert itt hátha megfelelő iskolát talál a kiemelkedően tehetséges kisfiának. És mindemellett magasról tesz arra, hogy mások erről mit gondolnak, vagy mennyire gondolják alfának vagy nem alfának.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.24. 19:40:32

@cd-r: vagy nem minden no kepes megszerezni (es foleg megtartan!) oket.

@lárvalányhaj: akkor Te vagy az en noidealom! (a felesegem utan, termeszetesen) :)

cd-r 2010.11.24. 19:49:13

@altoid: szerintem ez sem ennyire fekete-fehér, mint ahogy a hozzászólásokból sokszor kitűnik. nincs tökéletes (szuper)férfi, aki domináns DE gyengéd, hűséges, ÉS tartózkodó VISZONT kiáll, ha kell stb. ez egy ideál, mint a filmekben. aztán aki tényleg talál egy olyat, aki leginkább megközelíti ezt a képet, az szerencsésnek mondhatja magát. spec én még hasonló emberrel sem találkoztam életem során, max a western filmekben, de aztán ki tudja, biztos nem jó helyeken forgok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.24. 20:01:52

@lárvalányhaj: elég beszédesek ezek a tökéletesen véletlenszerű példáid:)

a dominánst én sem úgy értettem, hogy erősnek látszani akaró, majomkodó hülyegyerek...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.24. 20:14:10

@Ernoke: csatlakozom, én is férfiaktól láttam csak ezeket. valamint, ezt a "valami bajom van, de nem mondom meg, találd ki" dolgot is. és még az is előfordult, hogy a férfi megkérdezte tőlem, hogy "szerinted mi volt ezzel a bajom?" én mondtam választ, hogy mit gondolok (értsd: nem úgy csináltam, ahogy ő azt jónak gondolta), erre duzzog, hogy nem ez a baja. aztán nagy nehezen kiszedem belőle, mondom neki, hogy akkor mondja meg, mert nem vagyok gondolatolvasó, erre kiderül, hogy dehogynem az a baja, amit én eredetileg gondoltam.

mondom, hogy nem vagyok férfi:)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.24. 20:17:25

@altoid: esetleg csak mondja, -magát is becsapva - hogy ő egyenlőnek tekinti. igazából meg vagy uralkodni, esetleg védelmezni szeretné. és meglepődik, mikor saját magam oldom meg a gondomat, és neki később mesélem el, nem jut kapásból az az eszembe, hogy majd ő megoldja az eldugult vécé problémáját, pl:) (nem laktunk együtt:)

Sand Lover 2010.11.24. 22:12:18

@altoid: nem csak, de számít. Kb 50-70%-ban.

lárvalányhaj 2010.11.25. 07:03:03

@Morgan LeFay:

Azért a külső elég szubjektív :) És van olyan lány is, akit "csúnyacsajként" kezelnek a pasik, pedig a külsejével nincs gond. Pontosabban nem azzal van a gond.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 08:19:21

@Morgan LeFay: Lehet hogy tevedek, de nekem ugy tunik hogy te nem vagy tul jo velemennyel a ferfiakrol...

@lárvalányhaj: "Aki viszont "erős", az számomra azt jelenti, hogy van benne egyfajta belső tartás vagy szilárdság." - na ez kifejezetten az a dolog, ami ugyan remekul hangzik, raadasul igaz is lehet, csak eppen kurvara nem derul ki az elso randin (de meg a sokadikon sem biztos). Ugyhogy van rengeteg "aranyos srac", akiben igenis van ero meg tartas, csak a legtobb csaj nem veszi a faradtsagot, hogy eszrevegye (persze itt az atlagrol beszelek), hanem ehelyett falkaban rajong a villantos macsokert.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 08:27:14

@cd-r: "nincs tökéletes (szuper)férfi, aki domináns DE gyengéd, hűséges, ÉS tartózkodó VISZONT kiáll, ha kell stb." - ebben tokeletesen igazad van. Kar, hogy a halivudi filmek szerint meg csak ilyen van (marmint azok kozott, akivel erdemes kavarni). A tizen- es huszoneveseknel pedig (ahol a parvalasztas a legfontosabb tema) bizony a filmek a referencia. Sot, kesobb is sok olyan no van, aki Clint Eastwood, Brad Pitt es Vampir Eduard keverekenel nem adja alabb, mert az neki JAR. Persze a ferfioldalon is megvan ugyanez pepitaban, nagy csocsokkel. :)

@lárvalányhaj: A kinezetrol meg annyit, hogy aki kizarolag (vagy elsosorban) a "szepseg" alapjan valaszt, az altalaban nem part keres, hanem trofeat, akivel villantani lehet a haverok elott.

lárvalányhaj 2010.11.25. 09:40:36

@altoid:

Persze, mert az emberek általában felületesek. A mai társadalomban az az elvárás, hogy képes legyél mutatni magadról egy homlokzatot, ami elég vonzó ahhoz, hogy mások be akarjanak menni a házba. A legtöbb ember erre törekszik, és azoknak a társaságát keresi, akik hasonlóan szép homlokzatot tudnak fenntartani. Aki nem tud vagy nem akar ilyen homlokzatot fenntartani, vagy nem érdekli, mert leszarja, az kevésbé lesz vonzó.
Ez bizonyos fokig érthető, ami gáz, az az, hogy sokan nem képesek túllátni ezen a homlokzaton.

lárvalányhaj 2010.11.25. 10:30:47

@altoid:

Az a kurva nehéz, hogy ahhoz, hogy szeressenek, el kell magad adnod valahogyan. Még a sima barátságoknál is ez a feltétel, mert ha nem tudsz megugrani bizonyos kommunikációs küszöböket, akkor az emberek elfordulnak tőled. Mindenki más részekből van összerakva, van, akinek ez ösztönösen megy, van, akinek odafigyeléssel megy, van, akinek egyáltalán nem megy, és szenved attól, hogy kirekeszti a közösség. Akkor vannak problémák, hogyha valamiért olyan a személyiséged, hogy nem jön természetesen a kommunikáció, de mégis ki kellene találni valami olyan arculatot, amire jobban vevők az emberek, mint a mostanira. Azért baromi nehéz, mert sokszor az az érzésed, hogy a saját személyiségeddel homlokegyenest ellenkező imázst kell felépítened ahhoz, hogy népszerű legyél. Pedig ez nem mindig van így, mindig lehet olyan megoldásokat találni, amikhez kisebb módosítást kell csak elvégezni.

Sand Lover 2010.11.25. 10:47:36

@altoid: „Lehet hogy tevedek, de nekem ugy tunik hogy te nem vagy tul jo velemennyel a ferfiakrol...”
Ki beszélt itt _csak_ a férfiakról?
A kinézet számít, igen, és aki ezt tagadja, az nem őszinte. A kinézet ui. nem csak azt jelenti, hogy szép a feje meg jó alakja van, de pl. ápolt, külsejére igényes. Én a férfiakat nem tudom hibáztatni ha a szép nők jobban érdeklik őket, mint a nem szépek, de az női oldalon is megvan, már nem divat az “egy fokkal szebb az ördögnél”-elmélet.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 13:24:59

@lárvalányhaj: Alapvetoen ket ferfitipus letezik: a ferjnek valo es a szeretonek valo.

A szeretonek valo a klasszikus alfahim vagy jopasi: nagy egyeniseg, szivdogleszto kulso, jo duma, dominans termeszet. Nem lehet mellette unatkozni, jo az agyban, sargulnak a baratnok az irigysegtol.

A ferjnek valo ellenben rendes, kedves, megbizhato, kemenyen dolgozik, monogam, kepes a csaladja erdeket az onzese fole emelni. Emellett lehet hogy jol nez ki, es az agyban is lehet bika, de a kisugarzasa nem olyan ferfias, inkabb kicsit unalmas.

Regen a nok meg mind a ket tipust ertekelni tudtak, kit ezert, kit azert. Viszont a fogyasztoi tarsadalom behozta az "instant gratification" egyeduralmat, es annak bizony az elso tipus felel meg. A "ferjnek valo" pasik pedig szepen atmentek "szarazbarat"-ba.

Egyfelol meg lehet erteni, hogy a nok dolgoznak, eltartjak magukat es nem feltetlenul csak a csaladalapitas miatt keresnek partnert, hanem jol is akarjak erezni magukat, de ha ez a magatartas teljesen altalanossa valik (es azza valt) akkor hosszu tavon visszaut. Ugyanis a nok egyre kesobb ismerik fel a "ferjnek valo" pasik ertekeit, es mire megallapodnanak, azok vagy mar elkeltek (a jobbak), vagy a sorozatos megalaztatasok miatt eltorzultak, es nyafogos, hisztis luzerek lettek. Es amikor a harmincas no elvalt alfahim elso szerelmetol, aki fuvel-faval csalta, rajon, hogy a merites nagyon-nagyon leszukult...

napbahunyorgo 2010.11.25. 14:40:48

A klasszikus alfahím ( így férfi szemel ) nekem megmosolyogni való. Üres póz sokszor és nagyon vicces. Ez a ki tudd hangosabban üvölteni és csapkodni a földet faággal. Komolyan még mindig itt tartunk ?

Lehet, hogy egyedül vagyok vele de soha nem gyártottam ilyen koncepciókat, hogy ez a lány arra jó ez meg amarra. Igaz nőt soha nem használtam csak a egészségügyi szexre és azért ilyenkor már számít, hogy tudjunk pár értelmes mondatot váltani, de a másik véglet sem az én olvasatom ( nem is tudom intellektuális vitapartner).

Ha meg olyan marha, hogy kontrol nélkül egy az egyben benyeli amit nyomnak felé ( média, ismerősök, társadalmi konvenciók stb ) akkor azzal igazából nem is szeretnék közelebbi ismeretséget kötni.

Mi van azzal, hogy élni és élni hagyni ?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.25. 14:50:45

@altoid: nőből is van feleségnek való, a szeretőnek való, meg a kurva. Utóbbi az első kettő, ha nem jön össze :-)
A mentalitás, amit leírsz az általános. Meg kell nézni a középkategóriás kocsikat az országban. Alig vannak. Férfiból/nőből is viszonylag ritka, hogy az emberek elfogadják, hogy nem minden BMW és Merci. És miután BMW és Merci nem jut mindenkinek ugyebár szokás a hamburgi taxivállalattól beszerzett, átfényezett visszapörgetett órás Merciket venni. Mindenki tudat alatt pontosan tudja, hogy a dízel Mercije nem hatéve, hanem tíz és nem 250e km van benne, hanem milliónyi taxifuvar-km, de nem baj, mert Mercije van.
Sajnos ez megy párválasztási szokásokban is.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.25. 14:54:34

@Professor Pizka: oké, tisztázzuk. Szval te vagy magyar-magyar szótár is?:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.25. 14:56:04

@vészmadár (pica pica): ezt most nem értem világosítsd meg elmém, kérlek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.25. 15:06:20

@Professor Pizka: ez egy kérdés volt. Hogy nem te vagy-e magyar-magyar szótár. Elég legendás blogger.

(www.dudenbuch.hu)

csak az autós hasonlat miatt, ugye...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.25. 15:08:13

@vészmadár (pica pica): aódal nem található, ahogy azt itt Szabolcsban mondják...
A legendás blogger stimmel, de nem én vagyok :-)

lárvalányhaj 2010.11.25. 15:14:43

@altoid:

Nekem azért nem stimmel ez a felosztás, mert egyrészt az általam megismert pasik többsége valahol a két véglet között van. Másrészt a barátnőim pasijai (huszonévesek jórészt) se tűnnek forróvérű torreádoroknak, pedig nekik a te sémád szerint az ő korukban ilyen pasikkal kellene futniuk. (Persze lehet, h csak én mozgok rossz társaságban. :P )

Nekem egyébként világéletemben egy harmadik típus tetszett: a geek pasi. Kár, hogy a geekek meg sokszor inkább a csendes-szelíd kislányok felé orientálódnak :) Szerencse, hogy időközben én is csendesebb és szelídebb lettem :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.25. 15:17:08

@lárvalányhaj: az én szexepilem az, hogy baromi férfias vagyok állítólag, ha koncentrálok valamire:)

és a bal fülem is elfogadható sztem:)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 15:18:56

@lárvalányhaj: Mint minden altalanositas, az enyem sem tokeletes. Azonkivul mint a Professzor mondotta, nem mindenkinek telik vadiuj BMW-re, ugyhogy nemi kompromisszum elkerulhetetlen.

A geek pasi szerintem a kettes kategoria egyik altipusa (ferjnek valo star trekes pasi:)).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.25. 15:21:00

@altoid: plusz egészítsd ki azzal, hogy az ember ösztönösen igazolásokat keres és talál bármilyen választásához. Meggyőzi magát, hogy "nekem nem is tetszenek az izomagyak".

Nekem sem a nagy mellek:)

napbahunyorgo 2010.11.25. 15:22:32

@altoid: Star Trek pasi nem lehet férfias ?

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 15:27:55

@napbahunyorgo: "A klasszikus alfahím ( így férfi szemel ) nekem megmosolyogni való. Üres póz sokszor és nagyon vicces. Ez a ki tudd hangosabban üvölteni és csapkodni a földet faággal. Komolyan még mindig itt tartunk ?" - az osztonok szintjen igen, itt. 1,5 millio ev evolucio vs. szuk 4 ezer ev "civilizacio"...

"Star Trek pasi nem lehet férfias ?" - a ferjnek valo ferfi is ferfias, csak nem igazan "alfa". Na jo, Kirk kapitany igen... :)

napbahunyorgo 2010.11.25. 15:28:26

Van erre valami vicc is. Nemi erőszak történik egy Star Trek találkozó közelében. Kiderintedő ki a tettes a két nyomozó felteszi a kérdést a résztvevőknek, hogy ki szexelt már. Aki igen az a bűnös :)

lárvalányhaj 2010.11.25. 15:40:07

@altoid:

"férjnek való star trekes pasi" = :D
Számomra a geekség azt jelenti, hogy az illető egy erősen intellektuális beállítottságú ember, aki nem a többi emberrel foglalkozik elsősorban, hanem megvannak a saját kis projektjei, és azok az elsődlegesek a számára. És a projektjei célul szolgálnak a számára, és nem eszközül. Szóval nem azért tölt annyi időt a részecskegyorsítóban, hogy később fölvágjon a sarki kocsmában a Nobel-díjával, hanem azért, mert talált egy érdekes problémát, amiben örömét leli, és szeretné megoldani.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.25. 15:47:12

@lárvalányhaj: "Számomra a geekség azt jelenti, hogy az illető egy erősen intellektuális beállítottságú ember, aki nem a többi emberrel foglalkozik elsősorban, hanem megvannak a saját kis projektjei, és azok az elsődlegesek a számára" - na az ilyenek szoktak szuzen meghalni. ;) Komolyra forditva a szot, ha neked tenyleg ezek tetszenek, akkor valoszinuleg kedvedre valogathatsz, mert nincs nagy konkurenciad...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.25. 15:49:29

@lárvalányhaj: ööö, én nem megyek két kilométernél messzebb a lakástól a madárhatározóm nélkül. Ez ér?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.25. 15:56:21

@Professor Pizka: és az MP3 lejátszómban R. Strauss szól. Reménytelen eset vagyok.

lárvalányhaj 2010.11.25. 16:27:55

@Professor Pizka:

Hű, erre most én ihlettelek? :)

Ernoke 2010.11.26. 09:11:24

@altoid: a geek-ekkel kapcsolatban az a tapasztalatom, h sok közülük nagyon jól néz ki, a szexben pedig verhetetlenek, mert az intellektuális megközelítésük miatt van fantáziájuk, és túllátnak az unalmas orál-anál-dugás szentháromságon. mindig geek pasit akartam magamnak, a mostaniban is van egy erőteljes geek beütés.

Sand Lover 2010.11.26. 09:42:22

@Ernoke: „sok közülük nagyon jól néz ki, a szexben pedig verhetetlenek, mert az intellektuális megközelítésük miatt van fantáziájuk”
Így igaz, ráadásul szellemesek és viccesek, (az intelligencia egyik megjelenési formája a jó humorérzék), jókat lehet velük beszélgetni, ágyban és azon kívül. Nekem mindig geek pasijaim voltak, egy kivételével, de akkor még nyeretlen kétéves voltam és nem tudtam, mi a jó. :)
Úgyhogy geekz foreva! :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.26. 10:28:09

@Morgan LeFay: Ismételten jelzem, hogy hangszeren játszom, blogolok és hobbiornitológus vagyok. Emellett jogász-közgazdász és asztaliteniszező :-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.26. 10:34:01

@Professor Pizka: én meg hobbinyelvész, rockénekes, dalszerző, blogolok és kiváló a rakott kelkáposztám:)

és még csak 31 vagyok:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.26. 10:35:41

@Ernoke: nem értem, az orál-anál-dugásban mi az unalmas? ha tejsznabos merinói csersznyébe mártva dugsz, az akkor is dugás, nem:)

vagy be kell öltözni hófehérkének? pontsan mire is utalsz itt? lehet, csak nekem homályos:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.26. 10:37:30

@Ernoke: szemantikailag amúgy: az orál és az anál az mér nem dugás? (nekem ez a lista olyan alma-gyümölcs-szilva típusú volt:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.26. 10:40:58

@vészmadár (pica pica): én még egy bő évvel fiatalabb is nálad. Azért lenyűgöző, micsoda férfi ellátmány jutott itt a blogggerinák osztályrészéül :-)

sorica123 (törölt) 2010.11.26. 10:46:58

@Morgan LeFay: meg van az, aki nem csúnya, viszont nem hozza a szerepelvárást. Nem tudják értelmezni a krapekok mint csajt. És akkor is hasonlóan állnak hozzá, mintha ronda lenne, csak nem azért. Viszont ilyenkor alapvető különbség, hogy nem kerülik el vagy nem nézik levegőnek/leprásnak, csak épp körülötte nincs akkora kalaplengetés, mint a nőies csajoknál. Amúgy szerintem ez nem feltétlenül baj, leragadásról akkor beszélhetünk, ha minden krapek így áll az emberhez, és már kezd kínossá válni a helyzet.
A domináns-témában lárvalányhaj véleményét osztom, nincs nagyon amit hozzátegyek.

napbahunyorgo 2010.11.26. 11:09:19

Ezt a nőies nő, férfias férfi dolog szerintem nyomokban már túl dimenzionált. Nem az lenne a normális, hogy valami emberi alapot keresünk ( közhelyfelhő :) : humor, látásmód, szellemi irányultság). Milyen a nőies nő , afektál x centiméteres sarkon tipeg és jó a pillarebegtetésben ?
Férfias férfi meg bőrgatyában ( vagy öltöny egyéni ízlés szerint ) lendületből leural mindenkit a fizikai megjelenésében (nagydarab) és hegyest köp :) ?

Szerintem egy nőies nő bír valami féle belső bájjal és finmsággal. ettől lesz szerintem nő.

A Geek akkor jó ha képes szociálisan tevékenykedni ( pl: megszólalni társaságban ne adj isten szórakoztató ) ha valami morozus magában élénk belső életet élő de kifelé ebből max a néma leventeségig vagy esetleg a vicsorgásik jutó nem az. Sajnos ha ez a kategória hajlamos erre főleg ha olyasmiért rajong ami kevesek sajátja.

napbahunyorgo 2010.11.26. 11:20:16

Szóval Geekségéből fakadólag lát úgy valamit vagy tudd új dolgokat behozni akár egy beszélgetésbe. Ilyenkor értékelődik fel Geeksége, szerintem.

lárvalányhaj 2010.11.26. 11:58:29

@napbahunyorgo:

Azt figyeltem meg, hogy a jól kommunikáló emberek népszerűbbek lesznek attól, ha érdekes infókat osztanak meg, de a rosszul kommunikáló embereket inkább baszogatják miatta, hogy miért okoskodnak.
Persze az időzítésen is sok múlik azért. Van, amikor helye van az érdekes infóknak, de van, amikor nincs.

napbahunyorgo 2010.11.26. 12:15:51

Ez pont így van ezért is írtam azt amit. az okoskodás kategóriát akkor osztják ki ha sokáig rugózik valaki egy témán de társsság milyensége alapján is kiosztódhat.

De ez így van egy jól el helyzet poénnal is. Nagyon sokat tudd dobni az ember renoméján az adott beszélgetéseben.

napbahunyorgo 2010.11.26. 12:18:05

Ilyesmikkel operál az ember fia ha nem Achileusi arcéllel ajándékozta meg a sors :)

napbahunyorgo 2010.11.26. 12:18:35

Ilyesmikkel operál az ember fia ha nem áldotta meg az ég Achileusi arcéllel :).

napbahunyorgo 2010.11.26. 12:21:41

Sikerült ezt kétszer elküldenem. :)

Ernoke 2010.11.26. 14:20:20

@vészmadár (pica pica): szerintem tudod te, miről beszélek, kis kötözködős:P
lényeg, h a fantáziája terjedjen ki olyasmire is, ami nem nyilvánvaló, vagy esetleg népvélekedés szerint undorító és ocsmány.:D

cd-r 2010.11.27. 10:43:24

@Ernoke: ez most egy burkolt coming-out akart lenni arra nézve, hogy vonzódsz a kakiszexhez? :D

Ernoke 2010.11.29. 13:10:03

@cd-r: lelepleztél, bevallom!:D

@lárvalányhaj: az tök mindegy. az abszolút gátlástalanságra és a kiterjedt fantáziavilágra gondoltam amúgy, ami a férfiak nagy részének nem sajátja, viszont a geek-ek kurva jók benne.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.29. 14:18:01

@Ernoke: hát igen, én mondjuk nem dugtam még orkjelmezben, de akár lehetne azt is:) nem hiszem mondjuk, hogy attól jobb lenne, de ki tudja...

lárvalányhaj 2010.11.30. 08:52:24

@Ernoke:

A hagyományos férfiakkal (főleg ha idősebbek) az a gond, hogy sokan egyáltalán nem tudnak mit kezdeni vele, ha a nő olyan kezdeményezőbb alkat. Nem kell ahhoz combcsizmás dominának lenni, hogy a _férfiember_ leblokkoljon, vannak, akik már attól is halálra rémülnek, ha a nő kezdeményez, vagy megosztja _kekszuális_ fantáziáit. Gáz.

A geekek nyitottságának meg szerintem az a kulcsa, hogy sokáig csak ábrándoznak a szexről, és ez alatt az idő alatt sokkal vadabb dolgokat képesek kieszelni, mint bárki más :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 09:10:52

@lárvalányhaj: jaja, de a sok recska ugyanolyan drog, mint az LSD, szóval aki ahhoz szokik hozzá, az sokszor nem tud mit kezdeni egy élő nővel...

Ernoke 2010.11.30. 09:41:13

@lárvalányhaj: valószínűleg igen. ezért tartom előnyösnek, ha egy pasi hosszú időket tölt egyedül, kivétel nélkül jobbak az ágyban, mint aki nem sokat volt nő nélkül. érdekes paradoxon, de így van.

cd-r 2010.11.30. 10:03:18

@lárvalányhaj: szerintem pont, hogy ez hiányzik sok nőből (már amennyire a tapasztalataim alapján sikerült feltérképeznem). fekszik és várja a csodát, ahelyett, hogy kinyögné mi is lenne neki a legjobb az ágyban, mik a rejtett vágyai, perverziói. aztán persze egy idő után úgy gondolja, hogy ellaposodott a szexuális élete, ami nagyrészt abból fakad, hogy nem mer megnyílni még a saját férjének sem. ("mit szólna a gábor, ha kiderülne, hogy legszívesebben kalauzegyenruhában csinálnám egy biciklitárolóban fényes nappal")

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 10:22:43

és kiabálná, hogy "lyukassz már, gábor, lyukassz"

lárvalányhaj 2010.11.30. 10:34:47

@cd-r:

Akkor biztosan azért blokkolnak le a férfiak a kezdeményezőbb, fantáziadúsabb nőktől, mert ők inkább a hanyattfekvős-lábszéttevős típussal találkoztak, ahhoz szoktak hozzá, az ad nekik biztonságot.

A nemmegnyílásnak meg a leginkább az az oka, hogy a nőkben már kicsi korban igyekeznek bűntudatot elültetni mindennemű szexuális megnyilvánulással kapcsolatban. "Ha túl korán kezdesz el kefélni, akkor ribanc vagy", "Ha túl sokat gondolsz a szexre, akkor ribanc vagy", "Ha állandóan dugni akarsz, akkor ribanc vagy", "Ha túl sok partnered volt, akkor ribanc vagy" stb. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy sok nő elfojtja magában a szexuális késztetéseit, és nem mondja ki a "furcsa" vágyait, mert fél, hogy azzal megvetést váltana ki a partneréből.

lárvalányhaj 2010.11.30. 10:35:30

@vészmadár (pica pica):

Viszont olyan geeket is ismerek, aki pornófilmekből tanult meg nyalni, úgyhogy a recskakorszaknak előnyei is lehetnek :D

Ernoke 2010.11.30. 10:52:10

@lárvalányhaj: brrr, akárhányszor pornóban látok nyalást, a hideg fut végig a hátamon, csodálkozom rajta, h szerencsétlen csajok nem visítanak a fájdalomtól közben... amúgy a pornó jó, szélesíti a látókört, és talán leszoktatja a pasit arról, h határozottság és keménység helyett maszatoljon.

Ernoke 2010.11.30. 10:57:44

@lárvalányhaj: a legtöbb esetben ha nem is megvetést, de megdöbbenést és azonnali visszakozást vált ki, ha a nő kimondja a vágyait, személyes tapasztalat, pedig nem hullagyalázós vagdosós szexről volt szó.:D ez nem szexhez kapcsolódó probléma, egyszerűen az emberek sablonokban gondolkoznak, és ami a sablontól eltér, az rendszerleállást eredményez. másik irányba is igaz ez, pl. ha én nem szeretek valamit, amit szeretni "kellene", az nyilván csak azért lehet, "mert még nem csinálták nekem jól", és nem azért, mert egyszerűen nem jön be és kész.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.30. 11:01:44

@Ernoke: akkor összegezném. Tehát te az extrémen gizda, kórosan vékony pasikat kedveled, akik legyenek geek-ek, kellően határozottak (már-már erőszakosak) a szexben.

Na most ha ehhez hozzáveszem az önuralomról és a drogos múltadról összerakott kis kockákat, azt gondolom, szex közben viszont képes lehetsz elveszíteni azt a bizonyos legendás önuralmadat. Összességében érdekes élménynek tűnsz, hehe:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.11.30. 11:03:29

@Ernoke:

Asszem ha még egy pár kommentedet elolvasom, életem végéig erektális disiszfunkciókkal fogok küzdeni.

lárvalányhaj 2010.11.30. 11:11:43

@Ernoke:

Én is ezt mondtam az illetőnek, de azt mondta, h van olyan pornó is, ahol jól nyalnak :)

cd-r 2010.11.30. 11:12:28

@Ernoke: nagyon úgy tűnik, hogy a férfiakkal szemben támasztott igényeid elég összetettek, kevesen férnek bele az általad álomférfinek tartott képbe. viszont a legtöbb általad jónak tartott tulajdonságban magamraismertem, úgyhogy ha legközelebb pécsen jársz, hívd egész bátran az 1-800-cdr-a-dreamgeek-pashee számot :DD

Ernoke 2010.11.30. 11:31:08

@vészmadár (pica pica): legalábbis ez az, amit te vészmadár szélsőséges módon összeraktál az én szélsőséges módon megírt kommentjeimből.:D

@cd-r: feltétlenül megejtem majd:D (amúgy sok dologban az átlagnál toleránsabb és kevésbé igényes vagyok, de ez itt nyilván nem látszik, mert ide csak a sarkított kommentjeim kerülnek.)

Plumper_ 2011.03.10. 10:17:02

@lárvalányhaj: az olyan nők felé élek a gyanuperrel, hogy több f@szt fogtak életükben, mint kilincset.
ha pedig nem, akkor fognak, mert:
1. tudják magukról, hogy jól néznek ki, tehát mindig a legjobb ajánlatot veszik le a polcról
2. sok pasi vetődik rájuk, és egy idő után fárasztó baseballütővel leszedni a nőmről a spermatúltöltéses hímeket.

Plumper_ 2011.03.10. 10:50:31

@lárvalányhaj: ezt most komolyan kérdezed?
1. mert átpártol másik pasira; ha csak dugásra kellett nekem, letojom, de ha komolyra, az kissé gáz, nem?
2. mert nem a kőkorszakban, és nem Spártában élünk, azért.

lárvalányhaj 2011.03.10. 11:18:01

@Plumper_:

Azt kérdeztem, hogy az miért baj, ha valakinek sok pasija volt korábban.

Plumper_ 2011.03.10. 11:32:49

@lárvalányhaj: az nem feltétlenül baj.
mennyi az a sok? 5-10...30?
az sokat elmond, ha SOK pasija volt.
vagy-vagy-és: könnyen adja magát, diszkóban eregeti a nedveit / sosem elégedett a pasikkal / nimfó / folyton idiótákat fogott ki, akiktől besokallt stb.

lárvalányhaj 2011.03.10. 12:01:14

@Plumper_:

Miféle hülyeség ez, hogy "könnyen *adja magát*?" A szex kölcsönös örömszerzés, amiben két felnőtt ember vesz részt, és amiből ideális esetben mindketten profitálnak, nem valami bazinagy szívesség, amit szenvedéssel és hasonlókkal jár teljesíteni. El kéne tüntetni ezeket a tabukat végre, mert pont az ilyenek miatt lehet a szex pl. manipuláció vagy hatalmi játszmák eszköze, ahelyett, hogy a szeretet kifejezése lenne.

(Egyébként olyat miért nem hallottam soha, hogy "nem járok ezzel a pasival, mert túl könnyen adja magát"?) :P

Sand Lover 2011.03.10. 12:03:52

@lárvalányhaj: Áhh, hagyd rá.
“tudják magukról, hogy jól néznek ki, tehát mindig a legjobb ajánlatot veszik le a polcról”
Asszem ez elég sokat elmond az íróról, alsó hangon is irigy. :)

Plumper_ 2011.03.10. 12:09:57

@lárvalányhaj: igen, szerintem sem nagy áldozat a szex, hanem mindkét fél számára ugyanolyan jó, és ugyanazzal jár.
azt a mondatot azért nem hallod soha, mert inkább mindig a pasik kielégítéséről van szó, nem pedig a nőkéről.
OK, egyenlőség ebben is.

@Morgan LeFay: tévedsz, pajti. soha nem éreztem magam kisebbnek, gyengébbnek olyanoknál, akikre rányomják a jópasi bélyeget. sőt, mentálisan, végzettségre, háttérrel és minden egyébbel felettük állok.

Sand Lover 2011.03.10. 12:20:34

@Plumper_: „mentálisan, végzettségre, háttérrel és minden egyébbel felettük állok.”
Ha te mondod, pajti…

lárvalányhaj 2011.03.10. 14:55:14

@Plumper_:

Igen, de egyenlőség csak akkor lesz, ha azokat a nőket, akiknek a konvencionálisnál több szexuális partnerük volt, nem bélyegzik meg.

C4rt3r 2011.09.23. 09:09:04

És a pénzből befizet valami pecóra itthon. Ez a legbrutálisabb gyomorbaököllel befejezés! Király!
Feltette a koronára az Í-t :D
süti beállítások módosítása