Olvasói rovat - Buszpályaudvarok népe

2010/11/13. - írta: Modor Tibi

 

Mindenkinek derűs, fergeteges szombatot! ;-)

Azt hiszem, sok kitartó követőnknek hiányzott már egy ilyen belsős poszt, mint a mai. A Kocsmák népe c. duettünk után jöjjön egy újabb társadalmi csomópont: a buszpályaudvar. Most Peri az egyedüli szerző, köszönjük neki nagyon.


 

Egy vidéki, de központi jelentőséggel bíró kisváros buszpályaudvara (ismert még parasztelosztó vagy csak simán "pari" néven is) a magyar társadalom rengeteg arcát mutatja meg nekünk egy örök hétköznapi, huszonnégy órás körforgásban. 

Például naponta három intervallumban (05:50-06:10, 13:50-14:10, 21:50-22-10) munkásemberek hada lepi el a megállókat, hogy a Laxtronicsba az aktuális műszakba odaérjenek a megszokott 07LS (Laxtronics Speciál) járatukkal, ami naponta csak irányonként 3x közlekedik, többször nem, illetve leállás idején sem.

A jómunkásemberek szokásai: műszak végén irány a resti (neve Muskátli, vagy Jóutat Presszó), ahol Kőbányait, Tiplit és hasonlókat fogyasztanak, miközben hatalmas hangerővel beszélik meg az előző műszak történéseit.

-Józsi, az is mi volt, mikor a hülye Kálmánka rossz helyre tolta oda azt a három mázsa cementet, hülyegyerek tilitolizhatott egész nap, mire helyretette a dolgot.

-Látod Laci, így kell kibekkelni egy műszakot rendes munka nélkül, nem hülyegyerek ez a Kálmán, meglátod, 5 év múlva műszakvezetőd lesz.

-Hát ez a faszomöccse nekem nem legyen főnököm!

 

A munkába igyekvők ekkor itt kávét fogyasztanak, miközben be-beszólogatnak Irmának, a csaposnak - és elolvassák az aznapi Blikket (csöcsöslány), amíg nem indul a járat a Laxtronicsba. Ruházatuk klasszikus kék munkásruha, körülöttük fertelmes aldehid, alkohol, diszperzit és még ki tudja mi keverékéből álló bűz terjeng.

 

A környező falvakból a legkorábbi járatokkal (4:50 körül) érkeznek meg az öreg, nyugdíjas nénikék (a vidéki mamák), akik a piacra eladni és egyben vásárolni is jöttek. Senki nem tudja, miért kell ilyen korán kijönni a piacra, ők maguk sem. Mindenesetre ők délben már otthon vannak (11:15-kor indul a járat), hogy ebédre már a friss tojást, zöldséget és miegymást tudják a kisonokáknak tálalni, hadd nőjön a gyerek. Ruházatuk elmaradhatatlan kelléke a sötét fejkendő.

 

7 és 7:30 között a normál munkába-, illetve iskolába járóké a terep. Az iskolábajárók között többféle altípust is megtalálhatunk. 

A legfeltűnőbb (pedig pont a feltűnést igyekszik kerülni) a jó tanuló, anya-apa-jókisfia típus. Ő fekete műanyag, számológépes Casico vagy Swutch karórát hord, SZTK-szemüveget visel, a buszon tanul, olvas, leckét magol vagy éppen kereszrejtvényt fejt. Mindig nála van a legtöbb tanszer: rajzeszközök, hangszerek, tesicucc, minden egyben.
Mert tanítás után szakkör, edzés és zeneóra is lesz, így ő csak késő délután ér haza. Leszállás után első dolga az aznapi Nemzeti Sport (ha ő Öblös félresikerült gyermeke, akkor Népsport) megvásárlása a trafikban, a Tippmix eredményei miatt.

A másik altípus a menőgyerek. Ő eleve a későbbi busszal érkezik, így jó esetben 7:55-kor száll le a buszpályaudvaron. Első útja a Muskátliba vezet egy hosszúlépésre, valamint egy Marlboróra. Miután magához vette a napindító adagot, 8:30 körül vásárol magának egy Móricka- vagy hasonló kaliberű fingós-faszos poénokkal teletűzdelt lapot, majd elkezdi kék Signetta-tollal a rajzokat átalakítani. Tanszerből minimálisat hord magánál, általában egy franciakockás füzet és egy toll van nála.

Öltözködésében meglehetősen hasonlít a csövespunkokra, könnyen össze is szokták téveszteni a két típust. A csövespunkok még a tegnap esti iszogatás után várják első hazavezető buszukat - jegyre, cigire, zsemlére kéregetnek, szinte mindenki megszólítanak.

Általában kedves öregurak szoktak velük szóba állni, akik a rendes életről, munkáról, tanulásról, kultúráról ejtenek egy-két szót tanító jelleggel, majd hamar áttérnek a lényegre: politika. Mert ők, akik kívülről kedves, tisztességes öreguraknak látszanak, ők igazi bezzeg-emberek. Mert, igen, minden jobb volt, szebb volt a világ, nem voltak kéregetők, mindenkinek volt munkája, s.í.t. Ezek az öregurak könyvtárba, ultipartikra vagy az urológushoz igyekeznek.

 

8 óra tájékán érkezik a buszokhoz - főleg Budapest, illetve pár nagyobb város környékén - az újabb hullám: a multinál dolgozó fiatal diplomások rétege, hiszen szerencsére egyre több cégnél tolerálják a 9-es 10-es kezdést, amit az éjszaka aktív értelmiségiek örömmel ki is használnak.

A yuppie-k esetében kötelező tartozék az édes pékáru, a politikai/közéleti napilap vagy valamilyen gazdasági hetilap, és a mentes víz. Ők ezeket fogyasztják az újságárusnál és a Jóutat Presszóban - bár a presszót nem szeretik, számukra a "Riley" vagy hasonló egyenbódék jelentik a megváltást.

Kettesével-hármasával járnak, a buszra várva beszélgetés közben mindig aktuálpolitikai, gazdasági ügyekről van szó - de hogy kimutassák a pórnép felé (akiket ők, fehérgallérosok tartanak el a multik segítségével... meg hát valaki kifizeti a nyugdíjat meg a kolonoszkópiát az adójából...), hogy ők nem csak magyar viszonyok között, de világviszonylatban is rettenetesen képben vannak a dolgokkal. Egymást kizárólag gyerekkori becenevükön (külföldi) szólítják.

-Figyi Brúsz, olvastad a Heti Válaszgazdaságban, hogy Irán újra atomprogramba kezd?

-Jah, ne is mondd, eléggé baj lesz így majd az ENSZ-ben, meg nem irigylem a katonákat, akiket majd a NATO-USA kapcsolatok miatt odavezényelnek, ha kitörnek a harcok. Igaz, a mai modern fegyverekkel fel sem vehetik az arab hülyegyerekek a versenyt.

-Na, azért Irak is már pár éve tart, pont most hoztak nyilvánosságra videókat az amerikaiak balfaszságáról.

-Jólvan Pít bazdmeg, legyen neked igazad, de akkor is, Tamás Miklós Gábor elemzése világosan kimutatja, hogy ebben a rettenetesen feszült geopolitikai szituációban, amely az utóbbi évtizedekben a Közel-Keleten az Amerikai Egyesült Államok nyomására kialakult, nagyon kell vigyázni minden mondattal, ami a nemzetközi porondon hangzik el.

-Oké Bé, elhiszem. Na siessünk, megjött a gyors tizenhatos. Vár a munka, első a szolgálat!

 

Délelőtt 9 és 11 között a pályaudvaron csend honol - csak turisták, átutazók lelhetők fel, azonban 11 óra körül beindul az élet. A piacról hazatérők lepik el a pályaudvart, hatalmas élménybeszámolókat tartanak egymásnak.

-Nézd Irén, mit vettem, ott hátul a hentes mellett van az én Erzsikém, na az szokott nekem mindig félretenni ebből a jófajta barackból és olcsón megszámolja. Szólhatok, hogy holnap rakjon neked is félre egy-két kilót. Persze csak ha kell. Befőzni pont jó.

-Jaj, nagyon drága vagy aranyom, megköszönném.

 

Így megy a gerillamarketing a piacozók körében. És ezzel életreszóló piacos véd-és dacszövetséget kötöttek, amely azonban véget is ér abban a pillanatban, amikor sorba kell(ene) állni a beérkezett buszhoz. Hatalmas tülekedés, káromkodások, sprintelések
figyelhetők meg ilyenkor. Minden áldott nap, ugyanazokkal az emberekkel.

14:30 körül, amikor a délutános műszakba/-ból induló emberek eltűntek a színről, újra az iskolásoké a terep. Ugyanúgy tülekedések, sprintelések észlelhetők, minden nap.

Délután csendesedik a pályaudvar, a munkából fáradtan hazatérők veszik át az irányítást -azonban megfigyelhető, hogy jóval több és nagyobb csomaggal mennek haza, mint amivel érkeztek reggel: megtörtént a bevásárlás otthonra. Mivel mindenkinek nehéz és sok pakkja van, és ráadásul el is fáradt - még utolsó erejével megpróbálkozik egy okos sprinttel, hogy neki legalább legyen ülőhelye.

Velük utazik haza a szakkörös jókisfiú, aki míg várja a járatot, óraszámológépe segítségével kiszámolja, hogyan tud a legközelebbi Tippmix-szelvénnyel 11 327 Ft-ot nyerni úgy, hogy csak 500-at kockáztat. Mindig biztosra megy, és mindig csak egy meccsen bukik el.

De azon mindig. Ha lenne egy kis esze, nézné is a meccseket, nem csak az oddsokat figyelné az újságban.

Este 11 tájékán következik az utolsó nagy roham: a buliba, illetve házibuliból hazaigyekvők tábora. Rengeteg a részeg fiatal, akik egymás szabáva vágva mutatják mobiltelefonjaikon a legújabb DJ Holzbrenner-mixeket (Current State of EuroDance vol. 76) és Dalos Lajos-nótákat (Újra a szívemből szólsz c. album). Ők az utolsó vendégei aznap a Muskátlinak, amely éjfélkor zár. A pályaudvaron a nap utolsó művelete 2:55:kor (senki nem érti, miért pont ekkor) a váróterem bezárása a hajléktalanok elől (nyitás 4:15-kor).

Nemsokára új nap kezdődik, fel kell készülni a munkásemberek hadára.

122 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doszy 2010.11.13. 09:02:30

Telitalálat. Felénk még felbukkannak időnként az itt-a-piros-hol-a-pirost nyomató cigányok is, meg persze a hozzájuk tartozó a balekok, akik még mindig elhiszik, hogy lehet nyerni. Aztán jönnek a rendőrök, de mire odaérnek, szétspriccel az egész bagázs.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.13. 09:04:49

"Feri bácsi, széklet-vizelet rendben?"
"Sokat voltál a napon Janibácsi aszt hengerfejes lettél"

totyizselé 2010.11.13. 09:54:05

Jó leírás, bár modorosnak csak a melósok meg a yuppie-k (ezeket ütném, tudálékos faszok) beszélgetése nevezhető.
Valamint csepp keveredést érzek: van még számológépes óra meg esztékákeretes szemüveg?

totyizselé 2010.11.13. 09:54:37

Ja, a piacos öregasszonyok kimaradtak, az is modor :)

- SunDisc - 2010.11.13. 09:56:03

Kiváló :)

Hozzátenném, hogy ha a városban van focipálya, akkor busszal oda tucatszámra járnak a "focista"-srácok környező falvakból, mind ilyen elcseszett Beckham-klónok.

Jellemzők: jópofáskodás, hangosan egymás ugratása, csajok kibeszélése (hadd hallja mindenki), mobilról bömböltetni a legújabb "modern tánczenét" stb.

comad 2010.11.13. 10:51:47

A poszt jó, de hiányolom az átlagtanulókat (10-ből 7), akik harsányan mesélik a napjukat meg hogy ki-kivel mit és minden második-harmadik szavuk a bazmeggeci. Cigiznek,a buszon persze mindig ülnek hiszen fárasztó volt egész nap a padban (én se voltam különb, megjegyezném).

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.11.13. 11:06:53

Nagyon jó poszt. Igen, az alsóbbrendű fizikai munkások, fúj. Akinek nincs diplomája az nem is ember. Ugyanez vonatkozik azokra is akik nem tömik magukba kétpofára a modorosblogot.

Hal Stanton 2010.11.13. 11:22:20

@endike: Gyere tüntetni ma este hétre a modorosblog székháza elé, mert ez már abszurdum, ami itt megyen!

veraikon 2010.11.13. 11:26:38

nem gondoljátok, hogy a legmodorosabb ez "jajdefüggetlenfejvagyok,demindenkimáshülyebunkó"-alapállás? miért modoros, hogy az emberek beszélgetnek, isznak, olvasnak egy buszpályaudvaron?

medvedr 2010.11.13. 11:31:59

Nagyon jó poszt. Átjött valami, és ez alapján (is)szerencsésnek érzem magam, hogy nem használom a tömegközlekedést.

Olgicsq 2010.11.13. 11:38:04

a fent említetteken felül megfigyelhető még a ún. "városba járós" ruha. Főleg késő negyvenes-kora ötvenes nőkön megfigyelhető: nagylányról lemaradt pufimellény playboynyuszis varrott mintával, szőrös gallérral, , fekete szövetnadrág, szandál, fehér zokni.

Hal Stanton 2010.11.13. 11:39:50

@veraikon: olvasd el kérlek a blog definícióját. A társadalom és kasztjai. Mit nem lehet ezen venni? Rettentően sértő, hogy kaptunk egy jó kis karcolatot erről a világról. Én lehet, hogy éhségsztrájkba kezdek. Nem is. Buszblokádba.

sTormy 2010.11.13. 12:20:06

@endike: Úgy találod, hogy a diplomás yuppie-k szimpatikusabban lettek ábrázolva, mint a fizikai munkások?

MittuDomain 2010.11.13. 12:22:16

A diplomás yuppie-knél hiányzik a mentesvíz mellé a sétálós kávé

Patrick Bateman 2010.11.13. 12:26:59

A busz nyikorgó gyomrában egymásnak csapódnak az intimszéfrák, mint a különböző hőfokú víz foltjai a kádban, amikor kézzel megkevered. Az elején-végén föltorlódó tömeg mozgásáról a fizikaóra jut eszedbe a hosszú rugóval. Transzverzális hullám? Amikor csak a sűrűség változik, mert oldalirányban nem lehet menkülni. Vagy ez pont a longitudinális? Az első lépcsőöböl menedékében próbálsz meghúzódni, a fémrúd hidege a kesztyűn keresztül is süt, de ha a hátadat az ülés keretének döntöd, a táskádat lerakod a padlóra, kisterpeszben, a tornazsák sarkára rálépve, hogy érezd, ha elmozdul, akkor pont kényelmes. Becsukod a szemed, a busz vibráló fémpadlója lassan képlékennyé válik, és elkezdesz átszivárogni rajta, süppedni a féltransz felé, amikor már nem hallod a többieket.
Nem hallod a kicsit molett anyukát Spar szatyorral, mahagóni hajfestés, a töve már barna, rózsaszínű kínai tollkabátjának csuklóján kikopott a vékony anyag, a gallérra biztosítótűvel van visszatűzve a műprém (eszedbe jut az a hülye vicc, amikor a grínpíszesek táblákkal tüntetnek, hogy el a kezekkel a műcobolyoktól, mentsük meg a műrókákat). Kialvatlanságtól szükre arcú kisfiút terelget, génjeik azonosak, már hízni kezdett ő is, és nem ismered, de kalácsképű vonásaiból kirajzolódik az apja kerek, vörös arca, a tömött bajusz, a mustárszínű Wartburg a kertben, hátul a kertben az elvadult meggyes, benne félig elsüppedve a téeszből megpukkantott Claas kombájnhoz való csőtörő adapter, mint egy lezuhant űrkomp. – Anyu, szomjas vagyok. - Dehát most ittál. Mit beszéltünk meg? – Aaanyaaa.... – Idenézz! Rámnézz! (Rángatja) mit beszéltünk meg? – Hogy nem fogok nyávogni... – Mit, nem hallom? – Hogy nem fogok nyafogni, de tééényleg szomjas vagyok. – Nem adok. Nem igaz, hogy ennyit kell lőtyölni, béka fog nőni a hasadban. Itt nem lehet ötpercenként megállni pisilni, én nem fogok szólni a sofőr bácsinak. Pisilj be, nem érdekel. – Anyaaa... – Mondjad, gyöngyöm? Voltunk már Dévaványánál? – Most nem arra megyünk kisfiam. – De miért nem? – Ez egy másik út. – És ha arra mennénk, amerre Dévaványa van, akkor már odaértünk volna? És mi lesz, ha Mari néniék nem lesznek otthon? – Akkor átmegyünk Lajosékhoz. – És ha ők sem? Üljünk le! –De nem, mondtam, hogy nem ülünk le, nincs hely. – Ott az a néni... – Nem, nem, nem, tessék csak maradni, nem fogunk leülni, maradjon csak. Nem megyünk messzire. De tényleg... – Most nézd meg, felállítottad a nénit. Mit kell ilyenkor mondani? Mit?
Nem hallod a három szakközepes lányt sem, akik egyikük mobiltelefonját nyomkodják, az ezüst készülékházról lelólógó hosszú bizbasz összegabalyodik az egyikük karkötőjével, idegenesen rángatja. – Ne húzgáld már, add már ide, addddmáride, addmáride, na, Itt van, ne kapkodj már, vigyázz, jaj, most elnyomtam, várj, visszamegyek. Tök béna ez a Samsung, a Nokiát sokkal jobban szerettem. Nézd meg, ezt küldte pont utána. – Váááááuuuuu, ez mennyire oltó szöveg máááár. – Szerintem meg ponthogy tök jó fej. – Válaszoltál? – Válaszoltam, de kitöröltem, annyira izé, nem, most mit írjak neki? – Hülye vagy, írd azt, hogy... nem tudom. Irj akármit. – Tudodmit, azt írom, hogy... de az ciki, mert a Robinak is pont ezt írtam, juj, és mi van, ha megbeszélik?
Megpróbálsz mentális taszítómezőt gerjeszteni, fehér zajt, és nem hallani a mögötted, az ülésben elterpeszkedve beszélgető két fiút sem, zsebes nadrágban. – Nem, nem a dévédéíróval sohasem fogsz tudni rendesen cédét írni, mert túl gyorsan forog. A dévédének sokkal nagyobb az izéje, a na. A memóriája. Ezért nem lehet, mert túl gyorsan kell forognia hozzá, hogy be tudja olvasni. A cédé ettől már összetörik, fenn volt a neten, ahogy szétmegy, nagyon durva. – De a Sanyi azt mondta, hogy neki simán... – Hát lehet, hogy néha összejön, amikor keveset írsz, de nagyon múlik azon, hogy milyen a lemez, nekem Primkóm van. – Az jó? – Áááá, tök mindegy, mindeki velük gyártatja, a tédéká pölö az egy az egyben ez, írták a pécéguruban...
A tenyeredbe vájod a körmöd, és megpróbálsz arra koncetrálni, hogy vajon a három csaj ezen az ajtón fog-e leszállni,és abban reménykedsz, hogy a legalacsonyabbik, a rövid hajú, amelyik nem szólalt meg, és olyan álmodozó tekintete van, mintha kicsi csápok lennének a szembogarában, leszállás közben hátha a kezedhez ér. Vagy a combodhoz. És szégyelled magad a gondolatért.

sTormy 2010.11.13. 12:35:07

@Patrick Bateman: Most már arra kezdek gyanakodni, hogy te előre megkapod a posztok szövegét, mert a tudomány mai állása szerint ilyeneket lehetetlen csak úgy sima kommentelőként, néhány óra alatt létrehozni.

burnout 2010.11.13. 13:02:12

Feri bátyám,laborlelet rendben?Szimplán(?)jó,de csillag annyi rajta,mint az égen.
Yuppie-k 'szénsavmentes' DDD

Prophet 2010.11.13. 13:18:54

Az SZTK-keret már újra divatos, azt vettem észre. Sok lány is hordja, a múltkor egy például előttem állt az ABC-ben. Persze ezek már a kor igényeinek megfelelően vannak kialakítva, lehet, hogy a lencse is üveg, a funkcionalitás az a divatos megjelenésben merül ki.

Innen 1.05-kor szokott menni Pest felé a busz, ami Székesfehérvár előtt már megáll, arra az útvonalra eső települések fiataljait sűríti magában. Cigányhifi, hangoskodás, hupákolás. Olykor fel kell vágni a gáré előtt, szóval a másik társaságnak beszólás. Szeretek olyankor biciklivel arra járni, de a rendes, nappali csúcsidőben is, szeretem, ahogy szétfröccsennek az emberek.

Talán az kimaradt, amikor a hajléktalanok egymásnak esnek, és felkavarják az állott bűzt a váróban. Mi meg csak kintről nézzük, hogy gumikesztyűben fogdossák őket a rendőrök, szinte eltartják maguktól, és egy manöken alkatú idősödő hölgytársuk, aki még nem utasítja vissza az udvarlást, elindul egy zsebrakétáért a szomszédos felejtőbe.

És szintén "nálunk" a pályaudvar mellett van a piac, annak a másik oldalán lángost sütnek, és 250-ért mérik a Szalonsört. A fröccs persze ennek a fele, úgyhogy azt isszák inkább ezek a szerencsétlenek. De a színpompás halott virágok elterelik a figyelmet erről is.

Meg még valami.. olykor úgy érzem magam egy-egy beállónál, vagy hogy hívják, ahova beáll a busz, mintha a vadnyugaton állnék egy kihalt utcán. Sehol senki, ha körülnézek. Aztán mikor megjön a busz, talán egy űrhajóról, de 5-6 nyugger besugároz elém. Hogy honnan jöttek, és hol voltak addig? Rejtély..

Mc_Fly 2010.11.13. 13:25:15

Tegnap rövid túrát tettem buszpályaudvarokon át egy vidéki nagyvárosba. Egy óra után visszasírtam a BKV-t az összes csövessel, cigánnyal, kéregetővel együtt. Undorító férgek ezek is, de legalább nem kell órákig összezárva veretni velük..

moikboy · http://moikboy.freeblog.hu 2010.11.13. 13:42:27

@Mc_Fly: Na igen, de ha sikerül találni egy viszonylag védett, ablak melletti ülőhelyet (és valami kulturáltabb ember ül le melléd), akkor egész jót lehet szundítani egy-egy ilyen út alkalmával. Nálunk ha mákod volt, akkor pont olyan ülésre tudtál ülni, aminél az előtted lévő ülés alatt volt az ikarus buszokon használt "fűtődoboz" vagy mi a franc :D
Ilyenkor a 30 perces út végére talán fel is engedtek a várakozás közben zsibbadtra fagyott lábujjak - elvégre a váróteremben nem ildomos TBC-oltás nélkül túl sokat időzni...

Egyébként ezek a vidéki ikarusok sokkal megfontoltabbak tudnak lenni mint a fővárosi társaik.
A BKV-s buszok ilyen őskori, megbokrosodott mamutokra emlékeztetnek, amik próbálják minden egyes megállónál/piros lámpánál levetni az embert a hátukról. A vidéki csuklósok viszont egyenletesen, komótosan szelik a vetések és búzatáblák közt vezető utakat - tudják, hogy nincs hová sietniük...

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.11.13. 13:57:56

Csak nem zalaegerszegi a szerző?
Már csak abból, hogy a Laxtronics akár a Flextronics is lehetne, a "parasztelosztó" pedig akár zalai találmány is, mert mindenki ezt használja itt a buszpályaudvarra.
A menetrend tökéletes, de azért nem kell kifelejteni a fehér motorosdzsekis, farmeres, teremfoci-cipős, agresszív-fejű szakközepes hülyegyerekeket sem... :)

persicsbalint 2010.11.13. 13:58:20

@Warehouse: Jogos, ez is egy kötelező eleme a yuppieknak. "Szia Zsani, megint itt vagyok, készen van a kávém?"
"- Szia Dani, persze, neked mindig, tessék, rohanj dolgozni, majd hónap végén rendezed az árát!"

persicsbalint 2010.11.13. 14:03:08

@Vonatosi Márió: Nagykanizsa-Veszprém tengely, majdnem telitalálat :D

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.13. 14:34:13

@Patrick Bateman: hmm, most nekem is eszembe jutott ez-az! :)

@veraikon: nagyon is nagy baj. A buszpályaudvart nem arra találták ki, hogy az emberek beszélgessenek, igyanak vagy olvassanak.

@Warehouse: az olyan, mint a Sétáló Jancsi? :)

2010.11.13. 14:35:02

@Patrick Bateman:

Ahh, nagyszerű _kor- és kórrajz_. A stílusban én erős Allen Ginsberg-es beütést érzek, keveredve egy leheletnyi kerouacos pszeudo-szociográfiával. Riszpekt!

zehu 2010.11.13. 14:42:14

A diákok közül felszáll kettő és a fél busz üllőhelye már le is van foglalva. Hátul ülnek a "górék" telójukból üvölt az aktuális "Getta". Felszállnak a haverok, csajok is, fiú-fiú között is hármas puszi. Modoros mondat egy negyven nőtől egy diáknak: "Nem is tudtam, hogy van foglalt hely", majd sértődötten továbbmegy. Meg még ilyenek: "Mindig ennyi sok diák, mér' nem küldenek ilyenkor kettőt.." "Jajj ma Béla a sofőr, na akkor ma sem érünk haza", "Ma kimaradt, a 14:20", "Mér nem kapcsolja be a fűtést/légkondit" "ez a sofőr olyan pancser, minden sárgán megáll" "Én teljesárú bérletet veszek és mindig állnom kell."

Eurydice 2010.11.13. 15:08:40

Szinte látom magam előtt az ajkai buszpályaudvart...
Gratulálok :)

Blackwitch Willow 2010.11.13. 15:10:05

@Modor Tibi: na de az miért baj, hogy a buszra várakozás közben, meg az út alatt beszélget, olvas, fejt? mit kéne csinálnia, meredten bámulnia maga elé? szerintem verának ez a baja.

Blackwitch Willow 2010.11.13. 15:14:04

amúgy, nekem meg bizony az szokott a bajom lenni, mikor még jártam tömegközlekedéssel, hogy előveszem a könyvem, elkezdek olvasni, (esetleg aludni akarnék) a mellettem ülő vadidegen meg mindenáron beszélgetni akar, és nem hagy.

niyabinghi 2010.11.13. 15:22:04

@Patrick Bateman:

Zseniális. _o_

@Blackwitch Willow:

Főleg, ha valami bibliamagyarázós banya az illető, masszív fokhagymaszagú lehelettel súlyosbítva.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.13. 15:54:25

Csatlakozom:kurvajó volt, szinte tudományos, mégis vicces, a "tipli" meg külön jópont, a Tipli a kedvencem. Bár nálunk már eltűnt. Árulják még valahol?

hemill 2010.11.13. 16:09:56

@Blackwitch Willow: erre találták ki a fülhallgatót, mindegy ha nem szól, de majdnem pajzsként tud funkcionálni :)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.13. 16:25:31

Iszonyatos hangulata van a posztnak is, meg Patrick Bateman kollega novellajanak is... Kelet-Europai Mad Max, egy kis Trainspottinggal sulyosbitva. Az ember legszivesebben tokonszurna magat egy Tesco gazdasagos svajcibicskaval!

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.13. 16:31:53

@Mitya Ivanov: Pofadban a gazsprej, hatadban a kes, hasadon egy pisztoly, EZ PECS! (ha kitalalod, kitol ideztem, kapsz egy csokit!)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.13. 16:33:25

@altoid: hamar elborul az agyam, ha baszogatnak / jófej vagyok egy havernak, kellemetlen egy fasznak / egyébként nem ütök, ha senki nem kötekszik / nem ölök, de ha igen, akkor igen!

cd-r 2010.11.13. 16:46:02

@Mitya Ivanov: igen, szerintem is pécs. bár akkor lehet, hogy megemlítette volna azokat, akik csak hesszelgetnek a 'parasztnál', de nem utaznak sehová. délután 2-től 6-7-ig eldurran egy fél mázsa szotyi, csajok jönnek, mennek, mi kell még?

J. S. Bach / Pierre Bezuhov (törölt) 2010.11.13. 17:13:04

Igen, ez mindenképpen Pécs.

Kimaradt még a sofőr haverja, aki egész út alatt beszélget vele, és még ő vág sértődött arcot, ha valaki fel merészel szállni az első ajtón, neki meg félre kell állnia.

Jellegzetes mondat: "üsd el, üsd el Janikám"!

chilis csokoládé 2010.11.13. 17:27:40

Menőgyerek füzetet és tollat nem visz az iskolába. Az óráról elkésik, és jó hangosan kér lapot, tollat a haveroktól, barinőktől.
Már ha egyáltalán kér.

2010.11.13. 17:29:06

@persicsbalint: Igen, az, vagy a Keszthely - Hévíz - Zalaegerszeg járat. Már látom magam előtt a hévízi buszállomást, a vörös kő járólapjaival, a száraz pogácsával, a 350 Forintos félliteres kólával, a bécsi szeletes zsömivel, a sárga műanyag betűkkel kirakott menetrenddel...
Mi volt annak a csokinak a neve? Ostyarúd, benne émelyítően édes krém, csokival bevonva? Basszus, nem jut eszembe... HELP!

2010.11.13. 17:30:03

@Patrick Bateman: Könyörgöm, írj egy könyvet!!!

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 17:48:05

Na de ki a normális?
érdekes ez a blog, minnél tovább olvasgatom annál világosabb hogy nincs normális ember a világon.
Hülyék a pályaudvar népei, az öreg mamáktól a yuppiekon át mindenki.
Hülye a kocsmák népe, a panelek népe, gondolom a pesti bérházak meg a vidéki családi házak meg a rózsadombi luxusvillák népei is.
Hülyék a hajléktalanok, a parasztok, afiatalok, az öregek, a munkások, a diplomások, a politikusok meg tuti azok.
Hülyék a szerény csávók, hülyék a menő csávók, hülyék a fiúk, hülyék a lányok.

AKKOR KI NORMÁLIS?
a blogíró?

zehu 2010.11.13. 17:56:03

@Netkalóz: Senki nem hülye, csak mindenkit lehet valamivel jellemezni. Hogy mi a normális, az pedig nézőpont kérdése. (Ha tetszik én is modoros és hülye vagyok, mert egy 100%-os közhelyes választ adtam...) :D

2010.11.13. 17:56:21

@Humbino: te tiszta hülye vagy, csak hagy írjon ide, mert akkor ingyen olvashatod, ha meg el kezd könyvet írni, akkor fizethetsz érte a könyves boltban, csak hagy szórja továbbra is a gyöngyöket a disznók elé!

2010.11.13. 17:57:39

@Netkalóz: nem, egyedül csak én.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 18:08:16

@Frengi: nem, mert te netezel.
na erről a rétegről olvastam valahol egy nagyon szépet.
de mindről ám.
a megszállott trolltól, a programozó szemüvegesen át a "modoros" kezdő mamákig.
nem itt volt?
na hát az is röhej.
kb olyan: ha netezel = hülye vagy.
mint itt: ha közlekedsz = hülye vagy.
lévén tömegközlekedők HÜLYÉK!(lásd ezt a blogot)
de
bringások HÜLYÉK!
autósok...hajjj de HÜLYÉK.
gyalogosok...na azok is...talán a pilótákról nem olvastam ilyet..mert kevesen vannak,
de a légiutasokról már igen.
VICC

TorreCDO 2010.11.13. 18:10:47

Szerintem mindenkinek a saját távolsági pályaudvara ugrik be, én egy az egyben láttam magam előtt a pécsit, 110 százalékig hiteles a leírás.

@Patrick Bateman: komolyan kezdj írni valami rendszereset, blog, újság, bármi. Valami hihetetlen hogy miket összehozol ide.

2010.11.13. 18:11:17

@Frengi: Öhm... igaz... :))

2010.11.13. 18:12:31

@Netkalóz: Ideges vagy? Igyál egy teát. Miért baj az hogy jókat röhögünk magunkon, mert nyilván hogy mindenki beletartozik minimum egy kategóriába? Relax, ez nem egy véresen komoly dolog, hanem vicc és kész.

persicsbalint 2010.11.13. 18:17:02

@Johann Sebastian Bach: Ajj, a sofőrhaverok idegesítőek. Főleg azok, akik a járat indulása előtt 10 perccel már fentvannak, mert jófejségből felmehetnek. Ugyanígy fiatal csajok, esetleges jövőbeni levarrásért cserébe. Vagy kismamák, régebbi kalandok emlékére. Ők mindig elől ülnek és mindenki ideges rájuk, amikor látja az utazóközönség, hogy a járat még épphogy áll be a megállóba, de öten már ülnek rajta.

Tipikus alfaj még az esőember-srác. Neki bérlete van, a helyijáratokon utazik egész nap, minden járatot, megállót, törzsutast fejből ismer. Feltűnően büdös gyerek és minden sofőr "haverja".

persicsbalint 2010.11.13. 18:18:19

@Humbino: Nme tudom, én ott nem szoktam leszállni, csak sok német turista száll fle a Hévíz-Zalakaros wellnesjáratra. Ők egy büdös szót nem tudnak magyarul, csak annyit: "Zálákárosz."

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.11.13. 18:21:27

Na ezért szoktam felrakni az mp3-lejátszót, mikor még busszal jártam, simán süketnek tettethetem magam, a sok popzenéhez szokott prosztó meg hadd hallgassa a bömbölő Wagneremet.

A piacos néni egyik alfaja a temetős néni. Falkában jár, húsz éve özvegy, lelkesen tárgyalja ki a betegségeit (a fejed fölött átüvöltve a fél buszon), nyolcvan felett is nagyon eleven (de azért a "jajistenem" töltelékszót többet használja, mint átlagos tinézsder a bazmeget), elvileg a férje sírjához jár, gyakorlatilag pletykálni.

persicsbalint 2010.11.13. 18:24:21

@Donna Anna: Váá, temetős néni nagyon találó. Ő az, aki minden héten szerdán és szombaton is kijár a temetőbe a 17/C járattal, DE mindig megkéri a sofőrt, szóljon neki, amikor a temetőhöz érnek. Addig ott áll elől az ajtóban, kezépen kapa, félig rothatd virágok, locsolókanna és mindig elmondja, hogy szegény megboldogult urához megy. Általában visszeres. Ötezer éves, ötször felolvadt-beszáradt Negrót vesz elő induláskor és szopogat útközben.

2010.11.13. 18:26:58

@Donna Anna: " véletlenül mindig nálam vannak a leleteim"

2010.11.13. 18:27:46

@persicsbalint: hahaha, nagyon találó! ZÁLÁKÁROSZ! És van náluk gumi úszóöv. Mindig van.

persicsbalint 2010.11.13. 18:30:23

@Humbino: A magyarok persze mindig benyalnak nekik, mert hát ők német, nyugati emberek, aztán kiderül, ugyanolyan tajparasztok, csak több a pénzük. Semmi kifinomultság, a buszon tolják ugyanúgy a rántotthúsos szendvicset és mindig naptejszaguk van.

Patrick Bateman 2010.11.13. 18:35:10

Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat, és külön köszönettel tartozom a posztírónak az élesszemű témaválasztásért és a kiváló kidolgozásért :)

Feltűnt viszont, hogy az ún. "buszkurva" jelenséggel még senki sem foglalkozott. Az autentikus definícióért már egy órája túrom netet, a Google gyakorlatilag már előre köszön, de egyszerűen nem találom. Talán legjobban Isolde blogjának egy bejegyzése írja le a típust, de volt ennek szabatos, szlengblog-quality meghatározása is, nincs meg esetleg valakinek?

"A probléma inkább az volt, hogy a sofőr ajtaja mellé odaállt az a lány, és elkezdett neki a reggeli dugó kapcsán arról hadoválni, hogy ő már 16. napja minden nap kimegy tüntetni, és a komcsik százmilliárdokat tesznek zsebre, és a Sólyomnak is felnyílhatna a szeme végre, és Miskolc milyen lepusztult komcsi város, meg hasonlókat. Amire az öreg buszsofőr kinyitotta az ajtaját, hogy jobban hallja az elkötelezettségtől fűtött leányhangot, és egyik kezével mindvégig az ajtót fogta, hogy be ne csukódjon, vagy ki ne nyíljon jobban. A másik kezével, illetve időnként az ajtót tartó kezével szélesen gesztikulált, illetve öklét rázta, miközben egy pillanatra sem veszítette el a szemkontaktust beszélgetőpartnerével. Ennek köszönhetően aztán a 42 perc alatt 2 gyalogost mentettek meg csupán a jó reflexei (tényleg majdnem elütöttük őket), valamint a sofőr soha nem figyelte, hogy eléri-e még a zöld lámpát vagy hogy a másik sávban vígan haladhatna, hanem direkt élvezte, hogy lépésben, meg-megállva végre nyugodtan beszélgethet a csinos jobboldali lánnyal. Akkora hangerővel és vehemenciával természetesen, hogy a közelben ülő utasok is jól hallhassák"

isolde.hu/archives/2006/10/04/Reggelek/

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 18:41:34

@Patrick Bateman: miskolcon inkább balhézó potyázó nemzetiségiek vannak a buszokon/villamosokon...
szal nem kell a sóder.

nabazzmeg 2010.11.13. 18:52:35

@persicsbalint: arról nem beszélve, hogy már jó ha alulról verik a 140-150 centit, simán az ember hóna alól támadnak, full feketében tolják, amitől úgy néznek ki mint a nagyobbra nőtt varjak. Pedig az Uruk min. 30 éve meghalt, de nemszámít.
A kurva kapájuk vagy gereblyéjük meg a többi kramanc persze mindig útban van, nemritkán az úthibák ütemére kopogtatnak vele a hátadon.
Mikor már huszadszor kaszál el, akkor persze sűrű elnézések között kéretlen beszélgetést kezdeményez veled -ilyenkor jól láthatóvá válnak a sárga protkó fogközeiben megülve az aznapi menü fogásai...
Nyilván azzal kezdi, hogy "Szegíny jó Uram, a Pista, pedig hatutta vóna hogy...de milyen korán elment ...de Hálistenek az onokák ...bár azok is ritkábban..pedig az a Drágajó Gyurcsányik Úr is megaszonta..." mire ez a jól megszokott lemez lepörög, már fürgén startol is lefelé a sárga-gumi-sárgáról (csuklósbusz) a temetői nyomóskút irányába, ahol már várják a fajtatársak.

Bateman Úr ismét kitett magáért, tényleg összeszedhetné egy kiadványba az írásait.

2010.11.13. 18:52:53

@Netkalóz: Most mondjam hogy mit gondolok rólad?
Inkább nem. Relax, tesó.

Rowar Atkinson 2010.11.13. 18:55:56

Yuppie-k is járnak buszon?Bár nekem mondhatjátok, helikopterrel járok dolgozni...

medvedr 2010.11.13. 19:00:39

@Netkalóz: Te nem vagy rokona Csirke72-nek?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 19:00:48

@Rowar Atkinson: LOL.
modjuk ez kicsit tényleg kilóg, a yuppiek saját suzukival mennek munkába vagy 4-en együtt valaki opel astrájával.
a csini titkárnőt hozza a főnök a céges Ford focus/mondeoval.

Mitya Ivanov 2010.11.13. 19:01:20

@Modor Tibi: @altoid: nem tudom mi az idézet, de érdekel nagyon.

A pécsi buszpu-n 94-2000 között naponta megfordultam, teljesen ilyen, mint aposzt. A hajnali részegségeink levezetése volt az amikor üveges szemmel ültünk a parasztelosztó közepén a mélyedésben, egy satnya ecetfa tövében és vártuk, hogy kinyisson a vásárcsarnok és mehessünk sültkolbászt enni

2010.11.13. 19:02:09

@persicsbalint: Kedvencem a hévízi Rogner Wellnes Hotel-ban gumicsizmában és tehénfejő kötényben megjelenő bácsika. Nem vicc, a két szememmel láttam. Penetráns tehéntrágyaszag, és gumicsimmák.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 19:03:10

@Mitya Ivanov: szinte minden buszpályaudvar ilyen ésakkor mivan?

2010.11.13. 19:05:46

@Netkalóz: Semmi nincsen, inkább kapjál be egy adag Rohipnolt, attól talán megnyugszol és nem akarod keresztbeharapni az összes kommentelőt. Hm?

Krisztinca · http://krisztinca.blog.hu/ 2010.11.13. 19:05:47

...És a buszos bácsi hátrakiabál: menjenek már bejjjebb, hátul még sakkozni lehet! - Jöjjön ide, úgyis hiányzik egy sötét paraszt! Vagy: menjenek már bejjjjebb, hátul még táncolni lehet... - De már csak lassúzni! :)

persicsbalint 2010.11.13. 19:09:31

@Humbino: A gumicsimmáról a legjobb sztorim: október vége-november eleje lehetett, vonattal jártunk be suliba. Szerintem az arc a hegyről tarthatott hazafelé, elaludt a vonaton, csizmáját a fűtőtestre téve. A kalauz bekapcsolta a fűtést valahol félúton, mert elkezdett esni az eső. Mire leszálltunk, a csizma jelentős része odaolvadt a fűtőtestre. Arc végállomásom felébredt, persze előtte legalább 4 megállóval akart leszállni. Várhatott kb másfél órát a visszirányú vonatra. Kellett neki előző nap feltehetőlen 4 liter rettenet házibort meginnia fröccsbe...

2010.11.13. 19:11:54

@Netkalóz: Erről a régi vicc jut eszembe:
Ki az abszolút beképzelt?
Aki azt hiszi magáról, hogy ő a legszebb, pedig én.

Rowar Atkinson 2010.11.13. 19:12:50

@Mitya Ivanov: Yeah, pécsi pályaudvar!

Amiről nem szólt a poszt, az a buszsofőrök témája.

Amikor még a pályaudvarra jártam, emlékszem, ahogy leszállt a járatről az utolsó utas után a sofőr, bordó, iszonyúan ócska (tipikusan 90-es évek eleji)egyen nadrág-zakóban, és fehér ingben. Nyakkendő lazán megkötve, az ing felső gombja sohasem begombolva. Két ingjük lehetett, heti váltásban használták, ezt az utánuk kavargó izzadsággal kevert olcsó Rexona szagből lehetett érezni.

A legtöbb esetben a sofőr ingje-nadrágja feszült, a zakó ujja felhajtva.

Első útjuk a sofőrelosztó után a resti volt, ahol a söntésen könyökölve kevertet nyomtak cigizve.

Ilyen van még most is?

Rowar Atkinson 2010.11.13. 19:14:02

@Mitya Ivanov: Yeah, pécsi pályaudvar!

Amiről nem szólt a poszt, az a buszsofőrök témája.

Amikor még a pályaudvarra jártam, emlékszem, ahogy leszállt a járatről az utolsó utas után a sofőr, bordó, iszonyúan ócska (tipikusan 90-es évek eleji)egyen nadrág-zakóban, és fehér ingben. Nyakkendő lazán megkötve, az ing felső gombja sohasem begombolva. Két ingjük lehetett, heti váltásban használták, ezt az utánuk kavargó izzadsággal kevert olcsó Rexona szagből lehetett érezni.

A legtöbb esetben a sofőr ingje-nadrágja feszült, a zakó ujja felhajtva.

Első útjuk a sofőrelosztó után a resti volt, ahol a söntésen könyökölve kevertet nyomtak cigizve.

Ilyen van még most is?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 19:18:28

@Frengi: te jó arc vagy de ez a humbínó hótgyökér..
azt hiszi mindenki szétgyógyszerezett jópofi.
amőgy is csak vöröbort vedelek, öhő....yuppie vagy értelmiségi vagy mifene, borász vagyok..mi az a rohipnol?

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 19:23:16

csinálok egy kis reklámot a frissen indult blogomnak.

narancsfolde.blog.hu/

valójában egyáltalán nem egy jópofa trendi vicc, csak majd ha igazsággá válik akkor lesz nagy gáááááz.

2010.11.13. 19:25:51

@Netkalóz: Nos, akkor elmagyarázom, ökörke.
A Rohipnol az ún. randidrog, amitől 24 óráig szinte kómában vagy, és nem tudsz mozogni, nem beszélsz, és nem is tudsz magadról. Azért javasoltam ezt a szert, hogy végre befogjad a mocskos pofádat, és eltakarodj innen a francba. Világos?

2010.11.13. 19:28:46

@persicsbalint: Súlyos szag lehetett a vonaton... Égett gumicsizi, nem rossz :)

Mitya Ivanov 2010.11.13. 19:29:00

@Netkalóz: ezt beszoptad, mert egyáltalán nem ilyen minden buszpályaudvar.

2010.11.13. 19:29:23

Nem kell mindig a nyugdíjas néniket bántani.

Az én férjem nyugdíjasokat megszégyenítő fürgeséggel képes felszállni bármely távolsági vagy helyközi járatra.

Én még csak keresem az ajtót, hogy merre kell felszállni, mikor ő már régen fentről integet.

Én ha végre sikerült felszállnom, mosolyogva átrendezem az ülésrendet.
- Jaj, drága, nem tenné meg, hogy helyet cserélnének az előtte ülővel, akkor így a férjem mellett ülhetnék és nem zavarna senkit ha beszélgetünk közben, és magának is megmaradna az ablak melletti hely?
- Megteszi? jaj nagyon kedves. Látod szívem, csak kérni kell és meg van a megoldás, az emberek kedvesek és segítő készek. Megtennéd, hogy a kis táskámat átteszed erre az oldalra, van még benne egy pár szendvics, megeheted ha kéred.

-Milyen jó drágám, hogy te nem dohányzol, te maradj szépen itt, én leszállok,bagózni, de a ha véletlenül mégis elindulna, akadályozd meg, nem, nem megyek messzire, csak itt maradok a közelben, csak épp elugrok ide újságot venni, még van egy óra az útból.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.13. 19:29:56

@Netkalóz: megnyugtattál, hogy még mindig az orbánfóbiások a legnagyobb gyökerek :) a Mac-rajongók nem feltétlenül, ott vannak normális arcok is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.13. 19:30:57

@Netkalóz: Te gyerek, beleolvastam a blogodba, latom mar, hogy az Arany Farmermelleny 2011 lebeg fatyolos szemeid elott!

2010.11.13. 19:45:20

Sajnos ha otthon vagyon nehezen esek vissza a magyar valóságba, kell egy kis idő, amíg akklimatizálódok.

I.
-Kérek egy jegyet Sipekre?
-Egészet?
-Miért felet is lehet?

(igen, lehet, mert a kedvezményre jogosító igazolást nem kérik)

II.
-Egy jegyet kérek Sipekre
-Egészet?
-Igen egészet (ez jelenti a teljes árút, már tudom)
-Kéri a jegyet?
-Igen, már modtam egy jegyet kérek Sipekre.
-De a jegyet kéri?
-Ha gondolja, hogy jegy nélkül is lehet utazni, akkor nem, de akkor miért kell érte fizetni?

(ha az ember nem kéri a jegyet, akkor a sofőr kicsit olcsóbban megszámítja, mondjuk ez esetben nem 304ft, hanem mondjuk csak 200 és kemény 100 ft-ot megspórol az ember, nem tudom mit lehet venni 100 ft-ért, talán 2 zsemle?)

III.
(ez már off)

Egyszer a strandon megkérdezték, hogy nem akarok-e nyugdíjas jegyet.

Először is alig kaptam levegőt, no de utána...

- Drága fiatalember, úgy nézek én ki mint egy nyugdíjas? A dolgok mai állása szerint még leglább 10 évem van a nyugdíjig, de ha visszajönnek a kommunisták akkor még több is lehet. Nem én egy rendes, normális jegyet kérek!

(-Senki nem kérte volna a nyugdíjas igazolványodat, ha nem csinálsz hiúsági kérdést akkor most féláron megyünk be mind a ketten. - mondta a férjem, amikor végre négyszemközt maradtunk.

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 19:46:54

@altoid: tényleg veszettül köszi, ezt keresem, mert egyetemista koromban értékeltem ezt a zenekart!!!!
csak nem tudtam mi a neve.
mondjuk az viszont nem fér a fejembe hogy jön egyensúlyba a fidesz-kdnp újkeresztény őrjöngésével ez a mondanivaló..de majd te talán rájössz.

2010.11.13. 19:52:37

@Netkalóz: Miért is írok neked... nem is értem... Nem, én nem vagyok K.O. Te vagy az, te kis köcsög troll.

cd-r 2010.11.13. 19:56:35

@Patrick Bateman: volt már valami buszos poszt régebben,ahol előkerült a buszoskurva téma. személy szerint azt gondolom, hogy ezek a hölgyikék valamiért úgy gondolják, hogy a sofőrnek egyfajta hatalma van (nagy jármű, felelősség az utasok életéért) és ezt roppantul szexinek találják. kb ugyanaz a csoportja lehet ez a nőknek, akik a diszkók előtt a kidobóknak kelletik magukat.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.11.13. 19:57:44

@Netkalóz: Nagyon szivesen! Megasound System, sokaknak Isten! :)

A kerdesedre valaszolva, elgondolkodtal mar azon, hogy beszedulni a Modorosra, magas lorol kiosztani a torzskommenteloket, es magadat kurva komolyan veve politizalni kezdeni, az kb olyan, mint bortangaban technora vonaglani Kabul foutcajan? Meg lehet probalni, de azutan ne csodalkozz...

Netkalóz (törölt) · http://narancsfolde.blog.hu/ 2010.11.13. 20:02:31

@altoid: törzskommentelők:LOL.

de a Megasoundért komolyan köszi.
valamikor a 90-es évek elején lemásoltam kazettáról..én nem pécsi sulis voltam hanem miskolci, de a zenekart élveztem...
azáűtn elkallódott a kazi a sok költözésben, és néha eszembe jutot ez a "barom" zenekar, dehát ha nem tudod a nevét nehéz utánanézni...
most leszedem a dalokat.
komolyan jók egyébként és tényleg köszi.

Der Beste 2010.11.13. 20:21:04

Talán a novemberi tavasz az oka, de a posztok nívója(!) meredeken emelkedik. Ez a buszos már 11 pontos a tízből.
S nekem is mindig egy meccsen ment el a tippmix nyeremény, általában a Lakers-Clippers meccsen :)

A faszomöccse szóért pedig külön köszönet.

Der Beste 2010.11.13. 20:23:37

Talán a novemberi tavasz az oka, de a posztok nívója(!) meredeken emelkedik. Ez a buszos már 11 pontos a tízből.
S nekem is mindig egy meccsen ment el a tippmix nyeremény, általában a Lakers-Clippers meccsen :)

A faszomöccse szóért pedig külön köszönet.

GERI87 2010.11.14. 13:20:24

@persicsbalint:
" Tipikus alfaj még az esőember-srác. Neki bérlete van, a helyijáratokon utazik egész nap, minden járatot, megállót, törzsutast fejből ismer. Feltűnően büdös gyerek és minden sofőr "haverja". "

Juj tényleg...
Amikor még buszoztam láttam ilyeneket..

Ezeket felrakják valami óvoda pótlékként a buszra és egész nap keringenek vagy mi?
mert különben hova megy?

A sófőr meg szerintem legszívesebben kilökné a buszról mert egész nap, egész úton elviselni hogy az arcába liheg és mondja a hülyeségeit...
Legalábbis én ezt láttam a sofőrökön:)

GERI87 2010.11.14. 13:26:15

@Donna Anna:
Ötödikes koromban megtalált egy ilyen "néni"...
Énis arra mentem és 2Km át cipeltem a fém éthordóját..
közben rongált...
felért egy zaklatással:)

Azóta kerülöm a nyuggereket:D
Jajistenem.

albert1 2010.11.14. 14:01:24

@Rowar Atkinson: Óigen. :)

A buszpu folyamatos alapzaja a 3 féle művelet végtelen átfedett ismétléséből áll: a busz helyre tolat (krrrrr-íppíppíppípp), a buszon a rögzítőféket behúzzák, a busz mociját újra beröffentik. Térdmagasságból ezért időnként meleg, fojtós füst csapkod.

A sofőr bácsik szintén 3 féle dolgot csinálhatnak. Bejön a busztól át keresztben a forgalmi irodába (csiptetős íróalátéttel), vagy onnan a buszhoz megy és kinyitja a felezőt. A kettő között folyamatosan cserélődő karéjban cigiznek és Öblös módra mesélnek, tréfálkoznak.

Megfigyelhető a sofőrnyakkendő (extra rövid kötés, hogy ülve passzoljon). A sofőrök öltözéke mindig évszakidegen. Meredeken tűző nyári délelőtt ing, nyakkendő, műszálas mellény + sötét zakó (mert 3:30-kor induláskor még hideg volt), vagy mínusz tízben ingujjban (mert a buszon jó a fűtés).

A buszokra felírva megismertheted a megyéd (általad még sosem hallott) legkisebb zsákfalvait, tanyaközpontjait, majorságait, üzemeit. Persze csak kis táblán, mert a fő helyen fent középen a busz honállomását hirdeti büszkén a beosztott sofőrtrió többszörös matricázással (pl. KISTELEK). Időnként begördülő távolsági buszokon már valószínűtlenül távoli célpontokat látsz feltüntetve, felmerül benned, hogy ezek tuti kockásra ülték a seggüket.

Szintén teljes a településleltár a kocsiállásokon kiírt menetrendeken, amit kizárólag Courier típussal lehet elkészíteni. Ha ritkán utazol, akkor drukkolsz, hogy a te célod is benne legyen a jegyzékben (de végül mindig benne van), és elámít a kódolások sokszínűsége (bányajel, WM, stb.)

A buszpun mindig van valami rántotthússzagot vagy pecsenyeszagot kibocsátó egység. Ennek és a dízelfüstnek a rágható elegyét egyetlen dolog töri meg, a friss nyomdafesték naponta utánpótolt szaga az újságosnál. A távolsági utas öreglányok vesznek egy fakó zöld Poénvadászt az útra, a kifogástalan állapotú 72 mintájú füles sötétbarna műbőr tatyót bedobatják jobb lentre, fent a műbőr tokól előkerül az SZTK olvasószemi és a Pax toll, és Karcsi sofőr belecsap a 4,5 órás útba.

noirp 2010.11.15. 09:58:57

@Patrick Bateman: Hát ez jobb, mint a poszt maga. De tényleg.

Ziu9 2010.11.15. 15:37:50

Jó kis írás. Teljesen előttem van az egész hangulata. A távolsági utasok jellemzéséhez van még pár gondolatom...:)

Szóval:
Vannak közöttül, akik alkalmi utasok. Két változatuk létezik, a bőrönddel felszerelt, és a hátizsákos. Előbbiek vagy gurulós bőrönddel, vagy utazótáskával érkeznek. Utóbbi tárgy méretének nagysága egyenes arányban növekszik az utas életkorával, viszont ebből adódóan egyben fordítottan arányos is az utas fizikai kondíciójával.

A táskával felszerelt alkalmi távolsági utast általában mindig kikíséri valaki a buszhoz. Tudja jól, hogy a 7-es kocsiállásról szokott indulni a 17:15-ös pesti járat, de azért a biztonság kedvéért mindig megkérdezi ezt az információnál, azzal együtt, hogy mennyi a várható menetidő, és hogy hány éves a buszvezető. Na meg érdeklődnek a BÉRLETpénztárban hogy itt kell-e jegyet venni. Ők mindig újságot, vagy rejtvényt visznek a hosszú utazásra.

Az alkalmi távolsági utas hátizsákos változata másképp viselkedik. Tudja hogy a tömegben óriási cuccával (esetleg sáros bakancsával) ő csak egy megtűrt személy. Ezt vagy teljes megadással viseli, így utolsóként kéredzkedik fel a buszra, ártatlan szemekkel a vezetőre nézve, hogy a csomagtartóba (ha van) tegye-e a zsákot. Vannak olyanok, akik viszont az ellenséges környezetre agresszióval válaszolnak, elsőként furakodnak az ajtóhoz, zsákostul-mindenestül. Ők általában internetről tájékozódtak az utazással kapcsolatban. Így születnek ehhez hasonló mulatságos dialógusok:
- Az XYZ, szövetkezeti vendéglő megállónál kell leszállni a Béla-hegyre vezető túraúthoz?
- Vendéglő? Turistaút? Hát, nem tudom. A kocsmánál lévő megállót gondolja? No, XYZ alsóra vagy felsőre kéri a jegyét?

A rendszeres távolsági utasra viszont sok szót nem kell vesztegetni. Profi. Mindig tudja hogy melyik járatnak lesz még mentesítője, melyik vezetőnél lehet fél áron utazni, és hogy a buszon melyek a legkényelmesebb helyek. Útközben pedig vagy könyvet olvas, vagy filmet néz laptopról, ha pedig másik rendszeres utassal együtt érkezik, akkor mögöttük ülve megismerheted az egész előző heti élettörténetüket. :-)

pause 2010.11.15. 20:24:11

@persicsbalint: Tipikus alfaj még az esőember-srác. ezek minden buszon elofordulnak,helyi jaratokon is,Pesten Debrecenben is,vagy apu is sofor vagy nincs apu es igy potolnak

lárvalányhaj 2010.11.15. 23:51:09

@persicsbalint:

Minden fejlett városba kell legalább egy saját autista :)

Erzsebet 2010.11.21. 16:05:53

Én még emlékszem a farmotoros távolsági buszokra. Rettenetes rossz volt a közlekedés. Naponta, ha kétszer volt járat a városból 30km-re fekvő szülő falumba. Általában hányingerem volt a buszon, tehát utáltam. A városi tömeg közlekedéssel is ilyen viszonyban voltam. Belvárosban laktunk, így ritkán vettem igénybe. Meg kellett szoknom, 4 évig távolsági buszon jártam gimnáziumba. Kb. 3 évig egy szomszédos faluban éltünk. Utáltam a reggeli tömeget is a buszokon. Fiamat is így vittem bölcsődébe-óvodába.

Mitya Ivanov 2010.11.21. 20:56:41

@Erzsebet: az az igazság, hogy Patrick Bateman novelláskötete mellett a te memoárjaidat olvasnám szívesen
süti beállítások módosítása