Szívet cseréljen, aki hazát cserél

2010/11/05. - írta: Modor Tibi

-Bandesz, odass. Most mutatják a Hírekben a Nagy Lacit. Khááá, de karcos ez a szatmári. Olyan háromemberes-guggolós, mint a körömlakklemosó. Na ide még vagy ötöt.

-Te már megkaptad a jussodat! Egi. Hát ez nem a költő Nagy Laci, annyi százas. Ott lakott az öreg az Árpád Fejedelem útján, van ott fejszobor, dombormű, kutyafasza. Meg Szécsi Margit. Mondtam már?

-Nem. De ez most a kézis. Ez egy kétszínű, hazaáruló nímandhajzer. Itt sunnyog, hogy fáj a körme meg hogy trimmelni kell vinnie a kutyikát, és ezért nem tud részt venni a válogatott meccsein. Tudod, mi lesz itt.

-Hogyne, Csucsu - tiszta sor. Kihúzza azt a pár kötelező évet, hirtelen elfogadja a spanyol szövetség ajánlatát, londoni olimpia ereje teljében, ennyi. Nincs ebben semmi szokatlan vagy meglepő.

-Na ne bassz. Gerincproblémák. Takonygerinc! Mert ez szerinted úgy megy, hogy országok és válogatottak között csak úgy igazolgatunk oda-vissza, mint valami ember- vagy munkaerőpiacon.

-Hát úgy hát.

-És az, hogy kinevelte őt ez az ország, itt vannak a csapattársai, itt lett belőle valaki - ez már nihil? Hogy együtt nevettek, együtt sírtak? A magyar címeres mez már nem jelent neki semmit? Amikor felcsendülnek a Himnusz akkordjai, amikor felvonják a magyar trikolórt, mit fog érezni? Lesz ott valami szégyenérzet valahol mélyen?

-Üdv a való világban, Emese fia, Álmos! Jó reggelt, dingdingdingdingding! Kőkemény piacgazdaság van. A mi két szép szemünkért puszira, meg a piros-fehér-zöldért  már sennnnki nem fog itt játszódni! Tudomásul kell venni, hogy ez a faszi már tíz éve ott él Spanyolországban, szinte gyerekként ment ki. Talán már magyarul se tud rendesen, teljesen megértem a dilemmáját - ha még van ilyenje egyáltalán. A felesége ott vállalkozik, a gyereküket is spanyol iskolába járatják. Már ha akarna, se jöhetne többet haza: odaköti minden. Idefigyelj, a határok átjárhatóak, mindenkinek szíve joga, sőt: szuvenír joga megválasztani, hogy minek vallja magát. Ha spanyol, hát spanyol.

-Vagy katalán, persze. Vagy hazaáruló.

-Ácsi! Nem kell ez. Akkor tetszettek volna ajvékolni, amikor lenyúltuk Perezt, Janicsot, Radulovicsot, Kovacsiczot, na? Őket se kellett volna honosítani? Ők is hazaárulók?

-Összemosod a dolgokat, édesapám. A kubaiak menekültek, aztán a többi határon túli magyar, vagy nem is volt más válogatott...

-Perszepersze. Magyarázhatjuk ezt így is vagy úgy is: én azért azt mondom, nevezzék nevén a gyereket - és nagyon fontos, hogy ne öntsék ki a fürdővízzel együtt. Szlovákiában született, tehát szlovák. Romániában született, tehát román, ennyi. Lenyúltuk, több pénzt adtunk, mi nyertünk - kész. Viszont Nagy Lacinál már más a helyzet. Ő már elmondhatja, hogy elsősorban európai és/vagy spanyol. A mai világban már nem játszik komoly szerepet a származás - annál inkább az értékrend és a kötődés. Ez van, ezt kell szeretni. Ezt dobta a gép.

-Odafigyelj, bazmeg. Most olvassák be a levelét. Ez tényleg lemondta, nézd már... körülmények... címeres mez... napidíj... profi sportoló... internet... jövedelemkiesés... ki gondoskodna családunkról... lelkiismeretem tiszta... ez kész.

-Na, legalább valaki jól megmondta! A Husztinak is volt esze, ő is beolvasott ezeknek a minidúcséknak. Látod? A viktatúrából már nem kér senki. Szerencsére vannak még karakán emberek kishazánkban. Lassan én is dobbantok szerintem, édesapám.  Oda, ahol megbecsülik az embert, a tudást, ahol nem áskálódnak, ahol nem döglik meg a szomszéd tehene. De nem ám csak a több pénzért dobbantanék... akár fizetek is most már, akár a románokhoz is mennék. Ennyi, si gata!


 

És aki bírja az ilyesmit, annak itt van sok kommentelő kedves címlapos vendége, Csirke72-ről egy képzeletbeli nekrológ... én hiszek a feltámadásban.

105 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.11.05. 08:37:05

Nekem az a kedvencem amikor egy határon túli magyar származású sportoló, aki szülőföldje (pl: román, szlovák, ukrán) színeiben versenyez, mondjon bármit is jön a troll és legfőbb érve: ha-za-á-ru-ló!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.05. 08:56:01

@Der Beste: nem hiszem hogy ebben a posztban meg fogom tudni látni a modoros fordulatok okozta humort. Majd mikor a hetvenhetedik élsportolónk nem jön haza, tán valaki észbekap.

Hepciás 2010.11.05. 09:11:50

OFF
@Frengi: (Még:-)) nem, minden stimmel vele. Innen is átlinkelhető, lehet ,hogy korábban a tekknika ördöge közbeszólt.
Kössz Modor!

vincere 2010.11.05. 10:17:15

modoros emigránsként szíven ütött a poszt címe... de legalább nem vagyok sportoló :)
a jelenség sztem nem magyar-specifikus, Mesut Özilt ugyanúgy utálják a törökországi törökök, mint a németországi többmilliónyi török közösség. ott voltam, mikor előttük játszott, a fújolásuktól zengett a stadion, akárhányszor Özil a labdához ért. aztán szépen hazamentek a német lakásukba a német munkájuk mellé... nekem ez megdöbbentő volt, h. gyakorlatilag ugyanazt csinálják, mint Özil, csak ő hazaáruló, ők meg nem.

2010.11.05. 10:24:19

Ez tipikusan a nincs rajta füstszűrős sapka esete, ahogy Hofi mondta.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.11.05. 10:31:20

Alsóbbrendű érzelmi énem felhördül, mikor valaki a címeres mezre mondja, kösz, de inkább nem.

Aztán felsőbbrendű énem szépen felülkerekedik azzal a kérdéssel, hogy ha minden csapatjátékban össze-vissza játszanak a sportolók más országok bajnokságaiban (légiósok ugyebár), sőt, az igazi nagy csapatok simán kiállítanak egy focicsapatot cserepadostul úgy, hogy "anyaországi" nincs is benne, akkor mit is "mérnek" a világversenyek, ahol nemzeti válogatottak lépnek pályára? Mert hogy nem a nemzeti bajnokságok színvonalát, az biztos.

És akkor miért is kellene, hogy szívdobogtató legyen a nemzeti mez?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.05. 10:44:49

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:

Hát én nem vagyok ilyen melldöngető mélymagyar, de ez a csávó nálam is kicsapja a biztosítékot.
Egyrészt kurvára férfiatlan ez a nyafogás, vállalta volna fel, amikor eldöntötte, hogy spanyol lesz.
Most előjön a panaszkodással a napidíjra, stb. Szerintem egy profinak jó fizetéssel ingyen is megtiszteltetés a válogatottság. Most tényleg magyarázzam, hogy máshol ez mit jelent? Ott van Crouch Ropi, végigüli 89 percig a kispadot, és büszke, ha egy percre beállítják, pedig a piaci értéke kb a teljes magyar válogatotté. Vagy a kurválkodó Beckham, aki még sérülten is elkíséri a csapatot. Szóval tényleg hagyják abba a rinyálást az ilyen Huszti meg Nagy félék, menjenek ki külföldre és maradjanak csendben. UFF

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.11.05. 10:49:17

@vincere: Nincs ezzel semmi gond, de teszem fel, Özil nem nyafogott, mint egy fürdőskurva.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.05. 10:50:43

@Szocio Pata (kikvogymukblog): így van, bár a Garics-Bodrogi-félékkel sem értek egyet, és nem érdekel, hogy hol milyen körülmények vannak. Szinte bárki elmondhatja, hogy "Nyugaton" több pénzért dolgozhatna, aztán mégsem dobbant mindenki.

Tudod: "ha a világ boldogabbik felén születik, már világsztár!".

A fociban ezért is nagyon helyes, hogy ott még mindig nem lehet válogatott csapatokat váltogatni, mint a kétszer disszidens Kubalának pl.

Noked-Lee 2010.11.05. 10:54:23

nagyon modor, és nagyon igaz!
nagy lacit személyesen rúgdosnám madridig, remélem nem jön már vissza a válogatottba.

nemértekhozzá(m) 2010.11.05. 10:58:25

nem ő az első és nem is az utolsó aki országot cserél. nincs ezzel semmi gond, a mellébeszéléssel van baj, meg azzal, hogy a körülményekre hivatkozik... hagyjuk már komolyan, kapjunk észhez, és nézzük meg, milyen körülmények között készülnek/versenyeznek Nagy Lacinál sokkal eredményesebb sportolóink...

Styxx 2010.11.05. 11:17:22

@Modor Tibi:
Kubala egyszer sem gerinctelen szaralakságból tette, amit tett, és ezzel nem Nagy Lászlót akarom minősíteni, az ő ügyét nem követtem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.05. 11:25:31

@Styxx: úgy tudom, Magyarországról és Csehszlovákiából is a besorozás elől állt tovább többször (még a csehektől is visszajött Mo-ra) - bár háború alatt ez érthető. Utána már annyira azért nem :)

Csimpii 2010.11.05. 12:14:07

Nincs azzal semmi gond, ha spanyol válogatott lesz, de akkor mondja ki az elején nyíltan, és nincs ez az anyázás éveken keresztül. Amúgy jó poszt, viva la modor!

a_fater 2010.11.05. 12:14:55

"itt lett belőle valaki" legjobb duma, nem számít, hogy már nagyon fiatalon kikerült Barcelonába :D

a_fater 2010.11.05. 12:16:52

@Modor Tibi: BTW Kubalát a Barcelona-drukkerek az évszázad Barca-labdarúgójának választották. Megelőzte pl. Diego Maradonát és Johann Cruyffot. Igaz, hogy nyilván a Barcelonában nyújtott teljesítménye alapján ítélték meg, és így Maradonát könnyebb volt lehagyni, de Cruyffot már nem. Szal nem semmi :)

GERI87 2010.11.05. 12:19:23

Jó lett.
Elöttem van amint épp szabadidő naciban, izzadságfoltos trikóban, poharat szorongatva ömlik a kúltúra a büdös szájából..:D

"Szlovákiában született, tehát szlovák. Romániában született, tehát román, ennyi."
"Ő már elmondhatja, hogy elsősorban európai és/vagy spanyol. "

Hát persze Pityubá' márkláron született tehát márklár, különben sincsenek márklárok és márklárok csak márklárok vannak...

A szittyaőshun barmok mellett ezek is elég ellenszenvesek...
Nem kell nöconalistának lenni de ez a véglet is szívlapát kompatibilis.
Sőt még jobban mivel nem mentség hogy majd kinövik...ők még most is jugoba meg cseszkoba járnak át komárnoba a csehekhez..

Elsősorban európai:)
ja hát na, régen is vótak jugoszlávok meg csehszlovákok..

Spanyol: hát persze, megkapja a bélyegzőt és voálá már spanyol is lett...pffff

GERI87 2010.11.05. 12:26:35

@El Topo (Sgt. Elias):
A szózatnak még a szövegét sem ismerik..
zeneileg meg vlááá

A Himnusz meg...
tökletesen illik ránk.
depressziós.
Sose teccett.

Értem én hogy a korszellem meg mittomén de valami odabaszós életvidám dalocska jobb lett volna..
Mondjuk pl szlovén himnusz..

Sand Lover 2010.11.05. 12:53:36

Nem tom, nekem egyből „Puszkász” Öcsi bácsi jutott eszembe
Ő is disszidált de a végén stadiont is neveztek el róla.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.05. 12:56:16

Szerintem azzal, hogy csupán sport érdekből vezérelve állampolgárságot váltanak a sportolók, értelmét veszíti a válogatottak összecsapása. Így egy-egy válogatott nem lesz több klubnál. Igaz ez a hozzánk honosítottakra is.

Styxx 2010.11.05. 13:31:49

@Modor Tibi:
Kimaradt egy olyan háborúból, ahol nagyon nem érezhette úgy, hogy a saját hazáját védi. Csehszlovákiát akkoriban nem kevésszer szabták át oda-vissza, ő meg ottani kisebbségi volt. Majd megpattant az akkori ultrakommunista Magyarországból. Ezzel az erővel Puskás Öcsi is "hígmagyar". Ha emberileg szaralak lett volna, akkor nem lenne Barcelonában a mai napig akkora kultusza, ott azért van választék.
@a_fater:
100% egyetértek

2010.11.05. 13:56:28

@GERI87: valahogy az otthoniakban benne van, hogy aki elmegy azután köpködni kell.
Pedig a világ kicsi, és egyre kisebb, akár hol vagy is a bőrödből nem bújhatsz ki, magyar maradsz.

A minap a Kölni opera brossuráját nézegettem,ugy örültem, hogy Dobay Kingát láttam egy kisebb szerepben. Olyan hülye nyelvük van, hogy az emberek nem is tudják névről, hogy ki a magyar. Mi tudjuk.

Megkérdezték, tőlem, hogy honnan tudom, hogy ki a magyar, hát hogy magyar neve van, és álltalában bejön.

Bár a horvátoknál találkoztam már Nyilasi nevűvel, ő ugyan nem volt magyar, de tudta, hogy magyar neve van, és tudta azt is hogy ki a híres névrokona.

Mindenesetre érdekes.

herr_der_erdinger 2010.11.05. 14:20:25

Csak nekem tünt fel Csirke72 nekrológos megidézése?
Szerintem beszélgessünk róla! Egész estés program lehetne :)

GERI87 2010.11.05. 14:21:19

@Frengi:
Persze hogy köpködnek..
Aki elmegy az a jobb élet,állás,fizetés miatt megy tehát irigykednek.
Attól függ mikor mész el.
Egy középkorú már nem vetkőzi le a szerzett tulajdonságait amit otthon kapott..
De aki gyerekkorába került el az már nem itt szocializálódott..
meg az se mindegy hova mész.
Németbe mindíg csak bevándorló maradsz sose fogadnak el németnek..
Talán amerikába más a helyzet...ott mindenkinek az őse valaha "idegen" volt.

Azért a magyar név jellegzetesen felismerhető szokott lenni.

Mondjuk szerintem ez más nyelvnél is így van.

A szláv, német, latinos, skandináv, finn, balti, japán, ázsiai...
mind-mind felismerhető.

"Bár a horvátoknál találkoztam már Nyilasi nevűvel,"

Ez meg egyre gyakoribb lesz.
Ahogy asszimilálódnak az emberek.
De pl Václav Klaus cseh államfő sem tagadhatja hogy német őse is volt...:)

Meg van még pár ilyen cseh..

És Rudolf Schuster (szlovák) is mesélhetne kik voltak a családba:)

herr_der_erdinger 2010.11.05. 14:38:44

@GERI87: Idestova 18 éve élek Nemetországban, még 20 évesen jöttem ki. Nem tudom neked visszaigazolni, hogy csak külföldinek fogadnának el, németként bánnak velem, pedig sok helyen dolgoztam és rengeteg emberrel volt/van dolgom. Budapesten érettségiztem de itt "felnött-szocializálódtam" és igazából kétlaki vagyok, de elsösorban magyar. Magyar akcentusom még mindig megvan. :)
Biztosan nem vagyok akkora király bizniszmen mint Csirke72 :) de állíthatom, megállom a helyemet. Nem mosogatásból vagy segélyböl tengödöm hanem normális polgári szinten, normális "német" fizetéssel jól elboldogulok.
Véleményem szerint (ha vkit is érdekel...) két dolog számít ahhoz, hogy elfogadjanak: Beszéld a nyelvet az ottléted idötartamának megfelelö szinten és alkalmazkodj az ottani szokásokhoz.
Minden más csak kifogás a saját ökörségre. :)

2010.11.05. 14:44:02

@GERI87: 'Németbe' pont ugy, mint az Államokban mindenki bevándorló. Én nem érzem, hogy nem fogadnának be, bár kérdés, hogy mit értünk ezen.

Én nem is igénylem, hogy befogadjanak, fizessenek meg, köszönjék meg a munkám (lehetőleg borravalóval) és húzok haza.

A befogadás feltétele itt a nyelvtudás, ha tudsz németül, akkor szóba állnak veled, ha nem, akkor nincs mit tenni, szépen mosolyogni. Ennyi.

Itt nem kérdés, hogy ki milyen náció: lásd a National elf.

Fapuma (törölt) 2010.11.05. 14:56:12

Csak szeretnetek gyerekek:

Csirke72 2010.11.05 13:49:17
@Kedves Nard:

HOL JÖSSZ KI OLCSÒBBAN TE VADBAROM???????????????

Szerinted???? Nézzél már körpl kicsit pl. franciában, németben, ausztriában!

Még az üzemanyag is olcsobb itt kint. Jelenleg a dizel 1,18 = 320 Ft!!!

A kaja havi 200 euro/3fös család és akkor yokat eszel.

Ètterem: 25 Euro/3fö és szinvonalas.

Egyedül a szolgáltatás olcsóbb otthon:)

Ennyi te barom:)

Csirke72 2010.11.05 13:50:10
Na megyek kajálni:) Unalamasak vagytok:(

GERI87 2010.11.05. 14:58:27

@Frengi: @ótvarkéjenc:

persze nyílván elfogadják az embert meg minden..
de soha nem lesz olyan az ember mint egy született német a számukra..

Hogymondjam...élhet itt is egy néger 50 éve lehet olyan mint bárki más de akkor is csak egy bevándorló marad mégha mindeki elfogadja szereti stb..

valahogy így gondoltam ezt.
De ti éltek ott..

Szerintem ez a "ő nem egészen olyan mint mi" dolog mindíg megmarad mégha nem is "jön ki"...

Általában problémásabb időkben felerősödik de amúgy nyílván nincs probléma ezzel..

"'Németbe' pont úgy, mint az Államokban mindenki bevándorló."

Nos, azért nem.

Jó persze nyílván valaha valamikor a germán törzsek odamentek pl Jütlandról...de ez olyan régen volt és annyira nem része a német nemzeti identitásnak hogy nem vehetjük németországot bevándorlók alapította államnak.
Meg nyílván a pl Ruhr-vidék is tele van lengyel, angol származásúakkal...meg ujabban olasz, török.

Ellenben amerikaának az alapja a bevándorlás...

GERI87 2010.11.05. 15:01:34

Különben meg Merkel asszony is megmondta hogy a multikulti megbukott:)

bajor gizella 2010.11.05. 15:11:06

most röviden összefoglalnám mi a gondom a német kultúrával. ígérem nem leszek hosszú, mert már majdnem vége a megpróbáltatásaimnak.
Szóval a gondom ott kezdődött, mikor rájöttem máshogy viselkednek velem ha amerikaiként kezelnek, és máshogy ha magyarként. persze akinek nincs két identitása, csak a magyar, az nyilván erre azt mondja hogy neeeem, ilyet aztán már ne mondjak, de mondok. Szóval a nap is máshogy süt. nevetnek a bugyuta vicceimen, ha azt mondom hogy nácifajzatok, és bármennyire provokálok is, csak tűrnek szenvtelenül, egy szót sem kell tudnom németül, és nem is várják, hiszen a német nyelv annyira svér.
és jönnek a sztorik long islandról, ami annyira sőn, és new yorkból, ahol a fiának barátjának a huga él, tehát ők is vizitáltak már párszor, és ha az arcomra kiül a totális érzéketlen unalom, még akkor is bocsájtkoznak, hogy na igen, hát nem akarnak untatni.
ha magyarul beszélek, meg arrébbhúzzák a kabátjukat a villamoson, megvárják és vagy akkurátusan kijavítják a németemet, noha pontosan tudják mit akarok mondani, hagynak had szenvedjek, értetlenül néznek, vagy kiül az arcukra az unalom, és még nekem kell bocsátkozva rimánkodnom, hogy hát igen a német az nagyon svér, és még akkor se biztos hogy nem mondják a képembe hogy na igen, aber muss.ha amerikaiként végigsétálok egy ürességtől kongó múzeumban, ahol a posztmodern ott kezdődik hogy levélborítékokból kirakjuk a mona lisát, és ott is végződik, és azt mondom hogy itt egyszerűen varacskosdisznóvá öregedő püffedtarcú kolbászlehelletű undok varangyokká öregszenek az emberek, és nem tudnak élni,csak dolgoznak, majd nyom nélkül eltünnek a világban, vagy ha azt hogy ha kihalna az összes német se hiányozna senkinek, hiszen a robotmunka és BMW is pótolható, hogy nincs művészet, hogy a zenei ízlésüket is vonalzóval, illetve ampermérővel alakították ki, és a húgyszagú octóberfeszt hit the road jackjétől elokádom magam, és vegyék megtiszteltetésnek hogy egyátalán idáig kibírtam, akkor is csak egy ilyen szerény, hát igen tudjuk hoy münchen ruhig, meg minden hagyja el azt a vízrajzi térképpel ellátott fátyolszerű bőrrel bevont árja képüket. és még ha nem is gondolod így, akkor mondhatod nyugodtan.
magyarul pedig ha akarod ha nem akkor is megeszed az extrawurstot. szeretned kell. azt is ahogy koszönöm-viszontlatasra-plattenzé, azt is hogy menjapicsaba, hahaha, budapest, a lekezelő unott képüket a kongó múzeumaikat, azt a végtelenül unalmas földhözragadt látásmódot, és életstílust, a jóléetet. mindent. nem kritizálhatod, mert akár haza is mehetsz. ha azt mondod, amerikaiként hogy én a pénzetek miatt jöttem ide megértik. ha magyarként mondod, akkor biztos te vagy az a társadalmi bomlasztó aki a földreszaratja a kutyáját, és eldobálja a csikket. sőt mi több, valószínű, sőt talán hundertprocent hogy adót is csalsz.

Ha erre nem jön csirke, hogy bajor gizella te már megint csak irigykedsz, akkor tényleg halott:)

herr_der_erdinger 2010.11.05. 15:11:31

Igaz, a multikulti szerintem is megbukott, az egyetlen lehetséges megoldás - mint Áámerikában is - az integráció közös értékrendek alapján, de ez már kicsit offtopic.

Az, hogy mindenki megöriz valamit a magyar (vagy más) identitásábol csak nagyon nehezen elkerülhetö, ezért a mindennapokat és így az öshonosokkal való kapcsolatot is többé-kevésbé befolyásolja.

@Frengi: A német nemzeti tizenegy legjobb ilyen példája Cacau, akinek igen sok gondja van a nyelvvel, vagy Boateng, kinek fél-testvére afrikai ország válogatottja. :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.05. 15:19:15

Vannak szakmák, ahol az egész életedre elegendő pénzt rövid idő alatt meg kell keresni. Ha Marta Argerich dögös argentin macaként hanem ősz hajú argentin hölgyként ül ki zongorázni, ugyanúgy megkapja a gázsit, míg Puskás, Maradona, Nagy Laci, Kovács II. József (Pusztakotkodácsi Löket SE) 18-35 éves kora között tud termelni.
Ezekben az években ezeknek az embereknek minden percére úgy kell tekinteni, mint más embernél kéthavi munkára, mert lehet, hogy holnap megsérül és a mostani meccsenkénti X ezer eurója helyett szakkomentátorként meccsenként húszezer forintot fog keresni.
Persze lehet mondani, hogy nemzeti érzelmek meg minden, és ebben van is igazság. Csak könnyen lehet, hogy a helyükben nekünk se lenne kedvünk hazajönni.
De nem is érzelmi alapon kellene ezt szemlélni, hanem úgy, hogy a nyolcvanas években kiépített utánpótlás rendszer romjai még tíz-húsz évig fognak kitermelni sztárokat, amíg még aktívak az akkor kiképzett jó edzők.
Miután a kifutási lehetősége ezeknek a feltűnő tehetségeknek megszűnt, vagy beleszürkülnek az itteni közegbe (mint focistáink 99 százaléka, aki akármekkora ronáldó tizenöt évesen, végül elmegy kapálni valamelyik itthoni csapatba) vagy elmennek külföldre ahol van pénz a továbbfejlesztésükre meg a tudományos alapon táplálásukra (hogy finoman fogalmazzak). Ezek a sportolók egyre kevésbé akarnak majd hazajönni, mert nem akarnak majd együtt égni az itthon maradottakkal, plusz sérülési kockázatért cserébe.
Ott meg még nem tartunk, mint az afrikai foci, ahol senkit sem zavar, hogy a komplett nemzeti válogatott Marseille külvárosában született és ifiben nem fért be a francia csapatba, így az apja útlevele szerinti ország válogatottja lett.

Sand Lover 2010.11.05. 15:19:52

@bajor gizella: „biztos te vagy az a társadalmi bomlasztó aki a földreszaratja a kutyáját, és eldobálja a csikket. sőt mi több, valószínű, sőt talán hundertprocent hogy adót is csalsz.”

Erre szokták azt mondani, hogy ha nem tetszik a kép, ne a tükröt szidd. Ilyenek vagyunk mi, magyarok. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy szolgalelkűen el kell fogadni a lesújtó véleményt, csak azért lehet, hogy nem _véletlen_ hogy ez a kép alakult ki rólunk.
(Vö. Bécsben kiírás: “magyar, ne lopj”…még a Gorenje-időkből.)

herr_der_erdinger 2010.11.05. 15:25:59

@bajor gizella: Igen amerikaikkal tényleg máshogyan bánnak a németek. A butábbja félistenként tekint fel rajuk, az értelmesebbje megértö mosollyal ignorálja gyatra némettudásukat és európai elesettségüket.
Ne érts félre, többször jártam a tengeren túl, söt még dolgoztam is odaát és igen sok szál füz még oda, de inkább választom a német hochkultur-t mint a müanyag amerikai "new world" kultúrát.
A német kúltúra tényleg nem állt sorba akkor amikor a szépérzéket osztogatták, viszont egészen biztosan többször is repetázott az "intelligencia" feliratnál.
Legjobb dolog az egészséges keveréke szépnek (francia, Olasz, spanyol) az intelligenssel (német, északi)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.05. 15:32:00

@ótvarkéjenc:
Legjobb dolog az egészséges keveréke szépnek (francia, Olasz, spanyol) az intelligenssel (német, északi)
(ez kicsit blikkfangosabb fogalmazásban lehetne Kronenbourg sörreklám)

herr_der_erdinger 2010.11.05. 15:44:18

@Professor Pizka: Hát, eléggé össze-visszára sikerült ez a mondat. Emlegetem magyar érettségimet, a mondataim pedig az ellenkezöjét bizonyítják... Ná brávó, ungárisse huszár! Pedig én még tényleg nem törni mádzsár. :)

bajor gizella 2010.11.05. 15:44:53

jaj gondoltam én hogy megkapom a magamét. még a felét se gondolom komolyan, de lehet határokat feszegetni.
@ótvarkéjenc: intelligencia és német egy mondatban? istenem csak ezt ne. Ki mit ért ez alatt. Én a profánabb verzióját. Abban súlyos bukó. Megeszik a saját taknyukat a metrón. veled szemben ülve. vagy csak túrják az orrukat. böfögnek, a képedbe köhögnek, úgy ogy 200 méteren belül te vagy az egyetlen ember, úgy zabálnak mint a disznók, és kb olyan minőségben. Egy eurón veszekednek, és náluknál nemesebb kultúrákat imitálnak. az értelmesebbje belátja hogy szar dolog németnek lenni, velük még csak csak elnéző az ember, de még így se sok jóra számíthat az ember.
az amerikai műanyagkultúrát lekutyapicsázni, nem is tudom milyen.gáz. aki amerikában nem talál kedvére valót, az mégs hol tudna? én se azt mondom hogy mindenhol ilyenek a németek. Berlin például egészen élhető hely ehhez képest. vagy hamburg.

herr_der_erdinger 2010.11.05. 15:55:46

@bajor gizella: Látom, nem szabad veled vitatkozni. :)

Szegény: Goethe, Einstein, Schiller, Thomas Mann, Max Planck, Händel, Beethoven, Bach, Wagner, Dürer, Brecht, Hegel, Nietzsche, Kant... és az össze többi hasonló kókler, biztos sorba állna amerikai vízumért, hogy végre kupálódjanak egy kicsit a mélykúltúra forrásánál, a dicsö világmegmentö és demokráciaexportáló Újhazában!
És ezek csak azok a focisták akik hirtelen eszembe jutottak. ;)
A bizonyíték: www.youtube.com/watch?v=THyTnt00b5I

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.05. 15:58:36

@ótvarkéjenc: A magyar hoch kultúrát is lehet a Művészetek Palotájában, a Műegyetemen keresni, meg ugyanennyi erővel a hármas metrón, kedden reggel fél nyolckor.

Sand Lover 2010.11.05. 16:04:13

@bajor gizella: Szerintem hogy kinek mi szimpatikusabb, a Hochkultur vagy az amerikai „műanyag” – ízlés kérdése. Kb mint Roy Lichtensteint összevetni mittudomén, Paul Klee-vel

bajor gizella 2010.11.05. 16:08:47

wáá egyre jobb, én is modoros voltam, ti is azok voltatok, szerintem itt álljunk le:))

herr_der_erdinger 2010.11.05. 16:12:15

@Professor Pizka:
Igazad van, ez ugyanolyan mint a metrón orrát túró, és még pár más mintapéldányból levezetni, hogy 86 millió német (vagy bármely más nép a világon) bunkó.

Nem állítom, hogy ámeriká en gross rossz, csak az általánosításokkal kéne óvatosabban bánni.

herr_der_erdinger 2010.11.05. 16:27:40

@bajor gizella:
Pedig olyan jó kis modoros trollozás volt :)
Amolyan Vita l´art pour l´art
Kellemes 7végét mindenkinek!

yda 2010.11.05. 17:53:37

Modor Tibi:
"Szlovákiában született szlovák,romániában született román"!Te pedig magyarországi ZSIDÓ vagy

tilcsakbea 2010.11.05. 18:03:59

@yda: te megy húgyagyú mélymagyar. oszt' olvasni ki az apád f*sza fog megtanulni helyetted?!

Várúr 2010.11.05. 18:12:31

@ótvarkéjenc:
S akkor még nem beszéltünk a német lovagi költészetről, a gótikáról és a barokkról, a Bauhausról, a színházról, az operáról, a (német)alföldi festészetről, az ötvösségről, a modern kultúrához tartozó technikai kultúráról, stb. Divat a német "szögletességet" fikázni, ami szimplán irigy angolszász propaganda.

Várúr 2010.11.05. 18:18:31

Ugyanakkor az amerikaiaknak ott a Museum of Modern Arts, a Guggenheim, a bostoni filharmonikusok, a New Yorki Metropolitan, a világ legnagyobb (nem lopott,hanem megvásárolt) ókori gyűjteménye, a Paul Getty Museum, stb. stb. MIndenesetre én ha művészetről és az örök szépről van szó, bocs'... de Itália jut eszembe először. Nagy Laci a hasznosat választotta a tisztességes helyett. Érthető. Nem egy Hunyadi Jánosról, hanem egy ügyes labdajátékosról van szó. Hál'istennek nem rajta múlik a haza sorsa, kár róla ennyit beszélni.

2010.11.05. 18:20:21

@GERI87: Én soha nem voltam olyan mint a többi: 25 évet éltem Egerben, de az ősök nem Hatvani temetőben nyugodtak, mindig jött ment maradtam.
Miskolcon ha rám köszöntek az utcán összerezzentem, (8 évet hűztam le)nem ismertem ott senkit. A munkahelyemen kilógtam a sorból, a jó diplomás 30-as kollégáknak én voltam az őskövület, dudált a gyár és irány haza.
A faluban én vagyok a jött ment, csak egy Békéscsabáról oda vándorolt házaspárral járunk össze, kedvesek, köszönnek, de nincs az a nagy barátság. (3 éve lakunk ott.

Kizárólag Pesten éreztem magam otthon, mert az is olyan hogy oda is mindenki jött valahonnan, ha nem ő, hát az szülei (ld.:vidéki mamánál)

Itt megint az van, hogy mire kiismerem magam, esetleg megismernék valakit, a következő hónapban már egy másik város, másik tartomány, másik tájszólás.
A szülő városomban eltévedek, nem ismerek senkit, a szüleim meghaltak, rokonaim nincsenek. Nincs keresztapa, nagynéni, unokatesók.
Akármilyen jó barátságot megvisel, hogy sosem vagyok otthon, sosem érek rá.

A kolléganők: azok is jönnek mennek, külön csoda ha véletlenül egy városba kerülünk. A szomszéd lenyel csajjal összebarátkoztunk, de nem valószínű, hogy még látjuk egymást.

Úgyhogy hagyjuk már ezt a befogadást.Otthon se fogadnak be, még ennyire sem mint itt.

Van egy ismerős, német nőt vett el, itt él 75-óta, most ő a polgármester a kisvárosban. Mert ott él évtizedek óta, ott vannak a rokonai, a gyereki ott nőttek fel, őt befogadták. De ahhoz az kell, hogy megüljön a seggén egy helyben.

ezüstérem 2010.11.05. 18:23:18

Magadnál vagy bazmeg? De most komolyan... Te magyarnak mondod a kis sárgát, franciának mondod a román cigány purdéját, aki éppen valahol egy szaros franciaországi putriban látta meg a napvilágot? Ugye, hogy nem? És románnak mondod azt a magyart, aki ott született? Tehet róla, hogy ott született? Meg említed a katalánt a cikkben. Hogy létezhetnek egyszer katalánok, ha mind spanyolnak születnek? Ezeken nem gondolkodtál, te elmés majom? Hogy esik szerinted ez most az erdélyi magyaroknak? Szerintem próbáld ki, hogy odamész egy Székelyudvarhelyen egy székely bácsihoz, vagy pár helyi sráchoz és a szemükbe mondod, hogy ti nem magyarok, hanem románok vagytok! Próbáld ki, és nézd meg mit kapsz. És meg is érdemelnéd, csak te nem jársz ilyen helyeken gondolom... Barom...
Egyébként meg Janics még csak nem is határon túli magyar..

hollario 2010.11.05. 18:35:11

@ezüstérem: Te is egyedül indultál, amikor azt az ezüstérmet szerezted...

calvin&hobbes 2010.11.05. 18:49:23

@ezüstérem: Hát nem vagyok egy lelkes modoros blog kommentelő, inkább csak olvasó... de javasolnám neked elolvasni az általad cikknek nevezett írás mellett jobb oldalon lévő kis blogjellemzést, pár korábbi írást és ha nem egy éhenhalt agyrágócsíbor él a koponyádban izibe rájössz hogy hülyét csináltál magadból.
Sok(k) sikert...

(a katalános részt meg nem ajánlom visszamondani egy született katalánnak mert meg tested épséget sértené)

egy modorosblograjongó

Hepciás 2010.11.05. 18:51:58

@ezüstérem: @hollario:
Az Index-címlap egyik rejtélye, hogy felment a szövegértés alól.
Jedves ezüstérem, mellékelten csatolom a blog jobb felső sarkában található definíciót:

"Témáink: modorosság és különféle nyelvi bravúrok, mesterkéltség, helyesírás, közhelyek, tipizálás, a társadalom és kasztjai.

Mielőtt elhamarkodottan hozzászólnál, olvasd el az első posztot , a modorosság definícióját és a Parainesist."

Biztosíthatom, hogy Modor Tibi tiszteli, becsüli és szereti a határon túliakat, természetesen az erdélyi magyarokat is beleértve.

-er- 2010.11.05. 18:59:05

@bajor gizella: "intelligencia és német egy mondatban? istenem csak ezt ne." ez annyira szép, hogy külön posztot érdemelne a gyuloltellensegeink.blog.hu/-n. gratulálok !

GERI87 2010.11.05. 19:01:31

Azért azt megértem ha a német egy amerikainak megelőlegezi a pozítiv előitéletet egy balkáni gyüttmentnek meg nem.

Lehet én is megmutatnám az üzbég bevándorlónak mi is az az angolWC:)

GERI87 2010.11.05. 19:05:50

Azért nézz meg egy kispolgári amcsit milyen szocializálódási szinten van meg egy hasonló kispolgári magyart pl..

Nagyobb rá az esély hogy az amcsi lesz az értelmesebb, műveltebb stb a jászkarajenői kőműves meg egy alkesz proli, aki még a 10 Km lévő városi informatikustól is érezhetően különbözik mentalitásban, viselkedésben ...

lüke 2010.11.05. 19:23:11

annyira mondhattok rosszat:
amennyire a 10 aránylik az 500-hoz
naponta és euróban

is 2010.11.05. 19:40:28

@Frengi: "Nem csinálank ügyet abból, hogy hol élnek, tele van velük a világ."

magyarokkal is, csak sokak szerint aki magyar, az maradjon Moagyarorszagon, itt kell elni-halni.

hat eloszor is: ha az amcsiknal ossze tudott allni 50 allam (es mindenki mondja, hogy melyik allamban el!), akkor nekunk is menni fog Europa. az en hazam Europa, gyakoroljuk egyutt.

masodszor miert is ne lehetne valaki magyar nem Magyarorszagon, ugye, ezt nem is reszleteznem, annyira egyertelmu.

Sadist 2010.11.05. 20:23:10

"Idefigyelj, a határok átjárhatóak, mindenkinek szíve joga, sőt: szuvenír joga megválasztani, hogy minek vallja magát."

A helyes szó a szuverén. Csak szólok, mert nincs dőlttel kiemelve.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.11.05. 21:03:24

Legyen már valami, ami nem foci... azt se tudom, ki ez a faszi.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.05. 21:48:35

@Styxx: szar idők voltak, az biztos. Sokan mégis maradtak - hát igen. Hogy ki érzi ma magát ettől jobban, az megint más kérdés.

@yda: de hülye vagy te, baszd meg.

@Morgan LeFay: erre pedig frankón nyereményt fogok kiírni, ha valaki mutat fényképet egy "magyar, ne lopj!"-kiírásról - hasonlóképpen a lottóhúzásos "hatos, faszt - kilences"-beszólásról. Állítólag mindenki látta, csak én nem.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.05. 21:51:20

@ezüstérem: azt leszámítva, hogy amúgy egyetértenék - a legszarabb "ütős" érv egy vitában az, hogy "ezt mondd a szemébe, majd kapod a sallert/a bicskát...".

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.11.05. 22:08:53

@Modor Tibi: Elégedj meg ezzel:

www.youtube.com/watch?v=rfFJogfq6PA

6os lottó, MSZMP-pártkongresszus, Hej-hó, mirelit meggyes, eszkimócsávó!

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.11.05. 22:19:46

@Modor Tibi:
"Szívesen szájba vágnálak, de tudom, ahhoz gyáva görény Vagy komám, hogy egy személyes találkozó során elmeséljem Neked, hogy ki a faszjancsi!

Gyökér."

2010.11.05. 22:20:39

@is: Nem is értem néha, hogy mi ez magyar-nem magyar-itthon-kinn, amikor a nagy vízen túlról csak Európa van. Nincsenek is határok, Kelenfölnél elaszom és Münchenben ébredek, ha a mobil nem küldene sms-t nem is tudnám hogy mikor lépem át a határt.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.05. 22:43:48

Az azért érdekelne, mint mond Nagy Laci apja a fiának, amikor az közli, hogy spanyol válogatott akar lenni...

Mondjuk ha NL (tényleg vannak gerincproblémiái, konkrétan hiányzik neki) spanyol válogatott lesz, egy ország fog azért szurkolni, hogy a spanyolok mielőbb kiessenek. Még akkor is, ha a magyaroknak nem épp a szíve csücskét jelentő (én mondjuk bírom őket) románokkal vagy szlovákokkal játszanak.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.05. 22:45:10

@is:
Az amcsik elég szedett-vedett népség, ne hasonlítsuk már hozzájuk Európát.

Blackwitch Willow 2010.11.06. 00:03:09

@Professor Pizka: jaj, mert gondolom a nagy Ámerika az messze van, meg ott mindenki sikeres, meg a mosogatófiúból lett a milliomos, gondolom, ezért ájulnak el tőle. a magyar meg tőlük keletre van, és nem is túl messze, odajártak éveken át nyaralni a Balatonhoz, a magyarban nincs semmi érdekes. gondolom, ez van a fentiek mögött.

Blackwitch Willow 2010.11.06. 00:04:01

na, a fentit bajor gizellának szántam, nem pizkának...

2010.11.06. 08:02:16

@A.. Közbiztonság Szilárd: Én nem ismerem a focistákat, nem tudom hogy a postban szereplő sportoló valós vagy kitalált, azon azonban mér elgondolkoztam, hogy milyen érzés lehet egy sportolónak úgy edzeni, játszani ifi kora óta, hogy esélye nincs a VB-re kijutni.

Gondoltam rá, hogy előbb utóbb valamelyik játékos fogja kérni az állampolgárságot. Ez a sportolóknál nem ritka: Janics Natasa, no meg a korcsolyázó fiu (nem tudom a nevét. Mondjuk állampolgárságot nem váltanak gyakrabban mint csapatot, de azért váltanak, van erre számos példa.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.06. 10:15:38

pedig ha tudná a sok faszkalap hogy nyugaton se ugyibár kolbászból fonják a kerítést a szorgos kezek

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.11.06. 10:20:26

dióhéjban még annyit hogy az aprópénzí' mindenhol meg köll dolgozni

cd-r 2010.11.06. 11:48:50

@GERI87: "Azért nézz meg egy kispolgári amcsit milyen szocializálódási szinten van meg egy hasonló kispolgári magyart pl.." attól függ melyik honnan jött. egy wyomingi furgonos redneck semmivel nem lesz magasabb szocializáltsági szinten mint bármelyik csepeli melós. amerikára azért tényleg elég durva általánosítani, főleg ha figyelembe vesszük, hogy életminőségben, kultúrában, meg minden másban is kb olyan különbségek vannak ott az egyes régiók között, mint kb nigéria és svájc között.

GERI87 2010.11.06. 12:29:09

@cd-r: "mint kb nigéria és svájc között. "

na na...

Azért ezt nem hiszem el:)
Nem hiszem hogy amerikában bárhol is polgárháború dúlna vagy nem létezne karhatalom és az állam ne tudná érvényesíteni akaratát:)

Nyilván vannak suttyók mindenhol.
De inkább egy saját hülyesége és a kapitalizmus vasfoga miatt az utcán lézengő csöves, mint egy
állami segélyből élősködő alkesz Pityubá' vagy Ronaldó aki naphosszat mások pénzét dobálják bele a gyümigépbe...meg potyogtatják a rajkókat pénzért..

Tehát inkább a "aki hülye haljon meg"
mint a "aki hülye vállaljon gyereket" lehetősége...:D

De ottvan még a skandináv modell is..csak ott ugye dogozni kell...meg adózni keményen.

GERI87 2010.11.06. 12:32:37

@is: "hat eloszor is: ha az amcsiknal ossze tudott allni 50 allam (es mindenki mondja, hogy melyik allamban el!), akkor nekunk is menni fog Europa. az en hazam Europa, gyakoroljuk egyutt."

Nem fog menni.
Ennyi kúltúrát, nyelvet, szokást, na meg a történelmi emlékek..

Azok az államok nagyrészt úgy lettek hogy maga az USSA csinálta őket és lettek tagállammá...
Azért nem mindegy.
Szóval nem egy önkéntes dolog volt.
A másik meg hogy mindenki amcsi attólfüggetlenül hogy hol él..
Európai identitás meg nincs..
van néhány divatbuzerátor egyetemista aki szerint van de majd kinövik.

GERI87 2010.11.06. 12:34:44

@Frengi:
határ most is van.
Csak nem vesszük észre...
Itt még a magyar törvények vannak érvényben, mutyizás,lopás,korrupció..ott meg már nem..:)

2010.11.06. 14:29:14

@GERI87: vagy legalábbis nekünk nem tűnik fel - annyira.

A kultúrában nincs nagy különbség.

Mindenféle emberrel találkozom, van ilyen is meg olyan is - mind két országban.

A szokások meg tartományonként változnak.
Ide Bajorországból jöttem. Ez itt egészen más, pedig már voltam sokat NRW-ben, mégis más.
Itt pl. mega-gazgagok laknak, kiöregedett diplomaták, meg ilyenek. Ennyi jól öltözött embert nem láttam még sehol az utcán. Köln az már megint a szokásos katyvasz.

De azért szerte az EU-ban ugyan arra a rugóra járnak a dolgok. Nagy különbség csak más földrészeken lehet, de azt nem ismerem.
Ugyan az a mosópor, ugyan az a kaja mint otthon, még a tévé műsor is ugyan az. A celebeknek is meg van a magyar változatuk.

Amikor Paderben megnéztem a Dómot amit 1000-ben alapítottak, magát a várost 777-ben, akkor gondolkoztam el azon, hogy azért mi magyarok 777-ben még csak nem is csomagoltunk ott a sztyeppén, hogy egyáltalán elinduljunk, 1000-ben meg még aligha volt Magyarországon rendes kőépület. Hát ahhoz képes sikerült lefaragni a hátrányból.
Amikor a kölni dóm épült mi a tatárokkal küszködtünk, amikor meg a münsteri vagy a meisseni akkor meg a törökök építettek nálunk minaretet.
(Nem kevés kárörömmel közöltem ezt a német ismerősökkel, most meg nálatok kiabál a müezin, pedig nem is volt mohácsi csata).

Hát ez van. Ha még hozzá veszed, hogy a ruszkik azért 90-ig itt voltak, akkor a mai helyzet nem is annyira rossz, mint elsőre látszik. Ukrajnánál vagy Belorusznál mindenesetre jobb a helyzet, pedig ugye az is Európa.

Presszós Laci 2010.11.06. 14:36:25

Végre megszabadultunk ettől a Nagy gyerektől. Eddig is csak ballaszt volt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.11.06. 15:26:08

kezd bántóan sok lenni a szart sem (na jó, engem nem) érdeklő focis vagy arra utaló poszt. És persze az egész egy matula-cikken alapszik:)

GERI87 2010.11.06. 17:09:06

@Frengi:
Hát Európa (kulturálisan) valahol a Baltikumtól és a Kárpátoktól keletre megszűnik:)
Sose volt igazán eu...az más világ..

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.06. 18:23:25

@vészmadár (pica pica): nem röplabdás, nem focista - Nagy Laci kézilabdás :)

Na kikeresek valami mást holnapra - csak most hirtelen aktuális is volt a téma + ezek jutottak az eszünkbe.

2010.11.06. 20:13:10

@GERI87: Most olvastam Ukrajnáról, őket azért utálják az oroszok, mert kultúrában közelebb állnak a nyugathoz. 350 év gyarmati sor után most végre szabadok. Nem szabad őket leírni. Ott még nagy lehetőségek vannak.
Belorusz egy másik eset. Ott nemzet tudat szinte nulla.

@Modor Tibi: mindegy mi lesz, az egész úgyis olyan mint egy asszociációs játék.

GERI87 2010.11.07. 00:30:30

@Frengi:

"Ott még nagy lehetőségek vannak."

Kb mint Moldova..:)

A komcsi éra a magyar emberek gondolkodásának, mentalitásának is betett, ( mondhatni: "tízmillió kommunistával nem lehet a kapitalizmust építeni")
ők meg egyenesen benne voltak a jóban...

Én úgy tudom hogy az Ukránok jelentős része is oroszul beszél..és nem az ukrajnai oroszokra értem:)

na ja a Beloruszok meg...saját nyelvüket se nagyon használják.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.11.07. 19:36:05

@GERI87:
Az ukrán nyelv kevésbé különbözik az orosztól, mint a magyarországi svábok némete az irodalmi némettől.

GERI87 2010.11.07. 22:41:45

@Zabalint:

Az lehet de ettől még nem összekeverik a kettőt hanem valamiért inkább azt használják::)

De úgy tudom pl Lettországban is sokszor sokan használják az oroszt hétköznapi nyelvként is pedig a lett az nem szláv nyelv...ezek az esetek inkább az orosz birodalmi hegemónia sikerének a kivetülése..

Mo-i svábok: ja érdekes...
Már nincsenek...Mo-i sváb tudattal pedig soha nem rendelkeztek.

(A német nyelv amúgy sem olyan egységes mint pl a magyar.)

Néhány öreg grószmutter meg az úra még akad falun de max a smucigság meg a családnév ami tovább él ma is...

legalábbis én nem tekintem etnikailag svábnak azt akit Schuster Ferencnek hívnak és nem Franz Schusternak, mégha törvényileg lehetne is az a neve, németül nem tud még második nyelvként sem...

Az ilyenek pedig általában nemhogy etnikai, de már semmiféle egyéb más sváb identitással sem rendelkeznek...max azthiszik...

Ennyi erővel én is az vagyok..(nem)

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.07. 22:53:13

@GERI87: az mindegy, hogy te minek tekinted. Minden baljós árny ellenére kurva sok sváb van még - nézz majd ki jövő nyáron mondjuk a vörösvári Svábbálra. Még németül is fognak tudni.

GERI87 2010.11.08. 14:57:56

Akkor én csak látszat svábokat ismerek..
Mert itt svábbálon is csak olyanok vannak.

"Még németül is fognak tudni. "

Az meg más kérdés hogy az e az anyanyelve...
Mert németül tudni még nem elég.

Mert pl kérdéses hogy magyarnak tekinthető e egy magyarul még tudó de szlovák anyanyelvű szlovák nevű Nyitrai polgár mégha Mátyusföldi népviseletben is flangál a szüreti bálon???

Kb annyira vannak MO svábok mint amennyire németnek tekinthető egy Schmidt nevű 3dik generációs amcsi...szerintem a German-American Steuben Parade-n....főleg hogy jó sokan ki is lettek telepítve aki meg maradt az jobbnak látta beolvadni...

A rendszerváltás után néhányaknak divat lett templomba járni, keresztelni..amig nem ajánlott volt valahogy nem volt rá igényük...

Ilyen hogy hirtelen sokan svábok lettek...de erről már írtatok nem?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.08. 16:02:47

@GERI87: sok olyan is van, persze. De azért jobban tudnak németül, mint az átlagír gaelül. Nekem másik anyanyelvem a német, de bárki tévedhet.

Annak tekinthető, ha annak (is) vallja magát.

Írtunk, ja. Ez az első lépés, aztán majd max. megint lesz Volksbund :)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 19:36:20

@GERI87: Mo-i svábok: ja érdekes...
Már nincsenek...Mo-i sváb tudattal pedig soha nem rendelkeztek.

te még életedben nem jártál sváb faluban. nemhogy vannak még mindig, a sváb tudatuk is meglehetősen erős. ezt honnan veszed, hogy nem rendelkeztek vele soha? biztos azért telepítették ki az őseimet is, mert nem volt sváb tudatuk. meg biztos azért tanult a nagymamám magyarul az iskolában, az ő anyukája meg nem is tudott magyarul.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 19:37:27

@GERI87: akit nem Franznak hívnak, nem tekinted svábnak? ez a másik hülyeséged, Magyarországon vannak, ahol a névadás az a magyar szokás és törvények szerint megy.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 19:39:38

@GERI87: hirtelen sokan, a fenét. nézz már kicsit körbe a történelemben...

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 19:43:39

@Modor Tibi: az átlagírről meg a gaelről jut eszembe, hogy nemrég megismerkedtem egy párral, akik Skócia legfelső részén laktak először. Na, ott simán előfordult, hogy a lakosok nem tudtak angolul (illetve, tanulták az iskolában), gael volt az anyanyelvük.

szellőláb 2010.11.08. 19:54:04

@GERI87: Nézem, nézem a hozzászólásaidat, és nem tudom, hogy hová tegyelek. Időnként teljesen jókat írsz, de néha olyan témákban osztod az észt, amiről lövésed sincs. Azt hogy valaki mesélte, meg hallottad, nem ugyanaz, mintha megélted volna. Nem bántani akarlak, de időnként ilyen csirke érzésem van, ha érted

GERI87 2010.11.08. 20:34:12

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):

Úgy értettem hogy németek voltak annak tartották magukat...csak akkor szarul jött át.

Sose alakult ki olyan erős identitás mint pl amilyennel az erdélyi szászok, Cipszerek rendelkeztek...mert szétszórva éltek.

"akit nem Franznak hívnak, nem tekinted svábnak? "

ha annyira sváb lenne akkor azt a nevében is felvállalná.
Szerintem.
Legalábbis szerintem igy kéne hogy legyen.
Azt lehet más értelmezés is van...

pl Vujiti trugyko is ilyen, ő bevállalta a névvel is a nemzetiségét.
Bár biztos volt benne némi feltűnösködés is a média szereplése miatt.

"te még életedben nem jártál sváb faluban"

A környéken csak sváb faluk vannak:)
És én azt látom hogy csak szokások élnek főleg idősebbeknél de ez helyi jellegű és arra is ráragad aki nem sváb származású..
Az évenkénti egy szüretifesztivál még nem minősül sok mindennek....inkább már lokális jellegű és a településhez kötödik.
Más meg már nem igazán maradt a sváb jellegből.
Az én definiciom szerint nem sváb nemzetiségüek már.

@szellőláb:

ja lehet túl sokat pofázok..:)
majd visszafogom magam.
Sokszor van amit énis csak hallok de azért sokszor ugy van...nem lehet mindent megtapasztalni a gyakorlatban..ahhoz meg még amúgy is túl fiatal vagyok.

szellőláb 2010.11.08. 20:40:26

@GERI87: Jogod van annyit pofázni, amennyit és amit akarsz, miattam vissza ne fogd magad :-)
A fiatalságodért meg kurvára irigyellek.

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 21:24:47

@GERI87: Nevében felvállalná.
de nem tudja, mert magyarországon él, és valószínűleg magyar nevet kapott. Ferencet, nem Franzot. tekintve, hogy anyakönyveztetni utóbbit nem lehetett...
ha neked mondjuk angolok az őseid, de elneveznek mondjuk Gyulának, magyarul, akkor ráfogod, hogy ő magyar, mert nem angol a neve?
trutykot meg Balogh Szilárdnak hívják eredetileg...

a bakonyi falvakban meg igencsak megy a sváb tudat, a nagymamám falujában mindenki németül beszél. most is, mert a gyerekek meg nemzetiségi oviba meg suliba járnak.

GERI87 2010.11.08. 21:38:29

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
Jó igazad van...de miért lett Gyula ha a szülei svábok..egy sváb nem ad olyan nevet hogy Gyula:)
Na nem kukacoskodok...

"hogy anyakönyveztetni utóbbit nem lehetett..."

Elég baj.
Ebből is látszik hogy a nemzetiségek helyzete MO sem volt soha a legjobb...

A kisebbségi önkormányzatok helyzetéről nem is beszélve...

"a gyerekek meg nemzetiségi oviba meg suliba járnak."

Errefelé már nem...
Én meg általánosítok:)

A Tyne folyó déli partja 2010.11.08. 22:05:09

@GERI87: már miért ne adhatna? miért, a mostani sok Martin, Emma, Lili se magyar, a Dzsenifer, stb. meg főleg. de ilyen már meghonosodott nevek se, hogy Zsanett, Adrienn. mégis adják magyar gyereknek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.11.08. 22:09:26

@GERI87: a Bpest-környéki utakon gyakran látni régi kereszteket ilyen szövegekkel, hogy "gewidmet von Johann Raab und seine Gattin..." - használták a nemzetiségi, és a magyar keresztnevüket is. Akkoriban ebből szerintem nem csináltak nagy elvi problémát, ld. Louis Kossuth vagy Washington György.

GERI87 2010.11.08. 22:17:48

@Animacs (a Tyne folyó déli partja):
tudom tudom..mondtam hogy nem kukacoskodok:)

@Modor Tibi:
ja meg Hitler Adolf úr...:)
Mondjuk furcsa de nem hülyeség, a külföld is megfordítja a magyar neveket...de jobb ha nem, hülyén jönne ki.

"Sztálin József a Szocialista Tanácsköztársaságok Szövetségének pártfőtitkára"..hehe.
süti beállítások módosítása