A borászoknál mindig csak néztünk és kis arccal, kívülállóként néhol irigykedve mosolyogtunk a kedves olvasók által összeválogatott szóvirágokon. Nem nagyon értünk hozzá: vörös-rozé-fehér, száraz-félszáraz-édes. Hosszúlépcső, krúdyfröccs, vadász, viceházmester - ennyi.
Ám a sörösöknél nem szorulunk külső segítségre, hiszen együtt élünk és lélegzünk a jelenséggel, a sörös manírok örvendetes és rohamos terjedésével - amit a blog.hu-n szépen szaporodó, szakosodott blogok is alátámasztanak.
Az érintetteknek túl felületes, kétopciós problematika: "sörös vagy boros?" és további fals beidegződések (pl. a magyar borivó nemzet) mintha kezdenének visszaszorulni, de megírást érdemlő jelenségek, rituálék bőven akadnak továbbra is a hazai, formálódó sörkultúrában. Kezdjük hát a nálunk annyira kedvelt csoportosítást!
A sörellenes:
A sör közönséges, proli, idegen - a magyar boros nemzet. Minek a kenyérnek-takarmánynak való gabona, amikor van mosolygó, napérlelte, édes, lédús gyümölcsünk bornak, nemes pálinkának? Ha mégsem, hát ott van a férfias viszki, konyak, vodka, jäger, a kevésbé férfias koktélok, bármi más.
A nemkoccintó:
Az aradi vértanúk emlékét továbbra is büszkén ápolja, sörrel nem koccint soha. Modoros beszélgetőpartnere emlékezteti, hogy már lejárt a 150 év, meg különben is: éljen Haynau. A harmadik mindentudó megpróbálja szerteoszlatni a magyar borászlobbi által gerjesztett, kitartó tévhitet - mert valószínűleg az osztrákok úgyis pezsgővel koccintottak.
Ahogy Hernádi Miklós Közhelyszótára is fogalmaz: a koccintás hálás vitatéma egy arra fogékony asztaltársaságnál - a végén kiegyeznek abban, hogy inkább az asztalhoz csapják a korsó alját - meg persze jobban jártunk volna a Monarchiával hosszú távon is.
A marketingesek kedvence:
Határozott véleménye és ízlése van, ami a márkákat illeti - van kedvenc söre is. Valószínűleg valamelyik futball- illetve sportesemény főszponzori pozícióját elnyerő söróriás prémiumtermékét kedveli: ezt súlyosbítva folyton kacagtató, férfiasan összekacsintós sörreklámokat küldözget mailben és oszt meg. A jó sörreklámban vagy a srácok járnak túl a barátnők eszén fondorlatosan, vagy esetleg a jófej kutyának/bármilyen háziállatnak az a márka a mindene (el is lopja) , esetleg valami jó nő is képbe jön (akinél a végén mégis fontosabb a sör).
A vicces sörreklámban a humoron kívül az ital hőmérséklete játszik kulcsszerepet: a sör legyen nagyon hideg, a palack pedig gyöngyözően izzadós.
A marketingesek áldozata a minél hidegebb, jól csúszó söröket kedveli: a karakteresebb ízű, esetleg keserű típusoktól távol tartja magát. Ne, a keserű az nem jó. Más jellegzetességet pedig úgyse ismerne fel egy vakteszt során.
A lokálpatrióta:
Mindig a tájegységén belül helyinek számító népmárkát issza: komolyan vallja és elhiszi, hogy az finomabb, mint a másik országrész - természetesen multi által üzemeltetett - gyárának a core terméke.
Prémiumnak pozicionált, külföldi licensz szerint - de itthon, ugyanott - gyártott sört nem iszik, mert az külföldi.
A csehszlovák-rajongó:
Nehéz megállnom, hogy ne egyik kedvenc blogom műfajában alkossak, de a csehmániás magyar tényleg fura egy szerzet. A csehsör-hívő mindenért odavan, ami cseh. Mindegy, hogy Pilsner, Gambrinus, Krusovice vagy Radegast - mindegyik egyformán a kedvence.
Pont Prágát még talán nem hívja Prahának, de minden más esetben tartózkodik az irredenta hatást keltő német- és magyar megnevezésektől: Karlovy Vary és nem Karlsbad, Brno és nem Brünn, még a Pilsner Urquellnél is húzza a száját, hogy az Plzeňský Prazdroj igazából. Valószínűleg a német Knödel is eredetileg a cseh knédliből származik.
Barátaival rendszeresen szervez prágai sörtúrákat, és ottlétekor csak irigykedik. Ott minden szebb és tisztább: az emberek is kedvesebbek, elegánsabbak. Helyismeretét szereti állandóan fitogtatni - 100%, hogy mindenkinek fog tudni ajánlani olyan kocsmákat, amik nem turistacsapdák, és oda tényleg csak a helyiek járnak, és a legjobb sört csapolják a városban a legjobb utopeneccel...
Ám amit a cseheknél tényleg joggal sztárolnak sokan, az a középszerű szlovák söröknél vagy szegényes konyhájuknál szinte teljesen hiányzik - ezért talány, hogy miért néznek fel rájuk mégis annyian. Az ízletes, tizenkettes Facan a nem túl tápláló sztrapacskával valószínűleg még a prioros-delicsokis időszak sokadik nosztalgiahullámának lecsapódása.
A házisör-mániás:
Nincs is jobb, mint a PET-palackból felinni a jó malátás, pasztőrözötlen házisört! A házi a hétköznapi használatban leginkább a kisüzemi gyártásra vonatkozik - hívei a házipálinka- házibor-rajongókhoz hasonlóan itt is képesek bármit élvezettel meginni, ha az "házi" - főleg, ha barna.
A házisör-rajongónak minden kisüzemi termék ízlik, de persze különösen a hozzájuk legközelebb eső főzdéé. Sör- vagy kocsmablogokon bármilyen márkához vagy kocsmához beírja:
Legjobb Öröm a Söröm 2010.05.21. 09:32
Sziasztok! Ha Hajdúkerekesen jártok, mindenképpen próbáljátok ki a Bückdichdusau főzdének a házisörét! Szerintem Mo-n a legjobb, főleg a barna!
A sörspecialista:
A magyar gyártású termékeket - sajnos joggal - silánynak tartja, különös tekintettel a pótanyagként felhasznált kukoricadarára meg a hazai víz minőségére. Amikor már elhinnénk neki, hogy tényleg ért hozzá, olyan márkákat kezd el a másik rovására dicsérni, ami azonnal komolytalanná vagy hiteltelenné teszi.
Itt van az asztalomon ez a csodálatos palack stockholmi Kyllström Starköl. A buborékok szabad áramlását elősegítendő, vízzel kellőképpen kiöblített chalice poharamba töltve egyenletesen gyöngyöző, habja krémes, színe élénk amber.
Az első kortynál mint egy kellemesen bizsergető áramütés, úgy köszön be a Munton maláta teltsége, amit a gyömbéres, letisztult ízvilág, és a Magnum-Cascade hibridkomló kamaszos kesernyéssége koronáz meg búcsúzásképpen. Ez a kristálytiszta, tejfelszőke svéd gleccservízből készült pompázatos, alsóerjesztésű műremek egy igazi íz-és illatorgazmus - váltig állítom, hogy csak egy bizonyos kor fölött lehet kiélvezni. Kortyolgatása mellé korcsolyaként pármaiszeleteket ajánlok sárgadinnye-golyóbisokkal.
...
Legszebbmegyebaranya-kivéveKOMLÓ nicknevű barátom Csepelapátiban járt a minap munkaügyből kifolyólag, és ha már arra járt, hozott a helyi Donauer Kőnigből egy kétliteres kiszereléssel.
A korsómba kitöltve ez a Kőnig már nem bizonyul akkora királynak: opálos és zavaros, színe leginkább a menzás sárgaborsófőzelékére emlékezteti a sörkritikust. A habja - a kevés, ami volt - tíz másodperc után elillan, és bizony erősen nyelnem kell, hogy rászánjam magam az első kortyra.
Mi ez? Szivacskoktél? Orromban már ott motoszkál a metános mocsárszag, de az első hörpintés után szétárad számban a fémes-kénes mosogatólé, a poshadt kukoricagríz és a felmosóvíz ízkavalkádja. Az első korty az utolsónak is bizonyult - még a Benjámin nevű fikuszomat se sérteném meg azzal, hogy a Donauer Kőniggel öntözzem meg.
A brit-írmániás:
Az ember bármelyik ország örök rajongójává válhat: egyszerűen le kell ültetni valahova, jóllakatni és rendesen leitatni. Ez Angliában is kétségkívül működik, még napsütés se kell hozzá. Nemcsak vendégmunkás honfitársaink, más magyarok is finomnak tartják a hab nélküli, majdnem langyos ale-eket, "gyerekpezsgő"-cidereket vagy fekete stoutokat - mellé valami kiadós cottage pie-jal és persze hasábkrumplival. Ez a ritkaság és a különlegesség érzetén kívül mással nem nagyon magyarázható - egyedül a lenézett írektől kölcsönzött Guinness tarthat elismerésre okot.
Igen, az írek rajongóit már ismerjük: a Guinness mindenek felett, semmivel össze nem hasonlítható, stb. A modoros giniszrajongó nem mulasztja el megosztani az érdeklődőkkel és a kevésbé érdeklődőkkel sem, hogy a Guinness sajátságos csapolási rituáléját külön iskolákban tanítják, és hogy hány perc kell a tökéletes feketéhez, meg persze a végén még a lóherét is oda kell rajzolni a habbal (nem kell), és csak akkor szabad nekiállni a kortyolgatásnak, amikor annyira leülepedett a hab (the creamy head), hogy a poharat pénzérmével kocogtatva már nem tompa, hanem csengő hangot hallunk, stb.
A rajongó képes a gyár logójával ellátott, igencsak drága ruházatban önkéntesen, saját költségén reklámozni kedvenc márkáját - talpig Guinnessben úgy érzi, hogy ő mennyire jópofa és eredeti. Végülis ez is csak az önmegvalósítás egyik formája.
ati · 2007.08.16. 10:54:27
csatlakozom az előzőhöz. übersör.
ez nem partisör, nem bulizáshoz kell inni, inkább már-már borjellegű,
hosszas, mély beszélgetések megfelelő kiegészítője.
Szegény írmániás csak későn tudja meg, hogy a nem túl okos ír fiatalok amúgy valójában ocsmány, jellegtelen világos fesztiválsöröket és alkopopokat isznak - a fekete pedig marad a turistáknak meg az öregeknek. De nem baj: Írországban dolgozó ismerőseivel folyton próbál hozatni magának egy kis Murphy's-t, Beamisht, Kilkennyt meg Smithwick's-t. Még esetleg a reptérre is kimegy értük.
A belgasör-hívő:
Ez egy teljesen külön kaszt, hiszen nem is igazán sört isznak, hanem valami hiedelmekkel, misztikummal meg máshol nem engedélyezett adalékanyagokkal fűszerezett, sokszázalékos valamit fogyasztanak. Persze nem akárhogy! A csapolási-felszolgálási rituálék talán a Guinnessét is felülmúlják: külső-belső pohármosás, szakértő csapolás egy menetben, habvágókés, hogy lélegezzen a hab, merítkezés, habfogó gallérka. Ez már nem is csapolás, ez alkotás, művészet.
A fogyasztó ennek ellenére még mindig képes kedvenc söreinek minőségét az alkoholszázalékkal egyenes arányban függővé tenni - és itt is megmagyarázni, hogy ezt már nem lehet csak úgy vedelni, ez komoly, megfontolt férfiaknak való, ki kell élvezni, és így tovább. Beszélgetős sör. Az ízek harmóniája itt is csak valami kísérővel válhat teljessé, ami a szivartól a klasszikus zenén át a finom belga pralinékig bezárólag bármi lehet.
A kamuszakértő:
Neki is vannak kedvencei - két variáció lehetséges. Első esetben valamelyik itthon gyártott, a prémium-szuperprémium szegmensekbe beárazott licenszsör nagy rajongója. Márkákat tapintatból nem mondok; a sör mindenesetre legyen zöldüveges, szép cimkéjű. Mindig látványosan ugyanazt kéri, és ugyanilyen látványosan pihenteti maga előtt a palackot, a márkajelzést a közönség felé fordítva. Neki kifinomult ízlése van, másra nem nyitott. Ha valaki a választott brandet elkezdi lehúzni, szakmai szempontból megmagyarázza:
-Páhh, ezt a szar Weiningert iszod? Legalább kértél volna valami jót 600 Ft-ért.
-Jó, ezt itthon gyártják, tényleg csak nyomokban tartalmat Weiningert. Sőt: köszönőviszonyban sincs vele. De apám, ha majd egyszer megkóstolod az igazi, osztrák Weiningert - akkor rájössz, hogy a világ legjobb söre. Most figyelj: hiába csinálják itthon ugyanúgy - soha nem lesz olyan. Tudod, miért? Mert a víz miatt, azért. Mert ott jobb a víz, másabb.
Ilyenkor érdemes rákérdezni, hogy mert itt milyen a víz - a karbonátos- ill. az összkeménységet bedobhatjuk neki, hátha hallott már róla, ahogy a különféle vízlágyítási eljárásokról is.
A másik az, aki mindig valami nagyon nagyot, különlegeset akar mondani. Kedvenc söreit általában nyaralás, utazás közben ismerte meg - hagyományosan nem a legnagyobb sörnemzeteknél persze. A nyári tűző, mediterrán napon elfogyasztott jéghideg sör persze annyira kellemes emlékekkel társul benne, hogy neki az is marad a legfinomabb. Máskor meg csak szimplán egy jó buliban kapott egy üveggel valakitől, jó volt a hangulat, megszerette.
-Nekem legjobban az ukrán, a lengyel, meg az olasz sörök jönnek be. Egyszer a haverom hozott Milánóból pár üveg Nastro Azzurót - hát azóta mindenkitől csak azt kérek, aki arra jár. A legjobb sör a világon.
-Nem tudom - az én kedvencem a svájci Migros-ban kapható Tell volt; ilyen kisüveges kiszerelésben adták, ottani viszonylatban olcsón. Te, abból bármennyit megihattál, mert egyszerűen a tisztasági törvény miatt annyira kristálytiszta volt, hogy soha nem fájt utána a fejed.
-Nekem a Mythos, az a mindenvivő. Nagy francok a görögök - de sört, azt tudnak főzni!
mr2 2010.06.22. 07:14:37
(A marketingesek kedvence)
Hal Stanton 2010.06.22. 07:17:06
Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.06.22. 08:12:06
altoid · http://altoid.inda.hu/ 2010.06.22. 08:24:14
shaft 2010.06.22. 08:41:01
Styxx 2010.06.22. 08:41:59
Áll a poszt Tibikém, mint a Gusztáv vedelben a hab a Nemzet Kisemberének a korsóján!:-)
Szakmai sörkonferencia. A fárasztó nap után ester a bárban a dán kolléga a Tuborgot palackozó cégtől, a holland a Heinekkentől, az ír pedig a Guinesstől együtt iszogat.
Dán rendel egy Tubit(becézett Tuborg - a komm.szerk.)
holland egy Heinekkent, míg az ír egy kólát.
Dán és holland szaki megrökönyödve vonja kérdőre az írt, aki így felel:
- Ha ti nem isztok sört, akkor gondoltam én sem.
Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.06.22. 08:59:12
scsaba1 2010.06.22. 09:00:00
A legjobb, amikor ezt a hangulatot próbálják koppintani jellemzően sváb gyökerű kisvárosok/falvak. Minden olyan, mintha... De csak mintha. Tescogazdaságos oldószerillatú sörsátor, billegő fenyőfa padok zöld vasalással, a zenét a helyi fúvósegylet tagjaiból verbuvált Wunderbaum Schrammel Band szolgáltatja, a sztárvendég este kilenc órától a Sramli King Lakodalom Lajossal súlyosbítva (szó szerint). Az est főtámogatója a Borsodi...
Én nem szeretem a sört, de a típusok megvannak.
2010.06.22. 09:01:08
Egyébként meg éljenek a szlovén sörök! :)
scsaba1 2010.06.22. 09:02:57
Az a legjobb, hogy Nyíregyházán is az egyébként a Diósgyőr SC lévén ősellenség borsodiak sörét isszák. Mert legalább keleti.
misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.22. 09:12:47
Coronita, üvegbe csúsztatott citromgerezddel!! :)
scsaba1 2010.06.22. 09:17:27
Áááá, ez is mennyire megvan... Soha nem mulasztja el az "Arany" jelzőt használni, ha Prága szóba kerül, már-már bepárásodó szemmel. És igen: ott _minden_ jobb, mint itthon, Budapesten. Ez mondjuk annyiban igaz, hogy Pécs vagy Esztergom is élhetőbb egy kicsit mint Budapest, mert mindkét város csak egy vidékies hangulatú megyeszékhely, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Tehát nem világváros.
Ezzel mindent el is mondtam Prágáról.
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.22. 09:30:09
Troecsvoek 2010.06.22. 09:35:15
2010.06.22. 09:47:55
_Vezo_ 2010.06.22. 09:48:15
Hejj, mennyire nem szeretem az ilyen embereket és pedig milyen sok van belőlük.
Ők azok, akik szerelmesek pl Londonba, de mégis Guinness-t kérnek a pábban!
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 09:49:01
1. kimaradt az ős-tapló modorosság, amelyet már egy Lascaux-i barlangrajzon, közvetlenül a barlangi oroszlán és a gyapjas orrszarvú mellé is felvésett a charentien (mousterien? tarisznyás archeológusok, szevasztok!) kultúra embere:
A meleg sörnél és a hideg pinánál bezony nincsen rosszabb dolog a világon.
2. Amerikaisör lefitymálók, szevasztok! Tény és való, hogy az amerikai lager az más mint az átlag európai sör, de szerintem egy Arany Ászoknál vagy Sárkánynál semmivel sem hígabb a Miller, a Bud, a Coors (utóbbi a Rocky Mountain Goat Piss, már ha valaki amerikai sörmodorra vágyik). Aki meg akarja tudni, hogy mi a különbség a Bud meg a Miller között és kóstolás útján nem jönne rá, az menjen ki a Saint Louis-i Anheuser-Busch Stadium-ba és nézzen meg egy Milwaukee Brewers- STL Cardinals meccset. Go Cards!
3. Személyes élmény, Saint Louis Brewery Festival, 2008 május, amikor is a kb 50 régi német sörfőzde (neve ellenére STL német leszármazottakkal, kevés olasszal és egyébbel van benépesítve) kiállítja mintegy 300 féle sörét. Beugró 20 dollár, (twáni báksz, amerikai modorosoknak) amiért az ember kap egy poharat, bemegy a fesztiválra és azt annyiszor csapolják neki tele ahányszor csak akarja. Na, amerikai barátaink melyik sátornál állltak húsz méteres sorba? Bingo, it's an icy cold Bud Light, man!
4. méltatlanul ismeretlenek a kínai sörök, pedig a Csingtaón kívül is számtalan nagyon jó sörük van, hogy messzebbre ne menjünk, mindjárt ott a Nankingi-i Tigris. Meg egy csomó, amire csak kínaiul van ráírva, hogy az mi. Pidzsó? Pidzsó. Akkor adjál, mosolygós barátom. Két jüan? Jó lesz az fél jüannak. Oké legyen egy, te sárga disznó, tudom hogy egyébként húsz yiaóért árulod, csak nyerészkedsz a hosszú orrún, te gyanús kantoni seftes. igen, mosoly, én is szeretlek nyihaaaa, na szevasz.
6. Indonéz sör! Amstel licensz elvégre nemrég még Batávia voltak. Szerencsétlenek, nem ihatják. NEm baj, több marad a turistának.
7. Ukrán sör! Rogán, Hmilnye, Csernyigivszki! Obolon! Műanyag palack, és teljesen rendben van az is. Csakúgy mint a horvát sörök. Csak hazánkon ül valami átok?
8. Ellenkezőleg, azok a magyar sörök, amelyek nem citromlé és puliszka hozzáadásával készülnek, teljesen rendeben vannak (az amerikai lager sörökben a rizs játssza el a puliszka szerepét). Ellenben ahogy nálunk csapolnak? Hideg-meleg-langyos. Friss hordó, háromnapos? Tiszta a csap vagy retkes? tiszta lutri az egész.
9. Bármerre járunk, kóstoljuk meg a helyit. Heineken van itthon is. Meg a helyi is jó eséllyel Inbev vagy AB termék...
2010.06.22. 09:57:09
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 10:04:42
Sand Lover 2010.06.22. 10:09:34
Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.06.22. 10:10:47
@Professor Pizka:
A Csingtaó az király, "Mao tájt" kísértük vele. Kánpéj!
scsaba1 2010.06.22. 10:16:12
"Véleményemet igyekszem annál azért rövidebben kifejteni, mint ahogyan az jólesne:"
Énnek tényleg őszintén örülünk. El sem hiszed mennyire...:)
scsaba1 2010.06.22. 10:20:01
Érted, rossz a vizünk (a legnagyobb baromság, amit valaha is hallottam)... Bezzeg a szlovákoknak meg a cseheknek már jó. A vizük.
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 10:20:47
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 10:22:09
Mortje 2010.06.22. 10:22:35
Sand Lover 2010.06.22. 10:24:25
Ezzel speciel egyetértek. Miért kellene németül/magyarul hívni egy helyet, ha egysze megvan a saját neve? Vagy akkor ezentúl Budaörsöt is nevezhetnénk Wudersch-nek.
Sand Lover 2010.06.22. 10:34:19
Mást is. Egykutya.
Scsaba1: „Bezzeg a szlovákoknak meg a cseheknek már jó. A vizük.”
Nem mindegy a víz összetétele. Pestiként a szegedi víz pl. meghajtott, egyszerűen azért mert más. (vö. Ki a Tisza vizét issza...:)) El tudom képzelni, hogy pl a cseheknél lágyabb vízből készítik a sört, mert nem a klórozott csapvizet használják a sörgyárakban. Nem mellesleg a sörükben nincs annyi tartósítószer mint amennyit itthon belepakolnak, - ettől gyakorlatilag extrém sporttá vált ismeretlen helyen csapolt sört inni.
rdi 2010.06.22. 10:38:01
rdi 2010.06.22. 10:40:30
Juj.
2010.06.22. 10:47:14
scsaba1 2010.06.22. 10:47:29
Magyarország a gleccservíz kivételével mindenféle vízzel bőségesen el van látva, hagy ne soroljam már fel. Illetve léteznek vízkezelő eljárások is (fordított ozmózis stb.), amivel szintén bármilyen víz előállítható.
De tudom: itthon minden rosszabb. Még a víz is.
Sand Lover 2010.06.22. 11:01:32
Igen, mindennek van egy „igazi” neve, de van, amikor elterjedtebb egy másik elnevezés.
De akkor sem fogom Ljubljanát Laibachnak nevezni. :)
MakoG 2010.06.22. 11:10:35
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.22. 11:24:45
@scsaba1: és tényleg. A német sör a legjobb, róluk majd máskor írok. A búzasör túlzott imádata is ide tartozik, pedig hagyománya nem sok van.
@Blassius: kéne rajzolni, éccsapám :)
@misbelief: az meg is érdemli. Igyon kukoricalevet olcsóbban, itthoni sörként.
@Professor Pizka: az USA-beli kisüzemi mozgalom nagyon jön fel, de a nagy márkákat sajnos nem tudom dicsérni. Az, hogy nem hígabbak, mint a Soproni pl., az nem pozitívum :)
@Morgan LeFay: régi téma - ha van hagyományos, ma is használható magyar neve, akkor minek a Bratislava, Paris, Leipzig, Dresden? :)
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 11:35:46
Gournoddam 2010.06.22. 11:37:10
"Nekem mindegy mit iszom. Sör - sör. Olyan mint a fogkrém: mentolos - mentolos."
Különbséget csak akkor tud tenni, ha egymás után kóstol kettő nagyon különbözőt. A lényeg, hogy amivel elkezdte, azzal folytassa egész este; pár üveg után már tényleg mindegy.
Annyit azért már "fejlődött", hogy a dobozos vagy üveges közül az üvegest választja márkán belül is. "Más a szénsav benne valahogy."
Nektek amúgy ászokot vagy ászokat? Lehet az arany ászok üvegben dreher?
és még pár apróság:
Olyan nincs hogy valami nem sörnyitó. - Még ha a zsebében van konkrét sörnyitó akkor is öngyújtóval, másik sörrel stb. nyitja ki.
Gyógysör.
Asztalon üres üvegek gyűjtése, hogy látszódjon nagyivók.
Tssz - ááh az édes hang!
Sand Lover 2010.06.22. 11:40:24
hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.06.22. 11:41:17
MakoG 2010.06.22. 11:44:39
2010.06.22. 11:45:56
Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.06.22. 11:56:26
"Na ja, ott nem cicóznak, literes korsóban hozzák a sört a frajlájnok, és eeeekkora csülköket lehet mellé enni."
(Egyszer nagyon régen kaptam egy donaldkacsás képregényt, de németül volt. Mivel akkor még egy kukkot se beszéltem németül, csak csodálkoztam, hogy minden második mondat az, hogy "Na ja.")
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 12:09:34
scsaba1 2010.06.22. 12:19:37
Annak meg az hagyományos, ma is használatos német neve. Lévén németek alapították, fél évezredig zömében németek lakták. Párkány sem lesz soha Stúrovó...
víz tamás 2010.06.22. 12:32:05
chilis csokoládé 2010.06.22. 12:39:18
Nem mesélnél egy kicsit a sörről?
:)
SzocsO 2010.06.22. 12:43:52
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 12:46:08
rdi 2010.06.22. 12:50:58
Áruld el, a Brünn mivel lóg ki a sorból?
Sand Lover 2010.06.22. 12:56:20
Erre reflektált scsaba1.
És lezártnak tekintettem az ügyet.
dzsefi 2010.06.22. 12:57:08
mondjuk kiselőadást nem tartok belőle, rituálé sincs, szimplán azokat szeretem inkább.
GERI87 2010.06.22. 13:26:30
Ez aztán modoros!
Hülyeség ezen rágódni.
Lvov-nak ott a Lemberg amit ráadásul könyebb is kiejteni magyar neve is van Ilyvó de azt senki nem használja. Juj de irredenta voltam.
Milyen hülyeségen fennakadnak egyesek.
Az ilyennek megtiltanám hogy a személygépjármű helyett a kocsi szót használja elvégre az az "igazi":)
a_fater 2010.06.22. 13:33:50
Amúgy viszont nagyon talál poszt, valóban létező jelenségre hívja fel a figyelmet.
Persze a csapolásnál pár dologra tényleg oda kell figyelni, de túlmisztifálni sem szabad.
És tényleg vannak ilyen sörszakértők, akik a borszakértőknél is gusztustalanabb módon adják elő tudományukat? :D Kész beszarás ez "Kyllström Starköl" elemzés :)
Sand Lover 2010.06.22. 13:38:03
Bocs, azt hittem, ez a modorosblog.
Amúgy nekem Lvov az Lvov, nem pedig Lemberg, tudom, hogy úgy is hívták.
Felőlem úgy mondja mindenki ahogy akarja, én nem kattogok ezen tovább, inkább iszom egy sört. :)
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 13:42:42
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.22. 13:58:25
ezértregisztráltam 2010.06.22. 14:03:47
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.22. 14:08:55
Motiváció nuku. Szokásos nyári rekreációs programjaimnak élek. Szeptemberben. A szaridő beálltával megjön az ihletés.
Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.06.22. 14:16:47
lárvalányhaj 2010.06.22. 14:17:56
Most egyébként egy pintnyi Old Speckled Hen márkájú angolszász ale áll az asztalom sarkán, amit lassú kortyokban iszom, hogy kellően kiélvezzem az aromáját ;-)
lárvalányhaj 2010.06.22. 14:18:46
Hej, de jól csúszik az a jóféle serital ebbe' a kutya melegbe'!
Leonard Zelig 2010.06.22. 14:19:35
2010.06.22. 14:20:55
mréveiller 2010.06.22. 14:28:23
El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.22. 14:36:59
Bakuról jut eszembe, az egyik sógoromat éppen kinevezték szállodaigazgatónak Bakuba.:D Kérdeztem, mit csinált ezért a kiválló kinevezésért, felcsinálta a főnöke lányát?
Egyébként a legjobb sörös az apám. Akciós újságból választ magának sört.
Régebben, ha külföldön járt, mindig olyan sört választott, aminek nem ismerte a cimkéjét, de szemüveget nem mindig vitt magával vásárláshoz, így az esetek mintegy felében alaposan bevásárolt alkoholmentes sörből.
yenoee 2010.06.22. 14:46:00
Túl azon, hogy terepen fogyasztva kiváló közepes hatótávú asszimilációs segédeszköz (az ultrarövid, lag-generátor pálinkákhoz képest), mindég hálás téma, pláne a nemkoccintós társaságban.
:)
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 14:46:40
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 14:48:13
Egyáltalán nem biztos, hogy a kemény víz rossz ízre, ez megszokás kérdése.
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 14:49:57
2010.06.22. 14:50:02
Dr. Schwanzkopf Rudolf 2010.06.22. 14:51:12
- Kérek egy meleg sört.
- Meleg sört?? Hát az nincs.
- Hogyhogy nincs, egész nyáron volt..
NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.06.22. 14:55:59
egyik haverom következetesen úgy koccint, hogy "bassza meg Haynau"
Zsola777 2010.06.22. 15:04:19
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.22. 15:10:51
Giraffa 2010.06.22. 15:11:28
- Milka csokinak
- sörnek
- kólának
Tőlem mondhatja a gyártó, hogy 100%-ig betartják a licenszelőírást, meg el is hiszem neki, de az alapanyag az nem ugyanaz, mint az eredetiben.
Más a Dél-Afrikában gyártott VW Bogár, és más a Németországban gyártott. A brazilról nem is beszélve. Ugye. :)
Sand Lover 2010.06.22. 15:11:57
Diesel = sör+cola ill. angolszászoknál: shandy = sör + Sprite
2010.06.22. 15:14:48
Crom77 2010.06.22. 15:15:12
scsaba1 2010.06.22. 15:19:58
Hoppá, hoppá, hogy kifigyelt a specialista... :)
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 15:20:49
1. A sör csak jéghidegen jó felkiáltással szinte jégkása sűrűségűre hűti, amitől viszont persze nem nyilván nem is érzi az ízét.
2. Csak a Pilsner Urquell (tetszőlegesen helyettesíthető, bár ez a márka tipikus) számára a sör. Bármi mást csak méla undorral a képén iszik.
A sörben szerintem épp a sokfélesége az egyik legnagyobb érték (meg hogy messze nem olyan modoros ital, mint pl. a bor :) ). Van, amikor ez esik jól, van amikor meg az. Nekem a legtöbbször a Soproni 1895... :)
scsaba1 2010.06.22. 15:21:57
Illetve a világos és a barna sör összemixelése rigó néven.
misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.06.22. 15:23:18
scsaba1 2010.06.22. 15:23:26
ursus artos 2010.06.22. 15:24:12
GERI87 2010.06.22. 15:26:22
Akkor biztos sok gondod van a térképolvasással mert nekem még a 2002-es atlaszban is Lemberg van meg Pozsony.:)
Hiába no, elfajzott egy nép.
A Fokváros meg egyenesen rasszista.
Balance Of Power 2010.06.22. 15:27:51
Az megvan, hogy ha belehamuzunk a sorbe, erosebb lesz? Meg ha szivoszallal iszod, utosebb? Kispenzu diakkent ezt mondogattuk magunknak, hogy a kevesebb sor is hasson.
Brukk 2010.06.22. 15:29:22
És az erdélyi importok is jók: Ursust, meg Silvat ittam.
Egyébként a prémium kategóriából nekem a könig pilsner. Én a búzasörösöket, meg a belga-rajongókat tartom modorosnak.
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 15:30:09
Azt azért megnézném, ahogy valaki épp csak egy marék rizst (legyünk szolídak, ne kezdjünk rögtön köretnyi mennyiséggel) beledönt a búzasörébe... :)
Intizar 2010.06.22. 15:31:49
Ne bántsák a jó magyar németséget, mert az is van olyan jó magyar, mint a táblabírói latinság.
Nagyon OFF a sörhöz értőknek: magyarázza el nekem, kéremszépen, valaki, melyek azok a magyar sörök, amiket "puliszkával és citromlével" elrontanak, és melyek azok, amiket nem. Köszönöm!
1kutya 2010.06.22. 15:32:30
egyébként a Kilkenny-vel mi a baj? az kivételesen egy jó ír sör!
a németeknél meg kizárólag a helyi söröket szabad meginni (pl. Kölnben a Kölsch-öt) a többi pont olyan, mint a nálunk licencben gyártott.
Balance Of Power 2010.06.22. 15:33:08
Es a buzasor-fetisizmus? Nem fontos, hogy Edelweiss legyen, Lowenweiss, Hefeweizen, Ottakringer stb. is jok, viszont ha nem tesznek bele citromkarikat, fel kell haborodni.
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 15:36:07
A szívószálas dolgoban lehet valami, bár csak sejtem, nem próbáltam ki. Van egy mondás, ami kb. ugyanerről szól: "senki sem tud negyven gyûszûnyi vodkát meginni". Pedig az csak másfél deci. De lehet, hogy ez sem igaz. Nem próbáltam ezt sem. Alkoholra mindig volt elég pénzem... :)
Mateahos 2010.06.22. 15:38:45
Lábszár Ervin 2010.06.22. 15:40:03
Ráadásul Esztergom még csak nem is megyeszékhely ;)
Mateahos 2010.06.22. 15:41:02
A búzasörbe nem teszünk citromkarikát.Bajorországban osztráknak vagy hülyének néznek érte vagy egyszerre mind a kettőnek.Nem tudom miért terjedt el ez itthon.
Remélem elég modoros voltam.:)
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 15:43:38
Én Edelweis reklámanyagban találkoztam ezzel, ahogy a rizsadalékkal is.
Balance Of Power 2010.06.22. 15:45:28
medvedr 2010.06.22. 15:47:05
Idd meg ezt a szűrtetlen barnát baszkikám, annyi tejed lesz, hogy a kispöcsös nem bírja majd kibüfizni, mi az hogy megárt?- ez nem árthat.
stb
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 15:49:32
Én nem is hiszem, hanem próbálom. Heineken például tök ugyanolyan ízű mindenhol, itthon is lehet kapni holland 0.33-ast, te is kipróbálhatod.
Mateahos 2010.06.22. 15:51:03
Igen az Edelweiss(Havasi gyopár) az osztrák sör.Véletlenül, mikor legelőször dolgoztam Németországban a bajoroknál, kértem egy kocsmában Edelweiss-t.Rég nevettek ki annyira....:(
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 15:53:04
A szívószálast próbáltam vodka-naranccsal, és nem tapasztaltam, hogy jobban ütne.
CernaGeza 2010.06.22. 15:54:29
gasztro-modoros volt már?
ki milyen olajjal főz (satuban préselt szűz holdkőzet-olaj), milyen késsel vág, stb.
Motorpenis 2010.06.22. 15:54:34
Na, kérem szépen, minden sör, minden alkohol szar! Hogy lehet ilyen undorító izéket meginni? Bár antialkoholista vagyok, úgy gondoltam, mégis próbát teszek, legalább tudjam, mit utálok, ezért tavaly nyáron vettem két doboz Heineken-t, mert állítólag az a jobbak közé tartozik. Megittam őket, és pocsék volt az ízük, és még csak boldogabb sem lettem tőlük. ("Sörben a boldogság...")
Ugyanígy jártam valami márkás vodkával is, azt is kipróbáltam.
Azt már meséltem, hogy a boroknak már a szagától is rosszul vagyok, ezeket az édes vackokat meg még gyerekkoromban megismertem.
Szóval nem kell modoroskodni, minden alkohol ugyanolyan rossz, a májatok is ugyanazt mondja mindegyikre.
Ja, a modoros borivó poszthoz akartam írni tegnap este, hogy megjelentek a modoros pálinkások is. Egyik reggel valami zajt akartam csapni a reggelihez, hogy ne halljam az állkapcsom csattogását, ezért kinyitottam a tévét. Valami pálinkafesztiválról tudósítottak, és a nyelőcső-gyomor határán levő záróizmom ugyanazt érezte, amit az NLCafé olvasása közben->vádló görcsöt.
Nézzetek szembe magatokkal, és valljátok be, hogy egyszerűen alkoholisták vagytok. Függők. Alkohol-dependencia. Az ország nem itt tartana, ha Heródes annak idején úgy dönt, hogy nem az elsőszülött gyerekeket, hanem a szeszfőzőket öleti meg. Heródes naiv szentimentalitásának köszönhetően viszont inkább a rózsaszín kisfiúkat öldösték le.
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 15:55:31
Stuttgarti sráccal söröztünk Neckarsulmban, és nem volt sima citrom, hanem csak olyan zöld lime, na azon lesett, hogy miért nem citrom, szóval számára a citromkarika természetes volt. Amúgy jó nélküle is.
2010.06.22. 15:55:59
Sand Lover 2010.06.22. 15:56:07
Motorpenis 2010.06.22. 15:56:24
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 15:57:35
Téged be kellene zárni egy alkoholelnemvonóba :-)
Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2010.06.22. 15:58:17
Magára az alkoholra, mint a fejfájás okozójára még nem gondoltál esetleg? :-)
Sand Lover 2010.06.22. 16:09:22
Amúgy Prágában sosem volt fejfájásom sörtől. Itthon meg gyakran. Ezért csak „megbízható” helyen iszom csapoltat.
Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2010.06.22. 16:10:13
ava 2010.06.22. 16:11:10
Anti alkoholistaként minek írogatsz ide? Menj valami vega-blogba, vagy mittudomén...
@Cartman: Mélységesen egyetértek veled..Soproni 1895 rulez
Silent Bob 2010.06.22. 16:14:08
Az a helyzet, hogy ez kurvára igaz. ;)
De a sör mindenképpen jobb.
reccs 2010.06.22. 16:18:41
finom megkülönböztetés :)
Blogger Géza 2010.06.22. 16:27:08
Sand Lover 2010.06.22. 16:35:53
Balance Of Power 2010.06.22. 16:36:45
Silent Bob 2010.06.22. 16:47:37
Sajnos már ott is keresni kell az olyan kocsmát, ahol nem Pilsner Urquelt csapolnak, ami jó sör, de Prágában azért innék mást is.
neeskens 2010.06.22. 16:48:44
Kb az volt, hogy kaptál két pohár sört, amit össze kellett hasonlítani, meg pontozni. Milyen a színe, habja, szénsavassága, íze, utóíz, selymesség, minden.
Persze az illető nem tudhatta, mit iszik. Előtte volt egy teszt, hogy mi a kedvenc söröd,miért stb.
Mindenki bemondta ezeket a híres söröket, hogy neki csak az és mekkora szakértő stb.
A végeredmény az volt, hogy a Pilsner Urquell nyert, ami nem meglepő. Viszont második a nálunk lesajnált, szar sörnek tartott Kozel lett. Utolsó azt hiszem, a Beck's
kukatr 2010.06.22. 16:50:43
búvárt inni modorosság? mert akkor ide a farmermellényt!:D
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 16:58:09
regression 2010.06.22. 17:06:05
Nem mind modoros ami bassza a füledet!
Carbonaro 2010.06.22. 17:08:46
Carbonaro 2010.06.22. 17:09:16
Gregorius_hun 2010.06.22. 17:13:51
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.22. 17:46:40
NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.22. 17:48:27
@Balance Of Power: "...a tej meg folyékony tehén!"
Egy modorosság még kimaradt: "Egy sör nem sör, két sör fél sör..."
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 17:49:25
A legtöbb búzasör amúgy is savanykás, azokhoz nekem nem passzol. Van, amibe viszont néha, ha olyan kedvem van, én is rakok. Pl. az Edelweist már azzal szoktam meg.
A másik témához: ki kéne próbálni az autentikus negyven gyűszűs vodkás receptet, de én már öregnek érzem magam az ilyesmihez... :)
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.22. 17:49:33
Cartman (ex Cartman) 2010.06.22. 17:57:08
Ifjú koromban mi úgy dobtuk a sörbe a vodkát, hogy lehetőleg darabokra törjön benne a röviditalos pohár. Aztán ropogott a fogunk alatt a szilánk. :)
Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.06.22. 18:03:23
Robert McKefir 2010.06.22. 18:06:57
korlat 2010.06.22. 18:31:14
ez mekkora:DDD
én szeretem a sört. kb mindet, de inkább pilzeni jöjjön, aztán amelyik éppen ízlik, azt iszom. Heineken vagy Kőbányai, hangulatomtól függ:)
Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2010.06.22. 18:37:52
Nagy melegben akármilyen (jó keserű) sör megteszi, fele-fele arányban szódával keverve, na ez nem vág fejbe, de igencsak üdít. Lehet érte leköpdösni, én így szeretem.
Kocsmába nem nagyon járok, így onnan nincs sok tapasztalatom, de egy biztos, tömegrendezvényen hülység csapolt sört inni, a legjobb, ami ott történhet az emberrel, hogy meleget iszik.
Barnában Lasko, Krusovice jöhet.
A sör legnagyobb bűne, hogy törpevízművé alakítja az embert. Kiszámolhatná valaki, hogy hány évet vesz el az életünkből, hogy pisilni járunk...
calvin&hobbes 2010.06.22. 18:41:58
calvin&hobbes 2010.06.22. 18:50:22
Egyebkent meg mindent megkostolok... egyszer legalabb. A legutobbi eset a Wells Banana Bread Beer volt. Egy alkalommal kiraly volt bar a vege nehezen csuszott. Legkozelebb inkabb - tuti! - mast valasztok.
2010.06.22. 19:01:17
Van ahol a sörbe sritot öntenek, nem sokat, kipróbáltam nem rossz.
De azért ha hazafelé megyek és van magyar bord bistro az első amit kérek egy pilseni ősforrás, mert azt szeretem, de az itt nincs.
Mitya Ivanov 2010.06.22. 19:05:37
gyógysör
a kurvanyád
chilis csokoládé 2010.06.22. 19:27:41
Ha iszom, a jelszavam: Halál a szürkékre! (Mármint az agysejtekre.)
Ha egyszer megírom a memoáromat az lesz a címe, hogy:Az agylágyulástól a májzsugorig. :)
chilis csokoládé 2010.06.22. 19:30:48
Aki lesajnálja a Velikopopovicei Kozelt, az talán téved. Jó sör az.
chilis csokoládé 2010.06.22. 19:36:26
Az én ízlelőbimbajaim nem szeretik az édeset. De szeretik a savanyút, a keserűt, néha a csípőset.
És köszönik, jól érzik magukat.
chilis csokoládé 2010.06.22. 19:38:52
Főztetek már forró sörben bármilyen, például lencselevest? És ízlett?
Sütöttetek,pároltatok már sörben húst? És ízlett?
medvedr 2010.06.22. 20:00:58
Motorpenis 2010.06.22. 20:24:59
Kacagó gerle · http://hobbitippek.blog.hu/ 2010.06.22. 20:36:35
szikvíz+bor=fröccs :)
Létezik a vágott sör is.Fele világos, fele barna. A barna van felül.
vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.06.22. 21:02:16
2010.06.22. 22:00:05
"Kőbányait soha ne igyatok, egyszer egy haver döglött egeret talált a kőbányais üveg alján..."
IndaMuncher 2010.06.23. 00:43:12
:D
A poszthoz: Guiness nekem nagyon bejött mikor angliában voltunk business trip-en pedig előtte még sosem hallottam róla. De nem tudtam, hogy ilyen modoros csapolós rituálé jár hozzá.
soldat 2010.06.23. 08:00:01
Ez nagyon ott van!
soldat 2010.06.23. 08:07:29
rdi 2010.06.23. 09:42:14
Sör és málnaszörp vegyítve 3:2 vagy 2:3 arányban.
(Rózsaszín lesz.)
Győrben a Laposon lehetett kapni pár éve, nem tudom, létezik-e még, már régen nem jártam ott...
A'sszem, rózsaszín szívószál is volt hozzá.
lárvalányhaj 2010.06.23. 10:05:20
Budapesten a Columbóban lehet, én nagy rajongója vagyok.
Egyébként a radlert is szeretem, az összesfélét, amit Magyarországon kapni lehet.
Gournoddam 2010.06.23. 10:15:34
NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.06.23. 10:55:05
@tff: "Lóbányai", "lóhúgy"
chilis csokoládé 2010.06.23. 11:12:16
Húvazzeg!
Lebuktam. Alkoholista kőműves vagyok. Éppen szünet van a falazásban :)
chilis csokoládé 2010.06.23. 11:13:30
medvedr 2010.06.23. 11:31:32
scsaba1 2010.06.23. 11:43:32
Mostmár jó az idő. Úgyhogy húzzál dolgozni te hélóta, ne itt lopd a napot... :)
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.23. 14:53:07
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.06.23. 15:11:40
amúgy királyság a cikk, név szerint is említenek, de igazából nem abba kasztba tartozom, hanem egy másikba, ami szintén szerepel a posztban :)
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.23. 16:14:40
RoFä 2010.06.24. 09:45:40
Motorpenis 2010.06.24. 15:54:48
->Van egy elméletem a sörről:a sörivás álkatonai viselkedéshez vezet. Gondoljuk csak meg:a borisszák nem menetelnek. A whiskyivók sem, bár ők néha verseket írnak, ami időnként sokkal rosszabb lehet, ha belegondolunk. A sörivók szeretik az olyan menetelésszerű dolgokat, mint az amerikai foci. Lehet, hogy a sörben van valamilyen vegyi anyag, ami arra serkenti a férfi agysejtjeit, hogy valami erőszakosat kövessen el a többi hasonlóan bűzlő fickóval együtt. "Mi, Férfiak megisszuk ezt az üdítő nedűt és szétverjük annak a pasasnak a pofáját"....Csak nevessenek! Egy szép napon majd olvashatják, hogy tudósok felfedezték:a komló bizonyos élesztőtörzsekkel együtt titokzatos hatást fejt ki az agy újonnan felfedezett területén, felébreszti az ember csoportos ölési vágyát. Whisky mámorban esetleg vágyat érezhet valaki, hogy megölje a barátnőjét-de a sör hatása alatt úgy akarja ezt elkövetni, hogy közben a cimborái figyelik.<-
Szóval, igyátok a B-vitaminokban gazdag vackaitokat, aztán becstelenítsétek meg az asszonyokat, tépjétek szét a gyerekeiteket. A "borosok" már túl vannak ezen, lovagrendjük is van, ki tudja, milyen tisztátalanságokat követnek el.
chilis csokoládé 2010.06.24. 17:11:50
Az a sanda gyanúm, hogy Frank Zappa nem ismerte a magyar pálinkát.
Prophet 2010.06.25. 00:11:34
A fröccs meg a vasútállomásokon jó, a Balaton partján. Vagyis nem. Pont, rossz.
Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.26. 12:54:21
Egyébként Hradec Kralové-t rendszeresen Königsbergnek hívom :)
Prága meg tényleg sokszor Praha :D
Bevallom az Arany Ászok, Dreher, Borodi fostalicskák után nem volt nehéz elájulnom a cseh sörkínálattól és kultúrától.
Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.06.26. 12:58:04
Egyértelműen élvonal a cseh, világszinten is. Én azokon szoktam mosolyogni, akik az osztrák vagy szlovén márkákat istenítik. Mert azok azért gyengébbek. De Németország, és azon belül Szászország nálam a fűrer :)) Csehországot is leigázza. Természetesen kizárólag képletesen értem!
Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2010.06.26. 13:00:30
Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.26. 18:16:16
nyílméregbéka 2010.06.26. 18:38:47
@Prophet: felénk a pasik tényleg mindennel kinyitják a sört. Fatönk szélével, kutya gumicsontjával, újsággal.
@Csehszlovák Kém: én _kerestem_ Erdélyben vámpírokat, de egyet sem találtam; de idén megint megyek! :-9
Intizar 2010.06.27. 00:41:12
Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.06.27. 21:27:48
nyílméregbéka 2010.06.27. 21:35:46
Maestro 2010.06.28. 08:29:16
ennyiii 2010.06.28. 13:42:41
sobrando.files.wordpress.com/2009/12/i_love_beer.jpg
bajszom 2010.07.28. 16:11:16
rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2010.08.24. 21:31:13
Nekem ízlik. Nyitok is egy jó kis Cidert.
Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2011.02.08. 14:36:03
a specialista résznél. meg az összes többinél :)
loldongs (törölt) 2011.03.26. 01:23:02