Pellengér: BEZZEG mi, harmincasok...

2010/03/14. - írta: Modor Tibi

Kedves Tibor,


Bátorkodom figyelmedbe ajánlani egy számomra elviselhetetlenül modoros dolgot, ez pedig a modoros generációs duma. Persze már így 30 évesen is mindenki kibaszott öreg, meg sokkal értékesebb ember, mint aki 10 évvel később született, de ami most jön, még a szokásos modoroskodáshoz képest is fájdalmas, azon túl, hogy a valósághoz sem sok köze van. Ezt a szöveget fwd-olt mailben kaptam egy ismerősömtől, ki is töröltem a picsába, de a lényeget szívem egyik csücske, a modorosblog számára még megmentettem. Nem is változtatok rajta semmit, ez úgy, ahogy van, tömör gyönyör!

Gondolom, neked is felejthetetlen perceket okozott ennek az izének az olvasása, hiszen ha jól tudom, te is bölcs öregember korban leledzel, amiről a mai fiatalok azt se tudják, mennyi az annyi! Remélem, levelem jó egészségben talál, üdvözlettel:

Ernoke.

 


Mi harmincasok...

Mai gondolataim, hogy akik a 80-as évek előtt születtek, azok valódi Hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlél fenegyerekek. De tényleg!

Gondolj csak bele, 1980 előtt születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk. Nekünk még nem volt gyerekülésünk az autóban, sőt még biztonsági öv se nagyon, viszont bizton tudhattuk, hogy a gyerekágyak festékében akadt bőven ólom. A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért az nem volt semmi.

Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent pontosan az ásványvíz. Én speciel sokáig kevertem a szódavízzel. Azt hittem az ugyanaz. Szúr-szúr. Semmi különbség a kettő között, miért pazaroljak hát rá külön szót.

Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani. Igen, ki. Egész nap kint voltunk, a szüleink pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy mobil. Pláne nekünk!

Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk mi az a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenes ági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen mi voltunk a hibásak.

Sőt! Ha az erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt. Ez így működött, és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem. (- Kisfiam, bemegyek az iskolába, az nem lehet, hogy téged mindenki Rambónak csúfol / - Hagyd csak anya, ez az én háborúm!)

Étkezési szokásaink Schubert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy mc donalds-on edződött átlagos amerikai elhízott kisgyerek is helyből nyomna egy hátraszaltót attól, amit mi leküldtünk kaja címszóval. Gondoljunk a zsíros kenyérre, a kolbászra, a disznósajtra (ki tudja mit tettek bele), az iskolai menzára (ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis itt vagyunk.

A kakaóban nem volt A,B,C,D és E vitamin, viszont "bedeko"-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte az édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük és mosatlanul ettük a fáról a gyakran éretlen gyümölcsöt, a WC pereme alatt, pedig a baktériumok ezreinek a kolóniái telepedtek meg a még háborítatlan nyugalomban, a preDomestos korban.

Volt néhány barát, aki már ismert olyat, akinek videója volt, vagy esetleg spectruma (az egyfajta számítógép vót), de szó sem volt Playstationról, Nintendóról, X-Boxról, Videójátékról, 64 tévécstornáról, műholdról és kábeltévéről, filmekről, DVD-röl, Surround Soundról, Internetről, Fitness-Club kártyáról vagy mobiltelefonról.

Viszont voltak barátaink! Olyanok, akikkel találkoztunk kint az utcán, a focipályán vagy a pinpong asztaloknál, vagy ha mégse, akkor egyszerűen becsengettünk hozzájuk és beengedtek. Nem kellet megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülök autóval...

Mégis itt vagyunk.

Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és nem ritkán fadarabokkal, botokkal harcoltunk, labdával dobáltuk egymást, mégis itt vagyunk. Nem ütöttük ki egymás szemét, a többi seb pedig begyógyult. Focizni is csak az állhatott be, aki tudott. Akkor még volt egy íratlan szabály, amit ma nehezen értünk már meg mi is: azt csináld, amihez értesz. Aki pedig nem értett a focihoz, pláne nem tudta rendesen kirúgni az ellenfél bokáját, az csak csalódottan nézhette a játékot a rácson túlról, vagy odébb állhatott, és más játékot, más játszótársakat kereshetett magának.

A szerelmet nem brazil sorozatokból tanultuk, csak egyszerűen megéltük. Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni.
Ha egy tanár nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel és nem pereltük be, és nem sírtunk otthon a szülőknek. Sőt! Ha lehetett, el se mondtuk.

Ismertük a törvényt, és ha vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk. Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség. Ismertük ezeknek a szavaknak a mélységét.

Ezek voltunk mi. Hősei egy letűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.

Ui.: talán mi voltunk a boldogabbak!"

Szeretnék a szerzővel levelezni és csodálni őt. Ez nekem a Modoros történetének talán legbicskanyitogatóbb irománya, és valami kibaszott nagy boldogtalanságról árulkodik. Akinek az a dicsőség, hogy milyen frankó gyerek volt ő húsz éve, hát... Legjobb a végén a sértődött "talán mi voltunk a boldogabbak" beszólás - mintha bárki a mai tizenévesek közül az ellenkezőjét állította volna.

A helyesírási és tagolási hibákat direkt nem vettem ki ebből a közkincsből.

376 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.14. 21:03:17

tyuhú, ez igen!:)
"tiszta gáz" vagyok, hogy kilencven után születtem, nem 80 előtt.:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.14. 21:08:08

én '79-es vagyok, emléletileg rólam szólna tehát. Nem is azzal van a gond talán, amiket megállapít (azaz hogy miben volt más mondjuk 20 éve 10 évesnek lenni), evidens, minden korban más gyereknek lenni. Az ebből levont következtetések viszont hányásig borzastanak, még egymondatos adagokban is. Ha ilyen leszek, tessék lelőni:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.14. 21:30:55

Ennek a levélnek a csontvázát Kern András írta, és úgy jó is volt, csak valahogy felhizlalódott. De tök igaz, éppen ma gondolkoztam rajta, hogy a 16 éves unokahúgom a saját szentséges két lábán talán életében nem ment két saroknál messzebb a lakásuktól. Nekem meg annak idejény amikor ilyen alsótagozatos pubi voltam, anyám reggel leakasztott egy levél BKV jegyet, hogy ugorjak ki a nagyanyámhoz Rákoskertre. Utaztam másfél órát tökegyedül, nemhogy mobiltelefon nem létezett még, de Rákoskerten összesen lehetett tíz telefonkészülék. És senki nem fosta össze magát, hogy mi lehet velem.

tudatom 2010.03.14. 21:39:10

Na, ha az ilyenre ráosztanának 10 kodrák gátoldalt, elsírná magát.

Mi Feribátyáddal ennyi idősen 40 sor kukoricát egyeltünk ki egy nap, oszt mégse panaszkodtunk soha. Nektek meg csak az a dolgotok, hogy játszatok reggeltől estig, oszt ha mán belemegy egy szeg a lábatokba rögtön orvoshoz rohannátok. Nyikhaj kölykök!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.14. 22:00:19

jaj, istenem, nehogy nekikezdjetek. Emlékezzetek apánkra és nagyapánkra, aki meg azt osztotta, hogy bezzeg ők a 3 méteres hóban az ukrán fronton nem csipogtak, mi meg milyen nyamvadtak vagyunk...

szval tényleg, ne adjátok elő a posztban foglalt típust élőben:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.14. 22:02:11

amúgy elvből elutasítom a "régen jobb volt" filozófiáját. Ha igaz lenne, akkor régen aranykor lett volna, nem a saját szarukat az utcára öntő aztán abban hentergő analfabéták...

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.03.14. 22:42:49

Szerintem alapvetően a világ se nem lett jobb, se nem lett rosszabb, amióta létezik ember. Ugyanazok a motivációi az embereknek, mint kétezer éve, csak éppen régen nem nokiásdobozban adták a kenőpénzt. Környezetszennyezés is ugyanúgy létezett: pl. az öntözéses kultúrák hosszú távon tönkretették a termőföldjüket a sok locsolással.

A másik kedvencem a tudomány véznulásán való siránkozás. Hogy Plátun még milyen okos volt, átfogó világszemlélettel rendelkezett, ma meg minden tudós csak a saját legszűkebb területéhez ért. Ez igaz is, csakhogy a filozófia, a világ átfogó szemlélése még mindig létezik, nem szűnt meg. Másrészt azért a természettudósok is elég fasza dolgokat alkottak az elmúlt száz évben.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.14. 22:50:03

baz lurhman-nak igaza volt. wear sunscreen. (itt gondolok a dumálós számára, amiben elmondja, hogy ahogy öregszünk, azt képzeljük, hogy régen az árak alacsonyak voltak, a politikusok meg becsületesek. 3.ly/Gtya )

egyébként ezt a posztot ilyen varjúdombi mesék narrátora hangú faszi simán felolvashatná egy tecsős videó erejéig, és rakhatnának alá képeket is. mint a "magyarország - ezért szeretlek" videók és fattyaik.

ljungberg 2010.03.14. 23:09:44

Aki ezt írta, nem gondolhatta komolyan. Ilyesmivel kérkedni, ráadásul ekkora terjedelemben, nem hiszem el... Mintha legalábbis a '30-as évek végén született zsidó kisgyermek megpróbáltatásaihoz lett volna hasonlatos a csájdhúdja:) Odabaszott, de rendesen.

- SunDisc - 2010.03.14. 23:10:58

Ez a nosztalgia rosszabbik fajtája.
Az ilyen bezzegelős szarság mindig is idegesített.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.14. 23:27:13

Tényleg más világ volt. Egyszerűbb, áttekinthetőbb, mai szemmel nézve talán szürkébb és unalmasabb. Viszont kiválóan lehetett álmodozni, főleg a Nyugatról, a tejjel-mézzel folyó Kánaánról. Sokkal szebbnek tűnt, mint amilyen most.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.14. 23:35:00

@Detlef: sztem elég visszás, amikor 30-asok, mint én, értekeznek a kommunizmusról, akár így vagy úgy. gyerek voltam, gyújtogattam az árokparton, olvastam a Winnetou-t és apámhoz belógtam a laktanyába a tankok között játszani. Még a kilencvenes évekről sem szívesen értekeznék, mert 14-17 évesen is csak az foglalkoztatott, hogy Ossian-ra bejussak és felszedjek valami csajt, mielőtt kiütöm magam almaborral. ezt elég nezéz lenne objektíven összemérni a mostani értelmemmel vagy tapasztalatommal vagy helyzetemmel...

lárvalányhaj 2010.03.14. 23:36:27

@Detlef:

Ja, sokkal áttekinthetőbb volt. Például csak egy párt volt. :P
Tök jó lehetett. :P

@m4rc11:

Plátun? Nyugtass meg, hogy ez csak véletlen elgépelés volt...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.14. 23:40:01

@lárvalányhaj: mindenesetre minden pillanatban hálás vagyok azért, hogy nem akkor éltem, mint anyámék. Ez a szocialistablokkos szürkeség mindennél fojtogatóbbnak tűnik, és baromi nehezen jövök ki azokkal az emberekkel, akik annak a korszaknak a mintapéldányai. Közalkalmazotti körben sok van belőlük. Baromira szürke és kiúttalan életnek tűnik innen nézve.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.14. 23:56:44

@vészmadár Ja, nekem is volt olyan Ossianos/almaboros korszakom. Máig nem tudom eldönteni, hogy az tulajdonképpen jó volt, vagy rossz. Ez is, az is. De az már a kilencvenes évek. A nyolcvanasokban viszont jó volt gyereknek lenni. Legalábbis nekem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 00:02:01

@Detlef: gyereknek lenni azt hiszem, még Torqemada árnyékábana gettóben is jó lehetett:)

sorica123 (törölt) 2010.03.15. 00:13:06

@El Topo (Sgt. Elias): akkor is röhej ez a lajstrom. Mert nálunk például abszolút nem volt módi soha ez az agyoncivilizált, diétázó, gyümölcsnemevő, a két hónappal azelőtti trendet már frankón elfelejtő tempó. Úgyhogy nekem oszt mondhatja a tisztelt Nagygeneráció, csak lesek, hogy és...?
Arról nem beszélve, hogy igaz, több az allergiás, de azzal nem jó viccelni. Az nem műbalhé, nem egy kategória a lustasággal és a tévégyerekséggel. Telítődött a világ és az emberi szervezet a trutyival, így már természetes anyagokra is behisztizik az immunrendszer. Elég baj, lehet pszichés, de nem hiszti.

- SunDisc - 2010.03.15. 00:25:52

És milyen jó is volt!

Cenzúra nyamm,
Besúgórendszer nyamm,
Szovjet megszállás nyamm,
Kádár elvtárs nyamm!

Beh szép idők voltak, én mondom! De jó, hogy a végébe születtem bele!

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2010.03.15. 01:07:13

@vészmadár Szívesen olvasnék egy hasonló írást egy ottani gyerektől. :)

pakesz (törölt) 2010.03.15. 02:08:03

@vészmadár (pica pica): persze... pontosan annyira tunnek innen nezve ok szurkenek, mint ahogy te fogsz egy 30 evesnek 20 ev mulva szurkenek tunni

amugy mikor jon majd a "bezzeg mi 50 -sek..."
-- bezzeg mi 50esek fontos hogy a 30ok elleneben mondjak!!! --
nalunk nem E kategoriat adtak mert eppen a dokinak odacsusszant a boritek, hanem 2 evet kellett lecsapatni, bezzeg utana a ferfi az ferfi lett!
amikor mi bementunk a gyarba ott nekunk kuss volt, voltak az oreg szakik, hat oket csodaltuk, es amit mondtak az volt a szentiras, bezzeg a maiak odamennek es azt hiszik, hogy ok szartak a passzatszelet
vagy hogy egyetem alatt nem evezostaborokba meg egyeb ivohelyre mentunk hanem az epitotaborba, igaz 8 orat meloztunk de utana mienk volt az ejszaka, masnap be is alltunk dolgozni nem punnyadtunk meg delutan is mint a maiak!

virágelvtárs 2010.03.15. 03:06:24

Ja, hogy ezt így meg lehet húzni, mert aki nyolvan utáni, az már blútússzal a fülében született. Értem.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.15. 03:33:51

@vészmadár (pica pica):

Én is hálás vagyok érte. Most is rossz persze, de most már legalább hagyják létezni az embert, nem szólnak bele minden piszlicsáré dologba, sokkal kevesebb hülye szabály van, amit az embernek be kell tartania.

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2010.03.15. 06:29:59

Én harmincas vagyok pár híján, pont minap beszélgettük az asszonnyal milyen remek volt gyereknek lenni. Az levél írója viszont elkeseredett és frusztrált. Ismerem ezt a fajtát.

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.03.15. 07:12:29

Wehehe, király. Ne felejstük el ennek a típusnak az egyik nagyon alap modoros kérdését:

- 1983-ban születtél? Hi-he-tet-len! Hát lehet embernek 1980 után születni? El sem tudom képézelni!

Motorpenis 2010.03.15. 07:37:57

Úristen! Ez borzasztó, de jó, hogy nekem ilyet senki nem küld, mert kevesebb, mint 10 ismerősöm van az iwiw-en. De ezt a szöveget már valahol olvastam, onnan került a levélbe is. Én is '80 előtt születtem, szóval igazi hős vagyok!

zanzibári lány 2010.03.15. 08:16:04

Nekünk még biciklink se volt.

De ezek a mai fiatalok már el se hiszik...

2010.03.15. 08:37:52

Bedeko, muhaha, mi a macskás szerencsi kakaóból meg tejből főztük, nem ilyen instant szarokat ittunk:)
Hétfői adásszünet alatt meg társasozott a család:)

@zanzibári lány: csepel tacskó, utána meg versenybringa szintén csepelből:)

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.15. 08:52:27

@Hadrian77:

Bizony, gyerekkoromban nálunk is programpont volt a kakaófőzés.
Egyik reggel kakaó volt kiflivel, másik reggel tejeskávé pászkával. Aki még nem próbálta az utóbbit, tudom ajánlani, a legjobb reggeli.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 08:57:56

@Detlef: adtál egy ötletet, sztem hamarosan megjelenik nálam az írás:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 08:59:52

@El Topo (Sgt. Elias): ajja, topo, most táptalajt adtál lezsidózásodra:) pedig a pászka tényleg jó tejeskávéval, plusz egészségs is:)

habár az én gyerekkoromban ment az a hoax (csak még nem lánclevélben), hogy a kakó heresorvadást okoz:)

2010.03.15. 09:00:42

@El Topo (Sgt. Elias): Maci kávét most is rendszeresen fogyasztok:)

2010.03.15. 09:06:05

ÉS mi az, hogy nem volt gyerekülés akkoriban, autó is alig volt, nem gyerekülés. Mindenhova eljutottunk busszal meg vonattal!

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.15. 09:13:30

Én is kaptam valami hasonló levelet. 75ös vagyok, nem is értem, hogy születhettek emberek pl. 2000ben :)

Mondjuk arra gondolva, mennyit lófráltunk csak úgy bele a nagyvilágba, a szüleink meg tudták, hogy hatra otthon leszünk, szóval ma a gyerekemet nem engedem el egyedül sehova.

Szerencsi kakaó, nem bedeko, az csak a hülye reklám volt a kakaóbajuszos kölyökkel. Az igazi magyar szerencsit ivott :)

Gyorsan bekapok egy dianás cukrot!

2010.03.15. 09:16:48

@Vorg a Halhatatlan Báró: Te otthon voltál hatra? Elhatárolódok tőled!:) Rendes gyerek nem ment haza időben mifelénk!:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 09:18:06

@Hadrian77: kivéve, ha félbehagyta a Winnetou-t. Vagy kell csórni egy doboz gyufát meg valami fegyvernek látszótt a bunkerba:)

2010.03.15. 09:23:39

@vészmadár (pica pica): csináltunk magunknak íjat, nyilat, elvégre bicska mindenkinél volt;)
És volt valamiféle közösség élet is, riadólánc, akadályverseny a Honvédelem Napján stb.:)

zanzibári lány 2010.03.15. 09:48:05

@Hadrian77:

És még teatojással főztük a teát...

Busz?

Milyen nagy szám volt, ha nem a régi Ikarusz jött, hanem panorámás...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 10:00:56

nah, javaslom most elhatárolódni a múltbarévedéstől, majd ha 70 évesek leszünk, térjünk erre vissza:)

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.03.15. 10:04:37

@Hadrian77: otthon hát! Nem kockáztattam a másnapi kiruccanás esélyét:)

2010.03.15. 10:10:29

Egyszer fater összeszólalkozott egy másik autóssal az ÁFOR kútnál, nem tegeződtek, hanem magázódva szidták egymás anyját:)
- A magáéba kedves uram, a magáéba! :)
Ma meg minden suttyó tegeződik, mintha együtt őriztek volna disznót ;)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 10:24:14

@Hadrian77: nekem is barátságosabb a tegeződés, pedig én tudok nyelvtanilag magázódni, sőt, még azt is tudom, hogy az igazából nem maga, hanem ön:) de ettől még csak bizonyos helyzetekben használom. Egy korombelit nem fogok magázni:)

Petta 2010.03.15. 10:45:18

tévétorna esténként...?

Amikor betelefontak a tévébe, hogy tessenek abbafejezni a csilláron himbálózó családról a filmecskét, mert a gyerekek otthon utánozzák...?

cd-r 2010.03.15. 11:05:31

tulajdonképpen én leszarom ezt az egész nosztalgiázást, de azért jó volt tejport meg fruttit lopni a kisboltból.

Rich.mond 2010.03.15. 11:14:27

Hehe:)
Imádom ezt a "mi nem ültünk a számítógép előtt!" szöveget. Persze Apa, mert nem volt se számítógép, se kábeltévé. De mihelyst jöttek a piacon kapható olcsó tévéjátékok, csütörtökönként a Tom és Jerry., majd vasárnap este a Dízni rajzfilmek, a tisztelt harmincas-negyvenes generáció egyből a képernyő bűvkörébe került:)

Arról nem beszélve, hogy a németül és angolul eggy kukkot sem beszélő generáció milyen büszke volt a parabolájára a nyolcvanas évek végén, hogy nézhették a Szkájesenelt, meg a Szupercsanelt.
Mondjuk végre nézhettem G.I Joet, amikor rokonéknál nyaraltam.)

Dervenkál Egon 2010.03.15. 11:31:27

Nem tudom, mi ebben a bicskanyitogató. Ez így van, ahogy a jóember leírta. Lehet, hogy rosszul olvastam, de sehol nem látom, hogy aki később született, az hülye.
Az a véleményem, hogy igenis jó gyerekkor volt a 70-es és 80-as években, amit átéltem. Az, hogy a később született generáció mire viszi, és hogyan...nos ez viszont a 60-as, 70-es évek generációjának a felelőssége. Ha egy mostani 14 éves idiótává válik, az a 70-ben született apukájának a bizonyítványa (is).

Semper Fidelis 2010.03.15. 11:36:24

78-as vagyok.

A bejegyzés minden szava igaz.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 11:38:33

@Dervenkál Egon: az benne az idegesítő, hogy úgy adja elő, hogy bezzeg mi... ráadásul ostobaságokat (is).

Kb olyan szintű vicc, amikor az a poén, hogy ha a feketedoboz elpusztíthatatlan, miért nem abból van a repülő? ez persze magyar-esztétika szakon biztos poénforrás, hogy lám, nem látják az okosok a fától az erdőt, de valójában normális ember tudja, hogy ez hülyeség, mert a feketedoboz az titán, és ha abból lenne a repülő, fel sem tudna szállni, olyan nehéz lenne.

Itt ugyanez a szitu. Pl. amit az allergiáról ír, és itt már valaki nagyon helyesen megválaszolta: az allergia nem hiszti, hanem egy civilizációs betegség.

A többi meg szimpla múltbarévedés, ami - valljuk be - 30+ évesen kissé indokolatlan.

ergerberger 2010.03.15. 11:40:28

Tök jó lehet az írójának, mert ha a saját életkorára gondol, máris mereven áll a farka. Gondolom, ki is polírozza erre a gondolatra minden áldott nap.

Bob 2010.03.15. 11:43:11

Nagyon rendben is volt ez így. Én már 80 után születtem, de még nagyjából megéltem ezt a szerintem normálisabb gyerekkort.
Én a mai időktől hányok.
Ízlések és pofonok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 11:46:21

@Bob: tudod mit jelent, ha hánysz a kortól, amiben élsz? hogy öregszel és már nem tudsz alkalmazkodni. Ha ez 30 éves korod előtt bekövetkezett, akkor nagyon-nagyon sajnállak.

Vaader 2010.03.15. 11:47:10

Én olvastam ennek egy rövidebb változatát régebben.
Szerintem ezt viccnek szánták.

misbelief · http://tevhit.blog.hu 2010.03.15. 11:48:03

Engem ez a nyálas szar idegesített halálra 1-2 hónapja - ugyanez a kategória:
subba.blog.hu/2010/02/09/honnan_tudni_hogy_magyar_vagy_1

2010.03.15. 11:48:11

@vészmadár (pica pica): nekem több kollégám is van, akik a szüleimmel egy korúak, többször beszélgettem velük, és elmondták, hogy amikor 30-asok voltak kiszámítható korban éltek, tudták, hogy lesz hol dolgozni, ha vesznek fel hitelt, azt visszafizetik, lesz lassan lakásuk, hétvégi házuk, nyaranta el tudtak menni üdülni. A mi életünkből ez hiányzik, ezért látjuk azt az időt olyan szépnek azon túl, hogy a gyerekkorunk is akkor volt. Szerintem.

stellaz1 2010.03.15. 11:52:03

Monjdjuk az nem nagy nosztalgia, ha azt mondom, hogy ahol gyermekkoromban erdő volt a környékünkön, ott ma nagyobbrészt lakóparkok vannak....

Banović Strahinja 2010.03.15. 11:52:03

Nekem az a furcsa, hogy a beküldő, Modor Tibi és néhány kommentelő sem érezte a finom öniróniát az írásban. Nekem -- mint 70-esnek -- az első mondattól egyértelmű volt.

Nimandi 2010.03.15. 11:53:59

Mi viszont százötvenen laktunk egy cipősdobozban az úttest közepén.

pincze 2010.03.15. 11:55:21

Gyerekek számára ideálisabb , biztonságosabb, barátságosabb világ volt a 70-es évek vége , vászon tornacipőben , fehér atlétában , tornanadrágban játszottunk , minden gyereken ilyen öltözet volt , másra nem is igazán tellett a szülőknek,és nem akartak vetélkedni sem egymással. Nagyon gondtalanul és vidáman játszottunk , nem tudtuk , hogy milyen rendszerben élünk , csuzlinak való ágas keresésével voltunk elfoglalva .

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 11:55:34

@Hadrian77: viszont nem gondolhattad, amit akarsz, el voltál zárva a fél világtól és mindent bevont ez a pörköltszaftos-atlétás proli igénytelenség.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 11:56:45

@misbelief: pedig az mennyire igaz belőle, hogy "még ki sem gurul a vonat az állomásról, és már eszel:)

2010.03.15. 11:58:27

@vészmadár (pica pica): ahogy nézem a legtöbb ember ma is beáldozná ezeket az általam leírtakért.

worker (törölt) 2010.03.15. 12:00:40

...nagyon ellenszenvesek az ilyen spamek. Mert ezek végül is azok, iwiwen és emailen terjednek - mindenki ismeri az ilyen üzeneteket. Én is ez a "bizonyos" 30-as generáció vagyok, mégis taszít az ilyen hamis nosztalgia (legyen inkább önsajnálat?). Még ha igaz is, akkor is: változnak az idők, mai tizenéves is tud majd ilyet írni 20 év múlva - nosztalgiával gondol a 2010-es érintőképernyős mobiljára, mert akkor valószínűleg már érinteni sem kell semmit :). Másrészt persze nem teljesen igaz, akkor sem voltak egyformák az emberek és a gyerekek sem (szerencsére) :).

changebug (törölt) 2010.03.15. 12:03:12

Ez így igaz. Igaz nekünk mindig volt telefonunk (orvos-munkahely okán). És hozzánk jártak telefonálni a szomszédok.
Sőt nekem még olyan nehéz gyerekkorom is volt :) hogy nyaranta dolgozni jártam - gyermekmunka, jaja! :)) Miért lázadoznak a gyíkok?

hamisnero 2010.03.15. 12:03:30

ez túró a hetvenes évek előtt születettekhez képest. hogy mi ilyen boldogok voltunk, pedig nem volt mozi, apánk árnyjátékozott gyertyafényben, persze gyertya sem volt, mert azt megettük volna, hogy ne kelljen mindig uránszurkot zabálni kővályúból. kézigránátokkal játsazottunk, istenem, ilyen muris volt, hol egy kis kezecske, hol egy kis lábacska repült az égbe, persze reggelre kinőtt, de anyu jol elkalapált, hogy az azbesztrucim elszakadt. nekünk még volt piros nyakkendőnk, amivel folytogattak minket, és az elvtársak naponta többször is tarkónlőttek, de azok a május elsejei felvonulások, ahogy patakokban folyt a kőolaj bambi, azokat sosem felejtem.

k.g. (törölt) 2010.03.15. 12:03:38

Ez aztán érett hozzáállás, hogy az allergiától szenvedő százezrek biztos azért pollenérzékenyek, mert gyenge szarok :D "Ha az erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt." vs. "Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség." - hatalmas gratuláció az önkonzisztens szöveghez :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:04:36

@Hadrian77: mert mindenki Gargantua, akinek az összes ideológiája annyi, hogy tele legyen a gyomra és üres a feje, akkor boldog.

hgf 2010.03.15. 12:05:37

Az lehet, hogy egy McDonald's-on hízott amerikai gyerek is hátast dobott volna a disznósajttól, zsíroskenyértől és társaitól, de ugyanaz az amerikai ma hátast dobna a várható élettartamunktól meg a szívbetegségek arányától is :)

Ja, hogy nem kisgyerekkorában pusztult bele a tisztelt levélíró, hanem majd 50 évesen fog? Ej, az a fránya statisztika...

Bruno 2010.03.15. 12:11:05

@Hadrian77: Szerintem áprilisban neked Kádárra kellene szavaznod (ma is él).

zanzibári lány 2010.03.15. 12:13:21

@cd-r:

Meg csokit :-)

A régi kis közért helyén most meg egy "mediterrán" lakóház áll :-(

stuffmonger 2010.03.15. 12:14:29

ez már eléggé régi cucc, hol voltatok az utóbbi években?

de tény, hogy itt a helye, igazi bicskanyitogató modoros borzalom

2010.03.15. 12:15:33

@Bruno: én nem azt mondtam, hogy így akarom és így helyes, csupán azt, hogy vannak jó páran ebben az országban, akik a függetlenségüket feladnák a létbiztonságért. Szövegértelmezés!

zanzibári lány 2010.03.15. 12:16:22

@vészmadár (pica pica):

A ferihegyi reptér mellett van a régi repülők "múzeuma". Egy volt pilóta mutatja meg a gépeket belülről is. Ott láttam feketedobozt.
De miért narancssárga, ha egyszer fekete? :-)

Bejja1 2010.03.15. 12:16:36

vészmadár !
Bocs, de én nem azt olvasom ki belőle amit te. Szerintem a levélíró
a "hős" szót nem abban az értelemben használja, amire gondolsz.
Egészen más világ volt, nem lehet összehasonlítani a maival, mint ahogy ezt azzal, ami 40 év múlva lesz.
Kérlek hidd el, nem mindenki volt "proli" atlétatrikóban, szája szélén lecsorgó pörköltszafttal.

medvedr 2010.03.15. 12:16:45

@El Topo (Sgt. Elias): Ez (tejeskávé+pászka) nálunk is ment, bazmeg le is klerikálisozták a nagyanyámat emiatt, mondjuk nagyot nem tévedtek:-). A gyerekkor távolról megszépül. A hetvenes években voltam alsós, megvolt, amit ez az iromány ír, de most meg más a klassz. A nyolcvanas évek szürkesége, pláne már az érettségi körül meg egyetemi évek alatt -az nagyon zavaró volt.

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.15. 12:17:57

@zanzibári lány:

-Milyen szilva ez édesapám?
-Kékszilva.
-De akkor miért vörös?
-Azért, fiam, mert még zöld.

ozirisz · http://el-maszat.blog.hu 2010.03.15. 12:18:09

a szerző igazságokat sorolt fel (bár nem tudom ennek mi köze a boldogsághoz), viszont mellélőtt, mikor ebből valamiféle generációs határvonalat eredeztetett, ugyanis az utóbbi évtizedek agymosása a 30 felettieket sem hagyta érintetlenül. ismerek közűlük is sokat, aki nem hajlandó csapvizet inni ha szomjan hal se, vagy gyilkossági kísérletnek tekinti a sisak nélkül biciklire ültetett gyereket (arról nem is szólva, ha urambocsá' nem szíjazod az ülésbe a kocsiban), ill. hosszú percekig tanulmányozza a bolti kaják összetevőit, hisztigörcsbe rándul, ha megérzi az utcán a cigifüstöt, stb. megjegyzem, ők is megérnének itt egy postot...:)

Asidotus 2010.03.15. 12:18:38

Amúgy meg, ma ki rakja bele a gyerekülést az autóba (és abba a gyereket?)
- a mai harmincasok.
Ki fürdeti agyonra, meg tömi biffidus essensisszel a gyerekeket?
- a mai harmincasok.
Ki veszi otthonra az ásványvizet?
- a mai harmincasok
És így tovább...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:19:13

@zanzibári lány: a fekete a fizikában azt jelenti általában, hogy nem bocsát ki sugárzást vagy azt, mindet elnyeli. Ilyen értelemben fekete, azaz minden információt "elnyel" és megőriz.

Spiritmonger 2010.03.15. 12:19:14

lehet, hogy az írás előadva így modorosnak tűnik, de nagyon sok igazság van benne

tanítottam régebben, illetve még mindig aktívan sportolok, és látom a felnövő újabb korosztályokat, egyre borzalmasabbak

kihal belőlük az a természetes problémamegoldó érzék, ami miatt a mostani harmincasok jobban tudják élvezni a létet

az, hogy a cikk beküldője ezt modorosnak látja, az az ő kritikája. a megfogalmazás persze eufemizált, de a lényeg igaz

igaz, a kor is más volt, nem a deviancia propagálása volt az elsődleges, illetve más volt akkor deviánsnak lenni
buzulni, drogozni, emós köcsögnek lenni nem volt menő, a többi mostanában divatos baromságról nem is beszélve.

mindazok, akik még a rendszerváltás előtt kezdtek kamaszodni, alapvetően tudták, mi a munka, mik a társadalmi szerepek, legyen szó a családról, vagy a munkahelyről

az oktatásban a képzések alap- és középfokon összehasonlíthatatlanul jobb színvonalúak voltak, nagyobb tudásanyagot kaptunk, mint a mostani fiatalok

kevesebb volt a lehetőség, ezért aki tökösebb volt, boldogult, illetve valódi versenyhelyzet volt egy egyetemi felvételi

még a nevén neveztek mindent abban az időben, meleg a tavasz volt, meg a nyár, a buzi az buzinak hívatott, a cigány cigánynak, a dagadt állat pedig nem molettnak vagy túlsúlyosnak

nrm jött be külföldről egy rakat baromság, mint a valentin-nap, meg a szexuális zaklatás gyakorlata, és ha valaki kapott egy állast, mert a nőmet letapizta, akkor tudta, miért kapja, és nem perelt be aljas, rasszista indokból elkövetett súlyos testi sértésért

szóval, aki ezt az írást negatív példaként hozza, annak nem kicsit van baj a fejében...

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.15. 12:19:30

@medvedr:

De otthon, egymás közt ti sem pászkának hívtátok, mi?

zanzibári lány 2010.03.15. 12:21:20

@Nimandi:

Minket meg apu minden este jól elvert a szíjával, aztán énekelve táncolt a sírunkon.

(Hollószínház)

Kora Délutáni Kornél 2010.03.15. 12:21:25

Ezt a szöveget (nagyon kevés különbséggel) a '60-as években születettekre komponálva olvastam.

Az ilyen leveleket tipikusan korosztálybeli küldi a korosztálybelinek, aki a legtöbbször örül neki. Ezen a szövegen "külsősöknek" csodálkozni meg viccelődni szerintem udvariatlanság. Pláne úgy, hogy nem látják meg benne az (ön)iróniát.

És hogy egy demagóg összevetéssel is éljek, a jelzett korokban lényegében mindenkinek elérhető perspektíva volt, hogy 30 éves korára lakása (ha panel is), kocsija (ha Lada is) és egy-két-három gyereke legyen. Pedig nem volt nagyobb a GDP, mint ma.

És persze ezt meg lehet magyarázni ostobán, ahogy szokták, meg okosan is. De a tény az tény és szerintem indokolja az adott korosztályok nosztalgiáját.

KDK

Anhel 2010.03.15. 12:22:03

Aztán azt ki monda, hogy a mai pollenallergiától szenvedők gyenge szarok? Egyszerűen arról szól az írás, hogy "amiről nem tudunk/tudtunk az nincs/nem volt".
Semmi undormányosat nem találok benne egyébként sem, modorosnak modoros és éppenséggel tök igaz. Ez volt, ilyen volt, ezt még akkor sem lehet figyelmen kívül hagyni, ha a 70-es években születettek egy része tényleg keserédes nosztalgiával gondol vissza gyerekkorának jellemzőire, anélkül, hogy ma bánná vagy megvetné azokat a dolgokat, amik a mindennapjait jellemzik, az életét mekönnyítik (pl. internet, mobiltelefon, stb.) Kurva jól érzem magam most 2010-ben, nem szeretnék úgy élni, mint a szüleim 1982-ben, mégis örülök, hogy a 80-as években voltam gyerek és ezt most elolvashattam.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:22:29

@Bejja1: nem, de a korszak az nagyon ilyen volt, és látom a nyomát azokon, akik teljesen abban szocializálódtak, a mai 40-50-eseken. Velük értetem meg magam a legkevésbé.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.15. 12:23:49

@Banović Strahinja: lehet, hogy igazad van. Mondjuk szerintem komolyan gondolták. Ennek az irománynak egy ppt-verzióját is olvastam, amit csehből fordítottak. Amúgy itt is van bőven nosztalgiaposzt, de ott kerülni szoktam, hogy mekkora királyok voltunk, hogy nem volt mobiltelefon meg internet.

@Spiritmonger: jött külföldről bőven hülyeség a 70-es, 80-as években is. Farmer az Ecseriről, Pepsi-kóla, stb.

Amúgy a Házibuli-generációról írtam már, és azok alapján, amit látok, MÁR nem irigylem őket:

modoros.blog.hu/2009/04/06/40_fele_a_hazibuli_generacio

Chupa (törölt) 2010.03.15. 12:24:40

hogy ez a post mennyire igaz azt aki 3 puszit ad sose fogja megérteni :)

zanzibári lány 2010.03.15. 12:24:49

@vészmadár (pica pica):

Kösz.

Ezt miért nem tudják soha értelmesen elmondani?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:26:27

@Spiritmonger: a te fejedben is kurva sok baj van:)

miért nem költözöl Észak-Koreába, ott most is ilyen jó, mint amire te vágysz.

wrl 2010.03.15. 12:27:11

Ez miért bicskanyitogató? Mondjuk tul van spirázva a dolog, mert nem érzem magam hősnek, meg ilyeneknek, de azért voltak akkor olyan értékek, amik mostanában eltunőben vannak.
Ha megbeszéltél valakivel valami találkozót, akkor nem mondta le egy sms-sel, megtisztelt azzal, hogy eljött. Vagy nem jött el, és akkor tudtad, hogy mennyire nem vagy fontos.
Ha egy haverral leultél beszélgetni, akkor rád figyelt abban a fél órában, nem csetelt közben másik 30 emberrel MSN-en.
Alig vártad, hogy levetkőzzön a lány, mert nem csekkoltad le előtte az összes félpucér képét iwiwen.
Arrol nem is beszélve, hogy egy fokkal értelmesebb dolog volt könyvet olvasni, vagy focizni, mint a napiszart bámulni.

wwolf 2010.03.15. 12:27:57

Azt "imádom" ebben a blogban, hogy még egy bejegyzést nem olvastam ami ne azon alapult volna hogy a fikázó elolvasott valamit, aminek csak a lényegét nem értette meg, aztán elkezdett fújolni. A másik - ami ennek a fröcsögésnek az olvasása után bizonyosodott be bennem - az az a tömény beképzeltség amivel meg- és elítél mindent, ami nem fér bele a világképébe. És ebben követik a kommentek is, mint a papagájkórus. Mindenesetre érdekes színfolt a magyar weben. Ilyen stílusú és ilyen tömény lenézést az ember általában csak a rasszista blogokon olvashat...

Ajánlatom: Tessék Rejtőt olvasni. (Megírja hogy mindenkinek joga van hülyének lenni, meg is magyarázza miért.) Meg lenyugodni. Akit ennyire fel tud bosszantani az, ha mások kifigurázzák a jelen kor túlkapásait és hülyeségeit, annak komolyabb baja van mint hiszi...

Erről a blogról az angílusoknak az a mondása jut eszembe, hogyaszongya: Ignorance and arrogance do not go well together.

É2I 2010.03.15. 12:29:07

Akinek nem jött le az irónia, az tényleg fiatal még. (Jó neki:)
Ugyanakkor kár osztani azt észt, főleg arról, amiről csak hallott valaki, nem pedig megélte ;)

Az, hogy valaki nosztalgiázik..., na az másnak csak modoros lehet.
Az utánunk jövő generáció is ugyanúgy fog picsogni az ő generációja miatt, mint az előttünk lévő, csak azért mert mindenki visszasírja a saját fiatalságát.
Ennyi.

Javaslom még a "Nagy generáció" tanulmányozását, hogy teljes legyen a modorosság. (60-70-s évek. Igen akkor is megvolt a sírás-rívás.)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.03.15. 12:29:12

@pincze: sok szempontból ez még mindig létezik Magyarországon és remélem, még sokáig nem fog eltűnni. Gondolok arra, amikor a kereskedelmi igazgató haverom hétvégén elvisz a vidéki családi házukba, ahol mállik a vakolat és a fejkendős nagymama főzi a lecsót és gáztűzhely meg kajaillat vna a konyhában, ahol régi plédekkel van letakarva a lóca. És ez a világ legtermészetesebb dolga, mivel nekem is van fejkendős nagymamám, meg a HR-es csajnak is, és ezen senki sem csodálkozik és húzza az orrát, hanem szeretjük a régi plédeket a lócán és vasárnap este az otthonról hozott rétest vacsorázzuk.

sityak 2010.03.15. 12:31:20

És hogy is van az, hogy nemrég beszélgettem egy 1983-ban születettel, aki bizonygatta, hogy "el voltunk zárva a fél világtól" és nem utazhattunk a 70-es években... Biztos álmodtam, hogy 2 nyár munkája és spórolása után a 3. nyarat Németországtól Portugáliáig való utazgatással töltöttem a barátnőmmel együtt 22 évesen (hála a nagyszerű és olcsó InterRail-nek). Igen, a pénzt össze kellett szedni, útlevelet kellett kiváltani, igen. De ha a tájékozottabbak szerint ez nem így volt...

Amorphis 2010.03.15. 12:31:52

A poszt minden sora igaz! Modoros vagy sem. Minden korosztály "bezzegelhet" az utána levőknek, de a mai 30-asok és 20-asok között tényleg az a hatalmas különbség, hogy ők még a régi rendszerben voltak gyerekek, így rendszerváltáskor a nyugatról beözönlött sok szemét(melyet persze két pofára zabáltunk egyből) még kimaradt a gyermekkorunkból. Ez ad az egésznek amolyan "true"érzést. Itt most persze nem arról van szó, hogy a Kádár rendszer jó volt e vagy sem. Egy gyerek számára egyébként nem volt rossz. Mi még szartunk a politikára, nem is érintett minket. Mellesleg a kisdobos-úttörő mozgalom nem volt olyan ördögtől való dolog. Ideológiai máz nélkül manapság is igen hasznos lenne a kallódó fiatalságnak.
A régebbi generációk(öregapáink is) azért érzik a kicsit a saját korukat, elsősorban persze a fiatalságukat igazabbnak, mert sokkal inkább magára volt utalva az ember hogy megteremtse a boldogságát, nem kapott mindent készen. Itt most kizárólag a gyerekekre, tinikre gondolok. Ha akartál egy fakardot, akkor csináltál magadnak, ha egy más világba akartál csöppenni akkor elővettél egy könyvet, és magad alakítottad ki a részleteket, nem kaptad meg készem 3D-ben. Ha kíváncsi voltál egy rokonodra, haverodra, akkor levetet írtál, nem e-mailt.Persze így sokkal kényelmesebb manapság, de a régebbinek vhogy volt egy kis varázsa.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:32:14

@wrl: 1096-ban meg még nem hígult fel a tudás, miközben a Szent Föld visszaszerzéséért harcoltak a semmi másra nem jó másod- és harmadszülöttek, a tudást pedig azon kevesek ápolták, akik írni tudtak. Nem ám mindenféle jöttment olvasgathatott, aki még latinul sem beszélt, nem ismerte az egyházatyákat és a Filozófust.

zanzibári lány 2010.03.15. 12:32:56

@wwolf:

Te is olvass nyugodtan Rejtőt! Nem kell ezt a blogot túl komolyan venni. Gorcsev Iván se vette túl komolyan a Francia Idegenlégiót :-)

Fullánkos Algol 2010.03.15. 12:36:36

76-os vagyok, szóval mint még a rendszerváltás előtt öntudatraébredő, az a véleményem hogy jobban tisztelték egymást az emberek, nem vették születési előjognak a civilizációs ártalmaktól való elkényeztetést, ez így van. A kultúra nagyot esett kb ahogy bezárt a Fekete Lyuk. A média is kevesebb miss picsát termelt ki a Familia kft meg a Barátok közt előtt.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.15. 12:36:51

Örülök, hogy végre megjöttek az érintettek is.

@wwolf: te is sok posztot olvashattál itt.

De sajnos angolul nem értünk, mert az iskola helyett inkább emós koncertekre jártunk meg drogoztunk :)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 12:38:11

es meg a Pluto egy bolygo volt. (konnycsepp elmorzsol)

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.03.15. 12:38:41

Én is ebbe az elbaszott generációba tartozom.
Van itt egy-két igazság, amivel lehet mellet döngetni.
Tegye fel a kezét az a mostani hét éves aki főz a testvéreire!
Más világ van és kész. A mostani generáció egy csomó szempontból élelmesebb a 80 előttieknél.
És ami nagyon fontos, nem hordozza azt a kibaszott frusztráltságot, mint mi!

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.15. 12:39:02

@adamka2: úttörők helyett javaslom a cserkészetet!:) hasonló programok a vörös ideológia máza nélkül

2010.03.15. 12:41:22

"Régen a szar is krémesebb volt"

@ergerberger: A nap kommentje :)

@Banović Strahinja: Van rá esély, de nem egyértelmű. Nehéz eldönteni, hogy csak poén, avagy a szerző komolyan gondolja...

@bolomba: Hehe. Ez is jó :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:41:35

@adamka2: komolyan csak én érzem baromi viccesnek, amikor valaki egy netes blogon a nyugati szemét szókapcsolatot használja?:)

gyerekek, akkor miért nem költöztök albániába? miért van mobilotok, miért jártok plázába, miért válogattok a 30 féle vajból, miért vesztek TV-t, miért fizettek elő családi programcsomagra, miért jártok templomba, miért olvastok horoszkópot, miért akar a gyereketek egyetemre menni, miért nem bányásznak, miért van véleményed, miért nyitod ki a pofádat, hisz azt szeretnéd, hogy ne lehessen, miért nem gyalog jársz, miért-miért-miért? ha az annyival jobb volt, akkor miért nem teremtitek meg magatoknak ma is azokat a körülményeket? miért fogadjátok el minden áldását és kényelmét a nyugatinak nevezett szarnak, és miért az ikea-fotelből osztjátok az észt, milyen kurva jó volt a bagaméris fagylaltostól fagyit venni? nincs jogotok, kiscsibéim, vagy csak akkor ha kidobáljátok a sok szarotokat az ablakon, de még a véleményeteket is a Postával külditek el nekünk.

sityak 2010.03.15. 12:43:42

Csak a tudatlanság a zavaró. Majdnem mindenkinek.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:43:52

@NDT: helyette a nemzeti keresztény ideológia mázával leöntve:) miért nincs sima "szeretem a természetet" mozgalom

wrl 2010.03.15. 12:44:33

@vészmadár (pica pica): He?
Ezt most mire mondod? Fejlődik a világ. Ez rendben is van, de azért nem mindenben a jó irányba halad a fejlodés. Ezt ha leirja valaki, akkor modoros, meg hulye?
Nekem nem volt légzésfigyelom, nyolcszáz féle gyógyszerem, gyerekulésem, karvédőm, sisakom. Nem vagyok hős, mert amikor estem a biciklivel fájt és sirtam.Ha lesz gyerekem, nyilván megveszem ezeket, a biztonság kedvéért. Fejlődés előrelépés van, teljesen jó.
De azt azért be lehet látni, h a mostani gyerekek kommunikácioja, tudása, értékrendje igen sok kivánnivalót hagy maga után.

sityak 2010.03.15. 12:46:20

@vészmadár (pica pica): Hát ebben nem sok logika van. (Lehet, hogy ezt a tantárgyat a 80-as évek óta már nem oktatják?:-))

Amorphis 2010.03.15. 12:46:43

@NDT: Én is azt hangsúlyoztam, hogy ideológiai máz nélkül!! Ha jól tudom az MDF a 90 körül be is akarta vezetni a cserkészetet, de mivel az hazánkban elsődlegesen egyházi köntösben működik (mint egyéb ideológia) ezért a liberális oldal leszavazta a dolgot. Én személy szerint a cserkészetet támogatnám!!

É2I 2010.03.15. 12:49:23

@wrl:
"De azt azért be lehet látni, h a mostani gyerekek kommunikácioja, tudása, értékrendje igen sok kivánnivalót hagy maga után."

Köszönhetik a szüleiknek.....khmm!

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:50:35

@wrl: +De azt azért be lehet látni, h a mostani gyerekek kommunikácioja, tudása, értékrendje igen sok kivánnivalót hagy maga után."

nem, nem, nem: a kommunikációjuk teljesíti a kommunikáció minden funkcióját, számukra érthetően közöl, kifejezi a csoportba tartozást, a státuszt és közben lehetőséget nyújt az egyéniséged megmutatására. Az hogy TE nem érted, az a te bajod. Az értékrendjük nem rosszabb, hanem MÁS. Egyáltalán nem biztos, hogy nem nekik van igazuk. Dédnagyapám korában az volt az értékrend, hogy az asszony fogja be pofáját, szüljön és főzzön, cserébe elmondjuk, hogy baromira tiszteljük, és elfogadott volt, hogy tárgyalás nélkül tarkón lőjük, akinek szerintünk nincs igaza. Akkor az volt az értékrend. Azt miért nem hiányolod?

Tudás: felsorolni is lehetetlen, hány olyan dolog van, amit az átlag 15 éves jobban, természetesebben, ügyesebben tud, mint te vagy én.

Sokadszorra összefoglalom: a MÁS nem ROSSZABB, nem a vénülő szemeiden keresztül kell mérni a mai kort.

Anhel 2010.03.15. 12:50:50

@vészmadár (pica pica):
Nem estél túlzásba kicsit? Bár nem én írtam, de szerintem a "nyugati szar" az az akkori külföldről szerzett/kapott akármi, ami pl. ehető, iható, rágható, csilivili játék, bármi, ami Magyarországon ritkaságbaszámba ment vagy nem volt elérhető. Mai napig emlékszem a rokonoktól kapott csomagra és abból az első tornadresszre, aminek az illata is olyan volt, hogy valami csoda. Miért baj az, ha erre szeretettel gondolunk vissza? Miért nem lehet rendszerfüggetlenül olvasni a fenti sorokat? Miért kellene belekevernie a csővázas foteles, paneles, trabantos, Kádár-korszakot egy gyereknek, akit minimum kamaszkoráig hidegen hagyott a politika?
Az egy másik téma...

Harcászati atompingvin 2010.03.15. 12:51:47

Eszem megáll.

Valaki írt egy kis szösszenetet a mai világunk nevetséges modorosságairól, igaz, nem a modoros blogban tette.

Aztán meg őt állítják pellengérre.

Egyébként ez nem egy konkrét generációról szól. Aki nem látta benne, a globalizációhóz kötődő, túl-óvatosra-szabványosított steril mindenben-veszélyt-látó mesterkéltségről ír a szerencsétlenül járt szerző.

Aki meg még ebbe is politikát tud magyarázni, az a Micimackóékat is pártokba sorolná... Nem lehet könnyű a környezetében élőknek...

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:51:58

@sityak: miben nincs logika? ha akkor jobb volt, miért nem élsz úgy? nem kötelező elfogadni ám a nyugati szemét hozadékait.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 12:53:48

@Anhel: épp ezt akarom mondani, hogy ne essünk réveteg nyáladzásba, milyen jó volt, mert CSAK attól volt jobb, mert akkor gyerek voltam, most meg felnőtt, sok problémával. emiatt nevetséges a nosztalgia...

wrl 2010.03.15. 12:57:52

@vészmadár (pica pica): Annyira nem vénulnek a szemeim. És értem mit beszélnek, meg olvasom is, és azért mondom, hogy rettenetes a szókincsuk, helyesirásuk, és nem tudják kifejezni magukat.
És valahogy nem igazán jó, hogy nem tanulnak meg kismillio dolgot, mert ugyis fent van a wikipéédián.
Persze lehet, hogy csak én járkáltam rossz helyen, és csak az itteni tizenévesek ilyenek, nem tudom.

"kommunikációjuk teljesíti a kommunikáció minden funkcióját, számukra érthetően közöl, kifejezi a csoportba tartozást" - a kommunikácionak nem csak a csoporton belul kellene érthetőnek lenni, nem gondolod?

Anhel 2010.03.15. 12:58:40

@vészmadár (pica pica):
jobb nem volt, más volt. Bármelyik korszakban (kivéve pl. a középkort :) jobb gyereknek lenni, mint felnőttnek.. (bár, ugyancsak a középkorban pl. felnőttnek lenni sem lehetett egy kéjmámor)
A nosztalgia nem nevetséges, csak szelíden megmosolyogtató, ahogyan nekem is az nagymamám akármelyik története a háború előttről, gyerekkorából. Számomra ez is az, pedig nagyon más ahhoz képest.

dex.ion 2010.03.15. 13:00:00

@vészmadár (pica pica): "Tudás: felsorolni is lehetetlen, hány olyan dolog van, amit az átlag 15 éves jobban, természetesebben, ügyesebben tud, mint te vagy én."

nem tudom, mennyit forox a mai tizenöt évesek között...én nem pont így látom:))
alapvetően télleg az az igazság, h a mai tizenévesek sok, általunk értékesnek vélt dolgot devalváltak. ez persze nem baj, mert bizonyára mi is ezt tettük az előttünk levő generációk értékeivel, a problémát inkább abban látom, h a maiak pl lemondanak az olvasásról, mint kikapcsolódási formáról, h baromira demagóg legyek:) ez sztem baj...sok más mellett

wrl 2010.03.15. 13:01:01

@vészmadár (pica pica): Az értékrendre meg annyit, h igen más. De basszus, milyen már az, amikor egy 17 éves lány olyan bulirol mesél nekem, ahol biszex mindenki, és mindenki mindenkivel. Ez más értékrend, rosszabb, vagy az értékrend teljes hiánya?

É2I 2010.03.15. 13:02:13

@vészmadár (pica pica):
Ehhe, azért, mivel megváltozott a világ. Nem élhetsz másban, mint ami van.
Én nem mondom a "nyugati szemét" dumát, de azt alá tudom támasztani, hogy egy-két dolog kényelmesebb, nyugalmasabb volt. (Nyilván nem volt tartható.)
A jelenlegit is elfogadom, alkalmazkodok.
Viszont azt nem értem, miért kell megkérdőjelezni egy olyan kort, amit (úgy gondolom) nem éltél meg.
Az is működött, a jelenlegi is. Persze mindenkinek más-más az aranykor, erről szól a blog bejegyzés ;)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:02:49

@wrl: olvassd el a "Disconnected: Why Our Kids are Turning Their Backs on Everything We Thought We Knew" c. konyvet. valaszt kapsz az altalad igaznak velt problemakra.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:03:52

@wrl: pedig jobb, hogy ott van a wikipedian és megtalálja. Én is tanár vagyok, és mindig, amikor azt hallom, hogy azért a lexikális tudás mennyivel jobb volt, megkérdezem a magyartanár kollegámat, akkor miért én számolok neked átlagot? de jobbat is kérdezek: egy átlag magyartanár 5 évvel érettségi után, mondjuk amikor kikerül az egyetemről, hirtelen leszólítva mennyit tud nekem mondani mondjuk VII. Gergely pápról? és korrekt voltam, nem a mitózist kérdezem vagy a másodrendű kémiai kötéseket.

tudod mennyit? ugyanannyit, mint 14 évesen: majdnem semmit vagy semmit. Akkor pontosan milyen hozadéka volt 4 év történelemórai nyüstölésnek?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:06:27

@wrl: ez a biszex dolog egy másik értékrend. Ha nagyon elemzni akarom, ez megegyezik a klasszikus görög-római értékrenddel amúgy. Tudod, ahonnan a filozófiától a jogig mindent kaptunk, és ahonnan a kultúra ered:)

wrl 2010.03.15. 13:07:04

@bolomba: :)
Nem keresek választ, sőt kérdéseim se nagyon vannak. Csak ugy látom, h vannak dolgok, amik rossz irányba mennek.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:08:17

@wrl: normalis? egyszeruen elvezik a szexet. miert lenne rosszabb? mert nem a tied (marmint a te normad)? vissza lehet forditani es feltennia kerdest. miert jo csak heteronak, vagy csak homonak lenni, amikor lehetsz bi is?

Anhel 2010.03.15. 13:08:21

@dex.ion:
"Tudás: felsorolni is lehetetlen, hány olyan dolog van, amit az átlag 15 éves jobban, természetesebben, ügyesebben tud, mint te vagy én"

Azért ezzel is lehet vitatkozni.. hétköznapi felhasználóként csak lesek, amikor tizenéveseket látok, mi mindent tudnak a számítástechnikáról, gyakorlati értelemben értem.
Sőt, számomra az is döbbenetes és egyben irigylésreméltó, mikor azt tapasztalom, hogy már a középiskolát is úgy kezdi a kamasz, hogy min. 2 nyelvet beszél középfokon.
Lehet, hogy könyvet ritkábban vesznek a kezükbe, de ebben sem vagyok biztos.
Mindenesetre a saját generációmnál semmivel sem tartom lagymatagabbnak vagy bármilyen értelemben értéktelenebbnek a nálam fiatalabbakat. Akkor is voltak értelmes fiatalok és kevésbé értelmesek, meg most is. Talán csak a trendek könnyebben elsajátíthatóak/majmolhatóak most, mert minden könnyebben hozzáférhető.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:10:06

@dex.ion: miért, az olvasás önmagában okosabbá tesz? vagy arra gondolsz talán, hogy általad értékesnek vélt dolgokat olvasson? de hát nincs olyan érték vagy elv, amit ne lehetne elmondani filmalkotásban, festményben vagy hip-hop dalban.

a kultúrát nem a könyv hordozza, hanem az emberek. a könyv EGY eszköz az átadására.

pincze 2010.03.15. 13:10:08

@Rékuc: Az öregek ragaszkodnak a régi világ lassú tempójához , a mai felgyorsult , praktikus világban nincs szükség fagylaltosokra , megzavarnák a falanszter rendjét .

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:11:01

@wrl: ellenben kijelented, hogy szerinted rossz iranyba mennek. mar ne is haragudj, de ha valaszt se keresel es kerdeseid sincsenek, csak velemenyed, akkor pont illik rad ez az idezet: „A világ végtelen. A gondolkodás is végtelen. Hogy véleményed van, az azt jelenti, hogy egyszer csak abbahagytad a gondolkodást!"

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:13:14

@pincze: falansztert pont az oly nagyon rajongott 70-80-as évek gyártott, kocka házakat, kocka emberekkel, kocka életekkel.

A vélemény szónak nem volt létjogosultsága.

Anhel 2010.03.15. 13:13:38

@wrl:
vehetjük ezt is egy trendnek, ami könnyen hozzáférhető, megtanulható. Ma sincs több biszex mint régen, csak többen merik mondani.
Már amennyire ennek kimondása komolyan vehető egy 17 éves fejlődőben lévő személyiség esetében, aki valószínűleg még csak próbálgatja magát.

dex.ion 2010.03.15. 13:13:39

@Anhel: "Azért ezzel is lehet vitatkozni.. hétköznapi felhasználóként csak lesek, amikor tizenéveseket látok, mi mindent tudnak a számítástechnikáról, gyakorlati értelemben értem."

tudnak status-t írni közösségi oldalakon? hűha. az egészen biztos, h kurvára nem láttyák át pl az internet veszélyeit. ha átlátnák, nem töltenének fel magukról meztelen képeket, videókat tonnaszámra. meg nem adnák meg a keresztnevüket jelszónak.

"Sőt, számomra az is döbbenetes és egyben irigylésreméltó, mikor azt tapasztalom, hogy már a középiskolát is úgy kezdi a kamasz, hogy min. 2 nyelvet beszél középfokon."

ez gondolom nem mo-i statisztika. (kivéve, ha az egyik az anyanyelve [lovári], a másik meg magyar. ebben az esetben viszont nem a minimum a középfok, hanem a maximum.)

wrl 2010.03.15. 13:13:55

@vészmadár (pica pica): Na igen. De mintha az ókori rómában a pedofiliát is eléggé előkelő dolognak tartották volna, nem?
A másik, meg hogy adott pápáról lehet, h egy mondatot tudok mondani, de azt magamtol, áramszunet idején is.
És nem az a baj, hogy használja a wikipédiát, msn-t tököm tudja mit, hanem, hogy csak azt használja, és semmi mást.

Amorphis 2010.03.15. 13:15:52

@vészmadár (pica pica): Erről most persze ezer oldalakat lehetne írni...
Természetesen senki nem vitatja a "nyugati szemét" hasznos oldalait, a digitális társadalom vívmányait. Írtam, is, hogy így sokkal KÉNYELMESEBB lett az életünk. De BOLDOGABB lettél tőle???? Vidámabbak a mai gyerekek, mert a TV, Playstation stb. neveli fel őket!Körülnéztem minap a lakótelepen (ahol felnőttem) 4 focipálya teljesen elenyészett, a MI (bezzeg!!!!) időnkben tele volt mindegyik minden délután, ma már inkább a FIFA 2010 el játszik a gyerek verőfényes napsütésben is. Ma már persze Norbikaját ehet a gyerek, meg 80 féle tej közül választhat, de kitörölheti vele, ha semmit sem mozog.
Olvasni ciki, nézd meg 3D-ben. Ja hogy a szövegértésed, meg a kommunikációs, fogalmazó készséged a béka segge alatt van, az senkit nem érdekel.És még hosszan lehetne sorolni.
Fejlődik a világ technikailag, agyilag meg leépül.

dex.ion 2010.03.15. 13:16:25

@vészmadár (pica pica): a film, a hip-hop dal szűkebb teret hagy (korlátok közé szorít) az olyan önálló gondolatok megjelenéséhez, amelyet egy könyv megenged: érzelemszegényebb leszel tőle. ez kihat a kommunikációdra, a világszemléletedre (empátia, tolerancia) is.

Anhel 2010.03.15. 13:19:23

@dex.ion:
Biztos én nem ismerek elég fiatalt ahhoz, hogy ezt átlássam... de akiket igen, azok nem(csak) a közösségi oldalakon bravúrkodnak...

Most ezt miért mondod? Hálaégnek viszonylag korán megtanulnak 1-2 idegen nyelvet az iskolában.
Amikor 18-19 éves gyakornokokkal dolgoztam, az összes beszélt angolul, németül, de egyik-másik plusz még egy nyelvet megtanult ezek mellé még érettségi előtt. Nem voltak intelligensebbek vagy okosabbak az átlagnál és nem a legelitebb középiskolákból jöttek. Ez ma már alap, és ez jó.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:20:01

@adamka2: szted a FIFA2010-zel játszó gyerek boldogtalan?

ugyan már, ne kezdjük a boldogságot idekeverni, a boldogságnak a gondolkodás sem kedvez, a növényi szinten élő emberek a legboldogabbak, mert a boldogságukhoz elég, ha enni tudnak.

blue angel 2010.03.15. 13:20:46

Ez egy vicces iromany, mar 5-6 eve is olvastam, olvasas kozben egy-ket mosoly oke, de felhaborodas? :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:21:12

@dex.ion: miért? egy hip-hop dal is szöveg, ha jó, akkor lehet egy kész vers is... a vizuális kultúra alábbvaló, mint a betű?

É2I 2010.03.15. 13:21:40

@vészmadár (pica pica):
"miért, az olvasás önmagában okosabbá tesz?"
Tanár létedre nem illene ilyesmit kérdezned.
Öngól.
(Csak a szókincs nevezetű mitológiára próbálj koncentrálni, ne tovább.)

Amorphis 2010.03.15. 13:22:11

A Wikipedia jelenségről még:
Ugye minden fenn van az interneten, semmit nem kell tudni. Csak egy kérdésem van: Ki teszi majd fel a Wikipediára a helyes válaszokat??

wrl 2010.03.15. 13:22:18

@bolomba: Tény és valo, hogy csak a vélaményemet irom. Szerintem igenis gáz, h 17 évesen csoportosan dugnak. És a szerelem? És az izgalom?
Szerintem az is gáz, hogy nincs szókincsük. Vagy nem használják. Ez olyan orwell-i dolog, ha nincs szavad valamire, akkor az nem is létezik.
Szerintem az is gáz, hogy msn-en beszélget egyszerre 20 emberrel mindenki, persze, hogy nem emlékszik semmire, persze, hogy egy feluletes kapcsolat ami kialakul.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:22:35

@dex.ion: bocs, de olyan dolgokat allitasz tenykent, amit nem nagyon tudsz alatamasztani.

Anhel 2010.03.15. 13:24:34

:) és most egy tipikus: mi a tököm az a FIFA2010?
(gondolom, ezzel bebizonyítottam, hogy egy vén barom vagyok)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:25:20

@É2I: visszafordítom: ha naponta 4 órát olvassa a netes blogokat, biztos, hogy bővül a szókincse? erre mondtam, hogy te valójában arra gondolsz, miért nem olvas ÉRTÉKES műveket. Inenntől viszont parttalan vita, mi az érték... az az 50-es műveltebb, aki az elmúlt 25 évet Júlia, Robin Cook meg Wilbur Smith olvasásával töltötte?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:26:37

@adamka2: "A Wikipedia jelenségről még:
Ugye minden fenn van az interneten, semmit nem kell tudni. Csak egy kérdésem van: Ki teszi majd fel a Wikipediára a helyes válaszokat??"

Miért, a könyvekbe ki pakolja bele?

Anhel 2010.03.15. 13:26:52

@adamka2:
ez jó :) És ha fürdés után tiszták vagyunk, amikor megtörölközünk, akkor miért kell kimosni a törölközőket?

kovácspéterke 2010.03.15. 13:28:32

Sztem ebben semmi bicskanyitogató nincs. Nosztalgia a kötelező "de a mi időnkben jobb volt" dologgal.

dex.ion 2010.03.15. 13:29:03

@vészmadár (pica pica): nem hinnén h egy átlagos hip-hop dal komoly értéket hordozna. még akkor sem, ha vmilyen véletlen folytán nem káromkodás a fele. példának okáért, hogyan érteted meg egy hip-hop dallal, h mi az abszurd? bármelyik kafka novella esélyesebb erre. egyébként a betű épphogy vizuális kultúra, amire te gondolsz, az az audiális:)

dex.ion 2010.03.15. 13:29:54

@bolomba: ellentétben veled, aki most halmoztad a tényeket...miről is?!:D

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:31:04

@wrl: a szexualis diverzitasrol egy Kinsey nevezetu figura csinalt bicskanyitogato tanulmanyt. Azota mar a rola elnevezett intezmeny folytatja munkassagat, igen jo adatbazissal, kerdoivekkel, stb. amugy erdemes elolvasni az eredeti tanulmanyt is. "meglepo".

a kerdes: vajon ha te es a veled hasonlatosan gondolkodok (ez nem degradalolag van irva) nem tekintenetek deviancianak bizonyos preferenciakat, akkor vajon mennyi ido alatt lenne a norma resze egy vasarnapi grouppen?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:31:17

@dex.ion: hip-hop irónia? belga?

vizuális kultúra alatt én a filmre gondoltam. A monthy python-féle gyalog-galopp nem irónia? vagy nem jól mutatja meg?

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2010.03.15. 13:32:22

Kár, hogy ez a bejegyzés már közel 10 éves, és akkor is szar volt. Az írás beküldője, nem a legfrissebb.
30-asnak lenni egyébként szar, mert minden olyat meg kell tanulni, ami a mi fiatalságunkban még nem volt, vagy luxusnak számított. A mai fiatalságnak épp ezért könnyebb. Ők ebbe születnek.

indapass90210 2010.03.15. 13:34:02

Hát, ez kurvára igaz, szóról szóra!

É2I 2010.03.15. 13:34:51

@vészmadár (pica pica):
Irodalomról volt szó, nem blogokról. Az értékes mű számomra sem kizárólag a szépirodalom. Egy bármilyen ponyva is segítheti a nyelv, képzelőerő, szókincs fejlődését és koránt sem kell nyomtatott formában. Jó arra a pc / internet is :)
De abban igazad van, hogy parttalan vita. Sajnos az értékrendet nem sikerül felállítani.
(Ugyanakkor nem mondom, hogy az én fiatalságom során ez másképp volt. Akkor is voltak olyanok, akiket ez nem érdekelt, mégis emberek lettek :)

kovácspéterke 2010.03.15. 13:35:26

@vészmadár (pica pica): Ha valaki nem olvas könyvet, nem fejlődik a képzelete, a nyelvi készségei, és közvetve az intelligenciája. Nem tanul meg helyesen írni, mert nem lát szöveget, a szókincsről meg nem is kell említést tenni. Természetesen rengeteg szar könyv van, de ha valaki rendszeresen olvas, akkor akadnak jók is a kezébe.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:35:41

@dex.ion:

"nem hinnén h egy átlagos hip-hop dal komoly értéket hordozna"

menj be egy könyvesboltba, csinálj egy véletlen merítést. Ennek alapján állítsuk össze az "átlagos könyv" fogalmát. Hidd el, az átlagos könyv sem hordoz értéket. (10ből 3 szakácskönyv, 2 valami médiaéletrajt, 1 boralbum, 1 coelho vagy müller-féle agysorvasztó faszság, 1 ilyen "szerelmes idézetek", 1 nők lapja-cikkgyűjtemény., egy útikönyv.) 10ből kimutathatatlan az aránya a szépirodalomnak, az alkalmazot fizikának vagy a klasszikus filozófiának. Amire utalni akarok: a KÖNYV az egy médium (közeg), és ÖNMAGÁBAN nem érték... az olvasás sem.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:35:48

@dex.ion: a semmire semmivel nem tudok reagalni. ha majd irsz konkretumot, akkor megcafolom (vagy nem). amig altalanossagban kiterjeszted a velemnyedet, addig ilyen valaszra szamitsal.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:37:15

@É2I: erre szoktam azt mondani, hogy 'a hulye is megoregszik'.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:38:34

@Mrs. Jackman: Ha valaki nem olvas könyvet, nem fejlődik a képzelete, a nyelvi készségei, és közvetve az intelligenciája. Nem tanul meg helyesen írni

tényleg? Homérosz korában hogy csinálták, hogy az embereknek volt képzelete, szókincse és intelligenciája? tényleg nem érted, amit mondok: NEM az olvasás ÖNMAGÁBAN alakítja ki ezeket... hidd el, én imádok olvasni, de ettől még nem kell vallást kreálni az olvasásból...

dex.ion 2010.03.15. 13:39:04

@vészmadár (pica pica): a példád jó, mind. a baj csupán annyi, h te, meg én, meg akik olvastak kafkát, h a példánál maradjak, és akik "feldolgozták" irodalomórán, azok tudják, mi az abszurd/irónia, és ezen a szemüvegen keresztül értékelik a belgát,(bocs a szemüveg - hallgatás képzavarért) és nem azért halgattyák, mer hű de vicces h minden második szava káromkodás. python-t se nagyon hinném, h értik, nem is tudok róla, h nagy divat lenne a mai fiatalok körében nézni.

wrl 2010.03.15. 13:39:10

@bolomba: Ezt még én se értem teljesen.
Te meg azt nem érted, vagy nem akarod érteni amit én irok. Szóval, hogy ki milyen szexuális dolgokat csinál felnőttként az az ő ügye.
Azt kérdezném, h ha 17 évesen ezt megéli, és mondjuk az első- második tapasztalata szex terén az, h két 40 kilos festett haju emós fiu egymással, aztán vele, aztán a többiekkel, akkor ebbol a lánybol vajon mennyire lesz normális felnőtt, jó anya stb.
Gondolom erre azt válaszolod, hogy biztos hiper szuper lesz... :S

É2I 2010.03.15. 13:40:22

@vészmadár (pica pica):
Talán azt próbálnánk elmondani, hogy érteni is kell az iróniát. Nem csak azonnal mellre szívni, mint ahogy a fentit is letüdőzte a Tibi.
Ez van.
Érteni kellene.
Ahhoz meg, meg kell tanulni mi, micsoda.
:P

dex.ion 2010.03.15. 13:41:39

@vészmadár (pica pica): kitűnően megválaszoltak helyettem itt:
Mrs. Jackman 2010.03.15. 13:35:26

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:41:43

@dex.ion: bocs, de megint magadat toposzalod.

dex.ion 2010.03.15. 13:46:03

@bolomba:

"bocs, de olyan dolgokat allitasz tenykent,"

"a semmire semmivel nem tudok reagalni. ha majd irsz konkretumot,"

na most akkor állítok vmit, vagy nem állítok semmit?
ezt lécci tisztázzuk, mert most kicsit összezavarodtam, h ilyen öngól után, amit rúgtál magadnak, mit kéne lépnem:)

WinG 2010.03.15. 13:46:47

Modorosság ide vagy oda, azért nagyon sok igazság van benne.

szcsongor 2010.03.15. 13:48:58

@vészmadár (pica pica): En ugy tudom, hogy azert fekete doboz a neve (annak ellenere, hogy rikito narancssarga a szine), mert altalaban katasztrofak eseten, halallal vegzodo esemenyeknel van ra szukseg. Innen a fekete elnevezes.

De a wiki meg ezt irja, szal nem tudom mi az igazsag: "The black box term originated when after a meeting about the first commercial flight recorder named the "Red Egg" for its color and shape, someone commented: "This is a wonderful black box". Black box is a more humorous than accurate term and is almost never used within the flight safety industry."

Hogy ON legyek, engem meg ketseg gyotor most, mert 80-as vagyok, tehat mar huszasnak se nagyon erzem magam, de harmincas se vagyok meg :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 13:50:05

@É2I: a poszt szövege valóban régi, én is olvastam már, és hidd el, nem iróniának szánta az irója. Sajnos. De nem is ez az érdekes, mert rég nem a posztról beszélgetünk, hanem a kommentekről. Akik ha iróniának látják, ha komolynak, de egyetértenek a posztban foglaltakkal. MErt sejdeakkor micsoda értékek voltak. Én meg nagyon-nagyon egyszerűen azt akarom elmondani, hogy az ÉRTÉK az nem definiálható, mert egy folyamatosan váltakozó fogalomkör.

É2I 2010.03.15. 13:50:07

@bolomba:
Nagy igazság. (Én is megöregedtem :)

@vészmadár (pica pica):
Szerintem Homérosz korát egyikőnk sem ismerte. Max _olvasott_ róla :D
És tényleg nem érted; az olvasás maga tanít. Szókincset növel, ismereteket bővít, fejleszti az embert.
Abban egyet értünk, hogy a Nők Lapja nem egyenrangú egy Petőfi verssel, ugyanakkor még egy Belga szöveg is jobb, mint a semmi.
A kulcs ott van, hogy meg kell mutatni a srácoknak, hogy mi is az, ami kikandikál abból a néhány mondatból. :)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:50:50

@wrl: persze. milyen behatassal lenne ra? van esze es helyen tudja kezelni. miert ne tudna felfogni egy 17 eves, hogy mi a jo neki? olvassd el a fent emlitett konyvet. valaszt kapsz.

testlife 2010.03.15. 13:52:02

A Modoros történetének leginkább félreértett szövege. Ironikus, de nem önmaga panaszán ironizál, hanem azon, hogy hősként kell aposztrofálni a megelőző kor gyerekeit, ha innen, a mostból nézzük. Mert most nagyon szar, akkor meg úgy volt szar, hogy volt hozzá vécélánc.

A fő félreértés: A szerző nem a gyerekekről ír, hanem a technokrácia által felfalt időről, térről, AHOL a gyerekek élnek, meg persze mi is. A technokrácia az első olyan korszak, amely úgy helyettesíti az ember saját (egyedi) életét általánosító ellenőrzésekkel, ingerekkel, a nap 24 órájára kiterjedő elvárt, egyfelé legitim reflexekkel (ez utóbbi jól kimutatható a blogvilág kommentelési elvárásaiban), jogokkal, kötelességekkel és élvezetekkel hogy az ember észre sem veszi, hogy nem éli meg magát, hanem csak közösségi előírásokat teljesít, szokásoknak tesz eleget, mesterséges vágyakat dédelget, kíván és kielégít egész életében. Csak ezzel állítja szembe a szerző a pár tíz évvel civilizációs állapotot, kész. Ez nem jelenti azt, hogy ma nincsenek "élő" gyerekek (vagy felnőttek), csupán azt, hogy a mai kor leginkább erre hajt, a gazdaságnak, politikának, a hatalomnak erre van szüksége, és végre kb. megtalálta, hogyan kell csinálni (persze több száz év keresés után).

A civilizációs berendezkedés a szövegben sorolt - már akkoriban is csak maradék - ön-megélő lehetőségeket ma lassan, de biztosan végleg eltakarítja az útból, és a "normális, természetes, jó" kategóriájából száműzi a furcsaságok, az exotikumok, a művészetek világába. Ez utóbbiakból ugyanis fogyasztási cikket kell kreálni, és már kész is: veszélytelenek. És még amiből nem lehet is, az sem zavar sok vizet, hiszen "nem valóság", csak játék, színjáték, ugyebár. (A bécsi akcionisták mesélhetnének.)

A szerző ráadásul visszafogott, halk hangú, nem modoros, nem átkozódik a gyerekekre.

De ami lényegesebb: VAJON miért kell vigyorogva kiszerkeszteni és virtuálisan pofánvagdosni azt, akinek szerintetek "az írása kibaszott nagy boldogtalanságról árulkodik"? Ez volna a korszerű reakció a boldogtalanság napvilágra kerülésére? Aki panaszkodik, azon röhögjünk? Tényleg? Ez így rendben van? Aki boldogtalan, azt rugdossuk meg? Tényleg? Mert az jó?

Amorphis 2010.03.15. 13:52:54

@vészmadár (pica pica):
Egy tény! Bár már eléggé eltávolodtunk az eredeti témától. A mai tizenévesek sok tekintetben fogalomnélküli, sekélyes fantáziájú, tudatlan barmok! Ha te tényleg tanár vagy, nem mond, hogy nem látod a különbséget!! Ugyanezzel a látásmóddal, hogy majd mindent megnézek a neten mennek egyesek (egy ismerős)magyartanárnak! Kérdésemre egyetlen verset sem tudott elmondani egy magyar költőtől sem!

medvedr 2010.03.15. 13:56:12

@Spiritmonger: Alapvetően tévedsz. Amit Te most látsz megvolt akkor is, csak más formában jelentkezett. Aki könnyű gyalogtúrában ügetett haza a Don-tól az minket, a mi generációnkat látott elpuhult, mindent semmibe vevő túlságosan szabados pöcsnek. Az irományban a generációs határvonal húzása, és a mostani életviszonyok negligálása az alapvető modoros faszság, nem annak az igazságtartalma, hogy régebben sokminden jó, v jobb volt mint ma. A sportot kiterjedten szokták hozni példának hogy a maiak milyen tajgetosz pozítív nemzedék stb. Ezzel együtt az ifjúsági eredmények is egyre javulnak. Arról van szó szerintem hogy itt is nőttek a társadalmi különbségek. Akik hozzáférnek a jó lehetőségekhez azok hozzák is az eredményeket a többségnek meg szopás és testi leromlás jut. Ez egyébként nem volt másként a nyolcvanas években, akkor kezdődött az egész sport lerohasztása anyagiak hiányában. Szerintem ez nem feltétlenül negatív. Mármint az , hogy nem társadalmi hanem egyéni dolog, az hogy mennyit fektetsz a sportba.

wrl 2010.03.15. 13:56:17

@bolomba: Te jó isten! Mert egy átlag 17 éves tudja, h mi a jó neki ugye? A sok marha meg próbálja korlátozni.
A legjobb drogozni. Tök süti érzés, felpörögsz, vagy ellazulsz, mit basztatnak a rendőrök.
Inni is tök fain. Jól bebaszni, oszt fetrengeni a hányásban. Ez is mi a bánatért tilos.
Suliba meg minek kellene bemenni, amikor az ott nem jó. Sőt dolgozni sem jó.
Hagyj magára egy embert, ugy hogy mindene megvan, aztán nézd meg mennyire tönkre tudja tenni magát- lásd hollywood. De kivánom, h legyen lányod, aki majd ilyen bulikrol jon haza, és mesél neked. Komolyan

bolomba (törölt) 2010.03.15. 13:58:25

@dex.ion: toposz szo? megvan? szalmabab erveles?

É2I 2010.03.15. 13:59:34

@vészmadár (pica pica):
Na, ja. Tudom, hogy nem irónia, ugyanakkor "urban legend" :D
Persze mindenki megtapasztalja egy-egy buli alkalmával, csak egy picit kívülről kell néznie önmagát és meglátja.
Az van, hogy minden egyes generáció próbálja önmagát igazolni hol így, hol máshogy.
Ez teljesen parttalan; volt, van, lesz. Egészen addig, amíg nem egykorú társaságban vagy. (Ha igen akkor a sör, bor, pocak méret, gyerekek, stb jön föl. Írd és mondd a többi modorosság :)

Mindfield 2010.03.15. 14:02:07

Egyértelmű a következtetés: aki harmincon túl van az ÖREG! Ez pedig a legnagyobb modoros, huszonegyedik századi baromság.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 14:02:29

@wrl: en pont igy eltem. szerinted ezek a szamodra szimbolikus mozzanatok hatarozzak meg az ember eletet? amugy nekem te ne kivanj semmit, mert meg szamodra valik valora. egy '80-as.

medvedr 2010.03.15. 14:02:38

@vészmadár (pica pica): "ÉRTÉK az nem definiálható, mert egy folyamatosan váltakozó fogalomkör. " én örülök, hogy nem tanítod a gyerekeimet.

Rézvirág 2010.03.15. 14:03:07

Na, ezt évekkel ezelőtt olvastam egy helyi újságban, és nagyon kiakadtam rajta.
Először is tessen már megnézni, hogy hány kocsi közlekedett akkor, és milyen átlagsebességgel, és ugyanezt most. Ennek függvényében talán gondoljuk át újra, hogy a mai szülők hisztériája-e, hogy gyerekülést tesznek a kocsiba, bukósisakot a gyerek fejére és háromszor is meggondolják, hogy egyedül elengedjék-e valahova (kisebb gyerekről beszélek), ha közben át kell kelni egy forgalmas úton.
Aztán meg talán van rá esély, hogy az, hogy a mai 30-asok és gyerekeik minden szirxarra allergiások, esetleg netántán annak a következménye, hogy gyerekkorunkban annyi agyon permetezett cuccot megettünk, válogatás nélkül, hát igen: sokszor mosatlanul...egyéb betegségekben (cukorbetegség, magas koleszterinszint, stb) is meg lehet tekinteni a statisztikákat, ha már így elkapott minket a rózsaszín nosztalgia.

dex.ion 2010.03.15. 14:03:46

@bolomba: na jó, ha jól látom, te már megkaptad a magadét - az élettől is, meg itt is - én a magam részéről nem fogom felhúzni magam azon, h te nem tudod eldönteni, mit szeretnél:) szióka:)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 14:03:47

@adamka2: a teny az ami:…

na mentem dolgozni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:04:24

@testlife: huh, akkor komolyodjunk el? jól van: azért nevet az ember rajta, mert BÁRMI, amit túl komolyan veszünk, más szögből nézve önmaga paródiája. 15 évesen halálkomolyan énekeltem, hogy "a rock katonái újra együtt vannak", ugyanaz a szöveg viszont változtatás nélkül paródia, ha innen nézem. És ezért nem szabad semmit komolyan venni, sem a hitet, sem a zenét, sem a nosztalgiát, sem az olvasást, sem a filozófiát, de még a tudást sem, mert csak egy adott szögből nézve érték, egy másikból vásári majomkodás. Erre jó példa volt a doktori cím használatáról írt poszt, és az arra jött reakciók. És a Dr Vargák akkor is bazári majmok, ha amúgy igen, kurva sok munka van egy doktori címben. Ahogy egy puszta életben is kurva sok küzdelem és munka és egyéni tragédia van. De amíg a maga szenvedéseit mindenki piedesztálra emelve éli meg, addig ez a mások megvetésének és lenézésének forrása lesz. Ezért kell az ilyen bohócokat kiröhögni, elmondani nekik, hogy milyen szánalmas kis majom vagy, látod, büszke vagy itt az angl szakodra és vered magad, ő meg nézd meg, egy orvos, és MELLESLEG tud ugyanolyan jól angolul, mint te. Kapd össze magad, és húzd beljebb a mellkasod, mert a szemétdombodon kiskakasként kapirgálni baromi nevetséges. És ha nem izadtságszagúan akarna mindenki kurvakomoly ember lenni, akkor sokkal jobb hely lenne, ahol élünk. Neked is, nekem is. Mondjuk én így is elvagyok:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:06:05

@medvedr: medvedr... hidd el, ha elemezni kezdjük, rájössz, hogy igazam van. Mondj egyetlen olyan értéket, ami térben és időben mindig és mindenhol értékként jelent meg.

blacklord 2010.03.15. 14:06:07

Én pont 80-ban születtem, szóval akkor én félhős vagyok? :-))) Szerintem az utolsó két bekezdés gyökérségét leszámítva egész jó kis nosztalgia-szöveg. Na sebaj.

Lődörgő Hollandi 2010.03.15. 14:09:56

Ayoknak a jórésze, aki ezen az íráson kiakad, ugyanezt fogja érezni 20-30 év múlva kissé módosított tartalommal.

Szerintem tuti ilyesmik lesznek, hogy "mi bezzeg hülyére diétáztuk magunkat, mert nem volt ez meg az a pirula, vagy hogy autóban utaztunk nem pedig teleportáltak minket és mégis túléltük"stb.

Persze nagyszüleink ugyanezt mondták szüleinkről, meg rólunk, róluk meg az ők nagyszülei.

Egyébként ha valaki ellátogat Disneyword-be Floridába, megnézheti a Carousel of Progress-t ami pont erről szól. www.themeparkinsider.com/flume/201001/1664/

dex.ion 2010.03.15. 14:10:11

@vészmadár (pica pica): vagy akár, az idősebbek tisztelete. ez már kettő:)
és sajnos mindkettőt elértékteleníti a mai "értékrend": az osztálytársak közösen összeverik egy másik osztálytársukat (mondjuk halálra, volt rá példa a közelmúltban), vagy szimplán csak lebasszák magukat a buszon az utolsó helyre, az öregemberek előtt.
ha lenne valódi, normális értékrendjük, nem tennék meg egyiket sem. és nem, a hip-hop nem tanít tiszteletre, meg a playstation sem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:11:41

@adamka2: "Ha te tényleg tanár vagy, nem mond, hogy nem látod a különbséget!!"

de látok különbséget, csak nem teszek mellé előjelet. Mások. Én például náluk sokkal intelligensebb vagyok, műveltebb is, nagyobb a szókincsem, stb. 15 évesen is okosabb voltam, mint ezek a gyerekek, meg a legtöbb osztálytársamnál is. Azt próbálom megértetni veletek, hogy én nem tudom nekik biztosan kijelenteni, hogy a boldogulásának, annak, hogy boldog vagy sikeres legyen az életében, az a záloga, hogy olyan legyen, mint én és olvasson sokat.

te garantálod ezt neki? ha sokat olvas, biztosan boldog lesz, lesz munkahelye és sok pénzt fog keresni? ugye nem?

nekem a tudás, az olvasás, az ismeret érték, de hangsúlyozom: NEKEM.

dex.ion 2010.03.15. 14:13:43

@vészmadár (pica pica): ha ezek neked valóban értékek, miért nem próbálod meg ugyanezekre ösztökélni őket?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:14:53

@dex.ion: az élet tisztelete.

nohát, akkor a történelem során soha nem ölt meg ember embert?

ja, hogy bizonyos emberek életének tisztelete, ugye... aki olyan mint mi? aki azt gondolja, mint mi? Szép Fülöp értékrendje szerinti életeket tiszteled vagy Jaques de Molay-é szerintit? A jezsuitákat vagy a kannibálokat vennéd alapul?

az élet tisztelete érték? ha az lenne, akkor nem csapnánk agyon a legyet.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:15:54

@dex.ion: nem titkolom el, mit gondolok ezekről az értékekről. De nem vagyok olyan gőgös, mint ti itt sokan, hogy azt merjem állítani, ez BIZTOSAN fontos. Te ezt honann tudod? ugye sehonnan?

jahaha 2010.03.15. 14:16:33

ernokehez meg bekotottek a zinternetet? ujabb szar poszt, nem is emlekszem mikor rohogtem utoljara itt...
napersze, nem is biztos, hogy ez a cel...

dex.ion 2010.03.15. 14:19:32

@vészmadár (pica pica): bővebben: természetesen az emberi élet tiszteletére gondolok, és arra, h igen, voltak háborúk, népirtások korábban is, de azért néhány évvel, évtizeddel ezelőtt mo-n nem volt jellemző hír, h tizenévesek gyilkoltak. akár korukbelit, akár idősebbet. manapság sajnos egyre gyakoribb az ilyesmi, és nehezen tudom elképzelni, h ennek nincs köze ahhoz az erőszakhoz, amit a mindennapi audiovizuális közegből nyernek a fiatalok.

É2I 2010.03.15. 14:20:31

@vészmadár (pica pica):
Innen pedagógusként már csak egy lépés hogy megmutasd nekik mi _neked_ az érték.
Akinek inge, magára veszi. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:20:37

értem én, mit akartok: azt akarjátok sulykolni, hogy van valamiféle abszolút zsinórmérték, egy biztos pont az univerzumban, amire fel lehet lógatni a filozófiai vázakat. de nincs... ha ezt megemésztitek, akkor rájöttök, az ÉRTÉK szó értelmezhetetlen ebben a kontextusban, mert legfeljebb viszonyszám. nincs abszolút értelemben vett érték.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2010.03.15. 14:21:04

Na baszki, én még most is csinálok magamnak limonádét. És képzeljétek, citrom gyümölcsből. ;-) Bár lehet én a necces kategóriába tartozom, mert pont 80-ban születtem.

dex.ion 2010.03.15. 14:22:06

@vészmadár (pica pica): én nem hinném, h ez gőg, inkább azt mondanám, h azok, akik ezt mondják - mondjuk - így szocializálódtak, és ezért ezt tekintik értéknek. kiindulva abból, h ebből a kezdeti életútból mára a többség - feltételezem - több-kevesebb sikert profitált, valószínűsíthető, h ez egy helyes út (ha nem is az egyetlen), ellentétben a "mai fiatalok" (h modoros legyek:)) életképével, habitusával.

eastern sugar 2010.03.15. 14:22:39

én ezt olvastam már! az otvenentul.hu-n vagy valami ilyesmi helyen, és ott az volt, hogy az 1960 előtt születettek, de pontosan ugyanez a szöveg (talán a videó nem volt benne)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 14:22:45

a kesobbiekben kerem, hogy kommenteimet 'vészmadár (pica pica)' kommentei elolvasasa utan/alapjan ertelmezzetek, mert valoszinuleg hianyzik beloluk veszmadar tanitoi aspektusa.

ja, es a norma igenis egy keplekeny dolog. szerencsere.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:24:32

@dex.ion: és a kilátástalanság meg a nyomorult szürkeség hány millió embert hajszolt alkoholizmusba, öngyilkosságba? az az élet tisztelete volt? és 30 éve, ha kitör egy háború, emberek nem mentek volna embert ölni, mert akkor az élet ÖNMAGÁBAN értéknek számított? ugyen... minden korban érték volt BIZONYOS emberek élete. A bizonyos meg egy relatív jelző, kinek mi a bizonyos... vagyis megintcsak nem egyetemes érték. mert olyan nincs is...

bolomba (törölt) 2010.03.15. 14:26:24

@bolomba: ha pedig mutat valaki nekem egy 2000 eves mai napig elo normat (persze olyat, amit sosem szegtek meg hangzatos ideologiaval, vagy anelkul), akkor revidealom magam es egyenkent bocsanatot kerek az osszes kommentalotol.

medvedr 2010.03.15. 14:26:52

@vészmadár (pica pica): Akkor a definíció az adott időponthoz (és térhez kötve) lesz érvényes. Nem ment fel az alól, hogy definiálj valamit. Az hogy van egy ilyen kötelezettséged, lehet egy példa a nem változó értékre. Gondolom én. Amit ezzel a nem lehet definiálni mert változikkal állítasz az elvezet az erkölcsi nihilizmushoz. Nem hiszek neked. Nem filozófiai hanem teológiai szinten meg RAMBAM, (nekem) az iránymutató. Egyébként biztos (mindig) igazad van, úgyhogy nem vitatkozom.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:28:02

@dex.ion: "ezt mondják - mondjuk - így szocializálódtak, és ezért ezt tekintik értéknek. kiindulva abból, h ebből a kezdeti életútból mára a többség - feltételezem - több-kevesebb sikert profitált"

ott a hiba, látod: feltételezed. Tömegesen látsz magad körül boldog embereket? tömegek élnek anyagi gondok nélkül, boldogan, kiegyensúlyozottan? És akik ilyenek, azok mind azok, akik az olvasást tekintették fiatalkorukban értéknek?

ugye, hogy mennyire rossz, ha elkezded ésszel nézni ezeket? NEm igaz, hogy a többség, aki így szocializálódot, az sikeres, akármit jelent is ez.

dex.ion 2010.03.15. 14:28:12

@vészmadár (pica pica): azzal, h minden kommented úgy zárul le, h nincs egyetemes érték, úgy érzem, h nihilista eszmékhez közelítesz. tehát alternatívát nem nyújtasz, de kijelented, h jelenlegi elképzelések - az értékekre irányulóan - nem megfelelők. jó, megértettük. mi a követendő út? mennyi mindenki, amerre lát? totális szabadságot a fiatalságnak? biztos vagy benne, h az empirikus világmegismerés több haszonnal fog járni a későbbiekben, mint a kontrollált, iránymutató?

testlife 2010.03.15. 14:28:32

@vészmadár (pica pica): "De amíg a maga szenvedéseit mindenki piedesztálra emelve éli meg, addig ez a mások megvetésének és lenézésének forrása lesz."

1. Erről beszéltem, ez van élet helyett. Miért is lesz azok forrása? Mert megszoktuk? Mert mások is ezt csinálják? És akkor már helyes is?

2. Aki saját tragédiáját beszéli, hasznodra van, mert helyetted beszél szenvedésről, kételyekről vagy boldogtalanságról. Tiszteletet érdemel, mert a gyilkos közhangulat ellenére ki merte szolgáltatni a hülye bajait... Ha te úgy érzed, ez a jelenség nincs hasznodra, akkor vagy extra szerencsés vagy vagy nem ismered magad. De egyik sem hozza magával, hogy a beszélőt ütni-vágni kell, mert nincs rá ok és nincs értelme. Nem résztvenni a csaholásban: máris eredmény.

3. Próbáld ki a saját gyerekeddel, hogy ha valami miatt panasza van (minden gyerek teli egzisztenciális szinten éli meg saját bajait), akkor leugatod, kiröhögöd és pofánbaszod, majd közlöd vele, hogy milyen szánalmas kis majom.

4. Miért gondolod, hogy a felnőttekkel ezt lehet?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:33:59

@medvedr: de ha térhez és időhöt van kötve, az azt jelenti, változik. És ha változik, akkor hogyan állíthatod, hogy állandó? az én szemszögemből nézve sincs mindig igazam, ezt a kifejezést egyszerűen nem tudom értelmezni emberi viszonylatokban. Nem az az igazság, hogy a homoszexualitás at erkölcsös, sem az, hogy a biszexualitás, sem az, hogy kutyákat megdugni, hanem azt mondom, hogy a szexualitás kapcsán nem tudom azt mondani, globálisan és általánosan, hogy ez a jó. Ami neked jó, az neked jó. Itt az egyetlen szabélyom az, hogy a másiknak ne vedd el ugyanezen jogát, hogy definiálja magának az értéket és maga dönthessen. EZÉRT nem elfogadható a pedofília, mert ott az egyik fél egy gyerek, aki még nem tudja maga érdekeit képviselni. És ezért nem elfogadható a homoszexualitás, ha az két felnőtt ember között történik, és mind a kettő akarja.

csz0 (törölt) 2010.03.15. 14:34:27

Dehát ez régi cucc, már évekkel ezelőtt olvastam valahol.

Amúgy mi rajta olyan "elviselhetetlenül modoros"? Ez inkább tréfás iromány, mint halálosan komoly cikk, sajnálnivaló, aki nem érti az iróniáját...

eastern sugar 2010.03.15. 14:37:29

vészmadár, vazze, eddig azt hittem, hogy egy radikális állat vagy, de itt most minden szavaddal tökéletesen egyetértek, nagyon igazad van! (úgyhogy nem is kezdek érvelni semmilyren irányba, lehetnél te a szócsövem:) ha így folytatod, megkérem a kezedet:)

dex.ion 2010.03.15. 14:38:28

@vészmadár (pica pica): "És ezért nem elfogadható a homoszexualitás, ha az két felnőtt ember között történik, és mind a kettő akarja."

ejj, ez a fránya freud:))) most lebuktál, te kis homofób, ezek után mit várjunk tőled, hm?:)))

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:39:04

@dex.ion: ha ez a nihilizmus, akkor igazad van. A kulcs az, hogy a mérték mindenkiben ott van. A gyerek persze még nem teljes és felelős személy, és itt jön a nevelés csapdája: NEM valamilyenné kell nevelni sztem (márpedig azzal, hogy kijeleneted EZ érték, AZ meg ne,m, valamilyenné neveled), hanem olyanná kell nevelni, hogy előítéletektől mentesen választhasson, ha már értelme lesz rá. Vagyis plö aki kereszténynek neveli a gyereket, és utána azt mondja, de hát élvezi és felnőttként is az akar lenni, látod, az hazudik, hiszen nem volt meg a gyereknek a lehetősége a választásra... mert mire odaért, már formázva volt az agya. Ha én arra nevelem, hogy "fiam, SEMMI a világon önmagában nem érték, csak akkor, ha számodra értékes" az miért a semmi hitvallása?

dex.ion 2010.03.15. 14:39:14

@eastern sugar: gondolom nem festett:) sok boldogságot:)

Veder1 2010.03.15. 14:41:58

Vészmadár, te tényleg kezdesz elmenni a totális relativizmus irányába. Ami nem baj, csak szerintem te se gondolod komlyan :) Mert akkor fel kellene tenned ezeket a kérdéseket:

Miért tanítok? (gondolatmenetből eredő válasz, hogy legyen mit ennem)
Minek eszek? (Azért, hogy életben maradjak)
Minek élek? (...?)

Szerintem neked sem ez a világképed...

A poszthoz meg: a mostani harmincasok a "láthatatlan generáció", ami a "kisgeneráció" (by Geszti, mostani negyvenesek) nagy zabálása után még megmaradt morzsákból próbálnak túlélni, kevés sikerrel...

u.i.: nagyon tetszik testlife a hozzáállásod, blogot kellene írnod!

dex.ion 2010.03.15. 14:42:01

@vészmadár (pica pica): azért, mert ha számár az osztálytársa felgyújtása az érték, akkor meg fogja tenni. kellenek azok a keretek, amiket a társadalom felállít, nem véletlenül: ezek garantálják a békés egymás mellett élés lehetőségét. az, h vannak dolgok, amik tiltva vannak. azért vannak tiltva, mert a társadalom értéktelennek (=adott esetben veszélyesnek/megvetendőnek/haszontalannak stb) tartja őket.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:44:39

@Vödör: "Miért tanítok? (gondolatmenetből eredő válasz, hogy legyen mit ennem)
Minek eszek? (Azért, hogy életben maradjak)
Minek élek? (...?)"

lényegében majdnem ez a gondolatmenet, a végére odabiggyeszthetném, hogy nem én vlasztottam, hogy éljek, ezt készen kaptam, de nagyon szeretem:)

annyi a tanításhoz, hogy azért tanítok, mert nagyon szeretem csinálni, és egyébként jól is csinálom:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:45:34

@dex.ion: a másik felgyújtása kimeríti azt, amit írtam: a másik ugyanilyen jogának korlátozása.

m4rc11 (törölt) · http://vilagrol.blog.hu 2010.03.15. 14:47:53

@lárvalányhaj: a gimis filozófiatanárom erdélyi volt, és az ő dialektusában "Plátun"-nak ejtette. Szal, nem igazi modorosságról van szó.

eastern sugar 2010.03.15. 14:51:09

@vészmadár (pica pica): szerintem nem, de persze ez is relatív. ha például megteszlek téged szócsövemnek, mert nincs kedvem érvelni és úgyis mindent leírtál amit gondolok, akkor bizonyára ostoba vagyok, mint a segg, úgyhogy szólhat az a nászinduló:D

dex.ion 2010.03.15. 14:51:35

@vészmadár (pica pica): persze, de mivel itt ezt írod: "fiam, SEMMI a világon önmagában nem érték, csak akkor, ha számodra értékes", ezért bátorkodtam ezt az extrém példát hozni. mer érted, ő azt látta a videojátékban, h ez jópofa dolog, aztán az ellenfélnél úgyis ott a new life, play again. gárdonyi biztos nem írta, h a lemészárolt törökök éjjel zombikként újraéledve újra elkezdték bevenni az egri várat:)
érted, apróság, meg számunkra - akik olvastunk kötelezőket- evidencia. azok számára, akiknek a művelődésüket egy joystick határozza meg, talán már nem. nem azt mondom, h ezek a fiatalok nem tudják, h akit megölsz, az nem támad fel irl, hanem azt, h egyre kevésbé képesek elválasztani a valóságot a képzelettől, és ebben igenis szerepe van a kikapcsolódási formáknak (túlzott tv/net/játékhasználat).

eastern sugar 2010.03.15. 14:53:00

@dex.ion: igen, de bram stoker például írta, akkor az nem irodalom?

medvedr 2010.03.15. 14:53:03

@vészmadár (pica pica): Nem azt állítottam, hogy nem változik az értékek interpretálása, és az elfogadottsága. (Mert ugye szerintem léteznek állandó értékek) Azt állítom viszont, hogy nem mentheted föl magad az alól, hogy definiálj magadnak valamilyen értéket. Ami most és itt érvényes. Függetlenül attól hogy nem gondolod hogy vannak állandó értékek. A megnyilatkozásaidból azt szűrtem le, hogy a. ilyen értékeket választani nem érdemes hiszen változnak, nem voltak v. nem lesznek érvényesek b. úgyis mindenki maga választ értéket, ha nem vitatjuk el tőle ezt a jogát -ami joga és kötelessége-tehát teljesül valamiféle feltétel amitől már minden OK.
Szerintem ezek erősen nihilista és erkölcsi relativizmushoz vezető nézetek. Nem győztél meg az ellenkezőjéről. Ezért gondolom még mindig, hogy jó az hogy nem az én kölykeimet tanítod. Na tényleg kiszálltam ebből a vitából -mezei emberke vagyok ezekhez a filozofálgatásokhoz.

dex.ion 2010.03.15. 14:55:47

@eastern sugar: nálunk nem volt kötelező, ergo a tanár - meg a minisztériumi felettesei - nem tekintették olyan értéknek, amely egy kamasz számára követendő lenne. nem tudom, nálatok az volt?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:56:03

@dex.ion: én amikor Winnetou-t olvastam 8 évesen, bizony a No Scsit és Incsu Csunnát megölő kis férget magam tettem volna keresztre, s amikor utána lementem a játszótérre, az első szembejövő kis fehérseggű nyomoroncot beletoltam a mászoka fokai közé:)

pedig az egy a Winnetou egy könyv volt.

@eastern sugar: hát nézd, ha Tibi vállalja, hogy a közösségi oldalon összead minket, és medvedr megígéri, hogy a mi lagzinkon sima Józsiként fog bemutatkozni mindenkinek, akkor benne vagyok:)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.03.15. 14:56:12

@vészmadár (pica pica):

Off
A titán nehéz, mi. Nyilván azért használják acél helyett. Kb. 2/3-a a sûrûsége, de nagyobb a szilárdsága. Egyébként acélból készült gépek is simán repültek.
On

Szerintem aki 70 után született az nem ért semmit a valódi világból. Ez a világ egyre mûvibb.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:57:40

@medvedr: "erősen nihilista és erkölcsi relativizmushoz vezető nézetek"

egyetértek veled. És? nekem ez csak annyi, mint ha megállapítottad volna, hogy ezek erősen görögkatolikus nézetek. És az baj?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 14:59:56

@Panther_V: az alumíniumnál, ami a repülőgépek fő építő anyaga, a titán sokkal nehezebb. Ettől függetlenül, épp az általad is említett szilárdsága miatt itt-ott használják a repülőkben is. De egy színtiszta titán Boeing ugyanazzal a motorral sosem szállna fel.

Így elfogadható számodra?

eastern sugar 2010.03.15. 15:00:24

@dex.ion: nem, de most az az érték ami kötelező? üssünk a hasunkra, mondjunk egy könyvet, mondjuk az ulysses sem volt kötelező. és mi következik ebből az értékeire nézve? rohadtul semmi.
@vészmadár (pica pica): erre innunk kell! végre elvehetsz egy ostoba szőkét!:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:01:07

@medvedr: és MAGANAK definiáltam is az értékeket, de nem definiálom MÁSOK számára. kis különbség:)

testlife 2010.03.15. 15:02:41

@Vödör: igazán köszi! Blog? Hm. Én ezt a hozzáállást inkább élőben gyakorlom (amikor sikerül, akkor örülök is neki).

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:02:43

@eastern sugar: én butát mondtam, de ha nem, az sem akkora baj ám:)

Amúgy akkor mint leendő párocskád (höhö): András

nick111111 2010.03.15. 15:05:29

@dex.ion:

Kedves Modoros Tibi,

te valószinuleg egy 20-25 év körüli igazábol olyan semmilyen fiucska lehetsz. aki talán a golyóstollat sem ismeri, mert a ti korosztályotok már a szótárt sem ismerti. Tnaár vagyok és ezt biztosan állithatom. nem ismeritek az ABC-t sem. Funkcionális analfabéta a mostani 16-25 évesek korosztálya. nem értitek azt ami le van irva, csak olvassátok. és még mielott a lexikai tudásodat próbálnád fényezni rajtam.......mivel gyorsan irok..leget, hogy van benne gépelési hiba...(ismétlem gépelési hiba..nem helyesirási hiba...)ugyanis a billentyú nyomagtaása nem irás....azt ti már nem tudtok.... az agymunka...nem ujjgyakorlat..

és sajnálhatod, hogy nem tudod meg milyen volt abban a korban élni.....ti már nem élnétek túl..az sicher:-)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:13:35

@testlife: nah, akkor. Pontosan tisztában vagyok azzal, hogy a gyerek macijának elvesztése számára ugyanaz a tragédiaobb, mint egy társ elvesztése nekem. És nem azt mondtam, hogy le kell ugatni feltétlenül. Azt szeretném csupán a gyerekemnek megtanítani, ha lesz, hogy nem szabad túl komolyan veni semmit. Hogy örülök, ha zongorázik, és ha versenyzongorista lesz, boldog leszek és büszke rá, de ha nem, akkor sem fogom megvetni, mert ha annyit tud, hogy mi az A-moll akkord, akkor már többet tud, mint tegnapelőtt, és kárára nem lesz. NEm tragédia, ha nem a legjobb lesz, sem ha nem lesz világhírű. És épp ezért nem szabad komolyan venni semmit, amit csinál, csak annyira, amíg örömet okoz neki és akarja csinálni.

lehet, hogy nem ismerem magam. ki ismeri? sokat kutatom magam, itt is azt teszem, egy csomó dolgot akkor fogalmazol meg magadban, ha mások számára is megfogalmazod. még csak azt sem állítom, hogy koherens az elméletem.

Szerencsés vagyok-e? attól függ, mit értesz ez alatt. ha azt, hogy kegyes volt-e hozzám a sors, és ideális körülmények közé rakott-e le, akkor nem. nem kiemelkedőek a testi adottságaim, a családi háttér is zűrös és az anyagi helyzetünk mindig is inkább csak vicces volt:) de sokkal rosszabbakat is láttam már. Ha úgy érted, elégedett vagyok-e és boldog, akkor jórészt igen, mert többnyire azt csinálom, amit szeretek, és van egy társam, aki tökéletes.

nem tudom, melyikre gondoltál...

Veder1 2010.03.15. 15:15:12

vészmadár,

na jó, de a tanítás nem fér bele ebbe a világképbe, hiszen felesleges, ugyanígy felesleges a tudás is, hiszen nincs fix pontunk (klasszik lepke-álom kérdések), de ez már tényleg oda vezet, hogy puszta létezésen kívül minek csinálunk bármit is.

A mai tizenévesek szexuális szokásai meg nem azért kérdőjelezhetők meg, mert elítélném, hogy két fiatal, akár azonos nemű is miért csókolózik, hanem azért, amit testlife írt: "A technokrácia az első olyan korszak, amely úgy helyettesíti az ember saját (egyedi) életét általánosító ellenőrzésekkel, ingerekkel, a nap 24 órájára kiterjedő elvárt, egyfelé legitim reflexekkel (ez utóbbi jól kimutatható a blogvilág kommentelési elvárásaiban), jogokkal, kötelességekkel és élvezetekkel hogy az ember észre sem veszi, hogy nem éli meg magát, hanem csak közösségi előírásokat teljesít, szokásoknak tesz eleget, mesterséges vágyakat dédelget, kíván és kielégít egész életében."

Mert ezek a fiatalok nem azért mennek bele mindenféle kapcsolatba, mert kíváncsiak, és meg akarják élni, hanem azért, hogy a környezetük elvárásait, figyelmét felkeltsék. Bár a boldogság a relatív világképben nem számít, illetve nem abszolútum, de ettől biztos nem lesznek boldogabbak

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.15. 15:17:34

Jaj, istenem, felnőtt létetekre mennyi butaságot összetudtok hordani.
Mindegy.

Gyerek vagyok (idén még mindenképpen), beszélek angolul- bár akad olyan az osztályban, aki jobban. Magamtól tanulok oroszul (több kortársam is igyekszik autodidakta módon elsajátítani nyelveket, szóval ebben nincs semmi különleges), több száz könyvet olvastam életemben, a legjobb barátnőimmel Bulgakovot, Oscar Wilde-ot, Victor Hugot, Puskint és Kosztolányit cserélgetünk, (bár néhányuk szereti az alkonyatféléket IS..), ásványvizet iszom és műkörmöshöz járok, de ettől még nincs minden héten új barátom, mindig is a monogámiát preferáltam. Egy helyben néztem végig a Tarr Béla Sátántangóját, de a Los Angeles-i tündérmese is elszórakoztatott egyszer. Vétkeztem, Uram, oldozz fel.
Szoktam jó részeg lenni hétvégente, mégis tudom mi az erkölcs, a jó modor, a tartás és a lelkiismeret.
Jaj már, álljatok le az általánosításokkal :D

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:18:47

@Vödör: ebben teljesen igazatok van, a legtöbb leszbikus kislány divatból leszbikus. De meggyőződésem, épp ezért ez nem is hagy bennük maradandó nyomot. én ezt inkább csak lehetőségnek látom, hogy a társadalmilag rájuk erőltetett előítéletektől mentesen kipróbálhassák. ha nekik ez nem jó, úgysem fogják végigvinni...

medvedr 2010.03.15. 15:21:28

@vészmadár (pica pica): Ígérem Józsiként fogok bemutatkozni, a lagzitokon.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:22:13

@Vödör: "na jó, de a tanítás nem fér bele ebbe a világképbe, hiszen felesleges"

Kicsit sarkítva így van, illetve inkább azt mondanám, lehet, hogy nem mindenkinek van szüksége a tudásra, és még azok közül sem mindenki szorul rá a tanításra. De hát ugye nem az ideális világban élünk. Én igyekszem azoknak a gyerekeknek (illletve én inkább kamaszokat tanítok), akiket ez nem érdekel, ezt a számukra kényszeres tevékenységet érdekessé és izgalmassá tenni, és ha ez sem megy, akkor a lehető legkevésbé fájdalmassá.

Veder1 2010.03.15. 15:25:26

Morphine kisasszony,

az általánosításban benne van, hogy léteznek kivételek ;-)

vészmadár, én sem hiszem, hogy ez akkora probléma lenne, inkább csak tünet.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:25:45

@Morphine Kisasszony: nem, mert ilyenkor szoktak azt mondani, hogy te a kivetel vagy, ami erositi a szabalyt.

kar, hogy annak a forditotja igaz, es ha megis kivetel lennel, akkor is megvaltoztatod a szabalyt.

es eljen az altalanos ertekrend. mindorokke (10-20 ev jo lesz? maradhat?). viva!

ja es tudd meg, hogy mashol mar most aprilisban is szavahatnal, mert ott ugy gondoljak hogy mar van velemenyed. pfff. mit kepzel az ilyen?! idejon es kioktak. brumm-brumm.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.15. 15:28:04

@Morphine Kisasszony: ne erőlködj. Kommunikálni se tudsz, normális értékrended pláne, és valszeg bájszekszuális is vagy :

Rendszerhiba 2010.03.15. 15:28:44

A posztoló egy fütyifej. Bocs!

Nem csak a harmincasokról van szó benne, hanem mindenkiről, aki 1980 előtt született, legyen akárhány éves is.

Nem arról szól az ÍRÓNIKUSAN megírt iromány, amire Ő a butuska kobakjával gondol.

Ez a kis iromány elsősorban egy jól sikerült kis életérzést sugalló társadalomkritika a jelenről. Kapjuk a pofánkba, mi fiatalok, mi középkorúak, mi idősek, mindannyian a globalizáció járulékos mocskát, a reklámszakemberek által jól felépített „életkép” és „divat” szlogeneit, hogy mit hogyan kell csinálni ahhoz, hogy sikeresek, egészségesek lehessünk, sőt, hogy mit kell vásárolnunk ahhoz, gomba, bevizelés és impotenciamentesek legyünk.

Lássátok már a fától az erdőt!

2010.03.15. 15:28:53

@vészmadár (pica pica): alig bírlak követni benneteket, fel tudnátok írni az elmondottakat pár képletbe?:)

Ja, és tessék elolvasni Fekete István Ballagó idő c. könyvét, aki a századforduló után született, az nem tudja mi az igazi élet ;)

hatesz 2010.03.15. 15:30:25

Ez volt az elsö olvasmányom itt a modoros-on, kevéssel 80 elött születtem és kövezzetek meg, de a posztot elolvasva nekem megjelent a gyerekkorom a szemem elött. "legbicskanyitogatóbb"? Talán mert kedves Modor Tibi lövésed sincs arról a gyerekkorról, amiröl az író ír. Nem értem miért fikázod az írást.

[c] 2010.03.15. 15:31:38

@wrl: Kik dugnak csoportosan? A mai fiatalok?
Az ilyen fejcsóváló, rosszalló megállapításokat mindig el kell osztani (minimum) hárommal.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:31:52

@Modor Tibi: es jodorowskyt, meg durenmattot se emlitette, igy bizonyara valami fiatal alentelektuelke, vagy imposztor.:)

dex.ion 2010.03.15. 15:31:56

@Morphine Kisasszony: kíváncsi lennék, mit jelent nálad a gyerek. h nem 12 vagy ez alapján a szöveg alapján, az tuti. de még a 18-at is kevésnek gondolom...brr, sátántangó? azt még egy felnőtt ember sem seggeli végig...több száz könyv? leírnád csak....40-50 címét?

Fapuma (törölt) 2010.03.15. 15:33:04

Kicsit ugy erzem magamat, mintha a Ludas Matyi elolvasasa utan a tisztelt olvasok elkezdtek volna vitatkozni azon, hogy mi is Einstein relativitas elmeletnek a lenyege. Ti ezt MIND belelatjatok a posztba, mert en bizony mindezt nem latom mogotte tehat akkor velem van baj, nem keves...

En aki a 60-as evek vegen szulettem elolvastam, mosolyogtam egy jot es semmi tobb. Szerintem tuldimenzionaljatok ezt a problemat.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.15. 15:35:13

Jó, nem szólok bele többet a vitába, viszont bolomba, kedves, ha már a kioktatásnál (wtf?) járunk... az eredeti latin mondat azt jelenti, a kivétel, amennyiben a szabályban foglaltatik, erősíti azt.
Ugye mennyivel jobban hangzik?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.15. 15:35:13

@hatesz: már hogyne lenne lövésem. Hiszen már tizenöt és háromnegyed éves vagyok!

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:36:50

@Modor Tibi: a cekcualitasrol meg annyit, hogy csupa bajsex ember zenejet hallgatom nap, mint nap: iggy pop, david bowie, rolling stones, the ramones, stb. es ezek csak a hiresebbek voltak. a tobbi akit hallgatok bizonyara buzi. :)

kokoro 2010.03.15. 15:36:51

azért elég vicces mikor egy harmincas arra "panaszkodik" hogy ezt vagy azt megszokta már és nehezen tanulja meg az újdonságokat (-:

lárvalányhaj 2010.03.15. 15:38:10

@nick111111:

a vesszőhasználati szabályok megerőszakolása is gépelési hiba a részedrül?

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:38:13

@dex.ion: na mi van kettos merce? szalka a masik szemiben? maris konkretumokat akarunk? ca-ca-ca.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:39:00

@Hadrian77: oké, nézzük az erkölcsi relativitást akusztikailag.

fogsz egy A-moll akkordot... legyen ez az ebszolút értékű erkölcsi érték. A kommenelők jó része állítja, az A-moll sosem fog elhangolódni, nem lesz belőle B-moll, sem H-moll (nem is beszélve az olyan szörnyűségekről, mint amikor egy A moll akkord C hangja elcsúszik 5 centtel).

Az én elméletem zeneileg a sétáló basszus (a változó társadalmi környezet): ha az A moll alá A basszust fogsz (fele frekvencia), majd egy F-et, végül egy D-t, akkor azt tapasztalod, hogy a változatlan a-moll akkordod zenei értelemben dominánsból tonikává majd szubdominánssá változik.:)

lárvalányhaj 2010.03.15. 15:39:19

@medvedr:

Nothing is true, everything is permitted.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.15. 15:40:01

@dex.ion:
"gyerek vagyok, idén még mindenképpen"
Hadd maradjak rejtélyes, és jöjj rá magadtól.

Igen, több száz, 9 éves korom óta folyamatosan olvasok, volt egy nyári szünet, amikor minden nap új könyvet olvastam el. Ebbe bizonyosan belecsúsztak még gyerekkönyvek és ponyvák is, anno a Delfin-sorozatból sem hagytam ki egyetlen példányt sem, de mára már szinte kizárólag szépirodalmat olvasok. Ez tetszik, kész.
Nem fogok neked listákat írni, hogy bizonyítsam, ha nem haragszol.

dex.ion 2010.03.15. 15:42:36

@Morphine Kisasszony: nem haraxom. annyira belédzúgtam a rejtélyességed miatt, h képtelen vagyok rád haragudni.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:42:40

@Morphine Kisasszony: bolomba sztem éppen dícsérni próbált:) a delfin sorozat jó volt, én abban találkoztam az SOS Titanic-kal meg a kétéltű emberrel:)

SzocsO 2010.03.15. 15:44:19

Ha emlékeim nem csalnak, akkor ezt a cuccost kb. 10 évvel ezelőtt írogatta egy haverom, majd megkérdezem tőle, hogy tényleg az övé-e, vagy csak úgy összeszerkesztette, nem emlékszem pontosan (hiába az ember 30 fölött már kicsit szenilis : )). Pár év múlva kocsmában - hol máshol - röhögtünk rajta, hogy már hányszor, és honnan küldték ezt vissza neki is, persze. Amúgyí halál jó csávó, mennyit röhögött már ő is ezen a szaron; megírta, szétküldte egy pár havernak, azt mi lett belőle, mindenki felhorkan itt rajta, pedig már vagy hatszor elfelejtettük. Ő se vette komolyan :D
Olyan fílingem lett, mikor megláttam, mint a Dallas paródiánál, anno oszt.társak rakták össze középsuliban, aztán meg a Youtube-on láttam viszont, majd leestem a székről a röhögéstől.

Na jó, persze nem kell elhinni, messziről jött ember, meg satöbbi, de elég ha én tudom : )

Na mindegy.

2010.03.15. 15:45:32

@vészmadár (pica pica): ide kell még valami állandó!

@Morphine Kisasszony: én úgy tudtam, kivétel teszi próbára a szabályt az eredeti szerint.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.15. 15:47:29

@vészmadár (pica pica):
Akkor bolombától elnézést.
Furcsán fogalmaz.
Most viszont megyek tanulni, csak elköszönök msn-en :)

lárvalányhaj 2010.03.15. 15:48:33

@Spiritmonger:

"igaz, a kor is más volt, nem a deviancia propagálása volt az elsődleges, illetve más volt akkor deviánsnak lenni
buzulni, drogozni, emós köcsögnek lenni nem volt menő, a többi mostanában divatos baromságról nem is beszélve.

mindazok, akik még a rendszerváltás előtt kezdtek kamaszodni, alapvetően tudták, mi a munka, mik a társadalmi szerepek, legyen szó a családról, vagy a munkahelyről

az oktatásban a képzések alap- és középfokon összehasonlíthatatlanul jobb színvonalúak voltak, nagyobb tudásanyagot kaptunk, mint a mostani fiatalok

kevesebb volt a lehetőség, ezért aki tökösebb volt, boldogult, illetve valódi versenyhelyzet volt egy egyetemi felvételi"

Bizonyára ennek köszönhető, hogy az 1980 előtt született emberek mind-mind kivétel nélkül intelligens, művelt, rátermett, tökös, ugyanakkor morálisan fejlett emberek. Igazi győztes típusok, akik kivétel nélkül fényes kárriert futottak be, és ma mind sikeres vállalkozások, minisztériumok élén, illetve egyetemi tanszékeken mutatják az utat a felnövekvő generációknak.
Csak azt tudnám, hogy a később jött generációk miért lettek ilyen elkorcsosultak, ha egyszer ilyen nagyszerű emberektől tanulhattak.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:49:57

@Morphine Kisasszony: epp irni akartam, hogy asszonynak igaza van, es olyan hulyen fogalmazok, hogy… na, inkabb eszkuzalom magam es megyek vissza dolgozni.

es tudtam, hogy streber! miazhogy tanul ilyen napfenyes mar-mar nyari idoben? :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:50:21

@Hadrian77: vagy nézzünk egy másik példát:

legyen egy hosszanti átfolyású előülepítő határszemcsemérete 500 mikron. méretezzük napi 20.000 köbméter átfolyó szennyvízre, és tekintsük a szerves szemcsék átlagos sűrűségét 2,2 g/cm3-nek.

minden tapasztalat szerint abszolút érvényű érték, hogy az ülepítő hossza 10méterben maximalizálható. Az előülepítő tehát per definitionem 10 méter hosszon inenn létező objektum-érték.

És ha az emberek a faluban elkezdenek életvitelszerűen libazsírt enni disznósajttal, s ezáltal az ürülék (szerves szemcsék) sűrűsége 1,7 g/cm3-re csökken, akkor - mivel az objektum-értékeink szentek és változatlanok - egyetlen lehetőségünk, hogy a libazsírt leszedjük a boltok polcairól. Vagy sírhatunk, hogy nem úgy ülepít a medence, mint egykor.

Wannabe 2010.03.15. 15:50:35

@WinG: Jah, sok igazság van benne, csak akkor miért van az, hogy akikkel szembeállítja a saját múltját (gyk. "a mai fiatalok") azokat éppen most ő neveli, így ahogy.

m. kisasszony · http://kisasszony.blog.com 2010.03.15. 15:51:36

@bolomba: Még egyszer bocsi.
Egész hétvégén ittam, holnap meg suli :D

dex.ion 2010.03.15. 15:54:09

@Morphine Kisasszony: pedig hasznosabb dolgokra is fordíthattad volna az idődet, legalább 5 könyvet ki lehet olvasni a te a tempóddal egy hétvége alatt!

2010.03.15. 15:54:41

@vészmadár (pica pica): vagyis nincsenek abszolut igazságok?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:55:09

megjegyzem, a mai termés alapján messze morphine kisasszony előtt sejtem a legfényesebb jövőt:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 15:56:16

@Hadrian77: na látod, a műszaki magyarázatok milyen jók:) igen, erre utaltam:)

amúgy én is elismerek abszolút értékekekt: a pít, az e-t és az elektron elemi töltésében is eléggé bízom:)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.03.15. 15:56:51

@eastern sugar:
Ja. Ezt mindenki elmondhatja az utána következőknek. Mindig csak kicsit kell módosítani

KenSentMe 2010.03.15. 15:58:07

Jó, igazából az önmagukban megszépülő emlékek nosztalgiáján túl biztos van valami gusztustalan is ebben az írásban, amit azért nem olyan egyszerű kihüvelyezni belőle..

"Akkor még volt egy íratlan szabály, amit ma nehezen értünk már meg mi is: azt csináld, amihez értesz."

"Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség. Ismertük ezeknek a szavaknak a mélységét.
Ezek voltunk mi. Hősei egy letűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.
Ui.: talán mi voltunk a boldogabbak!"

Igen, ezek azért eléggé egy hányadék szövegek, elbújnak a nosztalgia árnyékában.

Az az érdekes, hogy ha a neten nyomozzuk a szöveg különböző verzióit, akkor látszik, hogy mindenki ír hozzá valami kis pátoszt, egy-két sort beletold, egy kis utóiratot, aztán mindjárt ocsmányság lesz a visszaemlékezésből..

az azért nagyon humoros, amikor a KGST retrófíling birtokában valaki elitnek hiszi magát, attól, hogy régebben élt, mikor se gondolkodni, se írni nem tud jobban a maiaknál.. a "pusztul a világ" jelmondat csak arra jó, hogy az ember röhögjön rajta.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 15:58:16

@Morphine Kisasszony: es meg devians is?! biztos hanyasbanfetrengos, agyzsibbasztos, velejeig romlott hetvege lehetett. sehol egy mozart, vagy hayden?! pfujj. kopni kell. (vagy irigykedni) :)

Rendszerhiba 2010.03.15. 15:59:02

@Morphine Kisasszony:

Remélem, a narkó és a csoportszex is megvóóóót.... :)

(ez utóbbival kár példálóznia bárkinek is, mert ha valaki ellátogat egy swinger klubba, meglepődhet, több a 80 előtti, mint utáni, akkor mire föl az előítélet?)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 16:04:00

narkóból a nikotin, koffein, alkohol és a fű volt meg, az még belefér egy szerényebb papi pályába is, nem?:)

johnny drama 2010.03.15. 16:04:12

Akik az ilyeneket írják, na azok nevelik fel úgy a gyereküket, hogy még a wc-re sem engedik el mobil nélkül a szerencsétlent.

bean 2010.03.15. 16:05:16

Ha az erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, az is rendben volt. Ez így működött, és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem.

Az ám persze és ennek a traumáját pár évtized múlva csoportterápián hevertük ki...

2010.03.15. 16:05:20

@bolomba: hayden egy motorversenyző, nem haydnra gondoltál?:)

@vészmadár (pica pica): ha átmegyünk a sík kétdimenziós térből a görbébe, a pí sem feltétlen állja meg a helyét:)

lárvalányhaj 2010.03.15. 16:05:34

@vészmadár (pica pica):

Teljesen igaz.
Például az átlag tizenéves tud olyan szinten angolul, hogy ki tudjon silabizálni egy angol nyelvű weboldalt. Vagy természetes neki a számítógép, a mobiltelefon kezelése.

Ezzel szemben a Kádár-rendszerben szocializálódottak többsége azóta sem tudott megtanulni egyetlen nyelvet sem, mondván, hogy az iskolában csak oroszul tanították. (Persze oroszul se nagyon tanult meg senki.)
Mivel nagyon éleseszű, művelt és elszánt emberekről van szó, csak arra tudok gondolni, hogy ennek az lehetett az oka, hogy a Vörös Hadsereg valamelyik katonája állt csőre töltött fegyverrel a hátuk mögött, és valahányszor 10 méternél közelebb kerültek egy nyugati nyelvkönyvhöz, egy fenyegető fémes kattanást hallottak.

timszon 2010.03.15. 16:06:40

Off vagyok, mivel 1967-es. A poszt szövegét nálam fiatalabbtól kaptam meg, nem volt nagy durranás. Igaz, és akkor mi van? 10-20 év múlva sokkal durvább generációs különbségek lesznek. Én sokáig diktatúrában éltem (nem itt) és miután lelőtték a politikai viccek poénját, azt hittem, itt a Kánaán. Hát nem. De élni kell és élni jó és nem hiszem, hogy egymás b@szogatása - akár nosztalgiázás miatt - ezt elősegítené. A fiaimat nem szoktam nosztalgiás történetekkel stresszelni, mert nem hiszem, hogy több lennék, mint ők, csak mert máskor éltem. Akkor így volt, most így van, ennyi.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 16:11:08

@Hadrian77: nabassz. bebuktam. visszaadom minden nem letezo papiromat es halkan tarkon lovom magam.:) micsoda szegyen. wolfgang legyen veletek barataim. en mar a styxen hajozom mikor ezt olvassatok es csak nuxel lathattok ezek utan.:) agyo, balra el. micsoda szegyen, micsoda szegyen, micsoda…

mialenyeg 2010.03.15. 16:12:53

Na ezekből néhány dolog biztosan látszik:
A most tizen- huszonévesek hülye kis pöcsök, mert komolyan veszik ezt a posztot, az őket tanítók igazi üresfejű automaták, és 30 felett már gyorsan öregedik az ember, ahogy ez a szar poszt is mutatja :o)

2010.03.15. 16:13:10

@bolomba: "hanyas vagy (te szemét)?" :)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 16:13:18

@bolomba: ohh, hogy mar megint elbasztam?!:) Sztüx-rol es Nüx-rol pofaztam.:)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 16:14:52

@Hadrian77: a hataron tancolok. 80-as. de meg nem leptem be a 30-asokhoz. na onnatol a masik tabort fogom erositeni. mar gyurok ra.:)

Bejja1 2010.03.15. 16:15:26

@vészmadár (pica pica):

Érdekelne, mi az, ami miatt nem értitek meg egymást
a mai negyvenesekkel.
Szerintem alapvetően akkor is ugyanigy éltek az emberek - dolgoztak, gyereket neveltek, szerettek.
A nüanszokban van csupán különbség.Az akkori fiataloknak másképp volt nehéz mint a maiaknak, nem lehet ezt patikamérlegen lemérni.

mkuk 2010.03.15. 16:16:23

Egy két gyökérséget leszámítva aranyos kis iromány, és annak ellenére h 85-ben születtem így nem érthetem:D van benne valami. Nosztalgiának jó és ha jobban belegondoltok a különbségek amit leír igazak és a digitális agymosás előtti kornak volt egy utánozhatatlan szépsége, valahogy nem volt annyira személytelen minden, nem volt ott az a bizonyos kiskapu...

2010.03.15. 16:17:19

@bolomba: akkor majd félszavakból is megértjük egymást:)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 16:23:57

@Bejja1: őszintén nem tudom, de ők nekem a bezzeg-korosztály, akik nem értik, miért kell dolgozni a munkahelyen, a jobb miért kap több pénzt, a céges papír az miért nem papírbánya mindenkinek szabadon, tanulni nem a 17 éveseknek kell csak, és nem, a munka nem jön le Csokonyavisontára, neked kell elmenni Kaposvárra, Pécsre vagy Sásdra...

testlife 2010.03.15. 16:28:34

@vészmadár (pica pica): Amit leírsz itt, azzal nincs semmi bajom, sőt, meglehetősen együttmozdulok, a legtöbb dologgal, amit mondasz.

De az alapvető ellentmondást nem látod? "Semmit nem szabad túl komolyan venni", mondod. És közben e kijelentés nevében megalázhatónak érzel "túl komolyan vevő" embereket, mint pl. a posztbeli szerző-alak. Itt önmaga szomorú paródiájába fordul a dolog. Ha ugyanis mindenkitől, tőle is megköveteled a "szabály" betartását, különben, mondod, megvetés az osztályrésze, akkor ítélkeztél és büntettél (mint annyian szoktak manapság). Ergo túl komolyan vetted, hogy semmit sem kell komolyan venni.

Nekem nagyon hiányzik az a megkülönböztetés, miszerint a nem-komolyan-vétel minden _dologra_ vonatkozhat, de egyetlen _emberre_ sem. Pedig ez egy rendkívül hasznos, a valóságon azonnal javítani képes megkülönböztetés.

Szerény véleményem szerint az egész kulimász lényege az, hogy ha jóravaló, szabad életelveket dédelgetsz magadban, amelyek folyamatos örömforrásnak bizonyulnak a számodra, akkor egyet kell tenned: nem beletévedni abba, hogy ezt másoktól is elvárd. Ez a mások megértésének kulcsa, a komolykodó társadalmi agresszió ellenszere.

Amúgy Szkárosi Endre írta B. Russell-nek kiadva magát 1990-ben a következőket, én meg jól mottónak használtam a pedagógiai szakdogám elején:

"Minél tovább élek, annál inkább gyanússá válik előttem a komolykodás, és annál inkább – nem mindig, de gyakran – a humbug palástolását látom benne. Ami a legjobban hiányzik a modern világból, az a derűs, jóindulatú tolerancia; ami pedig a legellenségesebben áll szemben ezzel, az a nyers és dogmatikus erkölcsfelfogás, amely az emberiség többségét elvetemült semmirekellőként kárhoztatja. A komolykodás ellen a legjobb fegyver a szellem. A legtöbb egyéb fegyver csak újabb dogmatikus, szektás komolykodást hoz létre."

breQ 2010.03.15. 16:30:51

Ebben semmi modoros nincs, ellenben lenne ertelme elgondolkodni rajta.

asys 2010.03.15. 16:32:13

Én '72-ben születtem, és mindent megadnék azért, ha most lehetnék 12 éves.

Basszus a világ csak előnyére változott azóta, megoldandó problémák persze mindig voltak és lesznek, de hogy most jobb gyereknek lenni, az nem kérdés.

Aki ezt a levelet írta, az egy idióta seggfej.

scsaba1 2010.03.15. 16:38:23

Ez simán mehetne a büntblogra is. Mit érdemel az, aki bedől a hamis nosztalgiának?

Mondjuk visszavinném egy időgéppel a korai '80-as évekbe, és otthagynám. Bozalmas zenék, borzalmas sérók, borzalmas ruhák, no internet, mobil, 150 csatorna, szabad választás, adventi bécsi kirándulás, meg ilyenek... Éljél akkor ott, ha annyira jó volt...

A kedvencem, amikor autós blogokon feljön ez a téma, hogy bezzeg a mi gyerekkorunkban nem volt hátul biztonságiőv, gyerekülés, téligumi meg légzsák, oszt' mégis felnőttünk. Igen b+, kivéve aki nem, mert amikor az apucka megtalálta a kivilágítatlan Liazt, akkor a hátsó ülésen ugrándozó gyerek egy az egyben vitte ki az első szélvédőt, míg ma egy ilyen baleset bekötött gyereküléssel azért megúszható.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.15. 16:40:04

@testlife: azt kell mondjam, a finomításod nagyon ésszerű és számomra elfogadható. Egyet is értek vele, csak borzalmasan nehéz alkalmaznom, mert a verbális csetepatékat én magam nem élem meg fájdalomként, és képtelen vagyok - vagy csak nehezen - elfogadni, hogy ez valakinek fájhat. ezek csak szavak. De igazad van, azt hiszem, és pont ezt kellene még fejleszteni magamban. Nehéz dolog nem harcolni, ha jó vagy benne... szeretek vitázni... hát ez is lehet egy kereszt...

vivace 2010.03.15. 16:42:08

Harmincas vagyok, de én is töröltem ezt az emilt. Nem szeretnék olyan korosztályos klikkhez tartozni, amelyik bezzegel. Nincs is mire. A szüleink kidolgozták a belüket, ezért alig volt ránk idejük - biztos faszább gyerekek voltunk, mint a mi gyerekeink. :-/

El Topo (Sgt. Elias) 2010.03.15. 16:47:21

Mondjuk a nyolcvanas évek annyival biztosan jobbak voltak a mánál, hogy egyrészt több hajam volt, másrészt ha egy tinilány seggét megcsípkedtem, akkor legfeljebb pimasz voltam, nem pedofil.

Bejja1 2010.03.15. 16:47:30

@vészmadár (pica pica):

Amit leirtál az nekem alap, pedig 1949-ben születtem...:((

johevi 2010.03.15. 16:49:56

Igen, szobi szörpöt ittunk meg csapvizet, és rágtuk a gyerekágy szélét, nem táplálkoztunk tudatosan, térdig gázoltunk a fűben meg minden, ami le lett írva és csodálkozik is a generációnk nagyrésze hol kezdődhetett a rákja...

vivace 2010.03.15. 17:02:00

@johevi: Igen, nem egy velem egyidős ismerősöm halt már meg rákban, pedig azért még a harmincas éveim közepét sem értem el. Ők meg már biztosan nem is fogják. :-/
Bár úgy tudom, a Szobi szörpben nem volt tartósítószer, sem mesterséges színezék. Az akkor kapható rágókért viszont már nem tenném tűzbe a kezem. Persze a Szobi szörpért sem. :-)

váj mí 2010.03.15. 17:08:24

Az már volt, hogy legalább 6 éve terjed ez poén-spam? Mert én nagyjából akkoriban kaptam meg.
Először. (elsőre lehet is vigyorogni rajta ... max. elsőre :P)
Azóta többször is.
Node ez mitől önálló poszt? (vagy ez is volt már :P?)

Ja, és ha volt, hát ijv mindenki, aki ezt most elolvasta, mert én nem fogom a 300 kommnetet, aminek a fele valszeg azt tárgyalja, hogy *ezmárhűdebaszottrégi*, a másik, debilebb fele meg puffog, hogy *nemis* :P

vivace 2010.03.15. 17:09:43

@mkuk: Neked nem mondták el a szüleid, hogy a Kádár-rendszer mekkora agymosás volt? Ma legalább választhatsz. Megnézheted a híreket legalább öt nyelven és negyven csatornán. A neten is van elég forrás. Akkor volt EGY, később másfél csatorna, az állami. Amit EGY párt irányított. Voltak újságok, szintén a pártállam irányítása alatt. Ha másmilyen újságot birtokoltál, azért akár börtön is járt.

Ma az a baj, hogy az emberek nem használják az eszüket, mert az sokkal több erőfeszítést kíván, mint önként bemászni abba, amiről te is írtál: digitális agymosás csapdájába . A szabadsággal élni tudni- ez a mai kor kihívása, legalábbis a nyugati típusú demokráciában.

medvedr 2010.03.15. 17:26:59

@lárvalányhaj: Ezt most nem értem. Nem a szó szerinti jelentését, hanem hogy mit akarsz mondani, hogy jön ez ide?
Azért szerintem a 80 -as években, pláne előtte saját tapasztalatból pld. a 70 es években nagyon nehéz volt nyugati nyelveket tanulni. Egyrészt nem volt kitől, -nem vicc- másrészt rohadt drága volt. 78-ban az angol órám 70 ft/45 perc volt. Anyám fizuja 1800 ft/hó. Tanulmányaimat a már emlegetett horthysta ex- londoni katonai attasé helyettesnél folytattam. Képzelheted milyen pedagógus volt-bár nagyon jó ember volt, imádtam. Gyerekeknek szóló nyelvkönyv nem volt, a tankönyvkiadó tagozatos ált. iskolás könyvét vettük, még az öregúr is kiröhögte annyira antinyelvkönyv volt. A fiaimnak ez könnyebben ment, hála a sok rpgnek, fpsnek meg a zinternetnek.

taecleau 2010.03.15. 17:28:27

A kurva életbe egy igazi hős!

2010.03.15. 17:31:50

@medvedr: én a 80-as évek közepén jártam németre a helyi úttörőházba, heti két alkalommal volt, havi 140 forintért!

wrl 2010.03.15. 17:47:58

@lúzer_: nem kitaláltam, mondta a kiscsaj.

NDT · http://nemdomi.blog.hu 2010.03.15. 17:57:57

@adamka2: léteznek nem felekezethez kötött csapatok is, bár tény, hogy itthon alapvetően keresztény szellemű a cserkészet (megjegyzem az alapító szándéka ez volt, de ma már szinte csak a magyar és a lengyel cserkészek képviselik ezt igazán)
egyébként pedig a cserkészet abszolút vallásokon, kultúrákon átívelő dolog, vannak hinduk, iszlámok és buddhisták is:)

cd-r 2010.03.15. 18:15:48

egyébként szerintem az is paródia, ha egy _mainstream_ szórakoztató blogon osztjátok a mélyfilozófiát.

scsaba1 2010.03.15. 18:21:28

@cd-r:

Ez nekem is eszembe jutott. Szinte látom a kitágult orrlyukakat meg a kidagadó ereket a halántékon.

Pro és kontra, persze.

bolomba (törölt) 2010.03.15. 18:25:16

@scsaba1: haha, partvonalrol konnyu megfeszult nyakkal, teli torokbol kiabalni. ;)

bolomba (törölt) 2010.03.15. 18:27:49

@scsaba1: ja es kikerem magamnak, szinte csak a '80-as evek zeneit hallgatom. izlesrol nem vitatkozom. nekem van, a maset meg leszarom.:)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.03.15. 18:48:13

Ma már a nosztalgia sem a régi! :-)

zanzibári lány 2010.03.15. 19:49:08

@Mrs. Jackman:

És mi a véleményed arról a gyerekről, aki rengeteget olvas, és mégsem tud helyesen írni?

zanzibári lány 2010.03.15. 19:53:24

@vészmadár (pica pica):

Hát ez az! Nem is kell visszamenni Homérosz koráig. Az én gyerekemnek fejlett intelligenciája, komoly képzelőereje, és megdöbbentő szókincse volt már akkor, amikor még nem tudott olvasni.

medvedr 2010.03.15. 20:30:49

@cd-r: Ebben van igazság, úgyhogy tartózkodni igyekszem ettől a továbbiakban.

Spiritmonger 2010.03.15. 23:50:15

@vészmadár (pica pica): nagyon kevés vagy ezt megérteni, hidd el, megéri tanulni, kiscsillag, csak azt tudom mondani, hogy tanulni sosem árt.
Amiről a poszt szól, az nem Észak-Korea, nem nosztalgia a komcsik iránt, hanem az igazság újból való elővétele. Amikor még volt lehetőség úgy gyereknek lenni, hogy a személyed fontosabb volt annál, hogy mid van. Ahol tisztelted a tanárokat, mert adtak valamit, és ha véletlenül kaptál egy sallert, mert tiszteletlenül beszéltél az osztályfőnököddel, akkor nem feljelentetted, hanem amikor otthon elmondtad, akkor apád/anyád adta a párját.
Olyan világ volt, hogy az volt a selejt, aki elkerülte a katonai szolgálatot, olyan, ahol bármilyen könyvet meg tudtál venni a zsebpénzedből/ösztöndíjadból fillérekért, és volt becsülete a tudásnak.
Én most is tanítok, igaz, már felnőtteket, és látom az elselejtesedés folyamatát, és ez nem csak a mai fiatalok/fiatal felnőttek hibája.
amikor a kilencvenes években elkezdtem szórakozni eljárni, akkor még köszöntünk a pultosnak, a portának, a vécésnéninek, ma ez nem létezik. hova lett?

nem sírom vissza a mobiltelefon és az internet hiányát, azt, hogy nem volt hitel, hogy kötelező felvonulásramenetel volt, nem lehetett azonnal jobb kocsit venni és hasonlók. de volt szólásszabadság a gyermekkoromban, ma már nincs a tartalmi alapú szabályozás érvénybe lépése után, és voltak olyan értékek, amik akkor általánosan elfogadottnak tűntek, ma pedig a nyomuk sem látszik.
nem volt genderideológia az óvodákban, meg nem volt elvárás a "politikai korrektség", és a gyerek normálisan nőtt föl úgy, hogy kimondhatta, amit gondol.

ha valaki ezt nem élte át, amit én, a barátaim, a velem egykorúak, az nagyon sajnálhatja. ez a most 35-40 éves korosztály volt az, aki friss középiskolásként/egyetemistaként/melósként ebbe belecsöppent, a globalizmus kora előtt és a kommunizmus után olyan helyzetben válhatott felnőtté, ami sok szempontból jobb, mint akár az elődöké, akár a mostani fiataloké

Spiritmonger 2010.03.16. 00:04:28

@vészmadár (pica pica): Képzeld el, az van, hogy az olvasás önmagában tesz okosabbá, mert:
1, Fejleszti a helyesírást
2, Fejleszti a nyelvi kifejező eszközök repertoárját
3, Fejleszti a fantáziát
4, Az olvasottak során tapasztalt érzések és azon saját megtapasztalás öröme, amit az olvasás mellett talán az egyedül végzett zenehallgatás ad, mint élményt, nagymértékben hordoznak olyan tudást, ami a mindennapi, de nem gyakori interperszonális kapcsolatokat segít megmagyarázni
5, Az idegen nyelv sikeres elsajátításának az egyik alapja az iskolarendszerben az, hogy ha a tanuló az anyanyelvén sokat olvas

Nem véletlenül kezdi minden diktatúra azzal, hogy könyvet éget és/vagy betilt műveket. Az is tény, hogy aki olvas, és nem elégedik meg a készen kapott élménnyel, pl. TV vagy mozi, az minden hatalom számára fokozott kockázatot jelent.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:10:01

@Spiritmonger: még mindig nem sikerült arra választ adnod, hogy ha ez igaz, akkor 30 éve, amikor sokkal többen olvastak, miért nem tanultak meg egyetlen idegen nyelvet sem a legtöbben (nem, az oroszt sem).

amit lárvalányhaj kérdezett: hol látod a még sokat olvasó, ezért baromi sikeres, boldoguló és magabiztos generációt?

Spiritmonger 2010.03.16. 00:14:02

@vészmadár (pica pica): Látom, nagyon nem érted, ezért lassan mondom, hogy felfogd!

AZ OLVASÁS FELELŐS A NYELVI KIFEJEZŐ KÉSZSÉG ÉS A HELYESÍRÁS KIALAKULÁSÁÉRT!

Spiritmonger 2010.03.16. 00:19:45

@vészmadár (pica pica):az akkori nyelvoktatási politika, az akkori kultúrszemlélet, az általános nyelvi képzés hiánya magyarázza ezeket. Ma egy középiskolában van heti kb. 10 nyelvóra, amit a diák szabadon választ, abban az időben volt heti 1 vagy 2 orosz, és ugyanennyi második nyelv, ha éppen nem matek tagozat volt... Amikor a 80-as évek közepe felé bejöttek az első két tannyelvű középiskolák, azonnal óriási túljelentkezés volt, és akik anno 20 éve végeztek először, ma mind úgy gondolja, hogy megérte
Azt se felejtsd el, hogy aki akkoriban folyékonyan beszélt 1-2-3 idegen nyelvet, azok közül a nagy részük megfigyelés alatt állt...Ugyanis az előző rendszer urai nem bírták elviselni a gondolatát sem, hogy önállóan gondolkodó, nyelveket beszélő, tőlük függetlenedni vágyó fiatalok tízezreit képezzék évente

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:20:49

genderideológia, azóta a barom Demokrata-cikk óta ezzel nyüstölnek mindenkit, és senki nem érti meg, mi ez az egész, csak igyekszik félremagyarázni. Pedig egyszerű a dolog: Baj-e, ha egy kislány mondjuk építőjátékkal szeret játszani, vagy egy fiú babával?

Nem baj. Többek között nem azért nincs ám sok női építész és férfi gondozó, mert a nők kevésbé alkalmasak építésznek, vagy egy férfi nem lehet empatikus, csak éppen mire eljutnak abba a korba, hogy rájöjjenek, ez érdekli őket, addigra nagyon komoly hátrányt szenvednek. Mert a kislány ne építőkockázzon, ne legózzon, babázzon. És a szem-kéz koordinációja pótolhatatlan hátrányt szenved azokkal a fiúkkal szemben, akik építettek, labdáztak, indiánokra lövöldöztek. És fordítva: egy fiúnak, ha hajlama és kedve van rá, miért nem adható meg a lehetőség, hogy táncoljon, babázzon vagy öltöztesse a maciját?

hajlamosak vagytok összekeverni a szabad és a kötelező fogalmát, ami - nem véletlenül - az ajnározott korotok egyik hozadéka ám (tudod, mint a KISZ, abba sem volt ugye elméletileg kötelező belépni)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:23:16

@Spiritmonger: én is LASSAN mondom: ne basszál már ki velem, a gyerek hat-hét éves koráig nem is beszél az anyanyelvén? az írásbeliség nélküli kultúrák unintelligensek voltak? A nem olvasó Homérosz Iliásza nyelvileg nem elég kifejező?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:25:09

@Spiritmonger: "Ugyanis az előző rendszer urai nem bírták elviselni a gondolatát sem, hogy önállóan gondolkodó, nyelveket beszélő, tőlük függetlenedni vágyó fiatalok tízezreit képezzék évente"

egyetértünk... akkor mi olyan jó abban a korban:)?

Spiritmonger 2010.03.16. 00:27:29

@medvedr: a sportfinanszírozás már csak az adott ország pénzügyi és egészségügyi helyzetében elfoglalt helye miatt is állami feladat. Kropkó Péter, egykori kiváló triatlonista, mosz minisztériumi tanácsos az Önkormányzati Minisztériumban mondta egy előadáson a Testnevelési Egyetemen, hogy minden befektetett forint, amit szigorúan az élsportra költenek, 3 év múlva 3,6 forintot hoz úgy, hogy a társadalombiztosítási költségeket csökkenti. nem tudom a forrást, hogy mire hivatkozott, de személyesen nekem mondta

Spiritmonger 2010.03.16. 00:29:23

@vészmadár (pica pica): a genderideológia már a nevében hordja a veszélyét

gender az nem egyenlő sex

azaz, a választott nem nem egyenlő a biológiai nemmel

itt a veszély alapja, nem azon problémáznak, hogy a kislány építőkockával játszik

Spiritmonger 2010.03.16. 00:35:13

@vészmadár (pica pica): olyan érték, ami mindenhol, térben és időben értékként jelen volt, tényleg nem sok van. a tudás ilyen, a jó kognitív képességek elismertsége szintén ilyen. talán a szeretet, a béke, a nyugalom tartozhat még ide. de ne felejtsd el, hogy térben és időben meghatározott helyen létezünk, így alapvetően nem befolyásolja a te vagy az én értékrendemet az a tudat, hogy a 16. századi Japánban az volt a fasza gyerek, aki kivégzett egy parasztot, ha az nem látta meg őt a munkája miatt azonnal

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:42:07

@Spiritmonger: te, képzeld, ha hiszed, ha nem, léteznek az alábbi fogalmak: biológiai nem, genetikai nem, és bizony van olyan is, hogy milyen neműnek érzi magát a személyiség (ha te mondjuk hiszel a lélekben, akkor nevezd lelki nemnek vagy mondjuk pszichológiainak)

ahogy elég közismert, hogy néha előfordul, hogy valakinek a testi jegyei nőt mutatnak, de közben genetikailag (kromoszomálisan) nem "szabályos" nő, úgy ugyanez a jelenség létezik a pszichikai nem kapcsán is.

az olvasásra visszatérve: hidd el, én elfogadom majdnem 100%-ban amit mondasz. tudom és nem vonom kétségbe, hogy az olvasásnak van olyan hatása, amit te mondasz. De nem állíthatod, hogy FELTÉTELE, mert ez azt jelentené, olvasás nélkül nem lehet valaki művelt, nyelvében kifejező vagy intelligens. Vagy nem tudna nyelvet tanulni. EZT te sem állíthatod.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:49:06

"térben és időben meghatározott helyen létezünk"

térben és időben sem. Egy ember életének ideje hosszabb és az általa ma már bejárható tér nagyobb ma már, semhogy változatlannak tekinthetjük. Épp ezt nem értik meg sokan. 1300-ban lehetett azokat az alkímiai leírásokat használni, amelyeket 500 évvel korábban arab tudósok mentettek át európa számára a görög-római-káldeus tudásból. Azaz akkoriban 500 év alatt sem zajlott le annyi változás, hogy újra kelljen gondolni akár csaka tudományt (már amit ez akkor jelentett) vagy az erkölcsi alapelveket. Ma nem ez a helyzet. Mialatt a gyerek általános iskolából egyetemig eljut, annyi változás történik, ami gyakorlatilag alapjaiban írja át a szükségletrendszert, amellyel boldogulni képes. Nem állíthatod, hogy bármi, ami ma működőképes, 10 év múlva is az lesz. Sem technológia, sem ideológia sem erkölcsi megfontolás.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 00:55:18

mondok egy szélsőséges példát: erkölcsi alapelvünk a monogámia, legalábbis a zsidó-keresztény kultúrkörben ez ma is egy igen erős dogma. A háborúk után, amikor a férfi lakosságot megtizedelte a harc, ezen dogmának a szigorúsága - erről számtalan feljegyzés akad - minden korban és minden időben enyhült, puszta biológiai szükségszerűségből. Hiszen egyetlen férfira akár 7-8 asszony is jutott, és biológiailag alkalmas egy férfi, hogy EGYIDŐBEN 7-8 gyermeket nemzzen (mondjuk minden nap egyet).

Ha a korábbi helyzetre adaptált erkölcsi normákhoz tartanánk ilyenkor magunkat, akkor nem állna helyre a populáció létszáma soha.

Spiritmonger 2010.03.16. 00:57:47

@vészmadár (pica pica): az olvasást nem lehet helyettesíteni semmi mással

kezdve attól az időponttól, amikor a gyerekednek mesét olvasol egy könyvből, egészen addig, amíg már nincs más neked, csak a könyv

egy gyerek, ha nyelvi környezetben, rá figyelő, vele beszéd alapon kommunikáló emberek között nő fel, egészen kisgyerek korától, akkor olvasás nélkül is el tudja sajátítani az adott nyelvet, akár többet is.

a nyelvi intelligencia egyértelműen olvasásfüggő
a nyelvi kifejező készsége sem lehet jó szintű senkinek, aki nem olvas eleget. műveltséget olvasás nélkül pedig egyáltalán nem lehet szerezni

Spiritmonger 2010.03.16. 00:59:54

@vészmadár (pica pica): a genderideológiára és az értékekre vissza
a család intézménye hayományosnak mondott felállásban, azaz apa-anya-gyerek, kicsit távolabb nygyszülők, unokatestvérek, rokonság, ez egy olyan állandó, örök érték, ami az emberi civilizáció minden helyén és idejében működőképesnek bizonyult. a genderideológia ezt kérdőjelezi meg, ezért veszélyes

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 01:13:06

@Spiritmonger:

család: Spártai közneveldék? A tucatnyi úri generáció, amit dadák, nevelőnők és gardedamok neveltek föl, gyakran anélkül, hogy a szülőkkel találkoztak volna...

olvasás: idézek tőled: "egy gyerek, ha nyelvi környezetben, rá figyelő, vele beszéd alapon kommunikáló emberek között nő fel, egészen kisgyerek korától, akkor olvasás nélkül is el tudja sajátítani az adott nyelvet, akár többet is." ezt mondom, akkor mégsem az olvasástól tudja megtanulni.

a genderideológia nem kérdőjelezi meg a családot, csak a családon belüli szerepek kötelező elosztását.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.16. 01:32:45

@Spiritmonger:

És mi van akkor, hogyha valaki nem alkalmas arra a nemi szerepre, amire született? Például én Asperger-szindrómával élek (nagyon enyhe fokú autizmussal). Amennyire lehetséges, beilleszkedtem a társadalomba, viszont van pár olyan tulajdonságom, ami alkalmatlanná tesz az anyaságra (nehézkes érzelemkifejezés, szociális készségek feltűnő hiánya, "gyári" énközpontúság stb. -- hosszan lehetne folytatni a listát). Szülni persze tudnék, az anyagi feltételeket is tudnánk biztosítani a férjemmel, de nem csak kenyérrel él az ember (a gyerek) ugyebár.
Más téren viszont jól megállom a helyen, a munkahelyemen például kiemelkedően helytállok.
Most kérdés, hogy jó ötlet lenne-e az olyan embereket, mint én, belekényszeríteni egy olyan struktúrába, amiben csak mérsékelt sikerrel tudnak-e helytállni, vagy esetleg sehogy. Én annak lennék a híve, hogy hagyni kellene az embereket szabadon dönteni ezekről a dolgokról.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.16. 01:34:16

@vészmadár (pica pica):

Azt senki sem vonja kétségbe, hogy a társadalmi nemi szerepek társadalmi konstrukciók.

eastern sugar 2010.03.16. 01:36:23

@vészmadár (pica pica): mint leendő asszonykád (muhaha): dóra. örvendek. :)
már a genderideológiánál tartunk? na lesz itt sárdobálás. a genderideológia csak azt kérdőjelezi meg, hogy apuci miért nem moshat el egy tányért, és anyuci miért nem mehet vissza dolgozni egy évvel a gyerek születése után, ha olyanja van. ettől meg még senki nem lettse buzi, se hermafrodita, se valami nem nélküli undorító drogos stb stb szarzsák, amit vizionálni szokás.

noirp 2010.03.16. 08:04:05

Én 80-as vagyok...de ettől a dumától mindjárt rámjön, hogy kapjak egy fadarabot, v. a kulcscsomómat, és fejbevágjam a modorosodó 30-ast. Hátha helyrezökken az agya

noirp 2010.03.16. 08:08:38

@vészmadár (pica pica): a pászka, az kakajóval is finom. Szerintem. :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.03.16. 09:49:09

@#s3mot@: egyetértek veled, és a hozott példa kitűnően szemlélteti, amire utalni akartam.

@eastern sugar: úgy imádom az okos kis szőke buksidat:) a mosogatást bevállalom én. Vasalni sztem ruhát nem kell (majd kirúgja magát), esetleg nem akarsz mondjuk te porszívózni?:)

ugye nem zavar, ha 5 párhuzamosan olvasott könyv van itt-ott a lakásban?:)

F79 2010.03.16. 11:14:59

A vita k...jó, még semmit nem dolgoztam, király ilyeneket olvasni egy "csak" blogon.
A poszt ( levél) egy hányinger, az, hogy ironikus, az csak legfeljebb annyiban igaz, hogy átlengi egy ilyen " nanemisteljesenígyvandeazértugyemégis"- érzés - ja, hogy ha ironikusnak szánta az író, ahhoz kellene tudni öbnkifejezni is, írásban, nem? Ja, hogy az a sok könyv, amit elolvasott, erre nem volt elég. Rossz alapanyagon a jó könyv és a sok könyv sem segít.
A vitából egy lényegi tényező maradt ki, és ezt senki sem említette: nem lehet generációkról mint olyanról beszélni, az egyéni sikert ( mi a siker?), úgynevezett boldogságot ( inkább elégedettséget) kor és változó értékek ide vagy oda, az határozza meg, hogy mennyire szerettek otthon, hogyan neveltek és milyen példát mutattak a szüleid, ők maguk mennyire voltak önazonosak. Punktum. Ennyiben pedig nekem ne papoljon itt a 80-at megelőző generáció ( magam is), hogy ők mennyivel királyabbak, mert rengeteg sok az elb*szott 30-as ( ezt már sokan írtátok). Ja és ha az eredeti írás kamu, akkor is sok ilyen baromarc van,aki így gondolkodik, a kommentelők ezt szépen illusztrálták.

eastern sugar 2010.03.16. 11:22:17

@vészmadár (pica pica): dehogy zavar, csak majd néha le kell porolni. téged meg ugye nem zavar néha egy-két női magazin, bár az ilyesmit címlappal lefelé szoktam rejtegetni az értelmiségi családtagok előtt:) porszívózok is ha kell, hát nem tett még teljesen tönkre az a mocskos genderideológia:)

balra 2010.03.16. 14:04:26

Ezt már ismertem. Nem úgy, mint a mostani kölkök.

Spiritmonger 2010.03.16. 14:15:13

@vészmadár (pica pica): olvasásra vissza
való igaz, hogy a nyelvtanulás kezdeti fázisában nem az olvasás az első, lásd a kisgyerekek

el lehet vele jutni arra a szintre, hogy kommunikáljál a világban, hogy életben maradj, működj

a továbbiakban ez nem elég
nem volt még olyan problémában részed, hogy egy adott információ átadása során a másiknak lövése sem volt arról, hogy miről beszélsz?
hiányoztak a háttérinformációi a témáról, fogalma nem volt, hogy az általad mondott szavak mit jelenthettek, sőt, a téma környékéről sem volt fingja sem

ezt okozza az olvasás hiánya

másrészről, idegen nyelv tanulásánál elég sokszor előfordul, hogy az, aki olvasással, iskolában tanulja azt, később, az idegen nyelvi környezetben élve sokkal jobban fogja beszélni azt a helybelieknél, akik nem olvasnak, mert neki az adott nyelvhez két alapja is lesz

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.16. 15:26:53

@Spiritmonger:

"aki olvasással, iskolában tanulja azt, később, az idegen nyelvi környezetben élve sokkal jobban fogja beszélni azt a helybelieknél, akik nem olvasnak"

Mit értesz az alatt, hogy "sokkal jobban fogja beszélni"?
Gazdagabb lesz a szókincse?
Választékosabb fordulatokat használ?
Többféle, bonyolultabb nyelvtani szerkezetet alkalmaz?
Folyékonyabban, gördülékenyebben beszél?
Jobban meg tudja értetni magát?
Jobb lesz a kiejtése?

Az első három _esetleg_ bejöhet, ha az illető tényleg sokat és sokfélét olvas a célnyelven. Ha viszont azt állítod, hogy a másik három kritérium is teljesül, akkor attól tartok, hogy tévúton jársz.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2010.03.16. 15:51:13

@Spiritmonger: szoktam járni sörözni, bemegyünk: köszönünk a személyzetnek meg a vendégeknek. Ők vissza.

Leülünk, jönnek újak: köszönnek a személyzetnek és nekünk. Mi viszonozzuk.

Településtől, várostól függetlenül.

Jó, diszkókba meg klubokba nem nagyon járok. De szerintem ott is megy az üdvözlés emlékeim szerint.

Zorita 2010.03.16. 17:22:26

Ezt egyszer én is megkaptam körímélben, elolvastam, jót mosolyogtam, kitöröltem.
Ám ha valaki élőben bezzegel, az nagyon tud idegesíteni, pláne, ha a korára hivatkozik. Vegyék már észre ezek a kellemetlen arcok, hogy éppen ezzel a magatartással váltják ki azt, ami miatt sír a szájuk. Kíváncsi lennék, mikor beszéltek utoljára személyesen náluk fiatalabbakkal (de úgy, hogy esetleg érdekelte is annak a véleménye), nem értem, hogy miért kell alapból megbélyegezni őket. Saját frusztráltság átörökítése a cél _netán_?
Szóval nekik házi feladat, ha már úgyis olyan nagy olvasók: fussák át újra a Csongor és Tündét, abból meg lehet tudni, hogy a bezzeg-hozzáállás mennyire pozitív.

Spiritmonger 2010.03.16. 17:41:22

@#s3mot@: hidd el, a többi is előfordulhat
az, hogy jobabn meg tudja magát értetni, az egészen biztos.
a sok olvasás közepette ugyanis indirekt annyi háttérinformációt szed föl az ember, hogy akaratlanul is segít az adott helyzetet több módon érzékelni, így emiatt jobban megérteti magát egy adott országban egy ott születettnél

tipikus példa az, amikor Te itthon tanulod a nyelvet, a kultúrát, az adott ország/nemzet/nép történelmét és uralkodó mentalitását, ha szerencséd van, akkor szerves egészében, így ezáltal olyan plusz információkkal rendelkezel, az olvasás által, amit máshogy ilyen rendszerezetten nem igazán tudnál beszerezni, egy helybeli, aki nem olvas, az pedig alulmarad veled szemben egy kommunikációt igénylő szituációban.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.16. 17:58:35

@Spiritmonger:

Azért írtam ezeket, mert nekem pont fordítottak a tapasztalataim. Nyelvszakokon végeztem, több nyelvet is felsőfokú nyelven ismerek. Szépirodalmat, szakcikkeket stb. kiválóan olvasok, cikkek írása, fordítás stb. is flottul megy. Ha viszont beszélni kell, rendre azt veszem észre, hogy nálam sokkal kevésbé eruditus emberek is hatékonyabban fejezik ki magukat.

semota · http://livewithit.blog.hu 2010.03.16. 18:22:44

@Spiritmonger:

...azt meg még neked sem hiszem el, hogy az olvasás javítja a kiejtésemet :D

Spiritmonger 2010.03.16. 18:40:45

@#s3mot@: persze, igazad van, az olvasás nem javítja a kiejtésed

Spiritmonger 2010.03.16. 18:46:00

@#s3mot@: ez a probléma olyan, aminek semmi köze sincs a nyelvtudás mértékéhez. az általad elmondottak alapján szerintem az a baj, hogy nem szeretsz nyilvánosan beszélni, illetve a szociális interakciók során visszahúzódóbb vagy a kelleténél. de ez nem az olvasás és nyelvtanulás témaköre.

egy javaslat:

ha tudod, hogy amit mondasz, az jó, ahogy mondod, az jó, és a cél is világos, hogy miért mondod, akkor szarj minden más zavaró körülményre, és mondd. ugyanannyiba kerül így csinálni, mint azon parázni, hogy xy tán jobban fejezi-e ki magát

másfelől, a környezet is számít, hol mondod, egy "kurvaanyját" felkiáltás van ahol a napi rutin része, van, ahol ölnek érte. ám ezt a fajta tudást, ha nem az adott területen nősz fel, leginkább olvasással lehet megszerezni

Ernoke 2010.03.17. 09:27:46

ebben az egészben engem az idegesített a legjobban, h olyanok osztják az észt, akiknek még a seggükön a tojáshéj. nehogymár egy 30-40 éves, élete kezdetén levő arc az erdő nagy öregje szerepben tetszelegjen... soha nem értettem, h minek 20 évvel ezelőtti dolgokra vernie a nyálát egy fiatal embernek. bár valószínűleg az ilyeneknek csak ez van, amire büszkék lehetnek.:D (a másik pedig, h a szövegben leírtak jelentős része nettó baromság.)

ibafaipap 2010.03.17. 11:28:04

Azért ami a kinti rohangálás hasznosságát illeti, abban van némi igazság. Ha nekem gyerekem lesz, tuti hogy kihajtom biciklizni meg homokot lapátolni és esténként mesélek neki, hogy rászoktassam az olvasásra. Nem fogom hagyni, hogy a tv meg az idióta számítógép nevelje fel. Persze vicces, hogyha valaki átlépi a harmincat, akkor már azt hiszi, hogy mindent tud, ez nem életkortól függ, hanem, hogy ki mennyit élt, látott a világból. Ráadásul a mai harmincasok teljesen ugyanolyanok, mint a mai huszonévesek, ugyanúgy buliznak, viselkednek, hasonlóak a korosztályi élményeik. De egy huszonéves fiatalnak egy kisebb sokk, ha betölti a harmincat, mert úgy érzi, hogy ő nem változott semmit, viszont azt gondolja, hogy innentől kezdve másképpen kell viselkednie, aztán jobb esetben rájön, hogy mégse. Amúgy pedig mindenki modoros.

Zorita 2010.03.17. 12:55:55

@grizliewok: persze, hogy mindenki modoros, ha nem lennénk azok, már régen felzabáltuk volna egymást. mondjuk így is, de akkor még jobban.

Balance Of Power 2010.03.17. 17:03:29

@@Ernoke: Gaz a bezzegezes, nagyon is, ugyanakkor tenyleg eleg durva szakadek van a mostani 20-asok es 30-asok kozott es veletlenul pont az a kulonbseg, hogy mi meg lattuk a rendszervaltas elotti idoket, ok meg mar nem es hogy pont az elmult 15 evben gyorsult fel kurvara a vilag. Beszelgess csak nehany 20 evessel. Egeszen dobbenetes, hogy mikkel nincsenek tisztaban es miket tudnak - de vajon feladatunk-e megitelni?

@grizliewok: Nyilvan a szulon mulik minden. Amugy a 20-as vs. 30-as ellentetet kulcsa szerintem a diak-dolgozo ellentetben rejlik: "en mar dolgozom, penzt keresek, te meg csak egy kis hulye vagy."

cd-r 2010.03.17. 18:50:37

mi kölyökként iszonyúan felnéztünk az idősebbekre, megtiszteltetésnek vettük ha velünk lógnak a tapasztalatuk, életkoruk, menőségük stb miatt. ma ezt nemigen érzem. jönnek szembe a tizenéves kis csákók és stuffoskodnak bazdmeg. még jó, hogy van önuralmam és empátiám, mert már megkéseltem volna párat.

Ernoke 2010.03.17. 19:27:00

@Balance Of Power: testvérem és köztem pont ennyi a "szakadék", de annyira más személyiség, mint én, h ezt nem tudom megítélni. én ennyi idősen szorgosan ütöttem szét magam, és csak azért dolgoztam, h ne kelljen bejárni egyetemre, ő pedig tudatosan karriert épít, tervei vannak és nagyon anyagias, az életre viszont nem sok kitekintése van pont azért, mert csak egy környezetben hajlandó mozogni. de ezt nem általánosítanám.

cd-r 2010.03.19. 20:24:27

neeem. stuffoskodik=kakaskodik, erősködik, fölényeskedik, baszogat (és fonetikusan ejtik, nem angolosan) lehet be kéne küldenem nyelvész józsinak?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.03.20. 18:28:28

@cd-r: lehet. én a stuffot még sosem mondtam ki angolos kiejtéssel, pedig tudom, hogy hogy kellene.

lazov 2012.05.04. 15:54:04

@cd-r: nagyon egyszerű. Ne hagyd, hogy a fejedre nőjenek. Változó idők, ennyi... cca. tizenöt évvel idősebbként meg kell neked tanítani, hogyan szerelj le egy suhancot?... azért ne bicskával, ha egy mód van rá.

2020.09.25. 17:12:06

Je comprends le français.
süti beállítások módosítása