Olvasói rovat - Az építőművész

2010/09/24. - írta: Modor Tibi

Hello!

Jó egy éve már küldtem egy írást nektek, A modoros culágert. Itt a következő, ha kell :)

Az lenne a kérésem, hogy mindenképpen yenoee-ként tüntessetek fel mint szerzőt, ezért a szösszenetért nem leszek túl közkedvelt szakmai berkekben, ha jól sejtem :)

Üdv!


 

 

Az építőművész

 

Már maga a szó is elképesztően modoros.

Az a bajom vele, hogy csak néhány, általam egyébként tisztelt emberre illik rá. Ugyanakkor jóval többen viselkednek úgy, mintha ők is építőművészek lennének. Vagyis: eredmények alapján ítélhető pózban tetszelegnek, eredmények nélkül. Hagyjuk most az igazi (TM) építőművészeket, és nézzünk egy másik, népesebb csoportot, a wannabe építőművészek társaságát!

 

 

Az építészek világában kőkemény hierarchia van:

A csúcson a BME építészmérnöki diplomával rendelkező építőművész áll. Megbocsátó szeretettel tekint le arra a kollégára, aki más egyetemen szerzett építészmérnök-diplomát. A művészdiplomával rendelkező figurákat simán csak szakkörösöknek tekintik. Ugyanez megvan a jogosultság tekintetében is, amit ember legyen a talpán, ha átlát - pedig csak szeretne terveztetni egy házat.

A szakmában létezik egyfajta nagyorexia: húszezer négyzetméter pláza többet ér húsz családi háznál. Aki az előbbinél csak a betonacélt számolta két hétig, lenézi azt, aki a családi házat, tetőtér-beépítést stb. nem a hivatalos munka végeztével - esetleg mellette - a cég gépein maszekolva csinálja. Mert ezeket biza úgy kell, kivéve a nagyon dizájnosra kért, neves tervezőguru nevében izzadott nagybetűs Házakat.

Az építőművész már mindent tervezett kutyakenneltől az atomerőműig, így olyan embernek tartja magát, aki mindenhez ért. Egyik kedvenc felvezető szövege: Nem értek hozzá, mert én csak egy építész vagyok, dee...

Nemcsak beszélni, hanem igen meggyőzően akár hallgatni is tud, a bennfentes elnéző mosolyával a szája szögletében, mialatt valaki egy prezentáció során – vagyis, amikor a monológ megszakítására kevés lehetőség adódik – megerősíti azt, amit ő eddig (és ezután is sokkal jobban) tudott.

Kísértetiesen hasonlít az Emberre, Akinek Elvei Vannak. Ő is összeférhetetlen, ő is rosszul öltözködik. Ő is szakbarbár. Amiben kicsit más, az szakmájának egyik sajátsága: sokat és sokféle emberrel találkozik, egyeztet, ezért vannak tárgyalási, meggyőzési technikái, még ha modorosak, vagy kezdetlegesek is. Azt viszont – hacsak nem hivatalnok építőművésszel állunk szemben – nem engedheti meg magának, hogy a hülyeségeihez végtelenségig és következmények nélkül ragaszkodjon. Rugalmassága és kompromisszumkészsége néha valóban nem ismer határokat, még ha a tárgyalások kezdetén ennek pont az ellenkezőjét szerette volna láttatni magáról. Ennek egyenes következménye az is, hogy megvalósult épületei gyakran stílustalanok, simulékonyak, fantáziátlanok és kényszeredetten egyéniesek.

Az építőművész általában nem buta ember. Legyen szó egy építés közben felmerülő hiba felelőssége alól történő kibújásról, egy munka (megbízás) elhappolásáról mások orra elől, vagy annak bizonyításáról, miért lehetetlen az amúgy előre megbeszélt és akkor még számára is megfelelő határidő tartása - ha nem figyelünk, kimagyarázza, és nem is akárhogy.

Igazi hétpróbás építőművész tárgyalási stratégiát épít arra, kivel szemben kell ábrándos, ihletett kezű művészként, vagy az avatottság hetvenhetedik belső körénél is beljebb lévő guruként feltűnnie, és ki előtt szükséges a szigorú, kikezdhetetlenül kompetens mérnök póza.

A beszédében, szövegeiben néminemű nyelvi játékosság, leleményeskedés fedezhető fel. Szeret mélyebb összefüggésekre jelentősen utalni. Mindez, ha intelligenciával párosul, rövidtávon szórakoztató, hosszabb távon viszont egyenesen kibírhatatlan lehet – mindenkivel így kommunikál ugyanis, vagy lemegy taj parasztba.

Ha már utalás: pénzzel ilyet tenni nem szeret - a megbízóitól is ezt tanulta.

Rengeteg ellensége van, hiszen sikeres ember, ráadásul egyéniség, akinek önálló véleménye és nézetrendszere van. Ellenségeiről pompás rémtörténeteket tud órák hosszan mesélni. Nem egyszer leendő ügyfeleit is ilyenekkel kábítja, de nem ússzák meg kollégái, beosztottai sem. Illetve, mivel többnyire ők is erősen szakmabeliek, mindig akad valakinek egy még rémesebb, még hihetetlenebb, még zaftosabb sztorija. Vagy legalábbis egyvalaki mindig akad közülük, aki pontosan így érez.

 

Az építőművész öt fő ellensége, emelkedő prioritással:

1. A határidő.

Mindig késik, mindig csúszik. Ez egyrészt a rengeteg munkájából adódik: könnyen ígér gyors teljesítést csak azért, hogy elnyerje a megbízást. Ha már benne van a tervezésben az ügyfél, elrebegte óhajait és látott néhány ígéretes(nek tűnő) vázlatot, lehet feszíteni a húrokat, úgyse megy el. Mióta beütött a válság, és nem lehet ezt a nyolcvanas évekbeli vízvezetékszerelő-tempót eladni, kiderült: építőművészünk annyira hozzászokott az elhavazáshoz, hogy akkor is késik, ha egyáltalán nincs egyéb munkája.

Az építőművész egyébként – természetesen – mindig borzasztóan elfoglalt. Mindig siet, mindig feltartják. Gyakran hangoztatja, hogy tele van a töke az egésszel. De mindig odavet egy-két szót, vagy fulladozik pár bekezdést róla, honnan jön és hová megy: városfejlesztési bizottsági ülés, hatósági egyeztetés, kooperáció, tárgyalás a beruházóval, be kell néznie a kamarához is, meg a könyvelőhöz, és a diákjai is várják (ilyenkor mindegy, hogy Az Egyetemen, az egyetemen, a főiskolán vagy a rajzszakkörben).

Persze a legvégén, poénosan, bizalmaskodva csak megkérdi:

- Figyelj, nem tudsz valami melót? Ha tudsz, szóljál nyugodtan, belefér, megoldjuk.

 

2. A hatóságok/hivatalok.

Ők minden építész életének megkeserítői, amúgy Mancika, Jucika és a Feri. Meg néha a Géza is, de inkább legyen Jucika, kétszer... Az építőművésznek egy bizonyos idő alatt kialakulnak a kapcsolatai annál az Önkorinál, ahová sokat tervez. Itt az engedélyeztetés nem lehet probléma. Bezzeg máshol annál inkább – egyrészt mert alapból szemetek, másrészt, mert ott mások ápolnak hasonlóan kitűnő viszonyt a hivatalnokokkal. Emiatt aztán építőművészünk szűkebb pátriájából nem szívesen mozdul ki.

Lázadozó típusú építőművész esetében, a hatóság anyukájának nem éppen szeplőtelen múltja különös részletességgel kerül terítékre azokban az esetekben, amikor valami egyedi, valami különleges, a szokásostól eltérő dolgot szándékozna álmodni - afféle Építészet-et - egy olyan közegbe, ahol legalábbis vitatható lenne a helye. (Nyugi, amúgy bármi lehetne az, ha a Hivatal eléggé fafejű, még a szomszéd ház pontos másolata is. Hagyjuk most azt a lehetőséget, amikor a hivatalnok valóban hülye, később még lesz róla szó.)

Ha a Hivatal nem hülye, viszont a modoros építész úgy dönt, hogy nem foglalkozik néhány elhanyagolható korlátozással és tilalommal, esetleg a terveket kissé felületesen készíti el, abból könnyen sok oldalas hiánypótlás, vagy a terv teljes elutasítása lesz. Öntudatos építőművész ilyenkor vélt igazáért harcba száll. Ebben az sem zavarja, hogy mindezzel megbízójának árt a legtöbbet: késik az engedély, elmúlik a nyár, az ősz, a munkálatok megkezdése egy szezonnal megcsúszik.

A vége persze visszavonulás lesz, a hiánypótlást vagy a teljesen új tervet nagy nehezen, rossz kedvvel, félszívvel megcsinálja. Ha a megbízó ezek után nem ritka módon elégedetten távozik, kissé megveti érte, meg persze örül, hogy nem lép vissza és nem követeli a pénzét. (Milyen pénzt? Hol van az már...).

 

3. A kivitelező.

Fogalmatlan barmok gyülekezete, az összes. Nem tudnak tervrajzot olvasni, nem értenek semmihez. Spórolnak a költségeken, ahol tudnak, nem készíttetnek részletes kiviteli terveket - ahol persze kiderülne, hogy azt a szerkezetet, abban a formában, olyan anyagból és olyan keresztmetszetekkel, ahogy az engterven van, a büdös életben nem lehet megépíteni. Ha a kivitelező kínjában megrajzoltatja egy másik építésszel, abból sértődés, üvöltözés, örök harag lesz.

Amit tehát a hülye is kéne, hogy értsen, azt elrontják, amitől nem lenne szabad eltérni, azt megoldják egyszerűbben, máshogy. Tönkreteszik, sárba tiporják az életművet. Nem lehet ebben a kurva országban egy tetves kibaszott karakteres házat építeni! A modoros építészről természetesen a kivitelezőnek is megvan a véleménye, mindkettőnek jobb, hogy általában igen keveset találkoznak.

 

4. A megbízó.

Na, még egy idióta. Nem tudja mit akar, vagy tudja, de az meg baromság. Tervezhet neki az ember akármilyen kúl homlokzatot, nekiáll vinnyogni a szaros konyhaablakáért. Érdekes, a terven még nem zavarta, hogy azon a homlokzaton nincs is ablak egyáltalán. Hát nem lát térben az istenbarma, szar is lehet úgy élni... Lobogtatja a Családi ház ötlettárat, meg a Szép házak magazint (ahová esélyünk sincs felkerülni, azt legjobb, ha inkább lenézzük, ugye), meg mindenféle netről összegereblyézett félmegoldásokat, veri a balhét a konyhaszigetért, pedig csak egy főzőfülke fér el. Meg egy lépcsőt akar a nappali és az étkező között, mióta meglátta, hogy a szomszédjának is olyanja van. Borzalom. Hány ilyen van... Viszont nemsokára elindul a Sertéstelep II. ütem tervezése, az ti-zen-ha-te-zer négyzetméter lesz, öcsém!

 

5. A Másik Építész.

Nincs egyszerűbb módja a teljes Hegylakó-trilógia egyetlen szempillantásba való sűrítésének annál, mintha ügyfélként azt mondjuk az építőművésznek:

- Megnézte már a telket? Egy kollégája azóta járt kint, és ahogy elbeszélgettünk, hát nem is tudom... De mindenképpen szeretném megvárni az Ön első vázlatát is.

A Másik Építész, bárki is legyen az, egy takonygerincű gennyláda, egy aljas rohadék, egy nyomorult senkiházi. Mindenkit levesz a nyálas dumájával, undorító módon helyezkedik, smúzol és bratyizik a melókért. Persze sosem kapná meg őket, ha nem osztana vissza belőle, a városfejlesztési bizottságot sem kell félteni. Szeretik, amikor nagyot álmodik, fasza költségvetést lehet csinálni hozzá, aztán persze megépül az egész dzsipszkartonból, kívülről telibekúrják drájv it!-tal, eléje "tavaszi szemétdomb" színű, önhullámosodó betony-kocka burkolódás megyen... Legalább a karbantartásból is megél valaki még jó hosszú ideig.

Persze mindez soha nem akadályozza meg az építőművészt abban, hogy tervtanácsi tagokként ugyanezzel a kollégával mély, alákérdezős egyetértésben, eltartott kisujjal szedegesse ízekre valami fővárosi/vidéki nóném alak/híres köcsög terveit és enyhe rosszallásukat fejezzék ki a koncepció teljes egészével, konkrétabban a látványképek látószögével, valamint felbontásával és színvilágával kapcsolatban.

 

Altípusok, gyakoriságuk szerint:

1. A Nehéz Ember:

Rocker fazon, némi táltos beütéssel. Gyakran kissé elhízott, valaha sportolt is talán, ma már alig van ideje, kedve és ereje hozzá. Szőrös. Minimum borostás, de legfőképpen bajszos, vagy még inkább szakállas. Hosszú haj, akár copfba fogva erőteljes kopaszodás esetén sem kizárt. Aprókockás ingeket hord, farmert (abból szinte sosem kéket) és bőr cipőt. Mellény is dívik köreikben, ez lehet fotósmellény, esetleg velúr, vagy fekete bőr (ultra kemény építőművész arc). Hardcore egyedi egyéniségek hordanak kiegészítő jelleggel szemüveget, vagy akár napgépet, de szinte sosem az orruk nyergén, viszont a tarkójuktól az orrhegyükön imbolygón át, a hasukra engedve bárhol. Természetesen zsinórral, mely néha a headsettel, annál gyakrabban nyakba vetett fényképezőgéppel gabalyodik.

Az apparáthoz fotóstáska is szükséges, nagy, rémletes teleobjektívek és normál hamburgerek befogadására alkalmas méretű. De van még egy táska is.

Ez a táska nem lehet laptoptáska, az egy másik lesz, emellett. Nem laptoptáska tehát, mert régebbi, mint a laptop, sőt az emberiség maga: ez a Táska az Építészettel egyidős intézmény.

Nagy, nehéz, tele van – mindig – tervekkel. Vagy legalábbis papírokkal. Közműnyilatkozatok, elveszett (lejárt) tulajdoni lapok, hiánypótlási felszólítás, egy (illetve további másfél, ötnegyed, kettőtizenharmad) példány engedélyes terv, préselve szárított, elázott felmérési rajz, levéltári fénymásolat, a gyerek kettes alá dolgozata (megbeszéljük, mi nem ment, jó?), Nemzeti Sport. Fontos papírok, ahogy az egy felelősségteljes munkát végző emberhez illik.

Nem mindig valós az összefüggés, de néha a nagy táska sok papírral azért is kell, mert sem a laptopot, sem a CAD-et nem sikerült (még és soha már) megszokni, készség szintjén megtanulni. Különben is: „Kézzel tervezni bensőségesebb folyamat.”

„Egy jó papírmakett egy tervről minden renderingnél százszor többet elmond.”

 

A szoft gladiátor külső mögött gyakran egy érzékeny ember rejtőzködik, aki többre véli magát hivatottnak, mint amennyit elért. Valaha talán Ifjú Üstökös volt, a nyolcvanas évek vége felé végezte az egyetemet. Még éppen megismerhette a nagy tervezőcégekben alkotó Öregeket, mielőtt ezek a cégek szétverődtek, tönkrementek volna. Esetleg elkavart külföldre is pár hónapra ösztöndíj vagy kalandvágy keretében, de nem maradt kint. Idehaza eleinte a nagy cégek romjain, az Öregek vezetésével alakult irodákban dolgozott, aztán elvitt néhány komoly melót néhány haverjával egy új cégbe. Egy időben ingatlanozott is, beszállt tervezés fejében pár lakóparkba (75 lakás 5 emeleten, lift nélkül okosan kisakkozva, gyeprácsos parkoló az udvaron, a hirdetés látványképein ez játszótér gyerekekkel), de csúnyán átverték, be kellett borítani a céget. Elnyert néhány kisebb tervpályázatot, egyszer a Szép házakban is megjelent egy munkája.

Mindenről képes egyedi módon elmondani a véleményét, magára tudja vonni a figyelmet. Kedvenc szokása egy lecsengő kooperáció vagy fejtágítás közepén válogatott bunkósággal, trágár kifejezésekkel, vagy alpári viccekkel felrázni a hallgatóságot. Szellemessége cinikus, szakmailag kiégett, az évek során betagozódott egy nagyobb céghez, vagy kisebb régióhoz köthető szakmai csoportba. Elsősorban a kivitelezés körüli kavarásból él, hivatali kijáró ember, lobbista, később az alvállalkozókat szopatja halálra. Néha csinál valami vázlatokat, de a tervek összeállítását már kiadja diákoknak, vagy frissen végzett fiatal Üstökösöknek. Gyakran hívják önkormányzatokhoz tervtanácsba, isten háta mögötti helyekre főépítésznek.

 

Az Öltönyös Férfi:

Zakó, öltönynadrág. Kék vagy szürke ing, de nagyon nem Volán-szabással, elegáns cipő. Rendszeres és rendeltetésszerű borotvahasználat. Külsőségek nem árulják el őt, ehhez meg kell szólalnia.

Az Öltönyös Férfi természetesen nő is lehet, és mint ilyen, ha lehet még öltönyösebb és még férfibb, mint sok esetben akár nemileg kérdéses identitású párja.

Ő egy kicsit tovább maradt külföldön, legalább egy nyelvet jól megtanult. (Ez lehet, hogy nem a magyar.) A kint megszerzett tapasztalatait igyekszik itthoni közegbe átültetni. Ami modorossá teszi, nem más, mint az átültetés részletei miatt elvesztett hitelessége.

A kifelé világpolgár, az élet ezer árnyalatát értő és megélő, a perverzitásig kifinomult és az őrület határáig mély Öltönyös az egyik legkeményebb rabszolgahajcsár az irodában. Igencsak erőteljes benyomást tett rá, hogy külföldön a legmenőbb építész irodákba diákok és pályakezdő építészek ezrei jelentkeznek, és boldogan dolgoznak hónapokig ingyen, vagy akár még fizetnek is érte, csak láthassák a Pritzker-díjas Mestert évente néhány percre, egyként az arctalan tömegből.

Építőművészünk alkalmazottaitól is hasonló mentalitást és feltétlen lojalitást vár el. Kedvenc eszközei a kimért távolságtartás és a hideg arrogancia: beosztottaitól a maximális teljesítményt követeli (ez az alap), a túlórát, hétvégét, betegséget hírből sem ismeri. Képes bárkit egyik pillanat alatt meglepő (gyakorolt) vehemenciával kirúgni. Ha kell, órákig áll a szerkesztők háta mögött csak azt figyelve, ki mennyire serényen húzza az egeret. A mester pózában való tetszelgés még menne neki, de a tudás átadására alkalmatlan személyiség. A jól teljesítőket is szívesen alázza valamilyen szubjektív dolog miatt. Kérdezni tőle halálos vétek, megnyilatkozása kitüntetés annak, aki hallja. Amúgy sem tartja őket építésznek, hiába csak pár évvel fiatalabbak nála, vagy hozzá hasonlóan ők is nagy neveknél fordultak már meg. Ha még nincs önálló irodája, kitűnően működik egy nagyobb nevű sikeres Öltönyös kápójaként. Ő maga is keményen dolgozik, de nem önzetlenül: egy napon kilép, és viszi magával a legügyesebb (legmegfelelőbben betört) beosztottakat, valamint az ügyfelek jó részét is, a saját irodájának.

Magánélete természetesen nincs, vagy ha van is, álca romokban.

 

A Fiatal Üstökös:

Ambíciózus pedálgép, lelkes, kedélyes rabszolga, akinek az Építészet, de azon belül is a Munka az élete. Rengeteget dolgozik. Reggel ő az első az irodában, de ha mégsem, akkor biztos, hogy építkezésről vagy hivatali ügyintézésből esik be. Este és ha kell, éjszaka is sokáig bennmarad. Csalódott, ha hatkor már nincs több feladata, ilyenkor keres magának. Rendszerint ekkor veszi elő a maszek melókat (üzletbelső, családi ház, haverokkal közösen bevállalt társasház kiviteli terv). Néha akár egy-egy komplett külső tervpályázati anyag színes nyomtatás-fénymásolás, pár extra telefon is beficcen, de elnézik neki - neki általában elnézik. Vallását tekintve gyakran MacIntosh az ő istene. Komolyan veendő infós vénával is rendelkezik, ezért nem kizárt, hogy az iroda gépparkjának korszerűsítésébe, illetve a hálózat kiépítésébe is beleszólása van. Innentől természetesen kulcsember, és e tény tiszteletben tartását a munkák leosztásánál is elvárja: főleg azokra a feladatokra nyomul, ami később jól mutat az életrajzában, a referenciái között is. Az sem baj, ha egyébként favágás.

Imádja a tervpályázatokat, a nagyorexia különösen jellemző a fajtájára. Élete egyik fő értelme a kapcsolatépítés, különösen a Nagy Építészek közelében szeret forgolódni. Szereti félszavakkal, lazán odavetett félmondatokkal éreztetni, hogy tökéletesen tisztában van a kortárs nemzetközi építészet világában zajló eseményekkel. Természetesen a hazai TM építőművészeket személyesen - bedolgozás, munkák, vagy egykori iskolái kapcsán - ismeri. Nagyjából követi az építészfórumon zajló teoretikus vitákat. Sajnos kicsit sznob, ez főként akkor ütközik ki rajta, amikor néhanapján (péntek este korábban végeztünk) leküld egy-két modoros sört valami belvárosi helyen. Az az álma, hogy belőle is Nagy Építész legyen. Sajnos idővel elveszíti lelkesedésének azt a részét, amely egyfajta naivitásból adódott, vagy egyszerűen csak rájön, hogy ennyi munkából esetleg nem lenne rossz valamilyen szinten megélni. Ilyenkor beszürkül, idővel betagozódik és a lépést nem tartva, Nehéz Emberré lesz.

Ha bírja a tempót, későbbre jó eséllyel válhat belőle Öltönyös - pedig egyébként nem kompatibilisek.

 

A kishivatalnok:

Az építőművész, amikor hivatalnokká lesz, pályát téveszt. Kishivatalnokként, mint egyszerű építéshatósági ügyintéző működik. Itt amúgy nagyon sok nővel találkozhatunk, jellemzően azért, mert GYES után nem mehettek vissza ugyanoda, ahonnan eljöttek: gyerek mellett nem bírnák úgy a taposást, a gyakorlatból is kiestek valamennyire, no meg ott vannak helyettük a Fiatal Üstökösök és a kortalan fix lúzerek. Érdekes módon, ők valahogy jobban bírják az alacsony fizetést és a hivatali lét monotonságát, kevesebbszer gyűlik meg velük a mezei ügyfél baja.

Ha a kishivatalnok kényszerből lett azzá, mert építőművészként nem élne meg, jó eséllyel gyűlöli a többieket, akik tervezhetnek. Ő ugyanis nem, vagy legalábbis a saját neve alatt nem adhat be terveket. Szeret tüntetni azzal, hogy a vonatkozó jogszabályokat mennyire alaposan ismeri és szeret tüntetni azzal is, hogy neki mindig igaza van. Az engedélyezési eljárásban ügyfélként az építtetőt kezeli a magyar bürokrácia, de ha egy átlagember bemegy érdeklődni, az építőművész hivatalnoktól tájékoztatást nem sokat, kioktatást annál többet kaphat:

- Most hiába is magyaráznám el az építménymagasságot, maga ezt úgysem fogja megérteni. Ezek és ezek az építési mutatók, ami ebbe belefér, azt lehet. (Külön kérésre, nagy kegyesen megfogja a Helyi Építési Szabályzatot, és kiírja belőle a mutatókat, mintegy húsz karaktert.) Garázst külön nem építhet! A kerítés nem engedélyköteles, de hozzon be róla tervet, szeretném látni. Jövő héten szabadságon leszek. (Utána továbbképzés, kérjél már időpontot te szerencsétlen, hallom, hogy a szomszéd szobában lefőtt a kávém!!!)

 

Minősített eset, amikor az ügyfél alázatos hangon megkérdezi:

- És esetleg nem tud valakit, aki megtervezné?

 

Ilyenkor, némi sértettséggel a hangjában, az igazi építőművész hivatalnok kb. a következőket mondja:

- ÉN nem ajánlhatok Önnek senkit. (Elővesz valahonnan egy névjegyet) Próbálja meg ezt a számot. Mondja meg, hogy én adtam magának. (Most mitizész. Ez még nem ajánlás. Különben is túl sokat kér ez a féreg, hamarosan találok helyette mást, aki aláír nekem.)

 

Vitás esetben, amikor az ügyfél és a tervező szerint rendben vannak a dolgok, az ügyintéző szerint pedig nincsenek, több lehetőség is van. Az egyik, hogy a naiv ügyfél próbálja meg elmagyarázni, miért is úgy lenne az jó, ahogy szeretné. A modoros építőművész hivatalnok azonban sokkal többre hivatott (lett volna) annál, mintsemhogy leálljon vitatkozni minden hülyével:

- Tisztelt uram/hölgyem, a megküldött hiánypótlásomban az áll, hogy ha nem teljesítik az ebben kiírtakat, az engedélykérelmüket elutasíthatom! Nem érdekel, Önök hogy gondolják, ez a terv így ebben a formában nem felel meg! Ha nem nyújtanak be hiánypótlást, az eljárást fel kell függesztenem!

 

Mezei polgár esetén itt jön el az a pillanat, amikor belátja, mégiscsak jobb lenne az építőművészt bezavarni, hátha van esélye egy baráti hangulatú "építőművészek egymás között" eszmecserére.

Sok esetben a hiánypótlásra becitált kolléga is komoly szakmai továbbképzést kap:

- Nézze kolléga úr, látom, nem nagyon tervezett még mifelénk... járt kint egyébként a helyszínen? Nos, igen, tavaly még kukoricaföld volt ott. A település ezen részére jellemző egyfajta tömegképzés, kisebb épületek, nagyobb telkek. Nemhiába az Igenvén-Szőlőki Dűlő név, látja... az új szabályozás is ennek a hagyományos beépítésnek állít emléket, feladatunk tiszteletben tartani a régi, laza szövetet.

- A hiánypótlásban az van, hogy az épület tömegformálása nem illik a településképbe. Két utcával arrébb egy lakótelep van négyemeletes panelházakkal...

- Jó-jó persze, de az még a régi szabályozás szerint volt, ez az új pedig most lépett életbe.

- Mégis, mit ért tömegformálás alatt?

- Az utcai homlokzaton három ablak van. Elhelyezésükben én egyfajta szimmetriát érzékelek, azonban az egyik ablak lényegesen kisebb, mint a másik kettő.

- Az a vécé ablaka.

- Izé. Valóban? Mindegy, ez a homlokzati megjelenés így akkor sem esztétikus, tegyen oda nagy ablakot. Vagy legalább három egyforma gipsz architrávot az ablakok köré, és a kis ablaknál az architrávon belülre eső falfelületet sötétítse valamilyen színes vakolattal.

- Hát... Na és ha ezt így megrajzolom magának, akkor mikorra lesz meg az engedély?

- Hatvan nap az ügyintézési határidő! Ebbe hiánypótlás, jogsegély nem számít bele. Plusz a fellebbezések ideje.

- De az építtetők még az ősszel elkezdenék az alapot ásni...

- Felhívom a figyelmét, hogy az engedély nélküli építési tevékenység pénzbírságot vonhat maga után, a területet rendszeresen ellenőrizzük!

 

Persze ne higgyük azt, hogy ennek az alfajnak az élete csupa hasonló, számára különösen élvezetes percből áll. Nagyobb horderejű beruházás esetén nem vele vesződnek sokat: esélye nincs belenyúlni a tervezésbe, ráadásul ha nem teljesen egyenes a dolog, inkább az ő főnökét (főnökeit) kenegetik meg.

Volna még egy-két jellegezetes figura, a Tanárember, a Nagyhivatalnok, és a Guru, de ezekről inkább írjon más. Főleg azért, mert az ő eseteikben a modorosság - amennyiben megjelenik - már nem vezethető vissza építőművész mivoltukra, ez náluk inkább egyfajta áttétel, vagy egyéb szövődmény lehet. 

65 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golyo1974 2010.09.24. 07:23:52

Jaj mennyi ilyet ismerek :) Jó lesz ez a nap is :)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.24. 08:07:25

Úbazmeg, ez emlékezetes poszt. Nagyon komolyan ki van dolgozva és milyen jó!

Motorpenis 2010.09.24. 08:26:55

Nahát, leesik az állkapcsom! Ez nagyon jó lett megint, igen kimerítő és részletes.
Remélem, soha nem lesz dolgom építőművésszel.
Az egyik szomszédom építész, és nő. Most majd jobban megfigyelem.

2010.09.24. 08:37:50

Kiváló poszt! A rendes mérnökök ugye azért nézik le az építészmérnököket mert művésznek vallják magukat:) Magányemberként azért jól ki lehet velük jönni:)

Abrash1965 2010.09.24. 09:32:07

én azért, ha okosabban születnék újra, mint most vagyok, megfagyott muzsikus szeretnék lenni..

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.09.24. 09:40:34

"ez a terv így ebben a formában nem felel meg! Ha nem nyújtanak be hiánypótlást, az eljárást fel kell függesztenem! "

Nem, ebben az esetben el kell utasítania.

Csak pontosan, szépen...

2010.09.24. 09:54:16

Nagyon kidolgozott, részletes mű, talán éppen ezért minden finomságát csak a bennfentesek, esetleg a sokat építkezők élvezhetik, de nekem, a laikusnak is nagyon tetszett.
Épp építkezés előtt állva, azt hiszem, hasznos is lesz...

2010.09.24. 09:54:43

Építész ismerősünk valahonnan kobogarászott egy egri török kori ÉMSZ-t, elég rövid.

1. Mindenki olyan házat építhet, amilyet akar.
2. Kinek háza összedől, feje vétessék.

Motorpenis 2010.09.24. 09:59:25

Láttátok a Túlélés ára c. magyar filmet? A rendszerváltás hajnalán készült, fekete-fehér; amatőr színészek játszanak benne, és elég jól bemutatja az akkori állapotokat.

Azért írom, mert ide is passzol: a középpontban az építkezés áll, állami-, és magánúton. Anyaghiány, okosba' dolgozó kőmívesek, nagymenő, gazdag építészek (fiatal nőket dugnak félig kész házban). Az egyik alvállalkozót Nagy Feró alakítja, hosszú hajjal, bőrdzsekiben, fehér Mercedessel. Feketemunkásokat toboroz a Moszkva-térről.

(Van benne seftelés videóval, padláson lakó fiatal házasok, reggeli pálinka, stb.)

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.24. 10:08:47

Isteni a poszt! Dolgoztam evekig egyutt epiteszekkel, es EGY AZ EGYBEN ilyenek! A "Nehez emberrel" pedig szerintem talalkoztam is, teljesen elottem van a fazon, meg a Mekk Elek ezermesterre hasonlito hangjat is hallom! Csillagos jeles!

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.24. 11:05:56

Culáger, istenem, milyen szép szó, igazi gyöngyszem, szinte fizikai öröm kimondani, ilyen szavak a Liliom tovatűnt lizsé-világában, a boldog békeidőben születtek, körhintások, cselédek, culágerek. Külön jópont!

medvedr 2010.09.24. 11:09:12

Hihetetlenül jó, kidolgozott mestermű, yenoee írásokat követelünk.

"A Másik Építész, bárki is legyen az, egy takonygerincű gennyláda, egy aljas rohadék, egy nyomorult senkiházi. Mindenkit levesz a nyálas dumájával, undorító módon helyezkedik, smúzol és bratyizik a melókért. Persze sosem kapná meg őket, ha nem osztana vissza belőle, a városfejlesztési bizottságot sem kell félteni." Mindent visz! Hallottam építészt a másik építészről beszélni, több alkalommal, a kvintesszenciáját adja vissza ez a pár sor.

Hal Stanton 2010.09.24. 11:22:40

Nagyon jó, csak túl rövid.

scsaba1 2010.09.24. 11:53:21

Az a baj túl jó posztokkal, hogy nem nagyon van mit hozzáírni.

A maníros építőművésznek talán az a legnagyobb sértés, ha az ház asszonya spirálfüzetből kitépett kockás lapon az orra alá nyom valami kézzel rajzolt skiccet az alaprajzról és/vagy a homlokzatról, hogy valami ilyesmire gondolt. mert ezzel gyakorlatilag személyében sérti meg a BME-n végzett építőművészt, sőt magát, a hőn szeretett alma matert is.

Na majd este folyt. köv., de most mennem kell.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.09.24. 12:20:23

Ez a NEHÉZ EMBER archetípus elgondolkodtatott. Láttam egy ilyen arcot.

Mokusmokkancs (törölt) · http://mokuska.blogol.hu 2010.09.24. 12:57:22

Nagyon jó!:)
A modoros építészhallgató megérne egy misét. Tudom, én is az voltam valaha.:D

ívbéla 2010.09.24. 13:28:56

ez nagyon rendben van

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.24. 14:41:32

élő példák: kováts ákos debrecen _főépítésze_, molnár józsef tüzikovács bt, szintén debrecen. utóbbi inkább az örök határidős, halogatós, száz dologba belekapós.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.09.24. 15:31:58

ja, és a hatalmaskodó, szorulásos, anális csinovnyikok miatt tart itt a világ, ahol tart. életek megkeserítője mind.

a_fater 2010.09.24. 15:41:45

63 építész kollégám magára ismert, kinyomtatta, hogy hazavigye, plusz egész délután a modoros blogot olvasgatta munka közben (helyett) :-) Azt hiszem gazdagodott a blog egy olvasóval.

novi 2010.09.24. 15:44:37

kiváló poszt! szőrmentén ide tartozik: ha meg akartok sérteni egy építészt akkor hívjátok építőnek és viszont. garantált siker! :)

OftF 2010.09.24. 15:49:37

A Szép Házakban lévő házak tényleg gázok, de a többi stimmel.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.24. 16:21:01

igen szépen összerakott tanulmány.

építész létemre is csak (bölcsen hallgatva) bólintani tudok rá. :)

annyit fűznék még hozzá, hogy általános definíció szerint: az építész még nem művész, már nem mérnök.

nagysuhi 2010.09.24. 16:35:22

Fiatal üstökös építésvezető kijött, hogy rámérje a lemezalapra a falak helyét. A lemezalap az ő terve alapján készült és 20 cm vastagság az előírt. Előhúzott egy szalagmércét és elkezdte mérni a vastagságot több helyen. Hm ez csak 19 és fél centi nem veszem át, nem írom alá. Mondtam neki, akkor jó, mérjük a falak helyét. Az egyik 8 szögletű falrésznél aztán kiderült, hogy rosszul jelölte ki az alapot. Közöltem vele, hogy nem veszem át és nem írom alá. Megegyeztünk, hogy mellébetonozzuk a hiányzó részt. Este 9-ig fehér ingben és nyakkendőben keverte a betont nekem.

Bobby Newmark 2010.09.24. 16:53:57

Nagyon hiányzik:
Ellenség #6: A Statikus.

Nem írom meg, nem vagyok hozzá elég képzett. Olyanok kellenének bele, hogy "ugyan már, én is hallgattam 4 félév statikát az egyetemen, mindent ki tudok számolni magam is, csak sajnos nem írhatom alá", meg "az az oszlop így esztétikus, így harmonizál az épület légies könnyedségével, kizárt dolog, hogy tíz centinél nagyobb legyen", meg "nem értem mit problémázik, csak húsz centit került odább az a (teherhordó) fal"...

Más. Építész előadó: "Számítógépen nem lehet rajzolni. A rajzolásnak az a lényege, hogy a gondolat kifolyik az agyamból, át a kezemen (mutatja a másik kezével), rá a papírra."

Bobby Newmark 2010.09.24. 16:55:50

@novi: Hát az tuti. Mondjuk ugyanez van, ha ácsot hívsz asztalosnak, vagy éppen atomfizikust virágkötőnek, csak azt kevesebben szokták összekeverni.

epiteszikon 2010.09.24. 17:06:58

100-as !!
Az a baj, hogy igaz, haha ! ! !
De minden szakmában ahol occsón dolgoztatnak (pl mint Velünk) és egy nyomorult Megbízó nem bír várni x hetet, hogy bekerüljön a munkák határidős rendjébe akkor ez van. Csúszás. Nincs korrekt határidőtartás. Ez a kib.....ott probléma.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2010.09.24. 17:11:45

Én, mint szakmabeli, BME-n végzett építész, az ilyen wannabe építőművészeket csak "épületfelsőrész-készítőnek" hívom, mert a dizájnon kívül nem sok mindenhez értenek, de a pofájuk akkora, hogy a Wartburg tolatás nélül megfordul benne.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.09.24. 17:36:39

na most "építőművész", mint olyan csak azóta van, amióta valakik úgy gondolták, hogy túl kevés a Műegyetemen az az évente végző 100-120 SIMA, NORMAL építész (végzettségét tekintve okl. építészmérnök), ezért aztán ma már talán minden nagyvárosban képeznek építészeket, szám szerint 7 helyen, akit érdekelnek a részletek javaslom a wikipédiát (hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89p%C3%ADt%C3%A9szk%C3%A9pz%C3%A9s).
Aki megnézi a listát, az láthatja, hogy az "építőművészek" nem a Műegyetemen teremnek, hanem a MOME-n és a másik nagyhírű építészcentrumban, a Soproni Faipari Egyetemen, jaj bocs a Nyugat Magyarországi Egyetemen.
Ezt mondjuk illene ismernia a cikkirónak.
A dolog lényege azonban inkább ezen a meglehetősen röhejes elnevezésen van, amit nem is tudom, ki talált fel és hogy mi volt vele a célja? Számomra legalábbis mulatságos.
Bárhol is kapod meg a diplomádat pont ugyanarra vagy jogosult, ha a végzés után letöltöd a kötelező kűröket és felvesznek a kamarába - ami az önálló tervezés feltétele - akkor ott kapsz egy olyan reg.számot, hogy pl. 01-269/2010, amiben már nem csak az nincs benne, hogy hanyasra diplomáztál, de az sincs már benne, hogy te "művészi" módon fogod végezni a munkádat.
Nem is szólva arról az elképzelt szituációról, amikor valaki "építőművészként" mutatkozik be.
Ezeket a titulusokat hagyjuk meg az olyan magamutagató sztároknak, akik Építőművész Stúdiókat vezetnek.

lüke 2010.09.24. 17:37:41

s az egész világ ,mint minden magyarnak

pánk floyd 2010.09.24. 17:40:50

Ami hiányzik:

5. Az Outsider

30-40 körüli emberünk magát építészeti berkekben Outsidernek tartja, s ha éppen nem építészettel foglakozik, van is hova nyúlnia: foglalkozott ő már korábban minden félével, , fest, rajzol, weblapot szerkeszt, filmet forgat, kőfarag, de igazából egy kis idő után mindegyikre ráun. Persze a festők között ő a legjobb építész, s, építészek között neki van legjobb kézügyessége, előszerettettel mesél is erről, csak előtte jól körülnéz van-e a hallgatóságból az adott terület képviselő..Saját pályáján gyakorlatilag megfoghatatlan, ugyanis neki olyan nincs is.
Maga az építészet (vagy festés , fotózás) nem annyira érdekli, inkább az építészet világa, azok résztevőinek kivülállóként történő megfigyelése. A kollégák határidős , pénzügyi kínjaikon csak nevet, hisz ezeknek ő felette áll, hiszen igazából Ő nem is építész..Inkább amolyan Vizuális tervezőművész.. Na de ha már úgy alakult hogy isten adta tehetségével a művészképzés elérhető alternatívái közül az építészeti diploma adatott meg, akkor ebben is bizonyítani is kell, hisz valamiből meg kell élni.
Munkáit nem szívesen osztja meg, hisz az egyetemi kocsmákban, kiállítás megnyitókon általa oly harsányan kritizált mediterrán stílust és eklektikus organikust, a szakmabeliek, volt osztálytársak nem fogadnák irigy csodálattal, vagy őszinte válveregetéssel, de -„ megélni most ebből lehet”. Persze ha mégis megismered egy-egy munkáját, szívesen meséli el, hogy mekkora kihívás volt egy tőle addig idegen stílusban „ korrekt munkát” letenni az asztalra, de igazából neki mostanában újbol sokkal fontosabb lett a zenélés, az valahogy sokkal közvetlenebb önkifejezési mód”..
Gyakran maga sem veszi észre, hogy az évek előrehaladtával Ő is ugyanúgy belesimult a fokhagymaszagú építészek nyomorék világába, de azért fel-fel sejlik neki, hogy a nagy áttörés elmaradt. Ez az egyre erősödő frusztráló érzés toll ragadására készteti, és méltóképp bünteti e kierekesztő belterjes szakmát: építészeti folyóiratokban álnéven írt pengeéles kritikák osztálytársai diplomamunkáiról, rövid tanulmány az építészeti képzés hiányosságairól, a magyar állapotok kontra Svájc (ott ő nagyon el tudná képzelni az életet), sőt, az építészek altípusairól is külön értekezést ír, milyen jó, hogy ő még véletlenül sem tartozik egyibe sem. Hiszen mostanában leginkább az írás áll közel a szívéhez, de erről inkább nem beszélne. ..

Üdv,
Egy fiatal öltönyos üstökos

himposztor 2010.09.24. 17:45:16

Baromi jó a poszt.Már csak a nem modoros, szerény, mindig magát adó,rendescsávó-építész alakját kéne megformálni. Vagy azt nem is érdemes? Esetleg olyan nincs is?
Annyi biztos, hogy a legtöbb foglalkozáshoz hozzátartoznak bizonyos viselkedési manírok.
Tehát nem elég építésznek, orvosnak, ügyvédnek lenni, annak is kell látszani!
Különben a laikusok hülyének néznek, és visszaadhatod az ipart.

Abrash1965 2010.09.24. 17:52:16

@Frengi: az Építészkar vicclapját hívták így a boldog békeidőkben, van belőle egy példányom úgy uszkve 1944-ből :)

kékdelfin 2010.09.24. 17:54:39

Tetszik a poszt, igen plasztikusan írtál eme szakemberekről.

(mellesleg, ha az itt beíró építész kollégáknak esetleg statikusra van szüksége, szóljon bátran)

kékdelfin 2010.09.24. 17:55:52

(akarom mondani szóljanak)

Messzi Vetek 2010.09.24. 17:59:25

ehh, szerintem ezt egy építész (bocsánat: építőművész) írta - magáról - hogy milyen jó fej már.
szórakoztató, de nincs benne semmi kritika (azon a halvány kezdeten kívűl, ami arra volt alkalmas, hogy bénán leplezze, mennyire cool-nak tartja magát.)

tulajdonképpen önmaga paródiájává vált ezzel a hosszú és kidolgozott írással (ál-kritikával), ami tökéletesen bizonyítja, mennyire modoros is Az Építőművész.

hozzáteszem, a kommentelők nagy része mind építész (mint azt oly sokan meg is jegyzik), akiknek tetszik az írás (vajon miért?), valszeg azért mert csak ők olvassák végig ezt az önajnározást.

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.09.24. 18:04:44

@Hadrian77: te most "rendes mérnök" vagy "építészmérnök" vagy? Én inkább úgy saccolom, hogy egyik sem, ergo nem sok fogalmad lehet a szakmán belüli kapcsolatrendszerekről. Először is nincsenek "rendes mérnökök" és "építészmérnökök". Helyette vannak építészek, statikusok, épületgépészek, talajmechanikusok, geodéták (földmérők), konyhatechnológusok, zajvédelmi tervezők, szigetelés tervezők....stb ez utóbbiak legnagyobb része mellesleg "rendes mérnök", csak ezt igy max egy laikus használja.
Hogy tovább árnyaljam a képet számos okl. építészmérnök kollégám volt, aki kizárólag statikusként dolgozott és senki sem hívta építésznek, hanem kizárólag statikusnak, de találkoztam olyan "építésszel" akinek építőmérnöki ( te úgy mondanád, hogy "rendes mérnöki") diplomája volt, mégis házakat tervezett és építésznek hívta magát és ez volt a természetes.
Koós Miklós építész

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.09.24. 18:06:47

nem biztos, hogy pont egy modoros blogban kell kibeszélni egy szakmát érintő ügyet, pusztán csak azért, mert akik laikusként olvassák, nincsenek tisztában az alapvető fogalmakkal.. de ez már legyen a blogtulaj problémája.
Mindenesetre kedvet kaptam a témához és leírom a saját helyemen mi erről a véleményem?

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.24. 18:11:16

Lol, megérkeznek a sértett építőművészek!

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.09.24. 18:25:36

A miénk egész normális volt. Alig módosított apám tervén. (Talná mert logikus és józan volt.) Viszont a hivatalnok picsák pontosan ilyenek, bármely hivatalban és szakterületen.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.24. 18:53:37

@El Topo (Sgt. Elias): Lassan olyan lesz a modorosblog, mint az a Douglas Adams hos a Galaxis utikalauzbol (Wowbagger, a vegtelenul meghosszabbitott) akinek eletcelja, hogy az Univerzum minden ertelmes lenyet verig sertse... :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.24. 18:56:13

Kimaradt egy típus: Makovecz. Ő azt hiszem külön kidolgozást érdemelne. Már feldolgoztam, még ékezet nélküli korszakomban.

raerunk.blog.hu/2008/04/08/varja_ont_a_kiralyok_varosa_minas_tirith

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.09.24. 19:07:04

Én a Tibiék helyében ebből forgatókönyvet írnék és egy 12 részes sorozatot kreálnék belőle, fejezetenként 35-45 perc hosszúságban reklámbetétektől függően.

2010.09.24. 19:17:01

A férjem szerint (aki modoros jogász) az építészek csak görnyedenek a tábla felett és 'huzigláják' a vonalakat.

pánk floyd 2010.09.24. 19:25:35

@Frengi: ja, és nem mindegy hogy azt milyen gyorsan teszik, mert majd ki kell fizetni a férjed 15e forintos órabérét is..

l3w1n7o 2010.09.24. 20:33:30

Ez a cikk iszonyatosan közhelyes és primitív kicsengésű. Ebből értelmes ember nem von le következtetéseket. Arról nem is beszélve, hogy minden egyes szakmát tisztelni kell.

galicius 2010.09.24. 21:51:43

Legalább két féle építészt kihagytál.Az egyik,aki külföldön dolgozik és akkora arca van,mint ide Lacháza,a másik meg olyan,mint amilyen én is vagyok.Csak magamnak és a haveroknak dolgozom.Gyakran ingyen.

Bird 2010.09.24. 22:53:17

@OftF:
Azt írod, hogy "A Szép Házakban lévő házak tényleg gázok, de a többi stimmel."

Régen lehetett a kezedben ilyen kiadvány, mert pl. a legújabb számban csak a Vadász iroda házai vannak.

Nem inkább arról van szó, hogy Te a posztban említett azon építészek csoportjába tartozol, akiknek a házait nem hajlandó megjelentetni az említett magazin, mert nem tartja közölhetőnek?...

csj 2010.09.25. 14:37:37

Nyilván nem fölösleges olykor görbe tükröt tartani egy - egy szakma, társadalmi csoport elé, akár fel is rázhat egyeseket. Azonban a műfaj jellemző adottsága, hogy a nagyon ütősnek és lényeglátónak gondolt írás siralmasan közhelyesé válhat és üres sztereotípiákat képes csak egymás mellé rendezni. Kíváncsi lennék, vajon a frusztráltság és elidegenedettség milyen fokán állhat az, aki a kollégáiról ilyen hangú cikket képes megjelentetni?! Maradok jól rajzoló iparos: www.csj.hu

Spirál Dénes 2010.09.25. 15:14:20

Zseniális írás.
Abból látszik a poszt gondos megtervezettsége és kidolgozottsága, mikor a poszt képviselői sértődötten nagy számban támadják a téma minőségét, vagy a posztoló személyét.

röntgenszeműlány 2010.09.26. 13:36:22

Ez valami ritka dögunalmas, hosszú és szar írás. Csak az derül ki belőle, hogy a posztoló egy szerencsétlen főiskolát végzett segédrajzoló, akit idegesít, ha másoknak jobban megy. Mellesleg ő maga nagyságrendekkel modorosabb, mint akit kifigurázni igyekszik.

2010.09.26. 14:51:29

Off

Egy csodálatos gondolat a Malackaraj szerzőjének tollából, illetve billentyűzetéből:

"A zsír ne legyen folyós, mert nem tudjuk fél kézzel az ablakon kibámulva enni, közben dohogni mert esik és fúj, vagy örülni, mert havazik. A zsír szinte mindegy, csak házi legyen, csóróbb napokon sima sertészsírt kenjünk, tele bukszával libazsírt, szerelmesen kacsazsírt, az élet császáraként pecsenyezsírt. Ne egyenletesen kenjük a kenyérre, vessen hullámokat, így egyszer a kenyér kerekedik felül, egyszer a zsír, a zsíros kenyér filozófia, maga az élet, egyszer fenn, egyszer lenn, egyszer kopp, másszor hopp."

Ez már nem krúdys, hanem maga a nagybetűs Krúdy. Alapvetően. Olyan gyönyörű, hogy az embernek könny szökik a szemébe.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.09.26. 16:08:48

@tff:

És persze minden kommentelő veti a keresztet a kenyérre, mintha kötelező volna.

murmeltier 2010.09.26. 23:13:02

Építész: az a személy aki nem eléggé férfi ahhoz, hogy mérnök legyen, de nem eléggé buzi ahhoz, hogy designer legyen.

blerocs 2010.09.29. 07:27:18

Turistákat szállító busszal érkeztem Pestre, végigjöttünk a városon, és az egyetlen épület, amit hangosan megcsodáltak, a 100 éve épített Postatakarékpénztár volt (Lechner Ödön tervezte).

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.09.29. 16:41:30

Hiánypótló poszt!
Pont ilyenre vágytam!
Gratulálok a szerzőknek és a kommentelőknek is!

@murmeltier:Ha!

passanid 2010.10.03. 04:41:36

Akit én ismerek:

Tanulmányai elvégzésében fontos szerepet játszottak a kollégiumi szobatárs építőmérnökök akik sok-sok aranysárga habos serért megrajzolták neki a fránya ábragyűjteményeket és szerketettan feladatokat,míg ő "művészkedett", illetve a külön engedéllyel felvett, negyedik nekifutásra sikeresen abszolvált statikaszigorlat- szerencse, hogy építési vállalkozó apuka, és a dékán úr ugyanabban az évfolyamban koptatták a technikusképző padjait.
Szakmai szempontból mindent példaértékűnek tart, ami az Amszterdam-Koppenhága-München háromszögből érkezik. A hazai kollegák az ő ízlésével nem versenyképesek, pl. Makovecz munkáit többnyire az "Úristen mi ez a kiálló izé?!"-vel intézi el. Szakmai felelőssége addig működik, míg nem csillan meg előtte Élete projektje. Ebbe mindent belead, műemlékvédelem ide, esztétikai környezetszennyezés oda, az ő elképzelése márpedig megvalósíttatik, még ha ezzel a projektel egy százezres város költségvetését vágja haza évekre. Előbb-utóbb városi vagy megyei főépítész lesz belőle. Ettől még elfoglaltabbá válik, földi halandónak esélye sincs bejutni hozzá aláíratni a kis családiház engtervét. Ha viszont egy spanjáról van szó időmilliomossá válik egyszemélyben lesz tervező-aláíró-műszaki ellenőr. Az ilyen építkezés a generálkivitelezők rémálma- hiszen havernak lesz, minél olcsóbban kell kihozni, szóval kötbér-kötbér-kötbér- rettegés fogja el őket ha meglátják szlovák rendszámos-nagymagyarország matricás terepjáróját amivel rendszerint igyekszik az anyagmozgató bobcat útvonalára parkolni.
Ha elég keményen "művészkedik" esélye van Ybl díjra, Kossuth díjra, vagy egy új májra.

zada 2010.10.21. 00:21:07

Egyet sajnáltam: kimaradtak a kedvenceim, a feketeruhás, "áramlik a tér" típusú, igazán művész urak.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2010.11.21. 17:29:51

@murmeltier:
Hehe, ez jóóó:)

Spirál Dénes:
Egyetértünk!

Röntgenszeműlány:
Kedvenc típusom: ahogy felböfögi az öntelt mocskát magából, lenézve mindenkit aki nem onnan jött és nem azt képviseli amit ő! Humora meg ugye egy grammnyi se. Szép is az!
Amúgy pont a BME-s "szépítész" csajok a legelképesztőbbek! 10 ből jó ha 1 lesz mérnök, a többi inkább ment volna marketingesnek, vagy stilystnak!

Nanette 2011.01.28. 12:49:04

Telitalálat. :)
Kedves mufurc kollégák, nem lenne jobb néha nevetni egyet magunkon? Engem azok a részek nevettettek meg a legjobban, amiken magamra ismertem...
süti beállítások módosítása