A családos spekuláns

2010/09/17. - írta: Modor Tibi

-Gyerek, bazmeg, család, nagycsalád. Adókedvezmény, családi pótlék - meg a lónak a faszát! Most is: csávó odahozta a céghez az asszonyt - asszonyban pár hónapon belül megkötött a gipsz, és felváltva mentek GYES-re, apám. Ez a papucs szerintem ülve hugyozik otthon. Ilyen nincs. És dolgozni ki fog?

Nyugaton megoldották rég: ott kapsz max. egy fél évet, azt csá. Utána vagy eltart a férjed, vagy sipirc vissza dolgozni, nincs tele megélhetési HTB-kkel az ország. Komolyan úgy érzem néha, hogy rajtam kívül már senki nem végez érdemi termelőmunkát, csak úgy elvan.

-Jól van apám, nekem sincs gyerekem, de azért én becsülöm a családosokat valahol. Tudod, mekkora áldozat belevágni a fejszédet olyasmibe, hogy egy gyerek, két gyerek,  három gyerek, építkezés?

-Persze! Az államilag támogatott kamatokból, hitelre, szocpolra! Ismerek én nem egy ilyet. Bemondásra megkapták a három millát, aztán Fészekrakó, és élnek Budakalászon valami gyorsházban, mint a Heves Marci. És még azt magyarázzák, hogy mennyire előrelátóak meg okosak voltak, mert ők forinthitelt vettek fel, nem devizát. Ja, állami kamattámogatással.

Nekem ki ad kedvezményes hitelt, ki ad adókedvezményt? Persze, fizessen meg mindent a fiatal egyedülálló - a szinglihordák! Ismerem ezt a szöveget.

-Ők termelik majd meg a nyugdíjadat... sőt, továbbmegyek: én bevezetném a gyermektelenségi adót is...

-Persze, meg füstadót, szekéradót, mi?

-Na akkor most ne csak a Ferkóékra gondolj ott Budakalászon. Ott vannak a Dzsóék a két kölökkel, és még mindig anyóséknál laknak a 68 négyzetméteres kelenföldi panelban. Elnézték szerencsétlenek, tőlük is sajnálnál bármit?

-Bármit, ami közvetetten az én zsebemből vándorol oda. Idenézz: aki manapság, ebben a gazdasági helyzetben gyereket vállal, az spekulál. Ugyanúgy, mint a devizahiteles. Az arra spekulál, hogy majd 2, 4 vagy 10 év múlva is képes lesz arra, hogy saját magán kívül a családját is eltartsa. Hát mi ez, ha nem felelőtlenség? Ki mit főzött, egye meg. Megcsinálni könnyű, szülni nehezebb, felnevelni egyenlő a belerokkanással. Az a baj, hogy itt a fejekben még mindig él és virul a Kádár-korszak - az öngondoskodásnak nyoma sincs. Pedig nálunk boldogabb és szerencsésebb országokban ez már bevett módszer évszázadok óta, nem állambácsitól várják a megváltást meg a sültgalambot - mint az indexes bloggerek.

Egy gyerek az egyenlő egy családi ház. Ennyi megy el egy átlagos gyerek felnevelésére. De ezek nem törődnek a világgal: "majd csak lesz valahogy, megsegít a Jóisten - ahol jut ötnek, ott jut tíznek is - Ha ezt harapom, ez fáj, ha azt harapom, az fáj" (mutogatja az idézőjelet). Mert hát őket is a Tűzoltó utcai mosókonyhában nevelte az anyjuk a többi tíz gyerekkel együtt - és mégis mind diplomás mérnökember lett, a lányok meg elismert művészek. Hát persze. Csinálja utánuk az, akinek három anyja van. De engem hagyjanak békén, tartsák el ők magukat a világra szart kölykeikkel együtt. Nagycsaládos csürhe.

Nyugdíjas? Faszért öregszik meg vagy marad életben - mars vissza dolgozni!

Árvízkárosult? Faszért építkezik ártérbe? Faszért nem köt biztosítást?

Kisemmizték, kirabolták, betörtek hozzá? Faszért nem vigyázott jobban.

Munkanélküli? Képzetlen, lusta, KMK-s senkiházi. El lehet költözni, tovább lehet tanulni. Élethosszig tartó tanulás - az bezzeg nem fekszik, mi? Sírni, rinyálni, másokat hibáztatni , a markunkat tartani meggondolatlanságunkért mindig könnyű.

És persze már megint a nagycsaládos csürhe. Kész szerencse, hogy meddő vagyok.


 

Napi ajánló a Hartayblogon - csodálatos Újságírómodor:

 

Lőttek a vadászszezonnak

 

Elúszott a horgászok szerencséje

 

Drágul a liszt, mi sül ki belőle?

 

Túl messzire mentek: még mindig keresik az eltűnt túrázókat

 

Vajon mikor ér révbe a MAHART?

...

(Folytatás)

193 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2010.09.17. 13:10:50

@scsaba1: ez nálunk már tradicionálisan hagyományos...
:)

migueldiez 2010.09.17. 13:12:37

@mocc:
Ilyen van! :)
Kerestem a Youtube-on, de sajnos nem találtam meg azt a Monty Python-szkeccset, az "öregasszonybandákról", akik a várost tartják rettegésben, és a jelenet végén megjelennek a kisbabák is a babakocsikkal, mint jellemző városi bűnbanda. :D

medvedr 2010.09.17. 13:13:05

@scsaba1: Ez üt ! Én ezeket a leendő gyermekük védelmében rendszeresen bántalmaznám 29 és fél éves koruktól egészen a gyermekvállalásig. Mennyi ilyen van. brrr! Aztán a fél éves gyereknek angol óra, 1 éves kortól képességfejlesztő játszóház stb.

2010.09.17. 13:16:24

@migueldiez: Azért ebbe kitolódott gyermekvállalásban legtöbbször nem (vagy nem csak) komoly felelősségérzet játszik főszerepet, hanem egyszerűen az, hogy az életszínvonal igen jelentősen megnőtt.
A szüleimnek semmi különös nem volt abban, hogy a bratyóval egy darabig még nagyfateréknál laktak egy másfél szobás lakásban. Kb. minden második évfolyamtársuk így kezdte.
Ezt ma már tudatosan, nem súlyos kényszerből nem akarja vállalni senki.
30-as kollegák - akik felelősen nem akarnak még gyereket - arról lamentálnak, hogy havi 12 forint a garázs bérlete, bejátszik nyáron min. az Adria, meg télen egy rövid sí, tehát az biztos nem igaz, hogy egy poronyt nyomorba döntené őket.
Semmi gond, érthető, hogy egy normális életszínvonalon akarnak élni, csak a magyarázat sántít, szerintem.

migueldiez 2010.09.17. 13:16:46

Nem tudom nem megjegyezni, hogy címlaphoz képest, enyhe napunk van. Egyelőre.
(_bennfentes összekacsintás_)

VaTi 2010.09.17. 13:19:09

@scsaba1: jaja :) A kölök-háztartás-megazuram közti időben netezek (mint a mellékelt ábra...) Bár porontyot ritkán, mert az modoros :) Szal ott mindenki tudja a tutit, én meg nem és előbb-utóbb mindíg kiderül az ott olvasott kommentek alapján h mindenki szaranya :)

hátezgáz 2010.09.17. 13:19:17

@scsaba1:

Pupi-e vagy? Bár ahhoz túl jól írsz.:)

Lord_M_ 2010.09.17. 13:21:54

@migueldiez: Had válaszolok erre, az a helyzet, hogy sokan vannak ezzel így : a gyerek nem kérte, hogy legyen, de ha már lett, nekünk nincs jogunk halálra ítélni... lehet hogy ez is modoros szöveg (de ide mi más való?)... értem én, hogy egzisztencia, meg miegymás... De megint az a probléma ezzel, hogy mindig lehet találni olyat ami a gyerek elé sorolható időben ...
Még nincs lakás...
még nincs kifizetve a lakáshitel
még nincs kocsi
a kocsi hitele nincs kifizetve...
ehh a gyerekhez nagyobb lakás kell
még nincs kifizetve...
kéne kicsit élni is...
le kellene cserélni a kocsit
jaj a hitele...
megcsinálom a II. diplomámat...
a munkahelyemen most lépek előrébb...

upsz 52 éves vagyok... ebből nem lesz gyerek... :(

láttam potenciális szülőket így elveszteni az időt... mert mindig a "tökéletes" életre vágytak, hogy abba majd jó lesz a gyereknek...

ugyanakkor viszont, azt is gondolom, hogy időben kell gyereket vállalni, nem 38-42 évesen .. mármint az elsőt... gondoljuk végig mire a gyerek leérettségizik / szakmunkás bizonyítványt szerez addigra 58 éves az ember... mire diplomát... már hatvan felett... simán esélyes hogy az unokádból semmit nem fogsz látni, pláne ha a gyerek is 40 körül vállalja az első gyereket...

2010.09.17. 13:22:19

@migueldiez: Ha a modoros nagycsaládosokat savazta volna a poszt (esetleg említve, hogy néha szőrösek-büdösek) már itt lihegne az összes fogadatlan prókátor...

baliquez 2010.09.17. 13:23:10

Meg kell adóztatni a szinglihordát, a buzikat még azon felül különadóval sújtani, aztán a befizetett pénzt azonnal lehetne is továbbadni azoknak a cigóknak akik kipakoltatják/elköttetik magukat még mielőtt gyerekük születne. Ilyen eccerű.

2010.09.17. 13:25:15

@Lord_M_: Meg milyen gáz már, amikor a gyerek hetedikes osztálytársai megkérdezik, hogy érte miért mindig a nagyfater jön...

migueldiez 2010.09.17. 13:27:06

@Brother Love:
Persze, ezt abszolút elfogadom,
ezért mondtam, hogy nem szeretnék általánosítani, létezik az általad említett típus is, és vannak árnyalatok a kétfajta hozzáállás között.

Inkább az én csak az ismeretségi körömről beszélek; van egy-két ember, aki korában nem érezte magát késznek gyermekvállalásra, és mikor úgy érezte, elég érett a dologra, akkor vágott bele - nekik ezt elhiszem.
Meg valahol az is benne van, hogy - nem rossz értelemben - "kiélik" addig magukat, és később nem mondhatják, hogy a gyerek miatt nem jutottak el ide, meg oda, meg hogy nem éltek eleget. Mindenesetre vannak _ilyenek is, meg olyanok is_ :)

Balance Of Power 2010.09.17. 13:31:33

@Lord_M_: "legyen valaki aki bevisz az öregek otthonába... és idővel belelök tolószékkel a szakadékba, ha már olyan állapotban leszek..." - Tehat elismered az onzoseget - koszonom, bar masok is elismernek. Nincs egyebkent azzal semmi baj, mindannyian mashogy vagyunk onzok.

@Csirke72: "Némtebe pl. ha nem Müncheni a fölakcimed, de több mint 1 bejelentett lakcimed van, extra adót kell fizetned." - Miert lenne vkinek tobb mint 1 bejelentett lakcime?
Ott a levelezesi cim, ami kulonbozhet a lakcimtol.

"Nagyon sok német, föleg fiatalok nem is akarnak dolgozni menni, mert ez jobban megéri nekik." - Es mivel a nemet allamnak -egyelore- telik erre, ez igy rendben is van?

migueldiez 2010.09.17. 13:31:57

@Lord_M_:
Persze, ezt is értem, és egyet is értek, de meg lehet találni az arányokat, például - szándékosan sarkítok - a jacht előtt azért már el lehet gondolkozni. Meg sajnos Magyarországon ez jóval nehezebb döntés, főleg pont az ilyen lakáshiteles dolgok miatt is.

Balance Of Power 2010.09.17. 13:37:05

@Brother Love: Szerintem a szuleink, ha rajtuk mult volna, szivesebben eltek volna ugy mint a 30-as kollegaid. Biztos hogy rengeteg tusket szereztek igy a "nagyfaterral a masfel szobaban" lakva. Es mi van a parkeresessel?

@Lord_M_: A leendo unoka azert mar tenyleg ne legyen motivacio a gyerekvallalasnal ;))) Nem basztatjak eleget a szulok a 18 evnel idosebb gyerekeiket az unoka miatt?

Balance Of Power 2010.09.17. 13:38:04

@migueldiez: Enyhe nap? Hiszen mar Csirke72 is megjelent.

mocc 2010.09.17. 13:42:06

@migueldiez: Ernoke már fentebb belinkelte az említett részt, én meg bevallottam, hogy az alapján írtam :)

kis hangya 2010.09.17. 14:12:18

Nagyon sok értelmes, még több értelmetlen hozzászólást látok itt, nekem 1 gyerekem van, a tisztánlátás kedvéért.
2 dolog van ami értelmesen végiggondolva, ki lehet a sok idióta hozzászólását szűrni:
1. Aki a pénz miatt (értsd állami segítség) vállal gyereket, az olyan is, mint az a bizonyos sokat emlegetett (nem biztos, hogy) kisebbség.
2. Azt ne felejtse már el egy "nagy hangú adófizető" sem, hogy a gyereknek pelenka, gyógyszer kaja, ruha, játék, tankönyv kell, amit nem venne meg az ember, ha nem lenne gyereke. De mivel megveszi, nem kis ÁFA bevételt produkál az államnak, amit el sem tud kerülni, nem úgy mint a feketén foglalkoztatott emberek SZJA-ját.

Ennyi.

szellőláb 2010.09.17. 14:12:41

@Szocio Pata (kikvogymukblog): még néhány érv a kutya mellett:
-akárhogy leüvöltöd a fejét, nem pofázik vissza,
-akárhányszor jössz haza egy nap, mindig képes örülni,
-akkor is csak a farkát csóválja, ha nem szomjasan éjjel hazatévedsz, átesel rajta, vagy véletlenül lehányod; még ilyenkor is képes szájon csókolni, sőt, ha szerencséd van, még fel is takarít utánad. ha érted, hogy mondom

Ernoke 2010.09.17. 14:13:25

@Balance Of Power: van olyan 35 éves ismerősöm, aki azért akar minél előbb gyereket, mert "szeretné látni az unokáit is még", és kb. minden nap képes ezen sírni, h miért olyan szerencsétlen, h még nincs neki. namost a srác gyalázatos állapotban van, napi 2 doboz cigit szív, iszik is mellé, kávézik, nem eszik zöldséget, nem mozog semmit, és nyakig el van adósodva. a barátnője egészségi állapota, életmódja hasonló. finoman jeleztem nekik, h előbb talán a fenti dolgok közül el kéne hagyni párat ahhoz, h egyáltalán fizikailag bírják a gyereket majd, az unokákról gondolkozni ráér később.

egyébként a régi világra azért hülyeség hivatkozni, mert akkor még (Ratkó-korszakon kívül is) kb. kötelező volt gyereket vállalni annak is, akit amúgy a hideg rázott tőle. ezeknek a gyereknevelésre teljesen alkalmatlan embereknek a mintái pedig öröklődnek generációról generációra.

Lord_M_ 2010.09.17. 14:16:54

@migueldiez: Tudod te milyen drága egy jacht ??? micsoda hitel kell ahhoz ? mikor jár az le ? :)))

ne viccelj kérlek, ha a jacht előtt nincs gyerek, ott már nem is lesz...

@Balance Of Power: igen, egyfajta önzőség... azért jó hogy van egy kölök, mert minden bosszúság ellenére amit az orrom alá tör a kis pokolfajzat, eszméletlen mennyiségű boldogságot és örömet okoz. (meg költséget :D )
Amúgy a gyerekvállalás minden tekintetben önzőség, kezdetben azért mert jó érzés gondozni, nevelni, látni ahogy cseperedik, okosodik... jó érzés, hogy egyengeted az útját... végül pedig a büszkeség (ideális esetben), hogy lám "az ÉN fiam / lányom / hermafroditám" ... igen... ez bizonyos mértékű önzőség, ugyanakkor a kezdeti első 20 évben, nem kevés áldozatot kíván (felkelni hozzá hajnali háromkor, ülni az ágya mellett mikor lázas, pénzelni a hülyeségeit, havonta cipőt venni a lábára... iskoláit fizetni... segíteni elindulni) -->van aki ezt azért teszi, mert úgy érzi ezt kell tennie, van aki meg azért mert később ezzel remekül lehet zsarolni "Nem lenne ha ÉÉÉÉN nem adtam / vettem volna neked... nem fizettem volna ezt-ezt-ezt..."

Nekem indok az unoka is... :))) szeretném látni ahogy azokból is lesz még valami... nem szeretnék poszt-humusz nagypapa lenni :)
--- tudom hogy nem humusz, de egyszer láttam így leírva, azóta tetszik :) ---

szép új világ 2010.09.17. 14:18:12

Itt mindenki legalább 10 gyereket szült?

NEM?

Akkor pofa be!

szép új világ 2010.09.17. 14:19:34

kezdetben azért mert jó érzés gondozni, nevelni, látni ahogy cseperedik, okosodik... jó érzés, hogy egyengeted az útját... végül pedig a büszkeség (ideális esetben), hogy lám "az ÉN fiam / lányom / hermafroditám" ... igen... ez bizonyos mértékű önzőség,

Persze, álmaidban. A szülők 90%-a szarik a gyerekére.

smartdrive 2010.09.17. 14:21:39

"Tudod, mekkora áldozat belevágni a fejszédet olyasmibe, hogy egy gyerek?"

ja, csupa vér lesz minden, dobhatod ki

Lord_M_ 2010.09.17. 14:23:01

@szellőláb: tudok én is :

- akár hármat-négyet is eltemethetsz mire téged is elásnak...
- a megtermelt javaidat a rokonaid kapják, vagy ha nincsenek, akkor az államnak adhatod (micsoda adó :) )

:)

Vad.Korte (törölt) 2010.09.17. 14:26:16

Ki itt a modoros? Aki mellette van, vagy aki ellene? Imádom, amikor a gyerektelenek a gyerektámogatást úgy fogják fel, mint őket sújtó bűntetést...

Lord_M_ 2010.09.17. 14:27:36

@szép új világ: senki nem mondta hogy nem vagyok idealista..
bár szerintem a 90% túlzás...

ha csak a saját családomból indulok ki, hárman vagyunk testvérek, és csak az én fejemre tojtak... szóval nálunk 33% volt az arány :)

én olyan 50% körül látom, hogy a szülők nem úgy bánnak a gyerekkel ahogy kellene... sokszor ez kimerül abban, hogy a váláskor távozó fél szarik az egészre...

de ez a téma így most nagyon messzire mutat.

scsaba1 2010.09.17. 14:27:46

@kis hangya:

A tisztánlátás kedvéért: nem a porontyon vagyunk, ez egy szórakoztató blog. Rendszeresen összegyűjtjük egy-egy téma ordas nagy közhelyeit, ellentmondásait, csinálunk egy fiktív párbeszédet, fiktív szereplőkkel és Tibi kiposztolja, ill. mi meg bekommenteljük.

Itt most a posztban szereplő hőbörgő segghuszáron kell röhögni.

Ja hogy a "Index-univerzum" tele van ilyen alakokkal? Igaz, sok a segghuszár, illetve sok ember egójának kifejezetten jót tesz a net névtelensége. Irl nem biztos, hogy ilyen stílusban nyomják, mert simán begyűjtenének néhány baráti arcontérdelést.

Vágási Matyi 2010.09.17. 14:32:42

@Brother Love: Ha a bíróica meg a szűcsjuthka így küldi, akkor neki is kötelező.

szellőláb 2010.09.17. 14:41:55

@Lord_M_: minden évben kihullik a szőre, de újra kinő

Lotyó Bridzsida 2010.09.17. 14:46:56

:))Ez a kedvencem, amikor számonkérik rajtam MÁSOK, hogy mi van a gyerekkérdéssel. Mi az isten köze van bkinek ahhoz, hogy mikor alakul úgy az életem, hogy gyereket vállaljak és akkor is mennyit???:)))
Bár a rinyálógépeknek mindegy a téma, csak az a lényeg, hogy okádhassanak valakire sugárban.:D

Lotyó Bridzsida 2010.09.17. 14:50:27

@Lord_M_:

Amikor anyám az orromalá dörgölte, hogy "mer' hogy lenne lakásod, ha én nem segítek anno?" erre ennyit válaszoltam:
"megoldottam volna, Anyu...":)))
válasz: mély csönd.:))))

VaTi 2010.09.17. 15:00:20

@Lotyó Bridzsida: Javaslat a hülye ismerősök lerázására: ha megkérdezik hogyan állsz a gyerektémával, kérdezz vissza: tényleg az érdekel, hogy szoktam-e védekezés nélkül szexelni?

VaTi 2010.09.17. 15:01:59

@Lotyó Bridzsida: + megnyugtatásként: ha lesz gyerek, azzal fognak csesztetni, hogy mikor jön a testvére? :)

Lotyó Bridzsida 2010.09.17. 15:03:53

@VaTi:
Jellemzően azok kérdezik meg, akiknél szitúgy kilóg a lóláb.:) Erre rá is szoktam világítani röhögve.:) Ők olyankor már nem nevetnek.:)))

Balance Of Power 2010.09.17. 15:03:54

@Ernoke: Ha unokaja van, az azt jelenti, hogy elmult 50-60 eves, tehat hogy mulnak az evek. Erre var az ismerosod? Tehat oregedni akar?

A masodik bekezdestol dobtam egy hatast, a lenyeglatasod eleg fejlett :)

sprenczl 2010.09.17. 15:05:22

A legjobb befektetés hosszútávon minimum 3 gyerek, a szülőknek és az országnak is.

Vad.Korte (törölt) 2010.09.17. 15:14:52

@sprenczl: Befektetés milyen szempontból? Az ember nem azért vállal gyereket, mert meg akar gazdagodni belőle, vagy mert úgy gondolja, na, a háromból egy majd csak ölég gazdag lesz, hogy betoljon egy rendesebb otthonba. Micsoda hülyeség...

medvedr 2010.09.17. 15:15:59

@Mitya Ivanov: A harmónia az nagyon szép dolog.

Sand Lover 2010.09.17. 15:16:20

@sprenczl: Azért az nyilvánvaló, hogy az „ország” milyen jól áll hozzá a „befektetéshez” – csak úgy hemzsegnek a bölcsik, óvodák, jó a közoktatás színvonala, a kisklambókat nem verik és nem is éheznek, a szüléstől a sírig az egészségügy színvonala egyenesen Svájcéval vetekszik.
:D

rdi 2010.09.17. 15:16:56

@Brother Love: "Azért ebbe kitolódott gyermekvállalásban legtöbbször nem (vagy nem csak) komoly felelősségérzet játszik főszerepet, hanem egyszerűen az, hogy az életszínvonal igen jelentősen megnőtt."

Pontosabban az igények nőttek meg.

szellőláb 2010.09.17. 15:18:30

@Vad.Korte: Nono! Azért nem volt az olyan régen, hogy a leány azért kellett a családba, hogy legyen, aki öreg korunkban ápolni fog.

rdi 2010.09.17. 15:19:55

@Brother Love: "Meg milyen gáz már, amikor a gyerek hetedikes osztálytársai megkérdezik, hogy érte miért mindig a nagyfater jön..."

Nem lesz annyira gáz, mert addigra már minden gyerekért a "nagyfater" jön, azaz a nagyfater korú apuka... Az lesz a normális.

Vad.Korte (törölt) 2010.09.17. 15:22:22

@szellőláb: De, olyan régen volt. Abból a szempontból, hogy most nem így van, és anyámék idejében sem volt így, mindegy is, hogy milyen régen volt. _Most_ nem így van. Egyszerű matekkal megmutatom neked, hogy ha minden hónapban félreteszed a gyerekekre költendő pénz _felét_, abból a Hiltonban lakhatnál öregként halálodig.

Vad.Korte (törölt) 2010.09.17. 15:26:27

@VaTi: Meg ilyet is hallottam, hogy aszongya: "Ti hánynál tartotok?" Kabbe.

Balance Of Power 2010.09.17. 15:30:55

@rdi: Es aki 30 evesen mar teljesen osz, az is "nagyfater"? Vagy aki siman szarul nez ki 40 evesen? Micsoda baromsag. De az ilyen "nagyfateros" temak foleg ballagaskor jonnek elo. Nekem volt anno nagyon kesei gyerek haverom, az apja volt kb. 53 eves, amikor mi 8-ak, kicsit valoban idosebbnek tunt a tobbi szulonel, de tudomasul vettuk hogy van ilyen. A mai napig szoktam latni a palit, kozel lakik, ugyanolyan stramm mint akkor.

szellőláb 2010.09.17. 15:37:31

@Vad.Korte: Lehet, hogy félre értettél. Nem minősítés volt, hanem egyszerű tényközlés. Nagy dolog a matematika, nincs vita közöttünk.

szellőláb 2010.09.17. 15:44:50

@Balance Of Power: Gimis matektanárunk elvált a szintén gimis tanár feleségétől azért,hogy elvehesse a nálunk 2-vel fiatalabb tanítványát (miután leérettségizett). Megtörténik ilyesmi, csak ebben az volt furcsa, hogy a tanárunk akkor már súrolta az ötvenet. Hamarosan gyerekük is született, és a tanár úr hihetetlenül megfiatalodott. Néhány év múlva elköltöztek a városunkból, így nem tudom, hogyan alakult a sorsuk. Azért az érdekes lehetett, amikor mondjuk beveretett a gyereke középiskolai szülői értekezletére.

VaTi 2010.09.17. 15:47:31

@Vad.Korte: ugyanakkor van 3gyerekes munkatársam, tőle rendszeresen azt kérdezik: a 3. ugye csak véletlenül besikerült? Valahogy a 2 gyereket tekintik normálisnak. Beszólnak az 1 gyerekért is, meg a háromért is.
Bár nem szorosan ide tartozik, de nekem a kedvenc beszólásom volt: tolom a gyereket a kocsiban, néne megáll nézegetni, a köv megszólalás kísséretében: jajjjdearanyos, ugye fájt megszülni? Annyira meglepődtem, h elfelejtettem elküldeni a pcsába, csak válaszoltam szépen döbbentem, h nem volt vészes. Mire: de azért egy kicsit fájt, nem? :) Ezt máig sem értem....

szellőláb 2010.09.17. 15:52:25

@Morgan LeFay: Azért épülgetnek bölcsődék, meg óvodák is. Amiről szerintem megfeledkeztek, hogy sokkal nagyobb ütemben kellene építeni az öregotthonokat. Munka mellett egy idő, magatehetetlen ember gondozása megoldhatatlan, mert az napi 24 órás műszak. Az átlagember napról napra él, örül, ha a gyerekeit el tudja látni valamilyen szinten, de arra végképp nem marad pénz,hogy valakit megfizessen a gondozásért. Tülekedés van a megüresedett öregotthonos helyekért, még akkor is, ha azok színvonala nagy átlagban hagy némi kívánni valót maga után. Nagyon fájó, hogy sem a fiatal, sem az idős generációkra nem tudunk elég pénzt fordítani

csi szi 2010.09.17. 15:54:20

@Vad.Korte: Hát persze. Ezért hiszik egyesek, hogy a cigányok segílye fejenként milliós nagyságrend. :Đ
Az igények nőttek óriásira, a 80-as évekhez képest is egyeseknél. Mert természetesen nyugat-európa a minta. Pedig az ország teljesítőképessége GDP-je messze nem nőtt annyit. Gyógyírnak persze jött a CHF-hitel és elérkeztünk egy korábbi poszt témájához.

2010.09.17. 15:54:24

Én azokat a nőket utálom, akik életükben semmi érdemlegeset nem csináltak, csak szültek 1-2-3 gyereket, 'feláldozták' a nemlétező karierjüket, 'élnek-halnak' a gyerekikért. Amíg kicsi nincs más témájuk csak a gyerek pelenkája, utána meg az iskolai előmenetele.

A háttérképen tuti hogy a gyerek ovadai ballagása, vagy első iskola éve van, de ha leállsz vele beszélgetni, akkor azonnal meg mutatja a többit is. A nyomorék baba fotókra elvárás, hogy jaj de édi, de tündér cukrofalat felkiáltásokal reagáljál.

A pénztárcájában a hitelkátyák helyén a gyerek fényképe, és biztos lehetsz, hogy van még mellette tartalékban egy pár.

Ha megöregszenek akkor sem a saját életük s téma. Öröm hallgatni, amikor két nyugdíjas mamó egymásra licitálnak, hogy melyikük unokája mit végzett, és kinek mit mondott a főnöke, aki természetesen nagyon meg van vele elégedve, és az Kő és Paír Művek meg sem lenne nélküle, mert Micukának 3 diplomája, és 5 nyelvizsgája van minimum. Mindezt megtűzdelve az unokától meg szüleitől felszedett értelmiségi modorosságokkal.

Mert csak a gyerek az élet értelme, ha véletenül nincs gyereked elvársá , hogy vagyonokat haggy ott a Káli intézetben.

Sajnos sokszor bele szaladtam az ilyenekbe, de csak egyszer akadtam ki, amikor az egyik ilyen banya, beszólt, hogy persze ezt maga nem tudhatja, és hogy megbántam-e hogy nem szültem, bár most már késő lenne ugye az én koromban.

-Igen valóban, nem is tudom mit szólna egy újabb testvérhez a három felnőtt gyerekem.

Sand Lover 2010.09.17. 16:14:26

@szellőláb: „Tülekedés van a megüresedett öregotthonos helyekért”
Csodálkozni fogsz, de ez már 15 éve is így volt. Krónikus beteg, 24 órás figyelmet igénylő nagyapámat sehol nem tudtuk elhelyezni.

De tudod, ez nem csak pénzkérdés.
Volt a MHterror blogon egy 51 éves nő, aki diplomával+2nyelvvizsgával nem tudott elhelyezkedni. Mert 50 fölött nem kell sehol…volt egy 12 éves gyereke. Namost a nagy többség azon volt fennakadva, hogy micsoda egy némber az, hogy 39 évesen szül? Mi az, hogy egyedül neveli a gyerekét?
Ahelyett, hogy örölnének, hogy egy gyerekkel is hozzájárul a demográfiai helyzet javulásához.
Más országban nem ennyire kiélezett ez a kérdés, Németországban (hasonlóan öregedő társadalom) senki sem foglalkozik vele, hogy ki, mikor szül, miért, hányat. Csak itthon ilyen központi probléma, újabb konc, amin össze lehet ugrasztani az embereket.

Maestro 2010.09.17. 16:21:40

a posztban olvasott hozzáállás nem kicsit felbasz, sajnos sokan vannak, egyébként hibátlan.

szellőláb 2010.09.17. 16:24:54

@Morgan LeFay: Nem csodálkozom, mert sajnos volt akkoriban is, meg a közelmúltban is tapasztalni. Megsiratni való, hogyan tűnik el az ember méltósága egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben.
Az ún. rendszerváltozás óta rengeteg szemmel látható dolog változott (mondjuk az építkezések, meg a kocsipark) Amiben rohadtul megragadtunk, az a gondolkodásmód. Mindenkibe belekötünk, ha kicsit is más, mint én/mi. Hányok attól, hogy itt mindenki mindenkit utál valamiért. Konkrétan a példádhoz visszatérve: kinek, mi köze van ahhoz, hogy az nő mikor, és miért akkor szült?
Azt hiszem, a legnagyobb baj az, hogy még a nagy tömegek nem tanulták meg az új rendszer legfontosabb alapszabályait: semmi nincs ingyen, és jelenlegi helyzetedért 99%-ban csakis te vagy felelős

Motorpenis 2010.09.17. 16:46:07

@Lord_M_: Vitáztam nőkkel erről, mármint az időben történő gyerekvállalásról. Mellesleg jegyzem meg, igazi idegbetegként viselkedtek, érv az álláspontjuk (később is lehet) mellett nulla, csak puffogás, meg "ezt egy férfi nem tudhatja".

Előhoztam nekik példának, hogy minél később szülnek, annál kisebb az esélye, hogy látják majd az unokáikat. Tudod, mit válaszoltak? "Na és!?"

Nekem azért nincs gyerekem, mert gyakorlatilag lehetetlen épeszű ÉS megfelelő külsejű nőt találni.

scsaba1 2010.09.17. 16:53:39

@szellőláb:

Erre mondják, hogy _nincs ingyen ebéd_? ;)

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.09.17. 16:57:17

@kis hangya: Na végre az első normális hozzászólás, de tényleg! Teljesen igazad van! Sőt azt hiszem, teljes mértékben elhatárolódom magamtól is, legalábbis a korábbi kommentjeimtől. A családokat meg kell becsülni! A szülők modern korunk kalandorai! Ezt nem én mondtam, hanem az egyik filmben hangzott el, csak már nem emlékszem, melyikben.

scsaba1 2010.09.17. 16:57:27

@Morgan LeFay:

A MHT a index blogok segglyuka. Nem kell az alapján mélyre menő következtetéseket levonni.

Motorpenis 2010.09.17. 16:57:41

Különben eléggé necces ám, amikor azt mondjátok, hogy az új generáció fogja megtermelni a mi nyugdíjunkat, mert:
1. nem biztos, hogy lesz hol dolgozniuk
2. nem biztos, hogy akarnak dolgozni
3. nem biztos, hogy érdemleges/kimutatható/legális jövedelmük lesz
4. nem biztos, hogy itt maradnak

Persze nagyon jól hangzik az echoTV egyetlen közgazdászától, hogy...de mi van akkor, ha...?

A másik: karrierre hivatkozni? Hahaha, túl sokan hivatkoznak erre, még az egyszerű bolti eladók, műkörmösök is. A valódi ok, hogy 35 évesen még a diszkóban vonaglanak szétcsúszott sminkben "bebaszcsizva".

szellőláb 2010.09.17. 17:04:53

@scsaba1: hát van azért, de kurvára nem mindegy, hogy osztom, vagy sorba állok érte

noirp 2010.09.17. 17:09:50

@migueldiez: Pokol Nagyijai címen v. Grannies, grandmothers+monthy python keresőszóval. Hátha bejön.

Amúgy:
--a tizenkét gyerekes pécsi jóembert megigazgatnám csőkulccsal (EZ a felelőtlenség baszki, nem a 2-3 gyerek és nem a szingliség)
--szeretném már látni azokat a szinglihordákat, amikkel (nem itt, de) időnként riogatni szoktak.
--Gordon Ramsay poénja durva, de valahol igaza van.

VaTi 2010.09.17. 17:31:30

@Motorpenis: "Nekem azért nincs gyerekem, mert gyakorlatilag lehetetlen épeszű ÉS megfelelő külsejű nőt találni."
Ez inkább rólad mond el sokat. Milyen pasi lehet az, akivel egyetlen épeszű ÉS megfelelő külsejű nő sem akar szóba állni?
Mert ugye nem az a probléma, h nincs, hanem h számodra nem elérhető...

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2010.09.17. 17:37:58

Felfogja egyáltalán valaki, hogy itt a posztok épp a beszélő típust gúnyolják ki, nem azokat, akiket a karakter fikáz?

niyabinghi 2010.09.17. 22:14:52

@Frengi:

Igen, ezeknek a banyáknak szokott kitűnő tanuló unokájuk lenni. (Nem tűnt még fel senkinek, hogy tized annyi kitűnő tanuló gyerek sincs, mint ahánynak a nagymamája állítja, hogy az övé bizony az? Most akkor a nagyik vagy szépítenek, vagy félre lettek vezetve.) Ja és a Jóisten óvjon tőlük, ha valami bővíthető memóriás kamerás telefonjuk van, mert pillanatokon belül kezdődik a végeláthatatlan fotómutogatás.

sorica123 (törölt) 2010.09.17. 22:16:18

@mocc: ja, csak ellenség legyen, meg térerő... ja, hogy az egészség, ezt benéztem. Hát, szar ügy. Aki meg nem elvből és darabra szül/nemszül gyereket, az egyszerűen mintha egy másik fakkin dimenzióban élne.
@Donna Anna: hát ez az. Ez a típus, aki a posztban pofázik, kb az 'aki hülye haljon meg'-karakter brutál verziója, a nyomorult adóforintjaival, meg azzal, hogy őőő mekkora jani, amiért nincs családja (naná, ki bírja ki?)(de nem, ő persze _elvből_ nem családos, mert ő 'nem nyúl'... broáff). Más frankót persze nem is tud felmutatni, de hát ezt ő nem fogja fel, amikor így okoskodik.
@VaTi: na igen, az ilyen mondatok mindig kicsit Elizabeth-refrénje-gyanúsak. Nőtől is, hogy MINDEN pasi hülye trotli és bunkó. Mert nekem nem kellenek/én nem érdeklem őket, azért... röhej. Attól még egyáltalán nem hülye mind, csak vállalni kéne, hogy én mit akarok egy ellenkező neműtől, és ezt megtanulni értelmes, közösségben élő ember módjára kommunikálni, ha már kapcsolatba akarok vaeggyel kerülni. Ha meg nem, akkor nem kell rájuk kenni, hogy persze, mert milyen hülyék.

Mc_Fly 2010.09.17. 23:06:46

Ez a poszt is inspirál egy (általam) újonnan felfedezett, viszonylag gyakori embertípus bemutatására:

Arra veri magát, hogy mekkora magyar, miközben:
A) édes anyanyelvünket általános iskola 3. osztályos helyesírással használja

B), a poszthoz vágó típus: kibaszott nagy magyar, osztja az észt minden lehetséges fórumon, a mindenféle kétes elemek elszaporodásának ügyében is, de gyereke nincs. Bár lehet, hogy ő tud valamit, és posztolással/kommenteléssel/tüntetéssel az etnikai arányok visszafordíthatók:)

lárvalányhaj 2010.09.17. 23:07:06

Én csak a nők nézőpontjáról tudok nyilatkozni, mert azt ismerem.
Szerintem ez az egész szinglihorda-dolog túl van lihegve, egy törpe kisebbség állítólagos nézőpontját terjesztik ki egy csomó olyan emberre, akik ettől baromi távol állnak. Egyrészt, a szingli ismerőseimen úgy látom, hogy egyikük sem jókedvében éli a szinglik életét, és mind vágynak a tartós kapcsolatra, csak valamiért nem jön össze nekik.
Az ismeretségi körömben a nők elsöprő többsége _szeretne_ gyereket, aki meg mégsem, annál 30 éves kora körül bebillen a "gyereket akarok most, azonnal" kapcsoló. Szóval a szándék az a többségben megvan, és azokon, akiknek valamiért nem lehet gyerekük, látom, hogy szenvednek emiatt.
A többségnek egyébként azért nincs gyereke, mert nincs alkalmas apajelölt (persze ebbe az is bejátszik, hogy sokan nagyon ráparáznak erre a kérdéskörre, görcsössé válnak, és emiatt menekülnek tőlük a pasik), vagy mert azzal, aki éppen van, valamiért nem lehet gyerekük (pl. a pasi nem akar, vagy, krhm, nem teljesen független).

Szerintem az ódzkodásba sokaknál az is bejátszik, hogy most már a párkapcsolatok se olyan tartósak, mint régen. Régen a házasságok kifejezetten a családalapítás céljával köttettek, most meg az ember sose tudhatja, hogy mikor fog a másik lelépni, mert megunta a gyereksírást. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek születése a nőre sokkal több terhet ró, mint a férfira (mert a férfiak többségére a házimunka és a gyerekkel való foglalkozás terén nem nagyon lehet számítani -- azokra se, akik szavakban emancipációpártiak), ezért nem csoda, hogy sokan kétszer is meggondolják, hogy mikor és kivel vállalnak gyereket.
Szerintem nem a gyermektelenségi adót kéne erőltetni, hanem arra kellene rámutatni, hogyha az apukák jobban kivennék a részüket a gyerek körüli feladatokból, akkor a nők is motiváltabbak lennének a gyerekvállalást illetően.

blur7 2010.09.18. 09:53:31

@lárvalányhaj:
Nincs tisztázva a szingli fogalma sem. Ez okozza a félreértéseket. A horda meg egy - nem túl szerencsés -retorikai túlzás volt.

lárvalányhaj 2010.09.18. 10:11:05

@Motorpenis:

Én észérvekkel is meg tudom támogatni az álláspontomat. A diploma után az embernek el kell döntenie, hogy akar-e karriert vagy sem. Ha nem akar, akkor az a veszély fenyeget, hogy valami unalmas és rosszul fizető munkát kell végezni egy életen át, amiből nem biztos, hogy két-három gyereket is el tud tartani az ember (asszony :P ), ha történetesen egyedül marad velük (pedig ez bizony előfordulhat). Ha viszont akar, akkor energiát kell fektetnie abba, hogy felépítse magát, és ebben az időszakban sokszor egy gyerek bizony nem férne bele az életébe. (Az én életembe pillanatnyilag biztosan nem, mert átlagban 10-12 órát dolgozom naponta, a maradék időben pedig hulla vagyok.)
A gond az, hogy ez a felépítési folyamat bizony arra az időszakra esik, amikor az ember szervezete a legalkalmasabb a gyerekvállalásra. (Az ambíciózus nő 18 és 22-23 éves kora között egyetemre jár, utána pedig a karrierjét építi kb. 28-29 éves koráig.)

Azt már meg sem említem, hogy vannak olyan nők is, akik 22 évesen még nem állnak készen a gyerekvállalásra. Bennem például 25 éves korban kezdett el jelentkezni ez az igény.

Ami az unokáinkkal való találkozás megérését illeti, ez az érved szvsz egy kicsit sántít, hogy az ember élete is lényegesen hosszabbá vált. A mi generációnk valószínűleg 80-90 éves koráig fog élni. Ebből eredeztethető az is, hogy az életkori szakaszok hossza is arányosan megnőtt, csak az a gond, hogy a petesejtek termelődésének rendjét még nem sikerült ennek megfelelően átkonfigurálni.

ghck 2010.09.18. 10:47:51

@lárvalányhaj: alapvetően a nőknek nem karriert kellene építeniük, hiszen nem az a normális, hogy egyedül kell eltartania/felnevelnie a gyereket. Alapvetően viszont a férfinek persze nem kellene elhagynia a fiatal anyukákat..

Ejjj, be szép is vóna!

lárvalányhaj 2010.09.18. 11:32:00

@ghck:

Nem csak azért építhet valaki karriert, mert el kell valahogy tartania magát, hanem például azért is, mert vannak olyan szellemi igényei, amiket a lifelong HTB-létben nem tudna kielégíteni. Vagy egyszerűen van valami, amit mindenki másnál jobban/lelkesebben csinál, és szeretne hivatásszerűen is ezzel foglalkozni. Ezzel szerintem mindenki jól jár, mert igazán tehetséges/elhivatott emberből kevés van.

Az idő kerekét pedig nem lehet visszaforgatni, nem lehet csak úgy visszatérni a 200 évvel ezelőtti nemi szerepekhez, viszont ahhoz, hogy a nyugat-európai társadalom fenntartható legyen, ki kell alakítani egy új egyensúlyi állapotot, és ez kizárólag úgy valósítható meg, hogyha a társadalom jobban elfogadja azt, hogy a férfiaknak is részt kell vállalniuk a ház körüli teendőkben, és a gyerekek felnevelésében.

Erzsebet 2010.09.18. 14:41:14

A mai fiataloknak már nem céljuk a gyerek nevelés. Megértem, hogy a kilátástalanság miatt nem vállalnak. Nehéz lakáshoz és biztos munkahelyhez jutni. Némelyik még 35 évesen is a diszkóban ráz. Sokan már úgy tönkre tették magukat, hogy csak orvosi beavatkozással eshetnek teherbe. Ilyeneknek kell a baba project. Hiába megváltozott a világ. A környezetemben is sok 50-es, 60-as párnak is tizenéves gyereke van. A mai emberek pedig hamarabb haláloznak. Az én szüleim még az 50-es években fizettek gyermektelenségi adót. Ők is 30 éven túl házasodtak össze.

ghck 2010.09.18. 15:35:44

@lárvalányhaj: persze, világos, hogy vannak/lehetnek szellemi igényei, viszont az baj szerintem, hogy ezt az anyaszerep elé sorolódik. Ez társadalmi értékrend probléma. Szerintem egy nő legyen elsősorban anya, majd ha lesz szabadideje az akárhány gyerek v. unoka mellett, kiélheti szellemi igényét... Én így képzelném, mert én személy szerint sajnálom egyrészt, hogy a szüleimnek kb 10 évvel több unokázási időt is adhattam volna, másrészt hogy óriási generációs szakadék lesz az én gyerekem és én köztem. Nehezebben fogom megérteni a problémáit, nehezebb lesz időt töltenem vele, mert egy vén fsaz leszek, mire ő mondjuk 20.. És ha az én gyerekem is ilyen "későnérő" lesz, mint én, elképzelhető, hogy nem érem meg a nagyszülőséget. (Ha belegondolok, hogy régen nemritkán éltek az ük-, sőt szépszülei is embereknek!!!:)

chilis csokoládé 2010.09.18. 15:42:50

@Mitya Ivanov:

Szikora Robinak ezt az elmés bemondását én is hallottam annak idején egy vele készült interjúban.

Bennem is maradandó nyomokat hagyott. Konkrétan hányingerem van tőle.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.18. 16:54:44

@Erzsebet: Kedves Erzsebet, elmesz te a picsaba! Pont az ilyen alszenteskedo modorbanyakrol szol a blog, mint te! Mai fiatalok bazdmeg...

sorica123 (törölt) 2010.09.18. 17:30:14

@Mc_Fly: fúújj. Egyféle emberrel szemben vagyok grammar nazi, és az pont ez. Ha már akkora magyar, ne törje már kerékbe a nyelvet. Most arra, hogy ne legyen logikátlan, hisztérikus és bunkó, még utalni se merek, nem vagyok a mamája...
@lárvalányhaj: na igen, Sok minden megoldódna, ha az emberek nem elveskednének, hanem tényleg lenne gerincük és nem akarnának kimaradni az életükből. Például az apák azzal, hogy nem az, hogy nem pelenkáznak, de egy teáskanalat nem raknak odébb. Nem rabszolga meg papucs kell, de hát nem alap, hogy elviszem a cuccot a mosogatóig, meg, hogy érdekel, hogy a kölköm milyen új szót tanult? Meg adott esetben oda lehet rakni apaembert is vigyázni a gyerekre, mert az az ő gyereke is, őrá is rá van bízva, nem csak az anyjára. Vagy persze a nőknél is ugyanígy nem kell rátolni azt a problémát a zemberre, amit nem ő generált. Nem kell hárítgatni.
@blur7: szingliség... ez meg ám a másik. Ha abban az életszakaszban vagyok, amibe nem hiányzik másik ember 24/7, ám legyen, de attól a falra mászom, mikor a csaj ötven évesen is izomból erőlteti, hogy de ő csakazértse. Akkor se, ha tök jó lenne neki egy ember, akivel ők kiegészítik egymást. Édesanyám beleszorult ebbe a helyzetbe (kicsit karakán és kicsit 180 centi magas), ő is mondja néha, hogy de jó lenne, ha lenne egy partnere, nem csak úgy ülne a maga megoldásaival meg a saját kis buborékjában.
@Erzsebet: ez nem maifiatalság kérdése. Van, aki nem érzi át, hogy hova legyen neki gyereke. És nem feltétlen azért, mert felelőtlen, infantilis valaki - én például el vagyok foglalva a későn elkezdett szakmámmal, az élettel úgy egyáltalán, a tapasztalással... és tényleg, bocsánat, de nekem nem jön, hogy gyerekem, családom legyen mert 'ideje van'. El fogok vele késni, naná. De manapság ritka az olyan mázlis ember, akinek képbe van a család, és mégse vész bele a témába, nem lesz egytémás, szenteskedő ember (ld ősanyák és apucik). Ez van, nem minősít senkit, így alakult. Rosszul van kitalálva, igen. A család egyáltalán nem ciki önmagában, hanem egy tök természetes dolog, ugyanúgy, mint az, hogy van, akinek meg nincs gyereke.
Amúgy, még mindig @Erzsébet, a lombikbaba nem csak az ötvenéves anyajelölteknek van, ez így egy kapitális tévedés. Akkor is szokták alkalmazni, ha a nőnél vagy a férfinál olyan van, hogy magától nem tud megfoganni a magzat. És igen, van ilyen elég, amiket összeeszünk akaratlanul is ,a mellett nincs ebben semmi döbbenet.

szellőláb 2010.09.18. 20:04:06

@lárvalányhaj: Én csak úgy a kb. 100 évvel ezelőtti (polgári, mert most ez a trendi) modellhez mennék vissza. Minden további nélkül el tudnám fogadni, hogy a férfiember keressen annyit, hogy anyunak ne kelljen dolgoznia, és biztosítsa azt a bizonyos
stabil családi hátteret. Ez persze, csak a biztonságra vágyók nagy tömegére érvényes. Mára kurvára félrecsúsztak az értékrendek, és nem látom, hogy mikor, és mitől változnának meg. Nincs kétségem afelől, hogy a nők által végzett házi munkáknak sem korábban, sem most nincs meg a becsülete. Szerintem egy kétgyerekes család kiszolgálása napi munka, és egy domináns alfahím mellett mélytorkos élet.
(És ebben az a borzasztó, hogy mindegy, hogy az alfa hímnek 4 osztálya, vagy 2 diplomája van)
Pontosan ezért nem tudom elítélni azokat a nőket, akik inkább a szingli életmódot választják, mert ezt a fajta taposómalmot így elkerülhetik. Más kérdés, hogy előbb-utóbb belekorosodnak a magányosságba, és akkor már inkább lennének kihasznált háziasszonyok... Hülyeség?

Erzsebet 2010.09.18. 20:29:46

@Altoid @Sorica: Mindenki azt csinál az életével, amit akar, semmi közöm hozzá. Nem mindenki alkalmas szülőnek, jobb, ha az ilyennek nincs gyereke. Természetese úton voltak a gyerekek. Minden barátnőmnek és nekem is sikeres gyerekem van. Láttam már több lombik bébit. Mellettünk van egy kisegítő iskola, fáj látni, mennyi szerencsétlen fiatalt visznek oda. Sok tini a hormonális gyógyszerekkel meddővé teszi magát. Egy idős rokonom is sajnálja, hogy nem születik dédunokája. Az unokamenye is egy jófirma. Nem tudok pontosan idézni, de van egy közmondás: Ideje van a születésnek, a halálnak és az ölelésnek is. Gyereket szülni se 40 éven felül kell.

altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.09.18. 21:05:54

@Erzsebet: Ha szerencsed volt az eletben, es minden ugy alakult, ahogy "illik", orulj neki. De nehogy mar vedd a batorsagot, hogy masokat leszolj, csak azert mert nekik meg kell kuzdeniuk azert, ami neked "csak ugy" osszejott. Vagy ha igy allsz hozza, ne csodalkozz, ha egyszer majd ha te kerulsz nehez helyzetbe, a pofadba rohog valaki hasonloan "empatikus" szentfazek.

Piszok Alfréd 2010.09.18. 21:12:00

Hát ja. A gyerekeseket fikázó modorosok mellett ott virulnak a gyermekteleneket fikázó gyerekesek is. Egyik jobb mint a másik :)

rdi 2010.09.18. 21:16:25

@szellőláb: Én csak úgy a kb. 100 évvel ezelőtti (polgári, mert most ez a trendi) modellhez mennék vissza. Minden további nélkül el tudnám fogadni, hogy a férfiember keressen annyit, hogy anyunak ne kelljen dolgoznia, és biztosítsa azt a bizonyos
stabil családi hátteret.

Na ez egy divatos, de felületes közhely!
Régen is csak egy vékony társadalmi réteg engedhette meg magának a fent leírt modellt. A nagy tömegeknél, parasztság, munkások (őrájuk ugye manapság nem divatos hivatkozni, de attól még létezett), meg maradt az, hogy ha anyu lábra bírt állni a szülés után, mehetett vissza dolgozni... A gyerekre meg vigyáztak az öregek meg a többi gyerek, aztán befogták őket is a munkába.
Ezeknek a régi embereknek sem az "értékrendjükkel" volt baj, hanem ez volt a gazdasági szükségszerűség - ahogy ma is.
A témának egyébként van alapos irodalma is.

lárvalányhaj 2010.09.18. 21:33:54

@szellőláb:

"Én csak úgy a kb. 100 évvel ezelőtti (polgári, mert most ez a trendi) modellhez mennék vissza. Minden további nélkül el tudnám fogadni, hogy a férfiember keressen annyit, hogy anyunak ne kelljen dolgoznia, és biztosítsa azt a bizonyos stabil családi hátteret."

Én nem szívesen élnék egy ilyen környezetben. Hogyha most egyedülálló lennék, és odalépne hozzám egy milliomos, hogy "gyere, bébi, holnaptól eltartalak, a kisujjadat se kell megmozdítanod", akkor udvariasan, de határozottan nemet mondanék.
Egyrészt halálra unnám magam, mert egyrészt szeretem a munkámat, és hiányozna, másrészt nagyjából tudom, hogy a jól szituált, otthon ülő sorstársaim milyen szellemi horizonttal rendelkeznek.
Másrészt fogalmam sincs, hogy mi lenne akkor, hogyha a "férfiember" egy szép napon úgy döntene, hogy talált egy 10 évvel fiatalabb szőkeséget, és "anyunak" mától fel is út, le is út. Kíváncsi vagyok, hogy "anyu" negyvenéves pályakezdőként, nulla végzettséggel és munkatapasztalattal, mihez kezd magával a munkaerőpiacon.

"Szerintem egy kétgyerekes család kiszolgálása napi munka, és egy domináns alfahím mellett mélytorkos élet."

Ez így van. Egyébként az a szomorú, hogy az "alfahímek" létéről is nagyrészt a nők tehetnek. A legtöbb fiúgyerek úgy nő föl, hogy anyu minden házimunkát megcsinál helyette, így a legtöbben otthon semmit nem tesznek arrébb. Aztán ha közös háztartásba költöznek a feleségükkel, akkor meg meg vannak lepve, ha a feleségük azt kéri, hogy alkalomadtán mosogassanak el. :P

"(És ebben az a borzasztó, hogy mindegy, hogy az alfa hímnek 4 osztálya, vagy 2 diplomája van)"

Ebben igazat kell, hogy adjak. De az a szerencse, hogy most már sok olyan férfi van, aki másképp gondolkodik ezekről a dolgokról. Idősebb ismerőseim között is vannak olyanok szép számmal, akik remekül össze tudták egyeztetni a családot és a karriert, főként azért, mert olyan férjük van, aki a ház és a gyerekek körüli dolgokból is kivette a részét.

szellőláb 2010.09.18. 21:52:32

@lárvalányhaj: Az első bekezdésből az maradt ki, hogy a dolgozó férj ezt meg is becsüli. Megértem az érveidet, hogy neked ezzel fenntartásaid vannak. Magamból indultam, ahol az általad felsorolt félelmek nem játszanak, és tudom, hogy mennyivel könnyebb lenne az életünk. És mindazon barátaimé is, akik hasonlóan gondolkodnak.
Abban is igazad van, hogy a nők (anya, feleség) rettentően félre tudnak vinni egy férfit. Nem akartam elhinni, de igaz, hogy a katonaság első napjaiban voltak, akik villanyoltás után a pokróc alatt zokogtak (nem egy), mert életükben először bakancsot kellet pucolni, és folyosót kellett mosni, meg klotyók kellet takarítani. Pföj.

szellőláb 2010.09.18. 21:56:00

@rdi: csak az idilli polgárira gondoltam. Sem falun, sem városon a munkásoknál ez nem volt lehetséges.

lárvalányhaj 2010.09.18. 22:34:32

@rdi:

Szerintem az ősembereknél és a gazdálkodóknál volt létjogosultsága a munkamegosztásnak. Azzal semmi gond nincs, ha a gyerekek és a háztartás a nőre hárul, ha a férfi földeken dolgozik, és a ház körüli munkákat végzi el. Az a probléma viszont, hogy ez a szemlélet átmentődött a társasházban élő középosztálybeliekre is, ahol apu és anyu ugyanakkora óraszámban dolgozik a munkahelyén, aztán amikor hazaérnek, akkor apu elterül a kanapén, anyura meg vár a háztartás és a gyerekek.

@szellőláb:

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy ez az életforma belülről is idilli volt. Egyrészt a nők sorsáról teljes mértékben a férfiak döntöttek (először az apa, aztán a férj). Másrészt a nők egy csomó mindent nem csinálhattak, amit a férfiak igen. Elég, ha arra gondolsz, hogy akkoriban még nem volt kényelmes farmernadrág, hanem napközben folyamatosan halcsonttal merevített szoknyákban csapatták, ami a mozgásban is eléggé korlátozta az embert. Harmadrészt: a női orgazmust akkoriban még nem találták fel, a férfiak a feleséget csak gyerekgyártásra használták, "szórakozni" pedig a bordélyházakba jártak, ahonnét időnként hazahoztak ezt-azt. (Ha gondolod, a "hisztéria" szó eredeti jelentésének, és a "gyógyítása" módszereinek is utánanézhetsz.)

rdi 2010.09.19. 09:53:42

@szellőláb: innen nézve biztosan idilli. De a polgári idillbe beletartozik az is, hogy anyut helyezzük vissza apu gyámsága alá jogilag.

Celtic 2010.09.19. 11:12:10

@Balance Of Power: Az az ot ujjacska nem is olyan modoros :) Foleg, ha az az ot ujjacska 6 honapra jott a vilagra, 0,8 kg sullyal. Teny, hogy alig varom, hoyg hazaerjek es lassam, megfogjam. Aztan felora mulva mar idegesit, hoyg milyen hiperaktiv :)

lárvalányhaj 2010.09.19. 12:46:55

@rdi:

És akkor jönnek a kínzó kérdések, hogy mi történik akkor, hogyha megromlik a házasság apuval, vagy például miből fog megélni anyu, hogyha apu egy szép napon földobja a pacskert, és a rokonság nem tudja befogadni.

Celtic 2010.09.19. 12:49:32

@VaTi: Hmm, nalunk azt kerdeztek, hogy fiu vagy lany? Tiszta rozsaszin ruhaban...Baratnom nyelt egyet es azt mondta: "mi liberalisan neveljuk, majd ha felno, eldonti, hogy mi akar lenni"

GERI87 2010.09.19. 14:02:52

"Nyugdíjas? Faszért öregszik meg vagy marad életben - mars vissza dolgozni!"

Hehe:D
Na persze: "eveszik a munkát a fiataloktó"

"Árvízkárosult? Faszért építkezik ártérbe? Faszért nem köt biztosítást?"

Jaaa.
Ebbe mondjuk van valami!:)

Azt megértem ha anno ott ált a ház és nem ő építette oda....de ha már egyszer építenek neki újat akkor NE UGYANODA AHOL ELÖTTE ELMOSTA A VÍZ!!!

Hol van ilyenkor a hőn emlegetett paraszt logika????

GERI87 2010.09.19. 14:22:36

@scsaba1:
Régen nem sok lehetősége, kitörési pontja lehetett az embernek. A legnagyobb amit elérhetett az életben az a gyerek volt.
"Nem volt más"

Ma meg: lehet hobbid, több a szabadidőd, nőzhetsz, karrier, utazás, világlátás....stb.

A négernek is azért van annyi gyereke mert nincs más boldogsága az életben...neki ez a max.
Így aztán potyogtatja..hátha marad legalább egy aki öregkorára eteti...a többit meg elviszi az éc vagy az oroszlán.

Mc_Fly 2010.09.19. 22:33:57

@GERI87: de most szépen bejótékonykodtuk nekik a sok gyógyszert meg segélyszállítmányt, és így életben marad 8, abból nem tud megélni 7, emigrál Európába 6, kukát gyújtogat 3. Az európai embernek ezek után nem kéne vernie a mellét annyira, hogy milyen kikúrtul intelligens, fejlett, mert normális ember nem gyárt magának konkurenciát.
süti beállítások módosítása