Olvasói rovat - A Filmmesélő

2010/05/25. - írta: Modor Tibi

Hácsé újabb kitűnősége - a legutóbbi Kérdések, melyeket nem szívesen hallunk gyűjteményében bukkant fel ez a darab, amiből aztán az egész poszt kinőtt:

-Láttad a Véres acélháború VI.-ot? Nem láttad? N e m l á t a a a d? Alapmű, kötelező! A film arról szól, hogy az atomháború után feltámadt gépemberek és… 


 

A modoros filmmesélő

Bárhol összefuthatsz vele, legtöbbször nem is sejted, hogy egy megszállott filmmesélővel van dolgod. Lehet, hogy kollégád az illető - hónapok óta együtt dolgoztok -, és csak akkor derül ki, hogy mekkora filmtudor és barom egyben, amikor összetalálkoztok egy szórakozóhelyen vagy házibuliban, esetleg céges rendezvényen. Olyan filmeket, rendezőket és színészeket ismer, akikről a büdös életben nem hallottál, de még a Google is kérdőn tekint vissza rád, ha bepötyögöd a nevüket.

Ha esetleg olyan kedvenc filmjét említi, ami neked valahonnan halványan rémlik, akkor az tuti, hogy anno elhatároztad: messze elkerülöd a mozikat, amikor azt a bizonyos szart játsszák. Kedvenc színészei - akiket esetleg ismersz -, számodra unszimpatikus, nyálas seggfejek, nulla tehetséggel. De őt ez nem zavarja. A filmmesélő barom azt hiszi, szóban jobban vissza tudja adni azt a produkciót, amin rendezők, producerek és színészek dolgoztak hónapokig. Lelőni képtelenség. Ha szemmozgásoddal jelzed, hogy talán hagyja abba, akkor képes kicsit arrébb ülni, hogy még jobban belemélyedjen a tekintetedbe, várva azokat a reakciókat, amelyeket ő produkált a moziban vagy otthon, a monitor előtt, amikor felrobbant/megsemmisült/feltámadt az egész univerzum gladiátorostul, terminátorokkal, dinoszauruszokkal és mutánsokkal megspékelve.

Egyetlen film végigmesélése természetesen nem elég neki. Amikor a harmadikat kezdi előadni, és te a kabátod után nyúlsz körbetekintve, akkor ő még közelebb húzódik hozzád, s arcodba röhögve, válladat megbökve adja elő a vicces részeket. S ha elindulsz kifelé, elkísér a kapuig ezzel a szöveggel:

-És a faszi, a kém, bazmeg, kurva jó, a csajjal, akivel az elején kavart, bazmeg, összetéveszti a haverja anyjával, aki, bazmeg, tökre úgy néz ki, mint az a csaj, aki az elején, tudod, a csaj. Kész, utána meg bejön az összekötő, tudod, a kopasz csávó, a bőrkabátos, aki hátulról mozgatta a szálakat, kiderül, hogy ő az apja annak a csajnak, aki mindvégig szopatta az ügynököt. De várjál, bazmeg, ez még semmi. A szent kristálygúla, amiért küzdöttek az elején, valójában csak egy hologram, s a csaj…

És te itt csukod be az ajtót.

De ennyivel nem úsztad meg. A modoros filmmesélő kollégád innentől megtalál a munkahelyeden is a hülyeségeivel. Kávé- vagy cigiszünetben a kötelező „már megint esik, bazmeg” szöveg után rákezdi:

-Láttad a Gyémántkobrát? Nem láttad? Nem láttaaaaad? Nem láttad a Gyémántkobrát? Ne bassz, tényleg nem láttad? Alapmű, kötelező. James Gulwather kibaszottul ki van gyúrva a filmben, akkora a karja, mint a combom, gec. Az egész arról szól, (te már itt kikészülsz, és azon morfondírozol, hogyan tudnál elslisszolni) hogy van egy tábor, egy közösség, szekta, faszom, na, a múltban, és csak olyanok lehetnek a tagjai, akik a jövőben majd megölik a saját gyermekeiket egy sorsdöntő háborúban, tökre behaltam, besírtam rajta. Először nem vágtam a lényegét, de az utolsó tíz percben rájöttem, hogy mi a tököm van. Tudod, mi a lényege?

Snitt. (A „snitt” az egyik kedvenc modoros közbevetésem.)

És itt elhaló hangon megkéred a filmmesélő barmot, hogy ne mondja el, mert ha esetleg megnézed, nem lesz érdekes. Hihetetlen, de megérti, sőt, el is hiszi, hogy meg fogod nézni, ezért jövő hétfőre a biztonság kedvéért kiírja neked DVD-re a Gyémántkobra I-II-III-IV-et, megfejelve a pakkot a sorozat (szerencsére) lezáró epizódjával, a Gyémántkobra halálával. Illendőségből végigfuttatod mind az öt részt harminckétszeres tekeréssel, hogy legyen valami fogalmad róla, ha belekérdez, hogy na, hogy tetszett az a rész, amikor James Gulwather kinyírta az egész családját, tudod, akikről kiderült, hogy kémek voltak, és nem is a családja, na hogy tetszett? És akkor te kénytelen leszel helyeselni, hogy ja, kurva jó volt, ahogy James Gulwather kinyírta az egész családját. Nincs mese, áldozattá váltál. Jön az ajándék ízlésterror kompaktlemezekre másolva. Áramlanak sorban a szupertechnikával készült rajz- illetve mesefilmek:

  • Bubba kapitány
  • Kisdarázs, a varázsló
  • A vándorerdő lakói
  • Brish Gender I, II, III
  • Vracsika, a kismalac
  • Bömböm pillangó 

 

Valamint az elmaradhatatlan „F” kategóriás am. akc. filmek:

  • A pokol jege
  • Hajrá a halába
  • Ököltörvény
  • Acélszövetség
  • Soha ne állj le!
  • A bosszú lehelete
  • Terrorfélelem
  • Sziklaháború
  • Az utolsó küldetés

 

Neked annyi. A modoros filmmesélő azt hiszi, mekkora jó fej csávó, amiért ingyen megajándékoz cuki (bárgyú) rajzfilmekkel, meg egy kaptafára gyártott, silány akciófilmekkel, amiket pár napon belül egy az egyben kikérdez tőled. Ha nem kapsz időben észhez, megszűnik a magánéleted, illendőségből kénytelen leszel este, munka után újabb és újabb lemezeket pakolni a lejátszódba. Lemaradsz a legfrissebb hírekről, kialvatlan leszel és fásult, gyenge teljesítményed miatt nemsokára kivágnak a melóhelyről is, ahol együtt dolgozhattál a barom filmmesélővel. Ha viszont megmondod neki, hogy bocs, végigszenvedtem mindet, de ezek szerintem egytől egyig nézhetetlen, szar filmek, akkor rohadtul megsértődik és utólag ki is fizetteti veled az ajándék DVD-ket. (Még így is te kerülsz ki győztesen.) Majd a hangját sem hallod többé, talán áthelyezteti magát máshová, vagy a főnökötök rájön, hogy egy semmirekellő, hazudozó, filmmásoló svindler, és addig basztatja, amíg ő maga mond fel. És akkor jönnek végre a filmmentes, boldog napok. Este kibontasz otthon egy hideg pilseni sört és be sem kapcsolod a kibaszott tévét.


 

/NYÁRI AKCIÓ! Hirdess a Modoroson!/

És a végére egy húsvéti tojás: ki lehet még a Filmmesélőnél is elszántabb? Talán csak Bakó Pali, a Filmjátszó... 

167 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyílméregbéka 2010.05.25. 13:38:37

@szomorú vasárnap terrorszervezet: aki nem látta a Keresztatyát, annak nincs helye a civilizált társadalomban :-)

@Joaquin: nem volt rossz a gyerek a Kapj el...-ben, de tkp. ugyanaz a "faszacsávó megmondja a frankót" karakter, mint a Titanicban, ennyi.
Amikor azt mondom, színész, meg alakítás, akkor például Al Pacinóra gondolok
- Az ördög ügyvédjében, és
- a Donnie Brascóban.
Ezt a kettőt érdemes egymás után nézni. Nekem ez a színészség :-)

nyílméregbéka 2010.05.25. 13:39:20

(no, én vagyok a modoros sznob színészelemző filmmesélő)

Balance Of Power 2010.05.25. 13:39:23

DiCaprio, Wahlberg jok most is, de 50 eves koruk korul kezdenek majd el igazi nagy kiralyok lenni, ahogy karakteresednek. Pacino is igy van ezzel, mondjuk az o fiatalkorat nem asszisztaltuk vegig, mai szemmel meg ugy nezzuk, hogy a mostanibol indulunk ki. Szoval ez nem mervado. A masik kettot viszont lattuk nyalgepkent felnoni. Darvas Ivan, Benko Gyula is szepfiukent kezdte a maga koraban, aztan hat ize...

Olyan verbeli szinesz pedig, mint Nicholson, szazevente egy ha szuletik. De valszeg inkabb UFO a faszi.

Styxx 2010.05.25. 13:43:04

@El Topo (Sgt. Elias):
Malkovich szerintem minden idők egyik legjobb szinésze. Nekem csak abban a Cohen-fivérek filmben okozott csalódást, amelyikben a kirugott CIA elemzőt alakítja.

De pl. a Célkeresztben (vagy mi a fene) filmben, amikor USA elnököt akart kinyírni úgy lejátszotta Eastwoodot (aki meg öreg testőrt), hogy szinte fájt.
De Clint bácsinak a Gran Torinoért megbocsátottam:-)

ááá, modoros offoló filmmesélő vagyok:-)

nyílméregbéka 2010.05.25. 13:43:15

@nyílméregbéka: vagy De Nirót nézzétek meg egymás után a Rettegés fokában, illetve a Csillagporban! :-)

Közben eszembe jutott, h. DiCapriótól az Aviátor még egész jó, tőle eddig ez a legjobb, amit láttam. A többit majd 50 éves kora körül kiértékeljük!

Balance Of Power 2010.05.25. 13:43:38

@PhonackTamás: Ennek most utananeztem, Gilbert Grape es nem lattam. Ezen valtoztatnom kell, Deppet meg Juliette Lewist nagyon szeretem (DiCaprio meg hany eves itt, 15?)

spinat 2010.05.25. 13:50:55

@nyílméregbéka: te sem láthattál sok Di Caprio filmet. A titanicot tilos megnézni és kész. Mondd valamit, hogy Holdfogyatkozás? AGilbert Grape-et meg fentebb említik.

spinat 2010.05.25. 13:52:20

De Nirónak is voltak pocsék filmjei. Megesik. Mondjuk Nicholsonnak most nem jut eszembe egy sem.

Amúgy miért nem említi senki a Gyilkos paradicsomok támadását? Alapmü, te! Azt tuti meg kell nézneeed!

progvog 2010.05.25. 13:53:25

nekem csak olyan ismerősöm van, aki nem beszél sokat a filmekről, de az véletlenül mindig kicsúszik a száján, hogy mi lesz a vége

mocc 2010.05.25. 13:53:47

DiCaprio mostanában kezd el úgy kinézni, mint egy férfi. Lehet, hogy 20-30 év múlva már az is lesz, majd meglátjuk, színészként is fejlődik-e addig valamit. Nicholson bácsi meg természetesen UFO Anthony Hopkinssal együtt.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.05.25. 14:06:02

csak halkan megjegyzem, hogy mark walber egyáltalán nem rossz színész. sok jó alakítása van.
van a tarsolyában. van egy oszkár és goldenglobe jelölése, háromszor jelölték emmy díjra és háromszor az mtv movie-ra. elnyerte a bafta, majd a kritikusok és az színészek szövetségének díját is. ezenkívűl még tucatnyi más díjat is bezsebelt...
speciel a "the heppening"-ért aranymálnát kapott, mint az év legrosszabb alakítása :))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2010.05.25. 14:08:16

na ezt jól megaszontam! jav: van a tarsolyában egy oszkár és egy golden globe jelölés...

ayad 2010.05.25. 14:25:27

@El Topo (Sgt. Elias): nézd meg a Moon-t (a magyar címe Hold, meglepő módon) ebben a hónapban jelent meg itthon DVD-n, nem mesélem miről szól :)
Nem vagyok sci-fi buzi, de az általad említetteknél messzemenően jobb.

Spaller Eta 2010.05.25. 14:30:07

spinat: A nyakék nyomában? Szörnyű egy fos volt sajnos. :( De biztos, hogy lehetne még találni. Mindenkinek vannak szar filmjei. Én épp De Niroval voltam úgy, hogy azt hittem mindenbe jól húzott bele, aztán egyszer végignéztem a filmográfiáját és megdöbbentem: még ennyi szar filmet! De ettől még nálam ő az egyik legjobb színész.

DiCaprio szerintem is jó. Neki is voltak szar filmjei. A legszarabbal (Titanic) futott be tulajdonképpen. De az ilyenek meg nyilván épp ezért kellenek.
Viszont ott volt - ahogy már írtátok is - a Teljes napfogyatkozás, az Aviator, a Part, de ezeken túl is pl. az Egy kosaras naplója, a Véres gyémánt, vagy most a Revolutionary Road és a Shutter Island. Szerintem ezek mind nagyon jó filmek, ráadásul nagyrészt épp az ő alakításától jó filmek.
Mondom ezt úgy, hogy alapvetően kifejezetten irritál az a csupaszcsiga nyálas lénye! :)

Balance Of Power 2010.05.25. 14:30:56

@spinat: Mi baj a Titanic-kal? Annak, aminek szantak (giccses romantikaval atitatott katasztrofafilm), tokeletes. Kate Winslet pedig nagy kedvencem.
Es most megneztem a Wiki-n a film adatlapjat, a nyanya aki az idos Rose-t alakitotta, meg mindig el, most volt 100 eves. Na, ilyesminek utananezni modoros!

Beathryche 2010.05.25. 14:31:44

@mocc: Ha japán kultúra, és japán filmgyártás, akkor nekem a legutóbbi és az eddigi legsúlyosabb tévedésem, az egyébként egekig magasztalt Versus volt. Sosem hallottam róla előtte, de szép volt, letisztult, fémdobozos, sok extrával, ezeöccázé biztos megéri, ha már úgy hivatkoznak rá, mint a 2000-es évek kultfilmjére. A két órából egyet bírtunk végignézni. Történet az gyakorlatilag nincs. Tudom van, csak mi földi halandók nem látjuk át. Színészi játék szintén nincs. Persze az is van, csak mi nem értjük a magasröptű keleti kultúrát és szokásokat. Szeretem a slasher filmeket, de itt semmi más nem történik, csak 3 percenként van egy-egy céltalan, 10 percig tartó harc, ami sem az eseményeket nem viszi tovább, se nem látványos. Olyan, mint egy középiskolai, rosszul sikerült vizsgafilm.

Ízelítőül:

www.youtube.com/watch?v=qvltfyTuqe0&feature=related

spinat 2010.05.25. 14:34:08

@Balance Of Power: hát mert a giccses romantikával átitatott katasztrófafilmek definíció szerint szarok. Pláne három órában. Hogy ez miért szar azt nem tudom, mert nem néztem meg :)

MakoG 2010.05.25. 15:12:48

@Modor Tibi: Volt egy lakótelepi bizniszelős haverom, aki a VHS-korszak kezdetén Németországból hozott karatés filmeket másolt, majd értékesített az "erre fogékony célközönségnek". A magyar címeket ő találta ki hozzá, ilyenek voltak:
- A halál öt rúgása
- A vértestvérek útját letört orrcsontok szegélyezik
- A leg-leg-leg mindenkit legyőző

nyílméregbéka 2010.05.25. 15:44:45

@Balance Of Power: ha már Winslet és DiCaprio, akkor a Szabadság útjai. AZ tényleg jó.
Én mindig utánanézek az ilyen filmes apróságoknak, mint a 100 éves nyanya ;-) Már ha érdekel az a film. Sok érdekeset lehet így megtudni! Például, amikor Gandalf beveri a fejét a tetőgerendába...

gyilkos fűegér 2010.05.25. 15:46:29

a filmmesélő durvább változata, amikor az effekteket is próbálja visszaadni: puffog, robban, vonyít mint a tie-vadász, eljátssza a lépegetőt...

mate6 2010.05.25. 15:56:30

Ismeritek azt a tipust aki mindent tipizál..

ebedli 2010.05.25. 16:05:43

Bakó Pali szabadlábon van még, vagy már lecsukták a szomszéd kecskéjének molesztálásáért?

Dr. Cica75 2010.05.25. 16:22:52

@pPanni: Marky Mark az Mark Wahlberg, csak mielott megjelent az elso lemezuk, kilepett az NKOTB-bol. Ajanlam meg:
www.youtube.com/watch?v=yDitzatrWyA&feature=PlayList&p=E85F78A37E791670&playnext_from=PL&playnext=1&index=50

Sadist 2010.05.25. 16:23:08

@Spaller Eta: Kapj el ha tudsz, Tégla, vannak még azért jó filmjei. Neki sikerült kitörni a selyemfiú szerepekből.

Dr. Cica75 2010.05.25. 16:25:41

Egyebkent vicces, hogy az emberek fikazzak a Titanicot, felteszem leginkabb azert, mert egy szot nem ertenek belole. Halalpontos tarsadalomrajz, de nem a film hibaja, ha nem veszed eszre.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.05.25. 16:31:10

Kedves posztoló!

Az unszimpatikus kifejezés nem létezik, helyette kéretik használni az antipatikust! Meglátjátok, csodákra képes!
Én amúgy most a Gyilkos kovbojt tervezem megnézni. Azt látta már valaki?

Üdv,
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának ötödéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Dr. Cica75 2010.05.25. 16:32:37

Gyula!
Szurnam a fosodat!

Hal Stanton 2010.05.25. 16:35:22

Gyógy@ifj. Farkas Gyula: Gyógyszertáros Antal, tisztelettel.

Josselin Beaumont 2010.05.25. 16:38:44

@ifj. Farkas Gyula: Már miért ne létezne?? Benne van a szótárban is, és napi szinten használjuk, az antipatikus kifejezéssel ellentétben, ami már kezd kikopni a nyelvből. A magyar egy élő nyelv, ami folyamatosan változik.

Motorpenis 2010.05.25. 16:43:06

@Cica75: Ugye, ez most vicc volt? A nyálas Titanic és a társadalomkritika? Kijöttetek a moziból megvilágosultan? Tudod-e, mennyire modoros belelátni a filmekbe olyan mögöttes tartalmat, ami nincs is? Egyszer a Night of the living dead kapcsán is valaki társadalomkritikát emlegetett. Hogy az van benne.

Motorpenis 2010.05.25. 16:44:38

@Josselin Beaumont: Nyelvtannáciként el kell magyaráznom neked, hogy a "szimpatikus" görög eredetű, ezért az "anti-" előtag kell hozzá. Az "un-" előtag angolszász, és nem illik hozzá.

scsaba1 2010.05.25. 16:47:36

Ez mind semmi... Nekem általános iskolában olyan osztálytársam volt, akinek még a filmet sem kellett, úgy nyomta a történeteket. Állítólag a bátyjának volt videója ('80-as évek) és ott nézte mindig a "filmeket", amiről nekünk részletesen beszámolt. Persze a videó meg a filmek is kamuk voltak, de mi harmadikosan -negyedikesen mindent elhittünk neki, mert kurva jól nyomta. 9-10 évesen komplett B kategóriás filmeket nyomott séróból, ilyen címekkel, hogy a Zombik éjszakája meg a Fekete nindzsa, mi meg ittuk a szavait és irigykedtünk rá...

Motorpenis 2010.05.25. 16:50:18

Visszatekintve eddigi nyomorult életemre, egy alkalomra emlékszem, amikor elmeséltem egy egész filmet. Ez a Szellemirtók II volt annak idején, amikor a moziban játszották. Az egyik unokatestvéremnek meséltem el, míg a TSZ-ből elsétáltunk a házukig.

Igazából azóta nem mesélek senkinek filmekről, pedig sokat láttam, és volna is miről, de inkább nézzék meg maguk. Ha eleve nem érdeklődnek bizonyos filmek után, akkor minek beszéljek róluk?

A színészekhez:Johnny Depp-et szeretni szerintem aljasság. Az ilyen ember bármire képes.

Még valami a rossz színészekről:télen megnéztem a moziban a Sherlock Holmes-ot, egy nő meg akarta nézni velem. Titokban az órámat nézegettem, hogy mikor szabadulhatok már, olyan rossz volt, minden szempontból.

Azt meg, hogy kinek hány Oscar díja, vagy egyéb ilyenje, vagy jelölése van, ki nem szarja le? Ezek egymás seggét nyalják és osztogatják a díjakat egymásnak.

Dr. Cica75 2010.05.25. 16:52:54

@Motorpenis: Nem tarsadalomkritika, hanem tarsadalomrajz. Javaslom nezd meg a filmet, az elso vilaghaboru elotti europai tarsadalom kivalo leirasa.

Motorpenis 2010.05.25. 17:00:18

@Cica75: Nekem ahhoz nem kell végigküzdenem magam egy nyálas filmen. Ilyet máshonnan is meg lehet tudni, talán még hitelesebben is.

Film után beültetek valahova kávézni, teázni, és örültetek egymásnak, na meg a falrengető gondolatoknak?

Dr. Cica75 2010.05.25. 17:01:36

Nem ultunk be, ez tok egyertelmu volt, hogy mirol szol. Nekem nem faj, ha neked nem jott le, de ha meg beirod hatszor, hogy szerinted nem, akkor sem lesz semmi.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.05.25. 17:43:19

Kedves @Josselin Beaumont: !

Ez ugyanis egy egymást kioltó tagokkal rendelkező szóösszetétel: un + szim. Ehhez jön a pátia, patikus. Ha van még kérdésed, amit egy mérnök-fizikus hallgató is megválaszolhatna szerinted, tedd fel nyugodtan. Állok rendelkezésedre!
Üdv,
ifj. Farkas Gyula

nadivereb 2010.05.25. 18:04:28

@ifj. Farkas Gyula: Milyen kár, hogy a görög/latin/angol/olasz nyelvtan nem köti a magyar nyelvet. Ezért mondhatjuk pl. azt, hogy "különböző típusú spagettiket kóstoltam", miközben a spagetti az már eleve többesszám. Ugyebár.

Hal Stanton 2010.05.25. 18:26:18

A posztnak is pont ez a lényege, hogy akkor most anti vagy un.

cso zsi 2010.05.25. 18:31:17

@paráznabillegető: Gondolom, nem maradtam le semmi fontosról. :)))

nyílméregbéka 2010.05.25. 18:35:32

@Motorpenis: Ahhoz, hogy a Titanicot színvonalas, mondanivalóval rendelkező igényes filmakotásként lássuk, az Avatar megnézése szükséges.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.05.25. 18:42:32

@perfor: amikor szerkesztgettem a levelet, már akkor tudtam, hogy lesznek majd idegennyelv-művelők :)) a görög szabályokkal magyarázni is witzes, főleg, hogy németül hivatalosan is unsympatisch.

Josselin Beaumont 2010.05.25. 18:48:06

@ifj. Farkas Gyula: Modor Tibi beelőzött, de azért én is leírom, hogy megragadjon, az unszipatikus német jövevényszó amit több mint száz éve használunk a magyar nyelvben. Mif@szt kell ezen rugózni?:)

Josselin Beaumont 2010.05.25. 18:57:49

Hehe! Csak tudnám mitől hozott több mint egymilliárd dolláros bevételt a Titanic, ha ilyen szar film:). És persze mindenki látta magyarországon, többsége többször is (de természetesen csak azért mert a barátnője elrángatta a moziba...LOL).

Motorpenis 2010.05.25. 19:01:08

@Modor Tibi: Az én figyelmemet erre annak idején K. tanár úr hívta fel molekuláris sejtbiológia előadáson. Azóta érzem, hogy ez egy kényes terület, így az ellenszenves-rokonszenves kifejezéseket használom, mert az emberek úgysem értenék meg...

Hasonló, kevésbé nyelvtani, inkább szakmai förtelem, amikor a magas vérnyomást hypertoniának nevezik. Nem az. Helyesen hipertenzió, vagy hypertensio.

Motorpenis 2010.05.25. 19:02:01

@Josselin Beaumont: pl sokan szeretik a szar filmeket

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.25. 19:51:01

@Motorpenis: vagy busszal utaznak messzire, teszem azt zenekarral, mivel zenészek. És videókazettát csak a gyógyosok hoznak. Ezért aztán van:

Brévhárt
Benhúr
Titanic
Szerelem a nyáltengerben I-MCMLXXXI
Halálos fegyver I.
A terminátor nem, mert az ijesztgetős.

Egyszer néhány mártírtársunkkal kicseréltük a benhúr kazettát a "Wasserschnecken" című német pornófilmre. Először az erkölcscsőszök basztak le minket a sok punci miatt aztán előkerült a benhúr kazetta (240 p) tulajdonosa és kataton őrület jeleit mutatva kereste a kazettáját. Ugyanis egy rendes 1500 km-es úton volt hogy kétszer is bekönyörögte a videóba. De én egyszer sem néztem végig, mert extra-überfasza gyerek vagyok.

nyílméregbéka 2010.05.25. 20:39:38

@Josselin Beaumont: Nem szar film a Titanic (főleg az Avatarhoz képest, hehe :-), szépek a képei, van némi mondanivalója, és addig még sosem láttam, hogyan is süllyed pontosan egy ilyen nagy hajó.
De azért szupernek meg klasszikusnak nevezni ezt a filmet erőteljes túlzás. Klasszikus a Keresztapa. Amikor (spoiler!) Al Pacino lánya meghal a III. rész végén, én még mindig zokogva sírok, viszont amikor DiCaprio megfullad, már első alkalommal is csak felvontam a szemöldökömet :-)

cso zsi 2010.05.25. 21:18:00

@Motorpenis: Ízlés dolga. Depp igen sokoldalú színész, korunk Chaplinje lehetne. Bár azt meg épp az a Robert Downey Jr. játszotta, aki a Sherlock Holmes főhőse is volt.
Egy időben azt hittem, szeretem Tom Cruise filmjeit (annak a pilótás filmnek a zenéje megragadott), aztán kiderült, hogy csak nagy költségvetésű szarkupacok jelzik az útját.
Ha már szci, akkor inkább a Travolta. Neki legalább egyénisége, és ember mérete van.

Josselin Beaumont 2010.05.25. 22:36:46

A Titanik peszse hogy nem a filmművészt csúcsa! Csupán csak egy profin megcsinált hatásos és szórakoztató film, amit szinte mindenki élvezettel nézett végig. Csak hát manapság überfaszaság leszólni az ilyen nagysikerü filmeket mint a Titanik vagy az Avatar, mert "nehogymár mi is a maistreamhoz tartozzunk!". Titokban persze a mozi sötétéjében elmorzsolunk egy könnycseppet Leoért és széles vigyorral kapkodunk - a 3D-s szemüveggel a fejünkön - a vászonról kiszálldogálló medúzaszerű növénykék után és elfojtjuk a feltörő sóhajt a Pandora lebegő sziklái láttán, nehogy a szomszéd széken ülő észrevegye ám, hogy minket is bárántott a látvány és kicsit megint gyerekek voltunk...

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2010.05.25. 23:14:43

Kedves @Modor Tibi: !

Akkor lehet, hogy a derék fritzek is rosszul használják. A szerkezet logikailag helytelen. De hát, szíve joga mindenkinek azt használni, amit akar. A stylus voltaképp maga az ember.

Üdv,
ifj. Farkas Gyula

Faluzsaru 2010.05.26. 04:30:09

Tarkón lőni az összes filmmesélőt!

Mitya Ivanov 2010.05.26. 06:25:19

@El Topo (Sgt. Elias):
Bírom az ilyen talponállós-kocsmai vélemény kinyilvánításokat:) igazi modorosblogra valók

szóval azért annál egy kicsit több, hogy benne voltak, azt ennyi. Inkább az mondom, hogy nézd meg őket.
Bár Jack Nicholson miatt talán a Téglát láttad is, és pontosan látható, hogy Jack Nicholsonból akkor jött elő a ripacsság, amikor nem kellett volna. Persze ettől jó színész.
Mark Wahlberg zenéjéről meg annyi, hogy ami nem tetszik az nem biztos hogy szar. Volt nála sok rosszabb is

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 07:22:23

egyszer egy távolsági buszon végig kellett hallgatnom, ahogy egy kis picsa elmeséli egy másiknak a Hable Con Ellát.. majdnem kiugrottam az ablakon.

2010.05.26. 09:42:43

@niyabinghi: szoba kilátással?
na az is egy pasit próbáló film, de mindig leragadok mellette

2010.05.26. 09:54:39

Én szeretem ha elmesélik a film végét, mert néha a gyerekeim ugy irják ki a filmet, hogy lemarad a vége, vagy beszarik az egész.
sosem fogom meg tudni, hogy mi lett a vége a Téglának, de a Karib tenger kalózai is csak félig van meg - igaz arra csak inség miatt fanyalodtam rá.
A Felhők közül a nap is véget ért a felénél, a férjem ugyan kimásolta, megnéztem, de kár volt.
Egy hallhatatlan Paris Hiltonos horror előtt is elmondattam az elhalálozási sorrendet, hogy ne kelljen végig rettegnem.
Utálom az olyan jelenteket, amikben nagy magasságok vannak, mert éiszonyom van.
A közös filmnézés a legjobb, mert ha a fiaim már látták, akkor lehet közben kérdezni, hogy na? elkapják, meghall? ki marad életben a végén.
A saját életembenis annyi az "idegizgalom", elég ha attól ideg és elme beteg az ember, nem kell, hogy egy filmtől igedbajt kapjn az ember.

Balance Of Power 2010.05.26. 09:58:19

@Frengi: Pedig a Tegla vege eleg meglepo.
Nemtom, ilyen esetben engem megutne a guta. Foleg, hogy sokszor volt mar olyan, hogy nem kulonosebben tetszett egy film, de baromi kivancsi voltam, hogy mit hoznak ki belole, mert egyaltalan nem lehetett sejteni.

Ernoke 2010.05.26. 10:21:39

@PhonackTamás: gilbert grape.

az első filmszerepe volt, döbbeneteset alakított benne. azóta nemtom, mér lett ilyen.

www.imdb.com/title/tt0108550/

nyílméregbéka 2010.05.26. 10:30:03

@Frengi: Nem értek egyet, én ezerszer szívesebben izgulok egy horrorfilmen, mint a való életben stresszeljek :-)
@Josselin Beaumont: eeeegen, tudom, hogy divat utálni a Titanicot meg az Avatart; de én az előbbit nem utálom, csupán túlzásnak érzem a felhajtást körülötte; az utóbbit pedig már a moziteremben, úgy a huszadik percnél kezdtem rühellni, amikor minden fordulatot előre tudtam, és minden látványos fényes medúza kicsapta nálam a giccsfaktort... brr. És csak utólag szembesültem meglepve az Avatar-utálattal, addig azt hittem, ez a világon mindenkinek teccett, csak egyedül nekem nem :-D

szubjektiv 2010.05.26. 10:39:22

@Rékuc: Ennél egy jobb van, mikor olyan filmet vagy sorozatot mesél valaki, amiről közölted, hogy igen, én is láttam, de akkor is kényszeresen meséli tovább.:)

Ernoke 2010.05.26. 10:44:09

@Josselin Beaumont: én 3x próbáltam megnézni a titanicot tv-ben, egyszer sem sikerült, annyira unalmas. az avatar is az volt, persze megnéztem, "mert látni kell". valahogy nem sikerült halálra izgulnom magam egyiken sem, ilyen egyszer is nyögvenyelősen nézhető látványcentrikus buta izéknek tartom őket.

Ernoke 2010.05.26. 12:29:36

@Rékuc: moon, úristen! az brutálisan nagyon jó. de el topot én nem fogom meggyőzni, mert én szeretem a scifit, ő meg utálja.:)

2010.05.26. 13:28:00

Azért az sokat elmond egy emberról, hogy mi a kedvec filmje.
Én az elfujta a szélt,(csak tudnám, hogy hogy nem rándul meg a nyaka a Vivien Leightnek amikor csókolózik, gyakroroltam tükör előtt, de teljesen ki kellett hozzá csavarodni) meg a dirty dancinget mindig meg tudom nézni. A Jacki Baraun is jöhet akár mikor, de a Potyva regény már csak ritkán).vagy a Missió, amiben Liam Nelson meg De Niro még szép és fiatal (szerzetest alakitana, semmi dugás , azátan ott van a Telitalátlat Travoltával ami nem egy nagy durranás , de micsoda szerposzás - igazi modoros szerepek, maga a tökély.

A gyereket egyszer elvittem a Solaris Cloonyval)reemakjere - én az eredetit is láttam. Teljesen ki akadt, hogy akkor most mi van? Mi van? Nem jövök rá 30 éve, azt hittem végre meg értem, pedig a könyvet is olvastam. De azért megnézném mégegyszer.

Az egyik gyerekemnek tanyagyag volt a Kosaras naplója, ő a filmet nézte, én meg szunyosoltam, a végén már üvöltve keltem fel, hogy adjon már annak a kurva gyereknek az anyja pénzt, mert már hallgatni is szörnyű, nem leht hogy nem unja meg.

A cimeket sajnos nem tudom megjegyezni, sokszor a filmet sem, igy nekem nyugodtan elmesélhetnek bárbmikor bár mit - sajnos a gyerekem el is meséli, de a kölyköket nem lehet olyan könnyen leállítni, mnit mást, mert akkor megsértédik, mert nekik lekük van: anya te nem is figyelsz rám! Inkább meghallagatom, mert különben megkapon "házi feledatnak". De még mindig jobb egy film, mint mikor meg kapom a Félelem és rettegés Las Vegasban, is ki kell olvasnom, hogy azután felmodnjam.

Miért kell egy szülönek ennyet szenvedni?

Mitya Ivanov 2010.05.26. 13:29:39

@szubjektiv: meg ennél még egy jobb van. Az a kolega, aki reggel a munkahelyre bejön, és a reggeli kávézás közben kijelenti, hogy látta azt a filmet, amiről pár nappal azelőtt beszéltünk, hogy milyen érdekes lehet, és majd mindenképpen megnézzük.
Szóval bejön és mondja, hogy látta A Filmet. Tisztában van vele, hogy én is szeretném megnézni, éppen ezért úgy kezdi, hogy "nem akarom elmesélni, majd nézd meg, de ...." és itt olyan infókat mond, 2 mp alatt, amelyeknek a tudatában azt mondom, hogy nem is érdekel ez a film így már.

Ilyenkor jó hogy nincs nálam a köpőcsövem, mert használnám is.....

Ernoke 2010.05.26. 13:37:19

@Mitya Ivanov: sosem értettem, h egy filmet miért vág agyon, ha elmesélik a történetét... én mindig szívesen meghallgatok bármit megnézés előtt is. az apokalipszis most vagy éppen a félelem és reszketés las vegasban nem lesz attól szarabb, h tudjuk, miről szól.:)

totyizselé 2010.05.26. 13:48:10

@Ernoke: hát,ha mondjuk a Gyűlölet végét előre tudnád...

Mitya Ivanov 2010.05.26. 13:50:28

@Ernoke: amit te irtál, azokat elmesélve is meg lehet nézni, de az olyan filmeketr nem, amiknek a végén ott van a klasszikus csavar.

Ernoke 2010.05.26. 14:18:40

@Mitya Ivanov: én az olyan filmeket is jobban szeretem sokadszorra nézni, mint pl. a memento vagy a gépész, ezek ilyen tipikus csavarosak (meg kéne írnom már a b-oldalnak a top5 emlékezetkiesős thrillert:)). én azt szeretem figyelni a filmben, h milyen jól valósították meg a végkifejlethez vezető elemeket. a harcosok klubját is úgy néztem meg, h tudtam, mi újság, sokkal jobb poén volt vadászni az utalásokra, mint azon gondolkozni, h most mi a fasz van.

@totyizselé: ennek utána kellett néznem, mert régen láttam, de emlékeim szerint ezt is jobban élveztem harmadszori nézésre, mint előszörre.

talán azért van ez, mert lusta az agyam, és ha a történetre kell figyelnem, nem tudok a filmre magára koncentrálni.:D

Mitya Ivanov 2010.05.26. 14:24:39

@Ernoke: hát nem tudom. Az első nézéshez nekem kell egy ilyen ökölcsapásszerű élmény, amivel befejeződik. Aztán többedszerre jöhetnek a rejtett utalásdok, mint pl a Lostban. Láttátok? Fú az de kafa volt, és meg fogom nézni még sokadszorra is, ilyen zseniális/fosszar befejezést még nem látott a világ komolyan mondom. Majd megnézem az AXN-en szinkronosan is, de persze megvan mert letorrenteztem, persze letöröltem, haha de előtte ráírtam DVD-re jól odabasztam a gazdag halivúdu jogvédőknek, hogy dögölnének meg a szegénységtől. Na neked is kiirjam a Lostot, holnapra meg is tudod nézni mind a 6 évadot, aztán kaja közben dumálunk róla. Mert érdekel a véleményed, múltkor is olyan filmet láttam.................

Balance Of Power 2010.05.26. 14:32:34

@Mitya Ivanov: De az is teny, hogy nagyon nehez kussolni. En max. annyit szoktam mondani, hogy "olyan csavar van a vegen, hogy beszarsz", bar talan mar az is sok. A Viharsziget vagy a Remeny rabjai ilyen filmek peldaul. Esetleg a Furesz sorozat - a 4. reszig kovettem es mindig volt a vegen valami, amin ledobbentem, hogy "hat ezt most igy hogy?"

Ernoke 2010.05.26. 14:33:36

@Mitya Ivanov: na, az "olyan filmet láttam"-ot azt én is nyomom folyton, először azt hittem, rólam fog szólni a poszt, de aztán mégse. mert én nem történetet mesélek, hanem "gyönyörű képei vannak, fekete-vörös-zöld színvilággal, egészen érdekes kameraállásokkal", és "ráadásul a zenéje is fantasztikus".:D

Ernoke 2010.05.26. 14:34:39

@Balance Of Power: engem a viharszigetben a csavar pont idegesített, jobban tetszett volna nélküle.:)

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.05.26. 14:35:00

A "Titanic, mint társadalomkritika"-ról jut eszembe, hogy az imdb meg egyéb filmes fórumokon szintén szoktak lenni olyanok, akik a Hatodik Érzék típusú filmek 90-es évek végi elterjedése után már mindenben misztikumot látnak!
A leghagyományosabb filmekkel kapcsolatban képesek elméleteket gyártani, miszerint a főhős testvére valójában nem létezik, az csak a főhős másik énje! Vagy, hogy az egészet a főhős álmodja! És erre utaló jeleket találnak is a filmben!!

Hal Stanton 2010.05.26. 14:54:53

@Ernoke: Így van, nem lesz attól szarabb, ha elmesélik a filmet, de ha szar filmet mesélnek, az egy átok :) És általában, aki képes fél órán keresztül végigmesélni egy filmet, az nem normális :)

2010.05.26. 16:17:41

@perfor: szerintem egy filmet nem lehet elmesélni, de még egy könyvet sem.

Gyerekkoromban a nagymamám mindig elmesélte a pengős regényket, meg a Kosáriné Réz lolát, meg az Erdős Renét, meg a Via Malát, feszülten hallgattam.
Mikor végre a 80-as 90 és években tele voltak a boltok a Kosárinéval én is megvettem és rá vetettem magam, rettenetes csalódás volt.
Nagymama jobb volt.

Apám mozigépész volt az 50-es években, amikor 62.ben tévét vettünk, persze ő már minden filmet látott, és el is mesélte a Fantomast, meg a Fernandelt, apám történetein mindig jót röhögtünk, de a filmen mmár nem, mert az nem volt annyira jó.

Hal Stanton 2010.05.26. 16:56:44

@Frengi: igen, nem lehet elmesélni, illetve visszaadni, de sokan megpróbálkoznak vele sajnos. Édesapádnak meg mégis sikerült :) A kivétel...

totyizselé 2010.05.26. 20:30:48

@Ernoke: egy film-persze jó film,mert szart nem néz meg az ember sokszor(általában:)-változik,ha többször nézed.Mint a zenehallgatás.Sokadszorra jönnek a finom részletek,gegek,utalások,satöbbi.De a gyűlölet,azzal együtt hogy az egész film kibaszott hatalmas,engem brutálisan arcbavágott az utolsó percével.Utána csak néztem a stáblistát,meg azután is magam elé egy darabig.Ha ezt valaki elmeséli előre,tördéke ér az élménynek,az tuti.
Meg mondjuk az Egerek és emberek,a johnmalkovichos.Fogalmam se volt a sztoriról,ütött a vége.
Vannak olyanok is,mint az Óceánjáró zongorista legendája,aminek sejti a végét az ember azért:)Annak meg akkora hangulata van...
Abbahagyom,mert kezdek átmenni modoros filmmesélőbe:)
Mondjuk filmekről beszélgetni jó:)

niyabinghi 2010.05.26. 21:00:23

@Frengi:
Azt annyira nem, de pl a csehszlovák filmeket nagyon szeretem :D

Donald Trump 2010.05.26. 21:05:19

@Frengi: nemhogy filmet, de még könyvet is el lehet mesélni. Még gimi alatt egy haveromnak elmeséltem részletesen Az arnyembert és simán ötöst írt Krisztyán Tódor jelleméről!

Különben a Titanikot én sem bírtam végignézni, az Avatart már előzetes alapján végleg elvetettem és a Star Warsból is csak a régi első rész feléig bírtam. Igaz a történettel tisztában vagyok a Family Guy filmek alapján.
Sokkal inkább a Keresztapa, Blöff, Ragyogás vagy a Nap birodalma. (Christian Bale 10 évesen lejátszotta Malkovich-ot)
A Lost nagyon jó, bár még mindig nem tiszta, mi a fasz történt benne.

Donald Trump 2010.05.26. 21:07:36

@totyizselé: Az ócéánjáró zongorista legendája hatalmas film, nem a történet üt, hanem a zenéje meg az operatőri munka! (modoros filmdícséret)

Ottlaki Kababám 2010.05.26. 22:13:19

Zsidónéger zombistricik támadása 2.

nyílméregbéka 2010.05.27. 10:11:17

@misbelief: Mikor moziban játszották a 6. érzéket, a főnököm egy napon konkrétan azzal rontott be az irodába, hogy "Képzeljétek, tegnap láttam a Hatodik érzéket, és a végén kiderül, hogy..." - és elmondta, hogy mi derül ki!
Hát majdnem agyonlőttem! :-D
@Frengi: szerintem is van, amit jobb, ha elmesélnek. A Psychót anyám úgy mesélte mindig, hogy az minden idők legeslegfélelmetesebb filmje, az egész mozi sikoltozott, csúcspara meg minden. Aztán láttam, és bár zseniális volt, de annyira nem volt félelmetes! A Körtől jobban félek a mai napig.
Kosárynét pedig valamiért műfordítónak (Elfújta a szél, pl.) jobban szeretem, mint írónak :-)

paráznabillegető 2010.05.27. 11:08:32

bazmeg, a mátrix trilógiáról senki nem ír semmit?
pedig aztán, halljátok, az tele van csavarral! :D

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.27. 11:11:12

@Rékuc:

Megnéztem, jó volt. Nem hörögtem az élvezettől, de nem volt rossz. Olyan kis Phillip k. Dick szerű film volt és ahogy Phillip K. Dick rendszeresen összecsapta a regényei végét, hát ennek a vége is el volt picit kenyve.

IndaMuncher 2010.05.28. 13:27:38

@misbelief: Ez vicces. PL a David Lynch filmek erre tök jó példa. Maga David is leszarja minek mi a jelentése csak a hangulat miatt rak be dolgokat a filmjeibe. :) Aztán mások meg agyalnak rajta. LOL

IndaMuncher 2010.05.28. 13:35:08

@Ernoke: Érdekes, az Avataron én is ásítoztam. Nem volt rossz a maga nemében, de engem untatott.

IndaMuncher 2010.05.28. 13:38:01

@F.house: Ezért inkább a negatív szereplőkkel szimpatizáltam, pl Quatrich vagy az a manager csávó jó arcok voltak.

Balance Of Power 2010.05.28. 16:07:06

@F.house: Na az biztos. A Lost Highway-en napokig agyaltam, hogy most ez mi faszrol szolt. Valszeg Lynch csak szivatott engem is...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.05.30. 00:51:44

@Ernoke: azért kivégezte :)
@El Topo (Sgt. Elias): teljesen korrekt értékelés, nekem nagyon tetszenek a színdarabból készült vagy annak alkalmas filmek, amelyek kevés eszközzel mesélnek sokat és ez is egy ilyen volt szerintem.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.05.30. 12:49:01

@Ernoke:

Ki mondta, hogy utálom a sci-fit?
Elárulom neked, hogy a JÓ sci-fit kimondottan szeretem. Annak idején kifosztottam a szabó ervin könyvtár helyi lerakatát a Galaktika készletéből.

Ernoke 2010.05.31. 09:32:21

@El Topo (Sgt. Elias): hát én mondtam!:D
néha vannak szövegértelmezési nehézségeim, na.:)

janomano 2010.06.01. 17:46:15

@nyílméregbéka: "vagy De Nirót nézzétek meg egymás után a Rettegés fokában..."

Ja, az szörnyű volt. Én pl. végig a fókát vártam...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.06.02. 07:35:17

@Ernoke:

Te már máskor is megmondtad párszor, hogy én mit gondolok. :D

Ernoke 2010.06.02. 10:31:18

@El Topo (Sgt. Elias): erre nem emlékszem, de figyelembe véve, h mennyire odafigyelve olvasok kommenteket, lehetséges.:) meg különbenis mindenki csak azt gondolja, amit én mondok neki!:D

Donna Anna · http://operahumor.blog.hu/ 2011.01.31. 23:16:03

Nah, most idelinkelt az új poszt. Én is vétkes vagyok olykor filmmesélésben, de én leginkább olyasmiket próbálok elmagyarázni a népeknek, hogy mekkora már, amikor a Halál megjelenik a tengerparton (itt rövid kitérés jön a Korongvilágra is), meg hogy a némafilmkorszak nem csak Chaplinből állt, voltak nagyon durva, ütős filmek, itt ha nem állítanak le, következik a Gyilkos arany és néhány német expresszionista horror ismertetése, de poénlelövés nélkül. A filmtörténet profunk még rosszabb volt, ő képes volt részletesen elmesélni a legelborultabb Tarkovszkij- és Antonioni-filmeket, majd elvárta, hogy lelkesedjünk értük.

Operát is mesélek, bármikor. Több embert (persze mind yaoi-fangirl volt) sikerült megtérítenem, hogy tegyenek próbát Brittennel. Azóta rajongók.
süti beállítások módosítása