Olvasói rovat - A szerencsejáték-függő

2010/10/08. - írta: Modor Tibi

 

Ez is nagyon kellett már - ráadásul Hartay hácsé Csaba volt olyan kedves, hogy brilliánsan meg is írta. 

 

"Sok pénzt buktam én a kaszinóban, nem vigyáztam én a vagyonomra, vagyonomra, meg a milliómra."

/Grofo/ 

 

 

 


 

A szerencsejáték-függő

A szerencsejátékos egálban van. Különben sem játszik már. Még éppen jól jött ki az egészből egy órája, a legutolsó menet alkalmával. A múltkor nyert is egyébként. Figyeli a bónuszt, mint más az időjárást. Tudja, hol érdemes, vannak tippjei. Általában rosszak. Azt mondja, tanul belőlük. Rájött kombinációkra, megfejtett lapjárást, mágnest, áramszünetet és kódokat. De valahogy mégse. Pont akkor változtattak. Kibaszás. Évek óta betege a villogó játékgépeknek. Először csak hébe-hóba dobott be, ha betévedt valahová meginni egy pofa sört. Utána már kimaradt éjszakára. Felmentek Pestre kaszinózni, jöttek a rulettgépek, meg a hulló millák. Ha nyert is egy nagyobb összeget, másnap ráküldte a dupláját. Ki akarta cselezni a gépet, mert pont elkezdte adni, szünet, másnap megint adnia kell. De végül nem. Nem érdekli, egyszer rájön a tutira. Nemrég hagyta el az asszony, ment a ház is a kocsival együtt, de még egálban van. Túl van egy infarktuson. Pánikbeteg és depressziós. Alkoholista. Lefogyva teker egy kisutcában.

Megyek bedobni párat. Így kapcsolok ki. Ennyi jár nekem. Én is besokallok néha. Megszűnik a külvilág, ha játszom, érted. Más bélyeget gyűjt, vagy felturbózza a verdát, vadászik, én speciel így pihenek, így lazítok. Csak most játszom, már egy jó ideje nem dobtam be egy fillért se. Mert bármikor le tudok állni. Tudom nagyon jól, hogy csak a tulaj nyer. Ez így van kitalálva. De most hátha. Magas a bónusz, hülye, aki nem hajít rá egy ötezrest. Meg ez nem a pénzről szól, eleve. Nekem szentély a játékterem, a kaszinó. A légkör számít. De sosem nyomtam igazán komolyba, tudom, hol a határ. Pókerezni? Hagyjad már. Pokémonoknak való divatbuzulás. Rulett, komikám, a kerék körül van a rezgés. Én? Én nem tartozok senkinek, hülye vagy? Csak a izének, a Kiss Ferinek egy százassal, de azt meg ma megadom, ha bejön a jackpot. Még talán fél misivel a szüleimnek, de most mi lesz? Megveretnek a saját szüleim, ha nem adom meg? Pont egálban vagyok, mondtam már? Nemrég számoltam ki. Mintha sosem játszottam volna. Nyertem viszont egy csomó gondtalan órát és izgalmat. Ingyen, baszod. Egy kis kikapcs ez az egész. Hobbi. Így vezetem le a stresszt. Miért, az jobb lenne, ha kurvázni járnék? Az asszony meg ennyi. Mi, a lóvéra ment? Hogy most nincs zseton, akkor huss, felkarmolja a pulyákat és kalap-kabát? Még jobb is, hogy korán kiderült. Menjen a picsába. Áh, nem piázom. Mindig is szerettem a sört. Most, hogy lefutott a cégem, délelőtt is van időm bekapni párat. Sokan meghívnak, ha látnak. Megismernek még. Kapálózzam ellene? Amíg jól esik, addig nincs gond. Fanyalogva egy felest sem húztam még le. Fénykoromban persze első volt a cég. Tepertem, nem látszottam ki a melóból, nem volt megállás. Nem láttam a fényt az alagút végén. Most lazább. Nincs is magas vérnyomásom, elhiheted. Á, nem, csak harmincnyolc vagyok. Ne bassz, ötvennek nézek ki? Elmész te a…, na hozz egy sört.

 

Már délben részeg, úgy teker haza a szüleihez, akik kénytelenek voltak befogadni. „Munkát keresett”, de megint semmi. Négykor felébred. Kimegy cigizni a teraszra, majd kócosan előáll a farbával.

Kéne viszont ötven rugó, kaptam egy kurva számlát, még valami elmaradás, ha nem fizetem be, feljelentenek, fater, kipótolhatnád, köszi. Egyenesbe jövök, még pár hét vagy hónap, minden a régi lesz, kurva sok ötletem van, azt sem tudom, melyikbe kezdjek bele, csak nem akarok kapkodni, mert még leverek valamit. Ti csak rinyálni tudtok? Nem vagyok már szaros gyerek, tudom, mit beszélek. Játszik a faszom, hagyjatok már, hetek óta tiszta vagyok, még lottót se vettem. Nem megyek minden szarral orvoshoz, ez nem betegség, csak egy hobbi, olyan, mint a többi, mint a horgászat. Oda is el lehet baszni százezreket, hal meg nincs. Zúg a feje az embernek, tele tököm a politikával meg a tré, unalmas hétköznapokkal, jól esik néha egy kis izgalom. De nem játszom már mittomén mióta. Nem is emlékszem. Meg ha egyszer bedobok pár ezrest, akkor mi van? Kinek fáj az? Az én pénzem, azt csinálok vele, amit akarok. Szét is téphetem. De nem őrültem meg. Mi van, ha megduplázom? Volt már rá példa. Nem is egyszer. De most tényleg kéne a zsé. Mennyibe fogadjunk, hogy nem játszom el?

 

A pénzt megkapja, reszketve teker a kocsmába. Kiss Feri, Hornyák Béla és a Vadászi ikrek már ott várják. Elveszik a pénzét, beverik az arcát, belökik az árokba. Ha holnapra nem lesz meg a harminc milla, viszik a szülei lakását, Suzuki Ignisét, meg a hétvégi pecót a kaszálóval.

Dehogy tartoztam nekik ennyivel. Csak a kurva kamatok. Nem tudom, mit számolnak ezek. A tizedével nem jövök nekik, esküszöm. Gecik. De leszarom, kapják be. Hívom a rendőrséget, ha kijönnek a verőemberekkel, nyugi fater. Anyu hol van? Sír a tévé előtt? Ne már. Ez? A sebem? Ja, elestem, pont mosták fel a lépcsőházat, semmi. Ezeket az üvegeket visszavihetem? Pár százas bejön. Hozok kenyeret is, ha el nem felejtem. Van még abból Pali bácsi-féle pálinkából? Jó, nyugi, csak egy korty. Mindjárt jövök.

176 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:02:39

@phaszfej-köcsög cenzorok: "De nem ők a betegek, hanem az egész emberiség" Az ilyen gyöngyszem kommentekért érdemes itt nézelődni :)

Bokorványi Bábolna 2010.10.08. 12:05:54

@phaszfej-köcsög cenzorok: azt ki és mikor mondta vagy írta, hogy mindent tud?

barbie83 2010.10.08. 12:06:08

@perfor: Talán nem igaz, amit írtam?

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 12:07:23

@phaszfej-köcsög cenzorok:
Nálam elvitted a nap kommentje díjat, őszintén. Ez már olyan mély és indulatos volt, mint kedvencem Dosztojevszkij egy-egy hősének filozófiai kirobbanása. (és ugye mily véletlen, Dosztojevszkij is játékbeteg volt!
Az utolsó mondattal nem értek egyet, mert a modoros a kedven blogom. (a magamén kívül, hehe)

barbie83 2010.10.08. 12:10:45

@perfor: Mindig is szerettem azokat a buzikat, akik hireoglif jeleket pakolnak a mondataik végére. Egy mondat értelmét illetően teljesen indifferens, hogy a végén ott van egy kettőspontzárójelbezárva. Ezzel csak azt fejezed ki, hogy nem tudod vagy nem mered magad kifejezni.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:13:45

@phaszfej-köcsög cenzorok: Nem merem, mert félek tőled. A neved miatt. Rettegek a phaszfejektől.

barbie83 2010.10.08. 12:13:48

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Bármilyen mondathoz, illetve kommenthez lehet találni hasonlót a világtörténelemben. Miért nem a tartalomra reagálsz? Ez lenne az értelme a kommentelésnek.

Bokorványi Bábolna 2010.10.08. 12:14:20

@phaszfej-köcsög cenzorok: ezért használod te is? mert te is indifferens vagy mint ember? elég ránézni az adatlapodra ilyenek vannak rajta: :-o)

Dr. derelye vágó · http://www.freeworldgroup.com/games6/gameindex/castlewars.htm 2010.10.08. 12:16:51

már csak csirke hiányzik:
bezzeg a németek ilyet nem csinálnak, csak a rohadt magyarok, belülről rohad az egész de most mán biztonságban vagyok idekint

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.10.08. 12:16:53

@phaszfej-köcsög cenzorok: csak a szpemmelőket tiltjuk ki, és te sajnos a múltkor a három flekknyi / jellel szpemmelőnek számítasz. Faszságokat szabad írni továbbra is.

bagolybagoly 2010.10.08. 12:16:56

Azért ez furcsa, hogy itt mindenkinek megszakad a kicsi szíve, meg elmorzsol egy-egy könnycseppet a szegény szerencsejátokosokért. A modoros dagadtat ezzel szemben telibe lehetett dobálni. Neki mondjuk az evés volt a szenvedélye. Nap mint nap, éveken keresztül. Úgyanígy. Leült, és evett. Lehet röhögni.

barbie83 2010.10.08. 12:17:39

@Modor Tibi: Jogos. Én kérek elnézést. Elfelejtettem.

barbie83 2010.10.08. 12:18:45

Valójában én vagyok szar, és csak ráhúzom szegény tibire. Nagy tanítás ez nekem ma is. El is húzok a vérbe szégyenemben.

korlat 2010.10.08. 12:19:29

hát azért a "Mennyibe fogadjunk, hogy nem játszom el?" a vége felé eléggé üt:)

2010.10.08. 12:19:50

@bagolybagoly: mert ő nem dönti romba mások életét ilyen direkt módon, és amit elkölt nem szolgálja közvetlenül mások erkölcstelen gazdagodását.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:20:10

@bagolybagoly: ez érdekes, valóban így van. Már csak egy sértődött, dagadt szerencsejátékos hiányzik ide hőbörögve kommentelni, hogy ő igenis nyerőben van és fogyott is.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:20:50

@korlat: Végre valaki észrevette :)

MakoG 2010.10.08. 12:21:20

@lárvalányhaj: Ózdon volt ilyen régebben. Egy szociális diszkontban lehetett vele venni élelmiszereket és tisztítószereket (alkoholt és cigit nem). A megvásárolt cuccokat aztán a bolt előtt eladták féláron, a pénzt meg elpiálták és eljátékgépezték.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:22:17

@Modor Tibi: téged fikáznak a szar vendégposztokért, elismerésem, mit ki kell bírnod :)))

2010.10.08. 12:26:03

@derelye vágó: modoros dagadtról volt szó, a pia és a cigi egy kategória a játékgéppel. De valószínű egy kényszeres tisztaságmániás is inkább a dagadt elbírálásába esne.

2010.10.08. 12:28:51

@phaszfej-köcsög cenzorok: Nos, én úgy tudom Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij (egyébként mélyen vallásos és a balekságig jószívű, érző, empatikus ember), szintén súlyos játékfüggő volt. (Nem véletlen, hogy "A játékos" című kisregénye olyan tökéletesen adja vissza a játék iránt érzett szenvedélyt.)

A szerencsejáték és az iszákosság végigkíséri az emberiség történetét, azokat a korszakokat is, amelyek ún. vallásos idők voltak, amikor még nem rugaszkodott el az emberiség Istentől. (Már Jézus ruháira is kockát vetettek a katonák, gondolom erre emlékszel.)

A kommented nem ide való, plusz még hülyeség is.

bajor gizella 2010.10.08. 12:30:26

Érdekes írásnak tartom. Viszont nekem a modoros alkoholista sem vicces, hanem durva, azzal szemben mégis nagy a tolerancia. Egy kommentben olvastam hogy valaki írta hogy a munkások már reggel kapaszkodnak önmagukba és dideregnek az elvonási tünetektől. Hárman beírták hogy hahaha.
Persze erre jó a modorosság. hogy eltakarja az emberi természet legalját. a piás modorosoknak sikerül, a heroinistának, a szerencsejátékosnak a pedofilnak meg nem.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 12:39:47

@phaszfej-köcsög cenzorok: A tartalmaid szuggesztíven megfogalmazott téveszmék. Önigazolás. A játék nem hősiessé, szánalmassá tesz. Átéltem. Magadnak hazudsz a napi veszteséget illetően. Elveszted az önbecsülésedet. Szánalmas alakká válsz. A teremtő szenvedélyeid totálisan rossz és pazarló kiélése. Ennyi.

barbie83 2010.10.08. 12:41:25

@Brother Love: Nem hülyeség a kommentem, és abszolút idevaló, az indulat fölösleges, ami benne van. Azért mert nem tudsz a saját fejeddel gondolkodni és könyvekből meríted az általad igaznak vélt megállapításokat, addig csak a jelenségek látszatával és nem a tartalmával foglalkozol, ami mindenképpen együgyűségre utal.

barbie83 2010.10.08. 12:42:30

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Azért, mert nem érted, még nem téveszme. Nem vagy te a jóisten, hogy ítélkezz.

Kényszerbeteg · http://gingergirls.blog.hu 2010.10.08. 12:42:56

Nekem van egy munkatársam, aki vásárlásmániás (férfi). Kényszeresen megvásárol minden szart ami nincs még neki és az orra alá dugod. Aztán megbánja, olyankor eléggé sajnálom. Kétféle arckifejezése van : amikor látom, hogy majdnem elsírja magát ha azonnal nem vehet/birtokolhat olyat, aztán amikor rájön, hogy valójában semmi szüksége nincs rá, nem is szereti stb. Mellette kurva nagy tartozása van, mert a diákhitelt sem fizette még vissza + egyebek, amiket szintén hitelre vásárolt.
Kb ilyen lehet a szerencsejátékos is.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 12:43:35

@Brother Love: Igen, bár nem végig, hanem csak alkalmilag vált függővé, svájci utazásai során (Dosztojevszkaja naplója) De még Dosztojevszkij is megalázottan, nevetséges kisgyermekként fetrengett a földön egy rossz menet után, nem viselte hősiesen, ahogy eljátssza a hazautazás költségeit.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 12:48:13

@Br@phaszfej-köcsög cenzorok: Érdekes figura vagy. Folyamatosan másokat ítélsz, de a magad tévedésit érzékenyen őrzöd. Mennem kell. Neked minden jót és erőt a problémáid átcímkézéséhez!

2010.10.08. 12:50:17

@phaszfej-köcsög cenzorok: Azt el kell ismernem, mesterien űzöd a konkrétumokat nélkülöző, általanosító kijelentések gyártását, s még te magad is elhiszed, hogy az Igazság egyedüli birtokosa te vagy.
Az előbb azt kifogásoltad, hogy nem a hozzászólásod tartalmára reagálnak, majd te ideböffentesz egy általános, semmitmondó bornírtságot, amiben semmivel nem cáfolod állításaimat.

Húzz már el a halál faszára, te fogyatékos wmiki!!!

Hal Stanton 2010.10.08. 12:50:18

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Én nagyon örülök, hogy phaszfej itt van, ilyen is kell, szórakoztató.

2010.10.08. 12:52:26

@perfor: Én nem. Vannak a szórakoztató, vicces idióták, meg az ilyen wmiki-féle idegesítő barmok.

Hal Stanton 2010.10.08. 12:54:19

@Brother Love: valamiért nagyon haragszik erre a blogra, de én csak mosolygok a hisztijein.

Kényszerbeteg · http://gingergirls.blog.hu 2010.10.08. 12:54:47

@perfor: Semmi szórakoztató nincs egy ostoba, konfliktus fetisisztában.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.10.08. 12:55:32

durván életszagú poszt, sajnos kicsit sem vicces, inkább elszomorító

Frakk_a_macskák_réme · http://multipedia.hu/page/ajanlo/ 2010.10.08. 12:56:09

modoroskodok.

van egy haverom, aki megélhetési pókerjátékos. Jól játszik. (én is aránylag jó vagyok, elég sok publikációm is van a témában)

A "jól játszik" alatt azt kell érteni, hogy stabil nyerő tud lenni egy olyan téten, amiből könnyen meg tud élni.

Egy valamit nem tud: kezelni a pénzét. Ha (például) az a szabály, hogy egy játékfajtánál egy alkalommal nem kockáztathatsz többet, mint a tőkéd 1%-a (hogy megelőzd az elkerülhetetlen vesztő sorozatok miatti csődöt), akkor ő a tőkéjének egyhuszadát, egytizedét is hajlandó kockáztatni.

Tegnap beszéltünk:
Én: "szia, hogy ment?"
Ő: "hát... nem ment túl jól."
Én: "Bustó?" (Bust out - tönkremenetel, csak viccnek szántam a kérdést, hogy ehhez képest minden jobb)
Ő: "izé. igen"
Én: " de hogy a francba, amikor volt elég tőkéd?"
Ő: "ült egy akkora hal a magasabb téten, nem lehetett kihagyni, és képzeld milyen lapok jöttek..."
Én: "pont leszarom milyen lapok jöttek, hogy játszhattál XXXX dolláros téten?"
Ő: "nyerni szoktam. Tényleg, nem tudsz kölcsönadni?"

én meg amilyen hülye voltam, adtam neki. Kár volt.

tundrazuzmo (törölt) 2010.10.08. 12:56:19

@phaszfej-köcsög cenzorok: "Náluk jön ki viselkedésileg az emberiség istentől való eltávolodása."

Ha a te kisbetűs istenedtől való eltávolodásról van szó, akkor az senkit sem érdekel. Gondolom a te istened te magad vagy - legalábbis az elmebeteg hozzászólásaidból ez látszik.

Ha a nagybetűs Istentől való eltávolodásról van szó, akkor azt nem egy ilyen megcsömörlött, cinikus, trágár-tróger szájából szeretném hallani, hanem hiteles ember szájából. Mondjuk egy olyan pap, vagy lelkipásztor sztoriját hallgatnám, aki már visszahozott embereket a játékfüggőségből. Istentől való eltávolodásról, és annak negatív következményeiről beszélni csak akkor van értelme, ha utána fel tudod kínálni az Istenhez való közeledést, annak pozitív következményeivel.

GERI87 2010.10.08. 13:03:25

@altoid:
Az attól függ.
Van aki nem hal bele, mármint nem haldoklik.
Nincsenek fájdalmai meg ilyenek...
Csak az a kép alakult ki az emberekben hogy kopaszok és fájdalmakkal küzdenek holott se a kemo nem feltétel sem a fájdalom (se a meghalás)
Szóval nincs benne semmi modoros.

GERI87 2010.10.08. 13:10:10

@altoid:
"masreszt meg probalj TE bevallani _Magyarorszagon_ barmilyen gyengeseget. Beletaposnak a foldbe a semmivel sem jobb "baratok"

Ez mennyire igaz.
Meg nálunk az ember elöbb bevalja ha hazudott mintha tévedett..
Inkább tud valamit de mást mond esete az elfogadottabb neki, mint hogy bevallja hogy sose tudta:)

bajor gizella 2010.10.08. 13:12:23

Nálam a modoros szerencsejáték-függő a modoros pókerjátékossal egyenlő. ak nem szerencsejáték-függő. á nem.a modoros alkoholista meg aki képes hétvégente többtízezret elkölteni alkoholra, és csivasszal a kezében mondogatni hogy ő nem az.
a többi leleplezett, beteg emberhalmaz.

GERI87 2010.10.08. 13:14:58

@lárvalányhaj: Azért mert ez a munkája..
Pofázzon meg mindenről legyen véleménye közbe ne tudjon semmitse..de ő megmondja.

A szoc kártya jó lett volna, főleg hogy nem sért senkit mert NEM az ő pénze amúgysem hanem az "adófizetőké" akik meg nyílván nem arra vágynak hogy elbasszák piára a lovéjukat.

Rekhit 2010.10.08. 13:19:44

Én azokat a nőket sem értem, akik hagyják, h. a férjük piásan verje őket/ a gyerekeket (ami rosszabb), illetve még akkor is a pasi mellett maradnak, amikor már a "gyerek rollerét" játssza el.

sdani 2010.10.08. 13:24:44

@Rekhit: Tényleg, ha már itt tartunk, kellene egy modoros "ÁÁÁ! A Lacim nem olyan! Ő szeret engem, csak nem tudja kimutatni, akkor kezd csak kötekedni, ha sokat iszik... ááá, semmi! Csak megcsúsztam a lépcsőn! ... Ja, az meg még múltkor felborultam a bicajjal!"

Gastroger 2010.10.08. 13:26:02

Hűha... de elszabadultak az..
Szerintem ez modoros blog, és nem "vicces blog".
Igen sajnos ilyen a modoros szerencsejátékos. Le lehetett volna írni vicces formában is, de így talán még jellemzőbb és modorosabb volt. Szerintem ne keverjük a betegséget, a modorosságot, és a blogot.
Vannak közös halmazok.
Mondjak?
"A modoros orvosi váróterembe látogatós"
"A modoros depressziós"
"A modoros hipochonder"

A modorosság ez esetkben -számomra azt jelenti- hogy nem elfogadja, elismeri, reálisan szemléli a problémát. Vagy nem képes saját véleményével megfogalmazni, hanem megy a "mainstream" (elég modoros?), után, és klisékkel, felszínes dolgokkal, általános-de-semmitmondó kijelentésekkel takargatja magát.

Maisie MacKenzie 2010.10.08. 13:28:25

"Megszűnik a külvilág, ha játszom, érted."

A többi függőségben is az a lényeg, a blog függőségben is.

Amúgy a függőségből nem lehet kigyógyulni, csak váltani egy másikra. pl. vallási fanatizmusra, de más valláspótlék is megteszi (pl. nacionalizmus).

Rekhit 2010.10.08. 13:31:42

@sdani: sajnos ezek a modoros kapcsolatfüggők...mellé pedig minden tiszteletem az ilyen férjeknek, nem kis munka lehetett a sok éves lelki terror, mire a nőből beszélő lábtörlőt csinált.

IndaMuncher 2010.10.08. 13:36:10

@Ernoke: Haha kivéve azok a lányok akik szarrávernek egy online versenyzős játékban. :D

IndaMuncher 2010.10.08. 13:37:42

@Ernoke: Ha valaki sok időt és pénzt áldoz mások szerint felesleges dolgokra... na azt hívják hobbinak. :)

televanabatyum 2010.10.08. 13:38:36

Az írás szerintem jó, de egy kicsit sarkosított. Saját csekélyke élettapasztalatommal azt mondom, hogy hiányzik a karakterből a lelkiismeret furdalás szikrája is, pedig ez megvan a szenvedélybetegeknél. Akár megkapja amit akart (jelen esetben nyer a gépen), akár nem. Ez olyan, mint amikor megkapod álmaid nőjét, és utána depis leszel, hogy csak ennyi voltés ennyit kínladtam érte és közben a cselekdetemmel megbántottam ezt-azt?? De aztán perszer egy kis idő múlva megint elkezdenek kalandozni a gondolataid a szomszéd Mariska idomairól.(betegebb embereknél a gyümikről a gépen) Persze ezt a szomszéd srácnak az isemrőse mondta,aki ismer valakit, aki ilyen...

Hal Stanton 2010.10.08. 13:46:13

@televanabatyum: sarkosított, mert modor. De legbelül megbánja, folyamatosan. Ezért a hárítás és a magyarázkodás, hogy nem játszom, csak most, nekem ennyi is jár. Önvakítás=lelkiismfurd.

Gastroger 2010.10.08. 13:50:35

Ööö még annyi, hogy a modorosság, nem mindig pozitív, már úgy értem nem mindig semleges. Csak van ahol nem tűnik fel, vagy ha fel is tűnik idegesít egy picit.
A modoros "kocka", a modoros újgazdag, a modoros autószerelő, vagy a modoros mesterember, csak a nagy többség egy-egy általában negatív, vagy nagydumás, vagy "ő az élet császára", és "de király vagyok" figurája. Ettől még lehet, hogy jó munkát végez, jó szakember, csak a modorosság marad benne. (volt ilyen poszt is, most nem vakarom elő, a lényeg, hogy mindenhez ért, mindent megberhál stb, vagy akár spórol, de nem a modoros kéregetős módon).
Mit is akartam írni basszus...
Ja, igen, hogy vannak negatív modorosságok is, mint pld. ez, de nem a modorosság veszik el, hanem az emberi jellem, a hozzáállás.
Demagóg, és modoros:
Nézd meg a körházban infúzióra kötött nevetgélő rákbeteg gyerekeket. Az nem modoros.
Nézd meg a ugyanezt egy RTL-klub adásban. Lassú zene alájátszva, komment: "felhőtlen boldogságuk elfelejtésére a bohócdoktorok hoznak csak némi színt a komor zöldre festett falak közé".
nemtom érthető volnék-e.

bajor gizella 2010.10.08. 13:54:30

@Gastroger:
A modorosság ez esetkben -számomra azt jelenti- hogy nem elfogadja, elismeri, reálisan szemléli a problémát.
Ez nyilván része a szenvedélybetegségnek, tehát nem lehet modoros az, ami alapvető kinulópont egy függőnél.
Vagy nem képes saját véleményével megfogalmazni, hanem megy a "mainstream" (elég modoros?), után, és klisékkel, felszínes dolgokkal, általános-de-semmitmondó kijelentésekkel takargatja magát.
Mégis ezt hogy érted? Milyen a maindtream szerencsejátékos takarózás? vagyis inkább miért az? mert mindegyik végigmegy ugyanazon az úton, és mindnekinél elhangzik kb ugyanaz? nem gondolod hogy azért van ez, mert mindegyik így is gondolja? Vagy gondolod hogy kiolvassák ezeket egymástól mint más a zenei irányzatokat egy magazinból? és eldönti hogy ezentúl neki is ez lesz a véleménye?
Mert ha ez a véleményed, akkor én nem értek vele egyet. Ahogy az alkoholistának, a szerencsejátékosnak is van erősen, és enyhén függő esete, ami itt le van írva az a nagyon függő állapot, hidd el láttam közelről, tudom milyen, és ha csak annyiról lenne szó hogy megy a többi után(??) nem bentlakásos pszichátriai kezelés lett volna a vége. ahhoz képest hogy te próbálsz itt elválasztani a dolgokat, szerintem te mosod össze leginkább.

ghostdog75 2010.10.08. 14:02:15

huh,az utolsó de keményre sikeredett...
az első kettőn mosolyogtam,de az utolsó bekezdésnél már nem vigyorogtam...az félelmetesen élethűnek tűnik.

ghostdog75 2010.10.08. 14:04:32

és kommentnézés nélkül...na akkor mégis rendesember vagyok... mégegyszer nekifutva jók a klisék de tényleg inkább szomorú.

terran 2010.10.08. 14:59:46

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

ez nem mukodo szisztema. sok különböző okból. rulettra nincs működő szisztéma.
legjobb esélyed akkor van, ha az összes játékra szánt pénzed felrakod az egyik színre. ekkor kb 48% eséllyel duplázod.

terran 2010.10.08. 15:04:10

@Ernoke:

mondjuk ez a szöveg, hogy számítógépes játékok untatnak fél perc után, olyan, mintha azt mondanád, hogy az összes film untat fél perc után.
vagy hogy az összes festmény amit láttál gyenge.

medvedr 2010.10.08. 15:37:55

@bajor gizella: A probléma szerintem az, hogy amit modorosnak vélnek egy függőnél, az egyszerűen tünet.
Ezért nem vicces ez az egész. A függőnél azért van egyéni felelősség, talán ezért nem utasítja el az ember zsigerből ezt az írást. Ezért nem látnánk szívesen egy modoros rákbeteg írást mert ott nincs v. egészen megfoghatatlan az egyéni felelősség kérdése. Ugyanúgy tönkreteheti a környezetet/családot, csak műtétekre új fejlesztés alatt levő szerekre v. rosszabb esetben sarlatánságra megy el lé.

Gastroger 2010.10.08. 15:44:46

@bajor gizella: Az összemosás, és a különválasztás nem lehet egyértelmű. Vannak alapvető emberi tulajdonságok, amelyekkel takarózunk. Vannak akik felismerik, de nem tesznek semmit. Vannak akik felismerik, de nem tudnak, mert függők. Az összemosás inkább az első kategóriánál szembetűnő, aki még magának is hazudik. Szerintem ez a modoros. Aki légből vett sztereotípiákkal magyarázza meg, azt, hogy ő miért olyan, mégha nem tudatos is.
Persze, hogy első a tagadás: Nem vagyok függő. Ezt vagy tudja vagy nem. Vagy megmagyarázza (jön a modor, vagy a bevallás). A modor ez esetben az ami a fenti posztban is van. "bármikor le tudok állni", vagy "na, tegnap kivettem egy huszast a gépből" - miközben előző nap 140-et beleszórt.
Aki "beteg", de nem modoros, az nem fog nekiállni MAGYARÁZNI. Nem hiteti el magával (és a környezetével), hogy őneki ez jó. Erről szólt ez a poszt szerintem.
A szerencsejátékos aki mindig veszít, de mégis kimgayarázza. Nemcsak másoknak. Magának is.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.10.08. 16:01:52

Szerintem a modorossag nem mindig rossz dolog. A klisek es sztereotipiak arra jok, hogy az ember hetkoznapiva, feldolgozhatova tegyen olyan dolgokat is, ami amugy meghaladja a felfogokepesseget. A modoros rakbeteget ezert teljesen komolyan mondtam. Mert ott az a helyzet, hogy valahogy elviselhetove kell tenni a gondolatot, hogy jo eselyel meg fogsz halni (de mindenkeppen szenvedni fogsz). Peldaul egy filmben lattam, hogy valaki viccelodve meseli, hogy "Szaddam Husszein"-nek nevezte el a daganatat. Modoros. Meg vicces is egy kicsit. De az egyetlen, amire gondolni tudok, az az, hogy "hala Istennek, hogy nem vagyok a helyeben!"

bajor gizella 2010.10.08. 16:07:22

@Gastroger: Én azt tudom mondani, hogy nézd meg az impulzuskontroll zavarok, azon belül is a kóros játékszenvedély szócikket valamilyen pszichátriai kézikönyvben. Az általad modorosnak tartott dolgok mind ott vannak a TÜNET részénél. A perzisztens és ismétlődő maladaptív szerencsejátékos viselkedés csak egy kis része ennek a zavarnak. Eléggé fura hogy ezt valaki egy lapon említi a "modorossággal".
Az egyik egy súlyos, már már pszichopátiába csapó destruktív lelkiállapot, a másik pedig ha nagyon szigorúan fogalmazunk akkor is csak esetleg enyhe viselkedészavar, vagy szociális szorongás hatására létrejövő stresszoldó, teljesen adekvát viselkedésforma. azért a kettő között óriási különbség van. Az impulzuskontroll zavar másik fajtája pl a pirománia, vagy a kóros hajtépkedés is. Súlyos esetekben mindhárom ember kényszergyógykezelés alá vonható, és súlyos büncselekmények elkövetése után börtönbe kerülnek. Tényleg furcsa hogy ezt a kettőt valaki ennyire össze tudja vonni-keverni.

2010.10.08. 16:18:45

@Gastroger: megnézetn a gépen a szelvényt: KÖTELEZŐ.
a cégnél dolgoztam, és mindenkinek ezt ajánlom.

az óránkénti autókat az át nem vett nyereményekből sorsolják.

Az internetes lottózást tudom ajánlani, ott a nyereményt rögtön a számládra utalják.

Gastroger 2010.10.08. 16:41:05

@bajor gizella: Az összemosás, és a különválasztás nem lehet egyértelmű. Vannak alapvető emberi tulajdonságok, amelyekkel takarózunk. Vannak akik felismerik, de nem tesznek semmit. Vannak akik felismerik, de nem tudnak, mert függők. Az összemosás inkább az első kategóriánál szembetűnő, aki még magának is hazudik. Szerintem ez a modoros. Aki légből vett sztereotípiákkal magyarázza meg, azt, hogy ő miért olyan, mégha nem tudatos is.
Persze, hogy első a tagadás: Nem vagyok függő. Ezt vagy tudja vagy nem. Vagy megmagyarázza (jön a modor, vagy a bevallás). A modor ez esetben az ami a fenti posztban is van. "bármikor le tudok állni", vagy "na, tegnap kivettem egy huszast a gépből" - miközben előző nap 140-et beleszórt.
Aki "beteg", de nem modoros, az nem fog nekiállni MAGYARÁZNI. Nem hiteti el magával (és a környezetével), hogy őneki ez jó. Erről szólt ez a poszt szerintem.
A szerencsejátékos aki mindig veszít, de mégis kimgayarázza. Nemcsak másoknak. Magának is.

2010.10.08. 16:42:24

Rngeteg nyerős történetet ismerek, persze név nélkül.
Volt hogy egy család 140 ezret nyert a skandin. Gondolták megvezik a téli tüzelőtt. A mama a tüzép előtt infarkust kapott és meghallt.
Fiatal pár 1 millát nyert az ötösös, építkeztek jól jött. 3 hát elteltével 30 milli a skandin.
Egy pasit már a végrahajtók (nem az állami) üldöztek, 2 milla jött neki az ötösön.
Egy totó gyilkos héten egy csaj vitte a tutit, megkérdezték, hogy ért hozzá ennyire? Én mindig állandó tipekkel játszom.

Én mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy játszon, a joker, a skandi, a kenó esélyes, de nem hoz nagy pénzt, az ötös a hatos kicsi az esély, de ha bejön nagyon bejön.

A tipmix hát kedves kis játék, de az oddsmesterek nagyon elővigyázatosak. Ismerek olyanokat, akik átjárnak tutovkázni szlovákiába.

Játszani kell, mert a szerencse vak. Egy kolléganőm azt sem tudta, hogy kell kitölteni a szelvényt, egy minimoris volt a nyereménye.
Van a 40 éve ugyan azokkal a számokkal játszó és nem nyerő. Ez veszélyes , mert ha egyszer elfelejti, akkor vége.

Volt olyan is, hogy két ötös volt azon a héten. Állandó számokkal játszott, és nem volt benne biztos, hogy a felesége feladta-e. Feladta.

Gastroger 2010.10.08. 16:42:42

@Gastroger: bocsánat a blogmotor behülyült.. :(

Gastroger 2010.10.08. 16:53:05

@bajor gizella: Most erre a tankönyvi szövegre igazából nem tudok mit mondani, mert felét nem értettem, ez meg az én szegényességem. Biztos igazad van. Én mint laikus mondom.
Bár, ha pszichológia vizsgálódást akarsz, ám legyen, de ne keverjük az akkut pszichológiai tüneteket (ami szerintem egyenlő lehet a modorossággal), a viselkedés lélektannal. A pszichológia sem adekvát tudományág, számos válfaja létezik (Na látod ez modoros volt :) ) Megítélés kérdése, hogy ezen a határterületen belül, mi az ami tünet, és mi az ami kórós.
Felraktam a szgépemre egy online pókert (nem pénzben játszottam). Kb 4 napig le se lehetett vakarni előle. Aztán néha csak este néztem rá. Nemrég uninstalláltam.
Mondanivalóm lényege, hogy egy lényegtelen, hogy kezdődő, vagy akkut devianciáról beszélünk, a lényeg, hogy azt annak elviselője hogyan éli meg, és hogyan kommunikálja kifelé, és legfőképp magával.
A modoros azt mondja: ugyanmár, könnyen jött könnyen megy, meg kikapcsolódás, meg kiveszem majd a gépből a nagy zsét.
A nem modoros azt mondja: a picsába, imádok gépezni, de egy csomó lóvé elment, abba kéne hagyni, de nem megy. Meg valamit vissza kéne hozni az elbukottból.
Az első kompenzálja a hibáját, a maga gyengeségét. A második nem, belátja, az már csak a veszteséget akarja visszahozni. Persze ezzel beleesik a második csapdájába, ebben igazad van.

Hal Stanton 2010.10.08. 17:02:45

Nekem úgy elszorította a szívemet, hogy megállt, belehaltam. Kedves szerző, meghalni is modoros már itten? Mert lassan már minden, ami tragikus, az modoros.

bajor gizella 2010.10.08. 17:10:06

@Gastroger: Most ha nem akarod hogy darabokra alázzalak itt a nagyon gyengus tudásod okán, kérlek ne írj többet a pszichátriáról, amit te pszichológiának neveztél, és főleg ne rakj bele olyanokat a mondandódba hogy viselkedés lélektan, meg adekvát tudomány. csak mert nem célom. köszi:))
Ennek okán az akkut devianciát is kénytelen vagyok ide sorolni, hidd el barátom, muszáj megnézned amiről vitatkozunk elöbb.
Ha megnézed, akkor rájöhetsz, hogy mi a különbség aközött hogy valaki azt mondja hogy kiveszem a gépből a zsét--ha mégse néznéd meg akkor nagybetűkkel EZ A BETEGSÉG TÜNETE-- és aközött hogy pár napi kártyázgatás után ráun, ráeszmél az ember. szóval a lényeg az hogy nem az hogy az egyik modoros a másik nem, hanem hogy az egyiknek van egy kialakulóban lévő (első stádiumos) impulzuskontroll zavara, míg a másiknak nincs.
ű, nagyon komolykodó a dumám.bocsánat:)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 17:18:51

@terran: De miért ne lenne nyerő? Mondjál néhány okot? Nem vagyok nagy matekos, de ez logikus. Csupán két hátrány van:
Kell egy alapvagyonod. (10 körre ötvenezer dolcsi)
És ha bejön a krach, vagyis a kezdeti tézised (10szer nem lesz egymás után fekete) megdől.
Ha nem dől meg, évekig nyerhetsz minden nap. Kicsit, de biztosat.

Gastroger 2010.10.08. 17:27:43

@bajor gizella: Alázz, azért vagyunk itt. :) A viselkedés-lélektan, mióta csak a pszichiátriához tartozik? Még nem, egyelőre nem nézek meg semmit. :) Majd, ha elbizonytalanodok, egyelőre még nem.
NEM. Nem vagyok orvos. Viszont találkoztam játék, és szenvedélybetegekkel, sajnos, családon belül is.
Volt aki nem magyarázta, tudta, hogy nem jó.
(Magának lehet, hogy egy kicsit, hisz becsábult).
Más a gondolat feltételezésénél is felháborodott.
Tény. Nincs a szakirodalomban olyan, hogy modorosság. Én csupán azt a véleményem fejtettem ki, ha valaki a már "bevált", kliséket felhasználva beszél (hazudik) másoknak, és ami jelen esetben baj lehet: saját magának is.

Cigizem. Szenvedélybetegség.

Modoros: báármikor abba tudnám hagyni, de nekem jó, meg stresszoldó, ez az utolsó, és többet nem, stb.
Ááá igazából csak a kávé miatt, ahhoz jól esik. Na meg kaja után egyet. Na meg este sörözéskor. (másfél doboz elmegy a "látszat" indokokra)

Ehelyett: szeretném abbahagyni, de nem megy. Függő vagyok. Ha le kell szokni, akkor nekem biztos, hogy kell tapasz, meg rágó, meg lófasz. Még nincs meg bennem az erő hozzá, így le se tudok szokni. Ennyi.
Másfél doboz elmegy indok nélkül.

Oké, hagyjunk engem. A posztban szereplő típus, hova esik, és mit lehet vele kezdeni?

terran 2010.10.08. 17:39:37

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

egyrészt sok rulettnél ha jól tudom, van maximum tét, tehát nem lehet végtelenségig növelni. bár ez lehet, hogy nem igaz.

a tíz fekete egy sorban, gyakrabban bejön, mint gondolnád, ha sokat játszol.

ha színre teszel, nem 50% esélyed van nyerni, a nulla miatt. ez nagyon odatesz a stratégiádnak, számold csak ki.

ráadásul mint te is írtad, ahhoz, hogy 100 dollárt nyerj nagy biztonsággal, kell hozzá 50 000 dollár.
nevetséges. sokkal többet kereshetsz értelmes módszerekkel, pl. befektetés, vállalkozás, ha ennyi pénzed van.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 17:42:46

@Frengi: Tpp mixen ma lehet nagyot kaszálni, már ha valaki megérzi a meglepetést. Ott van az osztrák-azeri meccs 11szeres vendégszorzóval például. A punnyadt sógorok a baltalábú kaukázusi harcosok ellen.... kísértő...na bocs az OFFért.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.08. 17:47:14

@terran: Ok, meggyőző volt. :)
Azt nem tudom, hogy mi Vegasban a limit a színre, nem vagyok nagy játékos.

bajor gizella 2010.10.08. 17:59:29

@Gastroger: A kóros játékszenvedély NEM szenvedélybetegség. nem olyan mint a cigarettázás, vagy az alkoholizmus.hanem olyan mint a kleptománia, vagy a pirománia. Teljesen más a kimenetele.
A szenvedélybetegségekre abban hasonlít hogy tagadás történik a kezdetekben. bármikor abba tudom hagyni.stb. ez vsz. veled is megtörtént. volt olyan szakasza a függésednek, amikor azt hitted-mondtad hogy abba tudom hagyni. ez abból következik, hogy a cigarettázók elég csekély százaléka kezd el úgy cigarettázni, hogy mától függő leszek, és punktum, elkezdtem másfél dobozzal, én így akarok megdögleni. első körben mindenki azt gondolja hogy le tud szokni, illetve hogy kontrolálni tudja az impulzusait. mert ez így is van. ezért nem lesz mindenkiből láncdohányos, aki életében akár egyet is elszívott. mert abbahagyható. aki viszont, azt állítja hogy abba tudja hagyni, de nem hagyja, az már függő, és ez nem modoros, hanem kóros. azok az önigazoló-hárító mechanizmusok amiket te is írtál példának, pedig az ő pszichés helyzetében adekvátnak mondhatóak. ezért vannak például fokozatok a szenvedélybetegségben is, meg az impulzuskontroll zavarnál is, mert pont a személy külső kommunikációja megmutatja hogy éppen "hol tart". te feladtad, beismerted hgoy függő vagy, és nem tudsz vele mit kezdeni. ez a végén van. nem attól félsz hogy elvisz a rák, hanem hogy nem gyújthatsz rá többet.
Nem vagy kevésbé modorosabb mint az, aki azt mondja hogy abba tudja hagyni. minden fázisnak megvannak a mantrái.
Orvosi szaksegítség, elvonókúra.
képzelj el egy skizofrént mondjuk. ő egy súlyos pszichés állapotban van. noha teljesen más tengely, de a játékszenvedélyes is ilyen. Egy olyan pszichés állapotban van, amely fölött nincs uralma. Kiváltó okai lehet a gondozó korai halála, vagy inkonzisztens gondozói magatartás, figyelemhiányos hiperaktivitás zavaros gyerekenél a játékszenvedély kialakulása háromszor gyakoribb mint egészségeseknél,illetve van hormonális diszfunkció-szerotonin-katekolamin- okozta játékszenvedély is. (Általában cigizni azért kezd az ember mert menő. csak hogy lásd a különbséget.)
Van akinél lassú, de hosszadalmas lefutási ideje van, akár évtizekig elvan egy fázisban, ami lehet akár a sok pénzt kiveszek a gépből fázistól elkezdve, a tiédhez hasonló megnyugodtam beteg vagyok, nem tehetek mást féle is. ők bizonyos fokig tudják uralni a késztetésüket. a hirtelen fellángoló, más függőség-alkohol, drog, stb- mellett jelentkező eseteknél van hgoy mindenét elveszti, elválnak tőle, szarrá verik stb. szituáció. hamar felsimeri a helyzetét-3-4 hónap- és gyógyszeres, valamint pszichátriai segítséggel tökéletesen megszabadítható a problémájától. legrosszabb esetben pszichopátiás megszállottságig is fajulhat, ahol nem violens, de kriminális tetteket hajt végre. mivel családja általában hisz neki-abba tudom hagyni- akkortájt szoktak lelepleződni, mikor antiszociális tüneteket produkálva végül hagyja magát sodródni az eseményekkel. bentlakásos kényszergyógykezelés, és adósságrendezési tanácsadás, olykor életen át tartó gyógyszeres terápia.

terran 2010.10.08. 18:08:59

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

lehet, hogy nincs limit, ruletthez nem értek nagyon.

Kaszinókban jellemzően két játék van, amivel lehet keresni, ha NAGYON értesz hozzá.

Póker, blackjack.

Pókerben mivel nem a ház ellen játszol, van esély, hosszútávon.

Blackjackben pedig, ha megtanulod számolni a leosztott lapokat, és esetleg megtanulni követni a keverést, ezek pedig nem könnyűek.
A kaszinósok jellemzően képzettek az egyszerűbb számolások kiszúrására. Kedvesen átkísérnek egy másik játékhoz, ha látják.
Ha ilyesmiket nem tudsz egyáltalán(hetek-hónapok-évek munkája), hanem csak az optimális blackjack stratégiát(X leosztásnál mit érdemes csinálni), akkor már elviszi a ház a pénzed.

noirp 2010.10.08. 18:17:00

@Gastroger: "modoros depressziós"
höm. Hát tessék. Sírvaszmájlival.
"ehh, nem vagyok én beteg, csak egy kicsit feszült. Orvos? mennyé orvoshoz te, ha annyira mondod"
"ehh, méghogy gyógyszer. Ennek _fejben_kell eldőlnie, baszki, ezen nem segíthetsz vegyipari termékekkel."
"ehh, mit basztatsz, még csak két éve szedem, ismerek olyat, aki 8 évig szedte, én még helyben vagyok."
"ehh bazdmeg, de utálom a celebdepiseket. Ott volt az Albert Györgyi, nem beteg volt az, csak egy hülye picsa."[=a beteg, az _én_vagyok, _engem sajnálj és szeretgess, _énrám_figyelj.]

"jaj már, Churchill is depis volt, úgy hívta a depijét, hogy "az én fekete kutyám", lófaszt kezelték, mégis milyen sokra vitte"
és a másik oldal:
"síjj, csajok, hallottátok? a ..._piszológushoz_jár! vigyázzatok vele, mer'idegbeteg, csak színészkedik. ki tudja, mikor tör ki rajta a a rohama."
és az utolsó kör:
"nem kell segítség!hagyj békén! gyerevissza!segíts!"

na, inkább nem folytatom.

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.10.08. 18:18:50

Be akartam linkelni a Híd-avatást mint idevágó művet, de a MEK-en nincs html formátumban...

Gastroger 2010.10.08. 18:22:17

@bajor gizella: Hát ez naon durva, de hol marad az alázásom. :) Kérek belőle, mert abból tanulok. :)

Gastroger 2010.10.08. 18:25:03

@noirp: van a divatdepis, meg az olvastam róla pánikbeteg, meg van a depressziós, és komoly pánikbeteg. Szerintem. Gizella majd (el)tanácsol. :))
A divatdepis, az aki éppen most nem jól érzi magát. Attól még nem depresszisó, csak éppen valami nyomasztja ami tök emberi rítus. A depis az a baj, hogy NEM tudja mi nyomasztja. U.a. a pánikbetegség.
Gizella kedves? :)

bajor gizella 2010.10.08. 18:39:24

@Gastroger: mit kóstolgatsz te majom?:)
leírtam neked mert nem voltál hajlandó rákeresni.ez a hála? eszem megáll:)
amúgy van olyan akinek az a betegésge hgoy betegséget színlel. fakticiózus zavarnak hívják. aki kitalálja magáról hogy depressziós, hát az se azért van mert egészséges:)
de inkább hagyjuk. én ismerek olyat aki havi 2000 dollárt keres azért mert kicsit utánaolvasott annak, hogy mi a mániákus depresszió.és hirtelen magán is észrevette. amerikában nem rossz a havi 2000. mellette még van ideje karitatív feminista tevékenységet is folytatni, mert dolgoznia azt nem kell:)

Gastroger 2010.10.08. 18:46:44

@bajor gizella: szeretek vitatkozni. :) Nem veszekedni vitatkozni. :)
Nem olvasok más linkjét. és be tudnék rakni egy csomót, de félek, hogy sérülne a kis szende lelked. :))

Most komolyan. Én asszem elbeszélünk egymás mellett. Te a kiváltó okokat, és kísérő tüneteteket, és a "betegség" fokozatát elemzed, és auz próbálod meg lapcsolni egy sémához.

Én meg egy azonos tünet lehetséges kimeneteli alternatíváját próbálom megfogni. Azaz van aki erre úgy reagál, másik, máshogy. Nem akarom védeni a blogot, mert leszarom (szívesen Tibi :) ), csak a saját véleményem. Azonos tünet alapvetően azonos jellemzőkkel bírhat. Igazad van.
De azonos tünet, (vagy kialakuló), más embernél, más megnyilvánuéso formát hoz.

Te a tünetről beszélsz. Én meg annak a kifelé való kommunikációjának voltának differentálódásáról. (ööö elég komolyan hangzott? .. :))

2010.10.08. 19:17:19

@noirp: meggyőződésem, hogy a legtübb depisnek a családját kellene kezelni. Még így maradna néhány, de koránt sem ennyi.

medvedr 2010.10.08. 22:05:34

@Gastroger: Te nem vagy jó megfigyelő bazd meg. A tünet kommunikálása vastagon tünetértékű, első helyen értékelik.
@bajor gizella: Katekolamin -szerotonin hormonok a szerotonin az neurotranszmitter az általad említett esetben teljesen bizonyosan. Csak azért fontos mert teljesen más szerekkel lehet befolyásolni a neurotranszmissziót és a belső elválasztású mirigyekben felszabaduló katekolaminokat és más más esetben. Áá na mindegy.. de csak osszátok egymást.

medvedr 2010.10.08. 22:13:45

@medvedr: A NA és a dopamin az lehet hormon is meg neurotranszmitter is, de Te a transzmisszióra utalsz sztem.

Gastroger 2010.10.08. 22:48:59

@medvedr: "A tünet kommunikálása vastagon tünetértékű, első helyen értékelik."

Aha. A szomszéd alkesz is már az első fröccs után, úgy néz rám, hogy figyelj. Van bennem egy kis nyomás. Alkoholista vagyok.A lófaszt. Tagad.

Na, jó, még olvassatok sok könyvet. Elméleti szakemberek. Aztán kiderül, hogy a szerencsejáték függő az neurotranszmitter hiányos, dopaminfüggő, meg egyéb faszom. Naja. Csak nem hülye. M

Majdnem mindekiből lehet az!
Kábé 80-90%-ban, ha elkapja a mókuskerék egy olyan hangulatban. Tünete van? Van. Ki tud szállni? Na ez a másik kérdés. Szóval dr medve itt nem értünk egyet.
Ugyanis van aki kiszáll, van aki nem. És nem transzmitterek miatt, hanem egyéni beállítottság, lelki erősség, családi-munkahelyi háttér, önbecsülés, önértékelés stb.

Ja, szintek, meg minden.

Aki meg dugni akar, akkor az is hülye.

(az meg egy baszom nagy hormonális lórúgás a szervezetnek, nem?)

Gastroger 2010.10.08. 23:03:22

Meg akkor vegyük elő, hogy kezelése SSRI-vel lehetséges, csupáncsak agyi biokémia. Meg hívjuk meg Szendit is, a maga faszságaival, hogy olyan nincs is, csak vitaminhiány.
amiről beszéltek az csupán a tünet utáni állapot. De ahogy beismertétek, tünet VAN.
Visszatérve a bloghoz, ennek megjelenése lehet "modoros", azaz öntagadó klisékből építkező, vagy nem modoros, beletörödő (ez néha rosszabb), vagy kiútkereső.
Csupáncsak ennyi. Magáról a tünetről és annak megjelenési formájáról szól a poszt, nem a kialaulásáról, vagy elnyomásáról, vagy transzmitterekről, meg ilyenek.

a vadon szava (törölt) 2010.10.08. 23:44:20

a jatekfuggonel mindenki szomoruan osszenez a masikkal es lehajtja fejet, mint egy kib.tt ajtatos mano. es szemlesutve azt suttogja, ez nem vicces.
node mikor alkoholrol, tulzott etelfogyasztasrol cigarettarol van szo, akkor mint capak a belsosegre, itt tobzodnak.
de a jatekfuggoket sajnalni kell? mert miert is?
miert kell oket jobban sajnalni az alkeszekkel, dohanyosokkal szemben, hisz ugyanugy a csaladtol viszik el a penzt.
ha irta korabban valaki, bocs. nem minden kommentet olvastam el.
es nem, egyik kategoriaba se tartozom, csak idegesit a megkulonboztetes. mert o jatekfuggo....
leszarom a tobbi fuggovel egyutt, ha art a fuggosegevel barkinek. ha art a fuggosegevel barkinek.
szomoru a jatekgép fuggoseg. az persze. na persze.

a vadon szava (törölt) 2010.10.08. 23:46:56

elnézést a kirohanásért, természetesen nem szarom le a függőséget, ez nagyon durva volt részemről. mindenkitől bocsánatot kérek.

darkmirjam 2010.10.09. 00:11:15

nem semmi, írj sokat még Csaba

Stiel 2010.10.09. 00:12:08

@a vadon szava: nemtom, miből szedted, hogy megkülönböztetik őket, nekem ez nem jött le a kommentekből. Az, hogy a függőséget szomorú dolognak gondolják, nem mentesíti a függőt. Szerintem.

a_fater 2010.10.09. 15:30:19

Szomorú dolog ez. És nem is tudtam, hogy ez a "pont egálban vagyok" duma ennyire jellemző. De el tudom képzelni, beleillik a képbe.

medvedr 2010.10.09. 19:34:56

@Gastroger: Hát nem értünk egyet, de jók az érveid. A Szendit ne vegyük elő mert agyzsibbadást kapok tőle.

"Ugyanis van aki kiszáll, van aki nem. És nem transzmitterek miatt, hanem egyéni beállítottság, lelki erősség, családi-munkahelyi háttér, önbecsülés, önértékelés stb." Ebben igazad van igazából ezek miatt száll ki, a transzmitterek akadályozzák benne, és előcsalják azt, amit te modorosnak hülyeségnek látsz, más meg tünetnek. Nem menteni akarom őket, nem szeretem a függőket, csak a "modorosságaikat" nem annak látom, aminek te.

noirp 2010.10.11. 10:26:51

@Frengi: hát igen, ez lenne az ideális. Vagy ha a depis és a kedves rokonok_egyszerre_mennének terápiára, de ezt marha nehéz összehozni.
in privát: Volt próbálkozás, több mint 10 éve. A páciensen bukott meg...Ha kigyüvök az alagútból végre (úgy néz ki, hogy!) akkor elcipelem ugyanahhoz, aki nekem segített. Én uszkve 2-4 évvel megúsztam...

noirp 2010.10.11. 10:28:16

@Donna Anna:
"Mire az óra egyet üt/üres a híd, csend mindenütt"

noirp 2010.10.11. 10:34:48

@Gastroger: Na Szendi arcát le tudnám karmolni. Többet árt a depressziósoknak, mint amit használhat: elvadítja őket a rendes orvosi segítségtől...amire úgyis olyan nehéz rávenni őket (minket) :P

Mielőtt ráugrott volna a depresszióra (2002-2004) mindenféle agyatlan konteókkal foglalkozott az IPM hasábjain.
Pl. a reklámok tudat alatti üzeneteivel. Hogy a Camel emblémáján a teve rajzának árnyékait ha így és így csoportosítjuk, kijön egy erektáló emberke képe jókora durunggal; meg hogy a (már elfelejtettem) whisky reklámfotóján ki kell nagyítani a jégkockák képét, és ott lesz egy cápa, ami férfias-ragadozós; és ilyenekkel manipulálnak minket direkte
...
feltűnési viszketegségben szenvedő maszlagdíler.

Rothstein 2010.10.21. 04:53:26

Én tippmixen kezdtem, azután jöttek az online fogadóirodák.
Visszatekintve a nagy magyar reménytelenségben ez volt az egyetlen esélyem hogy vigyem valamire, mivel az A tervem megbukott.
Voltak nagy bukták is az út során. De tanultam belőlük. Az utóbbi 4-5 évben már hoztam a profitot rendszeresen.
A következő lépcső az volt, hogy privát ügyfeleim lettek, akik teljesítmény után fizettek a tippjeimért (minden hónap végén, ha minusz volt, átvittük a következő hónapra).
Aztán munkát is kaptam egy ilyen cégnél. Most oddsmester vagyok.
Türelmet, higgadtságot, racionális és mindenre felkészülő gondolkodást kaptam.
A poszt szomorú, de jó. Sok ilyen ember van. Sejtem azt is kik adták az ihletet a poszt írójának, akit egyébként személyesen is ismerek.
(Na Hácsé, most megismertél? :) )
süti beállítások módosítása